Vtáctvo

Bird sova: kto je to

Pin
Send
Share
Send
Send


Sovy domácnosti sú najčastejšie zo všetkých existujúcich sov. Oni žijú v západnej časti Európy, severnej Afriky a južnej Ázie a vytvárajú hniezda na pláňach, v horách, ktoré niekedy dosahujú výšku 3000 metrov. Na severe sú vtáky veľmi obľúbené na ploché krajiny a na juhu uprednostňujú stepy, púšte a polopusty. Počet týchto vtákov je veľmi veľký a na niektorých miestach je jednoducho obrovský.

Domáce sovy sú trochu odlišné od iných druhov na niekoľkých dôvodoch. Líšia sa od lopatiek mierne perforovanými prstami a nemajú "uši", od syna vrabca - vo veľkostiach a od sovy horskej - s hustým perím a pozdĺžnym motleyovým perím na hlave.

Farba trochu hnedá, s náznakom olív. Pazúry sú tmavé, hnedé farby. Zobák je mierne nažltlý. Vták má zvláštny vzhľad - vyzerá to, že sa zamračil s veľkými žltými očami.

Tieto vtáky nie sú také malé. Malá sova, ktorej fotku vidíte v článku, váži asi 160-180 gramov, jeho dĺžka je 23-28 cm, jeho krídla - 15-18 cm a ich rozpätie - 57-64 cm.

Spravidla existujú rozdiely medzi pohlaviami, ženy sú o niečo väčšie ako muži. Keď sa stretnú, dva vtáky vytvárajú konštantný pár a sú spolu, aj keď chovateľská sezóna nepríde. Usporadúvajú si hniezdne miesta, niekedy vykopávajú malé jamy alebo kladú vajcia v nory, v rôznych budovách, útesoch.

Domáce sovy: chov

Chovateľská sezóna začína v apríli alebo na konci marca, závisí od biotopu sovy. V jednom položí len štyri alebo päť vajec, ale je tam osem. Žena inkubuje ich približne mesiac. Keď sú kurčatá staré štyri týždne, odletia z hniezda. Dosiahnu veľkosti dospelých vo veku jeden a pol mesiaca. Už nejaký čas sa mladé kurčatá držia spolu, kým nenájdu kamaráta.

Sova je nočný dravý vták, ale niekedy sa stáva, že letí na lov a za súmraku. Jeho strava zahŕňa rôzne hlodavce, jašterice, červy, dokonca aj žaby a plazy, hmyz a malé vtáky. Avšak, ak sova vidí hlodavce, nebude ani venovať pozornosť inej kořisti, ktorá je v jej blízkosti. Tento vták uloví väčšinou myši alebo voles. Tu sú stravovacie návyky.

Malá sova, ktorej fotografie sú uvedené v našom článku má silné pazúrové labky. To mu umožňuje loviť zvieratá viac než ich vlastnú váhu bez toho, aby sa ublížili. V púšti sú obeťami sovy často gerbily a veľké jerboy. V dierach, ktoré zostávajú po hlodavcoch ulovených týmto dravým vtákom, odpočívajú, a tiež sa stáva, že tam svoje hniezdo tvoria. Ukazuje sa, že zaberajú bývanie niekoho iného a vzdávajú hold majiteľom bytu. Domáce sovy si zaslúžia pochvalu od osoby. Všetko preto, že zničia škodcov nášho poľnohospodárstva.

Okrem sovy existujú aj iné druhy dravých vtákov sovovej rodiny. A budeme ich teraz zvažovať.

Malá sova

Tento vták má veľkú a širokú hlavu, na ktorej sú malé perové uši. Oči sovy sú malé, zobák je slabý, žltej farby, krídla sú dlhé (15-19 cm) a široké, chvost je krátky. Labky pokryté hrubým perom. Dĺžka jeho tela je 21-27 cm, hmotnosť - asi 1200 gramov. Samice hríbov ako aj domáce sovy sú väčšie ako samce. Farba je sivá, niekedy hnedá, so škvrnitým krkom a zadnou časťou hlavy. Brucha je biela s pozdĺžnym hnedým vzorom.

Sovy s hrubými nohami sú bežné v horách a na rovinách ihličnatých lesov Ázie, Európy a Severnej Ameriky. Oni tiež žijú v Rusku, na Kaukaze, v Alpách, v západnej Číne, na Balkáne. Ide o sedavé druhy vtákov. Severné vtáky sú denné a na juhu väčšinou nočné.

Chovateľská sezóna začína v polovici apríla. Samica leží v jednej štyroch až šiestich vajciach v bielom. Vysýpať ich viac ako mesiac. Doba hniezdenia trvá asi tridsať dní. Usporiadajú svoje obydlia v dutinách veľkých stromov. Lovia hlavne malé hlodavce, ale môžu jesť hmyz a malé vtáky.

Vrabec sova

Ako ste už pochopili, rodina sov je veľmi rôznorodá a muži majú menej žien. A tento názor sa nelíši od ostatných. Avšak sú o niečo menšie ako vtáky uvedené vyššie. Dĺžka vtáčieho tela je 15-18 cm, krídla 9-11 cm a ich rozpätie 35-40 cm. Títo malí synovia vážia 60-80 gramov. Farba peria je hnedá, so šedivým odtieňom a bielymi škvrnami. Ich pazúry sú čierne a ich zobák je nažltlý. Prsty pokryté hustým perom.

Pygmy žije hlavne v ihličnatých lesoch severnej Ázie a Európy. V Rusku to možno vidieť v Arkhangelsku, na polostrove Kola, na Sibíri a Sakhalíne, ako aj v oblasti Altai, Ryazan a Transbaikalia. Tento druh je tiež sedavý. Ich hniezda je postavená predovšetkým v brezovej a osiky. Počet vložených vajec závisí od množstva krmív. V Rusku malé deti často položia dve alebo tri vajce bielej farby a v Európe - zo štyroch na šesť, je ich sedem. Chovateľská sezóna začína koncom apríla. Pestované mláďatá sa však môžu nachádzať v auguste.

Potraviny a poľovníctvo

Lov po synov sa uskutočňuje počas dňa aj za súmraku, ako aj za úsvitu. Stravovanie týchto malých predátorov zahŕňa hlavne hlodavce (lemmings, škrečky, myši, les aj dom), rovnako ako nie sú proti tomu, aby sa pokúšali o rebrá. Veľmi milujú hmyz, ale táto pochúťka je vhodnejšia pre dospelé kurčatá. Mimochodom, je veľmi charakteristické, že ukladajú jedlo, najmä počas zimného obdobia. Vtáky sú uložené v ich dutinách.

Podľa opisu tohto vtáka je veľmi podobný sviňuchu. Iba tento syčik je len malý, pretože veľkosť jeho tela je len 12-14 cm, napriek tomu má pomerne veľkú hlavu, ale slabé pazúry a zobák. To je pravdepodobne spôsobené tým, že sa živí iba malými bezstavovcami. Jeho krídla sú zaoblené. Farba, rovnako ako všetky ostatné sovy, je šedohnedá s bielymi znakmi. Zvierky a zobák sú svetlohnedej farby.

Sychik-elf je sedavý vták. Žije v púštnych oblastiach Spojených štátov a Mexika. Zabezpečuje svoje hniezda vo výške dvoch metrov a viac a len v dutinách kaktusov saguaro, ktoré sú duté ďateľmi. Dokonca sa stáva, že niekoľko rôznych druhov vtákov žije na tej istej rastline, vrátane synov. V jednej spojke sú dve až päť vajec, ale častejšie len tri. Je to nočný dravý vták, ktorý loví iba v noci a živí výlučne hmyzom.

Králičie sova

Zvláštne, ako to môže vyzerať, tento druh vtákov je suchozemský. Obývajú len otvorené priestory Ameriky, Kanady a Argentíny. V priebehu dňa sedia vtáci v ich duniach a len zriedka letí na lov. Ich let je veľmi nízky, doslova nad zemou. Je však takmer nemožné vidieť ich vo vzduchu, väčšinou bežia na dlhých nohách. Vytvárajú svoje hniezda v brehoch, ktoré cicavci odišli. Dĺžka ich domova môže dosiahnuť štyri metre. Sovy žijú v skupinách, ktoré sú umiestnené blízko seba. Hniezdnu sezónu majú od marca do augusta. Počet vajec v jednej spojke môže byť od dvoch do jedenástich. Dajte ich potomstvo asi štyri týždne. A mimochodom, muž v tejto dobe je v diere vedľa tej, kde žena sedí na vajciach.

Tento druh sovy má veľmi zaujímavú farbu - červenkasto-hnedo-šedú, s bodkami. Farba očí je žltá. Zobák je nazelenalý-svetlošedý, nohy rovnakej farby, iba podošva je žltkastá. Dĺžka týchto vtákov je len 23 cm a krídla - 16 cm, ale v rozpätí všetkých 50. Chvost je veľmi krátky, len 7 cm.

Pretože žijú výhradne na zemi, presnejšie v zemi, sú veľmi náchylní na rôzne nebezpečenstvá. Preto, aby mohli chrániť seba a svoje potomky, matka príroda im dala zaujímavý hlas. Vytvárajú zvuky ako klapka chřestýška. Preto si zarobili prezývku v domácnosti "sova - chřestýš." Je to tiež jediná sova svojho druhu, ktorá žije na povrchu zeme a má zaujímavý zvyk ťahať krk, aby preskúmal okolie.

Kŕmia nielen malými hlodavcami a vtákmi, ale aj plodmi, rôznymi semenami kaktusov.

Tento druh je na pokraji vyhynutia kvôli tomu, že jeho zástupcovia žijú v nory nachádzajúcich sa v zemi. Každý rok ich počet klesá, druh si vyžaduje obnovu a ochranu.

Malý záver

Všetci vtáci sovieckej rodiny sú veľmi zaujímaví a majú svoje vlastné charakteristiky. Koniec koncov, ich typy sú stále navzájom odlišné. Niektoré sú väčšie, iné majú dlhšie krídla alebo silné labky s obrovskými pazúrmi, s ktorými chytajú svoju korisť. Všetky sú krásne svojou vlastnou cestou a niektorí ľudia potrebujú ochranu ľudí. Okrem toho sú sovy veľmi užitočné, pretože robia dobré, vyhubzujúce hlodavce, čím šetria naše plodiny.

Ako sa slovo "sova"

Najskôr sa na konci píše slovo "sova". Podľa jednej z verzií sa názov objavil v dávnych dobách, keď boli porovnaní s mŕtvymi alebo smutnými ľuďmi s vtákmi. Napríklad v Kirgizsku sa vtáky nazývajú "Baykush", čo sa prejavuje ako chudobné alebo chudobné.

Existuje druhá verzia, že meno vtáka je v zhode s píšťalkou. Skutočnosťou je, že v porovnaní so sovou, ktorá je tak podobná, sóla nie je "wag", ale píšťalky. Hlas pripomína smutný dlhý plač. Slovania, keď počuli hlas sovy, sa ho pokúšali zopakovať, a preto aj meno.

Aký je rozdiel medzi sovu a sovu?

Kto je to sova? Vták sa veľmi podobá sónom, dokonca patrí k sovu rodine. Existujú však výrazné rozdiely medzi týmito dvoma vtákmi. V porovnaní so sólou sú veľkosti malé. Telo je silné, ale nepresahuje dĺžku 30 cm, hmotnosť je len 200 g. Hlava nie je okrúhla, ale sploštená, chýba uši z peria.

Oči sú okrúhle, veľké s rozvinutou hyperpóziou, ale fixované v zásuvkách. Z tohto dôvodu sa má vták otočiť hlavou. Vlastnosti štruktúry krku môžu byť otočené o 135 stupňov.

Vo vzhľade je sova veľmi vážna a ponurá, a šľahanie z peria nad očami dodáva veľkoleposť. Výkonné telo končí krátkym chvostom, krídla sú dosť veľké a široké. Nohy, ako trup, sú pokryté vrstvou veľkého peria, dĺžka závisí od konkrétneho typu.

Aké druhy sa nachádzajú v prírode

Existuje niekoľko druhov vtákov. Napríklad malá sova. Zaujímavé je, že jeho názov pochádza z jeho biotopu. Vták si vyberá hniezda v blízkosti ľudí, v stodolách, starých opustených domoch alebo strechách.

Indická sova je veľmi vzácny druh, ktorý je uvedený ako vyhynutý.

Sova je rozdelená na 26 druhov. Medzi nimi sú drobné, perleťové, sova-gnome, golier a ďalšie. Vtáky z rodu passerine sa líšia malou veľkosťou tela a krátkymi krídlami, ale zároveň majú dlhý chvost. Pečie je ozdobené krásnym vzorom na zadnej strane hlavy v podobe očí, pre ktoré boli nazývané "štvorkýma očami".

Sych-elves: najväčšia veľkosť tela, nájdená v prírode - 14 cm, pre ktoré vták získal taký neobvyklý názov.

Ďalšie odrody sú známe:

  • bodkovaný alebo Brahmin,
  • les,
  • králik,
  • Upland,
  • obyčajný,
  • Južnej Ameriky,
  • Nové Škóty,
  • Mexičan.

Čo je súčasťou stravy vtákov

Sova je vynikajúca lovec, vidí zle blízko, ale vo veľkej vzdialenosti v noci to môže okamžite loviť potraviny. Na labkách sú vláknové perie, ktoré zohrávajú úlohu senzora, čo naznačuje, že ide o kořist. Vo výžive ošípanej patrí:

  • cicavce: poľné myši, fretky, veveričky,
  • veľký hmyz,
  • malé vtáky

V závislosti od typu sovy je ponuka mierne odlišná. Napríklad sovový elf jedá len hmyz a dokonca môže obsahovať škorpión vo svojej strave. Pygmy je krutý pre malé vtáky. Keď ich chytete, jedia len chutné časti tela. Väčšina predstaviteľov sova zdieľa potraviny, skrýva obete v ich domove.

Kde nájdem vtáka

Sullenské perie sa nachádzajú na akomkoľvek kontinente Zeme, s výnimkou Antarktídy. Je zaujímavé, že vzhľad sa nemení v závislosti od biotopu. Sova nie je sťahovavý vták, žije vo svojom okolí po celý rok. Vtáky sa najčastejšie nachádzajú v stepiách, v pustých plániach alebo v hustých lesoch.

V Taliansku a Rakúsku je sova dlho známa ako domáca lovka. Peří sú rezané krídla a uvoľnené do záhrady, aby chytili škodlivé hlodavce a hmyz. V Rusku sa táto myšlienka nepodporuje, pretože ľudia veria, že tým, že zabijú vtáka, prinesú nešťastie na seba.

Tieto vtáky nevytvárajú hniezda, ale sú odobraté alebo prevzaté z iných zvierat, zatiaľ čo "domov" môže byť duté a dokonca aj dieru.

Owl párenie sezóny

Zo svojej podstaty je sova - monogamná. Muž žije s jednou ženou až do konca svojho života, ktorého priemerná doba trvania dosahuje 15 rokov. Vtáky sa začínajú spájať s jedným rokom. Pri nástupe jari dochádza k počatiu a žena tvorí až päť vajec. Násadzujúca sa vajcia si starnúca matka stará o muža vo forme jedla.

Chovanie sova-elfov je iné: počas inkubácie samčík nahrádza ženu na čas, ktorý potrebuje na lov.

Šrafovanie pokračuje štyri týždne. Dievčatá sa vkĺznu do svetla nevidiacich a pokrývajú chumáčom. Hneď po svojom narodení matka očistí hniezdo a vyhadzuje z neho nadbytočné odpadky. Deti sa rýchlo rozvíjajú a po 28 dňoch sa stávajú úplne nezávislými.

Teraz viete, že za strašným a mrzkým pohľadom sa skrýva strašidelný a starostlivý vták. Rovnako ako ona a zdieľajte zaujímavý príbeh so svojimi priateľmi.

ČO JE

Predtým lovci verili, že sova sa živí výlučne bábikami. V skutočnosti sa tento vták živí hlavne myší, chrobákmi, ušami a žiabermi, niekedy dokáže chytiť žabu, vták alebo motýľ.

Dom je najviac aktívne loví za súmraku a skoro ráno, navyše letí do noci a dokonca niekedy počas dňa. V priebehu dňa prenasleduje malé vtáky. Domáca sova zvyčajne číha svojou korisťou sediacou na svojom pozorovacom bode a ticho ju napadne zhora. Loví na zemi, hľadá zvieratá v tráve a padlých listoch. Keď korisť utiekne, prenasleduje ju na zemi, zatiaľ čo vták po ňom beží na svojich silných nohách. Príležitostne, sova chyta hmyz za mokra, vytiahne zo zeme, ako drozd, dážďovky, ničí hniezda iných vtákov. Keď sa hromadia nadbytočné krmivá, sóje robia zásoby v deštivom dni. Vôňa jatočného tela priťahuje hmyz - muchy a mrkve (Silphidae), ktoré nie sú proti tomu, aby profitovali zo zásoby sov.

ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Spoločná sova sa vyhýba zalesneným oblastiam, uprednostňuje otvorené priestory, kde je veľa oblastí, z ktorých je vhodné pozorovať. Malá sova sa rád usadzuje na okraji dedín a dokonca aj v ich centrálnych častiach - v zničených budovách, prázdnych miestnostiach, kamenných múroch av južných krajinách - v palmových hájoch. Malá sova je typickým obyvateľom plochého terénu, ktorý sa v horách takmer nikdy nenachádza. Najobľúbenejšie pozorovateľné sovy sú vŕby s rezanými doskami, ploty, telefónne stožiare a drôty. Malá sova môže sedieť na nich bez pohybu po celé hodiny. Vystrašený vták okamžite odteká. Charakteristická dráha letu sovy je zvlnená čiara. Sova počas lovu sa môže na určitý čas vznášať vo vzduchu a krútiť jeho krídla vo výške 1-2 m od zeme. Malá sova sa nerozlišuje podľa špeciálnych zručností letu a niekedy sleduje kořisti na zemi. Keď videl niečo nezvyčajné alebo zaujímavé, malá sova začala pokývat hlavou a chváliac chvost hore a dole. Domáce sovy sú držané v pároch. Zaujímavé je, že páry sú tiež uložené mimo hniezdiaceho obdobia. Na území okolo jedného štvorcového kilometra môže hniezdiť súčasne až 20 párov týchto vtákov. Obyčajný dom soví hlas iným vtákom, že územie je obsadené, a vyhadzovať všetkých nezvaných hostí.

REPRODUKCIE

Brownie sovy hniezdo v období od apríla do júla, zvyčajne vrchol hniezdenia sa vyskytuje v máji alebo júni. Sovy vytvárajú pár už niekoľko rokov, aj keď sú vtáky pravdepodobne viacej spojené s územím ako s partnerom. Muž vykonáva manželský tanec a energicky sa k nemu priťahuje, chcú pritiahnuť pozornosť ženy. Partneri komunikujú pomocou hlasových signálov, muž niekedy prináša ženu tidbit. Sova hniezdo sa zvyčajne nachádza v dutine stromu, v kamennom výklenku alebo v dierke divého králika. Žena odložila 3-5 vajíčok a inkubovala 22-28 dní. Muž sa nezúčastňuje na násadových vajciach, ale prináša samice. Nestlé sa narodia pokryté krátkym, hustým dnom a obe samice a muž prinášajú jedlo. Po 4-5 týždňoch sú na krídle už malé sovy.

PRIPOMIENKY NA SURVEY OWL

Domáci sovy sa nenachádzajú vo vysokých a stredných horách, ani v ihličnatých lesoch. Menej sa pravdepodobne vyskytujú v poľnohospodárskych oblastiach. Na jar v daždi je možné počuť charakteristickú sólovú pieseň. Malá sóla v popoludňajších hodinách je aktívnejšia ako ostatné sovy, takže môžete, ak máte šťastie, sledovať to aj za denného svetla. Под ветвями, которые домовый сыч облюбовал для поедания добычи, накапливаются кучки пищевых остатков. Нередко обычный домовый сыч гнездуется вблизи человеческого жилья, например, на чердаках домов и в скирдах соломы.

ИНТЕРЕСНЫЕ ФАКТЫ, СВЕДЕНИЯ.

  • Однажды исследователь, наблюдавший за обычным домовым сычом, отметил, что птица в течение 45 минут поймала и съела 23 дождевых червей. Домовому сычу для удовлетворения жизненных потребностей ежедневно нужно 50-80 г пищи.
  • Spoločná sova bežná v Spojenom kráľovstve nedochádza. Pokus o vysporiadanie sov v Yorkshire, ktorý sa konal v roku 1842, skončil neúspechom. Skúsenosť, ktorá sa uskutočnila v štyridsiatich rokoch v Kent County, bola úspešná.
  • Malá sova nie je najmenšia európska sova. Dĺžka tela bežnej lopatky je 20-22 cm a pygmy je 17-20 cm.

CHARAKTERISTICKÉ CHARAKTERISTIKY DOMÁCNOSTI

Lietanie v obrate lietať a stúpať - zdá sa, ako keby vták letí pozdĺž zvlnenej cesty. Vzhľadom na široké krídla s okrúhlymi koncami sa sova počas letu zdá viac ako pri sedení na vetve.

chick: biela chlupatá sa rýchlo mení na sivú a potom na perie. Vo veku jedného mesiaca kuriatko opustí hniezdo. Dosiahne však plný rast až vo veku 5 týždňov.

hlava: veľké, s veľkými výraznými žltými očami, bez pierkových uší.

telo: silné a silné.

perie: vtáky oboch pohlaví majú rôzne šedé a hnedé odtiene s malými bielymi škvrnami a pruhmi. Malá sova má veľmi krátky chvost.

nosenia: v priemere pozostáva z troch vajec.


- biotop obyčajného malého sova

Kde žije

Spoločná sova sa nachádza v celej Európe, s výnimkou severných regiónov, severnej Afriky, prednej a strednej Ázie, ako aj v Číne.

OCHRANA A KONZERVÁCIA

Malá sova sa prispôsobila životu vedľa osoby, ale v strednej Európe tento druh postupne mizne. V obciach a na kultivovaných pozemkoch vták nenájde dostatok potrebných jedál a hniezdnych miest. Avšak obsah domácej sovy sa nedávno stal populárnym.

Všeobecné charakteristiky

Sova je malý vták. Dĺžka jej tela nepresahuje tridsať centimetrov a hmotnosť nedosahuje 200 g. Ak porovnáte sovu s pravidelnou sovu, bude to pripomínať hniezdo naposledy, pretože dĺžka tela sovy dosahuje 67-70 cm a jej hmotnosť - 700 g. môžete vidieť, že hlava sovy má viac zaoblený tvar a v sove je sploštená. Na jeho hlave nenájdete perie, ktoré sú tvarované ako uši. Zvyšok sovy sa nelíši od sovy.

Tento vták je tiež charakterizovaný vonkajšími vlastnosťami mrštného človeka, pretože perie nad očami sú viac ako obočie. Sýkosi ďalekosrelci si môžu všimnúť veľkú vzdialenosť, ale nevidia, čo sa deje niekoľko centimetrov od nich. Tento vták má krátky chvost, ktorý mu pomáha vytvoriť účinok veľkého rozpätia krídel.

Veľkosť sovy mu nezabraňuje byť skúseným lovcom. V závislosti od druhu sa živia rôznymi korisťami, ale hlavne hlodavce a niektoré druhy broukov patria do stravy. Tieto vtáky sú veľmi selektívne a dokážu získať korisť podľa svojich vlastných preferencií. Niekedy lovia v pároch, zvyčajne tým sódy zachytia väčšiu korisť, ako napríklad potkany.

Miesto opísaných vtákov je veľmi rozsiahle, možno ich nájsť kdekoľvek na svete okrem Antarktídy. Podľa externých údajov sú sovy rôznych druhov veľmi podobné, ale sú tu niektoré zaujímavé rysy.

boreálne sova

Sova je malá sova so zaoblenou hlavou. Vo veľkosti je tento druh o niečo väčší ako holub. Farba vtáka je hnedá, s bielymi škvrnami v tele. Hlava je veľká s asymetrickými tvárovými kotúčmi.

Sova sa vyznačuje pomerne malou veľkosťou oka a slabým zobákom. Jeho nohy sú pokryté hustým perím, čo viedlo k názvu "hrdzavé nohy". Zobák vtáka je žltý.

Hniezdenie sovy s modrými nohami trvá takmer mesiac. Murivo je viac ako šesť vajec. Shaggy sovy hniezdo hlavne v dutinách. Ich hlavnou príčinou sú myši voles a chrobáky.

Sova je nočný vták, ale v niektorých oblastiach môže viesť aj k životu počas dňa. Sovy s hrubými nohami radšej žijú v ihličnatých lesoch. Takéto vtáky žijú v Rusku, severnom Mongolsku, západnej Číne a severných oblastiach Spojených štátov.

Malá sova

Malá sova je hnedý vták s malými bielymi škvrnami. Má malú hlavu a krátky chvost. Veľkosť tohto vtáka je o niečo väčšia ako veľkosť hrubého. Radšej sa usadí na otvorenom priestranstve, v horách alebo na pláni. Ako sóla kričí, zistíte, že ste blízko jeho hniezda. Spievanie je viac ako pískanie.

Sychi - veľmi trvalé vtáky z hľadiska výberu partnera. Bez ohľadu na obdobie chovu sa vždy držia spolu. Pokúšajú sa vytvoriť hniezda v nory, niekedy ich sami vykopávajú. A niekedy nájdu prístrešok v starých opustených budovách.

Ukladanie malého sova je viac ako 7 vajec. Vtáky zvyčajne lovia počas dňa. Základná strava sa skladá z malých vtákov a hlodavcov. Popísané druhy žijú v severnej Afrike, v krajinách Ázie a tiež v strednej a južnej Európe.

Je to malá škorica sivá sivá s bielymi čiarami. Jej oči sú veľké, žlté, zobák šedé. Nohy bez peria, ale pokryté štetinami. Tieto úžasné vtáky lietajú ako netopiere, len koordinovanejším spôsobom. Nie sú agresívne. Nikdy sa nezúčastnite boja. Uprednostnite vytváranie hniezd v dutinách. Pri položení tohto vtáka nie je viac ako päť vajec.

Sychik-elf absolútne nemôže loviť kvôli slabému zobáku a neviazaným labkám. Ich strava pozostáva z rôznych druhov hmyzu. Vtáky žijú v Spojených štátoch a Mexiku, kde žijú v kmeňoch kaktusov saguaro.

Čo sa líši od sovy

V článku sme už uviedli vlastnosti, ktoré má sova. Sova, rovnako ako sova, patrí k sovu rodine. Rozlíšenie týchto dvoch vtákov je veľmi jednoduché:

  • Sova vedie každodenný životný štýl. Toto je hlavná charakteristická vlastnosť vtáka, pretože hlavné a konštantné obdobie bdelosti orla je považované za tmavý čas dňa.
  • Sova je oveľa väčšia ako sova. Jeho dĺžka dosahuje 80 cm a hmotnosť môže byť 4 kg. Je ťažké ho nevšímať, zatiaľ čo sova sa môže ľahko skryť.
  • Stravovanie sovy je oveľa rozsiahlejšie ako sova. Kvôli silným labkám a silnému zobáku môže sova napadnúť veľké cicavce.
  • Sova má veľké perie, ktoré nie sú charakteristické pre mnoho odrôd sov.
  • Oči sovy môžu mať červenú dúhovku, ktorá absolútne nie je charakteristická pre sovy so žltoplutvými očami.

Popis sov

V závislosti od klasifikácie patria do rodu sov dva až päť druhov., Podľa klasifikácie, ktorá sa v súčasnosti považuje za najpravdepodobnejšiu, sú iba tri druhy považované za skutočné sovy: Brahmin, brownie a králik. A lesná sova, ktorá im predtým patrila, je teraz rozdelená na samostatný rod - Heteroglaux.

vzhľad

Sovy sa nemôžu pochváliť veľkou veľkosťou: dĺžka tela týchto vtákov nie je väčšia ako tridsať centimetrov a ich hmotnosť ani nedosiahne 200 gramov. Rozpätie krídel ich krídel môže dosiahnuť približne 60 cm, z vonkajšieho hľadiska sa podobajú na niečo z mláďat sovy, zatiaľ čo dospelé vtáky, hoci podobné sovy, sú oveľa väčšie ako ich veľkosť. Ak má sova hlava zaoblený tvar, potom má sova viac obláčik, podobajúci sa pozdĺžnemu oválu ležiacemu na jeho boku, zatiaľ čo ich predný disk nie je veľmi dobre vyslovený. Ďalší rozdiel medzi sovy a sovy spočíva v tom, že nemajú perie na hlave, ktoré tvoria podobnosť s ich ušami.

Chvost je pomerne krátky, krídla v zloženom stave tiež vyzerajú skôr krátke. Sovy majú pomerne husté perie hnedočervených alebo piesočných odtieňov, zriedené belavými škvrnami, ktoré tvoria biele obočie na hlave a rozptýlené po celom tele chaoticky, pripomínajúce škvrny. Súčasne na bruchu prevládajú svetlé odtiene, na ktorých vyniknú svetlé škvrny hlavnej tmavšej farby.

Pazúry sú čierne hnedé - pomerne dlhé a ostré. Zobák sovy môže byť jeden zo žltkastých odtieňov, často s prísadou svetlo zelenej a šedej, s mandľou niekedy niekedy niekedy tmavšie ako dolná čeľusť. Oči týchto vtákov sú jasné, s výraznou čiernou žiakmi, vystupujúcimi na pozadí nahnevaného peria. Farba očí, v závislosti od druhu, sa môže pohybovať od svetložltej až po jasne žltkasto-zlatú.

To je zaujímavé! Výraz "tváre" sovy je mrzutý a pohľad je pichľavý a piercing. Pre mnohých ľudí sa celá podoba sovy zdá odpudzujúca a nepríjemná práve kvôli svojej ponurú "fyziognomii" a príliš blízko pozornosti, ktorá je vlastná povahe týchto vtákov.

Práve táto vonkajšia vlastnosť sovy spôsobila negatívny postoj ľudí v Rusku. Až doteraz tlmoční a ponurý ľudia často hovoria: "Čo sa zamračuješ ako sova?"

Charakter a spôsob života

Sovy sú domáci vtáci s nočným životným štýlom, Je pravda, že niektoré z týchto vtákov môžu príležitostne migrovať na krátke vzdialenosti, ale vo väčšine prípadov sa sova raz a navždy usadí na určitom území a nikdy ju nezmení. Rovnako ako všetky ostatné sovy, majú vynikajúci zrak a sluch, čo výrazne zjednodušuje jeho pohyb cez nočný les a uľahčuje proces lovu. Sovy môžu lietať tak ticho a opatrne, že ich potenciálna korisť nemôže vždy pozorovať predátora, ktorý sa blíži k poslednej sekundy, a potom je už príliš neskoro, aby sa z nich utieklo utečením.

To je zaujímavé! Vzhľadom na skutočnosť, že tieto vtáky nemôžu otáčať oči, aby videli, čo sa deje zo strany, musia neustále otáčať hlavy. A ona sova, vzhľadom k tomu, že má pomerne flexibilný krk, môže otočiť aj 270 stupňov.

Tieto vtáky sú mimoriadne aktívne neskoro v noci a skoro ráno, aj keď sú medzi sovy a tie, ktoré sú aktívne aj počas denných hodín. Sú veľmi opatrní a nedovoľujú, aby osoba pristupovala k sebe. Ak sa to stalo, sova, ktorá sa chytila ​​do stráže, sa snaží veľmi vydesiť možného nepriateľa: začne sa hýbať zo strany na stranu a je neslúhavé sa pokloniť. Zdá sa, že táto podoba tanca je veľmi komický, len pár ľudí ho kedy videl.

Ak sa sova, napriek všetkým svojim snahám, nepodarilo vystrašiť nepriateľa tancom a nemyslel si, že by ustúpil, opustí svoje miesto a hojne sa vznáša nad zemou. Dni, ktoré tieto vtáky trávia, odpočívajú v dutinách stromov alebo v malých štrbinách medzi skalami. Hniezda sovy sa budujú buď, alebo zaberajú hniezda od ostatných vtákov, najčastejšie dudákov. Zvyčajne ich nezmení v priebehu ich života, samozrejme, ak sa nič nestane, kvôli tomu, čo musí vták opustiť svoje obytné miesto a vybudovať nové hniezdo.

Sexuálny dimorfizmus

Vo sovy je slabo vyjadrený: ani charakteristika stavby, ani farba peria, muž nemožno odlíšiť od samice. Aj veľkosť vtákov rôznych pohlaví je takmer rovnaká, aj keď samica môže byť o niečo väčšia. To je dôvod, prečo pochopiť, ktorý z nich je, kto, niekedy je to možné len správaním sov v priebehu procesu spievania a párenia.

Druhy sovy

V súčasnosti rod pravých sov zahŕňa tri typy:

  • Brahminova sova.
  • Malá sova
  • Králičie sova.

Avšak predtým, než existovalo oveľa viac vtákov patriacich do tohto rodu. Ale väčšina z nich zomrela v Pleistocene. A druhy, ako napríklad krétske a antiguanské sovy, vyhynuli, keď ľudia kolonizovali tie časti zemského povrchu, kde kedysi žili tieto vtáky.

Brahminova sova

Rozdiely v malých rozmeroch: dĺžka nepresahuje 20-21 cm a hmotnosť 120 g. Hlavná farba peria je sivohnedá, zriedená bielymi škvrnami, brucho naopak bielo s malými škvrnami hlavnej farby. Okolo krku a spodnej časti hlavy sa objavuje biela "golier". Hlas brahminovej sovy sa podobá sérii hlasitých skrýš. Tento vták žije v rozsiahlej oblasti pokrývajúcej juhovýchodnú a južnú Áziu, rovnako ako Irán.

Malá sova

O niečo väčší ako predchádzajúci druh: jeho rozmery môžu byť približne 25 cm a ich hmotnosť môže byť až 170 g. Farba hlavného chvosta je svetlohnedá alebo piesčitá s bielym perom.

To je zaujímavé! Tento názov sovy dostal svoje meno, pretože jeho zástupcovia často žijú v domoch v podkroví alebo v stodole. A vzhľadom na skutočnosť, že domáci sovy sú dobre skrotiť, sú často držané ako dekoratívne vtáky.

Žijú v širokom rozmedzí, ktoré zahŕňa južnú a strednú Európu, severnú časť afrického kontinentu a väčšinu Ázie (s výnimkou Severu).

Stanovište, biotopy

Sovy majú obrovský biotop. Tieto vtáky žijú v Európe, Ázii, na severe Afriky a tiež v Novom svete. Súčasne sa cítia pohodlne ako v otvorených priestoroch, tak aj v lesoch, a dokonca aj v horských oblastiach, polopúšť a púšte.

Brahmin Syechi

Žijú v južnej Ázii, radšej sa usadia v ľahkých lesoch a na otvorených miestach bohato zarastených kríkmi. Často sa usadí v blízkosti ľudského obydlia: nachádza sa ho aj na predmestiach Dillí alebo Kalkaty. Hniezda, zvyčajne v dutinách stromov, ale môže sa tiež usadiť vo vnútri budov alebo v dutinách vytvorených v stenách, napríklad v ruinách starých chrámov a palácov. Títo vtáci taktiež nie sú proti tomu, aby sa usadili v podivnom hniezde, ktoré už ich majitelia opustili, a tak často sa usadili v hniezdach indických nožičiek.

Králikovia synovia.

Ktoré tiež uvádzajú králičie alebo jaskyne, žijú v Amerike a tak v severnej, ako aj v južnej. Radšej sa usadia v otvorených oblastiach s nízkou vegetáciou. Hniezda je postavená v dierach králikov a iných relatívne veľkých hlodavcov, v ktorých odpočívajú a čakajú na teplo odpoledne.

Diéta sov

Sychi, rovnako ako iné dravé vtáky, musia loviť, aby získali jedlo.

Radšej to robia v pároch, navyše pôsobia prekvapivo dobre koordinované, čo im umožňuje ľahko zabiť aj veľké šedé potkany, ktoré pre jedného vtáka, ktorý ho vzal na útok, nemôžu byť nepríjemným nebezpečenstvom. Samotné sovy hľadajú neškodnú hru: povedzme, myši, ktoré žijú pod zemou v ich daždi.

To je zaujímavé! Títo vtáci, ktorí sa už dlhý čas podieľajú na loviacich voles, možno ľahko rozpoznať na prvý pohľad: perie na hlave a hornej časti chrbta sa často nachádzajú spolu, takže niektorí zástupcovia tohto rodu namiesto nich majú len skelety, ktoré vyzerajú ako ihly ďaleko.

Vo všeobecnosti, v závislosti od druhu, sa sova menu veľmi líši: niektorí z týchto vtákov dávajú prednosť honiť voles, iní lákajú hnojovci do hniezd a jedia ich s chuťou do jedla a niektorí dokonca lovia pavúky, ako napríklad falangy. , Neodmietajú od jašteri, žab, ropuchov, rôznych hmyzu, dážďoviek a iných vtákov menších ako sami.

Nie veľmi spoliehajúc sa na lovecké šťastie, sovy často zásobujú potraviny "na deštivý deň". Králičí sovy idú ešte ďalej: prinášajú do svojich dier kusy hnoja z iných zvierat, a tak lákajú späť hnojnice, ktoré radšej jedia.

Reprodukcia a potomstvo

Pokiaľ ide o pokračovanie tohto druhu, sovy o tom premýšľajú aj v zime, približne vo februári: práve vtedy začínajú hľadať partnera pre seba. Muži sa snažia upútať pozornosť žien s výkrikmi, a ak sa im podarí, začne sa rituál, ktorý zahŕňa aj ošetrenie partnera s korisťom, rovnako ako vzájomné hladenie a ľahké vylepšenia s zobákom.
Potom si vtáky vybudovali hniezdo a samica tvorí dve až päť biele vajcia. Začína ich okamžite vyliahnuť, hneď ako odloží prvú - rovnako ako všetci dravci. Preto nie je prekvapujúce, že po mesiaci, keď príde čas na vyliahnutie mláďat, sa všetky výrazne líšia svojou veľkosťou a vývojom. Z tohto dôvodu, až do doby, kedy je dno nahradené plodom pre dospelých, 1-2 mláďatá žijú z celého plodu sov, aj napriek tomu, že rodičia starostlivo sa o ne postarajú.

To je zaujímavé! Zatiaľ čo samica inkubuje vajíčka a necháva ich krátko iba raz denne, muž sa postará o jej a budúce potomstvo: živí ju svojou korisťou, nahradí ju ako sliepku v čase neprítomnosti a chráni svoju priateľku a vajíčka pred možnými pokusmi od iných predátorov.

Už mladí vtáky žijú v rodičovskom hniezde asi tri týždne, počas toho času sa učia triky lovu a nezávislého života. Sovy sa stanú sexuálne zrelé asi vo veku jedného roka, je to od tohto času, že môžu začať hľadať pre seba mate a stavať hniezdo pre budúce mláďatá.

Prirodzených nepriateľov

Pre sovy, ktoré žijú v blízkosti ľudského bývania, domáce mačky môžu byť nebezpečenstvom av tropických opiciach, ktoré sa často vyskytujú v blízkosti miest. Rovnako pre nich môžu byť nebezpečné aj predátorské a všežravé vtáky, najmä havrany, ktoré môžu napadnúť sovy sediace na vetve stromov a zabiť ich na smrť. Hniezda sovy hniezdo v dutinách sú ohrozené mnohými druhmi hady, ktoré môžu ľahko plaziť do hniezdiska.

Najväčšou hrozbou pre život týchto vtákov však nie sú predátori, ale paraziti, a to ako vonkajší, tak aj vnútorný. Práve ich infekcia je považovaná za hlavný dôvod, prečo toľko sychatov zomrie, dokonca aj bez toho, aby sa na ne spoľahli.

Stav obyvateľstva a druhov

V súčasnosti sú sovy - všetky tri druhy patriace do rodu Athene patria k druhom s najmenším znepokojením. Ich početnosť je dosť početná a distribučná oblasť je rozsiahla, aby mohli rozumne považovať sovy za vtáky, ktoré v blízkej budúcnosti určite nie sú ohrozené zánikom. Sychyi sa na prvý pohľad zdajú ako sovy a sovy. V skutočnosti sú oveľa menšie. Благодаря своей буровато-песочной окраске, эти птицы являются настоящими мастерами маскировки, так, что многие люди слышали, как кричат сычи, но мало кто может похвастать тем, что видел их.

Napriek skutočnosti, že vo väčšine regiónov, napríklad v strednom Rusku a Indii, sú považované za tajomstvá nešťastia a nešťastia, na niektorých miestach, napríklad na Sibíri, sovy sú naopak považované za dobrých patrónov cestujúcich, ktorí nedovolia lesa na zamotaných chodníkoch zvierat a ich krik ukáže človeku správnu cestu. V každom prípade tento vták žijúci v blízkosti ľudského obydlia si zaslúži rešpekt a najvyššiu pozornosť. A to nie je nič, čo v roku 1992 sova bola zachytená vo forme vodoznaku na účte 100 guldenov.

Pozrite si video: birds eating sova (Júl 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org