Vtáctvo

Mandarin Duck, kde žije zaujímavý mandarínkový vták

Pin
Send
Share
Send
Send


Kačica dostala svoj názov pre svoje farebné sfarbenie, rovnako ako na počesť dôležitého, elegantne oblečeného čínskeho úradníka - mandarínka. Na operenie týchto vtákov sú všetky farby dúhy zozbierané a pôvodne distribuované. Muži, ako praví páni, vystupujú medzi skromnými ladnými dámami so šikovným trsom na hlave, tvoreným pretiahnutými perami a kukly. Rovnako ako ich príbuzní, kačice mandarínky menia svoje oblečenie dvakrát ročne. Draky počas chátrajúceho obdobia sa zhromažďujú vo veľkých kŕdľoch, snažia sa neopúšťať húštiny kríkov a prakticky sa nelíšia od svojich priateľiek. Z tohto dôvodu je ťažké presne určiť miesto, kde žije kačica mandarínky. Čo ju robí zaujímavou? Čo je tak zvláštne o malom vtáku, ktorý priťahuje skutočný záujem a úprimnú zvedavosť?

Obsahuje kačacie mandarínky kačice

Mandarin Duck sa vyznačuje vynikajúcou manévrovateľnosťou a vysokou letovou rýchlosťou: letí sa za pár sekúnd. Tiež sa vyznačuje rýchlosťou plávania a rýchlosti. Najobľúbenejším miestom, kde žije kačica mandarínky (foto) sú stromy visiace z vody alebo pásy skál.

Často sedí vysoko na vode so zdvihnutým chvostom a ponorom iba v prípade možného zranenia.

Takýto vták je rozšírený vo východnej Ázii av niektorých regiónoch Ruska, a to v Primorsky a Khabarovských územiach, na Sakhalíne av regióne Amur. Kačica zabezpečuje zimovanie v Číne a Japonsku. Kvôli rýchlo klesajúcej populácii je tento druh vtáctva uvedený v Červenej knihe. Pretože väčšina lovcov nie je schopná rozoznať mandarínku od svojich bežných príbuzných počas obdobia, keď muži klesajú svetlé manželské šaty, je to len zakázané loviť. Mandarínske kačice trpia mäsovými mývalmi, ktoré nemilosrdne zničia svoje hniezda. Tiež príčinou poklesu populácie je hypotermia, ktorá prispieva k smrti kurčiat. Je ťažké určiť, kde kačica mandarínky žije v nebezpečenstve, ktoré čakajú na každom kroku. Je preukázané, že prežívajúci jedinci sa snažia prežiť, žijú v neprístupných taigových kanáloch a starých dámkach posiaty vetrom.

Kde žije kačica mandarínky?

Hniezda mandarínskych kačíc je usporiadaná v dutinách stromov v rôznych výškach a niekedy dosahuje 10 metrov. Na zemi sa tento vták usadí pomerne zriedkavo, pretože kamenné výčnelky a vetvy stromov, kde žije mandarínka, sú oveľa bezpečnejšie a pohodlnejšie. V spojke sa zvyčajne pozoruje 7 až 14 vajec, ktoré sa samice inkubujú asi 32 dní, bez toho, aby ste na chvíľu opustili hniezdo.

Kurčatá sú zvláštne a veľmi citlivé na nízke teploty. Zvyčajne sa vyliahnu, nezávisle vyskočia na zem z hniezda a ich výška ich nevystrašila a pády skončili bezpečne. Od okamihu narodenia sa deti takmer okamžite začnú plavat a potápať. To sa deje pod starostlivým materským dohľadom počas celého letného obdobia.

Keďže voľne žijúce zvieratá majú ničivý účinok na prežitie kačiek, kde maximálna dĺžka života nepresahuje 10 rokov, ľudia sa prispôsobili na pestovanie mandarínok doma ako ozdobný vták. S náležitou starostlivosťou a racionálne zvoleným jedlom v pokojnom domácom prostredí môže žiť 25 rokov.

Počas teplého obdobia je ľahké umelo vytvoriť podmienky podobné miestam, kde žije kačica mandarínky. Vták môže byť držaný v komorových klietkach, ktoré sú vybavené rôznymi výškami, s bokmi, vyčnievajúcimi konármi a nádobami s vodou. V prípade chladného počasia je lepšie zmeniť situáciu na ulici do vyhrievaných miestností. Mandarínske kačice sú priateľské k ostatným vtákom a žijú s nimi v rovnakej oblasti, takže ich môžete bezpečne uvoľniť do rybníka iným vtákom. Čistá voda je práve ich prvkom, ktorý dodáva múru radosti. Koniec koncov, kúpanie pre kačacie mandarínky je obľúbenou aktivitou v lete aj v zime.

Čo jedí kačacie mandarínky

Obľúbené jedlá mandarínky - žaby a žalude, aj keď strava obsahuje ryby, brouky, vodné rastliny, ryžové zrná. Ak obsah domova nutne zahŕňať v strave pšeničných otrúb, jačmeň, ovsené vločky, kukurica, tráva a rybia múčka, krieda. V sezóne nezabudnite zahrnúť do potravín zeleniny: nakrájané plantain listy, hlávkový šalát, púpava, vodnatý kačica.

Kačacie mandarínky sú symbolom manželskej vernosti, šťastnej a vzájomnej lásky, samica a muž sú vždy spolu, dokonca lietajú v rovnakom čase. Tento vták vyberá jedného partnera raz za život a oddelil sa od neho, môže zomrieť z osamelosti. Táto vzájomná oddanosť z nich robila symbol lásky a lojality, čo sa odráža v dielach mnohých autorov: výšivka na hodvábu, aplikácie, rytiny, vázy a mozaiky.

Mandarin Duck - symbol vernosti a manželského šťastia

V dávnych dobách bola ponuka novomanželom obraz s mandarínskymi obrázkami tradícia, ktorá prorokuje šťastný rodinný život. Po mnoho storočí tieto kačice vyzdobili parky Kórei a Japonska a len bohatí ľudia si mohli dovoliť udržať taký exotický luxus.

Krásne legendy o týchto kačkách. Jeden čínsky gentleman, ktorý sa rozhodol rozlúčiť so svojou ženou, považoval tento vážny krok na prechádzke po pobreží jazera. V jednom bode jeho myšlienky prerušili dve kačacie mandarínky, ktoré sedeli na vode. Obdivoval ich, ich delikátne a plné pohŕdania a milostného správania, pán si spomenul na krásne okamihy svojho rodinného života a vyblednutá láska sa znovu objala. Takže kačice zachránili takmer zhroucené manželstvo.

habitat

Tieto nezvyčajné vtáky žijú v mandaríne najmä vo východnej Ázii. V Rusku je to ostrov Sachalin, Khabarovskské územie a Ďaleký východ.

Mandarin kačice zima v teplých krajinách v Japonsku a Číne.

Mandarínsky jeleň je jediný druh z kačacej rodiny, ktorý žije v dutinách stromov. Kačice niekedy robia svoje hniezda vo výške až pätnástich metrov. Tak ako kurčatá potrebujú plávať, kurčatá jednoducho vyskočia z hniezda. Našťastie vo väčšine prípadov končí bezpečne.

V čase hniezdenia, a to je asi štyri týždne, kačica nezhasne hniezdo a celá rodina dodáva draka s jedlom.

Strava tohto kačice obsahuje:

  • malé ryby
  • žaba
  • žaluďov
  • orechy
  • všetky druhy obilnín

Reprodukcia mandarínky

Keď sa vtáci vrátia z teplých krajín do trvalého biotopu, začína ich párenie. muži bojujú za právo oplodniť ženu. Výsledkom takýchto bojov je určenie víťaza, v dôsledku ktorého začína párovanie.

Takže si vyberte partnera pre život. V budúcnosti sa tento pár nezmení a ak je drak zabitý, žena zostane sama až do konca dní.

Pre jedného znášania, vták mandarínka tvorí dvanásť vajec. Kačica sedí na vajíčka štyri týždne. V tejto dobe sa celá rodina zaoberá draka. Prináša jedlo dvakrát denne.

Už od samého začiatku života sú kurčatá veľmi sebestačné. Už tridsiaty deň, keď sú pokryté perím, mláďatá dobrovoľne vyskočia z hniezda, čo vo veľmi zriedkavých prípadoch končí traumaticky. Kurčatá už začínajú lietať štyridsiaty deň života.

Vo veku štyridsiatich dní idú do rybníka a naučia sa plávať. Obaja rodičia ich naučia plávať a lietať.

Úžasné fakty

  • K dispozícii je biela mandarínka kačica. Je to výsledok výberu vedcov, ktorí sa snažia priniesť nové druhy kačacích mandarínok. Tento druh je veľmi zriedkavý.
  • Vták sťahuje takmer zvislo, letí veľmi ľahko a manévruje medzi stromami.
  • Toto je jediná kačica na svete, ktorá sa neprekrýva s ostatnými členmi jej rodiny, pretože má iný súbor chromozómov.
  • V domácich podmienkach, kačice tohto plemena nesmú sedieť na vajciach na pevne stanovenú dobu. V takomto prípade je potrebné umiestniť vajcia do inkubátora alebo ich dať do skúsenejšej sliepky.
  • V Číne sú kačacie mandarínky považované za symbol lojality v rodinnom živote. Sú často zobrazované v miestnostiach, kde sa konajú svadby. Podľa Feng Shui, mandarínová soška umiestnená v dome prinesie rodinnej pohode do domu.
  • Každý rok mandaríni hniezdia na novom mieste.
  • Mandarín je jediný vták, ktorý škrípá a nekončí, rovnako ako všetci ostatní členovia kačacej rodiny.

životnosť

Mandarínky žijú v priemere 10 rokov. Vo voľnej prírode, bohužiaľ, sú vyhladení lovcami, ktorí ich mylne zamieňajú s inými druhmi kačiek, pretože ich zimné oplodnenie sa mení.

Ich hlavnými nepriateľmi sú psy mývalí a dravci, ktorí používajú skoré jesenné kurenie z hniezda.

Doma môžete predĺžiť životnosť mandarínky na 25 rokov za predpokladu vyváženej stravy a normálnych podmienok zadržania.

Chov doma

Napriek tomu exotické mandarínky, jeho veľmi ľahko domestikovať. Udržať kačacie mandarínky doma je v lete veľmi jednoduché. Má dostatok vody, v ktorej bude plávať s inými vtákmi, ako aj priblížiť sa k divokým podmienkam, je žiaduce, aby tam boli stromy, okolo ktorých by vták mohol hniezť alebo len sedieť.

Po studenom počasí, keď je vonkajšia teplota +5 a pod kačice, je potrebné usporiadať bývanie v miestnosti. Voda na plávanie kačiek je potrebné zahriať, pretože tieto kačice majú radi plávať denne, aj v zime.

Domáce mandarínky sa živia jačmeňom, kukuricou a pšenicou. Na jar, mandarínky potrebujú vitamíny, takže musíte pridať zelenú, púpavu a plantain do svojej normálnej stravy.

Aj v jesennom období je nevyhnutné dať kačacom svoju obľúbenú pochúťku vo voľnej prírode - žalude.

Doma kačice tohto plemena nemôžu sedieť na vajciach celý mesiac, tak opatrne majú v zásobe slepačku, ktorá sedí na vajcia počas určitého časového obdobia alebo bude potrebná umelá inkubácia v inkubátore. - že je oveľa pohodlnejšie žije vo voľnej prírode.

Mandarín v červenej knihe

Tieto mimoriadne krásne vtáky sú uvedené v červenej knihe a chránené zákonom. Ich obyvateľstvo má v súčasnosti iba dvadsaťpäť tisíc osôb. Lov týchto vtákov je zakázaný. Perfektne podporované populáciou týchto krásnych vtákov, ktoré začali chovať doma, v zverinách a zoologických záhradách.

Je tu tak veľa kačice, a vyžaduje určité podmienky, ako napríklad póly alebo stromy na hniezdenie kačíc, ako aj kŕmenie žaluďmi. Ale ten, ktorý vedie kačacie mandarínky vo svojom dvore, zaručuje každodenné estetické potešenie z kontemplácie týchto mimoriadne krásnych, jasných dekoratívnych vtákov.

Tieto kačice dokonale prispôsobené domácemu životu as kvalitnou starostlivosťou a vyváženou stravou potešia svojho pána najmenej dvadsať rokov, a to za to, že toto plemeno kačiek sa považuje za najkrajšie na svete.

Mandarin Duck: Popis

Nemôžu sa pochváliť veľkou veľkosťou kačice, ale dokonca aj s relatívne malým telom sa dajú vidieť zďaleka kvôli perím. Úžasne krásna kačica mandarínky, popis tejto krásy je hodný pozornosti. Telo vtáka je dlhé 40-50 cm a váži menej ako jeden kilogram (500-700 g). Rozpätie krídel - 60-70 cm.

Samci sú skutočné krásy s jasným perím, ženy na pozadí majú veľmi chudobnú farbu, ich farba je šedá a hnedá. Možno to bolo prirodzene koncipované tak, že kačica mohla pokojne vyliahnuť kačice, ktoré nikto nevidí v hniezde. Muži sú natretí tak krásne a jasne, aby vyvolali sympatie u žien.

Poďme sa bližšie pozrieť na "oblečenie" "mužov" mandarínky. Na hlave sú tri typy dlhého peria, každý druh je natretý vlastným spôsobom: na vrchu sú červené s fialovo-zelenými okrajmi, v blízkosti rohov očí sú biele a v blízkosti zobáku sú červené. Ale to nie sú všetky farby, ktoré sa môže pochváliť muž z úžasnej kačice. Vtáčie telo je tiež namaľované rôznymi farbami: hore je čierne, dno je biele, hrudník je purpurový a boky sú ozdobené sieťovinou. Laby a červený zobák.

Krídla vtákov si zaslúžia osobitnú pozornosť, každá z nich má jedno široké perie, čo sa podobá plachteniu. Tieto vtáky "plachty" červenej farby s modrou hranou.

Kde žije v prírode?

Kde sa mandarínska kačica stretáva v prírode? Červená kniha už na svojich stránkach obsahuje tento druh vtákov, takže v prírodnom prostredí ich nie je tak veľa. Na Ďalekom východe sú kačice, v Európe sa môžete stretnúť s utečencami, ktorí unikli súkromným majetkom a usadili sa vo voľnej prírode. Tí vtáci, ktorí žijú na juhu, sú považovaní za usadení, severní obyvatelia migrujú, trávia zimu v Japonsku a Číne.

Kde sa dá uprednostniť kačica mandarínky, kde žije tento malý zázrak? Ich obľúbené miesta sú brehy lesných riek, na ktorých rastie veľa stromov, k tomuto stavu treba tiež dodať, že tieto banky by mali byť skalnaté.

Ako sa mandarínske kačice správajú v ich prirodzenom prostredí?

Kačice mandarínky žijú v pároch alebo sami, ale potom, čo boli chované. Na zimovanie sa spojte v malých kŕdľoch. Jedná sa o veľmi plaché a opatrné vtáky, veľmi zriedkavo počujete ich hlas, ako tiché píšťalky.

Mandarínky sú vodné vtáctvo, ale ako obyčajní vtáci radi lovia medzi vetvy stromov. Vzhľadom na ich malú veľkosť a hmotnosť, voľne a rýchlo skočiť pozdĺž pobočiek. Počas letu sa cítia ľahké, lietajú bez behu, náhle sa dostanú do vzduchu s pomocou silného klapania krídel. Vo vzduchu môže robiť ostré otáčky a ďalšie zložité piruety. Pokiaľ ide o vodné procedúry, vtáky plávajú dobrovoľne, potápajú sa len bez nadšenia, robia to len vtedy, keď existuje nebezpečenstvo.

Čo jedia?

Mandarínska kačica je väčšinou vegetariánska, aj keď sa niekedy rada hýčkala žabou alebo rybou, malé bezobratlí môžu tiež dostať na večeru s jasnými vtákmi.

Pokiaľ ide o zeleninovú časť vtáčieho menu, obľúbenou pochúťkou sú žaludy a orechy. Tiež v strave zahŕňa bobule, semená a tvrdé ovocie rastlín.

Párová sezóna

Mandarin Duck od februára do marca začína vyberať svoj pár. Doba manželstva nie je bez sprievodu! Počas pečenia je pýcha mužov s krásnym perím najvyšším argumentom pre ženu. Snažia sa objaviť pred zvoleným v najlepšom svetle, mandarínky-muži plávajú okolo žien v kruhoch, ukazujúc ich farbu všetkých farieb dúhy. Často plávajú a nakláňajú hlavu tak, aby bol zobák skrytý vo vode. V týchto druhoch vtákov vládne monogamia, vytvárajú sa páry, ale budúci rok sa opäť objavia nové plávanie a nové partneri, lojalita medzi "manželmi" trvá len jednu sezónu.

Rozdelené do rodín, vtáky zdvihnú hniezdo. Po usadení sa v dute, žena začne klásť vajcia, zvyčajne v jednej spojke je 8 až 15 vajec. Šrafovanie trvá 30 dní, muž a žena sa zase stávajú na vajciach.

Kurčatá sú narodené pokryté sivou chmýří a plne vyvinuté. Zaujímavosťou je, že deti okamžite opúšťajú dutinu a sledujú svoju mamu. Ako je to možné v takej výške? Všetko sa ukáže ako veľmi jednoduché - dievčatá sú ľahké, vyskočia z hniezda a naplánujú sa vzduchom, napríklad parašutistom, bezpečne pristávajú na zemi.

Kačacia matka vedie svoje mláďatá do rybníka, za mesiac a pol, malé kačacie môžu lietať. Otec, verí, že jeho povinnosť je splnená, opúšťa rodinu. V tom čase sú muži a ženy oddelené, "ženy" zdvihnú svoje deti a "muži" sa zhromažďujú v stádach na obdobie molitov. Pravdepodobne nechcú, aby ich dámy videli svojich gentlemanov v nepríjemnej forme počas zmeny peria.

Bohužiaľ, medzi vyliahnutými mláďatami je miera úmrtnosti príliš vysoká, pretože toľko nebezpečenstva sa skrýva, kým nemôžu lietať. Prirodzený nepriatelia mandarínok: líška, mýval, mýval, dravci. Do tohto zoznamu môžete pridať proteín. Tieto červené nafúknuté veľmi často zničia hniezda kačice. Rodičia nemôžu vždy ochraňovať svoje plody.

Mandarin Duck: Červená kniha

Mandarínske kačice potrebujú ochranu a ochranu osoby, tento vzácny druh je uvedený v červenej knihe, lov týchto čarovných vtákov je zakázaný!

Som rád, že počet týchto druhov vtákov je na vysokej úrovni, ale iba preto, že sa cítia skvelo v zajatí, ľahko sa skrotia. Ľudia radi rodia takéto krásy doma. Okrem toho sú vtáky veľmi plodné a dobre sa chovajú.

Vzhľadom na pestré krásne perie, tento typ kačiek je považovaný za jeden z najmodernejších v oblasti dekoratívneho chovu hydiny. So svojou tvrdou prácou chovatelia dosiahli narodenie novej formy - to je biela kačacia mandarína. Чисто белых красавцев, правда, еще слишком мало.

Внешние характеристики

Утка мандаринка — интересные факты о внешности. Благодаря яркому и необычному оперенью этот вид уток считается самым красивым среди семейства утиных. Самец намного ярче, нежели самка. По размеру утка мандаринка сравнительно небольшая и в весе не достигает и одного килограмма (500-800 г), а в длину она имеет около 40 сантиметров. Vzhľadom k tomu, že rozpätie krídiel je dostatočne veľké pre malého vtáka a dosahuje 70 centimetrov, posledné krídlové perie krídel v zloženom stave sú obrazne ohnuté smerom hore, ktoré vyčnievajú cez chrbát na oboch stranách.

Zobák na draka je červený a nohy sú žlté. Perie absorbovala všetky farby dúhy: žltá, fialová, modrá, oranžová, červená. Muž má hrebeň na hlave. Konce jeho krídel v zloženom tvare sú zdvihnuté nahor, vytvárajúc zvláštne sedlo.

Ženské kačacie mandarínky nemajú také farebné perie, ale sú krásne svojou vlastnou cestou. Ich hlavy sú zdobené elegantným trsom, majú biele biele, súhrnnú farbu a oči, všetky perie sa líšia od šedej až po hnedé odtiene. Takýto nezameniteľný vzhľad pomáha maskovať počas chovnej sezóny.

Nenápadná farba ženy pomáha fúzii s okolitou prírodou a robí to neviditeľnou pre dravcov počas inkubácie kurčiat. Ale tupé perie je kompenzované milosťou a jasnými líniami siluety. Tam je biely mandarín, ktorý bol chovaný chovateľmi.

Životnosť kačacích mandarínok môže dosiahnuť 10 rokov. V domácnosti, s náležitou starostlivosťou, môže žiť až 25 rokov.

Vlastnosti mandarínky kačíc:

  • farebné perie
  • špeciálny spev (kačice tohto druhu sa nerozmýšľajú, ale kňučujú alebo robia zvuky ako píšťaly),
  • manévrovateľný a rýchly let.

Spolu s americkou karolínskou kačicou kačica mandarínky tvorí rod lesných kačíc. V lesoch sa usadzujú v skalných brehoch riek. Rovnako ako ostatné kačice, kačica mandarínka dobre drží na vode, ak je to potrebné, letí takmer vertikálne, takmer bez behu. Ale na rozdiel od kačiek iných druhov, mandarínky trávia veľa dlhého času v pobrežných lesoch, ľahko manévrovať medzi stromami, sedia na vetvách, kufre vetru, pobrežné skaly.

Mandarín - vtáky sú tiché a opatrné. Málokedy dávajú hlas, niekedy vytvárajú zvuky, ktoré znie ako tiché a melodické píšťalky.

Vtáky sa tiež nazývajú hmoždinky vzhľadom na to, že ich hniezda sa nachádza v dutinách stromov, často v nadmorskej výške viac ako 10 metrov. Dutina používa rodina len raz a každý rok nová kačica. Muž sa postará o ženu pri vyliahnutí vajec. V priemere žena ukladá 9 vajec. Kuracie kiahne súčasne, kačica mandarínky sedí v hniezde po tom, ako položila všetky vajcia.

Asi za mesiac sa objavujú holubice, videné mláďatá. Samica letí z hniezda na zem a zavolá im. Sotva vysušené kurčatá opúšťajú hniezdo a kvôli svojej nízkej hmotnosti sa pomocou nožičiek dostali do zeme nepoškodené. Samica zhromažďuje plod a vedie do nádrže a muž opustí rodinu.

V júni sa draci združujú v stádo, ukrývajú sa v húštinách. Začnú mätiť. Jasná farba sa nahradí perom takej farby, ako je bežná kačica.

Kŕmne kačice sa nachádzajú v lese a vo vode. Jedlo môže byť zelenina a ovocie rastlín - semená, bobule, orechy, žalude. Malé ryby, kaviár z rýb a žiab, larvy hmyzu, mäkkýše sa extrahujú z vody.

V Rusku je vták chránený zákonom a je uvedený v Červenej knihe. Prirodzenými nepriateľmi mandarínky sú dravce a hlodavce, ktoré ničia hniezda a napadajú mladé zvieratá. Vo voľnej prírode je zníženie počtu mandarínok spôsobené odlesňovaním, neoprávneným lovom.

Zaujímavé informácie

Kačacie mandarínky sú celkom zaujímavé a nezvyčajné vtáky, od peria, až po ich správanie a životný štýl. Čo je zaujímavé kačacie mandarínky?

  • Každý rok kačica stavia hniezda na nových miestach.
  • Ich schopnosť zdvihnúť sa do vzduchu vertikálne pomáha vyhnúť sa prekážkam, ako sú vetvy stromov.
  • Názov mandarínky nie je len predstaviteľom kačacej rodiny, ale aj akváriovými rybami, ktoré žijú v prírodnom prostredí v sladkovodných telách Číny.
  • Počet vajec závisí od veku kačice: čím je mladšia žena, tým menší je počet vajíčok.
  • Na našej planéte je asi 500 tisíc kačiek tohto druhu.
  • Kačice vylúčia perie dvakrát ročne. V júni, keď začína sťahovanie, ich perie stratia svoju jasnú farbu a stávajú sa podobnými bežnými kačkami.

Obsah vtákov v zajatí

Mandarínske pomaranče sú veľmi obľúbené ako dekoratívne vtáky. Tanierky dobre chovajú v zajatí. Sú nenáročné v jedle, pokojne žijú spolu s inými vtákmi, množia sa dobre, sú dobrými rodičmi. Pre zdravý vývoj a reprodukciu potrebujú podmienky blízke prírodnému, s rybníkom, dutinami, vysokými stromami alebo stĺpmi.

Kačice sú termofilné, takže v chladnom období potrebujú teplé miestnosti s dobrou podstielkou a rybníček s vyhrievanou vodou na vykurovanie.

Najlepšie jedlo pre mandarínky - špeciálne krmivo pre vodné vtáctvo s prídavkom bylín, zeleniny a koreňových plodín.

Musíme sa snažiť mať viac vtákov podľa vôle, pretože tam sú skutočne šťastní. Vo voľnej prírode, aj keď je pre nich ťažké získať jedlo, môžu lietať, a tým sa stávajú zdravšími a prinášajú radosť, ktorú nemožno porovnávať s dobre napáleným, ale lenivým životom majiteľa.

Prečo sa nazýva kačica mandarínky?

Názov vtákov je spojený s jasnou farbou samcov. Podobné svetlé šaty nosili čínski šľachtici - mandarínky. Kačica žije v Číne, Japonsku, Kórei, v Primorsky a Khabarovských územiach, v regióne Amur a na Sakhalíne. V zime vtáky žijúce v severných oblastiach letia na juh od Japonska a Číny.

Tangerine malé vtáky veľkosť asi 50 cm, hmotnosť do 800 gramov. Rozpätie krídiel je asi 60 cm. Žijú v malých kŕdľoch. Pečenie mužov je jasné. Farba žien je skromnejšia ako šedo-olivové odtiene, na hlave je chumáč a biela brucha. Veľkosť a hmotnosť muža a ženy sú takmer rovnaké. Kačice lietajú dobre a ponorujú sa rýchlo po zemi. Vzlietne sa zo zeme zvislo. Hlas nie je ako kačica. Kačice vydávajú druh píšťalky, niekedy podobne ako pískanie. V prírode žijú kačice krátky čas nepresahujúci 6 rokov, často sa stávajú obeťami predátorov.

Čo jes a kde žije mandarínka?

Kačice kŕmia rastlinné potraviny, semená, obilniny, ryby, kôrovce, žaby, červy a mäkkýše. Z južných kačiek sa vracia skoro na jar. Chovajú od apríla do júna vo vysokých stromoch v blízkosti vodných plôch, vytvárajú hniezda v dutinách, uprednostňujú tiché a bezpečné miesta pokryté stromami, kríkmi a vetrom. Samica tvorí 6 až 14 vajec. Šrafovanie trvá 30-32 dní. Samička neopúšťa spojku, muž ju vytiahne. Obaja rodičia sa starajú o mláďatá. Kŕmenie trvá 35-45 dní. Kurčatá sú schopné lietať po 40 dňoch života. Rozmnožené kurčatá idú so ženou do rybníka, aby hľadali jedlo. Malé kačacie sa často stávajú potravou pre dravé vtáky a psy mýval.

Mandarín doma

Mandarínky sú chované ako ozdobné plemeno doma, aby sa našli kačice nie je ľahké a je to veľmi drahé. V lete kačice nepotrebujú žiadne špeciálne podmienky, dobre sa s ostatnou hydinou. S prístupom chladného počasia môžu kačice zostať vonku. V zime potrebujú teplú klietku, mäkkú posteľ z slamy a vyhrievaný bazén na každodenné plávanie.

V domácnosti môže žena odmietnuť pokrývať vajcia a potom ich dať inej sliepke. Kačice potrebujú obilniny, rastliny, zeleninu tučné, bielkovinové potraviny, hmyz, obilniny, otruby, žalude. Pred chovom rýb a mäsových výrobkov sa pridávajú do krmiva. V zajatí môžu kačice žiť až 10-12 rokov.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org