Zver

Hnedé medvede: popis a biotop

Najväčším predátorom v prírode je medveď. Jedná sa o cicavce, predátora. Pred približne šiestimi miliónmi rokov sa toto zviera objavilo na zemi a vždy sa považovalo za symbol pevnosti a ochrany. V tomto článku sa dozviete o medveďoch, kde žijú, o tom, čo sa živia, o tom, ako sa chovajú.

Dĺžka tela závisí od typu zvieraťa, môže to byť od jedného do troch metrov a hmotnosť môže dosiahnuť 40 kg na tonu. Telo predátora je veľké a squat, má hrubý krátky krk a veľkú hlavu. Veľmi silné čeľuste môžu hltať nielen rastlinné jedlá, ale aj rôzne druhy mäsa. Hoci nohy medveďa a nemotorné, ale sú dosť silné. Z tohto dôvodu zviera chodí, kývne, v rôznych smeroch a celá noha slúži ako podpora. Jeho rýchlosť dosahuje až 50 km / h. S pomocou svojich veľkých pazúrov voľne kopajú potravu z pôdy, roztrhajú svoju korisť a ľahko stúpajú stromy. Väčšina týchto predátorov pláva veľmi dobre. Polárne medvede majú medzi prstami membránu. Medveď žije asi 45 rokov.

Medveď má zle vyvinutý zrak a sluch, ale jeho vôňa funguje perfektne, niekedy medveď môže vychádzať z budovy svojej labky a cítiť ju, aby lepšie cítil korisť.
Medveď má veľmi hrubú srsť, pokrýva celé telo. Farba vlny v rôznych odtieňoch od hnedého až po čierne. Ľadové medvede sú biele a pandy sú čierne s bielou. Keď medveď starne, má tmavý odtieň vlny, zmení sa na sivú a stáva sa šedou. Vo všetkých druhoch medveďov je chvost, vo všetkých je krátky a sotva viditeľný pod kožušinou a v pande je jasne viditeľný.

Koľko žije medveď hnedý?

Životnosť klusovej nohy závisí od jej biotopu. Vo voľnej prírode môže hnedý medveď dosiahnuť vek 20 až 35 rokov. Ak je zviera držané v zoologickej záhrade, tento údaj je takmer zdvojnásobený. V zajatí môže medveď žiť približne 50 rokov. Začiatok puberty sa vyskytuje vo veku od 6 do 11 rokov.

Veľkosť a hmotnosť zvieraťa

Štandardné dĺžky trupu dravca trupu sa pohybujú od jedného do dvoch metrov. Najväčšie medvede žijú na Aljaške, Kamčatke a Ďalekom východe. Sú to grizzlies, praví obri, ktorých výška na stojane na ich zadných nohách dosahuje tri metre.

Maximálna hmotnosť medveďa (hnedá) môže byť 600 kg. Jedná sa o skutočných obrovských gigantov. Priemerná hmotnosť dospelého muža je 140 až 400 kg a hmotnosť samice je 90 až 210 kg. Najväčší muž bol nájdený na ostrove Kodiak. Jeho telesná hmotnosť bola obrovská - 1134 kg. Avšak zvieratá žijúce v strednom Rusku vážia oveľa menej - asi 100 kg.

Na jeseň sa toto zviera akumuluje veľké množstvo tukových rezerv na ďalšiu zimnú zimu, a preto sa hmotnosť medveďa (hnedá) zvyšuje o 20%.

stanovište

Väčšina medveďov žije v hustých lesoch, v močiaroch. Často sú viditeľné v tundry alebo v horských lesoch. V Rusku žije toto zviera v odľahlých severných oblastiach. Veľmi často sú na Sibíri hnedé medvede. Pokojné lesy taigy umožňujú, aby sa klusák cítil priestranný a slobodný a tu nič nenarušuje ich existenciu.

V USA žijú medvede väčšinou vo voľných priestoroch - na brehoch, alpské lúky. V Európe žijú väčšinou v hustých horských lesoch.

V Ázii môžete nájsť aj populácie hnedých medveďov. Ich rozsah pokrýva malé oblasti Palestíny, Iránu, severnej Číny a japonského ostrova Hokkaido.

Čo majú medvede jesť?

Vzácna a vytrvalosť - to sú hlavné vlastnosti, ktoré pomáhajú zvieraťu prežiť v ťažkých podmienkach. V strave hnedého medveďa je 75% rastlinnou potravou. Bruin sa môže živiť hľuzami, orechmi, bobuľami, stonkami bylín, koreňmi a žaludmi. Ak to nestačí, medveď môže ísť na plodiny ovsa alebo kukurice, kŕmiť cédrovými lesmi.

Veľké jedinci majú pozoruhodnú silu a korisť na malých mladých zvieratách. Len s jedným úderom obrovskej labky môže medveď zabiť chrbát losu alebo jeleňa. Loví srnca, diviaka, ladom, horské kozy. Žiadny problém, hnedé medvede môžu jesť hlodavce, larvy, mravce, žaby, červy a jašterice.

Skúsení rybári a maskovanie

Často nesie krmivo na mrkvu. Nešťastné zvieracie pozostatky našiel zručne zakrývajú s kefkou a snaží sa zostať v blízkosti, kým úplne nesie "nájsť". Ak medveď nedávno zjedol, môže to počkať niekoľko dní. Po určitom čase sa mäso zabitého zvieraťa bude mäkšie a bude sa mu páčiť.

Najkrajšie obsadenie medveďov je rybolov. Idú na ďaleké východné riasy, kde sa losos masívne nahromadí. Najmä tu sú medvede chované s ich potomkami. Matka šikovne uloví losos a nesie ju svojim mláďatám.

Súčasne na rieke môžete vidieť až 30 medveďov, ktoré sa často zúčastňujú bitky o korisť.

Medveď má veľmi vyvinuté čuchové orgány. Vôňa rozloženého mäsa, jasne cíti, dokonca aj od neho vo vzdialenosti 3 km. Jeho vypočutie je tiež veľmi dobre rozvinuté. Niekedy sa na svojich zadných nohách dostáva medveď, aby počúval akýkoľvek zvuk alebo pocítil smer vône jedla.

Ako sa medveď správa v prírode? Hnedý "majster taigy" začína obchádzať svoje vlastníctvo za súmraku alebo skoro ráno. Počas nepriaznivého počasia alebo počas dažďov môže celý deň prechádzať lesom pri hľadaní jedla.

Rýchlosť a agilita - charakteristické vlastnosti šelmy

Na prvý pohľad sa toto obrovské zviera zdá veľmi nepríjemné a pomalé. Ale to nie je. Veľký medveď hnedý je veľmi agilný a ľahko sa pohybuje. V snahe o obeť môže dosiahnuť rýchlosť až 60 km / h. Medveď je tiež veľký plavec. Môže ľahko pokryť vzdialenosť 6-10 km od vody a plávať s potešením v horúcich letných dňoch.

Mladí medveďy lezú po stromoch. S vekom je táto schopnosť mierne nudná, ale nezmizne. Hlboký sneh je pre nich ťažký zážitok, pretože medveď sa s veľkými ťažkosťami pohybuje.

Doba chovu

Po dlhom spánku získali silu hnedé medvede pripravené na párenie. Gon začína na jar, máj a trvá asi mesiac. Ženy informujú o pripravenosti na párenie zvláštnym tajomstvom, ktoré má silný zápach. Na týchto značkách nájdu muži svoje vybrané a chránia ich pred súpermi.

Niekedy pre ženu medzi dvoma medveďmi vznikajú zúrivé bitky, v ktorých sa rozhoduje osud a niekedy aj život jedného z nich. V prípade smrti jedného z mužov môže víťaz dokonca aj jesť.

V období párenia sú medvede veľmi nebezpečné. Robia divoký hukot a môžu napadnúť osobu.

Reprodukcia potomkov

Presne 6-8 mesiacov sa narodia mláďatá. Zvyčajne žena prináša 2-4 mláďatá, úplne pleš, s nedostatočne vyvinutými orgánmi sluchu a videnia. O mesiac neskôr však mláďatá otvorili oči, je schopnosť zachytiť zvuky. Ihneď po narodení mladí vážia asi 500 g a ich dĺžka dosahuje 25 cm. Do 3 mesiacov majú mláďatá všetky zuby zubov.

Počas prvých 6 mesiacov života dieťa jedia materské mlieko. Potom sa do ich stravy pridávajú bobule, hmyz, zelenina. Neskôr matka im prináša ryby alebo ich korisť. Po dobu asi 2 rokov žijú mladí ľudia so svojou matkou, učia sa zvyky, jemnosť lovu, ležia s ňou spiace. Nezávislý život mladého medveďa začína vo veku 3-4 rokov. Medvedený otec sa nikdy nezúčastňuje na výchove potomkov.

Spôsob života

Hnedý medveď je nestabilné zviera. Na jednom mieste jedá, v druhom spí, a pri párení môže ponechať niekoľko kilometrov od svojho bežného prostredia. Mladý medveď putuje po okolí, kým nezačne rodinu.

Hnedý majster označuje svoje majetky. Tu môže loviť sám. Zvlášť ohraničuje hranice, odtrháva kôru od stromov. V oblastiach bez plantáže môže medveď odlupovať predmety, ktoré sú vo svojom zornom poli - kamene, svahy.

V lete sa môže ľahko oddýchnuť na otvorených žľaboch ležiacich priamo na zemi. Hlavná vec, že ​​toto miesto bolo pre medveďa izolované a bezpečné.

Prečo kľud?

Pred spánkom medveď musí získať potrebné množstvo tukových zásob. Ak to nestačí, zviera sa musí ďalej baviť pri hľadaní potravy. Z toho prichádza meno - tyč.

Prechod do chladnej sezóny je medveď odsúdený na smrť z mrazu, hladu alebo lovcu zbraň. V zime však môžete stretnúť nielen ojnicu. Často spánok medveďov môže byť jednoducho narušený ľuďmi. Potom je toto bláznivé zviera nútené hľadať nové útočisko, aby znova spánkovalo.

Vyhľadávanie

Medveď si vyberá tento zimný úkryt s osobitnou starostlivosťou. Pre pamiatky sú vybrané spoľahlivé pokojné miesta, ktoré sa nachádzajú na hraniciach močiarov, vo vetre, na brehoch riek, v samotných jaskyniach. Prístrešok by mal byť suchý, teplý, priestranný a bezpečný.

Medveď usadzuje svoj den machom a položí mäkký vrh. Zastrešenie stromov je zamaskované a izolované. Veľmi často sa medveď už niekoľko rokov teší dobrému dni.

Život hnedých medveďov je hľadanie jedla, najmä pred hibernáciou. Pred spaním sa šelma dôkladne zamieňa stopy: prechádza cez bažiny, chýry a dokonca aj kroky smerom dozadu.

Tichá a relaxačná dovolenka

V útulnom dni nesie všetky mrazivé dlhé zimy. Starí muži opustia svoje útočisko pred niekým iným. Najdlhší medveď je v den s potomkami. Hibernácia hnedých medveďov trvá 5-6 mesiacov. Zvyčajne začína v októbri a končí v apríli.

Medvede nepadnú do hlbokého spánku. Zachovávajú citlivosť a vitalitu, ľahko sa rušia. Teplota tela medveďa počas spánku je v rozsahu 29-34 stupňov. Počas hibernácie sa spotrebováva málo energie a klusák si chytí svoje tukové zásoby získané počas aktívneho času. Počas zimných prázdnin stráca medveď asi 80 kg svojej hmotnosti.

Zimné funkcie

Počas zimy medveď spí na svojom boku, pohodlne naklonený. Menej často pozorujeme postoj na chrbte alebo na sedenie, s hlavou nadol. Dýchanie a srdcová frekvencia počas hibernácie spomaľujú.

Prekvapujúco, počas zimného spánku, toto zviera sa nestráca. Všetok odpad v tele medveďa je opätovne spracovaný a premenený na cenné proteíny potrebné pre jeho existenciu. Rektum je uzavreté hustým korokom pozostávajúcim z ihiel, stlačenej trávy a vlny. Odstráni sa, keď zviera opustí den.

Má medveď nasávať labky?

Mnoho ľudí naivne verí, že v zimnom období spánku vytvára klusavka obrovské vitamíny z končatín. Ale to nie je. Faktom je, že v januári sa obnovuje koža na medvedíkoch. Stará suchá koža sa prelomí a dáva mu silné nepohodlie. Aby medvedica nejako potlačila, medveď si olizuje svoju labku, zmáča a zmäkčuje ju svojimi slinami.

Nebezpečné a silné zviera

Medveď je predovšetkým predátor, mocný a strašný. Náhodné stretnutie s touto rozzuřenou zverou neprinesie nič dobré.

Jarná rutina, zimné hľadanie nového útočiska - počas týchto období je najnebezpečnejším medveďom hnedý. Popis alebo fotografie zvierat, ktoré žijú v škôlkach a sú priateľské voči ľuďom, by vás nemali oklamať - tam vyrastali v úplne odlišných podmienkach. V prírode môže byť zdanlivo pokojné zviera kruto a ľahko nesie vašu hlavu. Najmä ak ste sa tiahli na svoje územie.

Je tiež potrebné zabrániť ženám s potomkami. Matky sú poháňané inštinktom a agresiou, takže je lepšie, aby sa nedostali na cestu.

Samozrejme, správanie pažeráka závisí od situácie a času roka. Často medvede utekajú a vidia osobu v diaľke. Ale nemyslite si, že keďže toto zviera môže jesť bobule a med, je to jeho obľúbené jedlo. Najlepšie jedlo pre medveď je mäso a nikdy sa mu nepodarí dostať to.

Prečo nemotorný?

Táto prezývka je pevne stanovená pre medveďa. A celá skutočnosť, že pri chôdzi stúpa striedavo na pravej a ľavej nohe. Z tohto dôvodu sa zdá, že medveď je kozolapit.

Ale táto pomalosť a nemotornosť sú klamlivé. Keď vznikne nebezpečná situácia, toto beštie okamžite prechádza do cvalu a ľahko predbehne človeka. Zvláštnosť štruktúry predných a zadných končatín umožňuje preukázať bezprecedentnú pohyblivosť pri lezení smerom do kopca. Dobieva dosky oveľa rýchlejšie, než klesá.

Trvalo viac ako jedno tisícročie, kým sme vytvorili taký zložitý systém životného prostredia a života tohto úžasného zvieraťa. Výsledkom je, že hnedé medvede získali schopnosť prežiť v oblastiach s nepriaznivými klimatickými podmienkami. Príroda je úžasná a zostáva len obdivovať jej múdrosť a nemenné zákony a dať všetko na svoje miesto.

zoo-club-org