Vtáctvo

Šedý žeriav: Fotografie, funkcie pre životný štýl

Pin
Send
Share
Send
Send


Veľký žeriav, ktorý sa vyznačuje spoločnou šedou farbou, dlhým krkom a labkami, čiernou hlavou s červenou korunou a belavými líškami. Neexistuje sexuálny dimorfizmus. Mladí majú hnedasté perie.

nátierka, Sťahovavý vták, 2 poddruhy nájdené v Eurasii. Európsky priestor sa nachádza v centrálnej a severnej časti západnej hranice a prechádza územím Dánska a Nórska. Zimuje sa na Iberskom polostrove, ako aj v severnej a východnej Afrike. V Taliansku je to bežné ako sťahovavý druh, oveľa menšie množstvo jedincov tu zimuje a len v určitých oblastiach. Od začiatku XX storočia prestala hniezdiť v oblasti Benátok.

habitat, Uprednostňuje otvorené priestranstvá: trávnaté a horské močiare, zalesnené oblasti močiarov. Počas zimovania šedého žeriavu je možné pozorovať pozdĺž brehov lagún, riek, polí, stepi.

biológie, Pre hniezdo sa vyberie suché miesto v zaplavených miestach, na ostrove alebo na brehoch. Od konca marca do júna sa zvyčajne nachádzajú 2 červenkasté alebo nazelenalé s hnedými škvrnami vajcia, ktoré sa starajú o obidvach rodičov o 28-31 dní. Mladí sa lietajú vo veku 65-70 dní. Jeden mláďatok za rok. Šedý žeriav je opatrný a nevedomý vták, väčšinou strávený na zemi, na ktorom sa pohybuje pomaly a elegantne. Let je silný, krídla plávajú pomerne pomaly. Diéta je rôznorodá, zahŕňa všetky druhy zvierat, ale je založená na rastlinných potravinách.

Zaujímavá skutočnosť, Počas sezónnych migrácií sa zjednocujú v početných kŕdľoch, ktoré sa lejú v lete s klinom. Hlasné výkriky, najčastejšie vysielané v lete, pripomínajú zvuk trúby.

Príbuzné druhy. Crane demois (Anthropoides virgo) môžu byť rozpoznané zväzkami bieleho peria po stranách hlavy a čiernym spodným telom. Hniezdi v stepiách ázijského kontinentu, jeho vzhľad v Taliansku je náhodný. (V stepnej zóne Ruska je na niektorých miestach dosť bežná).

habitat

Šedé žeriavy hniezdi v západnej a severnej Európe, na mnohých územiach Ruska (až do povodí Kolyma a Transbaikalia), v Číne av severnom Mongolsku. V Altai, v Tibete a v Turecku ich nie je veľa pozorované. V zime sa žeriavy, ako väčšina vtákov, zvyčajne migrujú na juh: do východnej a severnej Afriky, do Španielska, do Francúzska, na Blízky východ, do Indie a do Číny (juh a východ).

Ich miesta hniezdenia: v bažinatých oblastiach av záplavových oblastiach riek (bažinatých). V prípade nedostatku mokradí sa môžu usadiť v blízkosti poľnohospodárskej pôdy. Žeriavy zvyčajne vyberajú viac vyvýšené miesta na zimovanie, skôr husto pokryté travinnou vegetáciou.

rozmnožovanie

Šedý žeriav - monogamný vták. Zachováva jej pár na celý život. Iba ak žena alebo muž zomrie, potom prežilý vták nájde ďalšieho spoločníka života. A ďalší pár sa dá vytvoriť v prípade neúspešných dlhých pokusov mať potomkov.

Od apríla do júla trvá plemenárska sezóna. Spravidla sa vytvorí pár pred letom na miesto budúceho hniezdenia. Po príchode na scénu si žena a muž zaistia najoriginálnejšie rituálne tance. Predstavujú skákanie, pokrčia krídla a dôležitú chôdzu.

Nad alebo blízko vody sa vyberá pozemok (pomerne suchý), nevyhnutne medzi hustou vegetáciou (húštiny trstiny atď.). Toto je miesto pre hniezdo. Samci a samica oznamujú výber vhodného miesta s odpudivým hlasom. Tak označujú svoje územie.

Samotné hniezdo je veľké (priemer viac ako 1 m). Je vyrobená z najrôznejších materiálov. Zvyčajne sú 2 samice vajcia položené. Doba inkubácie trvá až 31 dní. Obe samce a samice vajíčok. Krátko po narodení môžu kurčatá opustiť rodičovské hniezdo. Ich úplné perie príde asi za 70 dní.

Životný štýl, funkcie

Šedý žeriav, ako je uvedené vyššie, pri príchode do domu začína tancovať zvláštnym spôsobom. Robí to buď sám, alebo v stádach. Počas tohto obdobia sú vtáky veľmi opatrní, takže to všetko možno pozorovať len zďaleka. Žeriavy na miestach hniezdenia sa zvyčajne nikdy nevytvárajú hromadné zhluky, to znamená, že hviezdy sú od seba vzdialené.

Hniezda žien a mužov sa stavia veľmi rýchlo a nedbanlivo. V dôsledku toho je to len banda palivového dreva odobratá z blízkych oblastí. Vnútri hniezda je podnos lemovaný suchou trávou. Staršie vtáky spravidla zaberajú svoje hniezda (minulý rok). Takéto hniezdo môže slúžiť pár rokov na niekoľko žeriavov, vtáky to len trochu aktualizujú každý rok.

Distribúcia žeriavov v Rusku

Šedý žeriav v Rusku predstavujú dva poddruhy - západné a východné. Odlišne sa navzájom líšia. Hranice ich distribúcie, ako aj ich subšpecifická nezávislosť sa na dnešnom území skúma pomerne zle. Približne môžeme povedať, že hranica, ktorá oddeľuje tieto dva poddruhy, sa rozprestiera pozdĺž Uralského pásma. Západný poddruh žije v európskom Rusku a východnej v Ázii.

Navyše je známe, že na zimovanie šedý žeriav z európskej časti krajiny letí do Afriky (Maroko, Egypt atď.) A z východnej časti (žije hlavne na Sibíri) na sever od Indie alebo do Číny. Nevýznamná časť šedých žeriavov prežiaruje v Zakaukazsku.

Na záver o najzaujímavejších

Na začiatku párovacej sezóny si šedé žeriavy pokrývajú perie bahnom a bahnom. To im umožňuje maskovať a skrývať sa od predátorov, čo je menej nápadné počas obdobia inkubácie a vyliahnutia ich mláďat.

Žeriav šedý, podobne ako ostatné druhy, začína svoj let hladkým spustením vetra, zrýchľuje a odhaľuje obrovské krídla tesne pred odletom.

Šedé žeriavy sú celkom omnivé: živia sa rastlinami (hľuzy, listy, stonky, žalude, bobule atď.), Bezstavovce (červy a hmyz), stavovce (hady, žaby, hlodavce a ryby). Žeriav sa tiež môže podávať obilím, a to dokonca aj hrozbou pre plodinu.

habitat

Žeriav preferuje žiť na otvorenom priestranstve, napríklad trávnik. Počas inkubácie vajíčok a kuriatok sa usadia v blízkosti vodných plôch alebo v húštinách.

V potrave nie sú žeriavy vyberavé. Ich strava zahŕňa veľké množstvo rastlinných potravín: lesné plody, semená, rastlinné výhonky, obilniny (pšenica, ovos). V lete sa vtáky živia žabami a hmyzom. Tiež konzumujú malé hlodavce (napríklad myši), hady, jaštery.

Dôležitou súčasťou stravy žeriavov je voda. Títo vtáci konzumujú veľa tekutín. Ak v okolí nie je žiaden zdroj vody, žeriavy lietajú na iné miesta niekoľkokrát denne.

Vo voľbách a chovateľských staniciach je diéta žeriavov veľmi rôznorodá. Dostávajú sa chlebové zrná, surové mäso, ryby atď. Žeriavy majú veľmi radi krmivo určené pre domáce kurčatá.

Hojnosť a prevalencia

K dnešnému dňu je počet žeriavov približne 250 tisíc vtákov. Žijú hlavne v Rusku a Škandinávii. Počet týchto druhov sa neustále znižuje v dôsledku vysychania mokradí a výstavby poľnohospodárskej pôdy. Poľnohospodári hrajú dôležitú úlohu: zaobchádzajú s polí s pesticídmi, na ktorých žeriavy hľadajú potraviny. Podivuhodne majú pytliaci malý vplyv na počet žeriavov. Ľudia veľmi zriedka strieľajú tieto vtáky.

Šedý žeriav je uvedený v červenej knihe. Streľba a lov vtákov je zákonom zakázané. Ak chcete uložiť číslo, vytvoria sa schránky a chovateľské stanice.

V Rusku existujú 2 poddruhy šedého žeriavu: východné a západné. Značkami sa prakticky nelíšia. Rozdeľovacia hranica prechádza rozsahom Ural. Západný šedý žeriav zimuje v afrických krajinách a východný - v severných častiach Indie a Číny. Niektorí predstavitelia druhu hibernávajú v Zakaukazsku.

Zaujímavé fakty

  1. Keď žeriavy vyliahnu vajíčka a starajú sa o mláďatá, pokrývajú svoje perie bahnom alebo močiarom. To sa robí pre dobré maskovanie a ochranu pred predátorskými zvieratami.
  2. Vytiahnite žeriav - fascinujúci pohľad. Ten hladko rozptýli a roztiahol krídla tesne pred vzletom.
  3. Crane - najstaršie zviera. Tento reprezentant rodiny vtákov sa objavil asi pred 40-60 miliónmi rokmi. To znamená, že žeriav zachytil éru dinosaurov. Primitívni ľudia zobrazovali tieto vtáky na stenách jaskýň a skál.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org