Vedci predniesli teóriu, že predkovia veľrýb boli cicavce, ktorí predtým žili na zemi. Skeletová štruktúra týchto zvierat žijúcich v mori potvrdzuje túto hypotézu. Nie sú to ako ryby, pretože sa neplodia, neublížia v žiabrech, deti sa narodia plne tvorené a kŕmené materským mliekom. Aké sú veľryby? Veľkosť niektorých členov tohto tímu je pôsobivá. Zvážte ich.

Najväčšia veľryba

Podľa niektorých údajov boli rozmery najväčšieho obra: dĺžka tela približne 34 metrov a hmotnosť 180 ton. Modrá alebo, ako sa tiež nazýva, modrá veľryba podľa klasifikácie patrí cicavcom na stavovcoch. V priemere predstavitelia tohto druhu rastú až na 30 metrov. Odvážia asi 150 ton.

Veľkosti veľrýb (fotografie) iných druhov sú skromnejšie. Napríklad, zubatý sperma veľrybí má dĺžku tela približne dvadsať metrov a veľryba je najviac desať. Dolphins tiež patria k veľrýb. Veľkosť týchto cicavcov je ešte menšia. Najväčší delfín zriedka rastie dlhšie ako tri metre.

Mnoho ľudí považuje veľryby za veľké ryby. V skutočnosti je to mylná predstava. Podobné v nich je len všeobecná štruktúra tela a biotopu. Významné rozdiely súvisia s nervovou aktivitou, krvným obehom, štruktúrou skeletu, kožou. Reprodukcia potomstva a jej kŕmenie je rovnaká ako reprodukcia suchozemských cicavcov.

Veľryby: veľkosti a odrody

Vedci rozdeľujú zástupcov týchto cicavcov na dve časti. Výrazne sa líšia v životnom štýle a výžive. Jednou skupinou sú balené veľryby, druhá je ozubená. Názvy sú už začlenené a charakteristické pre ich životný štýl.

Baleenské veľryby sú pokojné zvieratá. Kŕmia sa planktónom a mäkkýšmi, ktoré ich filtrujú z vodného stĺpca cez balené dosky. Väčšina z nich má v dospelosti dĺžku tela viac ako desať metrov. Špecifické črty zástupcov tejto subordície a spôsobu života sa veľmi líšia.

Ozubené veľryby sú predátory. Ich jedlom sú ryby a iné cicavce. Táto podkategória je rozmanitejšia. Väčšina zástupcov má veľkosť tela až desať metrov. Takéto rodiny sú rozlíšené: oceánske a riečne delfíny, spermie a vrcholy. Na druhej strane majú rozdelenia podľa podrodín a rodov v závislosti od charakteristík životného štýlu a biotopu.

Pri oddeľovaní ozubených veľrýb sa vyskytujú zástupcovia, ktorí sa odlišujú v špeciálnej farbe pleti. Je biela. Preto meno - beluga. Zvieratá patria do rodiny narwhalov. Veľkosť bielych veľrýb je až šesť metrov. Hmotnosť dospelých mužov dosahuje dva ton. Na porovnanie: približne rovnaká veľkosť novorodenca modrého fúzy.

Belukha žije až štyridsať rokov. Lov na vzdelávanie rýb, kôrovcov a mäkkýšov. Žije v severných šírkach. Vlastnosti formy: silná vrstva epidermis a tuku, ktorá chráni pred hypotermiou, "lobasty" a krátke oválne hrudné plutvy.

Špecifická farba bielej veľryby nie je od narodenia. Mladé mláďatá sa narodili v tmavo modrej farbe. Vo veku jedného roka sa rozjasňujú a stávajú sa šedivými. A až po troch rokoch (častejšie o päť rokov) získajú charakteristickú bielu farbu.

Napriek tomu, že je to veľké zviera, ďalší veľrybík, zabijak, môže loviť beluga veľryba. Ľadové medvede môžu byť pre nich hrozbou. Stáva sa to vtedy, keď sú belugy chytené v hustom ľadu polynyami. Nemôžu zostať pod vodou dlhú dobu, pretože plávajú každé dva minúty, aby dýchali vzduch.

Toto je najväčšie zviera na planéte. Vedci rozlišujú tri typy. Dve z nich: severné a južné - žijú v rôznych zemepisných šírkach. Tretím zástupcom je trpasličí modrá veľryba. Jeho rozmery sú oveľa skromnejšie. Dospelý jedinec dosahuje iba váhu tela svojho obvyklého chlapca. Trpasličí modré veľryby sú pomerne zriedkavé a nachádzajú sa iba v južných moriach.

Veľké zvieratá sú veľké. Veľkosť srdca veľryby je porovnateľná s malým automobilom, môže vážiť až 700 kg. To nie je prekvapujúce, pretože toto telo neustále čerpá až 10 ton krvi. Priemer obrie arteérie je 40 cm a dieťa sa do neho môže voľne vyliezť. Jazyk váži až tri tony. Veľryba tlačí cez veľké objemy vody z úst s plochou viac ako dvadsať štvorcových metrov.

Špeciálne funkcie

Farba modrých veľrýb je skutočne šedá. Ak sa na nich pozriete cez vodný stĺpec, zdá sa, že majú modrastý odtieň. Zmysel vône, chuti a vízie týchto obrov sú slabo rozvinuté. Ale počujú dobre. Komunikácia sa uskutočňuje vysielaním ultrazvukových signálov a orientáciou v priestore - pomocou echolokácie.

Modrá veľryba je nebezpečná pre ľudí? Veľkosť týchto zvierat je podľa našich štandardov obrovská. Avšak nemôžu jesť osobu. Majú odlišné preferencie. Priemer faryngu je len 10 cm, to stačí na prechod planktónu, malých rýb, kôrovcov a mäkkýšov. Jediná škoda, ktorú môže modrá veľryba urobiť, je náhodne previesť plavidlo, ktoré bude v bezprostrednej blízkosti k nej pri vzostupe.

Ketacky dýchajú atmosférický vzduch. Mali by z času na čas vzrastať na povrch pre ďalšiu časť kyslíka. V normálnom stave modrá veľryba klesá 10-15 minút. Počas výstupu počas výdychu sa objaví charakteristická vodná fontána.

Habitat a životný štýl

Má nepriatelia modré veľryby? Rozmery, ako sa ukázalo, nezachránia ani najväčšie zvieratá na planéte pred útokom zabijackých veľrýb. Títo hladní príbuzní, ktorí padajú do stád, môžu napadnúť aj tridsaťmetrový obor. Odtrhávajú kusy mäsa z tela veľryby. Vážne rany môžu spôsobiť smrť. Vyskytli sa fakty, keď boli nájdené jatočné telá modrých veľrýb s charakteristickým poškodením zubov zabijákov. Títo obri napriek veľkosti a hmotnosti často vyskakujú z vody. Predpokladá sa, že týmto spôsobom sa zvieratá pokúšajú zbaviť mäkkýšov a kôrovcov parazitných na ich telách.

Rozmnožovanie veľrýb je rozsiahle. Vedci nemajú dostatočnú kapacitu na sledovanie všetkých svojich pohybov. Je zistené, že v závislosti od sezóny migrujú modré veľryby pri hľadaní potravy a optimálnych podmienok. Podľa iných pozorovaní časť zvierat spočíva v rovníkovej časti Tichého oceánu.

Predpokladá sa, že životnosť modrých veľrýb môže dosiahnuť stovky rokov. Sú to samotári. Iba príležitostne sa zhromažďujú v malých skupinách počas sezónnych migrácií. Matka živí mláďatá najmenej šesť mesiacov. V priebehu dňa môže rastúce "dieťa", ktoré váži až desať ton, piť 600 litrov materského mlieka.

Populačný a komerčný úlovok

Vedci predpokladajú, že pred začiatkom aktívneho lovu veľrýb vo vodách oceánov bolo najmenej 250 tisíc jedincov najväčších zvierat na planéte. K dnešnému dňu podľa najoptimistickejších prognóz zostáva viac ako 10 tisíc.

Aké sú hodnoty veľrýb pre ľudí? Veľkosti tiel týchto zvierat sú podľa obchodných opatrení veľké. Z jedného atramentu dostali veľryby nielen mäso, ale aj tuk a veľrybu. Mäso je stále populárne v Japonsku a nie je prekvapujúce, že rybolov je najaktívnejší.

Populácia modrých veľrýb sa výrazne znížila. Za posledné desaťročia bol zničený veľký počet dospelých. Ženské veľryby dosiahnu pohlavnú dospelosť po desiatich rokoch. Raz za dva roky môžu dať potomkovi. Situácia je však taká, že väčšina mladých pančúch sa stane obeťou rybolovu a nikdy nedosiahne ich zrelosť.

K dnešnému dňu sú modré veľryby chránené. Sú uvedené v červenej knihe. Ale človek a dôsledky jeho činností súvisiace so znečistením životného prostredia stále predstavujú vážnu hrozbu pre celú populáciu.

Vzhľad a štruktúra

Ústava je proporcionálna, telo je dobre zladené. Hlava je vyčnievajúca bočne, ale predná. Dýchací otvor (dýchanie) vpredu a po stranách je obklopený valcom, ktorý prechádza do hrebeňa, ktorý sa postupne spúšťa na konci čapka. Oči sú malé, umiestnené mierne za rohom úst. Dĺžka štrbiny je 9 - 10 cm, spodná čeľusť je silne klenutá po stranách, ústa uzatvorená, čapie vyčnieva 15-30 cm, na prednej časti hlavy a spodnú čeľusť je niekoľko desiatok krátkych chlpov (15 mm), ktorých počet sa mení.

Miniatúrna chrbtová plutva je odvrátená dozadu, výška je iba 30 cm a môže mať rôzny tvar (so zaobleným koncom, trojuholníkom atď.). Hrudné rebrá sú úzke, špicaté a trochu skrátené (1/7 - 1/8 dĺžky tela). Šírka chvostovej plutvy s malým zárezom uprostred je 1/4 dĺžky tela. Hlava je široká zhora, tvar U, s okrajmi konvexnými k boku. Na bruchu prechádza 70-114 pozdĺžnych kožných "pásov", v priemere 80. Hĺbka prsných brušných pruhov až 2 cm, šírka asi 5-6 cm, najdlhší dosah takmer k pupku.

Telo modrej veľryby je tmavošedá, má modrastý nádych, bodkované svetlošedými škvrnami a mramorovým vzorom. Hlava, spodná čeľusť a brada sú rovnakej farby. Bodky v zadnej polovici tela a na bruchu sú väčšie ako vpredu a na chrbte. Brucho môže byť žltá alebo horčica. Hmotnosť srdca je viac ako pol tony. Priemer aorty dosahuje priemer malého vedra a pľúca môžu držať až 14 m3 vzduchu.

Hrúbka vrstvy tuku je od 7-8 cm do 15 cm, niekedy až do 20 cm Parazity z triedy kôrovcov niekedy žijú na koži modrých veľrybích (penella) a kôrovcov malých nôh (korunky a xenobalanus), ktorých škrupiny majú základ ponorený do kože. V ústnej dutine, na kosticu, boli nájdené kopepody (balenofyzy) a odontobius oblúk. V kŕmnych oblastiach sa jej koža, podobne ako u všetkých veľrýb minke, prelína zeleným filmom diatomov, ktoré zmiznú v miernych a teplých vodách.

Správanie a životný štýl

Všeobecne platí, že modrá veľryba je náchylná k osamelosti vo väčšom rozsahu ako všetky ostatné veľryby. Modrá veľryba netvorí stáda, je to prevažne osamelé zviera, aj keď niekedy modré veľryby tvoria len niekoľko skupín s 2-3 hlavami. Iba v miestach s mimoriadne bohatou výživou môžu tvoriť väčšie zhluky, ktoré sa delia na menšie skupiny. V takýchto skupinách zostávajú veľryby oddelené, aj keď celkový počet týchto zhlukov modrých veľrýb dosahuje 50-60 kusov.

Modrá veľryba, ktorá pláva pri hladine vody, nie je takmer manévrovateľná ako niektoré iné veľké veľryby. Všeobecne platí, že jeho pohyby sú pomalšie a podľa vedcov sú nešikovnejšie než tie ostatné minke veľryby. Aktivity modrých veľrýb v tme sa zle skúmajú. S najväčšou pravdepodobnosťou vedie denný život - to dokazuje napríklad skutočnosť, že veľryby z kalifornského pobrežia sa v noci takmer zastavia.

Modrá veľryba ponorí dosť hlboko, najmä ak je vážne vystrašený alebo zranený. Údaje získané veľrybármi pomocou špeciálnych prístrojov namontovaných na harpúne ukázali, že zobáka modrej veľryby sa môže ponoriť až do 500 m a podľa amerických údajov sa veľryba môže potápať až do výšky 540 m. Normálne potápanie kŕmnej veľryby zriedka presahuje 200 m a častejšie nie hlbšie ako 100 m. Takéto ponory trvajú od 5 do 20 minút. Pasúca sa veľryba ponára pomerne pomaly - trvá asi 8 minút, kým sa ponorí na 140 metrov a následný výstup. Po stúpaní sa dych veľrybí urýchľuje až 5-12 krát za minútu, pokaždé sa objaví fontána. Rýchle dýchanie trvá 2-10 minút, po ktorom sa veľryba opäť ponorí. Veľrybovitá bluelfička je pod vodou dlhšie ako zvyčajne až do 50 minút.

Po dlhom a hlbokom ponore, modrá veľryba robí sériu 6-15 krátkych ponorov a malých ponorov. Pri každom takomto potápaní trvá 6-7 sekúnd, pri plytkom potápaní - 15-40 sekúnd. Počas tejto doby má veľryba čas na plávanie 40-50 m, plytké pod povrchom vody. Najvyššie ponory v sérii sú prvé po lezení z hĺbky a posledné (pred potápaním). V prvom prípade sa veľryba, mierne ohýbajúca telo, najprv objaví úplne vrchol hlavy s dychom, potom chrbtom, chrbticou plutvou a nakoniec chvostovou stopkou. Pri odchode z hĺbky modrá veľryba výrazne ohýba telo a sklopí hlavu nadol tak, aby sa najkrajšia časť chrbta stala najvyšším bodom, ktorý sa zobrazuje, keď hlava a predná časť chrbta sú už hlboko pod vodou. Potom sa "oblúk" chrbta dostane nižšie a nižšie a veľryba zmizne bez toho, aby ukázala chvost. Potápanie modrej veľryby plutvy zriedka ukazuje - asi 15% prípadov potápania. Pozorovanie modrých veľrýb pri južnom pobreží Kalifornie ukázalo, že trávia pod vodou 94% času.

V krátkej dobe môže modrá veľryba plávať rýchlosťou až 37 km / h a vo výnimočných prípadoch dokonca 48 km / h, ale nemôže držať takúto rýchlosť dlhú dobu, pretože to predstavuje príliš ťažké zaťaženie tela. Pri tejto rýchlosti sa veľryba vyvíja s výkonom až do 500 koňských síl. Pasúce sa blual sa pohybuje pomaly, 2-6 km / h, pri migrácii je rýchlejší - dokonca až do 33 km / h.

Modrá veľryba dýcha 1-4 krát za minútu v pokojnom stave. Štúdie v sedemdesiatych rokoch ukázali, že frekvencia dýchania v modrých veľrybích (a veľrybích veľkých) vo veľkej miere závisí od veľkosti a veku veľryby. Mladé veľryby dýchajú oveľa častejšie ako dospelí - napríklad pri vzostupe po hlbokom potápaní, frekvencia dýchacích ciest (inhalácia-výdych) modrého veľryby dlhého 18 m bola 5-10 za 2 minúty, zatiaľ čo u dospelého 22,5-metrového blufovania - 7 - 11 krát za 12,5 minút. Respiračná rýchlosť u veľrýb tejto veľkosti, ktoré sa nepokazovali, bola 2 až 4 a 0,7-2 krát za minútu. Veľryba prenasledovala dospelú modrú veľrybu, ktorú dýchala (dala fontáne) 3-6 krát za minútu.

Najväčšie zviera na Zemi absorbuje približne 1 milión kalórií denne. Jedná sa o asi 1 ton krill, ktorý tvorí základnú stravu modrej veľryby. Vo všeobecnosti je modrá veľryba typickou planktónkou: kŕmi sa kôrovcami v hornom vodnom stĺpci a ponorí sa do vody 10-15 minút. Kôrovce, s ktorými sa kŕmi, sú sústredené v špeciálnych zónach nazývaných kŕmne polia. Na takých miestach sa môžete stretnúť s niekoľkými veľrybami naraz, hoci zvyčajne netvoria skupiny viac ako 3 jedincov.

Ryby, ak zohráva nejakú úlohu v strave modrých veľrýb, je to veľmi nevýznamné. Sovietsky zdroj naznačil, že modrá veľryba nie je vôbec konzumovaná ryby, iné zdroje presnejšie naznačujú, že stále jedia ryby. S najväčšou pravdepodobnosťou sa prijímanie rýb a iných malých morských živočíchov vyskytuje náhodou pri jedle mŕtvych krill. Je tiež možné, že jesť malé školské ryby a malé chobotnice, pozorované v západnej časti Tichého oceánu, je spôsobené absenciou veľkých koncentrácií planktónových kôrovcov. Okrem malého počtu malých rýb sa v žalúdku modrej veľryby našli malé kôrovce, ktoré nie sú spojené s krill.

Modrá veľryba sa živí ako ostatné veľryby. Pasúca sa veľryba pomaly pláva, otvára ústa a zhromažďuje vodu s množstvom malých kôrovcov. Pásy na hrdle umožňujú velrybovi pasúť sa veľmi silne naťahovať, pohyblivý kĺb mandľovej kosti je tiež veľmi priaznivý. Vytiahnutie vody s kôrovcami, veľryba uzatvára ústa a jazyk vytlačí vodu späť cez veľrybu. V tomto prípade sa planktón usadzuje na okraji chĺpkov a potom sa prehltne.

Obrovská spodná čeľusť, naplnená vodou a krmivom, je taká ťažká, že niekedy je ťažké, aby sa modrá veľryba presunula do blízkosti úst. Merania 150-tonovej modrej veľryby s dĺžkou 29 m ukázali, že jej ústa môže mať 32,6 m³ vody. Preto sa pomerne často modrá veľryba, ktorá zhromaždila jedlo v ústach, prechádza na svojej strane alebo dokonca na chrbte a potom sa ústa zavrie pod vplyvom gravitácie. Kvôli obrovskej veľkosti modrej veľryby je nútený konzumovať veľmi veľké množstvo potravín - jedlo deň podľa rôznych zdrojov od 3,6 do 6 - 8 ton krill a odhaduje sa, že počet jednotlivých kôrovcov v tejto hmotnosti dosahuje 40 miliónov , denne, modrá veľryba vyžaduje potravu približne 3-4% telesnej hmotnosti. Uvedená veľryba s objemom čeľustí 32,6 m³ mohla zachytiť viac ako 60 kg kôrovcov v čase s normálnou hustotou krill v oceáne. Tesne plnené žalúdok modrej veľryby môže vydržať až tonu krmiva.

Veľrybí piesne

Viedol osamelý život, veľryby a veľryby vyvinuli svoj vlastný spôsob komunikácie, prostredníctvom ktorého navzájom komunikujú cez obrovské vzdialenosti až do 1600 km. Sú to známe piesne veľrýb, ktorých objem dosahuje 188 decibelov. Význam týchto piesní nie je úplne jasný, ale vedci si všimli, že veľryby "spievajú" počas rozmnožovacieho obdobia, takže spievanie je možné, pretože je spojené s rodinnými funkciami zvierat. Tieto skladby trvajú pol hodiny.

Spočiatku sa verilo, že iba muži spievajú, ale existujú dôkazy, že samice veľrybích tiež spievajú pre svoje deti. Zvukový reprodukčný systém zvieraťa sa nachádza v prednej časti hlavy a slúži ako šošovka, ktorá zachytáva a reprodukuje zvuky. Так как киты практически слепы и у них отсутствует обоняние, то звук это единственной средство общения с другими особями, и единственный способ контакта с окружающим миром. Поэтому киты постоянно заняты анализом окружающих звуков.

Океанографы собрали и проанализировали тысячи записей "песен" синих китов, которые документировались различными приборами на протяжении последних 45 лет. Оказалось, что медленно, но неуклонно, на доли герца в год, тональная частота звука снижается. Это происходит независимо от океана, где обитают животные. Но, к примеру, в большинстве обследованных популяций китов, обитающих близ Калифорнии, звуковая частота песен с 1965 года понизилась на 31%.

Medzi možné príčiny tohto javu, ktoré odborníci uvádzajú v článku publikovanom v Výročnom výskume o druhoch, je reakcia na zmeny v zložení vody v oceáne, ako aj jednoduchá túžba mladých veľrýb napodobňovať staré starodávne, pri ktorých klesá s vekom.

Najpravdepodobnejšia možnosť a zároveň aj najviac nešťastná - kvôli smrteľnému poklesu počtu modrých veľrýb teraz potrebujú poslať svoju správu oveľa ďaleko a je známe, že zvuky s nízkou frekvenciou cestujú ďalej v oceáne.

rozmnožovanie

Výška párenia v modrých veľrýb je v zime: v januári na severnej pologuli av júli na juhu. Dĺžka tela novorodencov je od 6 do 8,8 m, zvyčajne 7 až 8 metrov a váži 2 až 3 ton. Silné rozdiely v objeme embryí zozbierané v rovnakom čase naznačujú, že obdobia párenia sú roztiahnuté takmer celý rok. Analýza veľkosti embryí v antarktických úlovkoch zaznamenala v novembri priemerný nárast ich trupu o 35 cm, v decembri o 56, v januári o 72, vo februári o 92 a v marci o 79 cm (Tomilin, 1957). Zdá sa, že rýchlosť rastu embrya sa postupne zvyšuje, ale do konca života maternice sa mierne spomaľuje.

Tehotenstvo trvá o niečo menej ako jeden rok (asi 11 mesiacov). Zvyčajne sa narodí jedno mláďa, prípady viacnásobného tehotenstva sú zriedkavé. Podľa materiálov Medzinárodnej veľrybárskej štatistiky (ISS) bolo medzi 12 106 antarktickými embryami 77 prípadov dvojčiat, päť prípadov bolo trikrát, jedno bolo s piatimi a jedno so siedmimi embryami. Zvyčajne sa vyvíja len jedno z dvojitých embryí, ostatné zomierajú a resorbujú. Počas 7-mesačného obdobia laktácie mladí ľudia, ktorí kŕmia veľmi tučným mliekom (34-50% tuku), rastú na 16 ma vážia 23 ton a vo veku 19 mesiacov dosahujú 20 ma vážia 45 až 50 ton, priemerní jedinci (23,7- 24 m) váži 80-85 ton a veľké (30 m) vážia 150-160 ton (Wheeler a. Mackintosh, 1929, Krogh, 1934, Ruud, 1956). Sexuálna zrelosť sa vyskytuje vo veku 4-5 rokov, čo dokazuje 8-10 vrstiev v zátkách uší, ktoré určujú vek. Ženy v tejto dobe dosahujú dĺžku 23 m. Dosiahnu plný rast a fyzickú zrelosť s telesnou dĺžkou 26-27 m, čo je pravdepodobne 14-15 rokov.

Priemerný denný prírastok hmotnosti výhonky podľa zootechnických výpočtov (Tomilin, 1946) dosahuje 81,3 kg pri dennom príjme 90 kg mlieka. Sexuálna zrelosť sa vyskytuje vo veku 4-5 rokov, kedy sa v ušiach nachádzajú 8-10 vrstiev, ktoré určujú vek (Nishiwaki, 1957), v tejto dobe dĺžka južných žien dosahuje v priemere 2-3,78 m, na severe - 23 m a priemerná hmotnosť semenníkov mužov je 10 kg (Ruud, 1950, 1957). Zvyčajne sa samice každé dva roky chovajú. Silné odchýlky v percentách gravidných žien medzi dospelými (od 20 do 61%: Laurie, 1937, Ottestad a. Ruud, 1936) závisia od presnosti registrácie embryí na základoch lovu veľrýb a od počtu študovaných jedincov (s menším materiálom a veľkými odchýlkami).

Samice dosiahnu fyzickú zrelosť, ak sa vo vaječníkoch akumulujú 11 až 12 jaziev žltých telies, čo sa stane vo veku 14-15 rokov a možno aj v staršom veku s priemernou dĺžkou 26,2 m (Laurie, 1937), 26 , 5 m (Brinkmann, 1948) a 26,67 m (Peters, 1939). Minimálna hodnota fyzicky zrejúcich antarktických samíc je 24,7 ma samci sú 22,3 m. Žena so 41 žalúdočnými žlčovými telomi (18 v jednom vaječníkovi a 23 v druhom) už vykazovala príznaky menopauzy a 35 jizvami neboli žiadne takéto príznaky , V najstaršej žene v severnej časti Tichého oceánu bolo nájdených len 25 jaziev (Omura, 1955).

Počet znakov

Počiatočný počet modroplutvých veľrýb pred začiatkom intenzívneho rybolovu sa odhadol na 215 tisíc kusov. Podľa ďalších údajov by to mohlo byť ešte viac, až 350 tisíc.Prvé zákazy rybolovu modrej veľryby na severnej pologuli patrí do roku 1939, ovplyvnili len určité oblasti. Rybolov bol úplne zakázaný v roku 1966, zákaz zákazu rybolovu však okamžite neovplyvnil modroplutvých veľrýb, ktoré sa naďalej zbierali počas sezóny 1966-1967.

Súčasná populácia modrých veľrýb je ťažké posúdiť. Dôvodom možno je, že modré veľryby neboli veľmi aktívne skúmané celé desaťročia - a podľa autoritatívnych zdrojov z roku 1984 Medzinárodná veľrybárska komisia od polovice 70. rokov prakticky nevypočítala populáciu týchto morských cicavcov. V roku 1984 bolo hlásené, že na severnej pologuli žilo nie viac ako 1900 modrých veľrýb, zatiaľ čo na juhu - asi 10 tisíc, z ktorých polovica je trpasličí poddruh.

Podľa niektorých údajov sa celosvetový oceán bluálov v súčasnosti pohybuje od 1300 do 2000, ale v tomto prípade je počet týchto veľrýb dokonca ešte nižší ako pred 40 rokmi, a to napriek úplnej absencii rybolovu. Ďalšie zdroje dávajú viac optimistických údajov: 5-10 tisíc blyuvalov v južnej pologuli a 3 až 4 tisíc v severnej časti. Otázka kvantitatívnej distribúcie svetovej populácie modrých veľrýb v určitých oblastiach nie je úplne objasnená.

Množstvo zdrojov naznačuje, že okolo 400 až 1400 modrých veľrýb obýva južnú pologuli, okolo 1480 v severnom Tichom oceáne a počet modrých veľrýb na zvyšku severnej pologule nie je známy. Pokiaľ ide o južnú pologuľu (presnejšie južný oceán), uvádzajú sa ďalšie čísla: 1700 hláv s 95% pravdepodobnosťou, že tento počet je medzi dvomi extrémnymi hodnotami 860 a 2900. Súčasne na južnej pologuli stoja 6 stád modré veľryby. Podľa výpočtov z roku 2007 zostali veľryby južného poddruhu, ktoré sa stali hlavným predmetom pozornosti veľrybárov v dvadsiatom storočí, len 3% populácie z roku 1914.

Rast populácie modrého veľryby je pomalý, avšak na niektorých miestach napríklad v oblastiach, ktoré sa nachádzajú v blízkosti Islandu, nárast po zákaze rybolovu dosiahol 5% ročne. Americkí vedci, ktorí vykonali podrobnú štúdiu o populáciách veľrýb mimo pacifického pobrežia Spojených štátov, poznamenali, že počet modroplutvých v týchto oblastiach v priebehu osemdesiatych rokov mal tendenciu narastať. Rovnaká štúdia však dospieva k záveru, že v Pacifiku ako celku neexistujú žiadne údaje o raste populácie. Existujú oprávnené obavy, že počet modrých veľrýb sa nikdy neobnoví na pôvodné počty.

Veľryby sú veľmi dôvtipné zvieratá. Ich neuveriteľná inteligencia a priateľská príroda robia veľryby veľmi populárne a zaujímavé pre vedecké zvieratá. Vedci vo všeobecnosti veria, že mozog veľryby je viac ako človek vo svojich schopnostiach ako mozog akéhokoľvek iného zvieraťa.

Niektoré znaky štruktúry veľrýb majú veľký záujem o lekárov. Takže veľryby nemajú hemoragie v mozgu, pretože v ich srdci existuje špeciálna spojka spojujúca dve veľké tepny, ktoré poskytujú spoľahlivú ochranu pred zablokovaním krvných ciev a ako dôsledok infarktu.

Vedci sa tiež zaujímajú o oči veľryby. Po prvé, pretože v ňom veľkosť umožňuje vidieť to, čo je nemožné vidieť v oku človeka alebo iného zvieraťa. Po druhé, modrá veľryba sa môže ponoriť pod vodou do veľkej hĺbky a štruktúra očí je taká, že môže vydržať obrovský tlak. Po naučení tohto tajomstva osoba pomôže pacientom s glaukómom spojeným s porušením vnútroočného tlaku.

Hmotnosť veľrýb podľa druhu

Veľryby si zaslúžia titul najťažších zvierat, pozemkov aj vody., Poradie veľrýb pozostáva z troch čiastkových príkazov, z ktorých jedna (staroveké veľryby) už zmizla z tváre Zeme. Ďalšie dve podrodenia sú ozubené a balené veľryby, ktoré sa vyznačujú štruktúrou ústneho prístroja a typom potravy, ktoré sú s ním úzko spojené. Ústna dutina ozubených veľrýb je vybavená, ako je logické predpokladať, so zubami, čo im umožňuje loviť veľké ryby a chobotnice.

V priemere sú ozubené veľryby nižšie ako zástupcovia družobného sub-poradí, ale medzi týmito mäsožravcami sú tiež úžasné ťažké váhy:

  • spermie veľryba - do 70 ton,
  • severná mor - 11-15 t,
  • narwhal - ženy do 0,9 t, muži aspoň 2-3 t (kde jedna tretina hmotnosti je tuk),
  • biely veľryb (beluga) - 2 tony,
  • trpasličí spermatický veľryb - od 0,3 do 0,4 t

Je to dôležité! Sviňušky sú trochu od seba: aj keď sú súčasťou podrezania ozubených veľrýb, ale v prísnej klasifikácii sa netýkajú veľrýb, ale veľrýb. Prasiatka vážia približne 120 kg.

Teraz sa pozrime na delfíny, ktoré pedantskí ketológovia popierajú aj právo nazývať sa skutočnými veľrybami, čo im umožňuje nazývať veľryby v skupine ozubených veľrýb (!).

Zoznam delfínov zvyšovaním hmotnosti:

  • La Plata delfín - od 20 do 61 kg,
  • obyčajný delfín - 60-75 kg,
  • Ganga delfín - od 70 do 90 kg,
  • biely riečny delfín - od 98 do 207 kg,
  • bottlenose delfín (bottlenose delphin) - 150-300 kg,
  • čierny delfín (brúsenie) - 0,8 t (niekedy až 3 tony),
  • orca - až 10 ton alebo viac.

Zvláštne to znie, ale najťažšie zvieratá patria k sub-objednávkovým veľrybám, ktorých gastronomické preferencie (kvôli absencii zubov) sú obmedzené na planktón. Tento čiastkový poriadok obsahuje absolútnu váhu medzi svetovou faunou - modrú veľrybu, schopnú získať 150 ton alebo viac.

Nasledujúci zoznam (v zostupnom poradí podľa hmotnosti) vyzerá takto:

  • bowhead veľryba - od 75 do 100 ton,
  • južný veľryb - 80 t,
  • Finale - 40-70 ton,
  • veľryba od 30 do 40 ton,
  • sivá alebo kalifornská veľryba - 15-35 t,
  • Saver - 30 ton,
  • Brydeho veľryba - od 16 do 25 ton,
  • minke veľryba - od 6 do 9 ton.

Najmenej miniatúrna a zároveň zriedkavá veľryba veľryba je veľryba trpaslíka, ktorá v dospelom stave nevyťahuje viac ako 3-3,5 ton.

Hmotnosť veľryby

Blyuval prevyšuje váhu nielen všetkých moderných, ale aj zvierat, ktoré kedysi žili na našej planéte, Zoologové zistili, že aj najvzácnejšie z dinosaurov (brachiosaurus), ktoré vážia 2 krát menej, stráca na modrej veľrybe. Čo povedať o súčasníkov bluebirdu, afrického slona: iba tridsať slonov je schopných vyrovnať váhy, na opačnej strane ktorej bude modrá veľryba.

Tento obor rastie na 26-33,5 ma priemernú hmotnosť 150 ton, čo sa približne rovná hmotnosti 2,4 tisíc ľudí. Nie je prekvapujúce, že denný bovale je nútený absorbovať 1-3 ton planktónu (väčšinou malých kôrovcov), prechádzajúcimi stovkami ton morskej vody prostredníctvom svojich nádherných fúzových filtrov.

Finálna hmotnosť

Spoločná veľryba, alebo veľryba sleďa, sa nazýva najbližší príbuzný bábky a druhého najväčšieho zvieraťa našej planéty.

To je zaujímavé! Fintaily a modré veľryby sú tak blízko, že sa často navzájom spájajú a produkujú celkom životaschopné potomstvo.

Dospelé sleďové veľryby, žijúce v severnej pologuli, vyhodia až 18-24 metrov, ale sú lepšie ako Finwales žijúci na južnej pologuli a rastúci na 20-27 metrov. Samice (na rozdiel od väčšiny druhov veľrýb) sú väčšie ako samce a vážia približne 40-70 ton.

Hmotnosť spermií

Tento obor prekročil váhu ostatných ozubených veľrýb, zatiaľ čo muži druhov sú takmer dvakrát väčší ako ženy a vážia asi 40 ton s dĺžkou 18-20 m. Rast žien zriedka presahuje 11-13 metrov s priemernou hmotnosťou 15 ton. Spermová veľryba je jedným z mála veľrýb s výrazným sexuálnym dimorfizmom. Samice sú nielen skromnejšie, ale tiež sa líšia od samcov určitými morfologickými znakmi vrátane tvaru / veľkosti hlavy, počtu zubov a telesnej končatiny.

Je to dôležité! Veľryby spermií rastú až do konca života - čím je úctyhodnejší vek, tým väčšia je veľryba. Hovorí sa, že v oceáne plávajú 70-tonové spermatické veľryby a ešte skôr sa dá vidieť veľryba s hmotnosťou 100 ton.

Na pozadí iných veľkých veľrybích veľrýb sa vyskytujú nielen váhy, ale aj jedinečné anatomické detaily, napríklad obrovská obdĺžniková hlava s vakom spermaceti. Ide o hubovité vláknité tkanivo umiestnené nad hornou čeľusťou a impregnované špecifickým tukom známym ako spermaceti. Hmotnosť takéhoto vrecka na spermaceti je 6 a niekedy 11 ton.

Hmotnosť spätného veľryby

Gorbach alebo dlhozbrojená veľryba je delegovaná poddruhom veľryby a je považovaná za pomerne veľké zviera., Dospelé veľryby narastajú až do výšky 17-18 m príležitostne: v priemere muži zriedka prekročia 13,5 ma samice - 14,5 m. Veľryba hrboľovitá má hmotnosť približne 30 ton, ale môže sa pochváliť najtesilnejšou vrstvou podkožného tuku medzi pruhovanými veľryby (v porovnaní s veľkosťou tela). Navyše, medzi kytovcami, hrbák má na druhom mieste (po modrej veľrybe) absolútnu hrúbku podkožného tuku.

Hmotnosť Orca

Vrahová veľryba je jedným z najvýznamnejších predátorov rodiny delfínov a poddruhy ozubených veľrýb. To sa líši od ostatných delfínov v dvojfarebnej (čiernej a bielej) kontrastnej farbe a bezprecedentnej hmotnosti - až 8-10 ton s výškou 10 metrov. Denné požiadavky na krmivo sa pohybujú od 50 do 150 kg.

Veľkosť bielej veľryby

Táto ozubená veľryba z rodiny Narwhal získala svoj názov kvôli tomu, že pokožka nadobudla bielu farbu nie skôr, než sa zviera stalo schopným chovu. Plodnosť sa nevyskytuje pred 3-5 rokmi a pred týmto vekom sa zmení farba bielych veľrýb: novorodené veľryby sú maľované tmavo modrou a modrou, po roku - šedo-modrej alebo šedej. Biele veľryby sú menšie ako muži, zvyčajne 6 metrov dlhý a 2 tony hmotnosti.

Hmotnosť mačiatok pri narodení

Modrá veľryba teľa váži 2-3 ton, pokiaľ ide o svetlo s dĺžkou tela 6 - 9 metrov. Každý deň je vďaka výnimočnému obsahu tuku v materskom mlieku (40-50%) ťažký o 50 kg a pitie viac ako 90 litrov cenného výrobku denne. Z mláďaťa sa 7 mesiacov neroztrhne od materského prsníka a z tohto veku získa 23 ton.

Je to dôležité! V čase prechodu na samostatné kŕmenie sa mladá veľryba rozrástla až na 16 metrov a v čase, keď je jeden a pol roka, 20-metrové "dieťa" váži 45-50 ton. Priblíži hmotnosť a výšku dospelých nie skôr ako 4,5 roka, kedy bude môcť reprodukovať samotné potomstvo.

Len málo za novorodencovým modrým konečkom pre deti, ktoré majú pri narodení 1,8t hmotnosti a 6,5m dĺžky. Žena mu kŕmi mlieko po dobu šiestich mesiacov, kým sa dieťa zdvojnásobí svojou výškou..

Zariadenia na prehrávanie záznamov podľa hmotnosti

Všetky tituly v tejto kategórii šli na modré veľryby, ale od obrov boli ťažené v prvej polovici minulého storočia, nie je 100% dôvera v presnosť merania.

Existuje informácia, že v roku 1947 bola chytená veľká veľryba s hmotnosťou 190 ton neďaleko južného Gruzínska (ostrovy v južnom Atlantiku). Whalers boli chytené na základe ich ústnych príbehov a kópie, ktorá vytiahla viac ako 181 ton.

To je zaujímavé! Zatiaľ najpravdepodobnejší dôkaz o zachytení v roku 1926 v blízkosti južných Shetlandských ostrovov (Atlantik) 33-metrového bluwalu, ktorého hmotnosť sa blížila k 176,8 tonám.

Je pravda, že zlé jazyky hovoria, že nikto nevážil tohto šampióna a ich váha bola vypočítaná podľa oka. Jedného dňa sa šťastie tiež usmievalo na sovietských velrybárov, ktorí v roku 1964 zaznamenali 30 metrovú modrú veľrybu s hmotnosťou 135 ton okolo Aleutských ostrovov.

Váhové fakty

Dokázalo sa, že najväčší mozog na planéte (v absolútnom vyjadrení a nie vo vzťahu k veľkosti tela) sa môže pochváliť spermou, ktorej sivá hmota vytiahne takmer 7,8 kg.

Po rozdelení 16-metrového spermatického veľryba sa vedci dozvedeli, koľko vážia vnútorné orgány:

  • pečeň - o niečo menej ako 1 tona,
  • tráviaci trakt 0,8 t (s dĺžkou 256 m),
  • obličky - 0,4 t,
  • ľahké - 376 kg
  • srdce - 160 kg.

To je zaujímavé! Modrý jazyk (s hrúbkou 3 metre) váži 3 ton - viac ako slon afrického. Na povrchu jazyka, blues môže stáť až päťdesiat ľudí naraz.

Je tiež známe, že modrá veľryba je schopná hladovať (ak je to potrebné) až 8 mesiacov, ale raz v oblasti bohatej na planktón začne jesť bez prerušenia a absorbuje až 3 tony krmiva za deň. V žalúdku ťaženého bluálu je zvyčajne 1 až 2 tonami jedla.

Zmerali sa tiež vnútorné orgány modrých veľrýb a získali sa tieto údaje:

  • celkový objem krvi - 10 ton (s priemerom chrbtovej tepny 40 cm),
  • pečeň - 1 tona,
  • srdce - 0,6-0,7 t,
  • Ústie - 24 m2 (jednoizbový malý byt).

Ketológovia navyše zistili, že najpôsobivejšími pohlavnými orgánmi medzi svetovou faunou sú južné veľryby, ktorých semenníky vážia približne polovicu ton (1% telesnej hmotnosti). Podľa iných zdrojov hmotnosť semenníkov južných veľrýb dosahuje 1 t (2% hmotnosti), dĺžka penisu je 4 metre a jednorazové uvoľnenie spermií je viac ako 4 litre.

Koľko váži najväčšia veľryba na svete?

Modrá veľryba je ťažká váha vo svojej triede a mohla získať zlatú medailu, ak by bola vynájdená súťaž o najťažšie stvorenie na planéte. Hmotnosť modrej veľryby je asi 200 ton, výška obra je asi 34 metrov.

Zázračná ryba by roztrhla všetky záznamy nielen o celkovej hmotnosti, ale aj o hmotnosti vnútorných orgánov. Obrovské a ušľachtilé srdce veľryby váži asi 700 kg, čo sa rovná hmotnosti 2500 ľudských sŕdc. Veľryba jazyka môže "rásť" až na 4 tony. To znamená, že ak sa zvážia cicavce, potom sa na jednej strane stupnice umiestni 14 stredných kráv a druhé bude len jedným jazykom jednej modrej veľryby!

To je zaujímavé!

Kvôli tomu, že veľryba nie je dravec a jeho strava obsahuje kôrovce, malé ryby a riasy, veľrybu, aby ste si usnuli svoje telo, musíte neustále filtrovať vodu cez veľrybu. Tento časovo náročný proces prináša ovocie - výška a hmotnosť modrej veľryby je pôsobivá. Na pozadí obra, jeho kolega dravec, vrahová veľryba, ktorá loví tulene a iné morské cicavce, váži len "deväť ton" s desaťmetrovým rastom.

Modrá, veľryba nie je úplne správna. Farba cicavca je bližšie k šedej a má mierne namodralý odtieň. Modrá, veľryba sa zdá, ak sa na to pozrieš cez vodný stĺp. Brucho a plutvy sú svetlejšie a líšia sa od hlavnej farby pokožky. Поэтому, если говорят о синих и голубых китах, речь идет об одном и том же млекопитающем, поэтому вес голубого кита равен весу синего кита.

Продолжительность жизни млекопитающих – около ста лет. «Взрослеют» киты медленно, первое потомство самка кита приносит в десять лет, вынашивание детеныша длится около года. Малыши появляются не чаще, чем один раз в два года. Новорожденного кита малышом назвать сложно – его вес около трех тонн. В пересчете на человеческие показатели, это вес тысячи новорожденных ребятишек. Novorodené mačiatko sa nestane komplikované a sťažuje sa, na jedno kŕmenie pije asi sto litrov mlieka, a preto dieťa nerastie niekoľko dní, ale hodín.

Habitat môže byť ťažký, ako teplé tropické vody a skôr chladné vody polárnych morí.

Koľko váži biely veľryba?

Existuje teória, že veľryby raz žili na zemi a presunuli sa do vody po vzniku niektorých nepriaznivých podmienok pre život. Argumenty v prospech tohto predpokladu sú určité fakty:

  • veľryby majú špeciálnu štruktúru skeletu, ktorá má odlišný tvar od kostry rýb,
  • cicavci nedýchajú so žiabry, rovnako ako všetky ryby,
  • mladé veľryby sa rodia plne formované a kŕmia materským mliekom.

Názov veľrýb závisí od farby pleti. Biela veľryba alebo biela veľryba, oveľa menšia ako jej veľké náprotivky modrých veľrýb, jeho hmotnosť je asi dva tony, rastie na šesť metrov. Dá sa povedať, že hmotnosť dospelého bielych veľrýb sa rovná hmotnosti novorodenej modrej veľryby.

Vzhľad bielej veľryby má tiež svoje vlastné vlastnosti: hlavica cicavca je skôr konvexná a predné rebrá sú krátke.

Biela veľryba sa živí školskými rybami, kôrovcami a mäkkýšmi. Žije asi štyridsať rokov. Veľryby sú pre neho nebezpečné, veľryby sú lovci a ľadové medvede, keď je biely veľrýb ulovený v ľade, musí sa vznášať každých dve minúty na dýchanie vzduchu, stáva sa ich ľahkou korisťou.

Koľko váži veľryba veľryba?

Ďalší zástupca poddruhu veľrybovitých - veľryba, dostal svoje meno kvôli plutvu na chrbte, ktorý vo forme pripomína hrb, alebo preto, že pri plávaní sa silno oblúka jeho chrbát.

Najväčší jedinci veľrybích hrbáčov dosahujú dĺžku 17-18 metrov, ale sú zriedkavé. Bežné veľkosti cicavcov:

  • dĺžka samcov veľryby je 13,5 - 14 metrov,
  • Dĺžka samice veľkej veľryby je asi 13 metrov.

Priemerná hmotnosť zvierat je približne 30 ton. Veľryby hrbaté sa tiež vyznačujú tým, že majú významnú vrstvu podkožného tuku. Tuková rezervácia slúži ako výživná rezerva počas obdobia zimovania. Farba cicavcov je iná, a preto identifikuje zviera, dáva pozor na sfarbenie spodného povrchu kaudálnej plutvy, ktorú veľryba odkryje z vody počas hlbokého vertikálneho ponoru.

Táto schopnosť cicavcov je neodmysliteľná len pre veľryby a ľudí. Muži sú obdarení hlasovými údajmi, výkon jedného zloženia môže trvať 6 až 35 minút. Rozsah zvuku interpretov sa pohybuje od 40 do 5000 Hz.

Morskí giganti sa odlišujú od ostatných cicavcov nielen vo vzhľade, ale aj v návykoch. Veľryby môžu chodiť bez spánku po sto dní, po celú dobu ich života neustále "počúvajú", pretože ich zrak a vôňa sú pomerne málo rozvinuté. Morskí obyvatelia majú svoj vlastný identifikátor - chvostovú plutvu, každá veľryba má špeciálny vzor. Cicavce sú schopné hladovať, ak potraviny nestačia, veľryba sa môže obmedziť na jedlo až na sto dní. Táto strava mierne ovplyvňuje hmotnosť zvieraťa, váha veľryby neklesá na kritické indikátory kvôli prítomnosti silnej vrstvy tuku. Priemerná hmotnosť zvieraťa zostáva stabilná, keď cicavec dosiahne dospelosť. Každý rok populácia modrých gigantov rýchlo klesá, záležitosťou je, že človek, ktorý nekontrolovateľne vyhladzuje zvieratá, preto budúcnosť týchto nádherných a neobvyklých zvierat leží výlučne v rukách ľudí.

zoo-club-org