Vtáctvo

Vtáky stredného Ruska

Pin
Send
Share
Send
Send


Zoznam vtákov Ruska je dosť rozsiahly. V tejto lokalite žijú rýchlosti, kačice, holuby a prsia, vrabce a vrany, ktoré sa dajú vidieť na každej ulici, v každom parku a verejnej záhrade. Existujú tiež vzácnejší predstavitelia sveta vtákov. Jedná sa o bociany, žeriavy, sovy, červené vtáky, jarabice a mnoho ďalších. Každý z nich je zaujímavý svojou vlastnou cestou a je výborným predmetom štúdia.

Vtáky stredného Ruska

V tejto časti krajiny žije len veľké množstvo vtákov. A každý rok tu zostáva stále viac vtákov na zimu. Usadia sa v parkoch a štvorcoch pod strechami domov. Často obyvatelia kŕmi svojimi pernatými susedmi, čo im umožňuje stráviť dobrú zimu. Často tu nájdete kukačku, kestrel, olovo a orech. Tieto vtáky sa stále viac usadzujú bližšie k ľuďom. V mestských parkoch, na rybníkoch a jazerách môžete vidieť veľa kačiek a dokonca labutí. A v noci môžete počuť húkanie sovy a prenikavý výkrik sokola.

Vtáky strednej zóny sú viac ako 70 migrujúcich a sedavých druhov, rovnako ako viac ako 60 druhov sťahovavých vtákov. V teplej sezóne tu žijú a pri príchode chladného počasia idú do Ázie a Afriky.

Mestské vtáky

Mnoho vtákov stredného Ruska sa radšej usadzuje v blízkosti ľudského obydlia. V tomto regióne existuje najmenej 36 druhov mestských vtákov. Niektoré z nich sa usadili priamo v mestských budovách. Iné preferujú parky a štvorce, stavajú svoje hniezda na stromoch a kríkoch. Pri sledovaní mestských vtákov sa môžete naučiť zaujímavé fakty a rysy ich života. Napríklad môžete odhaliť takéto duševné schopnosti vtákov, o ktorých sme ani predtým nemali podozrenie. Stačí, aby ste zvedali oči na oblohu častejšie a pozorne počúvali okolitý svet.

Výhody a škody spôsobené človeku

Samozrejme, prínos mestských vtákov je taký zrejmý, že by o nich nemali ani hovoriť. Napríklad vrabci, ktorých hospodárske zvieratá jednoducho nemožno počítať, neustále hľadajú jedlo. So svojimi malými zobákmi zničí milióny malých hmyzu za deň a tiež vyzdvihujú stovky tisíc semien buriny. Niet divu, že sa nazývajú mestské skládky a skládky.

Zaujímavé je, že škorica môže pohltiť toľko chrobákov, pavúkov a húseníc, pretože váží za jeden deň. A z toho nedochádza k tuku, pretože trávi všetkou svojou energiou pri hľadaní nového jedla.

Ale vtáky môžu byť škodlivé.

Problém "Bird"

Blyšte, muchy, kliešte a lusky sa začínajú rozmnožovať v miestach masovej agregácie vtákov. Navyše, niektorí vtáci sú zdrojom a nosičom veľmi nebezpečnej choroby - ornitózy. Táto choroba sa môže prenášať na ľudí a v niektorých prípadoch je smrteľná. Vtáky môžu tiež prenášať ochorenia, ako je encefalitída, pasteurelóza, brucelóza a iné.

Často, pri hľadaní potravy, malé vtáky, ako sú vrabci, lietajú do obchodov, skladov a nákupných centier. Tam sa pokazia potraviny, obalujú obal a robia výrobok nepoužiteľným. Vtáčie výkaly nielen zkazia vzhľad budov a ulíc, ale spôsobujú aj hrdzu na kovových častiach budov a konštrukcií. Kŕdle vtákov narušujú prevádzku elektrických vedení, narúšajú normálnu prevádzku letísk. Zničte plodiny v záhradách, v záhrade a poliach.

Lesné vtáky

Mnoho vtákov stredného pásu sa stále radšej usadí v lesoch. Opadavé masívy dávajú prednosť čiernej tuleniu, rýchlemu, kedroviku, slavíkovi a iným. Zaplavené lesy boli vybrané inými vtákmi: azúrový tit, kvark a modrá straka. V lesoch sa nachádza aj mnoho vtákov, ktoré jedia hmyzom: dudákov, flycatchers, holuby a tak ďalej. Tu stavajú svoje hniezda a plemeno.

Ihličnaté polia sú bohaté na zlaté orly, kukačky, sovy. Môžete tu tiež stretnúť šošovku a známu dýňu. Niekedy sa môže zdať, že jehličnatý les je dosť bez života a v tom je smrteľné ticho. Ďaleko od toho. V skutočnosti je plná obyvateľov, najmä vtákov, stačí sa naučiť, ako ich počúvať a počuť.

Jedným z najznámejších sťahovavých vtákov je terčovnica. Tento malý vták má hmotnosť iba 40 gramov a dĺžku dosahuje nie viac ako 19 cm. Prichádzajú veľmi skoro, akonáhle sa topí sneh a objaví sa prvé rozmrazenie. Hniezdi o niečo neskôr, keď sa objaví veľa zelenej vegetácie. Spočiatku sa vták živí minuloročnými rastlinnými semenami a extrahuje spiace hmyz z mrazenej pôdy.

Žralok žije na zemi a živí sa tam tiež. Ale spieva výhradne vo vzduchu. Vystupujúc do výšky 150 metrov, zaplní hlasnejšie, čím vyššie stúpa. Niekedy sa zdá, že zaznie zvonenie z modrej oblohy. Zníženie, birdie spieva tichšie a trhavé, a vo výške 15-20 metrov a úplne tichý.

Heron a žeriavy

Známy žeriav a volavka dávajú prednosť životnému prostrediu v blízkosti vody. Celkovo je v prírode len viac ako 60 druhov volaviek rôznych veľkostí. Najznámejšie z nich sú:

  • veľké biele
  • čierna
  • malá modrá
  • šedý volavka.

Toto je veľmi rozpoznateľné stvorenie, nemožno ho zamieňať s iným vtákom. Medzi charakteristické črty sú dlhé, elegantné nohy a zobák, známy svojou dlhou a priamočiarou orientáciou, malým krátkym chvostom a dlhým krkom.

Zvyčajne žijú v blízkosti vody. Nachádzajú sa na močiaroch, malých riekach, v jazerných lúkach. Veľké volavky sa snažia vyhnúť. Kŕmia týmito vtákmi veľmi zvláštnym spôsobom. Vo svojej strave sú hady, žaby, žumpy, hady, mantle, veľký hmyz, ryby a ryby. Niektoré druhy volaviek dávajú prednosť rozmanitosti svojho stola s myšami a malými krtkami.

Jeřáb a volavka sú monogamné vtáky, to znamená, že tvoria iba jeden pár. Ale ak sa žeriavy "vydajú" za život, volavka vytvára pár pre túto sezónu. Muž je veľmi pekný, keď sa stará o svojho partnera - elegantne sa kľačí a zachyti zobák. Muž tiež preberá väčšinu práce na usporiadaní hniezda. Od samice sa vyžaduje len položiť vložený materiál. Heron hatchlings vyliahnuť v oblúkoch, a v jednom hniezde to môže byť až 7 vajec.

V závislosti od typu môže byť hmotnosť volavky 2 kg a rozpätie krídiel 175 cm.

Žeriavy sú tiež veľmi veľké vtáky. Hmotnosť tohto perna môže dosiahnuť 6 kg a rozpätie krídiel je 2,5 metra. Farba vtáka (sivý žeriav) je modrošedá a chrbát je tmavší ako brucho. Biele perie na bokoch a zadnej časti krku. Horná časť hlavy je zbavená peria, iba červená koža. Labky sú tmavé a zobák má svetlošedú farbu.

Šedé žeriavy migrujú v kŕdľoch, každý okolo 400 jednotlivcov. Kŕmenie vtákov veľmi rôznorodé. Sú radi, že jedia stopky a semená, zemiaky, plody a plody stromov, listov, koreňov a hľúz mnohých rastlín. V lete, šedý žeriav diverzifikuje stravu s myšami, raky, červami a malými vtákmi. Rovnako nepopierajú vážky, slimáky, pavúky a chrobáky a iné živé bytosti.

Šedý žeriav - dlhožilý vták. Vo voľnej prírode môže byť ich životnosť 40 rokov.

Lastovič strávi celý život počas letu, len príležitostne sedí niekde na odpočinok. Existuje niekoľko typov týchto fast-winged vtákov:

  • mesta lastovička
  • rustikálne,
  • breh vlaštovky.

Sú to naše najznámejšie a najznámejšie druhy. Obecne platí, že rod lastovičiek má približne 80 druhov. Napriek tejto rozmanitosti sú všetky veľmi podobné a vedú takmer rovnaký spôsob života. Všetky lastovičky sú hmyzožravé. Oni jedia midges v obrovských množstvách, ktoré veľmi pomáhajú človeku.

Vo vzduchu sú tieto vtáky skutočné esá. Sú schopní robiť veľa akrobatík, napríklad mŕtve slučky. Vo vzduchu, lastovičky robia všetko: potápajú sa, púšťajú sa, plánujú, dokonca pijú a kúpajú, lietajú nad vodou.

Najzaujímavejšie pobrežné lastovičky, alebo takzvané pobrežie. Na rozdiel od ostatných bratov nevytvára hniezdo, ale žije v nory. Na strmom svahu v blízkosti nádrže takéto vtáky kopajú hlboký, niekedy až jeden a pol metrový otvor. Na konci je malá expanzná komora. Bolo to tam, že beregovushka sklopí svoje hniezdo palíc, vetvičky a suché čepele trávy.

Kto nepozná týchto vtákov, najčastejšie v strednom pruhu? V rodine holubov existuje viac ako 300 druhov. Všetky z nich sú veľmi podobné, samozrejme, ak z porovnávacieho zoznamu vylúčime dekoratívne plemená. Pre vzorku tu je akceptovaná známa holubica šedá. Boli to jeho domestikaní potomkovia, ktorí slúžili ľuďom ako poštár. Holub je jedným z mála vtákov, ktorí chodia a lietajú. A mnohí mestskí jednotlivci sú tak leniví, že berú do vzduchu len vtedy, keď to absolútne nevyhnutne.

Prekvapivo, šedivá holubica živí svoje mláďatá. Počuli ste už niekedy o mlieku z vtákov? Ide o holuby. V čase objavenia sa mláďat na svetlo v mozgu holuba sa produkuje špeciálny hormón - prolaktín. Výsledkom pôsobenia tejto látky je, že vnútorný povrch hlodavcov, alebo skôr ich slizníc, začne produkovať špeciálnu látku, ktorá vyzerá ako mliečna tvarohová hmota. Spája sa to so zmäkčenými semenami, ktoré konzumuje vták. Výsledkom je špeciálna výživa, ktorá je krmivom pre kurčatá.

Turčianska holubica je jedným z najmenších druhov holubov. Niektorí veria, že takzvaná holubica. To však nie je. Na rozdiel od sizar holuba, holubica holubica nie je skutočný urbanista. V prvých dňoch mája sa objavujú na našich územiach av auguste odletia. Žijú najčastejšie v parkoch, lesoch, poliach a borovicových lesoch. Hniezda týchto vtákov sa nachádza na stromoch. Hoci všetky holuby stavajú svoje domy pomerne nepríjemne, hniezdo korytnačky holubice, aj keď vyzerá príliš jemne, je v skutočnosti pomerne silné. Niekedy je dom gorlitsin taký svietivý, že môžete vidieť vajcia ležiace v ňom priamo zo zeme alebo si môžete prezrieť mláďatá.

Ďalším známym obyvateľom ruských lesov je obyčajný oles. Jej jasne žlté perie nedobrovoľne vás usmieva a cíti teplo letného dňa. Rúž príde koncom mája, kedy sa všetko začne zeleniť. Jedná sa o pomerne veľké vtáky, asi 25 cm dlhé a vážiace 70-75 gramov. Ale aj taký zdanlivo dosť veľký vták je dosť ťažké vidieť na zelenej lístie.

Oriole hniezdo je tiež veľmi zvláštne. Toto je hlboká hojdacia sieť, zavesená v korune stromu. Bez ohľadu na to, ako vietor zúri, dievčatá nikdy nevypadnú z hniezda, pretože sú veľmi odolné, hoci celkom elegantné.

Olej sa živí hlavne bugmi, motýľmi a pavúkmi. Na konci leta je ich dávka rozmanitá malinovou, vtáčou čerešničkou a jarabinami. Už začiatkom septembra tieto "slnečné lúče" lietajú len na zimovanie do Afriky.

Sova je pomerne veľký vták. Jeho rozpätie krídiel môže dosiahnuť jeden a pol metra. Najčastejšie títo predstavitelia sov majú okrová červená farba. Oříškové orechy majú špeciálnu štruktúru, ktorá im umožňuje absolútne ticho lietať. Na území Ruska existuje 5 druhov týchto vtákov. Všetky sú uvedené v červenej knihe.

Žije sova v blízkosti roklín, močiarov a starých lesov. Môžete sa to naučiť nejakým divokým smiechom. Veľká hlava vtáka má špeciálne perie "uši" a okrúhle oči dokážu perfektne vidieť v tme. Majú sovy jednu funkciu, známu, možno i deťom. Sú schopní otočiť hlavy až o 270 stupňov.

Sova je dravý vták. Zvyčajné jedlo pre neho sú gopery, lesné šupky, myši, chipmunky a ďalšie malé zvieratá. Dokonca aj vo výžive môžu obsahovať rôzne druhy hmyzu a, nanešťastie, ježkov. Ak sova letí nad rybníkom, rád sa sviští na žabke alebo rybe.

Hoci dospelá sova nemá prirodzených nepriateľov, deti môžu byť ľahkou korisťou pre vlka alebo líšku. Ale oveľa viac tieto vtáky trpia v rukách človeka. Faktom je, že vtáky často jedia hlodavce žijúce v oblastiach ošetrených "anti-myšou" jedmi. Keď jedol chorú, otrávenú myš, vták nemá takmer žiadnu šancu na prežitie.

V strednom Rusku sú aj veľmi veľké vtáky. Pri migráciách je napríklad labuť dievčaťa celkom bežná. Zimuje sa na brehoch Azov a Čierneho mora.

Loutka lesná je pomerne ťažký vták, takže trávi väčšinu svojho života vo vode. Sú veľmi podobné svojim blízkym labutám. Rozdiel je stále tam. V Whoopers dominujú farby zobáku žlté odtiene a malé labute čierne. V opačnom prípade sú veľmi podobné. Dĺžka trupu je asi 1,3-1,7 metra a hmotnosť môže dosiahnuť 15 kg. Majú krátke nohy a krásny dlhý krk. Vultures majú bielo perie, veľmi mäkké a teplé, má veľa chmýří.

Rovnako ako žeriavy, labute sú monogamné, vytvárajú pár pre život. Vultures hniezdi v blízkosti rybníkov a úzkostlivo chránia ich územie pred zasahovaním cudzincov.

trasochvost

Tieto malé vtáky sa objavujú v našej oblasti skoro na jar. Dokonca ani ľad neklesol, a pri nádržiach je už možné stretnúť štíhle stvorenia, ktoré neustále otriasajú chvostmi. V prírode existujú tieto typy bruchatov:

  • biela
  • žltá alebo pliska
  • lesný kôň,
  • poľný kôň,
  • lúčneho koňa.

V našej krajine žije niekoľko ďalších druhov korčúľ: step, hora, sibírsky a červeno-breasted.

Wagtails trávia takmer celý čas na zemi. Dokonca vytvárajú hniezda pod koreňmi stromu, v hromadách kešu a trávy a v blízkosti ľudského obydlia sa môžu usadiť v kôlni alebo drevenej dlažbe. Ľudia sa takmer nebojí, dokonca aj keď sa človek objaví pri hniezde, čarodejník neodešla, ale pokračuje po ceste a vedie nebezpečenstvo z domu.

Ako vidíte, vtáky stredného Ruska sú pomerne početné a rôznorodé. Tu uvedené sú len zlomok zástupcov miestnej fauny.

Slávnosť obyčajná

V strednom Rusku sa 10. mája objaví vták. Ak ste vedený príznakmi prírody, nočné čepele čakajú, kým sa brezy neskrývajú lístie. To znamená, že chlad sa nevráti až do jesene a voda nebude pokrytá ľadom.

Blízkosť vody - hlavná podmienka hniezdenia sýpky. títo spievajúcich vtákov stredného Ruskamilujte vlhkosť. Preto hľadáte hlasitosť v záplavových a nížinných lesoch.

Mimochodom, mimochodom, nočné mravce sú nenápadné, veľkosť niekoľkých prekonala vrabci. Farba vtákov je hnedo-olivová. Krk a brucho sú ľahšie ako hlavné perie. Horné chvostové perie mierne načervenalé. "Oblečenie" samíc a samcov sa zhoduje. Hmotnosť sa zhoduje. U dospelých je to 25-30 gramov.

Snežnice sú pripisované rodine kosatcov. Bežný druh je príbuzný na západe. Posledný z nich je najviac spievajúci medzi nočkami. Príbuzenstvo postihlo ruské vtáky. Ich árie sú takmer také dobré ako piesne západných vtákov. Koncerty dávajú nočné osvetlenie v noci a dusí sa za úsvitu.

Dirty-gray, na tenkej a dlhej nohe. Popíšte hubu huby, známu svojou jedovatosťou. A tu sú vtáky? Medzi nimi sú aj toadstools. Pojem analogicky s hubami, kvôli vonkajším podobnostiam.

Feathered sulfur. Namiesto dlhej nohy je predĺžený krk, ktorý je korunovaný hlavou s červeno-čiernym golierom. Jeho tmavé perie sú rozdelené na 2 zväzky, ktoré pridávajú podobnosti s klobúkom jedovatého húb. Toto je všeobecný popis.

Toadstool má poddruh. Väčšina je obyvateľov stredný pás. vtáctvoPoddruhy s červeným hrdlom sa vyznačujú zlatými pruhmi na tvárach a stávajú sa rovnako jasnými trsmi peria blízko uší. Veľká hrozík má biele obočie a šedovlasý nemá.

Hubice sa líšia veľkosťou. Zástupcovia veľkého poddruhu vážia viac ako kilogram, dĺžka dosahuje 57 centimetrov. Veľa šedivých hrobov je asi 700 gramov. Dĺžka tela je však asi 43 centimetrov. Red-beaded vtáky váži iba 400 gramov, dosahujúc 34 centimetrov.

V teplých oblastiach sú huby usadené, ale v Rusku prichádzajú iba na leto. V strede apríla sa objavujú vtáky, ktoré sa usadzujú na nádržiach. Tu húsenice nájdu pár a pokračujú v manželských tancoch.

Úloha - synchrónne opakovať pohyb partnera. Robia to vtáky s čepelí v ich zobáku. Graces vtákov, v rovnakom čase, môžete závidieť.

títo vtáky stredného Ruskadistribuované iba na jeho južnej hranici. Zobrazenie je uvedené v červenej knihe. Populácia ochromila lov. Z európskych lietajúcich vtákov je najväčší drop. Mäso nie je len veľa, ale aj chutné. Nie je prekvapením, že jediný spôsob, ako zastaviť lov, bol zákazom.

V prípade nebezpečenstva, výhonky ani kričať. Zástupcovia druhu sú mute. Na druhej strane, ostriha má ostré oči a jasný vzhľad, pripomínajúci morku. na fotografiu vtáka strednej kapelysú masívne.

Muži sú väčší, s hmotnosťou 15-20 kilogramov. Hmotnosť samíc nepresahuje 8 kg. Ženské pohlavné prechádzky bez kníre. Samci ich majú, samozrejme pozostávajú z peria. Hlavy vtákov sú stredne veľké, sivé s krátkym zobákom. Výkonný krk a telo maľované motýľ. Rozptýlené čiernym, bielym, červeným perom. Ukáže sa žebrovaný vzor.

Bursard - vtáky stredného Ruskavzlietanie len pri behu. Začiatok z miesta je obmedzený rozmermi. Охотникам такая медлительность была наруку, способствовав быстрому сокращению численности дроф.

Перелетный. В России уже в начале марта. Если зима была теплой, прилетает в феврале. Селится у водоемов. Питается насекомыми. Внешне чибисы отличаются хохолком на голове. Он игриво загнут, наподобие завитка.

Окрас представителей вида черно-белый, но в брачный период «подергивается» цветными переливами. Ich gamma pripomína benzínové škvrny na vode alebo oxidy na kovoch.

Nohavice čeľustí sú biele a labky sú karmínové. Krása je miniatúrna. Hmotnosť vtákov nepresahuje 350 gramov. V dĺžke vrstvy sa rovná 28-30 centimetrov. Veľkosti samíc a mužov sa zhodujú.

Chibisovské hlasy nie sú tak príjemné ako pohľad. Hviezdne hlučné. V Rusku sa z úst na ústa legenda o žene premenila na vtáka a kvitala kvôli strate jej manžela. Príbeh je hodný súcitu. Možno preto Slovania považovali posvätné posvätné a ničenie ich hniezd bolo hriešne.

Crakeov hlas je tiež bez melódie. Lesné vtákynudí a často sa mýlia za žaby. Keď nájdete zdroj zvuku, vidíte vtáka s hmotnosťou približne 150 gramov.

Telo perličiek je mierne sploštené, maľované sivými, hnedými a čiernymi tónmi. Na nenápadnom pozadí 2 krátke krídla. Sú schopní zdvihnúť vták do ovzdušia. Stáva sa to zriedka. Crake neradi lieta.

Pozrite sa na ťažké miesto. Zástupcovia druhu sú veľmi plachí, jasne vidia, počujú a zrejme cítia situáciu. Jej kukuricu sondou na mokrých trávnatých porastoch s vysokou trávou, kde sa usadia.

Komplikuje hľadanie vtákov aj nočné. Dokonca aj pod tmavou pokrývkou sa kormorány pohybujú a priliehajú k zemi. Na jej perie z krku a hrude.

Nakoniec otvoríme tajomstvo splošteného tela kukuric. Stlačený z boku znižuje odpor vzduchu pri behu. Nie sú zvyknutí odísť z nebezpečenstva, vtáky sa spoliehajú na silu nôh a zákony fyziky.

Dravé vtáky

Objednávka Falcons, V Rusku zahŕňa dve rodiny - Falcons a Hawks. Sú to dravce, charakterizované ostrým zobákom a nie menej ostrými drápmi. Veľkosť pekných zástupcov od strednej až po pomerne veľké.

Ďalšou charakteristickou črtou tohto poriadku môže byť skutočnosť, že veľké vtáky môžu počas svojho života ušetriť svoju energiu kvôli stúpaniu a zmenám peria. Hniezda si môže postaviť sami seba a obsadiť prázdne hniezda iných druhov.

Bohužiaľ, populácia týchto krásnych vtákov veľmi nedávno klesla. Preto sa robia pokusy umelo vypestovať vzácne druhy tohto poriadku.

Odsávacie sovy zahŕňa dve rodiny. Zástupcovia tohto poriadku sú predátorskými predstaviteľmi sveta vtákov, ktoré lovia v noci alebo za súmraku. Výrazné vlastnosti: jedinečné počúvanie a videnie, ako aj možnosť otočenia hlavy o viac ako 360 stupňov. Vtáky sa kŕmia hlavne hlodavcami, niektoré druhy jedia hmyz. Sovy sú lesné vtáky, ktoré potrebujú ochranu (najmä u veľkých druhov).

Vodné vtáky

V družstve Charadriiformes Zahŕňa 11 rodín vtákov. Ide najmä o druhy vodných vtákov, ale existujú zástupcovia, ktorí žijú na poliach, v lesoch av stepiách.

Najčastejšie sú vtákoch druhu žitného odrezu v stádach, stavajú hniezda na skalách alebo na zemi, zriedkavo na stromoch.

Racek a ich príbuzní môžu robiť pomerne vzdialené lety, ale väčšinou ich cesta je jasne smerovaná.

čata vodné vtáky - Najrozsiahlejšia skupina vodných vtákov. Obsahuje 15 rodov. Toto sú všetky bežné kačice, husi, husi atď.

Zástupcovia tohto rádu sú úplne odlišní v biologickej štruktúre. Hniezda sa stavia najčastejšie na pozemkoch v blízkosti vody. Niektoré druhy však dávajú prednosť hniezdeniu na skalách alebo v dutinách stromov. A tam sú druhy, ktoré stavajú hniezda v nory, obložiť je s chmýří, a, odletieť od hniezda, maska.

Väčšinou predstavitelia tohto poriadku sú sťahovavé vtáky. Ale existujú druhy, ktoré zostávajú v zime za predpokladu, že nádrž nezmrzne.

Kvôli nemilosrdnému hľadaniu zástupcov avifauny tohto odlúčenia boli mnohé z nich na pokraji vyhynutia a sú uvedené v Červenej knihe.

V centrálnom ruskom regióne existujú štyri rodiny odlúčenia. Gruiformes, Sú to sťahovavé vtáky, ktoré najčastejšie obývajú močiare, vodné útvary a otvorenú krajinu.

Vtáci tohto radu sú všemožní a môžu jesť jednak rastlinné jedlá a hmyz, škeble, malé ryby a dokonca aj žaby.

Vtáci tohto poriadku sa hniezdia v zemi a vytvárajú silné manželské páry.

Bohužiaľ, populácia žeriavov sa v posledných rokoch znížila a väčšina druhov sa považuje za zriedkavé.

V Rusku sú celkom štyri rodiny CICONIIFORMES.

Vtáky majú veľkú trpezlivosť, pretože môžu stráviť hodiny vo veľmi studenej vode a nehýbať sa.

Ciconiiformes - sťahovavé vtáky, v rozmedzí od strednej až po veľmi veľké, ktoré sa živia živočíšnou výživou, ale niekedy môžu jesť planktón.

Môžu hniezdiť s predstaviteľmi iných druhov (kormorány, volavky, ibisy) a tak predstavujú pomerne veľké kolónie.

V strednom Rusku existujú štyri rodiny oddelenia pelikánotvaré, Sú to vtáky, ktoré dávajú prednosť vodnému prostrediu, takže sa hniezdia v blízkosti vody a žijú vo veľkých kolóniách.

Materiálom pre stavbu hniezd sú vetvy a stonky.

Výraznou črtou môže byť skutočnosť, že sa ich perie namočia vo vode a musia ich dlhšie vysúšať a zároveň šíriť krídla.

Na záver

So všetkou rozmanitosťou vtákov, ktoré žijú v strednom Rusku, musíte mať na pamäti, že sa to môže zmeniť. Mnohokrát sa rozšírené druhy vtákov stali zriedkavými a dokonca všeobecne považované za vyhynuté. Ochrana vzácnych druhov a rozumný lov mnohých vtákov pomôže zachovať to, čo vytvorila príroda.

Jarné výlety v severnom a strednom Rusku


Vtáky severného a stredného Ruska

Oslabenie vzorov distribúcie vtákov na území je jednou z úloh akéhokoľvek ornitologického exkurzie. Preto v procese zoznámenia sa s jarným správaním vtákov je potrebné venovať pozornosť nielen tomu, ako vták spieva, ale aj tam, kde sa udržiava v tomto čase. Pravidelné spievanie vtáka na určitom mieste slúži ako indikátor jeho chovateľskej stanice - dôležitá biologická charakteristika druhu, ktorá sa používa na posúdenie možných spôsobov jeho osídlenia a rozdelenia. Je tiež potrebné venovať pozornosť stupňu ekologickej plasticity rôznych typov. Nie je dobre pochopená. Niektorí vtáci, ako je pieseň alebo drogy, môžu hniezdiť v ihličnatých aj listnatých lesoch. Iní žijú iba v smrekových lesoch alebo len v dubových lesoch atď. Existuje však niekoľko takýchto vtákov. Väčšina z nich je široko rozšírená a nachádza sa v rôznych biotopoch.

Zoznámenie sa s hlasmi lesných vtákov je lepšie začať návštevou ihličnatých lesov, nie tak bohatých na vtáky ako listnaté. Keďže existuje menej vtákov, je ľahšie si ich hlasy spomenúť.

V smrekovom lese

V smrekových lesoch vtáky zvyčajne spievajú dlhšie ako v borovicových lesoch alebo dokonca v dubových lesoch. Ich piesne sa počujú tu od začiatku apríla do polovice augusta. Vysvetľuje to skutočnosť, že medzi vtákmi žijúcimi v smrekových lesoch existuje veľa druhov, ktoré majú dvojitý chovný cyklus. Výsledkom toho je, že doba hniezdenia sa natiahla takmer tri mesiace. Toto je charakteristické predovšetkým pre vozy, vodu a drevený chrobák, piku, žlté korálky, chiffchaff, chyzh, holub a niektoré ďalšie. Preto možno ornitologickú exkurziu do jedľa úspešne uskutočniť tak na začiatku jari, ako aj v polovici leta.

"Vepsianský les". Čisté smrekové lesy sú pri vtákoch chudobné. Tu spievajú vo veľkej vzdialenosti jeden od druhého a ich hlasy zriedkavo sa spájajú do spoločného zboru. Obzvlášť nízka hustota vtákov v nížinných, bažinovitých smrekových lesoch, nazývaných teplé. Tento typ lesa je typický napríklad pre rezervu Vepsky les, ktorý sa nachádza na hraniciach regiónov Leningrad a Vologda. Asi 25 druhov vtákov je spojených so smrekovým lesom. Z nich je najtypickejší trojčlenný ďateľ, yurok a kuksh. V južnej podzóne taigy sa nachádzajú oveľa menej často.

Kukshi sa prihlásia aj zďaleka, keď sa navzájom naháňajú, vydávajú veľmi hlasný koktajúci krik "Key-Key". Keďže kukš je dôverný, niekedy nechá človeka veľmi blízko. Je to pomerne veľký vták, väčší ako drozd. Pri farbení peria jasne červený chvost a čierno-hnedý uzáver sú nápadné.


Obr. 15. Kuksha (obr. A. Komarová)

Kuksha je veľmi mobilný a udržiava niečo ako kozy: neustále vyskakuje z pobočky do pobočky, kladie korisť na svojom zobáku, stláča ho prstami a sprievodne svojimi činmi s rôznymi chirpingmi. Ticho letí zo stromu na strom, rozdeľuje jej červený chvost. Pieseň je tichá, skladá sa zo zložitých zvukov, čiastočne vypožičaných od iných vtákov.

Yurok je druh blízky finči a nahrádza ju v severnej časti lesnej zóny. V mnohých ohľadoch sú oba druhy podobné. Ich jarná ukážka je úplne iná. Yurok monosyllabicky bzučiaci, jemný hlas trčí. Podľa pieseň, yurok je viac pravdepodobne podobný zelenej hrebeň, jeden z ktorých kolená skladby má tiež bzučiaci odtieň. Sedí na poprednom mieste, muž Yuri z času na čas, pomaly zdvihne hlavu hore a uverejní jeho "zhzhzhzh." Farba je pomerne jasná: čierna hlava a chrbát, červené hrdlo a hrudník, biele brucho, s jasnými pruhmi viditeľnými na krídlach.


Obr. 16. Muž Jurka (obr. A. Komarová)

Trojitý ďateľ je pomerne tichý a nie je tak zarážajúci ako veľký motley. Na jar je však aj oživený: publikuje pomerne tiché a krátke bubnovanie a reprodukuje dlhé vysoko píšťalky. Jedná sa o malý ďateľ, veľkosti škorca. Je ľahké ho rozpoznať podľa farby viečka: u mužov je zlatožltá, u žien je striebristo šedá. Pri pohľade zozadu je za krkom a na zadnej strane viditeľná biela farba. Všeobecné sfarbenie je pestré.


Obr. 18. Trojcestný drobník (obr. A. Formozova)

Na "vepsiánsky les" sú charakteristické aj tetrova lesná, tŕň jačmenný a tetřívka. Šedivý žeriav hniezdi v mechových močiaroch, na pleciach Lagozero chrobákov s čiernym krkom. Nachádzajú sa tu bažant, goshawk a vrabec. Vo večerných hodinách sa drevené koksáky tiahnu na brehoch jazier, aby sa zobrali. Tam je čierny ďateľ, tam je tiež veľký motley. Holuby sú označené bežným dreveným holubom a dokonca klinčekom, ktorý hniezdi v dutinách obrovských nadmerných osiet. Tiež sa usadili a čierne sa otáčali. Okrem jyrka a kukshu sú faunou spevnoplodných vtákov zastúpené finš, siskin a bullfinch, kobylky, peličkovití, červené štarty, flycatchers (malí a šediví), žrebčiaci (tenki a rattle), rovnako ako lesníctvo, kráľ so žltou hlavou. kučera, rúna a havran. Stretneme sa so všetkými týmito vtákmi na iných výletoch.


Obr. 17. Chaffinch (obr. A. Komarová)

Ramien. Výlet na stromy, ktoré rastú na suchom vyvýšenom mieste, ktoré sa nazývajú ramenom, je zaujímavé. Tento typ lesa je charakteristický pre subregion južnej taigy. Tu na okrajoch a kroviach je ve stánku veľa olše, brezy a osich, niektoré papradie sú chytené.

Ak večer vyrazíte na výlet do jedľa lesa, v prvom rade hlasy piesní dúšok pritiahne pozornosť seba. Oni jasne hrajú úlohu prvých húb v generálnom zbore vtákov. Čierne vtáky spievajú, vždy sedia na vrchole veľkých jedľových stromov. Ich skladba sa skladá z neustále sa meniacich stanz, ktoré sa zvyčajne opakujú dvakrát a viac. A. N. Promptov veľmi dobre opisuje pieseň tejto drozdovitej frázy: "Filip-filip-prridi-prridi-chaypit-chaypit, s cukrom, s cukrom". Piesková drozd je správne považovaná za najlepšieho speváka našich severných lesov. Nabíjanie je v súťaži s ním. Tento malý vták zvyčajne zostáva nízky - v kríkoch alebo na zemi, ale vo večerných hodinách, počas spevu, sa pokúša zaujať miesto vyššie a tiež sedí na vrchole stromu. Pieseň je veľmi vágna a ťažko si pamätať. Začína dlhým jemným píšťalkom, po ktorom nasleduje nižšia, prerušovaná, jemná, postupne sa znižujúca tril.


Obr. 19. Žlto-guľovitá korunka (obrázok A. Komarová)

V smrekových lesoch môžete takmer určite počuť spievanie siskinov, žltohnedých korálkov, drieku a chiffchaffa. Chizhe už hovoril. Piesne žltohnedého korálku by mali byť počúvané v absolútnom tichu, pretože jeho hlas je tichý a veľmi tenký a zvyčajne spieva v korune veľkého smreka, neustále sa pohybuje z miesta na miesto. V najtenšom hlase, vták odvodí "suite-suite-suite-syi-titi-sigr." Ako keby sa na poslednú slabiku zakoktal. Kráľ je najmenší vták našej fauny. Jeho hmotnosť je 5-6 gramov, skoro ako kolibrík.


Obr. 20. Wren (obr. A. Komarová)

Piesne klenotníkov naopak vždy prekvapujú svojou relatívnou silou. Malý vták, trochu väčší ako kráľ, a jej hlas zaznie v lese. Pieseň sa skladá z veľmi zvukových, rôznorodých vzorov a prechádzajúcich trillov z jedného do druhého. Trvá asi 5 sekúnd. Po krátkej prestávke opäť spieva. Zatiaľ čo spieva, občas stúpa vysoko na strome, často sedí na vrchole veľkej hromady kmeňa. Zvyčajne sa priľne k samotnej zemi, a preto sa nazýva podkôš medzi ľuďmi. Obzvlášť pozoruhodným rysom jeho vzhľadu je krátky, vzpriamený chvost, ktorý sa zdá byť pripojený ku sférickému hnedému teľa.

M. Menzbir úspešne porovnáva pieseň tenkovskej šifóny so zvukom vodných kvapiek, ktoré padajú z veľkej výšky. Začiatok piesne - suché praskanie "tr-tr-tr" - je počuť len zblízka. Potom, v rovnakom rytme, vták vykoná svoj "stín-ting-tieň-tyun-tieň-ting-tieň-tyun." (Asi 15 krát), meniť tonality na takmer každej slabiku. Tenkovka je jedným z najviac neúnavných spevákov. Spieva skoro ráno, popoludní a večer. Jej pesnička sa distribuuje od konca apríla do konca júla. Zvýšená aktivita tenkovky je spôsobená dvojitým chovným cyklom a skutočnosťou, že muži tohto druhu sa len zriedka zúčastňujú starostlivosti o potomstvo.

V dopoludňajších hodinách a vo večerných dňoch v jednom jedle veľmi hrubý hlas lesného holuba, holubí holub, znie ako trápenie šelmy. Vyslovuje veľmi definitívnu frázu "Ruhr-ru-rururu-Ruru-Ruru Rururu-Ruru-Rururu-Ru". Grumbling v prednej časti ženy, holub zmení charakter skladby a reprodukuje to ticho a v inom rytme.


Obr. 21. Hľuzová tetrova - samica a samica (obr. A. Komarová)

Veľmi zaujímavý je stretnutie s tetrou. Často počuje, nevidí. Koncom apríla až začiatkom mája muži pravidelne vydávajú svoje hlasy, najmä ráno. Massa grouse asi 400 gramov, a píšťalky takmer tenké ako tit. Mužská pieseň je jednoduchá: dva dlhé píšťaly a krátky hravý thriller. Píšťalka samice je nižšia v tóne, hrubší a bez tril na konci. S návnadou je ľahké vidieť hazelnatú tetru. Keď počul pesničku muža, človek musí ležať nízko a po niekoľkých čakaniach píšťalku s mužom alebo samičkou. V niektorých prípadoch začína hľuznatka začať letieť takmer okamžite. Každý let sprevádza charakteristický "odfuk" krídel. Po 2-3 krokoch sa na jednom zo susedných stromov neočakávane objaví tetrova. Bez akýchkoľvek náhlych pohybov by ste radšej mali zvážiť to pomocou ďalekohľadu! Je očarujúci, napriek všeobecne skromnému oblečeniu - všetko v tmavom a bielom štýle, s čiernym hrdlom a malým trsy na hlave. Je ťažké si predstaviť, že taký plachý a krásny vták stále strelí, priťahuje jar v návnadu, aj keď pravidlá lovu sú zakázané.

Na miestach, ktoré ľudia často navštevujú, sú sliepky opatrné, lietajú neochotne na návnadu a častokrát ticho pípajú na zemi. Všímajúc si osobu, začnú vydávať signál znepokojenia. To je zvuk "tiktik-tiktiktik.", Reprodukovaný veľmi rýchlo a šepotom. Potom hviezdicovité grouse tiše utiekne k boku a letí preč.

Ak sa v smrekovom lese vyskytujú veľké osiky, potom sa vo svojich dutinách často usadzujú veľké motýľové ďateľky, čierne vrásky, niekedy kluntujú, červené stonky. Veľmi zriedkavo nájdete našu najmenšiu sovu - malú sovu. Jeho hlas - rovnomerne sa opakujúci tenký píšťalka - je počuť večer v apríli - začiatkom mája. Niekedy je na lese stromov aj lezenie v smrekových lesoch. Všimneme si ho, ako sa na nebi stúpa vysoko, kde z času na čas prichádza charakteristický výkrik "Kľúč". Osušok je bežný v očistci. Jeho výkričník je veľmi tenký, melodický, pitch-modulujúci píšťal. Zo všetkých denných predátorov má sumec najvyšší hlas. Niekedy sa mäsožrave stúpa na oblohe a potom ho možno rozpoznať svetlom zafarbením operenia. Priečne čierne pruhy na chvoste a krídlach sú taktiež zarážajúce. Častejšie sa však stretáva na okraji lesa nehybne usadeného nízko nad zemou. Vták sleduje pohyby zemných voskov, aby odhalil hniezdo týchto hmyzu smerom k ich letu, vykopal ich a vytiahol voštiny s larvami - hlavným jedlom čierneho brouka a jeho mláďat.

Pre smrekové lesy v strednom veku je tu tiež pika, bullfinch, malý flycatcher a samozrejme všadeprítomný finch. Malý flycatcher vyberá tmavé oblasti lesa. Jej pieseň je ťažké chytiť. Môžete to rozpoznať zostupným rozsahom krátkych, ale jasných zvukov počúvaných na konci skladby. Tam je tu aj drevorubač. Prilieha na oblasti, kde sú husté húštiny mladých jedlí, v ktorých hniezda. Vidieť vták nie je ľahké. Je to ticho a tajomstvo, a len počas spevu sa muži vyšplhajú na vrcholy veľkých smrekov a stávajú sa viditeľnými. Ich pieseň je trochu pripomínajúca trojuholník, ale je oveľa tichšia a kratšia. Je ťažké ju vykresliť. Je potrebné identifikovať vták svojim vzhľadom pomocou ďalekohľadu: lamelovo šedú prednú časť tela, svetlé brucho, hrdzavú hnedú chrbát so škvrnitými čiarami. Mierne menej ako vrabec.

Птицы сосновых лесов


Рис. 22. Горлица на гнезде (фото Ю. Пукинского)

Чистые молодые сосняки тоже не богаты птицами. Это объясняется однородностью экологических условий таких лесов, представленных, как правило, одновозрастными насаждениями и не имеющих подроста и подлеска. Здесь можно встретить гнездящимися сороку, перепелятника, горлицу, ушастую сову и сойку. S výnimkou korytnačiek, ktorých charakteristická hĺbka "turr-turrr-turrrr, turr-turrr" je neustále počuť, uvedené druhy vtákov sú mlčky a tajne, takže je ťažké ich sledovať na jar. Jay najčastejšie uloví oko. Niekedy sa ticho, takmer bez toho, aby pokrčila krídla, plány zo stromu na strom. V tomto prípade je ľahké si všimnúť pole znaky druhu: biely previs a modré škvrny na krídlach. Spievanie spievajúcich vtákov je možné počuť hlavne u zriedkavých mladých. Tu spievajú žobrákov, lesných škriatkov a záhradné buntings. Druhý druh je široko rozšírený a nachádza sa všade na lese a dokonca aj v lese staršieho veku. Spievajúci muž sedí nehybne na vetve kríkov alebo mladého stromu a melancholicky opakuje krátku pieseň "tutyutyu-ryu", čím zníži zvuk na poslednej slabike.


Obr. 23. Jay na hniezde (foto A. Malchevsky)

Zrelé, pretiahnuté. V borovicových lesoch, kde vek stromov dosahuje 100-300 rokov a kde môžu už existovať dutiny, sú vtáky oveľa viac. Druhové zloženie avifauna sa stáva ešte bohatším, ak sa k hlavným druhom tvoriacim lesy pridajú aspoň niektoré listnaté stromy a kríky. Pri prekročení hraníc jazera môže Gogol hniezdiť v dutinách starých borovíc. Z dvojitých nesterirov, žijúcich v borovicových lesoch, poukazujme na veľké škvrnité a čierne ďateľky, sovy s modrou čiarou a slávok, ktoré sa niekedy dokonca usadzujú v miestach hniezdenia hákov, ale len ak sú rozsiahle polia a záplavové oblasti riek, kde tento sokol loví v okolí. Oveľa častejšie však jaskyňa hniezdi otvorene a zaberá staré hniezda vranov. V blízkosti hniezda, to drží veľmi nápadne. Muž a žena lieta rýchlo, sprevádzajúc ich let s ostrým, častým plačom-cli-cli-cli-cli-cli. Úzke a ostré krídla, červené (horné) a bodkované (nižšie) sfarbenie peria, čierne pásy na konci chvosta, ktoré sú červené so samičkou s priečnymi pruhmi a mužské s oceľovou farbou, sú zarážajúce. Počas lovu kestrelov je zvyk visieť na tom istom mieste vo vzduchu. Hlas Zlatá sova sa dá počuť len skoro na jar. Jeho skladba sa skladá z hlasitých, 5-7 krát opakovaných a postupne sa rozrastajúcich výkrikov, ktoré majú charakter nízkej píšťaly: "yyyyyyyyyyyy".

Dravých vtákov v borovicových lesoch sa často usadzujú buzzard a drak. Ak je v blízkosti nivová poloha, potom kite niekedy hniezdo aj v kolóniách. To je typické najmä pre lesy-stepné lesy a dubové lesy.

Medzi spievajúcimi vtákmi je najpozoruhodnejšie. Tento vták je známy mnohým. Hniezda doslova všade tam, kde je aspoň malá opona stromov. Na jar a v lete je piesňovitá pieseň distribuovaná aj v centrálnych oblastiach Moskvy a Leningradu. V borovicovom lese finches nie sú toľko, ako napríklad v predmestských parkoch. Ale tu, vzhľadom na všeobecnú chudobu zboru vtákov, je hlasitá a energická pieseň tohto vtáka obzvlášť viditeľná. Rýchlo, v priebehu 2-3 sekúnd, finch robí klesajúci trill s jedným duchom, náhle skončí s takzvaným tahom a niekedy pridá krátky zvuk "ki", akoby položil otázku. Jedna skladba nasleduje ďalšia. Za jednu hodinu sa plechovka podarí spievať viac ako 400 piesní.

Ak existujú umelé hniezda v borovicovom lese, potom musí existovať kobylka, ale je lepšie sa s ňou zoznámiť na exkurziách do starých parkov, kde je početnejší. Šedivý flycatcher je tiež charakteristický pre borovicové lesy, ale vo všeobecnosti je typickejší pre parky.

Na okraji borovicového lesa sú bežnými druhmi lesný kôň a obyčajná ovsená vňať, ktorá má jednoduchú, ale veľmi príjemnú pieseň zvoní ako zvonček: "zinzinznnzinzinzin-sii-zii". Zatiaľ čo spieva, ovsená vňať je duševná a dovoľuje vám, aby ste sa dobre brali do úvahy. Ona je takmer všetky žlté (muž), chrbát, nadhvoste a boky - gaštan. Hniezdo v borovicových lesoch a olivovom lese, ktoré je však početnejšie v dubových lesoch a starých parkoch. Je tiež typický pre nočný jar, ale jeho pesnička musí byť počúvaná v noci na špeciálnej exkurzii.

Pre borovicové lesy je veľmi charakteristická drozd-peryaba. Je to najväčší z našich drozdov. Niekedy môže byť videný sedieť na vrchole stromu a spievať svoju nekomplikovanú píšťalku. Je hlasný a podobný piesni kosatca, ale vyššia v tóne a oveľa menej rôznorodá. Dyabiab sa dá rozlíšiť okrúhlymi tmavými bodmi na svetlej spodnej časti tela, šedou topou a špecifickým výkrikom "tsrrrr.", Reminiscence mäkkého suchého praskania.

Je obzvlášť príjemné stretnúť sa s červeným štartom v borovicovom lese. Žije v listnatých lesoch, rovnako ako v parkoch a záhradách, ale v borovicovom lese to je výraznejšie. Sledovanie jej je tu jednoduchšie ako na iných miestach. Toto je jeden z našich najkrajších vtákov. Vo veľkosti je o niečo menší ako vrabec, tenký a vysoký na nohách. Muž má biele čelo, čiernu hlavu a hrdlo, červené hrudník a brucho, červeno-červený chvost, ktorý sa neustále chveje ako plameň. Spievajúci vták zvyčajne sedí nehybne na vrchole stromu a opakuje jednu skladbu za druhou. Najväčšou aktivitou je časné ráno. Piesne začínajú vysokou píšťalkou, po ktorej nasleduje nízka trilina s neurčitým koncom.

Redstart, žijúci v lese-stepní lesy, je úzko spätý s kukučkou, ktorá kladie svoje vajcia do hniezd takmer výlučne z červeného kameňa. Nájdenie hniezda s vajíčkom alebo kukučím mláďatákom je veľkým úspechom a malo by sa poučiť o neobvyklom spôsobe života kukačky a o fenoméne hniezdenia parazitismu vo všeobecnosti.

O biológii kukačky. Cuckoo - druh extrémne plastu, ktorý sa nachádza v rôznych biotopoch. Avšak, ona navštevuje borovicové lesy zvlášť ochotne. Tu nájde bohaté jedlá - húsenice bource morušovej, rovnako ako jeden z hlavných druhov, pedagógovia jej mláďat, - Redstart. Hlas mužského kukačka je známy každému, ale je to len ťažko známe vo všetkých jeho variantoch. So silným vzrušením sa muži voňavý často stáva nejaký druh kvitnutia, húfanie, a dokonca aj štekanie. Samica reaguje na muža s takzvaným smiechom, aj keď, aby povedala pravdu, jej párenie hovorí trochu ako smiech. Je to skôr tril, pozostávajúci z veľmi rýchlo nasledujúcich slabík "tyukutyukutyukutyukutyuku". Reprodukované nízkou píšťalkou as zmenou tonality. Napodobňovať výkrik ženy, niekedy je možné prilákať muža a uistiť sa, že nie je bez rozumu, že existuje výraz "nahradiť cuckoo jastrabom". Dlhý chvost, šedý vrch, pruhované dno, žlté oko spôsobujú, že kukačka naozaj vyzerá ako vrabčiaci sa jastrab. Ženám dominujú červené tóny, najmä na chrbte a nadhvoste. Medzi nimi sa stretávajú sivé.


Obr. 24. Žena s červeným náterom a zdvihnutá v hniezde kuklíkov (foto A. Malčevského)

V ZSSR sa v hniezdach s viac ako 100 druhmi vtákov našli kukacie vajcia. Najčastejšie kladie svoje vajcia na bielej bobule, červenohnedé, dráždivé ošatenie a plnidlá. Zároveň farba škrupiny vajec odhaľuje výraznú podobnosť s farbením škrupiny vajec majiteľov hniezda. Červená stuha takmer vždy nájde modré kuracie vajcia, ktoré sú veľmi podobné farbe ako samotné vajíčka s červeným štartom. Odlišujú sa len vo väčších veľkostiach. Tiež sú známe trstiny, finch a iné vaječné vajcia. Tieto pozoruhodné fakty naznačujú, že kukačka má intraspecifické biologické skupiny špecializované na kladenie vajíčok na rôzne druhy spevných vtákov. Takže v borových lesoch je rasa cukov umiestňujúca ich modré vajcia. Jej biologické súvislosti s červenými štartmi sú neustále podporované skutočnosťou, že mladé kukurice, ktoré sú vychované v hniezdech na začiatku jari, budú na jar, keď kladú vajcia, hľadať hniezda druhov, v ktorých boli vyrasté, to znamená,

Pokladanie vajcia, vždy jedno v každom hniezde, kuklo zdvihne jedno hostiteľské vajce a zvyčajne ho beží. Počet vajec spojky ako výsledok zostáva nezmenený. Kukacie embryo sa vyvíja rýchlo a najprv sa najprv vyliahne. Po nejakom čase začne cuckoo striedavo vysúvať vajcia, ktoré sú v ňom, alebo hniezda hostiteľského druhu, ktoré už vyliahli, a napokon zostane sám. Prípady koedukcie sú veľmi zriedkavé. Hoci je kukačka úplne odlišná od hniezd vtákov - majiteľov hniezda, kŕmia ho s rovnakou horlivosťou ako ich vlastné.

V lese-stepnej dubovej háji

Prvé stretnutie so zástupcom nového druhu sa vždy spomína na celý život. Pre tento účel je dobré navštíviť listnatý les, napríklad lesný stepový dubový les. Tu je niekoľko druhov, ktoré sa ťažko nachádzajú na iných miestach. Jedná sa predovšetkým o stredne farebnú škvrnitú ďateľku a švábovú muškáreň. Sledovanie priemerného ďateľ je ťažké. Je zriedkavé a mimoriadne nepokojné. Niet divu, že má druhé meno - strašidelný ďateľ. Často môžete počuť jeho krik "kick-kick-kick". Znie to oveľa mäkšie ako výkrik veľkého motýľového ďateľ. Charakteristické znaky priemerného ďateľ, ktorý je zvyčajne podobný veľkému, sú menšie, červené vrcholy hlavy (samec) a čierne pozdĺžne kocky na stranách tela.


Obr. 25. Stredne škvrnitý drobník (obr. A. Komarová)

Mliečna kobylka je mimoriadne podobná rozmanitým druhom vo vzhľade a návykoch vrátane piesne, ktorá je všeobecne prekvapujúca, pretože pieseň je zvyčajne úplne odlišná v blízkych druhoch spievajúcich vtákov. Beloshika spieva len o niečo vyššie a viac spolu. Z vonkajšieho hľadiska sú viditeľné iba muži. Rovnako ako guličky, sú na vrchu čierne, biele na dne, na čele veľké biele miesto, na krídle bielo zrkadlo. Biela farba bielej farby sa však šíri do zadnej časti krku a tvorí golier. Nadhvoste je príliš biela.


Obr. 26. Flycatcher - beloshayka (nižšie) a palička (obr. A. Komarová)

Z charakteristických vtákov dubových lesov a čiastočne zmiešaných lesov upozorňujeme na inú lyžicu - splyushku alebo úsvitu. Na niektorých miestach sa nachádza aj v záhradách a dokonca aj v mestských parkoch. Splyushka - sťahovavý vtáčik relatívne neskoro. Preto môže byť manželský výkrik počuť v priebehu mája a júna. Je to melodický, trochu melancholický pískanie "Spím, spím." Publikované v pravidelných intervaloch.


Obr. 27. Splyushka (obrázok A. Formozova)

Dva druhy dravých vtákov: trpasličí orel a veľký sokol, sokolovník, charakteristický pre lesoparšnú zónu európskej časti ZSSR, sú teraz veľmi zriedkavé. V posledných desaťročiach ich počet prudko klesol a teraz potrebujú osobitnú ochranu. Viac zaujímavé stretnutie s nimi, čo je stále možné. Sokol sokolov zvyčajne hniezda vysoko, v starých hniezdách vrany, ktoré sa niekedy usadzujú v kolóniách šedých volaviek. Stojí ticho a je ťažké ho vidieť, dokonca aj pri hniezde. Najčastejšie sokolský sokol rozdáva svoj hlas - hlasný, trochu nasálny a natiahnutý "gyak, gyakak".

Ak sa v lese stále zachováva orliak-trpaslík, potom musí nutne zachytiť oko. Počas párenia hrajú orli bubnové vo vzduchu, sprevádzajúci ich let s melodickými vysokými výkrikmi. Farba peria orla-trpaslíka sa veľmi líši. Jedno hniezdo môže stretnúť svetlé a tmavé tvary.

Na exkurziách v lesopestovnej dubovej háji sa neustále počúvajú piesne spevu a kosy. Relatívne nedávno sa tu objavil muž s bielym obočím. Znaky a svičky sú početné. O nich budeme v noci na nočnom turné. V niektorých častiach lesa sa vyskytuje veľké množstvo orechov, ich rozrušené, bublajúce hlasy sú počuť a ​​samotné vtáky sú vidieť, keď skočia pozdĺž kmeňov vo všetkých smeroch, dokonca aj hore dnom. Niekedy môžete pozorovať vzácny obraz: bojové umenie mačičky s chrobákom. Chrobák, vŕtajúci, sedí na dne kufra, mačička ho napadne zhora.

Veľmi obyčajné v dubových lesoch veľkého kvetu je modrý kvet. Z Slavok početné Chernogolovka a záhrada. Sú veľmi charakteristické pre staré parky. Gray Slav a Zavirushka žijú na okraji lesa. Častejšie ako na iných miestach, tu sa môžete stretnúť slávnosť slávneho jastra, tak nazvaná pre priečny zafarbenie spodnej časti tela a žlté oko, charakteristické pre mužov. Zachytáva sa na svahoch, zarastený čiernym, divými čerešňami a inými kríkmi. Jej pieseň pripomína šmurovanie záhradnej slavky, ale obsahuje najhoršie koleno. Rovnako ako šedý had, tento vták často spieva v pohybe. Of penochek najčastejšie tenikovka a treshotka. Piesne tohto druhu predstavuje ozajstný dlhý trill, začínajúci oddelenými vytúženými túžbami. Celá melóda znie ako "tsip-tsiptsiptsip-syrrrr". Ratchet často spieva vo vzduchu, letieť z jedného stromu na druhý, nad zemou. Okrem pieseň muž samozrejme vydáva hltavú píšťalku "bye, bye, bye-by-byte". Toto je jeho druhá pieseň.

Osobitná pozornosť by sa mala venovať pozorovaniu peremeshka, veľmi bežnej v dubových lesoch. Vonkajšie to vyzerá ako chumáč. Žltozelená farba peria ho robí neviditeľnou medzi lístie, ale nakoniec hlasitý hlas umožňuje určiť jej polohu. Keď vták spieva, možno vidieť, do akej miery sa jeho žltý zobák otvára. Pri spievaní udeľuje množstvo vypožičaných zvukov. Zdá sa, že niekde sa rozpadá nepríjemnosť poľnej obojky, potom príde spev Orioles alebo lesná škriatka, potom sa znova počuje hlas Orioles, ale už teraz jeho nepokojný výkrik vzrušil bujnou drozdom kestrels alebo bojový výkrik vlaštovky, ktorý odháňa dravca, atď. Často však počujete vlastné koleno piesne peremeshka - dúchajúce píšťalka "twiu-iu, twi-iu", ktorou si to obvykle rozpoznáte.

Pre dubové drevo je veľmi charakteristické. Jej hlasitá flauta vyvist "filia" alebo "fiuliufiu" môžete vždy počuť na výletoch. Často, horor sprevádza svoju pieseň s rovnako hlasným výkrikom, pripomínajúcim kocúrik. Je možné, že tento zvuk vyjadruje vzrušenie, avšak starajúcim sa o hniezdo a vyhýbanie sa predátora, orole mení výkrik na dlhší "yarrrr".

Z dudákov sa okrem pestrej múčnatky vyskytujú aj dubové lesy. Časté tu a kukučka, parazitické, najmä na jastra Slavka. Na okraji obce sa nachádza krík - vták, pozoruhodný svojou rozmanitou farbou, obrovským hrebeňom, ktorý sa neustále znižuje a zvyšuje, ako aj dlhý zakrivený zobák. Piesňovitá pieseň znie ako rýchlo opakovaná "río". Je to nízka píšťalka, podobná zvuku, ktorý vzniká pri vháňaní do skúmavky.

Kŕmne čierne múky neustále letí nad lesom. Ak ich budete dodržiavať, uvidíte, že výkyvy lietajú do dutín vysokých dubov. Tu chovajú kurčatá. Iní jednotlivci hniezdia v trhlinách budov miest a miest alebo pod kopulami kostolov. Zaoberáme sa dvomi izolovanými populáciami výkyvov v tomto prípade, alebo hniezdime v takých rozdielnych podmienkach prejavom ekologickej plasticity vtákov? Táto otázka je stále otvorená.

V korunách veľkých listnatých stromov možno často počuť nízky, nepohnutý, opakovaný "opakovane dlhý krátky krátky krátky dlhý" zvuk, ktorý sa opakuje niekoľkokrát za sebou. Je to divoký holub, klinček, hniezdo v dutinách starých dubov a lipov. Vonku vyzerá ako domáci holub. Vidieť ho sedieť na strome je ťažké. Táto holubica je opatrná. Častejšie je potrebné ju pozorovať počas aktuálneho letu. Niekedy môžete byť svedkami boja medzi dvoma mužmi. Ich pohyby si zaslúžia byť zachytené na filme, sú tak zaujímavé. Na slnkom osvetlenom suchom vrchole dubu, na horizontálnej vetve, proti sebe navzájom v bojovom postavení šermiarov, na polovice oddelených krídlach, sú dva holuby. Stávajú sa bližšie, zasiahnu krídlom s krídlom krídla a rýchlo sa odrazia. V tomto prípade sa každý pokúša druhú dopraviť na okraj vetvy. Porazil ten, ktorý sa prvýkrát zlomil zo suky. Nepriateľ ho rýchlo prekoná, po určitý čas boj pokračuje vo vzduchu. Potom vtáky odletia. Víťaz sa vráti na svoj strom a pokračuje v bežnom živote.

V dutinách dubov sa hniezdia aj mnohí škorpieri. Šediví volavky sa usadia v lesných stepných dubových lesoch, niekedy vo veľkých kolóniách a vytvárajú hniezda na vrcholoch dubov. K tomu dôjde, ak sa v blízkosti nachádza riečna nivela alebo jazero. Život černého draka je tiež spojený s pobrežím nádrží, ktoré sa tiež usadzujú v kolóniách. Na niektorých miestach draci hniezdia vo veveričkách a zaberajú ich staré budovy. V dôsledku toho vládne konštantný hluk vo včelích kolóniách. Vyrastajúce mláďatá sa hlasne otriasajú, hlasité signály od dospelých vtákov, ktoré sú nútené vyhnúť draky, počujú a samotní predátori kričia, vydávajú akýsi píšťalovitý trill a výkrik "cue-hihihihi, cue hihi".

Na jednej ornitologickej exkurzi sa nemožno oboznámiť so všetkými druhmi vtákov charakteristickými pre dubové lesy. Nezmienili sme sa o typickom pre lesoparkujúce oblasti sokolov, korytnačka, sivá sova, valčekový valček, zeleň, zlatohlavý a dubový, vrabec, vedúci lesný život, ako aj množstvo iných vtákov. Niektoré z nich sú uvedené nižšie. Pre ďalšie informácie odkazujeme čitateľa na článok G. A. Novikova a spoluautorov vtáčieho lesa na Vorskla a jeho okolí.

Na močiarnej bažine

Nie každý mechový bažine môže poskytnúť potrebný materiál na ornitologickú exkurziu a nie každá návšteva, dokonca aj dobrá krajina, je úspešná. Птицы, обитающие на моховом болоте и в окружающем его лесу, держатся скрытно или распространены крайне неравномерно и поэтому выявляются не сразу. Более или менее полное представление о составе птиц данного биотопа может сложиться лишь в результате неоднократных его посещений. Успех экскурсии во многом зависит от правильного выбора места и времени. Во всяком случае, для первого раза нужна консультация опытного человека, знающего расположение глухариных и тетеревиных токов, места, где могут гнездиться средние кроншнепы и золотистые ржанки, где держатся журавли.

Návšteva mechových močiarov je spojená s určitými ťažkosťami. Zvyčajne sú vzdialené od obyvateľov. Stáva sa to na ceste, niekedy na vysokej teplote topenia. To všetko vyžaduje vhodné vybavenie. Musíme na pár dní odísť s očakávaním, že strávime noc v lese. Je veľmi dôležité mať fotoaparát s teleobjektívom a prenosným magnetofónom. Existuje ešte niekoľko dobrých fotografií, ako aj nahrávky hlasov vtákov žijúcich v machových močiaroch. Najvhodnejším časom na návštevu mešity je prvé desaťročie v máji, kedy hľuznatka a čierna tetrova sú stále v plnom prúde a priemerné vlčie maky a zlaté plovry už prišli.

Úspešná exkurzia do močiarov, napriek všetkým ťažkostiam, môže zanechať nezmazateľný dojem. Pružinový obraz prírody v jeho pôvodnej podobe je vnímaný tu zvlášť prudko. Vo všeobecnosti je avifauna mechových močiarov pomerne rôznorodá. Podľa pozorovania E. V. Kumariho sa v Estónsku vyskytuje viac ako 80 druhov vtákov. Takmer polovica z nich tu žije natrvalo. Avšak počas dňa sú vtáky takmer nepočuteľné. Príležitostne počas súčasného letu uverejní svoju monotónnu pieseň, lúčneho koni a opäť ticho. Iba z najbližšieho lesa môžu byť počuť hlasy lesných korčúľ a jednotlivé stanzy piesní.

Moss bažiny sú vo všeobecnosti chudobné v spievajúcich vtákoch. Predstavitelia neohrozených vtákov tu hniezdia: tetrova, žeriavy, pieskovce, denní predátori. Na okraji mechových močiarov, napríklad, malé sokolky, ako je hochlok a merlin, niekedy usadia. Relatívne nedávno v päťdesiatych rokoch sa sokolí svišťania nachádzali v machových močiaroch Leningradskej oblasti av pobaltských štátoch. V súčasnosti sa však tento veľký sokol považuje za zmiznutý z celého centrálneho pásu. Obyčajný orol zlatý a osprej boli typické pre okraje mechových močiarov, ale z väčšiny miest zmizli a ich hniezda je veľmi málo obyvateľov. V podstate teraz žijú pamiatky prírody.

Z spievajúcich vtákov, popri vyššie spomenutom lúčnom hrebete, je typický šedý škriatok. Spieva mimoriadne nepravidelne a je zriedkavý. Je o niečo menšia ako škorica. Dbajte na dlhý chvost. Farba operenia je šedá s bielym, tmavý prúžok prechádza cez oko, biele "zrkadlá" sú viditeľné na krídlach. Sedí na vrchole zakrpatenej borovice, spozoruje človeka z diaľky a keď sa blíži ticho alebo vydal ostré "štyri-štyri", letí do strany v vlnivom letu. Z ostatných spievajúcich vtákov je možné naraziť na žltú konope, lúku a dokonca aj na lúku. Aby ste sa však pozreli na tieto vtáky, nemali by ste prejsť niekoľko kilometrov cez močiar. Na lúkach a poliach ich oveľa viac. Hlavným cieľom exkurzie je navštíviť dreviny a grouse, počúvať žeriavy, nájsť osídlenie stredne dlhé a zlaté plovery.

Na drevo-grouse prúd. Väčšina prúdu tetrova hlucháňa sa nachádza na okraji mechovej močarice, lemujúcej borovicu. Ak je miesto prúdu už známe, je potrebné ísť tam s výpočtom, aby sa chytil takzvaný "odpočúvanie". Skutočnosťou je, že dreva grouses kŕdeľ tokovische aj večer, po západe slnka. Prichádzajú jeden po druhom v značných intervaloch. Na zemepisnej šírke Leningradu trvá asi hodinu počkať od 20.30 do 21.30, kým príde posledný vták. Zvyčajne sa zhromažďuje 7-8 vtákov, ale pre veľké prúdy až 20-25 kohútikov môže niekedy lietať do štvorcového kilometra.

Na "počúvanom" účtovníctve lesných groúsov sa vykonáva. Keď si sedia na stromoch, sú hlučné a krídlami a hlučne praskajú a tento hluk, ktorý sa dá počuť z diaľky, umožňuje určiť počet vtákov, ktoré lietali, a miesto ich pristátia. Malo by sa pamätať len na to, že drevo-tetrova, skôr než sa konečne usadí, letí 2-3 krát hlukom zo stromu na strom.

V očakávaní hlbokej trávy nedobrovoľne tuhého ucha. Tam môžu byť nielen dreviny grouses, ale v lese za súmraku len zvuky pomôcť určiť, ktoré vtáky žijú okolo. Obvykle je dlhá doba ticho. Niekedy niekoľkokrát píšťalí píšťalka, v hokeji, horkája, lejak, leštený a tichý, potom sa ozve kričí drak kačacieho draka, volajúceho na draky, a po chvíli to znie, a v blízkosti je jazero.

Nakoniec je počuť nájazd prvého tetrova. Čoskoro druhá sedí veľmi blízko k vrcholu borovice s hukotom a hneď sa jeho hlasný "uh" počuje (pri zvuku obrázkov, tieto slabiky by mali byť vyslovované, kreslenie vzduchu dovnútra). Rovnaké výkriky prichádzajú zo strany na iné drevo grouses. Chvíľu sa vtáky navzájom zavolajú a potom ustupujú. Oddelené hltane začnú spievať vo večerných hodinách, ale čoskoro zmlknú a sedia na pobočke, o ktorej budú ráno rozprávať. V tejto chvíli môžete počuť výkrik orla, ktorá letí na lov. Teraz sa stala veľkou raritou, ale niekedy sa dokonca usadí aj na okraji močiarov.

Mlčanie vládne v lese niekoľko hodín. V ohni, rozvedený stranou, môžete relaxovať, ale nie dlho. Pred 3 hodinou ráno potrebujete mať čas na to, aby ste sa dostali na to isté miesto, aby ste nezmeškali začiatok zavesenia dreva. Keď sa blíži k tokovisku, počuje vzdialený výkrik sovy dlho nosovej "yyyyyyyy" alebo křiklavý hlas hada.

Hrudník spieva svoju prvú pieseň v tme. Často ho začína hneď po ostrom, blízkej, dokonca strašidelnej hlave súčasného koza, "gok-crrrr-quo-quo-quo". Tento plač, očividne, vyvoláva hlboké telo na prvú pieseň. Lovci sa niekedy dokonca nazývajú bielou jarabinou ako vodičom prúdu tetrova.


Obr. 28. Stretnutie dreva s tetrova

Spočiatku, drevo-grouse len "balenie", robiť oddelené kliknutia s veľkými intervalmi, ktoré sa potom, postupne stávajú častejšie, premeniť na jednu pieseň. Skladá sa z dvoch častí: postupne sa rozširujúca obratnosť - "pripínanie" a hluchá časť - "otáčanie", tzv. Podobnosť so zvukom, ku ktorému dochádza pri otočení noža. V západnej hrebeňke medzi prilepením a otáčaním sa nachádza takzvaný "hlavný úder" alebo "korkový zvuk" (Hauptschlag - German., Corknote - English), po ktorom vták prestane počuť niekoľko sekúnd. Podľa svojej povahy je to presná kópia zvuku, ku ktorému dochádza pri odstraňovaní korku z fľaše. Naše drevo grouses tiež státie počas otáčania. Niekedy ani nevenujú pozornosť výstrelu, hoci korkový zvuk v ich piesni zvyčajne chýba. Vydáva ju len veľmi málo ľudí žijúcich na severozápade.

Celá skladba trvá asi 6 sekúnd. Môžete to vykresliť pomocou slabík "tk-tk-tkktktktkttrrkl-chfssshsfshsh-chfssshsfshsh-chfsshfchsh". Toto je len približný obrázok. V ňom v podstate neexistuje žiaden samohláskový zvuk. Je to skôr šepot než pieseň. Počuje sa vo vzdialenosti najviac dvesto metrov. Keď je tetrova ležať sediaca, nerobí prestávky a opakuje jednu pieseň po druhej mnohokrát za sebou. Póza súčasného vtáka je mimoriadne charakteristická: hrdlo a chvost sú zdvihnuté vysoko a nasmerované takmer paralelne, biely zobák je pootvorený a vyzerá taktiež, perie na krku vyčnievajú. Avšak v tme môžete zachytiť len kontúry spievajúceho vtáka.

Sotva sa rozbúria, lebo tŕňová drevina (nie všetci) začne lietať na zem, kde sa stretnú s tetřívom. Na stromoch naďalej spieva mladšie, ktorí ešte nerobili hárem. Okolo starých vtákov niekedy drží 3-4 nepočujúcich. Na zemi sú tetrova tetrova obzvlášť horúce, so skokmi. Ženy opúšťajú tokovische pred mužmi. Po svojom odchode spieva ďatelina na stromoch. Aktívny prúd trvá do 6-7 hod. Potom sa objaví volanie - to isté ako vo večerných hodinách a vtáky odletia. Jednotliví muži niekedy aj naďalej spievajú do 10-11 hodín.

Pri návrate z tetrového hojdačka sa súčasná pozornosť rozdeľuje. Všetko je príjemné pre oči a počutie a ako prvýkrát v tomto roku zrazu začnete cítiť skutočný prameň. Už je to v plnom prúde - kvety kvetov vlčiakov, kvitnúce tŕne na suchých hrivách a všade sa počujú hlasy vtákov, ktoré sa prevážajú ďaleko cez vlhký ranný vzduch. Hlasy hlučné píšťalky odrážajú drozdove sestry. Nad bažinatím sa mieria jahňacie snepy.

V lese sa počujú spleti, a niekde v okolí sa bubnuje veľký pestrý datel. Čučoriedky a lesné korčule spievajú a výkriky hmyzu lietajú vysoko vo vzduchu. Avšak ranné hlasy bežných žeriavov, ktoré sú počuť zo strany mechovej močarice, sú charakteristické najmä na začiatku mája. Vždy sú radostne vnímané.


Obr. 29. Duo bežných žeriavov (foto O. Rusakova)

Zvuk, ktorý tvoria žeriavy na jar, je v dvoch typoch. To je predovšetkým ich jarná pieseň, ktorú vždy vystupujú ako duet. Vtáky pozdvihnú hlavu a spoločne kričia: "Skoko-o-rum-skoko-o-rum-skoko-o-rum." Ich pieseň je vedená ďaleko okolo okolia, a v tomto prípade hovoria: "Žeriavy fúkajú svitania". Jarné hlasy žeriavov sú počuť v niektorých hodinách a vždy sa objavujú úplne neočakávane. Ďalšia vokálna reakcia žeriavov - výkričník - je publikovaná po celý rok. Toto je tzv. Turdling. Vykonáva sa aj duet. Jeden z vtákov kričí "kurčatá", iný, ozývajúci sa, okamžite pridá "ly". V dôsledku toho je počuť jediný signál "ako sliepky". A len keď je žeriav osamelý, jeho volací signál sa ozýva ako "sliepky". Niekedy je možné sledovať a tancovať žeriavy. Vrúcajúc krídla, vtáky zábavne skákajú alebo bežia veľkými krokmi pozdĺž určitej časti močiarnej oblasti a sprevádzajú ich akcie hlasnými výkrikmi. Niekoľko vtákov je často zapojených do tanca.

Prúd prúdu. V dopoludňajších hodinách, mechové močiare na niektorých miestach doslova bzučia z hlasov žetónov. Ak ignorujeme tresky, potom sú na prúde počuť tri druhy zvukov vychádzajúcich z mužov: "mumlávanie", ktoré sa nesie najviac, "chuf-fucking", ktoré sa počuje iba príležitostne a nakoniec "vyletí". Posledný zvuk nie je priamo spojený s prúdom. To je možné počuť v rôznych ročných obdobiach. Toto je alarm. Keď je čierna tetrina niečo poplašená, vytiahne sa von a trochu nazálne a lisovaním kričí "ku-ka-karrrka". Mumbling, ak počúvate oddelené blackcock, má charakter skutočne zdobené pieseň, opakované mnohokrát za sebou. Môže byť reprodukovaný veľmi nízkym vibračným píšťalom: "Bubububu-oo-oo-oo-oo-oo." Ak niekoľko grouz spieva naraz na jednom mieste a 10-15, niekedy aj 25, sa môže zhromaždiť, potom sa piesne z vtákov spájajú do bežného bzučiaka. A čím viac žihľavy na prúde, tým viac priťahujú ženy z väčšieho územia. To je biologický význam skupinového tokenu. Tam, kde je čierna tetrova malá alebo je prúd zlomený, hovoria muži jeden po druhom.

Je ťažké pristupovať k bežnej tetrovi, sú veľmi opatrní. Pozerajte sa na to, čo sa odohráva v chatrčoch, ktoré boli predtým nainštalované. Hovorí o černohláve od 3:00 do neskorého rána. Niekedy spievajú večer, ale nie dlho.


Obr. 30. Súčasný grouz (foto E. Golovanov)

V chatrči by mal sedieť v noci, v pol druhej. Priblížte tok prúdu v úplnej tme. Predchodcovia príchodu sú často hlasy drozdov. Pri príchode k čiernej tŕstite možno počuť len píšťalku ich krídel. Potom je tu úplné ticho. Po nejakej dobe, v tme, sa počujú hlasné "chuffy" prvej čiernej tŕstia. V odpovedi sa ostatné okamžite chuffujú, každý niekoľkokrát. Potom všetci padnú ticho, sedia, počúvajú. A zrazu, ako keby sa to stalo, všetci začnú mumlat - a prúd sa kvílí.

Ráno, keď vychádza slnko, sa otvorí prekvapivo krásna pohľad. Poklopili hlavami nadol a rozširovali ich chvosty v lire, veľké červenoplutvé vtáky sedia v bažinách v rôznych pódiách. Ich vo všeobecnosti tmavé perie na slnku odlieva modrý lesk. Neustále sa otáčajú, akoby ukazovali jasnú bielu spodnú časť chvosta. Niekedy sa striedavo, s hlukom, zdvihnúť sviečkou a opäť si sadnúť. Často to robia, keď sliepka preteká nad prúdom. O 8-9 hod. Sa čierna talupa postupne opúšťa tokische.

Waders močiare. Najtypickejšími vtákmi horských močiarov z vodných tokov sú zlatý plovník a vlčiak. Obvykle sa usadzujú polokononiálne, to znamená niekoľko párov vo vzdialenosti 50-80 metrov od seba. Ako zástupcovia tundrovej krajiny, obidva druhy v stredných šírkach hniezdia iba v rozsiahlych močiarnych močiaroch. Zlaté klenby sa radšej usadzujú v úplne otvorených priestoroch, kde rastú brusnice a mravec, stredné koryty obývajú močiare, ktoré sú niekedy zarastené malými borovicami a trpasličími brezovými stromami. Nájsť miesta hniezdenia týchto vtákov nie je ľahké. V rozsiahlych oblastiach močiarov sú ich sídla zriedkavé. Musíte ísť pár kilometrov predtým, než sa nájdu vtáci. Dva poddruhy týchto vtákov hniezdo v severozápadných regiónoch a pobaltských štátoch: južné a severné. Ten je charakterizovaný bielymi pruhmi na bokoch krku (tento detail by sa mal skontrolovať).

Na začiatku jari, krátko po príchode, tečú zlaté vývrty v skupinách. Vtáky sa kladiť alebo ostrie narovnať, akoby ukazovali tmavé spodné telo. Po tom, ako ženy sedia na hniezdach, začínajú muži jeden po druhom. Robia lety a sprevádzajú ich hlasným píšťalkom. Keď lietajú nad miestom, potom plánujú, potom sa ponáhľajú vysokou rýchlosťou, niekedy sa vznášajú na jednom mieste a tlieskajú krídlami.

Stredné kočíky hovoria aj na zemi a vo vzduchu. Ich súčasný let je sprevádzaný pesničkou, ktorá má charakter vysokého trilku. Dolu na zem zaujímajú zaujímavé postavy: hádžu si hlavu späť, rozdeľujú krk, zatláčajú zobáky proti nim a celú dobu vydávajú dlhé výkriky.

V posledných desaťročiach sa začali presunúť do vyvýšených rašelinísk z polí. Tento sendvič má mimoriadne silný hlas. Jeho pesnička, zverejnená počas herného letu, znie ako deň aj noc. Je to ťažké vyjadriť slovami. Začína pomerne nízkymi, postupne stúpajúcimi a trúbiacimi, pretiahnutými zvukami a potom sa zrýchľuje, mení sa na vysoký trúchajúci trik, ktorý sa nakoniec znižuje. Je ľahké naučiť sa veľký vzpriamený vzhľad. Jedná sa o veľký vták s veľmi dlhým zakriveným zobákom.


Obr. 31. Great Curlew (foto Y. Pukinsky)

V oblastiach susediacich s morskými oblasťami, v mechovej močiare, je veľmi zriedkavé, môžete nájsť veľké vreteno. Hovorí tiež vo vzduchu a vydáva hlasné výkriky "krviityyu, krvii-tyuyu". Tento sandpiper má veľmi dlhý priamy zobák a jasne červenú farbu krku, hrudníka a úponica.

Tam, kde mechová bažina hraničí s lesom, sa v blízkosti potokov alebo malých jazier nájdu dva druhy piesočných pieskoviek: veľká ulita a chernysha. Prvý z nich, letiejúci nad hniezdnym miestom, dlho kričí: "Victor, Victor, Victor." Druhý oznamuje okolie s hlasnými jubilantnými zvukmi, "tiklyuy-tiklyuy-tiklyuy, tiklyuite-tiklyuyte". Letí vysoko nad lesom v kruhoch, Chernysh opakuje tieto frázy rýchlo, jeden po druhom, mnohokrát za sebou. Chernysh - malý vták, veľkosť škorca. Keď je vystrašený z terénu a vystupuje, vydáva vysoké "ki-ki-ki" alebo "jahňacie jahňacie". V tomto momente je biely previs pozoruhodný, zreteľne sa odlišuje od takmer čiernej farby chrbta a krídel.

Takmer všetci vtáci mechových močiarov, ktorých sme spomenuli, majú veľký význam predátori, ako aj tetrova, žeriavy a pieskovcové mydlá, s ktorými sme sa stretli počas exkurzie. Ich celkový počet sa postupne znižuje a niektoré druhy sú na pokraji vyhynutia. Dobrá pohoda týchto vtákov závisí výlučne od stavu mechových močiarov a ich okrajov, ich zachovanie je jednou z dôležitých úloh ochrany našej prírody.

V poliach a suchých lúkach

Polia a suché lúky vo všeobecnosti nie sú bohaté na spevníky. Musím povedať, že sa stávajú čoraz menej a menej vďaka používaniu metód mechanizovaného poľnohospodárstva. Medzi poľnými vtákmi, ktoré skutočne dobre spievajú, môžete pravdepodobne poukázať iba na žraloky a predovšetkým na poľné a stepné vtáky. Ich jarné spev je pozoruhodné svojim zvláštnym šarmom. V oboch druhoch existuje tendencia napodobňovať vedľajšie zvuky, ale neobjavuje sa to u všetkých vtákov. Aby ste získali zapožičané prvky v piesni skylark, musíte počúvať viac ako jedného vtáka.

Pole lark, stúpajúce do vzduchu, spieva niekoľko minút. Potom, takmer na pevných krídlach, začína klesať nižšie a nižšie. Nakoniec sa zvuky rozplynú a šľahač, ktorý sklopí krídla, padá na zem. Po nejakom čase znova vystúpi s piesňou do vzduchu z približne rovnakého miesta. Niekedy šialene spievajú na zemi, sedia na kameňoch alebo hrbole, ale to sa deje iba v skorých ranných hodinách alebo v silnom vetre, keď nie sú žiadne vzostupné prúdy vzduchu, ktoré pomáhajú larkovi urobiť let.


Obr. 32. Štěrkovitá (obr. A. Komarová)

Ostatné žarty tiež spievajú vo vzduchu. Väčšina z nich žije v lesných-stepových a stepných oblastiach našej krajiny. V lese-stepnej zóne v poliach môžete počuť hlasné a veľmi pekné spievanie stepnej lark. Je oveľa väčší ako pole. Maľované v šedo-pieskových tónoch, ale na chrbte má dve čierne škvrny alebo čierny golier. Keď spozorujete speváka vo vzduchu, nedobrovoľne si všimnete, o koľko pomalšie klapky jeho krídla v porovnaní s lúčmi. V juhovýchodnej časti európskej časti ZSSR sa nachádzajú aj v stepi a polopustoch. Его узнают по рыжей шапочке на голове и белым пятнам на крыльях, которые бросаются в глаза, когда птица перелетает с места на место. Однако наиболее обычный из жаворонков, обитающих в южной части средней полосы России, - хохлатый. На север он проникает до Псковской области. Свою несложную песню он тоже издает, как правило, в воздухе. При этом летает он невысоко и довольно беспорядочно. Его "хихикающий" голосок послужил поводом называть его на Украине посметюшкой. Хохлатый жаворонок - обычная птица задворков и пустырей.


Рис. 33. Хохлатый жаворонок (рис. А. Кондакова)

Medzi larkami, ktoré neustále vystupujú a sedia na zemi, na poliach si môžete niekedy všimnúť malý šedivý vták, ktorého spev sa skladá z krátkych prerušovaných zvukov. Ona tiež spieva v pohybe, ale nezvyšuje ako lark, ale letí pozdĺž jemnej krivky. Toto je poľný kôň.

Zo spievajúcich vtákov, ktoré sa často nachádzajú medzi poliami, upozorňujeme aj na ohrievač, ktorý sa často nachádza v blízkosti ciest. V oblastiach, kde sa nachádzajú trvalé trávy, sa niekedy zožltajú žlté vrásky a lúky, ale o nich budeme hovoriť neskôr.

Medzi nevoryobinskými vtákmi v juhovýchodných regiónoch na stepných lúkach, v blízkosti ústí riek alebo v depresiách nájdete stepní okraj, ktorý sa na mnohých miestach stal zriedkavým. Tento zástupca vetroňov v lete je viac ako veľká lastovička ako brod. Ľan má dlhé úzke krídla, vidlicovitý chvost a krátky zobák. Hniezdi sa zvyčajne v kolóniách. Veľa šťastia - stretnutie so slimákom, keďže jeho počet drasticky klesol. Je pravda, že v poslednej dobe došlo k utužovaniu informácií z regiónov Saratov, Rostov a Voronezh. Bustardy prispôsobené na chov mláďat v obilných poliach a ich počet sa začal zvyšovať.


Obr. 34. Looney pole (1) a lúka (2). Na ľavej strane, na pravej strane - ženy

Veľmi zaujímavé manželské hry Looney. Títo dravci s dlhými krídlami, podobne ako čajok, sa zvyčajne pohybujú nízko nad zemou. Počas obdobia tokenu však niekedy stúpať vysoko, potom rýchlo klesať a prechádzať za sebou. Zároveň sú počuť hlasné výkriky. Najčastejšie sa musí pozorovať polia a lúky. V obidvoch druhoch sú muži sivé vyššie, iba konce krídel sú čierne. Samice sú hnedé, s bielym nadhvostom. Je ťažké rozlíšiť ich. Vyvolávací výkrik je podobný a znie ako "Pyrrr.". Pri stretnutí s mužmi sa musí pozerať cez ďalekohľad na krídle. Ak sa tiahne tmavý prúžok pozdĺž jeho základne, potom je to lúka. Zachytáva sa na vlhších miestach ako poľa a patrí v podstate do fauny povodňových plání.


Obr. 35. Krupica (foto A. Malchevsky)

Pre polia a suché lúky sú dvaja predstavitelia kuracieho družstva: sivá jarabica a prepelice, ktorých párenie píšťala je "fit-pilvit" v lesopestovnej zóne, je možné počuť od mája do polovice augusta. Mužské prepelice je možné ľahko chytiť a chytiť v sieti. Stačí sa postarať o všetko, čo potrebujete vopred - krupicu, siete a krúžky pre zvonenie vtákov. Keď počuli imitácia ženského hlasu - tenká dvojitá píšťalka, prepelica, ktorá urobila niekoľko letov, spěchá na zvuk a rozbehne sa k sieti roztiahnutej na tráve. Ako sa blíži, začne meniť charakter svojej piesne, ktorá teraz má zmysel volania k partnerovi. Stúpa "na špičkách" a rozťahuje sa na krk, robí dvojitý nízky zvuk "v čase", ktorý sa okamžite zmení na bežnú pieseň. V tomto okamihu a musíte skákať, kričať a vrhnúť čiapku. Vystrašená prepelica vyrazí a zasiahne sieť.

Jedným z najbežnejších vtákov polí a lúk je lapwing. Relatívne nedávno sa usadil na severe, kde zvládol všetky vhodné stanice. Teraz môžeme nájsť mieň ležiaci v predmestských poliach, v lúkach pozdĺž riečnych údolí. Hrozne a mláďatá sa našli aj na poliach okrúhlice. Preto na jarnom ornitologickom exkurzii nie je ťažké sa zoznámiť s aktuálnymi letmi a piesňami. Je ťažšie pochopiť pravidelnú postupnosť vo svojich pohyboch. S chrapľavým a strašným plačom: "Čí-vi", ktorý sa preháňa a šumí krídlami, preleje cez určitú časť lúky. Z času na čas sa spadne do vzduchu a robí štyri zvuky: "kui-kiuku-kui". Posledný výkrik sa vždy zhoduje s rolkou.

Na brehoch vodných útvarov a v povodňových oblastiach

Zalievanie riek s ich povodňovými lúkami a húštami kríkov je oveľa bohatšie na vtákoch ako na poliach. Avšak väčšina vtákov, ktorí tu žijú, sú neskoro migranti. Preto je lepšie vyraziť v prvej polovici júna. Rôzne druhy žobrancov a cvrčkov, pastieri a vetvičky vibrujú a spievajú najsilnejšie v noci a špeciálna nočná exkurzia je potrebná na spoznanie ich hlasov.

Pobrežný pás. Počas dňa, na brehoch riek a jazier, zarastených s mokraďovou vegetáciou, možno najčastejšie môžete nájsť zaklínadlá. Vták bol pomenovaný tak, že na tmavé a ľahké pozdĺžne pruhy na hlave, charakteristické pre jazvec. Spievanie tohto bubeníka sa skladá z vysokých píšťaliek, štipľavých a ostýchavých výkrikov, ktoré sa rýchlo striedajú a publikujú v neurčitom poradí: "Cyri-Cyr-tereter-tereter (niekedy veľmi dlhý) Chip Chip Tr-Tr-Tr Kli-lily-Kli-lily, chi. Často v pieseň jazvec môžete zachytiť zvuky odobraté z iných vtákov - brodivé, žlté wagtails, atď. Mimics jezera a škorica, úzkosť v hniezde, veľký pestrý ďateľ a ďalšie vtáky. Zvyčajne je úplne utajený a pri spievaní sa tento zvlhčovač volí na vysokých vetvách kríkov alebo sedí na najvyšších rákosoch, akoby sa snažil ukázať. Niekedy jazvec letí. Počas letu sa pieseň nezastaví. Po preletu na nejakú vzdialenosť pomocou demonštračného letu sa znova zakrýva v húštinách trstiny. Barsuchok je jedným z najaktívnejšie spievajúcich vtákov na brehoch nádrží. Jej pesnička môže počuť deň aj noc od príchodu do konca júla.


Obr. 36. Marsh borbler (obr. A. Komarová)

To je docela obyčajné v riečnych záplavových oblastiach a ďalších druhoch močiarov. Je veľmi rozšírený a nedávno prenikol na sever na juh Karelia. Jej napodobňovacie schopnosti sú ešte výraznejšie ako imigrantské schopnosti. Pieseň je príšerný, veľmi rôznorodý a melodický chirp, ktorý sa skladá z kombinácií hvízdavých a praskajúcich slabík, ako aj signálov od rôznych vtákov, presne kopírovaných. Jedná sa o malého olivovo zafarbeného vtáka so svetlým dnom, rýchlo v pohybe. Zachováva sa v zóne krovia nivy. Nachádza sa tu aj v starých parkoch. Vo všeobecnosti je pre ňu charakterizovaná nočný spev, ale často je jej hlas počuť počas dňa, aj keď v priebehu dňa spieva menej jasne.


Obr. 37. Kardiolista (obr. A. Komarová)

Najväčší zvlhčovač - drozd - možno počuť aj počas dňa exkurzie. Stojí pri rieke alebo jazere a spieva, sedí na trstine alebo v kríkoch naplnených vodou. Má silný, drsný hlas. Piesne začínajú vždy s nízkymi zvukmi, ktoré sa striedajú s ostrými výkrikmi a postupne sa stávajú vyššou. Skladá sa z 5 až 6 balíčkov zvukov, ktoré nasledujú bezprostredne za sebou: "Careker-Krakra-Krakru-Kirikiri-Kiki".

Jeden zo zástupcov kriketového klanu, kričaťka svietnikov, spieva pri vodách na trstinách alebo stonkách. Jeho pesnička je tiež často počuť počas dňa, aj keď on ako všetky ostatné cvrčky je nočný spevák. Podľa povahy piesne je veľmi podobný obyčajnému kriketu. Nesmú sa však zameniť, pretože sa držia úplne odlišných staníc. Navyše, krikľatka má rovnomerne červeno-hnedú farbu na chrbte, zatiaľ čo v bežnom svete je ľahšia a bodkovaná s tmavými pozdĺžnymi bodmi.

Na brehu rieky alebo jazera v trstinách alebo húštinách vŕbových kríkov pri vode sa často vyskytujú nezmyselné zvuky pripomínajúce vrabce. "Ji-ji-tri-turi-ji-tri". Pravidelne sa opakujú v pravidelných intervaloch. Spieva trstina, ktorá je extrémne rozšírená. Stále sedí na vetve kríkov. Veľkosť ovsených vločiek s vrabcom, v farbe peria čierna hlava a hrdlo, jasné "chĺpky" a golier sú zarážajúce.

Medzi húštinami rákosu a trstiny na oknách vody sú niektoré pastierskych vtákov - maľované v tmavých tónoch hlodavcov a močiarov. Líšia sa veľkosťou a farbou zobáku a farbou holého plaku na hlave: veľká bočnica má biely štítok, malý močiar má červenú, rovnako ako zobák.

Tu môžete tiež vidieť draky rôznych kačiek - mallards, whistlers a crackers. V júni obyčajne ženy už sedia na hniezdach alebo vedú plodiny a draky stále naďalej chvália svoj svadobný odev. Už idú do malých skupín predtým, než lietajú na molt. Vyznačuje sa aj pobrežnými húštami potápania - chocholatými a červenohnedými. Nie je ťažké ich rozlíšiť. Hrebenatka je čierna, s jasnou bielou stranou, hrebeňom na hlave a žltým okom. Grécky potápanie s gaštanovou farbou má hlavu a krk, svetlošedú chrbát a tmavú hruď. Navyše, potápanie s červenou hlavou má hlasný, zreteľný hlas. Jeho výkriky "ke-rere" však nie sú veľmi často počuť. Chomgi sú viditeľné na vode, bažina močiar môže niekedy lietať cez trstiny, čajok a ryby lietať nad vodou. Ich opis je uvedený v iných častiach knihy.

Tam, kde sú breh rieky alebo jazerá zbavené hustých húštín, biele kolienka, ktoré sú známe všetkým, sa držia, niekedy sa do oka upúta malý pieskovec. Obidva druhy majú podobný zvyk kontinuálne čerpať svoje chvosty. Vŕšky sedia na kamene vyčnievajúce z vody alebo bežia v malých, mlynských schodoch pozdĺž plytkých vôd. Kulík-nosič sa správa približne rovnako, ale neustále letí z jedného úseku pobrežia do druhého, takmer sa dotýka krídel vody. Často však vykonáva svoju jarnú pieseň. Jedná sa o veľmi zvukový a ďalekosiahly triel, ktorý sa skladá z jemných pískaných zvukov, ktoré sa nepretržite navzájom sledujú: "titistitititistickosť". Nosiče sa nachádzajú všade: na pobreží, na brehu jazera a rieky, na lesných peřejích a potokoch. Je menšia ako škorica, nahnevaná nad bielym dnom, s tmavým kvetom na bokoch hrudníka.


Obr. 38. Malý výhon na piesku (foto Yu Pukinsky)

Ak sú na brehoch riek a jazier piesčité alebo kamienkové údolia, potom vždy vidíte malý výhonok. Jedná sa o malý krátky oči piesočnatec s bielou škvrnu na čele a tmavý golier. Nižšie je biela, na vrchole namaľovaná farbou piesku. Vďaka výbehu semien rýchlo potiahne pozdĺž pobrežného pásma a vysloví svoj výkrik "i-i-i-i-i-i". Počas párovania letov, vykonávaných kruhmi nízkymi nad zemou, poskytujú zuikas rovnaký signál, ale častejšie. V súvislosti s rozvojom pláží, malý plover postupne opúšťa pobrežný pás a pohybuje sa do voľných pozemkov a predmestských skládok.

Lúky. Údolní lúky riečnín a kochkorniki niekedy sú veľmi rozsiahle. V tomto prípade môže byť vtáčia fauna, ktorá ich obýva, veľmi bohatá a niekoľko desiatok druhov. V tejto oblasti sa najčastejšie vyskytujú žlté brilianty a lúky. Spievanie týchto vtákov je tiché a netypické. Yellow Wagtails v podstate nemajú skutočnú pieseň. Sedia na vysokých stonkách lúk trávy alebo na vetvách kríkov, ktoré majú krátke túžby alebo chatovanie na neurčito. Muži, plytnutí, lietajú z jedného krbu do druhého, ako keby špeciálne preukazovali žiarivo žltú farbu spodnej časti tela.


Obr. 39. Laktový sekáč (foto Y. Pukinsky)

Lúkové púčiky tiež neustále sedia na vysokých trávach. V tvare tela sú presne opačným smerom od bačkôl - chrumkavých a krátkych. Pri sfarbení bielych pliec, svetlé obočie a tmavé pásy prechádzajúce okom sú zjavné. Horné telo je tmavé, dno je svetlo s ružovo-hnedým povrchom na hrudi. Veľkosť prenasledovania je menšia ako vrabec. Keď sa strach, vták letí nad zem. Pieseň lúka naháňať je krátka chirping fráza, v ktorej, aby ste boli opatrní, môžete počuť zvuky pripomínajúce rýchle beaty štrk. Niektorí chaseri niekedy napodobňujú hlasy iných vtákov.

Ak sa na lúke rastú kríky, potom tu môžete počuť spev šedého hada, šošovku, obyčajnú ovsenú kašu a stretnúť sa s Shrike-Zhulanom. Napriek tomu, že posledný druh patrí do skupiny spievajúcich vtákov, napriek svojmu ponurý vzhľad možno okamžite povedať, že Zhulan vedie predátorský spôsob života. Jeho silný zobák s hrotmi na hornej čeľusti jej umožňuje vyrovnať sa s jaštermi, volesmi a malými vtákmi. Škriatka uvrhne svoje obete na ostré feny a slzy z ich hlavy. Predátorská činnosť červenohnedých sa zvyšuje v nepriaznivom počasí, kedy sa znižuje aktivita hmyzu, pre ktorú prevažne loví. Neexistuje žiadna pravidelná demonštračná pieseň tohto škriháka. Príležitostne sa skrýva v kríkoch a ticho spieva, napodobňujúc hlasy rôznych vtákov. Iba vo chvíli, keď sa o seba stará o ženu, muži, ktorí sú v jej tesnej blízkosti, hlasitým hlasom škrípajú, rozhnevajúc sa pózuje: roztiahne sa strunou, vytiahne si hruď, potom sa uviaže a pod.

Na vlhkých lúkach, ktoré sú pokryté vzácnymi kríkmi, je často počuť veľmi originálna a ľahko spomenutá pieseň Dubrovníka. Skladá sa z postupne sa zvyšujúcich melodických stanzov: "do Khiluhilu-Khilikhili-Tilitili-Chuchu". Skladba sa veľmi líši, ale je vždy možné rozpoznať pohľad z nej. Muž z Dubrovníka má tmavú gaštanovú hlavu, žlté brucho a hrudník, cez ktorý je tmavý prúžok. Vták sedí na prominentnom mieste a nekonečne píšťal svoj motív, zakaždým ho vyťahuje nahor.


Obr. 40. Muž Shrike-Zhulan (foto A. Malchevsky)

Rozsiahle riečnaté lúky priťahujú veľa bradavíc: turuktanov, snipe, veľké korytnačky, bylinky a fi-fi. Snipe niekedy symbolizuje počas dňa, ale je lepšie ho počúvať na nočnom výlete. Korytnačka je teraz menej a menej hniezdená v lúkach, kde je narušená a častejšie sa začína usadzovať v močových močiaroch. Pre herbalistov sú však naďalej hlavnými hniezdiskami rozsiahle riečne nivy a jazerné lúky. Herbalistická pieseň dáva otvorenej krajine osobitnú chuť a zvyšuje jej monotónne pôvab. Znie to docela melodicky a môže byť znázornené rýchlo sa opakujúcimi slovami "grass-grass-grass-grass-grass". Triky bylinkovi, podobne ako väčšina sandpipers, vo vzduchu. Počas skladby visí na jednom mieste a potom začne letieť znova cez určitú oblasť vo výške 15-20 metrov. Pri pohľade na bylinku pomocou ďalekohľadu môžete vidieť červené nohy, bielu chrbát a biele "zrkadlá" na krídlach. Kulík fiu, tokuya, letí cez lúku je zvyčajne veľmi vysoký. Niekedy sa ponáhľa zo strany na stranu a robí krátku pieseň. Podľa všeobecnej povahy zvuku to pripomína pieseň lesnej škvrnitosti a môže byť prenášaná slabiky "pi-pi-logy-logy-logy". Sedí na zemi, fi-fi sa pohne chvostom ako nosičom. Počas letu môžete vidieť biely horný chvost. Všeobecná farba je hnedasto-šedá v pestrej.


Obr. 41. Crake (foto A. Malchevsky)

Aj keď poľovač poľova a noci najrýchlejšie kričí, jeho hlas sa často vysiela počas dňa. Nemôže byť zamieňaný s ničím. Prakticky a celkom rytmicky opakuje chrobák poľský svoj nesúrodý počet "rrya-rarya-rarya-rarya" bezpočetkrát. Niekedy vták zdvojnásobí zvuk a potom sa píseň ozve ako "rar-rahr, rah-rahr." Crakeov hlas sa rozprestiera nad okolitými lúkami a možno ho počuť viac ako kilometer. Súčasný vták sa môže priblížiť k sebe, ale nie je ľahké ho vidieť, pretože sa vždy ukrýva v tráve. Odrazí sa veľmi neochotne. Na napodobňovanie svojho hlasu (pomocou magnetofónu) sa blíži a v tomto prípade je možné rozoznať túnu. Je to o veľkosti želva-holubice, iba plochá zo strán a na dlhých nohách. Oči-červené tóny perie sú zarážajúce.


Obr. 42. Turukhtan v manželských šatách (foto Yu Pukinsky)

Ak máte dostatok šťastia, že sa stretnete so skupinou hovorcov na mokrej lúke, môžete získať veľkú radosť. Nemôžete sa na ne pozerať bez emócií. Udržujú úzku skupinu, v ktorej je asi desať jasne maľovaných mužov. Módne oblečené ženy chodia samy. Muži legrační skok, klapky ich krídla, bojovať predstavuje, otočiť na jednom mieste. Potom zrazu, ako keby sa to stalo, zmrazili v tichej scéne. Keď prichádzajú nové vtáky, nie nevyhnutne samice, celá spoločnosť znovu ožíva. Turukhtany zvuky takmer nevypúšťajú. V priebehu skokov sa počujú iba tlieskajúce krídla. Turukťania bojujú vo všeobecnosti trochu, častejšie napodobňujú boj. Ich svadobný odev je príkladom mimoriadneho polymorfizmu: neexistujú dva identické muži. Farbenie peria obojok, hlavy a spodnej časti - najviditeľnejšie časti tela je obzvlášť rozmanité. Existujú vtáky s čiernym, červeným, okrovým, šedým, rôznorodým obojkom. Stručne povedané, každý muž je individuálny, vyznačený prírodou svojou vlastnou farbou.

V bielej noci

Existuje niekoľko druhov vtákov, ktorých spevná aktivita vrcholí počas obdobia bielej noci. Toto sú slávnosť, rôzne druhy žrebčíkov a cvrčkov, rovnako ako pasáčikoví chlapci - crake a crake. Všetci žijú pri pobreží nádrží a spoznajú najlepšie svoje hlasy v údoliach riek a jazier. Z lesných vtákov v dobách bielej noci sa často počujú sovy, rovnako ako nočný jar. Sovy už majú v tejto chvíli kurčatá. Stále zostávajú plodom a neustále sa prekrývajú. Nočná pieseň musí byť počúvaná v borovicovom lese. Tu nájdete aj plody dlhoočkovaných sov. Najjednoduchšie je nájsť kurčiat šedej sovy v starom parku alebo v dubovom lese. Počas bielej noci je počasie obvykle tiché a bezvetrie, ucho je ostré, takže aj vzdialené zvuky sú vnímané celkom jasne. Vtáky v tejto dobe spievajú dlhú dobu bez prerušenia a nechajú ich blízko k nim na krátku vzdialenosť. Väčšina z nich dokáže priniesť návštevníkov blízko. Blízkosť vtákov a všeobecné tajomstvo situácie spôsobujú, že ľudia hovoria ticho takmer šepkajúc.

O spievaní svietnikov. V severných zemepisných šírkach je spievanie svietnikov spojené s kvitnutím fialovej a bielej noci. Если маршрут ночной экскурсии проходит вблизи сырого мелколесья или зарослей кустарников у реки, то здесь почти обязательно мы услышим пение соловья. На него нельзя не обратить внимание. Оно чрезвычайно громкое. Некоторые части соловьиной песни среди ночной тишины бывают слышны очень далеко. Поражают удивительная сочность, глубина, широкий диапазон воспроизводимых звуков и какая-то торжественность исполнения. Песня соловья состоит из хорошо различимых колен - повторяющихся высвистов и раскатистых трелей.Slávka začína pomaly, ale vždy končí zrýchlením. Ak nie je niekto narušený, spieva jednu pieseň za druhou takmer bez prerušenia. Slavík intenzívne spieva, ak hrá na vlastnej kazetovej nahrávke svoju vlastnú pieseň. V tomto prípade môže lietať veľmi blízko a spievať vo vzdialenosti 2-3 metrov. Slávnosti vykonávajú oddelené kolená skladby v konkrétnom poradí. Začiatok a koniec sú najdôslednejšie, nočná slávnosť môže zmeniť strednú časť skladby. Znamená to, že repertoár každého speváka je oveľa širší ako to, čo ho v jednej skladbe vykonáva.

V minulom storočí, kedy bol obsah svietnikov v klietkach v móde, prilákali mnohým amatérom taverny a čajovne so svojím spevom. Znalec piesní slávnostného kmeňa dostal každý kmeň špeciálne meno: "iniciatíva", "potrubie", "kukushkinský let", "zamotanie", "drozdik", "žeriav", "sandpiper", "frakcia", "knockoff", "trofle" atď. Okrem toho v závislosti od charakteru zvuku získalo každé koleno ďalšie meno. Napríklad, medzi "potrubia" rozlišoval "Lesheva potrubia", "poľský", "zalievanie". Podrobnejší popis kolená sa nachádza v knihe "Songbirds" IK Shamov.

V Leningrade sú kolená v piesňach sviatkov zvyčajne usporiadané v nasledujúcom poradí: "fyuit-fyuit (" iniciatíva ") - tu-tu-tu - tiklyuy-tiklyuy (" kulik " hochocochechny ("stukotnya") - trrrrrrrrrrrrrrrrtsy ("zlomok") ".

Stará mená kolená sú zaujímavé v tom, že mnohé z nich charakterizujú pieseň slávnej nohy ako do istej miery napodobňujúce. Slavík často obohacuje svoju pieseň o zvuky, ktoré počuje, aj keď ich vždy vykonáva v svojom vlastnom režime. Napriek tomu niektoré jeho kolená pripomínajú hlasy jarných plesní, kukly žien, čierneho ďateľ, piesní drozd a iných vtákov. Jednotlivé nočné oslavy v regiónoch Moskva, Leningrad a Pskov pomerne dobre napodobňujú Horkian woodcock. Na druhej strane poznamenávame, že blízky druh - južná sýpka, ktorá žije v západnej Európe, na Kaukaze a v horách Strednej Ázie, je tiež náchylná k ozvenám, hoci jej pieseň nie je taká krásna ako jej severný náprotivok.

Pieseň starých nočných prstov je silnejšia a rozmanitejšia ako mladí, ktorí často neisto a nepochybne spievajú. V jednej piesni sa medzi nocľahármi zvyčajne vyskytuje 6-8 kmeňov, ale niekedy sa stretávajú aj speváci, ktorí vykonávajú 12 alebo viac kmeňov. Listová nahrávka piesne jedného z nich, ktorý kedysi žil v parku Lesníckeho ústavu (v súčasnosti v parku lesníckej akadémie S.M. Kirov), bol v tom čase od D.N. Kaigorodova a je uvedený v jeho slávnej knihe "Od kráľovstva vtákov ".

Sonorita a rozmanitosť melódií sa dosahuje v noci v druhom alebo treťom roku života a potom iba vtedy, keď majú mladí vtáci možnosť počúvať pieseň starých. Keď v okolí nie sú žiadni dobrí speváci, nočné oslavy sa nikdy nenaučia spievať skutočne. Napríklad je známe, že na začiatku minulého storočia boli kurskské oblúky najcennejšie. Avšak, ako informuje I.K. Šamov, už v 30. rokoch začali kurskové slávnosti oveľa horšie. Po tom, čo sa Kursk Černigov a poľština stali slávnymi, ktorých skladby sa čoskoro zhoršili. Potom prišiel do módy takzvaný Earl of Nightingales. Píseň slávnej noci bola samozrejme nie príliš chudobná, ale v miestach tradičného zajatia, kde boli zachytení starí a najlepší speváci. Keďže mladé sviatky nemali nikoho, kto by prijal skutočnú pieseň, ich spev sa postupne zmenil na chrastítko a klepanie - koleno, ktoré je zvláštne pre nočné prsty, zrejme veku, a vyrastajú bez toho, aby sa učili.

Je charakteristické, že kvalita spievania v kurskových nočných hodinkách klesla čoskoro potom, čo sa na moskovskom trhu stali vysoko cenené. Pre prvotriedneho speváka obchodníci v týchto dňoch zaplatili až 2 000 rubľov. Nárast cien viedol k tomu, že vtáky videli stovky vtáčikov, ktorí sa najprv ponáhľali do miest, z ktorých boli priviazané vtáky, ktoré získali osobitnú slávu. V dôsledku toho sa výrazne znížila kvalita spievania slávnej nohy.

V dobe bielej noci sa už počujú večerné oslavy 8-9 hodín, ale väčšinou zaznievajú za súmraku, keď zomrie spievanie drozdov. Po polnoci je pieseň už nepravidelne rozdelená.

Piesne záhradníkov a cvrčkov. Uprostred noci, keď oslnené tmy zmiznú, začnú aktívne spievať rôzni žobranci a cvrčky. Niektoré z nich sme už predtým stretli. Naše myšlienky o spievaní týchto vtákov však nebudú úplné, ak nebudeme počúvať piesne záhradníka. Je potrebné ju hľadať na relatívne suchých miestach - na hraniciach lesa pokrytých kríkmi alebo na rastúcom odlesňovaní. Často spieva aj v záhradách a parkoch a na prerastených kopytách v obciach.

Záhradný kováč spieva krásne. Ľudia, ktorí nepoznajú vtáky, často berú to na nočnú slávu, aj keď jemná pieseň sláčikov má málo spoločného s mocnými slapami a píšťalkami. Pieseň na záhrade je pomalá a meraná. Napíše niekoľkokrát rôzne signály a únosy piesní odobratých z iných vtákov, ktoré vystupuje vlastným spôsobom, ale vždy veľmi čisté a melodické. Warbler sa s najväčšou presnosťou zaoberá rušivými signálmi finčového samčeka, tj. Tiež imituje hlasy drozdov - belobrovikov, spev a poľovníkov - a iných vtákov. Takmer každé koleno sa zdá, že vybojuje s charakteristickou check check check alebo tr-tr-tr a týmto spôsobom dáva celú melódiu zvláštny rytmus. Veľmi často publikované píšťalky "ti-viv", počúvané najviac. Zatiaľ čo spieva záhradník je v kruhoch. Niekedy vám to umožní byť veľmi blízko k sebe, ale nemôžete to vidieť za súmraku. Môžete to vidieť s predĺženým spevom skoro ráno, pri východe slnka.

Krikety dostali svoj názov na akýsi spev, pripomínajúci výrek kobyliek. Ak trasa nočnej exkurzie prechádza cez údolie rieky, kde rastú krovy vo vlhkých lúkach, potom je celkom možné počuť pieseň riečneho kriku. Zdá sa, že nejako nezvyčajne nahlas, bez smolky, kobylka sa píše v kríkoch niekoľko minút za sebou. Po krátkej prestávke sa znova počuje dlhý, rytmicky vibrujúci zvonček "zirzirzirzir-zirzir". Pieseň je počuť teraz tichšia, potom hlasnejšia, pretože kriket sa stále mení a vysiela svoj manželský signál vo všetkých smeroch.


Obr. 43. Kriket rieky (obr. A. Komarová)

V údoliach rieky, rovnako ako v lesoch, niekedy dokonca aj uprostred ražného poľa na bielej noci, môžete počuť pieseň obyčajného kriku. Reprodukuje hladký vysoký trill, ktorý, podobne ako riečny kriket, trvá niekoľko minút v rade a po krátkej prestávke znie znova dlho - a tak ďalej celú noc. Môžete ju zobraziť vo forme nepretržitého "rrrrrrrr.".

Súčasná prenasledovanie a snipe, ťažba lesných škrupín. Súčasný snipe a lesná škrupina v severných šírkach, ako je známe, začína v apríli a trvá do konca júna - polovice júla. Takže v období bielych nocí sú párové signály týchto vtákov bežným fenoménom. Ale najčastejšie sa najčastejšie rozprávajú. Hlas týchto kurčiat je neuveriteľne silný a možno ich počuť ďaleko za nivou, kde sa ich prúd vyskytuje. Počas vlhkých rokov, kedy sa oblasť plytkej vody výrazne rozširuje, môže sa v relatívne malej oblasti nivy vyskytnúť niekoľko samcov. Každý z nich neustále vydáva krátke a vysoké píšťalky "uit, uit, uit", ktoré sa opakujú o jednu sekundu. Keď sa vtáky zhromaždia, tento plač sa zlúči do pevného zboru. Pogonyshs píšu celú noc a zastavuje až ráno. Tieto vtáky zostávajú v mokradiach pri vode. Jednotliví muži niekedy tknú aj v malých vodných plochách, napríklad na brehu rybníka zarasteného cez prasiatko.

Je veľmi ťažké vidieť späť nielen v noci, ale aj počas dňa. Vedie cestovný pozemský životný štýl a neustále sa skrýva medzi hustou vegetáciou. Vzlietne sa len v prípade extrémnej potreby a nie ďaleko od odletu, znova klesá do trávy. Počas letu, rovnako ako u chrapkáča poľného, ​​sú dlhé nohy visiace na zemi výrazné. Jedná sa o stredne veľký vták, trochu viac ako škorica.

V súmraku bielej noci, niekedy ráno, v údolí rieky, mierne, postupne stúpajúci a intenzívny vibrujúci zvuk "wuvuvuvuvuvu" náhle príde odhora niekde nad hrboľatým močiarom alebo povodňovou lúkou. Po nejakom čase bude počuť iný charakter - pokojný a rytmický "teke-teke-teke-teke". To je hlas snepu vo vzduchu. Prvý zvuk, podobne ako blesk kozy, sa vyskytuje vtedy, keď chvostové perie a krídla vibrujú, keď začne kĺzať vzdušným kruhom a začne prudko klesať, ako keby padol do vzduchového otvoru.


Obr. 44. Silueta lesnej škrupiny na omietke (obr. A. Formozova)

Takzvaná ťažba lesných škrupín je dobre známa nielen každému lovcovi. Ona bola opakovane opísaná v klasickej, ruskej literatúre, a to ako v próze, tak vo veršoch. Najznámejšie je A. K. Tolstoy v básni "On the Fork". Po západe slnka samčiakovia samovražedne začínajú letieť nízke nad stromami medzi vlhkým nízkym lesíkom alebo na okraji lesa, vytvárajúce jemné zvuky, ako horkan a twister. Časť vtákov lietajúcich nad lesom sa nedá vidieť. Skrývajú koruny stromov. Zaznamenajú sa len ich hlasy - nízky, neusporiadaný "zborový zbor" (2 - 4 krát) a hneď za poslednou slabikou krátky a vysoký zvuk "tzvir", podobný chirpingu bieleho konca. Celá pieseň znie ako "zbor-zbor-zbor-tzvir". Nakoniec sa na pozadí tmavej oblohy objaví lesná škrupina. Obvykle je viditeľná len jeho silueta. Jedná sa o dlho-účtovaný vták veľkosti holuba, ale s krátkym chvostom. Letí pomerne rýchlo, aj keď klapanie krídel sa zdá pomalé.

Hlasy v borovicovom lese. Pre úplnejšie zoznámenie sa s nočnými hlasmi vtákov je dôležité, aby cesta exkurzie, okrem riečnych záplav, zachytáva aj úsek borovicového lesa, ktorý hraničí s ťažbou. Tu na okraji v noci, a niekedy počas dňa, počujú veľmi príjemné dúhové zvuky, ktoré sa líšia tónom a rytmom. Pochádzajú zhora. Skladba sa skladá z rýchlo sa opakujúcich slabík "Yuli-Yuli-Yuli-Lulilulilulilulili". Spieva lesná škvrnitosť, alebo vôľa. On, rovnako ako iní žartovci, spieva vo vzduchu, lietajú vysoko nad lesom a znižujú.


Obr. 45. Sova sova (foto Y. Pukinsky)

Močiarky mláďat, ktoré opustili hniezda, sa môžu chytiť v borovicovom lese. Spočiatku sa slyší ich trápne volanie. Rádia kričali jeden po druhom. Ich hlasy nie sú rovnaké, pretože sovy vyliahnu v dlhých intervaloch, a preto majú rôzny vek. Rolovanie sa pohybuje v rôznych rozstupoch. Jeden hviezdicový píšťalky "ai" vysoký a dlhý, druhý ťahá "uh", tretí - "yy". Prvý zvyčajne kričí najmenší, pretože je najviac hladný. Zopakuje zvyšok. Chicks pripomínajú rodičom seba, vyžadujú krmivo. Všeobecne platí, že hlasy ušatej mláďatky sovy sú podobné hlasom hladných mačiatok. Ak sa blížite, niekedy je možné odhaliť sovy sami. Keď uvidia človeka, mlčia a sú vystrčení v stíne pri stĺpci, zužujúc oči a zdvíhajú svoje "uši".


Obr. 46. ​​Silueta nočného noci na bielej noci v borovicovom lese (foto L. Malčevského)

Ale na pozadí belavého oblohy sa objaví silueta úzkoprsého a dlho chvostového vtáka s veľkosťou kukačky. Jeho let je tichý, ľahký a ovládateľný. Rýchle hody sú nahradené náhlymi zastávkami a krútiacimi sa krídlami na jednom mieste. Vydávaním niekoľkých piercingových výkrikov "PEC, PEC" je vták skrytý pred očami. Tento nočný čln je nočný vták, ktorý sa živí hmyzom, ktorý zachytilo za letu. Po nejakej dobe, jej pieseň pochádza z lesa - dlhý ruchot "errrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.". Z diaľky sa podobá hluku bežiaceho motocykla. Spieva nocľahár, ktorý sedí na borovicovej vetve. Jeho tlmočenie trhaje veľmi dlho, teraz sa zdvihne a potom zníži hlas. Jeho hrdlo je veľmi opuchnuté, jeho ústa sú otvorené. Nakoniec nočný človek letí z stromu a jeho ruch sa premenuje na veľmi nízky výkrik. Niekoľkokrát sa mu zrazí krídla cez chrbát, letí na stranu, sedí na inom stromu, na ktorý je zvyknutý a znova začne svoju pieseň.

V krátkej, jasnej noci, príležitostne ich hlasy a deň vtáky - cuckoo, redstart, chargie, belobrovik, pieseň drozd. Za úsvitu asi o tri hodiny sa aktivita ich spevu dramaticky zvyšuje. S novou energiou začne spievať slavík. Všetci vtáci, ktorých sme práve počúvali, stále pretekajú. Existuje spoločný zbor nočných a denných vtákov. Je to prekvapivo dobré a dáva zvláštny šarm povahu severných šírok. Bohužiaľ, ľudia zriedka ho musia počúvať. Oni sa zobudia oveľa neskôr.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org