Vtáctvo

Redstart, záhrada, koš (vták)

Loading...

Ruská únia na ochranu vtáctva nazvala vtáčikom v roku 2015. Najčastejším a najbežnejším štartovacím štartom v našej krajine je (je to tiež záhradný štart, redstart coot). Je to malý, menšie vrabec, vták čeľade flycatchers s jasne červeným chvostom, ktorý často trčal. Výsledkom je, že červená škvrna je zreteľne viditeľná proti šedému chrbátu a hnedým krídlam vtáka a pripomína vzplanutie. Ďalšie vonkajšie príznaky tohto vtáka sú: u mužov, červená je celé dno tela, bočné strany hlavy a hrdla sú čierne a čelo je bielo (odtiaľ názov koťačka). Ženy sú svetlohnedé, na vrchu tmavšie, s hnedými krídlami. Mladí jedinci sú hnedí s tmavými škvrnami. Hlavná identifikačná značka, oranžovo-červený chvost, sa vyskytuje u mužov, žien a mladých vtákov.


Spoločný Redstart

Načervenalý, "horiaci" chvost vtáka sa stal zámienkou pre jeho ruský názov. Ohnivý chvost zaznamenal aj Karl Linnaeus, ktorý v roku 1758 opísal redstart s latinským názvom Phoenicurus phoenicurus, ktorý možno preložiť ako "Phoenixov chvost". Phoenix, spomínam si, podľa starodávnej tradície, spálil v ohni a opäť oživil, a grécke slovo znamená chvost.

V angličtine sa redstart nazýva redstart. Slovo štart v tomto prípade sa vráti na stredný anglický jazyk a starý anglický steort "chvost". Slovom štart, čo znamená "začať" (od starého anglického štýtana až po "skok"), nemá žiadny vzťah. Červený chvost vtáka zachytil oko a iné národy. Preto v mnohých jazykoch názov redstart znamená "červený chvost" (taliansky codirosso, švédsky rödstjärt, grécky κόκκινο, dánsky rødstjert, bieloruský bazár). V španielčine má redstart názov abanico, čo doslova znamená "fanúšik". Zdá sa, že pozorní Španielia si všimli, ako muži z červeného štartu pravidelne otvárajú chvost, ako fanúšik. Fínskym názvom pre "leppälintu" je "jarný vták". Rumunov to nazývajú kóráry, ktoré môžu byť preložené ako "lesovik", ale tiež vedia meno coada-rosie "červený chvost".

Redstart žije v listnatých lesoch, často v záhradách a parkoch. Usporiada hniezda v dutinách, v pnechoch, niekedy dokonca aj na zemi pod kríkmi. Redstart sa usadí vo výklenkoch ľudských budov, dokonca aj v drevených kmeňoch. Zvyčajne sa červené štarty udržujú nízke, na vetvách stromov, na kríkoch, letí na zem, kde hľadajú svoje jedlo. Avšak spievajúci pes sa môže konať na vrchole stromu.

Ivan Šamov, znalec spievania vtákov, napísal o tom, ako začal hneď ako záhrady začali vyschnúť po jarnom rozmrazení, ako to už bolo tu už na začiatku, odleteli zo vzdialených krajín do hniezdiska, z roka na rok hľadali ich kútik bez chyby a od ranej ráno, akonáhle sa na východe objaví pás svetla, vták ohlási záhradu svojou skromnou charakteristickou pieseň, v máji sa jej pieseň neprerušuje ani v noci. Na pojednávaní sa zdala ísť von so slovami: fi! re-re-re-re, rozkvitnutá. to je zvyčajne opakované v rovnakej rovine, ale to je pozoruhodné, že redstart bude skoro nikdy nedáva rovnaký koniec v jeho piesne, ale nový vždy pokaždé. A tento vták je veľmi zábavný, vždy počúvajte s radosťou a snažte sa zistiť, čo bude koniec. Zvyčajne sa skladá z túžob rôznych vtákov. Okrem tejto pieseň z redstart, čitateľ nepochybne počul jej charakteristické nutkanie: uit! Whit! ", Ktorú opakovane hlasno a dlho opakuje, najmä pred zlým počasím, a keď sa niečo obáva, kričí:" Whit-te-tech! "(" Naše spievané vtáky ", 1910).

Pri spievaní a pláčoch mnohých vtákov sú ľudia zvyknutí počúvať zmysluplné slová a frázy. Napríklad sa predpokladalo, že kapela sa pýta: "Čí si? Čí ste? "A šošovica:" Videli ste Vityu? Vidíš Nikita? " Nebránilo sa takej populárnej interpretácii a spevu redstartu. Poľnohospodári z provincie Smolensk verili tomu, že sa znovuzrodenie pýši "Bol som v Petrohrade, bol som v Petrohrade ... Peter videl, Peter videl".

Redstart sa živí hmyzom. Vták ich hľadá na zemi a na vetvách, dokáže ich zachytiť. Ornitológ A. N. Promptov v roku 1940 vypočítal, že kŕmenie na kuriatkach prinieslo kŕmnu dávku 469 krát denne. Redstart lov na lietajúci hmyz a húsenice. Priemer poľovníckej plochy dosahuje 200-300 metrov. V neskorom lete v červenom štarte dodáva do stravy bobule.


Spoločný Redstart s korisťom

V máji má Redstart 5-9 vajec modrej farby. Šrafovanie trvá približne 15 dní, približne rovnaký červený štart podáva plod. Keď mláďatka odletú z hniezda a to sa deje do polovice júna, rodičia sa o ne starajú o niekoľko dní a mladí ľudia začínajú žiť samostatne a dospelí začínajú druhú spojku - vo väčšine rozmedzí to klimatické podmienky dovoľujú. Redstarts začnú lietať na juh v septembri, príležitostne pretrvávajú až do polovice októbra. Zima v Afrike a Južnej Arábii.


Rozvádzacia a zimná zóna redstart

Príbuzný z červeného štartu je červenohnedý (Phoenicurus ochruros). Na hlave nemá bielu škvrnu a jej hrdlo a hrudník sú čierne. Ale samozrejme, hlavný rys redstart, červený chvost, zostáva.


žltochvost

Tento vták je zaujímavý vo svojej histórii distribúcie. Pôvodné miesta biotopov hniloby sú hory v Európe a Ázii. Jeho ázijské poddruhy pokračujú v živote obyvateľov hôr: v Altai, Tien Shan, pohorie Sayan, Dzhungarsky Alatau, v južnej časti Tibetu a Himalájí, v horách Iránu, na plošine Ordos, na Kaukaze, v oblasti Hindu Kush. Chernushki hniezdo na skalách a horskej sutine. V zime letí do Indie, Etiópie a Somálska, južnej polovice Arabského polostrova.

Rovnaký osud bol s červeným štartom - chernushki - ženy Karpát, Alpy a ďalšie hornaté oblasti Európy, severnej Afriky a Blízkeho východu. S rastom miest sa postupne usadili v kamenných budovách, ktoré sa zdalo byť skalnými. V dôsledku toho sa pomaly, ale iste začalo šíriť hrotie za svoje pôvodné hory.


Distribúcia rôznych poddruhov červenej-chernushki

A. Bram o ňom napísal: "Začiatkom roka bol horský vták a hniezdo na skalách, ale teraz sa v Nemecku stalo domácim vtákom a naučil sa stavať hniezda v budovách bez rozdielu medzi obývanými mestami a jednotlivými poľnohospodárskymi podnikmi." Bram poznamenáva, že tento vták bol videný na Kryme na ruinách Malakhov Kurgan, kde "jeho melancholická pieseň bola veľmi užitočná".

Umiestnený v horských dedinách Karpát a Álp, pokračoval sa klesajúci hrot ďalej do mestských plání. Spočiatku to nebolo veľmi vzdialené od pôvodných biotopov, ale v polovici 20. storočia sa začalo šíriť pomerne rýchlo na sever a juh od strednej Európy. Niektorí autori píšu, že presídlenie Chernushka-Chernushka prešlo po druhej svetovej vojne, keď v mestách bolo mnoho ruín, kde tento vták mohol postaviť hniezda, ako v obvyklých horách. Krátka noc v hornatých oblastiach a teraz žije hlavne v mestách, usadzujú sa v jamkách betónových dosiek, vetracích chodbách, iných výklenkoch a výklenkoch budov.

Ornitológ M. S. Dolbin v roku 1956 po prvýkrát zaznamenal vzhľad červeného štartu v bieloruskom Polesye. L. L. Semago sa stretol vo Voroneži v roku 1963. Oleg Borodin, autor eseje o červenom štýle na webovej stránke Zväzu vtákov ruského Ruska, hovorí, že bol prvý v regióne Ulyanovsk, aby zistil, že v roku 1980 došlo k hubení.

V Rusku je niekoľko zástupcov rodu Redstart. Sibírsky Redstart (Phoenicurus auroreus) žije vo východnej Sibíri. V horách Altai, Sayan a Tien Shan sa nájdu červenohnedý červenokrvník (Phoenicurus caeruleocephala), redstart (Phoenicurus erythronotus) a červený brušný redstart (Phoenicurus erythrogastrus). Posledný z týchto druhov sa nachádza na Kaukaze.

REPRODUKCIE

Redstart páry sa často zachovávajú už niekoľko rokov. Samci sa vrátia na miesta hniezdenia skôr ako ženy. Hľadajú miesto pre hniezdo: zvyčajne ide o dutinu alebo hromadu mŕtvych stromov. Keď si našli miesto, volajú na ženy, ktoré sa neodstránia od miesta: nakoniec, miesto môže trvať. Existuje ešte jedna cesta, ako pozvať ženu - dostať sa do dutiny a vystaviť "horúci" chvost. Samica hľadá muža a dorazí do dutiny. Po vzhľade partnera okamžite začne hrať muž. Keď sa žena blíži k budúcemu hniezde, muž spieva pieseň a pokrčí hlavou, ukazujúc bielo čelo, ktoré sa otáča okolo svojej osi. Potom sa vtáky združujú a dierujú do sucha so suchou trávou, kôrou a machom. V záverečnej fáze je "detská izba" izolovaná dolu a vlnou. Žena položí 6-7 vajec a inkubuje ich dva týždne, z času na čas opúšťa hniezdo na uspokojenie hladov. Kuriatkam, ktoré sa objavili za dva týždne, obaja vtáci prinášajú jedlo.

Muž s červeným štartom je tiež zodpovedný za udržiavanie hniezda čisté počas prvých dní po objavení kurčiat. Muž robí exkrementy detí v zobáku. 2 týždne po narodení dievčat sa naučia lietať. Avšak aj keď samice inkubujú druhú spojku, muž pokračuje v hniezdení mláďat z prvého plodu. Po narodení kurčiat z druhej spojky začínajú staršie kurčatá samostatný život.

Kde žije

V Európe žije Redstart v ľahkých zmiešaných lesoch a v Afrike a Malé Asii žije aj v horských lesoch. Ponechá kamenné miesta a skaly v blízkosti horských lúk blízkym príbuzným - čiernym červeným štartom.

V niektorých záhradách existujú oba druhy týchto vtákov. Medzi obľúbené miesta pobytu Redstart patria staré parky a uličky, kde je veľa starých dutých stromov. V Berlíne sú červené štarty osídlené mestské parky, záhrady a cintoríny. V dnešnej dobe sú početné populácie obyvateľstva hojnejšie ako v prímestských lesoch. Na začiatku augusta začínajú Červené štarty pripravovať sa na lietanie do teplého Afriky. Zima sa vynakladá v krajinách, ktoré sa nachádzajú na juhu od Sahary.

ČO JE

Redstart sa živí rôznymi hmyzmi a pavúkmi, ktoré nájdu na zemi, na kmeňoch stromov, vetvách a listoch. Príležitostne vtáky zachytia hmyz vo vzduchu a hľadajú korisť z úkrytu.

Redstart nie je v žiadnom zhone jesť chytenú korisť - najprv to bere na bezpečné miesto. Veľký hmyz, ako sú chrobáky, vopred ohromuje úder na zem a kobylky sa odtrhávajú od nohy. Okrem húseníc, mravcov, malých mäkkýšov a stonožiek, vták konzumuje bobule a ovocie. Malé kurčatá sú schopné prehltnúť len nakrájané jedlo, takže dospelé vtáky najprv rozdrviť zachytený hmyz a potom ich dať kuriatkam.

Nestranné kurčatá často prinášajú rodičom úplné fyzické vyčerpanie, pretože vtáky lietajú do hniezda až 500 krát denne, vždy prinášajú jedlo do mláďat v ich zobáku.

PRIPOMIENKY žltochvost hôrny

Redstart často hniezdi v blízkosti orechov alebo tit. Ochotne kladie vajcia do špeciálne pripravených hniezdiskových domov. Čím vyšší je jej dom v záhrade, tým väčšia je šanca na úspešnú reprodukciu vtáka, samozrejme za predpokladu, že v oblasti je dostatok potravy. Zahradníci sa radujú, keď sa tieto hmyzožravé vtáky objavujú na svojich miestach. "Priateľstvo" ľudí s redstart prináša im veľké výhody. Koniec koncov, vták šetrí záhrady z rôznych hmyzích škůdcov: kobylia chrobákov, ploštice, húsenice, listové brouky a komáre.

ZÁUJEMNÉ FAKTY, INFORMÁCIE.

  • Redstarts, rovnako ako wagtails, triasť ich chvosty hore a dole.
  • Bežné štartovanie môže zaútočiť na jeho odraz videním napríklad v sklenenom okne.
  • Mužské lovy zaberajú za letu, zatiaľ čo žena hľadá jedlo na povrchu zeme.
  • Názov tohto vtáka naznačuje, že má jasne sfarbený chvost. "Horí", pretože chvostové perie majú ohnivú farbu.
  • Je to v hniezde červeného štartu, že kukačka najčastejšie opúšťa svoje vajcia. Redstarts sa starajú o kukučky, ako keby boli ich vlastné kurčatá.

CHARAKTERISTICKÉ VLASTNOSTI MOUNTA. POPIS

ženy: v porovnaní s mužom, farba menej jasná. Chvost je jasne červený, zvyšok peria je hnedý.

muži: chrbát je popola-šedá, hrudník, brucho, boky a chvost sú hrdzavé-červené, hrdla a tváre sú čierne. Jasný červený chvost a biele čelo zohrávajú dôležitú úlohu pri vykonávaní rituálneho tanca.

vajcia: v pokládke 6-7 modrasté, niekedy pokryté hnedými škvrnami vajíčok.


- Hniezdiace miesta
- Zimné miesta

Kde žije

Redstart hniezdi v Európe všade, s výnimkou Írska, ako aj v severnej Afrike, na Sibíri a Malé Ázii. Zimy v západnej a východnej Afrike.

OCHRANA A KONZERVÁCIA

Vo väčšine miest v európskom rozsahu klesá počet obyvateľov s redistartom. Príčinou môže byť dlhotrvajúce sucho v zimných miestach sčervenania.

Žltochvost hôrny. Brateevo. Marino. Video (00:00:24)

Spoločný nový štart v Moskve nie je početný. Pre zimné letí do Afriky a Južnej Arábie. V Brateevo a Marino ju vidia veľmi zriedkavo a blízko k bývaniu.
V lete boli hniezda Redstart pozorované v pustinách v blízkosti horných polí.
Raz v teplej zime sa v rovnakých pustinách objavilo niekoľko červených nástrah.

zoo-club-org