Vtáctvo

Sivý vtáčik vrtuľník: popis a fotografiu

Šedá jarabica je reprezentantom objednávky kuroobraznyh, rodinného bažanta. Ornitológovia sa domnievajú, že tento druh sa vytvoril asi pred 2,5 mil. Rokmi. Partridge bola pre starého človeka dobrou výživovou možnosťou. Jej mäso bolo cenené a považované za pochúťku. To boli chuťové vlastnosti, ktoré spôsobili, že koroptev je atraktívny pre ľudský lov.

Partridge - ako to rozpoznať?

Šedá korýtka sa často nazýva divoká sliepka. Názov sa spája so vzhľadom a súhlasom s kŕčom hydiny. Jej hlava je malá a maľovaná v okrovej farbe. Prsia majú svetlejšie odtiene - od žltej až po svetlohnedú.

Vták má okrúhle sivé predné a tmavý vzor na chrbte. Na bruchu si môžete pozrieť ornament pripomínajúci podkovy a jarabice zdobia hnedé pruhy. Zaujímavý fakt: v mladých jedincoch nevidíte vzor v podobe podkovy, pretože objavuje sa u sexuálne dospelých žien, pripravených na chov. Chvost, ako papuľa, má červenkastý odtieň a nohy a zobák sú takmer tmavé. Partridge sa vyznačuje malou veľkosťou 25-35 centimetrov. Jej hmotnosť dosahuje polovicu kilogramu a môže krútiť krídla až o 50 centimetrov.

Ak je jarabica mladá osoba, potom ju možno rozpoznať farbou pásikov, ktoré sa nachádzajú pozdĺž tela. Ich farba je tmavošedá. Zistite, že muž alebo žena môžu byť v tieni peria. Muži vyzerajú jasnejšie a samice dávajú na ich chvost červenavé perie. Čarodejnice môžu byť rozpoznané aj zvukmi, ktoré robia. Ich chirping je chuť kuriatok, a zvuky mužov pripomínajú vrčanie domácich kohútov.

Partridges takmer neletí a ich obľúbené miesto je na zemi, medzi hustou vegetáciou. V tráve sa cíti najbezpečnejšie. Vďaka silným nohám sa rýchlo pohybuje medzi hustými výsadbami. V prípade nebezpečenstva, môže vták využiť krídla, ale to sa stáva veľmi zriedka.

Kde žijú vtáky?

Medzi najobľúbenejšie miesta pre jahody na osídlenie patria stepy, polia, roviny, ktoré majú hustú vegetáciu, prítomnosť kríkov a roklín. Často beránky vyberajú ako pochúťku zemiaky, ovos alebo proso, ktoré sa pestujú na farmách, takže vtáky sú častými hosťami. Na jeseň sa jarabice presunú na lesné pásy. Aj jarabice sa nachádzajú v oblastiach odlesňovania, na pláňach alebo v horských oblastiach.

Šedé jarabice neradi menia svoje biotopy, takže takmer celý svoj život žijú na tom istom území. Zmena biotopu jarabice môže byť iba v prípade nedostatku jedla. Ale zmena pobytu je veľmi zlé na vtáky. Nájdenie nového domova ich robí strachom. Partridges žijú v stádach počas jesene a zima, av lete vytvárajú dvojice na chov a stavajú svoje hniezda, každý pár vo svojej vlastnej oblasti.

Druhy jarabíc

Partridges sú rozdelené do troch typov:

Surové a bradavé jarabice sú veľmi podobné, často sa tieto druhy spájajú. Mimochodom, medzi poľovníkmi sú najviac požadované, preto sa ich množstvo rýchlo znižuje. Územie Stredozemného mora žije na území Tibetu. Jej farba sa výrazne líši od ostatných. Hlava s bielymi perami a dvoma čiernymi škvrnami. Hrudník vtáka je pokrytý čiernymi pruhmi. Tento druh dobre vychádza a ich počet je stabilný.

Kŕmenie sivých mláďat

Partridges jedia rastlinné potraviny: kvetenstvo, korene, semená, brouci, húsenice a larvy môžu byť tiež zahrnuté v ich strave. Ako bolo popísané vyššie, ich silné nohy vám umožňujú kopať zem a získať si živobytie.

Najťažšie obdobie pre jarabice je zima. Je veľmi ťažké nájsť jedlo pod silnou vrstvou snehu. Tu a tam dochádza k prechodu z páru pobytu v rezidencii v kŕdle. Partridges lodge v blízkosti osoby, v blízkosti polia, kde je možné regale na zrná z zberu úrody.

Mladé jarabice preferujú hmyz. Kŕmia sa skoro ráno, pretože sa ukrývajú pred možným nebezpečenstvom v hustom tráve počas dňa a vo večerných hodinách.

rozmnožovanie

Pestovateľská sezóna u vtákov začína v apríli až máji. Ak sa vytvorí pár, budú spolu po celú dobu svojho života. Ak chcete ženu prilákať, muž rozpustí svoje perie a začne vykonávať párenie tanca, pričom vytvára zvuky podobné vrana. Ak samica venuje pozornosť mužovi, stáva sa druhou polovicou.

Potom pár začne krútiť svoje hniezdo. Miesto musí byť chránené pred zlými očami. Nachádza sa vo vysokej tráve v blízkosti kríkov. Hniezdo je vytvorené vo výklenku, kde rastliny a mäkká tráva sú usporiadané úhľadne. Jeho šírka dosahuje 20 centimetrov a jeho hĺbka je asi 7 centimetrov. Ohrejú svoje hniezdo listami stromov, dolu, trávou a perím. Samice sivých mláďat sú pomerne plodné a vydrží 10 až 25 vajíčok naraz. Vajcia sú šedo-hnedé farby s ostrým koncom. Šrafovanie trvá 23 dní.

Vzhľad kurčiat nastane začiatkom júna. Násadové kurčatá sa prispôsobujú pomerne ľahko a miera prežitia je veľmi vysoká. Od prvého dňa začnú kurčatá aktívne. Počas dozrievania ich muž a žena spolu rastú. Hlava rodiny môže vyliahnuť vajíčka a brániť svoje deti pred nepriateľmi. Nie je nezvyčajné, aby muž zomrel v boji s protivníkom a zachránil jeho potomstvo.

Kurčatka sa transformuje z kurčiat na dospelého za 4 mesiace, do 1,5 mesiaca po pôrode rastie na veľkosť dospelého vtáka a vo veku 2 týždňov môže lietať na slušné vzdialenosti. Možnosť násobenia sa objaví za 12 mesiacov.

Ak jeden z rodičov zomrie, rodina sa presunie na druhú, ak sú kurčatá sirotami, potom sa o nich stará ďalšia rodina.

Kto sa bojí jarabíc

Nepriatelia pre jarabice v prírodných podmienkach sú:

  • Dravé vtáky: kite, sova, gyrfalcon.
  • Dravé zvieratá malých a stredných veľkostí: líška, fretka, pisárka.
  • Zvieratá žijúce v blízkosti ľudí: potkan, mačka.

Partridges môžu žiť 10 rokov, ak nie sú v nebezpečenstve, ale v prirodzenom prostredí sú chutným liečivom pre zvieratá predátorov, takže ich životnosť sa pohybuje od 4-5 rokov.

Zaujímavé fakty o správaní vtákov


Kŕmne kurčatá sú najaktívnejšie ráno a večer. Týka sa to hľadania potravín. Čarodejníci nemajú radi lietať, takže sa správajú veľmi ticho a opatrne, aby nechytili oko predátora. Ak je hrozba útoku blízko, vták letí nízky, cestuje niekoľko sto metrov a potom sa zručne skrýva v hustom tráve.

Keď začína ochladzovať, sú stepné sliepky zoskupené do niekoľkých jedincov (5-10), vyberajú si hlboké miesta skryté pred vetrom - a tak strávia noc. Keď padne veľa snehu, jarabice urobia dieru v snehu a trávia tu noc a otepľujú sa. Tiež šedá korisť môže kopať tunel na snehu s výklenkom pripomínajúcim samostatnú miestnosť, v ktorej úspešne trávi noc.

Ľudské šľachtenie

Chov jarabíc na farme sa stal dosť výnosným a populárnym povolaním. Aby ste to dosiahli, je potrebné vybaviť domáci hydina. Je potrebné vyhnúť sa bunkám, pretože jarabica je voľný vták zvyknutý na priestor. Musíme si však pamätať, že nie je kurča a dokáže dobre preletovať cez otvorenú klietku.

Ak chcete, aby sa vták choval, musíte sa postarať o dostatočné pokrytie svojho biotopu. Miesto by malo byť čo najbližšie k prírodnému prostrediu, t. J. prítomnosť pobočiek, kríkov víta.

Starajte sa o tvorbu pary, ako v prírodných podmienkach. Ak je žena nervózna, hýba sa mužom, potom by mala byť vymenená.

Ak spozorujete životné podmienky, výživu a reprodukciu jarabíc, ich pestovanie doma môže priniesť značný zisk, pretože hydinové mäso obsahuje malé množstvo sacharidov a je v dopyte v reštaurácii.

Ochrana šedej jarabice

Partridge je veľmi atraktívne jedlo pre mnohých predátorov a často to nie je žiť polovica jeho života, takže sa musíte postarať o to a zachrániť tento druh. Tento druh nie je uvedený v červenej knihe, pretože sa predpokladá, že vzhľadom na svoju jedinečnú schopnosť nosiť veľké množstvo vajíčok naraz, môžu obnoviť svoje čísla sami.

Tento článok už opísal, že sivé vrtočatá rýchlo strácajú počet v živočíšnom svete. Dokonca aj stádo 35 jedincov s ich plodnosťou nemôže poskytnúť stály počet svojich členov.

Opatrenia, ktoré sa používajú ako strážca šedej jarabice:

  1. Lov z krokových kurčiat je zakázaný.
  2. Pri zbere nechajte uši neporušené na území hraničiacom s kríkmi a roklinami.
  3. Zachytávajú túlavé zvieratá (potkany).
  4. Používajte neškodné hnojivá.

Šedá jarabica je už dlho jedlom pre ľudí a napriek tisícročným životom tento druh prežil a dodnes žije vedľa nás. Iba osoba môže mať pozitívny vplyv na zachovanie počtu týchto druhov.

stanovište

Šedá jarabina žije v južných oblastiach Ruska, ako aj v mnohých európskych krajinách - v Dánsku, Švédsku, Nemecku, Veľkej Británii atď. Lúky, útesy pokryté kríkmi, polia sú hlavnými miestami, kde sa tento vták rozhodol usadiť. Môžete sa s ňou stretnúť aj v bažinatých miestach, ak sú stromy s ostrovčekami, ktoré stúpajú nad vodou. Vyhnúc sa hustému lese, jarabica sa usadí na okrajoch lesa, v malých hájoch, všade tam, kde sú kríky, ktoré slúžia ako spoľahlivý úkryt pre tieto vtáky.

Funkciou šedej jarabice je ich pripojenie k jednému miestu pobytu. Obľúbené územie sa pre nich stáva trvalým bydliskom. Tu sa kŕmia, stavajú hniezda, vyliahnu mláďatá, ktoré zase trávia celý svoj život tam.

Návyky a správanie

Šedá larva trávi väčšinu svojho života na zemi. Fotografie týchto vtákov, zachytené počas letu, sú zriedkavé. Hoci lietajú celkom dobre, radšej utiecť od svojich nepriateľov. Dobrým prestrojením je šedá farba vtákov, vďaka čomu sa dobre spája s okolím. Tieto vtáky dokážu dokonale skryť, akékoľvek prehĺbenie v pôde. Prekvapujúcou črtou jarabíc je ich schopnosť plávať. Niekedy môžete pozorovať, ako uniknúť z nepriateľov ľahko plávať cez nádrž s celým plodom.

Šedá jarabica je veľmi inteligentný a opatrný vták, ktorý cíti blížiace sa nebezpečenstvo z diaľky. Tieto vtáky sú celkom pokojné. Iba v situáciách, keď musíte brániť svoje územie a hniezdiť, môžu sa muži stretnúť v boji. Ale na druhej strane, títo samoživiteliaci vtáci sú schopní vziať pod svoje krídlo cudzie mláďatá, ktoré sú z nejakého dôvodu osirelé. Partridges sú veľmi dobrí a starostliví rodičia, starostlivo strážia plod.

Jednodňové mláďatá môžu byť viac ako dve desiatky, všetky z rôzneho veku. Dôvodom je, že žena ukladá iba jedno vajce denne a okamžite začne inkubovať.

V kŕdľoch sa tieto vtáky zhromažďujú len bližšie k zime a s nástupom jari sa znova rozpadajú na páry.

Nepriatelia Partridge

Patria sem takmer všetci štyri-legged dravci, vrátane túlavých psov a mačiek. Oni sa systematicky kombinujú cez lúky a stepy, hľadajú hniezda, kde môžu profitovať z vajec a mláďat. Čarodejnice a dravce sú neustále sledované. Hawks, draci, vrany, vrabci predávajú na mladých i dospelých jarabách.

Ďalšou hrozbou sú pytliaci pytliaci vtáci s použitím rôznych zakázaných metód. Z týchto dôvodov je sivá jačmeň dnes na pokraji vyhynutia. Červená kniha tieto vtáky ešte nezahŕňa, ale poľovnícke organizácie by mali organizovať opatrenia na ochranu jarabíc.

Vlastnosti chovu doma

Chytanie jarabíc sa uskutočňuje s cieľom získať dietetické potraviny - vajcia a mäso. Nie sú tu žiadne osobitné ťažkosti, pretože sa tieto vtáky ľahko prispôsobujú novým podmienkam bývania a sú skôr nenáročné. Majú veľmi dobrú imunitu a sú schopní tolerovať aj chlad. Ale z infekčných chorôb stále nie sú poistené.

Nebezpečenstvo ich číha zo strany predátorov. Na ochranu jarabíc od jastra, draka a ostatných, ktorí chcú sláviť na jemnom mäse, je nevyhnutné vytvoriť ochranný prístrešok vo forme voliéry alebo kríkov vysadených na mieste.

Požiadavky na izbu

Domáce pestovanie šedej jarabiny predpokladá povinné usporiadanie vhodnej miestnosti. Jeho veľkosť by mala zodpovedať počtu obsiahnutých vtákov. Takže za jeden štvorcový meter by nemali byť viac ako tri kusy. Pre prenocovanie je obyčajne vybavený uzavretý priestor (stodola, zrubová kajuta). Podlaha je pokrytá slamenou a všetky praskliny sú starostlivo naplnené, pretože sivá jarabica je veľmi citlivá na prievan. Pod stropom stojí za to roztiahnuť sieť, pretože keď lietajú, môžu vtáky zasiahnuť drevenú podlahu a zraniť sa.

Rovnako ako všetky ostatné vtáky, jarabice milujú čerstvý vzduch. Preto je potrebná prítomnosť vysokých uzáverov pokrytých mriežkou. Vo vnútri sú umiestnené kríky, usporiadané kladky, vianočné stromčeky, ktoré slúžia vtákom ako prístrešie. Aby ste sa mohli schovať pred počasím, vytvorte malý baldachýn, ktorý je uzavretý na jednej strane. Vo voliére by mali byť nápojové misy, podávače, kontajnery s pieskom.

Kŕmenie jarabíc

Keď si zvyknete vo voľnej prírode na určitý typ jedla, šedá jarabica doma vyžaduje trochu iný krmivo ako zvyšok vtáka.

Strava týchto vtákov závisí vo veľkej miere od času roka. Preto sa v zimnom období považuje za najvhodnejšiu zmes pozostávajúcu z krmiva (25 g), zeleniny, ako je mrkva, kapusta (9 g), mleté ​​mäso alebo tvaroh (2 g) s prídavkom vitamínov a minerálnych doplnkov. Čarovnice sú veľmi rád bobuľové brusnice, horský popol, vápenec. Takže by ste sa mali starať a zásobovať ich na zimu.

Mesiac predtým, ako vtáci začali snášať vajíčka, prechádzajú do špeciálnej stravy určenej na obdobie chovu. Obsahuje viac mrkvy, zeleniny, vitamínov. Okrem toho sa do krmiva pridávajú ryby a mäsokostná múčka, kŕmne kvasnice, krieda alebo škrupiny. Dvakrát za mesiac zriedená voda na svetlo ružovú farbu pomocou manganistanu draselného.

Vtáky je potrebné kŕmiť 2 krát denne - ráno a po obede. Množstvo krmiva by malo byť také, aby sa spotrebovalo bez zvyškov, inak by sa jeho vlastnosti stratili. Približne 30 g denne konzumuje jeden vták. Šedá jarabica nie je veľmi ochotná jesť varené zemiaky, repa, jačmeň, ovos, rovnako ako pšeničný chlieb. Podávače by mali byť umiestnené pod ochranným krytom a chránené pred slnkom a dažďom.

odvodenie kurčiat

Partridge začne s vajcami v máji. Vajcia je zvyčajne dlhé až 33 mm, má hruškovitý tvar a má zeleno-hnedú farbu. Pripravte hniezdo vopred zo starého koša alebo z vysokého boxu s rozmermi 30x30 cm, aby sa potom mláďatá nemohli skočiť z neho. Spodok je pokrytý slamou alebo seno. Je nutné inštalovať takéto hniezdo v suchom, vetranom priestore, kde sú všetky praskliny a otvory, cez ktoré môžu preniknúť potkany, mačky alebo fretky.

Doba inkubácie kurčiat od 21 do 24 dní pokračuje. Chicks sa narodili veľmi nezávislí, okamžite začali skúmať svet, začínajú bežať, sotva majú čas uschnúť.

Ošetrovateľská starostlivosť

Deň po vyliahnutí kureniec sú transplantované spolu s matkou do klietky pozostávajúcej z dvoch oddelení. Na jednom mieste sliepka s mláďatami a druhá v podobe klietky pokrytej mriežkou bez dna sa používa na to, aby mláďatá dali do ulice, keď to dovolí počasie. Klietka sa nachádza medzi nízkou trávou, čo umožní vtákom rásť v podmienkach čo najbližších k prírodným. Naučia sa samostatne hľadať hmyz, červy a iné potraviny. V horúcich dňoch musí byť klietka chránená pred slnkom.

Jednodňové menu pre jednodňové kurčatá pozostáva z tvrdého žĺtka s prídavkom jemne nakrájanej zeleniny, kapusty, púpava a rýb do druhého kŕmenia. Nasledujúci deň pridajte do tejto zmesi biely chlieb vo forme drobkov. Postupne obsahuje diétu chudé mäso, čerstvý tvaroh, kašu z vajec a mlieka. Materské vajcia sú veľmi užitočné. Kŕmia deti najmenej dvakrát denne.

O mesiac neskôr, keď kurčatá dozrievajú a môžu už letieť, sú od seba oddelené.

Popis parcely

Partly patria k bažantskej rodine, podrodiny jarabice a tetrova, vrátane viac ako 22 rodov, z ktorých každá má od jedného do 46 poddruhov. Avšak napriek druhovej diverzite všetkých vtákov, sedavý životný štýl kombinuje, nenápadnú farbu, malú veľkosť a neuveriteľnú vytrvalosť v extrémnych podmienkach.

vzhľad

Vzhľad takmer všetkých jarabíc je rovnaký: je to malý vták vo veľkosti, Ich výška dosahuje 35 cm, ale zriedkavo vyššia. Вес составляет полкило-киллограмм. За исключением белых куропаток, весящих до 1800 грамм. Верхнее оперение как правило в серо-коричневой гамме. Может присутствовать узор из черных повторяющихся пятен в области крыльев. У некоторых видов есть шпоры на ногах, у других они отсутствуют. Половой диморфизм выражен слабо, но самки имеют окрас бледнее.

Charakter a spôsob života

Partridges vedú pozemský životný štýl, kŕmia hlavne rastlinnými potravinami. Hniezdenie preferuje na zemi, podobne ako mnohí bažanti. Dôkladne skrývajte svoje domovy v húštinách bohatých lístia a kríkov.

Veľká obľuba moručích mäsa medzi predátormi spôsobila, že tento vták je veľmi opatrný. Koně sa pohybujú, pozerajú sa okolo seba, počúvajú a pozerajú sa na to, či je okolo nich nejaké nebezpečenstvo. Rovnako ako u väčšiny bažantov, lietanie nie je najväčšou silou jarabíc. Ale beh naopak je veľmi dobrý.

To je zaujímavé! Tieto vtáky sú pri výbere partnera monogamné. Zakaždým počas obdobia párenia nájdu svoj pár a hniezdo. Madagaskar Výnimka podspeci

Väčšina života jarabice sa snaží nezaujímať pozornosť. Pohybujú veľmi ticho, pokojne. Do zimy nahromadia pomerne pôsobivú rezervu tukov, ktorá im umožňuje opustiť prístrešky iba v naliehavých prípadoch. Vedúci život v dňoch. Vyhľadávanie potravín trvá krátky čas, nie viac ako tri hodiny denne.

Partridge diéta

V jedle jahody preferujú semená, zrná, bobule, púčiky, listy a korene, Všetko, čo zeleniny stravy, ktoré budú v zóne ich biotopu. Milujú sa na hody na hmyz. V zime tieto vtáky kŕmia mrazenými bobuľmi, zimnými plodinami a zvyšky obličky so semenami.

Výživa a správanie

Šedá korisť preferuje jesť potraviny rastlinného pôvodu. Výber obilnín, mladých výhonkov a listov na každodennú spotrebu. V najtvrdších mesiacoch roka, a to v zime, strava pozostáva zo zelených častíc zimného zrna.

Čiastočky na rovnakej úrovni s ostatnými predstaviteľmi kuriatok pomáhajú poľnohospodárstvu a lesníctvu - jedia škodlivý hmyz, slimáky a slimáky. Hmyz a ich larvy sa dajú označiť za obľúbenú pochúťku. Vtáky ľahko nájdu škodlivé korytnačky a robia z nich svoju korisť, teda jedlo. Prinášajú nepopierateľné výhody, pretože jedia burinu.

Skoro ráno a večer jesenné jahody hľadajú jedlo každý deň. Počas dňa a počas prenocovania sa vždy skrývajú pred dravcami v hustej húštine.

Modré vtáky vedú usadený spôsob života. Môžu opustiť svoje obľúbené miesta len pri hľadaní jedla. V procese putovania sa korzety chovajú nezvyčajne - stávajú sa príliš strachom. Na jeseň av zime žije, padá do veľkých balíčkov.

Keď sa sneh začína taviť na jar a doba párenia je blízko, vtáky zaberajú časti hniezdnej plochy v pároch. Práve vtedy boli počuť hlasy mužov, ktoré usporadúvajú bitky za právo mať ženu. Snaží sa udrieť súpera pomocou pazúr a zobákov.

Partridges letieť nízky nad zemou, klapky ich krídla nahlas. Tieto suchozemské vtáky často bežia medzi kríkmi, kopajú v zemi alebo sa kúpajú v prachu. Ak vystrašíte stádo, spadne s miestom s takými hlasnými zvukmi, ktoré sa môžu stať strašlivými pre jednoduchého muža na ulici. Partridge zvyčajne letí, prísne sa drží na priamke, robí to rýchlo a sadne si blízko.

Radšej budujú svoje hniezda na pokojnom mieste, používajúc trávu a pobočky nájdené na ich usporiadanie. Vták na hniezdenie si rád vyberá polia a suché lúky, najmä tie, ktoré sú priľahlé ku kríkom, roklinám a roklinám, hranám lesa. Na území nekonečnej stepy sa nachádzajú hniezdi, kde sú zarastené kríky alebo buriny, v ostrovoch lesov, v mladých lesných plantážach.

Podľa hlasu, vtáky vyzerajú ako obyčajné kurčatá. Samice robia charakteristický chaggling ako kurčatá, zatiaľ čo muži produkujú zvuky pripomínajúce "cock-crow".

Kde prebýva

Žijúce kurčatá si vyberú najviac otvorené oblasti polí s trámy a rokliny, lúky, stepy. Tento vták miluje, keď je veľa priestoru na živobytie a voľný pohyb, a preto sa jeho hniezda nikdy nenachádza na pristátiach alebo na lesnom páse. Je tiež spojený s výživnou stravou - jarabica si vyberá polia s plodinami pohanky, ovsa a prosa.

Šedá jarabina zvyčajne žije v mnohých častiach Európy, vždy sa nachádza v západnej časti Ázie. Dokáže sa zoznámiť v Kanade a Severnej Amerike. Južné oblasti západného Sibíru a Kazachstanu sa považujú za prirodzené prostredie vtáctva.

Šedá jarabica sa šíri z britských ostrovov a severného Portugalska na územie východne od mesta Altai. Východnou hranicou jeho biotopu je rieka Ob. Na severe európskej časti Ruska sa vták nachádza takmer do Bieleho mora. V západnej Sibíri žije v brezových kolíkoch s vysokou a hustou trávou. Na juhu je hniezdo jarabíc skutočne vidieť na Kaukaze, v Strednej Ázii a v Tarbagatai. Nachádzajú sa tiež v severnom Iráne a Malé Ázii.

Partridges žijú takmer na juhu, na stepi a polopúšť. Ale v severovýchodných a severných častiach, kde zvyčajne spadá veľa snehu, sú vtáky nútené lietať na stepiky Ciscaucasia, južnej Ukrajiny a strednej Ázie. Šedé koruny a niekedy išiel na Sibír - aby sa bezpečne zima. Od začiatku jesene sa vtáky tohto druhu vždy nachádzajú na brehoch jazera Bajkal, ktoré je západné.

Video "Šedá koristi proti stonku"

Kŕdeč sivých jarabín, ktoré sa preliate na sneh. Pozrite sa, čo sa stalo, keď sa k nim pripojilo štyridsať.

Opis vzhľadu sivých mláďat s fotografiami

Aby sme jasne predstavili, ako šedá jarabica vyzerá, je potrebné študovať jej fotografiu a popis. Vzhľad vtáka má niekoľko charakteristických vlastností, a to:

  • husté okrúhle telo,
  • malá okrová hlava,
  • šedo-modré perie s jasným vzorom na chrbte,
  • hrdlo a líca svetlé farby,
  • tmavo hnedá škvrna na bruchu, v tvare podkovy,
  • červené chvostové perie,
  • hnedé pruhy po stranách,
  • zobák a nohy tmavého odtieňa,
  • dĺžka od zobáka po chvost je od 28 do 33 cm,
  • telesná hmotnosť 300 až 450 g,
  • rozpätie krídiel - 45-49 cm.

Spôsob života

Vtáky sú usadené a len zriedka opúšťajú svoj biotop. Jednotlivec sa môže rozhodnúť urobiť takýto krok len v prípade nebezpečenstva alebo v prípade nedostatku potravy v predchádzajúcej oblasti pobytu. Ale takéto pohyby nepriaznivo ovplyvňujú vták, stáva sa strašným a nervóznym.

V zimných mesiacoch sa vrúble pokrývajú miesta, kde žijú ľudia. Môžu mať rád nádvoria a budovy, rovnako ako husto rastúce kríky.

Zaujímavé! Je možné rozpoznať jarabice nielen vzhľadom na ich vzhľad, ale aj charakteristickými švábmi žien a hlasom mužov, zvuky, ktoré robí vzdialene pripomína kohút "vrana".

Na jeseň a v zime si šedá korisť uprednostňuje život v balení, každý z 30-40 vtákov, a na jar počas obdobia párenia sa jednotlivci rozdeľujú na dvojice. Každá "rodina" vtákov si vyberá svoj zámer o život a usporiadanie hniezd.

Funkcie správania

Čarodeje z tejto odrody majú tendenciu stráviť svoj život tam, kde sa narodili. Keď sa bojíte predátorských zvierat a vtákov, snažia sa mlčať a nezaujímať pozornosť. To je tiež dôsledkom skutočnosti, že tento druh koroptincov nemá rád lietať.

V prípade nebezpečenstva sa vták pohybuje niekoľko sto metrov za letu a potom sa skrýva v kríkoch alebo tráve. Vzhľadom na túto funkciu, šedá jarabica vyvinula, silné končatiny a je schopná bežať veľmi rýchlo. A keď lietajú, vták nemá rád vyššiu výšku.

Väčšinu času jednotlivci trávia hľadaním potravy a sú najaktívnejší v ranných a večerných hodinách. Deň a noc sa jarabice schovávajú v prístave. V zime sa stretávajú v stádach a skrývajú sa v noci pod snehom, vracajú sa do nich takmer so svojimi hlavami a pevne sa navzájom spájajú, aby sa ohriali.

Samci tohto druhu sú monogamní a vyberajú pár pre celý svoj život. Výberový proces je nasledovný: muž, ktorý nafúkne perie, dáva hlas a robí "tanečné" pohyby. Žena, ktorá sa bude venovať tomuto úsiliu najprv a bude jeho vyvolená.

Strava tohto vtáka je prevažne rastlinnou potravou. Kŕmi sa semenami, koreňmi a púčikmi. Nezabudnite však na jarabice a chyby, húsenice, pavúky a larvy. Ostré, húževnaté nohy vtákov sú schopné získať jedlo vykopaním vrchnej vrstvy pôdy.

Varovanie! V posledných rokoch je pre vtáky čoraz ťažšie nájsť svoje jedlo. To je spôsobené tým, že na spracovanie polí sa používajú rôzne chemikálie, z ktorých zahynie veľké množstvo hmyzu. Partridges sú nútené držať sa bližšie k polia vysadenej zimnými plodinami alebo jesť zrná, ktoré zostali z úrody.

Partridge najťažšie v zime. Aby sa zabránilo smrti z hladovania, vtáky sa zjednocujú v stádach a snažia sa držať bližšie k ľudskému bývaniu.

Červená kniha

Šedé jarabice patria do 5. kategórie, ide o druh, ktorý má zotavujúce sa číslo. Je to spôsobené plodnosťou jarabíc, ktorých samice sú schopné priniesť viac ako 20 vajec naraz. Inak by bol názor odsúdený na zánik.

Hoci sa tieto vtáky nachádzajú v mnohých oblastiach, počet jedincov v kŕdľoch je nízky, od 30 do 40 jarabíc. Podľa účtovných údajov za roky 2000-2003 je 1,6-2,6 osôb na 100 hektárov pôdy a tento ukazovateľ má jasný klesajúci trend.

Hustota druhov v konkrétnom regióne je ovplyvnená faktormi ako sú klimatické a klimatické podmienky, priemerné ročné zrážky, rozvoj poľnohospodárstva a používané hnojivá. Často sa chemikálie, s ktorými sú polia ošetrované, ukážu ako jedovaté nielen pre hmyz a hlodavce, ale aj pre vtáky.

Dokonca aj vysoká plodnosť šedej jarabice nezachráni pohľad od vyhladzovania.

Ako opatrenia, ktoré môžu zabrániť zmiznutiu druhov, vykonajte nasledujúce kroky:

  • všade zakazujú lov sivých korýškov,
  • nechajte nekomprimovaný chlieb v blízkosti kríkov a roklín,
  • produkovať túlavé zvieratá.

zoo-club-org