Zver

Ďaleký východný leopard (Amur Leopard)

Loading...

Ľudia zvyčajne si myslia, že leopardi sú predstavitelia africkej savany, hoci zriedkavé poddruhy leopardov sa nachádzajú na Ďalekom východe našej krajiny, ako aj v severnej Číne. Tento poddruh bol pomenovaný Amurský leopard na Ďalekom východe. Je tiež známy ako leopard Amur.

Tento predátor bol uvedený v červenej knihe. Patrí do poddruhu, ktorý je na pokraji vyhynutia. Populácia leoparda ďalekého východu je dnes v kritickom stave.

Zároveň sa v čase, keď tiger Amur - jeho slávny "bratranec" - zvýšil počet obyvateľov dáva nádej na zachovanie tohto poddruhu. Predpokladá sa, že leopard Amur, ktorého fotografie sú uvedené v tomto článku, sa môže ušetriť realizáciou rôznych projektov na ochranu životného prostredia.

Popis plemena

Tento leopard má mnoho charakteristických vlastností od ostatných mačiek. V lete vlna dosahuje dĺžku 2,5 cm a v zime je nahradená 7 cm. Za chladného počasia má leopard Amur svetlý plášť s červenkastým žltým nádychom, v lete prevažujú viac nasýtených a jasných tónov.

Leopard Amur na Ďalekom východe (fotky zvieraťa sú uvedené v tomto článku) má dlhé nohy, ktoré mu umožňujú voľne chodiť na snehu. Hmotnosť mužov dosahuje 48 kg, aj keď tam sú aj väčší zástupcovia plemena - 60 kg. Ženy vážia až 43 kg.

Na začiatku 20. storočia bol leopard nájdený na juhu Sikhote-Alin, rovnako ako v juhozápadnej časti jazera Khanka, hoci v posledných rokoch to nebolo pozorované. V súčasnosti leopard Amur žije v horských oblastiach juhozápadnej časti Primorského územia, kde jasne uprednostňuje cedrové čierne jedle a širokolisté lesy. Je menej ochotný obývať listnaté lesy, najmä pyrogénne dubové lesy, ktorých plochy sa zvyšujú kvôli každoročným požiarom.

Tento zástupca rodiny Cat si vyberá oblasti so strmými svahmi, nerovným terénom, povodňami a skalnými východami. V súčasnosti sa jeho rozsah zmenšil na kritickú veľkosť a pokrýval len obmedzený rozsah lesa s rozlohou 15 000 km² (v oblasti Primorye, od Posyet Bay po riekolu Razdolnaya, ako aj na hranici s KĽDR a ČĽR).

Životný cyklus a reprodukcia

V leoparde Amur puberty začínajú vo veku 3 rokov. Vo voľnej prírode je priemerná dĺžka života približne 15 rokov, zatiaľ čo v zajatí - 20 rokov. Amurský leopard má na jar obdobu párenia. Vrh obsahuje 1-4 mláďatá. Vo veku troch mesiacov dochádza k ich odstaveniu, zatiaľ čo mladí ľudia sa stávajú nezávislými za 1,5 roka, nechávajú matku, aby viedla jediný život.

Sociálna štruktúra

Leopard Amur (obrázky s jeho obrazom sú uvedené v tomto článku) preferuje jeden nočný životný štýl. Ale po párení môžu niektorí muži zostať so svojimi ženami, rovnako ako pomoc pri zvyšovaní svojich mladých. Často sa stáva, že niekoľko mužov súčasne sleduje jednu ženu a tiež bojuje za možnosť párenia sa s ňou.

Základom tejto stravy sú srnec, mývalí psi, zajac, malí kanec, jazvec a škvrnitý jeleň.

Hlavné hrozby

Leopard Amur na Ďalekom východe v rokoch 1970 až 1983 stratil viac ako 80% svojho územia. Hlavnými dôvodmi boli: požiare, lesnícky priemysel, ako aj transformácia pôdy pre poľnohospodárstvo. Ale všetko nie je stratené. V súčasnosti sú pre zvieratá vhodné lesné plochy. Teraz je možné chrániť územie pred škodlivým vplyvom ľudí a navyše zvýšiť veľkosť obyvateľstva.

Nedostatok koristi

Treba poznamenať, že v Číne existujú rozsiahle oblasti, ktoré sú vhodným biotopom, zatiaľ čo úroveň zásob potravín nestačí na udržanie populácie na správnej úrovni. Objem kořisti sa môže zvýšiť vďaka regulácii využívania lesov obyvateľstvom, ako aj pri prijímaní opatrení na ochranu kopytníkov. Aby prežil, leopard z Ďalekého východu potrebuje opätovne naplniť svoj pôvodný biotop.

Nezákonný obchod a pytliactvo

Amurský leopard je neustále vystavený nelegálnemu lovu kvôli jeho skrytým a krásnym kožušinám. Vyšetrovací tím v roku 1999 uskutočnil experiment, ktorý bol pokrytý: mohli obnoviť kožu mužského a ženského leoparda z východného Východu, po ktorom ho predali za 500 a 1 000 dolárov.

Tento experiment dokazuje, že pre takéto produkty existujú nelegálne trhy a nachádzajú sa v blízkosti životných podmienok zvierat. Obce a poľnohospodárstvo obklopujú lesy obývané týmito zvieratami. To vytvára prístup k lesom a pytliactvo je tu vážnejší problém ako v regiónoch, ktoré sú vzdialené od ľudí. Táto okolnosť sa týka tak leopardov, ako aj iných zvierat, ktoré podliehajú vyhladzovaniu kvôli peniazom a jedlu.

Konflikt s človekom

Treba poznamenať, že leopard Amur (fotografia zvieraťa je obdivovaná krásou) je obzvlášť zraniteľná, pretože jelen je súčasťou jeho stravy. Príspevok človeka k celkovému poklesu počtu jeleňov vďaka hodnote jeho rohov bráni leopardovi dostať dostatok potravy.

Kvôli poklesu populácie jeleňov, leopardi často chodia do pastierov sobov pri hľadaní potravy. Majitelia týchto krajín často zabíjajú zvieratá a chránia svoje investície.

Amurský leopard je tiež ohrozený zánikom kvôli jeho malej populácii, čo spôsobuje, že je ohrozený rôznymi katastrofami, vrátane chorôb, lesných požiarov, zmien v úmrtnosti a mierach pôrodnosti, pohlavných pomerov, inbreeding depresie. Treba poznamenať, že prírodné väzby boli pozorované v prírode, čo znamená, že môže viesť k rôznym genetickým problémom vrátane poklesu pôrodnosti.

Takéto párenie sa vyskytuje v určitých populáciách veľkých mačiek, aj keď v malých populáciách neumožňujú odchov. Štúdie ukázali, že u dospelých žien výrazne poklesol priemerný počet teliat.

Bohužiaľ v súčasnosti sa situácia s leopardom Amur môže považovať za skutočne katastrofickú - napríklad za posledných dvadsať rokov sa jej oblasť biotopov v našej krajine takmer zdvojnásobila, pričom počet klesol niekoľko desiatokkrát. Z tohto dôvodu je dnes leopard Amur chránený.

Červená kniha Ruskej federácie pripísala zviera do prvej kategórie ako najvzdialenejšia, ktorá je na pokraji vyhynutia, s veľmi obmedzeným rozsahom, ktorého hlavná populácia je v našej krajine. Zároveň leopard patril do prílohy prvého dohovoru CITES a do Červenej knihy Únie o ochrane prírody.

vzhľad

Ďaleký východný leopard je pomerne veľká divoká mačka, ale menšia ako tiger, lev a jaguár.

  • Tenké, elegantné telo predátora má predĺžený tvar, trochu "sploštený" zo strán, jeho dĺžka je 105 - 137 cm, výška v kohútiku je 60 - 78 cm.
  • Chvost je dlhý - 80 - 90 cm.
  • Končatiny silné, nie dlhé.
  • Claws ostré, vtyazhnye, na predných labkách až do piatich centimetrov na dĺžku.
  • Hmotnosť dospelého muža od 32 do 53 kg, samice - nepresahuje 43 kg.
  • Hlava je zaoblená, relatívne malá veľkosť.
  • Čelo je silné a vyduté.
  • Nos je široký, predĺžený, tmavý.
  • Uši sú široké, zaoblené, malé, čierne na chrbte.
  • Oči s okrúhlou žiačkou, nie veľké.
  • Múčnatka pružná, dlhá až 10 cm, čierna a biela.
  • Ostré, dlhé, ako ostrie.
  • Zviera má silný mäkký plášť, tesný na telo. Dĺžka hromady na bruchu dosahuje 7 cm, na chrbte - 2,5 cm v lete a až 5 cm v zime. Hlavná farba plášťa je žltá s červeným alebo červenkastým nádychom, v zime nie je taká jasná ako v lete. To je obzvlášť zrejmé z fotografií, ktoré sa odohrali v rôznych časových obdobiach.

Opis plemena v zime je trochu odlišný od opisu v lete. A to všetko vďaka zmenám, ku ktorým dochádza s kožušinou zvieraťa.


Bodkované sfarbenie umožňuje zvieraťu sa spojiť s prostredím, aby sa stalo nepostrehnuteľným pre obeť a nepriateľov. Umiestnenie značiek na srsť je jedinečné pre každého jednotlivca a umožňuje identifikáciu: existujú dva typy čiernych značiek - kruhové a pevné.

Malé homogénne škvrny sú umiestnené na brade, čele, v blízkosti kĺbov, na tvárach, labky a spodná časť tela sú pokryté väčšími znakmi. Na zadnej a bočnej strane rozptýlené tmavé krúžky s priemerom do 5 cm. Chvost v hornej časti je zdobený veľkými bodmi - pevnými a prstencovitými.

Lov a strava

Nočný sólový lovec pre korisť je bežný pre tohto predátora. Nemá rád zhonu a zhonu. Čaká dlho, kým sa obetuje, a nepríjemne sa k nej blíži. S ľahkosťou a milosťou pantera sa zviera chytilo v niekoľkých skokoch, pichá ostrými špičkami do krku. Okamžite sa zjedol a odtrhol kusy mäsa zo zuby.

Veľká produkcia trvá 5 - 7 dní. Predátor skryje nezriedené pozostatky jedál na odľahlom mieste (pod stromami, v malých výklenkoch) alebo ju vtiahne do svojej dvojky. Z času na čas jazvecmi a mývalmi sa uskutočňujú nočné návštevy v cache, nie bez akejkoľvek výhry z iných rezerv líšok, diviakov a dokonca aj medveďov. Ale najčastejšie sa tidbit padá na vrany, magpies a prsia.

Všetko, čo živí leopard z Ďalekého východu, sa nepočíta. Obľúbené teraz - divé kozy a jeleni, lovia predátorov v lete. V zime sa šelma prepína na východoázijské jeleničky a diviačie mláďatá. Drobné "krmivá" sú malé hlodavce, mývalí, zajacovité, hlbokožce, jazvec, bažant. Tento leopard môže napadnúť mláďatá.

Reprodukcia a starostlivosť o potomstvo

Nie všetky ženy sú schopné dať potomkovi, navyše z rôznych dôvodov, často zomiera. Obdobie manželstva trvá niekoľko dní, klesá na konci jesene alebo začiatkom januára. Muži sa viac zaujímajú o mladé ženy, pre nich zaisťujú krvavé bitky. Zvieratá nevytvárajú dlhodobé páry. Po párení sa samica pokúša zbaviť sa nežiaduceho susedstva mužovi a tajne pripraví dieťa pre nadchádzajúce rody.

Tehotenstvo trvá 3 - 3,5 mesiaca. Zvyčajne sa narodí 1 až 4 mačiatka. Kocky leoparda z Ďalekého východu sa narodilo slepé, vážiace nie viac ako 600 gramov, a vo veľkom vrhu - okolo 400 gramov. Je pokrytý hustou načechranou piesočnatou kožušinou s výrazným škvrnami.

Mačiatka otvárajú oči po 7 dňoch, začínajú plaziť za dva týždne, chodia za mesiac a pol, o dva mesiace už ukazujú od dna. Trojmesačné deti robia so svojou matkou štyri kilometre, päťmesačné preteky môžu ľahko prekonať a 8 km.

Do 5 - 6 mesiacov mláďatá jedia materské mlieko. Prvýkrát skúsam mäso za 1,5 - 2 mesiace, o 3 mesiace nemôžu bez neho robiť. V blízkosti matky, najčastejšie zostávajú až do ďalšieho potomstva, ale môžu žiť nezávisle od jedného a pol roka. Ďaleký východný leopard dosiahne pubertu - muž dosiahne vek 2 - 3 roky, žena je 2 roky stará.

Predátor žije v zajatí už viac ako 20 rokov v prírodných podmienkach - od 10 do 15 rokov.

Bezpečnostné opatrenia

Predátor je uvedený v Medzinárodnej červenej knihe ako najvzácnejší poddruh, ktorého biotop je obmedzený. Hlavná populácia sa nachádza na území Ruskej federácie, kde bolo od roku 1956 zakázané loviť toto zviera. Ak by nebol zásahom štátu, leopard ďalekého východu by bol dlho považovaný za vyhynutý druh.

Po mnoho rokov za sebou vedci čelia úlohe záchrany genetickej zásoby daného leopardského poddruhu. Zvieratá v zoologických záhradách Európy, Ázie a Ruska sa podieľajú na európskom programe na ochranu a chov poddruhu Ďalekého východu. Z nich iba 10 jedincov možno považovať za čistokrvných, zvyšok je výsledkom prechodu so severným čínskym poddruhom.

Od roku 2008 v Rusku pôsobí vládny program zameraný na záchranu leoparda z Ďalekého východu a zvyšovanie jeho počtu. Stratégia ochrany zvierat predovšetkým zahŕňa vytvorenie chránených území. Jeden z najstarších rezerv v Rusku, Cedar Pad, kde tento poddruh neustále žije, bol objavený takmer pred sto rokmi. Rezervácia "Leopard" sa objavila na území mesta Primorsky Krai v roku 2008.

Krajina leoparda, najväčšia chránená oblasť Primorského územia, je vzrušujúcou 60% z habitatu predátora a pôsobí od roku 2012. Park sa rozkladá zo severu na juh 150 km, jeho západná hranica sa zhoduje s hranicou Číny. Ochrana hlavného leoparda a vytvorenie priaznivých podmienok reprodukcie je hlavným cieľom práce rezortu. Pracovníci parku podporujú základňu predátorov a vykonávajú nepretržite sledovanie pomocou kamerových lapačov.

Leopard Watch

Amur leopard Diaľničný východ opatrný a tajomný. Zachytený oči človeka extrémne zriedkavo, rýchlo ustúpi, bez zanechania stopy. Zdá sa, že takmer nikto nedokázal vysledovať ho. Riešenie tohto problému sa našlo na samom konci 20. storočia, kedy vedci vynašli fotografický pas. Prvé fotky šelmy sa objavili už v roku 2001.

Zariadenie je absolútne bezpečné. Skladá sa z kamery, snímača infračerveného žiarenia, batérie. Zariadenie je inštalované v oblasti, kde žije leopard z Ďalekého východu, na oboch stranách chodníka. Pre zviera, ktoré sa zastavilo uprostred chodníka, sa na zem položí návnada s atraktívnym zápachom. Snímač reaguje na teplo a vysiela signál do kamery. Zviera vstúpi súčasne do rámu z dvoch strán. Výmena digitálnych médií a dobíjanie napájania sa vykonáva raz za 5 - 6 dní.

Nie je to tak dávno, odborníci začali používať nielen fotografie, ale aj video režim fotografovanie po celý deň. Umožňuje sledovať každý predátor zvlášť, sledovať plod, pomáhať zvieraťu, v prípade potreby zhromažďovať zaujímavé fakty a spracovávať štatistické údaje. Videozáznamy a fotografické materiály v prípade zabitia leoparda pomáhajú rýchlo nájsť vinníka.

Červená kniha: Far Eastern Leopard

Predátor má hustú dlhú srst. Zvlášť nápadné v zimnom oblečení. Táto krásna mačka je jednou z najkrajších a veľmi vzácnych mačiek na svete. Nedávno bola k týmto zvieratám pridaná Červená kniha Ruska. Ďaleký východný leopard získal status ohrozeného druhu. Táto okolnosť je veľmi znepokojujúca pre ochrancov prírody a zvierat. Dnes sa vyvíja úsilie na zachovanie poddruhu a zvýšenie jeho počtu.

Duchovný leopard, ktorého fotka ozdobí množstvo publikácií o predátoroch v Rusku, je uvedený v červenej knihe IUCN, ako aj v dodatku k Medzinárodnému dohovoru CITES.

Napriek vynaloženému úsiliu je dnes situácia s týmito nádhernými krásnymi mužmi považovaná za katastrofickú. A za to je každý dôvod. Iba v posledných dvoch desaťročiach leopardský biotop v našej krajine sa znížil na polovicu a jeho počet sa desaťkrát znížil. Dnes v Rusku nie je viac ako 30 osôb. V Číne podľa najnovších údajov nie je viac ako 10 zvierat. Neexistujú žiadne informácie o prítomnosti týchto zvierat v Kórei.

Predispozícia zmeniť rozsah a počet tohto krásneho zvieraťa v posledných rokoch vyzerá hrozivo. Posledné, kedysi spoľahlivé útočisko Ďalekého východného leoparda v našej krajine - južne od Primorského Krai, nie je ani chránené. Odlesňovanie nie je znížené, ale odlesňovanie sa zvyšuje, vegetácia sa systematicky spaľuje, nové cesty sa rekonštruujú a položia, zničia sa jedinci, ktorí spôsobia poškodenie stáda jeleňov.

Prípady pytliactva, ktoré sú stimulované módou pre luxusné kožky týchto zvierat, sa stali čoraz častejšie.

Vonkajšie znaky leoparda

Mnoho špeciálnych edícií uvádza na svojich stránkach svoj popis. Ďaleký východný leopard je nezvyčajne elegantná a štíhla mačka s hustým a nadýchaným kožuchom. Toto sú najsevernejšie druhy mačiek na zemi.

Jeho telo je štíhlé, s neuveriteľnou flexibilitou. Hlava je zaoblená, správna forma.

Predátor sa pliesne dvakrát ročne. Jeho letný výstroj má kratší kabát (2,5 cm), zimný kabát je pomerne nudný, dlhý a má hrubú podsadu (od 5 do 7 cm).

Labky silné a štíhle, majú silné zasúvateľné pazúry.

Coat sa mení s obdobím. V zime je leopard Amur oblečený v hrdzavom, červeno-zlatom kožom alebo svetlo žltom kožom. V lete dostane viac nasýtených tónov. Na koži sú rozptýlené jasne definované krúžky alebo čierne škvrny. Oči sú modrozelené alebo šedo-modré.

habitat

Keď ľudia premýšľajú o leopardoch, väčšina z nich si predstavujú africké savany. Napriek tomu existujú zriedkavé poddruhy týchto zvierat, ktoré žijú v lesoch Ďalekého východu av severnej Číne. To je dôvod, prečo bol nazvaný ďaleký východný leopard, často nazývaný leopard Amur. Как уже говорилось, популяция находится в критическом состоянии, но все-таки остается надежда на восстановление данного подвида. Вспомним тот факт, что его не менее великолепный кузен – амурский тигр - менее чем за 60 лет увеличил популяцию. А ведь когда-то тигров тоже насчитывалось менее 40 особей.

Odborníci sa domnievajú, že leopard z Ďalekého východu, ktorého fotografie nájdete v článku, je možné zachrániť v závislosti od realizácie environmentálnych projektov.

Tento krásny predátor žije v miernych lesoch so širokým teplotným spektrom. Dnes leopard žije na ploche asi 5000 metrov štvorcových. km. Živá populácia tohto poddruhu vo voľnej prírode sa zachovala v Primorsky Krai (RF), medzi Čínou a Vladivostokom.

pytliactva

Leopard na Ďalekom východe, podobne ako žiadny iný predátor, je predmetom nelegálneho lovu kvôli svojej krásnej a drahej kožušine. Vyšetrovací tím v tajnosti uskutočnil experiment: znovu vytvorili kožu žien a mužov tohto zvieraťa a potom ich predávali za 5 000 dolárov a 10 000 dolárov. "Dohoda" sa konala v obci Barabash, neďaleko od rezervácie Kedrovaya Pad.

Tento experiment ukázal, že aj dnes sú pre takéto produkty nelegálne trhy v biotopoch zvierat. V týchto oblastiach sa pytliactvo stáva oveľa vážnejším problémom ako v oblastiach vzdialených od ľudí.

Spôsob života

Ďaleký východný leopard je za súmraku. Vo večerných hodinách alebo v noci chodí loviť. Zriedka, ale ak je veľmi hladný, môže strážiť každodennú obeť.

Jeho obeť je najčastejšie prepadnutá. Predátor ju veľmi starostlivo kradne a snažia sa využiť miestnu pomoc, aby sa priblížili. Leopard prechádza do miest, kde sa zalieva len vtedy, keď v lese padne súmrak.

Zviera má veľmi ostrý zrak. Jeho obeť môže vidieť vo veľkej vzdialenosti (až 1,5 km). Ale so sluchom a vôňou je situácia o niečo horšia.

Ďaleký východný leopard dokonale lezú stromy. Dokonca aj veľká korisť sa ľahko pretiahne na vetvy.

Na krátkych vzdialenostiach sa rozvíja veľmi slušná rýchlosť (55 km / h). Táto mačka nemá rád plávať.

Často používa cesty a chodníky vyrobené človekom. Nebojí sa, neútočí, ale jednoducho sa pokúša opustiť bez povšimnutia. Neustále ľudská prítomnosť nemôže stáť - z takýchto miest navždy odchádzajú.

Žije na rovnakom pozemku už veľa rokov, chodí na rovnakých chodníkoch a používa len drobné duny.

Nebezpečenstvo pre ľudí

Zo všetkých predstaviteľov tejto skupiny je najľahší leopard na Ďalekom východe. Neútočí na osobu - v posledných 50 rokoch nebol zaznamenaný ani jeden prípad. Málokedy zaútočí na domáce zvieratá.

Z toho vyplýva, že tento predátor nie je hrozbou pre ľudí.

"Ďaleký východný leopard: boj za trón"

V decembri 2014 vyšiel tento úžasný dokument, ktorý vytvorili ruskí režiséri, na obrazovkách našej krajiny.

Každý človek na našej planéte by mal vidieť tento film. Ďaleký východný leopard je v ňom zobrazený, ako to ešte nikto nevidel. Opatrné a nepolapiteľné zvieratá sa zdajú z ničoho nič a rýchlo zmiznú do ničoho, akoby sa rozpustili v obrovskej divokej a krásnej ďalekej východnej taigy.

Po dlhú dobu (viac ako rok) posádka zhromaždila unikátny materiál na zachytenie tých istých záberov, ktoré nikto iný nemohol urobiť. Je to zúfalý boj o prežitie, vychovávanie detí, stravovanie a lov, podrobnosti o komplexných vzťahoch v jednej rodine leopardov a ich konkurencii s inými zvieratami.

Hlavnou hrdinkou filmu bola krásna, pôvabná ženská Kedrovka. Susedia v lese tajga začali kráčať svoju korisť po celú dobu a dravci sa snažia zabiť svoje mačiatka. Zúfalá matka je nútená opustiť den cez rieku Kedrovaya a viesť svoje deti hlboko do Ussuriho taigy.

S nástupom zimy, neďaleko denného mora, ktorý musel Kedrovka opustiť, sa zrazu objavilo jatočné telá. Kto to má? Samotná Kedrovka, jedna z jej pozostalých a vyspelých mačiatok, alebo možno aj nová bestie sa objavila v týchto divokých taigových krajinách a tvrdila, že je to "taiga trón"?

S cieľom odpovedať na tieto početné otázky a zároveň zažiť úžasné zábery zo života tých najzákladnejších predátorských mačiek na zemi, tím štúdia My Planet zmenil územie Leopard Land Park na nezvyčajne veľkú streľbu. Dokumentárni filmaři používajú najpokročilejšiu, naozaj jedinečnú najmodernejšiu technológiu a skryté kamery. Je mimoriadne dôležité, aby filmová posádka pozorovala najdôležitejšiu podmienku - zachovanie pokoja predátorov, nič ich nemalo vystrašiť a nútiť ich, aby opustili svoje biotopy.

Dnes sme vás predstavili najkrajšej a najkrajšej predátorskej mačky na zemi. Rád by som uveril, že leopard ďalekého východu prežije, aby sa nestalo, že o pár rokov budeme na pamäti v minulom čase. Nasledujúce generácie by ich mali vidieť, mali by vedieť o tomto úžasnom zvierati, ktoré človek tak nemilosrdne zničil.

Popis zvierat

Leopard, žijúci na Ďalekom východe, sa na mnohých vlastnostiach líši od ostatných jedincov patriacich do mačacej rodiny. V lete jeho vlna môže dosiahnuť 2-3 cm, a začiatkom chladného počasia môže vyrastiť až sedem centimetrov. Na druhej strane v zime má vlna svetlý odtieň, s niektorými škvrnami žltkasto-červenej farby a v teplých obdobiach je viac nasýtený. Aj v porovnaní s ostatnými bratmi má leopard Amur silnejšie a dlhšie končatiny, čo mu umožňuje slobodne sa pohybovať v snehu. Telesná hmotnosť dospelého muža je približne 47 kg, ale niekedy je možné stretnúť sa s väčšími zvieratami, ktorých hmotnosť môže dosiahnuť 62 kg. Samice obvykle vážia nie viac ako 40 kg.

Telo ďalekého východného leoparda je elegantné, predĺžené a štíhle. Chvost zvieraťa je rovný, rovný a pomerne dlhý. Svalnaté, silné, hlava má zaoblený tvar. Zdá sa, že príroda "úmyselne" prezentovala leopard z Ďalekého východu s takým dlhým chvostom, ktorý mu teraz umožňuje bezpečne manévrovať pri skoku z strmých útesov.

Krk tohto predátora je neuveriteľne silný, to mu dáva príležitosť chytiť obeť a potom ju potiahnuť spolu s ňou, aj keď to môže byť väčšie a ťažšie ako on sám niekoľkokrát.

habitat

Amur leopard prevažne žije v riedke lesy, v oblasti, kde je zrážok bohatý a teplotný rozsah je dosť rozsiahly. V súčasnosti je celková plocha, ktorú využíva leopard na Ďalekom východe, približne 5 tisíc metrov štvorcových. m.

Leopard ďalekého východu jasne uprednostňuje lesy, kde rastú cédre, jedľa a smrekovec. Pre pohodlnú existenciu leoparda Amur je potrebné obsadiť územie, kde sú strmé kopce, vodné útvary, reliéf prekročil, existujú výstupy skál.

Veľkosť obyvateľstva

Podľa oficiálnych odhadov v súčasnosti žije viac ako 25 osôb vo voľnej prírode. Všetky leopardy z Ďalekého východu zaberajú malú oblasť, ktorá sa nachádza na hranici medzi Čínou a Vladivostokom. Na území samotnej Číny je okolo 8-11 dospelých životaschopných leopardov. Posledná správa o stretnutí s leopardom Ďalekého východu v Južnej Kórei sa datuje do roku 1969, kedy bolo zviera ulovené v blízkosti Oda Mountain, ktorá sa nachádza v Kensan-Namdu.

História distribúcie leoparda Amur

V tejto chvíli možno tvrdiť, že rozdelenie obyvateľstva bolo výrazne znížené v porovnaní s pôvodnými historickými biotopmi. V minulosti toto veľkolepé zviera obsadilo celú severovýchodnú časť Manchúrie, vrátane provincie Jilin a Heilunjiang, ako aj kórejského p / o.

Sociálne správanie jednotlivcov

Ďaleký východný leopard je náchylný k tomu, že je sám, bude v noci loviť a odpočíva počas dňa. Existuje však veľa prípadov, keď muži zostali spolu so ženou po tom, čo sa už párenie uskutočnilo, a dokonca ju pomohli pri výchove a hľadaní potravy pre potomstvo. Často sa stáva, že niekoľko dospelých mužov sa stará o jednu ženu, bojujúcu medzi sebou pre možnosť spojiť sa s ňou.

Chovné znaky


Leopard Amur dosiahne pubertu do veku troch rokov. V podmienkach voľne žijúcich biotopov môže zviera v priemere žiť približne 13 rokov. Keď sú chované v zoologických záhradách a voiotiach, životnosť sa predlžuje na dvadsať rokov. Doba manželských rituálov v leoparde Amur spadá do prvého mesiaca leta alebo jari.

Jedna samica v vrhu má jednu až štyri teľatá. Mačiatka sa rodia úplne slepé, ich pokožka je už suchá, teplá. Kožušina je hodvábna, nie sú vytvorené puzdrá. Ich hmotnosť sotva dosiahne 700 gramov, dĺžka tela je asi 15 cm.

Keď majú približne tri mesiace, dieťa opustí materské mlieko. Zviera sa stane úplne nezávislou vo veku od jedného a pol do dvoch rokov života a môže opustiť vlastnú matku, aby zostala sama žijúca.

Kŕmenie Ďalekého východného leoparda

Strava živočícha zahŕňa jazvečích, rýb, divých zajacov alebo divých kancov, psov z jelene a mýval. V niektorých prípadoch môže dravec napadnúť veľké dravé vtáky. Toto zviera má ostrú víziu, umožňuje mu vidieť svoju obeť vo veľkej vzdialenosti až do vzdialenosti jedného a pol kilometra.

Okrem toho môžu vyliezť kmeňov stromov, takže ani mývalí nemôžu uniknúť z nich. Je zvedavé, že leopard z Ďalekého východu potrebuje iba chytiť len jedného bodkovaného jeleňa, čo mu umožní pohodlne žiť počas nasledujúcich 10 dní, takže počas tohto obdobia dravec nevenuje pozornosť iným živým tvorom, ktoré sú súčasťou jeho stravy.

Ohrozenie existencie

Väčšina prirodzeného biotopu stratila leopard Amur od roku 1970 do roku 1983. Zoznam hlavných príčin incidentu zahŕňa náhodné lesné požiare, tvorbu poľnohospodárskej pôdy a lesnícky priemysel. Je však radosť, že sa situácia môže ešte zlepšiť. V súčasnosti zostáva dostatočná plocha lesných plôch, ktorá je celkom vhodná na bývanie ďalekého východného leoparda. Takéto územie môže byť stále chránené pred škodlivými účinkami ľudí a rozšíriť živočíšnu populáciu vo voľnej prírode.

Prevažná väčšina obyvateľov v súčasnosti žije v rezervách a škôlkach. V divokých podmienkach, bohužiaľ, už existujú úplne zrelí jedinci, ktorí pravdepodobne nebudú schopní produkovať silné a životaschopné potomstvo.

Nedostatok výroby
V Číne existujú pozemky s veľkou plochou, kde môže ležard na Ďalekom východe pohodlne obývať, ale hlavným problémom je, že zásobovanie potravinami v tejto oblasti je príliš obmedzené, jednoducho nestačí na udržanie veľkej populácie na správnej úrovni.

Množstvo malých živých tvorov, ktoré sú zahrnuté do stravy zvieraťa, môže byť zvýšené, ak sa využívanie lesov obyvateľmi žijúcimi v ich tesnej blízkosti kvalitatívne a včas vyrieši. Navyše je potrebné zaviesť účinné opatrenia na ochranu kopytníkov pred činnosťami pytliakov. Aby leopard z Ďalekého východu prežil, bude musieť znovu naplniť terén, ktorý bol kedysi jeho biotopom.

Problém pytliactva a nezákonného obchodu
Po dlhú dobu sa leopard Amur snažili bratia, ktorí hľadajú svoju nádhernú kožušinu zdobenú škvrnami. Na konci konca dvadsiateho storočia vykonali príslušníci policajného zboru významný experiment. Dve umelé usne leopardov Amur boli umelo obnovené, ktoré boli neskôr predávané na veľké množstvo slnka .. Barabash, ktorý sa nachádza v blízkosti Kedrovaya Padi, je jednou z rezervácií v Rusku.

Úspech tohto experimentu opäť dokazuje, že existuje veľké množstvo nelegálnych trhov, v ktorých sa výrobky tohto druhu realizujú z miest, kde žije populácia chránených zvierat. Priestranné poľnohospodárske oblasti a malé osady obklopujú lesy, kde žijú leopardi z Ďalekého východu. Takže osoba má priamy prístup k lesu. Kvôli tomu sa pytliactvo stáva skôr vážnym problémom než v oblastiach, ktoré sú vzdialené od prístupu človeka. Treba tiež poznamenať, že ide o bežný problém, pretože ovplyvňuje nielen obyvateľstvo leoparda z Ďalekého východu, ale aj množstvo ďalších zvierat, ktoré zabili domorodci, aby získali mäso a peniaze.

Konflikt s človekom
Ďaleký východný leopard má vysokú mieru zraniteľnosti, pretože určité percento stravy spočíva v zvieratách, ako je zver. V ďalekom východnej časti Ruska sa populácia jeleň výrazne znížila, pretože v ázijskom lekárstve majú vysoký význam parožia. Preto sa stane vážnou prekážkou pre leoparda pri získavaní požadovaného množstva potravy.

Nedostatok jedla vedie k tomu, že leopard z Ďalekého východu často navštevuje miesta, kde sa nachádza pasenie sobov. Je úplne prirodzené, že majitelia tejto oblasti na ochranu svojich vlastných zvierat niekedy zabíjajú leopard Amur.

inbreeding
Okrem všetkých vyššie uvedených je ďalším spoločným problémom nízka populácia leoparda Amur ako takého. Z toho vyplýva, že nízky počet zvierat spôsobuje, že celá populácia je mimoriadne zraniteľná a náchylná k rôznym prírodným javom alebo katastrofám.

Mohli by to zahŕňať náhle a rozsiahle požiare v zalesnených masívoch, určité choroby, porušenie vzťahu medzi narodením potomstva a úmrtnosťou jednotlivcov. Stáva sa tiež, že sa určitý počet rokov zrodí predovšetkým u potomkov, a preto je pohlavný pomer narušený. Ďalším faktorom je tzv. Inbreeding depression. V populácii týchto zvierat sa často vyskytujú súvisiace vzťahy s príbuznou povahou, takže je celkom možné, že genetické zlyhania by mohli byť dôsledkom tohto, medzi ktorými možno pripísať pokles pôrodnosti.

Podľa výskumu sa v rokoch 1973 až 1991 priemerný počet leopardov narodených v potomstve znížil z 1,9 na 1.

Opis Far Eastern Leopard

Po prvé, v roku 1857, pod názvom Felis orientalis, opísal ho nemecký prírodovedec Hermann Schlegel, ktorý študoval kožu zvieraťa, ktorá bola zabitá v Kórei. Predátor má veľa mien - Manchu (zastaraný) alebo leopard Amur, ďaleký východný alebo východosibírsky leopard a leopard Amur. Moderný latinský názov Panthera pardus orientalis získal pohľad v roku 1961 vďaka Ingrid Weigel.

Stanovište, biotopy

Ďaleký východný leopard je najviac odolný mrazu z takmer 30 známych poddruhov Panthera pardus, žijúcich len severne od 45. rovnobežky. Akonáhle rozsah Amur leopard na Ďalekom východe pokrýval takmer celý sortiment Sikhote-Alin. Na začiatku 20. storočia oblasť distribúcie leoparda Amur zahŕňala:

  • Východ / severovýchodnej Číne,
  • Amur a Ussuri regióny,
  • Kórejský polostrov.

V dnešnej dobe sa v našej krajine zachovala vzácna zver (na pás so šírkou 50-60 km) iba na juhozápade mesta Primorye a pravdepodobne niekoľko jednotlivcov žije v Číne a príležitostne prekračuje rusko-čínske hranice.

Rovnako ako väčšina veľkých predátorov, ďaleký východný leopard nie je pevne spojený s jedným druhom biotopu, ale uprednostňuje drsný terén so strmými svahmi s povodňami a skalnými výstupmi.

Amur leopard sa často usadzuje v drsnom teréne s nedotknutými ihličnatými listnatými lesmi, medzi dubmi a cédrom, kde sa nachádzajú kopytníky - ich hlavná korisť.

Je to dôležité! Problém je v tom, že v Primorye existuje takmer takýto les. Od konca minulého storočia, vďaka položeniu diaľnic, výstavba miest a hromadných odrezkov, sa historická oblasť leoparda Ďalekého východu znížila o 40 (!) Časov.

Dnešný leopard je vytlačený zo všetkých strán (medzi čínskou hranicou, morom, obytnými oblasťami okolo Vladivostoku a diaľnicou Vladivostok-Khabarovsk, kde je železnica) a je nútený riadiť izolovanú oblasť až do výšky 400 hektárov. Taký je jeho moderný sortiment.

Diéta leoparda ďalekého východu

Leopard Amur je skutočný dravec, ktorého strava, ktorá sa skladá hlavne z kopytníkov, je príležitostne prerušovaná vtákmi a hmyzom.

Leopard loví za takú hru ako:

Leopardi sú nepriateľskí voči majiteľom zverinárskych fariem, kde zvieratá pravidelne prenikajú a roztrhávajú jelene.

To je zaujímavé! Dospelý predátor má 1 veľký kopytník po dobu 12-15 dní, ale niekedy je interval medzi zachytením vhodnej koristi zdvojnásobený na 20-25 dní. Zviera sa naučilo vydržať predĺžené hladové štrajky.

Leopard zvyčajne loví na vybraných miestach svojho pozemku pomocou 2 štandardných techník: útočia na zálohu alebo skrývajú obeť. Druhá metóda sa častejšie používa pre jačmeň, zakrývajúc ich pri podávaní alebo odpočinku. Vyskytnúť sa a skupinové výlety ženského leoparda s plodom. Sledovanie obete, leopard Amur sleduje terén, schováva sa za výšinami, bez vystupovania na suché vetvičky / lístie, opatrne vystupuje na holých koreňoch a kameňoch.

Predbieha hru s ostrým trhnutím alebo silným 5-6 metrovým skokom, hádzať ho na zem a zakrútiť cez krčné stavce. За животными долго не гоняется, прекращая преследование, если они оторвались на короткой дистанции. При удачной охоте леопард затаскивает тушу (защищая от падальщиков) в скальные расщелины или на деревья, поедая ее несколько дней.

Vo výkaloch leoparda sa často vyskytujú obilniny (až o 7,6%), čo sa vysvetľuje ich schopnosťou odstrániť vlasy z tráviaceho traktu, ktoré vstupujú do žalúdka pri olizovaní kožušiny.

Reprodukcia a potomstvo

Ďaleká východná leopardová dráha je načasovaná do zimy (december - január). V tomto období majú muži veľký záujem o ženy, ktoré majú dospelé, takmer nezávislé mačiatka. Rovnako ako všetky mačky, rúba je sprevádzaná hukotom a bojmi mužov (hoci leopard, ktorý je tichý na pozadí leva a tigra, zriedka vydáva hlas inokedy).

Reprodukčné schopnosti leoparda Amur sú obmedzené niekoľkými faktormi vysvetľujúcimi polygamovú povahu mužov:

  • samica otehotnie raz za 3 roky (menej často raz za rok),
  • v 80% prípadov sa objaví 1-2 deti,
  • malý počet samíc schopných chovu,
  • vysoká úmrtnosť mladých populácií.

3 mesiace po úspešnom párení, žena prináša bodkované dlhosrsté mačiatka, každý s hmotnosťou 0,5 až 0,7 kg s dĺžkou nepresahujúcou 15 cm. Broods vidia svetlo po dobu 7-9 dní a už 12-15 dní sa mladí aktívne plazujú pozdĺž jaskyne, usporiadané ženou v jaskyni, pod previsnutou skálou alebo v skalnej zrúcanine.

Je to dôležité! Matka kŕmi mačiatkami s mliekom od 3 do 5 - 6 mesiacov, ale v 6-8 týždňoch začne ich lákať s plesňami (polosedé mäso), postupne ich zvykne na čerstvé.

Do dvoch mesiacov sa malé leopardy vyháňajú z dna a za 8 mesiacov sledujú svoju matku pri hľadaní jedla a rozhodujú o nezávislých exkurziách vo veku 9-10 mesiacov. Mladé zvieratá zostávajú s matkou až do jej ďalšieho estru, ktoré sa zjednocujú až do konca zimy v skupinách, keď ich žena opustí. Spočiatku sa bavia nie ďaleko od dverí, postupne sa ďalej a ďalej od neho zdržiavajú. Mladí muži vykazujú nezávislosť pred svojimi sestrami, no posledné sú pred bratmi v puberte. Plodnosť samcov nastáva približne 2-3 roky.

Prirodzených nepriateľov

Najviac zo všetkého, leopard z Ďalekého východu sa obáva blízkeho príbuzného a suseda v oblasti, tzv. Amur, s ktorým sa nechce angažovať. Obe mačky intenzívne súťažia o poľovnícke územie na severnej hranici radu, kde je hra nedostatočná a leopard v tomto medzidruhovom boji stráca tigra.

Boli zaznamenané prípady útokov na leopardy tigrov Amur a exodus prvého zo zoologických sestier Južnej Sikhote-Alin priamo spojený s rozšírením tygrovej populácie na týchto miestach. Na jednej strane je tiger viac ako leopard a loví veľké zvieratá, ale na druhej strane s nedostatkom jedla to nevyzerá ako veľa zábavy, čo vedie k zhoršeniu potravinovej súťaže.

Je známe, že leopardské trofeje sú postihnuté (častejšie na hladných zimách) hnedými medveďmi, ktoré stoja a odoberajú svoju korisť. Hnedý medveď, rovnako ako himálaj, súťaží s leopardom Amur pri hľadaní doupěti. Je pravda, že leopard sa pomstie na himálajských medveďoch, zbiera netopierajúce mláďatá, útočí na mladých (až 2 roky) a dokonca jesť mrkvu (mŕtve telá).

To je zaujímavé! Podľa zoologických pracovníkov bol červený vlk, ktorý žil na juhu Primorského územia až do 50. a 60. rokov minulého storočia, vážnou hrozbou pre Ďaleký východný leopard.

Vlk, tiež veľký milenec kopytníkov, väčšinou srnec je tiež považovaný za potravinového konkurenta leoparda. Vlk ako balenie a veľké zviera by mohlo byť skutočným nebezpečenstvom (najmä tam, kde je málo stromov), ale populácia vlkov je malá v oblastiach obývaných leopardom Amur.

Výsledkom toho je, že ani jediný dravec (okrem tigra Amur), ktorý existuje spolu s ďalekým východným leopardom, má výrazný vplyv na jeho obyvateľstvo.

Stav obyvateľstva a druhov

Panthera pardus orientalis je zaradená do Červenej knihy Ruskej federácie, kde je zaradená do kategórie I, ako najrýchlejšie a najohrozenejší poddruh (ktorého hlavná populácia je v Rusku) s mimoriadne obmedzeným rozsahom. Okrem toho sa leopard Amur dostal na stránky Červenej knihy Medzinárodnej únie na ochranu prírody, ako aj do prílohy I Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES).

Napriek tomu, že lov po leopardách bol zakázaný od roku 1956, jeho pytliactvo pokračuje a je považované za hlavný dôvod zmiznutia tohto druhu. Predátori sú strieľaní pre svoje vynikajúce kože, predávané za 500 až 1000 dolárov za kus a vnútorné orgány používané v orientálnej medicíne.

Je to dôležité! Amurskí leopardi sú bezohľadne zabití a majitelia jeleňových fariem, ktorých jeleni sa pravidelne stávajú obeťami záludných mačiek. Leopardi často zomierajú v slučkách a pasciach, ktoré lovia na iných lesných zvieratách.

Ďalším antropogénnym faktorom, ktorý bráni ochrane obyvateľstva leoparda ďalekého východu, je ničenie jeho biotopu na juhozápade mesta Primorye, vrátane:

  • zníženie lesnej plochy v dôsledku odlesňovania,
  • výstavba ciest a železníc
  • 客 jsme prostri transmite Σπίτι
  • vznik obytných a priemyselných budov,
  • výstavba iných infraštruktúrnych zariadení.

Aj počet leopardov z Ďalekého východu je negatívne ovplyvnený zničením ich zásobovania potravinami. Kopytovité telá každý rok sa stávajú čoraz menej a pomáhajú športovým poľovníctvom, pytliactvom a lesnými požiarmi. V tomto ohľade sú len potešení jeleni, ktorých hospodárske zvieratá sa od roku 1980 rozrástli.

Zoológovia volajú ďalšiu objektívnu okolnosť, ktorá sa odráža na kvalite populácie leopardov Amur - to je úzko súvisiace kríženie. Leopardi (kvôli malému počtu plodných jedincov) sa musia spájať so svojimi krvnými príbuznými, čo zhoršuje reprodukčné schopnosti nových generácií, znižuje ich odolnosť voči chorobám a vitalite vo všeobecnosti.

To je zaujímavé! Podľa najoptimistickejších odhadov počet svetových obyvateľov leoparda ďalekého východu nepresahuje 40 zvierat, z ktorých väčšina žije v Primorye (asi 30) a menšia - v Číne (nie viac ako 10).

V súčasnosti je leopard Amur strážený v rezervácii Leopard a v rezervácii Kedrovaya Pad.

zoo-club-org