Vtáctvo

Spoločná kukačka - popis, biotop

Je ťažké si predstaviť naše lesy bez vtákov a ich nádherný spev. A ešte ťažšie si predstaviť prechádzku na čerstvom vzduchu bez charakteristického "Koo-Koo". Kučia muži robia taký zvuk a samice začínajú trápiť trilky. Zdá sa, že to je najbežnejší vták, ale o tom to nie je veľa, pretože je ťažké študovať.

Popis kukačky bežné

Viete, ako tento vták vyzerá?

Spoločná kukačka žije takmer všade v Rusku. Ale vidieť to je veľmi ťažké. Spravidla všetci počuli jej "ku-ku", ale veľmi málo ľudí sa môže pochváliť, že videli tohto vtáka. Takže kukačka obyčajná v dĺžke môže dosiahnuť osemdesiat centimetrov. Chvost je dlhý trinásť až osemnásť centimetrov a jeho rozpätie krídiel je päťdesiatpäť centimetrov. Vták váži veľmi málo, asi sto tridsať gramov. Jej nohy sú silné, ale skôr krátke. Ženy vyzerajú odlišne od mužov.

Samice majú zvyčajne červenavé perie alebo hnedú. Na chrbte a na hlave sú čierne pruhy. Samotné perie s bielym trimom. A hlava a prsia sú spravidla svetlo šedé farby, ale tenké čierne pruhy sú na nich jasne viditeľné. Hmotnosť samice nepresiahne sto desať gramov. Mladiství majú svetlé červené odtiene s tmavými pruhmi po celom tele. Vtáky molt dvakrát ročne. V lete je to čiastočná zmena peria a v zime kompletná.

U mužov je chvost a chrbát tmavošedá. Prsia a hlava sú sivé. Všetky ostatné perie sú pomerne ľahké s tmavými pruhmi. Zobák vtákov je tmavý, no nohy sú žlté.

Chovné vtáky

Bežná kukačka je dosť tajomný vták. Je ťažké ho vidieť. Mnohé národy majú o tom veľa legiend. A to je primárne spôsobené nezvyčajným spôsobom jej života.

Na začiatku jari kukúči opúšťajú Afriku a lietajú do Ázie a Európy do miesta hniezdenia. Vedú osamelý život. Samci zastávajú obrovské plochy, ktoré dosahujú niekoľko hektárov. Ale u žien je územie menej rozšírené. Pre nich je dôležitým kritériom nájdenie blízkych hniezd iných vtákov.

Bežná kukačka nevytvára hniezda. Ale aktívne pozoruje ostatných vtákov. Napríklad pre predstaviteľov rodiny passerine. Prečo myslíš, že to robí?

Kuko vyberá budúcich opatrovateľov ku svojim mláďatám. Áno, to je taký bláznivý vták. Úplne odstraňuje všetky starosti o výchovu detí a kladie ich na ramená iných ľudí.

Kučkovské zvláštne návyky

Upozornenie na vták je úžasné. Ona v predstihu zaútočí na vhodné hniezdo. Akonáhle sa zlepší moment, potom za pár sekúnd položí svoje vajce do nej. Vedci dospeli k záveru, že súčasne hodí niekoho iného. Táto skutočnosť však nie je potvrdená. V skutočnosti nie je jasné, prečo by to mala robiť. Vtáky nevedia počítať, čo znamená, že vlastník hniezd nemôže odhaliť ďalšie vajcia.

Potom, čo sa kukučiaci poklop a trochu silnejší, hodí všetkých svojich konkurentov z hniezda.

Musím povedať, že obyčajná kukačka kladie vajíčka nielen do hniezd, ale aj do dutín. Alebo skôr, ona najprv položí ich niekde v blízkosti, a až potom v zobáku prevádza.

Existuje tiež úplne opačný názor na to, ako kukor hodí svoje potomstvo. Jeho farba je trochu podobná farbe jastra. Preto vták používa dravosť. Vystrašil majiteľov hniezda, letieť nad nimi a zatiaľ čo sa skrýva v zmätku na tráve alebo listoch, položí svoje vajcia. V tejto situácii mu môže pomôcť muž.

Chicks Survival School

Kukačka obyčajná, vzhľad, ktorý je neznačiteľný, má napriek tomu úžasnú prehnanosť. Striedavo hodí svoje vajcia jeden po druhom do rôznych hniezd, zatiaľ čo ona sama chodí s čistou dušou, aby strávila zimu v Južnej Afrike. Medzitým sa v hniezdach adoptívnych rodičov vyskytujú smutné udalosti.

Kukačka zvyčajne pochádza niekoľko dní skôr ako jeho kolegovia. Počas tejto doby sa dokáže aklimatizovať v hniezde. Hoci je stále ešte slepý a nahý, ale už vyvinul inštinkt výmyslov. Predstavte si, že vyháňa všetko, čo sa dotýka jeho holého chrbta. Najprv ide o vajcia a kurčatá. Kuriatko sa ponáhľa, aby vykonával svoju prácu. Instinkt pracuje v ňom len štyri dni. To však stačí na zničenie konkurentov. Aj keď niekto prežije, má stále malú šancu na prežitie. Faktom je, že cucko odníma všetky jedlá, ktoré adoptívni rodičia prinášajú.

Prečo si vtáci nevšimnú klamstva?

Chovanie majiteľov hniezda je tiež prekvapujúce. Nezdá sa, že si všimnú, čo sa deje. A pokús sa nakŕmiť jediné dieťa. Ani nevidia, že to úplne nie je ich hlúpe.

Nie je to tak dávno, objasnil sa dôvod tohto zvláštneho správania sa vtákov. Ukazuje sa, že žlté ústa kukučky a červený dúšok dávajú vtákom silný signál, ktorý robí adoptívnych rodičov, aby priniesli jedlo veľkej kuriatke. Dokonca aj cudzie vtáky, ktoré sú v okolí, mu dávajú potravu ulovenú pre svoje vlastné kurčatá. Len šesť týždňov po prvom odchode z hniezda začína kuriatko žiť nezávisle.

Adaptabilita vtákov

Bežná kukačka v podstate hodí vajcia na malé vtáky. Niektoré druhy ich však hádzajú do hniezdi jackdov a vran, iní skôr veľkých vtákov. Napriek tomu sa kukurice špecializujú na určité vtáky, ako je červený štart, robin, kuriatko a mäkkýše. V kukloch, aj vajcia pripomínajú svoje potomstvo v tvare i farbe.

Ale čo sa týka ich veľkosti je vo všeobecnosti tajomstvom. Samotný vták váži asi sto dvadsať gramov, čo znamená, že jeho vajcia by malo vážiť asi pätnásť gramov. Namiesto toho kukačka ukladá veľmi malé vajcia s hmotnosťou troch gramov, čo je jeho veľkosť nekompatibilná.

Raz v Anglicku zorganizovala výstavu cukových vajíčok. Tak bolo vystavených deväťsto devätnásť kópií. Všetky boli rôzne sfarbené, veľkosť. To znamená, že vtáky kladú vajcia, ktoré sú ako dve kvapky vody ako vajcia adoptívnych rodičov. Kukačka ich hodí do hniezd najmenej sto päťdesiatich druhov vtákov.

Je to taký neobvyklý vták. Kukačka obyčajná, napriek tomuto parazitickému spôsobu života, je prospešná.

Má kukačka prospech?

Na prvý pohľad je všetko jasné. Spoločná kukačka je dravý vták, ktorý ničí mláďatá dobrých a užitočných vtákov. Nie všetko je však také jednoduché.

Pravdepodobne nie je kukačka úplne zlá matka, stále sa snaží zachrániť svoje potomstvo. A túžba zničiť konkurentov kukačky je spôsobená jej veľkou žravosťou.

Je to úžasná láska k jedlu, ktorá robí tento vták veľmi užitočným. Čo si myslíte, na čo sa kukučka živí? To je správne, stopy. Len za jednu hodinu môže zničiť až sto húseníc. A to nie je hranica, pretože vták je neskutočný neohrozený.

Ak je v lese veľa parazitov, bude ich všetko jesť a všetci jej príbuzní sa urýchlia, aby jej pomohli. Takže kukačky zničia veľké množstvo škodcov a hmyzu.

Veľa vtákov nejedí chlpaté húsenice. A cuckoo v tomto zmysle neprechádza potravou. Jej žalúdok je usporiadaný tak, že húsenice chĺpkov neškodia, ale pokojne sa postupne objavujú.

Kde sa cuckoo spája?

Kulo, bez ohľadu na to, aké prekvapenie ste, je migrujúci vták. Na zimu sa presťahuje do Južnej Afriky. Ale ako sa to deje, je neznáme, pretože nikto nevidel kukly lietajúce v stádach, čo je typické pre iných vtákov. Zdá sa, že lietajú samy. Veľmi ticho zmiznú z lesa na jeseň, akoby tam neboli. Rovnako ako nečakane sa objaví na jar, s prvými jasnými lúčmi slnka.

Niekedy kukurica môže lietať na juh od Arabského polostrova, do čínskych provincií na ostrove Ceylon v Indochine.

Tí jedinci, ktorí zimujú v Afrike, to nechávajú začiatkom marca. Vtáky lietajú veľmi pomaly a prekonávajú osemdesiat kilometrov denne. Nie sú odpočíva, letí deň a noc. Na zimujúcom mieste strávia tri mesiace.

Sú všetky kačacie parazitické vtáky?

Bolo by nespravodlivé povedať, že absolútne všetci zástupcovia kukurskej rodiny sú parazitné vtáky. Zo sto päťdesiatich druhov sa iba päťdesiat správa veľmi pekne. Všetci ostatní sú príkladnými rodičmi, nezávisle zvyšujú svoje potomstvo.

A tam sú niektoré druhy, ktoré sú čiastočne parazitické. Napríklad larvy cukovitých anime žijú v Južnej Amerike. Občas vhadzuje vajcia do hniezda, ale výlučne ich príbuzní. Ale zriedka sa to stane. V podstate rastie svoje deti osamote.

Spoločná kukačka (fotografie sú uvedené v článku) sa vyznačuje nezvyčajným správaním medzi členmi svojej rodiny.

Na svete sa nachádzajú kukučky, ktoré hodia vajíčka do hniezd, ale potom ich vyliahnu sami alebo naopak neskôr kŕmia samy seba. A tam sú tí, ktorí obklopujú svoje potomstvo v hniezdach veľkých vtákov. Potom kukuť nemá potrebu vyhadzovať súperov z hniezda, pretože je dostatok jedla pre každého.

Sú všetci adoptívni rodičia ochotní vzbudiť niekoho iného?

Nie je jasné, prečo vtáky prinášajú mimozemské dieťa, keď objavili náhradu. Ako ukazujú experimenty, takmer všetci vtáci nevedia svoje vajíčka dobre. Z tohto dôvodu tento rozdiel nevidí. Kačice, kurčatá a orli vo všeobecnosti dokážu vylúčiť akýkoľvek objekt pripomínajúci vajce. Raz si všimol, že labute mali v úmysle vyliahnuť fľašu.

Vedci dokonca vykonali experimenty s nahradením všetkých vajíčok v hniezde, po ktorých si vták položil svoje vlastné vajce. Takže, keď vidím, že to nie je ako všetci ostatní, odhodila ho a vzala ho za niekoho iného.

Ale nie všetci vtáci sú tak hlúpi a nečitateľní. Niektoré zručne detegujú náhradu a vyhodia z hniezd. Ostatní jednoducho opúšťajú svoje domovy svojimi budúcimi potomkami a začnú stavať nové hniezdo. A niektoré vtáky zostavujú druhé poschodie nad starým hniezdom, získava sa dvojpodlažná štruktúra, na ktorej prvej úrovni sú opustené vajcia a na druhom sa vták opiera o nové potomstvo.

Kde žije kukačka?

Spoločná kukačka sa distribuuje dostatočne široko. Hniezdia v európskej časti pevniny a na neďalekých ostrovoch, v Afrike, v Ázii a niekedy dokonca migrujú za polárnym severným kruhom.

V máji a júli sa v Rusku nachádza vták takmer všade, s výnimkou severnej tundry. Je zaujímavé, že v rôznych regiónoch krajiny žije iný počet parazitických druhov. V Rusku je ich päť. Spolu žijú v regióne Primorye, v európskej časti žijú iba dvaja z nich. Najdôležitejšie miesta pobytu sú lesy, parky, záhrady, lesy v blízkosti odrezkov, lesy, pobrežné háje a kríky.

O decko kukučka

Kto je tak obyčajný kukačka? Opis detí tohto neobvyklého vtáka musí začať s výhodami, ktoré prináša. Určite kukačka ničí potomkov vtákov, ale jeho deti ani neprežijú veľa. Z piatich vajec, ktoré zasadila, nie všetky mláďatá vyliahnu, iba jeden mladý dosiahne dospelý štát. Koniec koncov, niektorí vtáci, cítici podvod, hodia hniezdo spolu so všetkými vajcami, ktoré jednoducho zomrú.

Nepokojná povaha vtáka to robí veľmi užitočným. Potrebuje veľa jesť, a nechodí cez hmyz, ale zjednotí všetkých. Existuje dokonca populárne znamenie, že ak na jednom mieste nie je kukučka, znamená to veľké množstvo hmyzu. Toto tvrdenie je úplne pravdivé. Ak sa na určitom území rozmnoží veľké množstvo hmyzu, prídu na sviatok nielen príbuzní z najbližších častí, ale prídu aj najodľahlejší príbuzní. Takže títo podivné vtáky sú usporiadané.

habitat

Distribúcia kukačky je pomerne široká. Je to veľa v európskych krajinách, usadzuje sa v Afrike, na ázijskom území.

V Rusku žije takmer všade okrem tundry. Pre bývanie si vyberá lesnú zónu, kde sa usadzuje na hranách a pustatinách, ktoré sa nachádzajú v blízkosti odrezkov, rastie v húštinách vo vodných útvaroch a riekach.

rozmnožovanie

Akonáhle dorazí marci, kukurica sa vráti z južných okrajov späť na svoje rodné miesta - do ázijských a európskych krajín. Samci vyberajú a zaberajú veľké plochy niekoľkých hektárov. U kukátok je územie menšie ako -1-2 hektárov, pre ktoré je dôležité, aby sa hniezda iných vtákov nachádzala v blízkosti. Muž, ktorý lieta okolo územia, navštevuje dámy z času na čas.

Kukón nevytvára hniezda a netočí ho, ale pozorne sleduje život ostatných vtákov. Povedz, pre druhy z rodiny cestujúcich. Robí to, aby si vybral pedagógov pre svoje deti. Každý vie, že cuckoo hodí vajíčka do hniezd iných ľudí.

Nezvyčajné návyky

Kukátka organizuje zálohu a pri hľadaní potrebných opatrení hľadá vhodné hniezdo. V ten správny okamih za niekoľko sekúnd položí svoje vajce tam. Vedci sa domnievajú, že v tomto prípade nevyzvaný nájomník vyhodí jedno cudzie vajce, aj keď to nie je jasné - za čo? Koniec koncov, vtáky nie sú úplne obdarené prírodou schopnosť spočítať, preto - majiteľ hniezda sa nebude môcť dozvedieť, že je viac pre jedno vajce.

Existuje iný názor, pretože kuko sa podarí hodiť svoje vajcia do hniezd iných ľudí. Farba a perie samcov sú trochu podobné oparu jastra. Využíva to, že letí nad hniezdom, robí niekoľko kôl, hostia začnú panikať a skrývajú sa v strachu v listoch alebo v tráve, pričom spojku nechajú na niekoľko sekúnd bez dozoru. Žena má dostatok času, aby vyhodila niekoho iného a odložila svoju vlastnú. Vrátení hostitelia vidia celé vajcia a pokračujú v inkubácii.

Ako prežiť kurčatá

Kukačka sa z väčšej časti vyliahne deň alebo dva pred ostatnými kuriatkami. Má dostatok času na aklimatizáciu v podivnom hniezde. Stále je slepý a nahý, ale inštinkt pre vymývanie je už dobre rozvinutý. Hniezdo vyhodí z hniezda všetko, čo sa týka jeho holého, citlivého operadla - predovšetkým vajíčok a iných hniezd. Zobrazuje najväčšiu aktivitu v neprítomnosti osvojiteľov, keď odchádzajú do jedla. V súčasnej dobe strácajú "konsolidované" malé príbuzné mobilitu kvôli nedostatku materského tepla. Kukuba šíri nohy čo najširšie a snaží sa plaziť pod kuriatkom alebo semenníkom. Ak sa pokus úspešne skončí, ku kuku je niekoľko tlačí, tlačia obeť na konkávny chrbát. Potom sa posunie späť na okraj hniezda, stúpa na labkách a hodí obsah chrbta von. Inštinkt je krátkodobý - 4 dni, takže kuko je v zhone. A je dosť úspešný. Z pozostalých spolubývajúcich nájomník odníma potravu, ktorú prinášajú opatrovatelia rodičov.

Prečo majitelia hniezd nevidia podvod?

Najpodivnejšie je, že majitelia hniezda zvážia, čo sa deje bežne a vynakladajú veľké úsilie, aby nakŕmili jediné dieťa v hniezde. Nevidím, že kuriatko je cudzinec. Prečo?

Nedávno zistil dôvod, prečo sa vtáky správajú tak zvláštne a neobvyklé. Ukázalo sa, že žltá farba otvorených úst a červená farba hltanu sú veľmi silným signálom pre dospelých vtákov a nútia rodičov, aby prinášali jedlo už mladému kuriatku. Dokonca aj cudzie vtáky reagujú na tento signál a sú blízko - dávajú potraviny určené pre svoje deti.

Mimochodom, dávkujú kukunku dlhý čas - dokonca aj potom, čo sa dostal na krídlo, rodičia naďalej dodávajú dieťaťu krok za ďalší mesiac a pol.

Kukačka spravidla hodí vajcia na pery malé plemená. Ako robiny, kožky, flycatchers. A navonok, semenníky tiež vyzerajú ako spojka, zničená rodičmi - a tvar a farba. Existujú však druhy, ktoré ich vrhajú do hniezd vranov alebo do kríža. A čo je zaujímavé - dokážu nosiť vajcia také veľké ako ich.

Použitie kukačky

Na jednej strane tento vták prispieva k usmrteniu kurčiat užitočným a potrebným vtákom. Na druhej strane je kukačka veľmi živá. A pretože sa živí väčšinou na húseniciach, hmyzoch a červoch, prispieva k čisteniu prírody škodcami. Okrem toho môže jesť jedovatý hmyz, ktorý iní obyvatelia vtáčieho kráľovstva nejedia. Jeden z mála, ktorí jedia chlupaté jedovaté húsenice.

Kukačky sú sťahovavé vtáky. V neskorom jeseni, s nástupom chladného počasia, idú do teplých krajín - na juh Afriky, na zahriatie Číny, Indočíny, Srí Lanky, na južné hory Arabského polostrova.

Najzaujímavejšou vecou je, že nikto nikdy nevidel kukacie stádo, ktoré odletela na zimu - pravdepodobne letí jeden po druhom. Návrat domov koncom marca - začiatkom apríla.

Zaujímavé fakty

  1. Životnosť bežného kukačka je 9-11 rokov. Existujú však prípady, že niektorí z nich už dlho žili - 35 rokov a niekedy 40 rokov.
  2. Jednoducho môže žena nosiť 20 vajec a trvá menej ako minútu.
  3. Kukačky sú veľké neúnavné letáky. Во время перелётов на зимовку и обратно стая может без остановки на отдых преодолеть 3500 тысячи километров.
  4. Из каждых пяти подкинутых в чужие гнёзда яиц вылупляется и выживает только один птенец.
  5. Кукушка подбрасывает в гнездо всегда только по одному яйцу. Ведь если их будет два, то прожорливые кукушата «объедят» друг друга, и один из них(а то и оба) погибнет от голода.Либо более сильный соперник просто выкинет собрата за пределы гнезда.
  6. Многие считают, что кукушка подкидывает яйца только в чужие гнёзда — в реальности же нередко посещает чужие дупла и несётся там. Точнее, яйцо откладывает где-то поблизости, а после берёт яичко в клювик и переносит.

Кукушки, являясь скрытными существами, ведут достаточно молчаливый образ жизни. Кукуют лишь в брачную пору. Любопытно, что поют только самцы – именно их слышно в лесной дубраве. Vyvolávajú ženu svojim nevinným "cookie" a vyzývajú ju, aby sa stotožnila. Hlas žien vydáva zvuky, ktoré sú viac ako niečo medzi trilom, žabím krkom a smiechom.

Cuckoo - popis a foto. Čo vyzerá ako kuracie vták?

V rôznych častiach sveta žije podľa rôznych zdrojov 140 - 200 predstaviteľov kukurskej rodiny. Veľkosť vtákov sa pohybuje od menej ako 20 cm do 60-70 cm, vo väčšine kukátok dĺžka tela nepresahuje 40 cm a jeho hmotnosť je asi 100 g. Maximálna hmotnosť najväčšieho kukačka, obrovského, je 0,93 kg.

Zobák stredne veľkých kukátok, mierne zakrivený dole, s hladkými okrajmi. Kvôli širokému rezu zobáku môžu vtáky zachytiť hmyz za letu a tiež prehltnúť veľkú korisť. Oči vtákov sú hnedé, červené, žlté, orieškové alebo hnedé. Na hlave niektorých druhov je hrebeň.

Africká škvrnitá kukačka. Autor fotografie: Derek Keats, CC BY 2.0

Trup vtákov je tenký. Chvost je dlhý, ale jeho rozmery nepresahujú dĺžku krídla. Môže byť triedený alebo zaokrúhľovaný.

Krídla s kukačkou sú zvyčajne dlhé a ostré, ale v niektorých druhoch (napr. Zemiak kukačka latinského Geococcyx californicus) sú krídla krátke a slabé.

Krídla kukačka obyčajná. Autor fotografie: Vogelartinfo, GFDL 1.2

Krátke nohy kukučky môžu byť žlté, oranžové alebo červené. Prsty na nohách sú smerované v pároch: prvý a štvrtý - späť, druhý a tretí - vpred. Hoci sa stane, že štvrtý prst je smerovaný aj dopredu.

Špicaté kukačka. Autor fotografie: Derek Keats, CC BY 2.0

Kuracie perie sú tuhé, trochu chmýří. Dlhé perie na nohách, ktoré tvoria "nohavice". Farby sú sivé, biele, hnedé, červené, hrdze a okrovej farby.

Telo je zvyčajne tmavšie a brucho a podkolenka je svetlejšia alebo má bielej farby. Často perie nie je monofónne, ale s škvrnitými, viac alebo menej výraznými prúžkami môžu byť prítomné na hrdle a bruchu. Samce a samice mnohých druhov majú podobnú farbu.

Kukačka plantain. Autor fotografie: Sirevil, CC BY-SA 3.0

Kukačka Centropus sinensis. Autor fotografie: Shivramsagar, CC BY-SA 3.0

Kukačky lietať veľmi rýchlo, sú to vtáky veľmi mobilné, hlučné a nerozumné. Oni sú takmer celú dobu v pohybe a spať málo. Niektoré druhy kukačky letieť trochu, ale potom sa rýchlo pohybujú po zemi.

Kuklový výkrik

Kukačky zvyčajne robia zvuky počas párenia. V miernych zemepisných šírkach môžu byť počuť na jar av lete. V bežných kukloch, obvyklé "cuckoo" alebo "cuoooooooooooooooooooooooooooooooooo." Pred kukaniem, ktorý znie na diaľku hlasno a počuteľne, muži môžu urobiť tichý zvuk, ako smiech: "hha-ha-ha". Varenie vtákov môže byť pomerne dlhé, až 60 krát za sebou. Hlas ženy je tril: "ke-ke-ke", "Kli-Kli-Kli", "Bil-Bil-Bil". Mimo párovú sezónu títo vtáci mlčia. Rôzne druhy kukátok majú rôzne zvuky: napríklad nepočujúca kukačka vyslovuje nepočujúcich "bu-bu-bu-bu" alebo "doo-doo-doo", výkrik koelasov znie ako "kooel", larvy-ani kričia "an-ani" atď. d.

Kde žije kukačka?

Habitát kukučky pokrýva všetky kontinenty, s výnimkou Arktídy a Antarktídy. Vtáky sa nachádzajú v Ázii, Afrike, Rusku, Severnej a Južnej Amerike, ako aj v Austrálii. Oni sú bežné v lesoch a stepiách európskych krajín a dokonca zachytia južnú časť tundry. Kukačky žijúce v Európe a severných častiach Ázie sú sťahovavé. Najväčší počet druhov žije v horúcich južných šírkach. Tu vtáky vedú usadený alebo kočovný spôsob života.

Kukučky žijú v trstinách, kríkoch, drevinách, niektorých druhoch sa nachádzajú a vytvárajú hniezda na zemi. Habitát kukly sa rozprestiera od nížin a morských pobreží a dosahuje vysokohorské lesy, kde klesá počet vtákov z tretej rodiny a následne klesá počet kukátkov.

Autor fotografie: Vivekpuliyeri, CC BY-SA 3.0

Čo má kukačka?

Stravovanie kukačky je rozmanité. Niektoré druhy sú mäsožravé a kŕmia výlučne hmyz a ich larvy (motýle, chrobáky, kobylky, hmyz, vážky, vosy, cikády, ploštice a termity), iné druhy tiež rastliny. Okrem toho kukučky jedia hady, vrátane jedovatých (napr. Viperov), malých plazov (jašteri), obojživelníkov (žaby), malých cicavcov (myší), pavúkov, červov, krakov, slimákov, vtáčie vajcia. Existujú druhy, ktoré sa živia hlavne ovocím, ovocím a semenami. Na rozdiel od mnohých iných vtákov ich žalúdok dovoľuje jesť chrumkavé húsenice (napríklad nespálenú priadku morušovú), ktorej telo je pokryté štetinami. Kukučky prinášajú do lesa neoceniteľné výhody vo veľkom množstve tým, že konzumujú škodcov, ktoré sú schopné úplne zničiť listy stromov v krátkom čase. V dôsledku tohto kŕmenia je žalúdok vtákov úplne naštvaný štetinami, ale kukučka ich pravidelne opakuje spolu so žalúdočným hlienom.

Foto James Niland, CC BY 2.0

Názvy a fotografie kukurských druhov

Nižšie je uvedený popis niekoľkých druhov kukučky z čeľade Cuculidae.

  • Spoločná kukačka(lal.Cuculus canorus) - rozšírený druh žijúci v Rusku (od Uralu až po Kamčatku na východe a od hraníc tundry na severe), v Európe (všade okrem extrémneho severu), v Ázii (v Turecku, na Kaukaze, v Číne, Kórei, Japonsku, na niektorých miestach Stredná Ázia). Spoločné kukučky sú sťahovavé vtáky. Zimujú v strednej a južnej Afrike, v južnej arabskej Ázii a dosahujú až do Austrálie.

Dĺžka vtáčieho tela dosahuje 33-40 cm, dĺžka kmeňa samíc sa pohybuje od 20 do 23 cm, u mužov od 21,5 do 25 cm, chvost je dlhý - 15-19 cm, zaoblený, stupňovitý. Zobák - 1,6 - 2,4 cm na dĺžku. Bežná kukačka váži od 80 do 120 g. Farba peria u mužov a žien, rovnako ako u mladých, dospelých a starých ľudí sa líši. Muži sú maľovaní v odtieňoch šedej, s bielym alebo svetlošedým bruchom a podšálkom, na ktorých sú priečne pásy. Staršie ženy sú podobne farebné, ale majú hnedý odtieň. Mladé ženy dominujú hrdzavé tóny, jasné čierne alebo červené pruhy sú prítomné na bruchu, hrdla a podkolenia a okrové mottle môžu byť prítomné na spodnej časti chrbta a krídla. Okraje očných viečok a očí všetkých jedincov sú žlté. Iba u mladých ľudí - hnedé a červené ženy - orech.

Bežné kukučky z návratov v zimnom období a od konca apríla alebo začiatku mája začnú reprodukciu. Tieto kukačky sú typickými chovnými parazitmi. Až do polovice júla, ženy stoja až 20 vajíčok v intervale 1-3 dní. Od konca júla začínajú vtáky na zimu. Koncom septembra posledné kukačky lietajú na juh.

Spoločné kukučky spôsobujú škody tým, že znižujú počet vtákov, v ktorých hľuzy vkladajú do svojich hniezd. Prínosy, ktoré prinášajú, sú však neprimerane vyššie. Jesť v obrovských množstvách chlupatých húseníc, zachránia lesy pred týmto strašným nepriateľom.

Autorka fotografie: Mike McKenzie, CC BY-SA 2.0

  • Malá kukačka(Lat.Cuculus poliocephalus) - druh, ktorý žije na juhu Primorye v Rusku av Ázii: v Himalájach (od hraníc s Afganistanom na sever od Mjanmarska), na severe Číny, v Kórei, na severe Japonska. Malé cuckoos prežúva v južnej Číne, Indie, na indonézskom polostrove. Niektoré poddruhy sa nachádzajú na Madagaskare, Sundách, v Južnej Afrike.

Vo vzhľade a farbe sa malá kukačka podobá bežnému, ale odlišuje sa od nej v malých rozmeroch: krídlo má dĺžku 15-17,1 cm, chvost je 13-14,9 cm, metatarsus je 1,7-1,9 cm, zobák je 1,7- 1,9 cm Mladí jedinci malého kukačka sa líšia od mláďaťa obyčajného kukačka vo svojich belavých priečnych miestach na vonkajšom krídle peria av menšom množstve čierno-hnedej farby. Oči mladých a starých vtákov sú hnedé.

Malá kukačka robí päť alebo šesť-slovo krik, ktorý znie ako "Wee-Wee, wee-wee".

Autorka: markus lilje

  • Žltá účtovaná americká kukačka(Latinsky:.Coccyzus americanus) získal svoj názov vďaka žltej farbe mandibuly a tenkého zakriveného zobáka, ako aj jeho biotopu. Tento druh hniezdi v Severnej Amerike a zimy na juhu.

Veľkosť tela mäsožravého vtáka je malá, ale chvost je dlhý. Zhora je kukačka namaľovaná hnedastou farbou s bronzovým odtieňom, brucho a pásik na chvoste sú biele.

Tieto kukučky môžu hodiť vajcia do hniezd iných ľudí, ale vo všeobecnosti pokrývajú samé vajcia. Doba znášky je veľmi rozšírená. V hniezde môžu byť vajcia aj hniezdo pripravené na let. Celkovo kuklo tvorí až 10 vajec v hniezde, ktoré sa buduje sám.

Žlto-účtovaný kukuet kukuet, rovnako ako obyčajný, len hlasnejší. Vo všeobecnosti je tento vták veľmi tajomný. Často dáva hlas pred dažďom, za ktoré dostala prezývku dažďového vtáka.

Autorka: Factumquintus, CC BY-SA 3.0

  • Kalifornia zemská cucka (Kalifornia beží kukačka, Kalifornská planta kukačka)(Lat.Geococcyx californianus) - Je to dosť veľký vták, dosahujúci dĺžku 60 cm, má veľký chvost a silné silné nohy, ale malé a slabé krídla. Kukačka-plantain má veľmi zvláštny vzhľad a nepopsateľné sfarbenie. Chrbát je hnedý s bielo-červenými škvrnami, brucho je belavý a dolná časť hrdla je čierna a pestrá. Hlava vtáka je zdobená skromným hrebeňom. Neoznačená koža jej tváre je tmavo modrá, ale oranžové miesto za jej oči vyniká jasne. Veľký zobák sa rovná dĺžke hlavy vtáka.

V juhozápadných Spojených štátoch a na severe Mexika sa vyskytuje planéčko kukačka vo vidieckych riedko osídlených oblastiach: v húštinách kaktusov na horských svahoch a na rovinách. Letí zle a zriedka, ale beží dobre, dosahuje rýchlosť až 42 km / h. Trávi väčšinu svojho života ako kuracie mäso na zemi. Tu hľadá jedlo - hmyz, malé stavovce (jašterice, myši atď.). Medzi krovinami na zemi, plantenka kukačka stavia svoje hniezdo, pomocou vetvy a ostrie trávy, aby to urobil.

Samička má 3-9 vajec bielej farby, inkubuje ich s mužom zase.

Autor fotografie: Alan Vernon, CC BY 2.0

  • Obrie kukačka (Lat.Scythrops novaehollandiae) - Toto je najväčšia kukačka na svete a najväčší hniezdny parazit. Tento vták žije v Austrálii, na niektorých ostrovoch Indonézie, na Novom Guineu a na neďalekých pacifických ostrovoch.

Dĺžka tela obrie kukačky dosahuje 66 cm a vták váži až 930 g. Charakteristickým rysom tohto druhu je veľký zakrivený zobák. Krídla a chvost sú dlhé, rovnako ako všetci členovia rodiny. Perie je väčšinou šedá: od popola a tmavošedá na chrbte a krídla na svetlo šedá na bruchu, hrudi a bokoch. Konce krídel sú čierne, spodok chvosta a boky sú čierne priečne pruhy. Koža okolo očí je nahá, červenkastá alebo hnedastá. Zobák je na základni šedý a svetlo na konci. Oči mladých jedincov sú hnedé, u dospelých - červené.

Obrovské kukučky v ich rade vedú kočovný alebo migračný životný štýl. Žijú v mangrovových hájoch, na okrajoch a okrajoch lesov (kde rastú eukalyptus a figovníky), pozdĺž brehov riek a morských pobreží.

Obrovské kukučky jedia rôzne druhy ovocia (figy, imela, moruše), hmyz (motýle, brouci, kobylky, hmyz), vajíčka a novorodené mláďatá, ako aj mrkva. Vajcia sú položené hlavne v hniezdach rôznych vtákov z čeľade korvidov (vozlodej, zlodejonás, jackdaws), rovnako ako jastrab goliera a austrálske zrná. Hlas gigantického kukača znie ako "kouak", po ktorom nasledujú pretrvávajúce a rýchle píšťalky alebo "Klu-Klu-Klu".

Autorová fotografia: Dominic Sherony, CC BY-SA 2.0

  • Red-účtovaná zemská kukačka(Lat.Carpococcyx renauldi) druh vedúci suchozemský životný štýl. Habitat - polostrov Indočíny (Thajsko, Kambodža, Vietnam, Laos).

Červené kurčatá sa vyliahnu. Hniezdo oboch v stromoch a na zemi. Kŕmia sa malými stavovcami.

Dĺžka trupu vtáka je 68 cm. Pečenie je svetlošedé. Krk a chvost sú tmavé. Zobák a nohy červenkasté farby. Oči sú žlté. Perie okolo očí je modré a koža je fialová.

Autorová fotografia: Alois Staudacher, CC BY-SA 3.0

  • Coelho (Coelho)(Lat.Eudynamys scolopaceus) - kukačka, ktorá žije v Ázii - na juhovýchode, v Indii a Číne, ako aj v Austrálii. Dostalo sa jej meno zo zvukov vydaných mužmi: "koo-her, koo-el".

Vták má veľmi dlhý chvost, ktorý je takmer polovicu dĺžky tela, čo je približne 42 cm. Muži a ženy sú pestré, ale navzájom sa líšia. Muži sú modročerní so zeleným odtieňom, ženy sú bronzovo-hnedé s bielymi škvrnami.

Koeli vedú tajomný životný štýl, nachádzajú sa v korunách vysokých stromov, ktoré sa ukrývajú medzi listami v nebezpečenstve. Strava týchto vtákov sa skladá takmer výlučne z ovocia a bobúľ, ktoré sa živia v lese alebo v záhradách. Patria sem figy, ziziphus, moruše, papája, guava, kapary, tamarind atď. Hmyz, vajcia vtákov a slimákov tvoria nevýznamnú časť stravy.

Koeli sa odvoláva na kukačku, ktorá sa zaoberá hniezdnym parazitizmom. Vajcia s ružovo-oranžovým odtieňom a pokryté červenkastými bodkami a pomlčkami, Koeli vrhajú hniezda malých vtákov, ako napríklad Oriole.

Coel samec. Autor fotografie: K Hari Krishnan, CC BY-SA 3.0

Coel je samica. Foto: TheSomdeep, CC BY-SA 4.0

  • Bažantovité kuriatko(Lat.Centropus phasianinus) - zástupca rodu Spur Cuckoo, ktorý žije na západe Indonézie, v Austrálii, v Papue-Novej Guinei. Žije v lesoch s hustým podrastom a bažinatými oblasťami vo vysokej tlstvej tráve.

Tento veľký vták dosahuje dĺžku 70 cm a má dlhý chvost. Farba peria je šedo-hnedá.

Pridané kukly nepatria k hniezdnym parazitom a muž sa aktívne zúčastňuje inkubácie vajíčok a kŕmenia kurčiat. Vtáky sú takmer suchozemské, hoci môžu lietať. Kŕmia sa hmyzom, vajcami iných vtákov, malými hlodavcami, jašterami, obojživelníkmi, mláďatami, kraby.

Foto: Greg Schechter, CC BY 2.0

  • Guira (guira) (lat.Guira guira) - juhoamerická kukačka, ktorá sa nachádza južne od Amazonskej nížiny a východne od Andov. Nachádza sa v krajinách ako Brazília, Bolívia, Paraguaj, Uruguaj, Argentína.

Vták má strednú veľkosť (35-40 cm), žije vo vysokých stromoch, stavia hniezda a plemená mláďat. Perie Guira má šedo-hnedý odtieň. Bill je na základni žltý a na konci je oranžový. Na hlave dospelých je hrebeň.

Autorová fotografia: Andreas Trepte, CC BY-SA 4.0

  • Fúkanie Ani (lat.Crotophaga sulcirostris) - vták z rodiny cukov, ktorý žije na severe Južnej Ameriky a na karibských ostrovoch. Jeho názov odzrkadľuje vonkajšie značky: drážky prechádzajúce cez veľký zakrivený zobák a zvuk, ktorý vytvoril vták - "Ani-ani".

Vymazané anis jedia hmyz, červy a chytať mäkkýše v pobrežných oblastiach. Ich strava zahŕňa aj rastlinnú potravu.

Dĺžka dosahuje 33 cm s hmotnosťou 70 - 80 g. Perie v zobákoch brázdy je čierne s fialovým odtieňom. Chvost je čierny, dlhý a modrastý. Oči a nohy sú šedé.

Tieto kukučky sa vyznačujú tým, že spoločne vytvárajú hniezda, inkvujú mláďatá a spoločne sa o ne starajú. Hniezdo brázdy ani je pohárik potiahnutý listami, ktorý sa nachádza v blízkosti kmeňa stromu vo výške ľudského rastu a spočíva na bočných ramenách. V takejto miskovitej štruktúre môže byť od 15 do 50 vajec. Ani letieť trochu a zle, keď sa pohybuje po zemi dostatočne elegantne. Vtáky dávajú prednosť otvoreným priestorom, skrývajú sa v lese iba z dažďa. Všímajúc si nebezpečenstvo, rýchlo zmiznú do húštín kríkov.

Autorová fotografia: Hans Hillewaert, CC BY-SA 3.0

Prečo kukačka hodí vajcia do hniezd iných ľudí?

Kukúčko položí jedno vajcia naraz a prináša ďalšie iba po určitých dočasných prestávkach. Keby sa sama musel pokaziť, potom bude musieť celé leto žiť v hniezde. Je ťažké si predstaviť, že nerovné mláďatá môžu žiť spolu. Okrem toho, v lete, chovné parazity ležať 10 až 25 vajec. Je jednoducho nemožné vtákovi tak veľké množstvo a veľkorysé mláďatá, a preto hodia vajcia do cudzích hniezd.

zoo-club-org