Zver

Medový jazvečík, plešatý medveď, medveď medveď. Kto je toto zviera?

Pin
Send
Share
Send
Send


Úžasná bestie prebýva v Afrike a Ázii, na prvý pohľad priťahuje pozornosť svojim vzhľadom. Zdá sa, že je to strašný dandy, ktorý si sám pre seba vyfarboval vlnu a niekto si bude myslieť, že si nad jeho chrbtom hodil svetlovú prikrývku, ktorá je v dobrom kontraste s jeho tmavou kožušinou.

Toto "módne" zviera sa nazýva "medový jazvec" alebo "plešatý jazvec". Predstavujeme vám zaujímavé fakty o tomto nádhernom malom zvierati.

Títo medveď medveď má silné telo s krátkymi labkami a chvostom. Ich hmotnosť môže dosiahnuť 13 kg a dĺžku - 80 cm. Hlava plešatých je veľká, nos je ostrý, oči sú malé a uši nie sú! Na predných labkách sú veľmi ostré a veľké pazúry, ktoré veľmi pomáhajú zvieratám pri love a kopaní dier.

Vo všetkých regiónoch Afriky a Ázie sú medveďmi s výnimkou veľmi horúcich a vlhkých oblastí.

Sú to nočné zvieratá, ktoré sa skrývajú v horách počas dňa. Sú schopní kopať veľmi hlboké dierky (až tri metre), ktoré línia mäkkej trávy a spať v nich. Prekvapujúco, medové jazvečníky takmer nikdy v noci nechodia dve noci za sebou do tej istej dierky - zvieratá majú niekoľko "obydlí" naraz. Medoví jazvečníci sú samotní, ktorí sa zvyčajne stretávajú v skupinách. Každé zviera má svoje vlastné územie, ktorého hranice znamenajú smradlavé tajomstvo.

Z názvu je jasné, že tieto zvieratá sú skvelí milenci, ktorí sa môžu dopriať medu, na ktorý môžu vyliezť na vysokých stromoch. Medové jazvečky hľadajú med spolu s jedným vtákom - veľkou medovinou. Z názvu je jasné, že tento vták z výšky letu nájde včelie hniezda a začne kričať. Medový jazveč sa uchýlil k tomuto signálu, pazúry zničia domov včiel a jedia med, a medový marker sa hýbe larvami včiel. Každý je šťastný, okrem včiel, samozrejme! Rovnako sa im páči ovocie a korene.

Avšak medové jazveče sú predátori, takže ich hlavným jedlom sú hlodavce, deti z líšok, antilopy, vtáky, vajcia, krokodíly, žaby, škorpióny, hmyz a hady. Zaujímavé, ale med medveď je schopný vyrovnať sa aj s veľkou korytnačkou, "oblečená" v silnej škrupine!

Plešatci sú veľmi agresívni a odvážni, takže nemajú takmer žiadnych nepriateľov. Majú veľmi hrubú pleť, že hady a dravci neberú zuby a ostré pazúry a zuby sú tiež dobrou ochranou. Ak medový jazvec vníma hrozbu, najprv napadne, aj keď nepriateľ prekročí ich veľkosť a hmotnosť. Existuje veľa prípadov, keď sa im podarilo zbaviť byvolov, levov a iných nebezpečných zvierat z ich ciest.

Medový jazvečík na jedlo

Medoví jazvečníci napadajú hady, medzi ktorými sú jedovaté. A tu sa niečo stane, že vedci stále nemôžu vysvetliť. Ak je zviera uhryznuté jedovatým hadom, začína mať kŕče a podobne ako smrť, ale to trvá niekoľko desiatok minút a medový jazvec, akoby sa nič nestalo, vstane a beží okolo jeho podnikania.

Medový jazveč má ďalšiu "zbraň" - zápach, ktorý vyžaruje v prípade nebezpečenstva.

Honey badger - inteligentné zviera. V období sucha, v blízkosti suchých riek vykopávajú otvory, ktoré sú následne naplnené vodou a slúžia ako miesto na napájanie medveďa a iných zvierat.

Ženský medový medveď nesie až štyri mladí, ktorí žijú so svojou matkou asi rok. Muž sa nezúčastňuje na výchove mladých. Život týchto zvierat je asi tridsať rokov.

V prírode nie je veľa prírodných jazvečíkov, bohužiaľ človek tiež prispieva k znižovaniu ich počtu obyvateľov. Miestni obyvatelia nemajú radi, že medové jazvečníky zničia úľ a kradnú kurčatá v kureniech, takže sú chytené pascemi a zabité.

V posledných rokoch je medveď je veľmi populárny.

Čo vyzerá ako medový jazvečík

Vonkajšia medveď sa podobá dvom jeho najbližším príbuzným - tomu istému veľkému jazvečíkovi a vlkolakovi. Dĺžka tela dospelého medveďa je asi 77 cm bez chvosta, hmotnosť dosahuje 7-13 kg, muži sú masívnejší.

Telo predátorov je husté a nahustené, nohy sú silné a relatívne krátke. Predné labky sú ozbrojené ostrými pazúrikmi, približne 4-5 cm dlhými, dobre prispôsobenými na mäsitosť a kopanie hlbokých otvorov. Medzi prstami rastú kožené membrány, holé podložky. Chvost predátorov je krátky, nie dlhší ako 25 cm.

Na rozdiel od krátkeho jazvečíka má medveď jazvec dobre definovaný prechod z krku na hlavu. Lebka je veľká, papuľa je široká, zužuje klin na nudný nos. Silné čeľuste šelmy ukrývajú veľké ostré zuby. Oči sú malé, tmavé, uši sú výrazne znížené a takmer nepostrehnuteľné.

Telo medveďa je pokryté tuhými, krátkymi vlasmi. Väčšina jednotlivcov má kontrastnú čiernobielu farbu s jasným okrajom farieb. Horná časť hlavy, chrbta a chvost sú sivobiele. Papuľa, končatiny, boky a brucho sú čierne. Absolútne čierne medové jazvečky sa nachádzajú v džungliach Konga a niektorých vybraných oblastiach afrického kontinentu.

Vokálny repertoár medového odznaku zahŕňa širokú škálu rôznych zvukov: syčanie, krčanie, vrčanie, dýchavičnosť a chichotanie.

Medový jazveček vyzerá trochu nepríjemne, ale jeho hustá hustá koža, ostré pazúry a zuby sú vynikajúcimi evolučnými zariadeniami na prežitie v rozsiahlej oblasti osídlenej mnohými nebezpečnými predátormi.

Medový medveď jazvečík. Fotografie späť med medveď. Medový jazvec má na svojich predných labkách viac pazúrov než na zadných nohách. Medový jazvec skontroluje, či je fotoaparát odolný, sú viditeľné obrovské pazúry.

Kde žijú medveďovia?

Medové jazvečníky sú obyvateľmi mimoriadne horúceho podnebia, v Afrike sa zvieratá šíria takmer všade. V Ázii sa zvieratá nachádzajú na Arabskom polostrove, v Turkménsku, Tadžikistane, Uzbekistane, Kirgizsku, Indii a Nepále.

Zvieratá sa vyhýbajú suchom a vlhkom regióne, preto sa zriedka vyskytujú v tropických lesoch a púšťach. Medoví jazvečníci sa radšej usadia v lesnej stepi a na trávnatých pláňach, v horách stúpajú do výšky až 3 tisíc metrov nad morom.

Oblasť medu jazvec v Afrike a Ázii.

Spôsob života

Typickými členmi rodiny Mustelidae sú medveďovia a páry sa vytvárajú iba v období párenia. Podľa výskumu je plocha jednotlivých častí ženy približne 140 km 2. Osobné územia samcov sú zvyčajne väčšie a dosahujú 638 km2 a môžu sa prelínať s majetkom niekoľkých žien. Hranice miestnych zvierat nezaznamenávajú, ale upozorňujú súťažiacich na ich prítomnosť, zdôrazňujúc voňavé tajomstvo análnych žliaz.

Medové jazvečníky sú predátori za súmraku, avšak za nepriaznivého počasia alebo na miestach nedotknutých ľudskou činnosťou sa často nachádza v priebehu dňa. Medoví jazvečníky sa oddychujú v samostatne vykopaných duniach až do hĺbky 3 m, čo končí v útulnom šatníku s mäkkou posteľnou bielizňou. Niekedy predátori používajú prázdne nory iných zvierat - porcupine, gerbil alebo korzak.

Každý medový jazvec má na svojom mieste niekoľko hlodavcov a denne pokrývajúce dlhé vzdialenosti pri hľadaní potravy zriedka spí v jednej diere po dobu 2 dní za sebou.

Vďaka svojej neohroženosti a agresii je medový jazveček pozoruhodne podobný tomu istému neobvyklému predstaviteľovi mustellae, vlkodlaka. Medový jazvec, vystrašený alebo prekvapený, môže dokonca bojovať proti ľudu, nehovoriac o tom, že napadá byvoly a kravy, ktoré sú mnohonásobne väčšie ako to. A len v prípade smrteľnej hrozby medový jazvec vydáva skľúčený duch, napcháva chvost a uteká, šliapajúci sa cval.

Medový jazveček sa rozprestiera na piesku. Medový jazvec hľadajúci korisť.

Čo jese medový jazvec

Napriek ich vášeň pre med, med jašníci sú typické predátorov, agilné a nemilosrdné, ktorých diéta je prevažne potraviny pre zvieratá. Medveďovci lovia hlavne na zemi, ale dokonale vyliezajú stromy, extrahujú medové a vtáčie vajcia.

Medové jazveče sú omnivory, takže sú rovnako radi, že lovia hlodavce, jašterice, škorpióny, hmyz, jedia vtáky a ich vajcia. Predátor môže napadnúť mladú líšku alebo antilopu a dokonca aj malý krokodíl.

Medový jazveč vykopáva z krajiny zemiaky, ježky a hibernácie korytnačky. Vďaka vynikajúcemu vôňu zviera voní z koristenia kože a v snahe dostať sa tam skôr kopne tunel s dĺžkou až 2 m.

Nepoužívajte pohŕdanie medom jazvec mrkva, a z rastlinných potravín len zriedka používajú odrezky rastlín, sladké ovocie a bobule.

Predátor sa vyhýba ľudským obydliam, ale ak sa ukáže, že je v tesnej blízkosti, nie je plachý, aby šiel do slepačieho domu a uniesol hydinu.

Medový jazvečník odvážne zaútočí na levov, ak ho ohrozujú. Foto medového jazvec v zoologickej záhrade. Medový jazvec našiel nejakú handru alebo tašku.

Med medveď a jedovaté hady

Medzi ostatnými plazmi medové jazvečníky pohlcujú najviac jedovatých hadov, ako je kobra, bez strachu. Reakcia zvierat na hadie jed nemala zatiaľ úplne preskúmané. S istotou je známe, že po hadí kousnutí medový jazveček, ako by mal byť, sa krúti v kŕčoch a kvapkách mŕtvych.

Po 20 až 40 minútach sa "mŕtve" zviera náhle objaví a ako keby sa nič nestalo, ide o svoje podnikanie.

Med, med medveď a medookazchik

Medová kniha žije v horúcich krajinách - malý vták z rádu dudáka. Podľa vyjadrení domorodcov a niektorých pozorovateľov honey marker nájde hniezdo včiel a priťahuje pozornosť medového jazveca, ktorý sa chveje pred šelmou s chmýchnutým chvostom. Potom letí dopredu a tak, že medový jazveč nezostáva, sedí na vetvách stromov.

Takýmto nekomplikovaným spôsobom vedie medový markér medonosníka na včelí hniezdo. Predátor fumiguje včely s nepríjemným tajomstvom a pokojne jedí med.

Neexistuje žiadne vedecké potvrdenie o priamej súvislosti medzi medom a medom. Lúky sú podivné vtáky, ktorých pozornosť priťahuje všetko nezvyčajné a môžu rovnako viesť zviera na úľ a leopardov deň.

Chovné znaky

Medové jazvečky sú polygamové zvieratá, ktoré sa pária iba počas rúb a muž opustí samice ihneď po párení. Rovnako ako väčšina mustelidov, obdobie od párenia až po pôrod vo žene je medveď je od 5 do 6 mesiacov. Je to spôsobené oneskoreným implantovaním embrya, skutočné tehotenstvo trvá najviac 65 dní.

Narodenia sa vyskytujú v jednej z dier, na lôžku suché trávy. Zrodí sa 2-4 nahé, bezmocné šteňa, ktoré matka kŕmi mliekom. Pravdepodobne z bezpečnostných dôvodov žena pravidelne tiahne potomstvo do inej jaskyne.

32-35 dní po narodení šteniatka vidia svoj pohľad a vo veku 3 mesiacov prichádzajú na povrch s matkou. Keď sú šteňatá dostatočne silné na dlhé túry, rodina sa začne túlať v materskej oblasti. Cuby zostávajú s matkou až na jeden rok, a niekedy aj dlhšie, mladí muži často tvoria svoje bakalárske skupiny 4 až 5 jedincov.

V zajatí žijú exotické zvieratá asi 26 rokov, v prírode sa ich dĺžka života nestanovila. Podľa tvrdení majiteľov medového jazvečíka sa tieto zvieratá ľahko skrášľujú a vyznačujú sa uspokojujúcou a veselou dispozíciou.

Žena med medveď s šteňatá. Žena med medveď s šteňatá.

Medový jazvec a človek

Miestni ľudia považujú medveďa za škodcov, ktorí poškodzujú hospodárske zvieratá, ukradnú hydinu a zničia úle. Otrávené návnady a pasce viedli k zníženiu počtu medovo-jedlíc v určitých častiach radu, najmä v Južnej Afrike. Napriek tomu, vďaka obrovskej distribučnej zóne dnes sú tieto úžasné zvieratá dosť početné a stav populácie nespôsobuje strach vedcov.

Distribúcia a biotop

Medový jazvec je zviera, ktoré je bežné v Afrike (z juhu na sever, približne do Sudánu, Etiópie a Somálska), v Palestíne, v Sýrii, na Arabskom polostrove, v Afganistane, Iraku, Indii a na púšti Turkménska. Môžu sa nachádzať aj na juhu Kazachstanu a Karakalpakia.

Jej biotop je najrozmanitejší: púšte s zhutnenými pôdami, riečnymi údoliami a predhorí. Najmä dávajú prednosť miestam, kde je možnosť skryť (nie ploché reliéfy). Medzi obľúbené časti ich biotopu patria vinuté rokliny a priepasti s piesčitými alebo hlinitými pôdami.

Najhoršie zviera na svete je medveď medveď. Žiadny vtip!

Najstrašnejšou šelmou na svete je medveď medveď. A to nie je vtip. Vedie hodnotenie špinavých šeliem. Ak na Youtube píšete "medveď medveď", okamžite sa objavíte: "dva medveď medveďov proti šiestim levom", "medovník proti leopardovi a hyéne" a podobne.

Medveď medveď je prakticky nesmrteľným zvieraťom, takže sa nikomu nebojí. Má veľmi silnú kožu, ktorá nedokáže uhryznúť cez zuby, zatiaľ čo sa môže otáčať vo všetkých smeroch vnútri tejto kože. Žije takmer nezávisle od neho, ako kožušinový kabát na osobu.

Ľahko ničí včelí hniezda, zatiaľ čo včely ho nemôžu uhryznúť. Okrem toho veľmi miluje hady. Niekedy ho kousnu. V takom prípade padne mŕtvy a môže sa tak zhostiť asi pol hodiny. Počas tejto doby jeho telo strávi jed a ožije.

Pretože ho nikto nemôže poraziť, nevidí žiadne "hranice", napadne všetko, čo sa pohybuje a čo môže byť zjedené, aj keď je korisť omnoho väčší ako je, ako napríklad obrovský pytón.

Stáli sme v stanovom tábore v Namíbii, v národnom parku, keď do nášho tábora prišli dva takí medoví jazvečníci. Každý bol strach. Nikto sa nedostal do cesty. Prešli z tábora do tábora, vyliezli sa na stoly, zamietli všetko, čo na nich bolo, a pokračovali ďalej.

Na konci tábora sa blížili k odpadkovým plechovkám, ktoré boli vysoké a mali veko. Medové jazvečky na ňom začali skočiť zo strany a nakoniec vyhadzovali škatuľku na zem, po ktorom vykopali veko a preverili jej obsah.

Nikto z nás sa neodvážil mu zabrániť. Všetko ticho uvažovalo ...

PS: Zoznam najbližších ciest, ku ktorým sa môžete pripojiť:

30.09 - 09.10 Azorské ostrovy. Veľryby.
20.10 - 08.11 Antarktída, Falklandy a Južná Gruzínsko
15.11 - 28.11 Madagaskar
7. januára - 18. januára, Namíbia, Zambia, Zimbabwe, Botswana.
19. január - 25. január, Etiópia

Pravý priateľ - medoukazchik

Zaujímavosťou je "vzájomne prospešná spolupráca" predátora s malým vtákom - medovým reproduktorom, ktorý detekuje včelie hniezde a vysiela podmienečný píšťalový signál, aby jazdec vyliezol a zničil. Vták letí z pobočky do pobočky a gurmánka ide po zemi, po nej. Ukazuje sa, že tajomstvo spočíva v tom, že miláčik miluje larvy včiel, ktoré nemôžu dostať na seba. Vtedy príde záchranný medveď medveď, ktorého záujmy sa zhodujú so záujmami mazaného vtáka.

Obdobie manželstva medových jazvečík a starostlivosť o potomstvo

Medový jazvec je zviera popísané vyššie, stretáva sa s jednotlivcami opačného pohlavia iba počas párenia a potom sa vráti na svoje miesto, kde zvyšok roka vedie svoj obvyklý osamelý životný štýl. Trvá asi šesť mesiacov, kým žena nesie mláďatá. Zvyčajne sa narodia 1 - 3 šteňatá, čo sú prvé 14 dní života v hlbokej diere. Matka sa stará o potomstvo a neopúšťa deti až do veku jedného roka.

Med medveď je zviera nezištne chráni svoje mladé. Žena, bojujúca za svoj život a bezpečnosť šteniatok, sa môže statočne vrhnúť na takého veľkého predátora ako lev. Neexistujú žiadni ďalší vážni nepriatelia ratelov a samotné zviera môže spôsobiť vážne poškodenie ostrými zubami a pazúrmi na zviera, ktoré napadlo prvé.

Honey badger pest

Jeden živočíšny medveď žije dosť rozsiahlym rozsahom, takže nie je tak ľahké ho stretnúť. Ľudia vnímajú plešatý jazvec ako škodlivého škodcu, pretože často kráča hospodárske zvieratá, zničuje kurčatá a ničia včely. V obciach sú zachytené pasce pre medveďa a jedové návnady, ktoré v niektorých regiónoch, najmä v Južnej Afrike, viedli k zníženiu populácie tohto predátora, hoci medveď nie je v nebezpečenstve vyhynutia.

Všeobecne platí, že dnešný životný štýl holubov v prírode nebol veľmi dobre študovaný. Neexistujú ani presné informácie o životnosti cicavca. Je známe, že v podmienkach zoologického záhrady môže medveď žiť 25 rokov.

Medový jazvec (zviera): popis

Zviera má nezvyčajnú farbu srsti s jasne definovanou hranicou pozdĺž stredu tela. Hlavná farba je tmavo hnedá s určitým kovovým leskom, ale na hornej časti tela a na hlave je kožušina namaľovaná šedo-bielou farbou a tento svetlý vzor zo zadnej strany dosahuje po stranách a klesá takmer k bruchu. Špička chvosta je čierna.

Na prvý pohľad je to veľmi zábavné, bezbranné a sladké stvorenie. V skutočnosti je to veľmi šikovný, rýchly a krutý. Z tohto dôvodu je známe ako jedno z najodvážnejších a divokých zvierat.

Medoví jazvečníci odvážne spěchajú na nebezpečnú a veľkú korisť. Je to odvážny dravec, zvyčajne žijúci sám. Jedinou výnimkou sú matky a teliat, ktorí spolu žijú, až kým z nich nevyrastie veľký jazvečík.

Plešatý jazvečí zviera vyzerá ako medový jazvec. Jeho svalové trup je predĺžený a jeho labky sú hrubé a krátke. Na predných nohách sú dlhé (4 - 5 cm) zakrivené pazúry. Medzi prstami a holými podložkami na podrážke sú malé membrány. Dĺžka jeho tela je asi 80 centimetrov, chvost je 25 cm, hmotnosť mužov je v priemere 12 kg a ženy - 9 kg.

Hlava zvieraťa je hlúpa, veľká a uši sa znižujú. Pod hustou kožou sú veľké zásoby tuku. Кожица, хоть и толстая, но свободная, что позволяет животному легко скручивать свое тело, чтобы ухватиться за напавшего на него врага.

При беге медоед издает хрипящие громкие звуки. Живут они около 24 лет.

Это агрессивный и вспыльчивый хищник, всегда готовый сразиться с любым врагом. Медоед – животное (как отмечалось выше), имеющее толстую кожу. Z tohto dôvodu môže slobodne spravovať svoj milovaný med, bez strachu z včelích bodnutí.

Títo dravci sa dokonca odvážia napadnúť jedovaté hady. Treba poznamenať jednu zaujímavú skutočnosť. Potom, čo dostal zlato, medový jazveček po páde zmrzne, ako keby bol mŕtvy, ale po chvíli skáče na svoje labky a je unesený od svojho súpera.

Nepriatelia tohto zvieraťa sú psi a vlci, konkurenti - líšky, korzety, karakaly, dravé vtáctvo a pusté vrany. Ukázalo sa, že med medveď je zviera, ktoré je na niektorých miestach stále zraniteľné.

O mláďatách

Počas obdobia chovu a následného kŕmenia mláďat sa môžu tieto zvieratá stretnúť v skupinách (až okolo 5 jedincov), spoločne loviť. Pravdepodobne ide o matku s potomkami, hoci veľmi zriedkavo boli zaznamenané skupiny mužov.

Chovateľská sezóna afrických medových jazvečík sa môže konať v rôznych mesiacoch a v turkméne - na jeseň. Zvyčajne jedna žena rodí v priemere 1-2 (veľmi zriedkavo 4) úplne bezmocných slepých úplne nahých mláďat. Oči sa im otvárajú za 32-35 dní. Deti sa začínajú dostať z otvoru 3 mesiace po narodení a zostanú so svojou matkou až do dosiahnutia veku jedného.

Batoľatá rastú rýchlo, niekedy kravské mláďatko rastie väčšie ako matka v čase, keď je čas opustiť rodičovský domov. Až do tohto bodu sa samica pohybuje od nory do nory každých 2 dní kvôli bezpečnosti. Vykopáva nové domovy po celú dobu. Medový jazvec je skvelý výkop.

Cuby sa naučia získať vlastné jedlo. Veľmi rozmanitá strava má medveď. Zviera ako jedenie sa dozvedáme nižšie.

Med prirodzená dávka

Pokožka s tvrdým tukom a pomerne zúfalá námaha pomáhajú tejto šelme postaviť sa.

Tieto nebojácne zvieratá lovia dokonca jedovaté hady, pretože ich hustou pokožkou nie je ľahké dostať sa do jemnejších tkanív tela. Okrem toho sa živia hlodavcami, hmyzom, plazmi a obojživelníkmi.

Medový jazvec je zviera, ktoré sa nebojí a rozhodne sa ukradnúť aj korisť jaguára skrytého na strome. V skutočnosti je to predátor-polyfág, ktorý jedá najrozličnejšie a najdostupnejšie živočíšne potraviny. Vo svojej strave dominujú hlavne ježkovia, korytnačky, malé zvieratá a vtáky. Loví jašterice, termity, kobylky, mravce, pavúky, škorpióny a iný hmyz. Existujú v strave a rastlinné potraviny: ovocie, hľuzy, korene, bobule a melóny.

Keď medový jazvec, hľadajúci jedlo, nájde hniezda divých čmeliakov a včiel, je šťastný, že jedí aj larvy hmyzu a hmyzu a úplne roztrhne svoj domov.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org