Zver

Popis sobov: biotop, potraviny, životný štýl

Pin
Send
Share
Send
Send


Ako zástupcovia fauny Ďalekého severu žije viac ako polovica z 15 poddomov sobov arktickej tundry (nachádza sa bližšie k pólom než severný lesný pás), ako aj na mnohých ostrovoch v Arktíde. Niektoré poddruhy tiež žijú v lesoch Fínska a Sibíri.

Priemerná váha: od 60 do 300 kg.

Priemerná výška: od 160 do 200 cm na dĺžku, veľkosť chvosta - 14-20 cm, výška jednotlivca - od 80 do 150 cm.
Samice samičiek sú menšie ako samce, rozdiel vo veľkosti sa mení pre každý poddruh, veľkosť domestikovaných jedincov je nadradená divokým, ale majú aj kratšie nohy.

Obdobie manželstva: Prebieha koncom septembra - začiatkom novembra a vyznačuje sa súperenie mužov na pozornosť žien. Vo väčšine prípadov dvaja muži určujú, ktorý z nich je silnejší, a kto je slabší, s pohľadom na diaľku, v prípadoch, keď sa obaja považujú za najsilnejší, začne boj - zápasí s rohmi, muži sa navzájom stlačia, kým sa jeden z nich nevzdá , V období párenia sa silný muž môže spájať s 15 až 20 ženami. Z dôvodu neustáleho stíhania s ostatnými mužmi majú dominantní muži len málo času na hľadanie potravín a trávia väčšinu svojich zásob. Muži vykazujú podobnú úroveň dominancie len raz v ich živote, keď dosiahnu vrchol svojej sily - to sa zvyčajne deje vo veku šiestich rokov.

Sobie dieťa sa narodilo od mája do júna. V prvých dňoch svojho života sú jeleni pod dohľadom matky a po mesiaci a pol začínajú pasúť sa na vlastnú päsť, zatiaľ čo sa kŕmia materským mliekom. Toto pokračuje niekoľko mesiacov.

Odhadovaná veľkosť populácie: - 1 milión na celom svete s cyklickým rastom a poklesom počtu, ktoré sa opakujú každých 40-60 rokov.

Napájanie: V letných mesiacoch sa sobi živí trstina, tráva, papradie a mech. Oni tiež jesť výhonky a listy nízkych rastúcich stromov, a najmä milovať listy vŕby a brezy. Z času na čas existujú mäsožravce, jesť lemming, vtáčie vajcia a arktický charr (druh ryby).
V zimných mesiacoch sa jedlá sobov skoro úplne skladajú z lišajníkov a húb, ktoré vykopávajú pod snehom a ľadom pomocou rohov a kopyt. Deer, na rozdiel od ostatných cicavcov, má jedinečný enzým (lichenáza), ktorý rozkladá lišajníky a uvoľňuje glukózu obsiahnutú v nich.
Stav ochrany druhov: Druh je najmenej ohrozený.

stanovište: okrajových regiónov vrátane ostrovov.

nepriatelia: Hlavnou hrozbou pre sobov sú vlci, ktorí ich lovia v balíčkoch, najmä v zime. V prvých mesiacoch života, zlatí orli, orli, mrkve a, zriedkavejšie, hnedé a polárne medvede lovia jeleňov.

V Európe sa tieto zvieratá nazývajú sobi. A obyvatelia Severnej Ameriky nazývajú exempláre divokej karibskej a domestikované - soby.

Sobi obývajú regióny arktídy tundry (studená bez stromov, často slabo odvodnené) a v lesoch hraničiacich s južnou časťou tundry. Sú to bylinožravci a prežúvavci, to znamená, že kŕmia rastlinami, ktoré sa fermentujú v žalúdku (a to v bachore - najväčšom žalúdočnom komore), potom znovu žutia a až potom sú trávené.
Sami žijú v rodinách (matky a teľatá) vo vnútri stáda, ktorých veľkosť závisí od biotopu. Jednotlivci, ktorí žijú v tundry, sa zhromažďujú vo veľkých stádach, ale v zimných mesiacoch sú rozdelené na niekoľko malých. Počet stáda sobov žijúcich v lesoch je okolo 20-30 ľudí za celý rok.

Kde žije caribou? Ako prežijú?

Ako zástupcovia fauny Ďalekého severu žije viac ako polovica z 15 poddruhov sobov arktickej tundry (nachádza sa bližšie k pólu ako severný lesný pás), ako aj na mnohých ostrovoch Arktídy. Niektoré poddruhy tiež žijú v lesoch Fínska a Sibíri.

Historické lokality sobov boli regióny Eurázie, ktoré sa nachádzali nad 50. rovnobežkou severnej zemepisnej šírky. Nie tak dávno (v roku 2009) bol zaznamenaný pokles počtu živých sobov v lesoch, čo bolo údajne spôsobené globálnym otepľovaním. Táto verzia sa však ukázala byť chybná: v súčasnosti v tých regiónoch, v ktorých prudko klesla populácia sobov, ich počet opäť začal rásť, zatiaľ čo v oblastiach považovaných za stabilné sa pozoroval pokles počtu jedincov.

Hlavným nebezpečenstvom pre jelenov sú lovci, nestabilné podnebie v určitých regiónoch, ako aj rastúci počet baníckych, plynárenských a ropných odvetví, ktorých pracovníci niekedy lovia vo voľnom čase.

Ľudia začali domáhať sobov pred niekoľkými tisíckami rokmi. Vzhľadom k tomu, jeleni sú vytrvalé a veľké býložravé, obyvatelia okrskovej oblasti ich pestovali, že jedli svoje mäso, rovnako ako na použitie ako doprava. Eškimá stále lovia jeleňov kvôli ich chutnému mäsu, kožkám, rohom a kostiam, z ktorých sa vyrábajú nástroje. Napríklad Saami a Nenets ešte stále chovajú sobov. Na rozdiel od hovädzieho dobytka sa takéto stáda nemôžu považovať za úplne domestikované - žijú na niekoľkých pasienkoch, cez ktoré obvykle prechádzajú nomádské cesty Sami a Nenets. V roku 1911 bolo 10 sobov prinesených do južného Gruzínska (sub-antarktický ostrov), ktoré poskytlo veľrybárske a pečatené potraviny a do roku 2014 ich počet bol už 6 600 kusov, po ktorom sa rozhodlo znížiť toto číslo ekosystému vo všeobecnosti a najmä na reprodukciu vtákov.

Vlastnosti adaptácie sobov (caribou) na životné prostredie:

Nízky pomer plochy povrchu tela k jeho objemu (anatomický znak) - Veľké zvieratá sa ľahšie udržiavajú v teple, pretože si zachovávajú teplo vznikajúce počas metabolizmu a dospelý sobovník dospelý môže vážiť od 60 do 300 kg.

Kosti ostrosti (anatomická charakteristika) - na zakrivených tenkých kostiach v nosovej časti lebky (príklad možno vidieť na obrázku vpravo) sú mäkké tkanivá s mnohými krvnými cievami, ktoré pri dýchaní teplý studený vzduch, po ktorom vstúpi do pľúc. Chladný vzduch a následne aj suchý vzduch je navlhčený a počas výdychu sa obnovuje rovnováha vlhkosti v nosu.

Adaptované na rôzne obdobia roka kopyto (anatomický znak). V lete mäkká časť patek pomáha pohybovať sa rýchlejšie na mokrom a klzkom snehu v tundry a v zime ostrými hranami rastú okolo kopytov, čo prispieva k pohybu na tvrdý sneh a ľad. Tiež s ich pomocou, jeleň dig sneh pri hľadaní jedla.

Ultrafialové videnie (fyziologický znak). Nedávno sa zistilo, že vízia sobov presahuje viditeľné spektrum žiarenia. Ako je známe, sneh a ľad odrážajú ultrafialové žiarenie, zatiaľ čo predátori, lišajníky a moču absorbujú toto žiarenie. Tmavé škvrny moču na ľahkom snehu alebo ľadu hovoria zvieratám, že v blízkosti sa nachádzajú dravci alebo samice sobov. Vzhľadom na zvláštnosti svojho videnia, sobi vidieť vlkov ako tmavé siluety (aj biela vlna určená na maskovanie nepomôže dravcov), najmä v noci. Deer tiež vidí svoje hlavné jedlo ako lišejníky ako tmavé škvrny na svetlom pozadí.

Krátka letná migrácia na vyššie miesta vďaka množstvu hmyzu s obsahom krvi (charakteristika správania). V tomto ročnom období sa jeleň pohybuje v hustom stáde a chráni jednotlivcov v strede stáda pred hmyzom.

Tvorba stáda (charakteristika správania). Zhromažďovanie v stádach, jeleň sa tak chránia pred predátormi, ktoré ich zvyčajne chytia jeden po druhom. Poskytuje tiež ochranu pred hmyzom v letných mesiacoch. Najväčšie stáda sobov sa môžu skladať z 50 000 až 500 000 kusov.

Proces migrácie sobov (caribou) (charakteristika správania). Sami v procese migrácie sú viac ako akékoľvek iné pozemské zvieratá - až do 5000 km za rok. Niektoré stáda však radšej migrujú vôbec. Migrácia prebieha najmä v lete, keď sa presúvajú na severné územia pri hľadaní veľkých pasienkov. Pravdepodobne stromy prakticky na takých územiach nerastú, takže je ťažšie sa ich skrývať od potenciálnych predátorov. V zime, sobi ísť na juh do lesných oblastí, ktoré poskytujú útočisko pred silnými vínami a snehovými búrkami.

Rohy potrebujú chrániť proti predátorom, kopať sneh a používať počas bojov medzi mužmi (anatomický rys). Soby sú jediným druhom zveri, ktorých samice a samce majú rohy, aj keď ich používajú na rôzne účely. Rohy pozostávajú z kostného tkaniva, rastú a každoročne sa vylučujú - táto vlastnosť rozlišuje sobov od ostatných zvierat, ktorých rohy pozostávajú z keratínu (vlasy a nechty sa z neho skladajú), a preto sa nenarúšajú. Muži na konci roka (november - december) vrhnú svoje rohy a ženy na jar (to mimochodom dokazuje, že všetci samička Santa Claus boli samice, pretože na Vianoce ešte mali parohy). V zime ženy používajú svoje rohy na vykopávanie snehu pri hľadaní jedla, zatiaľ čo muži, ktorí majú väčšiu silu, používajú kopytá na tieto účely. Nové rohy u mužov začali rásť vo februári a plne rástli späť do obdobia párenia. Z praktického hľadiska mnohí považujú rohy za nadbytočné, ale samotná skutočnosť, že jelene sú schopné ročne vyrábať nové rohy, zatiaľ čo sa vyrovnávajú s obrovským stresom metabolizmu, naznačuje, že tieto zvieratá sú mimoriadne silné a vytrvalé.

Husté vlasy, udržiavanie teplej a umožňujúce prežiť aj tie najťažšie mrazy (anatomický rys). Skladá sa z mäkkej podsady a hrubšieho dlhého plášťa. Dlhá vlna chráni soby pred dažďom, vetrom a snežením. Robustná, vzdušná kožušina tiež umožňuje sobom plávať na vode - a preto plávajú lepšie než iní sobia. V zime, sobi rastú hrubé podsady, ktoré zvyčajne vypadnú v procese opadávania do budúcej jari alebo leta.

Ako to vyzerá

Zver je zviera obyčajné a jeho severné druhy tiež žijú v skupinách jedného alebo niekoľkých desiatok jedincov, rovnako ako iné druhy jeleňov. Žijú vo voľnej prírode na severe Európy, Ázie a Ameriky - v tundry a taji, na ostrovoch Severného ľadového oceánu. Navyše, severní ľudia ich odchovali v domácnosti, používali konský transport, zdroj mäsa, tuku, mlieka, koží, kostí. Popis jeleňa:

  1. Výška v kohútiku - 1-1,5 m, dĺžka tela - 2 m, hmotnosť - 100-200 kg.
  2. Krátke nohy končí so širokým, hustým, okrúhlym tvarom, kopytá. To im umožňuje ľahko sa pohybovať cez kamenný alebo bažinatý terén a tiež nezapadnúť do snehu.
  3. Vlna - svetlošedá s hnedými škvrnami v zime a hnedou v lete. Pokrýva celé telo a spoľahlivo chráni pred chladom, pretože má dutú konštrukciu. Okrem toho sa na zimu objaví jeho spodná vrstva, ktorá dodatočne chráni zviera pred vetrom a mrazom. Dutá štruktúra vlasovej šachty prispieva k tomu, že jeleň je dobre udržiavaná na vode a je schopná pretínať aj veľké rieky.
  4. Tenké dlhé rohy, s rozvetvovaním na koncoch, rastú u mužov i žien. Prvé vyhodiť ich každý rok na začiatku zimy, druhý - po vzhľade jeleňov.

Varovanie! Prítomnosť ženských rohov a pubescenciu na hornom peru je charakteristickým znakom tohto druhu jeleňa, ktorý ho odlišuje od ostatných predstaviteľov jeleňa.

Život zvieraťa je 25 rokov. Pri hľadaní potravy, stáda jeleňov migrujú na dlhé vzdialenosti, odchádzajú z zimy od tundry do taigy, kde je viac krmív. Od veku dvoch rokov sú pripravení chovať. Ženy do 18 rokov môžu mať potomstvo. V októbri až novembri začnú manželstvá. Na prilákanie žien, mužov jeleň bojuje, čelia súperovi s rohmi. Vzhľadom na to, že ženy nedovolia muži dlhší čas, môžu sa medzi zástupcami oboch pohlaví uskutočniť boje.

Po osem mesiacoch sa ženy narodili jednému, v zriedkavých prípadoch dvom jeleniam. Deti sú už druhý deň pripravené sledovať matku a po 3 týždňoch rastú rohy.

Sobi nepriatelia sú vlci, vlkodlaci, hnedé a biele medvede a rys. Najväčšie škody na populácii jeleňov sú však spôsobené ľudskou činnosťou. Odlesňovanie, spásanie v biotopoch jeleňov, lov - to všetko viedlo k tomu, že jeleň prežil len v odľahlých oblastiach severnej Európy, kde stále existujú oblasti s panenskou povahou.

Čo sa živí

Deerova strava závisí od sezóny. V lete sa skladá hlavne zo zelenej vegetácie - lístia kríkov, trávy, machov, bobúľ, húb, rias. V zime sa živia mechovými stromami - hustými lišajníkmi s cladóniou, ako aj vyblednutou trávou, vykopávajúc kopyta na jedlo pod vrstvou snehu alebo ľadu. V zime je mech 60-80% jeleň. Jelen počuje vôňu aj pod snehovou pokrývkou o hĺbke 0,5 m.

V zime sú domáce zveri kŕmené seno, siláž a obilná múka. V neprítomnosti vody je v zime jelen, aby utiekol ich smäd, jesť sneh, navyše je schopný piť morskú vodu. Zvieratá tak udržujú rovnováhu minerálov a solí v tele. Na udržanie rovnováhy soli taktiež hubia vyradené rohy.

Dnes žije viac ako 950 000 sobov na území Ruskej federácie. Zákaz streľby a ochrana biotopov prispieva k tomu, že populácia tohto zvieraťa zostáva pod kontrolou.

Popis sobov

Dĺžka tela zvieraťa je asi dva metre, jeho hmotnosť je od sto do dvadsaťdva kilogramov, výška cicavca je od sto desať do sto štyridsať centimetrov. Soby, ktoré obývajú ostrovy v Arktíckom oceáne a tundry, sú nižšie ako ich južné náprotivky žijúce v oblastiach tajga.

Sami, samci aj samice, majú veľmi veľké rohy, Dlhý hlavný kmeň rohu sa najprv ohýba dozadu a potom dopredu. Každý rok, v máji alebo júni, samice klesajú svoje rohy a muži v novembri alebo decembri. Po určitom čase sa rohy vrátia späť. Počet procesov rastie na regrown rohy, kvôli ktorému ich tvar je komplikovaný. Dosiahli plný vývoj do veku päť rokov.

Dlhá zimná kožušina, Z krku visí hriva. Kožušinové vlasy sú veľmi krehké a ľahké, pretože ich jadro je naplnené vzduchom. Avšak jeleň je veľmi teplá. Farba zimnej kožušiny je premenlivá, od takmer bielej až po čierne. Často môže byť farba pestrá, pozostávajúca z tmavých a svetlých plôch. Letná kožušina je mäkšia a oveľa kratšia.

Jeho farba je šedohnedá alebo káva-hnedá. Zavesenie a boky krku sú jasné. Kožušina lesných zvierat je tmavšia ako kožušina srna severného severu. Malá čierna jeleň. Ich kožušina je nahnevaná sivá alebo hnedá. Iba jeleň južnej Sibír sa líši. Majú na chrbte veľké svetlé škvrny.

Široké kopytá na predných nohách týchto párnokopytníkov majú výhonky vo forme lopatky alebo lyžice. Oni sú vhodní na hrabanie sneh vykopať machu pod ním.

Chovanie a výživa

Soby sú verejné zvieratá. Pasia sa v obrovských stádach, v ktorých môžu byť tisíce hláv, a počas migrácie stád dosahujú desiatky tisíc. Po celé desaťročia stáda sobov vždy migruje pozdĺž tej istej trasy. Môžu prejsť päťsto kilometrov alebo viac. Zvieratá plávajú dobre, takže ľahko prechádzajú rieky a úžiny.

Sibíri žijú v lese v zime. Do konca mája chodia veľké stáda zvierat do tundry, kde je v súčasnosti pre nich viac jedla. Tam je menej komárov a gadflies, z ktorých sú trpiaci jeleni. V auguste alebo septembri sa zvieratá migrujú späť.

Škandinávske lesy sú vyhnúť.

V Severnej Amerike sa v apríli migruje z lesa bližšie k moru jeleň (caribou). V októbri sa vráti.

Európske zvieratá v priebehu roka pomerne blízko. V lete vyliezajú do hôr, kde je chladnejší a môžete utiecť z hrudníka a chrbta. V zime sa sťahujú alebo prechádzajú z jednej hory na druhú.

Jeleň trpí chrobákmi, ktoré položia vajíčka pod kožu. Výsledkom je tvorba varu, v ktorej žijú larvy. V nosných dierach zvieraťa sa nachádzajú semenníky nazálnej gadfly. Tento hmyz spôsobuje toľko utrpenia jeleniu a niekedy dokonca ich vyčerpať.

Sobie krmivo prevažne na rastlinách: mech alebo mech, Toto krmivo je základom výživy deväť mesiacov. S perfektne vyvinutým vôňou zvieratá veľmi presne nájdu mechy, bobuľovité kríky, ostrice a huby pod snehom. Hádzanie snehu v snehu s kopytami získavajú vlastné jedlo. V strave môžu byť zahrnuté aj iné lišajníky, bobule, tráva a dokonca aj huby. Jelene jedia vajcia vtákov, hlodavcov, dospelých vtákov.

Зимой животные поедают снег, чтобы утолить жажду. Они в больших количествах пьют морскую воду, чтобы поддержать в организме солевой баланс. Для этого же грызут сброшенные рога. Из-за нехватки в рационе минеральных солей олени могут грызть рога друг у друга.

Размножение и продолжительность жизни

Свои брачные игры северные олени начинают во второй половине октября. В это время самцы, добиваясь самок, устраивают бои. Самка северного оленя вынашивает детёныша почти восемь месяцев, по истечении которых рожает одного оленёнка, Очень редко бывает двойня.

Уже на следующий день после своего рождения малыш начинает бегать за матерью. Pred začiatkom zimy samica kŕmi dieťa s mliekom. Tri týždne po narodení rohy začínajú prechádzať u jelene. V druhom roku života začína sexuálna zrelosť zvieraťa. Samička môže porodiť až do veku 18 rokov.

Soby žijú asi dvadsaťpäť rokov.

Domovský sob

Po izolovanej časti stáda voľne žijúcich zvierat, ľudia domestikali sobov. Domáce zvieratá sú zvyknutí na ľudí, žijú v polovičnej pasúcej sa oblasti av prípade nebezpečenstva nerozptyľujú a dúfajú, že ich ľudia ochránia. Používané zvieratá ako horské zvieratá, dajte mlieko, vlnu, kosti, mäso, rohy. Na druhej strane zvieratá potrebujú iba ľudskú soľ a ochranu pred predátormi.

Farba domácich zvierat je odlišná. To môže byť spôsobené individuálnymi charakteristikami, pohlavím a vekom. Európske zvieratá na konci mäknutia sú zvyčajne tmavé. Väčšina hlavy a chrbta je hnedá. Končatiny, chvost, krk, koruna, čelo šedivé. Snežné biele domáce zvieratá sú vysoko hodnotené národmi severu.

Domáce jeleni sú oveľa menšie než divé.

Až doteraz pre obyvateľov Ďalekého severu je zver je jediným domácim zvieraťom, s ktorým je spojený ich život a blahobyt. Toto zviera je pre ne a prepravu a materiál pre obydlie, oblečenie a jedlo.

V oblastiach tajga, jazda sobov. Aby ste nepoškodili chrbát zvieraťa, posaďte sa bližšie k krku. V tundre a lesnej tunde sa používajú na saní (v zime alebo v lete) šikmo v troch alebo štyroch. Na prepravu jednej osoby sa využívalo jedno zviera. Až sto kilometrov denne môže tvrdo pracovať bez veľkej únavy.

Nepriatelia jeleňov

Sob je žiadúce pre veľké dravce, pretože má mäso a tuk. Jeho nepriatelia sú vlk, medveď, vlkodav, rys. Počas prechodu pre predátorov prichádza úrodná sezóna. Stáda jeleňov sa pohybujú na dlhých vzdialenostiach, choré a slabé zvieratá zaostávajú a strácajú silu. Stávajú sa obeťami vlkolak a vlčie balíky.

Bezohľadne ničí tieto zvieratá a človeka. Loví zviera kvôli jeho rohom, kožiam, mäsom.

V súčasnosti je v severoeurópskej časti asi päťdesiat tisíc zvierat, asi 600 000 v Severnej Amerike a 800 000 v polárnych zónach Ruska. Výrazne viac domáceho jeleňa. Ich celkový počet je asi tri milióny hláv.

19 príspevkov

Sami - šírka. Rangifer tarandus (Linnaeus, 1758)
v severnej Amerike - caribou (anglická caribou, cariboo ['kærəbuː])

Patrí do čeľade soby prežúvavcov, ktorá je jediným zástupcom rodu Reindeer (Rangifer), ktorý je živočíšnym pôvodom rodiny sobov.
Žije v severnej časti Eurázie a Severnej Ameriky.
Jedlo nielen trávy a lišajníky, ale aj malé cicavce a vtáky.
V Eurázii sú sobi domestikovaní a sú dôležitým zdrojom potravy a materiálov pre mnoho polárnych ľudí.
Medzi národmi Severu sa divokí sobi nazývajú sokoy.

Kráľovstvo: Zvieratá
Typ: Akord
Trieda: Cicavce
Oddelenie: parcipedy
Podriadenie: Prežúvavce
Rodina: sob
Podrodina: Roes
Rod: sob
Druh: sob

Kráľovstvo: Animalia
Kmeň: Chordata
Trieda: Mammalia
Poradie: Artiodactyla
Rodina: Cervidae
Podrodina: Capreolinae
Rod: Rangifer
Druh: R. tarandus

***** Soby. Severoamerický poddruh:

1. Lesná caribou (Rangifer tarandus caribou) - bola pôvodne distribuovaná v regiónoch tajga severnej Ameriky od Aljašky po Newfoundland a Labrador. V súčasnosti je rozsah výrazne znížený, poddruh je uznaný ako v stave blízkym ohrozenému stavu (NT podľa klasifikácie IUCN).

2. Karibský grant (R. tarandus granti) je severoamerický poddruh, distribuovaný na Aljaške, Yukonu a severozápadných územiach Kanady.

3. Tundra caribou (R. tarandus groenlandicus) - obyčajný v kanadských severozápadných územiach av Nunavut, ako aj v západnom Grónsku.

4. R. tarandus pearyi - distribuovaný na severných ostrovoch Nunavut a severozápadných územiach Kanady.

5. Caribou ostrovy ostrovov Queen Charlotte alebo Caribou Dawson (R. tarandus dawsoni) - zomrelý poddruh, ktorý žil na ostrove Graham, jeden z najväčších v súostroví ostrovov kráľovnej Charlotte pri pobreží Kanady (Britská Kolumbia).

***** Soby. Eurasian poddruh:

1. voľne žijúcich sobov (R. tarandus tarandus) - obyvateľ arktickej tundry v Eurázii vrátane Škandinávskeho polostrova severnej Európy. V Rusku populácia presahuje 1,2 milióna osôb (1999).

2. Soby lesné alebo fínsky sob (R. tarandus fennicus) - nájdené vo voľnej prírode iba v dvoch oblastiach Škandinávskeho polostrova, ako aj v Karelia. Malé obyvateľstvo žije v centre južného Fínska. Karelianské obyvateľstvo smeruje do Ruska pomerne ďaleko, otázka zostáva otvorená voči postoju východných zástupcov tejto populácie k tomuto poddruhu. Podtyp uvedený v Červenej knihe Ruska.

3. Spisbergen sobie (R. tarandus platyrhynchus) - obyvateľ ostrovov súostrovia Svalbard, je v súčasnosti najmenšou poddruhou sobov.

4. Soby Novaya Zemlya (R. tarandus pearsoni) je izolovaná populácia žijúca na ostrovoch súostrovia Novaya Zemlya. V roku 1981 na ostrove Juh bolo okolo 6 tisíc osôb. Podtyp uvedený v Červenej knihe Ruska.

5. Arktický sob (R. tarandus eogroenlandicus) je úplne zaniknutý poddruh, ktorý sa nachádza na východe Grónska pred začiatkom 20. storočia.

Sob je sťahovavý druh.
Vďaka neustálemu migrácii nie je lišajník úplne zničený a má čas na zotavenie. Likéni tvoria pre ne 90% potravy, takže cítia mach (hlavné jedlo) dokonca aj pod vrstvou snehu.
Lichenové látky získané z potravy, s výnimkou intestinálnych parazitov.

Široké kopytá umožňujú pohybovať sa voľným snehom a kopať ho pri hľadaní jedla.

Žízni tento jeleň 9 mesiacov za rok uhasí sneh.

Vlna je teplá s hrubým podkladom. Chrániče vlasov sú 1-2,5 cm dlhé.
Duté chĺpky pre lepšiu izoláciu pomáhajú udržiavať nad vodou pri prekračovaní riek Ford.

Samci majú tiež rohy a kamene.
Samice potrebujú rohy, aby odviedli pretekárov z potravy, ktorú nájdu, a sú vyradené, keď sa objavia jeleni.

Ľudia domestikali soby, izolovali časť stáda divých zvierat.
Domáce sobi žijú na polopodratu a líšia sa od divokých zvierat tým, že sú zvyknutí na ľudí a v prípade nebezpečenstva sa nerozptyľujú na stranu, ale spájajú sa a dúfajú, že ochránia ľudí.

Z ľudského jeleňa potrebujeme len soľ a ochranu pred predátormi.

Od jelene, ľudia dostanú mlieko, mäso, vlnu, rohy, kosti, používajú ich ako jazdecké zvieratá.

V tradičnej medicíne sú vďaka svojim liečebným vlastnostiam známe parohy (neogostvenivshie rohy). Výťažok z nich sa používa vo farmakológii ako všeobecná tonická a adaptogénna droga.

V 60. rokoch pod vedením profesora I.I. Brehman vyvinul novú prípravu parohy sobov "Rantarin" (v tabletách) a jeho kvapalný analóg "Velcornine". "Epsorin" - prvý vysokokvalitný extrakt získaný z parohov divých sobov.
Z vytvrdených rohov sobov produkujú potravinové prísady s imunostimulačným účinkom "CigaPan".

Sobov. Rusko:

Väčšina caribou žije v takmer bez stromov tundra v severnej Severnej Amerike, spolu s polárnou jarabou a inými arktickými voľne žijúcimi zvieratami. "Jadrá" tundry sa nachádzajú na juhu, vo vysokých povodiach skalnatých hôr, ale nikde nemôžete nájsť všetku rozmanitosť skutočných severných foriem života, ktoré obývajú "neprípustné územia" tiahnuce sa od Aljašky do horného Quebecu, vrátane komunít ľudí, ktorí sa nazývajú Inuit, Inupiat a Yupik.

Caribou nesú najviac extravagantné parohy medzi jeleňmi na Zemi a sú jedinými veľkými divokými cicavci v Severnej Amerike, ktorí stále migrujú na veľké vzdialenosti na veľkých stádach. Sú dokonale prispôsobené takému kočovnému životu.

Vo väčšine plemien jelena sú chlpy duté, ale v karibu takmer úplne zadržiavajú vzduch tak, aby izolovali telo od zimných teplôt v zime a uľahčili vynútenie nespočetného množstva vody v tundry. Caribou plávanie vo vode pláva ako naložená kanoe a stádo kŕdľov vyzerá ako rohová armáda lodí na manévroch.

V lete sú ich mäkké kopytá väčšie ako všetky ostatné plemená jeleňov a takáto prispôsobivosť je užitočná na plávanie a prechádzanie močiarov, zatiaľ čo v zime karibus kopytá tvrdnú a zmršťujú sa na pohyb na zamrznutom povrchu a snehu.

V dlhých nosných dierkach karibu sa v nosových končatinách objavujú vírivé kosti, ktoré zväčšujú vnútorný povrch, aby zahriali a zvlhčovali inhalovaný ľadový vzduch predtým, ako sa dostal do pľúc.

Rovnako ako čierny-sledoval jeleň, počet caribou môže dramaticky zvýšiť za niekoľko rokov, a potom náhle pokles.

Prvýkrát som prenasledoval caribu na Aljaške v polovici deväťdesiatych rokov, keď bolo na vrchole slávneho stáda v povodí rieky Malchatna a každý deň sme stretli stovky týchto jeleňov. V roku 2009 Prežil som 2 týždne v približne rovnakej oblasti a videl som asi len päťdesiat caribou a jediný býk vhodný na trofej.

Veľa karibských stád v celej Severnej Amerike sa v poslednom desaťročí výrazne znížilo, hoci niektoré z nich si zachovali stabilnú populáciu. Možné dôvody na to boli vyčerpanie pasienkov s karibským chovom, nové nádrže blokujúce migračné trasy, rozšírenie ťažobných operácií alebo staré ospravedlnenie, pravdepodobne povedané, že bolo veľa vlkov.

Niektorí biológovia dokonca naznačujú, že možno nebolo bez klimatických zmien. Historické údaje však ukazujú, že výskyt karibských obyvateľov je v priebehu existencie písomných dôkazov o tejto téme.

Ja som presvedčená len jedna vec - nikdy neprestane obdivovať tieto bytosti.

Predpokladá sa, že všetky patria k tomu istému druhu (Rangifer tarandus), hoci v Severnej Amerike sú rozdelené na 6 druhov, zjednotené v 2 hlavných skupinách - karibou pustých pôdy a lesa.

Samozrejme, každý, kto lovil caribou v rôznych častiach kontinentu, si všimol ich rozdiely v rozmeroch tela a rohu.

Podľa pozoruhodnej knihy Valera Geista, Deer of the World, sa najväčšia karibu nachádza pod 60. rovnobežkou severnej zemepisnej šírky pozdĺž hornej hranice západných Kanadských provincií, vrátane južnej Aljašky a väčšiny polostrova Ungava v severnom Quebeku, aj keď existuje niekoľko výnimky spôsobené ostrovom a izolovanými populáciami na pevnine.

Na sever od 60. rovnobežky sa karibus výrazne zmenšuje, na arktických ostrovoch zodpovedajú veľkosti priemerných jeleňov belavých.

Toto je v rozpore s pravidlom Bergmana, ktorý uvádza, že rozšírené druhy vtákov a cicavcov dosahujú väčšie rozmery v severných šírkach. Toto pravidlo sa však vzťahuje hlavne na cicavce žijúce v miernych zónach, ako sú jelene a medvede. Väčšie zvieratá majú nižší pomer telesnej hmotnosti / hmotnosť, čo im umožňuje udržať viac tepla v chladnom počasí.

Caribou je však zviera na Ďalekom severe. V okolitých oblastiach a v Arktíde je jedlo oveľa menej, všeobecne aj v sezóne, než v oblastiach ležiacich na juhu.

Uvádza sa, že najväčší karibus patrí k skalu, ktorá žije na severe Britskej Kolumbie av extrémnom juhu územia Yukon. Ich veľkosť môže byť spôsobená dodatočným vplyvom výšky na veľkosť zvierat, čo je známe aj u jeleňov čiernej v Rocky Mountains.

V lese caribou je tendencia byť užšia a závažnejšia ako tie, ktoré žijú v nerenavých oblastiach. Možno je to prispôsobivosť k lesom, z väčšej časti podmienky biotopu.

Caribou z Aljašky a predovšetkým z Quebecu sa vyznačujú dlhými a širokými rohmi.
Potom existujú rozdiely v troch prvkoch, zvyčajne označených (aj keď nie vždy) v karibských rohoch: "lopaty" (supraorbitálne procesy), druhý proces (nad "lopaty") a terminálne procesy.
Je mýtus, že karibské býky s dvojitými "piky" sú zriedkavé. Toto vnímanie sa objavovalo v dobe, keď lovili najmä horskú caribu a ich dvojité "lopaty" rohov boli naozaj zriedkavé. Ale to je celkom bežné medzi karibou pustých krajín. Viac ako polovica býkov, ktorých som lovila, mala dvojité "lopaty" rohov.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org