Ryby a iné vodné živočíchy

Delfín s bielou tvárou

Pin
Send
Share
Send
Send


Drahí chlapi, ahoj. A ty, milí rodičia, vítam na stránkach informatívneho blogu "SchoolLa". Aj naďalej pomáhame učiť sa. Dnes pripravujeme správu na tému "Dolphin bieleho mora z červenej knihy Ruska".

Myslím, že ste všetci splnili tieto úžasné výtvory prírody. Niekto sledoval vystúpenia v delfináriách a niektorí dokonca plavali aj s delfínmi. Zvyčajne sú všetky šedé, ale existujú zriedkavé unikátne druhy, ako napríklad ten, o ktorom budeme hovoriť.

Čo vieme o delfínoch?

Delfíni sú podradou ozubených veľrýb, cicavcov, ktorí majú zuby na čeľustiach.

V gréčtine slovo delfín znamená brat. A v skutočnosti, naši mladší bratia sa vždy ponáhľajú pomáhať nielen svojim príbuzným. Opakovane zachránili utopujúcich ľudí a bránili sa pred agresívnymi žralokmi.

Veda už dlho poznamenala vysoký duševný vývoj týchto cicavcov. Pravdepodobne mnohí videli, ako delfíny sprevádzajú lode, akoby boli chránené pred nebezpečenstvom. Súčasne vytvárajú závratné zvuky.

To je zaujímavé! Výskumní vedci tvrdia, že slovník "delfínov" pozostáva z takmer 14 000 zvukov, s ktorými komunikujú navzájom.

Jedná sa o zvieratá, ktoré nemajú veľmi rád osamelosť, takže žijú v rodinách - často v malých kŕdľoch od 6 do 8 jedincov.

Niekedy sa však tieto skupiny stretávajú v tisícoch námorných predstaviteľov, najmä v miestach, kde je veľa jedla. Stáva sa, že jeden pár delfínov nie je po celý svoj život oddelený.

V prírodnom prostredí žijú delfíni až 40-45 rokov, ale v podmienkach otroctva sa ich život výrazne znižuje.

Ako nájsť delfín s bielej tváre?

Mladý muž s bielym pruhom má silnú postavu. Je jedným z najväčších medzi jeho spolužiakmi a môže dosiahnuť dĺžku až 3 metre a váži v priemere 280-300 kilogramov. Delfín s bielej tváre je ľahko rozpoznateľný chrbticou plutvou, zakrivenou v podobe srpu, masívnym chvostom a širokými bielymi pruhmi po stranách zvieraťa. Dobre vyvinuté prsné plutvy zaberajú takmer 20% tela.

Hlavná časť jeho tela je sfarbená šedá alebo tmavšia. Dostal jeho meno, pretože príroda maľovala jeho brucho a tvár biela. Dolný nos je pomerne malý - asi 5 centimetrov, čo dáva vzhľad bieleho spálne určitému šarmu a zvláštnemu odvolaniu. A to nie je nutné, aby nos bol biely, to môže byť v farbe tela.

To je zaujímavé! Delfíni s bielou tvárou sú schopní robiť dlhé skoky 10 metrov nad vodou pri rýchlosti 30-40 kilometrov za hodinu.

Kde hľadať delfín s bielou čenicou?

Tento reprezentant kytovcov žije v severných šírkach. Najčastejšie sa to prejavuje vo vodách severného Atlantiku, niekedy v oblasti Labradora, južnej Grónska a v blízkosti Islandu. Jeho dom sa nachádza blízko pobrežia Nórska a Veľkej Británie, menej často plávajú do Portugalska a Turecka.

V Rusku vidíte delfín s bielej tváre v Baltskom mori alebo v Barentsovom mori - v blízkosti Murmansku a polostrova Rybachiy. Vyskytli sa prípady, keď sa tieto delfíny videli v Rižskom a Fínskom zálive, ale vedci sa domnievajú, že ide o výnimku zo všeobecných pravidiel.

Obvykle sa tieto cicavce snažia neklesnúť do hĺbky viac ako 200 metrov.

To je zaujímavé! Delfíni bieleho mora sú skutočne neposlušní. Majú rada vysoko vyskočiť z vody a splynúť s vodou v morskej vode.

Rezident Červenej knihy

Vzhľadom na malú oblasť distribúcie, bielou tvárou delfín má len málo študoval vedci. Z tohto dôvodu bol kytovec pridelený tretej kategórii rarity a je uvedený v Červenej knihe Ruska, ale nehovorí o ohrozenom, ale malom druhu, ktorý sa rozdeľuje len v malej oblasti. Dnes je celkový počet rodín s bielou tvárou približne 100 000.

Iba vrahová veľryba je prirodzeným detraktorom bieleho delfína. Viac cicavcov trpí znečisteným prostredím ťažkými kovmi a organokovovými zlúčeninami. Hoci vedci tvrdia, že nie je dôvod na znepokojenie a ich obyvateľstvo je stabilné a počet predstaviteľov sa neznižuje, predstavitelia s bielou tvárou potrebujú ľudskú ochranu viac ako kedykoľvek predtým.

Často zomierajú v rybárskych sieťach. Navyše veda nedokáže vysvetliť fenomén charakteristický pre tento druh - mnoho samotných delfínov sa vrhne na breh a vysuší sa v neprítomnosti vody.

Okrem toho sa rybolov tohto druhu delfína vyvinul vo Veľkej Británii a Nórsku. Teraz je ich lov nie je taký bežný.

Čo je na ponuke plavec na bielej strane?

22-28 párov zubov asi 7 milimetrov dlhé robí vynikajúcu prácu s jedlom. Niekedy sa taký úsmev v celej snehovo bielej rade spája ľudí, aj keď to nie je dôvod - delfíni s bielou tvárou sú veľmi láskaví a priateľskí.

V ponuke sú veľryby s bielou tvárou väčšinou malé ryby - treska, navaga, sleď a kaplnka. Niekedy sa na ostrý zub spadajú kalmáre, mäkkýše a kôrovce.

To je zaujímavé! Biela-tvár delfíny láska spoločnosti. Veľmi často sú vidieť v blízkosti veľryby.

Môžete pridať tento prehľad a popis delfína s bielym tvári s týmto malým videom.

Dúfam, že vaši spolužiaci sa bude páčiť váš príbeh. Pozrite sa na projekty "Školy" častejšie, máme veľa zaujímavých vecí.

Kde žije delfín s bielou tvárou?

Delfín bieleho tváre - obyvateľ severných šírok. Rozloha tohto druhu je veľmi malá, predstavuje len malú časť severného Atlantiku, od Labradoru, južného Grónska, od Islandu po Baltské more. Občas delfíny plávajú na pobrežie Portugalska a Turecka. Najčastejšie sa nachádzajú mimo pobrežia Nórska, Spojeného kráľovstva a Faerských ostrovov. Po celom svojom dosahu sa zvieratá snažia pridržiavať vody s hĺbkou maximálne 200 m.

Ako to vyzerá

Delfín s bielym oblúkom má hustú štruktúru. Dĺžka tela dospelých sa pohybuje od 2,3 do 3,1 m a maximálna hmotnosť môže dosiahnuť 350 kg. Batoľatá sa narodili s priemerným telom 1,1 m s hmotnosťou približne 40 kg. Delfín s bielou tvárou môže byť rozpoznaný kosáčikovitou zakrivenou chrbtovou plutvou a širokými bielymi pásikmi nepravidelného tvaru prebiehajúcimi pozdĺž každej strany tela. Anglické (biely-beaked) a Latinské (albirostris) druhy názvov sú doslovne preložené ako "biele-eyed", ale zároveň zobák týchto delfín nie je vždy namaľovaný biele.

Povaha bielych pruhov a škvŕn je veľmi premenlivá, čo pomáha vedcom, zamestnancom delfinárií a výskumným staniciam rozlišovať medzi jednotlivcami. Farba plutv sa tiež líši od čiernej až po perlou šedú.

Životný štýl a biológia

Napriek skutočnosti, že delfín s bielym čelom je endemický pre severný Atlantik, nie je tak dobre prispôsobený tomu, aby v tomto regióne žil ako veľryby beluga alebo narwhals. Biele steny delfínov žijú v skupinách šácht. Priemerné číslo v kĺbe je 20 - 30 osôb. Sú to spoločenské, zvedavé a pohyblivé zvieratá, ktoré často možno vidieť v spoločnosti iných členov rodiny. Delfíni s bielou tvárou sprevádzajú takých námorných gigantov, ako je veľryba a veľryba. Biele obojstranné delfíny lovia malé škorice obyčajné: tresku, tresku škvrnitú, európsku štikozubku a ďalšie, ako aj chobotnice a kôrovce.

Tieto morské cicavce majú veľmi bohatý hlasový rozsah, vrátane výkrikov, píšťaliek, kliknutí a mnoho ďalších typov vokalizácií. Tehotenstvo trvá asi 11 mesiacov. Samice s teliatami sú obvykle oddelené od ostatných. Trvá deťom od 7 do 12 rokov, aby vyrastali, boli silnejší a vzali obušok, aby pokračovali v pretekoch. Puberty sa zvyčajne vyskytujú, keď dĺžka dosiahne 2,5 m. Priemerná dĺžka života je 30-40 rokov.

Je uvedený v červenej knihe

Napriek skutočnosti, že delfín s bielou tvárou nebol nikdy komerčne zameraný vo veľkom meradle, v niektorých krajinách, ako je Nórsko, Faerské ostrovy, Grónsko, Island a Labrador, boli tieto delfíny systematicky ulovené na použitie v potravinárskom priemysle. Vo všeobecnosti je celková populácia tohto druhu v stabilnej pozícii. Celkový počet zvierat sa odhaduje na 100 tisíc osôb a v súčasnosti neexistuje tendencia znižovať ich. Rovnako ako ostatní veľryby, delfíni s bielou tvárou podliehajú sušeniu, presné dôvody, pre ktoré nie sú úplne stanovené. Okrem toho sa vyskytli prípady smrti zvierat v rybárskych sieťach. Jednou z najvážnejších hrozieb pre tento druh je znečistenie vôd organokovovými látkami a ťažkými kovmi.

Je to zaujímavé

Delfíni - jeden z najviac rozvinutých a zároveň tajomných tvorov na zemi. Tieto zvieratá nielen pomáhajú svojim príbuzným z problémov, ale veľmi často prichádzajú na pomoc ľuďom. Presadzujú oslabenie delfínov z ich kŕdľa na povrch vody, aby uľahčili dýchanie, snažili sa pomôcť zvieratám zamotaným do rybárskych sietí, zachrániť život stroskotaných a utopujúcich ľudí. Americkí vedci z University of St. Andrews na Floride zistili, že delfíni sa navzájom odlišujú nielen hlasom, ale aj menom. Pri narodení matka dieťaťa produkuje určitú píšťalku, ktorá mu slúži ako meno. Následne je takýto píšťalok pevný a ostatní členovia balíčka ho môžu hrať. Doteraz tieto údaje boli vedecky potvrdené v prípade delfínov bottlenóz.

klasifikácia

kráľovstvo: Zvieratá (Animalia).
typ: Chordata (Chordata).
trieda: Cicavce (Mammalia).
poradie: Cetacea (kvetina).
family: Delfín (Delphinidae).
rod: Delfíny s krátkou hlavou (Lagenorhynchus).
pohľad: Delfín s bielym oblúkom (Lagenorhynchus albirostris).

Dolphin bieleho mora. popis

Tento druh delfínov nie je najväčší, dospelé zviera má dĺžku približne dva a pol až tri metre. Charakteristickým znakom druhu je pomerne vysoká plutva, silne zakrivená chrbát.

Hrebene na chvoste sú o niečo menej výrazné ako vo väčšine ostatných druhov, ale predné plutvy sú o niečo dlhšie. Väčšina tela má tmavú, takmer čiernu farbu a brucho je ľahšie, často s krémovo sfarbeným odtieňom. Rovnaké je to s plutvami, ktoré majú tmavšiu farbu nad dnom.

Čelný tuberkulár a zobák delfína bielych sú veľmi jasné, a preto je názov druhu. Účet je naplnený niekoľkými radmi zubov, z ktorých každý je asi 25-26. Ich veľkosť je asi šesť až sedem milimetrov.

White Dolphin z červenej knihy

Rozloženie zvieraťa je pomerne rozsiahle a zahŕňa severoatlantické vody, ako aj morské oblasti Barents a Baltské more. Môžu sa ľahko nájsť tak pri pobreží studeného Grónska, ako aj v teplejších vodách Fínskeho zálivu.

Často sa nachádzajú mimo pobrežia Nórska, niekedy dokonca plávajú do hĺbky fjordov. Stáva sa to však zriedka. Okrem toho je možné ich pozorovať aj vo vodách Severnej Ameriky, pri pobreží Labradoru a na Islande.

V Rusku sa delfíny s bielej tváre najčastejšie nachádzajú mimo pobrežia Murmansku a polostrova Rybachiy.

Spôsob života

Biela tvár delfína z Červenej knihy Ruska je spoločenské zviera, rovnako ako väčšina ostatných druhov morských delfínov. Preto žijú spravidla v malých skupinách 5-6 osôb. Občas sa však stretávajú v pomerne veľkých skupinách, v ktorých môže byť až niekoľko stoviek členov.

Hlavnou potravou pre nich sú malé ryby žijúce v spodnej zóne. Takéto ryby zahŕňajú sleď, kapucín, treska a iné. Okrem rýb delfíni konzumujú hlavonožce a niekedy nepoznajú pustovníkov.

Doba párenia je uprostred leta, hoci niekedy sa zvieratá môžu chovať v iných ročných obdobiach. Novorodenec môže byť dosť veľký a tvorí takmer polovicu dĺžky matky. Samozrejme, nie je ľahké niesť takého mladého, a kŕmenie je ešte zložitejšie, takže sa množia veľmi pomaly.

Tento typ morských cicavcov nikdy nebol veľký záujem medzi poľovníkmi, pretože to nepredstavuje veľkú hodnotu.

Nedostatok priemyselného rybolovu delfínov s bielou tvárou umožňuje zvieraťu udržiavať pomerne veľkú populáciu vo vodách severného Atlantiku. Prečo je teda uvedený v červenej knihe v Rusku? Odpoveď je jednoduchá: vo vodách Ruskej federácie je ťažké stretnúť sa s týmito morskými obyvateľmi, a preto sú pre našu krajinu považované za zriedkavé.

Napriek tomu, že zvieratá nie sú zabíjané tisíckami, podobne ako mnohé veľryby, sú niekedy lovené grónskymi eskimami, ktorí môžu loviť akýkoľvek morský život, a to aj tie, ktoré sa považujú za ohrozené druhy.

Dôvodom, prečo je počet zvierat pomerne malý, nie je ich vyhladenie, ale extrémne pomalá reprodukcia.

choroba

Tento druh je zle pochopený, takže takmer nič nie je známe o chorobách. Existujú spoľahlivé údaje iba o niektorých ochoreniach kostí a abscesoch zubov. Existujú tiež tri typy parazitických červov, ktoré sa našli v tele niektorých delfínov.

Fenomén, ktorý veda ešte nemôže vysvetliť, je tiež spojená s delfínmi s bielej tváre. Myšlienka je, že niektoré osoby suché z neznámych dôvodov. Počas minulého storočia bolo zaznamenaných niekoľko stoviek takýchto prípadov av rôznych častiach ich biotopov.

Ako to riešiť, zatiaľ čo vedci tiež nevedia, ale snažia sa nájsť odpoveď, pričom na tento účel žiadajú všetky sily a prostriedky, ktoré má moderná veda.

záver

Na základe uvedených skutočností je bezpečné povedať, že delfín s bielou tvárou, ktorého fotografie môžete vidieť nižšie, je určite jedinečným druhom, ktorý musíte ušetriť všetkými prostriedkami.

Vodcovia krajín, v ktorých vodách sa nachádzajú tieto nádherné zvieratá, prijímajú opatrenia na zachovanie a zvýšenie populácie delfínov. Napriek všetkým prijatým opatreniam sa počet jednotlivcov naďalej znižuje. Aj keď je príliš skoro hovoriť o riziku vyhynutia, je potrebné posilniť opatrenia na ochranu tohto druhu, inak za niekoľko desaťročí môže delfín s bielym oblúkom úplne zmiznúť, podobne ako mnohé iné druhy zvierat.

Existuje veľa problémov s bojom. Takisto sa im môže pripísať pytliactvo a neznáme choroby, ako aj početné prípady smrti zvierat v rybárskych sieťach, do ktorých náhodne padnú a už sa už nemôžu utiecť.

V Rusku sa prijímajú opatrenia na zachovanie tohto morského obyvateľstva, ale zatiaľ nie je možné hovoriť o žiadnych vysokých výsledkoch a účinnosti. Skutočnosť, že je uvedená v Červenej knihe, príliš nezmení situáciu, pretože ochrana životného prostredia v našej krajine je slabo rozvinutá. Vládne agentúry nie sú schopné plne a účinne pracovať z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov a práce. Aj zdroje potrebné na kvalitatívne vykonávanie produktívnej práce chýbajú aj dnes.

Biele more delfín: popis

Väčšinou ľudia môžu komunikovať s delfínmi a vidieť ich v blízkosti delfinárií. V zajatí sa bežne uchovávajú klasické šedé zvieratá, ale na výstavách sa niekedy objavujú aj biele tváre.

Patria k radu veľrýb a vystupujú medzi ostatnými veľkými rozmermi. Dospelá dospelá biela tvár váži 270-280 kg s dĺžkou tela 3 až 3,5 metra. Muži sú oveľa väčší ako ženy. Môžete ich rozpoznať veľkými plutvami na hrudi, vyvinutými hrebeňmi na zadnej strane a masívnym chvostom. Na rozdiel od svojich sivých náprotivkov, zvieratá tohto druhu majú malý (asi 5 cm) zobák, vďaka ktorému krásne bytosti vyzerajú láskaví, sladké a neškodné.

Farba chrbta a bokov delfína je tmavá, brucho je kontrastné biele. Zvieratá majú 22 až 28 párov hrubých, veľkých zubov dlhých až 7 mm. Pre ľudí tieto morské stvorenia nie sú nebezpečné, ale existujú prípady, keď delfín náhodne zranil ľudí počas hry. Takže to neznamená, že sa budete správať starostlivo vedľa týchto krás.

habitat

Ak zoberieme do úvahy globálny biotop bieleho delfína, potom sa vyskytuje vo svojom prirodzenom prostredí v severnom Atlantiku. Z Labradoru, južného Grónska, Davisovho prielivu, Islandu a Barentského mora na juh až po pobrežie Francúzska, záliv Massachusetts, pobaltské a severné more vrátane.

Migrácia týchto zvierat sa vôbec neštudovala. Napríklad v údolí Davis sa objavujú v rovnakom čase ako sviňuchy, keď biela veľryba a biela veľryba opúšťajú sever. Opustite rovnaké miesta okolo novembra, na konci jesene.

Na území Ruska sa delfín s bielej tvárou vyskytuje iba v Baltickom a Barentsovom mori.

Zaujímavé detaily o živote delfínov s bielou tvárou

Život delfínov s bielou tvárou je veľmi zaujímavý a tajomný. Ľudia sa dnes môžu dozvedieť niektoré zaujímavé detaily o týchto zvieratách s bielymi brušami a roztomilými nosmi.

  • Delfíni sú známi svojou hravou povahou, pri každej príležitosti, ktorú sú pripravení zháňať. Ich obľúbenou zábavou je vyskočiť z vody, prevrátiť vo vzduchu a flopiť späť. Keď sa telo dotkne vodnej hladiny, stúpa sa stokrát. Nie je to zábavná hra?
  • Pod vodou, delfíni s bielou tvárou trávia veľa času prenasledovaním morských rias. Pozorovanie týchto hier hravých zvierat je veľmi zaujímavé.
  • До сих пор ученые не смогли дать точный ответ, почему очень часто эти прекрасные создания сами выбрасываются на берег и погибают.
  • Беломордый дельфин издает звуки, график которых имеет форму цветка. Žiadna z morských tvorov to nie je schopná.
  • Vedci zistili, že ultrazvukový delfín má pozitívny vplyv na ľudské zdravie a prispieva k hojeniu chorôb.

Červená kniha o Rusku: Dolphin s bielej tváre

Je známe, že zvieratá tohto druhu sú uvedené v červenej knihe Ruska. To je napriek skutočnosti, že nikdy neboli predmetom komerčného rybolovu. Hoci v krajinách ako je Grónsko, Nórsko, Labrador, Island boli chytené a používané v potravinárskom priemysle.

Vzhľadom na populáciu v globálnom meradle môžeme konštatovať, že zástupcovia tohto druhu sú stále v stabilnej pozícii. K dnešnému dňu neexistuje nebezpečenstvo zániku alebo zníženia počtu zvierat. Celkový počet dospelých je približne sto tisíc. V takejto situácii, ak v budúcnosti nebude otvorený rybolov morských krás, nebude potrebné ich zahrnúť do červených kníh.

Je veľmi smutné uviesť zoznam ohrozených druhov zvierat v Rusku. Na tomto albume je bohužiaľ aj biele delfín. Dúfajme však, že vďaka starostlivému postoju človeka k prírode budú vzácne zvieratá v budúcnosti nehrozené vyhynutím.

vzhľad

Delfín bieleho mora je pomerne veľký vodný obyvateľ. Priemerná dĺžka dospelého zvieraťa je 3 metre s telesnou hmotnosťou až 350-355 kilogramov. Pre takého vodného obyvateľa sú boky a horná časť za oblasťou chrbtovej plutvy šedo-bielej farby. Spodná časť tela má bielej farby a horná strana pred chrbtovou oblasťou je šedo-čierna. Chrbtová plutva a plutvy bieleho delfína sa vyznačujú čiernou farbou.

Zobák vodného obyvateľstva je zvyčajne biely, ale u niektorých jedincov je šedivý. Delfíni s bielou tvárou majú 25-28 dobre vyvinutých a pomerne silné zuby na každej čeľusti. Zástupcovia druhov delfínov z radu ketovcov a rodu Short-faced delfíni sú charakterizovaní prítomnosťou 92 stavcov, ktorá prevyšuje počet takýchto útvarov u akýchkoľvek iných druhov z čeľade Delphinidae. Delfíni s bílou tvárou môžu plávať, ľahko dosahujú rýchlosť až 30 km / h a pravidelne sa potápajú do hĺbky 40-45 metrov alebo ešte viac.

Sexuálny dimorfizmus

Samičí delfín má spoločný urogenitálny záhyb, ktorý sa rozprestiera rovnobežne s oblasťou brucha., Nachádza sa tiež análny výstup. Prostredníctvom predného vláknitého hustého spojivového tkaniva u žien sa objavuje dobre vyvinutý klitoris, ktorý je reprezentovaný kavernóznym telom a hrubou albumínovou membránou. Externý pohlavný orgán ženského delfínu je malé a veľké pyrenyi.

To je zaujímavé! Treba poznamenať, že muži bieleho delfína, ako je obvyklé, sú oveľa väčšie ako samice vo veľkosti tela.

Pre pohlavné orgány delfínov je charakteristická prítomnosť perinea, ktorá oddeľuje genitálny záhyb a análny výstup. Delfíny nemajú šrot a umiestnenie semenníkov je brušná dutina. Pri podmienkach telesnej teploty na úrovni 37 ° C prebieha proces spermatogenézy v normálnom režime a kritické teplotné podmienky pre tento proces sú 38 ° C.

Stanovište, biotopy

Vodný cicavec žije v severnom Atlantiku od pobrežia Francúzska po Barentsovo more. Aj prirodzený biotop zástupcu tohto druhu delfína z radu ketovcov a rodu Short-faced delfíny je obmedzený na Labrador a vody Davisovej úžiny do Massachusetts.

Podľa pozorovania odborníkov je toto vodné obyvateľstvo veľmi rozšírené vo vodách Nórska a vo vodách Severného mora, ktoré obývajú územia pozdĺž pobrežia Veľkej Británie a Nórska. Skôr veľké stádo bieleho delfína sa nachádza vo fjorde Varanger. Počet obyvateľov na tomto mieste dosahuje v každom balení niekoľko tisíc hláv.

V zime populácia delfínov s bielou tvárou uprednostňuje migráciu v južných oblastiach, kde sú zaznamenané teplé a pohodlné klimatické podmienky. V Rusku sa takýto cicavec nachádza všade pozdĺž celého Murmanského pobrežia a blízko rybárskeho polostrova. Prípady bielych delfínov vo Fínskom zálive a v Rižskom zálive sú dobre známe, ale takéto umiestnenie cicavcov vodných tvorov je s najväčšou pravdepodobnosťou výnimkou. Na pobreží Švédska sa nachádza pobrežie Baltského mora.

Vo vodách Davisskej promenády sa v jarnom období objavujú delfíni s bielou tvárou spolu s močiarmi, po tom, čo toto územie opustilo narwhal a biele veľryby, ktoré sú skutočnou hrozbou pre vzácne cicavce. V novembri sa obyvatelia vody snažia migrovať čo najskôr bližšie k juhu, kde je podnebie čo najviac pohodlné.

Diéta delfínov s bielou vodou

Delfíni s bielou tvárou sú klasifikovaní ako vodní predátori. Takíto predstavitelia druhov delfínov v poradí Cetacejovia a rod Delfíni s krátkymi hlavami sa živia hlavne rybami, ako aj kôrovcami a mäkkýšmi.

Potraviny také veľké vodné obyvateľov dostanú svoje vlastné, takže strava zvieraťa je pomerne rôznorodá.

Živočícha jedá tresku, sleď, capelin a iné ryby, Pre ľudí nie sú delfíny absolútne nebezpečné. Napriek tomu sú prípady, v ktorých obyvatelia vodných živočíchov prinášajú ľuďom nejaké problémy, celkom dobre známe. Veľmi dobrá povaha a neuveriteľne roztomilé zvieratá šialene milujú hrať a baviť sa. Keď podvodné hry delfíny naháňajú veľké riasy.

To je zaujímavé! Po jedení jedlé delfíny s bielou tvárou sú rozdelené do niekoľkých malých skupín, ktoré sa rýchlo pohybujú v rôznych smeroch.

Vo voľnom čase od hľadania jedla a odpočinku, dospelí veľryby radšej oklamať a urýchliť na 35-40 km za hodinu, a tiež jednoducho závratné skoky nad vodou. Vedeckým dôkazom je priaznivý účinok ultrazvuku produkovaného delfínmi na ľudí. Vďaka hravosti, zvedavosti a dobrej prírode sa tieto cicavce aktívne využívajú v delfináriách a vodných parkoch.

Reprodukcia a potomstvo

Obdobie aktívneho párenia a vznik potomstva do sveta spadá výlučne do teplých letných mesiacov. Priemerný vek gestačného veku delfínov s bielym hrdlom je asi jedenásť mesiacov.

Určitý čas po narodení delfínov sa ženy s nimi pokúšajú udržať od seba od ostatných členov rodiny. Trvá sedem až dvanásť rokov, kým malé delfíny rastú, dozrievajú a dosiahnu pubertu. V priebehu tohto obdobia žena učí svoje potomky najzákladnejším zručnostiam, vrátane hľadania a udržiavania vlastného života v nepriaznivých podmienkach.

Úžasné a veľmi ušľachtilé zvieratá, ktoré žijú vo vodnom prvku, majú len najbohatší a osobitý hlasový zvuk, sú schopní produkovať veľa píšťaliek a výkrikov, rôzne kliknutia, ako aj mnoho iných druhov vokalizácie. Niet divu, že všetci delfíni, vrátane bielych tvárí, sú známi svojou úrovňou rozvoja. Často sa takéto zvieratá snažia pomôcť nielen svojim spoluobčanom, ale aj ľuďom, ktorí majú problémy, stroskotali sa alebo utopili.

Prirodzených nepriateľov

Hlavným zdrojom nebezpečenstva pre delfíny s bielou tvárou sú ľudia, ich životne dôležitá činnosť, škodlivé priemyselné emisie do mora. Prirodzený nepriatelia priateľského a veselého zvieraťa takmer úplne chýbajú.

Podľa odhadov dosahuje priemerný počet predstaviteľov tohto druhu 100 tisíc. Časť vodných živočíchov cicavcov zomrie pri vstupe do rybárskych sietí, ale najvážnejšou hrozbou pre život delfínov s bielou tvárou je znečistenie vody nebezpečnými organokovovými látkami a ťažkými kovmi. Pretože ochranné opatrenia možno považovať za ochranu proti pytliactvu.

To je zaujímavé! Napriek tomu, že cicavec nie je predmetom komerčného rybolovu a vo veľkom meradle boli v niektorých krajinách takéto zvieratá pravidelne ulovené na použitie v potravinárskom priemysle.

Starší delfíni často čelia výrazným ťažkostiam spojeným s čeľusťami. Starší cicavci spravidla trpia chorobami reprezentovanými alveolárnymi abscesmi, exostózami kostí a synostózou. Existujú aj parazity háďatka, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú celkový zdravotný stav a dĺžku života delfínov.

Stav obyvateľstva a druhov

Vzhľadom na populáciu veľkých veľrýb v celosvetovom meradle je možné vyvodiť závery, že predstavitelia tohto druhu sú v súčasnosti v pomerne stabilnej pozícii. Červený morský delfín z Červenej knihy je vzácny, malý druh prírody, ktorý potrebuje ochranné a ochranné opatrenia.

Bude to tiež zaujímavé:

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org