Vtáctvo

Vrana s kapucňou: koľko životov, čo sa živí a kde žije

Loading...

Takýto vták ako sivá vrana je najbežnejším a najrozhodnejším druhom vtákov. Všimnite si, že tento druh vtákov sa líši od svojich príbuzných rýchlosťou, živou mysľou, ako aj možnosťou domestikácie a následným pripútaním sa k jeho majiteľovi.

Opis druhu

Šedá vrana patrí do čeľade corvidae a je pomerne veľký vták, dĺžka tela je až 51-53 cm, maximálne hmotnosti dosahujú 700 gr., Rozpätie krídiel je až 1 meter.

Charakteristická farba zástupcov druhu je sivá (s výnimkou koruny, chvosta, krídel a prednej časti vtáka). Zobák čiernej vranovej čiernej vrany má charakteristický zakrivený koniec a výrazný výbežok nad čeľusťou. Nohy zástupcov druhu sú čierne. Prítomnosť šedej vo farbe peria pokrytej vranou je v skutočnosti hlavným rozdielom od ostatných poddruhov. Upozorňujeme, že mladí jedinci majú tmavšiu farbu peria. Charakteristickým zvukom, ktoré urobil vták, je chrumkavý a hlasný Carr-Carrr.

Podľa väčšiny ornitológov je šedá vrana poddruhom čiernej vrany, s možnosťou prechodu zástupcov oboch druhov. Spôsob života druhov sa prakticky nelíši - vtáky vedú usadený spôsob života, spravidla žijú v pároch alebo malých skupinách (komunity vranov).

Funkcie napájania

Zvyčajne potraviny získané šedými vránami žijúcimi hlavne v mestských prostrediach sa pripisujú strechám domov, kde sú nasýtené v pokojnej atmosfére.

Carriónové vrany sú označované ako dravé druhy vtákov, keďže sú schopné loviť malé vtáky pre svoje jedlo, najmä hniezda vtákov hniezdi s novo vznikajúcimi mláďatami. Tiež vrana má rád jesť niektoré malé zvieratá a hlodavce. Často v oblastiach mestských parkov, šedé vrany hľadajú veveričky. Veľké stáda vrán sú schopné nálety za zajacov, zručne zablokujú únikovú cestu a vracajú ju do mŕtveho konca. Často tieto vtáky prijímajú charakteristické správanie takéhoto peria ako skua, čo sa prejavuje terorizáciou malých čajok loviacich ryby v pobrežnej zóne.

habitat


Najviac rozšírená populácia šedých vranov dostala v celej Eurázii. Tento vták možno nájsť takmer všade: v podmienkach mesta, v lesoch, na územiach skládok a pustatinách. Všimnite si, že vrana vôbec ľudia nevystraší. Vtáky umiestňujú svoje hniezda do vhodného prostredia - nielen na vysokých stromoch, ale aj na budovy. Spravidla sa na noc stretávajú zástupcovia tohto druhu vtákov v pomerne veľkých skupinách alebo kŕdľoch. Často sa tu vyberajú cintoríny alebo parky. Často davy a havrany sa spájajú s kŕdľami sivých vrán.

Chovné znaky

Chovná doba vranov začína nástupom prvých jarných dní. Na prilákanie žien, muži tohto druhu vykonávajú komplexné postavy vo vzduchu.

Šedé hniezdo v páre, zatiaľ čo hniezda zástupcov druhu sa nachádza v tesnej blízkosti.

Vrány sa považujú za veľmi citlivé vtáky, čo je obzvlášť výrazné v otázkach životného prostredia. Pár vtákov nikdy nestanoví svoje hniezdo v príliš znečistených alebo dymovo naplnených miestach. Vrana môže navštíviť také ekologicky nepriaznivé miesta len pri hľadaní potravy potrebnej na výživu. To znamená, že hniezdo je postavené na čistom území, čo je vysvetlené záujmom o budúce potomstvo.

Skutočný čas, počas ktorého vrany začínajú stavať hniezda, je marec-apríl. Ako stavebný materiál používajú vtáci takmer všetko, čo narazia - od rôznych materiálov až po suchú vegetáciu. Maximálny počet znášok je 6 vajec, ktoré majú modrastý odtieň s hnedými škvrnami a fuzzymi ťahmi. Samica sa zaoberá inkubáciou budúcich potomkov, úlohou vrana je poskytnúť matke rodiny potrebné jedlo. Počas obdobia inkubácie vajíčok vták často vedie jeho vetranie, čo je vyjadrené jeho charakteristickým správaním - stane sa na jeho labkách, zdvíhanie tela nad tácky, po ktorom sa začne rýchlo vyriešiť niekoľko desiatok sekúnd.

Doba inkubácie je približne tri týždne. Mnohí pozorovatelia si všimli, že zvyčajne je kuriatko prvé, ktoré kačuje. Po narodení všetkých potomkov začína žena pomáhať jej partnerovi pri riešení takých úloh, ako je hľadanie jedla pre vlastné jedlo aj kŕmenie kureniec.

Hlavnou podmienkou kŕmenia adolescentov je dostupnosť ľahko stráviteľných a vysokokalorických potravín, a preto vrany často zničia hniezda iných vtákov, aby mohli kŕmiť svoje potomstvo, pričom ich vajíčka budú kŕmiť svoje kurčatá. Často na ten istý účel ukradnú hniezda škoricov alebo iných malých vtákov.

Zvyky druhu

Šedé vrany sú pomerne pohyblivé a aktívne vtáky, ktoré chcú pomaly chodiť zo strany na stranu. Takýto vták miluje množstvo zábavy, napríklad jeho obľúbenými atrakciami sú: plánovanie vo vzduchu, kývanie na drôte a pretekanie na šikmé strechy.

Títo predstavitelia druhov sú tiež veľmi inteligentní, napríklad ak nemôžu zvládnuť odhalenie akéhokoľvek ovocia, jednoducho sa zdvihnú do veľkej výšky, odkiaľ sú odhodené.

Šedivý hnusák, rovnako ako akýkoľvek chrumkavý, má svojho najhoršieho nepriateľa - je to taký vták ako sova. Tá v noci ich zaútočí, keď spia zdravo.

Ďalšou črtou vrana je jej vynikajúca pamäť. Aj šedé vrany sa môžu nazývať odpudzujúce, napríklad môžu napadnúť psa, ktorý pred niekoľkými rokmi rozbil balík. Niekedy vtáky berú kožušnícke klobúky ľudí pre svojich páchateľov, a preto sú prípady, kedy vták preletela na osobu a začal sa krutým pohnaním na jeho čelenku.

Denná rutina

Šedé vrany sa prebúdzajú pred východom slnka, zhromažďujú sa v malých stádach na strechách domov alebo sedia na vetvách veľkého stromu. Spravidla je prvá polovica dňa obsadená skutočnosťou, že vtáky hľadajú vhodné potraviny na kŕmenie. K poludni sa vrány opäť zhromaždia v stádach, aby mohli odpočívať na vybranom veľkom strome alebo dokonca skôr ako v štruktúre. Po obede sa vtáky opäť hľadajú jedlo. Pred spaním si aktívne komunikujú a zdieľajú svoje dojmy z minulého dňa.

Zaujímavé fakty

  1. Takýto druh vtákov, podobne ako šedivé vrany, žijúci v podmienkach otroctva, je veľmi spojený s človekom, ktorý vychováva svoje pernaté zviera. Najmä ak zástupca tohto druhu vstúpil do domu mužovi v mladom veku - kuriatkom.
  2. Väčšina majiteľov vtákov poukazuje na to, že havrani sú veľmi chytľaví pernaté vtáky, majú však jednu významnú nevýhodu - vrany sú nielen chytré, ale aj zlodejské.

Crow: popis, vlastnosti a fotografie. Ako vypadá vták?

Hovorí sú najväčšími zástupcami roamingovej jednotky. Dĺžka vtáka sa pohybuje medzi 48-56 cm. Muž je väčší ako samica, hmotnosť samca je 700-800 gramov, ženy vážia od 460 do 550 gramov. Dĺžka krídla vetrovky dosahuje 27-30 cm, u žien individuálne krídla rastú od 25 do 27 cm. Silné krídla vo väčšine druhov sa líšia v špicatom tvare. Rozpätie krídla vrany je asi 1 m.

Vzhľad vranu je podobný veži, ale má hustší postavu.

Chvost vranu je klinovitý, s dlhým chvostom peria. Vtáčok zobák je silný a ostrý, kužeľovitý tvar, u niektorých druhov má charakteristický vysoký ohyb. Vrany nohy sú tenké a dlhé, so štyrmi prstami: 1 smerom dozadu, 3 vpred.

Väčšina druhov havranov má sivú alebo čiernu farbu peria, ktorá odlieva do slnka kovovú, fialovú, fialovú alebo zelenú farbu. Základňa pera je zvyčajne šedá, v zriedkavých prípadoch biela.

Vranový hlas je vysoký, chrapľavý, niekedy drsný a hrdelný, pripomínajúci smiech. "Vranový jazyk" je veľmi rozvinutý, zvuky rozdielneho ihriska sa používajú počas manželských hier, na upozornenie na všeobecnú zbierku, nadávky, hrozby a tiež rušivé signály.

Koľko rokov žijú havrani?

Predpokladaná dĺžka života vranov v prírode je 15-20 rokov. V zajatí niektorí havrani žijú až 35-40 rokov. Oficiálne zdokumentovaný vek najstaršej vrany bol 59 rokov, čo je zriedkavé.

Kde žijú koristi?

Habitat je dosť rozsiahly: vranový vták sa nachádza takmer vo všetkých krajinách Európy a Ázie, v Severnej Amerike, severnej Afrike a Austrálii.

Väčšina vran je usadená v mestských, vidieckych alebo prírodných krajinách. Usadené kočovné druhy vranov, ktoré obývajú severné hranice pásma, pre zimné prechádzanie v oblastiach s blahodárnejším podnebím.

Čo robia vajíčka?

Jednotlivé prirodzene, vrany sú aktívni poľovníci, ktorí niekedy spolupracujú so svojimi príbuznými na loviť korisť alebo majú spoločné hody. Keď sa stali úchytkami, stádo vrán dokáže sprevádzať dlhosrstých dravcov, ako aj rysa a líšky kvôli ich koristi alebo pozostatkom. Vrány sú omnivory a živia sa absolútne všetkým, čo podľa ich názoru bude jedlé. Vo výžive vranov sa uvádzajú všetky druhy hmyzu (chrobáky, muchy, motýle), červy, vajcia iných druhov vtákov a ich mláďat, jašterice, žaby, veveričky, ryby, malé hlodavce (myši a potkany).

Všetky druhy potravinového odpadu - obvyklé a obľúbené jedlo vrany, takže veľká koncentrácia týchto vtákov je často pozorovaná v mestských skládkach. Vrana sa živí larvami hmyzu, ktoré sa húpajú v hnoji.

Pri neprítomnosti potravy pre zvieratá, vrana konzumuje rastliny a ich semená, ovocie a zeleninu.

Raven mená druhov a fotografií

Rod obsahuje niekoľko druhov vran:

  • Čierna vrana(Lat. Corvus corone)

Má čierne perie, ako aj čierne labky, nohy a zobák. Preto je vták často zmätený s hromadou. Avšak perie čiernej vrany má oveľa zelenejšiu zástavu ako oheň a niekedy aj fialová žiara. Dĺžka tela dospelého jedinca je 48-52 cm.

Rozsah druhov pokrýva územie západnej a strednej Európy, kde žije čierny vran s jedným zo svojich poddruhov - východná čierna vrána (lat. Corvus corone orientalis), ktorý žije vo východnej Ázii. Na území Ruska hniezdi čierne vrany na východnej Sibíri a na Ďalekom východe.

  • Šedá vrana(Lat. Corvus cornix)

Podľa jednej z klasifikácií je šedá vrana oddeleným druhom, podľa druhu je poddruhom čiernej vrany. Dĺžka vtáka dosahuje 50 cm s hmotnosťou 460 až 735 gramov. Šedá vrana sa líši od hrebeňa svojou väčšou šírkou krídla a obzvlášť výrazným svahom zobáku. Telo je šedo sfarbené. Hlava, hrudník, krídla a chvost šedej vrány sú čierne farby s miernym kovovým odtieňom.

Šedá vrana žije vo východnej a strednej Európe, v škandinávskych krajinách, v Malej Ázii av celom Rusku, od západnej časti až po mora Kara.

  • Austrálčanská vrána(Lat. Corvus coronoides)

Je to najväčší z troch príbuzných druhov nachádzajúcich sa v Austrálii. Dĺžka trupu vrany je 46-53 cm a priemerná hmotnosť je 650 g. Čierne perie vrany odlieva modrofialovým alebo modro-zeleným leskom. Výraznou črtou všetkých vranov žijúcich v Austrálii je biela dúhovka a výrazné krčné perie. Krk mladých jedincov je pokrytý takým zriedkavým perom, že sa medzi nimi objavuje ružová koža.

Austrálska vrana žije v Sydney a Canberra.

  • Južná Austrália Crow(Lat. Corvus mellori)

Rozlišuje úplne čierne farebné perie, dlhé krídla a tenký, silno zakrivený zobák. Stredná veľkosť, dĺžka dospelého vrana je 48-50 cm. Podľa niektorých vedcov vták uprednostňuje len rastlinnú stravu.

To je obývané južnej austrálskej vrany v juhovýchodnej Austrálii, rovnako ako na kráľ a klokan ostrovy.

  • Bronzová vrana(Lat. Corvus crassirostris)

Pôvodne nazývaný vrchnú vranu. Veľkí predstavitelia druhov majú dĺžku tela 60-64 cm, zobák bronzovej vrany je pomerne veľký a presahuje dĺžku hlavy. Farbenie vrany úplne čierne, s jediným bielym bodom na zadnej strane hlavy. Za chvost vranu tohto druhu sa vyznačuje stupňovité usporiadanie peria.

V horských a vysokohorských oblastiach východnej Afriky sa nachádza bronzová vrána: Etiópia, Eritrea, rovnako ako Sudán a Somálsko.

  • Biela vrana(Lat. Corvus cryptoleucus)

Typický predstaviteľ rodu, charakterizovaný bielymi základmi peria na krku. Dĺžka tela dospelého jedinca je 50 cm. Tento druh havranu je bežný v juhovýchodných Spojených štátoch av severnom Mexiku.

  • Big-eyed vrana(Lat. Corvus macrorhynchos)

Vták má veľmi veľký zobák. Veľkosť vranov závisí od biotopu: zástupcovia severnej populácie sú väčší ako južní, majú veľký zobák a dobre vyvinuté perie na krku. V priemere je dĺžka dospelého vránu 46-59 cm a jeho hmotnosť dosahuje 1,3 kg. Telo je pokryté tmavosivými perami. Krídla, chvost a hlava big-účtovanej vrany sú čierne s fialovým alebo zeleným odtieňom.

Tento druh zahŕňa 15 poddruhov žijúcich v kontinentálnej časti Ázie a na Ďalekom východe v Rusku a tiež na obývaní ostrovov: Filipíny, Taiwan, Srí Lanka, Hokkaido, Yakushima a mnoho ďalších.

  • Vranový štetec(Lat. Corvus rhipidurus)

Rastú až 47 cm na dĺžku a veľmi sa podobajú na čiernu vránu. Avšak vták má charakteristický zosilnený zobák, dlhé krídla, skrátený chvost a veľmi krátke perie na krku. Vzhľad vŕbových vran sa vyznačuje čiernou lesklou farbou a vyznačuje sa fialovo-modrou farbou peria a labiek. Perie vranov na zátylku má bielu základňu.

Miesto tohto druhu vtáctva začína na Blízkom východe, prechádza cez severnú časť afrického kontinentu, cez Arabský polostrov, cez Keňu a Sudán do púšte v Sahare.

  • Bangai vrana(Lat. Corvus unicolor)

Najmenšia vrana tohto rodu, ktorá rastie až do dĺžky 39 cm. Tento druh sa vyznačuje čiernou farbou peria a krátkym chvostom.

Najviac zanedbaný druh havran, sa nachádza výlučne na ostrove Peleng v Indonézii. Tento druh má stav ohrozený a podľa vedcov dnes žije 30 až 200 jedincov.

Veľmi zriedkavo sa v prírode vyskytujú biele vrany - výsledok mutácie - albinizmu.

Albín sa môže objaviť v akejkoľvek druhej skupine a bude sa líšiť od svojich kongenerov len v bielej farbe jej peria a extrémnej zraniteľnosti.

Ako chovajú havrani?

Vo veku 2 rokov je väčšina húfovitých druhov pripravená na chov. Vrany sú monogamné vtáky a vyberajú spolujazdu po zvyšok svojho života. Párové hry mužských a ženských vran sa vyznačujú zložitými vzdušnými zákrutami, prenasledovaniami a somersaults. Najbežnejšie druhy týchto vtákov chovajú na začiatku - v polovici jari.

Ľavá ženské vrany, vpravo mužská vrana

Vrana vytvára hniezdo v lesných parkoch a štvorcoch, ich pokladanie sa odohráva vo vidlici silných vetví stromov, na veže pre prenos energie, žeriavy, za žľaby. Druhy, ktoré obývajú stepnú a polopuštnú krajinu, zabezpečujú hniezda v štrbinách skál a skál. Oba budúci rodičia sa zvyčajne zúčastňujú výstavby, starostlivo vytvárajú hniezdo vetvičiek a vetvičiek. Crow je hniezdo priemer je menej ako 0,5 metra a má výšku 20-30 cm. Na viazanie použitý trávnik, hlina, často kúsky drôtu. Spodok hniezda je lemovaný perím, dolu, suchou trávou, bavlnou a handry.

V závislosti od typu vtáka obsahuje spojka 3-6 alebo 4-8 vajec svetlo zelenej alebo modrej farby s tmavými škvrnami. Ženské vrany neustále inkubujú spojku počas 17-20 dní. Mužská vrana počas celej doby inkubácie vajíčok živí svojho spoločníka a stará sa o ňu.

Po 25 dňoch sa narodia holé holubice, ktoré sú kŕmené obidvoma rodičmi. Cuby sa živia mesiac po narodení.

Vrana, ktorá náhodne vypadla z hniezda vrany, by sa nemala brať v ruke. Rodičia robia strašný hluk, kričí volaním svojich príbuzných a horlivo chránia mláďatá. Hniezdo vranov útočia na nebezpečného cudzinca, či už zvieraťa alebo človeka.

Na začiatku leta začne plynúť z hniezda potomstvo vrany a prvý mesiac zostáva u rodičov, ktorí sa o ne starajú. V júli mladí konečne opúšťajú svoje rodné hniezdo.

Napriek tomu zostávajú rodinné väzby a niekedy potomstvo minulých rokov namiesto vytvárania vlastnej rodiny pomáha rodičom kŕmiť a zvyšovať bratov a sestry.

Crow doma

Ak chcete mať domácu vranu, odporúča sa vybrať mladého jedinca alebo dokonca kuriatku. Vrana nie je čisté zviera, bude to z neho dostatok špiny. Odporúča sa vytvoriť pre ňu otvorenú klietku a dať linoleum na dno alebo nejaký druh kovového povlaku, ktorý môže byť naplnený pilinami. Starostlivosť o vranu doma je pomerne zložitá, vták by sa mal kúpať, opaľovať a nechať lietať.

Mnohí sa čudujú, ako skrotiť vrana. Je ľahké sa dostať, ak vezmete 2-3 mesiace starý malý havran. Ale ak je vrana staršia ako 6 mesiacov, nečakajte od nej podanie.

Preto, aby sa vaša vrana stala krotká, musíte, okrem toho, aby ste sa o ňu postarali, a to aspoň 2-3 hodiny denne na prechádzky a tréningy. Ворон можно тренировать как ловчих птиц, а также их можно выпускать на волю прогуляться. Правда, для начала это лучше делать со специальными кожаными ремешками на лапках. Когда ваша домашняя ворона начнет вести себя послушно, вы можете отпустить её в свободный полёт, и она к вам обязательно вернётся.

Чем кормить ворону?

Домашние вороны едят говядину, курицу, мышей и кроликов. Nie je nutné kŕmiť domácu vranu s bravčovým mäsom, pretože je príliš tučná. Okrem mäsovej diéty by vrana mala jesť kašu, nízkotučný tvaroh, mrkva, jablká, surové prepelice. Paradajky, zemiaky, citrusy, mlieko a sladkosti sú najlepšie obmedzené. Je prísne zakázané dať vtáčiu soľ a solené potraviny.

habitat

V našej krajine je šedá vrana bežná v európskej časti a na Sibíri. Na východe (pred Yenisei), perie vranu je šedejšie. Tento vták sa nachádza v lesoch, v pustatinách, skládkach, v malých mestách. Vták sa nebojí nad množstvom ľudí. Šedá vrana dokáže postaviť hniezda nielen na stromoch, ale aj na budovách. V noci sa vrany zhromažďujú v obrovských davoch. Často trávia noc v parkoch alebo cintorínoch. Často sa spájajú s rokom a jackdaws. Jedna časť moskovskej a moskovskej oblasti šedej vrany zostáva na zimu v ich pôvodných miestach, na druhej strane migruje do iných regiónov a dokonca do európskych krajín. Celkový počet vtákov sa neznižuje, keďže vrany lietajú zo severu.

odvodenie kurčiat

S príchodom jari začína manželské obdobie. V tejto dobe je zaujímavé pozorovať mužov, ktorí robia neuveriteľne zložité zákruty, vzlety a iné akrobacie vo vzduchu. Hniezdo v hniezde hniezdi v pároch. Niekedy sa hniezda nachádza v blízkosti. Vrany sú veľmi citlivé vtáky. Sú dobre oboznámení s otázkami životného prostredia. Šedivá vrstva zriedkavo stavia hniezdo v znečistenej oblasti. Flieža tam len pri hľadaní jedla a stavia hniezdo na čistejšom mieste, aby potomstvo mohlo byť zdravé.

V marci až apríli začína stavba hniezda na strome alebo na budove. Stavebný materiál je všetko, čo môžu havrani nájsť a priniesť. Sú to vetvy, seno, handry, rôzne kusy železa a kúsky drôtu. Murivo pozostáva zo 2 až 6 modrozelených s tmavohnedými škvrnami a zdvihom vajec. Najskôr ukladané vajcia sú intenzívnejšie zafarbené ako posledné vajcia. Na samom konci samice ukladá bledo modré vajcia s takmer nepostrehnuteľnými škvrnami. Rodinné povinnosti sú rozdelené nasledovne: samica inkubuje vajíčka a muž mu poskytuje jedlo. "Prostredníctvom ďalekohľadu môžete jasne vidieť, že v hniezde je viditeľný pohyb. Vták sa trochu a na chvíľu zdvihne, ako keby bol pol-popol, rýchlo sa otočil nohami, a preto začínajú krídla a celé telo. Tieto zvláštne, na prvý pohľad, činnosti vtákov prispievajú k vetraniu misky. Trvá od niekoľkých sekúnd po pol minúty a opakuje sa tak často, že vták v podstate nikdy sedí na vajcia. " (S.F. Starikovič "Zverina pri verande").

Chicks sa objavia asi za tri týždne. Treba poznamenať, že prvé poklopy ravenok - "chlapec". Akonáhle sa narodia kurčatá, samica šedej vrana sa spojí s hľadaním jedla. Vtáky strážia hniezdo spolu s mláďatami. Mladšie kurčatá potrebujú také jedlo, ktoré je ľahko stráviteľné a má dostatok kalórií. Najlepším jedlom sú vajcia iných vtákov. Vrány nemilosrdne robia hniezda iných ľudí, aby mohli kŕmiť svoje mláďatá. Tiež loví malé vtáky pre kurčatá. "Keď si sedel na prútiku (a kto ju len vynašiel?) Alebo na zavesenú strechu vtáčieho vtáctva, vrana čaká na hniezdo, aby sa pozrela z okna. Keď uchopí zobák, vtiahne tie hlúpe po jednom. Ale to nie je vrchol lúpeže: niektoré vrany odkryjú hniezdne boxy, ako fľaša piva. Na biologickej stanici Zvenigorod na moskovskej štátnej univerzite, zlodej, konajúci s zobákom ako pákou, raz ráno prepustili kryty z ôsmich vtáčikov. Po vložení zobáku medzi viečko a bočnú stenu rozšíril medzeru, až kým nevyskytne veko. "

Zvyky šedej vrany

Crows sú prekvapivo pohyblivé, aj keď chodia pomaly kvôli svojim blízkym prstom. Tento vták miluje zábavu. Napríklad s potešením plánuje získať výšku niekoľkých desiatok metrov. Odvážne sa pohnú na drôty. V našej krajine, vrany hlučne zvrhnú kovovú strechu, zložili krídla. Chytré vtáky sú neuveriteľne šikovné. "Ak nie je možné zlomiť silnú škrupinu s jeho zobákom, stúpajú do neba a vrhajú škrupinu na kamene alebo na diaľnici. Akokoľvek, vrany používali letisko Taškent ako kliešte na sekanie orechov. V dopoludňajších hodinách, kedy na letisku došlo k relatívnemu pokoju, stádo vrán bombardovalo betónový pás s vlašskými orechmi zviazanými v susedných záhradách! " (S.F. Starikovich "Živočíšstvo na verande"). Existuje veľa faktov potvrdzujúcich schopnosť vran. "Vynikajúco počítajú v ich mysli až päť." Hnali sa do havrania ... Ak päť ľudí vstúpilo do prístrešia, balík sa nevrátil, kým všetci lovci stratili trpezlivosť a odišli domov. Ak by sa do úkrytu dostalo deväť ľudí a šesť alebo sedem sa z toho dostalo, pozorovatelia vranov sa zbláznili a rozhodli sa, že všetko je v poriadku, dali signály, aby sa vrátili. " (S.F. Starikovich "Živočíšstvo na verande").

Vrana má najhoršieho nepriateľa - sovu. Zabíja vtáky v noci, keď spia. Havrani sú odpudzujúci. Pamätajú si a môžu zaútočiť na psa, ktorý ich pred rokom prenasledoval. Príležitostne vtáky odoberajú kožušinové klobúky ľudí pre starých páchateľov a zúrivo ich kĺžu.

Ruka vrana

Vrana žijúca v zajatí rýchlo zvykne na osobu. Najmä ak narazíš do domu ešte kuriatko. Každý si všimol, že je to veľmi inteligentný vták. Je to pravda, zlato. "Napríklad ako zoologička Y. Romov sa sťažoval na svojho ručného vtáka. Jeho žiak, ktorý žil na slobode, ukradol všetko, čo mohla nosiť. Na stôl sa správala v najvyššej miere neslušne - vyprázdnila hosťovskú a hosťovanú lyžičku skôr, ako ju priviedli k ústam. Stalo sa to trochu medzery, keď lyžica sama zmizla. Ani pomsty, ani manžetové pomôcky. " (S.F. Starikovich "Živočíšstvo na verande").

"Obidva druhy vrán môžu byť dlho držané v zajatí bez väčších ťažkostí, sú krotí a učia sa hovoriť, ak má iba učiteľ dostatočnú trpezlivosť. Ale stále nie sú vhodné pre miestnosť kvôli svojej nepríjemnosti a rozširujúcej sa vône ... ". (AE Brem "Animal Life, zväzok II," Vtáky "). Ručná vrana žije dlhé roky v blízkosti osoby. Ona je tak zvyknutá na doma a všetkých členov rodiny, že môže viesť voľný životný štýl, ale jesť a spať s ľuďmi.

Šedá vrana

Šedé vrány žijú v krajinách východnej Európy, v Malé Ázii. Žije tiež v škandinávskych krajinách.
Na území našej krajiny, vrany žijú od západu až po Yenisei.
Existujú migračné aj kočovné obyvateľstvo a žijú usadení. Posledný z nich sa týka najmä synantropov žijúcich v mestách, kde ľudská činnosť vytvára priaznivé podmienky pre život.

Hniezdavé šedé vrány. Kŕmenie mláďatá

Doba hniezdenia začína v marci až apríli v závislosti od rozsahu (začiatok na juhu, neskôr v severných oblastiach).
Vtáky žijúce vo veľkých mestách začínajú hniezdiť 2-3 týždne skôr. Dôvodom sú miernejšie teplotné podmienky a bohaté zásobovanie potravinami.
Materiálom pre stavbu hniezda sú suché vetvy, tráva, hlina a trávnik. A okrem toho vatová vata, syntetika, vlečenie, v niektorých prípadoch aj hliníkový drôt. Šedé vrany vytvárajú hniezda vo vetvách veľkých stromov v lesoch a háji. A tiež v lesných parkoch a námestiach. Ďalšie hniezda vrany boli nájdené na veže pre prenos energie, za odvodňovacie kanály a na stavebných žeriavoch.
Samička ukladá vajíčka v množstve od 4 do 6 kusov. Doba výkrmu trvá približne 18-19 dní, iba samica inkubuje vajíčka a muž prináša jedlo. Keď sú mláďatá vyliahnuté, obidvaja rodičia ich kŕmia.
Kuriatky lietajú z hniezda niekde v polovici júna.
Wits havranov
Tieto vtáky sú obdarené vysokou inteligenciou a veľmi chytré. Je dobre známe, že havrani používali na vyberanie jedla jednoduché nástroje vo forme tyčiniek. Predpokladá sa, že sú schopní rozoznať osobu, ktorá kráča v parku od poľovníka.
Veľa šedých vranov žijúcich v blízkosti človeka sa naučilo namočiť kúsky sušených potravín vo vode. Aby bolo možné rozdeliť orech, niektorí vtáky ho umiestnili na koľajnicové koľaje alebo pod kolesá automobilov.
Mnohí z nich sa radi valia na strmých strechách obytných budov. Rovnako ako deti naberajú ľadové šmýkačky. Takéto hry spôsobujú nespokojnosť s verejnými službami.
Keď sa chovajú ako domáce zvieratá, šedé vrany sa môžu ľahko učiť ľudskú reč.

Vrania s kapucňou v meste

Na jednej strane, šedivé vrany spôsobujú nepochybné škody. Kradnú, hooligans, špinavé pamiatky a architektonické štruktúry. Spôsobujú poškodenie verejných služieb svojimi činnosťami. Ale na druhej strane zničí mrkotu a potravinový odpad. Okrem toho sa počet malých hlodavcov, ako sú myši a potkany, znižuje. Asi počet týchto vtákov je živým ukazovateľom hygienického stavu mesta.
V tomto ohľade sa v niektorých veľkých mestách pokúšali znížiť počet šedých vrán tým, že ich strieľali a chytili. Rovnako ako použitie pesticídov. Okrem toho, že tieto metódy nie sú veľmi humánne, nie sú ani veľmi účinné.
Na zníženie počtu vranov v meste by bolo možné eliminovať neoprávnené skládky pomocou tesne uzavierateľných kontajnerov, tj obmedzením zásobovania potravinami.

Popis vraždy

Latinský názov vtáka - Corvus corax, Tento druh prvýkrát opísal prírodovedec Karl Liney v roku 1758. K dnešnému dňu ornitológovia izolovali až 11 poddruhov havranov, ale rozdiely medzi nimi z hľadiska ich fenotypu sú minimálne a sú spôsobené ich biotopom a nie genetickým znakom.

Raven odkazuje

  • kráľovstvo - zvieratá,
  • typ - akord,
  • trieda - vtáky,
  • odlúčenie - prechodový tvar,
  • rodina - corvidae,
  • druh - vrány,
  • druh je obyčajný havran.

Najbližšími príbuznými vtáctva sú americká biela vetraná vrana, kožovitá a pustá hnedá vrana, zatiaľ čo na vonkajšej strane má najviac podobností s hôrkou.

vzhľad

Hovor je najväčším zástupcom cestujúcich. Dĺžka jeho tela dosahuje 70 cm a rozpätie krídiel je až 150 cm. Hmotnosť vtáka môže byť 800-1600 g, avšak prípady ornitologického popisu vranov s hmotnosťou do 2 kg nie sú zriedkavé. Rozdiel v dĺžke a hmote závisí od biotopu - čím je podnebie chladnejšie, tým väčšie sú jedinci, ktorí v ňom žijú. To znamená, že najväčší zástupcovia havranov sa nachádzajú v severných šírkach alebo v horách.

To je zaujímavé! Charakteristickým rysom vrany je masívny ostrý zobák a fúkané perie na hrdle vtáka. Počas letu môže byť vrana odlíšená od klinového chvosta.

Muži havranov sú väčší ako ženy. Je takmer nemožné rozlíšiť ich podľa farby - obe ženy aj muž majú čiernu farbu s kovovým leskom. Na vrchole tela má modrý alebo fialový odtieň a pod zelenou farbou. Mladí sú charakterizovaní čiernym matným perím. Nohy vtáka sú silné, s veľkými zakrivenými drápmi v čiernej farbe. V prípade potreby sa obaja aj široký ohnutý zobák stanú nástrojom útoku na nepriateľa.

Životný štýl a inteligencia

Na rozdiel od mestských šedých vran, spoločná vrana je obyvateľom lesných priestorov a uprednostňuje staré ihličnaté lesy., Žije v izolovaných pároch, až na jeseň tvoria malé stádo 10-40 jedincov, aby lietali na nové miesto pri hľadaní jedla. V noci spĺňa vták v hniezde a celý deň sa venuje lovu. Ak je to potrebné, jedno kŕdeľ môže zorganizovať útok na iného a znovu získať územie, v ktorom zhromažďuje potraviny.

To je zaujímavé! Vtáky dávajú prednosť hniezdeniu v lese, ale radi sa približujú k ľuďom na zimu, napríklad do mestských skládok alebo cintorínov. Oni sú viac pravdepodobné, že nájsť niečo, čo jesť a prežiť chlad.

Hovor je chytrý vták. Má rovnaké percento mozgu na telo ako šimpanz. Vedci dokonca tvrdia, že majú inteligenciu. Na potvrdenie tejto skutočnosti boli vykonané mnohé experimenty, ktoré dávajú vtákovi príležitosť na uvoľnenie mentálnych schopností. Jeden z najviditeľnejších testov bol založený na Aesopovej bájke, Vráne a džbáne. Vtáky boli umiestnené do miestnosti, kde bola hromada kamienkov a úzka nádoba s červami, ktoré plávali v malom množstve vody.

Vtáky sa nemohli dostať na pochúťku slobodne a potom im prišla inteligencia. Vrany začali hádzať kamene na plavidlo, čím sa zvyšuje hladina vody, aby sa dostali k červom. Pokus sa opakoval štyrikrát s rôznymi vtákmi a všetci sa vyrovnali s úlohou - dostať sa do jedla. V tomto prípade vtáky nepôsobili iba na vyrážky, hodili štrk, až kým nedosiahli červy, vybrali si viac kameňov a uvedomili si, že dokážu vytesniť viac vody.

Podlieha štúdiu vedcov a vranového jazyka. Bolo navrhnuté, že krikovanie nie je len chaotický hluk, ale navyše skutočný rozhovor je ďaleko od toho, že je primitívny. Bude to príliš hlasné, aby sa to nazývalo jazykom, ale vedci dospeli k záveru, že havrani majú niečo ako dialekty, ktoré sa líšia v závislosti od ich halo habitat. Ďalšou skutočnosťou, ktorá dokazuje prítomnosť inteligencie u týchto vtákov, je pamäť prenesená z generácie na generáciu.

Len jeden vták zabitý poľnohospodárom môže spôsobiť migráciu kŕdľa. Havrani si budú pamätať dom alebo oblasť, kde nebezpečenstvo vzniklo dlho a budú sa snažiť vyhnúť tomu, aby sa v blízkosti nehádali. Ďalším zameraním pozornosti bola kontrola inhibítora vtáka alebo skôr schopnosť kontrolovať inštinktívne impulzy v záujme racionálneho správania. Na havranov sa ponúkli nepriehľadné rúry s otvormi, v ktorých boli umiestnené jedlá.

Keď sa naučili nájsť to správne, potrubia boli nahradené transparentnými. Použitím sebakontroly museli vtáky odstrániť jedlo a nesnažili sa ho dostať priamo, prenikajúc cez priehľadnú stenu. Netreba dodávať, že úspešne zvládli toto utrpenie. Takáto expozícia pomáha vrana čakať na jedlo celé hodiny bez toho, aby sa vystavila zbytočnému nebezpečenstvu.

Koľko vranov žije

Život vrana je ovplyvnený jej biotopom, preto je ťažké dať jednoznačnú odpoveď na otázku, koľko žije tento vták. V mestských vtákoch a vo voľnej prírode bude počet rokov, ktoré žijú, veľmi odlišný.

To je zaujímavé! Čím viac vrán žije, tým viac vedomostí, zručností a skúseností, ktoré dostane v živote. Tento vták na nič nezabúda a v priebehu rokov sa stáva chytřejším a múdrejším.

Vrany hniezdiace v meste a pravidelné vdychovanie škodlivých výparov z priemyselných oblastí, rovnako ako jedenie zvyškov na skládkach sa zriedkavo môže pochváliť životnosťou dlhšou ako 10 rokov. Avšak v meste vtáky prakticky nemajú nepriateľov, preto za priaznivých podmienok môže vrana žiť až 30 rokov. V prírode žije asi 10-15 rokov. Zriedkavé jedinci žijú do 40 rokov, pretože vták musí každý deň sledovať svoje jedlo a je vystavený mnohým nebezpečenstvám vrátane útoku iných predátorov. Zlá zima a studená zima môžu spôsobiť smrť celého stáda.

Arabi veria, že vrana je nesmrteľný vták, Staroveké záznamy hovoria o jednotlivcoch, ktorí žili 300 rokov a viac, a ľudové príbehy hovoria, že vrana žije deväť ľudských životov. Ornitológovia s takýmito povestimi zaobchádzajú s veľkými pochybnosťami, sú si však istí, že ak sa vytvoria priaznivé podmienky pre vtáctvo v zajatí, môže to žiť už 70 rokov.

Čo rozlišuje vrana od vrany

Je to spoločné presvedčenie medzi ľuďmi, že vrana je muž, a vrana je samica toho istého druhu. Vrana a vrana sú v skutočnosti dva druhy korvídov, ktoré patria do tej istej rodiny. Takýto zmätok v ruštine sa objavil kvôli podobnej výslovnosti a pravopisu mien vtákov. Nie je zmätok v iných jazykoch. Napríklad v angličtine sa vrana nazýva "havran" a vrana znie ako "vrana". Ak cudzinci zamieňajú tieto dva vtáky, je to len kvôli podobnému vzhľadu.

To je zaujímavé! Na rozdiel od havranov sa havrani radšej usadia bližšie k ľuďom. Preto je pre nich jednoduchšie získať vlastné jedlo. V krajinách SNŠ je len šedá vrana, ktorá nie je ťažké odlíšiť podľa farby tela.

Čierna vrana, ktorá sa v skutočnosti môže mýliť ako vrana, žije hlavne v západnej Európe a vo východnej časti Eurázie. Dĺžka a telesná hmotnosť vtáka je výrazne nižšia ako vrana. Dospelí muži vážia nie viac ako 700 gramov a dĺžka tela nedosahuje 50 cm. Existujú rozdiely v detaile. V hniezde nie je žiadne perie na chrbte, a počas letu môžete vidieť, že chvost vtáka je hladko zaoblený, zatiaľ čo vo vreci má jasný klinovitý koniec.

Vrana sa zhromažďuje v skupinách, zatiaľ čo vrany sa združujú v pároch alebo jeden po druhom. Môžete rozlíšiť vtáky podľa ucha. Čaša vrana je hlboká a hrdelná, znie to ako "Kau!" Alebo "arra!" A vrana vydáva nosový zvuk, ako krátka "ka!". Medzi sebou, dva druhy nie sú spolu - často kŕdeľ vranov útočí na jednu vranu.

Distribučná oblasť

Hovor žije takmer na severnej pologuli., V Severnej Amerike sa nachádza z Aljašky do Mexika, v Európe v akejkoľvek krajine okrem Francúzska, ako aj v Ázii a severnej Afrike. Vták sa radšej usadil na pobrežiach mora, v púštiach alebo dokonca v horách. Najčastejšie sa však vrany nachádzajú v hustých storočných lesoch, väčšinou zo smreku. V zriedkavých prípadoch sa vták usadil v mestských parkoch a námestiach.

V severnej časti Eurasia žije vták takmer všade, s výnimkou Taimyr, Yamal a Gadyni, ako aj na ostrovoch v Severnom ľadovom oceáne. На юге граница гнездования проходит через Сирию, Ирак и Иран, Пакистан и северную Индию, Китай и Приморье России. В Европе ареал обитания птицы значительно изменился за последнее столетие. Ворон ушел из Западной и Центральной части, встречаясь там скорее в виде исключения. В Северной Америке птица также все реже появляется в центре континента, предпочитая селится на границе с Канодой, в Миннесоте, Висконсине, Мичигане и Мэне.

Raz havran bol rozšírený v Novej Anglicku, v Adirondack Mountains, Allegans a na pobreží Virginie a New Jersey, rovnako ako v oblasti Great Plains. Kvôli masovému vyhladzovaniu vlkov a bizónov padlých ľudí, z ktorých vták jedol, vrana opúšťala tieto krajiny. V porovnaní s inými korvídmi je vrana takmer nesúvisiaca s antropogénnou krajinou. Zriedka sa vyskytuje vo veľkých mestách, hoci v oblasti parku San Diego, Los Angeles, San Francisco a Riverside, ako aj v hlavnom meste Mongolska, Ulan Bator, sa objavujú hejne havranov.

V druhej polovici 20. storočia sa na severozápade Ruska pozorovali vrany, napríklad na predmestí Petrohradu, Moskve, Ľvove, Chicagu, Londýne a Berne. Dôvod, prečo sa hriech nemení pri ubytovaní, je spojený nielen s nadbytočnou úzkosťou, ktorá sa dáva vtákovi, ale s najväčšou pravdepodobnosťou pri absencii vhodných biotopov a prítomnosti konkurentov.

Ravenná dávka

Strava havranov je rôznorodá. Zo svojej podstaty sú predátori, ale mrkva zohráva kľúčovú úlohu pri kŕmení, a to hlavne pre také veľké zvieratá, ako sú jeleni a vlci. Po dlhú dobu je vták schopný kŕmiť mŕtve ryby, hlodavce a žaby. Hovorí je dokonale prispôsobený slabým kŕmnym oblastiam aje všetko, čo môže zachytiť alebo odhaliť. Pri hľadaní korisť sa dlho zdvihne vo vzduchu, čo nie je charakteristické pre korvety. Loví hlavne zver, nie väčší ako zajac, napríklad rôzne hlodavce, jašterice, hadi, vtáky.

Je hmyz, mäkkýše, červy, morské ježovky a škorpióny. Príležitostne môže zničiť niekoho iného hniezda, kompletné jedlo - semená, obilie, plody rastlín. Vrana sa často stáva príčinou poškodenia poľnohospodárskych plodín. Ďalším spôsobom kŕmenia je jesť v minulosti pokladaním vajec alebo mladých mláďat. V prípade potreby rastlina rastie na tom, čo zanechá. Stádo vranov sa nachádza v takmer každej veľkej skládke mesta.

Je to dôležité! S nadbytkom potravy hrivna skryje to, čo zostalo z jedla na odľahlom mieste alebo zdieľa s kŕdľom.

Počas lovu je vták veľmi trpezlivý a môže stráviť hodiny sledovaním lovu iného zvieraťa, aby zjedol zvyšky svojej koristi alebo sledoval a ukradol rezervy, ktoré urobil. S množstvom potravy sa môžu rôzni jedinci, ktorí žijú v blízkosti, špecializovať na rôzne druhy krmív.

Americkí biológovia v Oregone zaznamenali takýto obraz. Hniezdiace vtáky v susedstve boli rozdelené na tých, ktorí jedli rastlinné jedlá, tých, ktorí lovili gopherov a tých, ktorí zhromažďovali mrkvu. Konkurencia bola teda znížená na minimum, čo umožnilo, aby vtáky existovali bezpečne vedľa seba.

Reprodukcia a potomstvo

Raven sa považuje za monogamný, Vytvorené páry sú zachované mnoho rokov a niekedy aj na celý život. Je to spôsobené pripútaním vtáctva na územie a miesto hniezdenia. Biológovia majú známe prípady, kedy sa každý rok vrátili havrani na rovnaké miesto, aby zvýšili potomstvo. Vták sa zrelý v druhom roku svojho života. Páči sa radšej usadí vo vzdialenosti jeden až päť kilometrov od seba. Reprodukcia sa začala v zime, v druhej polovici februára však na juhu sa toto obdobie presúva na skorší dátum a na severe, naopak na neskoršie.

Napríklad v Pakistane sa vrany chovajú v decembri a na Sibíri alebo v horách Tibetu až v polovici apríla. Párovanie predchádza párenie hier. Muž pohupuje obtiažne manévrovanie vo vzduchu alebo chodí pred ženou s dôležitým pohľadom s vysokou hlavou, opuchnutým krkom a perfektným perím. Ak sa vyvinul pár vranov, "svadba" končí spoločným čistením peria.

Na vytváraní budúceho hniezdiska sa rovnako podieľajú ženy aj muži. Je usporiadaná na mieste, ktoré je pre nepriateľov neprístupné - v korune vysokého stromu, na skalnatú rímsu alebo člnovej stavbe. Hrubé vetvy stromov sú tkané do veľkého hniezda, potom sú položené menšie vetvy a zvnútra sú izolované vlnou, suchou trávou alebo látkou. Vtáky, ktoré žijú vedľa človeka, sa prispôsobili používaniu moderných materiálov ako hniezdo, sklenená vlna a plasty na stavbu hniezd.

Budovanie budúceho domu trvá 1-3 týždne. Dokončené hniezdo má priemer až 50-150 cm, hĺbku až 15 cm a výšku 20-60 cm. Vo väčšine prípadov tvoria dvaja alebo dokonca tri hniezda a používajú ich striedavo.

To je zaujímavé! Vrány sú schopné prispôsobiť hniezdo podstielky pod teplotou okolitého vzduchu, pričom na tento účel používajú chladenie alebo naopak vykurovacie materiály.

V priemere sa spojka skladá zo 4-6 vajec modravých zelených vajec so šedými alebo hnedými škvrnami, v zriedkavých prípadoch môže samica položiť jednu alebo sedem alebo osem vajec. Ich rozmery sú asi 50 x 34 mm. Inkubačná doba trvá od 20 do 25 dní. Celý čas samica inkubuje vajíčka bez extrémnej potreby bez toho, aby opustila hniezdo, a muž sa stará o jej výživu.

Vernosť voči havranom ich potomstva je veľa príkladov. Existujú prípady, kedy žena pokračuje vyliahnuť vajcia s výstrelom do tela alebo po strome, na ktorom bolo hniezdo rezané drevom. Prvý týždeň alebo dva týždne po vyliahnutí kurčiat sa samica neodstúpi od plodu, otepľuje a zachová nezrelých mladých. Po dosiahnutí 4-7 týždňov sa kurčatá začínajú naučiť lietať, ale nakoniec opúšťajú svoje rodné hniezdo až na konci ďalšej zimy.

Prirodzených nepriateľov

V meste majú havrani prakticky žiadne nepriateľov, s výnimkou mačiek alebo psov, ktoré ich lovia. V prírodnom prostredí sa tento zoznam výrazne zvyšuje. Všetci dravci, ako orli alebo jastrabia, sú považovaní za nepriateľov.

Pri hľadaní mŕtveho vrana sú nútené usadiť sa vedľa iného predátora - vlka, líška alebo dokonca medveďa. Ďalším najhorším nepriateľom vrana je sova. V noci, keď havran spí, môže zaútočiť na hniezda a ukradnúť mláďatá, alebo dokonca zabiť dospelého. Pre ochranu pred nepriateľmi sú vrany nútené zhromažďovať sa v kŕdľoch.

Stav obyvateľstva a druhov

V 19. storočí bol havran považovaný za symbol nešťastia a často spôsobil zničenie poľnohospodárskych plodín. Začali loviť vták pomocou jedovatých návnad, a preto sa jeho populácia drasticky znížila. V súčasnosti mnohé krajiny zachytili vranu pod ochranou. Z tohto dôvodu sa počet týchto vtákov v poslednom čase výrazne zvýšil, ale vrana je stále vzácnym vtákom.

Prirodzenou bariérou reprodukcie je stále nedostatok jedla počas zimy. Veľký význam pre zvyšovanie počtu obyvateľov preto ovplyvnil rozvoj cestovného ruchu. Napríklad v Alpách, vďaka zvyšku potravinového odpadu po turistoch, sa počet havranov výrazne zvýšil v polovici minulého storočia.

zoo-club-org