Zver

Kde žije skunk? Pruhované skunk: popis, foto

Skunk je dravý cicavec rodiny Skunk (Mephitidae). Slovo skunk je takmer domáce meno, a hoci väčšina ľudí to nikdy nevidí naživo, všetci pravdepodobne počuli o jeho vlastnostiach, aby vyzařovali neuveriteľne nepríjemný a pretrvávajúci zápach. Avšak pri spravodlivosti treba poznamenať, že zviera sa uchýli k "chemickému útoku" iba v prípade nebezpečenstva, zvyčajne varuje zneužívateľa vopred o jeho zámeroch. Vo všeobecnosti je svojou povahou celkom pekné a mieromilné stvorenie.

Kde žijú skunky?

Skunky sú bežné v celej severnej, strednej a južnej Amerike, nežijú len na ďalekom severe Kanady. Zvieratá obývajú širokú škálu biotypov, ale obľúbené biotopy sú skalnaté svahy a hrany pri riekach. Skunky sa taktiež cítia pomerne pohodlne v mestách a okolí miest, pretože tu môžete vždy nájsť jedlo a prístrešie. V priebehu dňa sedia mestské skunky v potrubiach a pivniciach domov a v noci spúšťajú odpadkové nádoby a skládky.

Typy a fotky skunkov

Vo svojej štruktúre skunky zaujímajú medzipolohu medzi jazvecmi a polemikami. Telo je silné, labky sú krátke s dlhými pazúrikmi, ktoré zvieratá používajú pri výrobe potravín, ako aj pri stavbe dier.

Vo fotkách skunks v blízkosti diera.

Dĺžka tela skunky je v priemere 35-43 cm a navyše chmýrsky chvost o dĺžke 17-30 cm.

Všetky zvieratá sú namaľované v čiernej a bielej farbe, zatiaľ čo farba sa môže meniť nielen u rôznych druhov, ale aj u jedincov patriacich k rovnakému druhu.

Podľa rôznych odhadov je na svete 10-13 druhov skunkov.

Pruhované skunk

Pruhovaný skunk (Mephitis mephitis) je najbežnejším členom rodiny. Žije v južnej Kanade, v centrálnej a severnej časti Spojených štátov, v severnom Mexiku. Často sa pruhovaný skunk usadí na predmestiach a mestách. Zabezpečuje prístrešky v núdzach a pivniciach. Srsť je čierna s rozdielnymi bielymi pásikmi na chrbte, na hlave je biely bod a biely pásik.

Mexický skunk

Mexický skunk (Mephitis macroura) je najmenší zo všetkých skuniek. Nachádza sa v juhozápadných Spojených štátoch, obývajúcich skalné kaňony a púšte. Vlna môže byť čierna s úplne bielej chrbtovej, čiernej s dvoma tenkými bielymi pruhmi na oboch stranách chrbta alebo kombináciou prvej a druhej farby.

Škvrnité skunky

Rod Spilogale kombinuje 3 typy:

  • malý skunk (S. gracilis). Distribuované z centrálnej USA do východného Mexika,
  • skrytý skunk S.Potorius. Žije v juhovýchodnej a centrálnej USA do Mexika,
  • pygmy skunk (S. pugmea). Nachádza sa na západe a juhozápade Mexika.

Na fotografii nižšie, malý skunk (S. Gracilis).

Všetky skunky, ktoré sa nachádzajú, sú dobrými drevorubačmi. Zabezpečujú azyl medzi kameňmi, v nory a tiež v suteréne domov. Vlna je mäkšia ako ostatné typy. Farba je čierna, s 4-6 prerušovanými bielymi pruhmi alebo škvrnami.

Piggy skunks

Genus Conepatus kombinuje 5 druhov:

  • bravčové skunk C.mesoleucus. Nachádza sa na juhu Spojených štátov a Nikaraguy,
  • Východný mexický skunk C. leuconotus. Žije v Texase av Mexiku,
  • polovične pruhovaný skunk C.semistriatus. Žije v južnom Mexiku, na severe Peru, v Brazílii,
  • Juhoamerický skunk C.chinga. Žije v Argentíne, Bolívii, Čile, Peru, Paraguaji,
  • Humboldt skunk C. humboldii. Nachádza sa v Čile a Argentíne.

Prasa nesúci skunks väčšinou uprednostňuje nerovnomerný terén, zabezpečujú prístrešky v nory a medzi kameňmi. Srsť je čierna, so širokým bielym pruhom na chrbte, chvost je biely. Biela páska na hlave chýba. Nos je široký a nahý, neurčito pripomínajúci nos prasaťa.

Skunk Pach - Chôdza chemických zbraní

Divoký, nechutný pach vyčerpaný skunkami dráždi aj tie najcitlivejšie voči vôňam ľudského nosa. Ale pre samotné zvieratá - to je impozantná zbraň proti nepriateľom, ktorá je zárukou ich bezpečnosti.

Skunky sú jedným z mála cicavcov, ktorí sa chránia chemikáliami. Po prvé, skunk varuje nepriateľa: berie nebezpečnú pozíciu, zdvihne chvost, strčí nohy, stezie, stúpa na predných končatinách a dokonca napodobňuje falošný "výstrel", t. J. dáva nepriateľovi každú príležitosť vyhnúť sa sprchovaniu zápachu a zápachu kvapaliny. Ak to nefunguje a nepriateľ pokračuje v ofenzíve, zviera sa zdvihne na predných labkách, oblúkne sa chrbtom oblúkom a strieka jedovatým prúdom cez hlavu, presne biť cieľ od vzdialenosti až do troch metrov. Vďaka tomuto manéveru sa skunk nikdy nemôže obrátiť na útočníka. Olejovitá látka spôsobuje silné podráždenie očí obete a pri presnom kontakte s očami je možná aj dočasná slepota.

Hlavnou látkou v skunkových chemických zbraniach je butylmerkaptán. Zhromažďuje sa v dvoch žľazách umiestnených na oboch stranách konečníka. Tieto žľazy sú obklopené svalmi, ktoré strieľajú tajomstvom cez dve malé otvory. Pachová tekutina obsiahnutá v žľazách, dosť na 5-6 výstrelov, toto množstvo sa zhromažďuje asi za dva dni.

Ako skunky žijú vo voľnej prírode?

Napriek skutočnosti, že skunky dokážu dobre kopať zem, najčastejšie si vyberajú nory cudzincov.

V dierach zvieratá odpočívajú, prežijú zimu, porodia mladých a vyvedú ich. Skunky sú aktívne v tme, keď sa začnú tmať, dostanú sa z ich otvorov.

Všetci členovia rodiny sú vynikajúce micely. Základom ich stravy sú hlodavce a hmyz a obľúbené liečenie - červy a larvy žijúce v pôde. Skunky sú vo všeobecnosti omnivory. Jedia ryby, malé cicavce, vajcia vtákov, ovocie, semená. Príležitostne sa nevzdávajú žaby, salamandrov, hadov a dokonca padnú a odpadajú. Zvieratá nachádzajú korisť zvukom alebo vôňou, pretože je nemožné počítať s pohľadom - to je zle rozvinuté. Ak chcete prežiť zimu a pokračovať na jar na jar, na jeseň skunk potrebuje zdvojnásobiť svoju hmotnosť.

Väčšinu roka skunky radšej žijú osamote a iba v severných skupinách, vrátane až 20 jedincov, zima v spoločných dažďoch. Zvyčajne sa skupina skladá z jedného dospelého muža a niekoľkých žien. Zvieratá idú do postele približne 4 mesiace. "Svadby" začínajú na začiatku jari a po párení sa zvieratá opäť presunú do jediného životného štýlu.

Skunky sú pomerne plodné: v jednom vrhu môže byť až desať mláďat. Tehotenstvo trvá približne 2 mesiace. Takmer všetky druhy sa potomstvo objavuje v apríli až máji, pred začiatkom augusta žijú mladí so svojou matkou a potom idú na nezávislý život. Muži sa nestarajú o potomstvo a stane sa, že mladí zabili.

Väčšinu roka každá žena zaberá samostatnú plochu veľkosti 2 až 4 km2, čo sa výrazne prekrýva s oblasťami iných samíc. Pozemky dosahujú viac ako 20 km2 a navzájom sa prekrývajú.

Skunky sú nosičmi besnoty. Často zabezpečujú zimné prístrešky v blízkosti prístavov, čo zvyšuje riziko infekcie domácich zvierat. Je to kvôli hrozbe smrteľnej choroby v mnohých amerických štátoch, že zákon zakazuje držať skunky doma.

Psy, líšky, jazvec, kojoti a sovy zvyčajne neriskujú útoku skunky zo strachu pred chemickým útokom. Predpokladá sa však, že v dôsledku streľby a otravy jedmi z rúk ľudí, až 50% všetkých malých zvierat zomiera každý rok. Mnohí z nich zomrú pod kolesami automobilov. Veľmi malý podiel skunkov v prírode žije až tri roky.

Rodisko pruhovaného skunku a biotopu

Takže skunk je zviera, ktoré možno ľahko rozpoznať bielymi pruhmi (škvrny) na čiernej vlne. Rodinou tohto malého predátora je územie Severnej Ameriky. Jeho biotop pokrýva významnú časť kontinentu. Nachádza sa aj v Kanade. Jedinými výnimkami sú Havaj a Aljaška. Preferuje sa vyliezť do výšky asi 2 000 metrov nad morom, ale niektorí predstavitelia tohto druhu sa môžu vyšplhať vysoko v horách alebo jednoducho žiť v lúkach a lesoch.

Ak stále neviete, kde žije skunk a na akých miestach sa nachádzajú, potom by ste sa mali pozrieť na zákutia a miesta vodných plôch.

Zviera sa ochotne usadzuje v blízkosti kontajnerov na odpadky, v záhrade, zakrýva svoje otvory v kríkoch, na okrajoch a tiež na skalnatých svahoch. Vypláca noc na suchých nenápadných miestach a často si vyberá ďalšiu dieru vykopanú inými zvieratami rovnakej veľkosti. Tam, kde žije skunk, sú vždy veľa húsenice, trávy a dokonca aj odpad z ľudskej stravy. Musí byť tiež prístup k vode.

Čo vyzerá ako pruhovaný skunk

Tento druh je veľmi ľahko rozoznateľný v širokých bielych pruhoch pozdĺž čiernej chrbtovej časti. Tiahnu sa od hlavy až po koniec chvosta, ktorý je veľmi nafúknutý. Hmotnosť pruhovaného predátora dosahuje priemer maximálne 5 kg, ale pred zimnou hibernáciou sa pod kožou zvieraťa nahromadí vrstva tuku. Chvost je o niečo dlhší ako samotné telo - asi 40 cm. Často muži sú o niečo väčší ako ženy, labky sú krátke a tlama je predĺžená. Uši sú malé, zaoblené. Načechraná kožušina nie je vôbec mäkká, ako sa to môže zdať na prvý pohľad.

Kontrastujúca farba skunku je navrhnutá tak, aby vystrašila nepriateľa a bola viditeľná z diaľky. Označuje, že jej nosič je schopný chrániť sám.

Skunk kŕmenie

Ak dávate pozor, nebude ťažké vedieť, čo skunkuje. Tieto dobrodiné zvieratá sú v jedle nenáročné a ich ponuka je celkom rozmanitá. Sú schopní vykopať užitočné korene pomocou dlhých zakrivených pazúr a hrebeňov. Berry, orechy, tráva, ovocie, zelenina, semená a iné rastliny sú ľahko absorbované. Hlavná strava je však hmyz. Taktiež títo pruhovaní predátori môžu zničiť hniezda, jesť vtáky, chytiť malé hlodavce, žaby a občas aj ryby. Zvieratá nepozerajú a nesú mrkvu. Preplývajú do odpadkových košov a skládok a hľadajú ľudský odpad. Lovia väčšinou v noci a úplne sa spoliehajú na ich sluch a vôňu, pretože nemajú dobrý zrak.

Stojí za zmienku, že skunky dokonca jesť koprofágy, ktoré sa plazia vo svojich výkaloch.

Ako sa množiť

Puberty v skunkách začína vo veku 11 mesiacov. Na jar sa muž, ktorý dokáže zbierať nejaký druh harému, aktívne zúčastňuje párových hier. A po oplodnení svojho partnera naďalej žije svoj život a už sa nezúčastňuje na starostlivosti o potomstvo. Keďže pruhované skunky sú v podstate jediné zvieratá, môžu muži žiť iba so ženami v tej istej diere počas zimného obdobia - kombinujú sa, aby prežili.

Medvedie zvieratá po dobu 66 dní. Akonáhle je možné nájsť vhodnú dieru alebo otvor, zviera začne pokrývať ju malými suchými lístiami a trávou, rôznymi odpadmi, pretože tam, kde žije skunk, musí byť teplý a suchý. Mladé mláďatá sa narodia slepí, bezbranní a kŕmia materským mliekom do 6-8 týždňov. Po troch týždňoch otvárajú oči, môžu sa už trochu pohybovať a od 5. týždňa života vyrážajú z otvoru, ale so svojou matkou. Počas prechádzky sa aktívne učia, kopírujú návyky starších príbuzných. Batoľatá zostávajú v rodine až do ďalšej doby párenia.

Malo by sa poznamenať, že malé potomstvo sa môže stať pre seba od veku 4 mesiacov.

Skunk životný štýl

Skunky žijú v pomalom, tichom režime, pretože mnohí ľudia si myslia, že tieto zvieratá sú lenivé. Sú pomerne pomalé a zriedka beží. Rýchlosť ich pohybu nepresahuje 10 km / h. Zvieratá plávajú dobre a sú úplne nevhodné na horolezectvo. Spávajú v priebehu dňa a v noci idú hľadať jedlo. Vo voľnej prírode žijú predátori približne 6-8 rokov a doma ešte dlhšie.

Je pozoruhodné, že skunky neutekajú od svojich nepriateľov, pretože majú špeciálny ochranný nástroj, ktorý vám umožňuje vystrašiť z diaľky.

Ako sú skunky chránené

Príroda dáva skunky unikátny liek vo forme nepríjemnej, pretrvávajúcej vône. Pri snímaní nebezpečenstva začne zviera striekať tekutú tekutinu obsiahnutú v špeciálnych análnych žľazách. Prvýkrát sa považuje za upozornenie a ak nepriateľ nezačne ustupovať, skunk sa stáva stojanom na predných labkách, vráti sa, potom sa zameriava a robí 7-8 presných záberov do očí. Zároveň zviera prakticky nezmeškala. Rozsah takejto "chemickej zbrane" - až 4 metre. Vôňa skunky nejasne pripomína zmes cesnaku so zhnitou kapustou, guma a opálené perie. Okrem toho prienik tekutiny na sliznicu spôsobuje silné pocity pálenia, pretože obsahuje butylmerkaptán, etylmerkaptán a iné prírodné zlúčeniny.

Stojí za zmienku, že "vôňa" je veľmi stabilná, dlho sa nerozoberá a zostáva aj po niekoľkých ošetreniach.

Zaujímavé skunk fakty

  • Skunk nikdy nepoužívajú svoje zbrane v bojoch s predstaviteľmi svojho druhu.
  • Pruhované skunky (v porovnaní s inými zvieratami rovnakej veľkosti) sú desaťkrát lepšie znášané uhryznutím jedovatých hadov.
  • Jediným nepriateľom skunks je virginská sova. Chytí ich v noci a pokojne ignoruje vonné tajomstvo zvieraťa.
  • Ak chcete hodiť na jedovatú žabu, včely alebo húsenice, skunky nakláňajú svoje labky na zem. Pomáha zbaviť sa perličiek na kože kože, žihadla atď.
  • Zvieratá nemôžu odolávať sladému medu - keď našli úľ, jedia nielen med, ale aj včely s plástmi.

V skutočnosti sú skunky veľmi roztomilé zvieratá a môžu sa stať domáce zvieratá, ak prvýkrát odstránia análne žľazy obsahujúce tajomstvo s nepríjemnou vôňou.

Niektorí ľudia majú rád tieto zvieratá toľko, že ochotne visia skunk fotky v dome.

Obsah skunks doma

V poslednej dobe sa stalo veľmi populárne, aby sa skunky udržiavali v obytných štvrtiach, pretože majú sladkú náladu, sú veľmi dobrovoľní a spoločenskí. Okrem toho sú zvieratá láskyplné a lojálne. Na rozdiel od psov alebo mačiek nikdy nekousnú svoje topánky ani škriabaniu nábytku. Kde žije skunk, bude to veľmi zábavné a zaujímavé. Rovnako ako niektoré domáce zvieratá sú tieto zvieratá schopné reagovať na prezývky a dokonca vykonávať niekoľko príkazov. Získajte klietku pre skunk, ktorý sa stane jeho domom a hračky (lopty sú perfektné). Urobte svojmu zvieraťu hniezdo suchých tráv, kde sa môže zahriať a nebojte sa opustiť klietku - zvieratá sa radi voľne pohybujú po dome. Nemali by ste však začať skunku, ktorý je už viac ako dva roky, inak budete musieť stráviť veľa času skrotiť.

Keďže rodisko skunku je kontinent nachádzajúci sa na severe západnej pologule planéty, potom by mala byť zvolená vhodná strava. Nepodávajte zviera slanú, korenistú, sladkú alebo tučný jedlo. Zahrňte ovocie a zeleninu do menu a vyplňte potrebu bielkovín s rybami, kuracím mäsom a vajíčkami. Tiež dajte skunky proso, ryžu a iné zrná. S náležitou starostlivosťou môže zviera žiť viac ako 10 rokov v zajatí.

Treba poznamenať, že indiáni kmeňa boli prvými, ktorí skomplikovali skunky. Tento zástupca zvieracieho sveta bol ich symbolom slnka, pretože jeho všadeprítomná vôňa je porovnateľná so slnečnými lúčmi, ktoré sú schopné padnúť aj do podzemia. Z tohto dôvodu ľudia v Amerike, ktorí nemajú príležitosť získať nezvyčajnú domácu miláčikovku, dávajú prednosť tomu, aby sa v priestoroch nachádzali fotografie alebo plnené zvieratá a figuríny.

Kompozícia kvapalného rozprašovacieho prostriedku

Príroda má skunky s takou vlastnosťou, ako je ochrana proti zápachu. Hlavnou aktívnou zložkou kvapaliny je etylmerkaptán, butylmerkaptán a ďalšie prírodné zlúčeniny, ktoré sú prítomné v sekrétoch mnohých cicavcov.

Bez ohľadu na to, kde žije skunk, je výsledok rovnaký. Všetci členovia tohto druhu majú sekréty špeciálnej chuti a vytrvalosti. Ak sa tekutina zvieraťa dostala na niečo, potom aj po zdĺhavých liečebných postupoch a vetraní, zápach nezmizne ani po niekoľkých mesiacoch.

Táto ochrana umožňuje zvieraťu cítiť strach a hrdosť bez ohľadu na to, aké malé je. Skunk neutečie, pretože to nie je nutné.

habitat

Kde býva skunk? Ktorá pevnina? Rodiskom skunku je Severná Amerika. Kŕmia sa hmyzom, žabami, myší, jaštermi, havarijnými vtáctvami, nepozerajte mrkvu, čo nie je typické pre dravcov, ako sú bobule a ovocie. Mnohí objavujú oblasť a hrajú. Husto osídlené oblasti sú miesta, kde žije skunk. Má rád návštevu dvorov a odpadkových plechoviek.

Brehy nádrží sú miestom, kde žije skunk. Na pevnine je veľká, ale zvieratá nemajú radi príliš ďaleko od miest zavlažovania. Ale v USA existujú miesta, kde žije skunk všade. On nežije na Aljaške a na Havaji.

Toto nezvyčajné zviera preferuje, aby sa nezvýšil nad nadmorskou výškou nad 1800 metrov. Niektorí ešte stále vyliezajú do hôr, do výšky 4 000 metrov. Preferujú existovať v lesoch a lúkach, v blízkosti ľudí. Najčastejšie sa im páčia kríky, skalnaté svahy a hrany pri riekach. Перед тем как впадать в зимнюю спячку, скунсы готовят жилища, собирая сухие листья и траву.

Для ночлега выбирают сухие и неприметные места. Часто зверек выбирает нору, которую вырыл кто-то другой ранее. Самцы зимуют отдельно, а самки - с детенышами.

Эти зверки уничтожают грызунов, вредных насекомых. Милы и привлекательны. Нередко люди держат дома скунсов с удаленными пахучими железами. Увы, они подвержены бешенству.

V Taliansku, Nemecku, Veľkej Británii, Holandsku a USA sa toto zviera často stáva doma, preto možno povedať, že Európa je ďalším miestom, kde žije skunk. Na niektorých miestach sú tieto zvieratá chránené zákonom, sú zakázané predávať. V miestach, kde je ich akvizícia povolená, skunky odstraňujú vonné žľazy.

Druhy skunks

Neexistuje jeden typ skunks. Ich farba je rovnaká, ale každá má výrazné vlastnosti. druh:

1. Striped skunk. Hmotnosť do 5,3 kg.

2. Skrytý skunk. Druhy trpaslíkov, hmotnosti do 1 kg.

3. Pigtail. Najväčší pohľad. Je známe, že môže dosiahnuť deväť kilogramov.

4. Smelly skunk.

Každý z nich má taký neobvyklý prostriedok ako pach.

Pruhované skunk rezidencie

Skunk je omnivore. Husté oblasti so stromovými plantážami, lúkami a poľnohospodárskou pôdou sú miesta obývané pruhovaným skunkom. Zvieratá spravidla vyberajú oblasti, ktoré sa nachádzajú nie viac ako tri kilometre od vody. Obdobie manželstva - od februára do marca.

Samice sú spoločenské, často žijú v spoločnej diere. Tehotenstvo trvá až 77 dní. V vrhu sa nachádza 2 až 10 slepých a nepočujúcich šteniatok. Po 8 dňoch môže kvapalina striekať kvôli ochrane.

Malé skunky opúšťajú svoje matky približne vo veku jedného roka po puberte. Samci sú polygamní, takže sa môžu spájať s niekoľkými ženami. V starostlivosti a starostlivosti o potomstvo nie sú zahrnuté. V zajatí môže žiť až 10 rokov, v prírodných podmienkach - menej.

Hlavná príčina smrti skunky - všetky druhy chorôb, vrátane besnoty. Často zvieratá zomierajú na diaľniciach, pretože sú pomalé a majú slabý zrak. Napriek silnej obrane sú napadnuté veľkými predátormi a zvieratá nie vždy dokážu prežiť.

Miesto, kde žije pruhovaný skunk, je pevninská Amerika.

Skunk nie je schopný chytiť ryby alebo veľkú korisť, preto sa živí malými hlodavcami, žablami atď. Zviera je schopné zaútočiť na bezmocných králikov. Zvyšok menu závisí od sezóny. V teplom období jedla ovocie, bobule, semená, vegetáciu.

Predátor loví hlavne v noci. Skunk má zlý zrak, takže používa sluch a vôňu loviť.

Zviera zviera nejakú korisť na zemi, ale nie na nič, ale na odstránenie jedovatého kože alebo na odstránenie špicatých chĺpkov. Bez ohľadu na to, čo skunk dopadne, jedie to hneď. Skunky nie sú proti tomu, aby jedli med, hromadia sa v úrade, zjedia všetok obsah, vrátane plástov a včiel.

Pre nich, bodnutie včelieho bodnutia nepredstavuje žiadnu hrozbu, pretože hrubá vrstva poskytuje ochranu pred uhryznutím. Môže trpieť iba papuľa.

Domovský obsah

Ak máte doma skunk, mali by ste dodržiavať odporúčania týkajúce sa výživy. Jedlo by nemalo byť ostré, nesolené, slané, s nízkym obsahom tuku. Polovica stravy by mala byť zelenina a ovocie. Pre bielkovinový doplnok je vhodné varené kuracie, vajce alebo ryby. Ryža, proso a iné zrná by mali byť neustále v strave. Skunky konzumujú iba prírodné produkty. Farmy prinášajú mnohé výhody, pretože odstraňujú hlodavce a nebezpečný hmyz.

Ako už bolo povedané, Amerika je miesto, kde žije skunk. Fotografie jasne ukazujú, ako zvieratá vyzerajú, a vyznačujú sa charakteristickými znakmi druhu. V Rusku sa počas sovietskej éry pokúšali aklimatizovať šelmu, ale pokusy neboli úspešné.

Skunky sú úžasné malé divoké zvieratá, ktoré žijú vo voľnej prírode. Sú obdarené špeciálnou ochranou, atraktívnym vzhľadom a krásnym charakterom.

rozmnožovanie

Rodina Skunk je polygamická, jediný muž začína "harem" niekoľkých žien. Doba párenia u žien sa vyskytuje raz za rok a trvá tri dni a po oplodnení (koniec zimy je začiatok jari) dochádza často k embryonálnej diapauze. Tehotenstvo môže trvať 60 až 80 dní v závislosti od času, kedy embryo vstúpi do maternice, potom sa v polovici leta objaví potomstvo 6-10 mladých.

Pred pôrodom si žena vyzdobuje svoje dno pod zemou alebo medzi kameňmi a otepľuje ju suchou trávou. Deti sa narodia slepí a nahí, kŕmia sa iba mliekom, nemôžu robiť bez matky. Ale po týždni otvárajú oči, po štyroch vedia, ako sa stať bojovým postojom, s vyvýšeným chvostom a po dvoch mesiacoch sa mládež stane nezávislou a pripravenou na boj.

Skunky žijú v prírode na krátku dobu, iba 2-3 roky. Je to spôsobené chorobami, ktoré sú veľmi náchylné: besnota, mor a tularemia, okrem toho, že tieto zvieratá často spadajú pod prechádzajúce autá na diaľniciach. Doma môžu žiť dlhšie - až 10 rokov.

Východne skrytý skunk

Skvrnitý (východný) skunk má veľmi krásnu farbu srsti: na čiernom pozadí s pruhom sú snehovo biele škvrny, z ktorých jeden je umiestnený na čele a niekoľko je nevyhnutne na ušiach. Jeho biotop sa rozprestieral z Mexika do Kanady. Roviny, vysoké trávnaté lúky, lesné a pusté oblasti - tu žijú skunky tohto druhu. Nebojí ľudí a často idú na nádvorie, navštívia odpadkové plechovky a môžu vyliezť do podkroví.

Rovnako ako pruhované druhy, videné zvieratá lovia v noci, ale na rozdiel od bývalých, radi lezenie hôr a lezenie skál. Často zabezpečujú prístrešky vo vnútri prázdnych stromov, menej často v nory. Pri najmenšom ohrození, bodkované zviera prijíma originálnu akrobatickú pózu, stojaci vertikálne na svojich predných labkách smerom nahor s chvostom. Ak toto odradenie nepomôže, použije sa "vonný" výstrel.

Sunda Badger

Smutný jazvečík alebo teledu žije na ostrovoch juhovýchodnej Ázie (Borneo, Java, Sumatra atď.). Z vonkajšieho hľadiska to vyzerá ako obyčajný jazvec, ale tvár je prasečnatá s holým špičkou nosa, chvost je krátky, vlasy sú 3-4 cm dlhé, čierno-hnedé. V hornej časti hlavy je biela bodová dekorácia.

Tieto zvieratá boli páchnuce prezývané, pretože v nebezpečenstve, ako skunky, strieľajú špinavú tekutinu z žľazy pod chvost. Podávajú sa podzemné časti rastliny, larvy a hmyz, rastliny, vtáčie vajcia, mrkva.

Skunk popis a návyky

Príroda je veľmi opatrná pri biotopoch určitých druhov zvierat. Tieto zvieratá sa už tisíce rokov svojej existencie prispôsobujú miestnym podmienkam a sú pre nich ideálne. Aj v Severnej Amerike existuje niekoľko druhov zvierat, ktoré žijú iba tam a nikde inde. Jedným z nich je skunk.

Skunky sú veľmi známe svojou dualitou: vyzerá to ako veľmi roztomilé a atraktívne zviera s načechraným čiernym a bielym kožušinovým kabátom a nádherným kecným chvostom, ale ak sa bojí, ihneď posype mimoriadne páchnucým tajomstvom, ktoré sa nachádza v análnych žľazách pod chvostom a robí útočníka panika. Vo voľnej prírode je nezvyčajné sfarbenie cicavca signálom pre predátorov a prirodzených nepriateľov, ak však pre niekoho taká hrozba nestačí a striekajúce tajomstvá sa zdajú byť malé, skunk bude používať ostré, silné pazúry skryté v podložkách tesne plných svalnatých nôh.

Najväčšími z nich sú skalky, ktorých hmotnosť dosahuje 4-5 kg. Najmenšie - spotty s hmotnosťou od 200 g do 1 kg. Najbežnejšie sú pruhované a mexické skunky. Jedná sa o pomerne veľké a chrumkavé zvieratá, ich dĺžka je až 40 cm a aj keď chvost je 20-30 cm, ich hmotnosť je od 1,5 do 5 kg.

Skunky majú na svojich labkách veľké zakrivené pazúry, pomocou ktorých môžu ľahko kopať zem.

Majú dlhú, hustú a pevnú kožušinu. Na zadnej strane od hlavy k chvostu sú biele pruhy. Pod chvostom skunky sú žľazy, ktoré produkujú tekutinu s nechutnou vôňou. To je jeho zbraň. Keď je skunk v nebezpečenstve, otočí sa späť k nepriateľovi, zdvihne chvost a sniperom presne vyhodí tento nechutný prúd až 3 metre presne na cieľ. Ak sa táto kvapalina dostáva do očí, nepriateľ sa na chvíľu stáva slepou a vôňa tejto kvapaliny je taká pretrvávajúca, že ju nemôže odstrániť niekoľko dní. Preto skunky prakticky nemajú nepriateľov. Aj keď sa môže stať obeťou hladného kojota alebo kukurka.

Kde žije - život

Skunk žije takmer v celej severnej Amerike z Kanady do Mexika. Žijú predovšetkým v lese, preferujú miesta, ktoré zvládli. Skunky sú omnivory, lovia malé hlodavce, ryby, zrúcaniny hniezd a niekedy neváhajú ukrátiť. Ale môžu jesť trávu, listy, plody a orechy. Predovšetkým vedúci nočný život. V prírode skunky nežijú dlho, 2-3 roky.

Pre pohodlnú existenciu skunky vykopávajú normy a jamy, dokážu sa usadiť v už existujúcom, keď predtým nehanebne vykopli predchádzajúceho majiteľa s jedným z vlastných názorov, ak sa samozrejme s ňou zhodujú v sile a veľkosti. Dokonale vyliezajú stromy. V lete a na jeseň skunky usilovne nahromadia veľké rezervy podkožného tuku a v zime sa pokúšajú tráviť viac času v nory, čím sa stávajú aktívnejšími len vzhľadom na prvý jarný slnečný svit. Zvieratá sú odosielané na zimovanie v malých skupinách a rodinách, vrátane muža, ženy a niekoľkých mláďat, alebo jedného samca a niekoľkých žien.

Skunky majú veľmi zlé videnie, nemôžu vidieť nič viac ako tri alebo päť metrov, ale ich pocit vône a sluchu sú dobre rozvinuté. Skunky dávajú prednosť tomu, aby si v noci dostali jedlo a lovili, a za súmraku vychádzali z prístreškov.

Skunky sú nenáročné v jedle, ich denné menu obsahuje rôzne jedlé korene, bobule a bylinky, hmyz, malé obojživelníky, vtáčie vajcia, obličky, orechy, neškrteľné a zvyšky ľudskej stravy. Pri hľadaní potravy sú skunky tvrdohlavé a dokonca neslýchané: roztrhajú zem, vyhadzujú listy a zhnité kúsky kôry, putujú na okraji miest, vykukujú odpadkové nádoby a skládky.

Títo cicavci nemajú veľa prirodzených nepriateľov - skunku nie je tak ľahké jesť, vďaka svojej perfektnej biologickej obrane. Dokonca aj kruté medvede sa obávajú skunkového skunku a radšej obchádzajú chlpaté šelmy, ktoré mierne zväčšujú chvost a ohrozujú ostrými zubami podobnými žiletke. Existujú prípady, kedy sa skunky stali korisťou líšokov, veľkých kupérov a kojotov, ale sú veľmi zriedkavé. Najčastejšie predátorské vtáky, známe svojim slabým vôňou, lovia skunky.

V období párenia môže mužský skunk zbierať harém od niekoľkých žien, zvyšok roka skunky, z väčšej časti sú osamelé a nie veľmi spoločenské, dokonca aj navzájom. Manželské hry sa začínajú na začiatku jari av polovici leta, po krátkom tehotenstve, ženu prinášajú potomky: od šiestich do desiatich mláďat. Novorodenci sa narodia slepí a veľmi závislí od matky, jeden a pol mesiaca sa živia len mliekom a dva týždne po narodení sa oči začnú postupne otvárať. Batoľatá sa rýchlo rozvíjajú, rastú a silnejšie a už za štyri mesiace môžu byť vážnym "voňavým" nebezpečenstvom narušenia ich pokoja.

Dieťa skunks zostať s ich matkou asi dva mesiace po otvorení očí. Nasledujú ju neúnavne, učia sa získavať vlastné jedlo a bránia sa proti nepriateľom.

Domáce skunky

V poslednej dobe mnohí držia skunky ako domáce zvieratá po tom, čo odstránili svoje análne žľazy, vylučujúc vonné tajomstvo. Ale niektorí majitelia to nevenujú pozornosť a nechávajú svoju "zbraň" skunku. Doma, skunky môžu žiť 5-6 rokov. Avšak v niektorých štátoch Spojených štátov sú skunky ako domáce zvieratá zakázané zákonom, pretože sa predpokladá, že skunky môžu byť nosičmi besnoty.

Ale to neznamená, že skunk sa nemôže stať domácim miláčikom! Je to veľmi dobromyseľné a spoločenské zviera, s ním, s veľmi príjemným charakterom. Ak domáce mačky alebo psy môžu niekedy prejaviť svoju povahu, pes môže žuť na topánkach, mačka môže poškriabať nábytok, potom skunk to nikdy neurobí. Skunky sú veľmi lojálne a láskyplné. Neporúšajú iné domáce zvieratá a malé deti. Najčastejšie sa stáva opak. Preto sa uistite, že zviera netrpí v čase hry.

Učte zviera do rúk od prvých minút z datovania. Takže učíte zviera, aby vám dôveroval. Skunky nikdy neškrtí svojho pána. Odpovedajú na ladenie a lásku, keď s nimi hrajú. V prípade hier nakupujte hračky v predajniach domácich zvierat. Budú sa robiť všetky druhy loptičiek, veľké myši a palice. Pokúste sa vybrať stredne veľkú hračku s minimom malých detailov, aby skunk nezaškrtil ani nezjedol nič. Skunk potrebuje klietku, kde sa cíti bezpečne. Nerušujte zviera počas spánku a odpočinku. Nezabudnite umiestniť do klietky miesto suchého trávy, aby sa zviera mohlo do neho zakopnúť. Nechajte klietku otvorenú tak, aby sa domáce zviera mohla voľne pohybovať po dome. Nemôžete sa báť domácich rastlín alebo nábytku - skunky nič neublížia, ale môžu sa pohybovať. Budete prekvapení, aké sú čisté zvieratá.

Nezabudnite, že skunk je nočné zviera. Ak nechcete, aby vás v noci prebudil na hranie, zatvorte dvere do spálne. Samotné zviera je schopné zabaviť sa v prítomnosti hračiek. Nenechajte zvieratá spať v noci. On sám sa nakoniec premenil na svoju každodennú rutinu. Skunk potrebuje veľké pazúry, nie na ochranu, ale na jedlo. Oni absolútne nemajú poškriabaniu ako mačky. Aby nedošlo k nepríjemnosti domácich zvierat, razte raz do týždňa rezu s nožnicami na nechty. Postup je absolútne bezbolestný pre zviera.

Pamätajte si, že v zime v divokej skunky hibernácie. Doma sa to nestane, ale zviera potrebuje oveľa viac času na spanie a menšie množstvo jedla. Skunková strava sa skladá z hmyzu a koreňov rastlín, čo je dosť ťažké zabezpečiť. Krmivo vášho domáceho vareného kuracieho filé, zeleniny, sušeného ovocia a semien. Skunky veľmi milujú obilniny a bobule. Rozmaznávajte svojho maznáčika! Ak nemáte čas na varenie, potom skunk rád bude jesť suché krmivo pre psov. Ale urobiť diétu rýchleho občerstvenia samo o sebe nestojí za to. Vedú k rozvoju urolitiázy.

Skunky nevyžadujú žiadne špeciálne očkovanie. Môžete robiť očkovanie psov podľa štandardného plánu. Dvakrát za rok stojí za to, aby sa prípravky od hlístov, aj keď zviera nechodí. Chôdza za skunk je veľký stres. Keď sú odstránené žľazy, nemôžu sa brániť od mačiek a psov tak, ako sú zvyknutí. Ak potrebujete prepraviť zviera, urobte to v klietke pre mačky. Domáce zvieratá sú veľmi plaché.

Nezačínajte skunkový dom starší ako dva roky. Môže to trvať veľa času na skrášlenie. Dospelé zviera, ktoré žilo vo voľnej prírode, obáva sa muža. Nebudete s ním môcť budovať vzťah dôvery. Mladiství, naopak, sa veľmi ľahko skrášli a vycvičí. Môžu urobiť skvelú kampaň pre domáce stretnutia a hry. Skunky nie sú vôbec agresívne a veľmi milé pre všetkých. Stojí za to pamätať, pozývajú hostí. Zviera môže byť veľmi vystrašené hlasnými zvukmi a neznámymi tvárami, potom sa dostane do dlhého spánku a apatia.

S opatrnosťou budete mať v dome roztomilé, milé zviera, príjemné pre domácnosť.

zoo-club-org