Zver

Badgers: kde žijú a čo jedia vo voľnej prírode

Loading...

Jedným z najčastejších zvierat v našej krajine je európsky jazvec. Toto malé zviera vedie veľmi zaujímavý spôsob života, celkom nenáročný a všežravý. Je úplne bezpečný a nie agresívny, avšak v posledných rokoch sa jeho počet výrazne znížil. Je to spôsobené zničením jazvečík kvôli kožušinám alebo zdravému tuku. Tieto zvieratá potrebujú študovať, chrániť a prijímať opatrenia na zvýšenie ich počtu. Koniec koncov, európsky jazvec prináša neoceniteľný prínos pre lesnú biocenózu a pomáha pri ničení škodcov poľnohospodárskych rastlín.

Vzhľad jazera

Je to najväčšie zviera rodiny Cunha. Dĺžka jeho tela dosahuje meter a forma je veľmi výrazná. Toto zviera je masívne a squat. Toto vyzerá ako jazvec (foto nižšie).

Jeho ostrý predĺžený papuľa prechádza do krátkeho krku a jeho telo sa postupne rozširuje na chrbát. Hlava je klinovitá, s ostrým predĺženým nosom a malými okrúhlymi ušami. Lazy jazvec sú krátke a masívne, s holým plantárnym povrchom. Končia ostrými a veľmi silnými pazúrikmi, dokonale prispôsobenými na vykopávanie otvorov, okrem toho, že dokážu ťažko a bolestivo zraniť toho, kto hnevá jazvec. Vo všeobecnosti však toto zviera nie je vôbec agresívne, pohybuje sa pomaly, niekedy nepravidelne. Farba európskeho jazvera je veľmi charakteristická: hlava je svetlá, dve čierne pruhy začínajú takmer z nosa a prechádzajú cez oči na krk, postupne sa strácajú na chrbte, tmavé, takmer čierne sú tiež labky, žalúdok a hrudník. Kožušinová kožušina je svetlošedá, tvrdá a dlhá, ale s mäkkou podsadou. Chvost zvieraťa je krátky a pomerne plyšový.

Kde sa stretáva

Európsky jazvec je celkom nenáročný k biotopu. Nájdeme ho všade v Európe. Obzvlášť majú radi opadavé a zmiešané lesy, stepy a akékoľvek nezaplavené miesta, kde môžete vytvoriť diery. Jediná vec, ktorú jazvec netoleruje, je zima, a preto sa v zime neusadzujú v mraziacich pôdach.

Tieto zvieratá sa tiež nenachádzajú v púštiach a suchých, vodných stepiách. Je nevyhnutné, aby mali vodu, okrem toho, aby boli schopní tajne pristupovať. Ale európsky jazvec sa nevyhýba blízkosti ľudského obydlia - keby len bolo možné usporiadať dieru na nejasnom mieste. Tieto zvieratá sa radi usadzujú na svahoch roklín a trámov na vysokých brehoch riek a jazier. Uprednostňujú miesta, kde sa lesné húštiny striedajú s lúkami a pustinami. Ak je veľa jedla okolo, potom jazvec môže usporiadať buriny vedľa seba. Toto zviera sa z domu vyberie zriedka viac ako 500 metrov.

Čo jazvec je

Toto zviera nie je dravcom. Vo všeobecnosti je jazvec omnivorický, ale veľmi často vyberá jeden druh jedla a používa ho len. Závisí to hlavne na mieste bydliska zvieraťa. Takže, čo jeseň jesť:

  • Často sa základom jeho stravy sú hmyz, väčšinou veľké brouky, ale niekedy sa živia zvieratá na osiach.
  • Miluje jazveče, larvy, slimáky, slimáky a ryby.
  • Niekedy tieto zvieratá zachytia kurčatá, malé vtáky, jašterice alebo žaby.
  • Najviac však jazvec miluje rastlinné jedlá: stonky a listy, odrody, bobule, akácie, žaludy, ovocie, kukurica, ovos a ďalšie.

Aj v najväčšom čase bude toto zviera nikdy jesť mrkvu a zvyšky slávností predátorov. Ak nemá dostatok jedla, jednoducho ide na iné miesto a usporiada novú dieru.

Žltý životný štýl

Toto je veľmi zaujímavé zviera. Má úžasné správanie, často veľmi odlišné od návykov iných zvierat.

  1. Badger vedie polopodzemný život. Opúšťa dieru len v tme a v zime často spánku niekoľko mesiacov. Preto je pre obyčajnú osobu takmer nemožné zistiť, kde žije jazvec. Je tiež veľmi ťažké urobiť jeho fotografiu, pretože má rád ísť von na tmavé mesiace noci, ale aj potom sa nehýbe ďaleko od dierky.
  2. Pri pohybe jazvec vytvára príliš veľa hluku: oddeľuje, hlasivo zašpiní listy a chvosty na zemi.
  3. Toto zviera sa pohybuje dosť pomaly a tvrdo. Pri chôdzi sklopí hlavu. Zriedka beží, väčšinou sa pohybuje v krokoch alebo skokoch.
  4. Európsky jazvec je veľmi čisté zviera. V blízkosti jeho domova nenájdete jedlo a iné nečistoty. Dokonca vykopáva špeciálne "záchody" na odľahlom mieste v blízkosti dierky. A vrh v hniezde sa mení dvakrát ročne.
  5. Pohľad na tieto zvieratá je veľmi slabý: pozorujú len pohyblivé objekty. Ich sluch nie je ostrý ako sluch človeka. Jazierka je orientovaná len s pomocou vône, ktorú vyvinul celkom dobre.
  6. Hlas tohto zvieraťa sa podobá na hrubo, môže tiež hltať a pri silnom strachu - kvíkanie.
  7. Život zvieraťa je asi 15 rokov.

Nora jazvec

Toto zviera vytvára vlastné obydlie. Okrem toho sa neustále rozširuje a opravuje. Nová diera má dva až päť východov. Za niekoľko rokov môže počet Lazy dosiahnuť 40 alebo viac.

V diere sú otvory. Podzemné obydlie jazvera leží v hĺbke najmenej jedného metra a je zložitým systémom galérií, chodníkov, mŕtvych koncov, núdzových chodieb a rozšírení. Často sa nachádzajú v niekoľkých úrovniach a dosahujú až do hĺbky viac ako päť metrov. Zvyčajne existuje niekoľko hniezdiacich komôr, často jazvec ich má pod vodonosnou vrstvou, ktorá chráni pred priesakom podzemnej vody. Dĺžka pohybov niekedy dosahuje 80 metrov. Ak zvieratá nie sú ničím narušené a jedlo je dostatočné, potom niekoľko generácií môže žiť v tej istej diere - je to zdedené. Mladí jazvečníci dokončia stavbu domu a pridávajú nové pohyby. Preto starý "jazvec" môže zaberať plochu viac ako hektár.

Vzťahy s inými zvieratami

Badgers nie sú vôbec agresívne zvieratá. Sú navzájom tak tolerantní, že niekoľko rodín môže žiť v tom istom byte. Badgers nemajú žiadnych prirodzených nepriateľov, pre človeka je nebezpečný len človek. Ale vlci a medvede môžu loviť mladé zvieratá. A dospelé zvieratá sú veľmi opatrné a radšej sa vzďaľujú a schovávajú sa v diere, hoci aj veľký dravec je ťažko zvládnuť s takým súperom.

Ak ho znervózníte, hlasitě kvíle a kousne a môže vážne ublížiť páchateľovi aj pazúry. Niekedy sa do jazierky otvárajú iné zvieratá, ako sú mývalí, fretky, marteny alebo líšky. Pokiaľ sa majiteľovi nevadí, toleruje ich, iba oplývajú. Avšak jazvec je veľmi čisté zviera, takže docela často vedie líšky z domova.

Čo robí v zime

Hybernácia jazvera je podobná medveďu. V zimnom období nespávajú iba tam, kde nie je mráz. Ale na jeseň častejšie jazvečníky zožierajú tuk, zvyšujú hmotnosť takmer dvakrát a opravia dieru a pripravujú ju na spánok. Ohrejú hniezdo, tiahnu mechy a suché listy. Jezevník vyhodí starý vrh, pretože je veľmi čistý. Tieto zvieratá tiež zásobujú potraviny a dávajú ich do špeciálnych spí v dierach. Korene a zrná rastlín sú veľmi užitočné jazvec, keď na jar sa zobudí hladný. Zastavia sa na povrchu po nástupe mrazu a sneženia a vychádzajú na jar s nástupom snehu. Všetky zvieratá z diera pred spánkom sa zviera upchá zemou a suchými listami.

Chov badgerov

Tieto zvieratá vytvárajú pár už niekoľko rokov, často aj počas celého života. Gon ich prechádza na jar alebo v lete. Otehotnenie ženy trvá od 9 do 12 mesiacov av období od decembra do apríla sa narodili 2-3 čučorodičky.

Sú slepí a úplne bezmocní v prvom mesiaci. Až po troch mesiacoch mladí ľudia začínajú vystupovať z dierky a dostávať iné jedlo ako materské mlieko. Niektorí mladí jazvečníci opúšťajú rodinu na jeseň, robia pár a vykopajú svoju dieru, ale niektorí zostávajú a spia s rodičmi.

Badger má veľmi zaujímavý životný štýl. Toto zviera si stále zachováva svoje obyvateľstvo a predpokladá sa, že jeho obyvateľstvo nie je ohrozené. Ale veľa z nich je zničené kvôli jazvečírskej srsti, ktorá sa používa na výrobu štetcov a klobúkov. Veľmi cenný je aj jeho liečivý tuk, ktorý lieči tuberkulózu a rôzne ochorenia kože. Zvieratá tiež zomierajú kvôli ľudskej činnosti, zničeniu otvorov a vzhľadu veľkého počtu ciest.

stanovište

Badger je zviera, ktoré je v celej Európe rozšírené. V Rusku sa pozoruje početné populácie zvierat. V domácich priestoroch sa zviera nachádza takmer všade mimo pohoria Uralu, okrem ďalekého severu a oblastí so suchým terénom. Badgers žijú aj v Kórei a Číne, na niektorých ostrovoch Japonska.

Zviera uprednostňuje usadenie sa v hustých zmiešaných lesoch. Badger je zriedka videný v regiónoch stepí. Zvieratá žijú hlavne v miestach, kde je množstvo kríkov a vysokých tráv a pôda nikdy nie je ohrievaná povrchovými vodami.

Žralok kŕmenie v prírode

Napriek svojmu postaveniu ako dravec, je jazvec omnivorovitými zvieratami. Denná výživa zvierat sa môže v závislosti od ročného obdobia výrazne zmeniť. Badgers sú nočné lovci. Počas dňa tieto zvieratá dávajú prednosť tomu, aby zostali v bezpečných duniach, strávili jedlo a získali energiu.

V lete, na miestach, kde žijú jazvečí, veľa hlodavcov, žiab a jašteríc. Tieto stvorenia tvoria stravu zvierat v teplej sezóne. Medzi ostatnými faktormi, jazvecmi nie je proti živej červi, veľkému hmyzu a ich larvám, rovnako ako všetkým druhom mäkkýšov, slimákov. V zriedkavých prípadoch je ich korisť vtáci, ktorí majú problémy. Niekedy jazvečníkov lezú na nízkych stromoch, kde sa podieľajú na zničení hniezd vtákov. Aj v lete sa koňovité sladké zeleniny, bobule, orechy, huby a divoké ovocie stanú potravou pre zviera.

S príchodom jesene jazvec pravidelne vyráža na poľnohospodársku pôdu. Zvieratá hľadajú zvyšky z plodín, pohlcujú zrno kukurice, strukoviny a iné kultivované rastliny. V zime, keď je nedostatok jedla, pri hľadaní koristi môžu tieto zvieratá cestovať desiatky kilometrov a potom sa vrátiť späť do teplej a útulnej dierky.

Vzťah s osobou

Badgers sú veľmi zriedkavo lovení na výrobu mäsa. Koniec koncov, zviera má pomerne špecifickú, trochu odpudivú vôňu. Jedlá z jeseňového mäsa nemajú veľmi príjemnú chuť. Obchodná hodnota tiež nemá kožušinu zvierat.

Zaujímavosťou pre ľudí je výlučne jazvečí tuk, ktorý sa široko uplatňuje v liečbe chorôb ľudovými metódami. Štúdium užitočných vlastností tejto látky bolo dôvodom organizácie fariem, kde sa venujú chovu zvierat. V súčasnosti je pestovanie jazvečích na ťažbu tukov dosť výnosným podnikaním. Zvieratá sa ľahko skrmujú. Je však ťažké, aby sa dostali k psom, na ktoré jeseň prejavujú mimoriadne nepriateľstvo a agresiu.

Ako vyzerá jazvec?

Jazvec vyzerá ako stredne veľké zviera. Spoločný jazvec má dĺžku tela od 60 do 90 cm a hmotnosť až 24 kg, pričom dĺžka chvosta je 20-25 cm. Muži sú o niečo väčší ako ženy. Badger vyzerá masívne, kvôli zvláštnej štruktúre tela. Zviera jazvečíka má podlhovastý tvar tela, pripomínajúci klin, ktorý smeruje dopredu.

Európsky jazvec má úzku predĺženú papuľu s okrúhlymi lesklými očami a veľmi krátkym krkom. Zimné zviera má krátke silné nohy, na prstoch ktorých sú dlhé pazúry na kopanie dier.

Jezera vyzerá naivne kvôli dlhým vlasom, čo je dosť ťažké. Pod hlavnou kožušinou európskeho jazvera je teplý a hustý podsad. Žuvačka je sfarbená sivá alebo hnedá, často so strieborným leskom a spodná časť tela je takmer čierna.

Badger vyzerá skôr nezvyčajne. Na bielej tvári sú dve široké tmavé pruhy, ktoré sa tiahnu od nosa po malé uši s bielymi špičkami. V zime je jazvečík vyzerá jasnejšie ako v lete, keď jeho vlna tmavšie odtiene. Na jeseň získava jazvec 10 kg tuku pred hibernáciou na svoju bežnú hmotnosť. Počas tohto obdobia jazvec vyzerá obzvlášť veľký.

Kde žije jazvec?

Žúrus žije prakticky po celej Európe, s výnimkou len severnej časti Fínska a Škandinávskeho polostrova, pretože neobýva mrazené pôdy. Aj živočich žije v Malej a Západnej Ázii, na Kaukaze a Zakaukazsku.

Badger žije v zmiešaných a taigových lesoch. Niekedy jazvečníci žijú v pohoriach a nachádzajú sa aj v polopustoch a stepiách. Badger žije v blízkosti vodných plôch a drží sa v suchých oblastiach, vyhýba sa záplavovým oblastiam.

Domček jazvečíka je jeho dierou. Žučníci žijú v hlbokých duniach, ktoré kopajú na svahoch roklín, roklín a kopcov, na vysokých brehoch riek alebo jazier. Jazvec žije tým, že trávi väčšinu času v nory. Jazvec obyčajný je trvalé a konzervatívne zviera, takže jeseň obydlia otvory sú prenášané z generácie na generáciu.

V oblastiach, kde je množstvo potravín, rôzne rodiny jazvečíkov môžu tvoriť celé mesto jazvečíkov, ktoré kombinujú svoje diery navzájom. Každá ďalšia generácia jazvečíkov dokončuje svoje nory, preniká novými pasážami a rozširuje rodinný majetok. Takže duny nôh sa zmenia na podzemné mesto s desiatkami východov.

Osamelí jazvečníci žijú v jednoduchých duniach, takýto dom má jeden vchod a hniezdnu komoru. Ale veľká rodina jazvečíkov žije v celých osadách. Mesto jazvečí je komplexná a viacstupňová podzemná stavba s mnohými vstupnými a vetracími otvormi s dlhými tunelmi, rôznymi priechodmi a niekoľkými hniezdnymi komorami. Nestské komory sú zvyčajne umiestnené v hĺbke najmenej 5 metrov, sú priestranné a lemované suchou posteľnou trávou.

Žúci organizujú hniezdne komory, aby nedošlo k úniku dažďovej a podzemnej vody. Badger obyčajný - praktické šelmy a miluje pohodlie. Preto sú pohodlné a suché otvory jazvec často obsadené líškami a mývalými psami. To nie je jednoduchý život pre jazvera.

Okrem toho je jazvec zviera, ktorý pravidelne čistí dieru, vyhadzuje odpadky a pravidelne nahrádza starý vrh. Dokonca aj jazvečík zvieraťa vyhovuje vonkajšej časti otvoru alebo pridelí v ňom zvláštne miesto. Tiež v javorovej diere sa nachádzajú rôzne miestnosti pre potreby domáceho zvieraťa.

Život jazera je pokojný, takže živočíšny jazvec má v prírode takmer žiadne nepriateľov. Vlci a rys môžu byť pre neho hrozbou. Hlavným nebezpečenstvom pre európsky jazvec je však človek. V niektorých prípadoch ľudské aktivity vedú k zlepšeniu životných podmienok jazvečíkov. Ale na druhej strane sieť ciest postavených na prírodných miestach zvyšuje úmrtnosť tohto zvieraťa a zbavuje ho zón prirodzeného biotopu. Najväčšou ujmou populácie jazvečíkov pochádza od človeka, ktorý ničí jazvecké diery. Dom ježek je pre zviera veľmi dôležitý.

Badger je uvedený v Medzinárodnej červenej knihe v štatúte "najmenej hrozí, že zmizne". Koniec koncov, toto beštie je pomerne bežné a má stabilnú populáciu. Ale jazvec je lovený s cieľom získať jeho hojivý tuk, ktorý je široko používaný v alternatívnej medicíne. V Európe bol jazvec podrobený celosvetovému vyhladzovaniu ako nosič nebezpečných chorôb.

Počet jazierov sa výrazne znížil v tých oblastiach, ktoré sa zaoberajú intenzívnou hospodárskou činnosťou. To viedlo k strate biotopu jazvečíka, okrem toho sa zničí ako "škodca" plodín. Avšak, od spoločného jazvec viac výhod než poškodenie, pretože jesť veľa škodcov poľnohospodárstva.

Jačmeň teľa

Badgers sú monogamní a často tvoria páry po mnoho rokov, ba dokonca za celý život. Pestovateľská sezóna pre európsky jazvec začína na konci zimy a trvá do septembra. Od jesene pripravujú vzdelané páry hniezdnu komoru, v ktorej by sa mal narodiť jazvečík.

Tehotnosť ženy má dlhšiu dobu a jej trvanie závisí od času, kedy došlo k páreniu. Preto žena môže plemeniť jazvec od 9 do 14 mesiacov. Najčastejšie sa narodia 2 až 6 mláďatá.

V Európe sa jazvec narodil od decembra do apríla av Rusku v marci až apríli. Badger mláďatá sa narodili slepí, hluchí a bezmocní. Iba vo veku 1,5 mesiaca začnú vidieť mláďatá a začnú počuť. Matka živí jazvec s mliekom takmer 3 mesiace.

Ale veľmi čoskoro bude jazvečí mláďatá už začať odísť z dierky a kŕmiť sa sami. Vo veku 6 mesiacov dosahujú mláďatá takmer dospelým. Na jeseň sa plod rozpadne. После чего каждый барсучонок начинает самостоятельную жизнь.

Самки становятся способными к размножению в возрасте двух лет, а самцы – к трем годам жизни. В природе барсук живет 10-12 лет, а в неволе продолжительность жизни барсука достигает 16 лет.

Если Вам понравилась эта статья и Вы любите читать о животных, подписывайтесь на обновления сайта, чтобы получать самые свежие и интересные статьи о животных первыми.

Power.Ako sa živí jazvec?

Badger je naozaj všežravé zviera, nie je ohľaduplné k jedlu, ale jeho stravovanie silne závisí od miesta pobytu a ročného obdobia. Pri honbe chodí v noci.

Z potravy pre zvieratá sa jazvec živí myšími hlodavcami, žabami, jaštermi, ryby, vtákmi, vajcami vtákov, hmyzom, larvami, mäkkýšmi a dážďovkami.

Z rastlinných potravín jedie trávu, korene, sukulentné stromové vetvy, obilniny, rastlinné plody, ovocie, bobule, orechy a ďalšie. Používa tiež huby.

Vo všeobecnosti, v podmienkach stredného Ruska, jazvec môže jesť asi 50 rôznych druhov rastlín a približne rovnaký počet druhov zvierat. Obľúbenou pochúťkou jazvečíkov sú šťavnaté dážďovky, slimáky, veľké brouky, takže prakticky nepotrebujú prívod vody.

Pri konzumácii potravy je jazvec pomerne mierny - jedia len 0,5 kg jedla denne, s výnimkou obdobia príprav na hibernáciu, keď je výkrm.

Reprodukcia a dlhovekosť

Badgers sú monogamné zvieratá. Vytvárajú pár už niekoľko rokov, často na celý život. Kŕčovacia sezóna zvyčajne trvá od konca zimy do začiatku jesene. Po oplodnení trvá tehotenstvo na ženách pomerne dlhý čas - od 9 mesiacov (s letným párením) až po 12 mesiacov (s zimným párením). V vrhu sa narodí 2-3, s maximálnym počtom 6 mláďat. Novorodený jazvečík váži 70-80 gramov.

Len pár dní po pôrode žena je pripravená na nové tehotenstvo. Šteniatka sa narodia bezmocní, slepí a hluchí, ale po mesiaci majú počutie, v druhom mesiaci sa otvárajú oči a tri mesiace po narodení sa postupne dostávajú k nezávislému kŕmeniu. Až do tohto okamihu ženské jazvečík ich kŕmil materským mliekom.


Pre novorodencov je prvý rok života najnebezpečnejší a najťažší, miera úmrtnosti medzi nimi je v tomto období až 50%. S prechodom na vlastnú výživu, barsucata rýchlo zosilnie a po šiestich mesiacoch vo veľkosti dohnať so svojimi rodičmi.

Na jeseň rozpadajú jazvecké rodiny. Niektorí mladí jazvečníci opúšťajú rodinu na jeseň, robia pár a vykopávajú svoju dieru, ale väčšina z nich zostane a spánku s rodičmi. Mladé ženy sa stanú sexuálne zrelé vo veku 2 rokov, muži - po 3 rokoch. V populácii jeseterov približne 73% dospelých a 27% mláďat.

Ako dlho žije jazvec?

Životnosť jazvera v prírodných podmienkach je v priemere 5-6 rokov (v priemere) do 10-12 rokov (maximálne), v zajatí až do 15-16 rokov.

Iba tretina zvierat prežíva v prvých troch rokoch života. Príčiny smrti môžu byť odlišné. Zabijú ich príbuzní v konfliktoch na území, môžu ich konzumovať medvede, rysy, vlci alebo sa stali obeťou lovcov, zomierali na cestách alebo otrávili toxickými chemikáliami, zomreli v dôsledku infekčných chorôb atď.

Badgers majú len málo prirodzených nepriateľov, sú to veľké dravce - medvede, rysy, vlci. Okrem toho sa konfliktuje s jedlami s líškami a psy mýval. Domáci a divokí psi sú pre neho hrozbou. Ich obeťou sú najmä mladí jazvečníci, dospelí sú veľmi opatrní a radšej sa ustupujú a schovávajú sa v dierach.

Avšak v prípade, že jazvec bol prekvapený, nie je ľahké sa s ním vyrovnať ani pre veľkých predátorov - je to zúfalo obhajované, nahlas sa šklebí, kousne a môže páchateľovi zle poškodiť pazúry.

Najväčšou ujmou populácie jazvec je spôsobené priamym prenasledovaním týchto zvierat ľuďmi a zničením podzemných zásobníkov.

Badger a človek

Čo je nebezpečný jazvec?
Jazierka nepredstavuje priamu hrozbu pre ľudí. Ale on môže tolerovať ochorenie, ktoré je nebezpečné pre ľudí - zúrivosť, Z tohto dôvodu sa prijímajú opatrenia na priame zničenie jazvečíkov a ich obydlí.

Badger sa nebojí ľudí a môže žiť v tesnej blízkosti ľudského obydlia. To vytvára pre ľudí nejaké problémy, pretože jazvec hľadajúci jedlo môže tiež využiť plody ľudskej práce - rôzne plodiny, ktoré nútia človeka obmedziť svoje obyvateľstvo na určitých územiach.

Čo je to jazvec užitočný?
Prináša jazvečík a prináša mu výhody. Významná časť stravy pozostáva z veľkého množstva škodcov v poľnohospodárstve, ako sú napríklad larvy maďarsky chrobáka.

Koža jazvečíka z dôvodu hrubej a tvrdej vlny nepredstavuje veľký záujem o kožušinársky priemysel, ale lúpežové vlasy sa používajú najmä na výrobu kefiek na holenie, ako aj kefy na maľovanie.

Lov na jazvečíka v Rusku sa uskutočňuje hlavne na účely extrakcie jazvečích tukov, populárneho lieku v alternatívnej medicíne.

Badger môže byť chytený a držaný v zajatí, ľahko nájde spoločný jazyk s osobou a stane sa pet. Ale je to stále jednoduchšie kúpiť.

Jačmeň je jedlý, podobá sa sušenému baraniu podľa chuti.

Zoznámte sa! Pozemok Badger - obrázky zo života.

V suchu, tieto zvieratá sú pohodlnejšie žiť v ubytovniach, ktoré sú celé podzemné labyrinty niekoľkých vrstiev a niekedy až do jednej míle alebo dlhšie. Oblasť týchto priestorov, kde žije jazvec, sa môže z roka na rok zvýšiť, od desaťročí do desaťročia. Jedná sa o veľmi zložitú konštrukciu s viacerými vstupmi a výstupmi, miestami určenými na spánok a skladovanie zásob a tiež pomôckami na vetranie.

"Izby" na bývanie často ležia veľmi hlboko v podzemí (hlbšie ako vodná hladina ďalších 5-7 metrov). Najčastejšie každá rodina má svoj vlastný samostatný vstup do nory a možno niekoľko. Stáva sa, že niekoľko rodín môže použiť jeden hlavný vchod, no tam určite budú núdzové východy.

Jazvec je čisté, ekonomické zviera, nesedí na svojom mieste, jeho dom miluje a stará sa oň: vyberie vrh, potom bude diera opravená, pevná a vylepšená.

Pre jazvečík biotop nie je obmedzený na nory.

Tam je tiež poriadok a čistota okolo diera: úhľadne vykopané kanály pre toaletu nie je ďaleko od obydlia, a všetko, čo slúžil jeho čas je umiestnený ďaleko od miesta, kde majiteľ bývania spí a jes.

Tento poriadok môže udržiavať len jazvec, ale iné zvieratá ako líšky alebo mývalí psi milujú žiť v tomto poradí. Preto sú požiadaní, aby navštívili starostlivého majiteľa. Nič, badger hostiteľ je pohostinný, hoci prísny. Nechajte žiť, ale pod podmienkou, že hostia budú dodržiavať zavedený postup hygieny.

A ak je naštvaný, potom ich dať jazvec. A horlivý majiteľ nie je pripravený akceptovať každé zviera: divoké mačky, fretky a marteny vstupujú do jeseňovej diery. Preto neverte príbehy o tom, že líška môže proti svojej vôli vziať jazzovú dieru.

Po tom, čo investoval toľko práce do svojho usporiadania, roztrhne každého, kto sa ho pokúša vyhnúť.

Napriek tomu, že jazvečí obyvatelia žijú v kolóniách, každý z nich vlastní pozemok na vlastnú spotrebu. Susedia hranice sú rešpektovaní a nechodia na cudzie územie. V letných mesiacoch, ak je dostatok krmív, je táto oblasť obmedzená na niekoľko hektárov. Obľúbená oblasť takéhoto zvieraťa ako jazvec je miesto blízko vodných telies.

Rodinná idyla

Badgers sú zvieratá, ktoré tvoria silné a priateľské rodiny, kde si každý plní svoje povinnosti. Múmovník je odhodlaný starať sa o potomstvo. V jarnej sezóne sa narodili tri až šesť mláďat. Stále sú veľmi bezmocní a potrebujú materské mlieko. Barsuchyha ich živí až do veku troch mesiacov. Potom, keď zrel a silnejší, môžu jesť jedlo, ktoré dievčatá dávajú prednosť.

Badgers sú veľmi zodpovední vo výučbe mladých prežiť na vlastnú päsť. V malých priestoroch v blízkosti otvorov sa deti učia loviť. Aby to urobili, dospelí jazvec chytia myši, jašterice a žaby a prinášajú ich mladým.

Treba poznamenať, že táto forma výcviku je vlastná takmer všetkým predátorom.
Na konci leta jazvec môže nezávisle robiť výdavky na jedlo. Ale rodičia ich stále kontrolujú. Na jeseň sa deti naučia vybaviť svoje zimné komory.

Strávia zimu v nory s mamou a na jar sa dostanú do nezávislého života. Niektorý jazvec, narodený pred ďalším vrhom, žije od jesene samostatne.
Pri pohľade na samostatnú časť lesa vykopávajú dierky a rastú korene.

A niekedy nájdu miesto medzi domami ostatných jazvečíkov, robiť dom so samostatnými východmi. Najdôležitejšou vecou je mať voľné miesto v blízkosti vyhľadávania potravín.

Badger vyleje

Obytok európskeho jazvečíka má úplne odlišné rozmery.

Najväčší jazvec bol viac ako staroveké anglické hrady. Pretože mal viac ako 100 vstupov, veľké množstvo izieb a veľmi dlhé tunely. V tomto zámku žil klan, pozostávajúci z 20 jazvečíkov. Prirodzene, jazvec trávia polovicu svojho života v spánku.

Zviera patrí mäsožravcom cicavca rodiny lasičiek. Jeho rodina zahŕňa vydru a ermine. Badgers zvyčajne nepotrebujú piť, pretože väčšinou používajú šťavnaté dážďovky. Len so silným hladom jesť jazvec s myší, brouky, ropuchy, potkany a dokonca aj obilniny.

Lov a výživa

Vo všeobecnosti, jazvec je skôr talentovaný lovec. Jedným spôsobom môžu chytiť viac ako 70 obetí. Jedlo, ktoré majú, je pomerne mierne, jačmeňky trochu po kúsku. Iba bližšie k pádu, jazvec zásoby na tuku, takže majú zdroj energie počas zimného spánku. Toto je jediný zástupca rodiny húbovcov, hibernácia. Pre jazvec je hibernácia prvá vec v zasneženom chlade. Badger na jar dostane štíhle formy a aktívne začína novú sezónu.

Pravdepodobne, vo vzťahu k ľuďom, jazvec nie je agresívny. Jazvec na fotografii je vždy pokojný. Pre nich je lepšie vyhýbať sa kontaktu, skrývať sa v diere. Ale nie je jasne hnevať jazvec, ako on môže postaviť pre seba.

Zázračná komunikácia

Pod chvostom jazvera sú špeciálne žľazy, ktoré vylučujú skôr zápachovú substanciu nazývanú pižmom. Vďaka nemu si jazveč markuje svoje územie. Tiež sa používa na určenie príslušnosti klanu.

V prípade dlhej absencie v jeho diere môže zápach zmiznúť. V tomto prípade zviera riskuje, že zostane bez svojej rodiny.

Badgers majú vlastnú slovnú zásobu, ktorá pozostáva zo šestnástich rôznych zvukov. Párenie tohto druhu zvierat sa môže vyskytnúť kedykoľvek počas roka.

Bohužiaľ, kvôli vysokej úmrtnosti žije len malá časť prvého výročia.

Veľká časť jazvečíkov umiera na cestách pod kolesami amerických áut. Napriek streľbe sa ich počet neustále zvyšuje. Takéto tvrdé opatrenie je spôsobené podozrením, že jazvecmi sú nosiče tuberkulózy hovädzieho dobytka.

Priestor jazvera je veľmi rozsiahly. Je známe, že pred 2 miliónmi rokov z Číny sa jazvec dostal do Európy.

zoo-club-org