Zver

Kde žijú a čo veľkolepé cutie - lemúri jedia

Pin
Send
Share
Send
Send


Galago - dieťa cicavca, patriace do poriadku primátov. Avšak to nie je veľmi podobné opiciam a lemúrovi: chvost sa podobá veveričke, zadné nohy sú silnejšie ako predné, papule ostré a uši sú ako lyžička. Najpozoruhodnejšie sú však oči galago: sú to jednoducho obrovské!

Obyva Galago v Afrike, má rád suché podnebie.

Funkcie správania

Zviera je nočné. Chytrým a tichým plaziť cez stromy, obrátil jemné uši do trubice, aby ich nezranil.

Galago rád spí v absolútnom tichu, a tak mu tlačí uši na hlavu, aby ho nič odvrátilo od pokoja. V neskorom popoludňajšom prebudení sa galago pozdvihnú na uši, počúvajúc nebezpečenstvo v okolí. Jeho uši sú schopné zachytiť zvuky vo veľmi dlhej vzdialenosti.

Galago radšej žije sám, ale niekedy žijú v malých skupinách, nie viac ako 10 jednotlivcom. Vynásobia sa 1 až 2 krát za rok. Cuby narodené na svete (zvyčajne sa narodia dvaja) žijú so svojou matkou až 3 mesiace.

Galagos sa živí malými stavovcami, vajcami vtákov, hmyzom a rastlinnými potravinami.

Crying galago

Počas nočného lovu s kŕdľom zvierat robia zúrivé zvuky, pripomínajúce plačúce dieťa. Preto bol prezývaný "Bush dieťa".

Malé, neškodné zviera vo voľnej prírode číhá veľa nebezpečenstiev. Hlavným z nich sú šimpanzy. Primáci zaútočia na galagu počas spánku, prenikajú ich špicatými palicami.

Lov malých zvierat a ľudí, najčastejšie za účelom predaja, pretože malé zviera s veľkými očami je dnes veľmi populárne na trhu s exotickými zvieratami. Bohužiaľ, počas prepravy zomrie veľa detí.

Ai-ai z Madagaskaru

Madagaskar mitt - zviera s veľkými očami a ušami - patrí tiež do radu primátov a je jediným druhom čeľade ryby.

Madagaskar mitt má malú veľkosť (36-44 cm), dlhý huňatý chvost, ktorý je o 15-20 cm väčší ako telo a tmavohnedý kabát. Hlava ah-ah je dostatočne veľká, má veľké plešaté uši.

Obrovské, neustále prekvapené oči, veľké predné zuby, mobilné uši obrovskej veľkosti a natiahnuté prsty na labkách a priniesli jej prezývku Ah-ah.

Ah-ay sa nachádza len na ostrove Madagaskar, v húštinách bambusu alebo hustých lesoch.

Madagaskarský nočný životný štýl

Ah-ah vedie nočný životný štýl a počas dňa spí v hniezde, ktoré stavia z palmových listov na vrchole stromu alebo v dutine.

Vzhľadom na tajomstvo tohto zvieraťa s veľkými očami sú fotografie s jeho obrazmi považované za vzácne.

Rooky miluje slávnosť na srdci bambusu alebo cukrovej trstiny, nebude odmietať ovocie a kokosové orechy, môže jesť nejaký druh hmyzu. Ah-ay - osamelé zviera. Zriedka môže žiť v páre (žena s mužom počas párenia alebo matka s dieťaťom).

Zaujímavé fakty o Madagaskare

Madagaskar kraj je jedným z najkrajších zvierat na planéte, tu sú niektoré fakty, ktoré potvrdzujú toto:

  • Počet týchto jedincov je veľmi malý, takže ah-ai sú uvedené v červenej knihe.
  • Predné zuby kužeľa rastú po celý život.
  • Zvieratá chodia veľmi pomaly, pretože na prstoch končatín sú veľmi dlhé nechty.
  • Stredný prst na predných labkách je dlhý a tenký, jeho koniec nie je pokrytý vlnou. Ai-ai ich dostane z chýb stromov a odhodí ich hrdlom.

  • Žena porodila potomstvo každé 2-3 roky.
  • Tehotenstvo trvá asi 170 dní, deti kŕmia materským mliekom až do 7-8 mesiacov a až do roka alebo dvoch sú okolo matky.
  • Predpokladaná dĺžka života je približne 30 rokov (v zoologickej záhrade).

Zviera s neobvykle veľkými očami

Zdá sa, že na otázku: "Aké zviera má veľké oči?" - odpoveď je jednoznačná - "Najväčšia". Ale všetko nie je tak jednoduché: najväčšie zviera na svete - modrá veľryba - nie je v žiadnom prípade šampiónom z hľadiska veľkosti očí.

Kolosálna chobotnice má najväčšie oči na svete. Hmotnosť jedného z jeho očí je 3 kg a priemer je 30 cm.

Avšak v Guinnessovej knihe rekordov sa zaznamenalo zviera, ktoré má najväčšie oči (vo vzťahu k veľkosti tela). Takéto rozmery by sa dali dosiahnuť, ak napríklad osoba mala oči veľkosti veľkého jablka!

Aký je názov veľkolepého zvieraťa, ktoré je tak známe? Jeho meno je filipínsky tarsier.

Toto zviera vyzerá ako karikatúra, inšpirujúca hrôza a úžas. Jeho veľkosť nepresahuje 10 centimetrov (bez chvosta), zatiaľ čo váži iba 120-160 g a oči môžu dosiahnuť 1,5 cm.

Špičaté uši zdobia veľkú okrúhlu hlavu, končatiny sú tenké a elegantné, červeno-hnedé vlasy.

Zviera žije na Filipínskych ostrovoch a konkrétnejšie na niektorých juhovýchodných ostrovoch filipínskeho súostrovia:

Dlhé uši môžu žiť na rôznych miestach:

  • v bambusových húštinách,
  • na korunách stromov,
  • v opustených predných záhradách,
  • v záhradách a plantážích.

Uprednostňuje usadenie sa v lesoch, kde je prístup k osobe obmedzený.

Nezvyčajné schopnosti

Úžasné zviera s veľkými očami má ešte množstvo mimoriadnych schopností:

  • Sú schopní otočiť hlavy o 180 stupňov vďaka špeciálnej štruktúre chrbtice.
  • Špičky prstov majú podložky, ktoré vám umožnia dlhodobo zostať na kmeňoch stromov a konárov.
  • Oči tarsiers sú usporiadané tak, že zviera perfektne vidí ako za súmraku, tak pri jasnom svetle.
  • Počas letu pri skákati (a môže mať dosah až do dvoch metrov), tarsier môže "riadiť" chvost, zabezpečiť presnosť pristátia.

Lemur Lory - pokojné zviera

Fat Lory je ďalšie zviera s veľkými očami. Lemur Lory, sediaci na pobočke, vyzerá ako nafúknutá guľa s veľkými očami. Chvost tohto zvieraťa nie je presnejšia, ale veľmi krátka, len pár centimetrov a pod kožušinou je úplne neviditeľná. Dĺžka tela chumáčovitého chmýříka môže byť od 20 do 40 cm a jeho hmotnosť nesmie byť väčšia ako 1,5 kg.

Nebezpečné domáce zviera s veľkými očami

Silné lories sa cítia skvele vo voľnej prírode av zajatí. Avšak skôr, ako dostanete toto očarujúce zviera s veľkými láskavými očami, mali by ste požiadať predávajúceho, aký typ vášho potencionálneho člena rodiny patrí.

Existuje päť typov tuku a jedna z nich - malá tučná lória - je jedovatá. Na ohybe dieťaťa sú žľazy, ktoré vylučujú látku, ktorá sa stáva jedovatým pri interakcii so slinami.

Malý tuk lory používa tento jed na ochranu mláďat pred nebezpečnými predátormi. Jednoducho olizuje kožušinu dieťaťa a stáva sa jedovatým.

Iné druhy hrubého hrudníka nepredstavujú nebezpečenstvo pre ľudí.

Starajte sa o svojho blížneho

Silná Lory - nezvyčajne pokojné zvieratá. Nikdy nesúvisia so svojimi rodinami, a keď sa stretnú, zaujmú zaujímavé "vítané" pózy alebo si navzájom štetú vlasy. Zvlášť pre tento proces, silná Lori nesie so sebou špeciálny nástroj - dlhý pazúr, ktorý rastie na ukazovák. Všetky ostatné pazúry tohto druhu sú krátke.

Lemur - popis, štruktúra, vlastnosti. Čo vyzerá lemúr?

V súčasnosti infraštruktúra lemur-like zahŕňa 101 druhov zvierat zoskupených do 5 rodín (podľa databázy globalspecies.org). Majú spoločné charakteristické črty, ale majú individuálne vlastnosti, ktoré sú vlastné každému druhu, líšia sa veľkosťou, farbou srsti, reprodukčným cyklom, návykmi a životným štýlom.

Lemury sú primáty priemernej veľkosti. Najmenší lemur je trpasličí myší lemur (latinský Microcebus myoxinus), ktorý ľahko zapadá do dlaní dospelého človeka. Jeho veľkosť je len 18-22 cm na dĺžku, berúc do úvahy chvost (dĺžka tela bez chvosta je 9-11 cm), a drvina váži asi 24-38 gramov (podľa niektorých zdrojov až do 50 g).

Foto: Bikeadventure

Kedysi na Madagaskare žili obrovské primáty. Tieto vyhynuté lemúry mali hmotnosť asi 200 kg a boli väčšie ako gorila muža! K dnešnému dňu najväčším lemúrom na svete je Indri (Babakoto) s krátkym chvostom (latin Indri indri): dĺžka jeho tela je 50-70 cm, dĺžka chvosta je 4-5 cm a telesná hmotnosť obzvlášť veľkých exemplárov dosahuje 6-7,5 kg.

Foto: Christophe Germain

Lemury majú husté, predĺžené telo a malú, zaoblenú alebo mierne sploštenú hlavu. Papuľa väčšiny zvierat pretiahnutá a špicatá ako líška. 4-5 skupín vibrizátorov, ktoré vykonávajú funkciu dotyku, sú na ňom zreteľne viditeľné.

Foto: Jiří Mařík

Oči lemura sú obrovské, tesne vysadené a často vyzerajú ako taniere. Ich výraz je zvyčajne krížom medzi úžasom a strachom. V nočných primátoch sú očné dráhy širšie ako v prípade primátov. Farba očí lemúrov je zvyčajne červeno-oranžová, žltohnedá alebo žltá, aj keď je lemúr modrooký, druhým názvom je čierny lemur Sclater.

Autorová fotografia: Gabriella Skollar

Lemurové zubové rady sa vyznačujú svojou charakteristickou štruktúrou: rezáky hornej čeľuste sú veľmi od seba vzdialené a spodné rezáky sú viditeľne blízko k špičkám a majú výrazný sklon smerom dopredu a tvoria akýsi "zubný hrebeň".

Foto: Armin Weigel

Autor fotografie: Vladimír Motyčka

Všetky lemúry majú uchopenie končatín, z ktorých každá má 5 prstov, zatiaľ čo palec na rukách a nohách je proti ostatným. Na všetkých prstoch rastú nechty, výnimkou je druhá špička nohy, vybavená dlhým pazúrkom, ktorý sa používa na hygienické účely, pre ktorý dostal meno "WC". Táto funkcia sa vzťahuje na všetky lemúry, s výnimkou madagaskarských rukavíc. Lemurs používajú ostré nechty na hygienické účely a česajú ich hustú kožušinu. A niektoré druhy lízajú a štetku si navzájom vlasy so svojimi zubami.

Foto: Alex Dunkel

Prevzaté zo stránky: musingsofajunglequeen.wordpress.com

Na rozdiel od ostatných lemúrov, na prstoch kĺbov Madagaskaru rastú drápy a len na palce zadných končatín sa nachádzajú nechty.

Foto: David Haring

Pozoruhodnou črtou týchto zvierat je ich luxusný, dlhý a zvyčajne hustý chvost, ktorého dĺžka sa niekedy rovná veľkosti tela a dokonca ju prekračuje. Chvost lemura hrá významnú úlohu v živote primátu: lemúri ju používajú na komunikatívnu komunikáciu a tiež s pomocou pomáhajú udržiavať rovnováhu, skákať z pobočky na pobočku, ako veveričky. A len indri krátkych chvostov, napriek svojim pôsobivým rozmerom, má najmenší chvost, ktorý sa rozrástol len o 3 až 5 cm dlhý.

Lemurova hrubá srsť môže mať najrôznejšiu farbu: niektoré druhy sú patróny šedo-hnedej farby, iné sú charakterizované jasnou čiernou a bielou, červeno-hnedou alebo červenou kožušinou. Mačací lemur má špeciálnu farbu - dlhý, zakrivený chvost je zdobený širokými čiernymi a bielymi pruhmi.

Autor fotografie: www.nathab.com

Kde žijú lemúri?

Pred miliónmi rokov predkovia moderných lemúrov žili na africkom kontinente, ale v dôsledku rozporu, ku ktorému došlo 165 miliónov rokov pred naším letopočtom. e. časť obyvateľstva bola izolovaná na ostrove Madagaskar a neďalekých ostrovoch, kde prežili zvieratá a vytvorili jedinečnú ostrovnú faunu.

Lemury sa dlho úspešne uchovávajú v zoologických záhradách po celom svete, kde sa primáty ľahko prispôsobujú životu vo voľbách a dobre sa reprodukujú. Ale v prírodných podmienkach lemúri žijú výhradne na ostrove Madagaskar a Komorských ostrovoch, ktoré sú jedinečnou zónou obsahujúcou zhluk mnohých endemických druhov rôznych zástupcov flóry a fauny.

Lemúri zvládli takmer všetky prírodné biotopy ostrova Madagaskar: rôzne druhy týchto primátov žijú v džungli tropického monzunového podnebia na východe ostrova, v lese severovýchodnej a južnej časti, v miernom morskom podnebí jeho centrálnych regiónov a vo vyprahnutých lesoch pri západnom pobreží.

Klasifikácia Lemur.

Taxonomická klasifikácia lemúrov ešte nebola definovaná a je diskutabilná. Existuje niekoľko klasifikácií, ktoré sú uvedené v nasledujúcej tabuľke.

Primát Lori, ktorý patrí aj do podriadenia opíc veveričky, sa často nazýva "lemur lori", aj keď je táto definícia nepresná. Napriek tomu, že konečná klasifikácia ešte nebola určená, väčšina vedcov je toho názoru, že tvaroformátory sú samostatné infračervené prvky, ktoré nesúvisia s infra-radmi lemúrov.

Lori. Foto: David Haring / Duke Lemur Center

Opis trpasličích lemúrov

Niektoré primitívne prvky sú zachované všetkými žijúcimi trpasličími lemúrmi, čo robí takých cicavcov jedným z najlepších živých dôkazov nášho pôvodu. Avšak takí obyvatelia trópov Madagaskaru sú dnes takmer úplne odlišní od všetkých známych a študovaných opíc.

vzhľad

Trpasličí lemúri sú zvieratá s dlhými chvostmi a charakteristickými, veľmi dobre vyvinutými, vypuklými očami., Hlava lemúra trpaslíka je skrátená, s guľatým tvarom. Zadné nohy sú o niečo dlhšie ako predné končatiny, ale všetky prsty takéhoto cicavca sú rovnako dobre vyvinuté, charakterizované prítomnosťou húževnatých a ostrých pazúrov. Stredne veľké uši, ktoré sú na vonkajšej strane riedke a veľmi tenké, početné chĺpky.

Kožušina malých zvierat je mäkká a v niektorých oblastiach s výraznou silkosťou. Na chrbte sú vlasy zvlnené a skôr jemné. Trpasličí lemúri obývajúci tropické lesné zóny Madagaskaru sa vyznačujú svojimi červenkastými vlasmi s hnedastým odtieňom. Všetky zvieratá žijúce v suchých lesoch západného Madagaskaru majú v zadnej časti prevažne sivú kožušinu.

To je zaujímavé! Najmenej dnes sú myši trpasličí lemúri a priemerná hmotnosť dospelého tohto druhu je len o 28-30 gramov.

Primárna farba očí závisí priamo od druhu, ale najčastejšie cicavec má oranžovo-červené alebo hnedožlté oči. Medzi tridsiatimi druhmi sú najslávnejšie lemury myší, pretože dnes sú tieto zvieratá najčastejšie zakúpené znalcami exotických zvierat ako domáce zvieratá.

Charakter a spôsob života

Všetci členovia rodiny Trpasličí lemúri patria k nočným zvieratám, ktoré sú aktívne len s nástupom temného dňa, a preto sú spôsobené veľké oči, ktoré dobre vidia v noci vďaka špeciálnym odrazom kryštálov. V priebehu dňa spávajú takí cicavci spať, charakteristicky sa naklonení do lopty. Na spánok alebo odpočinok sa používajú väčšinou dutiny stromov a pohodlné hniezda s trávou, malými konármi a listami.

V zoologických parkoch sú trpaslíkové lemúry spolu s ostatnými nočnými zvieratami uchovávané v špeciálnych podmienkach alebo v halách s názvom "Nočné primáty". Počas dňa je v takýchto miestnostiach umelo udržiavaná dostatočná tma, ktorá umožňuje každému nočnému zvieratám cítiť sa pohodlne a udržiavať prirodzenú, prirodzenú aktivitu. V noci, naopak, sa rozsvieti svetlo, takže lemúri idú spať.

Všetci predstavitelia pomerne veľkej rodiny môžu byť zaslúžene kategorizovaní ako jedinečné zvieratá medzi známymi primátmi., Toto stanovisko sa ľahko vysvetľuje schopnosťou zvierat stráviť dlhú dobu v stave torópy alebo anabiózy.

Počas tohto obdobia dochádza k spomaleniu metabolizmu a výraznému poklesu telesnej teploty, vďaka ktorému zviera šetrí veľké množstvo energie. Nikto-hibernáci vidlicovitý lemúri hnízdí v dutinách stromov, ale spia a odpočívajú výhradne v charakteristickom sedení, s hlavami medzi prednými končatinami.

To je zaujímavé! Lemurov hlasový rozsah je reprezentovaný rôznymi zvukmi, ktorými môžu takýto primáti navzájom komunikovať a niektoré zvuky sa môžu šíriť na ultrazvukovej úrovni.

S nástupom teplej sezóny, v štádiu prípravy na spadnutie do "hibernácie" trpaslíci lemúri začnú aktívne kŕmenie, čo zvyšuje hmotnosť zvieraťa o niekoľko krát. Tukové zásoby sa hromadia na chvostovej báze, po ktorej lemur postupne spotrebuje organizmus počas anabiózy. V prírodných podmienkach trpaslíci lemúri uprednostňujú zostať sám alebo môžu byť kombinovaní v pároch. Ľahko sa pohybujú skokom alebo joggingom po pobočkách v korunách stromov, pričom na tento účel používajú všetky štyri končatiny.

Koľko lemúrov žije

Medzi lemury sú rozdiely v celkovej dĺžke života. Napríklad lekvé myši Cockerel žijú v prírode asi dvadsať rokov a zástupcovia druhu Grey Mouse lemur žijú v zajatí a žijú do pätnástich rokov alebo dokonca trochu viac.

Druhy lemúr trpaslíkov

На сегодняшний день семейство Карликовые лемуры включает в себя пять родов, а также представлено тремя десятками видов, среди которых наиболее распространены следующие:

  • Толстохвостые карликовые лемуры (Сhеirоgаlеus mеdius) — имеют длину тела в пределах 6,0-6,1 см при длине хвоста 13,5-13,6 см и массе тела 30,5-30,6 г,
  • Большие карликовые лемуры (Сhеirоgаlеus mаjоr) — характеризуются достаточно коротким хвостом, с заметным утолщением у основания,
  • Мышиные лемуры Кокерела (Мirzа соquereli) — отличаются длиной тела с головой в пределах 18-20 см при хвосте не более 32-33 см и максимальной массе тела – 280-300 г,
  • Карликовые мышиные лемуры (Мiсrocebus myохinus) patria medzi najmenšie primáty s hmotnosťou 43-55 g s dĺžkou 20-22 cm,
  • Šedá myš Lemurs (Microsebus murinus) - jeden z najväčších predstaviteľov rodu s hmotnosťou v rozmedzí 58-67 g,
  • Červená myš Lemurs (Microsebus rufus) - charakterizovaná hmotnosťou asi 50 g s dĺžkou tela v rozmedzí od 12,0 do 12,5 cm a chvostom 11,0 až 11,5 cm,
  • Bertha Mouse Lemurs (Microsebus berthae) - endemika ostrovného štátu Madagaskar je v súčasnosti najmenšími známymi primátmi známymi vedou s dĺžkou tela 9,0-9,5 cm a hmotnosťou dospelých na úrovni 24-37 g,
  • Vlasy Lemurs (Allobusbus triosotis) - majú dĺžku až 28-30 cm s priemernou hmotnosťou nie vyššou ako 80-100 g,
  • Vidlice Lemurs (Ranner húsenica) - majú dĺžku tela 25-27 cm a chvostovú časť v úrovni 30-38 cm.

To je zaujímavé! V roku 2012 sa vo východnej časti lesa Sahafina, nachádzajúceho sa 50 km od územia národného parku Mantadia, objavil nový druh - myš lemur Herpa alebo Microcebus gerpi.

Existuje šesť druhov rodu Cheirógaleus alebo Rat Lemurs a rodu Micracebus alebo myší lemúrov sú reprezentované dvoma desiatkami rôznych druhov. Najmenší je dnes považovaný za rod Mirza.

Distribučná oblasť

Sheirogaleus medius sú bežné v západnej a južnej časti Madagaskaru, kde žijú suché a vlhké listnaté tropické lesy, pričom uprednostňujú nižšiu vrstvu vegetácie. Druh Shearoagalos májór žije v lesných a zalesnených suchých oblastiach na východe a severne od Madagaskaru a niekedy sa nachádza v západnej časti centrálnej časti Madagaskaru.

Vlčiaci lemur (Sheirogaleus cróssleeyi) obývajú severné a východné lesy Madagaskaru a trpasličí lemúri Sibri (Sheiroogaleus sibrayeei) sú bežní len na východe ostrovného štátu. Predstavitelia druhu Mirza soquereli si vybrali suché lesy západného Madagaskaru. Objavil Kappeler iba v roku 2005, Veľká severná myš Lemur je zviera obyčajné na severe Madagaskaru.

Microcebus myochoinus je obyvateľom suchých zmiešaných a listnatých lesov ostrovného štátu a prírodného parku Kirindi a sekundárne biotopy druhu Michael rubus sú sekundárne a primárne lesy, vrátane lesných pásov v pobrežných tropických oblastiach av oblastiach sekundárnych bambusových lesov.

Diéta trpasličích lemúrov

Takmer všestranní členovia rodiny trpasličích lemúrov používajú v potravinách nielen ovocie a kôru, ale aj kvety a nektár, ktoré sú aktívnymi opeľovačmi mnohých rastlín. Niektoré druhy sa vyznačujú krátkym zostupom na zem, čo im umožňuje loviť všetky druhy hmyzu, rovnako ako pomerne malé zvieratá, vrátane pavúkov a malých vtákov, žaby a chameleóny.

To je zaujímavé! Množstvo vegetácie nie je vždy dostatočné na to, aby zvieratá kŕmili, a preto doplňujú svoju silu, lemúri používajú dlhší odpočinok alebo spomaľujú fyzickú aktivitu.

Mimochodom, cicavce primáti sa často dopúšťajú olizovaním miazgu rôznych rastlín s ich relatívne dlhým jazykom. Zuby trpasličích lemúrov majú špeciálnu štruktúru, preto sú dokonale prispôsobené na ľahké rezanie drevnej kôry, čo stimuluje aktívny odtok rastlinných výživných štiav.

Reprodukcia a potomstvo

Aktívna rutina v rôznych druhoch zástupcov rodiny Dwarf Lemur je prísne obmedzená na určitý typ sezóny a párenie správania väčšiny týchto cicavcov primátov je reprezentované hlasnými výkrikmi a dotýka sa ich partnerov. Napríklad chovateľská sezóna trpasličí lemúru je október. Vzťahy v rodine môžu byť buď monogamné alebo polygamné., Žena produkuje rodiča ročne, ale celková dĺžka tehotenstva medzi zástupcami rôznych druhov sa značne líši.

Počas približne dvoch mesiacov tehotenstva ženu vznikli dve alebo tri pomerne dobre rozvinuté mláďatá. Tehotenstvo veľkých trpasličích lemúr trvá o niečo viac ako dva mesiace a potomkovia narodení na svete kŕmia materským mliekom počas 45-60 dní. Druh Mirza soquereli nesie svoje mladé asi tri mesiace, po ktorom sa narodí jeden až štyri mladí. Hmotnosť novorodenca pygmy lemur je len 3,0 - 5,0 gramov. Batoľatá sa narodili úplne slepé, ale veľmi rýchlo otvorili oči.

Po narodení mláďatá visia na bruchu svojej matky a priľnú k ženským končatám, ale dospelí sú schopní nosiť svoje potomky v ústach. Najčastejšie vo veku jedného mesiaca mladý trpaslík lemur môže ľahko a rýchlo vyliezť rastliny alebo stromy, ale najprv neúnavne sledujú svoju matku.

Je to dôležité! Akonáhle je cicavec odstavený z dojčenia, okamžite sa stáva úplne nezávislým.

Primátne cicavce dosiahnu sexuálnu zrelosť za jeden a pol alebo dva roky, ale aj v tomto veku si zviera udržiava úzky kontakt so svojím rodičom, takže matka je známa svojimi hlasnými výkrikmi. Počas obdobia sezónneho rozmnožovania je druhová príslušnosť ľahko určená hlasovými údajmi partnerov, čo účinne zabraňuje procesu hybridizácie medzi rôznymi druhmi s významnou vonkajšou podobnosťou.

Prirodzených nepriateľov

Dokonca aj napriek všetkej ich dostatočnej prirodzenej agility a tráveniu väčšiny času pod ochranou koruny stromov, členovia rodiny trpasličích lemúrov sa často stávajú ľahkou korisťou pre množstvo predátorov.

Hlavnými nepriateľmi týchto lemúrov v prirodzenom prirodzenom prostredí sú madagaskarská sova a sovy pavúkovité, veľké jestřáby a cibule, niektoré hady vrátane stromov.

Niektorí draví cicavci môžu tiež loviť trpasličí lemúrov, vrátane úzkopásmového a kruhovitého Munga, ako aj fosí, ktoré sú typickými endemickými predstaviteľmi patriacimi do čeľade Madagaskaru. Často sú členovia rodiny trpasličích lemúr napadnutí mongoózami alebo dospelými domácimi psami veľkých plemien.

Podľa štatistík každý rok zomrie asi 25% lemúrov myší v dôsledku útokov rôznych predátorských zvierat. Avšak v súlade s dlhodobými pozorovaniami sa dokonca výrazné straty vo všeobecnej populácii môžu veľmi rýchlo zotaviť kvôli aktívnemu procesu reprodukcie takýchto cicavcov primátov.

Stav obyvateľstva a druhov

K dnešnému dňu boli úplne všetky druhy lemúrov priradené stav ochrany a mnohé z týchto vzácnych primátov sa pripísali ohrozeným druhom. Predstavitelia niektorých druhov, najmä Lemurs ušatý, sú v súčasnosti považované za ohrozené druhy.

Je to spôsobené aktívnym zaznamenávaním prírodných lesov a hromadným zničením dospelých na účely potra- viny, ako aj chytaním ďalšieho predaja ako obľúbeného a exotického domáceho miláčika. Ľudia sú priťahovaní k malej veľkosti zvieraťa a jeho výrazným očkám, ale keď sú držané v zajatí, také primáty musia zabezpečiť podmienky čo najbližšie k prírodnému prostrediu.

Ako spí lemúr?

Twilight druhy lemúrov kŕmia v noci, a spať počas dňa medzi listami alebo vo svojich prístrešiach, stočený do gule. Často 10-15 ľudí spia v dutinách stromu naraz. Niektoré lemúry (napr. Indri alebo Verro Sifaka) chcú spať priamo na vetve, pevne ju zapchajú s ramenami predných končatín a chodidiel, hlavou medzi kolenami a ocasom obaleným okolo tela.

Čo lemúri jedia?

Lemur je primárne bylinožravé zviera, ale jedlo závisí od typu primátu. Väčšina stravy zvierat sa skladá zo stromových listov a zrelého ovocia, ako sú figy a banány, ako aj kvety, mladé výhonky, semená a kôra stromov. Zlatý lemur a veľký lemur z bambusu sa živia listami a výhonkami obrie bambusu. Hoci je potrebné poznamenať, že buničina, listy a mladé bambusové výhonky sú konzumované niektorými inými druhmi týchto zvierat, napríklad krehké lemúri, ktorí mimochodom kŕmia iba touto rastlinou. Cat lemurs veľmi milujú plody indického tamarinda (tamarind). Indri a Sifak uprednostňujú len zeleninové jedlá. Madagaskarské rukavice konzumujú larvy a ovocie hmyzu (mango, kokosový orech). V strave trpasličích lemúrov zohráva hlavnú úlohu nektár, živica, peľ a rastlinná šťava, ale tiež sa živia malým hmyzom, ich larvami a sekrétmi. Ale hmyz a bezstavovci sú druhoradé pre mnohé druhy lemúrov.

Z hmyzu zvieratá lovia hlavne chrobáky, rovnako ako jesť mantis, nočné motýle, lucerny, cvrčky, pavúky, šváby. Niektoré druhy, ako je šedý lemur myši, jesť malé stavovce: žaby žaby a chameleóny. Cikerel trpasličí lemur zahŕňa aj malé vtáky a ich vajcia. A zástupcovia rodiny indriyevy okrem rastlinných potravín, jedia na zemi, neutralizujú toxické látky rastlín.

Lemuristi kompenzujú svoju veľmi výživnú stravu s dlhými dobami odpočinku. Avšak tieto primáty sú všestranné av zoologických záhradách sa rýchlo zvyknú na stravu. Chytí jedlo so svojimi zubami, vezmú predné labky a dajú si ich do úst.

Autorová fotografia: Arun Kumar Anantha Kumar

Reprodukcia lemúrov.

Gon u každého druhu lemúrov je načasovaný do určitej sezóny. Napríklad, kŕčovitá sezóna trpasličích lemúr trvá od decembra do mája, indrie lemurs chová na jar, lepšie múry od mája do augusta. Malé druhy lemúrov dosiahnu sexuálnu zrelosť vo veku 1,5 roka a indri ženy vyrastie iba 4-5 rokov. Spárovanie väčšiny lemúrov spočíva v silných výkrikoch a dotýkaní sa partnera.

Zástupcovia rodiny indriyevy tvoria silné monogamné páry a iba v prípade smrti mužského pohlavia nájde ženu iného partnera. V iných rodinách sú rodové vzťahy monogamné a polygamické.

Typicky, samice lemúrov produkujú potomstvo raz ročne, iba madagaskarské rukavice sa veľmi rozmnožujú a rodí raz každé 2-3 roky. Trvanie gravidity sa veľmi líši medzi rôznymi druhmi lemúrov a pohybuje sa v priemere od 2 mesiacov (u najmenších druhov) po 5-6 mesiacov (u veľkých druhov). Zvyčajne sa narodia 1 - 2 deti a iba vetvičky Lemurs sú schopné produkovať potomstvo v počte až 4 - 6 detí. Lemurské mláďatá sa narodia slepí, ale druhý deň otvoria oči.

Foto: Christa Klein

Hmotnosť novorodených trpaslíkov je len 3-5 gramov, u väčších druhov sa hmotnosť mláďat pri narodení pohybuje od 80 do 120 gramov. Sotva sa narodia na svete, malé lesklé lemury visia na matčine brucho, držia sa pri kože s húževnatými končatinami, alebo žena ju môže nosiť v ústach. Cuby lemúrov myši strávia prvé 2-3 týždne v hniezdach alebo dutinách stromov. Kocky mačiacich a obyčajných lemúrov sa pohybujú do zadnej časti matky, ktorá ich nosí na seba. Ostatné druhy (napríklad varenie) nechodia na zadnú časť matky, ale sú v hniezde pod dohľadom otca. V niektorých druhoch dvojmesačné deti už robia krátky výlet z hniezda a vrátia sa k matke len na to, aby jedla a spala. Podávanie mlieka trvá až 4-5 mesiacov, potom je mladý lemúr odstavený a stáva sa nezávislým.

Prevzaté z lokality: goodnewsanimal.ru

Nepriatelia lemúrov v prírode.

Napriek dostatočnej agilite a skutočnosti, že väčšina lemúr strávi v korunách stromov, často sa stávajú korisťou predátorov. Hlavnými nepriateľmi lemúrov v ich prirodzenom prostredí sú sovy (Madagaskar sova a sova), jastrab, cibet, hady, napríklad madagaskarský strom. Lemury a mäsožravé cicavce, ako napríklad mongo s kruhovitým a úzkym pásom, ako aj foss, endemí členovia rodiny Madagaskaru civet, lov lemúrov a domácich psov a mongoóz často ich napadajú. Podľa štatistík zomiera každý rok približne 25% lemúrov myší z útokov predátorov (okrem iných druhov je toto číslo nižšie), hoci takéto straty obyvateľstva sa veľmi rýchlo zotavia z dôvodu rýchlej reprodukcie týchto primátov.

Bezpečnostný stav lemúrov.

V súčasnej dobe sú všetky lemúry chránené, väčšina z nich sa považuje za ohrozené druhy. Niektoré druhy, obzvlášť severný lemur s jemnou chvostou, sú zahrnuté v zozname 25 najzraniteľnejších primátov. Určité druhy lemurovitých druhov sú vyhladzované na komerčné účely, iné trpia v dôsledku intenzívneho odlesňovania tropických lesov.

Lemur doma: údržba a starostlivosť.

Lemúri sú dosť ľahko krotiť, nie sú agresívni a poslušní, a preto sa často stávajú miláčikmi milovníkov exotických zvierat. Aby lemur cítil v zajatí (v byte alebo v dome) čo najpohodlnejšie, musí poskytnúť správnu starostlivosť. Skôr než začnete lemúru, mali by ste určite študovať informácie o tom, ako sa správne starať o toto zviera a ako ho kŕmiť.

Klietka alebo terárium pre lemúr by mala byť priestranná, pretože v novom byte budete musieť umiestniť pobočky stromov alebo dokonca zavesiť umelé kožušiny, na ktorých zviera bude rád stúpať. Spodná časť klietky alebo terária by mala byť naplnená pilinami, ktoré je potrebné pravidelne nahradiť, pretože nebude možné zvyknúť na lemúru na podnos a pri absencii pravidelného čistenia v obydlí z klietky az vlastného zvieraťa bude cítiť nepríjemné. V dome lemura sa dá vytvoriť nejaká podoba samostatnej "spálne" vo forme krabice lemovanej dobre vyschnutým seno alebo prírodnou vlnou - na tomto mieste zviera odpočíva a môže sa skryť, ak chce byť samo. V obydlí lemura musí byť nádoba s pitnou vodou. Napriek hustým kožušinám lemúri sú teplomilné a vôbec netolerujú kontúry: dbajte na to, keď si vyberiete miesto na inštaláciu domáceho domu.

Fotografie autora: SHLANGO

Čo kŕmiť domáci lemur?

Lemúri zvyčajne zostávajú z večera a celú noc bdieť, takže by ste ho mali kŕmiť v tejto dobe. Nebojte sa, keď popoludnie zviera odmieta jesť, a najmä nesnažte sa ho nútiť kŕmiť. Výživa Lemur môže obsahovať veľmi rozmanité produkty živočíšneho a rastlinného pôvodu. Tu je návod, ako môžete krmivo lemur doma:

  • varená repa a zemiaky
  • biela kapusta a karfiol,
  • šalát a šťuka,
  • uhorky, okrúhlice, mrkva, reďkovky,
  • rôzne druhy ovocia vrátane citrusov,
  • obilnín bez prídavku oleja,
  • tvaroh a tvrdé varené alebo surové vajcia,
  • varené mäso a ryby (nie kosti),
  • chlieb (a biele a čierne),
  • mlieko a dokonca aj kefír (občas a v malom množstve).

Lemury sú veľké sladké prsty, preto stravu možno doplniť vareným sušeným ovocím, orechmi a medom, ktorý sa rozpustí v miske s pitnou vodou. Lemúri s chuťou jedia všetky druhy živých tvorov: cvrčci, šváby, červi z jedál a tiež sa nevzdajú novorodencov. Takéto pochúťky je možné zakúpiť v obchodoch s domácimi zvieratami.

Foto: KimK

Lemur kompatibilita s inými domácimi zvieratami.

Lemur je úplne nekonfliktné zviera a je veľmi ľahké sa s ním stretnúť s mačkami, psami a inými domácimi obyvateľmi. Na rozdiel od ostatných primátov, lemúri nič nerozmazávajú, nemusia hltať a neruší sa, ak sú mimo ich domu. Jediný problém môže vzniknúť pri záclonách a okenných odkvapkávach: lemúri - milovníci vyliezú do veľkej výšky pomocou húževnatých prstov a sledujú odtiaľ to, čo sa deje.

S riadnou starostlivosťou v zajatí môže lemur žiť asi 20 rokov, poteší majiteľov svoje zaujímavé správanie a nezvyčajný vzhľad.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org