Vtáctvo

Biela konope: Zaujímavý život vtákov

Malý a zábavný vtáčik je známy skoro všetkým. Môžete to vidieť takmer po celý rok. Oblasť jeho biotopu je obrovská a tiahne takmer od arktických púští po ázijské. Vyskytuje sa dokonca aj na Islande a Číne. Mimochodom, a koník je migrujúci vták alebo nie?

Nie je to nepríjemná otázka, pretože na niektorých miestach sa to považuje za ustálené, zatiaľ čo v iných sa tvrdí, že tento vták letí niekde každú zimu.

V tejto veci v skutočnosti nie je tak jednoduché. Vedci sa domnievajú, že čajka začala svoj víťazný pochod po celom svete niekde v Afrike. A zvláštnosti všetkých obyvateľov hovoria, že sa to deje niekde na juhu. Takže kto je takýto koník: migrujúci vták alebo nie?

Ornitológovia hovoria, že pre väčšinu svojho obrovského rozsahu tento vták robí pravidelné zimné lety. Avšak v južnej Európe av Afrike existuje také množstvo obyvateľov, ktoré na zimu nepreniknú.

Otázka sezónnych variácií miest môže tiež vzniknúť, pretože medzi týmto druhom je vysoké percento polymorfizmu, keď vtáky z rôznych miest vyzerajú úplne inak. Môžu sa zamieňať s inými druhmi, a preto vznikol tento spor.

V našej krajine je koník migrujúci vták, ktorý sa vracia do vlasti počas začiatku otvorenia riek z ľadu. Spravidla sa to stáva niekde na konci marca.

Mimochodom, hneď po príchode sa títo vtáci radi zdržiavajú v blízkosti ľadovcových riek a rozmrazení, čo je dôvod, prečo ľudia hovoria žartovne, že to je koník, ktorý rozbije ľad. Sťahovavý vták alebo nie - už sme to našli, ale čo sa deje v prechodových zónach Strednej Ázie?

Na túto otázku sme nevenovali náhodu pozornosť. V týchto častiach je podnebie veľmi drsné (akokoľvek to znie zvláštne). Faktom je, že letné mesiace sú často charakterizované dusiacim teplom a horiacim slnkom, zatiaľ čo zima môže svojou závažnosťou zasiahnuť aj domorodého sibírskeho.

Živým príkladom toho je Mongolsko. V lete môže teplota dosiahnuť +60 stupňov Celzia, a v zime môže ísť ďaleko nadol, za značkou -20 stupňov. Tak ako sa v takýchto podmienkach správa vták (čo je fotka v článku)?

Práve tu ukazuje všetku jedinečnosť! V tom istom Mongolsku existuje takmer tucet poddruhov rodičov, ktorí sa odlišujú svojim vzhľadom a návykmi.

Takže niektorí z nich sú takmer endemíni, ktorí opúšťajú svoje domovy iba v prípade extrémne drsných zimných období a niektoré bačkory robia lety na dlhé vzdialenosti aj v lete a ľahko vytvárajú nové hybridy.

Jedinou kvalitou, ktorá spája všetkých predstaviteľov tohto unikátneho druhu, je ich podivná túžba po ľuďoch a antropogénnej krajine. Ak je v blízkom okolí biotopu veľké mesto veľké mesto, takmer všetci vtáci sa usadia vo svojej oblasti.

Mimochodom, tu je tu ďalšia zvláštnosť: vo veľkých osadách dochádza často k zmenám ich zvykov, a potom časť obyvateľstva zostáva na tom istom mieste aj v zime. Samozrejme, to možno vysvetliť bohatstvom ponuky potravín, ale preto, že ostatní vtáky to neurobia!

Tu je, konope. Je ťažké s istotou povedať, či ide o migrujúceho vtáka alebo nie, pretože to môže ovplyvniť viacero faktorov.

Všeobecný opis

Tento malý vták patrí do rádu vrahov, do čeľade Náušnice. Vedci rozdelia bielych brušných do 14 poddruhov. Všetky sa líšia v odtieňoch peria. Veľkosť tela vtáka spolu s chvostom je asi 20 cm Celková farba peria je sivá, ale brucho a hlava sú biele. Prsia a koruna v čiernej čiernej. Krídla a chvost majú šedé a biele perie. Všetci vtáci, bez ohľadu na ich poddruh, vyzerajú zaujímavo, ale všetci muži majú jasnejšiu a nasýtenú farbu.

Biela škrabka (obrázok zobrazená vyššie) žije v prevládajúcej časti Eurasie av severnej Afrike. S nástupom chladného počasia, zvyčajne v novembri, vták cestuje do Stredozemného mora alebo do Južnej Afriky. Ale obyvatelia miernych zemepisných šírkov nezanechávajú svoje miesta po celý rok, ale iba pravidelne sa túlajú, aby si zabezpečili jedlo.

Biela konope: popis životného štýlu

Až sa začne jar, vrátia sa späť na svoje miesta pôvodu. Na osídlenie sa birdie najčastejšie vyberá riečne brehy a otvorené oblasti s nízkou vegetáciou. To je dôvod, prečo môžeme vidieť trasa po ceste v záhradách a parkoch.

Zaujímavé je, že tento zástupca vtákov má rád viesť pozemský život. Jej nohy sú veľmi mobilné a prispôsobené na dlhé prechádzky po cestách a trávnatých plochách. Ak má mesto dostatok zelených plôch, biela tráva sa ticho približuje k ľuďom. Navyše v lete slúži ako dobrý pomocník pre človeka a vyhladzuje hmyz, ktorý saje v krvi. Sú veľmi šikovní a rýchlo pochopia, čo sú kŕmidlá, a použiť ich, ak neopustí mesto v zime.

Odvážne chránia svoje územie pred všetkými vtákmi, ktoré považujú za nepriateľov. Aby mohol úspešne ochraňovať svoje majetky, muž môže dovoliť, aby sa s ním usadil ďalší mladý muž, aby spoločne vystrašil hosťa. Ale akonáhle začne manželstvo, táto "symbióza" sa zastaví a stane sa konkurenciou. Samci tohto druhu môžu byť navzájom agresívni. Je zaujímavé, že pri pohľade na jastrab sa bojujúce strany zjednocujú a začínajú bojovať spolu. Na putovanie sa tieto vtáky zbierajú v stádach a koncom jesene, v noci, sa všetci zhromažďujú v rákosiach.

Bird jedlo

Biela konope žije hlavne hmyz, ale môže jesť červy alebo pavúky. Beží pod zemou, vták vyzerá na svoju obeť a pohltí ju. Môže zachytiť aj hmyz počas letu. Z tohto dôvodu sa čajok vznáša vo vzduchu, pokrúca krídla a chytí svoju korisť. Tiež tento vták môže očakávať okolo vody, keď hmyz padá do vody. Zatiaľ čo sa chyba netopila alebo ryby ju nejedli, búrka na ňu sa na ňu vrhla a chytila ​​ju s zobákom.

Párová sezóna

Akonáhle sa vtáky vracajú z teplých miest, sú rozdelené na páry. Každý rok si dievčatá vyberajú nových partnerov pre seba. Každý muž zaberá svoj vlastný pozemok, na ktorom priťahuje svoj pár s spevom. Vyzerá to ako twitter s rôznymi intonáciami. Veľmi často musia súťažiť s ostatnými mužmi. Zároveň sa vo vzťahu k súperovi správajú agresívne. Pokiaľ ide o párenie tanca, muž skloní hlavu, vyčnieva chvost a krídla a obklopuje kruhy okolo seba.

Po definovaní páru sa vtáci držia spolu a pár dní neskôr. Potom, čo zdvihnú miesto pre hniezdo - v kríkoch, štrbiny, dutiny, otvory. Hoci obaja partneri pracujú na stavbe, biela čajka vytvára hlavnú časť svojho domu. Tieto vtáky tvoria hrnček v tvare pohára z kefky, machu, trávy, koreňov. Spodok žien kobercov alebo vlny. Tvar hniezda však môže závisieť od zvoleného miesta. Stavba týchto vtákov môže trvať celkove 6 až 12 dní. Ale aj po obložení ich hniezda, nemusia ho obývať ešte niekoľko dní.

Vzhľad kurčiat

Wagtails pokrývajú potomstvo dvakrát ročne - prvýkrát na jar, druhý - uprostred leta. Každé položenie 5-6 vajec, ktoré sú biele, sivé alebo modravé odtieň, môže mať rôzne škvrny hnedej alebo šedej. Šrafovanie trvá približne dva týždne. Iba žena trávi noc v hniezde a počas dňa spolu s mužom striedavo zahrievajú spojku (muži sa neubývajú, ale jednoducho zadržiavajú teplo počas neprítomnosti matky). Obaja rodičia sa starajú o mláďatá. Kŕmia ich a vehementne sa chránia pred všetkými nepriateľmi a ich spolužiakmi. V tomto prípade sa hoja nepriatelia týchto drobkov - predátorské zvieratá a vtáky. Kuriatka bieleho čreva začínajú letieť 2-3 týždne po narodení a okamžite opúšťajú hniezdo. Len vták žije asi 10 rokov.

Popis konope

Motacilla má relatívne málo výrazných rozdielov od ostatných zástupcov patriacich do čeľade čeľade., Chvost je dlhý a úzky, rovný rez, s dvoma strednými perami, ktoré sú o niečo dlhšie ako bočné perie. Prvé primárne perie je výrazne kratšie ako druhé a tretie perie. Charakterizovaná prítomnosťou slabo ohnutého pazúry na zadnom prst.

vzhľad

Zástupcovia rodu dlhujú svoje meno charakteristikám pohybov chvosta. Charakteristiky vonkajšieho popisu závisia od hlavných charakteristík druhu koníka:

  • Pinto Wagtail - vták s dĺžkou trupu 19,0-20,5 cm s dĺžkou krídla 8,4-10,2 cm as dĺžkou chvosta nie vyššou ako 8,3-9,3 cm Horná časť tela je väčšinou čierna a hrdlo a brada sú biele,
  • Biela stonka - vták s predĺženým chvostom a dĺžkou tela v rozmedzí od 16 do 19 cm Šedá farba prevažuje v hornej časti tela, na spodnej časti tela dominuje biele perie. Krk a čiapka čierna,
  • Horský koník - majiteľ strednej veľkosti a dlhý chvost. Vzhľad vtáka je podobný opisu žltej konope a hlavným rozdielom je prítomnosť bielych "bokov", jasne kontrastujúcich s jasne žltou oblasťou hrudníka a hrudníka,
  • Žltačka so žltou hlavou - štíhly vzhľad vtáka s maximálnou dĺžkou tela nepresahujúcou 15-17 cm s rozpätím krídiel medzi 24-28 cm. Celá jeho farba sa vo všeobecnosti podobá na žltú konope.

Najmenšími zástupcami rodu sú Žlté Wagtails alebo Plicas, ktorých dĺžka tela nie je väčšia ako 15-16 cm a váži asi 16-17 g.

Charakter a spôsob života

Každý dospelý má svoje vlastné územie, v ktorom loví za korisť. Ak v mieste nie je žiadne jedlo, potom sa vták hľadá na nové miesto a raz tam oznámi svoj príchod hlasným hlasom. Ak majiteľ územia nereaguje na tento výkrik, vták pokračuje v love.

Zvratky z povahy sú úplne cudzie na agresivitu, ale pri obrane hraníc svojho teritória je takýto vták schopný útočiť aj na vlastnú reflexiu, ktorá sa často stáva príčinou smrti peria. Zástupcovia rodu sa usadili v malých kŕdľoch malého počtu jedincov a keď sa predátor objaví na území predátora, bez strachu sa ponáhľa, aby chránil hranice svojho územia.

To je zaujímavé! Hormóny, ktoré sú produkované hypofýzou pernatého vtáka, informujú vták o čase odchodu na juh a dĺžka denného svetla začína mechanizmus vtáčieho "migračného správania".

Zástupcovia rodu dorazia s nástupom skorého jari spolu s početnými lapwings. Počas tohto obdobia sa ešte nezobrazuje dostatočný počet komárov a iný hmyz je takmer neviditeľný, takže sa pokúšajú udržiavať v blízkosti rieky, kde sa voda nachádza v pobrežných oblastiach a zlomený ľad. Na takých miestach sa rozličné vodné živočíchy "vyschnú".

Sexuálny dimorfizmus

V niektorých druhoch sa pozoruje výrazne výrazný dimorfizmus., Napríklad muži druhu Black-headed Wagtail počas obdobia párenia majú čierne zamatové vrchné hlavy, uzdu a krku a niekedy aj prednú časť chrbta. Mladý vták po molte na jeseň je podobný vo vzhľade k ženám. Farba samcov horskej konope počas chovnej sezóny je reprezentovaná hlavne sivými tónmi na hornej časti celého tela a na spodnej časti má žltú farbu a krk je veľmi kontrastný, čierny.

Druhy čeľade

Známe druhy rodu Wagtails:

  • M. feldegg alebo Black-headed Wagtail,
  • M. aguimp Dumont alebo Pinto Wagtail,
  • M. alba Linnaeus, alebo biela konope,
  • M. capensis Linnaeus alebo Cape Wagtail,
  • M. cinerea Tunstall alebo horská čeľusť s M. subspecies. cinerea Tunstall, M.c. melanope Pallas, M.c. robusta, M.c. patriciae Vaurie, M.c. schmitzi Tschusi a M.c. canariensis,
  • M. citreola Pallas alebo koník žltoplutvého s podrodami Motacilla citreola citreola a Motacilla citreola qassatrix,
  • M. clara Sharpe alebo dlhosrstý koník,
  • M. flava Linnaeus, alebo žltavka s poddruhmi M.f. flava, M.f. flavissima, M.f. thunbergi, M.f. iberiae, M.f. cinereocapilla, M.f. pygmaea, M.f. feldegg, M.f. lutea, M.f. beema, M.f. melanogrisea, M.f. plexa, M.f. tschutschensis, M.f. angarensis, M.f. leucocephala, M.f. taivana, M.f. makronyx a M.f. simillima,
  • M. flaviventris Hartlaub, alebo Madagaskarský koník,
  • M. grandis Sharpe, alebo japonský koník,
  • M. lugens Gloger alebo Kamchatka Wagtail,
  • M. madaraspatensis J.F. Gmelin, alebo bielej čiernej konope.

Celkovo je v Európe, Ázii a Afrike žijúcich asi pätnásť druhov wagtails. V CIS existujú päť druhov - biele, žlto-spinové a žlté, rovnako ako žltohnedé a horské bobule. Pre obyvateľov strednej zóny našej krajiny sú známe aj zástupcovia bielych listov.

Stanovište, biotopy

V Európe sa vyskytuje väčšina druhov mŕtvych, ale žltý koník sa niekedy rozlišuje ako špeciálny rod (Burytes). Čierna čierna čeľusť je obyvateľom mokrých lúk a jazier, ktoré sú pokryté vzácnymi trstinami alebo vysokou trávou s riedkymi kríkmi. Vtáčik, ktorý sa nachádza v krajine, sa často usadzuje v blízkosti ľudského obydlia, iba v afrických krajinách južne od Sahary. Žltý koník, alebo pliska, ktorý žije v rozsiahlych oblastiach Ázie a Európy, na Aljaške a v Afrike, sa rozšíril takmer po palearktickom páse.

Biele tulene hniezdia hlavne v Európe a Ázii, rovnako ako v severnej Afrike, ale zástupcovia tohto druhu môžu byť tiež nájdení aj na Aljaške. Horský koník je typickým obyvateľom celej Eurázie a značná časť obyvateľstva pravidelne spí len v tropických oblastiach Afriky a Ázie. Vtáky tohto druhu sa snažia pridržiavať blízke vodné biotopy, uprednostňujúce brehy potokov a riek, mokrých lúk a močiarov.

To je zaujímavé! Domnieva sa, že územie Mongolska a východnej Sibír je domovom brigád a až oveľa neskôr sa takéto spevní vtáky mohli usadiť v celej Európe a objavili sa v severnej Afrike.

V lete ležia na pomerne vlhkých lúkach na Sibíri a v tundry, ale s nástupom zimy sa vták migruje na územie južnej Ázie. Dlhý koník alebo horský koník sa vyznačuje širokou škálou v Afrike av krajinách južne od Sahary vrátane Angoly a Botswany, Burundi a Kamerunu. Všetci predstavitelia tohto druhu obývajú brehy lesných turbulentných tokov v subtropických alebo tropických suchých lesných zónach a vyskytujú sa aj vo vlhkých subtropoch alebo tropických horských lesoch.

Wagtail Diéta

Absolútne všetci zástupcovia patriaci do čeľade Čajka sa živia výlučne hmyzom, zatiaľ čo ich vtáky dokážu chytiť aj počas letu. Vtáky sa kŕmia veľmi nezvyčajným spôsobom a zachytené krídla najskôr vypínajú krídla striedavo, po ktorom je koňa rýchlo zjedená, Často, pre poľovníctvo, chore sa vyberá na brehoch vodných plôch, kde sa larvy malých mäkkýšov alebo kadidovitých môžu stať ich korisťou.

Potraviny črepníkov sú hlavne malé drobné hmyz, vrátane komárov a muchov, ktoré môžu ľahko prehltnúť vtáky. Okrem toho zástupcovia rodu celkom ochotne jedia všetky druhy chýb a kadidlov. Niekedy si takéto malé vtáky môžu dovoliť jesť malé bobule alebo semená rastlín.

To je zaujímavé! Malé vtáky prinášajú obrovské výhody - vracajú sa veľmi ochotne krmivo v blízkosti pasienkov pre domáce zvieratá alebo voľne žijúce zvieratá z kopytníkov a konzumujú konské zápaly, ako aj mnoho iných krvných sacieho a otravného hmyzu priamo od chrbta.

Prírastok pliska zahŕňa rôzne malé bezstavovce vo forme pavúkov a ploštic, popínavých rastlín a broukov, muchov a jazdcov, húseníc a motýľov, komárov a mravcov. Insekticídní vtáci obvykle hľadajú svoju korisť len na zemi a veľmi rýchlo a ľahko sa pohybujú medzi trávou.

Reprodukcia a potomstvo

S nástupom jari samica a muž začnú aktívne zhromažďovanie malých konárov, machu, koreňov a výhonkov, ktoré používajú vtáky pri stavbe kužeľovitého hniezda. Hlavnou podmienkou pre hniezdenie dospelého koníka je prítomnosť neďalekej vody.

Ženy začínajú vkladať vajcia z prvého desaťročia v máji a v spojke majú často štyri až sedem vajíčok, z ktorých asi po pár týždňoch sa mláďatá vyliahnu a samica rýchlo hodí celú škrupinu z hniezda.

Od mája do júla má čašník čas na vytvorenie dvoch spojok. Kurčatá narodené na svete spravidla majú šedé, žlté alebo bielo-čierne perie.

To je zaujímavé! Počas letnej sezóny sa niekoľkokrát prehĺtajú zuby, používajúc na tieto účely medzery v stenách, podperný systém pod mostami, úbytky pôdy, dutiny a podzemné vegetačno-vegetačné oblasti a skrútené hniezdo je dostatočne voľné a je vnútorne pokryté vlasmi alebo kúskami.

Obaja rodičia sa postarajú o kŕmenie svojich mláďat, ktoré sú potom posielané na zachytenie hmyzu. Po pár týždňoch už mláďatá idú a rýchlo stoja na krídle. Koncom júna a začiatkom júla začínajú s rodičmi staršie kurčatá naučiť sa lietať a so začiatkom jesene sa vtáky zhromažďujú na juh.

Prirodzených nepriateľov

Самыми частыми врагами трясогузки являются домашние и дикие кошки, ласки и куницы, а также вороны и кукушки, многие хищные птицы, При появлении врагов трясогузки не улетают, а напротив, начинают очень громко кричать. Иногда такого поведения бывает вполне достаточно, чтобы прогнать врагов от гнезда или стаи.

Stav obyvateľstva a druhov

Väčšina druhov nie je ohrozená ani zraniteľná a populácia niektorých členov rodu sa výrazne znižuje. Na území Moskovskej oblasti je lúčny druh pomerne rozšírený a bežný. Zástupcovia druhov podľa štatútu patria do tretej kategórie - zraniteľných vtákov v Moskve.

Jarná príchod

Žijú:

  • v Európe,
  • Ázie
  • Africa.

Na dosť teplej a pohodlnej krajine vedú sedavý život. Obyvatelia chladných biotopov migrujú do Afriky a späť.

Podľa povahy konope nielen optimisti, ale aj vlastenci. Filopaty. Vedci nazývajú tak krásnou slovnou láskou k rodine medzi zvieratami. Presnejšie, túžba vrátiť sa na miesto svojho narodenia. A fenomén, keď rovnakí jedinci pravidelne chovajú v tej istej špecifickej oblasti - chovný konzervativizmus. A hoci, ako väčšina hmyzožravých vtákov, vrhajú na zimu na juh, na jar sa pokúšajú vrátiť do svojej malej vlasti.

Stále veľa snehu leží v lese, na poliach av roklinách. Ale jarné teplo sa už zrodilo ranné hmly. Slnko utopí ľad a sneh v kvapalnej suspenzii. Zhromažďuje v kalužiach.

A teraz, po hrebeňoch, čarodejniciach, škorcoch, prvé bruchy sú už rozrušené. Beh, tvrdí, plný sily a energie. Ale zbytočnosť a twitter sa zdajú byť nešľachetné. Veľmi skoro budú mať vtáky obavy z hľadania vhodného miesta hniezdenia.

Tam, kde koník robí hniezdo

Biela stonka, možno najviac kreatívny pri výbere hniezdenia, Špeciálna láska k týmto vtákom k rôznym technikám. Opustený harvestor, nečinný traktor alebo čln, ktorý je v zábere, ktorého hniezdo môže byť skrútené, nie sú náhodné, ale obľúbené miesta hniezdenia bielych wagtails. Ďalšia vášeň - stavba človeka. Presnejšie, všetky druhy prasklín a výklenkov, kde môžete vytvoriť hniezdo a žiť.

V osadách blízkosť ciest, električkových tratí nielenže neobťažuje bezbožných bobtov, ale zdá sa, že aj priťahujú. Všetky možné miesta hniezdenia vtákov nie sú uvedené. Nest sa nachádza kdekoľvek.

Doba hniezdenia

Trvá 1-2 týždne na vytvorenie hniezda v konope, Potom za pár dní môže hniezdo zostať nečinné. Nakoniec samica môže položiť jedno vajcia denne. Prvé vajíčka v spojkách nájdete na konci apríla. Kompletné murované mlyny sa nachádzajú začiatkom júna. Do tejto doby sú položené všetky vajcia a zvyčajne je to 5 až 6 kusov. A vták je braný na husté vyliahnutie.

Kukún si je dobre vedomý harmonogramu bielych orechov, ktoré kladú svoje vajcia do hniezda, a preto je jedným z hlavných vychovávateľov kukačky. A to nie je prekvapujúce - starostlivosť o mláďatá v črepníkoch môže byť považovaná za príkladnú.

Ako rozlišovať ženu od muža

Mal by venovať pozornosť farbe hlavy, Je to matná u žien. Jednotlivé perie vyzerajú ako šedé označenia. Muž "lebka" je čiernejšia, kontrastuje s perím chrbta. Môžete si všimnúť rozdiel v farbe krídel. Hoci ide skôr o individuálne rozdiely, môžu sa však riadiť.

Z hľadiska správania sa v hniezde má samica výhodu. Keď dorazí samec, snaží sa rýchlo kŕmiť krmivo o mláďatá a utiecť.

Oprava hniezda je tiež výsadou žien. Muž môže zbaviť zvyšky jedla alebo odpadkov.

Odchod kurčiat

Po opustení hniezda, mláďatá, rodičia kŕmia ďalší týždeň. Navyše, plod je často rozdelený na dve časti. Jeden z nich prijíma muž, druhý ženský. Počas leta má časť močiarov čas na zber mláďat dvakrát.

V druhej polovici leta sa mláďatá rozptýlené dospelými často nachádzajú na okraji vody. V otvorených kalužích, v blízkosti cesty, sa stávajú pravidelní návštevníci. Tu a kuchyňa a kúpeľňa na jednom mieste. A wagtails milujú bežať po cestách, nečistotách a asfaltových cestách a zbierajú zrazené alebo padlé hmyz. Niektorí neskúsení a neopatrní vtáci sa často stávajú obeťami ťažkej dopravy.

Biela stonka je v neustálom pohybe, nepretržitú prácu na seba, s cieľom čo najlepšie splniť podmienky prostredia. Jej živá povaha, úžasná tolerancia k zmene a schopnosť prispôsobiť sa jej umožňujú prosperovať za všetkých podmienok. Či už ide o divokú prírodnú rezerváciu alebo o hlučné betónované metropoly.

zoo-club-org