Vtáctvo

Malá hlava s hnedou hlavou: popis a chov

Pin
Send
Share
Send
Send


Chrbtová strana hnedého alebo nafúknutého šedej a horná časť hlavy a hrdla (brada) sú namaľované čierne. Líca a brucho sú pokryté šedo bielym perím a u vtákov zo severnej populácie sú tváre čisto biely. Rozmazané svetlé miesto zvyčajne k dispozícii na krídle. Sexuálny dimorfizmus nie je vyjadrený, preto žena je nerozlíšiteľná od muža.

Vzhľad s hnedou hlavou je veľmi podobný vzhľadu s čiernym hlavou, čo je ťažké odlíšiť od podmienok v teréne. Sú často zmätení aj ornitologickými špecialistami, ale ak sa pozriete pozorne, zistíte rozdiely nielen v sfarbení, ale aj v hlase a návykoch.

Takže sfarbenie chrbta šedého uzlíka je šedé, farba "myši" a čierna čiapočka ide hlboko dozadu na hlave vo forme špicatého pigmentu. Hrdlo je skôr veľké, ako keby to bolo rozmazané.

Je ľahké rozlíšiť povahu hlasu šedé hnedé chickadee, pretože šedá gaichek majú veľmi výraznú chuť, ktorá môže byť odovzdaný ako "chi-chi-gay. rec. rec. ". Ak sú prvé slabiky tejto túžby trhlé, kričiace, potom posledné sú chrapľavé a natiahnuté, akoby so stresom. Tento druh volania sa opakuje takmer každú minútu a je sprevádzaný tenkým modrým očami a pískaním. Šedý gaithek má špeciálny, rezonančný a skôr nízky výkrik: "chi-chi-chi-fi-tsifik. ".

Manželský spev je v oboch druhoch úplne odlišný, čo sa dá počuť od marca. Sú to zvukové a čisté píšťaly - "Tiu-tiu-tiu. Msgstr "Opakovanie šedého titánu 5-6 krát za sebou. V tomto prípade prvé tri hity niekedy spievajú v tóne vyššom ako posledné tri a celá pieseň má nejaký smutný tón.

Vŕbový vrstva sa rozkladá po celej lesnej zóne, niekedy preniká do lesnej tundry a lesných stepí. Chýba na Kaukaze a južnom Kurile. V mieste hniezdenia vstupujú zimoviská pre hnedovlasú kožušinu. V Rusku je šedý titán rozšírený. Nájdeme ju z Arkangelsku na severe a Ukrajiny na juhu, ale tiež prechádza cez tunu Sibírie do Kamčatky a na východ od Okhotského mora. V zimných migráciách zobákajú zobáky sivého drieku ďalej na juh a stretávajú sa aj na Ukrajine.

Oba druhy gaichek sa líšia svojimi hniezdnymi preferenciami, pretože hnedý kôň preferuje riedke listnaté lesy a šedá preferuje surové zmiešané ihličnaté lesy a žije aj v odľahlej taji.

Gaichki sú veľmi mobilné a dokonca neohrabané: nepracujú ani jednu minútu v pokoji. Chytrne sa pohybujú aj v hustom plexu pobočiek a hľadajú tam rôzne druhy hmyzu. Ak sa titák dostane väčšia korisť, drží ju s prstami a rozbije zobák na kusy. Ostražito sa pozerá cez všetky praskliny a praskliny v kôre a vetvách stromu v nádeji, že nájde korisť. A malý drobný krmivo sa živí hlavne všetkými malými vecami, vrátane malých vajíčok pavúkov a hmyzu, pupeny a lariev hmyzu, ktoré hľadajú jedlo od rána do večera. A v zime, v mrazoch a vánkoch sa vtáky často zakrývajú v hustých smrekových lesoch, kde nepreniká vietor a sneh. Od jesene sa objavujú v blízkosti obydlia, v záhradách a parkoch a ľahko si zvyknú na umelú návnadu, často sa zúčastňujú krmív.

V lete nerádi jedia len živočíšne jedlá, čo je dosť, potom na jeseň začnú konzumovať rôzne semená. Gaichi, hnedo-šediví a šediví, jesť slnečnicové semená, osie bodliak, rôzne chrpa, šalvia, korálok, serpukha a mnoho ďalších, hlavne Compositae. Ochotne kladú semená morušového, zbierajú ich zo suchých stoniek vyčnievajúcich pod snehom na okraji lesných ciest a pozdĺž okrajov. Veľmi často sa medzi semenami a zimujúcimi larvami hmyzu nachádzajú mláďatá.

Od začiatku jari sa chaty vrátia na hniezdne miesta. Obľúbené hniezdiace stanice šedých čiapok sú hluché a bažinaté brehy lesných potokov, s hnilým listnatým mŕtvym drevom, medzi veľkými ihličnatými stromami. Hniezdo sa umiestni do dutiny, zvyčajne veľmi nízkej od zeme, najčastejšie v hnilobných pničkách alebo rozbitých stromoch s mäkkým hnilým drevom. Gapovanie dutiny ženskou trvá od 8 do 25 dní. Gnezdovaya podšívka je veľmi mizerná, vyrobená z tenkých, drvených lykových vlákien, machu, alebo dokonca jednoducho z hniloby dreva a perie, vlna a dolu sú veľmi zriedkavé. Priemer zárezu je 25-35 mm, hĺbka dutiny je 100-200 mm.

Stavba hniezd sa uskutočňuje v apríli. V prvej polovici mája boli pozorované úplné spojky. Násadové vajcia trvajú 13-15 dní. Kuriatky sú v hniezde po dobu 17-19 dní. Odchod mláďat padá na konci júna - prvé desaťročie v júli.

Malý hnedý hlava: popis vzhľadu

Vták má malé husté telo s dĺžkou až 14 cm as hmotnosťou 9-14 g, krátky krk a perie šedo-hnedej farby. Horná časť pomerne veľkej hlavy a zadnej časti hlavy je matný čierny odtieň. Väčšina chrbtových, stredných a malých krídel, ramien, nadhvoste a bedier má hnedošedú farbu. Líca biela a sivá. Na stranách krku je okr. Na prednej strane krku je tzv. Dickey - veľká čierna škvrna. Účtovníctvo má tmavohnedú farbu. Spodok vtáka je špinavý biely s miernym okrúsnym odtieňom po stranách, nohy a labky sú tmavo šedé.

Vŕbová vrstva v poľných podmienkach sa dá ľahko zameniť s čiernym hrotom. Rozdiel medzi nimi spočíva v tom, že prášok má skôr matný než lesklý čierny uzáver a šedivý pozdĺžny prúžok na sekundárnych krídlových krídlach. Najvýraznejšou črtou týchto vtákov je ich spev.

stanovište

Chickadee s hnedou hlavou sa nachádza v lesných zónach Eurazie, začínajúc na východe Veľkej Británie a centrálnych regiónoch Francúzska a končiac pobrežím Tichého oceánu a japonských ostrovov. Na severe žije v oblastiach drevnej vegetácie, ako aj škandinávskej a fínskej lesnej tundry. Na juhu sa nachádza v stepiách.

Vŕbový vrt má tendenciu žiť v rovinách ihličnatých, hornatých a zmiešaných lesov, kde rastie borovica, smrek, smrek, ako aj záplavové oblasti riek a mokradí. Na Sibíri sa usadzuje v temito-ihličnatých taigách so sphagnum bažinami, vrbami a husľami.

V Európe žije väčšinou medzi krovinovou vegetáciou lužných lesov, lesnými hranami a hájiami. V horskej oblasti sa nachádza v nadmorskej výške 2000 až 2745 m, napríklad na Tien Shan. Mimo chovnej sezóny má vták tendenciu rásť oveľa vyššie. Napríklad v Tibete bol prášok videný v nadmorskej výške 3960 metrov nad morom.

Spôsob života

Vtáky tohto druhu sa hniezdia v apríli a máji. Oni sú prevažne sedavý v dutinách, ktoré sú umiestnené v pnech a mŕtve stromy v malej vzdialenosti od zeme. Malý kvet má hnedú hlavu, podobne ako dúhovci, dáva prednosť tomu, aby zanechal svoje obydlie v hnilom, zničenom dreve. Hĺbka dutiny je približne 20 cm a priemer je 6 až 8 cm.

Birdies sa zaoberajú usporiadaním hniezda v pároch, ktoré nájdu na jeseň. Muži v prvom roku života hľadajú ženy na najbližšom území (maximálne päť kilometrov). Ak to nedokážu, odletia do vzdialených oblastí lesa.

Trvá priemer jedného až dvoch týždňov na vytvorenie hniezda v chubách. Preto vtáky používajú vetvy, kôru stromov, kôru, vlnu a perie. Hniezda oblúkov sa líši od obydlí iných druhov gaichex v tom, že nenesú mechy do svojho domova. Tit - hlava s hnedou hlavou - miluje vytváranie cache s rastlinnými semenami, ale najčastejšie zabúda na mieste pokladu.

Prášok konzumuje rôzne malé bezstavovce a larvy. Týmto spôsobom majú mláďatá obrovské výhody pre lesný ekosystém, pretože regulujú počet hmyzu. Okrem toho sa živia plodmi a semenami rastlín.

V lete je výživa mláďaťa rovnomerne rozdelená medzi potraviny živočíšneho a rastlinného pôvodu. V zime sa živia hlavne semenami borievky, borovice a smreka. Kurčatá sú kŕmené pavúkmi, motýľovými húsenicami s prídavkom krmív pre rastliny. Dospelé mláďatá konzumujú dážďovky, včely, huby, muchy, komáre, mravce, kliešte a dokonca aj slimáky.

Z rastlinných potravín v ich strave sú také obilniny ako pšenica, kukurica, ovos a jačmeň. Z bobúľ, grafy radšej brusnice, horský popol, čučoriedky, čučoriedky a cotoneaster. Podávače vtákov navštevujú veľmi zriedkavé.

rozmnožovanie

Táto sezóna sa zhoduje s časom usporiadania hniezd. Figuríny nájdu partnera v prvom roku života a zostanú spolu, kým jeden z nich nezomrie. Priemerná dĺžka života gaichek s hnedou hlavou nie je dlhšia ako deväť rokov.

Súženie mužov je sprevádzané pesničkami a krútiacimi sa krídlami. Pred párením demonštrujú žene jedlá. Pred začiatkom znášania vtáky pokračujú v usporiadaní hniezd. Takže na začiatku vyliahnutia sú vajcia pokryté vrhom. Ukladanie sa zvyčajne skladá z 5-9 bielych vajíčok s červeno-hnedými škvrnami. Šrafovanie pokračuje v priebehu polmesiaca. V tomto čase muž vyrába potravu pre matku a chráni hniezdo. Niekedy samica letí z bytu na chvíľu a živí sa sama.

Kuriatka pokrývajú asynchrónne dva až tri dni. Spočiatku sú pokryté vzácnym hnedočerveným chmýřom, dutina zobáku má hnedo-žltý odtieň. Samička a muž kŕmia mladých spolu. V priemere prinášajú korisť 250-300 krát denne. V noci a v chladných dňoch, titlet, hnedo-hlava tit, sedí neoddeliteľne v dute, otepľovanie jeho potomkov. Nestléčky začínajú poletovať po 17-20 dňoch po narodení, ale stále zostávajú závislí od svojich rodičov, pretože nie sú schopní získať samostatne potraviny. V polovici júla vtáčie rodiny kohútajú v brodivých kŕdľoch, v ktorých okrem kozy nájdu pikas, korunky a mačičky.

Vokálny repertoár hnedo-hlavičkového titu nemá takú rozmanitosť, ako napríklad černohlavý. Dva typy piesní sú klasifikované: demonštračné (používané na prilákanie pár) a územné (označenie hniezdiaceho miesta). Prvý typ pozostáva zo série nameraných pískaných jemných pískaných zvukov. tich. "Alebo" Tii ... Tii ... ". Willow tit (foto pozri nižšie) vykonáva túto pieseň v rovnakej výške, alebo občas zvyšuje tón. Chubby spieva celoročne, ale najčastejšie sa vyskytuje na jar av druhej polovici leta.

Teritoriálna píšťalka je oveľa tichšia v porovnaní s demonštračným a pripomína tsvetľavý trill s prerušovaným pískom. Častejšie ju vykonávajú muži ako ženy. Tiež veľa pozorovateľov vtákov spieva "mumlávanie" pieseň. Často sa vyskytujúce hovory zahŕňajú typické pre rodinu ticas modrej "chi-qi", po ktorej si môžete takmer vždy počuť drsný a hrubší "jee ... jee ...".

To je tiež zaujímavé!

Willow tit - inteligentný a agilný tit, žijúci v lese Ázie a Európy. Milovník ihličnatých lesov, lariev hmyzu, semená rastlín a neochotní sa usadiť na zvyškoch ľudskej stolice.

Medzi rôznymi druhmi vtákov sú na prvý pohľad nepoznané druhy. A nie príliš slávni, možno preto, že sa neotočia denne pred vašimi očami, ako vrabce alebo prsia, alebo sa nemôžu pochváliť luxusom peria, ako sú papagáje alebo pávy. Všeobecne platí, že nemajú žiadne výnimočné funkcie, ktoré by mali byť pre človeka obľúbené. Ale ťažkosti ich existencie a odolnosť, s ktorou ich prekonali, si zaslúžia rešpekt. Malé, ale odvážne a silné hrudky majú právo na čo najviac sa o nich dozvedieť.

Za temnými lesmi, vysokými horami ...

Neskôr malý zástupca vtákov nazývaný "puhlyak" patril do modro-vedúcej rodiny. Ale keď lepšie študovali návyky, vzhľad a spôsob života, ornitológovia pochopili, že ide o absolútne nezávislú skupinu vtákov. Preto boli vymenovaní v oddelenom rode, ktorý dostal absurdné a láskyplné vymedzenie - t.

Gaichas sú rozdelené na dva poddruhy: čierne a hnedé. Tieto deti nesmierne uprednostňujú človeka a dávajú prednosť tomu, aby strávili svoj život v hluchých neprístupných lesoch. Môžu prísť do ľudského bývania iba ako posledná možnosť, ak sú nútení ísť do hladu na návštevu. Dokonca aj podávače s jedlom navštevujú veľmi neochotne.

V ich pôvodnej krajine sa kosovci vybrali húštou ihličnatých lesov z Eurasie a Ameriky, Kanadských a Kaukazských hôr a regiónov tajga, rovnako ako Karpaty, Sachalin a japonské ostrovy.

Vzhľad a opis prášku

Rodina gaichek s hnedou hlavou sa líši v miniatúrnych veľkostiach, len 12 cm, maximálne 14 cm. Plus malý chvost 5-6 cm. Hmotnosť dievčaťa nepresahuje 10-15 gramov.

Vzhľad vtáka je skôr nenápadný:

  • Hlava s tmavým, ďalekosiahlym klobúkom. Rozdiel medzi týmito dvoma druhmi spočíva v tom, že v čiernej hlave gaichi je čierna čierna a čierne a hnedé zrná odhaľuje hnedý odtieň.
  • Krk vtáka je biely s čiernym "motýľom" na hrudi.
  • Chrbát a oblasť nad chvostom sú šedé, všetky majú rovnaký hnedastý nádych.
  • Bielej bielej gamma.
  • Na bokoch a dolnom okraji bledom načervenalom odtieni.
  • Leštené a chvostové perie sú šedé, majú rovnakú hnedosť ako chrbát.

Vták bol nazývaný práškovým práškom, pretože počas nepriaznivého počasia alebo počas zimy pečie silno perie. V týchto okamihoch je jeho perie ťažko nepoznateľné. Áno, nezačína sa všetkými farbami dúhy, ale jeho chvost a krídla so širokým otvoreným perom sa v tomto čase podobajú na tri malé oceľové ventilátory s jasne definovanými okrajmi navzájom prepojenými. Veľmi krásny pohľad.

Hudobné talenty

Nemôžeme len povedať trochu o speváckych schopnostiach tit. Vzhľadom na oddelený biotop vtáka nie je často možné svedčiť o jeho trilinách. Tí, ktorým mal to šťastie, povedajú jediným hlasom - spievajúce drobky sú lahodné! Je to skvelé! Repertoár Ptahu nie je bohatý na variácie, existujú len tri z nich:

  • označiť územie
  • hľadanie párov v párej sezóne,
  • za vyjadrenie sympatie muža k jeho priateľke počas súboja.

Ale ak ste len vedeli, ako inšpiratívne, melodicky a jemne nigga plní svoje piesne, ako fascinuje jeho hlas a pohladí ucho. Hudobné schopnosti vtáka plne kompenzujú rutinný vzhľad.

Diéta a Nutty Nutrition

Gaichka miluje jesť. Je úžasné, ako takéto obrovské množstvo jedla zapadá do malého, úhľadného malého tela? Avšak vták nie je len mrzutý, ale aj lesný. Jeho úlohou je oslobodiť stromy od rôznych parazitov pod kôrou. Čo pichuga a robí s veľkou radosťou. Hmyz a ich larvy tvoria v lete polovicu stola. Druhou polovicou sú potraviny rastlinného pôvodu: semená, ovocie, bobule, dokonca aj huby. Milujú sa na cereáliách na poli pšenice, konope, kukurice a jačmeňa.

V zime sú rastlinné potraviny základom stravy. Semená kužeľov vianočných stromčekov, cédrov, tisu stromov. Nedostatok krmív pre zvieratá sa doplňuje vyhĺbením spacieho hmyzu, lariev a húseníc z kôry stromu. Je pozoruhodné, že pri jedle Gadget takmer nikdy nepríde na zem, radšej ju zhromažďuje priamo z kefa, stopky alebo stonky.

Charakteristické vlastnosti v živote a správaní

Chubby - vtáky sú sedavé, zriedka migrujú. Môžeme povedať, že tento rodinný vták. Hľadajú si svojho spriaznenú dušu dlho pred chovateľskou sezónou, vyzdvihujú si na jeseň kamaráta, vybavia rodinné hniezdo a až po šiestich mesiacoch šťastného života sa začnú pripravovať na chov.

Nezávislí vtáky sa spoliehajú iba na svoju silu a nikdy nezakrývajú ľavé hniezda niekoho. Vykopávajú svoje domy samy, v kmeňoch s mäkkým, hnilým drevom. Na tento účel, ošumělý zastarané brezy, jelša, aspen - najobľúbenejšie možnosti pre bývanie.

Pár dutín spoločne dutých, hlbokých 20 centimetrov, s dostatočne širokým vstupným otvorom - až 8 cm. Tvrdá práca trvá v priemere 2 týždne. Byt sa usadzuje na obydliach s kôrou, vetvičkami, perím a zvieracími vlasmi. A nikdy nepoužívajú mechy na obloženie hniezda.

Video "Spievanie malého hnedého titu"

Láskavo vybavené hniezdo je pripravené a bude v ňom teplé a útulné. Mimochodom, malé vtáky sú veľmi chytré. Aby neostrili pozornosť k svojmu domu, odnášajú všetky vytesané štetiny alebo sa schovávajú v ihličiach.

Ptahas nežijú v postavených hniezdach na celý život. V minulom roku sa hniezdne kolónie vrátia extrémne zriedka. Po zimovaní a odchovaní potomkov na jeseň začínajú cyklus novým spôsobom: vyhľadávanie a usporiadanie bývania, zimovanie, plod. A v opustených domoch, iní vtáky žijú s potešením: krvné zvieratá, dýňovití, flycatchers a ostatní obyvatelia lesa.

Quitlock má mánia na skrytie mnohých cache s rezervou semien. Ale len ich pamäť takmer vždy zlyhá. Veľmi zriedkavo môžu neskôr nájsť svoje vlastné poklady a z hromád podobných skladov potom vyrastajú nové stromy pre nové generácie gaikov.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org