Vtáctvo

Moorhen alebo močiar kuracie - čo o ňom vieme?

Životnosť vodného kurča závisí od vodného prostredia. Jej obľúbené miesta osídlenia sú pomaly sa pohybujúce rieky, bažiny alebo rybníky s hustou a hojnou vegetáciou na brehoch. Moorhen, usadil sa v teplých regiónoch, žije sedavý. Vtáky žijúce v severných oblastiach sú poslané na zimovanie na juh.

Moorhen obýva Afriku, Euráziu a celý americký kontinent. Uprednostňuje väčšinou nížiny, ale v horskom teréne sa cíti skvelo. V Nepále sa zástupcovia tohto druhu príležitostne vyskytujú aj v nadmorských výškach do 4 000 m.

V súčasnosti žije 16 poddruhov v rôznych klimatických podmienkach. Počet obyvateľov európskej populácie sa odhaduje na 900 tisíc párov.

Mimo hniezdiacej sezóny si vodné kurčatá radšej žili osamote. V zime sa zhromažďujú v stádach a hľadajú nádrž s nemrznúcou vodou. Vtáky robia svoje migračné lety na jasných nočných hodinách, keď je zrkadlovo podobný vodný povrch viditeľný v mesiaci mesiaca.

Vták ide kŕmiť dlho pred úsvitom a metodicky obchádza všetky jeho majetky. Pri hľadaní potravy kontroluje všetku vegetáciu na brehu nádrže a môže ponoriť hlavu do vody, pričom si všimne, že je vhodný kus.

Diéta vodného kurča je veľmi rôznorodá. Do nej vstupuje kvety, listy, mladé výhonky a semená vodných a pôdnych rastlín. Moorhen rád ryšavé ryby smažiť, hmyz, malé kôrovce a žublíky. Príležitostne prestáva odpočívať a čistí perie.

Niekedy vták prichádza na orné polia, ak sú v blízkosti nádrže. Môže vystúpiť na vetve kríkov, spútať ich dlhými a zovretými prstami a pomáhať si s klapkami svojich krídel.

Moorhen je veľmi plachý a cíti najmenšie nebezpečenstvo a rýchlo sa ukrýva v pobrežných húštinách. Ak sa nachádza útočisko ďaleko, vták ho môže dostať krátkym letom. Pri neprítomnosti podložia sa ponorí pod vodu a priľne k tráve svojimi labkami a položí hlavu na povrch pozoruje, čo sa deje okolo.

V priamom smere sa sliepka líšia rýchlo. Krátke krídla neprispievajú k manévrovateľnosti, takže vykonáva veľké oblúky.

rozmnožovanie

S prvými jarnými dňami začne muž hľadať odľahlé miesto pre hniezdo. Pri každodenných kolách na svojom domovskom mieste, hlasitých zvukoch a demonštrácii luxusného bieleho chvostového peria oznamuje jeho práva. Každý súťažiaci, ktorý zasiahol na okupovanom území, majiteľ stránok útočí, natiahne hlavu dopredu a roztiahne chvost a ružové perie.

Bude pokračovať v úteku proti súperovi a ak sa nevystúpi, nedá sa vyhnúť sa boju. Vojakom sa bojovníci začínajú bojovať s ostrými labkami a krídlami. Takéto zápasy môžu skončiť vážnym zranením. Po zistení vzťahu sa duelisti pokojne rozptýlia a na mieste nedávnej bitky leží nová hranica medzi svojimi majetkami.

V prvej polovici marca prichádza žena na územie muža. Začína dať jej príznaky pozornosti, obkľúčiť okolo nej vo vysokých náladách, vrhnúť si zobák do vody a vytvárať gutturálne zvuky. Ak je priateľka fascinovaná takou pozornosťou a zdokonalením správania, potom opakuje svoje činy. Potom partneri začnú plávať a kŕmiť sa spolu, a v zriedkavých chvíľach odpočinku, sediaci na brehu, vyriešiť si navzájom perie.

Párovanie sa vyskytuje na spárovanej plošine, ktorú predtým vytvoril muž. Potom, po dobu 5 dní, budúci otec zbiera trávu a jeho manželka z nich robí hniezdo.

Hniezdo môže byť postavené na vode alebo na zemi, ale je vždy bezpečne skryté pred zvedavými očami. Žena tvorí až 7 vajec a po dobu 22 dní sa rodičia otočia na línie.

Súčasne sa narodili kurčatá. Na krídlach majú rudimentárne pazúry, ktoré pomáhajú deťom dostať sa von z hniezda. S príchodom poslednej kuriatky opustí celá rodina hniezdo. Počas nasledujúcich 4 týždňov rodičia kŕmia svoje deti hmyzom, kúskami rastlín a naučia im potrebné zručnosti.

Už desiaty deň v prípade smrti rodičov sa inteligentné deti môžu postarať o seba tým, že začnú hľadať potrebné jedlo sami. Vo veku 25 dní začnú kuriatka kŕmiť samy, ale ďalších 45 dní nenechávajú svojich rodičov. O dva mesiace neskôr majú pero pre dospelých a vo veku 80 dní sú plne pripravení na samostatné bývanie.

Do tej doby žena už odkladá druhú spojku, takže otec sa stará o plod. Po objavení sa nových potomkov pomáhajú staršie kurčatá svojim rodičom. Stavajú plávajúce plošiny, kŕmia mladších bratov a navzájom. V zime sa rodiny rozpadnú a mladý budúci rok začne chov.

Dĺžka tela vodného kurčiat dosahuje 35 cm, hmotnosť až 300 g. Muži sú o niečo väčší ako ženy. Brucha mužov je tmavšia.

Špicatý zobák je namaľovaný v dvoch farbách. Jeho základňa je červená a hrot je žltý. Na čele je charakteristické červenkasté kožovité miesto.

Mierne sploštené na stranách tela pomáha ľahko prekonať húštiny. Krátke krídla vám umožňujú rýchly let. Extrémné chvostové perie sú biele a podkovovité. Hlava je čierna, krídla a horné trup sú hnedé. Brucho je šedé.

Svalové nohy sú namaľované svetlo zelenožltej farby s malým červeným krúžkom na dolnej časti nohy. Predĺžené tenké prsty s ozubmi. Medzi nimi nie je plávajúca membrána.

V prirodzenom prostredí žije asi 9-11 rokov.

Vzhľad moorhen

Tento malý vták veľkosti holuba má telesnú hmotnosť 192 - 493 g, rozpätie krídiel 192 - 493 cm a dĺžku tela 27 - 31 cm.

Farba peria je šedá alebo čierne hnedá s určitým odtieňom modrej na krku. Na bielom podšálku je jasne viditeľný biely prúžok. Na stranách tela sú biele pruhy. V zime sa brucho vtáka trochu rozjasní, chrbát a hlava sa olivovo hnedé. Primárne primárne perie sú farebné tmavošedé. Po perióde sa špičky peria na prednej strane brucha a prsníka stávajú bielymi, čo spôsobuje, že operenie je pekné.

Zobák z moarénu má trojuholníkový tvar. Nakoniec je natretá zelenkastými alebo žltkastými odtieňmi a na základni je červená. Jasná červená škvrna na každom vzhľade vyzerá ako pokračovanie zobáku. Dúhovka je väčšinou sfarbená červeno-hnedá a len počas obdobia párenia sa stáva tmavo červená. Silné a dlhé nohy s trochu pretiahnutými prstami sú dobre prispôsobené na pohyb po bažinatých brehoch. Drážky mierne zakrivené. Na rozdiel od mnohých iných druhov vodných vtákov má Moorhen na prstoch takmer žiadne membrány. Ženské mláďatá sú menšie ako muži a ich brucho je zafarbené v ľahších tónoch.

Moorhen (Gallinula chloropus).

Mladí vo vzhľade sú výrazne odlišní od dospelých. Pečenie mladých vtákov je prevažne svetlo hnedé, s trochu šedivým hrudníkom, hrdlom a bradom. Rovnako ako dospelé vtáctvo, mladé pazúriky majú na bokoch biele pruhy a bička je biela, ale ich zobák je šedý so žltým hrotom a kožovitá červená škvrna na čele nie je vyvinutá.

Habitat moorhen

V Európe sa vták nachádza takmer všade. Jedinou výnimkou sú horské oblasti Škandinávie, Álp a severnej časti Ruskej federácie. V Rusku je severná hranica rozsahu 60 ° c. w. cez regióny Karelian Isthmus, Vologda, Novgorod, Bashkortostan, Tatarstan, Altai a Omsk. Hlupák obýva Primorsky, na Ďalekom východe, ako aj na južných ostrovoch Kuri a Sakhalíne. Na území ázijského kontinentu žije vták na juhovýchode až po Filipíny a nachádza sa aj v Indii. V strednej a strednej Ázii sa nenachádzajú žiadne suché a stepné regióny. V západnej Sibíri neexistuje tento vták.

V Afrike žije močiar len v južnej časti kontinentu, ako aj na západe v regióne Alžírsko a Kongo a na Madagaskare.

V Severnej Amerike sa nachádzajú miesta na hniezdenie vtákov na východe a juhu Spojených štátov (štáty východne od Kansasu, Minnesoty, Texasu, Nebrasky, rovnako ako v Arizone, Kalifornii a Novom Mexiku). Tento vták je tiež trvalým obyvateľom na karibských ostrovoch, v Strednej Amerike av Južnej Amerike z Peru a Argentíny do Brazílie.

Hovoriace kurčatá

Moorhen uprednostňuje zostať na umelých a prírodných sladkovodných vodných útvaroch s pobrežiami husto pokrytými žihľavou, trstinou a inými rastlinami. Voda v takýchto nádržiach môže byť tak stojaca, ako aj tečúca a vo veľkosti takáto nádržka môže byť tak malá, ako aj veľká. Vo vnútri nádrže, Moorhen vyberá miesta s húštami kríkov na brehu, kačica na vode a bažinatý breh. V rámci európskeho kontinentu žije vták najmä v nížinných krajinách. Napríklad vo Švajčiarsku je ťažké stretnúť sa v nadmorskej výške viac ako 800 m a v Nemecku v nadmorskej výške viac ako 600 m. V Zakavkazsku žije v nadmorskej výške až 1800 m av Nepále až do výšky 4575 m.

Tlmočník je obyčajne tichý vták, ale je schopný robiť sériu hlasných a krutých zvukov.

Moorhen migrácie

Moorše vo väčšine biotopov sú usadené. Iba v najsevernejších častiach tohto pásma je tento druh úplne alebo čiastočne migrujúci. V Európe klesá podiel sťahovavých vtákov zo severovýchodu na juhozápad. Vo Fínsku a krajinách SNŠ väčšina vtákov migruje.

Na severe Nemecka, v Poľsku a Škandinávii ostáva na zimovanie len malý počet vtákov. V západnej Európe sú takmer všetci jednotlivci sedaví. A severoevropské migrujúce mororény lietajú na juhozápade a na západ do Talianska, Iberského polostrova, Britských ostrovov, na Balkáne a severnej Afrike. Populácie vo východnej a strednej Európe vykonávajú sezónne lety zo severozápadu na juhovýchod alebo zo severu na juh.

Moorhe lietajú zo západnej Sibír do zimy na juh od Strednej Ázie, pobrežia Kaspického mora, do Iránu, Afganistanu, Iraku a krajín Blízkeho východu. Z východnej Sibiri, Moorhen migrujú do juhovýchodnej Ázie a Číny. Americká populácia Moorhen migruje na územie severne od Floridy a Mexického zálivu.

Napriek neprítomnosti charakteristických membrán vodného vtáctva, vodné kurča pláva výborne.

Jesť močiare kurča

Krmivo rohovky zahŕňa potraviny rastlinného aj živočíšneho pôvodu. Dostane potravu plávaním na hladine vody a ponorením hlavy z času na čas vo vode, alebo prechádzaním v plytkej vode a obracaním listov kačacieho, lekna a iných vodných rastlín. Niekedy pri hľadaní potravy sa vták ponorí pod hladinu vody. Na pevnine sa kŕmil nízko-lietajúcim hmyzom, ako aj na bobuľových stromoch a semenách trávnych rastlín. Používa tiež mladé výhonky blízkych vodných a vodných rastlín, ako sú riasy, Nymphaeaceae, trstina. Strava zahŕňa aj obojživelníky, mäkkýše a rôzne bezstavovce.

Uchovávanie a chov čínskych hodvábnych kociek

Na východe sa zapínajú aj ako domáce zvieratá. Vtáky majú veľmi pokojnú a priateľskú povahu, ochotne nadviažu kontakt s osobou. Môže obsahovať aj iné mierumilovné plemená. Často sú držané v kontaktných zoologických záhradách.

Na farme sa čínsky hodváb môže stať sliepkou pre vajcia tých plemien, ktoré majú znížený materinský inštinkt. Ona ľahko ohrieva nielen kuracie vajcia, ale bažanty, prepelice.

Udržujte ich v optimálnych podmienkach pre bežné plemená. Ak je potreba celoročného prenášania vajec, v miestnosti sa udržiava dobrá teplota a sú inštalované žiarovky. Nevedia, ako lietať, a preto nestanovia nijaký útek. V teplej sezóne chodia, sú chránení sieťou od predátorov.

Hodvábne recenzie

Hovorí sa o nich ako o krásnych vtákoch s neobvyklým perím. Nie sú vhodné na výrobu mäsa a vajec na predaj, ale robia vynikajúcu prácu inkubácie. Tiež si všimnite jednoduchosť obsahu a silnú imunitu.

Samotné vtáky čisti dobre chumáč, nemajú rád špinu, takže nie je potrebné vynaložiť úsilie na spracovanie materiálu, ale miestnosť musí byť vždy čistená. Odporúča sa ich pravidelne strihať, aby sa neustále aktualizovali.

Významnou nevýhodou plemena sú vysoké náklady na vajcia aj dospelých. Bude musieť zaplatiť 5 dolárov za to, asi 7 za kurča a 50 za dospelých, ale dobytka sa úspešne vyliahne doma, vajcia sa umiestni do inkubátora alebo pod sliepku. Pre 5 kurčiat potrebuje 1 kohút.

Zvyčajne nedostanete viac ako 10 osôb, pretože nie sú ziskové. Preto sa plemeno nie je obľúbené v poľnohospodárskych podnikoch, nakupuje sa v domácich farmách s čisto dekoratívnym účelom alebo na malú zbierku vajec alebo mäsa.

Moorhen (vodné kurča)

Moorhen, tiež nazývaný sliepka, žije na všetkých kontinentoch okrem Antarktídy. Jeden z najbežnejších vtákov, žije veľmi tajne a zriedka zachytilo oko.
Habitat. Žije v Afrike, Ázii, Európe a oboch Amerikách.

stanovište.
Životnosť močiarov je úzko spätá s vodným prostredím. Vodné nádrže, močiare, pomaly tečúce rieky a zavlažovacie kanály s husto zarastenými brehmi sú obľúbenými biotopmi tohto vtáka. Obyvateľstvo obývajúce miesta s miernym a teplým podnebím zvyčajne žije sedavé a vtáky hniezdiace v severných častiach pásma, kde sa v zimnom období zamrznú vodné telá, letí do zimy na juh. Moorhy sa nachádzajú na takmer všetkých kontinentoch planéty, s výnimkou Austrálie, Antarktídy a Arktídy.

Druh: Moorhen (vodné kurča) - Gallinula chloropus.
Rodina: Shepherd's.
Skupina: Crane.
Trieda: Vtáky.
Podtyp: stavovce.

Spôsob života
Mimo hniezdnej sezóny žijú v samoty. V zime sa niekedy vtáci zhromažďujú v dočasných kŕdľoch niekoľkých desiatok jedincov a v tejto dobe pre nich nie je žiadna dôležitejšia úloha ako hľadanie nemrznúcej nádrže. Moorhenes, zimujúci v teplých krajinách, robia migračné lety na pokojné noci, keď je ľahké vidieť čisté zrkadlo zhora. Keď sa zobudí do úsvitu, močiar vychádza na kŕmenie a plávanie alebo plávanie okolo svojho miesta pešo. Pri hľadaní potravy pozoruje vták pôdu, vodný povrch a pobrežnú vegetáciu a niekedy ponorí svoju hlavu do vody, aby vytiahol tidbit. Púčiky, mladé výhonky, kvety, listy, plody a semená mnohých pôdnych a vodných rastlín sú zahrnuté do bohatej stravy mokrého. Vták tiež ochotne zjednotí malé kôrovce, pavúky, hmyz, smažiť, húpačky a nevypláca mrkvu. Príležitostne sa zastaví, aby odpočíval a vyčistil perie. Niekedy sa na lúkach alebo na orných poliach objavujú močiare, ale určite zostanú blízko k vode. Vtáky dobre vystupujú na vetvách.

Rozmnožovanie.
Na konci zimy hľadá mužské mokrade vhodné miesto na vybudovanie hniezda a deklaruje svoje práva do najbližšieho okolia. Vlastník označuje hranice jeho sekcie, pravidelne sa vydáva, vydáva hlasné výkriky a ukazuje každému biele perie svojho chvosta. Ak si iný muž myslí, že zasiahne na svoje územie, vták okamžite zaútočí na cudzinca a roztiahne hlavu ostrým zobákom a červenou plaketou na čele, energicky triasť krídlami a strčiac chvost. Ak sa útočník ujme, majster ho sleduje behaním alebo plávaním, ale ak sa cudzinec nevystúpi, nemôže sa vyhnúť boju na zemi alebo na vode. Po vzájomnom bojovom postoji súperi bojujú, aby sa navzájom bili s krídlami a dlhými ostrými labkami, čo niekedy spôsobuje vážne rany. Po zistení vzťahov sa rivali rozptýlia a miesto súboja sa stáva hranicou susedných úsekov. V marci sa samica objaví na území mužského pohlavia. Džentlmen začína plavat okolo nej s hrdým pohľadom, neustále klesá zobák do vody a vydáva nízke gutturálne výkriky.

Viete?
Moorhenove oválne vajíčka sú uzavreté v žiarivom krémovom obale s hnedými, fialovými a čiernymi škvrnami.
Rodinné a spacie plošiny sú nedbalé hromady stoniek a listov. Oveľa hrubšie hniezdo je vyrobené z konárov a jeho miska v tvare pohára je lemovaná listami, trávou a trstinou nadol. Obvyklá výška hniezda je 15 cm, vnútorný priemer je 25 cm.
Ornitológovia, v závislosti od biotopu vtákov, rozlišujú 12 poddruhov morských.

Moorhen (vodné kurča) - Gallinula chloropus.
Dĺžka tela: 32-35 cm.
Rozpätie krídiel: 50-55 cm.
Hmotnosť: 250-300 g.
Počet vajec v spojke: 5-7.
Doba inkubácie: 19-22 dní.
Puberty: 1 rok.
Potraviny: semená, bobule, malé bezstavovce.
Dĺžka života: 11 rokov.

Štruktúra močiarov.
Zobák. Krátky, špicatý zobák je namaľovaný v dvoch farbách: červená na základni a na konci žltá.
Head. Na čele je červená tabuľa.
Krídla. Короткие и широкие крылья обеспечивают быстрые полет по прямой.
Telo. Слегка сжатое с боков тело позволяет птице пробираться сквозь густые заросли водных растений.
Chvost. Крайние рулевые перья окрашены в белый цвет и уложены в форме подковы.
Sfarbenie. Голова черная, спина и крылья сверху коричневые, снизу темно-серые. Вдоль боков тянутся белые полоски.
Legs. Silné nohy maľované žltozelené s červenkastým krúžkom na holení.
Prsty. Dlhé prsty končia ostrými, zahnutými, zakrivenými pazúrikmi.

Príbuzné druhy.
Rodina pastierov spája malé vtáky žijúce pozdĺž brehov sladkovodných telies. Všetok pastier dobre pláva, má zakryté perie, krátky chvost a má vynikajúcu vôňu. Rodina pastiera sa skladá z troch skupín: koňa, vodné kurčatá a sultánky, kŕče a pastieri. Moorhen je skupina vodných kurčiat a sultánok s počtom 21 druhov.

zoo-club-org