Zver

Barguzinsky sable: fotografie, zaujímavé fakty, chov, farby, ako to vyzerá a kde sa vyskytuje v prírode

Pin
Send
Share
Send
Send


Existuje prekvapivo roztomilé lesné zviera s peknou roztomilou tvárou a veľmi krásnym kožuchom. Žije v taji. Existuje toľko odrôd. Asi jeden z nich nájdete v tomto článku. Tento barguzin je zviera (rodina sable). Zvážte a porovnajte druhy živej bielizne v ruských otvorených priestoroch.

Príroda v prírode: druhy

Sables sú rozdelené na poddruhy. Dávame krátky porovnávací popis niektorých z nich.

Tobolskova sobolka má pomerne veľké veľkosti: dĺžka tela spolu s hlavou je od 370 do 510 mm (samce sú väčšie ako samice), dĺžka chvosta je od 130 do 170 mm. Toto je najjasnejšia zo všetkých sommelierov. Distribuované v západnej Sibíri od Uralu po rieku. Obi.

Trochu menšie a tmavšie ako Tobolsk je Kuznetskova sable. Dĺžka tela je 375-480 mm, chvost je dlhý 120-162 mm. Farba kožušiny je ľahšia ako Altai sable. Biotopy - západné svahy Alatau (región Kuznetsk) a systém Tom.

Altajská sable sa vyznačuje väčším telom a veľkosťou lebky a tmavšou farbou. Dĺžka jeho tela dosahuje 380-490 mm, chvost - od 120 do 176 mm. Farba kožušiny sa mení od žltej až tmavo hnedej. Žije v oblastiach Taiga Altai. Nachádza sa tu aj barguzin - zviera aklimatizované v týchto lokalitách. Je to kríž medzi Altai sable.

Veľká rozmanitosť poddruhu tohto načechraného zvieraťa žije po celej severovýchodnej časti Ruska. Yenisei, Angarsk, Tungus, Sayan, Vitim, Chikois, Yakut, Kamčatka, Ďaleký východ atď. S ich menami hovoria o svojich biotopoch.

Treba poznamenať, že najchudobnejšou kožušinou na svete je biela sablená koža, ktorá sa príležitostne vyskytuje u neslušných sibírskych tajgov.

Barguzin (zviera): popis

Barguzin je poddruh hmyzu, ktorý sa vyznačuje pomerne malou veľkosťou a tmavšou farbou srsti. Podľa týchto charakteristík je druhá len na Vitim Sabele. Jeho biotopy sú: pobrežie Baikal (východné), Barguzinský hrebeň z prítokov r. Barguzin (vpravo) do povodia rieky. Hangár (hore). Veľmi skromný a pokojný zvierací Barguzin. Jeho rozmery sú veľmi malé.

Telo spolu s hlavou má dĺžku približne 395-420 mm u mužov a 360-410 mm u žien. Dĺžka chvosta samčeka je od 122 do 155 mm a samice od 120 do 145 mm.
Sable obýva bajkalské lesy.

Trochu o barguzinskej rezervácii

Zvyčajne je taiga fauna v Barguzinskej rezervácii. Existujú niektoré funkcie spojené s horským terénom a umiestnenie v blízkosti jazera Bajkal.

Suchozemské stavovce predstavujú viac ako 40 druhov cicavcov, 280 druhov vtákov, 6 druhov plazov, 3 druhy obojživelníkov, viac ako 40 druhov rýb a 790 s viacerými identifikovanými druhmi hmyzu.

Zo všetkých cicavcov je viac ako 80% lesných obyvateľov (medzi nimi je Barguzin zviera, ktoré spôsobuje veľký záujem). V týchto lesoch sú zvieratá, ktoré sú zriedkavé pre tieto oblasti: lietajúce veveričky, rejdy (bežnejšie v Ázii av severnej Európe).

Medzi východnými paleo-arktickými druhmi (s výnimkou Barguzin sable) sú: sibírsky losos, pižmový jeleň, ázijská lesná myš, chipmunk a lemming. Palaearctic species - jeleň (jeleň) ušľachtilý. Okrem toho sú tu aj alpské šťuky a vetvičky. Vlci, líšky, lasice, vlkodavce, ermine, rys, modré zajace, hnedé medvede, losy atď. Tvoria významnú časť lesných obyvateľov, tu žijú druhy beringovskej fauny: slimák s čiernym viečkom a krásny sob.

Odrody sable-barguzinovej kožušiny, jej hodnota

Povaha Barguzin sable udeľuje cenné a teplé kožušiny. Zviera má kožušinu, ktorá sa líši od tmavej až svetlohnedej farby. Navyše na krku je jasné miesto.

Treba poznamenať, že tmavšia farba kožiek je vyššia. Barguzinský štít žijúci v lese oblasti Bajkal je najtmavší zo všetkých zvierat tohto druhu, ktoré sa nachádzajú na Sibíri. Jeho kožušina v mnohých z jej vlastností prevyšuje kvalitu koží svojich žien. Je mäkký, hustý, hodvábny a ľahký.

V tomto ohľade je veľkým záujmom roztomilý Barguzin - zviera, ktorého kožušina má veľkú hodnotu na medzinárodných kožušinových aukciách.

Navyše, farby kožušiny majú svoje vlastné špeciálne mená: kožušina je najľahšia farba (svetlá alebo piesočnožltá) a lacná, hlava je najtmavšia (takmer čierna), cennejšia a drahšia.

Stredné odtiene sú: keratal (hnedý tón s tmavým pruhom na chrbte), podgolovka (svetlejšie strany a veľké svetlé hrdlo).

Vzhľad zvieraťa

Ako vyzerá Barguzin sable? Farba zvieraťa je nerovnomerná a závisí od časti tela. Napríklad najtmavší odtieň sa pozoruje na hlave, takmer čierny, telo je svetlé, od žltého piesku po pokojné plavák, alebo hnedé s tmavnutím pozdĺž chrbta a bohatým bodom na krku. Prvá možnosť sa nazýva kožušina a používa sa ako hlavná surovina pre rôzne výrobky. Druhá sa používa na výrobu šál, šiltov a iných odevov. Z toho často šiť obojky na hlavný výrobok.

Špeciálne funkcie

Toto chlpaté zviera je v skutočnosti veľmi chytrý a nemilosrdný dravec, ktorý sa rád usadil v cédrových lesoch, húštinách, kamenistoch, vodách a skalnatých oblastiach. Niekedy vyliezol na koruny stromov. Barguzinsky sable sa pohybuje pomocou skokov, ktoré majú dĺžku 30 až 70 cm. Vďaka štruktúre labiek nespadá do snehu a šikovne stúpa pozdĺž pobočiek stromov. Zviera má vynikajúci pocit vône a sluchu, ale vízia je slabšia. Zvuk, ktorý robí tento nadýchaný predátor, môže byť nazývaný rušivým, nejasne pripomínajúcim mačací prach.

Barguzin sable, ktorého fotografie je možné vidieť v našom článku, sa živí hlavne rôznymi hlodavcami. Medzi nimi červené dievča, pika, rovnako ako veveričky a zajace. Okrem toho zviera miluje jesť vtáky, ako je tetrova alebo tetrova. Režim loveckého lovu závisí od pocitu hladu. Napriek skutočnosti, že hlavná aktivita sa vyskytuje v noci a za súmraku, predátor tiež často chodí na rybné hospodárstvo za jasného denného svetla. Okrem potravín živočíšneho pôvodu, sabl sa rád jesť orechy a bobule, ako sú čučoriedky, čučoriedky, horský popol, ryža, čučoriedky, divoká ruža a vtáčia čerešňa. Vďaka rozmanitému stravovaniu sa Barguzin sable, ktorého fotografia zobrazuje zviera v celej jeho sláve, sa môže pochváliť hodvábnou a lesklou kožušinou.

Puberty a tehotenstvo

Vo voľnej prírode dravca usadzuje hniezda v dutinách stromov, v kosoštvorcových kameňoch, ako aj v nory medzi odrezkami. Dosiahnutie sexuálnej vyspelosti v priebehu dvoch až troch rokov, títo predstavitelia lasice chovajú 10-11 rokov. Cyklus reprodukčnej aktivity končí maximálne 15. rokom života. Predators sa v lete združujú, hlavné mesiace sú jún, júl. Tehotenstvo trvá približne 8 mesiacov, presnejšie 250 až 290 dní, v dôsledku čoho sa narodilo jedno až sedem detí. V priemere je toto číslo 3-4 šteňatá. Samica produkuje potomky v severných šírkach, počnúc májom, v južných oblastiach - skôr ako jeden mesiac (od apríla).

Kde sa nachádzajú v prírode?

Barguzinsky sable žije na území sibírskych taigy, v Uraloch, na severnom okraji lesnej vegetácie na pobreží Tichého oceánu, na ostrove Hokkaido v Japonsku. Každý rok sa počet tohto predátora znižuje v dôsledku veľkej hodnoty kože. Veľká hustota obyvateľstva bola zaznamenaná v horských oblastiach Sayan taiga a Kuznetsk Alatau. V strednej časti regiónu sa často vyskytuje bublina, napríklad v primárnych a lesných stepiách aj v Chulyme.

Počet týchto zvierat je nerovnomerne rozmiestnený na týchto územiach. Južné zemepisné šírky, vrátane Priangare a väčšiny okresu Yenisei, možno nazvať aj husto osídlenými regiónmi. Na tmavých ihličnatých územiach sa pozoruje veľa škvŕn. Napríklad v okresoch Baikit a Turukhansky, ako aj v Yenisejskej taife. Vo viac ľahkých a ihličnatých húštinách sa toto číslo považuje za priemerné. V severnej časti taigy sa Barguzin sable stáva vzácnym "hosťom". V pásme lesnej tundry medzi Nikolským a Potapovom, ako aj vo východnej oblasti až po rieke Kotui a Fomich sú osady Künych pozorované sporadicky.

Najmenší počet, ak nie úplná absencia týchto predátorov, bol zaznamenaný v južnom pásme. Dôvodom na to je samozrejme prosperujúce pytliactvo. V závislosti od regiónu biotopov existujú tuniaky Tobolsk, Kuznetsk, Altai, Yenisei, Sayan, Angara, Tungus, Ilimi, Vitimsky, Chikoy, Jakutsk, Ďaleký východ a Kamčatka.

Použitie

Lov na sable prináša obrovské výhody. Keď je rybolov legálny a počet zvierat starostlivo monitoruje komisia, nie sú žiadne problémy. Existuje však taká aktivita ako pašovanie. Drahé kožušiny sa vyvážajú ako suroviny do zahraničia, potom vstupujú na zahraničný trh ako hotové výrobky. Náklady na kabáty, plášte a čiapky sú veľmi vysoké v porovnaní s cenami koží.

Šampiónom na hodnote kožušiny je samozrejme Barguzin sable. Zaujímavé fakty ukazujú, že v histórii Ruska boli časy, kedy bol výrobok z daného zvieraťa dostal sumu rovnajúcu sa nákladom na celé panstvo. Keď sa dopyt po sable koži dostal na vrchol, bolo to falošné s marten a ďalšími členmi tejto rodiny. Koniec koncov, s vysoko kvalitnými surovinami, neopomenuteľný kupujúci si nevšimne rozdiel.

Hodnota kožušiny je stále vysoká. Rusko je jediným dodávateľom sametových koží na svetovom trhu. Počet zvierat na území iných štátov je neprimerane malý, čo znemožňuje výrobu surovín v priemyselnom meradle. Toto však nevylučuje pytliactvo.

výroba

Trhová hodnota konečného výrobku závisí od farby Barguzin sable. Najvyššia cena má bohatú, tmavú kožušinu. Najčastejšie sa získava z oblastí lesa Bajkal. Hladká žijúca v tejto oblasti má najtmavšiu kožušinu.

Vo svete módy sú výrobky z tejto suroviny oceňované predovšetkým z dôvodu ich krásy a sily. Dobrý kožuch bude trvať mnoho rokov, otepľovanie jeho majiteľ počas mrazov. Módne domy na svete sa však nezameriavajú na praktickosť. Dnes je čierna Barguzin sable znakom stavu a bohatstva. Robí pár šiat a šiat od známych kočiarov.

Po prvýkrát predstavil svetový dizajnér Marc Jacobs inováciu pre verejnosť. Jeho výrobky sa vyrábali z kožušiny, ktoré sa dali roztrhnúť, čo ďalej zvyšovalo náklady a znížilo životnosť. Kožušinové nátery vyrobené z podsadca sú celkom náchylné na utieranie. Avšak dámy z vysokej spoločnosti sa o to netýkajú. Koneckonců, elegantné kabáty a capes boli nosené výlučne na drahé techniky, kde bolo nemožné zmraziť. Výrobky vykonávali viac dekoratívnych funkcií.

Barguzinsky sable: chov zvierat

Kvalita koží závisí od podmienok, v ktorých žije zviera. Najvyššie hodnoty sú, samozrejme, sušienky pestované vo voľnej prírode. Ich kožušina je najdrahšia. Preto sa mnohí začali zaujímať o chov barguzinských sable v zajatí. Tu je veľa odtieňov. Napríklad so všetkými požiadavkami a odporúčaniami na udržiavanie týchto zvierat je iba koncová štvrtina celkového počtu samíc. V prírode sa samy sa ľahšie prispôsobujú zmenám teploty, chýba im koncept stresu. Podľa štatistík obsah v zajatí prispieva k neskoršej puberte. V dôsledku toho nie všetky biologické procesy prebiehajú v sable, pretože sú položené od prírody. Mnohé samice kvôli nízkej teplote v krytoch nemajú čas na zrenie folikulov, čo vedie k problémom s hnojením.

Medzi osobitosti obsahu patrí aj skutočnosť, že jednotlivci, v závislosti od pohlavia, sa nachádzajú v klietkach samostatne. Toto ovplyvňuje nízky prah oplodnenia v zajatí. Dôvodom na to je zaujímavý fakt v živote sobášov. Skutočnosťou je, že na začiatku jari sú ženy spravidla zaujímavé. Po párení sa muž nachádza v prírode blízko k nej. Počas tohto obdobia, nazývaného hladný, prináša korisť svojej tehotnej "priateľke", aby sa mohla osviežiť a získať silu pre budúce potomstvo. V zajatí nie je vďaka samostatnému pobytu takýto proces splavovania nemožný, čo zásadne mení celý cyklus generácie a vznik nového potomstva spolu s jeho výrazmi.

Regulácia teploty tiež sťažuje chov. Vo voľnej prírode dochádza k hladšiemu kolísaniu teploty v závislosti od sezóny. Zvieratá sa rýchlo prispôsobujú aj náhlemu chladu. V uzáveroch sú hniezda usporiadané v drevených debnách, kde teplotný režim priamo závisí od poveternostných podmienok. Preto šľachtiteľský proces vyžaduje veľa rokov zručností, vedomostí a tvrdej práce.

Náklady na Barguzin sable sa líšia v závislosti od pohlavia. Napríklad muži majú veľkú veľkosť tela a dlhé vlasy. To si vyžaduje zamerať sa na chovné samce. Avšak bez toho, aby sme zachovali počet žien, je to nemožné, ak vezmeme do úvahy aj to, že samičné plemená sú ťažšie v podmienkach otroctva.

Kvalita kože tiež výrazne závisí od svetelných podmienok. Počas neprítomnosti ultrafialového žiarenia nemôžete udržať sable. Hoci sa nedobrovoľne stane, keď sú zvieratá v klietkach. Vo voľnej prírode títo dravci prakticky trávia väčšinu svojho životného cyklu pod otvorenou oblohou. Za akýchkoľvek poveternostných podmienok poskytuje maximálnu dávku ultrafialového žiarenia, čo spôsobuje, že kožušina je sametová a lesklá. V zajatí je potrebné poskytnúť zvieratám prírodné slnečné žiarenie.

Výživa by mala byť vyvážená. Strava zvierat o dve tretiny pozostáva z mäsa, zvyšok sa má odobrať z mlieka, tvarohu, zeleniny, ovocia. Je nevyhnutné užívať vitamínové prípravky.

TREBA VALNÉ

Bohužiaľ, úžasná krása a kvalita sametovej kožušiny slúžila jej majiteľovi zle. Koža zvierat, získaná sibírskymi lovcami, bola prinesená do Európy desiatkami tisíc. Ich cena bola taká vysoká, že peniaze, ktoré dostali, tvorili základ rozpočtu ruského štátu v 17. storočí. Sable bol vyťažený každým, kto by mohol a chcel, všade. Ako výsledok, na začiatku 30. rokov minulého storočia bol tento zázrak tajga na mnohých miestach takmer preč. Sbleba prežila len tam, kde bola osobitne strážená.

Teraz sa situácia zmenila. Ochrana, dočasný zákaz lovu, boj proti pytlákom viedli k tomu, že zmiznutie sable nie je ohrozené. Navyše, v prírode sa teraz ťažia oveľa menej často, pretože sa naučili chovať na kožušinových farmách.

Odborníci sa domnievajú, že dnes "Barguzin sable" je viac komoditne-učiaci sa termín ako biologický. Dôvodom je, že koncom dvadsiateho storočia bolo zviera obývané takmer všetkými tamigskými miestami vhodnými pre ňu, od západnej Sibír až po Ďaleký východ. To viedlo k opatreniam na ochranu a pravidelnému uvoľňovaniu sablelov do prírody, na území, kde boli predtým vyhubení. Rozsah druhov sa stal takmer kontinuálnym a už nie je možné vyčleniť oblasť, kde Barguzin sable žije ako samostatný poddruh.

Fluffy Nomad

Sable je zviera taiga. Je dobre v tmavých ihličnatých lesoch, kde rastú cédre, jedle a smrek. Žije v ľahkých modřírskych lesoch a v borovicových lesoch, kde si všade dávajú prednosť preplneným plochám s veľkým množstvom padlých stromov, rozptýlením kameňov a hustými krovami. Horolezec sable je zlý, aj keď bude vyliezť na strom, ak je v nebezpečenstve. Zviera uprednostňuje beh na zemi, šikovne sa pohybuje medzi kmeňmi. Tam, pod krútenými koreňmi alebo v dutinách padlých stromov, zabezpečuje svoje vlastné útočisko. Útulné teplé hniezdo, lemované suchou trávou, používa veľmi starostlivo: toaleta sa nachádza na inom mieste, v špeciálnej jamke v blízkosti.

Podľa ich návykov je tento malý predátor aj nezvyčajný. Vyberá určitú časť taigy a žije na nej 2 až 3 roky, vybavuje trvalé otvory a dočasné prístrešky. Navyše sa usadzuje, a nerobí to sám: šamota majstrovsky používa dutiny pod koreňmi, staré dutiny alebo jaskyne v kameňoch.

Na svojom mieste zviera ukladá chodníky, označuje hranice. Cudzinci, rovnako ako erminovia a zvlášť stĺpy, sú okamžite vyhostení. To je pochopiteľné, pretože títo predátori jedia takmer to isté - prečo by mali prežiť konkurenta blízko? Там, где за соболем вели специальные наблюдения (например, в прибайкальской тайге), ученые обнаружили, что до восстановления соболиной популяции колонок в этих местах был обычным зверем, а сейчас его днем с огнем не найдешь. А вот со своей ближайшей родственницей куницей зверек прекрасно сосуществует. Юркая хищница использует в основном верхний ярус леса, а соболь - землю, поэтому и делить им нечего, В местах, где живут оба вида, можно встретить даже их гибрид - кидаса.

Через несколько лет соболь может вдруг сменить участок обитания. Niekedy opúšťa pomerne ďaleko, 150 až 200 km, dokonca prekonáva pohorie, A opäť zvládne nové miesto - skutočný podivín!

Potraviny nemajú veľa

Podľa druhu jedla sable sa dá nazvať všelijaké. Samozrejme, jeho dávka je založená na živej koristi: voles, shrews, pikas, menej casto veverice a chipmunks. Veľké samce môžu zachytiť zajac a obzvlášť šťastní poľovníci niekedy zaútočia aj na jeleňov v tajigách - pižmovom. Niektoré zvieratá úspešne zachytia obrovské v porovnaní s ich vlastnými rozmermi tetrova a čierne grouses, spiace v snehových dierach. Nenechajte sa preháňať predátorov a mrkva, radi, že budete jesť snoi ryby, obsadenie na brehu.

V čase dozrievania borovicových orechov, táto zelenina, ale veľmi výživné a výživné jedlo, zaberá väčšinu sladkých dávok. Používajú sa aj lesné bobule: čučoriedky, čučoriedky, jahody - a med, často spolu s včelami.

Lov sable najčastejšie v tme. Ak je len málo jedla, v noci môže zviera bežať až 20 km pri hľadaní potravy.

FAMILY RITUALS

Na reprodukciu sable stojí za zvláštne spomenutie. Predtým sa predpokladalo, že tehotenstvo u žien trvá 2 mesiace. Vedci urobili takýto záver, lebo na konci zimy sa na zvieratách vyskytuje rutina a koncom apríla až mája sa narodia samená. Bližší pohľad na zoologov zistil, že zimná rutina je falošná a oplodnenie sa v súčasnosti nevyskytuje. Skutočné "svadby" v sobole - v lete. Oplodnené vajíčko zostáva dlhší čas v ženskom pohlavnom trakte a len na jar začína rozdeľovať. Tento jav sa nazýva latentná fáza tehotenstva, je to u niektorých iných zvierat.

Samička sa dotkne slepých, nahých a úplne bezmocných detí. V tomto čase by ste sa nemali priblížiť k svojmu obydliu - napadnú bez toho, aby mysleli, dokonca aj psa! V priemere je niekoľko mladých mláďat v vrhu 3-4 a žije v útulku pod dohľadom matky asi 1,5 mesiaca. Neskôr sa začína ísť voniť a zoznámiť sa s vonkajším svetom. Do júla, v čase ďalšej cesty, opúšťajú rodinu a začínajú samostatný život.

V byte ako v lese

Ak chcete skrotiť toto pohyblivé hnusné zviera je pomerne jednoduché, ale iba ak sa dostane do muža v ranom veku. Tu sú len sable návyky pre mestský byt sú veľmi nepríjemné. Napríklad, zviera miluje skryť "báječné" na najviac neočakávaných miestach: pod vankúšom majiteľa, v jeho oblečení alebo na poličkách s jedlom. A báječné, podľa sable, je napríklad kus nie príliš čerstvej ryby alebo mäsa. Dokážete si predstaviť reakciu majiteľa, ktorý našiel v šatách nohavice "zlý" dar? Kvetináče taktiež zriedkavo zažívajú samble hry, rovnako ako iné veci ležiace alebo stojace na regáloch. Takže, možno by ste nemali začať toto zviera doma, jeho miesto je v taigy.

SABLE V POTRAVINOVOM REŤAZE

Slam má pomerne málo nepriateľov. Môžu sa jesť prehnanými predátormi (napríklad rôzne druhy sov, najmä najväčší z nich - orel), medveď (náhodne kopať hniezdo s mláďatami), veľký marten - harza. Samotný dravec jedá ako hlodavce podobné myšiam a iným malým cicavcom a rastlinné potraviny (bobule, orechy).

POWER OF SABLE

Lesný ker. Bobule z lingonberry a listy majú liečivé vlastnosti. Používajú sa ako v medicíne, tak vo varení. Mnoho lesných vtákov a zvierat na jeseň je šťastné, že jedia bobule. V polovici 18. storočia začali pestovať borievky a 20. storočia sa pestovali v mnohých krajinách sveta vrátane Rosshy.

dračica

Bežným názvom pre niekoľko druhov malých cicavcov je rodina žrebcov. Toto zviera má veľkosť približne malej myši, ale v biologických vlastnostiach sa to nepodobá. Jedá všetko, s čím sa dokáže vyrovnať: chrobáky, kobylky, aj jašterice pre myši. Zaujímavé je, že dravca nemá deň a noc: počas dňa má až 200 alebo viac období, rozptýlených krátkym spánkom.

SEVERNÉ POTRAVINY

Odbúravanie cicavcov lagomorpha. Malé zviera, nie dlhšie ako 20 cm, s malými okrúhlymi ušami. Žije na kameňoch, v sbore, v blízkosti výstupov skál. Súčasne je veľmi náročná na veľkosť blokov: príliš veľká alebo príliš malá, že sa nezmestí. V zime vyrábajú zásoby sena a iných krmív, ktoré iní obyvatelia taigy často jedia: jeleni, pižmovi, zajacom a dokonca aj medveďom.

SIBERIAN. Azián, BURUNDUK

Jediným predstaviteľom rodiny chipmunkov žijúcich v Eurázii. Niekedy je jeho panka izolovaná v samostatnom rode. Chipmunk je ľahko rozpoznateľný čiernymi pruhmi na chrbte, bežiac ​​po celom tele. Rovnako ako mnoho iných hlodavcov, predáva potraviny na zimu: orechy, sušené huby a bobule, žaludy a iné zrná, ktoré ich nesú vo tváre. Šalamún nielenže bežia samotné chipmunky, ale aj vyčistí ich sklady.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org