Zver

Živočíšne bielkoviny: druh, opis, biotop, potraviny, chov

Život veverkov vždy zaujímal nielen vedcov, ale aj bežných cestujúcich. Je vždy zaujímavé sledovať správanie zvieraťa, jeho neuveriteľnú aktivitu, zvedavosť, sladkú vernosť, prenikanie blesku z jednej činnosti do druhej.

Sú to voľne žijúce zvieratá. Proteín v prírodných podmienkach v Rusku sa nachádza v lesoparku a lesnej zóne. Od konca 20. storočia začalo toto zviera obývať parky a záhrady v blízkosti rôznych osád a niekedy na ich území. Nebojí veľké mestá.

Proteín, ktorého opis možno nájsť v mnohých publikáciách, počnúc učebníc do špeciálnych adresárov, sa usadzuje v dutinách alebo v špeciálnych zásuviek v tvare gule - Gain, že IT majstri z hrubých vetvách vonkajšej a vnútornej mäkké kôry.

V osadách je často s radosťou zaobchádzať s vtáčikmi a inými vtáčnymi hniezdami.

Veverka je veľmi inteligentné zviera. Nemá žiadny spěch, aby sa dostala do teplejších krajín, a to ani v zúrivej zime, ak nemá problémy s jedlom alebo je kŕmené ľuďmi.

Veverka: popis, vonkajšie funkcie

Bežná veverka je pomerne malé zviera so štíhlym, mierne pretiahnutým telom, chvost s "hrebeňom" a pravidelnou, zaoblenou hlavou. Uši sú predĺžené, výrazné strapce sa objavujú v zime.

Na tvári, bruchu, predných labkách sa nachádzajú vibróza, špeciálne zmysly, ktoré pomáhajú zvieratám lepšie sa pohybovať vo vesmíre. Zadné nohy sú oveľa dlhšie ako predné a prsty na labkách sú korunované ostrými, húževnatými pazúrikmi. Vlasy sú dlhšie na stranách chvosta ako na celom tele, preto chvost má mierne sploštený tvar.

Veverka získava v zime mäkkú, vysokú a nadýchanú kožušinu. V lete je to zriedkavejšie, tvrdšie, krátke. Farba sa mení sezónne v rámci rovnakej populácie. Živočíšne druhy sa dvakrát ročne (okrem chvosta - to len raz).

Na jar sa dochádza v apríli až máji a na jeseň v septembri až novembri.

Jedlo veveričky

Tento roztomilý hlodavec je typickým obyvateľom lesa. Pravdepodobne preto základom jeho stravy sú semená stromov a kríkov. Veverka preferuje žiť v zmiešaných ihličnatých listnatých lesoch. Tu má najlepšie podmienky kŕmenia. Okrem toho zviera miluje zrelé tmavé ihličnaté plantáže - smrekové lesy, cédrové lesy, jedľové stromy, následné listnaté plantáže, zmiešaná borovica, húštá cedrové borovice. Na Kaukaze a na Kryme sa spoločná veverička cíti veľmi dobre v kultúrnej krajine - viniciach a záhradách.

Spôsob života

Veverka je pohyblivé a živé zviera. Jednoducho robí obrovské "lety" zo stromu na strom. Niekedy "lietajú" v priamom smere až na 10-15 m, zatiaľ čo majstrovsky "riadia" chvost. V bezsvečnom čase, ako aj počas rutinného obdobia, strávi dlhú dobu na zemi, na ktorom sa pohybuje v skokoch.

Veverka v zime sa pohybuje hlavne pozdĺž vrcholov. Pri najmenšom nebezpečenstve, skrýva sa v stromoch, zvyčajne sa skrýva v korune. Aktívne ráno a večer. Až 80% času stráveného hľadaním jedla.

Uprostred zimy opúšťa svoje hniezdo len v čase kŕmenia, nevychádza z hniezda počas ťažkých mrazov a spadne do polospolučného stavu. Veverica nie je územná - jednotlivé miesta sú slabo vyjadrené.

Bielkoviny sa líšia svojou schopnosťou skryť a nájsť skryté semená a orechy, rýchlo si uvedomujú, že ľudia môžu byť zdrojom jedla a zvykli si jesť z rúk.

Napriek svojmu očarujúcemu vzhľadu sú skôr agresívne, mierne podozrivé a dokonca sa vyznačujú svojou kamenivosťou. Tieto roztomilé zvieratá môžu byť ľahko krotiť zvieratami, ale domáce zvieratá v bežnom slova zmysle sú nepravdepodobné. Nemôžu byť pripísané zvieratám, ktoré sa môžu preháňať alebo "maznať". Dokonca aj v tých najteplejších priateľstvách sa len príležitostne podarí zdvihnúť zviera kožušinou.

Veľmi zriedkavo sa proteín stáva takým krokom, že vám umožní vyzdvihnúť sa. Mladé zvieratá sa prispôsobujú novým podmienkam oveľa rýchlejšie ako dospelí.

Druhy veveričiek

Zvieratá, ktoré sú držané v zajatí, zahŕňajú obyčajnú veveričku a veveričku teleutku.

Veverka obyčajná sa týka hlodavcov, je známa každej osobe - dospelému a dieťaťu, aj keď ju videl iba na obrázku. Distribuované v celom Rusku. Jedinými výnimkami sú pusté zóny, stepi a polopusty.

Veverka teleutka je špeciálnym poddruhom obyčajnej veverky. Je distribuovaný hlavne na východnom Sibíri, na polostrove Kamčatka, aklimatizovanom na Kryme a na Kaukaze.

Tieto typy bielkovín sa navzájom líšia len veľkosťou a farbou - teleutka väčšia.

životnosť

Životnosť týchto zvierat v prírodných podmienkach je v priemere najviac 3,5 roka. Doma, keď zviera nie je ohrozené mrazom, je vybavené jedlom a chránené pred predátori, veverky žijú až 10-12 rokov. Prípady, keď veveričky žijú v zajatí až 16 rokov, skôr výnimka z pravidla.

Údržba a starostlivosť

Domáca veverička je stvorenie s nepotlačiteľnou energiou, ktorá môže skákať a behať celé hodiny. Pre jeho údržbu v dome je potrebná priestranná voliéra alebo veľká klietka.

Pre jedno zviera bude potrebná klietka s rozmermi 50 x 60 cm a výškou 150 cm. Je lepšie vyrobiť tyče pozinkované alebo ich natrieť dobrým práškovým náterom. Medzera medzi tyčami by nemala byť väčšia ako 2 cm. Klietka musí byť vybavená zasúvateľným podnosom, aby bolo jednoduchšie čistiť. Na paletu dať seno, trstinu alebo lesný mech.

Nezabudnite, že klietka by mala byť nápojová misa, kŕmna koryta a domy, kde veverky zvyčajne zabezpečujú hniezda. Jedno malé zviera potrebuje dva domy, ktoré by mali byť dobre zafixované v dostatočnej výške. Vložte do klietky kusy mäkkej tkaniny, kusy vlnenej priadze, malé piliny, trochu vlny, ktorú veverica nevyhnutne používa pri organizovaní hniezda.

Majiteľ musí mať prístup k domu (na to môžete použiť sklápaciu strechu alebo široký vchod). Nezabudnite na minerálne a soľné kamene, ktoré by mali byť inštalované na mieste vhodné pre domáce zvieratá, je lepšie, ak je to miesto vedľa koryta alebo podávača.

Hovorili sme už, že veveričky majú veľkú potrebu pohybu, takže nemôžete robiť bez rôznych rebríkov, hojdacích kameňov, hojdačiek, veľkých konárov a kolies.

Domáci veverička sa bude cítiť pohodlne v klietke mimo dosahu prievanu a priamych lúčov slnka. Mal by byť vyčistený za deň. Bude chrániť vaše domáce zviera pred infekčnými chorobami.

chov

V stredných zemepisných šírkach, v prírodných podmienkach, sa bielkoviny chovajú dvakrát ročne. Do vrhu sa narodilo až 12 mláďat. Tehotenstvo veveričky doma trvá 5 týždňov. Bezprostredne po narodení začne proteín plniť svoje povinnosti matky. Je to veľmi dobrá matka, obklopená starostlivosťou a pozornosťou. Vo veku dvoch týždňov sú mladé pokryté kožušinou, vo veku 4 týždňov začínajú jasne vidieť. Do 40. dňa začnú samé bábätká hľadať potraviny, za 2 mesiace začnú plne žiť nezávisle. Celá puberta sa vyskytuje o päť mesiacov.

Treba mať na pamäti, že doma sa proteín často nerozmnožuje. Opis odborníkov naznačuje, že tento proces v zajatí je možný len s dobrou starostlivosťou o zviera a jeho vysokokvalitnou výživou.

Ako vyzerá veverička?

Podľa zoologickej klasifikácie patrí živočíšna bielkovina do triedy cicavcov, poriadku hlodavcov, rodiny veveričiek. Jeho popis je nasledovný: malé, veľmi pohyblivé a pohyblivé zviera s predĺženým telom a krásnym bujným chvostom. Dĺžka tela vo veverkách je približne dvadsať alebo tridsať centimetrov, dĺžka chvosta je o tretinu kratšia. Veverka chvost nie je len dekorácia. Slúži ako kormidlo v skoku, rovnováha pri behu po stromových vetvách, deku počas spánku. Vzhľad chvosta je ukazovateľom zdravia zvieraťa, podľa ktorého si zvieratá vyberú svojho partnera.

Existujú obrie veveričky s veľkosťou asi päťdesiat centimetrov. A najmenší druh nepresahuje dĺžku sedem a pol centimetrov. Pri pokračovaní popisu veveričky je potrebné poznamenať, že jeho hlava je malá, mierne pretiahnutá. Má lesklé čierne oči, zaoblený nos a dlhé uši, ktoré často majú kefy.

Labky veveričky sú silné, s ostrými, húževnatými pazúrikmi. Zadné končatiny dlhšie ako predné. Na tvári, bruchu a predných labkách zvieraťa sú špeciálne tvrdé chĺpky - vibrizačné, ktoré vykonávajú funkciu zmyslových orgánov.

Kde žijú?

Habitats veveričiek je neobvykle široký. Asi päťdesiat druhov týchto zvierat "žije" v Európe, Ázii, Afrike a Amerike, kde sú vysoké lesy. Veveričky sú nenáročné zvieratá. Cítia sa dobre, na severe aj na juhu, v horách av rovinách. Nachádzajú sa tiež v mestských parkoch a námestiach.

Z miesta bydliska zvieraťa závisí jeho vzhľad, veľkosť a farba. Veveričky - obyvatelia hôr sú väčšie ako ich bytí príbuzní. A čím bližšie k stredu dosahu, tým jasnejšie farby zvierat sa stávajú.

druh

V prírode je príliš veľa druhov veveričiek, ktoré ich všetky uvádzajú. Najznámejšie z nich sú: veverica Aberta, oheň, belošský (perzský), lietajúci veverička, japončina, myš, indický obor, dvojfarebné a mnoho ďalších.

Jediným druhom žijúcim na území Ruska je červená veverka alebo veksha. V tomto druhu zvierat existuje veľa poddruhov, ktoré sa líšia veľkosťou a farbou.

Podľa počtu rôznych farieb je obyčajný druh pred všetkými svojimi príbuznými. Zároveň sa tieň mení sezónne. V lete je kožušina zástupcov tohto druhu červená, hnedá alebo tmavo hnedá. V zime sa stáva sivou, niekedy takmer čiernou alebo nahnevanou, ako v karpatskom, ďalekom a manchúrskom poddruhu.

Najväčší z obyčajných veveričiek - teleutki - v zime chuti v strieborno-šedej a modrej farbe. Zároveň je ich chvost svetlošedý s nádychom čiernej a žlto-hrdzavej. Na tomto základe proteíny Teleut patria do škárov.

Ďalšie odrody zimnej chvostovej farby sú hnedé tóny, redtails a blacktails. Medzi veveričkami sú ľudia s trblietavou farbou, rovnako ako melanisti (absolútne čierni) a albinos (absolútne biele exempláre).

Vzhľadom na popis veveričky, stojí za zmienku, že dvakrát ročne, rovnako ako mnoho iných zvierat, menia kožušinu. Na jar sa to stane najčastejšie v apríli až máji, na jeseň počas celej sezóny. Jarná opadávanie vo veverkách, začínajúc od hlavy až po koniec chvosta. Jesenný molt ide opačným smerom - od koreňa chvosta po hlavu. To znamená, že chvost týchto zvierat prechádza raz ročne.

Proces opaľovania, podobne ako u iných cicavcov, závisí od dĺžky denného svetla. Keď sa zmení, živočíšna hypofýza produkuje špeciálny hormón, ktorý ovplyvňuje činnosť štítnej žľazy. Kvôli tomu začína opadávanie.

Načasovanie a trvanie tohto procesu nie sú konštantné. Závisia od poveternostných podmienok a množstva krmiva. Ak je veľa, zmena kabáta veveričiek začína skôr a končí rýchlejšie. Kvalita novej kože závisí aj od klimatických podmienok a zásobovania potravinami.

Veverka

Veverky vždy vybavia svoje domovy na stromoch, dávajú prednosť použitiu dutín na tento účel. Keď nájde vhodný prístrešok, zviera vytvára guľovité hniezdo, ktoré sa nachádza vysoko nad zemou medzi hustými listami. Vo vnútri veveričky je obydlia lemované suchou trávou, listy izolované mechom alebo lišajníkom.

Hniezdo má dva vstupy, z ktorých jeden je umiestnený na boku kmeňa, takže proteín môže uniknúť v prípade nebezpečenstva. Pri ťažkej chlade v jednom takom dome ide na niekoľko zvierat, vstup je uzavretý machom a zachraňuje zvieratá pred mrazom.

Zvyčajne veveričky majú až jeden a pol desiatok bytov, ktoré sa často musia meniť, pravdepodobne uniknúť parazitom. Ak žena má veveričku, presunie ju na nové miesto v zuboch.

Čo vezme veverka v lese? Základom stravy sú rastlinné potraviny - semená ihličnatých stromov, čerstvé a sušené huby, v južných oblastiach - orechy a žalude. Ak je nedostatok základných druhov potravín, bielkoviny môžu konzumovať puky a výhonky stromov, hľúz a odrezkov rôznych rastlín, bobúľ, lišajníkov. Na začiatku jari, počas obdobia párenia, veveričky začnú jesť zvieratá - hmyz a ich larvy, žaby, vtáčie vajcia a samotné kurčatá.

Každý vie o skladovaní bielkovín. V predvečer zimy zbierajú orechy, žalude a kužele, skrývajú ich v dutinách alebo ich zakopávajú pod koreňmi stromov. Zabudne na svoje bielkovinové rezervy. Oni sú náhodne narazili do seba alebo iných lesných obyvateľov. Ale ona môže nájsť "spanie" vyrobené myší, chipmunks alebo luskáčikov pod 1,5 metra vrstvy snehu.

rozmnožovanie

Veverka obyčajná alebo wexa prináša potomstvo, zvyčajne dvakrát do roka. Na juhu oblasti sa nachádzajú aj tri vrhy. Len veverička Yakut rodí telatá raz ročne. V období párenia ženy hľadajú od troch do šiestich mužov. Chová sa agresívne voči svojim súperom, pútajú a bouchajú svoje labky na vetvách.

Najsilnejší dostane právo na spojenie so ženou, po ktorej si stavia hniezdo. V tom, po 36-37 dní a narodil veverička. Počet teliat môže byť od troch do desiatich, zvyčajne v druhom vrhu existuje viac ako prvé. Veveričky sa narodia nahé a slepé, každý z nich má hmotnosť asi 8 g. Matka ich kŕmi mliekom asi mesiac a pol. Vo veku asi 9 týždňov začínajú deti viesť samostatný život.

Po zvážení popisu a spôsobu života zaujímavého lesného obyvateľstva, ktorý je veverička, sa môžeme bližšie oboznámiť s osobitosťami tohto druhu.

habitat

Veverka obyčajná je rozmiestnená v boreálnej zóne Eurazie od pobrežia Atlantického oceánu po Kamčatku, Sachalin a Japonsko (ostrov Hokkaido). Úspešne aklimatizovaná na Kryme, Kaukaze a Tien Šan. Viac ako 40 poddruhov spoločných veveričiek, ktoré sa odlišujú od farieb, boli popísané. Veverka obyčajný žije vo všetkých lesoch európskej časti Ruska, Sibíru a Ďalekého východu. Okolo 1923-24. sa objavil v Kamčatke, kde je dnes bežné. V Rusku sú fosílne bielkoviny známe z neskorého pleistocénu. Severnej hranice proteínov zhoduje s severnej hranice vysokých lesov: začína na severozápade Ruska v blízkosti mestského Cola, hovorí na polostrove Kola, a potom od mesta BMEDZENIA cez Ust-Tsilma Ust-USA a severe Uralu, pohoria Ural na strednom toku p. Anadyr a odtiaľ na juhozápad pozdĺž brehov mora Okhotsk a Japonska až po Sachalin a Kóreu. Južná hranica Západu sa zhoduje približne s južnou hranicou lesa, ale južná špička Ural hrebeňa stáča ostro na sever do Shadrinsk, potom prechádza Omsk a severným Kazachstane (Pavlodar, Semipalatinsk) do južného Altaja. Zvyšok južného pásma sa týka MNR, severovýchodnej Číny, Kórey a Japonska. Od konca 30. rokov minulého storočia. veverica sa opakovane usadila v horách na Kaukaze, na Kryme av Tien Shan, na ostrovoch lesa v centrálnom Kazachstane, ako aj v regiónoch Mogilyov, Bryansk a Rostov.

Vedecká klasifikácia

Jedná sa o malé zviera typického veverkového vzhľadu s pretiahnutým štíhlym telom a nadýchaným chvostom s "hrebeňom". Dĺžka tela je 19,5-28 cm, chvost je 13-19 cm (približne 2/3 dĺžky tela), hmotnosť je 250-340 g. Hlava je okrúhla, s veľkými čiernymi očami. Uši dlhé, s strapcami, obzvlášť výrazné v zime. Zmyselné vibridae rastú na papuli, predných labkách a bruchu. Zadné končatiny výrazne dlhšie ako predné. Prsty s húževnatými ostrými pazúrmi. Vlasy po stranách chvosta dosahujú dĺžku 3-6 cm, čo je dôvod, prečo má chvost sploštený tvar.

Zimná kožušina veverka je vysoká, mäkká a nadýchaná, letná je tuhšia, riedka a krátka. Pokiaľ ide o variabilitu farbenia proteínov, drží jedno z prvých miest medzi palearktickými zvieratami. Jeho farba sa mení sezónne, podľa poddruhu a dokonca aj v rámci rovnakej populácie. V lete dominujú červené, hnedé alebo tmavo hnedé tóny, v zime sivé a čierne, niekedy s hnedým odtieňom. Brucha je svetlá alebo biela. Existujú melanínové proteíny s úplne čiernou kožušinou a albínmi, rovnako ako bodkované veveričky, ktorých kožušina je pokrytá bielymi škvrnami. Podľa zimného sfarbenia chvosta sa veverky delia na "červené chvosty", "hnedé chvosty" a "chvosty". V stepných lesoch západnej Sibír sa nachádzajú bielych bielkovín.

Veľkosť veveričiek klesá z hornatých na roviny, veľkosť lebky od juhu na sever a farba sa rozžiari smerom do stredu rozsahu. Čierne a hnedé tóny zimnej kožušiny v karpatskom, ďalekom východe a manchúrskom poddruhu sú nahradené modrastou a jaseňovo šedou, najvýraznejšou v proteínových kladkách. Zároveň sa plocha bieleho poľa brucha zvyšuje v rovnakom smere a percento "červených chvostov" sa zvyšuje.

Veverka sa rozkladá dvakrát ročne, s výnimkou chvosta, ktorý sa raz ročne. Jarná plesanie sa vyskytuje hlavne v apríli až máji a na jeseň od septembra do novembra. Časovanie spevnenia závisí vo veľkej miere od krmiva a meteorologických podmienok daného roka. В урожайные годы линька начинается и заканчивается раньше, в плохие сильно задерживается и растягивается. Весенняя линька идёт c головы до корня хвоста, осенняя — в обратном порядке. Взрослые самцы начинают линять раньше, чем самки и сеголетки. Линька у белок, как и у всех других млекопитающих, вызвана изменением длины светового дня, что влияет на деятельность гипофиза. Выделяемый гипофизом тиреотропный гормон влияет на активность щитовидной железы, под действием гормона которой происходит линька.

Белка — типичный обитатель лесов. Keďže základom výživy sú semená druhov stromov, uprednostňuje zmiešané ihličnaté a listnaté lesy, ktoré poskytujú najlepšie kŕmne podmienky. Tiež miluje staré tmavo ihličnaté porasty - cédrové lesy, smrekové lesy, jedľové stromy, následné modřínové lesy, krovia elfínových cédrov a zmiešané borovicové lesy. Na severe, kde rastie predovšetkým borovicové a smrekovité lesné porasty, je hustota hospodárskych zvierat nízka. Na Kryme a na Kaukaze zvládol kultúrnu krajinu: záhrady a vinice.

Životný štýl je prevažne drevnatý. Veverka je živé, pohyblivé zviera. Ľahko robí skoky zo stromu na strom (3-4 m v priamke a 10-15 m v zostupnej krivke), "kormidlový" chvost. V bezsvečnom období, ako aj počas cesty, trávi dlhý čas na zemi, kde sa pohybuje nepravidelne až na 1 m. V zimnom období sa pohybuje hlavne "vrcholmi". Keď hrozí nebezpečenstvo v stromoch, zvyčajne sa skrýva v korune. Aktívne v ranných a večerných hodinách, od 60% do 80% času stráveného hľadaním potravy. Uprostred zimy opúšťa hniezdo len v čase kŕmenia a pri ťažkých mrazoch a nepriaznivom počasí sa skrýva v hniezde a spadne do polo-spiaceho stavu. Nie teritoriálne, jednotlivé miesta sú slabo vyjadrené, prekrývajú sa.

Úkryt obyčajnej veveričky sa usporiada iba na stromoch. V listnatých lesoch obyčajne žije v dutinách, preťahuje mäkkú trávu, lišajníky a suché listy. V ihličnatých stromoch sa vytvárajú sférické hniezda suchých vetvičiekHayn), ktorý je lemovaný mechom, listami, trávou a vlnou. Priemer hniezda je 25-30 cm, je umiestnený pri vidlici vetví alebo medzi hustými vetvami vo výške 7-15 m. Veverka tiež dobrovoľne zaberá vtáky. Samce zvyčajne nevytvárajú hniezda, ale zaberajú prázdne hniezda žien alebo drozd, štyridsať, vrany. Zvyčajne má každé zviera niekoľko hniezd (až 15) a každé 2-3 dni veverica zmení svoj úkryt, zrejme utečie z parazitov. Teľa žena v zuboch. V zime môže 3-6 veveričky stráviť zimu v jednom hniezde, hoci zvyčajne sú to jediné zvieratá.

Veľké migrácie (migrácie) veveričiek sú uvedené v starovekých ruských kronikách. Niekedy sú spôsobené suchom a lesnými požiarmi, ale častejšie sú poruchy plodín hlavným krmivom - semená ihličnatých stromov a orechov. Tam sú migrácie na konci leta a začiatkom jesene. Najčastejšie sa veveričky migrujú blízko iného lesa, ale niekedy robia dlhé a dlhodobé migrácie až do 250-300 km. Nomádská veverka ide široko vpredu (niekedy 100-300 km) jeden po druhom, pričom nepredstavuje významné kŕdle a klastre, s výnimkou prírodných prekážok. Počas migrácie vstúpi do lesnej tundry a tundry, objavuje sa v stepných oblastiach, prechádza rieky a dokonca aj morské zátoky, preniká na ostrovy, prechádza holými horskými vrchmi a dokonca vstupuje do osád. V tomto prípade sa zvieratá v rôznych utopenie, umierajú z hladu, zima a predátorov.

Okrem hromadných migrácií sú sezónne migrácie spojené s proteínmi, spojené s konzistentným dozrievaním krmiva a prenosom mladých zvierat na nezávislý spôsob života. Mladiství sa usadia v auguste - septembri a v októbri - novembri, niekedy sa pohybujú od staníc hniezdenia 70 - 350 km. Pri hladovaní môžu sezónne migrácie migrovať. Súčasná časť dospelých jedincov zostáva na mieste, s obvyklým jedlom, ktoré prejde na kŕmenie nízkokalorickými potravinami s vysokým obsahom vlákniny (púčiky, lišajníky, ihly, kôra mladých výhonkov). Prostredníctvom tejto skupiny sa obnoví miestna populácia.

Strava veveričiek je veľmi rôznorodá a zahŕňa viac ako 130 druhov krmiva, medzi ktorými je veľká časť semien ihličnatých stromov: smrek, borovica, sibírsky céder, jedľa, smrekovec. V južných oblastiach, kde dubové lesy rastú s hľuznatým podrastom, kŕmia žaludmi a lieskovými orieškami. Okrem toho bielkoviny konzumujú huby (najmä jeleňové hľuzovky), púčiky a výhonky stromov, bobúľ, hľúz a oddenkov, lišajníkov a bylinných rastlín. Ich podiel na diéte sa výrazne zvyšuje pri poruche hlavného krmiva. Veľmi často sa krmivá bez bielkovín intenzívne zožúvajú púčikom zo smreku a poškodzujú tieto výsadby. Počas obdobia rozmnožovania neváhajte kŕmiť - hmyz a ich larvy, vajcia, kurčatá, malé stavovce. Po dlhodobom spánku veverica ľahko škrtí kosti mŕtvych zvierat, navštívi soľné olizovanie. Denné množstvo jedla závisí od sezóny: na jar, počas cesty, bielka konzumuje až 80 g denne, v zime - iba 35 g.

Na zimu veverička vytvára malé zásoby žaluďov, orechov a kužeľov, vťahuje ich do dutín alebo ich zakopáva medzi koreňmi a tiež vysušuje huby a visí ich na vetvách. Je pravda, že rýchlo zabudne na svoje sklady a nájde ich v zime náhodou, ako iné zvieratá používajú - vtáky, malé hlodavce, dokonca aj medveď hnedý. Súčasne veverička využíva rezervy iných zvierat (chipmunk, luskáčik, myši), ktoré ľahko nájde aj pod 1,5 m vrstvou snehu.

Veveričky sú veľmi plodné. Vo väčšine rozlohy prinášajú 1-2 vrh, v južných regiónoch až 3. Yakut veveričky zvyčajne majú len 1 plod ročne. Chovateľská sezóna, v závislosti od zemepisnej šírky, kŕmnych podmienok a hustoty obyvateľstva, začína na konci januára - začiatkom marca a končí v júli až auguste. Počas trasy sa v blízkosti samice drží 3 až 6 samcov, ktoré prejavujú agresivitu voči súťažiacim - hlasno potečú, porážajú labky na vetvách a bežia po sebe. Po párení s víťazom zostáva ženská pohrebné hniezdo (niekedy 2-3), je spravodlivejšie a väčšie.

Tehotenstvo trvá 35-38 dní, vo vrhu od 3 do 10 mláďat, v druhom vrhu menej. Novorodenci sú nahí a slepí, vážia asi 8 g. Ich vlasy sa objavujú 14. deň, začínajú vidieť len 30-32 dní. Od tejto chvíle začne ísť von z hniezda. Mlieko sa živí až do 40-50 dní. Vo veku 8-10 týždňov opustiť matku. Sexuálna splatnosť dosahuje 9-12 mesiacov. Potom, čo zdvihol prvý vrh, samica sa trochu vykrmuje a znovu sa spojí. Interval medzi mláďatami je približne 13 týždňov. V októbri až novembri populácia veveričiek o 2/3, a niekedy o 75-80%, pozostáva z belleville-yearlings.

V zajatí žijú veverky vo veku 10-12 rokov, avšak v prírode veverica staršia ako 4 roky už je stará. Podiel týchto zvierat za najvýhodnejších podmienok nepresahuje 10%. V oblastiach s intenzívnym rybolovom vo veverkách je populácia úplne aktualizovaná za 3-4 roky. Obzvlášť vysoká úmrtnosť mladých zvierat - 75-85% veveričiek neprežije svoju prvú zimu.

Nepriatelia veveričiek sú sovy, goshawk, borovica v európskej časti Ruska, sable v Ázii a Harza na Ďalekom východe. Na zemi ich chytia líšky a mačky. Predátori však nemajú významný vplyv na stav populácie. Oveľa silnejší z počtu bielkovín postihnutých hladom a epizootikou. Epizootiká sa zvyčajne vyskytujú na neskorej jeseň a najviac sa rozvíjajú na jar. Proteíny zomrú z kokcidiózy, tularemie, hemoragickej septikémie, zvyčajne sú to červy, kliešte a blchy.

Veverka: popis a fotografia

Spoločná veverka má dlhé telo, hustý chvost a dlhé uši. Uši sú veveričky veľké a predĺžené, niekedy s střapci na konci. Labky sú silné, so silnými a ostrými pazúrikmi. Vďaka silným labkám hlodavci lezú stromy tak ľahko.

Dospelá veverka má veľký chvost, ktorý je 2/3 celého tela a slúži ako "riadenie" počas letu. Chytí ich prúdy a rovnováhu vzduchu. Rovnako aj veverkové veveričky sa schovávajú, keď spia. Pri výbere partnera je jedným z hlavných kritérií chvost. Tieto zvieratá sú veľmi pozorné na túto časť ich tela, je to chvost veveričky, ktorý je ukazovateľom jej zdravia.

Veľkosť priemerného proteínu je 20 až 31 cm. Obrovské bielkoviny majú veľkosť približne 50 cm, pričom dĺžka chvosta je rovnaká ako dĺžka tela. Najmenšia veverka, myš, má dĺžku tela len 6-7,5 cm.

Veverka je v zimnom a letnom období odlišná, pretože toto zviera sa rozkladá dvakrát ročne. V zime je kožušina nafuchavá a hustá av lete je kratšia a vzácnejšia. Farba veveričky nie je rovnaká, je tmavo hnedá, takmer čierna, červená a sivá s bielym bruchom. V lete sú veverky väčšinou červené a v zime kožušinový kabát stáva modrošedý.

Červené veveričky majú hnedú alebo olivovo-červenú kožušinu. V lete sa na stranách objaví čierny pozdĺžny prúžok, ktorý oddeľuje brucho a chrbát. Svetlo na bruchu a okolo očí.

Veverky letia po stranách tela, medzi zápästiami a členkami je kožná membrána, ktorá im umožňuje plánovať.

Trpasličí bielkoviny majú šedú alebo hnedú kožušinu na chrbte a svetlo na bruchu.

Kde žije proteín?

Veverka je zviera, ktoré žije na všetkých kontinentoch okrem Austrálie, Madagaskaru, polárnych oblastí, juhu Južnej Ameriky a severozápadnej Afriky. Proteíny žijú v Európe z Írska do Škandinávie, vo väčšine krajín SNŠ, v Malé Ázii, čiastočne v Sýrii a Iráne, v severnej Číne. Aj tieto zvieratá obývajú Severnú a Južnú Ameriku, ostrovy Trinidadu a Tobaga.
Veverka žije v rôznych lesoch: od severu po tropické. Strávil väčšinu svojho života na stromoch, vynikajúce lezenie a skákanie z pobočky do pobočky. V blízkosti rezervoárov sa nachádzajú stopy bielkovín. Títo hlodavci tiež žijú v blízkosti človeka v blízkosti obytných plôch av parkoch.

Čo vezú veveričky?

V podstate sa veverka živí orechmi, žaludmi, semenami ihličnanov: smrek, borovica, céder, smrekovec, jedľa. Strava bielkovín zahŕňa huby a rôzne zrná. Okrem rastlinných potravín môže jesť rôzne chyby, žaby, jašterice a vtáky. Keď zlyhanie plodín a skorá jarná veverka beží púčikmi na stromoch, lišajkách, plodoch, kôre mladých výhonkov, odrezkov a bylinných rastlín.

Veverka v zime. Ako sa veverička pripravuje na zimu?

Keď sa veverka pripravuje na zimu, robí veľa úkrytov pre svoju zásobu. Zhromažďuje žaludy, orechy a huby, môže skryť jedlo v dutinách, dúchať alebo kopať dierky na vlastnú päsť. Mnoho zimných zásob veveričiek ukradli iné zvieratá. A o niektorých cachách veveričky jednoducho zabudnite. Zviera pomáha obnoviť les po požiari a zvyšuje počet nových stromov. Je to kvôli zabudnutiu veveričiek, že skryté orechy a semená vyklíčia a vytvárajú nové výsadby. V zime veverica nespí, pretože na jeseň pripravila zásobu jedla. Počas mrazu sedí v dutine, v polovici spánku. Ak je mráz malý, veverica je aktívna: môže zničiť cache myší, chipmunks a luskáčikov, nájsť korisť aj za 1,5-metrovú vrstvu snehu.

Veverka na jar

Skorý jar je najnepriaznivejší čas pre veveričky, pretože počas tohto obdobia zvieratá prakticky nemajú čo jesť. Uložené semená začnú klíčiť a nové sa ešte nevyskytli. Preto veveričky dokážu len jesť obličky na stromoch a hubiť kosti zvierat zabitých počas zimy. Veveričky, ktoré žijú vedľa ľudí, často navštevujú návštevníkov vtákov v nádeji, že tam nájdu semená a zrná. Na jar začnú veverky molit, to sa deje v polovici neskorého marca, molit končí koncom mája. Tiež na jar začínajú veveričky svoje párenie hry.

Koľko veveričiek žije?

Veverka žije maximálne 12 rokov, ale iba v zajatí. V lese môže tento hlodavec žiť až 4 roky, a to bude aj veľmi zriedkavé. Nepriatelia veveričiek sú martens, sovy, šváby, líšky a mačky. Bielkoviny žijúce v lese často zomierajú na hlad, epizootiká, kliešte, blchy a iné parazity a môžu byť tiež nosičmi rôznych chorôb vrátane besnoty. Ochorenia proteínov výrazne skracujú životnosť.

Obsah bielkovín doma

Je veľmi dôležité vytvoriť správne podmienky pre obsah bielkovín. Veverka je aktívny hlodavec, takže potrebujete získať vysokú voliéru približne 1 meter vysokú, približne 0,5 metra dlhú a širokú. Veverička by mala byť umiestnená na pokojnom mieste, kde nie sú žiadne prievany. Vo voliére musíte dať hniezdo alebo birdhouse, niekoľko pobočiek, po ktorých bude veverička skákať, dosky alebo police, na ktorých bude zviera sedieť.

Pre blahobyt domáceho proteínu by mal byť riadne kŕmený. Strava bielkovín by mala zahŕňať sušené alebo čerstvé huby, žaludy, lieskové orechy, borovica, rôzne druhy hmyzu. Tiež zviera potrebuje kužele so semenami, náušnice z vŕby alebo osiky, mladé listy brezy. V žiadnom prípade nemôžete podávať tieto potraviny z vášho stola.

Pamätajte si, že domáce bielkoviny sú stále rovnaké hlodavce, takže je potrebné dostať kriedu alebo vaječné škrupiny, aby sa zabránilo nedostatku minerálov.

Veverka sa môže naučiť s ním jesť. Keďže toto zviera je prispôsobené na skrytie prebytočného jedla, od vás dostane toľko, koľko ponúknete.

Predpokladá sa, že bielkoviny nemôžu byť podávané arašidy, surové aj smažené, rovnako ako solené semená nie sú pre nich prospešné.

Zaujímavé fakty o bielkovinách

  • Počas týždňového obdobia proteín môže jesť jedlo s hmotnosťou rovnajúcou sa jeho vlastnej telesnej hmotnosti,
  • Mužská veverička trávi viac času starostlivosťou o svoj kabát než žena. Veverka je považovaná za najčistejšie hlodavce,
  • Pri poklese z výšky až 30 metrov nebude bielizeň poškodená. Je to spôsobené štruktúrou tela a veľkým chvostom, ktorý slúži ako padák.

Autor: admin · Publikované 07/07/2016 · Posledná úprava 11/08/2018

Autor: admin · Publikované 25.06.2013 · Posledná úprava 11/13/2018

Autor: admin · Publikované 12/07/2016 · Posledná úprava 09/21/2017

pripomienky 49

Naučila som sa tu veľa nových a zaujímavých vecí, radím vám, aby ste si ju prečítali.

Napíšte ho anglickým prekladom.

Ksyusinya, dobrý večer. Je pravdepodobné, že v budúcnosti vytvoríme niekoľko jazykov na stránkach, vrátane angličtiny.

Ďakujem vám za vytvorenie takej nádhernej stránky! Z týchto zdrojov sa môžete naučiť veľa pre seba! Ďakujem obrovský.

Ďakujem vám za vytvorenie tejto stránky. Veľmi chladné. Len mi prišiel. Ďakujem.

ďakujem, ale v angličtine zapísať

Sú veveričky jesť huby?

Nepýtal som sa to

Bol som mučený príbehmi o literatúre

Dobré popoludnie, Lisa.
Veverky jesť huby.

veľmi dobré informácie

kecy a kecy

Naučil som sa toľko zaujímavých

Ďakujem, ale teraz som nakŕmila mladý veverkový zázračný tvaroh.

Máme veverku žijúcu v našom vidieckom dome, ktorá preteká priamo cez záhradu a cez stromy. Radi ju sledujeme. Teraz viem, ako kŕmiť veveričku. Ďakujeme za článok.

V minulom roku sme na našich stránkach usadili veveričku. Hnala sa pri vchode do vtáčieho domu na veľkosť, ktorú potrebovala. Tento rok, po tom, ako som videl veveričku vykukujúcu z hniezdiaceho boxu, som ju obdivoval. Náhla hlavica začala tlačiť ďalšiu atraktívnu tvár. Potom sa na vtáčik vták vyskočila pekná veverička a vyliezla kufor smerom hore. Vedľa tváre mamy sa objavila ďalšia tvár. Zaujímavé je, že až do tohto okamihu som ani predpokladal, že v birdhouse nie sú deti. Keď sa veverička vydala na prechádzku, vždy sa z vtáčieho domu vyčnievala ostrie trávy, ktorá sa ani nehýbala, pokiaľ neexistovala žiadna bielkovina. To znamená, že deti sedeli úplne tiché a nedali žiadne známky života. Potom, čo sa dostali von z hniezda, už tam nežijú. Do podávača prichádza iba veverička. Nemôžem ani pochopiť, či spí v hniezdiskovom boxe, zvyčajne uteká z koryta do lesa.
Plávajúce kvety pod vtáčikom našli celé zväzky nejakej "vaty". Predpokladám, že veverička minulý rok vyhodila z hniezda.
Jedného rána som videl zaujímavý obrázok. Na dachovom stole a lavičkách prebehla veverka a straka. Kto utiekol, od ktorého som nerozumel.
Zvyčajne dám lieskové orechy a borovicové orechy do podávača. Vyčistite a zasuňte. Vtáky tam šli. Nielen to veľké. tak veľmi malý. A vyberajú väčšiu maticu. Tu sa malý vrabec vyberie z žľabu a vo svojom zobáku drží lieskovú lístiu. A hneď ako to zapadá do zobáku, musím zavrieť podávač z priehľadného plastu z troch strán.
Zaujímalo by ma, či je možné zavesiť niekoľko domov pre veveričky na tej istej ploche, keďže niekde musia byť veveričky ... Alebo veveričky majú určitú veľkosť územia?
Najzaujímavejšia vec je, že vzhľad veveričky na mojom webe je nejaký mystický. Asi pred desiatimi rokmi som videla program v televízii, kde žena hovorila o veverke vo svojej dachi. Rovnako ako ona si kúpila pár v zoologickej záhrade a neustále našla na svojich parcelách potlačených veveričkách. Ukázalo sa, že ich chytili blízke mačky. Žena oprášila otvory pod plotom a niekoľko rokov sa v hniezde objavila veverička. Na tento program som bol ohromený. Ale v našom lese som nevidel veveričky. Ale v jednom článku som čítal, že ak sa na mieste objavia orechy, prídu veveričky. Zasadil som tri lístie lístia. Po tri roky sa kríky trochu rozrástli, ale na nich nie je ovocie. Už som chcel uverejniť inzerát na nákup ovocnej lístie, pretože suseda mi ukázal na svojom mieste fotografiu veveričky. Potom mi ďalší susedia povedali, že videli veveričku. Iba sa mi nepozerala. A teraz také prekvapenie. Zavolal som našu veverku Ksyushku. Tu myslím, ako vytvoriť zimný sklad pre orechy pre ňu, pretože sme v chate iba v lete.

Veľmi sa mi to páčilo. Naučil som sa veľa zaujímavých vecí. Chcel by som vedieť o zvieratách iných ľudí.

obyčajný

Najbežnejšie medzi všetkými druhmi. Vyskytuje sa v miernych šírkach Eurazie. Diéta obsahuje orechy, semenné kužele, hmyz, bobule. V zime ukladá jedlo a žije v dutine stromov.

Dĺžka tela je od 15 do 26 cm a hmotnosť môže dosiahnuť 500-700 g. Chvost je dlhý 12 až 20 cm, široký a ľahký. S jeho pomocou môže kožušinová krása vyskočiť na vzdialenosť 15 m. Hlava je okrúhla, oči sú veľké, čierne, uši sú dlhé a na konci sú stonky. Лапки сзади длиннее тех, что спереди. Окрас зависит от места обитания. Европейские белки имеют рыжий мех, а дальневосточные – бурый и черноватый. У всех них белое брюшко. В летнее время зверек линяет.

Обыкновенная

Аплодонтия

Зверек коренастый и более крупный, чем большинство видов семейства. Тело длиной около 30 см, длина хвоста небольшая (2,5 см). Масса от 1 кг до 1,5 кг. Голова массивная и широкая, шея почти незаметна. Глаза небольшие, зрение плохое. Уши маленькие (их едва заметно из-под меха). Шерсть короткая, густая, растет вертикально. Zadné končatiny dlhšie ako predné. Na prednej strane sú dlhé pazúry na kopanie zeme.

Habitat - pobrežie Tichého oceánu. Tam, zviera žije v lesoch s rozvinutou vrstvou Bush. Žije vo veľkej diere s dĺžkou viac ako 10 m, ktorú kopí. Počas obdobia dažďov sa dobre vyrovná s povodňami vo svojom dome, pretože dobre pláva. Žere papradie, kôra stromov.

bobruška

perzský

Ďalším názvom je kavkazská veverka, ktorá označuje biotop tohto druhu v zalesnenej zóne Kaukazu a na Blízkom východe. Žije na stromoch, ale veľmi často na zemi. Stále pláva dobre. Môže sa skákať v dĺžke 3-5 m. Výkon je rovnaký ako výkon normálnej veveričky.

Rozlišuje sa od obvyklej menšej veľkosti a kratšieho tela. Jeho dĺžka je 20-25 cm a chvost je asi 15 cm Hmotnosť je 300-400 g. Uši sú malé, nie sú žiadne kefy. Zadná časť je hnedá alebo gaštanová farba s čiernou alebo striebornou škvrnou. Brucha je svetlo oranžová alebo biela. Chvost má gaštanovo-hrdzavú alebo hnedú farbu. V zime sa veverica mierne tmavne. Vyskytovanie sa vyskytuje dvakrát ročne (apríl a október).

perzský

Hora s dlhou nosnosťou

Telo zvieraťa dosahuje 20-27 cm, chvost je 10-15 cm, váži 250 - 350 g. Kožušina je nasýtená hnedá, na stranách je mierne ľahšia. Na brušnej bielej vlne. Chvost je na konci tmavý a biely. Hlava je zaoblená. Charakteristickým znakom - predĺžená atraktívna tvár. Nižšie rezáky, ktoré sú veľmi dlhé, sa rozlišujú. Uši sú krátke, okrúhle, zadné labky sú väčšie ako predné. Sú umiestnené 5 prstov.

Habitat - juhovýchodná Ázia, ostrovy Sumatra a Kalimantan. Horská veverička sa živí hmyzom: cvrčci, šváby, kobylky.

Hora s dlhou nosnosťou

Burundukovaya

Tento druh žije v apalačských lesoch Severnej Ameriky. Veveričky sú o niečo väčšie ako chipmunk. Dĺžka tela 28-33 cm, chvost - 10-15 cm. Kožušina z hnedého až olivovo-červeného odtieňa. Chvost je mierne tmavší ako kmeň. Oči sú čierne, vlna okolo nich je svetlá. Na bruchu zvieraťa je tiež ľahké. V lete sa na stranách objaví tmavý pás, ktorý je umiestnený pozdĺž tela. Rozdeľuje chrbát a brucho zvieraťa.

Zvieratá tohto plemena nemusia zimovať v zime, veverka je viditeľná na zemi alebo strom v chladnej sezóne. Aj toto zviera je dobrý plavec.

Burundukovaya

Biele popruhy

Veľkosť dospelého jedinca je približne 30 cm, chvost je približne rovnaký ako telo. Hlodavce od 250 do 500 g. Charakteristickým znakom druhu sú biele pozdĺžne pásy na bokoch. Zadná strana je čierna a červená a brucho je svetlo krémovej farby. Chvost je načervenalý, tmavší ako telo. Papuľa je predĺžená, ušnice sú veľké a viditeľné.

Distribučným regiónom je pobrežie západnej Afriky. Môžu žiť v tropických džungliach, v kroviach a v horúcich savanách. Žiť v malých skupinách.

Biele popruhy

Telo je 22 až 28 cm a chvost je od 18 do 25 cm. Hmotnosť zvieraťa je od 500 g do 1 kg. Vlna je tvrdá, neexistuje podsada, pretože zviera žije v horúcom prostredí. Farba chrbta je piesčito-hnedá a brušná časť je bielo-žltá. Na oboch stranách je krátky svetelný pás. Chvost šedo-hnedých rasovitých kvetov. Hlava je predĺžená a mierne plochá.

Pruhovaná veverka sa nachádza na území Maroka, Ugandy a ďalších krajinách severozápadnej Afriky. Žije v hlinených dierach, ktoré kopajú s dlhými pazúrmi, alebo termitovými mohylami, otvormi medzi skalami.

pruhované

Najmenší člen rodiny. Jeho dĺžka je rovnaká s myšou - asi 5-7 cm, chvost je 5 cm dlhý, na konci je biely bod. Zadná časť je žltozelená a spodná časť je olivovo-biela. Uši sú zakončené bielym bodom na konci. Papuľa je mierne pretiahnutá.

Habitat region - hustá vlhká tropická džungľa v blízkosti rieky Kongo. Vedie reluktívne život, žije vysoko v stromoch, tak málo študovaných.

myš

Indický obor (dvojtónový)

Woody veverka, ktorej telo dosahuje značku 35-55 cm, chvost - 60 cm. Hmotnosť môže byť až 2 kg. Horná časť tela je hnedo-červená a brucho a dolné končatiny sú biele a krémové. Ostrý prechod dvoch odtieňov je zreteľne viditeľný na predných labkách zvieraťa. Hlava je nahnevaná alebo piesočná. Medzi ušami je jasné miesto.

Tento druh sa distribuuje v juhovýchodnej Ázii a na indickom subkontinente. Žije v tropických lesoch mimo ľudských osád. Strávi väčšinu času vysoko na stromoch.

Indický obor

Fox (čierna)

Zviera dosahuje dĺžku 45 až 65 cm, chvost tvorí 20-33 cm z celkového počtu. Hmotnosť sa pohybuje od 500 gramov do kilogramov. Farba môže byť hnedo sfarbená, tmavo hnedá alebo čierna. Niektorí predstavitelia tohto druhu majú na chvoste alebo tvári biely vzor.

Žije na severoamerickom kontinente. Žije v dutinách alebo v hniezdach na stromoch. Najčastejšie obývajú lesy, ale hlodavci sa prispôsobili mestským podmienkam.

líška

Maghreb

Malý druh, ktorého dĺžka je 16-23 cm, dĺžka chvosta rovná telu. Maximálna hmotnosť okolo 350 g. Vlasy na tele sú krátke a tvrdé. Horná časť zvieraťa je červeno-hnedá s ľahkými pozdĺžnymi pruhmi. Boca krém, svetlohnedý. Chvost pozostáva z čiernych a sivých chlpov. Je veľmi chlpavá v porovnaní s telom.

Región bydliska - Severozápadná Sahara. Usadzuje krovy trópov a subtropík. Vykopávajte vrúble pre život a vyhýbajte sa predátorom. Jesť semená, korene, hmyz, malé jašterice.

Maghreb

Mexický prérijný pes

Oni sú často nazývaní gophers. Telo dosahuje 38-45 cm a hmotnosť je približne kilogram. Samci sú výrazne väčší ako ženy. Farba zvieraťa je žltá a svetlohnedá, brucho je ľahšie ako chrbát. Na zimu sa mení kožušinový náter na teplejšie s podkroví.

Žijú len na území Mexika. Hlodavce sú veľmi spoločenské. Žijú v malých skupinách, občas v kolóniách až 200 jedincov. Vykopané burrowy, ktoré jednoducho idú dole alebo spadnú do špirály na vzdialenosť 1 m. Potom sa tunel rozpína ​​horizontálne. Kopce, ktoré zostali po vykopanej pitve chytrých hlodavcov, slúžia ako pozorovacie miesto pre dravcov. Keď je detegovaný nepriateľ, strážnik poslal signál každému, aby sa skryl.

Mexický prérijný pes

Hlodavec dosahuje dĺžku 15-20 cm, chvost je 10-15 cm, hmotnosť je asi 100 g. Vlna je silná, ale krátka a dlhá na chvoste. Farba hornej časti zvieraťa môže byť sivá alebo čierna. Na zadnej strane je 5 širokých svetelných pásov. Brucho zvieraťa je ľahké.

Žije v Indii a na ostrove Ceylon, a poddruh severnej palmy veverky v Pakistane a Nepále. Vyskytuje sa najčastejšie v tropických džungliach a palmových hájoch, ale v mestách sú časté prípady detekcie.

Palma

Japonská lietajúca veverička (momonga)

Žije na japonských ostrovoch. Malé zviera s dĺžkou 15-18 cm a chvostom 10-15 cm. Horná časť zvieraťa je šedo-hnedá farba a spodná časť je svetlošedá. Papuľa je tupá, trojuholníkové uši, zaoblené na koncoch. Oči sú veľmi veľké, čo umožňuje zvieratám vidieť dokonale v tme. Rovnako ako ostatné letáky majú membrány medzi prednými a zadnými nohami.

Najčastejšie sa nachádzajú v stále zelenej hustom lese. Vedie nočné. Väčšinu času sedí na stromoch.

Japonská lietajúca veverička

Western šedá

Dĺžka zvieraťa spolu s chvostom je 43-62 cm, hmotnosť dosahuje od 400 g do 1 kg. Srst je striebornošedá na vrchu a biela na bruchu. Chvost je veľmi nafuchavý, sivý, niekedy aj s čiernymi škvrnami. Uši sú dlhé, bez kefiek. Na oči sa nachádza biely rám.

Žije v Spojených štátoch a Mexiku. Najčastejšie sa vyskytujú v listnatých a zmiešaných lesoch, kde sú duby, rovinky a topoly.

Western šedá

Cape Earthen

Zviera má dĺžku 22-25 cm, chvost je od 20 do 25 cm, hmotnosť je 400-650 g. Muži sú o niečo ťažší ako opačný pohlavie. Koža zvieraťa je čierna s hnedou krátkou srsti. Podsada nie je. Na papuli, krku a bruchu je kožušina ľahšia. Na stranách sú svetlé pruhy. Chvost je plochý a pozostáva z bielych a čiernych vlasov zmiešaných.

Bežné v juhoafrických krajinách. Nachádzajú sa v suchých oblastiach, lúkach a savanách. Vykopávajte buriny na úkryte a záchranu od predátorov.

Cape Earthen

caroline

Oblasť biotopu je východnou časťou severoamerického kontinentu, dĺžka tela je od 35 do 52 cm a chvost je 15 až 25 cm, hmotnosť je približne kilogram. Kožušina je šedá s hnedými alebo červenými vlasmi. Brucho je biele. Chvost je načervenalý, existujú jedinci s úplne čiernou kožušinou.

Zviera žije v zmiešaných alebo ihličnatých lesoch. Napája sa pľuzgiermi, mladými výhonkami, nezrelým a zrelým ovocím, orechmi, rôznymi semenami a vajcami vtákov.

caroline

Veľký zástupca rodiny, ktorá žije na indočínskom polostrove a na indonézskych ostrovoch. Dĺžka tela zvieraťa je od 32 do 35 cm a chvost je 37 až 44 cm. Hmotnosť sa pohybuje od jedného kilogramu do jedného a pol. Farba je jasná a zreteľná. Chrbát a hlava sú tmavo hnedé alebo šedé, brucha alebo žltá. Uši sú krátke, ale pomerne veľké.

Zvieratá žijú v mokrom lese. Veverka trávi väčšinu svojho času na stromoch a len klesá na zem, aby lovila iné druhy hlodavcov. Predstavitelia tohto druhu vyhýbajú ľudským osídleniam a dávajú prednosť divokému lesu.

krém

Tento druh je skutočným obrom medzi rodinou Belkov, zviera má dĺžku 30-52 cm a chvost je o niečo menší. Hmotnosť dosahuje 1-2 kg. Farba je elegantná: chrbát je čokoládová alebo kaštanovohnedá, boky sú žlté a biele a na nich je tmavohnedý pásik. Na predných labkách sú tmavé "rukavice" a zadné nohy majú nasýtenú hnedú farbu. Brucha je biela a chvost je tmavší ako telo s náplasťou svetlých vlasov. Má takú dlhú kožušinu, ktorá vizuálne vyzerá o tretinu väčšia ako zvyšok tela. Uši sú dlhé s veľkými stonkami, ktoré slúžili ako názov druhu.

Tento druh sa šíri na ostrove Borneo, kde žije vlhké lesy. Strava zahŕňa nielen semená, rastliny a ovocie, ale aj malé vtáky a plazy.

Kisteuhaya

dlho-nosom

Veľkosť tela sa pohybuje od 20 do 28 cm a chvost od 10 do 15 cm. Hmotnosť zvieraťa je 250-350 g. Zadná časť je červeno-hnedá a boky sú svetlohnedé. Brucho je biele. Papuľa je natiahnutá, čo slúžilo ako meno. Má dlhšie nižšie rezáky a veľmi dlhý jazyk, ktorý perfektne zachyti hmyz za kŕmenie veveričiek. Uši sú krátke, okrúhle. Oči sú čierne. Na tvári, predných labkách a bruchu sú chĺpky citlivé na vibrácie.

Habitat - juhovýchodná časť Ázie. Žije na zemi a dláždí hniezdo pri skalách, kameňoch a nízkych dutinách.

dlho-nosom

Veverka berdmore

Trochu menšia ako jednoduchá veverička. Dĺžka tela je od 15 do 20 cm a chvost je 10-15 cm Hmotnosť je približne 200-300 g. Zadná strana je šedohnedá, boky sú svetlošedé a hlava má bohatú sivú farbu s prídavkom hnedých tónov. Na bokoch je svetlohnedý pás. Žalúdočne biele brucho. Uši sú dlhé, hnedé.

Toto zviera je obyvateľom hustých lesov indočínskeho polostrova. Trávi väčšinu svojho času na zemi, ale dokonale lezú stromy.

zoo-club-org