Hmyz

Najnebezpečnejší pavúk na svete (foto)

Zo všetkých obyvateľov zeme majú pavúky nezvyčajný, dokonca desivý vzhľad a môžu žiť v rôznych podmienkach: od púští až po tropické lesy.

Príroda má pavúky s veľkým počtom nohy, pomocou ktorých sa rýchlo pohybujú, majú schopnosť spájať pavučiny a niektoré z nich sú vybavené najsilnejším jedom, ktorý môže dokonca zabiť človeka. Predstavme si dnes 10 najžiadanejších pavúkov žijúcich na našej planéte a zistite, kde žije najviac jedovatý pavúk na svete.

Heirakantium

Heirakantium otvorí našu prvú desiatu, pretože si vybrala Južnú Afriku a niektoré časti Ázie. Tento nebezpečný pavúk sa nachádza v Európe.

Pavúk malého rozmeru, len 5-10 mm, má bledú farbu so žltým a niekedy béžovým odtieňom brucha.

Spider beats nie sú smrteľné, ale spôsobujú silnú bolesť v mieste uhryznutia, sčervenania a opuchu. Niekedy sa zbaviť bolesti stačí umývať uhryznutie studenou vodou.

Čínska tarantula

Obyvateľ v juhovýchodnej Ázii má toxický jed, ktorý môže imobilizovať a dokonca zabiť malého cicavca. Príbeh dokonca zaznamenal smrť dieťaťa z uhryznutia tejto veľkej tarantule.

Dospelí dosahujú pomerne veľké veľkosti s labkami až do 20 cm. Vedci vykonali experimenty na vytvorenie protilátky a zistili, že malá dávka jedu viedla k smrti väčšiny laboratórnych myší.

Birdie goliath

Vo veľkosti je najväčším pavúkom na svete. Jeho veľkosť a jedou umožňujú loviť ropuchy, žaby, niektoré druhy jašterice a niekedy aj malé hady sa stávajú jej obeťami.

Telo goliatskej tarantule, tak ako sa tento druh tiež nazýva, dosahuje 9 cm. V polovici dvadsiateho storočia bol exemplár zachytený v Južnej Amerike, jeho labky dosahovali 28 cm.

Tento jed nie je smrteľný pre ľudí, ale je vtáka vtáčíc Goliáš (Terafoza Blondi) iba v prípade extrémneho nebezpečenstva. Radšej žije vo vlhkých tropických oblastiach Brazílie, takže ju nemožno stretnúť v našich zemepisných šírkach.

Chilský pavúk pavúkov

Extrémne jedovatý pavúk, ktorého jed po poškrabaní spôsobuje nekrózu kože a podkožného tkaniva. Najnebezpečnejšia vec spočíva v tom, že uhryznutie je bezbolestné, podobne ako u ihly.

Tento nebezpečný článkonožca je pomerne malý, od 0,6 do 2 cm, charakterizuje to nie agresívne správanie, ale stretnutie s ním je nežiaduce.

Rôzne druhy žijú v miernom podnebí a dokonale sa prispôsobujú humánne modifikovanému prostrediu.

Britovia volajú tento typ pavúka "myši pavúky", mylne veriť, že oni, ako myši, môžu kopať diery v zemi.

Veľkosť Missuleni je od 1 do 3 cm, čo je dôvodom, prečo sa malé pavúky kŕmia hlavne hmyzom a chytia ich do zložitých pavučín.

Myší pavúk žije v Austrálii a s krásou svojho vzhľadu sa považuje za jednu z najodolnejších na svete. Uhryznutie vedie k bolesti, opuchu a vývoju rany v mieste uhryznutia. Preto, ak je skus lepšie hľadať kvalifikovanú pomoc.

Redspider Spider

Odborníci sa zhodli, že tento pavúk je jedným z najkrajších. Ale svojou krásou je to aj najnebezpečnejší predstaviteľ fauny.

Patrí do rodu pavúkov - tenet, ktorého vlasť je považovaná za Austráliu. Z Zeleného kontinentu sú usadení po celej planéte a nachádzajú sa v rôznych častiach planéty okrem Antarktídy.

Jed z najkrajšieho článkonožca je klasifikovaný ako neurotoxický, a keď je uhryznutý, dochádza k paralýze a potom, bez lekárskej starostlivosti, smrť.

Najviac jedovatý pavúk v Rusku karakurt obyčajne žije v stepi a pusté zóny. Názov je preložený ako "čierny červ", ale latinský názov zobrazuje hlavné morfologické znaky.

Muži sú výrazne menší ako ženy. Dospelé samice rastú na 2 cm. Najnebezpečnejšie ženy s červenými škvrnami na čiernom tele. Po uhryznutí prichádza ostrú bolesť, ktorá sa nakoniec rozšíri po celom tele.

Ale všimnite si, že karakurt útočí a kousne s uvoľnením jedu len v momente, keď sa cíti ohrozený.

Čierna vdova

Je ťažké nájsť na Zemi človeka, ktorý nepočul o najnebezpečnejšom pavúkovi - čiernej vdove. Jede spôsobuje vážne svalové kŕče, paralýzu a niekedy aj smrť.

Medzi týmito pavúkmi je sexuálny kanibalizmus bežný. Po párení je ženská jej partner. Všimnite si, že jed z tohto pavúka je niekoľkonásobne viac smrteľný ako jed jedovatý chrobák.

Čierna vdova sa ľahko vyznačuje charakteristickými červenými škvrnami vo forme presýpacích hodín na čiernom chrbte.

Sydney Atrax

Jeden z mála členov rodiny mighalomorphic pavúkov, ktorý môže spôsobiť veľké škody na ľudskom zdraví, a niekedy dokonca aj smrteľné.

Dospelí majú pomerne malú veľkosť, rastú od 2 do 5 cm, majú charakteristickú čiernu farbu s lesklou hlavou.

Oni žijú v Austrálii, ale poddruh Atrax robustus sa šíri po celom svete: od Nového Zélandu až po brehy Stredozemného mora.

Brazílsky pavúk bežec

Najviac jedovatý pavúk na planéte zvolil tropické lesy Južnej Ameriky na celý život. Ale často sa to dá nájsť v meste, kde bežca bežca je častým hosťom na predmestí Rio de Janeiro.

Najnebezpečnejší článkonožec vyrastie až na 15 cm kvôli chlpnım labkám, nikdy netkne web, ale neustále sa pohybuje, kvôli ktorému dostal takú nezvyčajnú prezývku.

Najsilnejší neurotoxín obsiahnutý v jede po prepustení do krvi vedie k celkovej svalovej paralýze a smrteľnému zaduseniu. Keď je potrebné uhryznúť, okamžite vyhľadať lekársku pomoc a zaviesť protijed.

záver

Takže ste sa dozvedeli, čo najviac jedovaté pavúky na svete. Tieto fenotypové článkonožce definujú zoologové do samostatnej triedy. Stretnutie s nimi vždy spôsobuje nejednoznačné pocity a emócie a niektorí ľudia majú vyvinutý strach z pavúkov - arachnofóbia. Nie je to prekvapujúce, pretože niektorí predstavitelia predstavujú pre človeka skutočné nebezpečenstvo a tí, ktorí nie sú nebezpeční, majú úžasný pohľad.

Vedci pre mnoho druhov vyvinuli protilátku, ale vybuchnú, že mnohé antidotá sú toxické aj pre ľudské telo.

Na našej planéte žijú stovky druhov pavúkov a niektoré z nich, dokonca aj jedovaté, sú dokonca držané ako domáce zvieratá. Ale stále je lepšie vyhýbať sa stretnutiu s týmito najnebezpečnejšími predstaviteľmi fauny Zeme.

Brazílsky pavúk

Tento reprezentant článkonožcov je na našej planéte najnebezpečnejší. Z tohto dôvodu dokonca vstúpil do Guinnessovej knihy rekordov. S ním začneme desať najnebezpečnejších pavúkov na svete.

Kde žije? Brazílsky putujúci pavúk je viditeľný v amerických trópoch alebo subtropoch. V tomto prípade existujú dve skupiny týchto zástupcov zvieracieho sveta. Prvým z nich je skákanie pavúkov. Takže sú povolaní podľa spôsobu obete. Títo pavúky doháňajú svojou korisťou trhanými skokmi.

Druhá skupina obsahuje premenlivé článkonožce. Tieto brazílske pavúky veľmi rýchlo honia svoju korisť. Zástupcovia druhej skupiny lovia v noci. Počas dňa sa schovávajú pod kamene alebo na miestach, kde sa nedajú vidieť. Takéto pavúky môžu žiť ako na zemi, tak aj na stromoch.

Prečo sa tieto článkonožce nazývajú putovanie? Faktom je, že brazílsky pavúk netváži web ako jeho príbuzní. Neustále mení svoje miesto pobytu a pohybuje sa hľadaním jedla.

Najnebezpečnejší pavúk na našej planéte dáva obyvateľom Južnej Ameriky veľa problémov. Toto jedovaté stvorenie vyliezlo do svojich domovov. Pobrežiaci brazília sa často nachádzajú v krabiciach s jedlom alebo v skrinkách s oblečením.

Aké sú najnebezpečnejšie pavúky našej planéty? Rozlišuje sa malou veľkosťou. Po celej dĺžke môže brazílsky pútnik vyrastať až na 10 cm, ale malá veľkosť nebráni tomu, aby boli tieto článkonožce najnebezpečnejšími pavúkmi na svete (pozri foto nižšie).

Sú to vynikajúci lovci, čo predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudí. Je potrebné povedať, že uhryznutie tohto článkonožca vedie k uduseniu, často končí smrťou. Dobrou správou je, že na to, aby sa zachránil ľudský život, existuje protijed, ktorá by mala byť zavedená len včas.

Samozrejme, zdraví dospelí sa nemôžu starať o svoje životy po tom, ako ich uhryzne najnebezpečnejší pavúk na našej planéte. Na svojom jedu môžu mať len silnú alergickú reakciu. Ale toxíny, ktoré vstúpili do tela dieťaťa alebo chorého človeka, môžu viesť k najviac smutnému výsledku.

Čo uprednostňuje jesť najnebezpečnejšieho pavúka našej planéty? Jeho obľúbeným nápojom sú banány. To je dôvod, prečo brazílski pútnici radšej šplhajú do škatúľ, v ktorých sú tieto voňavé ovocie uložené. Pre túto lásku sa tento zástupca článkonožcov často nazýva "banánovým pavúkom". Avšak hlavné jedlo pre neho samozrejme nie sú ovocím. Lovia najnebezpečnejšie pavúky na svete (pozri foto nižšie) pre hmyz.

Ich obeťami sú dokonca príbuzní iných druhov. Okrem toho brazílski pútnici napadajú vtáky a jašterice, ktoré sú oveľa väčšie ako oni.

Ľudia sú najnebezpečnejšie pavúky na svete, ktoré neútočia. Kousajú osobu len pre svoju vlastnú ochranu.

Pieskasť s šiestimi očami

Predstavitelia týchto článkonožcov pokračujú v desiatich najnebezpečnejších pavúkoch na svete. Jedná sa o malé osoby, ktoré dosahujú dĺžku 8-15 mm. Vonkajšie sa tieto pavúky pripájajú krabom. Takáto podobnosť im dáva relatívne veľké nohy ohnuté na kolenách, ktorých dĺžka dosahuje 50 mm. Pripomína krab a mierne sploštenú formu trupu článkonožca. Tento najnebezpečnejší pavúk (foto je znázornené nižšie) dostal svoje meno vďaka svojmu vnútornému odtieňu hnedej farby a prítomnosti šiestich očí.

Miestami pobytu piesočnatých šiestich očiek sú územia Južnej Afriky a krajiny Južnej Ameriky. V závislosti od ich biotopu majú tieto pavúky v slinách rôznu koncentráciu letálnych látok. Afričanmi sú teda obdarení viac bleskov a smrteľných jedov ako ich americkí príbuzní. Možno je to dôvodom pre klimatické vlastnosti púšte Namib.

Sandy šesť-eyed pavúk lovu pre malý hmyz. Jeho obeťami sú väčšie škorpióny. Pavúk čaká svoju korisť a pochováva sa v piesku. Maskovacie masky mu pomáhajú pri maskovaní. Piesok z piesku sa k nim prilepí, čo robí lovca úspešným sprisahancom.

Jed z tohto pavúka pôsobí na telo svojej obete nezvyčajným a jedinečným spôsobom. Doteraz neznámy vedecký toxín negatívne ovplyvňuje krvné cievy a ničí ich steny. Tento proces sa vyskytuje v dôsledku pomalej nekrózy. Krv obete je tiež nepriaznivo ovplyvnená. Začína aktívna deštrukcia červených krviniek. Jed z tohto článkonožca je teda veľmi účinnou vražednou zbraňou. Našťastie stretnutie šiestich pohľadov s mužom je veľmi zriedkavé. V dôsledku útoku tohto článkonožca došlo iba k dvom úmrtiam.

Pavúk z lieviku v Sydney

Tento reprezentatívny článkonožca má malú alebo strednú veľkosť. Bol správne zaradený do najvyšších línií zoznamu, z ktorého je vytvorená špička najnebezpečnejších pavúkov našej planéty. Faktom je, že jeho zhryznutie môže spôsobiť smrť.

Veľkosť ženského pavúka z lieviku Sydney je v rozmedzí od 1,5 do 3 cm. Muži sú zvyčajne o jeden centimeter menší. Farba trupu týchto pavúkov má béžovo-hnedé a niekedy aj čierne odtiene. Dve tmavé pozdĺžne pruhy umiestnené na chrbte pomáhajú rozoznať tieto článkonožce od ich príbuzných.

Miestom opísaného pavúka je Austrália. Najčastejšie sa nachádza na území štátu Nový Južný Wales. Tento zástupca zvieracieho sveta miluje žiť v lese, rovnako ako v oblasti ovládanej ľuďmi. Voronkoví pavúky často chodia na dvorku a niekedy sa môžu dostať do bazénov. Je nežiaduce stretávať sa s týmito článkonožcami, pretože s možnou hrozbou sa stávajú agresívnymi.

Sydney pavúk lieviku produkuje silný jed. Okrem toho je toxická látka produkovaná článkonožcami vo veľkých množstvách. Nebezpečenstvo pavúka je tiež obsiahnuté v jeho dlhých chelicerae. Jedná sa o zvláštne "tesáky", v ktorých sú jedovaté kanály umiestnené blízko samotného okraja. Stojí za to povedať, že podvodníci pavúka Sydney majú väčší rozmer ako tí hnedí had, čo je tiež veľmi nebezpečné pre ľudí.

Jed z austrálskeho článkonožca obsahuje vo svojom zložení zložku pôsobiacu na nervový systém obete. Ako sa dostať do ľudskej krvi, mení fungovanie všetkých systémov a orgánov. S uhryznutím samcov nie je vylúčená ani smrť. V roku 1981 vyvinuli vedci protilátku na odstránenie nebezpečenstva smrti pre ľudí. Od tejto chvíle neboli žiadne úmrtia z uhryznutia pavúka z lieviku v Sydney.

Červená späť

Na prvý pohľad je malý pavúk veľmi podobný čiernej vdove. Podobnosť s týmto článkonožcom mu dáva čiernu farbu, červený pásik na zadnej strane a červenoranžový vzor na bruchu, ako presýpacie hodiny. Avšak tento pavúk nie je čierna vdova, pretože jeho vlasťou je Austrália. Dnes sa tento článkonožca nachádza v krajinách ako Japonsko, Belgicko a Nový Zéland.

Jedovatosť červeného chrbta (predstaviteľ rodiny karakurtov) je nebezpečnejšia ako jed z najväčšieho chřestýška. V tomto ohľade môže uhryznutie malého pavúka spôsobiť vážne následky pre ľudí. Keď toxická látka vstupuje do krvného obehu, ľudia majú bolesť, svalové kŕče, nevoľnosť a potenie. Našťastie hlavným jedlom tohto pavúka je malý hmyz a niekedy aj jašterice. Ľudia, ktoré toto nebezpečné dieťa nevyhľadáva, v súvislosti s ktorými sa tieto stretnutia vyskytujú veľmi zriedkavo.

Okrasná Tarantula

Tieto vlasy a obrovské článkonožce patria do rodiny pavúkov vlčích. Okrasné tarantuly sa nachádzajú v krajinách juhovýchodnej Ázie. Ich zhryznutie je veľmi bolestivé a jed v ľudskom tele môže spôsobiť vážny edém.

Aké sú najnebezpečnejšie pavúky na desiatom mieste v prezentovanom hodnotení? Tieto článkonožce sa nazývajú zlaté alebo zlaté. Hovoríme o žltých pavúkoch Saki, ktorých bydlisko je prevažne Európa. Tento malý (až 1 cm dlhý) článkonožca vytvára prístrešok podobný vaku. Niekedy Saki sedia vo svojom dome. Uhryznutie týchto pavúkov je klinicky nebezpečné a spôsobuje rozsiahlu nekrózu tkaniva. Našťastie však zlaté Saki nie sú vôbec agresívne. Môžu napadnúť ľudí len vtedy, keď vznikne pocit nebezpečenstva.

Tabuľka: stručný popis ozbrojených pavúkov

Ozbrojený pavúk na banánovom liste. Foto: Fredrik Tegnér

Najprv medzi najnebezpečnejšími a jedovatými pavúkmi je brazílsky putujúci pavúk. Tiež sa nazýva banánový pavúk alebo ozbrojený pavúk. Dostalo sa jej meno kvôli spôsobu života - na rozdiel od veľkej väčšiny pavúkov, brazílsky nemá tkaninu z pavučiny, a vo všeobecnosti nemá trvalú "registráciu".

Jed z brazílskeho pavúka vedie k strate kontroly svalov, t.j. na ochrnutie a následne na udusenie. Zhryznutie spôsobuje silnú bolesť a zápal. V roku 2010 bol brazílsky putujúci pavúk uvedený v Guinnessovej knihe rekordov ako najviac jedovatý pavúk na Zemi.

Hlavnou hrozbou pre človeka je skutočnosť, že brazílsky putujúci pavúk miluje lezenie do domov, áut, tašiek, topánok. a veľmi veľké percento uhryznutí sa vyskytuje kvôli neopatrnosti a neopatrnosti ľudí.

Tabuľka: stručný popis Karakutra

Žena karakurt viet web. Foto: Walter P. Pfliegler

Stepa vdova alebo karakurt je malý jedovatý pavúk z rodu čiernych vdov. Hlavným rozlišovacím znakom tohto rodu je neúmerne malý cefalotorax a veľmi veľké brucho, zdobené červenými škvrnami s bielym okrajom. Jedovaté látky sú viac ako 15 krát nebezpečné ako jed z chrobákov a viac ako druhy Latrodectus mactans, a to aj od čiernych vdov, ktoré sú považované za najnebezpečnejšie pavúky v Severnej Amerike.

Vyslovuje sa sexuálny demorhizmus: samica je 3-4-krát väčšia ako samica. Po párení jej jej partnera, a preto dostala také ponuré meno. Po tom, čo ho čierna vdova uhryzla, hlavnou vecou je poskytnúť prvú pomoc včas, inak dôsledky budú hrozné. Smrť nastáva tretí deň v zriedkavých prípadoch.

Iba ženy sú nebezpečné. Muži v dôsledku malej veľkosti chelicery nie sú schopní uhryznúť cez ľudskú pokožku. Náchylnosť k toxínom sa líši u rôznych zvierat, najnebezpečnejších kousnutí pre kone, ťavy, dobytok, hlodavce a ľudí. Zvyšok zvierat, karakut jed, nepredstavuje vážne nebezpečenstvo.

zoo-club-org