Loading...

Populácia týchto plutvonožcov rýchlo klesá. Preto sa v Rusku ochraňuje atlantický mrož. Červená kniha, kde sa tieto zvieratá dostala, sa snaží zabrániť zmiznutiu jedinečného poddruhu. Hlavné mrožky sú vyhlásené za chránené.

Populácia morského zvieraťa zahŕňa rozptýlené stáda, ktoré sa zle kontaktovali. Ich počet prudko klesol v dôsledku nekontrolovaného komerčného rybolovu. Z 25 000 hláv zostalo okolo 4 000 zvierat.

Opis atlantických mrožov

Informácie o týchto obrovských Arktíde sú veľmi vzácne. Ostružiny sú veľké zvieratá s hnedo-hnedou kožou. Váha 3-4 metrov mužov je asi dvoch ton a u žien, ktoré vyrastú na dĺžku 2,6 metra, sa blíži k jednej tóne. Obrovské cicavce majú malú hlavu so širokou papuľou a malými očami.

Horná čeľusť je ozdobená dvoma silnými psami až do dĺžky 35-50 centimetrov. Kly ľahko prepichujú ľad. Pomáhajú nepríjemnému zvieraťu vyliezť ľad z mora. Kly sú zbraňou proti protivníkovi a ochranou pred nepriateľmi. Ostružiny sú často prepichnuté kličkami ľadových medveďov.

Mocný atlantický mrož, ktorého fotografia sa nedá ľahko vyrobiť, má iný dômyselný prístroj - slamený farebný kníh. Vytvárajú stovky tvrdých chĺpkov. Chlpy sú hrubé, ako perie vtáčieho peria, citlivé ako prsty. Vďaka nim mrože rozlišujú aj tie najmenšie objekty a ľahko nájdu mäkkýše, ktoré boli v oceánskej podlahe vyfajčené.

Vonkajšie, atlantický mroľ vyzerá úplne neatraktívne. Jeho opis je nasledovný: korpulentné, ošumené telo na skalnatom brehu, preplnené tukmi a hlbokými jazvami, vydáva ostrý nepríjemný zápach, drobné oči naplnené krvou, fester. Telo dospelých mrožov je nasýtené riedkymi, tvrdými vlasmi a mladý rast obklopuje husté tmavohnedé vlasy.

Na pevnine je atlantický mrož nepríjemný, pohybuje sa obtiažne a prechádza cez všetky štyri plutvy. A v oceáne sa cíti skvelo a ľahko sa kĺže vo vodnom stĺpci. Zdá sa, že práve z toho dôvodu leží väčšinou na skalnatom pláži a aktívne sa pohybuje v morských vodách.

Mäkkýše a kôrovce sú hlavným jedlom mocnej šelmy. Hoci sa stane, že napadne detskú pečať. Obrie zviera sa cíti plné, jesť 35-50 kg jedla.

Pestovanie a chov

Životnosť atlantického mrola je 45 rokov. Pomaly vyrastá. Sexuálna zrelosť u neho dosiahne 6-10 rokov. Ostružiny nielenže dokážu umlčať, popraskať, uchopiť, spojiť zápasy, ale aj kôrať.

Silné zvieratá sú celkom hudobné. Ich hudobnosť je najvýraznejšia v období párenia. V januári až apríli plutvonožce spievajú úžasne. Párenie v obrach sa odohráva v máji a júni. Žena nesie ovocie počas 12 mesiacov.

Cuby sa s ňou objavia raz za pár rokov. Napokon matka musí kŕmiť šteniatko na dva roky. A mrože muži zostanú so svojou matkou do 5 rokov. Žena nikdy neopúšťa stádo (celkovo to tvorí samice s teľatami).

stanovište

Orechy žijú v vyprázdnených ľadových poliach, driftwood, na otvorenom oceáne. Pre život si vyberajú vodné plochy s hĺbkou 20-30 metrov. Radšej robia úkryty na ľade a skalnatom pobreží. Ich ročná migrácia je spôsobená pohybom ľadu. Po vyzdvihnutí sa unášajúca ľadová hrádza plávajú, ako keby sa nachádzali na námornej lodi, do obvyklých biotopov, kde si vybrali pozemok a odchádzajú.

Distribučná oblasť

Tieto plutvonožce obývajú pozdĺž pobrežia Barents a Kara morí. Vybrali si zátoky, lagúny a pery, ktoré zničili brehy mnohých ostrovov v tomto regióne. Ľadové a pobrežné poddruhy roztrúsené na území Franza Josefa.

Severovýchodný koniec Novaya Zemlya je miestom, ktoré obývalo Atlantický mrož a vždy sa tam vracia. Vo východných oblastiach Karského mora to nie je často nájdené. Zariaďuje svoje príbytky v Bielom mori, na Kaninskom polostrove, na ostrovoch Kolguyev a Vaigach.

Má tiež rád východné pobrežie kanadskej Arktídy. V tomto regióne sa pre jeho obyvateľov stal príbytok Hudson Bay a Frobisher Cove a Fox Bay, Baffin Land, Devon Island. Zriedkavejšie vytvára zrenie na arktických ostrovoch, ktoré sú západne od Barrow Strait. Obývali Baffinské more, Grónsko od západného pobrežia, vody Davisovho prielivu.

Európsky atlantický oceán poskytoval driftový ľad severného Islandu, pery a lagúny, ktoré sa rozprestierajú v Spitsbergenu. Nórsko zo severného pobrežia chránených jednotlivcov.

Obmedzenie príčin

Populácia silnej šelmy prudko klesla kvôli zvýšenému rybolovu. Atlantický mrož bol obzvlášť ťažko zasiahnutý, žijúc v mori Kara. Pinnipedy boli brutálne vyhubené v 19. storočí. V niektorých oblastiach boli úplne zničené. Populácia utrpela najsilnejšie vyhubenie v kanadskej Arktíde, Grónsku a Svalbarde.

Počet šeliem v súčasnosti obmedzuje rýchle ľudské hospodárstvo. Najmä nástup ropných a plynárenských spoločností, ktoré sa podieľajú na vývoji nových polí. Katastrofálne znečisťujú prirodzené biotopy atlantických gigantov a vylučujú ich z obývaných území. Poddruhov s nízkym potenciálom je ťažké odolať neprimeranému rybolovnému zaťaženiu a iným antropogénnym aspektom.

Mrus ovplyvňuje 10 druhov hlíst. Choroby a príčiny smrti plutvonožcov nie sú objasnené vedcami. Veľryby a ľadové medvede sú považované za prirodzených nepriateľov obyvateľstva.

Atlantic Walrus Popis

Veľké morské zviera má veľmi hrubú pleť, Horné kĺby mrože sú extrémne vyvinuté, predĺžené a nasmerované dole. Pomerne široká tvár sedí s hustými a húževnatými, početnými plochými štetinami (vibrissae). Počet takýchto chĺpkov na hornom okraji je často 300-700 kusov. Vonkajšie uši úplne chýbajú a oči sú malé.

vzhľad

Dĺžka zubov mrože niekedy dosahuje pol metra. Takéto kly majú praktický účel, sú schopné ľahko preniknúť do ľadu, umožňujú chrániť územie a ich spoločníkov z mnohých nepriateľov. Okrem iného, ​​pomocou mozgov, mrože môžu ľahko preniknúť do tela dokonca aj veľkých bielych ľadových medveďov. Koža dospelého mrože je veľmi pokrčená a pomerne hustá, s charakteristickou vrstvou tuku 15 cm. Koža atlantickej mrože je pokrytá krátkymi a susediacimi hnedými alebo žltohnedými vlasmi, ktorých počet sa výrazne znižuje s vekom.

To je zaujímavé! Atlantský mrož je unikátnym druhom ekologického regiónu Barentského mora, ktorý je uvedený v Červenej knihe Ruskej federácie.

Najstarší predstavitelia poddruhu atlantického mrola majú takmer úplne holú a skôr férovú pleť. Končatiny zvieraťa sú veľmi dobre prispôsobené na pohyb nad zemou a majú hrubosť, preto mrože nie sú schopné plaziť, ale chodiť. Chvostová časť vrúbľovaného rudimentárneho typu.

Životný štýl, správanie

Predstavitelia poddruhu atlantickej mrože sa radšej zjednotia v stádach rôznych čísel. Pelasticky pevné zvieratá žijúce kolektívne sa snažia aktívne pomáhať navzájom a zároveň chrániť svojich najslabších a najmladších príbuzných pred útokmi prírodných nepriateľov. Keď väčšina zvierat v takom stáda jednoducho odpočíva alebo spí, bezpečnosť všetkých zabezpečujú tzv. Stráže. Iba v prípade akéhokoľvek blížiaceho sa nebezpečenstva tieto stráže ohlušujú celú oblasť hlasným hučaním.

To je zaujímavé! Podľa vedcov v priebehu mnohých pozorovaní bolo možné preukázať, že žena s vynikajúcim sluchom dokáže počuť hovor jej mláďaťa aj vo vzdialenosti dvoch kilometrov.

Zdanlivá nevhodnosť a nepríjemnosť mrožkov je kompenzovaná vynikajúcim sluchom, vynikajúcim pocitom vône a dobre vyvinutým zrakom. Zástupcovia plutvonožcov vedia plávať dokonale a sú dosť priateľskí, ale ak je to potrebné, sú schopní utopiť rybársku loď.

Stanovište, biotopy

Čo je najpresnejšie v súčasnosti, nie je ľahké odhadnúť celkový počet zástupcov poddruhu atlantického mrožo, ale s najväčšou pravdepodobnosťou v súčasnosti nepresahuje dvadsaťtisíc jednotlivcov. Táto vzácna populácia sa rozšírila z Arktídy Kanady, Spitsbergenu, Grónska, ako aj západného regiónu ruskej Arktídy.

Práve na základe významného geografického rozloženia a vedeckých údajov o všetkých pohyboch bolo možné predpokladať, že existuje iba osem subpopulácií zvierat, z ktorých päť sa nachádza na západe a tri vo východnej časti grónskeho územia. Niekedy takéto pripútané zviera vstúpi do vôd Bieleho mora.

To je zaujímavé! V každoročnom režime mrože dokážu migrovať spolu s veľkým ľadom, a tak sa presunú na driftové ľadové plachty, plavajú k nim na požadované miesto a potom idú na zem, kde robia svoje hlodavce.

Predtým predstavitelia poddruhu atlantického mrola obsadili hranice, ktoré sa tiahli na juh na územie Cape Cod. V dostatočne veľkom počte sa pinniped zviera nachádza vo vodách zálivu Svätého Vavrinca. Na jar roku 2006 bola severozápadná populácia atlantických mrožov zavedená do kanadského zákona o ohrozených druhoch.

Atlantic Walrus Diet

Spôsob podávania pre zástupcov poddruhu atlantického mrosu je takmer konštantný. Základom ich dávky sú spodné mäkkýše, ktoré sa veľmi ľahko zachytia z plutvonožcov. Mrože s pomocou ich dlhých a pomerne silných kĺbov odrážajú bahnité dno nádrže, čo vedie k plneniu vody stovkami malých škrupín.

Zhromaždené mrožky sa držia na plutvách, po ktorých sa pomocou veľmi silných pohybov trenia. Zvyšné fragmenty škrupiny spadajú na dno, zatiaľ čo samotné mäkkýše zostávajú plávajúce na hladine vody. Sú veľmi aktívne konzumované mrožmi. Pre výživu sa používajú rôzne kôrovce a červy.

To je zaujímavé! Bohatá strava je potrebná pre mrože na podporu vitálnych funkcií tela, ako aj na vytvorenie dostatočného podkožného tuku, ktorý je dôležitý pre ochranu proti podchladeniu a plávaniu.

Ryby nie sú ocenené plutvonožcami, preto sa tieto krmivá konzumujú pomerne zriedka len v období, keď sú príliš závažné problémy spojené s jedlom. Atlantické mrožky nie sú vôbec pohŕdané obrovskými kôstkami a mrkvou. Vedci dokázali prípady útoku veľkých nohových veľkých zvierat na narwhals a pečate.

Reprodukcia a potomstvo

Atlantické mrože dosahujú úplnú sexuálnu zrelosť iba vo veku päť alebo šesť rokov a aktívna párovacia sezóna u takýchto plutvonožcov sa vyskytuje v apríli a máji.

Počas tohto obdobia sa muži, predtým rozlíšený svojou veľmi pokojnou dispozíciou, stali pomerne agresívnymi, preto sa často bojujú proti ženám a využívajú na tento účel veľké a dobre vyvinuté klinčeky. Samozrejme, sexuálne dospelé ženy si vyberú len tých najsilnejších a najaktívnejších mužov pre svojich sexuálnych partnerov.

Priemerná doba tehotenstva mrože netrvá dlhšie ako 340 - 370 dní, po ktorej sa narodí iba jedno, ale veľké veľké mláďa. Vo veľmi zriedkavých prípadoch sa narodia dvojčatá., Dĺžka tela novonarodeného atlantického mrože je približne jeden meter s priemernou hmotnosťou v rozmedzí 28-30 kg. Od prvých dní ich života sa deti učia plávať. Počas prvého roka sa mrožky kŕmia výhradne materským mliekom a až potom získajú schopnosť jesť jedlo charakteristické pre dospelé mrože.

Absolútne všetky mrože majú veľmi dobre vyvinuté materské inštinkty, takže sú schopné bezohľadne chrániť svojich mladých v prípade akéhokoľvek nebezpečenstva. Podľa pozorovaní sú samice atlantického mrožia veľmi jemné a starostlivé matky. Približne do veku troch rokov, keď sa v mladých mrožoch objavujú kly, sa mladí ľudia takmer vždy zdržiavajú vedľa svojho rodiča. Iba vo veku troch rokov som už dosť dospelých zubov, zástupcovia poddruhu atlantického mroža začínajú dospelosť.

Prirodzených nepriateľov

Hlavnou hrozbou pre mnohé zvieratá, vrátane zvierat poddruhu atlantického mrožu, sú ľudia. Pre pytliakov a poľovníkov sú veľké plutvonožce zdrojom hodnotných klov, slaniny a výživného mäsa. Napriek významným obmedzeniam v obchodnej hodnote, ako aj ochranným opatreniam v biotopoch, celkový počet atlantických mrožov neustále klesá, takže tieto zvieratá sú ohrozené vyhynutím.

To je zaujímavé! Popri ľuďoch sú aj polárne medvede a čiastočne zabijak veľryby nepriateľmi mrožov v prírode a okrem iného takéto zvieratá veľmi trpia mnohými nebezpečnými vnútornými a vonkajšími parazitmi.

Treba poznamenať, že doterajšia výnimka bola vykonaná len pre niektoré pôvodné severné národy, vrátane Chukchi a Eskimov. Pre nich je lov po plutvonožce prirodzenou potrebou a je povolené zachytiť obmedzený počet veľmi zriedkavých jedincov. Mäso takéhoto zvieraťa sa stalo neoddeliteľnou súčasťou stravovania severných obyvateľov z dôvodu ich dlhodobých národných charakteristík.

Stav obyvateľstva a druhov

Aby sme boli spravodliví, je potrebné poznamenať, že pomerne drastické zníženie celkového počtu tohto poddruhu zvierat je spôsobené nielen aktívnou a masívnou streľbou v procese rybolovu, ale aj rýchlym rozvojom ropného priemyslu. Podniky tohto konkrétneho odvetvia sú silne znečistené prirodzeným biotopom mrožky červenej knihy.

Obavy mnohých odborníkov sú značné nedostatky informácií o súčasnom stave mrožovej populácie., K dnešnému dňu je známy iba približný počet takýchto zvierat vo vodách Pechorského mora a na pozadí niektorých roarkerií. Aj pohyby mrožov počas celého roka a spojenie rôznych skupín medzi sebou zostávajú neznáme. Vývoj opatrení potrebných na zachovanie populácie mrožov zahŕňa povinné vykonávanie ďalšieho výskumu.

Ostružina: popis, štruktúra, vlastnosti. Ako vyzerá mrož?

Podľa zoologickej klasifikácie všetky mrože patria do rodiny mrožkov, čo je poradie plutvonožcov, to znamená, že majú plutvy namiesto nohy.

Veľkosť mrože, ak je to muž, má v priemere dĺžku 3-4,5 metra, ženy mrožia sú o niečo menšie - majú dĺžku 2,6-3,6 metra. Váha mužskej mrože je 1,5-1,8 ton, samice sú mierne ľahšie, vážia "len" 700-800 kg.

Vonkajšie, mrože sú tiež trochu podobné svojim príbuzným - ušami tuleňov. Telo mrože, aj keď je veľmi masívne, sa však vyznačuje neočakávanou plasticitou a pohyblivosťou. Zadné stehná mrože sú schopné ohýbať sa v pätovej kĺbovej časti, môžu sa ohýbať pod telom a zúčastniť sa pohybu týchto zvierat.

Hlavným rozdielom mrožov, ako z iných plutvonožcov, tak aj z iných zvierat, je ich "ochranná známka" samozrejme dvojica dlhých psov alebo kly vyčnievajúcich z hornej čeľuste smerom k zemi.

U žien je dĺžka kly zubov v priemere 30-40 cm, zatiaľ čo u mužov môžu dosiahnuť až 80 cm. Prečo má mrož klinové kly? V skutočnosti ich slúžia na rôzne praktické účely, predovšetkým na sebaobranu potenciálnych predátorov a na zistenie vzťahu medzi sebou - mužské mrože niekedy priliehajú k sebe kvôli ženám a potom sa používajú ich špičáky. A s pomocou ich kly, mrože môžu lezúť na ľade.

Okrem kly a kly, mrože majú citlivé vlasy na tvári - vibrissae, hrúbka dospelých mrožiek vibrissa, približne, ako je ten drôtu.

Ostružinový zrak je zle rozvinutý, ale tento nedostatok je viac než kompenzovaný vynikajúcim pocitom vône, takže mrože môžu dobre voniať, vrátane vône človeka a pred odchodom do dôchodku.

Koža mrkvy je hrubá a hrubá, s malými prvotriednymi vlnkami, v skutočnosti vibrizéry sú jedinými vlasmi mrože. Farba mrože je hnedá, ale starí ľudia niekedy majú na koži ružové škvrny - sú to stopy mnohých jaziev a škrabancov, ktoré sa získali kvôli problémom životného mrože.

Kde žije mrož?

Mrušky žijú okolo Severného pólu Arktídy, na severnom pobreží Európy, Ázie, Severnej Ameriky a niektorých arktických ostrovov. Tiež, na rozdiel od tuleňov, sa vyhýbajú otvorenej vode a balík ľadu, snažia sa zostať v blízkosti pobrežia. Veľké mrožéske kolónie sa nachádzajú na polostrove Chukchi, na brehoch Beringovho prieplavu a Labradorského polostrova.

Čo mäso jesť?

Obľúbenou pochúťkou mrožov sú morské červy, mäkkýše a kôrovce. So svojimi mocnými zubami sa mrožka potáca do bahnitého dna a odtiaľ vyzdvihne veľa škrupín, ich škrupiny sa vymazávajú s plutvami a samotné mäkkýše sa konzumujú mrožkami. Podobne sa to stáva aj s červami a kôrovcami, ktorých mrože sú doslova zametané z morského dna na to, aby boli zjedené. Для насыщения взрослому моржу необходимо есть не менее 50 кг еды в день.

Поедают моржи и рыбу, но с меньшей охотой, нежели моллюски или черви, к охоте на рыб моржи могут прибегнуть в крайнем случае, когда нет другой еды для них.

Враги моржа

Na druhej strane samotný mrož sa môže stať korisťou pre veľryby veľryby na mori, polárne medvede na zemi a tretí nepriateľ (v každom prvku) je samozrejme človek. Domorodí obyvatelia Severu: Chukči a Eskimáni, od dávnych čias lovili mrože (rovnako ako pečate), ale nikdy ich nezabili viac, než sa mali živiť. Biely človek zmenil všetko - barbarské vyhladzovanie mrožov poľovnícmi a pytliakmi v minulosti a v devätnástom storočí, ktoré sa uskutočňovali kvôli ich zubom a kly, viedli k tomu, že v súčasnej dobe populácia mrožov dramaticky klesla a teraz sú tieto obry Arktídy uvedené v Červenej knihe, pretože na pokraji vyhynutia.

Životný štýl mrože

Ostružiny sú stáda zvierat a zvyčajne sa zhromažďujú v malých stádach s veľkosťou 20 - 30 jedincov, ale niekedy dokážu vytvoriť veľké rookeries až pre 3000 jedincov. V stáde mrožov väčšinou dominuje najsilnejší muž, ostatné muži pravidelne zisťujú vzťah s ním a navzájom, ale hlavným predmetom sporu mrožského samca je samozrejme samica. Ale spory a dokonca boje pre ženy medzi mužmi sa vyskytujú výlučne v období párenia, zvyšok času sú všetky mrože veľmi pokojné zvieratá.

Zaujímavé je, že hliadky sa nachádzajú na okraji mrožských rookerien, keď si všimli nebezpečenstva, hlásia svojim spolužiakom hlasný hluk, po ktorom sa celé stádo vháňa do vody. Rovnako ako tulene, všetky mrože sú vynikajúci plavci, ktorí môžu stráviť celý deň vo vode.

Pacific Walrus

Tichomorská mroža je najväčší mrož na svete, muž má dĺžku 3,5-4,5 m a váži až dva tony. Ženy sú o niečo menšie. Obyčí v severnej časti Ďalekého východu - pozdĺž brehov Beringovho prielivu, v Chukchi a Beringovom mori a na ostrove Kamčatka.

Laptev Walrus

Tento typ mrože je najmenší, momentálne ohrozený. Žije v strednej a západnej časti Laptevského mora, vo východnej časti Karaho mora a na západe východného Sibírskeho mora. Veľkostné mrožové mrože zaberajú medzi tichomorským a atlantickým mroľom medziľahlý stav.

Chov mrože

Mraky dosiahnu sexuálnu zrelosť vo veku päť rokov a ich spárovanie sa odohráva v apríli až máji. Počas tohto obdobia sa muži, ktorí sa predtým mierili, stali veľmi agresívnymi a teraz sa navzájom bojovali (samozrejme, samozrejme s kly kličkami) pre ženy. Tí, čo majú byť, si vyberajú pre svojich sexuálnych partnerov najsilnejší mužov.

Tehotnosť mrože trvá 340 - 370 dní a naraz sa narodí len jeden mladý. Vo veľmi zriedkavých prípadoch sa môžu narodiť dvojčatá. Malé mrožky nie sú také malé - ich dĺžka je asi 1 ma vážia 30 kg. Od prvých dní života sa učia plávať. V prvom roku života sú malé mrožky dojčené a až po roku sa im podarí jesť jedlo z dospelých mrožov.

Všetky mrože vyvinuli materinský inštinkt, bezohľadne chránia svojich mladých v prípade nebezpečenstva a vo všeobecnosti sa starajú o matky. Až tri roky, zatiaľ čo mladí mlaví bielokobiely ešte nevyrastali, žije vedľa svojej matky a len keď dosiahne vek troch rokov, začne dospelý život s už rozrastajúcimi kly.

Zaujímavé fakty o mrožoch

  • Počas poslednej doby ľadovej boli mrože rozšírené oveľa širšie geografické rozpätie, pretože ich pozostatky boli nájdené v blízkosti San Francisca v Spojených štátoch.
  • Mrože, alebo skôr mrožky, sú tak pečujúce matky, že keď potrebujú, starajú sa nielen o svojich mladých, ale aj o cudzincov.
  • Žalúdok mrože je taký veľký, že Chukchi a Eskimos si od neho robili vodotesné čiapky.
  • Grécke meno pre mrož, Odobenus rosmarus, doslova znamená "chôdza po zuboch", čo je to, čo získali mrože kvôli svojej schopnosti pridržiavať sa ľadovým klenotom a vyliezť ľad.

Čo robí WWF na záchranu mrožových populácií?

V roku 2009 bola zriadená Expertná poradná skupina na ochranu a štúdium mrože juhovýchodného Barentsova mora a priľahlých vôd, ktorá združila najlepších odborníkov v tejto oblasti. Od tej doby aktívne štúdium populácie. Tu sú niektoré úspechy vedcov:

  • Letecký prieskum časti Pechorského mora na jar. Získali sa informácie o distribúcii mrožov na ľade, ako aj približný odhad ich počtu. Na jar je mrože na ľade produkované potomstvo, a preto sú najviac ohrozené antropogénnymi vplyvmi.
  • Práca na označovaní mrožov so satelitnými vysielačmi bola zavedená - teraz odborníci sledujú pohyby mrožov nad mnohými? mesiacov.
  • Na pobrežných horách okolo. Vajgach nainštaloval kamerové lapače. Na základe výsledkov prieskumu sa po prvýkrát dostali úplné informácie o načasovaní formovania tohto družstva.
  • Po prvýkrát sa získala veľká vzorka biologických vzoriek z mrožia Pechora. Boli vykonané genetické analýzy vzoriek DNA, z ktorých vyplynulo, že roháč je okolo. Vaigach zhromažďuje zvieratá patriace do rovnakej skupiny obyvateľstva. Ďalej budú vedci zisťovať stupeň príbuzenstva močiarnej močiare Pechora so zvieratami žijúcimi v oblastiach Franz Josef Land a Spitsbergen.
  • Vytvoril sa jedinečný projekt pre filmovanie rookeries s satelitmi s vysokým rozlíšením, realizovaný vďaka podpore WWF a spoločnosti ScanEx. Obrázky nám umožňujú odhadnúť počet mroúkov na hlodavce aj v najneprístupnejších oblastiach.

Podrobné výsledky štyroch rokov výskumu sú zhromaždené v spoločnej publikácii WWF a Rady pre morské cicavce.

Výskum populácie mrožov v Pechorskom mori pokračuje. Počas ďalšej expedície v roku 2016 sa vedci zamerali na ponuku plutvonožcov. Vzorky Benthos z bentických organizmov, mäkkýšov a kôrovcov boli odobraté z morského dna. Následne boli odoslané do laboratória na toxikologickú analýzu a podrobnú štúdiu. Na 15 miestach vedci nakrúcali dno telemetrickým podvodným vozidlom GNOM.

Okrem toho WWF vedie priamy dialóg s predstaviteľmi ropného a plynárenského priemyslu a vyzýva ich, aby konali na princípe "opatrenia sedemkrát - jeden rez". Ide o to, že je potrebné vykonať výskum a monitorovať obyvateľov miest, kde sa plánuje iba výroba uhľovodíkov. A na základe údajov, na úpravu plánov, potom sa neplodí trpké ovocie.

V dôsledku dialógu s WWF po prvýkrát v Rusku prijala spoločnosť Yamal LNG podnikovú stratégiu na ochranu atlantického mrola. Tento dokument pomôže chrániť morské cicavce pred umelými hrozbami a spoločnosť umožní systematizovať údaje o stave a umiestnení obyvateľstva. Ide o prvý a dôležitý krok smerom k podnikovej zodpovednosti banských spoločností pri ochrane atlantických mrožov.

S cieľom upriamiť pozornosť čo najväčšieho počtu ľudí na problémy pri štúdiu a zachovaní unikátnych druhov v roku 2007 zriadila WWF medzinárodný sviatok - Múr. Každý rok získava iba popularitu a oslavuje sa ďaleko za hranice našej krajiny.

Ako vyzerá mrož?

Mrož je považovaný za jedného z najväčších predstaviteľov skupiny plutvonožcov, menej veľkých ako tuleňové tulene. Dĺžka tela dospelého človeka môže dosiahnuť 3-4,5 m s hmotnosťou 1,5 až 1,8 tony, pričom ženy sú o niečo kratšie ako muži.

Vonkajšie sa mrož podobá ušami a jeho masívne telo je pozoruhodné pre mobilitu a flexibilitu, ktorá je vlastná takýmto morským levom a tuleniam pre takého obra. Telo mrože je pokryté veľmi hrubou, drsnou pokožkou s rudimentami vlasov. Hrúbka kože na hrudi môže dosiahnuť 4 cm, na bruchu - 8 cm, na krku - až do 10 cm.

Mladí jedinci sa vyznačujú hnedou farbou tela, s vekom sa koža stáva ľahšou a bledšou, staré osoby sú takmer ružové. Vzhľadom na zúženie krvných ciev v ľadovej vode sa niektoré jedinci počas plávania takmer biely.

Močiarky sú pokryté červenkastými vlasmi, na koži mladých jedincov rastú krátke, žltohnedé vlasy, ktoré sa zmiernia pri raste zvieraťa. Koža starého mrože je prakticky holá.

Na krátkej a širokej hlave je zreteľne rozlíšiteľná sada hrubých, tvrdých chĺpkov, usporiadaných v niekoľkých priečnych radoch. Takže na hornej pery dospelého človeka môže byť 400 až 700 takýchto štetín - vibridae rastúce v 13-18 radoch. Vibrissae sú veľmi citlivé a v hrúbke nie sú horšie ako drôt. Dolný okraj je krátky, horný okraj je bledý a podlhovastý.

Vonkajšie uši mrožia chýbajú, čo im vyzerá ako skutočné pečate. Ale na rozdiel od druhej, zadné končatiny mrože sú ohnuté na pätovom kĺbe a sú viac prispôsobené na pohyb po zemi. Predné plutvy sú plastové a pohyblivé, pokryté kukuricami. Na plutvách rozoznateľné 5 prstov, končiace krátkymi, tupými pazúrmi.

Chvost mrože je zle rozvinutý a je krátky, kožovitý čepeľ.

Vyzerá to ako mrož po boku. Foto mrože. Walrus.

Anatomické vlastnosti

Napriek podobnosti s ostatnými predstaviteľmi plutvonožcovitej skupiny, mrože majú charakteristické znaky štruktúry, čo robí tieto zvieratá jedinečnými svojimi druhmi.

Muži v krku majú vrecká ako rozšírenia bez uzamykacích ventilov, ktoré majú schopnosť napučiavať a otáčať nahor. Súčasne zášklbové svaly pažeráka neumožňujú únik vzduchu. Vďaka tomuto "plaváku" môžu mrože plávať a nemôžu klesať ani v spánku. Navyše, hrdlové vrecká sa podieľajú na tvorbe zvuku: mrožový hlas je zmesou kravských múch a tupého štekania.

Sadenice mrožov nie sú v miešku, ale priamo pod vrstvou kožného tuku. Prsné žľazy sú reprezentované dvoma pármi bradaviek, hoci často môžu byť 5. Sekundárne pohlavné vlastnosti mužov sú charakteristické rastu kože na krku, ramenách a na hrudi.

Rezáky na dolnej čeľusti chýbajú, na hornej čeľusti sú veľmi malé alebo sú v plienkach. Táto vlastnosť štruktúry je kompenzovaná prítomnosťou dobre vyvinutých špičiek hornej čeľuste - jedinečným znakom mrožov.

Mlyny kly

Jednotlivé zuby (alebo kly) sú obdarené jednotlivcami oboch pohlaví. Dĺžka kly žien je 30-40 cm, u mušlí kly zväčšujú do 60-80 cm (v niektorých vzorkách až 1 m) a majú hmotnosť od 3 do 5,4 kg.

Mrože používajú kly v bitkách a súbojoch, naplývajú na ľade s ich pomocou a používajú sa aj ako nástroje, ktoré vytvárajú otvory v hrúbke ľadu. Muž, ktorý dominuje v stáde, má vždy najsilnejšie kly.

Mlyny kly.

Plocha a poddruh

Rozsah mrožkov sa rozprestiera v kruhu okolo severného pólu. V závislosti od biotopu rozlišuje moderná klasifikácia 3 poddruhy mrožov:

Pacific Walrus (Latinský Odobenus rosmarus divergens) žije v severnej časti Ďalekého východu. Je rozmiestnená vo vodách Chukchi a Beringových morí a mimo ostrovov pozdĺž pobrežia Kamčatky. Najväčšia populácia žije na ostrove Wrangel.

Zástupcovia poddruhu sú najväčším mroľom na planéte. Priemerná dĺžka trupu samcov dosahuje 3-4 m s telesnou hmotnosťou 1,7 až 2 t. Priemerná hmotnosť samíc môže dosiahnuť až 900 kg. Samce kly rastú na 80 cm, ženy - do 40-60 cm.

Tichomorský mrož bol nazývaný východným mrožom Eurasie a mrož získal svoj latinský názov divergens vďaka kly, ktoré sú oveľa širšie ako tie atlantického poddruhu.

Atlantický mrož (lat. Odobenus rosmarus rosmarus) sa nachádza v mori Kara a vo východnom Barentsovom mori, niekedy do Bieleho mora. V dôsledku nekontrolovaného vyhladzovania zahŕňa moderné obyvateľstvo približne 20 tisíc jednotlivcov. Najpočetnejšie stáda sa nachádzali v zátokách a zátokách súostrovia Franza Josefa Landa.

Atlantský mroľ je najmenší poddruh: priemerná dĺžka tela mužov je 2,5-3 m, samice sú oveľa menšie. Mužské kly majú dĺžku 34 až 38 cm, u žien od 27 do 33 cm.

Poddruh získal názov západného mrože z Eurasie a je uvedený v červenej knihe Ruska, ako vzácny a náchylný k poklesu.

Laptev Walrus (lat. Odobenus rosmarus laptevi) - najmenšia skupina, ktorej nezávislosť ako poddruh je stále spochybnená. Izolovaná mrožovitá populácia žije celoročne v strednej a západnej časti Laptevského mora, vo východnej časti Karaho mora av západnej časti východného Sibírskeho mora.

Laptevské mrože odpočívajú na brehoch východného Taimyra, v delte rieky Lena a na nových sibírskych ostrovoch.

Pokiaľ ide o veľkosť tela, poddruh je medzi stredomorskými a atlantickými príbuznými. Dĺžka trupu mužov môže dosiahnuť 4,1 m, ženy - 3,7 m. Mužské kly môžu mať dĺžku 65 cm, u žien vyrastú na 58 cm.

Močiar Laptev je uvedený v Červenej knihe Ruska ako vzácny a zraniteľný poddruh.

Kde žijú mrože?

Mraky sú domorodými obyvateľmi Ďalekého severu a cestujú extrémne zriedkavo na krátke vzdialenosti. Radšej žijú z pobrežia, v plytkých oblastiach, nie viac ako 90 m hlbokej, vyhýbať sa tuhému ľadu.

Keď sú spoločenské zvieratá, mrože žijú v stádach, 10 až 20 jedincov oboch pohlaví a na rookeriách tvoria skupiny od niekoľkých stoviek do 3 tisíc jedincov, z ktorých väčšina sú ženy. Čo je zaujímavé: ako taká, hierarchia v stáde neexistuje, skúsení muži sú verní mladým a všetci členovia skupiny sú relatívne rovnakí v ich právach.

Ostružina odpočíva na zemi alebo na ľadovej klenbe bez toho, aby sa vzdialená ďaleko od okraja vody. V súvislosti s anatomickou štruktúrou tela zostáva zvyšok ležať a mrož môže spať aj vo vode, pričom sa nemôže dostať k zemi niekoľko dní. Vzhľadom na významnú mastnú vrstvu (až 250 kg tuku u každého jedinca) sa mrož nemôže fyzicky fyzicky utopiť.

Mraky sú spoločenské a pokojné voči svojim príbuzným, ale sú zároveň ostražité a opatrné: hliadky sú vždy vystavené v každom družstve. Ostružinový zrak je slabý, ale pocit pachu je dobre rozvinutý a prístup človeka je veľmi ostrý, takže sa poľovníci snažia obklopiť stádo zo strany spodnej strany.

Pri najmenšom nebezpečenstve prebúdzajú hodinky s hlasným hukotom príbuzní a vzrušené obri sa ponáhľajú do davu do mora, skrývajú sa vo vodnom stĺpci a dokážu bez vzduchu asi 10 minút.

V priebehu tohto stampede, niekoľko jedincov zomrie v rozdrvení a stal sa korisťom pre ľadové medvede.

Morrus hniezdo na brehu na Aljaške.

Čo jedia mrože?

Podstata mrožovej dávky sa skladá z drobných mäkkýšov: s ich kly, mrož sa vrhá do bahnitého dna a zdvihne veľké množstvo škrupín, ktoré sa okamžite pretrepú so zničenými plutvami. Plášť klesá na dno a škeble vo veľkom množstve sú konzumované mrožom. Na úplné nasýtenie mrože je potrebné jesť až 50 kg mäkkýšov denne.

Zo spodných organizmov, kôrovce a červy tiež ísť do jedla mrože. Ak nie sú k dispozícii hlavné zložky stravy, mrož musí byť spokojná s rybami, hoci sa im to nepáči.

Príležitostne sa mrožky nepoznajú. Veľmi zriedkavo, predovšetkým veľké jedinci zaútočia na tulene a narvaly.

Na takejto jednoduchej strave však mrože rýchlo vykrmujú a vytvárajú vrstvu tuku v rozmedzí 5-10 cm, čo nielen zlepšuje vztlak, ale chráni aj zvieratá pred hypotermiou.

Moru pod vodou.

Nepriateľské mrože

V obrovských arktických krajinách majú mrože len 2 hlavných nepriateľov: ľadový medveď a veľryba.

Ako búrka v arktickom kruhu polárny medveď zaútočí na mrož ako na poslednú možnosť s akútnym nedostatkom potravy. Koniec koncov je veľmi ťažké zvládnuť mrož na zemi a vo vode je prakticky nerealistická.

Preto musí medveď trpezlivo vystopovať starého jedinca, ktorý zostal bez matky, alebo pozorovať mrož v polynyi av okamihu, kedy sa mrož objaví, omráčiť silnou ranou labky a potom zabiť.

Killer veľryby rastie na 8 m na dĺžku, v balení, napadnúť skupinu kúpaliska mrože, porazil niekoľko jednotlivcov zo stáda a jesť. Močiar môže uniknúť, len včas, aby sa dostal do krajiny alebo ľadovej klenby.

A hlavným nepriateľom mrože je človek po dlhú dobu. Barbarské vyhubenie mrožov americkými a európskymi lovcami v 18. až 19. storočí viedlo k prudkému poklesu počtu obyvateľov a úplnému zmiznutiu z mnohých oblastí tohto pásma.

Zosilnené mroľové pozostatky sa nachádzajú v teplejších zemepisných šírkach, ale ľudia, ktorí odvážali mrož na samotný severný pól, kde je pre človeka veľmi problematické prekonať.

Dnes je rybolov mrožov zakázaný zákonmi všetkých krajín a obmedzený lov v rámci prísne regulovaného rámca je povolený len pôvodným obyvateľom Severu vrátane Chukchiho a Eskimu.

Rybolov mrožou pôvodnými obyvateľmi Severu

Napriek úspechom vedy a techniky je život mnohých severných národov stále úzko spojený s komerčnou úrodu mrože. Lovia mrož na konci leta a používajú všetky časti zvieraťa v ich podnikaní.

Marinované mäso je v zimnom období nenahraditeľným zdrojom bielkovín a považuje sa za diétne jedlo pre domorodcov. Plutvy mrožia kvass a poteší až do jari ako pochúťku. Robustná koža ide na stavbu bytov, montáž lodí a výrobu lán. Črevá a žalúdočné membrány sú vhodné na výrobu nepremokavého oblečenia. Salo sa roztaví a používa sa na vykurovanie a osvetlenie obydlí.

Neoddeliteľnou súčasťou folklóru väčšiny komunít je výroba remesiel a suvenírov z kostí a kly mrože.

Zvedavé fakty

Окруженные в воде животные самоотверженно защищают себя и своих сородичей до самой смерти: ныряют под шлюпки и пробивают в них бреши, а также переворачивают лодки своими мощными бивнями.

Во времена капитана Кука, мореплаватели в густом тумане могли определить близость берега по реву спаривающихся моржей, слышному за несколько км, и благодаря этому часто спасались от столкновения со льдиной.

Dĺžka kosti - baculum, ktorý sa nachádza v mrožnom penise, je asi 50 cm, čo je absolútny rekord medzi cicavcami z hľadiska dĺžky tela a absolútnej dĺžky. Vďaka tejto jedinečnej skutočnosti sa zrodil zneužívajúci výraz "chren mrože".

zoo-club-org