Zver

Jumper krátky-ušný - Drobný cicavec

Prygunchiki - veľmi zaujímavé cicavce s tenkou pohyblivou proboscis a dlhými zadnými nohami. Žijú výhradne v Afrike. Zvieratá sú dosť staré, ale prvýkrát sa vo vedeckej literatúre popísali až v polovici 19. storočia. Po ďalších 100 rokoch sa v tlači objavilo niekoľko krátkych poznámok o ich biológii a až v posledných desaťročiach sa obohatili znalosti o jumperoch a vedecký svet uznal, že jumpers sú skutočne jedinečné.

Prygunchikovye alebo jumpers (Macroscelididae) - rodina afrických cicavcov. Spočiatku boli prepojky spolu s inými hmyzožravými zvieratami zaradené do poriadku Insectivora, neskôr boli zaradené ako vzdialení príbuzní kopytníkov, potom sa spojili s hlupákmi v podriadenosti Menotyphla. V súčasnosti väčšina biológov považuje ich za samostatné monotypické oddelenie makroskleidov, v blízkosti hlodavcov a lagomorphov. Vďaka moderným výskumným metódam stále viac a viac vedcov inklinuje uveriť, že makroscelídia, podobne ako slony, damány, aardvory, zlaté smrteľníci a tenrek, patria k starobylej vetve afrických cicavcov - až po nadregion Afroterei. Všetci pochádzajú zo spoločného predka, ktorý žil v Afrike asi pred 60 miliónmi rokov.

Kde žijú prepojky?

Títo obyvatelia extrémnych obytných miest sa nachádzajú iba v Afrike (s výnimkou Západnej Afriky a Sahary), kde sa nachádzajú rôzne biotopy. Niektoré druhy preferujú púšte, stepy alebo savany, iné - kamenité krovie, tretie - skalnaté sutiny, štvrté - húštiny horských lesov.

Ako to vyzerajú?

Vonkajšie, prepojky pripomínajú veľké jarboy. Dĺžka trupu zvierat spolu s hlavou, v závislosti od druhu, sa pohybuje od 10 do 30 cm, vážia od 45 do 500 gramov. Chvost zvierat je dlhý, takmer rovnaký ako dĺžka tela, pokrytý krátkymi vlasmi. Kožušina je hustá a mäkká, s rôznymi odtieňmi sivého a hnedého.

Hovorí sa, že Boh, ktorý vytvoril skokan, zdalo sa, že hrá v transformátoroch: vzal zadné končatiny z klokana, tela a chvosta z potkana a proboscis od slona. Niektoré druhy majú tiež tváre vrecúšok, ako sú škrečky, s prepážkami, ktoré v nich pokrývajú potraviny. V skutočnosti je taká nezvyčajná kombinácia vlastností veľmi účelná adaptácia zvierat na ťažké životné podmienky.

Najprekvapujúcejšia vec okolo jumpera je možno dlhá tenká proboscis. Zviera môže zdvihnúť, znížiť a rotačné pohybovať. Takýto neobvyklý nos pomáha skokanovi perfektne cítiť škodcov, červy a iné bezstavovce.

Predĺžené zadné nohy s relatívne vysokými podpätkami pripomínajú klokanové končatiny. Napriek tomu, že prepojky v jumperoch nie sú tak dobre vyvinuté ako v jerbooch, mnohé druhy cestujú na dlhé vzdialenosti, mierne skákacie. Zadné končatiny tiež pomáhajú zvieratám v nebezpečenstve - utiekli z nepriateľov s dlhými skokmi. Vďaka dlhým nohám a extenzívnemu systému ciest nie je ťažké, aby sa skokan dostal ďaleko za svojich prenasledovateľov - hady a mäsožravé cicavce. Avšak, obvyklý spôsob pohybu prepojky - chôdza na štyri nohy.

Všetky prepojky majú dlhý jazyk, aby mohli vyčnievať za špičku nosa a vytiahnuť malú korisť do úst.

Hoopers sú celkom dobrí povahové bytosti. Keď sú v ruke, veľmi dobre vyvinuté zuby sa používajú veľmi zriedkavo.

Obsahuje prepojky životného štýlu

Jumpery sú hlavne denné, ukazujú činnosť aj v najhorúcejších hodinách. Jedná sa len o pozemné zvieratá.

Diéta jamiek pozostáva z pavúkov, chrobákov, stonožiek, mravcov, termitov, dážďoviek, ovocia a semien.

Zvieratá majú dobre vyvinuté vonné žľazy. V rôznych druhoch môžu byť umiestnené v koreňovom chvoste, na hrudníku alebo na chodidlách. Tajomstvo pachových žliaz používajú zvieratá nielen na komunikáciu so svojimi príbuznými, ale tiež im umožňuje označiť cestu, ktorú prejdú a navigujú vo vesmíre.

Väčšina prepojok môže komunikovať pomocou zvukov. Niektoré druhy vydávajú zvukové signály, búchajú svoje zadné nohy na zemi, iné ulovia chvosty na vrh. Ak uchopíte skokan, vydá sa ostrý vysoký zvuk.

Tyč psov Proboscis

Rod rodu Proboscis (Rhynchocyon), ktorý zahŕňa 3 druhy, je najväčším členom rodiny:

  1. Skvrnitý proboscis pes (Rhynchocyon cirnei),
  2. Zlatý proboscis pes (Rhynchocyon chrysopygus),
  3. Peters proboscis alebo čierne vlasy proboscis (Rhynchocyon petersi).

Psi proboscis žijú v húštinách údolí a horských lesov strednej a východnej Afriky. Dĺžka tela je v priemere 23-31 cm, hmotnosť 400-440 g.

Psy proboscis sú zvyčajne držané v pároch. Každý pár má rozlohu 1600 až 6000 m2. Hoci monogamia je charakteristická pre tieto druhy, interakcia v rámci páru je veľmi obmedzená. Samica a muž strávia veľmi málo času spoločne. Zdieľajú spoločnú oblasť a chránia ju oddelene: muž zabezpečuje, aby muži cudzinci nezaútočili na územie a žena vyháňa cudzie ženy.

Zvyčajne sa pohybujú pozdĺž určitých ciest, a to ako pozdĺž ich vlastných ciest a pozdĺž cesty položenej inými zvieratami. Aktivujte sa počas dňa a strávte noc v hniezde listov v lesnej podlahe.

Strava sa skladá hlavne z mravcov a termitov, ochotne jesť iné bezstavovce. Zlatí proboscis psi strávia takmer celý deň pri hľadaní jedla. Rovnako ako nosukhs, oni to robia pomocou dlhej valcovacej sondy. Ostatné druhy tohto rodu, okrem nosa, tiež používajú predné končatiny na hľadanie potravy, ktoré majú tri dlhé pazúry. Pazúry pomáhajú zvieratám vykopať malé kónické dierky v pôde.

Držiaky Rod dlhé

Rod Elephantulus zahŕňa:

  1. Krátkotrstý sveter (Elephantulus brachyrhynchus),
  2. Edwardov slonový jumper (E.edwardii),
  3. Skalný skokan (E. rupestris),
  4. Tmavošedá prepojka (E. fuscipes),
  5. Bushový výhonok (E. intufi),
  6. Golden-sledoval slonovinu (E. myurus),
  7. Revúlový slonový jumper (E. revoili),
  8. Zamzebian slonovník (E. fuscus),
  9. Severoafrický slonovník (E. rozeti),
  10. Červená prúžok zo slonoviny (E. rufescens).

Zástupcovia tohto rodu nie sú veľké: dĺžka tela - 10-14 cm, chvost 10-16 cm, hmotnosť zvierat - 25-50 g.

Skalnatý a skalnatý slon skokan žije väčšinou na skalnatom sutí a kamienkách v Južnej Afrike, severoafrický slonový skokan sa nachádza v polosuchých horských biotopoch v extrémnej severozápadnej Afrike, iné druhy tohto rodu obývajú stepy a savany južnej a východnej Afriky.

Jedzte hlavne hmyz, rastlinné potraviny zaberajú malý podiel stravy.

Skalnaté a krovité prepojky kopajú do prístrešku plytké nory v piesčitých pôdach alebo, ak je pôda pevná, používajte na to hlodavce.

Dôležitú úlohu v živote červeného slonovho jumpera hrajú pešie chodníky, ktoré sú v podhorskom lese nepretržite vyčistené tunely. Aby sa zvieratá mohli pohybovať pri maximálnej rýchlosti pozdĺž nich, cesty musia byť udržiavané v dokonalej čistote. Keď zviera musí utiecť pred dravcom, aj jedna malá vetva sa môže stať prekážkou a viesť k smutným dôsledkom, takže zvieratá nezabudnú pravidelne čistiť svoje stopy. Približne 30% denných hodín každodenne na jumperoch berie na kontrolu siete svojich ciest a obnovenie poriadku - padlé listy, vetvy a ďalšie trosky zvieratá rýchlo odhodiť predné labky.

Rodové lesné prepojky

Jediným druhom rodu (Petrodromus) je štyri-toed lesný skokan (Petrodromus tetradactylus). Druh je stredne veľký: dĺžka tela 16-22 cm, chvost - 13-19 cm, nachádza sa v subtropických a tropických lesoch, vo vlhkých oblastiach hôr a savany Keni, Tanzánie, Zambie, Zimbabwe, Angola atď.

Tento druh nevytvára hniezda, nevraňuje sa a nežije v nory. Pokiaľ ide o červený slonový jumper, cesty majú veľký význam pre tento druh.

Rodinné záležitosti

Aj keď jumpers vyzerajú odlišne a žijú v rôznych biotopoch, ich sexuálne správanie je veľmi podobné. Zlaté a sametové rameno proboscis, štvorprsté, skalné a krátkozraké prepojky žijú v monogamných pároch, ale trávia spolu málo času. V trópoch, jumpers priniesť potomok niekoľkokrát v priebehu roka, a vo vysokých zemepisných šírkach, chov sa stáva sezónne a zvyčajne padá na mokrej sezóne.

V závislosti od druhu, tehotenstvo trvá od 42 dní (pre zlatých proboscis psov) na 57-65 dní (pre červené slony prepojky). V mláďatách sa zvyčajne vyskytujú 1-2 mláďatá a iba severoafrický skokan a spekozovaný pes často prinášajú 3 mláďatá. Deti sú narodené už pokryté kožušinou a dobre vyvinuté. Iba mláďatá krátkozrakých prankistov strávia prvé dni života v hniezde, iné druhy takmer okamžite po narodení začínajú sledovať matku všade. Samica sa stará o potomstvo, spravidla sama, muž pomáha jej málo. Už vo veku 1,5 mesiaca dosahujú prepojky sexuálnu zrelosť.

V prírodných podmienkach nie je vek skokanov dostatočne dlhý - v priemere 2,5-3 rokov, v zajatí žijú o niečo dlhšie.

Zachovanie v prírode

Zlatý proboscis pes, pes Peters proboscis, revolučný slonový skokan, sú v stave, ktorý vyvoláva obavy. Na zraniteľnom mieste je viditeľný spevnický pes, krátkozubec, slonovník Edward a skalný skokan slony. Zlatí proboscis psi a štyri prstové lesné prepojky na pobreží Kene sú ulovené a používané ako jedlo.

Ale väčšinou populácie jumpers sú ohrozené odlesňovaním. Bude to strašná strata, ak po 50 miliónoch rokov svojej existencie z dôvodu zničenia ich biotopov zmiznú mizera z povrchu zeme.

Sociálne správanie

Zvieratá sú jediné, páry sa vždy tvoria iba na obdobie párenia. Ak sa pár nerozlomí, vždy je to dôvod - napríklad malá veľkosť jednotlivých pozemkov, nedostatok prístreškov alebo obmedzené zásoby krmiva. Aj v takýchto prípadoch však prepojky žijú na rovnakom území a nekomunikujú. Takýto systém možno nazvať systémom latentného partnerstva: neexistuje žiadna spolupráca medzi jednotlivcami, každý žije sám

História života v zoologickej záhrade

Skúsenosti s obsahom vyhadzovača ukazujú, že vo vyhrievaní voliéra musí byť teplo. Toto miesto pod lampou aktívne používajú zvieratá. Vzduch musí byť suchý. Denná dávka by mala obsahovať množstvo krmiva, pretože zvieratá trochu jedia, ale zakaždým, keď sa jedná o inú potravinu.

Jumpery možno vidieť na výstave v pavilóne "Nočný svet", kde sa naleje piesčitá pôda a vetvy v hornej vrstve. Slonové prepojky žijú spoločne s africkými spánkom. Keďže zvieratá používajú rôzne vrstvy volirov, dobre sa spolu stretávajú. Predtým sa tiež dobre rozširovali prepážky s pruhovanými myšami a medzi zvieratami nedošlo k žiadnej agresii.

Podávače vo voliére sú umiestnené na vrhu v špeciálne vybavených hrncoch. Každodenná výživa skokanov zahŕňa hmyz, ovocie, mrkva, tvaroh, studené vajce, drvené orechy, zelenina (šalát, púpavy, kapusta), detská výživa. Voda je nevyhnutne dávaná v množstve. Počas jesť trochu jahody, mali by mať vždy čerstvé potraviny.

V súčasnosti nie je na výstave zastúpená zoologická záhrada.

Výskumné práce s týmto druhom v moskovskej zoo

1. G.V. Vakhrusheva, I.A. Alekseicheva, OG Ilchenko, 1995 "Slonové prepojky s krátkym uchom: držanie a chov v zajatí, skúsenosti s umelým kŕmením mláďat", Vedecký výskum v zoologických parkoch, číslo 5

2. S.V. Popov, A.S. Popov, 1995 "Zmena podmienok obsahu ovplyvňuje správanie sa krátko počujúcich slonových jamiek (Macroscelides proboscideus) ?, Vedecký výskum v zoologických parkoch, číslo 5

3. A.S. Popov, 1997 "Niektoré zvláštnosti správania krátkohlavých slonových prepájačov (Macroscelides proboscideus) v expozícii moskovskej ZOO", Vedecký výskum v zoologických parkoch, číslo 9

4. S.P. Sapozhnikova, OG Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1997 "Normálne váhy krátkozobých slonovinových jamiek (Macroscelides proboscideus) v podmienkach otroctva", Vedecký výskum v zoologických parkoch, issue 9

5. S.V. Popov, O.G. Ilchenko, E.Yu. Olekhnovich, 1998 "Výživa zvierat pri nočnej svetovej expozícii", vedecký výskum v zoologických parkoch, 10. vydanie

6. S.P. Sapozhnikova, OG Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1998 "Chovanie krátkozrútených slonovinových prepojok pri tvorbe párov", Vedecký výskum v zoologických parkoch, číslo 10

7. O.G. Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1999 "Dynamika každodennej činnosti rodinnej skupiny krátkohlavých slonových jamiek (Macroscelides proboscideus), vedecký výskum v zoologických parkoch, číslo 11

8. O.G. Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, S.R. Sapozhnikova, 2003 "Reprodukcia krátkozobojných slonových jamiek (Macroscelides proboscideus) v moskovskej ZOO", Vedecký výskum v zoologických parkoch, číslo 16

Vonkajší popis krátkeho uši

Skokan s krátkym uchom má najmenšiu veľkosť v celej rodine jumperov. Dĺžka jeho tela nie je väčšia ako 12,5 centimetrov.

Chvost týchto zvierat je však dosť dlhá. Jeho dĺžka sa pohybuje od 9,7 do 13,7 cm. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že vzhľad krátkohlavého jumperu je typický pre členov rodiny, do ktorej patrí.

Krátkozubec (Macroscelides proboscideus).

Charakteristická tenká čenica krátkohlavého jumpera je extrémne silne rozšírená. V porovnaní s inými prepojkami sú uši zvieraťa zaokrúhlené oveľa silnejšie a o niečo kratšie ako u iných zástupcov tohto rodu.

Prvý prst na zadných nohách má pazúrik a má malú veľkosť. Srsť je mäkká, hrubá a pomerne dlhá.

Horná časť tela je oranžovo-žltá, svetlošedá, svetlo špinavá žltá, piesková hnedá alebo čierna. Brucho je zvyčajne biele alebo šedivé.

Skokan s krátkym uchom, na rozdiel od ostatných členov rodiny, nemá charakteristické jasné krúžky okolo očí.

Samica krátkohlavého jumperu má tri páry bradaviek a jeho lebka sa vyznačuje extrémne veľkými kostnými sluchovými bubnami. Zubný vzorec týchto vyhadzovačov je 40. Zaujímavé je, že horný rezák tohto hlodavca je pomerne malý. Jasné krúžky okolo očí, charakteristické pre ostatné prepojky, chýbajú. Chvost je veľmi dobre ozdobený a na svojej spodnej strane má rozoznateľnú zápachovú žľazu.

Krátkozraký životný štýl jumperu

Krátkohlavé prepojky obývajú polopusty a savany juhozápadnej časti Južnej Afriky, obývajúce krajiny ako Južná Afrika, Južná Botswana a Namíbia. Celková rozloženie krátkozrakého jumperu je viac ako pol milióna štvorcových kilometrov.

Prygunchik sa usadil v krevných savanách a polopustoch.

Krátkohlavé prepojky sú prevažne denne žijúce a sú aktívne aj v horúcich hodinách dňa. Navyše, v tejto dobe, tieto zvieratá milujú, aby sa prachové kúpele alebo slnenie. Zmena vášho režimu každodennej činnosti a hľadanie jedla počas začiatku súmraku krátkozrakého jumperu môže byť hrozbou len pre svojich prirodzených nepriateľov, medzi ktorými sú hlavné dravce. V tomto prípade, ukazujúci aktivitu za súmraku, krátkokopový jumper sa bude skrývať vo vegetácii počas dňa. Ako útočisko spravidla vyberajú prázdne nory po ostatných hlodavcoch.

Pri životnom štýle skokanizmu s krátkym uchom je zviera takisto aktívne v horúcich hodinách dňa, keď je ohrievaný na slnku alebo v prašných kúpeľoch.

Nemali by sme si však myslieť, že krátkozraký jumper je schopný žiť len v iných domovoch. Ak sa nenašiel žiaden vhodný voľný byt, dokáže sám vykopať dieru. V každom prípade to v piesočnej pôde robia veľmi dobre. Rovnako chcú kopať norky v blízkosti kríkov, najmä v ich koreňoch.

Spravidla krátkozraké prepojky vedú osamelý spôsob života a žijú v prírodných podmienkach a radšej zostanú osamotení. A len v období párenia sa kombinujú v pároch. Celková plocha, ktorú zaberá jumper, je obyčajne jeden štvorcový kilometer.

Ako útočisko pre jumper sú prázdne hlodavce alebo dierky, ktoré vykopali samotný jumper v piesočnej pôde.

Malé pozadie krátkozrakého jumperu

História štúdie tohto druhu trochu pripomína vtip. Iba nie život-situačné, ale vedecké.

Springboks konzumujú malé množstvo rastlinných potravín - rastlinné výhonky, korene a bobule.

Keď bolo toto zviera objavené na juhu afrického kontinentu, biológovia sa okamžite pokúsili zistiť, kto to bol, čo bola celkom prirodzená túžba. Ale kto vyzerá? Všeobecne platí, že nikto iný, s výnimkou iných podobných jumpers. Поначалу короткоухого прыгунчика отнесли к отряду насекомоядных, посчитав, что они являются близкими родственниками ежей, землероек и кротов. Однако спустя некоторое время ученые мужи, внимательно присмотревшись к этому млекопитающему, «одумались» и, приглядевшись к некоторым чертам внутренней организации короткоухого прыгунчика, решили, что больше всего он похож, как это ни дико звучит, на примата! Вслед за этим, было высказано предложение объявить прыгунчиков примитивными представителями отряда приматов.

Krátkohlavé prepojky sú vedené väčšinou jednotlivo a iba počas párenia - v pároch.

Paleontológovia neostali stranou a navrhli, že jumpers nie sú primátmi z jednoduchého dôvodu, že sú blízkymi príbuznými starých kopytníkov. Takže vo veľmi krátkom čase sa skokan podaril navštíviť príbuzného a ježkov, opíc a koní. Táto neistota zrejme nepokojila vedecký svet a vedci s odlišnými názormi sa rozhodli oddeliť tieto vtipné zvieratá do samostatného oddelenia, ktoré im patrí len, ktoré dostali latinský názov Macroscelidae.

Chov krátkosrstého jumperu

V prirodzených podmienkach života vedú krátkozraké prepojky k osamelému životnému štýlu napriek tomu, že v podmienkach otroctva uprednostňujú dvojicu životného štýlu. Chovná sezóna pokračuje v auguste až septembri. Trvanie tehotenstva je približne 56-61 dní. Na konci tohto obdobia žena porodí dve mladé alebo zriedkavejšie jednu. Ženy nie sú spokojné s hniezdami na narodenie a potomkovia sa narodili v normálnej nory alebo prístrešku.

Mladé mláďatá sa narodili dobre vyvinuté, pokryté vlasmi as otvorenými očami. Niekoľko hodín po narodení sú schopní behať.

Po prvýkrát sa samica živí mladým mliekom ihneď po narodení. Navyše, ak sa narodia dve mláďatá, kŕmenie prvej sa môže uskutočniť súčasne s narodením druhého. Opuchnuté deti idú do jedného z útulkov, kde sedia pokojne. Zaujímavé je, že v tejto dobe sa rodičia príliš nezaujímajú o svojich potomkov a oddávajú sa hektickému vzťahu lásky. A potom sa aj naďalej správajú podobným spôsobom, žijú takmer výlučne pre seba a ako keby zabúdali, že majú potomky.

Pokiaľ ide o deti, vzťahujú sa na takú rodičovskú neopatrnosť, ktorá sa vykonáva perfektne a sedí vedľa seba v dome, len príležitostne opúšťa prístrešok, skúma okolitý priestor a ochutná dospelú stravu. Čo sa týka ich rodičov, využívajú iné útulky na odpočinok. A ak sa v priebehu pohybu v priestore klopú na svojich mladých, potom ich nevenujte pozornosť.

Chovateľská sezóna krátkohlavého jumperu sa vyskytuje v auguste až septembri.

Bližšie ku koncu dňa, matka, akoby pripomína, že má vlastne deti a ide do domu, aby plnila povinnosti pridelené prírodou a žiarlivo sa ponáhľala vzdelávať mládež.

Zároveň si môže zobrať zuby ktoréhokoľvek z jej dieťaťa, ktoré prichádza len prvý k nej, po ktorom ho vtiahne do úkrytu a často nie ten, ktorý si mladí zvolili.

Keď sa malý jumper ocitne v neznámej norke, okamžite utečie a zvyčajne narazí na svoju matku, ktorá už ťahá ďalšie mláďa. Potom sa situácia opakuje a deti menia miesto niekoľkokrát.

Samica nechráni potomstvo a vráti sa k nemu len raz za deň na mlieko.

Je zaujímavé poznamenať, že v procese nosenia takéhoto potomka žena vykazuje zriedkavé nadšenie a tento "kolotoč" pokračuje až kým sa mláďatá unavia a nevzdá.

Po tomto začne druhá etapa v živote mladých ľudí, a ak už skôr ženu neukázala veľký záujem, teraz všetky pokusy mláďat, aby opustili prístrešok, ktorý si mamka vybrali za svoje potomstvo, sú ostražitým rodičom prísne potlačené. Je pravda, že po tom, čo žena zistí, že v tejto veci zaradila veci do poriadku, začne okamžite vychladnúť na tento vzdelávací aspekt, ktorý jej deti okamžite používajú.

V prírode je dĺžka života krátkozrakého jumperu malá - 1-2 roky, v zajatí - až 3 roky.

Potom má matka nasledujúcu "fixnú myšlienku" - kŕmenie detí. Začína sa blížiť k mláďatám a jemne pokrčiť nos do chrbta. Šteňa berie to ako signál, aby začala jesť a hľadá materskú bradavku, ktorá je pod ňou. Matka zaujíma pózu, ktorá je charakteristická pre kŕmenie - sedí a brzdí prednú nohu. Potom sa k nemu pristúpi druhé mláďa a po nájdení druhej bradavky sa tiež užíva na príjem potravy. V priebehu tejto doby sedí žena s oddelenými labkami.

Charakteristickým rysom malého lebka krátkohlavého jumperu sú veľké kostné sluchové bubny.

Niekedy po tom, čo sú mladí ľudia plní, začnú energicky olizovať rohy materiných úst a masírovať ich labkami. Čoskoro matka súhlasí s nepríjemnosťou potomstva, otvára ústa a deti začínajú z nich pohlcovať potravu, ktorú matka oplýva. Po prijatí takejto liečby sa malé močiare s krátkym uchom posunú k popoludňajšiemu napenu a matka sa vráti do svojho podnikania. O dve hodiny neskôr sa kŕmenie mláďat znovu zopakuje. Počas jednej noci skip-matka živí svoje potomstvo štyri až päťkrát. So vzostupom slnka žena znovu verí, že je úplne oslobodená od starostlivosti o matku až do večera. Pokiaľ ide o správanie muža, nevykazuje žiadny záujem jeho potomkov.

Vzhľadom k tomu, že potomstvo vyrastá, samica prestáva zabezpečiť, aby mladí neopustili útočisko, prestali ich nosiť a častejšie presúvali kŕmenie. Čoskoro, aby sa dostali materské mlieko, budú musieť urobiť značné úsilie. Nakoniec samica nakŕmi mláďatá len raz za deň.

Ako mladí rastú, ich matka začne liečiť ich potomstvo čoraz chladnejšie a "beží z domu".

Približne okolo dvadsiateho dňa života (ale nie skôr ako šestnásteho a nie neskôr ako dvadsiateho piateho), deti opustia prístrešok a začnú dospelý život. Zvieratá dosiahnu sexuálnu zrelosť približne okolo štyridsiatich tretích dní života.

Stav populácie krátkozrakého prepojenia

V roku 1996 boli do tzv. Červeného zoznamu Medzinárodnej únie na ochranu prírody zapísané krátkozraké prepojky, ktoré dostali status "zraniteľných druhov". O sedem rokov neskôr bolo toto rozhodnutie revidované a stav spojky bol definovaný ako "druh nebezpečenstva". Táto revízia rozhodnutia je spôsobená skutočnosťou, že napriek tomu, že hustota obyvateľstva týchto zvierat je veľmi nízka, územia, ktoré tento druh požívajú, sú veľmi veľké.

Rod: Macroscelides Smith A., 1829 = krátkozraké prepojky

Druh: Makroscelidy proboscideus Shaw = Krátkohlavý [obyčajný slonovinový] skokan, slonová žabka

Druhy krátkych sluchátok= Makroskopjades A. Smith, 1829

V rode len druhy: short-eared jumper -Macroscelides proboscideus Shaw, 1800.

Veľkosti sú malé (najmenšie v rodine). Dĺžka tela je 9,5-12,4 cm, dĺžka chvosta je 9,7-13,7 cm. Vzhľad je typický pre rodinu. Tenká papuľa je veľmi podlhovastá, uši sú relatívne kratšie a viac zaoblené ako u iných rodov jamiek. Prvý prst na zadných končatinách je malý a má pazúrik. Srsť je dlhá, hustá a jemná. V hornej časti tela je pieskovo-hnedá, svetlo žltozelená, svetlošedá, oranžovo-žltá, niekedy čierna, bielej alebo šedivá. Z brusu 3 páry. Lebka má veľmi veľké kostrové sluchové bubny. Stomatologický vzorec = 40. Horný rezák je relatívne malý.

Obyvatelia sú pokrytý hustými krovami s piesčitými pôdami. Aktivita je prevažne denná a často v horúcich hodinách dňa. Azyl slúži ako moriaky, ktoré zviera zvyčajne kopá na korene kríkov, menej často to vyžaduje cudzinci. Udržuje sám alebo v pároch. Napája sa hmyzom, hlavne mravcami a termitmi, rovnako ako niektoré rastlinné objekty: korene, bobule. Novorodené mláďatá sú pomerne veľké, otvorené oči, telo je pokryté vlasmi.

Nachádza sa v Južnej Afrike (Cape Province) av juhozápadnej Afrike.

V južnej Afrike žiť úžasné zvieratá - krátkozobé slonovinové jamky (Macroscelides proboscideus). Čo sa im páči? Áno, nikto. Na prepojky! Predtým boli zaradení do skupiny hmyzožcov, vzhľadom na blízkych príbuzných krtkov, krkov a ježkov. Ale potom vedci zistili, že v mnohých aspektoch vnútornej organizácie sú prepojky podobné. primáty! A navrhli ich vyhlásiť za primitívnych predstaviteľov tohto oddelenia. A paleontológovia naznačili, že prepážky vo svojej štruktúre sú blízke starým predkom kopytníkov. Hádam, priaznivci rôznych názorov prijali "Šalamúnské" rozhodnutie - prideliť skokanom vyhadzovačov do samostatného oddelenia, ktoré získalo latinský názov Macroscelidae *.

V moskovskej zoo sme pred niekoľkými rokmi. Jeden pohľad na ne postačoval na to, aby zabezpečil dobrú náladu. Rozhodnite sa pre seba - telo, veľkosť a tvar podobajúci sa kuraciemu vajcu, niekde v oblasti predpokladaného pásu - pomerne veľké zaoblené uši, vpredu - proboscis, ktorý sa pohybuje po celú dobu za sebou - chvost "šitý" je zjavne vysoký. A to všetko drží na tenkých nohách - dlhé chrbát a krátka predná časť. Aby sa koordinovali pohyby ich rôznych končatín, prepojky sa často pohybujú na troch nohách a stlačia jednu zadnú labku. A ak zviera myslí na poškriabanie ucha nohou, môže to skončiť v slzách - noha bude uviaznutá na chrbte a môže sa uvoľniť len tým, že padne na svoju stranu. Jedným slovom, "zviera, ktoré neexistuje."

Spočiatku sme sa na nás potešili - oni sa dostali veľmi ľahko v pároch a čoskoro sa narodili prvé deti. Pre také malé zvieratá (len asi 11 cm dlhé) je tehotenstvo jumpers veľmi dlhé - dva mesiace. Narodia iba jedno alebo dve deti, ale veľké. Akési malé kópie rodičov, hneď v kožušinách, s otvorenými očami a skôr hbitými.

Naše prvé mláďatá sa rozrástli bezpečne. A potom začali problémy. Samice jeden po druhom začali odmietať kŕmiť svoje deti. A my, robotníci zoologickej záhrady, sme sa museli stať pestúnimi rodičmi o hmotnosti 8-10 g. Netreba dodávať, aké nepríjemné to bolo! Počas prvých pár dní sme ich kŕmili každé 2 hodiny a štyrihodinové prestávky v noci. Potom sa počet kŕmení postupne znižoval. Nakoniec sme však nemali žiadne skúsenosti a predstavu o tom, čo je súčasťou komplexu rodičovských povinností tohto zle skúmaného druhu! Z tohto dôvodu sa zdravotná sestra neďaleko úspešne skončila. A zakaždým sa cítil, že ste niekoho stratili. Žiadne argumenty rozumu, ktoré, podľa ich slov, stojí za to, aby sa dostali tak rozrušené kvôli "malej myši", nepomohli. Samozrejme, tie zvieratá, ktoré rástli, podporovali nášho ducha, ale pochopili sme, že to skončí zle. Prax ukazuje, že žiadny druh nemôže byť udržiavaný umelým kŕmením po dlhú dobu.

Nezvládli sme "neopatrné" matky - pochopili sme, že pre prepojky nemôžeme vytvoriť prijateľné podmienky. Z tohto dôvodu sa snažíme, aby sa život našich domácich miláčikov neustále zlepšoval. A naše úsilie nebolo zbytočné - ženy si nakoniec "pamätali" na svoje rodičovské povinnosti a odstránili toto ťažké bremeno z našich plecí.

Teraz máme príležitosť pozorovať "normálne" vzťahy v rodine jumpers. Musím povedať, že pre nás boli trochu nečakané.

Prvýkrát samica nakŕmi teľa ihneď po jeho narodení - ak sa narodia dvojčatá, kŕmenie prvého dieťaťa sa môže uskutočniť súčasne s narodením druhého dieťaťa. Dobre kŕmené deti idú do jedného z útulkov a ticho tam sedia. V tom čase rodičia nie sú od súrodencov - niex vyvíja turbulentnú romantiku. V budúcnosti takmer celý deň dospelé zvieratá žijú pre seba, ako keby zabúdali na existenciu detí. Tí, ktorí naopak, to zaobchádza úplne pokojne - sedia vedľa seba v dome, niekedy opúšťajú úkryt, skúmajú priestor a ochutnávajú jedlo dospelých. Dospelí odpočívajúce zvieratá používajú iné neobývané prístrešky. Ak v tom čase narazia na svoje deti, potom sa s nimi zaobchádzajú ako s nábytkom.

Ale v neskorých popoludňajších hodinách asi o 17.00 hod. Samica "si pamätá", že má niektoré povinnosti pre mladšiu generáciu a zaoberá sa výchovou detí. Chytí dieťa zastrčené pod labkou svojimi zubami na ľubovoľnej časti tela a vtiahne ho do domu, často nie ten, ktorý si mladí sami vybrali. Potom sa malý vyhadzovač vrúc do svojho obľúbeného prístrešku a stretne sa s mamou a bratom v ústach. Potom menia miesta a už z ústa svojej matky pozoruje ďalšie mláďatá bežiace domov. A to sa opakuje niekoľkokrát. V tomto prípade žena nestrachuje nadšenie, aby všetko na svojom mieste a mladí postupne unavujú a podriaďujú sa osudu. Od tohto okamihu sa nachádzajú v domácom väzení a všetky ich pokusy o opustenie útulku zastaví bdelá matka. Je pravda, že po obnovení poriadku stráca záujem o tento aspekt výchovy, ktorý deti ponáhľajú používať. Potom samica vyrieši ďalší problém - deti musia byť kŕmené. Priblíži mláďaťu a jemne sa dotýka nosa s proboscis na chrbte. Dieťa vníma toto gesto ako pozvánku na večeru a začína hľadať materskú bradavku, ktorá sa nachádza pod pažou. Samička zaujme pozíciu na kŕmenie - sedí a vytiahne prednú nohu do strany. Na druhej strane je k nemu pripevnené ďalšie mláďa a počas niekoľkých sekúnd mierne vysávajú mlieko. Niekedy po jedení mladí ľudia začínajú energicky lízat a masírovať rohy ženských úst s labkami. "Vytvára sa k presvedčeniu," otvára ústa a deti tam odtiaľ pochádzajú. Po takomto "zákusete" odpočívajú malé jamy a žena chodí po svojej podnikateľskej činnosti. Po dvoch hodinách sa podávanie opakuje. V noci samica živí svoje potomstvo 4-5 krát a za úsvitu opäť začína považovať za oslobodené od rodičovskej starostlivosti až do nasledujúceho večera. A samec a nemá žiadny záujem o svoje potomstvo.

Keď mláďatá vyrastú, matka sa začína vyhýbať svojim povinnostiam: prestáva nosiť deti, zabezpečuje, aby neopustili útočisko a pokúšali sa dostať sa z kŕmenia. Malé krátkozraké prepojky sa musia snažiť získať mlieko od svojej matky. Vo veku 25 dní skončia detské prepojky a mladé zvieratá sú pripravené na samostatné bývanie.

Takže, ako sa ukázalo, neboli sme najlepší pestúni, ktorí sú ohromení šteniatkami. Neskôr, keď sme museli umelky nakŕmiť jumpers, pokúšali sme sa byť ako ich frivolné matky a kŕmili deti nie viac ako päťkrát denne a len v primeranom čase pre nás. Musím povedať, že táto inovácia priniesla prospech všetkým. Pre nás kŕmenie prestal byť ťažkým bremenom a malí prepájači sú menej ochotní chorobu.

OG Ilchenko, G.V. Vahrusheva, moskovská zoologická záhrada. Výkresy V. Kostenko

zoo-club-org