Zver

Lietajúci veverička: popis, biotop, farba a fotografie

Pin
Send
Share
Send
Send


Spoločná lietajúca veverička alebo lietajúca veverička je malý hlodavec. Patrí do rodiny spodného prádla. Mimochodom, toto je jediné zviera z podrodiny mladých ľudí žijúcich v Rusku. Lietajúci veverička dostal svoje meno kvôli svojej úžasnej schopnosti plánovať z jedného stromu do druhého. Teraz sa rozprávame o tomto zvierati, jeho zvykoch. Čitateľ bude vedieť, kto je lietajúci veverička.

Opis zástupcu fauny

Lietajúci veverička je stredne veľké zviera s priemernou dĺžkou 170 mm. Chvost tohto zvieraťa v porovnaní s telom je dostatočne veľká. V priemere je dĺžka 120 mm. Teraz uvažujte o ušiach a nohách zvieraťa. Dĺžka nohy - približne 35 mm a ucho - 18 mm. Hmotnosť takejto zveri je v priemere 125 gramov. Záhyb pokožky pokrytý vlasmi ("lietajúca membrána"), prebiehajúc po stranách tela, spája zadné a predné končatiny. Ona tiež hrá úlohu padák. Predný záhyb je podporený kosťou, ktorá sa odchyľuje od zápästia. Chvost lietajúceho veverka je dlhý, pokrytý hustými vlasmi. Hlava tohto zvieraťa je malá, väčšia než normálna veverica. Uši sú zaoblené, nie dlhé, bez kefiek. Oblasť okolo špendlíka je čierna.

Vzhľadom na to, že zviera je nočné, má veľké a vydujúce oči. Vlna je jemná, hodvábna, tenká. Stane sa v zimnej sezóne obzvlášť hustá a bujná. Farba zvieraťa je svetlošedá so žltkastým odtieňom. Ľahší ako telo zvieraťa. Vnútorný povrch labiek a brucha matná žlto-biela farba. Pravdepodobne veverica skracuje nos lebky. Pomerne veľké lietajúce veverkové bubny.

Keďže obyčajná lietajúca veverička stúpa veľa stromov, jej kosti končatín sú predĺžené, predovšetkým predlaktia a dolná časť nohy.

nátierka

Spoločná lietajúca veverička žije v tajige a zmiešaných lesoch Eurázie. Môžete sa s ňou stretnúť vo Fínsku, Mongolsku, Číne, Kórei, Lotyšsku a Estónsku.

Spoločná lietajúca veverička žije v dutinách. Usporiada svoje hniezdo na stromoch vo výške štyroch metrov od zeme. Niekedy môžete vidieť hniezda tejto veveričky v lesnej stepi západnej Sibír.

Čo to je lietajúca veverička

Základom stravy tohto zvieraťa sú vrcholy výhonkov, borovíc, púčikov listnatých stromov, semien ihličnanov. V lete je ponuka trochu pestrejšia, pridajú sa rôzne huby a bobule. Niekedy sa živočíchy hneli tenkou mladou kôrou z osiky, javoru, vŕby a brezy. Najmä ako náušnice z brezovej a jelšovej. Ich zviera ho dokonca šetrí na zimu a preloží ho do svojej dutiny. Predpokladá sa, že obyčajná lietajúca veverička môže jesť vtáčie vajcia a kurčatá. Vo všeobecnosti je strava tohto zvieraťa úplne závislá od toho, kde žije. Napríklad v severovýchodných častiach oblasti žije zviera v zimnom období iba smrekovcové pupene.

Zvláštnosti správania zvierat

Spoločná letová veverička je aktívna po celý rok. Jej životný štýl je súmrak, nočné. Ošetrovateľské ženy a mladé zvieratá sa objavujú v priebehu dňa. Zvyčajne obyčajná lietajúca veverka trávi väčšinu svojho života na stromoch, občas klesá na zem. Aktivita tohto proteínu prudko klesá počas studenej sezóny. Všimnite si, že zviera nie je v režime spánku, ale keď je zima vonku, trávi čas v hniezde a používa zásoby jedla, ktoré urobil v teplom období.

Dôležitá poznámka o hojnosti

Vzhľadom na to, že počet takýchto zvierat sa všade znižuje, bežná letová veverička je oficiálne uznaná za ohrozený druh. Červená kniha Bieloruska má toto zviera vo svojich zoznamoch. Veverka patrí do tretej kategórie ochrany. V roku 1993 bol tento proteín uvedený v červenej knihe. Navyše lietajúce veveričky sa nachádzajú v zoznamoch mnohých červených kníh Ruska.

Malý záver

Teraz viete, kto takáto lietajúca veverička, alebo obyčajná lietajúca veverička, ako sa tiež nazýva. Ako môžete vidieť, toto je veľmi zaujímavé zviera s nádherným vzhľadom. Dúfame, že informácie uvedené v článku vám pomohli podrobne pochopiť, aký druh zvieraťa je, aké sú jeho vlastnosti reprodukcie a správania.

Lietajúci veverička - malý "skydiver"

Vzhľad hlodavcov sa podobá na veveričku, takže patria k tejto chudobnej rodine. Poďme sa bližšie pozrieť na to, ako lietajúca veverička vyzerá, s fotografiou zvierat pomôže s tým.

Dĺžka tela veveričky je asi 10-20 cm, môže sa hovoriť, že chvost má takmer rovnakú dĺžku: 10-15 cm. Slúži ako brzda s pomocou letísk veveričiek a načrtáva smer počas skoku. Hmotnosť trochu statočného človeka je asi 150-180 g.

V roztomilej hlave kruhového mohnatika s veľkými čiernymi očami, keď sa pozeráte do týchto očí, len chcete liečiť cukríky, a tak sú naivné a pobúrené. Uši sú okrúhle, ale na rozdiel od bežných veveričiek nemajú štetce. Na labkách sú malé prsty, ozbrojené veľmi ostré pazúry. Zadné nohy sú oveľa dlhšie ako predná strana, medzi ktorými sú spojené široký kožný záhyb. Počas letu sa proteín rozprestiera končatiny, záhyby sa tiahnu a získa druh padáka, pretože kvôli tomuto znaku sa zvieratá nazývali lietajúcou veveričkou.

"Kožušinový kabát" malých "parašutistov" je veľmi mäkký, jemný a hladký, oveľa lepší ako ten jednoduchý veverička. Na stránkach o živočíšnom živote môžete vidieť nádherné obrázky, letí veverica vyzerá veľmi krásne na nich, môžete sa na to pozrieť podrobne a starostlivo. Horné torzo striebro s červenkastým nádychom, dno - biele. V zime kožušina dostane všetky druhy sivých odtieňov, stáva sa teplá a načechraná.

Proteín životného štýlu v prírodnom prostredí

Lietajúci veveričky sú šetrné zvieratá, takže ich "skladovňa" je plná dodávok, trávia väčšinu času hľadaním jedla, nemôžete ich nazývať lenivými, sú veľmi pracovití. Vedú aktívny životný štýl v priebehu celého roka, radšej sa vyrovnávajú so všetkými svojimi záležitosťami večer a v noci, zvyčajne spávajú alebo ticho riadia svoje dutiny počas dňa. Tieto nepísané zákony často porušujú ošetrovateľku, veveričky a mladšiu generáciu.

Oni robia svoje domy vysoká (4-13 m), duté opatrne vybaviť pomocou machu a trávy. V zriedkavých prípadoch sa nachádza dom vo veverkách na skalách v štrbinách, stromy ako hlodavce viac.

Je takmer nemožné nájsť latentné lakeť v lese, s výnimkou snáď kvôli nízkym chatter alebo charakteristický vrh. Najmä láska "hovoriť" vo svojom veverkovom jazyku, tieto hravé a hbité zvieratá vo večerných hodinách, potom ich rozprávanie je počuť po celom lese. Takmer po celú dobu strávia na stromoch, na zemi sa cítia nepohodlne a neisto. Teplá sezóna chvostových hlodavcov sa strávi prácou a v chladnom zimnom období takmer neustále sedia v dutinách a kŕmia sa zásobami z "skríň".

Dobrí, pokojní chmýří zástupcovia kráľovstva veveričiek veľmi neochotne idú do konfliktov. Ale ak sa dotknete ženy s pazúrikmi, bude násilne brániť. Pekné malé zviera v takejto situácii sa premení na agresívne zlé zviera.

Čo jedia veveričky?

Čo robia malí tvrdej robotníci radšej? Povinná položka vo veverkovom menu - ihly, semená ihličnatých stromov a púčikov listnatých stromov. Okrem toho, lietajúci veverička v strave obsahuje huby a bobule. Namiesto sladkostí zvieratá konzumujú bříško a jelšové náušnice. Prirodzene, kŕmia sa každý deň, ale nezabúdajú na to, že je potrebné robiť zásoby, ktoré sú do neho postavené od narodenia.

Až do konca letovej veveričky nebol študovaný, veľmi tajný a rýchly vo svojom prirodzenom prostredí. Vedci nemôžu dospieť k spoločnému názoru, či tento hlodavec konzumuje vtáčie vajcia a dokonca aj samotné kurčatá. Rozprava pokračuje, stačí povedať, že to nie je možné.

rozmnožovanie

Po párečných hrách veverica letí veverica vedie potomstvo za mesiac. V roku sa kožušinová mama narodila z dvoch až štyroch veveričiek. Batoľatá sa narodili úplne bezmocní, nahí a slepí, až po dvoch týždňoch mladí začínajú vidieť svet okolo seba. Po mesiaci a pol, najodvážnejšie opustia dutinu a pokúsia sa urobiť prvé skoky. Po dvoch mesiacoch sa mladí ľudia stávajú nezávislými a bez pomoci svojich rodičov nájdu svoje vlastné jedlo.

Prirodzenými nepriateľmi bielkovín a dlhovekosť vo voľnej prírode

Tieto roztomilé malé zvieratá v ich prostredí čelia mnohým nebezpečenstvám. Lietajúce veveričky sú, samozrejme, veľmi obratné, ale vždy sa im nepodarí dostať sa z prenasledovania. Majú veľa nepriateľov, najnebezpečnejších z nich: rysa, lasička, marten, sokol. Jedná sa o predátorov, ktorí majú možnosť dostať sa do hniezda, bez ohľadu na to, ako vysoko je vybavený. Z tohto dôvodu nie je život veveričiek v prírode príliš dlhý, iba asi päť rokov.

vzhľad

Letecká veverička vo svojom vzhľade sa podobá malej veveričke malej veľkosti, ale s prítomnosťou medzi prednou a zadnou labkami charakteristického širokého kožného záhybu pokrytého vlasmi - druhom "lietajúcej membrány". Takáto membrána pôsobí ako padák a aktívne sa používa ako nosná plocha, keď hlodavce robia skoky. V prednej časti je takáto membrána podopretá dlhou kosáčikovitou kostou, ktorá pochádza z zápästia a je približne rovnaká ako veľkosť predlaktia. Chvost zvieraťa je pomerne dlhý, pokrytý hustou kožušinou.

To je zaujímavé! Hlavným rozdielom od ostatných druhov lietania je, že obyčajná lietajúca veverička nemá lietajúcu membránu umiestnenú medzi chvostovou bázou a zadnými nohami.

Veľkosť dospelého obyčajného lietajúceho veverka je pomerne malá. Maximálna dĺžka tela sa pohybuje od 12,0-22,8 cm s celkovou dĺžkou celej chvostovej časti 11-13 cm Dĺžka nohy obyčajnej lietajúcej veveričky nepresahuje 3,0-3,9 cm Priemerná telesná hmotnosť dospelého človeka môže dosiahnuť 160- 170 g Lietajúci veverička má zaoblenú a matnú hlavu, rovnako ako veľké a vydujúce, čierne oči, kvôli nočnému alebo súmraku životného štýlu, Uši majú zaoblený tvar bez prítomnosti štetcov. Všetky končatiny zástupcu podčeledi Letyaga sú pomerne krátke, ale zadné línie sú vždy oveľa dlhšie ako predné. Kliešte krátke, so silným zakrivením, veľmi ostré a húževnaté.

Kožušinové krytie lietajúcich veveričiek je hrubé a mäkké, výrazne hodvábne. Kožušina takéhoto divého zvieraťa je oveľa mäkšia a oveľa silnejšia ako u normálnej veveričky. Horná časť tela je sfarbená v strieborno-šedých tónoch, často s prítomnosťou okr alebo mierne hnedastým odtieňom. Dno tela lietajúceho veverka je biele, s charakteristickým bledožltým kvetom. Na očiach je čierny okraj. Chvost je veľmi nafúknutý, výrazne ľahší ako telo, s vlasmi, ktoré majú v rôznych smeroch mierny "hrebeň". Zimný kabát je obzvlášť bujný, s rôznymi odtieňmi šedivej farby. Lietajúci veveričky dvakrát počas roka.

Veverička životný štýl

Živočíšny hlodavec z rodiny Squirrel je aktívny celoročne a vedie k nočnému alebo súmrakovému životnému štýlu. Kŕmenie žien s mláďatami sa môže objaviť aj počas dňa. Veľa času lietajú veveričky stráviť hľadaním jedla. Nest obyčajná lietajúca veverička sa usadzuje v dutinách stromov a tiež používa na tento účel vnorené dutiny dudákov alebo starých veveričiek. Príležitostne sa nachádza hniezdo lietajúceho veverička v skalnej štrbine alebo priamo v blízkosti ľudského obydlia, vrátane vtáčikov.

Hniezda okrúhlych lietajúcich leopardov, zložených z mäkkých lišajníkov a mechov, rovnako ako suchých tráv. Lietajúce veveričky často hniezdo v dospelých hniezdach v hniezde, čo je vysvetlené absolútnou neagresívnosťou a úplnou spoločenstiev takýchto voľne žijúcich zvierat. Cicavec nemá žiadne výrazné jednotlivé územné oblasti, ale je charakterizované obvyklými a pomerne stabilnými kŕmnymi cestami. Ošetrujúce dievča, ktoré letí veveričkou, je naopak agresívnejšie a je schopné chrániť svoje hniezdo pred predátormi.

To je zaujímavé! Prítomnosť lietajúcich veveričiek môže naznačovať akýsi "latríny" vo forme hromádok výkalov, ktoré sa podobajú mravcovej vajce skôr jasnej žltej farby.

Spolu s normálnymi veveričkami strávia veveričky významnou časťou svojho života priamo na stromoch a veľmi zriedka klesajú na povrch zeme., Kožná membrána umiestnená medzi zadnými a prednými labkami umožňuje zvierať ľahko plánovať z jedného stromu do druhého a rýchlo prekonávať vzdialenosť 50-60 m. Na skákanie sa lietajúce veveričky stúpajú na vrchol stromu. Počas letu cicavec rozširuje svoje predné končatiny veľmi široko a zadné končatiny ho tlačia smerom k chvostovej časti, v dôsledku čoho sa vytvára "trojuholníková silueta" charakteristická pre lietajúcu veveričku. Zmenou napätia membrány lietajúce veveričky ľahko a dobre manévrovať a menia smer letu o 90 °. Chvostová časť sa spravidla používa výhradne na brzdenie.

Pristátie na stonke stromu lietajúca veverička najčastejšie nesie akýsi tangent, predtým vertikálnu pozíciu a priľnavosť ku všetkým nohám. Po pristátí sa zviera ihneď presunie na druhú stranu stromu, čo uľahčuje vyhnúť sa korisným vtákom, ktorí hľadajú korisť. Okrem iného lietajúce lietadlá šikovne a veľmi rýchlo stúpajú po kmeňoch a skočia z jednej pobočky do druhej, čo sťažuje pozorovanie takého hlodavca v lese.

Ochranná látka prispieva k ochrannému zafarbeniu a kožušinám, ktoré pomáhajú lietajúcemu veverku splynúť so stromom. Za súmraku môžete počuť hlas lietajúceho veverka, ktorý sa podobá na nízke a nie príliš hlasné klebenie. S nástupom studenej sezóny sa aktivita letáka výrazne znižuje.

životnosť

Fosilné pozostatky obyčajného lietajúceho veverka alebo lietajúceho veverka sú známe od miocénneho obdobia. Priemerná dĺžka života "malého parašutista" vo voľnej prírode je spravidla približne štyri až šesť rokov. Pri správnej starostlivosti v zajatí je cicavec schopný žiť oveľa dlhšie, asi desať až dvanásť rokov.

Stanovište, biotopy

Lietajúci veverky obývajú staré zmiešané a listnaté lesné zóny zmiešané s osika a tiež sa cítia dobre v brezových lesoch alebo olšoch, Na území európskej časti našej krajiny uprednostňujú, aby na pobreží udržiavali močiare alebo rieky s jalovcami. Letecké kužele sú zriedkavé u ihličnanov.

Na území Sibíru obyčajná lietajúca veverička alebo lietajúca veverka sa často usadzuje vo vysoko rastúcich rastlinách smrekovca a v lesných zónach zo západnej Sibiari uprednostňuje pásky lesa alebo brezové háje. V severnej časti cicavca sa zachováva rozloha lužnej vegetácie. Môžete ho nájsť aj vysoko v horských oblastiach, ale iba vo vysokých lesoch.

Strava bielkovín

Základom výživy prchavých bielkovín sú púčky rôznych tvrdých drevín, rovnako ako hroty výhonkov, mladé ihly a semená ihličnatých rastlín, vrátane smrekovca a borovice. V lete sú cicavce konzumované bobuľovými plodinami a hubami. Niekedy sa tenkrát a mladá kôra vŕby alebo osika, breza a javor hýri lietajúcimi veveričkami.

To je zaujímavé! Cicavca sa nepohybuje, ale v tých najchladnejších dňoch chmeľ výlučne vo vnútri hniezda, ktoré sa živia zimnými zásobami krmiva.

Hlavným jedlom sú "náušnice" z olše alebo brezy, ktoré sú uložené ako zimné zásoby vo vnútri dutiny. Podľa niektorých správ obyčajná lietajúca veverka môže dokonca jesť novonarodené kurčatá, rovnako ako vtáčie vajcia, ale diéta sa značne líši v závislosti od najzákladnejších charakteristík biotopu.

Prirodzených nepriateľov

Veľmi roztomilé a drobné zvieratá v ich prirodzenom prostredí ohrozuje veľké množstvo rôznych nebezpečenstiev. Napriek skutočnosti, že lietajúca veverička je samozrejme veľmi pohyblivá, ale nie je vždy schopná odísť od snahy o prirodzené nepriateľov. Lynxy a lasice, rovnako ako marteny, fretky, solongy a dravé vtáky, vrátane sokolov a sov, sú obzvlášť nebezpečné pre obyčajnú lietajúcu veveričku alebo lietajúcu veveričku.

Stav obyvateľstva a druhov

Celkový počet obyčajných lietajúcich veveričiek je príliš malý, preto je v súčasnosti obmedzený lov takého vzácneho zástupcu podčeledi Letyaga a druhu euroasijských lietajúcich veveričiek. Kožušina takého cicavca, ako obyčajná lietajúca veverička, je klasifikovaná ako nedostatočne cenná. Dokonca aj napriek vonkajšej atraktívnosti a mäkkosti kožušinového pokrytia sa vyznačuje veľmi tenkým a celkom krehkým jadrom, ktoré môže výrazne brániť jeho aktívnemu použitiu.

V zajatí sa lietajúce veveričky zvyknú veľmi zle, pretože takýto hlodavec bude potrebovať dostatok priestoru na lietanie a skákanie., Avšak ich aktívne lovenie s cieľom predaja ako domácej exotiky je veľmi populárne v mnohých oblastiach. V niektorých regiónoch Ruska sa v súčasnosti výrazne znižuje bežný druh lietajúcich losov. Práve z tohto dôvodu boli lietajúce proteíny uvedené v Červenej knihe niektorých regiónov vrátane stránok Červenej knihy Tatarstanskej republiky.

Lietajúci proteín

Lietajúce veverice (Petauristinae) patria do skupiny veveričiek, podrodiny hlodavcov. V lesoch Ruska obýva obyčajné lietajúce veveričky. Она принадлежит к роду Азиатские (Евразийские) летяги, объединяющих два вида – летяга обыкновенная и японская (малая) летяга.

Обыкновенную летягу называют «летучей белкой». Nezvyčajná štruktúra tela umožňuje zvieraťu nielen lietať z jedného stromu do druhého, ale aj vyrábať zložité akrobatické pohyby: plánovať, vykonávať zložité manévre a akrobatúru vo vzduchu, niekedy pristáť na tom istom mieste, kde sa začalo.

Domáci lietajúci veverička

Doma, aby si takéto zvieratá ťažké, potrebujú veľa priestoru na to, aby robili svoju obľúbenú aktivitu - skákať a lietať. Napriek tomu mnohí milovníci exotických zvierat majú takéto domáce zvieratá. Je jednoduché sa o ne postarať, hlavnou vecou je zabezpečiť správnu výživu.

Lietajúci veveričky sú vo vzhľade roztomilé zvieratá, ale ak ich majiteľ počas dňa obťažuje, môže to ľahko ublížiť prstom. Keď príde súmrak, stanú sa príjemnejšími a jemnejšími, nič sa s tým nemôže urobiť - nočné zvieratá!

Veľmi často sa austrálska lietajúca veverička stáva domácim miláčikom, nazýva sa to aj cukorný proteín. Toto malé zviera dostalo zaslúženú prezývku, pretože miluje sladkosti. Ak chcete rozmaznávať svoje chlpaté, kupte mu špeciálne cukríky a kandizované ovocie. Často sa stane, že veverica začne plakať v noci, rovnako ako malé dieťa. Môžete upokojiť crybaby s chutné cukroví, po ošetrení zviera sa okamžite upokojiť a splácať vás s jeho náklonnosť.

Diéta domácich bielkovín by mala obsahovať čerstvé ovocie a zeleninu, nezabudnite pridávať mliečne výrobky. Poškodená vaječná škrupina alebo krieda pridávaná do jedla doplní vápnik v tele. Ak správne kŕmte a staráte sa o svoje domáce zvieratá, potom doma lietajúce veverka môže žiť asi 12-15 rokov.

Všeobecný opis

Lietajúci veverička je malé zviera s dĺžkou tela až 17 cm a priemernou hmotnosťou 125 g. Jeho chvost je pomerne dlhý v porovnaní s telom a je 12 cm. Kožuchový záhyb umiestnený pozdĺž tela slúži na plánovanie a skákanie. Pokrytý jemnou vlnou, spája predné a zadné končatiny a narovnáva, keď veverička skáče. Táto membrána sa používa ako zjednodušená verzia padáka. Dĺžka letu lietajúcich veveričiek môže byť 50 metrov pozdĺž parabolickej krivky.

Zo zápästia lietajúcich veverky opúšťa malú srst, ktorá podporuje tento záhyb. Povrch chvosta je pokrytý hustou kožušinou. Hlava lietajúceho veverka je viac zaoblená ako hlava obyčajnej veveričky a uši nemajú kefy. Lesklé čierne oči sú obklopené tmavou kožušinou. Existuje 22 zubov.

Veľká veľkosť a výčnelok očí umožňujú nočný klub lietať. Mäkká tenká vrstva sa stáva hustou a hustou pre zimu. Farba kože na chrbte je strieborná a na bruchu šedá so žltým odtieňom. Šedá chvost má čierny okraj. Jeho hlavná farba je svetlejšia ako farba zvyšku tela. Chvost má mierne česanie vlny na stranu centra.

So zmenou sezóny sa farba ligového kožu mení aj v zime. Dvakrát ročne, zvieratá mol. Jeseň vypadáva z hlavy a zastaví sa na špičke chvosta. Jarná molt prebieha presne naopak, začínajúc ocasom a končiac na korune.

Predĺžené kosti končatín, najmä nohy a predlaktia, sú potrebné na to, aby sa lietali medzi stromami. Jeho labky sú pomerne vyvinuté a veľmi húževnaté a zadné sú výrazne dlhšie ako predné. Na predných končatinách sú 4 prsty, 5 prstov na zadných končatinách. V sede sa zviera hodí chvostom na chrbát.

Územná distribúcia

Z vnútra takéto hniezdo má v zime sférický tvar av lete je vrstva vrhu výrazne znížená. Mimo dutiny je mastné a omietnuté kúsky vlny. V západnej časti Ruska sa lietajúca veverka usiluje usadiť v blízkosti močiarov, kde sa pestuje olše. Tiež zviera preferuje jazerá a rieky, kde sú staré duté stromy.

Hlavným povolaním lietajúcich veveričiek je hľadanie jedla. Väčšina potravín pozostáva z rôznych rastlín a púčikov stromov. Náušnice z brezy a jelše - obľúbená pochúťka tohto zvieraťa. Dokonca vytvára zásoby na zimu a skrýva náušnice v hniezde. V lete, huby a bobule, rovnako ako mladé výhonky, vstúpiť do potravín.

Predpokladá sa, že lietajúce veveričky sú schopné jesť kurčatá a vajíčka malých druhov vtákov. Hlavným faktorom ovplyvňujúcim výživu zvieraťa je oblasť distribúcie. Na severe a na západe Ruska je letná veverička v zimnom období spokojná len s uloženými púčikmi smrekovca.

Sociálne funkcie a reprodukcia

Lietajúce veveričky spravidla žijú v hniezdach spolu. Počas celého svojho života nezmení svoj pár a spravidla nevstupuje do konfliktov. Lietajúci veveričky nevykazujú agresiu voči sebe navzájom, ale ošetrujúca žena môže prejavovať charakter, chrániť mladých.

Reprodukcia lietania bola len málo preskúmaná. V priebehu roka žena má iba jeden pôrod a počet vrhu je 2-4 mláďat. Trvanie tehotenstva je 4-5 týždňov. Prvá rodina sa narodila v apríli alebo máji. Čas pre druhú je koniec júna - júl. Starostlivosť o mláďatá je zabezpečovaná výhradne ženami, naučia sa taktiež cestami k dostupným zdrojom potravy.

Letné veveričky, ktoré sa práve narodili, majú veľkosť do 5 cm a hmotnosť do 7 g. Dĺžka chvosta novorodencov nepresahuje 1,4 cm.

V prvých dňoch svojho života sú mladí slepí a nahí, zídu na 15. deň. Mladý po prvýkrát z hniezda po mesiaci a pol po narodení. Po 2-3 dňoch po tejto udalosti prichádzajú mladí letí veveričky svoje prvé skoky a na 50. deň - prvé plánovanie. Od tohto momentu sa stávajú úplne nezávislí a začínajú žiť oddelene od svojich rodičov.

Ale ak by mal čas vyrastať počas obdobia prichádzajúcich mrazov, mladí potomkovia zostanú so svojimi rodičmi v zime, často prenocovaní v rovnakom dute.

Dĺžka zajatia v zajatí môže dosiahnuť 13 rokov a v prirodzených biotopoch zvieratá zriedka žijú dlhšie ako 5 rokov. Ich hlavnými nepriateľmi sú veľké dravce. Tiež lietajúce veveričky zostávajú ďaleko od martenov a sadlíkov.

Ľudská interakcia


Napriek kráse ich kože, lietajúce veveričky sa nepoužívajú v kožušinárskom priemysle, pretože produkt z neho čoskoro stratil silu a odlupuje sa. Nemôžete držať lietajúce domy doma, pretože potrebujú urobiť skoky a obmedzený priestor bývania mu nedovolí viesť normálny život, pretože zviera čoskoro zomrie.

Ale nič ich nebráni ich chovu v zoologických záhradách. To si vyžaduje priestranné voliéry. Na zachovanie reprodukčnej aktivity je potrebné sezónne predlžovanie teplôt. Preto sa potomok očakáva iba od zvierat obsiahnutých v uliciach.

Zvyčajne lietajúce veveričky nevykazujú agresiu voči človeku a majú tendenciu zostať bez povšimnutia. Existujú však prípady, keď ženy napadli ľudí, ktorí narušili potomstvo.

Niekedy lietajúce veveričky sa usadia v blízkosti ľudského obydlia. V zime prídu kŕmiť obilím.

Zaujímavé fakty

  1. Keď veverica nájde maticu, rozbije ju, aby sa dostala do jadra. Letecká veverička na tento účel vŕta otvorom do plášťa.
  2. Pri plánovaní tela zvieraťa tvorí lichobežníkovú siluetu. Zadné končatiny a zadné končatiny sú navzájom stlačené, predné nohy sú vo veľkej vzdialenosti. Zmena napätia membrán umožňuje letáku vykonať pilotné manévre a otočiť teleso o 90 stupňov. Brzdy zvieratá pomocou chvosta. Pre pristátie, lietajúca veverička pristane na kmeň stromu so všetkými štyrmi končatinami a presunie sa na svoju opačnú stranu. Vďaka tejto akcii bude chránená pred veľkými dravcami.
  3. Stopy letákov sú takmer nemožné rozobrať na zemi, pretože lietajúce veveričky veľmi zriedka padnú dole. V zriedkavých prípadoch zostávajú stopy nie veľmi odlišné od veveričiek. Dokonca aj odborník nie vždy vidí rozdiel.
  4. Pred skokom sa lietajúca veverička navíja do malej hrudky a potom, keď jej končatiny spočívajú na strome, prudko narovnáva telo a nasmeruje svoje labky dopredu. Počas letu sa oblasť tela zdvojnásobuje v dôsledku narovnaného kožného záhybu.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org