Zver

Zviera jaguár

Zviera, ktoré môže zabiť s jedným skokom - to je to, čo hovoria o jaguára, mimochodom, meno zvieraťa je tiež preložené z jazyka amerického indiána. Po prvýkrát bola táto krásna mačka objavená na americkom kontinente kolonizátormi Nového sveta. A Mayáni a Aztéci idolizovali zviera a na miestach, kde žije jaguár, sa ukázalo, že obyvatelia týchto miest sa zdobia svojimi zubami.

vzhľad

Jaguar je príbuzný rodu Panther a vyzerá ako leopard, ale oveľa väčší. Na hlave a tele šelmy je hustá kožušina, krátka. Na vrchole hlavy sú malé čierne zaoblené uši so žltou škvrnou.

Maximálna telesná hmotnosť - 150 kilogramov, s výškou (výška v kohútiku) 80 centimetrov. Kde žije jaguár? Najväčšie osoby sa nachádzajú v štáte Mato Grosso (Brazília). Malé žijú v Hondurase a Guatemale.

Farba zvieraťa je piesčitá, s červenými škvrnami a obložením tmavohnedého odtieňa. Labky a papule pokryté čiernymi škvrnami. Podrážky a underparts sú biele.

Zviera má veľmi masívnu čeľusť, oveľa väčšiu ako u iných mačiek.

habitat

Kde žije jaguár? Takéto miesta možno označiť ako riedko osídlené. Ale dnes také miesta na planéte sú menej a menej, a divoká mačacia populácia rýchlo klesá.

Kde žije jaguár - v severnej alebo južnej Amerike? Kedysi bolo možné stretnúť zviera v celej Južnej Amerike a dokonca aj na juhu Severnej Ameriky. Dnes žije mačka v Južnej a Strednej Amerike až po brazílsky štát Mato Grosso. Tiež sa nachádza v severnej Argentíne. V skutočnosti je to len tretina území, kde už zviera žilo. V El Salvadore a Uruguaji sa divé mačky vo všeobecnosti úplne zničia.

Jaguar uprednostňuje dažďové pralesy, ale nachádza sa aj na pobreží, kde sa živí morskými korytnačkami a ich vajíčkami. Zviera sa nachádza v horských oblastiach a môže žiť v nadmorskej výške až 2 000 metrov nad morom.

Zviera vedie osamelý životný štýl. Oblasť, kde žije jaguár, môže dosiahnuť 100 km2. Divoká mačka môže spolu so svojimi príbuznými loviť, ale neumožní iným členom mačacej rodiny vstúpiť na svoje územie. Páry sú zviera iba v období párenia.

Rozmanitosť druhov

V prírode existujú čierne jaguáre, ktoré sú často zmätené s panthers. Čierna farba je spôsobená melanizmom av tomto prípade takéto osoby nie sú oddeleným druhom.

Existuje niekoľko typov jaguárov a sú klasifikované hlavne podľa biotopov:

  • Peruánsky, často považovaný za amazonský druh, žije nielen v Peru, ale aj v Ekvádore,
  • Stredná Amerika (Stredná Amerika),
  • Arizona, žije v južnej Arizone a pred územiami Sonora v Mexiku,
  • Mexičan (Mexiko),
  • Brazílsky, nájdený v južnej Brazílii,
  • Paraguaj, často považovaný za brazílsky poddruh a žije na území Paraguaja,
  • Texas, ktorý predtým žil v centrálnej časti štátu Texas, je teraz považovaný za úplne zničený druh,
  • Amazonský nominačný poddruh preferuje dažďové pralesy Amazónie,
  • Goldmanov jaguár, tento druh žije v Guatemale, Mexiku a Belize.

Na ktorej pevnine žije jaguár? Wildcat žije v Južnej Amerike a je uvedený v Červenej knihe. Čiastočné natáčanie je povolené v Mexiku a Brazílii.

Úžasný plavec, ktorý nemôže zavrhnúť

Zviera je vynikajúci plavec. Prekonať v jednom plávaní môže byť viac ako 10 kilometrov. Zviera môže používať guľatiny na uľahčenie plávania. Mimochodom, môže mačka loviť aj vo vode.

Divoký jaguár nevie, ako sa vrčať. Pred útokom vydáva syčivé a šumiace zvuky. Predpokladá sa, že zviera je schopné napodobňovať hlasy, najmä zvuky, ktoré rodí opičie mláďa. Jaguár to robí, aby pritiahol opice a napadol ich.

Zaujímavé fakty

Najväčší človek, ktorý ľudia kedy videli, je jaguár s hmotnosťou 158 libier. Hoci hmotnosť zvieraťa často neprevyšuje 130 kilogramov.

Jaguár a lev sa môžu prelínať vo voľnej prírode. Avšak v takejto únii narodili sterilné potomstvo.

Každé zviera má svoju vlastnú individuálnu farbu, ktorá sa nikdy neopakuje.

Kde žije jaguár? Kontinent je Južná a Stredná Amerika, krajiny Nového sveta, v iných častiach sveta sa zviera nenachádza.

Zviera môže zaútočiť aj na krokodíla, hoci len mladé zvieratá, dospelí pre jaguára sú príliš vážni súperi. Mačka môže zaútočiť na akékoľvek zviera, od hlodavcov po jelene, zatiaľ čo okamžite uhryzne hrdlo obete. Vyskytli sa prípady, keď mačka zaútočila na anakondu a je to najväčší had na planéte. Zviera loví v noci a spí počas dňa. Útočí na obeť z úkrytu. Človek môže byť napadnutý iba vtedy, ak sa bráni proti nemu.

Fosílne pozostatky zvieraťa dávajú právo povedať, že jaguár je najstarším obyvateľom planéty. Na Zemi žijú šelmy najmenej 2 milióny rokov.

V mayských kmeňoch mohli mať len najodvážnejší bojovníci nosiť zvieracie kože.

Napriek veľkej veľkosti nemôže viac ako polovica mladých žiť až do dvoch rokov.

V jaguáre si samica vyberie vhodného partnera pre seba.

Jaguar anatómia

Jaguari majú veľmi silné a silné telo. Majú veľkú hlavu, krátke nohy, husté krátke vlasy so špecifickou farbou (od jasne červenej až po piesočnú). Na koži zvieraťa sú čierne škvrny, ktoré majú rôzne formy, a brucho a hrdlo sú biele. Jaguár má podobnú farbu ako leopard, ale jaguár je oveľa väčší. Dĺžka karosérie Jaguar do 185 cm (bez chvosta). Dĺžka chvosta v jaguároch je od 50 do 75 cm. Hmotnosť muža je približne 90-120 kg a samice od 60 do 80 kg. Obzvlášť veľký jaguár bol chytený s hmotnosťou 158 kg.

Kde žije jaguár?

Jaguar žije v Južnej a Strednej Amerike. V Uruguaji a El Salvadore boli zvieratá takmer úplne zničené z dôvodu ich lovu. Jaguár žije vo vlhkej tropickej džungli, v bažinatých oblastiach. Sú dobrí plavci, a preto žijú v blízkosti rybníkov, riek a dokonca aj močiarov, vo vyprahnutých oblastiach, spravidla sa nenašli. A v juhozápadných Spojených štátoch a severnom Mexiku jaguári žijú v dubových lesoch.

Čo jaguár jesť?

Jaguár je predátor za súmraku. Zvierací jaguár loví po západe slnka a tesne pred úsvitom. Jaguarskou korisťou sú kopytníky, ako sú jeleni, tapíry, mazamy. Jaguar tiež loví opice, vtáky, hady, rôzne hlodavce, líšky. Predátor je vynikajúci plavec, takže ryba môže byť aj jeho korisť. Na pobreží jaguár vykopáva korytnačky a môže žrať samotnú korytnačku. Ich silné čeľuste môžu prasknúť aj korytnačku. Často zaútočí na hospodárske zvieratá. Hlavnou metódou lovu jaguárov - je záloha na stromoch alebo v tráve.

Jaguar životný štýl

Jaguar je osamelý dravec. Ich lovecké pásma sa môžu pohybovať od 25 do 100 km. Celý deň jaguár odpočíva niekde v chladnej jaskyni alebo v tieni stromu. Predátor loví po západe slnka a pred východom slnka. Živočíšny jaguár je pomerne pokojný voči svojim príbuzným, ak sa ich poľovnícke oblasti pretínajú a sú veľmi netolerantné voči iným mačkovitým druhom (najmä puma).

Chov jaguárov

Jaguar nemá chovnú sezónu samo osebe, žena je pripravená na párenie do tretieho roka života. Počas obdobia párenia sa dravci môžu vyliečiť do malých skupín. Samice si partnera vyberie nezávisle a počas celého obdobia párenia sa nachádza na území mužského pohlavia.

Potom opustí a už 100 dní po počatí v jej dome, ktorá sa nachádza v hustom kríve alebo dute, sa objavujú mladé (od 2 do 4 detí). Počas šiestich týždňov trávia mladí jaguári na svojom dňu so svojou matkou, potom sa naučia loviť s ňou a zostať s ňou, kým nenájdu vhodné miesto na lov.

Ak sa vám páči tento materiál, zdieľajte ho so svojimi priateľmi v sociálnych sieťach. Ďakujem!

Jaguar Popis

Škvrnitá panther divoká kočka je najväčším americkým drakom, Výška najväčších predstaviteľov kohútikov je 68-80 cm, v priemere 75 cm Jaguára majú pružné pôvabné telo o dĺžke 120-180 cm a ich chvost môže byť krátky - 45-50 cm alebo dosah 70-90 cm. na veľkosť, zvieratá vážia od 68 do 136 kg. Rovnako ako takmer všetci cicavci, ženy sú asi o 1/5 menšie a ľahšie ako muži.

To je zaujímavé! Zaznamenaná hmotnosť zaznamenaná v mužskom jaguári bola 158 kg.

Jaguári, ktorí žijú v otvorených priestoroch, sú zvyčajne väčší ako ich kolegovia žijúci v hustých lesoch. Možno je to kvôli veľkým stádam kopytníkov žijúcim v stepných zónach a v dôsledku toho úspešnejšiemu lovu predátorov.

Životný štýl a správanie

Tak ako všetky mačky, jaguári si vyberajú a "držia" svoje územie, Robia to sami. Jedno zviera môže "patriť" do priestoru od 25 do 100 kilometrov štvorcových, pričom muži sú zvyčajne dvakrát väčší ako muži. Samci si vyberajú vlastné trojuholníkové plochy, každé 2-3 dni, nahrádzajú "uhol", v ktorom lovia.

Asi raz za desať rokov jaguár obchádza svoj majetok na hranici. Opatrne stráži územie od ostatných predstaviteľov kočovníkov, ocelotov atď., Jaguár nemá námietky proti prekročeniu hraníc s iným zástupcom tohto druhu.

Jaguar čas - súmrak. Pred západom slnka a pred úsvitu je mimoriadne aktívny v love. Predator zariadi zálohu vo vysokej tráve, na vetve stromu, ktorý sa ukrýva na brehu blízko zavlažovacieho otvoru. U nič netušiacej obete sa ponáhľa zo strany chrbta alebo z boku, pevne uchopil krk a snažil sa ihneď uškŕňať alebo prepichnúť lebku so zubami. Posledným rysom je zvyk výlučne jaguára, iné mačky zriedka kousajú cez hlavu.

To je zaujímavé! Ak je hovädzí dobytok korisťou, jaguár má tendenciu ho rozbiť na zem, aby narazil na hlavu a zranil pred zabitím. Často ani nepotrebujú používať svoje tesáky - obeť len zlomí krk.

Ak potenciálna korisť má citlivé uši a vypočuje šelmu predtým, než sa ponáhľa, má to šťastie - má šancu uniknúť, jaguár sa zriedka prenasleduje. Ale vo vode, jaguár, ktorý dokonale pláva a miluje tento prvok, ľahko uloví obeť. Prípady jaguárov útočia na krokodíly, lov rýb, poľovnícke korytnačky sú známe. Jaguar zriedka napadá muža a nikdy tak neurobí, ak mu nedá agresívny dôvod. Všetky zrážky ľudí s jaguármi sú sebaobranou druhého. Nejedia ľudské mäso. Avšak, zvedavé mladé zviera môže vyhnúť zvedavý človek.

Stanovište, biotopy

Severná hranica biotopu jaguárov prechádza cez mexické stepy a juhozápadné štáty Spojených štátov. Zvieratá sú usadené na severných hraniciach Argentíny a Paraguaja, rovnako ako na pobreží Venezuely. Najväčší jaguárov žijú v štáte Brazília, Mato Grosso. Najväčšie populácie jaguárov sú sústredené v údolí Amazonky.

Život potrebuje jaguár niekoľko komponentov:

  • zdroj vody v blízkom biotopu
  • husté greeny na zamaskovanie pri love,
  • Potenciálna výroba v dostatočnom množstve.

Príroda im poskytla také zdroje v tropických dažďových pralesoch, v pobrežných trstinách, v údoliach riek a v blízkosti močiarov. V suchých oblastiach prakticky chýbajú jaguári. Ale môžu vyliezť do hôr, ale nie viac ako 2700 m (obyvatelia Andov). Jaguari boli kedysi stretnutí v Kostarike v nadmorskej výške 3800 m, ale to bol izolovaný incident, zvyčajne nie sú priťahovaní k horským lesom.

Jaguarova diéta

Jaguar - dravec, striktne mäsožravý tvor, Loví sa na rôzne druhy koristi, podľa výskumníkov asi 85 druhov rôznych zvierat spadol do zubov. Je schopný obete, ktorá váži až 300 kg. Najžiadanejšou obetou pre jaguára sú veľké "mäsové" zvieratá - kopytníky, ošípané vrátane hospodárskych zvierat.

Jaguar sa nevzdáva opíc, vtákov, líšokov, drobných hlodavcov a dokonca aj plazov. Žije v blízkosti vody, táto veľká mačka ryby uloví s potešením.

Špeciálna pochúťka pre jaguára je korytnačka: silné čeľuste ľahko trpia odolnou škrupinou. Jaguar miluje slávnosť na korytnačkách, tiahnuci piesok zo spojky. Ušľachtilé zviera takmer nikdy nepríde mrkvu. Začal jesť čerstvo zabitú obeť z hlavy a presunúť sa na šunku. Ak je to šťastie, že zabijete veľké zviera, jaguár sa už niekoľko dní nehne.

Prirodzených nepriateľov

Najdôležitejším a najnebezpečnejším nepriateľom jaguára je muž, ktorý ho loví kvôli svojej krásnej kožušine. V prírode má tento kráľ džungle prakticky žiadne konkurenty a hrozby: vo svojom biotopu je najvyšší v potravinovom reťazci.

Je to dôležité! Pre územie môže bojovať s veľkými kupérmi, zvyčajne s nimi dominujúcimi, ale niekedy dostávajú vážne zranenia.

Počas lovu jaguári niekedy stretávajú s vážnymi a nebezpečnými súpermi - kajmanmi, aj keď dokonca vytiahnu 2 metrové príšery z ich pôvodného prvku. Lovia veľké plazy, občas sa môžu stať obeťami anakondy alebo boa.

Reprodukcia a potomstvo

Jaguari nemajú žiadnu špecifickú párovú sezónu. Žena pripravená na párenie (vo veku 3 rokov) "informuje" mužov o tom, močenie stromov a tiež vydáva charakteristické "vokalizácie", na ktoré muži reagujú s chrapľavými gurálnymi výkrikmi.

To je zaujímavé! Niektorí lovci jaguára ich lákali, napodobňujúc párenie žien. Jaguári, zvyčajne jednotlivci, sa môžu v tomto prípade kombinovať do skupín.

Ale muži nebudú bojovať medzi sebou, výber je vykonaný výlučne nevestou a dočasne sa presunie na miesto svojho zvoleného.

Po párení sa rozdelia. Samica sa robí sama sebou ako hniezdo medzi húštinami, v skrytej dute alebo v jaskyni, kde po 100 dňoch tehotenstva 2-4 mačiatka porodia. Malí jaguári nie sú zatiaľ rovnako štipľaví ako ich rodičia, husté čierne škvrny prevažujú v ich koži. Matka ich nevypúšťa z prvých 1,5 mesiaca svojho života.

Avšak sukajú materské mlieko asi 5-6 mesiacov. Matka ich začne vziať so sebou na lov až do okamihu, keď budú vyrastať a budú môcť obsadiť nezávislé územie, zvyčajne asi 2 roky. Len asi polovica narodených detí žije do dospelosti. Jaguár môže produkovať potomstvo prechodom s panterom alebo leopardom.

Stav obyvateľstva a druhov

Muž vážne poškodil jaguárovú populáciu, lovil ich na ochranu svojich stád a kvôli krásnej kožušine. Predtým sa stretli v Uruguaji a v Salvadore, kde sú teraz vyhubení. Z dôvodu zvýšenej poľovníckej aktivity sa lokalita jaguárov znížila o 2/3 oproti pôvodnému. Dokonca aj bez poľovníctva, osoba znižuje obývateľné miesta pre týchto predátorov.

Dnes je lov jaguára zakázaný, ale bohužiaľ pokračuje pytliactvo. Tento druh je uvedený v Medzinárodnej červenej knihe IUCN ako ohrozený zničením. Avšak Brazília, Mexiko a Bolívia môžu loviť s určitými obmedzeniami.

Ako zistíte?

Jaguár je najväčším dravým dravcom Nového sveta. Dĺžka tela bez chvosta dosahuje 180 cm a hmotnosť - 100-120 kg. Má masívnu, ale elegantnú postavu, veľkú hlavu a silné končatiny. Bledo-červená koža je pokrytá tmavými škvrnami, ktoré sú často obrysy s menším miestom na svetlom pozadí. Existuje až deväť poddruhov, ale diskusia o klasifikácii neustupuje. Niekoľko vedcov navrhuje im dať status nie poddruhu, ale populácie. Často sa stretnete s melanistickými jaguármi, tmavo sfarbenými jednotlivcami, na koži, na ktorých stále vidíte charakteristickú sfarbenú farbu.

Životný štýl a biológia

Jaguar je osamelý predátor. Samci aj samica majú individuálnu pozemku 25-100 km2. Zvieratá označujú svoje hranice močom a stopkami na stromoch. Po 5 až 15 dňoch sa zviera navráti na rovnaké miesta a skontroluje, či je jeho vlastníctvo v poriadku. Lov za súmraku, hneď po západe slnka alebo pred úsvitom. V jeho jadre je to predátor, ktorý prechádza cez obeť v hustom tráve alebo sedí na strome. Jaguar je vynikajúci plavec, takže lov vo vode nie je pre neho žiadnym problémom. Môže rybať alebo dokonca napadnúť krokodíla, ktorý spí v rieke. Capybaras, tapíri a pekári sú jednou z jeho možných obetí. Je vždy pripravený zaútočiť na každú dostupnú korisť, či už je to zviera alebo vták. Často rozbije pokladanie vajec korytnačiek a môže sa vyrovnať s dospelými korytnačkami. Sexuálna zrelosť v jaguári prichádza v treťom roku života. Chovateľské obdobie sa neobmedzuje na konkrétne obdobie roka. Muži nezabezpečujú zápasy - výber partnera závisí od ženy. Keď sa rozhodne s otcom budúcich potomkov, presunie sa na svoje územie.

Tehotenstvo trvá asi 100 dní, narodia sa dve alebo štyri mláďatá, ktoré sú farebné v porovnaní s dospelými, len tmavšie. Asi šesť týždňov, deti trávia so svojou matkou v dňoch a potom idú na cestu cez americké územia. Hlavným nepriateľom, ale skôr súťažiacim, jaguár je kupér. Priemerná dĺžka života jaguára je 20-25 rokov.

Jaguar je uvedený v Červenej knihe

V posledných desaťročiach sa pôvodný rozsah jaguára znížil o 8,75 milióna km2. Dnes je to 46% pôvodného. Druh stratil z mnohých obvyklých biotopov a zachoval sa najmä v amazonskej kotline. Последний ягуар на юге США был убит приблизительно в 1900 г. Некогда обычный и даже широко распространенный вид пострадал из-за преследования человеком и утраты естественной среды. К сожалению, браконьерская охота на него полностью не остановлена, несмотря на большое число природоохранных документов и штрафных санкций.Navyše niektorí jaguári zomierajú v rukách poľnohospodárov, pre ktorých sa tieto zvieratá ukážu byť vážnymi škodcami, pretože útočia na dobytok. Komerčný lov jaguárov na účely ťažby koží, ako aj chytanie zvierat na predaj v súkromných zbierkach, sa od 70. rokov minulého storočia prakticky zastavil.

Avšak domorodci pokračujú v zabíjaní jaguárov kvôli získaniu cenných trofejí. Vo všetkých krajinách, kde žije tento druh mačiek, sa prijímajú ochranné opatrenia na jeho zachovanie. Od 90. rokov. číslo jaguára sa začalo zotavovať. V roku 2002 bol prevedený z kategórie VU na kategóriu NT.

Je to zaujímavé

Jaguar obsadil dôležité miesto v mnohých etnických kultúrach Ameriky, najmä v kultúre aztékov a mayského kmeňa, kde zviera bolo špeciálnym symbolom moci a sily. Mayáni verili, že jaguár je sprostredkovateľom medzi svetom živých a svetom mŕtvych, ako aj špeciálnym patrónom vládcov a kňazov. Taktiež podľa indiánskych presvedčení môže jaguár napodobňovať výkrik ktoréhokoľvek vtáka alebo zvieraťa, aby ich lákal.

Zvláštnosti tajomnej "veľkej mačky"

Tento okouzlující domáci obyvateľ v dažďovom pralese má nádherné videnie a sluch, ktoré sú nevyhnutné pre poľovníctvo, rovnako ako neuveriteľne silné a ostré zuby. V noci jaguár vidí jednoducho vynikajúci a jeho citlivý knín je hlavným hmatovým orgánom zvieraťa. Jedá rôzne zvieratá, vrátane tapírov, jeleňov, lenoch, korytnačiek a ďalších. Bezpochyby je jaguár nebezpečný pre ľudí.

Jaguar samice vyberajú partnera veľmi starostlivo, takže obdobie jarovania pre mužov nie je nikdy jednoduché. Počas tehotenstva dokážu pre svoje mačiatka vybaviť odľahlý prístrešok určený na ochranu mladých pred rôznymi vonkajšími hrozbami, a to aj od predstaviteľov ich vlastných druhov. Deti sa čoskoro prepnú na výživu zvierat a potom sa začnú podieľať na procese výroby s ich matkou.

zoo-club-org