Vtáctvo

Jay vták: popis a fotografiu

Ak nie, ako to vyzerá a kde žije?

Áno, tento vták bol vynájdený v trilógii "The Hunger Games" spisovateľkou Susanom Collinsom. V príbehu je tento vták hybridom spoločného jay s jeho mutantom, ktorý bol vydaný v okrese 13. Jeho (mutant) rys, ktorý možno vidieť vo filme, je zapamätanie všetkých zvukov, slov a hudby, ktoré počujú a potom ich hrajú. Táto schopnosť bola použitá na špionáž. Hybrid bol schopný jednoducho zopakovať zvuky a hlavná postava v prvej časti trilógie ich použila ako signál.

Skutočne existujúci Lyra vták je veľmi podobný tomuto obrazu, ale toto je ďalší príbeh.

Mockingbird je fiktívna postava a v reálnom svete neexistuje. Tento vták bol vytvorený špeciálne pre taký film ako The Hunger Games. Vo filme je pôvod vtáka definovaný ako prechod jay a posmešného vtáctva.

Serg1111, nemáte úplne pravdu, existuje takýto vták, len sa nazýva Jay Steller,

Tento vták žije v Kanade a na severe Spojených štátov, má inú farbu ako knihu: v skutočnosti je čierna s modrým pálením, ale vie aj napodobňovať hlasy iných vtákov a mechanizmov a tvar je rovnaký ako ten, ktorý je opísaný v knihe a filme ,

Kanadské provincie majú okrem všeobecne akceptovaného znaku a vlajky aj iné oficiálne symboly: zviera, vták, strom, kvet, kameň atď. Stellerov jay je oficiálnym vtákom Britskej Kolumbie, jeho "vtáčou tvárou". Rozhodnutie vybudovať elegantnú brunetku s veľkolepým účesom na takej vysokej administratívnej hodnosti sa uskutočnilo na provinčnom referende v roku 1987.

Významný nemecký prírodovedec Georg Wilhelm Steller (Georg Wilhelm Steller, 1709-1746, ktorý zomrel a bol pochovaný v Tyumene) prvýkrát opísal jay tohto druhu. Pracoval na základe zmluvy v Petrohradskej akadémii vied a zúčastnil sa druhej expedície Kamčatky na Vitus Bering, kde najmä skúmal severozápadné pobrežie Ameriky.

Ako plnohodnotný člen čeľade havranov, Stellerov jay je lupič: zrúcanina hniezd, útoky a dokonca aj zabíjanie malých vtákov, strašne zaútočí na mačky a psy a bráni svoje vlastné hniezdo. Skvelý imitátor: môže imitovať hlasy vtákov, veveričiek, mačiek, psov a dokonca zvuk niektorých mechanizmov!

Dokážete si predstaviť, akú účinnú zbraň proti konkurencii? Povedz, na veľkoryso zakrytý podávač - neprejdite. Stačí, aby sa klamný vták skryval a kričal horkým spôsobom - všetci jedlíci sa rozptýlia strachom a ponechajú stôl na jej úplnom odstránení.

Známe fakty, ktoré prežili stellerov jay až 16 rokov a 1 mesiac

vzhľad

Mockingbird je vtáčik podobný dudákovi. Dĺžka jeho tela je asi 30-40 centimetrov, pričom chvost vyrastie až 12-15 centimetrov.

Opis vtáčieho vtáka by mal začínať svojimi krídlami - ich rozpätie 50-55 centimetrov s dĺžkou samotných krídiel o 15-17 centimetrov. Váhové poskoky docela dosť, len 170-200 gramov. Hlava je zdobená krásnym širokým zväzkom. Nad perom sú perie maľované biele, zatiaľ čo zobák, krídla a samotný chvost sú čierne. Malé vtáčie telo má hrdzavé-hnedé perie s úzkymi pruhmi jasne modrej farby na ramenách.

Perie na hlave rojov rôznych regiónov sa farebne odlišujú. Napríklad európski jedinci majú ľahké perie s hnedými škvrnami. Ázijci majú na sebe svetlohnedý "účes", posmešné vtáctvo z Kaukazu a z Malého Ázie čierne. Od zobáka po krk sú široké čierne pruhy. Labky sú červeno-hnedé, krk je svetlý. Krídla sú zaoblené, vtáčik jay letí pomerne pomaly.

V momentoch vzrušenia vták nadvihne perie na hlave a vytvára pekný zväzok. Pri pohľade na predátorov alebo ľudí, jays robia hlasné zvuky, varujú iné zvieratá a vtáky hrozí nebezpečenstvo.

Vo všeobecnosti rozkrok vyzerá veľmi elegantne a krásne. Ale nie všetci to vidia, pretože títo vtáci sú veľmi plachtí.

Pre tých, ktorí sa s touto pernou osobou oboznámia, často vzniká otázka: "Jay je migrujúci vták alebo nie?" Jednotlivci žijúci na juhu majú rovnaké územie. Tí, ktorí obývajú severné oblasti, sa taktiež pokúšajú odísť z obvyklých miest bez špeciálnych potrieb. Vtáky opúšťajú svoje rodné územia iba v prípade zlyhania plodín alebo príliš nepriaznivých podmienok. Ukazuje sa, že migrácia jays je mimoriadne nepravidelná.

Tento vták je skôr zvedavý a hlučný. Dlhé lety nie sú pre ňu zvláštne. Väčšinu času uprednostňuje skok z jedného stromu do druhého na vetvách, šípka v háji lesa.

Jayov hlas je zlý, ostrý. Tento druh dokonale napodobňuje zvuky iných vtákov alebo dokonca hlasu človeka. Vlastne z tohto dôvodu dostal jay prezývku "permuste". Nie je nezvyčajné, aby sa v hlbokom lese počulo štekanie alebo štekanie: vtáky, ktoré po návšteve ľudského obydlia si pamätajú zvuky, ktoré sa tam počuli.

V zimnom období, keď je ťažké vyhrabať potravu z vrstvy snehu, majú tí, ktorí sa vysmievajú, zvyčajne otvorené miesta, ktoré sa často objavujú na okraji miest a obcí.

Jay vták je lesník, ktorý trávi celý svoj život častejšie. Tento druh môže jesť nielen zeleninu, ale aj potraviny pre zvieratá. Najbežnejšou výživou výsadkových vtákov sú bobule, semená, hmyz, žaby, vajcia malých vtákov a jašterice. Okrem toho niektoré džungy útočia na mláďatá, malé hlodavce alebo mladé spevníky, ktoré sa len učia lietať. Môžu tiež zhromažďovať potraviny na zemi, pohybujúce sa skákaním.

Jay vták, foto a popis, ktorý možno vidieť v tomto článku, je celkom šikovný. Uchováva žalude na zimu, zhromažďuje ich a ukrýva ich v úkrytoch. Niektorí jedinci zhromažďujú až 4 kilogramy žaluďov. Ak chce vták hodovať na húsenicu, ktorá sa zaškriabá pod kôrou, jay môže držať hlavu a rozbiť kôru. Rovnako loví aj ďalšie skryté hmyz. Veľmi často sa ukladajú úlovky vo veverkách alebo iných vtákoch, ktoré zožierajú všetky zásoby.

Avšak, často jay a nepamätá si ich rezervy. Takáto krátka spomienka na vták hrá do rúk dubov - zabudnuté žaludy vyrastajú, aby vytvorili nové dubové lesy.

rozmnožovanie

Hniezda v jays začína skoro na jar. Vtáky tvoria dvojice a začnú stavať hniezdo. Pre tieto účely si vyberajú najtmavšie rohy lesa. Môžu postaviť hniezdo ako na ihličnatých stromoch, tak na listnatých stromoch.

Hniezda sa usporiada na postranné vetvy zdvihnuté nad zemou do výšky 2 - 5 metrov. Sú poháňané z pobočiek so suchou trávou zvnútra. To sa podobá miske s priemerom asi 20-30 centimetrov, hĺbka 15 centimetrov. Pestré perie, perie, vlna a mech sa rozšírili do tráviaceho dna jačmenného vtáctva. Niekedy sú domovy vybavené hotovými dutinami.

Samica môže položiť 5-7 vajíčok, po ktorých inkubuje 16-17 dní. Približne v polovici mája kuriatko poklop. Prvých 20 dní ich rodičia starostlivo podávajú. Do konca júna sa z hniezda odletia mladé jamy. Až do prvých dní jesene sa kurčatá snažia zostať blízko k svojim rodičom a potom začnú samostatný život. Zvyčajne sa mladí ľudia z rôznych rodín stretávajú v stádach a hľadajú vhodné miesto na bývanie.

životnosť

Bird jay v prírode žije asi 5-7 rokov. Boli však prípady, kedy žili až 22 rokov.

Jay vták, ktorého fotografia a opis bude neúplný bez toho, aby hovoril o nebezpečenstvách, ktoré spočívajú v živote, vedie k aktívnemu životnému štýlu. Zatiaľ čo slnko svieti, posmievači dostávajú vlastné jedlo. Ale akonáhle padne noc, vtáky sa schovávajú vo vetvách stromov. Za zlého počasia alebo zimnej snehovej doby sa jays nachádzajú v údolných vetvách.

Veľa nepriateľov má v prírode výsmech. Vták musí byť obozretný z predátorov a väčších vtákov. Môže byť napadnutý orlovou sovu, marten a šedou vranou a goshawk. Počet vtákov však zostáva zachovaný. V súčasnosti neexistuje nebezpečenstvo zániku tohto druhu.

Popularita a legendy

Jay, ktorého fotka vyzdobí akúkoľvek zbierku, je pomerne populárny nielen kvôli jeho dobrému vzhľadu. Existujú ďalšie zaujímavé zručnosti, pre ktoré sú ľudia ochotní držať vtáky doma alebo im pripisovať úžasné vlastnosti.

Takže jays nemôžu len opakovať zvuky. Existujú prípady, keď vták zopakoval viac ako desať slov, imitujúc nielen slová, ale aj ľudský hlas.

Navyše, niektorí jedinci sú schopní vyrovnať sa s viper, čo z nich robí žiaduce domáce zviera v oblastiach, kde sa často stretávate s týmito plazy.

V niektorých kultúrach sa jay považuje za druh šťastného vtáka. V iných krajinách sa však verí, že tieto vtáky prinášajú smolu.

V americkej televíznej sérii Teória veľkého tresku, jedna z hlavných postáv, ktorá sa bojí vtákov až po hrôzu, vďaka jay sa stal ich horlivým obdivovateľom.

Nedávny film "Mocking Jay", v ktorom bol vták symbolom slobody, boj proti útlaku a nespravodlivosti, priniesol tomuto druhu veľkú slávu.

Nuž, nemožno pamätať na nádherný román Harper Leeho "Zabiť Mockingbird". Zmienka o tomto vtákovi v knihe spočíva v tom, že posmešné vtáky sú veľmi neškodné a schopné prinášať radosť svojim spevom. Nezaujímajú "kultúrne" bobule, nestrácajú ľudské bývanie. Spievajú len ...

Jay popis

Jay nemôže byť nazývaný malým vtákom: má dvojnásobnú veľkosť škvrnitosti, od zobáka po chvost, dĺžka jej tela je asi 40 cm a rozpätie krídiel dosahuje pol metra. Jayová hmotnosť je pomerne malá a je 170-200 g, Sedí na vetve, vták vyzerá menej ako v lete.

Jay životný štýl

Dokonca aj jasné perie a denný život často neumožňujú vidieť jays v ich prirodzenom prostredí. Vtáky sú veľmi opatrní a plachý. Citlivo reagujú na najmenšie rusty a pohyby v okolí, rýchlo sa schovávajú v hustých vetvách a oznamujú ostatným príbuzným možnú hrozbu rušivých výkrikov. Hlboké zvuky od vtákov budú sprevádzať pohyb nebezpečného predmetu dlhší čas. Pre takú super bdelosť sa jays nazývajú lesné stráže.

Jayova vlastná pieseň nie je melodická alebo expresívna a zvyčajne sa skladá z nezrozumiteľného pískania, kliknutia, bzučania. Ale nádherný talent míchavého vtáka umožňuje vtákovi zahrnúť do svojho repertoáru napodobňovanie zaslechnutého spevu iných vtákov a zvukov húštiny. Po návrate do lesa po pobyte v blízkosti vidieckeho obydlia sú jays schopné napodobňovať blednutie oviec, vyčistenie mačky, štekanie psa, zvuk sekery, vrúbkovanie dverí. Jednotlivci žijúci v zajatí môžu dokonca reprodukovať jednoduché frázy, ktoré osoba hovorí, opakujú nielen slová, ale aj intonácie.

Hlavná časť dňa stráveného vtákov hľadajúc jedlo. Málokedy klesajú na zem alebo letia na dlhé vzdialenosti, radšej zostávajú dlhú dobu v bezpečnej výške strednej a hornej vrstvy lesa. Ich leto v otvorenom priestore sa môže zdať pomalé a nepríjemné. Takéto manévrovacie pohyby, vykonávané striedavými údermi a rozmiestneniami, sú veľmi vhodné na pohyb vtákov na krátke vzdialenosti.

Po väčšinu roka žijú jays v pároch, v niektorých druhoch monogamné., V malých počtoch od 20 do 30 jedincov sa kŕdle zhromažďujú až v predvečer zimy, keď dokončili vychovávanie potomkov. To umožňuje, aby sa v priebehu počasia stratili menej tepla, keď sa skrývajú vo vetvách ihličnatých stromov ako skupina. V závislosti na poddruhu a životných podmienkach môže byť životný štýl jásov buď kočovný, alebo sedavý. Všeobecne platí, že jays majú dobré adaptačné vlastnosti. V kombinácii s pomerne ostrou mysľou to umožňuje lesným mockingbirds prispôsobiť sa aj veľmi príjemnému prostrediu.

To je zaujímavé! Vďaka svojim trikám nájdu jays mnohé spôsoby, ako uľahčiť ich existenciu. Oni nezanedbávajú ľahkú korisť, ničia veveričky a hniezda iných vtákov, kradnú bramborové hľuzy, mrkvu a repu roztrúsenú na poliach, aby sa vysušili, robili nálety na vinohrady a sady hľadajúc šťavnatú pochúťku.

Najdôležitejším dôkazom inteligencie jays je však spôsob, ako sa zbavujú ektoparazitov. Vták ide do mraveniska (jeho obyvatelia musia patriť do čeľade Formicinae) a šliapať na ňu, alebo len sedieť na vrchole. Podráždený nečakanou návštevou, hmyz zaútočí na nezvaného hosťa a rozprašuje kyselinu z jedovatých žliaz. Klesá na perie a rýchlo absorbuje, vylučovanie mravca zabíja otravné jay parazitov. Ornitológovia majú dokonca špeciálny pojem na takýto druh starostlivosti, - anthizing (enting).

Stanovište, biotopy

Jays je možné vidieť všade v Európe, vrátane Škandinávie a severného Ruska, Oblasť distribúcie vtáctva zahŕňa aj Kaukaz, Malú Áziu, severný Irán a africký kontinent, južné oblasti Sibíri a severné časti mongolského Altai. Prakticky všade, okrem vlhkých subtropík, jays žijú aj na Ďalekom východe. Napriek tomu, že predtým boli vtáky považované za kontinentálne, dnes sa nachádzajú na ostrovoch: existujú známe druhy, ktoré vytvárajú hniezdne miesta na Sardínii, na Korzike, na Sicílii, na Kréte, v gréckom súostroví, v Sakhalíne, v južných Kuriloch a na ostrove Kamčatky. Zvyčajne nie sú posádky posielané na dlhé lety, prežili zimu v stálych biotopoch a ponechali ich iba v prípadoch vážneho zlyhania plodín alebo nepriaznivých zmien klimatických podmienok. Preto migrácia jayov nie je pravidelnej povahy a bolo by správnejšie povedať, že časť populácie patrí migračnej a je súčasťou usadeného a putovania.

To je zaujímavé! Prítomnosť týchto vtákov ako znakov v mýtoch rôznych národov, od Oceánie až po Nórsko a od Japonska až po Veľkú Britániu naznačuje rozšírenú a dokonca všadeprítomnosť jayov. Slovania majú takú vieru. Avian Iriy (Vyri) je miesto, kde vtáky odletujú na zimu a sprevádzajú duše mŕtvych ľudí v ich putovaniach.

Na začiatku jari sa otvárajú brány Iria a bociany sa ponáhľajú na prebudovaciu krajinu a nosia svetové novonarodené deti. Iba tri vtáky majú kľúče k tomuto úžasnému príbytku - svišťu, lastovičku a jay, ktoré sa prvýkrát objavujú v Iriach a posledný sa tam vrátil. Jayové biotopy sú spojené s lesmi, najmä dubovými lesmi a zmiešanými traktami. Na juhu, vtáky tiež hniezť medzi kríky. Vo vertikálnom vzťahu je druh rozdelený medzi nížinami a zalesneným pásom hôr, ktorý nepresahuje úroveň okolo 1600 m.

Jay Bird Diet

Základom strave jays je rastlinná strava., Najčastejšie žaludy spadajú do húževnatých pazúr, ktoré vtáky šikovne rozrezávajú s ostrými hranami na dolnú čeľusť. Jej obľúbené menu je doplnené oreškami a rôznymi bobuľami - malinami, jahodami, jahody, horským popolom. Ak nie je možné nájsť žalude v dubových lesoch, jays sa živia semenami ovsa, pšenice, slnečnice, hrášku a zberajú ich na poliach. Od polovice jari do neskorej jesene sú do vašej stravy zahrnuté nové "produkty". Hlavnou korisťou vtákov počas tohto obdobia sú hmyzí škodcovia:

  • bronzových chrobákov,
  • blcha chrobák
  • sumec,
  • Môže chrobáky,
  • weevils,
  • húseníc priadky morušovej,
  • larvy pšenice.

V prípade jay sa môžu prejaviť predátorské inštinkty a potom sa pre nich stali potraviny malé hlodavce, žaby, jašterice a dokonca aj malé drobné vtáky - beaverbirds, bluebirds, šedivé flycatchers a ich potomkovia. Ale len niektoré poddruhy sa správajú týmto spôsobom, žaludy zostávajú hlavnou preferenciou európskych jesení.

To je zaujímavé! Jay má zvyk vytvárať rezervy pre budúcnosť. S jedlom, ktoré zistí, zapĺňa hyoidnú tašku, čo umožňuje rýchlo preniesť korisť na odľahlé miesta pod kôrou stromov v posteli listov alebo machu. V takýchto komorách sa niekedy zhromažďujú až 4 kg rôznych potravín. Niekedy vtáky zabúdajú na svoje úkryty, a potom ich obsah, klíčky, dáva vzniknúť nové dubové a orechové háje.

V zime, keď nie je možné získať potraviny v lese z pod snehovými pokrývkami, vidíme v blízkosti obydlí ľudí na okraji dedín a dokonca aj v meste, kde hľadajú jedlo. Niektoré druhy v podmienkach nedostatku prírodného zdroja potravy sa stávajú synantropickými, to znamená, že žijú v tesnej blízkosti ľudí.

Prirodzených nepriateľov

Napriek svojej opatrnosti a schopnosti rýchlo sa skrývať, v prírodnom prostredí jay trpí útokmi nepriateľov - jastrabmi goshawk, sovy, vrana, marteny. Nebezpečenstvo pre posmievačov je muž:

  • vtáky zomrú na otravu, kŕmia sa na poliach, kde sa zaviedli pesticídy na boj proti škodlivým hmyzom,
  • lesníci a poľovníci strieľajú jesy, pretože ich považujú za hnilobné hniezda,
  • pestovatelia a záhradníci zaistia pasce tak, aby vtáky nezaberali úrodu.

Stav obyvateľstva a druhov

Vďaka svojej špeciálnej starostlivosti, vysokým adaptačným schopnostiam a vynaliezanostiam sa jays podarilo udržať ich číselné a geografické rozloženie stabilné. V Európe územia, v ktorých je druhová populácia veľká, zahŕňajú Rusko, Ukrajinu, Bielorusko, Francúzsko, Portugalsko a Fínsko. На сегодняшний день исчезновение сойкам ничуть не грозит, а их природоохранный статус оценивается как вызывающий наименьшие опасения.

ЧЕМ ПИТАЕТСЯ СОЙКА

В зависимости от времени года птица сойка ищет пищу на земле или на деревьях. На поверхности земли она ищет себе пауков, червей и мелких грызунов. Vo stromoch, vták dychtivo jes žaludy, orechy, rovnako ako vajcia a dokonca aj mláďat ostatných vtákov.

Na jeseň hlavné jedlo z jay je žaludy. Každý vták zhromažďuje niekoľko tisíc žaluďov ročne, niektorí z nich sú starostlivo pochovaní v zemi. Jays schová žalude v pôde plytké. Vytrhávajú malú dieru so svojimi labkami, dávajú žalude a pokrývajú ju zemou, vetvičkami a listami. Jays tiež robia zásoby orechov, bukových kužeľov a bobúľ.

Na jar a v lete sa vtáky kŕmia hmyzom: drvivá, chrobákovití, hubovití, frézy. Z malých zvierat, jay jesť hlodavce, jašterice, žaby, malé vtáky, a sviatky na svoje vajcia taky.

ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Jay je plachý vták, ktorý je ľahšie počuť v lese ako vidieť. Jay žije v lese. Mimo hniezdiaceho obdobia tento vták preferuje dubové háje. V niektorých oblastiach je jay migrujúci vták. Počas letu je ťažké zamieňať sa s inými vtákmi. Môžete spoznať jay bielym perím z vnútra chvosta, čiernym chvostom, čiernym a modrým zrkadlom a bielymi škvrnami na krídlach. Na krátke vzdialenosti, jay letí rýchlo. Tento vták má zaujímavý zvyk - sedí na mraveneči a umožňuje mravcom "chodiť" vo svojom peru. Mravce tak vytvárajú kyselinu mravčiu, ktorá sa vniká do vtáčieho peria. Takto sa jay dokáže zbaviť rôznych parazitov.

Reprodukcia štiav

Doba hniezdenia na jeseň trvá od apríla do júna a je sprevádzaná komplexným rituálom. S nástupom prvých jarných dní vytvárajú dvojice a čoskoro začnú budovať hniezda. Hniezdo je zvyčajne postavené na území malej plochy, ktorá chráni vtáky pred inými zástupcami druhu. Toto územie obývajú už niekoľko rokov. Vtáky spoločne stavajú malé rovinné hniezdo dobre ukryté medzi vetvy stromu. Nachádza sa v blízkosti kufra. Hniezdo sa skladá z vetvičiek a stoniek trávy a je lemované suchou trávou.

Koncom apríla sa samica nachádza od 4 do 7 bledých nazelenalých alebo žltkastých s hnedými škvrnami vajíčok. Oni sú najatí zase samica a muž. Nestlings vyliahnu 16-17 dní. V hniezde zostávajú 19-20 dní a potom lietajú s rodičmi alebo sa zjednocujú vo veľkých kŕdľoch s inými jays.

PRIPOMIENKY SOYKOY

Jays žijú v zmiešaných, listnatých a ihličnatých lesoch av otvorených priestoroch len tam, kde je veľa stromov, ktoré rastú oddelene. Môžu sa nachádzať v blízkosti miest, ale vždy len na tých miestach, kde sú stromy, najmä duby. V hustom lese hlásajú hlasné výkriky "ra-ah-rra-ah" prítomnosť jay. Je ťažké zamieňať sa s inými vtákmi kvôli charakteristickej farbe peria a čierno-modrej "zrkadle". Jay je veľmi plachý vták, takže zvyčajne vidíte iba jeho chvost, keď letí.

ZÁUJEMNÉ FAKTY, INFORMÁCIE.

  • Mnohí poľovníci strieľajú jamy pri každej príležitosti, pretože ich považujú za škodcov, ktorí jedia mláďatá a vajcia vtákov hniezdiace na zemi.
  • Jay imituje rôzne zvuky veľmi dobre. Jej repertoár zahŕňa štekanie psov, kozie blbosť atď.
  • Jays nájdu svoje zásoby v zime, často pod vrstvou snehu alebo listov. Z žaluďov, ktoré nenájdu, stromy rastú, a tak hovoria, že sa vôbec "rastlinné lesy".

CHARAKTERISTICKÉ VLASTNOSTI SOYKI. AKO Vták vyzerá von FOTO A POPIS

rokov: počas letu sa stávajú viditeľné biele chvostové perie a biele škvrny na krídlach.

hlava: perie na korune sú biele s čiernymi pruhmi, v prípade poplachu sa objaví malý trs.

zobák: silné a ostré, skvelé na čistenie a štiepanie žaluďov, orechov a ovocia.

vajcia: 4-7 bledozelené alebo žltkasté s hnedými škvrnami.

krídla: čierne konce a jasne modré s čiernou obrubou "zrkadlo" na ohybe.


- biotop Jay

KDE KAŽDÉ

Jay sa distribuuje takmer po celej Európe, v severnej Afrike, v Malé Ázii, na Kaukaze, v severnom Iráne, v južnej polovici Sibíru, v Sahalíne, v Kórei, Číne av Japonsku.

OCHRANA A KONZERVÁCIA

Jay sa prispôsobí všetkým podmienkam, teraz nie je v nebezpečenstve. Jediným nebezpečenstvom pre ňu je použitie pesticídov človekom.

zoo-club-org