Zver

Rieka a európsky bobor. Beavers Features

Bobor je najväčší z hlodavcov fauny Ruska. Veľké vzorky bobra dosahujú dĺžku približne 125 cm s chvostom a telesnou hmotnosťou 25-30 kg. Telo bobra je masívne, skôr nepríjemné a málo. Predné a zadné nohy majú každý päť prstov, zadné labky sú oveľa väčšie a vybavené plaveckou membránou, zatiaľ čo na predných labkách je len rudimentárny. Prsty sú vybavené silnými, veľkými pazúrikmi, ktoré sú prispôsobené na kopanie zeme. Chvost bobra je veľmi originálny: viac alebo menej zaoblený na základňu, je silne sploštený vodorovne vo svojej strednej a záverečnej časti a je zakrytý nadržanými váhy, medzi ktorými sú roztrúsené chlpy. Hlava je veľká, zaoblená a matná. Uši sú malé, pokryté vlasmi, pri potápaní sa sluchové otvorenie dokáže zatvoriť. Oči sú malé s vertikálnou žiačkou a majú tretie viečko alebo blikajúcu membránu, ktorá je priehľadná a zatvára oči pri potápaní, chráni ich pred priamym pôsobením vody, bez toho, aby ich súčasne zbavila videnia okolitých predmetov pod vodou. Horný ret je rozvetvený a veľmi silno vyvinuté, silné, rezné, oranžové rezáky sú viditeľné v úseku rúk.

V oblasti slabín bobov sú spárované žľazy, ktoré vylučujú dobre-vôňu, mastnú, nahnevanú kvapalinu nazývanú "beaver stream". Kožušina je veľmi hustá, s plyšovou podsadou a lesklým hrubým markýzom. Farba bobra kožušiny sa mení od červeno-hnedej až po čierne.

Spôsob života

Vodári v ich živote sú úzko spriaznení s vodou, aj keď trávia väčšinu času mimo nej, ale nikdy sa neusadzujú ďaleko od vody. Ich biotopy sú lesné potoky, potoky riek a lesné jazerá.

Bobri sú spoločenské zvieratá a zvyčajne sa usadia v susedstve navzájom z kolónií, kde nie sú narušené. Žijú buď v nory alebo v "chatách". Boby sú vynikajúci stavitelia, ich štruktúry sú veľmi zložité. Mora bobři sú spokojní s dĺžkou a ťažko usporiadané. Jeden z vchody do hory vždy zapadá pod vodu a jeden alebo niekoľko ďalších pristálo na zemi. Existujú veľké otvory, ktoré majú niekoľko podvodných a pôdnych východov. V hĺbke nopky je hniezdiaca komora, lemovaná jemne klenutou kôrou a drevom stromov. V miestach, kde brehy nie sú vhodné na vykopávanie otvorov, bobre konštruujú "chatrče". Tieto "Khatki" majú pevnú veľkosť, dosahujú niekoľko metrov v priemere a viac ako jeden a pol metra na výšku. Tieto konštrukcie majú tvar kužeľovitého výkopu z pólov uzlov a kmeňov tenkých stromov upevnených v bahnoch, zeminách a vodných rastlinách. Do chaty je zvyčajne niekoľko ponorených vstupov a rozsiahla obytná komora sa nachádza nad hladinou vody. Na to, aby chalupy alebo duny vždy zostali pod vodou, bobori kolektívne vytvárajú priehrady, ktoré slúžia na zvýšenie hladiny vody a často používajú veľké stromy až do hrúbky 50-60 cm, šikovne ich rezajú svojimi silnými rezáky, dajú ich do vody a spájajú miesto stavby priehrady. Takéto priehrady sú však konštruované len tam, kde žijú bobci vo veľkých kolóniách a kde majú malý záujem.

Vo vode pláva rieka bobor a perfektne sa ponorí, ale na zemi sa pohybuje neohrabaným, pomaly, chúlostivým, vtiahnutím nielen chvostom, ale aj tlstým bruchom.

Bobry sú nočné. Počas dňa sú spravidla v nory a len za súmraku, keď opúšťajú útočisko, začnú pracovať a kŕmiť. Bobrík, vystrašený na vode, silou zasiahne chvost, vyžaruje charakteristický rozstrek a hlboko sa ponorí a opäť sa objaví vo veľkej vzdialenosti.

Bobci sa živia iba rastlinnou potravou. Základom ich výživy je kôra a mladé vetvy stromov s mäkkým drevom, ako vŕba, vŕba, osika, topoľ a breza na severe (ale nie vôbec). Navyše, bobci jesú niektoré bylinné vodné rastliny a najmä ich sukulentné a mäsité korene a oddenky.

V zime bobori nespadajú do hibernácie, ale zriedka sa dostanú na povrch zeme - len pri rozmrazení. Všetky zimné aktivity bobrov sa odohrávajú v diere alebo chate a pod ľadom v nádrži. Na zimu si bobori robia pre seba veľké zásoby jedla z uzlov a vetví, ktoré udržiavajú, posilňujúc v spodnej časti nádrží pri vchode do bytu.

Rozmnožovanie.

Beavers chovajú raz ročne. Prúd preteká cez koniec zimy - skoro na jar a jeho obdobia sú pomerne pretiahnuté od januára do marca. Perióda gravidity je 105-107 dní. Počet mláďat v vrhu je zvyčajne od 2 do 4. Mladí sa narodili už pokrytými vlasmi, s otvorenými očami a rozvíjajú sa veľmi rýchlo, sú schopní plávať niekoľko dní po pôrode, ale veľmi skoro neprešli na nezávislý život. Beaver je veľmi jemná matka a naďalej sa stará o mladých po ukončení dojčenia, ktorá trvá asi dva mesiace. Bobríci dosahujú sexuálnu zrelosť vo veku troch rokov.

Beavers menia vlasy, podobne ako u mnohých iných polokorúl, nepretržite, bez ostrých časov, ale intenzita rastie na jar a na jeseň. Bobský rieka je podľa všetkého veľmi talentovaným zvieraťom, čo dokazujú jeho pozoruhodné budovanie a spoločenské inštinkty. V zajatí je dokonale skrotitený a vykazuje dobrú pamäť a lásku k človeku. Kvôli skrytému polo-vodnému spôsobu života majú bobori len málo nepriateľov medzi zvieratami a vtákmi. V zime sa bobor môže stať obeťou vlka, líška a rysa, ale to sa stáva pomerne zriedka. Jeho najnebezpečnejším nepriateľom je vydra, ktorá často zaútočí na mladých bobov.

Ekonomická hodnota.

Kožušina bobra je mimoriadne cenná av sérii kožušinových zvierat z celého sveta stojí jedno z prvých miest. Jeho hodnota je určená jeho krásou a vysokou pevnosťou v opotrebení. Okrem kožušiny poskytujú bobori cenný boborový prúd extrahovaný z tkaniva. "Beaver Stream" má silný príjemný zápach a používa sa v medicíne ako afrodiziakum a posilňujúca látka, av parfumériovom priemysle ako aromatický výrobok.

V zahraničnom obchode starovekého Ruska zohralo kožu bobra kľúčovú úlohu a iba dravá kapitalistická ekonomika negovala komerčný význam bobra nielen v našej krajine, ale aj v západnej Európe a severnej Amerike.

habitat

Bobci patria do čeľade Castaridae vrátane jediného rodu Castor a len 2 druhy:

  1. obyčajný bobor (castor vlákno) (aka rieka alebo východnej),
  2. Kanadský bobor (je tiež severoamerický) (Castor canadensis).

Dnes sa nachádzajú severoamerickí bobci na celom kontinente, od ústia rieky Mackenzie v Kanade na juhu až po severné Mexiko. Ale to nebolo vždy. Ľudia lovili tieto zvieratá po celé stáročia kvôli ich mäsu, kožušine a bobríkovi. Výsledkom bolo, že na konci XIX. Storočia sa počet kanadských jedincov stal kritickým a vo väčšine ich biotopov boli takmer úplne vyhubení, najmä na východe Spojených štátov. Štátne a miestne agentúry na ochranu životného prostredia znelo alarm a zvieratá sa začali prepravovať z iných oblastí. Zaviedli sa tiež vo Fínsku, Rusku, v niekoľkých krajinách strednej Európy (Nemecko, Rakúsko, Poľsko). Jeden z najväčších populácií kanadských hlodavcov dnes existuje v juhovýchodnom Fínsku.

V minulosti obyčajný bobor žil po celej Európe a severnej Ázii, ale nie všetky obyvateľstvo mohlo prežiť v blízkosti ľudí. Na začiatku 20. storočia prežili len niekoľko reliktných populácií s celkovým počtom 1 200 jedincov vo Francúzsku, Nórsku, Nemecku, Rusku, Bielorusku, Ukrajine, Číne a Mongolsku.

V dôsledku programov na opätovné zavedenie a presídlenie týchto zvierat, ktoré začali pracovať v prvej polovici minulého storočia, počet obyčajných bobrov sa postupne rozrástol. Na začiatku XXI. Storočia bolo okolo 500-600 tisíc osôb a ich biotop sa rozšíril v Európe av Ázii.

Na dnešnom území Ruska existujú obidva druhy, aj keď domorodý obyvateľ je iba bobor rieky. Jeho rozsah pokrýva takmer celú lesnú zónu Ruskej federácie - od západných hraníc až po Bajkal a Mongolsko a od regiónu Murmansk na severe až po región Astrachán na juhu. Okrem toho sa tento druh aklimatizoval v Primorye a Kamčatke.

Kanadský bobor sa v našej krajine objavil v 50-tych rokoch minulého storočia, pričom nezávisle obýval Kareliu a región Leningrad zo susedných regiónov Fínska a v 70. rokoch sa toto zviera zaviedlo do povodia rieky Amur a do Kamčatky.

Beaver Popis

Vzhľad bobra je veľmi odlišný od vzhľadu ostatných členov hlodavcov, čo sa vysvetľuje polokvapalným životným štýlom nášho hrdinu. Z pohľadu biológa sú pozoruhodnými znakmi šelmy jeho obrovské rezáky, ploché šupinatý chvost a zadné stehná na nohaviciach so špeciálnym vidlicovým "česaným" drápom na druhom prst, ako aj množstvo znakov hltana a tráviaceho traktu.

Bobci sú najhmotnejšími hlodavcami fauny starého sveta a druhými najväčšími hlodavcami po juhoamerických kapiavách. Telo zvieraťa je drevené, husté, má v tvare vretiendu tvar, jeho zadná časť je rozširovaná, len pri koreni chvosta sa prudko zužuje. Dĺžka tela je 80 - 120 cm. Dospelí vážia v priemere 20 - 30 kg, zriedka hmotnosť môže dosiahnuť 45 kg. Veľkosť kanadských druhov je o niečo väčšia ako zvyčajne.

Relatívne malá zaoblená hlava s jemným a hrubým krkom sa takmer neotáča. Oči sú malé, s vertikálnou pupienkou a priehľadnou blikajúcou membránou (na ochranu očí pod vodou). Uši malé, sotva vyčnievajú z kožušiny. Externé sluchové otvory a nosné dierky majú špeciálne svaly, ktoré sa zmršťujú pri ponorení do vody. Rasty pier sa môžu za sebou samozretieť rezáky a izolovať ústnu dutinu, čo boborom umožňuje podnecovať vegetáciu pod vodou bez otvorenia úst.

Oči zvierat reagujú takmer výlučne na pohyb, slabý zrak viac ako kompenzuje vynikajúci sluch a vôňu, čo sú hlavné zmysly na zemi.

Chvost je plochý, dĺžka dosahuje 30 cm na šírku - 13 cm, u kanadského bobra je kratšia a širšia. Pádlo-podobná časť chvosta je pokrytá veľkými nadržanými šupinami, medzi ktorými sú zriedkavé tvrdé štetiny.

Päťčlenné končatiny sú skrátené, majú dobre vyvinuté plávajúce membrány na zadných nohách (vpredu sú v embryu). Predné labky sú oveľa slabšie než zadné nohy a zvieratá ich používajú ako ruky - s pomocou bobra pretiahne predmety, vykopáva kanály a otvory, spracováva potraviny. Hlavným orgánom pohybu zvieraťa sú zadné nohy. Na druhej špičke zadnej nohy sa nachádza štrbinovitá pazúrka pozostávajúca z dvoch častí: hornej a spodnej šírky rohovej dosky, ktoré sú voči sebe navzájom pohyblivé. Tento zviera používa šelma na hygienické účely - čistí a skosuje vlnu počas odlievania, odstraňuje parazity.

Kožušinové bobule od svetlohnedej po čierne, najčastejšie červeno-hnedé. Niekedy sa objavujú škvrny s rôznymi odtieňmi. Podsada silná, tmavošedá. Spodná časť tela je pôrodná.

Je pozoruhodné, že svetlohnedý typ je starodávny, prežil ľadový vek, takže títo bobci sú lepšie prispôsobení chladnému podnebiu, zatiaľ čo v južnejších populáciách je viac ľudí tmavých farieb.

Spôsob života

Beavers neustále žijú v blízkosti vody. Ich obľúbené lokality sú preplnené pomalými tečúcimi alebo stojacimi lesnými rybníky. Rozhodujúcim faktorom pri usadzovaní určitej nádrže je prítomnosť potravinových stromov a kríkov. Viac milované zvieratá vŕba a osika. Hlodavec sa vyhýba veľkým riekam s veľkými záplavami, pretože jeho obydlie môže byť zaplavené.

Beavers sedia. Väčšinu roka sú aktívne za súmraku a noci, pričom ich úkryty zostávajú za súmraku a vracajú sa za úsvitu. V zime, v severných zemepisných šírkach, keď sú hrádze zakryté ľadom, zvieratá vždy zostávajú v chate alebo pod ľadom, pretože teplota je okolo 0 ° C, zatiaľ čo je oveľa chladnejšie vonku.

Na zemi, bobor vytvára dojem pomalého a neohrabaného zvieraťa pri chôdzi, opierajúc sa o veľké hrudné končatiny a krátke predné nohy. Avšak v prípade nebezpečenstva sa ponáhľa k vode cvalom.

Medzi všetkými hlodavcami je náš hrdina najlepšie prispôsobený na pohyb vo vode. Jeho torpédo-tvarované telo má efektívny tvar a vlna neprechádza vodou. Pomaly pláva na hladine jazier, pomaly pohybuje labkami, zatiaľ čo chvost slúži ako druh volantu. Potápanie alebo plávanie vysokou rýchlosťou, hlodavec prudko tiahne chvost hore a dole a súčasne zaraďuje svoje zadné nohy.

Rovnako ako sekera drevorubača je predovšetkým zosilnená predná sklovina zubov hlodavcov. Mäkšia zadná plocha sa rýchlejšie brúsi, vytvára ostré hrany, ktoré zjednodušujú rezanie stromov. Zviera s ostrými nožmi môže hltať a vykopať strom až do hrúbky jedného metra. Rovnako ako všetky hlodavce, bobríci majú veľké rezáky, ktoré rastú rovnakou rýchlosťou, ako sa rozdrvia.

Na fotografii bobor preukazuje svoje jedinečné rezáky.

Tu je to, čo hlodavec môže robiť so stromami.

Priehrady a chaty

Možno všetci počuli o úžasných budovaniach talentov týchto zvierat. Kvôli svojej neúnavnosti sa bobci naučili prispôsobiť životné prostredie svojim potrebám. Priehrady, ktoré vytvárajú, zvyšujú ekologickú rozmanitosť, rozširujú vodné plochy, zvyšujú objem a kvalitu vody a menia krajinu. Ako základ pre priehradu sa zvyčajne používa strom spadnutý cez tok. Je naplnená vetvami, časťami kmeňov stromov, kameňmi, zeminou, vegetáciou, až kým dĺžka priehrady nepresiahne 100 metrov (hrany hrádze sú za hranicou ihriska) a výška často dosahuje tri metre. Rozdiel v úrovni vody dosahuje zároveň dva metre. Stáva sa, že rodina stavia niekoľko priehrad naraz, v dôsledku čoho vzniká celá kaskáda rybníkov. Hlodavce sú zvlášť horliví pri výstavbe priehrad na jar a na jeseň, hoci práca môže pokračovať aj počas celého roka.

Priehrada Beaver

Beavers - zručný výkop. Zvyčajne vykopávajú početné nory na rodinnom pozemku, ktorý môže byť buď jednoduchými tunelmi alebo celými labyrintmi vedúcimi z brehu potoka alebo priehrady k jednej alebo viacerým kamerám. V mnohých biotypoch používajú tieto hlodavce ako primárne prístrešky.

Vyzerá to ako boborová chata

Ďalšia možnosť pobrežného bývania - chata. Ich bobci stavajú na tých miestach, kde je nemožné usporiadať nory. Ako základňa chaty zvieratá používajú starý pň, nízku banku alebo raftu. Vonkajšie takéto obydlie predstavuje veľkú hromadu vetví, kusy kmenov stromov upevnené zeminou, bahno a zvyšky rastlín. Vo vnútri hniezdiacej komory sa usadí, odkiaľ chodí pod vodou. V priemere priemer chaty dosahuje 3-4 metre. Zložité zariadenia majú niekoľko kamier na rôznych úrovniach. Klobúky môžu byť dočasné a trvalé, používané dlhé roky. Tie sú neustále dokončené a môžu dosiahnuť 14 metrov v priemere a viac ako dva metre na výšku.

Medzi ostatnými stavebnými aktivitami bôbov je aj ťažké vykopanie kanálov. So svojimi prednými labkami odoberajú bahno a špinu z dna malých prúdov a bažinatých chodníkov a odhodia ich od svojej cesty. Výsledné kanály umožňujú zvieratám zostať vo vode, pohybovať sa medzi priehradami alebo do kŕmnych miest. Hlodavce sa z väčšej časti zaoberajú v lete v čase, keď je hladina vody nízka.

Stojí za zmienku, že kanadskí bobci sú náročnejší a aktívnejší stavitelia ako bežní. Ich budovy sú zložitejšie a odolnejšie, pretože aktívne používajú kamene v stavebníctve.

Bobci sú výlučne bylinožravé zvieratá. Zloženie ich potravy sa môže meniť sezónne. Na jar a v lete sa základom stravy tvoria listy, korene, byliny, riasy. Na jeseň prechádzajú na tenké vetvy stromov a kríkov, pričom uprednostňujú osika, vŕba alebo jelša.

Od polovice októbra začínajú hlodavci zberať stromové jedlá na zimu. Môžu to byť hrubé konáre a dokonca aj časti kmeňov osika, vŕba, vtáčia čerešňa, jelša, breza, ako aj malé množstvo ihličnanov. Zvieratá vyradené stromy sú nakrájané na malé kúsky a skladované pod vodou v hlbokých miestach v blízkosti otvorov a chat. Beavers môžu plávať do svojich obchodov pod vodou bez toho, aby museli opustiť bezpečnú priehradu.

Ak nie je k dispozícii dostatok dreva, zvieratá sú spokojné s mokraďovou vegetáciou. Niekedy sú možné nájsy na tesne umiestnených záhradách a sadoch.

Mnoho európskych bobkov nie je na zimu skladovať. Namiesto toho tiež idú na breh pri hľadaní jedla v zime.

Beaver jet

Charakteristickým rysom zvierat je prítomnosť "bobieho prúdu" produkovaného špeciálnymi žľazami. Je to komplexná látka pozostávajúca zo stoviek zložiek, vrátane alkoholov, fenolov, salicylaldehydu a castoramínu. Vedecký názov tejto látky je castoreum.

Od dávnych čias sa boborovitý prúd pripisuje nadprirodzenými liečebnými vlastnosťami. V Y-IY storočí pred naším letopočtom. Гиппократ и Геродот отмечали ее эффективность в лечении некоторых болезней. И сегодня это вещество нашло применение в народной медицине, но в основном оно используется в парфюмерии.

Сам же бобр использует свой ароматический секрет в целях маркировки. Пахучие метки – это один из способов обмена информацией у наших героев. И канадский, и речной виды оставляют запаховые метки на холмиках, сооружаемых возле воды из ила и растений, поднятых со дна водоема.

Семейные отношения

Najčastejšie žijú bobri v rodinných skupinách (kolóniách), ale existujú jedinci, ktorí uprednostňujú jediný životný štýl. Na chudobnej pôde môže podiel osamelých zvierat dosiahnuť až 40%.

Rodina pozostáva z dospelého páru, mladého z bežného roka, mladého z minulého roka a niekedy jedného alebo viacerých mladistvých z predchádzajúcich vrhov. Veľkosť rodiny môže dosiahnuť až 10-12 osôb.

Hierarchia v kolónii je postavená na vekovom princípe, s dominantným postavením dospelého páru. Zjavenia fyzickej agresivity sú zriedkavé, aj keď v hustom obyvateľstve bobov možno pozorovať jazvy na chvoste. Je to výsledok bojov s cudzincami v blízkosti teritoriálnych hraníc.

Pár týchto hlodavcov je konštantný a pretrváva počas celého života partnerov. Skupina rodín je stabilná, čiastočne kvôli nízkej reprodukčnej frekvencii. Prinášajú jednu mláďatku za rok, od 1 do 5 teliat v obyčajnom bobríku, v kanadskej plodnosti je vyššia - až 8 mláďat. Najčastejšie sa však u mláďaťa vyskytuje 2-3 mláďatá.

Gon začína od januára (na juhu oblasti) a trvá až do marca. Tehotenstvo trvá 103-110 dní.

Novorodenca, hlboko dospelý, s vyrezanými dolnými rezáky. Matka kŕmi deťmi mlieko (a to je 4 krát tuk ako krava) približne 6-8 týždňov, hoci už vo veku dvoch týždňov bobori začnú skúšať tendrové listy, ktoré prinášajú ich rodičia. Vo veku 1 mesiaca začína mladá generácia pomaly opúšťať hniezdo a živí sa sama.

Zatiaľ čo deti sú veľmi malé, otec trávi väčšinu času ochranu rodinného miesta: hliadkujú hranice a nechávajú vôňu. Žena je obsadená kŕmením a starostlivosťou o nich v tejto dobe. Deti rastú rýchlo, ale trvá mnoho mesiacov tréningu, keď sa naučia stavať priehrady a chaty. Rodičia ich naučia zúčastňovať sa na všetkých veciach rodiny, vrátane výstavby.

Mladí ľudia zvyčajne opúšťajú rodinu a vo druhom roku hľadajú svoje budúce sprisahanie a vedú osamelý život až do získania páru.

Sexuálna zrelosť u bobrov začína v druhom roku života, ale samice sa zvyčajne začínajú chovať vo veku 3-5 rokov.

Maximálna životnosť bobra obyčajného v prírode je 17-18 rokov, kanadský - 20 rokov. V prírodných podmienkach však zriedka žijú viac ako 10 rokov. Maximálny vek týchto hlodavcov zaznamenaný v škôlke dosiahol 30 rokov.

Okrem označenia územia bobre komunikujú navzájom tým, že kohútiku ocasú s vodou. Zvyčajne dospelí jedinci hlásia cudzím ľuďom, že boli zaznamenané. Hlodavec, ktorý napadol okupované územie, vráti klapku, aby zhodnotil závažnosť svojich zámerov a stupeň hrozby, ktorý predstavuje.

Ďalším spôsobom, ako komunikovať, je prostredníctvom rôznych postojov, rovnako ako hlasy: zvieratá môžu hltať a syčať.

Výhody a škody bobríkov

Ako už bolo spomenuté, bobríci sú známi svojou konštrukciou: založením svojich osád vytvárajú priehrady, ktoré regulujú hladinu vody v nádržiach. V dôsledku toho môže voda zaplaviť veľké plochy lesa a zničiť ju. Haylands a cesty môžu trpieť.

Druhý negatívny bod - priehrada zhoršuje podmienky na rozmnožovanie rýb, čo je mechanická bariéra pre priebeh liptov, lúk, lososov a pstruhových rýb, ktoré sa rozmnožujú v malých riekach.

Teraz sa pozrite na činnosti týchto zvierat z druhej strany. Po dlhú dobu kaskáda hrádzí bôbov existujúcich na rieke zachováva roztopené a dažďové vody, čo znižuje pravdepodobnosť záplav počas povodňovej sezóny, znižuje eróziu dna a pobrežia, skracuje letné obdobie s nízkou hladinou vody a podporuje obnovu systému prameňov a prúdov zničených ľudskou činnosťou. To všetko robí les obývaný zvieratami menej suchý, a preto oveľa menej náchylný k lesným požiarom.

Spomaľovaním toku riek vedú priehrady k zvýšeniu usadzovania sedimentov a vytvárajú prirodzený filtračný systém, ktorý odstraňuje potenciálne nebezpečné nečistoty z vody. Navyše, rozsiahle nádrže, ktoré vznikajú, vytvárajú ďalšie výhody, ako napríklad rast ekologickej rozmanitosti.

Tíž bobori zlepšujú kŕmnu základňu zajacov, jeleňov, kŕmia sa "odpadom" materiálov používaných na stavbu priehrad a to zase priťahuje predátorské zvieratá.

Tieto hlodavce zohrávajú dôležitú úlohu v pobrežných systémoch a človek potrebuje iba rozširovať svoje vedomosti o svojich biologických potrebách a rozvíjať stratégie, ktoré umožnia ľuďom aj bobom spoločne využívať krajinu.

zoo-club-org