Zver

Kde žije myška

V dávnych dobách sa náklonnosť nazývala "Nemesis". Toto porovnanie s gréckou bohyňou odplaty je plne odôvodnené, pretože lasička je veľmi impozantný lovec. Je agilná, agilná, odvážna a agresívna a obete sú niekedy zvieratá, ktoré prekračujú našu hrdinku v jej veľkosti.

Spoločná pohlazení je v Rusku rozšírená, ale len málo vidí v prírode. Počas dňa si dáva prednosť stráviť viac času v nory, húštinách alebo na iných odľahlých miestach. Okrem toho je zviera veľmi malé a tak rýchlo, že aj keď sa s ním stretnete, nemáte čas správne zvážiť.

Popis biotopu, typy a fotky lasice

Weasel je považovaný za najmenšie mäsožravé zviera v Európe: hmotnosť samcov zriedka presahuje 250 gramov, zatiaľ čo ženy sú 2 krát ľahšie. Zviera má dlhé, štíhle telo, krátke končatiny, ostrú čenicu, plochú hlavu s takmer trojuholníkovým tvarom a malé zaoblené uši.

Vo väčšine exemplárov je farba v lete horná hnedá a biela alebo žltá na dne. V zime, v severnej populácii, tieto zvieratá menia farbu ich kožušinových plášťov na bielu.

Weasel sa vyskytuje z trópov do Arktídy, v Severnej a Južnej Amerike, Afrike, Eurázii. Taktiež priniesla na Nový Zéland. Obýva množstvo oblastí: lesy, lúky, polia, stepi, húštiny kríkov pozdĺž riečnych dolín. Niekedy prichádza v osadách.

Čierna (Mustela nivalis)

Tento druh žije po celej Európe od pobrežia Atlantického oceánu (okrem Írska), v strednej Ázii na juh až po himálaj, v severnej Amerike av severnej Afrike. Aklimatizované na Novom Zélande. Všadeprítomný v Rusku.

Veľkosť tohto druhu sa veľmi líši od plytkej severnej podoby v Amerike (dĺžka tela mužov je 15-20 cm, hmotnosť je 30-70 gramov) najväčším formám v Turkménsku (dĺžka tela je 23-24 cm, hmotnosť je až 250 gramov). Horná farba je hnedá, dno je biele. V zime sa kožušina láskyplne zhoršuje vo všetkých regiónoch okrem západnej Európy a južného Ruska.

Longtail chvost (Mustela frenata)

Nachádza sa v Severnej Amerike, v severnej časti Južnej Ameriky pozdĺž Andií a Bolívie.

Jedná sa o pomerne veľký druh: dĺžka tela 23-35 cm, hmotnosť 200-340 gramov. V lete je farba na hornej farbe hnedá, biely pod ním, hrot ocasu je čierny, dokonca aj pri zmene na zimnú bielu.

Predtým sa toto zviera aktívne ťažilo kvôli cennej kožušine, ale so zmenou v móde klesla dopyt po kožušine.

Amazonská lasička (Mustela africana)

Žije v Brazílii a na východe Peru.

Dĺžka tela je 31-32 cm. Farba je červeno-hnedá zhora, svetlejšia zhora. Na bruchu je čierny pozdĺžny prúžok. Nohy prázdne.

Kolumbijská Weasel (Mustela felipei)

Nachádza sa v horských oblastiach Kolumbie.

Dĺžka tela - 21-22 cm Farba čierne-hnedá hore, oranžová alebo žltkasto-hnedastá dno. Paws s membránami, holé chodidlá.

Fotografia je pohladka kolumbijská s korisťom.

Biela lasička (Mustela strigidorsa)

Žije v Nepále a Indočíne.

Farba je tmavá, čokoládovo-hnedá (v zime je ľahšia). Strieborná prebehne pozdĺž chrbta a na žltozelenom pruhu pozdĺž brucha. Horný ret, brada a belavé hrdlo. Chvost je veľmi nadýchaný.

Nudge Weasel (Mustela nudipes)

Tento druh žije v juhovýchodnej Ázii.

Farba je jasne červená, iba hlava je biela.

Severoafrická lasička (Poecilictis lybica)

Nachádza sa v polopouštných oblastiach severnej Afriky.

Dĺžka tela je 22-28 cm, hmotnosť je 200-250 gramov. Kožušina je chlpatá, farebná čierna s pruhmi a škvrnami rôznych tvarov.

Juhoslovanská lasička (Poecilogale albinucha)

Tento druh žije vo vyprahnutých oblastiach subsaharskej Afriky.

Dĺžka tela 25-35 cm, hmotnosť - 230-350 gramov. Farba je čierna so 4 bielemi a 3 čiernymi pozdĺžnymi pruhmi na chrbte, chvost je biela.

Patagónska lasička (Lyncodon patagonicus)

Prebýva v pampách Argentíny a Čile.

Veľkosť karosérie je od 30 do 35 cm. Zadná časť je šedivá, podvozok je hnedý, vrchná časť hlavy je krémovo biela.

Životný štýl malých predátorov

Weasel žije v nory a ona ich nevykopáva sama, ale používa hlodavce a vybavuje ich vlastným vkusom. Podkladá dno otvoru suchou trávou, listami a machom. V jednotlivých častiach zvieraťa existuje niekoľko otvorov. Niekedy zviera usporiada obydlie pre seba pod kameňmi, v stodolách alebo v troch ruinách.

Samce a samice majú oddelené časti, ktoré sa môžu prekrývať u rôznych pohlaví, ale nikdy u zvierat rovnakého pohlavia. Weasels žijúci v jednej lokalite sa snažia všetkými spôsobmi, aby sa vyhli kontaktu s ostatnými. Veľkosť pozemku každého jednotlivca závisí predovšetkým od toho, koľko krmiva je na ňom. Ak je dostatok jedla, môže to byť malý - len 1 hektár.

Weasel, rovnako ako všetky kunyas, je lovec pôdy. Ľahko sa vyrovná s mladým králikom, ale to nie je potrebné, ak je v prosperite dostatok potravy - malé hlodavce. Je to nemilosrdný lovec myší a voles: hlodavci sa honia hlbokou trávou a snehom. Vtáky, hmyz a jašterice tiež chodia na jedlo.

Pre svoju skromnú veľkosť má predátor pozoruhodnú silu. Zviera je napríklad schopné rýchlo bežať s koňom, čo zodpovedá polovici jeho vlastnej hmotnosti.

Náklonnosť je aktívna denne aj v noci, najčastejšie však lovia pod temnotou. Dlhé, tenké telo pomáha malému predátorovi hľadať korisť priamo v nory alebo iných úkrytoch obetí a ostré pazúry a zuby sa ľahko vyrovnajú s pomerne veľkou veľkosťou. V love je tiež agilné zviera pomáha rýchlo bežať, skákať, lezúť stromy a plávať. Niekedy sa lasice stávajú zásobami v prípade hladovania - ukladajú zabité myši do svojej dierky.

Rovnako ako všetky kunyas, lasička má zvyk stať sa "stĺpcom" na jeho zadných nohách - týmto spôsobom môže lepšie pozorovať okolie.

Kŕčovacia sezóna sa najčastejšie vyskytuje v marci. V tejto dobe muži zabezpečujú hlučné súboje pre ženy. Po porážke súperov a dosiahnutí umiestnenia samice, muž sa ponáhľa pri hľadaní novej priateľky. A žena začne pripravovať prístrešok, v ktorom sa v 35 dňoch od 1 do 8 slepých a pokrytých vzácnymi kožušinovými mláďatami sa narodí.

Oči deti otvorené vo veku 3-4 týždňov. Matka kŕmiť deti s mliekom do veku 6-12 týždňov, ale už v 3-4 týždňoch začnú mladí zvyknúť na mäso.

Weasel - veľmi starostlivá matka, neustále sa stará a chráni svoje potomstvo a v prípade nebezpečenstva ich presunie na iné miesto v zuboch.

Po dokončení kŕmenia mliečneho mlieka mladí ľudia zostanú so svojou matkou ešte niekoľko týždňov a potom hľadajú nový biotop.

Náklonnosť žije v prírode maximálne 5 rokov, ale v podmienkach zajatia môže žiť až 10 rokov.

Lasička a človek

Tradične človek považoval moztelky nielen za zdroj hodnotnej kožušiny, ale aj za spojenca v boji proti hlodavcom. Každý rok tieto malé dravce výrazne znižujú počet škodcov. Na niektorých miestach poľnohospodári vyrábajú lasičky na ochranu svojich domovov a plodín pred hlodavcami alebo aspoň na zabránenie vypuknutiu ich počtu. Cunhové boli v Európe obzvlášť cenené až do 9. storočia, kým boli do nich priniesené domáce mačky. V roku 1884 bola na Novom Zélande špeciálne usadená obyčajná lasička, ktorej cieľom bolo obmedziť nálety európskych králikov na ovčiarske pasienky. Iniciatíva sa však nepodarilo. Namiesto králikov sa začali jesť vtáky hniezdiace na zemi. Teraz petite marten sa stal novým Zélandom skutočnou katastrofou.

Na jednej strane, utratenie hlodavcov, lasička je prospešná. Súčasne môže poškodiť aj hydinársky dvor poľnohospodárov, ale drobní predátori zriedka robia nájazdy na kureniech a len v prípade, že ich hlavné jedlo - malé hlodavce - chýba.

V polovici 20. storočia bola lasica považovaná za cennú šelmu s kožušinou, ale dnes jej kožušina nemá žiadny priemyselný a poľovnícky význam, lov sa na ňom nevykonáva a pre väčšinu členov skupiny neexistuje žiadna vážna hrozba.

Pet lasička: popis a návyky. Kde žije lasička a ako sa živí

19. februára 2012 Lov a rybolov, Kožušinové zvieratá, Predators

Weasel - veľmi agresívne a krvilačné zviera, schopný robiť odvážne lúpeže v súkromných domácnostiach obyvateľstva. Avšak najprekvapujúcejšie je, že toto zviera je lasička.Ak miesto, kde príroda "obdarená" s takými vlastnosťami je veľmi malá a pekná tvor - dĺžka jeho tela dosahuje priemernú dĺžku len 16-18 centimetrov.

Popis náklonnosti

Weasel má pružné, hlúpe, dlhé, tenké telo. a je najmenším zástupcom poradia predátorov. Vonkajšie, lasička je veľmi podobná ermine, pripomínajúc mu tak štruktúru tela a farbu srsti. Rozdiely medzi nimi sú v menšej veľkosti lasice a v monochromaticite jej mierne kratšieho chvosta ako v prípade ermine (dĺžka až 9 cm bez tmavého stanu). Na jeho základni sú špeciálne žľazy, ktoré tajomstvo tajomstvo s nechutným ostrým zápachom.

Paže malé lasenie, ozbrojené pomerne ostrými pazúrokmi, Hlava je podlhovastá, uši sú okrúhle a malé. Nos je mierne vidlicovitý a nudný na konci. Krk je dlhý a silný. Oči mierne vyčnievajú, tmavé a veľké. Vonkajšie sa lasky nijako nelíšia od mužov - iba v tele (sú o 30 percent menšie). Dĺžka lasice sa v priemere pohybuje v rozmedzí 11,4 ... 21,6 centimetrov, podľa druhu. Telesná hmotnosť sa pohybuje od 40 g do 100 g.

Kožušinový pohlavok má lak krátku a pevnú, Jeho farba závisí od sezónnosti. V zime má lasička bielej farby av lete má hnedastú farbu na vonkajšej strane labiek, na chvoste, na bokoch, na chrbte a na vrchole hlavy - iba vnútorná strana lamiel, brucha, hrudník, lem na hornom okraji a hrdlo sú stále biele. Pokiaľ ide o kvalitu hustoty kožušín, kožušinová kožušina je vždy rovnaká - v lete, v zime, s jediným rozdielom, že v teplom období sú vlasy mierne kratšie a tenšie ako v zime. V niektorých južných biotopoch zviera nemení farbu, zostáva väčšinou hnedá.

Návyky lásky

Weasel excelentne stúpa, beží a dokonca pláva - je to agilný a agilný zviera, Rozlišuje jej zvyky odvahou, krvilosťou v útokoch a odvahou, takže sa často môže zachytiť v noci v ľudskom obydlí, kde vstupuje do ekonomiky cez najužšie otvory a trhliny. Weasel je aktívny v rôznych časoch dňa, ale zvyčajne chodí lov v noci alebo za súmraku.

Tradične vedie pozemský životný štýl. Presunie skoky. Obchádzanie územia, on uprednostňuje držať kríky a ďalšie prírodné alebo umelé kryty. Nechránený priestor sa snaží vyhnúť. Za jeden deň je lasička schopná prekonať jeden alebo dva kilometre. V zime sa pohybuje v zasnežených prázdnych priestoroch.

Kvôli ich malému vzrastu sa lasovky často zomierajú, keď sú rozdrvené väčšími zvieratami, avšak často majú čas hltať ich protivníkov.

Zverek foto lasička

V čase bojov uvádzajú muži z lasice veľmi hlasný kvíkanie.

Žijú zemepisne geograficky a vedú osamelý život, Veľkosť ich zón je pomerne malá, rozkladá sa na 10 hektároch pôdy (to priamo závisí od poveternostných podmienok a hojnosti jedla). Niekedy sa oblasti samíc prekrývajú s oblasťami samcov. Hranice pásma sú spravidla označené stopami zápachu.

Napriek veľkosti tela, lasička je pomerne nebezpečné zviera, ktorý je dvojnásobne posilnený svojou veľkolepou schopnosťou rýchlo prebiehať, lezenie stromov dobre a plávať dobre - to znamená, že pre zviera prakticky neexistujú bariéry. Je to veľmi užitočné pre človeka, pretože vyhladzuje myši a volle.

Wejselský biotop

Habitat habitat pokrýva veľmi veľkú oblasť, ktorá zahŕňa Austráliu, Sever. Amerika, Japonsko, Kórejský polostrov, Čína, Mongolsko, Afganistan, Irán, Irak (severná časť krajiny), Malá Ázia, Egypt, Maroko, Alžírsko, Európa. To znamená, že tento predátorský cicavec možno nájsť na takmer všetkých kontinentoch planéty. Ale najrozšírenejšia pohladka bola zaznamenaná v Severnej Amerike, severnej Ázii av Európe.

Kde žije vetvička?

Weasel žije v širokej škále biotopov, s výnimkou snežného pásu vysočiny a polárnych púští., Jeho obydlia sa nachádzajú v alpských lúkach, v tundry, v púšti, pozdĺž brehov nádrží, v močariach, na okraji polí, v nížinách a hornatých oblastiach, lesných stepoch, stepoch, lesoch a dokonca v blízkosti obydlia ľudí.

Ani pohlad nie je konkrétne, zvládnutie toho, čo je k dispozícii: usadzuje jej dvere v stodolách, v hlodavcoch, v troskách, v nízkych dutinách (až dva metre od úrovne terénu), kladenie dreva v kameňoch, medzi mŕtvym drevom, korene stromov a pod kameňmi medzi dutinami. Hniezdo je lemované listami papradie, gaštanu, mechov alebo akejkoľvek suchá vegetácia.

Ak cudzí ľudia náhle nájdu alebo sú rozrušení cudzími ľuďmi, lasička okamžite opustí hniezdo - najmä ak má mláďatá (nesie ich na iné miesto). Avšak v extrémnom a náhlej nebezpečnosti je zviera schopné obetovať, na samom konci chrániť svoj dvere, chrániť ho. Na jednom mieste môžete vybaviť niekoľko stálych domov.

Čo saje pohladenie

Pomer lasice pozostáva takmer výlučne z malých malých hlodavcov, ktoré zahŕňajú potkany, lesné, poľné a domové myši, ako aj kríky a krtky, Neprehliada dievčatá, holuby, kurčatá, mladé králiky, jarabice, kurčatá. Nie je v rozpore s jesť vajcia (žiadne vtáky), robiť niekoľko jamiek v nich, a tak sania celý obsah. V obdobiach nedostatku jedla jedia raky, veľký hmyz, malé hady (hady, mäkkýše, vipery), jašterice, stredne veľké ryby a všetky druhy obojživelníkov.

Ale napriek skutočnosti, že lasička je krvilačný dravec a lúpež, schopný napadnúť akékoľvek malé zviera, jeho každodenná potreba jedla je 30 ... 40 gramov. Malá korisť zvieraťa chyti hornú časť hlavy alebo krku, veľká - zo spodnej časti krku. Vylučujúce hlodavce, lasička ich neumožňuje rozmnožovať, upravovať počet v oblasti, kde žije, čo veľmi pomáha človeku. Niekedy to robí akcie - napríklad na jednom mieste môžete často nájsť od 1 do 30 myší a voles.

Autor: Elena Tikhonová
Článok je chránený autorskými právami as nimi súvisiacimi právami. Pri používaní a opätovnom vytlačení materiálu je potrebný aktívny odkaz na mužský časopis manorama.ru!

Dobré popoludnie :) Už som raz napísal túto komunitu a som veľmi vďačný tým, ktorí odpovedali a skutočne mi pomohli vyrovnať sa s mojím problémom. Faktom je, že uplynul čas a viac ... Viac →

Nymble lasička - najmenšie zviera medzi všetkými predátorskými zvieratami. Žije tam, kde sú mimoriadne mnohé myší hlodavce. Vymieranie myší a voles, lasička poskytuje neoceniteľnú pomoc človeku. Video a fotografie

čata - Predators

rodina - Cunyas

Rod / druhy - Mustela nivalis

Základné údaje a popis:

Láskanie. ROZMERY ZVIERAT

Dĺžka tela: 13-28 cm.

Dĺžka chvosta: maximálne 9 cm.

Hmotnosť: muži - do 115 g, ženy - do 69 g.

Puberty: od 1 roka.

Obdobie manželstva: nie je k dispozícii.

Tehotenstvo: 34-37 dní.

Počet mláďat: 3-10, zvyčajne 4-7.

Počet vrhov: 1 rok.

Návyky: pohladí statečné a zvedavé zvieratá, zvyčajne lovia v noci, radšej zostanú sami.

Čo jesť: voles, myši, králiky, vtáky a vajcia.

Životnosť lásky: 1-2 roky v prírode, až 10 rokov v dĺžke života zvieraťa doma.

Ermine, americký a európsky nork.

Ruka pohladenie. video

Weasel patrí do rodiny Kunih. Toto zviera je také malé, že v snahe o prenasledovanie, hlavne myší a voles, môže dokonca preniknúť do ich nory. Weasel zabije svoje obete, vyčnieva ich krky a potom ich používa ako dočasné útočisko.

LASKA (ZVIERATÁ) AKO KRMIVÁ

Weasels sa hlavne živia volesami. Ale oni môžu chytiť zvieratá väčšie ako sami, napríklad králik. Každé zviera chráni svoje poľovnícke územie, ktorého veľkosť závisí od počtu myší a volov.

Weasel s úžasnou zručnosťou vyhladzuje myši a volle, prenasleduje ich aj v nory a prístrešky a niekedy ich zabíja viac, než môžu jesť. Miesta, v ktorých je veľa myší, sú zvyčajne veľmi husto obývané lasicami.

V rokoch zvyšovania počtu hlodavcov narastá počet nosorožcov. Ak počet myší klesá, maznanie prináša veľmi málo potomkov.

LIFESTYLE A POPIS

Weasel žije tam, kde populácie myší a voles sú obzvlášť početné. Weasels sa nachádzajú na poliach, medzi kríkmi, na zarastených očišťovaniach, okrajoch.

Na severe sú rozsahy lasičiek výrazne menej početné ako ermine, a na juhu, naopak, weasels sú oveľa viac. Rozsah oblastí, ktoré sa líšia, závisí od množstva potravy. Plocha poľovníckej oblasti atlasu je asi 4 hektáre, plochy samíc sú menšie a niekedy sa prekrývajú s podielmi samcov. Zvieratá označujú svoje poľovnícke plochy za sekréty pachových žliaz umiestnených pod chvostom. Ženy neopúšťajú svoj pozemok po celý rok. Muži na jar počas párenia začínajú hľadať partnera. Weasels zabavia nory iných zvierat.

Niekedy tieto malé dravé zvieratá naháňajú a zabíjajú králiky, ale to sa stáva menej často ako u erminov. Ласки перемещаются короткими прыжками и часто встают на задние лапки, для того чтобы осмотреться вокруг.

РАЗМНОЖЕНИЕ ЛАСОК

Биология размножения ласок изучена ещё недостаточно хорошо. Известно, что беременные самки попадаются как летом, так и зимой. Самцы и самки образуют пары только лишь на время спаривания. Беременность у ласок продолжается от 34 суток до 7-8 недель. V vrhu môže byť od 3 do 10 detí. Ich počet sa zvyšuje v rokoch veľkého počtu myší. Samička kŕmi detským mliekom 8 týždňov. Po tom, rodina drží spoločne ďalších 1-2 týždne. Potom žena začína prenasledovať mláďatá.

MONITOROVANIE VONKAJŠIE

Lusk je najmenší šelma dravého družstva. Vonkajšie je veľmi podobná ermine, ale menšie ako to, navyše lasený chvost nemá čierny tip. Zadná lasička má svetlohnedú farbu a brucho je biele alebo žltkasté. Chvost je krátky. V zime, na severe radu, zviera nasadzuje snehovo biely srst. Weasel žije na miestach, kde je mnoho hlodavcov, ale len v neprítomnosti svojho konkurenta - ermine. Často sa nosí vo vysokej tráve medzi kríkmi alebo na skalách. Niekedy sa na jeho zadných nohách vytiahne lasička, aby sa pozorne pozrela okolo. Weasel nie je strašný zviera a nevyhýba sa stretnutiu s osobou. Ak máte nečakane šťastie, že sa s ňou stretnete v lese, mali by ste byť ticho a snažiť sa neprinútiť žiadne náhle pohyby. Ak sa pohladí človek, nechá jej obeť, uteká a schová sa. Je však potrebné niekoľko minút tlmiť a môžete vidieť, ako sa vráti na korisť. Niekedy je možné prilákať náklonnosť imitáciou zvukov, ktoré zajačik robí - na tiché pískanie.

VŠEOBECNÉ USTANOVENIA A OPIS

Weasel - najmenšie dravé zviera na Zemi. Dĺžka lasice spolu s chvostom je len 17-32 cm, najväčšie weasels váži iba 100 g. Žije v Eurázii, Severnej a Strednej Ázii, Severnej Amerike a Severnej Afrike.

Weasel - vášnivý bojovník myší a iných malých hlodavcov. Nájde ich nielen na zemi, ale aj v podzemí, vo vlastných dierach. Weasel dokonca zásoby myší na zimu. Toto zviera pláva dobre, ale takmer nie je lezenie stromov. V zime si nasadí biely kabát. To spôsobuje narodenie detí v hniezde pod koreňmi stromov a kríkov alebo v dierach, ktoré zostali myší.

Zaujímavé informácie o farbe ...

  • Weaselovo obľúbené jedlo je myši a voles, vďaka čomu lovia týchto škodcov, lasička prináša obrovské výhody ľuďom.
  • Nora ladenie sa nachádza na všetkých druhoch korisť roztrúsených okolo vchodu. Samozrejme, v prvom rade to sú labky a chvosty zvierat, ktoré jesť.
  • V lete späť pohladí svetlo hnedé, biele brucho. V zime, na severe, zviera mení svoj kožušinový plášť na snehovo bielu.
  • Z vonných vonných žalúdkov, ktoré sa nachádzajú pod chvostom, vyniká tajomstvo, ktoré voní rovnako ako tajomstvo, ktoré fretka vylučuje.
  • Samice pohladujú takú miniatúru, že v minulosti boli dokonca považované za samostatný druh.

PET ANIMAL - AKO to vyzerá

Weasel je ako ermine, ale menej. Má tenké, predĺžené, prekvapivo pružné telo s pomerne krátkym chvostom bez čiernej špičky (v hermebíne, hrot ocasu je čierny). V lete je lasička svetlohnedá, biela je biela alebo žltkastá, v zime je zviera úplne snehovo bielo.

Muž je väčší ako samica. Dĺžka jeho tela bez ocasu niekedy dosahuje 28 cm, hmotnosť-115 g.

Dĺžka samičky bez chvosta je asi 20 cm a hmotnosť je 69 g.


- oblasť lasera

KDE SA POPLATUJE Laska

Distribuovaný po celej Európe (nielen v Írsku), nachádza sa aj v severnej Afrike, vo väčšine častí Ázie, v Severnej Amerike. Nie je to v niektorých oblastiach Ďalekého severu a púšte Strednej Ázie. Dodané na Nový Zéland.

SAVE

Nespokojnosť s populáciami lasičiek nie je ohrozená, ale počet zvierat v blízkosti osád klesá. Weasel je chránený.

Správa: Weasel

plán
úvod
1 Popis
2 Napájanie
3 párenie
4 História
5 Weasels v kultúre
Referencie

(Obyčajný) Laska (Lat. Mustela nivalis ) - dravý cicavec rodiny lasičiek. Nachádza sa takmer vo všetkých kontinentoch.

Weasel - najmenší člen dravého tímu. Štruktúra dlhého pružného tela a farby kožušiny je veľmi podobná hermebínu, ale má malú veľkosť a má kratší a najdôležitejšie monochromatický chvost, na chvoste nemá čierny strap. Telo lasera, rovnako ako ermín, je tenké a dlhé, s krátkymi nohami, ozbrojenými veľmi ostrými drápmi, podlhovastou hlavou, malými zaoblenými ušami, koniec nosa je tupý a mierne vidlicovitý. Na dne ocasu sú žľazy, ktoré vylučujú tekutinu s nepríjemným zápachom.

Vo vzhľade sa muži líšia od samíc len v pomerne veľkej veľkosti tela. Dĺžka zvieraťa závisí od príslušnosti k určitému poddruhu od 11,4 do 21,6 cm.

Stručný opis a priemerná dĺžka života

Je to veľmi malé zviera z rodiny lasiek. Zviera má podlhovasté a tenké telo. Krátke nohy majú veľmi ostré pazúry. Hmotnosť nepresahuje 200 gramov a na tvári je rozdelený nos. Krk je silný a dlhý, oči sú veľké a vždy tmavé, uši sú zaoblené.

Je dosť ťažké vytvoriť samostatný opis zvieracej lasice ženskej a mužskej, pretože na vonkajšej strane sú prakticky nerozoznateľné, iba ženy sú o niečo menšie, asi 30%.

Každý jedinec má v okolí chvosta žľazy, ktoré vylučujú hlien, ktorý má nepríjemný zápach. Zvieratá teda označujú svoje územie a vystrašia nezvaných hostí.

Pokiaľ ide o maximálny vek postihnutia, stále existuje veľa sporov, niektorí vedci tvrdia, že žijú 20 rokov, iní - 30 a v niektorých prípadoch aj 60 rokov. Zároveň zvieratá tejto veľkosti zriedka žijú viac ako 8 rokov v prírode.

Keď príde zima

Zvieratá majú teplý načechraný hnedý "kabát" s dlhou hromadou. Maľované v bielej farbe brucha a krku. Avšak, akonáhle príde chladné počasie, zviera zmení farbu srsti z hnedej na bielu, čím sa stáva pokrytá ešte dlhšou srsťou. Nie je to len spôsob, ako ochrániť pred chladom, ale aj dobrý prestroj, pretože bielo stvorenie na bielom snehu je oveľa ťažšie si všimnúť.

Návyky a životný štýl

Pri pohľade na fotografiu a popis lasice zvieraťa nemožno obdivovať jeho návyky. Toto je strašné stvorenie, ktoré sa nebojí ani človeku. Mnohí poľovníci a rybári vedia, že môžete zostať bez časti koristi, ak tam nie je lasička.

Toto zviera je veľmi aktívne. To môže loviť kedykoľvek počas dňa, ale stále preferuje temnotu. Jedinečné zloženie tela umožňuje preniknúť takmer do každého otvoru a otvoru. Ostré pazúry pomáhajú rýchlo sa vyrovnať s korisťou. Počas dňa môže lasička jazdiť až 1 kilometer.

Ak je zviera plné, stále loví a korisť odkladá na hlad. Jatočné telá sa nachádzajú na odľahlých miestach.

Počas zimnej sezóny sa väčšinou pohybuje v dutinách pod vrstvou snehu a nemusí sa na povrchu dlho objavovať.

Oblasť biotopov

Nastáva prirodzená otázka: "Kde žije maznáčik zviera?" Zviera môžete spoznať po celej Európe, v Severnej Amerike a Ázii. Uprednostňuje polia, nížiny v horách, môžu sa usadiť v blízkosti ľudských sídiel, v prístreškoch a stodolách. Môžu žiť v dutinách, nory a pod kameňmi.

Nie veľmi tolerantné okolie svojím vlastným druhom, najmä ak je len málo jedla. Ale niekedy zvieratá tvoria celé kolónie.

diéta

Čo zožiera mazlíčka? Zviera konzumuje bielkoviny a vyhladzuje malé hlodavce. Zabíjaním myší v blízkosti ľudských osád má zviera obrovské výhody pre ľudí. Okrem myší jedla:

  • kurčatá,
  • jašterice,
  • mole,
  • králiky
  • holuby,
  • hadov a viperov,
  • žaby
  • veľký hmyz.

rozmnožovanie

Proces rozmnožovania potomkov priamo závisí od počtu myší na území bydliska. Ak je dostatok jedla, potom žena môže priniesť deti 3 krát ročne, niekedy 4. V rovnakom čase, čím je život bohatší, tým viac detí v plodu, niekedy ich počet dosiahne 10. Ak vyprší "hlad", všetko sa presne mení naopak, počet potomstva sa znižuje, rovnako ako počet tehotenstiev.

Samci lasice zvieraťa absolútne nemajú žiadnu úlohu pri výchove mladšej generácie. Po párení s jednou ženou, mužský jednotlivec pokračuje hľadaním novej priateľky.

Pred pôrodom žena vylúči z nosa stredne veľké zviera, pretože nevie, ako sa vykopať a vytvorí hniezdo. Tehotenstvo trvá najviac 35 dní. Hmotnosť detí nepresahuje 1,5 gramu, narodili sa slepí. Po 3 alebo 4 mesiacoch sa deti stanú úplne nezávislé a opúšťajú matku.

Prirodzených nepriateľov

S malou veľkosťou, zviera lasic sám o sebe je "tidbit" pre väčších predátorov. Vo voľnej prírode sa zviera obáva dravých vtákov, drakov a supiek. Zvieratá sú lovené marteny, jazvecmi, vlkmi a líškami, hoci lasička nie je obyčajnou korisťou, môže sa postaviť sama. Dokáže dokonca odtrhnúť hrdlo väčšieho predátora.

Človek nie je prirodzeným nepriateľom pre zviera, mäso z takého stvorenia je malé a koža nie je veľmi oceňovaná, pretože má malú veľkosť.

Domov pre zvieratá

Od dávnych čias sa domáci nosorožca držal doma. Tradícia sa objavila v starom Ríme, potom sa zviera skrotival za chytenie myší. Ale po nejakej dobe sa krysy objavili v domoch, ktoré lasička nemohla zvládnuť, a mačky zaujali miesto.

V modernom svete existujú ľudia, ktorí uprednostňujú exotické zvieratá namiesto tradičných mačiek a psov. V kategórii takých padá a lasička. Avšak zviera sa môže stať domovom len za jednej podmienky - ak je vychované z detstva. Takéto zviera sa rýchlo stáva pripevneným k svojmu majiteľovi, spí s ním na rovnakom posteli a dokonca chýba s dlhou separáciou.

Zvyšovanie dospelého zvieraťa je takmer nemožné. Charakter zvieraťa je agresívny, často a silne kousne, neustále sa pokúša utiecť.

Pravidlá údržby a domestikácie

Na zvládnutie návyku zvierat ako mačky je nemožné, zviera si vyžaduje osobitný vzťah k sebe. Dieťa musí byť milované a milované. Zviera potrebuje dom, ale nie je možné obmedziť slobodu, musí sa mu umožniť pokojne sa pohybovať po byte alebo v dome.

Vo svojom dome by mali byť záhyby a všetky druhy kopcov, regálov, aby sa zviera mohlo vyšplhať. Dno klietky alebo iného ubytovacieho zariadenia sa odporúča pokryť slamou.

Vďaka kvalitnému vzdelaniu sa zviera dostane do záchodu v špeciálnom tanieri.

Zviera musí mať neustále čistú vodu. S diétou bude ťažšie, malo by byť čo najbližšie k prírodnému. Mali by to byť mäso a ryby, iné morské plody sú povolené. Jedinečne súčasťou vaječného menu. Ale zviera jes veľmi málo, asi 30-40 gramov denne.

Weasel je úplne nezávislý v procese sebaobsluhy. S rozmanitým menu sa majiteľ nemusí starať o kabát zvieraťa, ale odporúčajú sa pravidelné návštevy veterinára.

Pet lasička môže plávať nezávisle, len je potrebné vytvoriť pre neho vhodné podmienky. K tomu dokonca zapadnúť do kúpeľa s vodou.

V procese mollovania by bytost nemal byť česaný. Na odstránenie prebytočnej vlny nanášajte iba mokré ruky.

Keď ste doma, mali by ste nikdy zabudnúť, že je to predátor, rozmarný a agresívny, hoci má veľkú veľkosť.

Portrét dravca na pozadí prírody

Menšie pohladenie v družstve Predátorské nikto. Samci môžu vyrastať až do dĺžky 26 cm a získať hmotnosť do 250 g. Telo zvieraťa je predĺžené a nohy sú neprimerane krátke ako jazvečík. Avšak, svojím zručnostiam prekonáva nielen jazvečík, ale aj mačku. Rýchlo sa pohybuje s krátkymi skokmi, predátor ľahko a často mení smer pohybu. Aj jašterica nemôže uniknúť z nej.

Pre úplný opis druhu pridajte:

  • v lete, hnedá krátka kožušina na hlave a chrbte, oslnivá biela - na hrdlo, prsia a brucho,
  • zimná kožušina je silnejšia a úplne biela
  • predĺžená hlava,
  • krátke zaoblené uši,
  • análne žľazy so silným vôňou tajomstva.

Príťažlivosť je niekedy zamieňaná s ermine. Oni sú naozaj podobní, ale na ermine je čierny strap na chvost, ten istý, kvôli ktorému doska kráľovského plášťa vyzerá ako priečne pruhy.

Varovanie! Divoké ladenie môže priniesť besnotu - nekontaktujte s nimi.

Legendárny a nepolapiteľný

Laski žije po celej Európe, v Rusku, v Kanade, v severných štátoch Spojených štátov a trochu v Afrike - v blízkosti Gibraltárskeho prielivu. Nepatrí k vzácnym zvieratám, ale je ťažké ich stretnúť a zvlášť ich chytiť. Neuveriteľne húževnatá, vyliezne sa do akéhokoľvek úzkeho otvoru, do hniezd, do zákruty, odkráča kamene, vetry a padlé stromy.

Predátor sa živí všetkými zvieratami porovnateľnej veľkosti: myši, voles, kríky, potkany, hady, žaby, a ak nenájdete nič podobné, potom hmyz. Zviera je priťahované k domácim pozemkom, kde môže jesť kurča alebo králik.

Weasel miluje lov v stájích: v seno a posteľnej bielizni je veľa myších hniezd. Za starých čias ráno roľníci často našli svoje kone ponorené, unavené, s matnými hrivkami - ako keby boli na koni celú noc. Mysleli si, že táto "stabilná stála" bola škodlivá, jazdiť na koni, ukázalo sa, že je to pohlazení. Predátor ľahko skočí na chrbát koní a hodí sa na zrnká soli na mieste sušeného potu. Zároveň niekedy kousne kohútikom a olizuje kvapky krvi.

Prečo je toto agresívne nepredvídateľné malé zviera nazývané pohlazení? Starí Slovania ho uctievali ako patrón domu - je to skryté, ale neopúšťa prístrešok. Mnohé národy majú legendu, podľa ktorej sa laskavá dcéra, nespravodlivo prekliata tchouni, obrátila s náklonnosťou.

Pohladenie v dome: komfort alebo katastrofa

V starovekom Ríme bola schopnosť dravec vyhladzovať myši posúdená a bola pripútaná k svojim domovom. Ale veľmi skoro nemilosrdní bojovníci hlodavcov boli nahradení ušľachtilejšími mačkami. Na rozdiel od Rimanov, moderné milovníci neveľmi známych domácich miláčikov dávajú náklonnosť, aby si mohli vychutnať svoju nezdravú energiu.

Stav, v ktorom sa zviera môže stať roztomilým spoločenským zvieraťom, je skrotiť "z mladého nechtu". Dostane sa do domu od dvoch mesiacov a starší, pohlad zostane divoký, agresívny, nepredvídateľný, skusne a skôr alebo neskôr utečie.

Pre nájomcu budete potrebovať veľkú klietku, najlepšie vysokú voliéru s podlahovou plochou najmenej jedného štvorcového metra. Podlaha krytu je pokrytá slamou alebo seno. Vnútorný príspevok:

  • kočka s plnkou na drevo (existuje šanca, že sa zviera naučí ju používať),
  • trvalé kŕmenie žľabu a bradavky

  • drevený dom pre prístrešok,
  • police a zábrany na lezenie.

Weaselová dávka zahŕňa mäso, hydinu, ryby, vajcia - všetko, čo zviera produkuje v prírode. Pripravené jedlá pre mačky a psy sú kategoricky nevhodné, rovnako ako jedlá z tabuľky.

Weasel sa šťastne kúpi vo vani, stará sa o samotné vlasy. Prístrešky na jar a na jeseň, zmena farby bicolor na bielu a naopak. V tomto čase sa zviera môže žehliť vlhkou rukou, aby sa odstránili vypadnuté vlasy.

Bývalý a strašný, úplne nepriateľský, v prírode, tento dravec venuje svoj čas lovu. Úsilne hubenie reprodukčných hlodavcov pomáha ostatným zvieratám udržiavať rovnováhu v potravinových reťazcoch už milióny rokov.

A či láskavý pohlad?

Lusk je malé roztomilé zviera, patriace do kukurice. Tento cicavec, napriek svojmu názvu, ktorý symbolizuje niečo dobré a jemné, je považovaný za veľmi krvivý a agresívny.

Lasička, hoci malá, ale celkom agresívna a krvilačná

Vzhľad pohladenie

Dĺžka tela tohto zvieraťa nepresahuje 22 centimetrov a zviera váži len 40 až 100 gramov! Toto drobné stvorenie je veľmi podivné a obratné. Weasel má tenké a dlhé telo. Zviera má dlhý, ale nepoškvrnený chvost s "prekvapením": faktom je, že pod jeho chvostom sú žľazy, ktoré vylučujú veľmi vonnú látku, ktorej vôňa je veľmi ostrý a nepríjemný.

V zime má lasička krásny biely kabát

Papuľa pohlazení je predĺžená, uši sú okrúhle a malé. Príroda udelila zviera výrazné tmavé oči, vďaka nim sa lasička vyzerá tak roztomilým zvieraťom! Krk zvieraťa je pevný, nie tenký.

Kožušinové pokrytie je veľmi pekné, aj keď je lasička a nie načechraná, ale má tesne priľahlé krátke kožušiny. Weasel je chrobák, takže jeho farba je odlišná a závisí od ročného obdobia. S nástupom zimy, lasička "kladie" ochranný biely kožušinový plášť, aby sa stala neviditeľnou na snehu. Ale v teplej sezóne sa zviera stáva hnedo-hnedé a len v spodnej časti tela zostáva biela kožušina.

Zrejme veverka žije v dutine ... lasička je pre ňu veľmi nebezpečné.

Životný štýl a správanie

Toto malé zviera má veľmi predátorskú povahu, občas sa správa veľmi odvážne a kruto. Dokonca si môže dovoliť dostať sa do prístavov v blízkosti domov, aby si získali jedlo.

Weasel je veľmi aktívne zviera, je prebúdzané denne aj v noci, ale najčastejšie loví práve v noci. Zviera sa nechce objavovať v otvorených, nechránených oblastiach a dáva prednosť stráveniu viac času v kríkoch alebo na iných osamelých miestach.

Weasel chytil jerboa

Životný štýl zvieraťa je osamelý. Každá osoba "oddeľuje" územie, v ktorom žije a vedie lov, zvyčajne nie je viac ako 10 hektárov. Hranice ich "majiteľov" pohladí značku páchne zanechané stopami.

Kde sídli lasička? Fotografie v prírode

Ak hovoríme o rozmedzí medzi štátmi a kontinentmi, zviera sa nachádza v Severnej Amerike, Kórei, Mongolsku, Iráne, Iraku, Egypte, Austrálii, Európe, Alžírsku, Japonsku. Ako vidíte, lasička žije takmer na celom svete.

Weasel sa pozerá zo svojho nora

Что касается природных зон, то и здесь зверек не очень привередлив: может проживать в самых разных биотопах, только вот избегает полярные пустыни и заснеженные высокогорья. Ласка обитает в тундре, на берегах водоемов, в низменностях, в лесостепи, в лесу, в альпийских лугах и даже в пустыне. Иногда может поселиться недалеко от людского жилища.

Но сама себе «дом» ласка строить не спешит – ей проще занять чье-то жилье, например, нору грызуна. Okrem toho lasička môže vybaviť obydlie v stodole alebo v troch ruinách, prírodných otvoroch (štrbiny) alebo pod kameňmi. Vo vnútri "domova" tohto zvieraťa je všetko pokryté listami gaštanu, kapra alebo akýchkoľvek suchých bylín.

Ako sa starostlivosť rozmnožuje?

V prvom mesiaci jari začínajú tieto zvieratá párovú sezónu. Prechádza veľmi jasne: muži pripravujú bitky pre ženy, to všetko je sprevádzané rôznymi zvukmi, navyše veľmi nahlas.

Weasels sú neohrozené a zvedavé.

Ale akonáhle otehotnie, mužov opustí ženu. Nosenie detí trvá 35 dní. Počas tejto doby budúca matka pripravuje domov, kde bude ošetrovať jej potomstvo. Pre seba a svoje mladé, lasička líniu hniezdo s mäkkou trávou a machom, aby sa deti cítili pohodlne a teplo.

Mesačné šteniatko

Po troch mesiacoch po páreží sa narodia malé šteniatka. Nevidia nič, kým nebudú tri týždne. Cuby nie sú len malé - sú malé, pretože vážia iba 2 gramy. Jedna žena rodí asi tri až osem mláďat. V prvých troch týždňoch jedia len mlieko, ale mamička ich nesie s malou myšou. Deti hrajú, bojujú za "korisť". Už 4 mesiace potomkovia opúšťajú svoju matku a idú do nezávislého života.

Veľmi často sa láska zamieňa s martenom. Jedná sa však o rôzne zvieratá patriace do toho istého typu lasice.

Weasel (Mustela nivalis)

V letnej kožušine sú horná časť hlavy, chrbta, bokov, chvosta a vonkajšie strany labiek jednofarebne hnedasto hnedá. Krk, okraj horného pera, hrudník, brucho a vnútorný povrch nohy sú čisto biele. Za rohmi úst nad hnedou škvrnou. Hustota kožušiny je rovnaká v lete av zime, ale letné vlasy sú kratšie a tenšie ako v zime. Na jeseň je lasička, s výnimkou niektorých južných biotopov, nahradená hnedým letným oblečením s čisto bielou zimnou kožušinou. Nachádza sa v Európe, Severnej Ázii a Severnej Amerike.

Žije na poliach a lesoch, v horských a nížinných oblastiach a nevyhýba sa obývaným oblastiam. Usadzuje sa pod kameňmi, v dutinách, v zrúcaninách, v burinách, stodolách atď. Hniezdo je pokryté suchou trávou, machom, listami kaštanu a papradami.

Weasel je veľmi agilný a agilný, beží rýchlo, šplhá a dobre pláva, je veľmi odvážny a agresívny a je nebezpečným nepriateľom pre všetky malé zvieratá, jedlo sa skladá z brownies, poľných a lesných myší, potkanov, krtkov, mláďat, mladých králikov, kurčiat, holubov a aj jašterice, mäkkýše, hady, dokonca aj zipsy, žaby, hmyz. Na miestach, kde to nie je sledované, lasenie loví denne aj v noci. Zničením myší prináša veľké výhody, ktoré v každom prípade prevažujú nad poškodením, ktoré prináša niekedy kuraciemu dómu. Weasel niekedy úspešne bojuje dokonca aj z relatívne veľkých dravých vtákov (napríklad drakov).

Pálenie sa uskutoční v marci. Po päťtýždňovom tehotenstve žena porodila 5 až 7, menej často 3 a 8 mláďat, ktoré sú starostlivo chránené a chránené, pri prenose v prípade nebezpečenstva v zuboch na iné miesto.

V starovekom Ríme a ranom stredovekej Európe bola lasička domáce, pretože lovila myši. Avšak kvôli slabému vykrádaniu náklonnosti a vo väčšej miere s výskytom sivého potkana v Európe, s ktorým sa ťažko zvládli, boli poháňané inými zvieratami, ako napríklad fretka, ako ochranca zásob v tejto úlohe a na nejakú dobu aj genetty.

5. Weasels v kultúre

  • V karikatúre "ľadová doba 3. vek dinosaurov" je lačný Buck.
  • Kniha Wind in the Willows má tiež náklonnosť a hrá rolu negatívnych postáv.
  • V príbehu Jack London "White Fang", lasička napadla hlavnú postavu - vlčiačko
  • V karikatúre, Peerless Fox, existuje lasička, ktorá pracuje ako realitný agent.

1. Sokolov V.E. Päťjazyčný slovník názvov zvierat. Cicavcov. Latinsky, rusky, anglicky, nemecky, francúzsky. / upravené spoločnosťou Acad. V.Ye. Sokolová. - M .: Rus. lang., 1984. - str. 100. - 10.000 výtlačkov.

Pozrite si video: VLKLINKA 810 nekončí, aneb Myška žije! (November 2019).

Загрузка...
zoo-club-org