Vtáctvo

Ako to vyzerá ako vták vrabec?

Jackdaw je malý vták s čiernym perím, ktorý má kovový lesk. Len jej hlava a hrudník sú popol. Vo svojom vzhľade je veľmi podobný vrana, ale jeho rozmery sú výrazne menšie: telo má dĺžku približne 30 cm a hmotnosť je zriedka viac ako 250 g. U dospelých vtákov sú oči jasné, niekedy modré, mladé jedinci majú tmavé oči. Bill a nohy sú čierne.

Jackdaw je spoločenský vták, od začiatku jari až do neskorej jesene lieta spolu s rookmi. Spoločne po traktoroch počas jarnej orby vtáky hľadajú dážďovky, hmyz a ich larvy v krajine. V lete, ktoré sa zjednocujú s hlodavcami a škoricami, jazdy lúkajú na kosené lúky a polia pri hľadaní jedla.

Na jeseň, po odchode hniezd, vstúpia do šedých vrán, spoločne strávia noc na stromoch na nádvoriach av mestských parkoch. Ráno odletíte z mesta na skládky alebo polia, kde kŕmia. V zime hrajú odpadové skládky dôležitú úlohu v ich výžive a niekedy pomáhajú prežiť.

Ako rozlíšiť trasu

Vtáčik zanecháva stopu, ktorá vyzerá ako vrana, ale je výrazne menšia. Podľa veľkosti labky môžu byť skôr zamieňané s burinami. Ale štyridsať hlavne skoky a jackdaw pružne krokov, pričom zároveň kladie dôraz na prsty. Preto priemerný plantárny kalus nie je vždy správne vytlačený na stopách.

Prsty na labkách sú trochu brušné, s kratšími pazúrikmi. To ovplyvňuje dĺžku tlače, ktorá je kratšia ako dĺžka stopky. Dĺžka kroku je asi 15 centimetrov a šírka stopy je takmer 5 centimetrov.

Jackdaw je vták, ktorý nerozkladá hniezda iných ľudí, na rozdiel od svojich vnukov. Zničenie veľkého množstva hmyzích škodcov prinášajú tieto predstavitelia vtáčej spoločnosti značný prínos pre ľudí. V niektorých prípadoch môžu pri hľadaní potravy spôsobiť vážne škody na záhradách a melónoch. Ale to nie je z poškodenia, len chcete jesť.

Hlavnými miestami distribúcie sú mestá a veľké dediny. Zriedka žijú na skalnatých oblastiach pobrežia, v lesoch sa zriedka vyskytujú. Jackdaw je vták hniezajúci blízko obydlia osoby: pod odkvapom domov, v podkroví, v komínoch, v prázdnotách budov. Niekedy vytvára hniezdo v dutine starého stromu.

hniezdenia

Žijú v samostatných pároch alebo malých kŕdľoch. Často vytvárajú spoločné kolónie s rookmi. Začnú vytvárať hniezda neskôr ako ich susedia, v prvom desaťročí v apríli. Byt je postavený párom, potiahnutím prvých suchých vetvičiek a potom handry a papierom na zakrytie podnosu.

Jackdaw - vták, ktorý v prvom polroku mája vajcia. Vo svojom hniezde môže byť od 3 do 7 kusov. Vajcia môžu mať modrastú alebo svetlomodrej farby so zelenkasto-hnedými škvrnami. Šrafovanie trvá 18 dní. Objavené kurčatá sú v hniezde na ďalší mesiac.

Galka - sťahovavý vták?

Žijú v Európe, Ázii, na severe Afriky. Vtáky hniezdiace v severných oblastiach Eurázie, migračné, v októbri plávajú na juh, v zime v Číne a vo februári sa vrátia späť. V Európe, na Kaukaze, v strednej Ázii, žije sedmikráska. Ale v zime, niekedy aj na týchto miestach sa vtáky pohybujú v oblasti hniezdenia.

Všeobecné charakteristiky a opis

Jackdaw (corvus monedula) je stredne veľký vták. Dĺžka tela je asi 39 cm s ocasom. Hmotnosť nepresahuje 170-280 gramov. Psy sú o niečo väčšie ako ženy. Toto je jediný vonkajší rozdiel medzi pohlaviami.

Vták má hustú ústavu, nie veľký, ale silný zobák. Pečie na chrbte je maľované strieborno-šedou farbou a krídla a chvost sú šedé. Zvyšok tela je pokrytý čiernym perom.

Vtáky majú nezvyčajnú farbu očí. V prírode sú jackdaws s obloha-modrá a dokonca aj zelená dúhovka.

Životnosť vtákov vo voľnej prírode je až 10 rokov, v ľudských rukách bude žiť až 17 rokov. Je to spôsobené rôznymi životnými podmienkami a diétou.

stanovište

Tieto vtáky sa nachádzajú v starom svete, v západnej Ázii. Aj niektoré populácie žijú na severoafrickom kontinente. V severných a východných oblastiach vedú jackdaws migračný životný štýl. Starí jednotlivci, pre ktorých sa lety stávajú ohromujúcimi, v teplých zimách zostávajú vo svojich domoch.

Barevný inštinkt je dobre rozvinutý v pustinách, takže sa pohybujú vo veľkých kolóniách.

Ako obydlia pre nich sú vhodné:

  • stromové dutiny
  • podkrovia budov
  • skalné štrbiny
  • strechy domov
  • billboardy,
  • živočíšne nory
  • hniezda hniezd iných vtákov.

Jackdaws sú viazané na osobu, pretože vedľa neho nájdete viac zdrojov potravy. Zároveň uprednostňujú staré budovy a nebytové priestory, pričom považujú ich za optimálne na zlepšenie domácnosti.

Reprodukcia a potomstvo

Galki ešte mladí vyberajú svojho partnera, s ktorým zostávajú až do konca života. Vo vnútri páru je manifestácia takých emócií ako je jemnosť a starostlivosť. Sú vyjadrené v kombinácii s perím partnera a výmenou získaných potravín.

V marci začínajú daws manželské obdobie. Hniezda je vyrobená z vetvičiek, vetvičiek, listov a uzlov. Mäkká vrstva pozostáva z pavučiny, peria a zvieracej srsti.

V máji samica tvorí vajcia, ktoré sú od 4 do 7. Ich farba sa mení od svetlej zelenej po modrú. Inkubačná doba trvá približne 20 dní. Telo vyliahnutých mláďat je úplne nahé a prvé dni života sú uzavreté. Kurčatá sú chamtivé a potrebujú kŕmenie každé dve hodiny. Pár kŕmi potomstvo nasledujúcimi 14 dňami, po ktorom sú kurčatá pripravené na samostatné bývanie.

Kontrola napájania

Vtáky vo voľnej prírode jesú všetky druhy hmyzu a vyberajú ich z kôry stromov. Za to sa nazývajú lesné sestry a považujú sa za veľmi užitočné vtáky spolu s ďateľmi. Jackdaws bojujú nielen proti hmyzu, ale tiež znižujú počet škodlivých hlodavcov.

Na druhej strane vtáky spôsobujú značné škody na poľnohospodárstve. V zberovej sezóne nie sú odmietaní hodovať na semená obilnín na poliach. Kultivované stromy v záhradách a iných plodoch sú zasiahnuté.

Jackdaws - zručný a agilný dravec. V procese lovu náhle napadne svoje obete: malé hlodavce, chrobáky, motýle. Vtáky, ktoré žijú v blízkosti vodných plôch alebo na pobreží, sa živia rybami, mäkkýšmi a kôrovcami, ktoré nesú na pobreží vo vlnách.

Domestikovanie a skrotenie

V živote človeka sa daws nachádzajú od nepamäti. Pokusy o domestikáciu týchto vtákov pokračujú dodnes. To vyžaduje trpezlivosť a nie je vždy úspešné, pretože ide o voľne žijúce vtáky.

Zviera potrebuje veľký priestor, kde by mohol voľne lietať. Vďaka tomu je priestranná a robustná voliéra.

Pokiaľ ide o jedlo v zajatí, hnojenie z jackdaw sa bude musieť kŕmiť každé dve hodiny, drvené jedlo a silou. Skutočnosť je taká, že kuriatka stále neprehĺtajú jedlo sami. Dospelí doma si vyžadujú jedlo totožné s jedlom, ktoré sú zvyknutí vo voľnej prírode. To je ďalší problém pri udržiavaní nedomestikovaných vtákov.

Zaujímavé fakty

Vtáky majú prekvapivo zvukový a zvláštny hlas. Zhromažďovanie v kŕdľoch, jackdaws nahlas a nepretržite "gulps", hovoriť medzi sebou.

Vtáky sú prirodzene veľmi aktívne, veselé, ale zároveň veľmi podozrivé a veľmi opatrné. Preto je veľmi ťažké zosladiť dospelých ľudských rúk.

Jackdaws majú fenomenálnu pamäť. Určite si spomenú na osobu, ktorá zničila svoje hniezdo, aj keby boli kuriatkami. Ak sa blíži, bude vták vzbudzovať strašnú škubu a bude sa správať veľmi agresívne voči zneužívateľovi.

Jackdaws majú prenikavý pohľad, ktorý nie je zvláštny pre iných predstaviteľov zvieracieho sveta. Čo tento vták nevyzerá preč a hľadí priamo do tvojich očí. To robí perleťovo veľmi fotogénne a jej výraz zmysluplný.

Ak sa z tohto článku dozviete niečo nové a zaujímavé, nechajte svoje komentáre a zdieľajte s priateľmi v sociálnych sieťach.

Bird daw: popis

Vtáky tohto druhu, ako už bolo uvedené, nie sú príliš veľké. Jackdaw je vták, ktorý má dĺžku tela 30-35 cm a váži 200-280 g. Krídla sú mierne skrátené, s rozpätím 65-75 cm, chvost je úzky.

Pečenie je husté. Krídla, chvost a chrbát sú čiernej farby s modrým odtieňom. Hrudník a hlava sú šedé s krásnym striebristým odtieňom. Malé čierne nohy, tmavý zobák, modré oči, veľmi výrazné a krásne.

Spôsob života

Jackdaw - zimujúci vták alebo sťahovavý? Na túto otázku nemožno jednoznačne odpovedať, pretože spôsob života týchto vtákov je kočovný, sedavý a migračný. Hovorme o tom podrobnejšie. Jackdaws žijú v strednej a západnej Európe, nachádzajú sa aj v severnej Afrike av Ázii. Severné obyvateľstvo je migrujúce, všetci ostatní členovia tohto druhu sú považovaní za sedavých alebo putujúcich. Migranti idú na zimu na juh v októbri a vo februári sa vrátia domov.

Jackdaws sú veľmi obratné, oslnivé, spoločenské a inteligentné. Ich najlepší priatelia medzi kráľovstvom vtákov sú hlodavci, je to v ich spoločnosti, že vtáky milujú chodiť po poliach a záhradách, hlučne vykrikujú nad sebou navzájom charakteristickými zvukmi "ka-ka". Žijú v pároch, zhromažďujú sa v stádach, počnúc niekoľko desiatok vtákov.

V súčasnosti dievčatá radšej žijú vedľa ľudského bývania a stavajú hniezda na starých a opustených budovách. Pre vtáky je oveľa jednoduchšie získať vlastné jedlo v blízkosti ľudí a v osadách je väčšia komunikácia než v lesných oblastiach a títo vtáci radi rozprávajú. Ak v lese žije stádo pustovníkov, potom sú ich hniezda na vysokých starých stromoch s dutinami. Tiež čierne screamers možno nájsť v hájoch, na skalnatých pobrežiach av výsadbe, vedľa poľnohospodárskych polí.

Jackdaw je vták, ktorý nepatrí k nestravným vegetariánom a miluje jesť pavúky alebo iný hmyz, dážďovky, mäkkýše. Ak to podmienky na teréne dovoľujú, čierne vtáky môžu loviť malé hlodavce, ako napríklad voles a myši.

Okrem potravín živočíšneho pôvodu sú v strave chrobákov aj zrná a semená, ovocie a bobule. Koše a skládky sú skutočné jedálne pre vtáky s množstvom rozmanitých jedál. V týchto miestach môžete vždy nájsť niečo vynikajúce.

Perforované shouters sú veľmi perspektívne a šetrné. Keď sa im podarí získať potraviny vo veľkom množstve, robia zásoby pod koreňmi stromov, pod listami alebo na iných odľahlých miestach. Pri nepriaznivom počasí nepriaznivé počasie, keď môže hádok ohroziť, takéto sklady im veľmi pomáhajú.

habitat

Tento vták žije v celej Európe, od Atlantického oceánu až po hory, ktoré sa nachádzajú v severozápadnej časti afrického kontinentu. Rozsah sa ďalej rozširuje na Yenisei a Altai. Na území Európy žijeme všade. Nemôžete sa s nimi stretnúť len vo Fínsku a na Škandinávskom polostrove. Obľúbené prírodné prostredie sú skalnaté pobrežie morí a vysoké brehy riek, hôr. Neuspokojujú sa iba v močariskách alebo príliš otvorených územiach. Zvyšok typov krajiny je pre tento vták celkom vhodný.

Väčšina zástupcov tohto druhu sa nachádza v malých mestách, v blízkosti ktorých je otvorená oblasť.

Je známe, že už v 12. storočí sa títo vtáci usadili v mestách. Dnes tieto vtáky obývajú viac obyvateľov než vo voľnej prírode. Vyberajú staré budovy, veže a ďalšie budovy, aby sa tam usadili. Aby mohol jackdaw postaviť hniezdo, bude to robiť akýkoľvek otvorený priestor. V meste ľahko nájdu jedlo.

Počet obyvateľov na severe a východe je sťahovavý. Zvyšok sa môže baviť pri hľadaní jedla.

  1. Alpine. Dĺžka tela je 36-38 cm, rozpätie krídiel je 74-84 cm, vážia 190-250 g. Jej oplotenie je čierne a lesklé a nohy sú namaľované červenou farbou. Bill je žltý, krátky. Krídla vysokohorského lanovky sú úzke. Muži tohto druhu sú o niečo väčší ako ženy. Mladiství sú tiež čierni, ale ich perie nesvieti. Ich účet je žltkastý a ich nohy sú hnedé. Alpy daws žijú v Maroku, rovnako ako z Iberského polostrova do samotnej Číny. Radšej sa usadia v horách.
  2. Dahurian. Dĺžka tela týchto vtákov je 31-33 cm, podľa vonkajších charakteristík je veľmi podobná európskej, ale tieto dva druhy sa líšia v farbách. Tie časti, ktoré sú šedé v európskych predstaviteľoch a biele v dahurijských. Žijú vo východnej Ázii (na východe Ruska, rovnako ako v Kórei a Číne). Žije na kopcoch v horách. Rovnako ako riečne údolia. Môžete sa tiež stretnúť s Dahurian daw v otvorenom lese.

Zaujímavé fakty

  • Ruský názov tohto vtáctva pochádza zo staroslovanského slova, ktoré sa dá preložiť do moderného jazyka ako "čierne". Toto slovo sa niekedy nazýva nielen zástupcami druhu, ale aj vtákmi, ktoré vyzerajú ako oni na povrchu. Sú to vrany alebo čierne kurčatá. Predtým sa toto slovo nazývalo ľuďmi s čiernymi vlasmi. Predpokladá sa, že názov je imitáciou hlasu vtáka.
  • Latinský názov druhu "monedula" s najväčšou pravdepodobnosťou pochádza z dvoch slov: "monedula", čo znamená mincu alebo peniaze, a tiež "edo", ktoré možno preložiť ako "ja mám". Ovid spomenie vták v jeho "Metamorfózach". Správa o gréckej princeznej, ktorá zradila svoju krajinu za peniaze. Z tohto dôvodu sa princezná premenila na vtáka, ktorý veľmi miluje lesklé veci.
  • V prírode existuje toľko vtákov tohto druhu. Toto číslo sa nedá presne pomenovať, ale predpokladá sa, že je medzi 20 a 90 miliónmi obyvateľov. Väčšina obyvateľov žije v Eurázii.
  • zoo-club-org