Zver

HARE-RUSAK, POPIS, ŽIVOTNÉ PROSTREDIE, PODOBNÝ PREDNOST A ROZDIELY RUSAKU A BELYÁKA, POWER, PHOTO, VIDEO

Pin
Send
Share
Send
Send


Zajíc patrí do triedy cicavcov, poradia zajacov, zajacej rodiny, rodu zajacov.

stanovište

Tento cicavec je obyčajný na severe Eurázie. Hlavnými biotopmi sú tundra, lesné a lesné stepné oblasti, kde zajačik zvyčajne žije izolovane.

Pri výmene krmovín a zhoršujúcich sa poveternostných podmienok sa tieto zvieratá môžu pohybovať v značnej vzdialenosti od trvalých biotopov.

Biely zajac žije v širokom geografickom rozmedzí. Toto je celá tundra a lesné zóny severnej Európy (Poľsko, Škandinávia, Škótsko), Rusko, Mongolsko a severovýchodná Čína. To bolo tiež doručené do Južnej Ameriky (Čile, Argentína).

vzhľad

Dospelý biely zajac dosahuje dĺžku 43-61 cm a jeho chvost je malý - 4-7 cm, uši majú dĺžku 7,6 - 10 cm, vážia 1,6 - 4,5 kg. "Severné" zajace sú oveľa väčšie ako ich "južné" príbuzní. Farba sa líši v závislosti od sezóny. Zajačik je v zime úplne biely a v lete jeho biotop ovplyvňuje farbu - kožušina sa stáva načervenalohnedou alebo hnedou. Zmena farby zajaca sa nazýva opadávanie. V priebehu roka dvakrát rodí - od konca februára do mája (jar) a od októbra do januára - v zime. Trvanie procesu zmeny farby je kratšie v teplom jar ako v chladnom počasí. V priemere zmena farby zajača trvá približne 80 dní.

Čo zožiera zajac

Strava závisí od habitatu a ročného obdobia. Biely zajac sa vzťahuje na bylinožravé zvieratá. V lete obyvatelia lesa požívajú kŕmenie na zelenú vegetáciu a obyvatelia tundry jedia alpské trávy. Zajacie ochotne jedia obilniny, lišajníky, ovos a ďateliny. Avšak v zime, keď sú všetky potraviny väčšinou pod snehom, živia sa kôrou kríkov a rôznymi stromami.

Na jeseň a v zime, tvrdšie krmivo vstupuje do dávky bielych zajacov, v súčasnosti sa živia stromovou kôrou (vŕba, osika, breza), rôzne bobule (šípka, žeriav, vtáčia čerešňa, jalovec) a vyberajú cédrové kužele zo snehu. To spôsobuje nedostatok stravy minerálnych solí, takže zajace niekedy jesú pôdu, zvieracie kosti a štrk.

rozmnožovanie

Zacínuje pomer pohlaví približne 50 až 50 rokov. Keď dosiahne pubertu, zajačik sa začína rozmnožovať. Gestačný stav žien sa deje 2-3 krát, ale častejšie 2 krát za rok. Prvá cesta sa uskutočňuje vo februári až marci, druhá v máji až júni. Trvanie tehotenstva pre zajacov sa pohybuje od 47 do 54 dní. Žena porodí štyri zajace, každý váži približne 90 g. Veľkosť matky úplne určuje počet zajacov v jednom plodu, čím väčšia je samica, tým viac detí sa narodí pre jedného potomka.

Telo novorodeného bieleho zajaca je úplne pokryté hustou kožušinou. Matka zajaca živí svoje deti s materským mliekom v priemere štyri týždne. Mlieko samice je veľmi tučné a výživné, a preto kŕmi mláďatá len raz za deň. Biele zajace dosahuje sexuálnu zrelosť po 10 mesiacoch. Priemerná dĺžka života zajacov vo voľnej prírode sa pohybuje od 7 do 17 rokov, ale väčšina z nich z rôznych dôvodov nežije do veku päť rokov.

Zahŕňa zajac

Vzťah medzi pohlaviami sa vyvíja takým spôsobom, že muži dominujú ženy. V rozmnožovacej sezóne sa niekedy samci chcú páčiť s rovnakou ženou, ktorá často spôsobuje medzi nimi boj.

Popoludní biely zajac spí najviac, pretože je nočný zviera.

Stáva sa tak, že počas krutého zimného chladu, keď je množstvo potravín nedostatočné, tieto zvieratá používajú obilniny (obilniny) a kôru ovocných stromov ako potraviny, ktoré spôsobujú ekonomické škody ľuďom. Zajačik je dôležitým predmetom športového lovu. Muž ho loví za kožu a mäso.

Ako už bolo spomenuté, biely zajac je schopný žiť takmer 17 rokov, ale vo väčšine prípadov jeho dĺžka života nie je dlhšia ako 5 rokov. Hlavnými dôvodmi sú rôzne druhy predátorov (líška, rys, zlatý orol, sova), ako aj parazity a nedostatočné jedlo, najmä v zime.

Popis zajači zajac

Hnedý zajac pomerne veľká osoba, ktorá rastie na dĺžku 68 cm a váži približne 7 kg. hlavná vlastnosť Všetky zajace sú dlhé 9-15 cm, klinovité uši, vďaka čomu sú schopní počuť vo veľkej vzdialenosti, ale bohužiaľ, vôňu a zrak. Pri nebezpečenstve hlodavec vykazuje najväčšiu agresiu, útočia, a tým aj vystrašených páchateľov. Je pravda, že v loveckej sezóne sú také ozdoby cenné. Kožušinový zajac v okolí očí sa zobrazujú rôzne odtiene hnedého a bielych kruhov. Pre cicavce je charakteristická vlnitá, hodvábna a lesklá kožušina. Je to krása kožušiny, ktorá priťahuje poľovníkov. Očakávaná dĺžka života zajaca v prírode nie je veľká, ženy žijú 5 rokov, muži 9 rokov. Zaznamenali sa však aj osoby, ktoré žili 12-14 rokov!

Aké sú podobnosti a rozdiely medzi zajačikmi bieleho zajaca

Keďže mnohí z nás mýlia zajac a biely zajac, povieme vám o podobnostiach a rozdieloch medzi týmito zajacmi.

podobnosti:

2. Olovo sedieť

3. Letná sivá kožušina

4. Jedzte len rastlinné jedlá.

5. Nedávajte zásoby na zimu

rozdiely:

1. Králičí zajac väčší

2. Biely zajac je v zime úplne biely, iba hroty uší zostávajú tmavé a zajac len jasne

3. Zajíc žije len v lese, zajac je v záhradách, lúkach, stepí, ornej pôde

4. Biely zajac má široké nohy prispôsobené snehu.

5. Biele vlasy majú viditeľne kratšie uši ako hnedý zajačik a sú namalované v tmavom bode.

6. Zajač má vlnité vlasy, zajačik je hladký

7. Zadné končatiny bieleho zajaca sú oveľa kratšie ako u zajaca.

8. V zajači je chvost klinovitý a dlhý, u zajaca je krátky a okrúhly.

9. V zime sa biely zajac živí osincom a vŕbou, zajac je dubová a javorová kôra.

Ako ste pochopili z vyššie uvedeného, ​​zajace majú pomerne málo rozdielov a existuje oveľa menej podobností. Ďalej budeme hovoriť o výžive a biotopoch. zajac.

Habitat zajac

Habitat zajači zajac - európsku lesnú stepu, Irán, Kazachstan, Turecko a dokonca aj severnú Afriku.

Cicavec dokonale unikne od svojich nepriateľov, urýchľuje rýchlosť 80 km / h a dramaticky mení smer, ktorý vedie k stúpačom, ako vlk, sova a líška. A to všetko vďaka silným zadným končatínam s dlhými nohami.

Tieto zvieratá sú schopné žiť samostatne aj v skupinách. Chovajú sa trikrát ročne, kde sa v jednom vrhu ženy nachádza od 1 do 9 detí. Celkove trvá tehotenstvo asi 50 dní. Králiky sa narodili zrakovo postihnuté a už sa dokázali samostatne pohybovať, aj keď potrebujú materské mlieko po dobu 5-7 dní, po niekoľkých týždňoch od narodenia sú pripravení prejsť na bežné jedlo.

Čo to znamená zajači zajac

Podiel zajacov závisí od času roka. Napríklad v období jari-leta sú pobočky a listy mladých kríkov a stromov, rôzne byliny, púpava a ďatelina, melóny a tekvice, zelenina. V období jeseň-zima cicavci zbierajú zvyšky obilných plodín zo snehu a listov, kŕmia kôrou rôznych stromov a nepochybne spôsobujú im veľkú ujmu.

Vzhľad poddruh zajac biely zajac

Tento poddruh má labky, veľké na šírku, úplne pokryté hustou kožušinou. Hmotnosť zvieraťa môže dosiahnuť 4,5 až 5 kg. Dĺžka uší dosahuje 10 cm. Malý zaoblený chvost je asi 6,5 cm.

Farba zajača sa mení so zmenou sezóny, kabát je šedý v lete, niekedy s nádychom červenej farby. A v zime - snehovo biele, s ťažko viditeľnými tmavými škvrnami na ušiach. Zajačika sa zbiera dvakrát ročne, tento proces sa vyskytuje v závislosti od teplotných podmienok v lokalite. Na území, kde padá sneh, je oveľa menej, farba zvieraťa zostáva šedá.

Biele správanie zajacov v každodennom živote

S dostatočným množstvom potravy bude zajac schopný prekonať až 9-10 km za jednu noc, v opačnom prípade nebude mať ani tri km. Úžasný fakt: biely zajac má čas zaklopať na zem svojimi labkami pred odchodom z miesta. Označuje tak svoj prístup k nebezpečenstvu. Zapojenie trate, biely skoky päť metrov vpred, a potom náhle na stranu.

Špecifiká výžive zajacov z zajacov

Zviera patrí zástupcom bylinožravcov. V lete potraviny obsahujú zelené rastliny, ako je ďatelina, listy, ktoré sa nachádzajú v obytných priestoroch.

V zime je oveľa ťažšie nájsť jedlo. Počas tohto obdobia príde kôra stromu, prichádza breza alebo osika, rovnako ako pobočky suchých kríkov. Kužele nachádzajúce sa v snehu alebo suchá tráva poskytujú jedlo.

Plemeno zajaca

Jarné a letné obdobie sa považujú za najvhodnejšie na párenie. Zvyčajne sa narodí až sedem mláďat. V sezóne sú dve až štyri mláďatá potomstva. Gestačná doba samice zajaca trvá približne 50 dní. Zajacia prichádzajú na svet s otvorenými očami a už sa môžu pohybovať. Samice, zvláštne, kŕmia nielen ich potomstvo, ale aj náhodne našli mláďatá sú zajace, pretože z nahromadeného mlieka v žľazách, inštinkt prinúti zajace, aby sa oslobodili od svojho prebytku.

Keď sa muž objaví na obzore, samica zajíka ho odvádza od svojich potomkov, predstiera, že je zranená, snaží sa pritiahnuť pozornosť poklepaním na zem so svojimi labkami. Mužská biela sa nezúčastňuje na starostlivosti o mláďatá, ale na druhej strane sa nezasahuje a neprináša problémy.

Vo veku dvoch týždňov začínajú zajačika samostatne konzumovať trávu, stonky a listy zelených rastlín. Prvých osem dní sa potomstvo živí výlučne materským mliekom a potom deti chodia na pravidelnú stravu. Po dosiahnutí dvoch a pol týždňa sa deti stanú nezávislé a vo veku desiatich mesiacov sú pripravené na sexuálnu aktivitu. Priemerná dĺžka života zajacov je vo väčšine prípadov 17 rokov.

Biely zajačik biotop


Rovnako ako zajac zajača, biotopy tohto druhu sú veľmi rôznorodé. Belyak sa stará o oblasť bývania v blízkosti krajiny, kde môžete vždy nájsť jedlo napriek sezóne. Toto miesto môže byť hranou zmiešaných lesov alebo húštín. Taktiež je zajačik ukrytý vo vysokej tráve, niekedy v trstinách pri vode - tam bude pre nepriateľov mimo dosahu.

Najrozvinutejší zmysel pre organický biely jastrab je povesť, ktorá ho okamžite varuje pred prístupom predátora alebo akoukoľvek inou kalamitou. Zrak a vôňa sú oveľa slabšie a ak osoba stojí v blízkosti, aj na prázdnom teréne sa biele vlasy niekedy dostatočne približujú. V skutočnosti jediným ochranným opatrením proti prenasledovateľovi je schopnosť rýchlo utiecť. Zaujímavé je, že sledovaný zajac, len trochu ďaleko od prenasledovania, robí šikovné triky. V priebehu vývoja sa zajači sa naučili odísť od predátorov pomocou neuveriteľnej zručnosti, prehnanosti a bezchybnej maskovania. Rýchlosť jazdy sa dá porovnať s rýchlosťou cestujúceho a to je 50-60 km / h. So všetkým tým, bez zníženia tempa, môžu urobiť ostré otáčky, nútiť nepriateľa, aby sa spomalil, aby sa opäť chytrý príjem.

Biela populácia zajacov a faktory, ktoré ich ovplyvňujú

Populácia tohto druhu zajacov sa nachádza najmä v severných oblastiach, v lesoch severozápadnej Európy (Švajčiarsko, Nórsko, Škandinávia), v Severnej Amerike, v časti Ruska v blízkosti Európy, v zóne tundra, na Sakhalíne.

Nepriatelia sú zajac, karmín, ale väčšinou liška. V zime sa zajačika dostávajú do labyrintov predátorov častejšie ako v lete. Veľké vtáctvo ich napadne, napríklad orli bielych. Aj keď majú zajace dostatočný počet nepriateľov, ale všetci sa kŕmia výhradne z zajacov, možným dôvodom tohto javu je, že ich počet nie je príliš veľký. Dokazujú to zistenia ich pozostatkov, že väčšina bielych zajacov zomiera pred útokmi predátorov a zriedka žije do staroby.

V minulých storočiach sa zajace lovili veľmi zriedkavo, najčastejšie sa našli náhodou, pretože boli prenasledované jarabice. Ľudia staršej generácie nejedli zajacov kvôli svojim náboženským presvedčením, ktoré pripisovali zajacu, medveď a veveričku za "špinavé" zvieratá a ich spotreba nebola uvítaná. Pri zberu kožušín sa tiež nezobrali zajace.

Vo všeobecnosti je počet bieleho zajaca ovplyvnený mnohými javmi, ktoré ovplyvňujú jeho populáciu.

Biela ochrana zajaca

V súčasnej dobe sú biele vlasy dôležitým cieľom športového poľovníctva a kožušinového priemyslu. Vyťažené v množstve na potraviny a pokožku.

Počas výstavby a výstavby ciest a diaľnic, ako aj pri rekonštrukcii iných lineárnych komunikácií, ktoré prechádzajú cez lesy a priľahlé územia, sú zabezpečené zariadenia so špeciálnymi uličkami na bezpečný pohyb voľne žijúcich zvierat pozdĺž nich.

Biely zajac a človek

Zvyčajne zajači žijú v blízkosti osoby.

Niekedy populácia druhov rýchlo klesá v dôsledku rôznych epidémií. A v rokoch milosti počet sa dramaticky zvyšuje. Zvrtvy takýchto javov sa vyskytujú spravidla raz za 12 rokov.

Neustále ublíženie, ktoré biely zajac prináša na farmy a farmy, je pomerne malý a nemá osobitný vplyv na ekonomické aktivity ľudí. Avšak v priebehu času sa častejšie objavujú prípady infekcie ľudí počas obdobia lovu chorobami prevážanými bielymi zajacmi, ako je tularemia.

Účinok bieleho zajaca na ekologický stav prírody

Biely zajac je jednoduchý poddruh, ktorý sa ľahko prispôsobí blízkej osobe. Časom sa populácia mení desiatky alebo dokonca stokrát. Hlavným dôvodom zániku počtu hláv sú epizootiká, ktoré sú dôsledkom "zberu" týchto zajacov. Povaha tohto javu sa zriedka získava. Vyskytli sa prípady početných úmrtí zajacov tohto plemena od parazitov červov, z ktorých sú hmyzožravce (obludy), ktoré spravidla žijú na ľahkých zvieratách, obzvlášť nebezpečné. Časté sú aj črevné ochorenia. V dobách vysokej populácie bieleho zajaca sa zvyšuje počet predátorských zvierat, ktoré ich lovia: líšky, zlaté orly a sovy.

habitat

Zajačik, ako už bolo spomenuté, je bežným zvieraťom. Nachádza sa v lesoch Severnej Ameriky, Švédska, Škandinávie a Nórska, teda v severných oblastiach. V Rusku si zvieratá vybrali lesy na Sibíri, Kamčatke a Sakhalíne. Cicavce žijú v regiónoch Sumy, Jytomyr a Chernihiv, ktoré sa nachádzajú na Ukrajine.

Kde žije biely zajac? Cicavc predurčuje žiť na miestach, kde sa kedykoľvek počas roka nachádza množstvo potravín. Z tohto dôvodu sa zvieratá najčastejšie nachádzajú na okrajoch listnatých a zmiešaných lesov. Zajac sa snažia usadiť na miestach, kde ich dravci nerušia. Skrývajú sa od väčších a silnejších protivníkov v húštinách, vysokých stepníkoch a rákosiach, ktoré rastú v blízkosti vodných plôch.

Biely zajac je býložravý, ktorý konzumuje potraviny rastlinného pôvodu. Strava cicavca priamo závisí od sezóny. Takže v letnom období, zvieratá jesť bylinné rastliny, ako je ďatelina, rašelina, goldenrod. Sú radi, že jedia obilniny, kvety a listy púpava. Belyaki veľmi dobre pozná liečivé rastliny a používa ich ako potravu.

V jesennej sezóne sa diéta zajacov stáva vzácnou. Počas tohto obdobia tvoria malé vetvy kríkov, ktoré nájdu zvieratá v lese.

Čo zjeduje zajac v zime? Cicavče s potešením škriabali kôru rôznych stromov: osika, vŕba, breza. Zo snehu získajú cédrové kužele a suchú trávu. Ak máte šťastie, zvieratá môžu jesť bobule, ktoré zostávajú na kríkoch. Okrem všetkých vyššie uvedených, whitefish jesť jelša a horský popol, jalovec a psík ruže. Pri hľadaní jedla prichádzajú do sadov a hlbokú kôru stromov, ktoré tam rastú.

Jar je prechodným obdobím roka, počas tohto obdobia dochádza k významným zmenám pomeru zajacov. Namiesto kôry zvieratá opätovne konzumujú mladé bylinné rastliny, rovnako ako výhonky kríkov a stromov. To je to, čo zajíc beží po celý rok.

Spôsob života

Najaktívnejšie zvieratá sú večer a pred úsvitom.

Po začiatku chladného počasia vytiahli malý otvor do snehu. Slúži ako útočisko: tu sa cicavci schovávajú počas dňa av zlom počasí. V lete nie sú takéto prístrešky potrebné, takže biely ležia na tráve rastúcej pri stromoch a kríkoch.

Zajac sú dosť chytré zvieratá. Spomínajú na cestu, ktorú odoberú z útulku na miesto kŕmenia a zakaždým sa pohybujú rovnakým smerom. V zime aj ľudia môžu chodiť pozdĺž ciest vysledovaných bielymi zajacmi.

Pokiaľ ide o hľadanie jedla, biely zajac vykazuje vytrvalosť. V jednu noc môže zviera pokrývať obrovskú vzdialenosť - takmer 10 km. Ak je zviera kŕmené, prechádza pod krytom noci len 1 km. V prípade nebezpečenstva je zajac zachránený iba schopnosťou rýchleho pohybu, pretože zrak a pocit vône u zvierat sú veľmi, veľmi zle vyvinuté.

rozmnožovanie

Zajac sú plodné zvieratá. Сезон спаривания приходится на весенне-летний период. Женские особи особо плодовиты в возрасте 2-7 лет. Продолжительность беременности в среднем составляет 47-55 дней, через некоторое время после родов зайчиха готова к спариванию. Таким образом, за один сезон на свет появляется от 2 до 4 выводков по 5-7 зайчат в каждом.Samozrejme, tieto údaje sú zovšeobecnené. Skutočný výkon závisí priamo od výživy a veku žien. Okot sa deje na tráve. Prvá rodina sa objaví v apríli alebo máji, druhá - v júni alebo júli, tretia - v auguste alebo septembri. Zajac narodení v marci alebo novembri najčastejšie zomierajú.

Životný cyklus

Novorodené biele plášte sú pokryté hustou načechranou kožušinou. Narodili sa zrakovo postihnutí, čo rozlišuje zástupcov tohto druhu od mnohých cicavcov. Okrem toho sa schopnosť pohybu nezávisle prejavuje v prvých minútach života. Hmotnosť zajaca je 100-130 gramov. Počas 8 dní po narodení jediný výrobok, ktorý zvieratá konzumujú, je materské mlieko. Kŕmia zvieratá raz denne. V druhom týždni života sa do stravy pridáva čerstvá tráva. Už od 15. dňa sa mláďatá odchádzajú od matky, začína ich nezávislá existencia. Dosiahli pubertu za 10 mesiacov.

Život bielyho zajaca v lese je 17 rokov, ale iba malá časť zvierat žije do tohto veku. Nebezpečenstvom pre cicavca sú pytliaci, predátori a rôzne infekcie.

Králičia kožušina je veľmi cenená, a preto sú zvieratá lovené. Mäso má vynikajúcu chuť. To je ďalší dôvod, prečo pytliaci zabili biele vlasy.

V prípade nebezpečenstva môžu zvieratá utekať len zo svojho zdroja. Nepriatelia zajacov sú dravci, ktorí sa rýchlo pohybujú, skákajú ďaleko a majú dobrý zrak. Kvôli svojej neistote sa zvieratá stávajú pomerne ľahkou korisťou pre rysa, líšky, zlaté orly a sovu.

Ale s predátormi a pytliakmi nemožno porovnávať infekciu. Existujú prípady, kedy biely jastrab zomrel en masse kvôli parazitickým červom. Epizootiká - infekčné ochorenie, ktoré pokrýva takmer 100% miestnej populácie zajacov. Okrem toho veľmi často zvieratá postihujú choroby črevných červov, tularemia a pseudotuberkulózu.

Farba srsti zajacov, chuť mäsa priťahuje pytliaky. Lovecké zvieratá sa zhodujú so športom. Existuje niekoľko spôsobov. Najobľúbenejšie z nich je nárast. Lovci sú rozdelení na beaters a strelcov. V zimnej sezóne zohrávajú psy úlohu beaters, pretože človek nemôže vždy zachytiť vystrašeného zajaca, ktorý beží rýchlosťou 50-70 km / h. Beaters lákajú zvieratá na pozíciu výstrelu, kde sú zabité. Zviera sa pokúša zamieňať stopy, pretože beží v cikcakoch alebo v kruhu.

Ďalším spôsobom, ako loviť, je nájsť biely zajac na čiernej ploche. Na pozadí tmavej cesty je snehovo biela koža veľmi dobre viditeľná. V zime sú zajace lovené trailovou metódou alebo čítaním stopy. K tomu musí byť človek vytrvalý a dobre známy návyky bieleho zajaca.

Zajačik je chránený podľa Bernského dohovoru. Tento druh je uvedený v Červenej knihe Ukrajiny a červenom zozname medzinárodného spoločenstva ochrany. Zoodefenderi z celého sveta robia všetko pre to, aby zabránili vyhynutiu bielych chlpov. S pomocou veľkých dlhých uší králičí si všimnite nebezpečenstvo. Vedia, ako sa skrývať a rýchlo utiecť od predátorov, ale to nie vždy zachraňuje ich životy.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org