Vtáctvo

Modrý kôň vtáčik

Pin
Send
Share
Send
Send


Spoločný, modrý alebo zelený azur je malý klinček s bohatým modrozeleným perím. Vták je rozšírený v subarktických a miernych zónach severozápadnej Afriky, západnej Ázie a Európy. Žije vo voľnej prírode najmä v zmiešaných a listnatých lesoch, najmä v brezi a dubu. Dokonale sa prispôsobuje pestovanej krajine a často sa usadzuje v parkoch a záhradách, kde sa nachádza v blízkosti krmív. Často tvorí mestské obyvateľstvo v Európe. Vták nie je plachý a ľahko nechá ľudí blízko k nemu.

Počas reprodukcie sa živí hlavne krmivami pre zvieratá: pavúky a hmyz. V zime a na jeseň tvoria súčasť stravy rastlinné potraviny, ako sú semená. Hniezda v dutinách, rovnako ako v umelé hlúpe.

Malý kozlík s krátkym krátkym zobákom a krátkym chvostom je všetko modrým klinčekom. Podrobné informácie o ňom sú uvedené v článku nižšie. Veľkosť je oveľa nižšia ako veľký drievka, zatiaľ čo je o niečo väčšia ako hladítka - dĺžka tela je asi 12 cm a váži 14 g. prechádza cez oči, zatvára sa na zadnej strane hlavy. Druhý tmavomodrý pás prechádza okolo krku, čím vytvára obojcový vzhľad.

Čelo a tváre sú biele, chvost, krídla a krk sú modro-modré. Spravidla je chrbát olivovo-zelený, ale môže mať rôzne odtiene v závislosti od biotopu. Spodok vtáka je zelenožltý, v spodnej časti je malý pozdĺžny tmavý prúžok. Šedo-šedé nohy, čierny zobák.

V Európe sa blýskavica nachádza takmer vo všetkých krajinách, ale na severe Škótska, na Islande, na Balkáne a v horách Alpy, v severných častiach Ruska a na Škandinávskom polostrove chýba. Do roku 1963 žila vo vonkajších Hebridách.

Životný štýl: modrý tit

V strednej a južnej časti areálu sú usadené, zatiaľ čo v zimnom období na severe migrujú na západ a na juh. Okrem toho sú možné vertikálne lety v horách. Nepravidelné migrácie a závisia vo veľkej miere od poveternostných podmienok a dostupnosti krmív. Navyše, mladé vtáky bez puberty sú viac náchylné na pohyb ako dospelí.

Počas rozmnožovacieho obdobia sú vždy držané v pároch, väčšinou sa miešajú v zmiešaných kŕdľoch s dlhými chvostmi a veľkými kozy, bežnými pikami a králmi so žltou hlavou. V tom istom čase sa azurky medzi nimi vyznačujú rôznymi valcami na veľmi tenkých vetvách.

rozmnožovanie

Rovnako ako hlavný počet malých vtákov, v azúrovom stromu, sexuálna zrelosť začína jeden rok po narodení. Chovná sezóna u vtákov sa vyskytuje na konci jari, ale v polovici januára sa začnú rozpadať zmiešané stáda prsníkov, po ktorých prebúdzajú svoje územné inštinkty.

Samica v polovici apríla postupuje nezávisle na stavbe svojho hniezda. Zvyčajne sa nachádza v dutinách a dutinách stromu, veľmi často s úzkym otvorom a veľmi vysokým od zeme. Azúrový kôň pravidelne používa staré hniezda iných vtákov.

Väčšinu sezóny má 2 spojky, ale v niektorých regiónoch (v Nemecku, Veľkej Británii, Maroku a tiež na Korsike) sa vajcia položia iba raz. Zvyčajne prvá spojka je začiatkom mája, druhá - v druhej polovici júna. Počet vajec závisí od maximálneho počtu a biotopu.

Hlavnou časťou vtáčej stravy je výživa zvierat. Väčšina z nich je malý hmyz, dosahujúci dĺžku 1 cm, ich larvy, okrem toho pavúkovce. Sada krmív sa môže meniť v závislosti od dostupnosti v danom čase v danom čase. Na samom začiatku chovnej sezóny, keď sa všetky stromy začínajú zakrývať zeleňou a húsenice buď chýbajú, alebo sú veľmi malé, pavúky tvoria väčšinu svojej koristi. V prípade nárastu hmotnosti húseníc sa azur titus rýchlo prepne na tento druh koristi.

Vo veľkom množstve sú rôznymi lesnými škodcami zničené vtákmi, medzi ktorými sú aj chlpaté húsenice priadky morušovej, okrem toho chrobáky, vošky a zvyšok hemiptera. Lvy pštrosí a húsenica motýľov sa ľahko konzumujú v jedle. Rôzne lietajúce hmyz je chytený (vosy, muchy, sietnice okrídlené), mravce, brouky, sadenice a rôzne stonožky.

Subspecies a Systematics

Spoločný modrý prsten v roku 1758 bol vedecky popísaný slávnym Carlom Linnaeusom v desiatej knihe jeho "Systémov prírody". V tomto momente bol tento druh označený ako Parus caeruleus a vtáky patrili do dýňovej kôry. Názov Cyanistes bol potom označený ako podrod, do ktorého boli kombinované mnohé druhy s podobnými morfologickými vlastnosťami. Táto klasifikácia je v súčasnosti používaná mnohými špecialistami, vrátane ruských.

Kde žije

Azure stromy sa cítia veľmi dobre v takmer všetkých listnatých a zmiešaných lesoch strednej Európy. V ihličnatých lesoch, ktoré sú pre svoju existenciu menej vhodné, sa vtáky javia skôr zriedka. Modrý dieťa tiež býva v mnohých mestských záhradách a parkoch. Na jar a v lete opúšťajú mladé lesy, kde sú stromy príliš tenké, aby ste v nich našli potrebnú hniezdnu dutinu. Podzimné a zimné vtáky sa však nachádzajú v starých i mladých lesoch, v kríkoch a v rákosiach. Počas tohto obdobia sa hľuzovité hľuzy často spájajú do bežných kŕdľov s inými druhmi drobnokrvníka. Spoločne vtáky prechádzajú lesmi pri hľadaní jedla. Keď sa nachádzate vo veľkých kŕdľoch, tieto kozy sú lepšie chránené pred nepriateľmi, napríklad od vrabčiakov.

ČO JE

V lete azúrovky kŕmia hmyzom, ktoré sa zhromažďujú na listoch stromov, napríklad dub. Tiež lovia pavúky, mory, vošky a iné škodcov. Pri kŕmení mláďat sa veľká časť vtákov motýľov, húseníc alebo lariev, ktoré azúrovitý húf nachádzajú na stromoch a kríkoch. Konzumácia mnohých škodcov (napríklad hnilé húsenice nepárnatej priadky morušovej), modrý kvet, podobne ako iné druhy kozy, prináša záhradkám veľké výhody. Na jeseň sa vtáky kŕmia divokým starším, bukovými orechmi a šípkami. V zime, okrem orechov a rôznych tukov, azúrové stromy tiež jedia semená. Majú radi slnečnicové semená, makové semienka a lieskové orechy. V krutých zimách, azúrová hľadať hmyzu bude skúmať kôru stromov. Na jar by nemali byť kŕmené.

REPRODUKCIE

Na začiatku jari a v niektorých južných oblastiach vo februári azúriky začínajú hľadať dutinu vhodnú na výstavbu hniezda. Ideálne sú malé otvory alebo úzke štrbiny na stromoch, ktoré sa nachádzajú vo výške najviac 15 m, alebo opustené dutiny malých drobných drevín. Keď muži nájdu vhodné miesto, pozýva mu ženu rýchle pohyby krídel a výkrikov. Potom sa vkĺzne dovnútra a potom pozve svojho priateľa, iste, že prijme toto ubytovanie. Žena často odmieta niekoľko miest, než rozhodne, že našla, čo potrebuje. Hniezdo sa stavia sama. Vták prináša do dutiny veľa machu, suchú trávu a iný materiál. Stlačí nožnicu trávy s prsníkmi a zatlačí ju proti okrajom, až dáva hniezdo šálku. Nakoniec samica nakreslí hniezdo na pečenie s perím. Modrý kozlík ležal 7-13 biely s červenými alebo hnedými škvrnami vajec. Počas znášania a inkubácie vajec chráni samci hniezdnu oblasť a zdroje potravy.

ZÁUJEMNÉ FAKTY, INFORMÁCIE.

  • V zime modrý dieťa vykonáva nálety na kŕmidlá. V jeden deň až 200 prsníkov, ktoré sa kuklujú na orechy, často letí až k mriežke orechov, ktoré visia na záhrade.
  • V Anglicku sa modrotitý klobúk, ktorý kýval na všetkom, čo našiel, dostal do krému pod viečkom fólie na mliečnych fľašiach, ktoré mliekári zvykli odísť za dverami. Od tej doby si vtáci užívali krém, kým tradícia dodávania mlieka do svojich domovov nakoniec zmizla.
  • Niekedy blankytne bičuje okenné tmely alebo lieta do miestnosti a odtrhne kusy tapiet, ktoré sú potom obložené hniezdami.
  • Azurey hniezdo v dutinách, ktorých vstupný priemer nepresahuje 3,5 cm, ale hniezdo s vajcami, mláďatami a samičkami často vyprázdňuje lasicu.

SYNITA LAZOREVKA. POPIS A VZHĽAD

Dospelí samci a samice sú farebne rovnaké, iba muži môžu byť mierne ľahší. Perie mladých vtákov sa tiež líši len málo farby od peria dospelého azúru, avšak nie sú tak lesklé. Modrý prsia pomocou silných labiek a pazúrov môže visieť aj na tenkých vetvách, hniezdiace húsenice z nich. Z tohto dôvodu môžu tiež odstrániť tuky a semená, ktoré ľudia visia za stromami. Samica sedí 7-13 biela s červeno-hnedými škvrnami vajíčok (jeden denne). Dvojtýždňová inkubačná doba začína až po položení posledného vajíčka. Hniezda modrého drievka je postavená v dutinách stromov mechy a trávy, po ktorých sú lemované mäkkým perom.


- biotop biotopu

Kde žije

Modrý drot sa nachádza takmer v celej Európe - v lese a vedľa ľudského obydlia. Hranice tejto oblasti sú na juhu Škandinávie, na západ od Moskvy a zachytia časť severnej Afriky.

OCHRANA A KONZERVÁCIA

Azurová populácia klesla v posledných 40 rokoch v dôsledku odlesňovania. Napriek tomu neexistuje bezprostredná hrozba vyhynutia druhov.

Ako vyzerá vták

Modrý kozlík je veľmi podobný bežnému vtáctvu, ktorý je ľahko rozpoznateľný každým obyvateľom mesta. Pri pohľade zblízka môžete vidieť, že čiapka a krídla dýka sú čierne s modrým odtieňom. Modré perové perie sú namaľované v bohatej azúrovej farbe. Preto meno vtáka.

Blue tit, rovnako ako všetci paseríni, sa nelíšia vo veľkej veľkosti. Rastú až 12 cm na dĺžku. Nevážte viac ako 15 gramov. Farbiace vtáky priťahujú pozornosť:

  • žltozelený brucho s tmavým pruhom,
  • azúrová čiapka,
  • jasne modré šípky vychádzajúce z tenkého zobáka,
  • biele tváre
  • azurové perie okolo krku, pripomínajúce golier,
  • chvost a krídla sú modro-modré,
  • mäkká zelená chrbát
  • čierny zobák
  • modrošedé nohy.

V závislosti od biotopu je farba zástupcov tohto rádu titánu mierne odlišná. Muži majú spravidla jasnejšiu a kontrastnejšiu farbu. Perie samíc a mladých vtákov sa nelíšia sýtosťou. Mladí nemajú jasne modrý klobúk, farba peria je sivá alebo hnedá.

Najbližším príbuzným vtáka je biely azur (niekedy nazývaný princ), ktorý sa dá ľahko rozlíšiť podľa farby: biely čiapka, modro-biele perie. Tieto vtáky sa líšia svojou povahou. Druhý je opatrný, vedie sedavý a tajomný spôsob života, najmä počas chovu potomkov.

Blue Tit - veľmi mobilní predstavitelia modrej rodiny, s drsným charakterom. Malí vtáci nebudú chýbať príležitosť zapojiť sa do boja so svojimi príbuznými a získať miesto pre hniezdo. Obzvlášť živé charakteristiky bojových znakov sa objavujú u mužov v období párenia.

Podobne ako všetky kozy, azúrové sú veľmi zvedavé, ale opatrné, majú strach, aby umožnili blížiacej sa osobe, ale môžu ľahko pokoriť jedlo. Sú to spevní vtáky. Ich charakteristickým znakom je veľmi bohatý repertoár. Zvonivý hlas, ako zvon.

Azurového životného štýlu a biotopu

Modrý oštep je veľmi bežný druh. Vo voľnej prírode žijú v listnatých alebo zmiešaných lesoch, v meste preferujú sever, záhrady, parky. Vtáky sa dobre prispôsobujú meniacim sa podmienkam. Existujú prípady, kedy boli azúrové hniezda nájdené aj na póloch.

Habitats sú rozsiahle:

  • Európa (okrem Islandu),
  • Rusko (až do Uralu, je zriedkavé na Sibíri),
  • Afrika (severozápad),
  • Ázie
  • Kanárske ostrovy (vzhľadom na vlastnosti správania a farby niekedy vyčnievajú v oddelenom druhu).

Ako vidíte, azúriáni sa veľmi dobre prispôsobujú rôznym klimatickým podmienkam. Cítite sa dobre v subtropike av náročnejších podmienkach prostredia.

Vo voľnej prírode sa azúrové stromy radšej usadia v dubových alebo brezových lesoch, v malých hájoch. Aj keď niekedy existujú výnimky. Niektoré populácie žijú na miestach atypických pre tento druh:

  • cédrové lesy na Sibíri,
  • listnatých lesov v Afrike
  • palmy v južných oblastiach,
  • lesných pásov v rámci mesta.

V oblastiach so suchým podnebím a príležitostným dažďom sa blankytný strom uprednostňuje usadiť sa v blízkosti vodných tokov - v záplavových oblastiach riek alebo trávnatých húštín pri jazerách. To je charakteristické najmä pre azúrový tit.

Pre tento druh sa vyznačuje sedavý životný štýl. Na severe obyvateľstvo migruje do teplejších oblastí na juh alebo na západ, hľadajú cenovo dostupné potraviny a lepšie poveternostné podmienky. Zaujímavé je, že mladí jedinci sú náchylnejší na pohyb. Často príčinou migrácie vtákov je masívne odlesňovanie. Pri hľadaní cenovo dostupných potravín, vtáky často žijú v blízkosti ľudí. Semená a tuk v kŕmidlách mestských parkov a verejných záhrad sú vítaným zážitkom pre vtáky.

V prirodzenom prostredí dávajú vtáky prednosť jesť hmyz. To určuje výber biotopu. V listnatých lesoch so starými stromami sú vždy dostatok lariev a iných jedál. Zvyčajne azúrové jesť:

Blue Tit - verný asistenta záhradníka. Vták konzumuje škodcov, ktorí sa často stávajú skutočnou pohromou pre obyvateľov leta. Ak v lete nájsť jedlo nie je ťažké, potom v zime vtáky majú ťažké časy. V chladnej sezóne sa vtáky kŕmia semenami ihličnanov a listnatých rastlín a robia skvelé lety pri hľadaní potravy. Najskôr skúmajú korunu stromov a zriedka hľadajú padlé semená na zemi.

živobytie

78 percent modrej titovej ponuky pozostáva z chýb a pavúkov malých rozmerov (do 1 cm) a ich lariev. Strava sa líši v závislosti od polohy a ročného obdobia. Na jar, keď stromy začínajú kvitnúť, modrý dýk sa živí hlavne pavúkmi. Potom sa začnú objavovať húsenice, ale tiež kŕmia (hlavne keď sa húsenice stávajú tučné, veľké a šťavnaté). Presnejšie povedané, húsenice a stať sa hlavným menu. a pavúky vyblednú do pozadia. Blue Tit - neúprosný les proti škodcom. To je veľa problémov pre vošky, húsenice, ploštice a iné malé chyby. "Na stole" ísť a plávajúce hmyz - muchy, komáre, vosy, chrobáky, stonožky.

Video "Blue tit (Cyanistes caeruleus) spieva"

Na jeseň sa vták prepína na rastliny. Hmyz je už spánkujúci a vták sije semená rastlín (borovica, smrek, breza, javor, dub, cyprus a iné).

A samozrejme, na imu azúre lietajú bližšie k mužovi. Koniec koncov tu môžete jesť alebo len neumrieť hladom. Oni jedia semená, orechy, kúsky jedla. Každé jedlo, ktoré kŕmi osoba. Často, modrý kvet, spolu s prsia, má slnečnicové semienka z podávačov a kúsky chleba, bravčové mäso, bôby na balkóne zabalené sušené ovocie.

Autor materiálu: Margarita Olegusna Samusik

Vzhľad azúrového zlata

Pri posudzovaní vzhľadu, potom blankytne je veľmi podobný svojmu spolužiakovi. Jediné rozdiely, ktoré jasne naznačujú, že ide o iného vtáka - tenký malý zobák a krátky chvost.

Tiež sa líšia vo veľkosti: dĺžka tela azúrového titu zvyčajne nepresahuje 12 cm a hmotnosť dospelého vtáka zriedka prekračuje 15 gramov.

Telo má charakteristickú farbu, ktorá je charakteristická len pre toto plemeno modrých prsníkov - na hlave je modro-azúrový uzáver, rovnako ako tmavo modré charakteristické pruhy na bokoch zobáku. Tieto pásy prechádzajú cez oči a spájajú sa v zadnej časti hlavy, vytvárajúc podobu tenkej masky. Ďalší pás rovnakej farby prebieha po krku a pripomína tenký golier.

Biele škvrny sú zreteľne viditeľné na čelenom a tvárach vtáka, zatiaľ čo chrbát je bažinovo-zelenej farby a intenzita tejto farby silne závisí od konkrétneho biotopu. Brucha je žltkastá, s malým, ale jasne viditeľným tmavým pozdĺžnym pruhom. Zobák je zvyčajne čierny a nohy sú šedé, rôznych odtieňov.

Obyčajný modrý tit (Cyanistes caeruleus).

U mláďat je farba menej výrazná ako u dospelých - modrá "čiapka" chýba, farby sú vyblednuté a nudné, všetky kapely majú implicitnú šedú farbu a brucho je nazelenalé. S vekom, vták získa správnu farbu.

Habitat azuria habitat

V európskej časti kontinentu sa laurát nachádza takmer všade, okrem Islandu, severných oblastí Škótska, ako aj severu Ruska a Škandinávie. V Nórsku je tento vták rozdelený na 67 paralelných plôch a vo Fínsku až na 65 rokov.

Na západe Ruska hranica radu prechádza pozdĺž kalejského Isthu, ale potom sa posúva ďalej na juh - smerom k Baškiarsku. Pokiaľ ide o východnú hranicu rozsahu, je to pomerne variabilné kvôli klimatickým výkyvom. Zriedka je toto plemeno vtákov nájdené na južnej Sibíri. Smerom k juhu sa nachádzajú kanárske ostrovy, severná Afrika, Ázia, severne od Iránu a Iraku.

Samice sú prakticky nerozoznateľné od mužov: jedinou vecou, ​​ktorou sa dajú rozlíšiť, je jas farby, pretože muži sú maľovaní viac rozmanitými.

Životný štýl azúrová spoločný

Так как ареал обитания весьма широк, то лазоревки приспособились проживать как в редких лесополосах, так и в густых лиственных лесах. Иногда их можно встретить и в смешанном лесу, где из лиственных деревьев представлены в основном дуб и береза.

Также эти птицы любят поймы рек, и нередко заселяют даже небольшие рощи по берегам водоемов. Совершенно не сторонятся человека, и потому живут в парках и посадках городов и сел. Treba však poznamenať, že kŕmna základňa modrého drieku je viazaná na staré stromy, čo znamená, že čím je staršia výsadba, tým vyššia je pravdepodobnosť, že sa azúrový kôš usadí tam.

Na vysočinách sa tieto vtáky vzácne zdvíhajú nad 1700 metrov, s výnimkou Kaukazu - tam boli tieto vtáky usadené v nadmorskej výške 3500 metrov nad morom. Na iných územiach sa život často usadzuje, ale napriek tomu sa bližšie k severu - tento vták netoleruje chladné počasie a je nútený pohybovať sa na juh, do teplejších oblastí. Migrácia môže byť tiež spojená s malým množstvom potravy a potom sa tieto vtáky pohybujú na iné miesto, ale zvyčajne nie ďaleko. Často sa zhromažďujú vo veľkých kŕdľoch, ale počas chovných období sa držia v pároch.

V priebehu roka, zelené azures migrujú vo výške, pohybujúce sa nižšie s nástupom chladného počasia.

Výživa Blue Tit

Zvyčajná výživa azúrového drievka je 70-80% potravy pre zvieratá. V závislosti od miesta hniezdenia sa typ živých potravín môže líšiť od lariev rôznych druhov hmyzu po pavúkov a lietajúcich hmyzu. Pupae mory, pavúky, muchy, komáre, vošky, húsenice rôznych druhov idú kŕmiť. Jediným obmedzením je veľkosť koristi. Hmyz sa zvyčajne jedie až do 1 cm.

Vzhľadom na to, že modrý kozlík ničí húsenice a kukne mnohých škodcov, pomáha poľnohospodárstvu a lesníctvu v boji proti škodlivému hmyzu, pre ktorý ho veľmi dobre oceňujú lesníci.

V jesenno-zimnom období, keď sa živé jedlo stáva tesné, modrý klobúk prechádza na zeleninové jedlá, medzi ktoré patrí najmä semená ihličnatých stromov, rovnako ako dub, borovice, javor, breza a iné listnaté stromy. Keď je len málo semien, tieto malé titmouses môžu navštíviť kŕmidlá, kde dychtivo jesť arašidy, slnečnicové semienka, nesolené sádlo a chlebové drobky. Vyskytli sa prípady, kedy boli azuriky nalepené na vreckách na mlieko a zachytený krém.

Nimble azures môžu zachytiť svoju korisť za letu, ale najčastejšie vyliahnu malý hmyz z kôry starých stromov.

Zvyčajne sa vtáky tohto druhu živia korunou stromu, ale ak sa jedlo vysychne, potom sa modré titty zostupujú na zem a hľadajú dobroty medzi suchou trávou, padlými listami a vetvičkami. Tiež nájdu jedlo v suchých trstinách a rozrástajú sa pozdĺž brehov nádrží.

Počúvajte hlas azurového hodvábu

Samica vytvára hniezdo sama, vyberá si za dutinu alebo dutinu v dreve, ktorá je pomerne vysoká od zeme. Ak je dutina malá, môže ju vták šiť s jeho zobákom a zobrať steny stromu. Tiež azúrové stromy zaberajú umelé miesta na hniezdenie, ako sú medzery medzi tehálmi, dopravné značky, svetelné lúče atď. Hniezdo je malá misa rozmaznaná mechom, perím, suchými čepeľami a vlnou. Všetci títo vtáci hľadajú v celom okrese.

Ihneď po výskyte kurčiat sú úplne bezmocní. Žena ich zahrieva a muž podáva celé hniezdo.

V jednej sezóne zvyčajne prebiehajú dve spojky, ale niekedy sú vajcia položené iba raz.

Prvá spojka nastane približne začiatkom mája, druhá koncom júna. Zvyčajné množstvo v jednej znáške je od 5 do 13 vajec. Vajcia sú biele, lesklé škrupiny, pokryté škvrnami a bodkami hnedej farby. Samice inkubujú kurčatá približne 16 dní, počas ktorých ich muž podáva 2 krát denne. Vo veľmi zriedkavých prípadoch sa žena, pokrývajúca spojku s dolu a perím, rozhodne pre jedlo. Ak sa nebezpečný hosť blíži ku hniezde, azurky syčia, napodobňujú hady alebo bzučia, ako vosí hniezdo.

Po približne 7-8 dňoch obaja rodičia začnú prinášať jedlo do potomstva. Po 15-23 dňoch sú kurčatá už roztečené a lietajú z hniezda. Od tohto momentu sa dokážu postarať samostatne.

Čo vyzerá ako modrá vrstva

Vták má krátky chvost a malý zobák. Dĺžka tela nepresahuje 12 cm a jeho hmotnosť je 14 g. Farebné prvky vyžadujú zvýraznenie modrej čiapočky a tmavo modrej pruhy, ktoré zvýrazňujú obrysy čierneho zobáku, prechádzajú cez oči a zatvárajú sa na zadnej strane hlavy. Ďalší modrý pruh zdobí krk a pripomína golier.

Čelo a tváre majú biele perie. Chvost a krídla sú veľkoryso maľované modrou farbou. Farba olív prevažuje na chrbte, ale intenzita farby spolu s rozdielmi v odtieni sa môže líšiť v závislosti od oblasti, v ktorej žije vták. Spodná časť má zelenožltej farby, ktorá poskytuje šedo-sivé nohy so špeciálnym jasom a viditeľnosťou.

Ženy majú pokojnejšiu farbu. Vo svojom periach je viac žlto-bielych alebo zeleno-bielych odtieňov ako bohatá žltozelená. Farba mladého muža je nudná. Nemá modrú čiapku, horné telo je prevažne šedé, dno je nazelenalé.

Vták sa vyznačuje veľkou mobilitou a "talkativosťou". Na rozdiel od jednoduchých prsníkov, jej pesničky začínajú trojbajkovým volaním, ktoré sa vyvíja v trilinách s 15 odkazmi. Komunikácia s inými vtákmi je obmedzená na vyslovenie krátkej cytózy, ktorá sa môže opakovať pri rôznych frekvenciách a rýchlostiach.

Blue Tit. Blue Tit počas letu. Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit počas letu.

V európskych krajinách nie je zastúpený iba na Islande, v horských oblastiach Balkánu a v Alpách, a tiež na severe Škótska. Lesná stepná zóna južnej Sibír, juh - Sýria, Irak a Irán sa považuje za východnú hranicu tohto pásma, na severe - na území Nórska, Fínska a Švédska.

Bežný modrý dážď preferuje usadiť sa v lesoch, ktoré majú staré stromy. Vtáč neurčuje špeciálne kritériá pre krajinu, s výnimkou prítomnosti listnatých stromov. Môže sa usadiť pozdĺž rieky, v mestských parkoch, na pustatinách s riedkymi stromami a dokonca aj na najčastejšie lesoch. Postoj k človeku je benevolentný, čo umožňuje vtákom vytvárať aj mestské obyvateľstvo, spoliehať sa na kŕmenie v parkoch.

V lesoch sa najvyššia hustota obyvateľstva nachádza v miestach, kde rastú břízy alebo duby. Medzi ostatnými možnými biotypmi, azúrový strom priťahuje prítomnosť jalovca a cédru, trosky dlaní. V suchých oblastiach sa vták snaží usadiť v záplavovom lese pozdĺž riečnych údolí.

Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit. Modrý kvet na smreku.

Čo jesť modrý dieťa

Napriek malej veľkosti tela, vták uprednostňuje výživu zvierat. Modrý dieťa loví larvy hmyzu a samotný hmyz, ktorých rozmery nepresahujú 1 cm. Pri absencii húseníc a lariev je hlavnou dávkou vtákov pavúkov. Akonáhle húsenice získajú vhodnú hmotnosť, vtáky okamžite prejdú k nim.

Modrý kameň ničí lesné škodcu v obrovských množstvách. Jej menu nevyhnutne zahŕňa mšicu, nepálenú priadku morušovú, larvy pilulej, motýľové húsenice - mory, vosy, muchy, chyby.

V zime av neskorom jeseni musia vtáky prejsť na zeleninové jedlá. Uprednostňujú sa semená stromov, najmä breza, ihličnaté drevo, tis, smrek, borovica, cyprus, dub a javor. Neváhajte a užívajte modrý klobúk a jedzte jedlo z kŕmnych vtákov a vyberajte medzi krmivami predložené semená arašidov alebo slnečnice, nesolené maslo. Vďaka agilnosti a veľkému množstvu vynaliezavosti sa ľudia, ktorí žijú vedľa muža, naučili dokonca získať krém z mliečnych vreciek. V prírode sa vtáky pokúšajú prechádzať do húštov trstiny alebo vrbov na brehoch nádrží, aby našli hmyz, ktorý sa rozhodol schovať na vetve.

Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit. Modrý dieťatka jedá slaninu. Modrá mláďatka.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org