Zver

Zvierací lev: kde žije, jej jedlo a potomstvo

Pin
Send
Share
Send
Send


Dnes je veľa príbehov a legiend o životnom štýle kráľa zvierat. Ale aby ste rozlíšili pravdu od fikcie o tom, ako a kde žijú lvy, musíte túto otázku dôkladne pochopiť. V skutočnosti, medzi početnými zvieratami našej planéty sa tieto predátory vyznačujú mimoriadnou silou a silou. Majestátna hriva a ohlušujúci hluk dáva ľudu skutočne kráľovský vzhľad. A dokonca aj v správaní tohto zviera existujú jedinečné kráľovské správanie.

Závažný predátor

Bez ohľadu na to, kde žijú levici - vo voľnej prírode alebo v zajatí - vždy zostávajú sami. Sú to obrovské silné dravce, ktoré dokonale vlastnia ich pohyblivé, pružné a svalnaté telo. Veľmi rýchlo a šikovne bežia. Tieto predátorské mačky majú silné čeľuste a veľké zuby, ktoré umožňujú držať aj takých veľkých predstaviteľov zvieracieho sveta ako divoké. A s pomocou pazúr, roztrhanie koristi na lvy nie je vôbec problém. To však nie je všetko! Ukazuje sa, že jazyk šelmy je spletený s tŕňmi, čo mu umožňuje dobre sa starať o svoju pleť, chytať blchy a odstraňovať kliešte.

Samozrejme, veľa závisí od toho, na ktorom kontinente žije lev: jeho životný štýl, rozmanitosť jedla, ktoré produkuje, a dokonca aj jeho vzhľad. Vo voľnej prírode sa toto zviera nachádza v Afrike a Ázii. Na planéte však existuje aj zemepisný dravý menovec - morský lev. A hoci ich názvy sú podobné, samotné zvieratá sú veľmi, veľmi odlišné od seba a je absolútne nemožné ich zamieňať.

Spôsob života

Lev je predstaviteľom mačiek, ktorí dokážu pozerať na slnko bez blikania. Preto ho nazývajú kráľom dobytka. Ako žijú leví, ako prežívajú v prírodných podmienkach av boji proti človeku si zaslúži rešpekt a pozornosť, ktorú im prináša.

Títo predátori žijú v rodinách, takzvané pýchy. Skladajú sa zvyčajne z jedného alebo dvoch mužov, niekoľkých levíčok a mláďat. Dospelí levia sa zaoberajú ochranou biotopu pýchy, keďže prípady zasahovania jednotlivými samcami sa vyskytujú pomerne často. Lvice sa zaoberá lovom a výchovou potomkov. Lví mláďatá hrajú a púšťajú celý deň, rozvíjajú obratnosť a rýchlosť, ktorú budú v budúcnosti potrebovať. Priemerný počet hrdostí je asi dvadsať jednotlivcov.

Vlastníctvo leva sa rozložilo na desiatky štvorcových kilometrov otvorených priestorov, rovnako ako oblasti pokryté húštinami.

Je veľmi dôležité, aby vo vlastníctve levov bolo mnoho kopytovitých zvierat. Koniec koncov, množstvo potravy predátorských mačiek závisí od ich počtu.

Prežitie indických lvi

Dnes indickí levia musia zdieľať svoje územia nielen s ľuďmi, ale aj s inými divokými mačkami - indickými leopardmi a bengálskymi tigrami. Pred niekoľkými storočiami dominovali až na samotnom pobreží Grécka. Vyskytli sa prípady stretnutí jednotlivcov dokonca aj pozdĺž rieky Don. Podľa starých legiend, na území Ruska bol posledný bengálsky lev zničený samotným princom Igorom v desiatom storočí.

Už v roku 1907 z týchto zvierat zostalo iba trinásť druhov. Ale neuveriteľné úsilie sa mu podarilo zachrániť život v zajatí. V chránenej rezervácii, kde dnes žijú levy, špecialisti neustále bojujú za život týchto zvierat.

Africkí levia

Africkí levia žijú v strednej Afrike. Medzi ich majetky patria územia savany, v ktorých sa nachádzajú obrovské životné miesta. Hlavnou ozdobou mužov týchto dokonalých zvierat je hriva pokrývajúca hlavu, hrudník a krk. Dĺžka ich tela dosahuje 240 cm a hmotnosť - 230 kg. Výška a hmotnosť lvice sú trochu menšie. Vlna týchto divých mačiek je krátka a hustá. Na rozdiel od svojich ázijských príbuzných, farba ich kože sa mení od svetložltého až po bohatý piesok. Muži sú mierne tmavší ako hlavná farba.

Bez ohľadu na kontinent, na ktorom žije lev, v Eurázii alebo Afrike, problém ich ničenia človekom je rovnaký. Koniec koncov, asi pred dvadsiatimi rokmi títo africkí dravci počítali viac ako 230 tisíc. Dnes ich počet klesol desaťnásobne. Dôvodom je ľudské nepriateľstvo. V dôsledku častého útoku levov na hospodárske zvieratá obyvateľstvo v boji proti nim používa jedovaté návnady alebo zbrane. To bol dôvod katastrofickej redukcie týchto zvierat na hospodárskych zvieratách.

Život kráľa zvierat

Keď už hovoríme o zachovaní života divých mačiek, nemôžeme pomôcť, ale myslieť na to, koľko lvov žije vo voľnej prírode. Ak porovnáme týchto predátorov s inými zvieratami, ich životnosť je pomerne krátka. Na rozdiel od zajatých levov, vo voľnej prírode, leví zriedka žijú až tridsať rokov. Napokon, do veku pätnásť rokov sa stávajú veľmi slabými, čo im neumožňuje udržať si svoju moc nad rodinou. Navyše veľa jednotlivcov nežije v tomto veku kvôli bojom s inými mužmi. Stredná dĺžka života je o niečo dlhšia.

Nie je nezvyčajné, aby levy zomreli v bojoch s krokodílmi, ktoré sú ich jedinými prirodzenými a smrteľnými nepriateľmi. Medzi nimi je večný boj. Ak lev môže zničiť krokodíl na zemi, krokodíl sa mu pomstne vo vodnom prostredí.

Hrdosť na jedlo

Lev obľúbenou pochúťkou je mäso. Slúži však ako hlavné jedlo, ktoré toto zviera konzumuje. Lev, ktorý žije sám za rok, je asi pätnásť veľkých zvierat, ktorých priemerná hmotnosť dosahuje sto kilogramov. Zaujímavé je, že hlavnými fanúšikmi potravín sú levice. Ale keď začína jedlo, najprv prichádza vodca pýchy. Je to ten, kto si sám vyberá najviac, a zvyšok je ženami a mladými ľuďmi. Jedá leva rodinu raz za tri dni. Každý člen môže jesť asi osemnásť kilogramov mäsa. Po jedle sa pýcha dostane do miesta zavlažovania. Po dobrom obede začína spať rodina, ktorá môže trvať asi dvadsať hodín.

Je pozoruhodné, že v biotopoch a lovu divokých mačiek sú vždy balenia hyenov alebo šakalov. A často sa ľútostivým levom zdieľa s nimi jedlo, ktoré dostanú.

Lví lov

Najčastejšie levy lovia zver, zebry, antilopy a niekedy žirafy. Neexistujú žiadne výnimky a iné podobné zvieratá. Počas dňa sa Lion Pride snaží oddychovať v tieni, a keď nastane tma, ide o lov. Zvyčajne rodina štyroch jedincov zarobí veľké zviera pre seba aspoň raz týždenne. Leo, ktorý má v priebehu lovu špeciálnu úlohu, vystrašuje a odvádza pozornosť obete. Jeho príbuzní sú v úkryte, skrývajú sa v tráve a pomaly sa plazujú. Špeciálnu krvavú prácu spravidla vykonávajú mladí levia a starý muž riadi celý proces.

Avšak najčastejšie sú to lvice, ktorí sú pýchou pre pýchu. Obklopujú zviera, ktoré radi, a pomaly sa k nemu približujú. Po vyvolení momentu jedna z levíčok so silným úderom veľkých labiek zaklapne obeť a strčí si zuby do krku. Jeden útok na štyri konce pre lovcov úspešne. Hneď ako levice napadnú korisť, mužský lev sa objavuje v celej svojej sláve, ktorá, skákajúc obratne, môže dosiahnuť rýchlosť až 60 km / h.

Reprodukcia a potomstvo

Lvi sú veľmi milujúce zvieratá. Možno to je dôvod, prečo sa množia kedykoľvek počas roka. Pri párení si muž odoberie svoju priateľku od miesta, kde žijú levici. V Afrike, na rozdiel od ázijských príbuzných, vodca môže mať štyri až šesť levanduľiek. Keď je tehotenstvo ženy tri a pol mesiaca, opustí rodinu a produkuje potomstvo. Za týmto účelom si lvice vyberie odľahlý kútik uprostred kríkov.

Lví mláďatá sa narodili slepí a bezmocní. Ich pokožka je pokrytá škvrnami, ktoré zmiznú, keď starnú. Priemerný počet narodených detí sa pohybuje od troch do piatich jedincov, ale nie viac ako polovica žije do dospelosti. Mladé mláďatá sa živia materským mliekom, ale vo veku siedmich mesiacov začnú jesť mäso. Pri hrdosti sa deti pridajú k výkonu dvoch mesiacov. Dospelí leví sa považujú len vo veku päť rokov.

Morské lvy

Keď už hovoríme o ľvov, nemôžeme zabudnúť na ich vodné menovky - morské levy. Tieto pinniped zvierat, ktoré nemajú žiadnu podobnosť s divými mačkami, majú veľa spoločného s mačkami. Jediný rozdiel je v tom, že nepokúšajú migráciu na dlhé vzdialenosti a strávia zimu na brehoch. Tam, kde žijú morské levy, nie sú rozsiahle oblasti so sviežou zeleňou a nie sú žiadne horúce dni ako v savanách. Takmer všetky tieto zvieratá žijú v chladných vodách severného Pacifiku, ako aj v južných častiach Tichého a Atlantického oceánu. Medzi ich miesta pobytu patrí pobrežie Severnej Ameriky na Kalifornskom polostrove, Galapágy a juhovýchodnej časti Japonska.

Morské lvi sa živia rybami. Niekedy sa na to chystajú, musia sa ponoriť do hĺbky deväťdesiat metrov. Do stravy týchto plutvonožcov môžu byť zahrnuté aj mäkkýše a kôrovce.

Popis leva, vzhľad, charakteristika, fotografie zvieraťa.

Zo súčasných voľne žijúcich mačiek je lev levnejší len pre tigra. Dospelý lev má vážiaci priemer až 250 kg s dĺžkou tela 2,5 m. Ohybné, pohyblivé telo leva má dobre vyvinuté svalstvo krku a predných nôh. Lúče leva dosahujú dĺžku 7 cm.

Masívna hlava lva s predĺženou papuľkou má silné čeľuste. Lev má 30 zubov, špičky s veľkosťou až 8 cm umožňujú úspešne loviť veľké zvieratá: jeleň, diviaky, zebry a antilopy. Jazyk pokrytý tuberkulami pomáha rýchlo zbaviť hmyzu, ktorý saje krvou a starať sa o vlasy.

Na tvári leva je niekoľko radov chĺpkov s tmavými škvrnami na základni, ktoré vytvárajú jedinečný vzor pre každého jednotlivca. Novorodené levíčie mláďatá sú škvrnité, ako leopardi, ale v puberte zmiznú škvrny. Farba lví srsti môže byť piesčitá, hnedá alebo červená. Chvost končí veľkolepým čiernym strapcom. Jednotlivci vo vnútri strapca majú "ostrosť" - tavený končatín chrbtice.

Zvláštny rozdiel medzi levmi je výnimočný sexuálny dimorfizmus. Lions muži sú oveľa väčšie ako ženy a obdarené luxusnou hrivou, ktorá sa objavuje už u šesťmesačných mladých mláďat. Tromi rokmi sa hromada na hrive leva zdvihne na 35-40 cm. Farba, dĺžka a pomp závisia od genetiky, plochy a množstva testosterónu. Starší, skúsení lvi majú najsilnejšiu a najhrubšiu hrivu.

Možno sa to zdať prekvapujúce, ale lví sú zvieratá, ktoré majú najmenšie srdce medzi veľkými predátormi. To je dôvod, prečo sa nelíšia v špeciálnej vytrvalosti, aj keď pri jazde na krátke vzdialenosti môžu lvy dosiahnuť rýchlosť až 80 km / h. Za prírodných podmienok žijú ľvovia 12-15 rokov, v zajatí sa zvyšuje životnosť o 5-7 rokov.

Typy a klasifikácia levov.

Klasifikácia levov má 8 poddruhov:

  • ázijský(Perzský, indický) lev (Latinčina: Panthera leo persica): má drevené telo a elegantnú, nie príliš hustú hrivu. Hmotnosť leva je 150-220 kg, pre mužov od 160 do 190 kg, u žien od 90 kg do 120 kg. Výška ázijského leva v kohútiku dosiahne 1,05 metra. Rekordná dĺžka leva dosiahla 2,92 metra. Len takmer 500 predstaviteľov tohto druhu levov obýva Indiu Gir Reserve. Najväčší ázijský lev mal dĺžku 2,92 metra,

Ázijský (perzský, indický) lev

  • barbarský lev (barbarský) (Latinský Panthera leo leo): najhmotnejší predátor s tmavou hrubou hrivou. Všade tam žije africký kontinent. Bohužiaľ ju nakoniec vyhubil človek na začiatku 20. storočia. Dnes žijú v zajatí potomkovia berberského leva, ale nemôžeme hovoriť o čistom krvi tohto druhu. Hmotnosť lva samca dosahuje 160-270 kg, hmotnosť samice je 100-170 kg. Bol to najväčší predátor všetkých typov lvy,

Lev, ktorý pravdepodobne pochádza z barbarského leva (barbarský lev)

  • senegalský(Západoafrický) lev (šírka Panthera leo senegalensis). Muži sa vyznačujú ľahkou, krátkou hrivou (alebo nedostatkom), ľahkou vlnou a malými rozmermi. Hrdosť tohto dravca sú menšie a tvar lebky sa líši od iných typov levov. Habitat sa nachádza južne od Sahary zo Senegalu na západe a na východe do Stredoafrickej republiky. Asi tisíc zástupcov žije v savanách Guiney, Nigérie a Senegalu. Tento typ leva je ohrozený,

  • Severokórejský NKL (lat. Panthera leo azandica): na vzhľad je podobný ostatným africkým príbuzným. Žije v savanách severovýchodného Konga. Populácia tohto druhu lvy postupne klesá

  • východnej afriky(masai) lev (Lat. Panthera leo nubica) - poddruh afrického leva. Muži sa vyznačujú pretiahnutými končatinami a "hrebeňovou" hrivou. Samce levy dosahujú dĺžku 2,5 - 3 metre, vrátane chvosta. Dĺžka lvice s chvostom 2,3 až 2,6 metra. Hmotnosť lva je 150 - 230 kg, ženy 100 - 165 kg. Lvy a levice majú kohútik výšku 90 - 115 cm. Habitats tohto druhu levov - Zambia, Uganda, Mozambik a ďalšie štáty vo východnej Afrike, tiež obýva Keňskú rezerváciu Masai Mara,

Východoafrický lev (Masai)

  • juhozápadnej afriky(katanga) lev (Latinská Panthera leo bleyenberghi): iná svetlá farba. Žije v juhozápadnej Afrike z Angoly do Zimbabwe. Dĺžka lva s chvostom je 2,5 - 3,1 metra, dĺžka lvice je 2,3 - 2,65 metra. Hmotnosť samca leva je 140-240 kg, hmotnosť samíc je 105-170 kg. Ohrozené druhy levy sú na pokraji vyhynutia,

  • juhovýchodnej Afriky(transvaálny) lev (Panthera leo krugeri): veľké jedinci, muži sú majiteľmi dlhej tmavej hrivy. Niektorí predstavitelia majú leukizmus, mutáciu spojenú s absenciou melanocytov. Takéto exotice majú biele vlasy a ružovú kožu. Dĺžka tela transvaálneho leva s chvostom je 2,6 - 3,2 metra, veľkosť lvice je skromnejšia 2,35 - 2,75 metra. Váha mužov dosahuje 150-250 kg, ženy - 110-180 kg. Viac ako 2 tisíc lvi žije v národnom parku Kruger, ako aj v južnej časti afrického kontinentu av púšti Kalahari,

  • Cape Lion (lat., Panthera leo melanochaita). Poddruh, ktorý zmizol v 19. storočí. Posledný lví mys bol zostrelený v roku 1858. Tito lvi žili v Cape Cape Good Hope, ktorý sa nachádza v južnej Afrike. Tento druh levy sa vyznačoval čiernymi špičkami uší a hriva leva pokrývala brucho a ramená cicavca.

Zaniknutý mys Lion

Spolu s tygrom, leopardom a jaguárom tvorí lev rod Panthera, ktorého zástupcovia sa môžu zlomiť, aby vytvorili životaschopné hybridy: ligers (tigre), leopóny (leopard + levy) a yagulvas (jaguári + levy).

Biely levy nie sú poddruh, ale genetické ochorenie nazývané leukizmus, keď sa kabát zmení na bielu. Biela osoba žije v národnom parku Kruger a v rezervácii Timbavati, ktorá sa nachádza vo východnej časti Južnej Afriky. V zásade sú takéto zvieratá držané v zajatí.

Sú v prírode čierne levy?

Čierni levia neexistujú, v zajatí tento druh môže prežiť, ale vo voľnej prírode je to nemožné. V Okovangu videli pýchu tmavo hnedých levov, ktorých vedci nazvali výsledkom úzkeho prepojenia. Vo všeobecnosti neexistuje dôkaz o existencii čierneho leva.

Kde a ako žijú levy?

Lví žijú na 2 kontinentoch: v Afrike a Ázii. Oblasť distribúcie lvov v Afrike je v južnej časti púšte Sahary. V Ázii žije divý lev v Indii, v lese Gyr indického štátu Gudžarát.

V dobách raného stredoveku bol lokalita levov oveľa širšia: zvieratá žili po celej Afrike a Indii, na Strednom východe, v Iráne a dokonca aj v južnej Európe av Rusku. Zničenie biotopov predátorov a prenasledovanie ľudí viedlo k zníženiu biotopu leva.

V prírode levy žijú v savanách, niekedy v lesoch alebo v kríkoch. Dravci žijú v malých kŕdľoch - pýcha pozostávajúca z 5 - 6 príbuzných samíc, ich mladých a 1-2 zrelých mužov (2 muži môžu byť v pýche iba ak sú bratmi). Mladí lvi, vyhostení z pýchy, očakáva jediný život, príležitosť spojiť sa s inou pýchou alebo vytvoriť svoju vlastnú.

Čo ľú?

Nočný lov umožňuje ľuďom, aby sa dostali čo najbližšie k svojim obetiam. Lvice sú krásne lovci, agilní a agilní, čo nie je prípad mužov pokrytých ťažkou hrivou. Ženy obklopujú stádo kopytníkov a okamžite zaútočia na zúrivé zviera. V Indii sú lví lvíčkovci (kanic) a jeleni. Africkí levia sa živia čertami, byvolmi a zebry. Veľké transvaálne lvy často lovia žirafy.

Občas lvy napadajú hrochov a malých slonov, nepoužívajte zvieratá. Leopardi, gepardy, hyeny, živé, choré alebo zabité inými slabšími predátormi sa stávajú potravou pre levov. Lev žije asi 7-8 kg mäsa denne, potreba samice je menšia - na to stačí päť kilogramov mäsa.

Lev - chov vo voľnej prírode.

Lvi sa chovajú bez ohľadu na sezónu. Muži stanú sexuálne zrelí vo veku 6 rokov, ženy o 4 roky. Львы устраивают жестокие бои за самку, часто приводящие к гибели конкурента. Беременность львицы продолжается 110 дней. Перед родами львица покидает прайд, укрывшись в безопасном месте. На свет рождаются 1-4 беспомощных и слепых детеныша весом до 2 килограмм. Глаза львята открывают через 7 дней.

Чтобы не привлекать других хищников, львица мать переносит потомство на другое место несколько раз и охотится неподалеку от надежно спрятанных малышей. Молочное вскармливание длится 6-7 месяцев. В полтора месяца львята допускаются к охоте, и начинается мясной прикорм. Potom sa matka s mláďatami vráti k pýche.

Charakteristika a podrobný popis leva

Samce levy sú jediné mačacie hriva, Hriva dáva ľudu kráľovský vzhľad, ktorý mu priniesol titul "kráľ zvierat". Hríva samca sú jednou z najvýraznejších charakteristík druhu. Ona lví hlavu viac vizuálne, dokonale preukazujú úžasný pohľad. Pomáha ľuďovi v stretnutiach s inými levmi as hlavným konkurentom leva v Afrike, bodkovaná hyena.

Samce lvy vážia od 150 do 225 kg (330 až 500 libier), samice v rozmedzí od 120 do 150 kg (260-330 libier). Dĺžka chvosta lvov je 70-100 centimetrov (2 stopy 3 palce - 3 stopy 3 palce). Zadný koniec chvosta končí chlpatým trsom. Tento zväzok skrýva špičku chrbtice s dĺžkou približne 5 mm, ktorá pozostáva z kostí poslednej časti chvosta, ktoré sú navzájom spojené. Lev je jediný mačací pes, ktorý má na chvostu strap, funkcie tohto zväzku strapcov sú neznáme. Pri narodení chýba, začína sa rozvíjať až vo veku 5 mesiacov a v 7 mesiacoch sa stáva dobre viditeľným. Vo voľnej prírode žijú levy asi 10-14 rokov a v zajatí môžu žiť viac ako 20 rokov.

Čo jedia lvy a lovia

Lvi sú mäsožraví, čo znamená, že kŕmia mäsom. Za prírodných podmienok lvy obyčajne lovia wildebeest, zebry a rôzne kopytníky (žirafy, byvoly a gazely). Niekedy lvy lovia aj mladých slonov, nosorožcov a hrochov. Lví môžu tiež získať korisť z hyen a iných predátorov. Lvi sú notoricky vybíraví a jedia hlodavce, drobné vtáky, zajace a plazy.

Lvíci, ktorí sledujú svoju korisť, dokážu pokryť vzdialenosť od futbalového ihriska za šesť sekúnd. Oči leva majú odrazné bunky, ktoré zväčšujú obraz niekoľkokrát a umožňujú vám pozorne sledovať svoju korisť aj v tme.

V zoologickej záhrade sa strava levov skladá zo špeciálne pripraveného mačacieho jedla pozostávajúceho z kurčiat (zaujímavý príbeh o kurníku), králikov (ako na tejto fotografii), jahňacieho a konského mäsa.

Ako žijú levici v pýche a čo robia

Lvíci sú všeobecne aktívni za súmraku a noci. Lví trávia väčšinu času odpočinku, často až 20 hodín denne. To sa deje z mnohých rôznych dôvodov, vrátane úspor energie, prežitia tepla a období nedostatku výroby.

V období odpočinku majú levy dostatok možností komunikácie. Spájajú sa a spajú v skupinách, trie spolu hlavy, hrajú spolu. To všetko je prínosom pre posilnenie ich sociálnych väzieb.

Skupinový život dovoľuje ľutiam loviť spolu. Lvice z tej istej hrdosti môžu obklopiť potenciálnu korisť a napadnúť ju zo všetkých strán. všeobecne na lov lvy zvoliť taktiky sledovania, pretože pre dlhé prenasledovanie nie sú také otužné.

Počas lovu levy zvyčajne vzdávajú prenasledovanie na 45-100 metrov (50-110 metrov). Lví potláčajú obete, zatiaľ čo väčšia korisť je tlačená na zem s krkom na zablokovanie dýchania. Tento predátor môže tiež umiestniť labku na nos, ústa alebo hrdlo koristi. Lev ľahko zachytí malú korisť s jedným zdvihom jednej z jeho masívnych labiek.

Napriek obrovskej sile a účinnosti nie sú lvy vždy schopné uspieť v útokoch na korisť. Ak neúspešná obeť unikne, čakajú na novú. V živočíšnom svete existujú efektívnejší lovci, ktorí lovia svoju korisť viac elegantne - to sú vážky.

Chovné levy a ich mláďatá

Lvice sú schopné produkovať potomstvo niekoľkokrát do roka. Avšak dospelý lev ženský neprodukuje ďalšie vrh, kým jej mláďatá nie sú staré ako 2 roky. Ale ak zomrie všetok podstielok, znova sa zlikviduje skoro po smrti posledného mláďaťa.

Perióda tehotenstva lvice sa pohybuje od 110 do 119 dní., V vrhu v priemere 3 až 6 mláďat. Mladé mláďatá sa zvyčajne narodia na odľahlom mieste a keď dosiahnu 4-6 týždňov, určujú sa v materskej škôlke, ktorá je v hrdosti.

Lví mláďatá sú pri narodení veľmi malé, s hmotnosťou približne 950 gramov (2-3 libry). Lví mláďatá sú dojčené asi 6 mesiacov a mäso začne jesť asi tri mesiace. Lionše vychovávajú svoje deti spolu a okrem svojich vlastných môžu nakŕmiť iné teľatá. Ako príklad ľahko zrelého mladého kráľa zvierat sa môžete pozrieť na obrázky lvíčata.

Keď sa nový muž dostane do pýche, môže zabíjať novorodené mláďatá, takže ženy sa s ním párujú a vyrábajú svoje vlastné mladé. Mladé teľatá sa začínajú zúčastňovať lovu pýchy za 11 mesiacov, hoci nie sú schopní prežiť sami o sebe až do veku 30 mesiacov.

Dojčenská úmrtnosť medzi levmi je veľmi vysoká, percento teliat, ktoré prežili po prvom roku života, je menej ako 50%. V lvíčkovom balíku sa prísne presadzuje hierarchia., Najprv sa kŕmia lví samci, potom lvice a nakoniec mláďatá. V hrdosti sa často stáva, že korisť je zabitý raz za 3-5 dní, takže veľa detí zomrie hladom. napriek tomu, pre mláďa je pravdepodobnejšie, že pri pôrode prežije pri pôrodeako v prípade, keby leva s mláďaťom sama.

Stav ochrany

Ako obvykle, keď sa na našej webovej stránke o zvieratách hovoríme o konkrétnej šelme, ukončíme článok s oddielom "Stav ochrany prírody". Počet lvov sa rýchlo znižuje, podľa rôznych odhadov sa počet jednotlivcov žijúcich vo voľnej prírode pohybuje od 16 000 do 30 000, v porovnaní s približne 100 000 začiatkom 90. rokov. Nebezpečenstvom pre tento druh je tiež skutočnosť, že populácie levov sú často geograficky izolované od seba navzájom, čo vedie k takémuto javu, ako je inbreeding (úzko súvisiace kríženie).

Opis afrického leva

Všetci vieme z detstva, ako lev vyzerá, pretože jediným hrivou môže malé dieťa rozpoznať kráľa zvierat. Preto sme sa rozhodli poskytnúť stručný popis tejto silnej šelmy. Lev je silné zviera, ale o niečo viac ako dva metre dlhé. Napríklad ussurianský tiger je oveľa dlhší ako lev, jeho dĺžka dosahuje 3,8 metra. Zvyčajná hmotnosť muža je sto osemdesiat kilogramov, zriedka, keď má dvetisíc.

To je zaujímavé!
Lvi, ktorí žijú v zoologických záhradách alebo v špeciálne určenej oblasti prirodzenej histórie, vždy vážia viac ako ich bratov žijúcich vo voľnej prírode. Oni sa pohybujú málo, jesť príliš veľa, a ich hriva je vždy hrubšia a väčšia ako divé lvy. V oblastiach s prirodzenou históriou sa lvy starajú, zatiaľ čo voľne žijúce mačky v prírode vyzerajú nepríjemne, s rozcuchanými hrivkami.

Hlava a telo lvy sú husté a silné. Farba kože je odlišná v závislosti od poddruhu. Hlavnou farbou kráľov zvierat však je krém, okr alebo žltý piesok. Ázijské lvy sú biele a sivé.

Starí lvi majú ťažkú ​​hlavu, pokrývajúcu hlavu, ramená a zostupujú do dolnej časti brucha. Dospelí majú čiernu, hustú hrivu alebo hrivu tmavého, hnedého odtieňa. Ale jeden z poddruhov afrického leva, Masai, nemá takú hojnú hrivu. Na ramená vlasov neklesá a na čele nie je.

Všetci levia majú zaoblené uši, v strede sa nachádza žltá škvrna. Pozorovaný vzor zostáva na koži mladých levov, až kým levíri nezrodia mláďatá a muži nedosiahnu pubertu. Všetci predstavitelia levy majú na špičke chvosta kefu. To je tam, kde končí ich vertebrálne rozdelenie.

habitat

Kedysi levy žili na úplne odlišných územiach ako v modernom svete. Poddruh afrického leva, ázijského, žil hlavne na juhu Európy, v Indii, alebo sa usídlil na krajinách Stredného východu. Starý lev žil všade v Afrike, ale nikdy sa neusadil v Sahare. Americký poddruh leva je preto názvom Americký, pretože žil v severoamerických krajinách. Ázijski levia postupne zanikli alebo boli vyhladení človekom, kvôli čomu boli zapísaní v Červenej knihe. A africké levy zostali v malých kŕdľoch iba v afrických tropoch.

V súčasnosti sa africký lev a jeho poddruh nachádzajú iba na dvoch kontinentoch - ázijských a afrických. Ázijskí králi zvierat žijú v tichom prostredí v indickom Gudžaráte, kde je suché, piesočné podnebie, savana a kroviny. Podľa najnovších údajov je dnes zaregistrovaných všetkých päťsto dvadsať troch ázijských levov.

Skutočné, africké levy budú väčšie v západných krajinách afrického kontinentu. V krajine, kde je najlepšie podnebie pre levy, Burkina Faso, lvy nad tisíc. Mnohí z nich navyše žijú v Kongu, existuje ich viac ako osemtisíc.

Vo voľnej prírode už nemá toľko lvy ako v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Dnes ich zostalo len tridsať tisíca to je podľa neoficiálnych údajov. Africkí lvi si vybrali savanu svojho obľúbeného kontinentu, ale aj tam nie je možné ich chrániť pred poľovnícmi, ktorí sa všade preháňajú a hľadajú jednoduché peniaze.

Lov a jedlo afrického leva

Lvi nemajú radi mlčanie a život v tichu. Uprednostňujú otvorené priestory savanov, veľa vody a usadia sa hlavne tam, kde je obývané ich obľúbené jedlo - cicavce artiodactyl. Nie je to nič, že si zaslúžia titul "kráľ sávy", kde sa toto zviera cíti dobre a slobodne, pretože on sám chápe, že je pánom. Áno. Lví muži robia práve to, oni len vládnu, odpočívajú väčšinu svojho života v tieni kríkov, zatiaľ čo samice dostanú jedlo pre seba, pre neho i pre mláďatá.

Levy, rovnako ako naši muži, čakajú na kráľovnú lvice, aby za ne chytili večeru a pripravili sa na seba. Kráľ zvierat by mal byť prvý, kto skúša korisť, ktorú priniesla žena, zatiaľ čo samotná levicka trpezlivo čaká na jej muža, aby zjedol a nechal zvyšky "kráľovského stola" s ňou a s mláďatami. Napriek tomu levy nikdy neublížia ich leviciam a mláďatám, ak im na nich zasiahnu niekto iní.

Hlavným jedlom leva sú kopytovité zvieratá - lamy, divočina, zebra. Ak sú levy veľmi hladní, potom nebudú pohŕdať ani nosorožcami a hrochy, ak ich dokážu prekonať vo vode. Takisto nezaťažujte hru a malé hlodavce, myši a iné jedy hady. Ak chcete prežiť, lev treba jesť denne. viac ako sedem kilogramov akékoľvek mäso. Ak sa napríklad zjednotia 4 lvi, potom jeden úspešný lov pre všetkých prinesie požadovaný výsledok. Problémom je, že medzi zdravými levmi sú chorí, ktorí nemôžu loviť. Potom môžu dokonca napadnúť osobu, pretože, ako je dobre známe, pre nich "hlad nie je teta!".

Chovné levy

Na rozdiel od mnohých cicavcov sú lvy predávajúci a kamaráti v každom ročnom období, čo je dôvod, prečo často vidíte obraz, keď sa stará levíčka na slnku zaklíní s lvíčikami rôznych vekových kategórií. Napriek tomu, že ženy nemajú čoho obavy, môžu pokojne plemeniť levy a dokonca chodiť bok po boku s inými samicami, mužmi, ale naopak, môžu bojovať o ženy až po ich smrť. Najsilnejší prežije a len ten najsilnejší lev má právo mať ženu.

Žena nesie šteniatka 100-110 dní a hlavne sa narodia tri alebo päť mláďat. Lvíčatá žijú vo veľkých štrbinách alebo jaskyniach, ktoré sa nachádzajú na miestach, ktoré sú pre ľudí ťažké dosiahnuť. Lví mláďatá sa narodili tridsať centimetrových detí. Majú nádhernú, bodkovanú farbu, ktorá trvá až do začiatku puberty, ktorá sa vyskytuje hlavne v šiestom roku života zvieraťa.

Vo voľnej prírode levy nežijú dlho, v priemere 16 rokov, zatiaľ čo v zoologických záhradách môže žiť a všetkých tridsať rokov.

Druhy afrického leva

Dnes je osem odrôd afrického leva, ktoré sa líšia farbou, hviezdou farby, dĺžkou, hmotnosťou a mnohými ďalšími vlastnosťami. Existujú poddruhy levy, ktoré sú navzájom veľmi podobné, s výnimkou, že existujú určité detaily známe iba vedcom, ktorí dlhé roky študovali život a vývoj lvov z rodiny mačiek.

Klasifikácia levov

  • Cape Lion Tento lev už nie je v prírode. Bol zabitý v roku 1860. Lev sa líšil od svojich chlapcov tým, že mal čiernejšiu a príliš hustú hrivu a čierne strapce boli na ušiach. Cape Lions žil v juhoafrickom regióne, mnohí z nich si vybrali Cape Good Hope.
  • Atlas lev, Bol považovaný za najväčšieho a najsilnejšieho leva s masívnou postavou a príliš tmavou kožou. Žil v Afrike, žil v horách Atlas. Títo lvi sa snažili udržať si funkciu strážcov rímskych cisárov. Je škoda, že najnovší lev Atlas bol zastrelený lovcom v Maroku na začiatku 20. storočia. Predpokladá sa, že potomkovia tohto poddruhu leva žijú v našich dňoch, ale vedci stále argumentujú o ich pravosti.
  • Indický lev (ázijský). Má viac drepy, vlna nie je tak rozptýlená a ich hriva je viac hladká. Títo levie vážia 200 kilogramov, ženy a ešte menej - len deväťdesiat. V celej histórii ázijského leva bol do Guinnessovej knihy rekordov zavedený jeden indický lev, ktorého dĺžka bola 2 metre 92 centimetrov. Tam sú ázijské levy v Gujarayet, India, kde je vyhradená osobitná rezerva.
  • Katanga lev z Angoly. Volali ho tak, pretože žije v provincii Katanga. Má svetlejšiu farbu ako iné poddruhy. Dospelý lev Katanga je dlhý tri metre a lvice sú dve a pol. Tento poddruh afrického leva je už dlho nazývaný ako ohrozený, pretože vo svojom svete zostáva len veľmi málo.
  • Západný africký lev zo Senegalu. Tiež dlho na pokraji vyhynutia. Muži majú spravodlivú hrivu, skôr krátku. Niektorí muži nemusia mať hrivy. Stavba predátorov nie je veľká, rovnako ako tvar papule, trochu odlišný, menej výkonný ako ten obyčajný lev. Žije južne od Senegalu, v Guinei, hlavne v strednej Afrike.
  • Masai lev. Tieto zvieratá sa líšia od ostatných tým, že majú dlhšie končatiny a hriva nie je rozčuľovaná, podobne ako u ázijského leva, ale "úhľadne" vyčesaná. Masáni sú veľmi veľkí, muži môžu byť viac ako dva metre dlhý a deväťdesiat centimetrov. Výška kohútika oboch pohlaví je 100 cm. Hmotnosť dosahuje 150 kilogramov a viac. Habitat lesa Masai - africké južné krajiny, tiež žije v Keni, v rezervách.
  • Konžský lev. Veľmi pripomína ich africké náprotivky. Žije len v Kongu. Rovnako ako ázijský lev, je ohrozený druh.
  • Transvaal lev. Predtým to bolo pripisované ľudu Kalaharského, pretože podľa všetkých externých údajov bol známy ako veľmi veľké zviera a vlastnil najdlhšiu a najtmavšiu hrivu. Zaujímavé je, že pre niektoré poddruhy lesa Transvaal alebo Juhoafrický boli významné zmeny dlhodobo pozorované kvôli tomu, že lvy tohto poddruhu nemali melanocyty, ktoré vylučujú špeciálny pigment, melanín. To je ich vlna, ktorá je biela a ich farba kože je ružová. Dĺžka dospelých dosahuje 3,0 metra a lvice - 2,5. Žijú v púšti Kalahara. V Krugerskej rezervácii bolo zriadených niekoľko levov tohto druhu.
  • Biele levy - vedci sa domnievajú, že títo lvi nie sú poddruhom, ale genetickou abnormalitou. Zvieratá, ktoré trpia leukémiou, majú ľahký biely kabát. Existuje len veľmi málo takýchto zvierat a žijú v zajatí vo východnej rezervácii Južnej Afriky.

Tiež by sme sa chceli zmieniť o "berberských leviciach", ktorí boli držaní v zajatí, ktorých predkovia žili vo voľnej prírode a neboli takí veľkí a mocní ako moderni "berbersci". Avšak vo všetkých ostatných ohľadoch sú tieto zvieratá veľmi podobné moderným, majú rovnaké formy a parametre ako ich príbuzní.

To je zaujímavé!
Neexistujú žiadne čierne levy. Vo voľnej prírode by takí levi neprežili. Možno niekde a videl čiernej farby lev (to sú napísané ľuďmi, ktorí cestovali pozdĺž rieky Okavango). Zdá sa, že tam videli čiernych levov s vlastnými očami. Vedci sa domnievajú, že takíto leví sú výsledkom prechodu lvy rôznej farby alebo medzi príbuznými. Všeobecne platí, že ešte neexistujú dôkazy o existencii čierneho leva.

Čo vyzerá lev?

Lvi sú veľké zvieratá, ktoré pripomínajú mačku. Ich vlna má niekoľko odtieňov červenej a hnedej. Zvyčajne je chrbát farebný hnedý, strany sú červené a labky sú takmer žlté (alebo biele).

Veľmi zriedkavo sa biely lev môže narodiť ženskému levovi, to je albino. Tento jav je veľmi zriedkavý. V prírode vôbec nie sú čierne ani šedé levy.

Nie všetci vie, že pred tým, ako sa levy stretli na juhu Európy, na Blízkom východe a na Kaukaze, ale boli zničené človekom. Veľkovojvoda v Kyjeve Vladimír Monomák hovoril o stretnutí s levom v XII. Storočí.

Nie je ťažké rozlíšiť lev od lvice v hrive, ktorá môže pokrývať ramená, hrudník a časť chrbta zvieraťa. Je presvedčený, že svojím pomocou lev leví nepriateľov a lásku pritiahne - čím je hlbšia a tmavšia hriva, tým viac šancí je, aby sa jej vyvolený. Okrem toho farba hrivky rozlišuje rôzne poddruhy leva. Žena je oveľa menšia než samica vo veľkosti tela. Muž váži približne 190-230 kg (rekordná hmotnosť bola približne 270 kg) a samica nie je viac ako 150 (rekordná hmotnosť bola 180 kg). V tomto prípade muž má dĺžku tela viac ako tri metre a samica nevyrába viac ako dva a pol metra.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org