Zver

Čierny Panther - Jaguar alebo Leopard. Popis plemena

Pin
Send
Share
Send
Send


Niekedy je ťažké rozlíšiť podobné zvieratá od seba. Ale tí, ktorí sa rozhodli ukončiť nedorozumenia a medzery vo vedomostiach, náš článok bude určite užitočný. V ňom sa pozrieme na hlavné rozdiely medzi leopardmi a jaguármi, ako aj niektorí ďalší významní predstavitelia mačacej rodiny, taktiež majú miesta.

Kto sú panteri?

Rozdiely medzi jaguárom a leopardom nie sú tak veľa, pretože sú blízkymi príbuznými. Oba druhy patria do rodu Panther. Okrem nich rod zahŕňa viac tigrov a levov, čo samozrejme nemôže byť zamenené s nikým. Slovo "panther" má iný význam. Často tzv. Všetky veľké mačky tmavej farby. Malo by sa pamätať, že v tomto prípade nehovoríme o forme - je to charakteristická farba.

Zvýšené množstvo melanínu spôsobuje rast a tmavnutie škvŕn, vďaka čomu zviera získa hustú tmavú farbu, niekedy takmer čiernu. To isté platí aj s jaguármi a leopardmi.

Veľkosti a tvary

Hlavným rozdielom medzi leopardom a jaguárom je veľkosť a štruktúra tela. Vizuálne prezentovať to pomôže ďalšej fotografii.

Jaguár je väčší a masívnejší, na pozadí leoparda s ľahkými nohami, môže sa zdajú byť aj tučné. A nemá príliš dlho, na rozdiel od leoparda, chvosta.

Vo voľnej prírode nebude možné dať tieto zvieratá dohromady a porovnať ich, pretože žijú na rôznych kontinentoch. Preto budeme zvažovať ďalšie rozdiely. Ale najprv poznamenávame, že jaguár je jediný predstaviteľ rodu panterov žijúcich v Južnej a Severnej Amerike. Leopardi obývajú Afriku a Áziu.

Štruktúra hlavy

Jaguár je väčší a jeho hlava je masívnejšia. Ak sa pozriete na profil, môžete vidieť šikmý, mierne vybočujúci nos. Niektorí hovoria, že sa podobá nosu býčieho býka. Na rozdiel od jaguára má leopard elegantnejšiu hlavu. Má typický mačací profil s konkávnym nosom. Časť papule, z ktorej rastú kníre, je tiež odlišná: jaguár je hruškovitý, spúšťaný do úst a gepard je zrazený, v tvare diamantu.

Zamerajte pozornosť

Americká šelma je nielen väčšia, ale aj výrazne jasnejšia ako africkí a ázijskí náprotivníci. Farba jeho kože je červená, nie svetlo žltá. Ďalším charakteristickým rozdielom medzi leopardom a jaguárom sú škvrny. Sú veľké v jaguári, vo forme čiernych rozeta s vnútornými bodmi, zatiaľ čo v leoparde sú menšie, s farebným centrom, ale bez škvŕn.

Behaviorálne funkcie

Čo sa týka životného štýlu, nie je toľko rozdielov. Leopardi a jaguari sú skvelé stromové žaby a lovci. Útočia na obeť pred prepustením, zabíjajú takmer okamžite. Carrion tieto druhy nejedia. Zranené zvieratá môžu útočiť na ľudí, ale vo všeobecnosti je kanibalizmus pre nich nezvyčajný (hoci história bola známa viacerým divokým predátorom, ktorí držali celé osady v zálive).

Rozdiely však stále existujú. Leopardi nemajú veľmi rád vodu a ich americkí príbuzní krásne plávajú. Tiež sa verí, že jaguári sú agresívnejší.

Ostatné veľké škvrnité mačky

Stáva sa, že vzniká zmätok s ostatnými bratmi v rodine. Najčastejšie vznikajú otázky, pokiaľ ide o geparda, aj keď nie je ani členom rodu pantera.

Má menšiu veľkosť, štíhle telo na silných vysokých nohách a malú hlavu. Chvost geparda je dlhý a tenký. Od očí až po rohy úst sú čierne pruhy. Celé miesta. Na rozdiel od leoparda a jaguára, gepard loví iba počas dňa a nikdy nezaútočí na zálohy. Toto zviera je najlepším sprinterom medzi predátormi planéty, ale po viac ako 400 metroch sa nestará po obetiach.

Škvrny sú viditeľné na koži rysa, ale je to skôr bodka. Rys má tiež výrazne nižšiu veľkosť ako aj leopard a dá sa ľahko identifikovať tvarom hlavy s vysokými trojuholníkovými ušami, ktoré sú zakončené strapcami.

Snehový leopard alebo snehový leopard je pomerne veľké zviera, ktoré sa podobá na tuk, jasný leopard. Irbis žije v horách, preto je jeho farba sivobiela, bez červeno-červenej. Vlasy tohto zvieraťa sú hrubé a veľmi dlhé a malý huňatý chvost vyzerá skôr ako jaguár.

Tam sú malí členovia rodiny (servals, ocelots), ktoré sú viac ako veľké domáce mačky, a nie obrovské jaguára. Okrem škvŕn neexistujú podobné znaky so zástupcami rodu Pantera u týchto zvierat.

Počúvajte hlas jaguára

Zvyčajne sa obeťami týchto mačiek stávajú veľké cicavce (tapíry, capybarové, pekarí). Keď sú hladní, môžu jesť malé cicavce, vtáky, korytnačky a kajmany, rovnako ako ryby. Jaguár môže bezpečne loviť prednú labku, ako medvede. Po love, jaguár skrýva telo obete na bezpečnom mieste. Zostáva pochovaný v zemi. Hladné alebo ohrozené môžu napadnúť ľudí.

Jaguári boli predmetom uctievania domorodých Američanov vrátane starých Mayov a Aztékov.

Jaguars krásne plavci

Viete, že:

• Jaguár má najsilnejšie čeľuste medzi všetkými mačkami.
• Väčšinu roka žijú jaguári ako tigri.
• Počas obdobia párenia (august a september) bojujú muži o ženy.
• Pri narodení jaguárske mačiatka vážia 0,7-0,9 kg.
• Niekedy sa jaguár nazýva "čierny panter".
• Jaguáre sú veľmi ťažké trénovať.
• V zoologických záhradách tieto mačky často žijú dva alebo dokonca trikrát dlhšie ako vo voľnej prírode.
• Reprodukujte jaguára potomkov každé dva roky.

jaguár

Vlastnosti jaguára (Panthera Onca)

• Dĺžka karosérie 120-195 cm
• Dĺžka chvosta: 70-90 cm
• Výška: 76 cm
• Hmotnosť: 56-96 kg, do 160 kg
• Tehotenstvo 91-111 dní
• Puberta u žien je 1-2 roky, u mužov 2-3 roky
• Počet teliat v vrhu 1-4 (zvyčajne 2-3)
• Priemerná dĺžka života 11-12 rokov, v zajatí až do 28 rokov

jaguár v zajatí

Prečo je panter čierny?

Čierna farba pantera je spôsobená špeciálnymi mutáciami génov zvieraťa, známymi ako melanizmus. Takáto mutácia je veľmi častá u masožravých predstaviteľov mačacej rodiny, napríklad v Malajzii, približne polovica všetkých miestnych leopardov je čierna v dôsledku melanizmu a v skutočnosti sú čiernymi panterami.

Čierna farba týchto zvierat je často prakticky dôležitá (napriek tomu je príroda vo svojej činnosti vždy múdre), mnoho čiernych panterov žije v hustých lesoch, kde s nedostatkom osvetlenia sú tmavé zvieratá menej viditeľné, čo uľahčuje život.

Panther: popis, štruktúra, vlastnosti. Ako vyzerá panter?

Vizitka ľubovoľného pantera je firemnou čiernou farbou. Aj keď sa pozriete na panter viac, môžete vidieť, že jeho kabát je pokrytý tmavými škvrnami rôznych odtieňov, to všetko vytvára vzhľad čiernej farby.

Panthers sú veľké dravce, hmotnosť pantera môže dosiahnuť 40-50 kg. Kmeň je podlhovastý a dosahuje až dva metre.

Na panter je k dispozícii aj štyri mocné a veľké labky, s dlhými a ostrými drápami, ktoré sú vtiahnuté do prstov (ich štruktúra je približne rovnaká ako štruktúra najkrajších predstaviteľov mačiek - domácej mačky).

Hlava pantera je veľmi veľká, trochu predĺžená, s malými ušami na korune. Oči sú stredne veľké pante s veľkými žiakmi. Panter má tiež ostré zuby a silné čeľuste.

Vlhké panthers sú po celom tele, tam je tiež veľmi dlhý chvost, ktorý môže byť niekedy až do polovice dĺžky zvieraťa.

Kde žije panter?

Panthers žijú v širokej geografickej oblasti, mnoho z nich žije na africkom kontinente, najmä v horách Etiópie a Keni. Nachádzajú sa tiež v Ázii a Južnej Amerike, ale samozrejme, čierne panteri z Južnej Ameriky majú výrazný rozdiel od čiernych panterov Ázie, kde sú v skutočnosti čierne jaguáre, keď v Ázii sú čierne leopardy.

Čo pante jesť

Všetci panthers sú divokými a nebezpečnými predátormi a medzi najnebezpečnejšími medzi mačacou rodinou. Ak je panter hladný, môže ľahko napadnúť každú blízku hru vrátane ľudí. Najčastejšie však na obed do pante padajú rôzne bylinožravé zvieratá: zebry, byvoly, antilopy. Niekedy panter nie je proti negatívnemu občerstveniu a opiciam. Domáce zvieratá: kravy, ovce, kone, ktoré sú tiež bez dozoru v džungli, majú vysokú šancu stať sa jedlom pre panterov.

Pantheri vždy lovia v noci, v noci sa vďaka čiernej farbe stávajú takmer neviditeľnými, čo im dáva príležitosť čakať na potenciálnu korisť bez akýchkoľvek problémov.

Panther životný štýl

Panthers, ako skutoční členovia mačacej rodiny, sú skutoční individualisti, radšej žijú jeden po druhom, alebo v pároch mužov a žien. Občas sa môžu zhromaždiť v pýche, ako to robia leví, vytvárajúc malú rodinu pantérov, ale to sa nestane často.

Panthers sú teritoriálne zvieratá, každý panter má svoje vlastné špecifické územie, takpovediac poľovnícky areál, kde ostatní panthers nechcú ísť.

Panthers sú nočné, ktoré vo veľkej miere prispievajú k ich čiernej farbe, vďaka čomu je nočný lov panthers oveľa výhodnejší ako prenasledovanie divokej zveri počas dňa.

Chovné panterové

Panthers dosahujú sexuálnu zrelosť do 2. až 3. roka. A keďže žijú v neustále teplom prostredí, môžu sa počas celého roka množiť. Muž, ktorý nájde vhodnú ženu, vstúpi s ňou do sexuálneho vzťahu. Keď otehotnie, samica hľadá bezpečné a pohodlné miesto na pôrod.

Samotné tehotenstvo v ženskom pante trvá 3-3,5 mesiacov. Zvyčajne panter porodí dve alebo tri malé mačiatka (dobre, nie úplne mačiatko), ako deti obyčajnej mačky, najprv sú slepé a až potom orezávajú oči. Mama panter spočiatku nie otluchaetsya od svojich detí, kŕmenie s mliekom, zatiaľ čo otec, ako skutočný nositeľ prináša jedlo.

Panthers sa vo všeobecnosti veľmi starajú o svoje potomstvo a vo vyššom veku matka pantera učí svoje mláďatá, aby sa pohybovali, lovili a triky svojho živočíšneho života. Keď panter dosiahne rok, stane sa už úplne dospelým a pripraveným na život nezávislej šelmy.

Zaujímavé fakty pantera

  • Vďaka knihe anglického spisovateľa Kiplinga "Mowgliho", ako si pamätáme, bol čierny panter menom Bagheera jednou z hlavných dobrých postáv tejto knihy, ktorá získala veľkú popularitu v populárnej kultúre.
  • Panther našiel svoje miesto aj v heraldií, bol to znak anglických kráľov Henry IV a Henry VI.
  • Ako zosobnenie odvahy a odvahy je panter prítomný na erbe afrického štátu Gabon.

Pozrite si video: Jaguar Vs. Black Panther (Júl 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org