Vtáctvo

Ako sako vták vyzerá a kŕmi

Falcons - rod dravých vtákov, rozšírený vo svete. Ich názov pochádza zo slova "falx" ("srp"), čím sa zdôrazňuje zvláštny tvar, ktorý ich krídla berú počas letu. Pomáha im dosiahnuť pozoruhodný úspech pri manévrovaní pri vysokej rýchlosti. Napríklad sokolník sťahovavý je považovaný za najrýchlejší vták na svete kvôli svojej schopnosti dosiahnuť rýchlosťou 320 km / h počas prenasledovania obete. Nájdenie koristi počas plánovania na oblohe sa prispôsobí tak, že je o niečo vyššie, po ktorom rýchlo padne na neho a zasiahne ju svojimi labkami, ktoré sa tlačia na telo. Často je úder takou silou, že obeť okamžite zomrie.

Treba poznamenať, že v ukrajinskej kultúre sa stal sokolom, ktorý sa od doby Kyjevskej Rusu nazýval sokolom a až neskôr tento názov nadobudol väčší rozsah vrátane iných vtákov tohto rodu. Treba poznamenať, že aj teraz, keď hovoríme o sokolách, ľudia najčastejšie naznačujú sokol dreva.

Sapsan - denný dravec

Peregrine Falcon je nielen rýchly, ale aj veľmi silný vták, bezkonkurenčný medzi pernatými predátormi. Je distribuovaný takmer všade, pretože robí lety po celom svete. Môžete sa s ním stretnúť po celej Európe, a to na skalnatom pobreží av oblastiach s ťažkými klimatickými podmienkami. Najčastejšie sa sokol sťahovavý nájde na rašeliniskách, stepiách a polopúšťoch. Tieto oblasti sú jeho obľúbené miesta na rekreáciu a poľovníctvo.

V strednej Európe tieto dravé vtáky obývajú prevažne horské oblasti a robia svoje hniezda na úzkych útesoch. V zime sa tento sokol radšej usadil v tesnej blízkosti veľkých nádrží, kde loví vodné vtáctvo. Treba poznamenať, že len mladí ľudia migrujú, starí vtáky vedú výlučne sedavý životný štýl.

vzhľad

Sapsan je vták rodiny sokolov, ktorého dĺžka je 40-50 cm a rozpätie 90 až 120 cm. Je pozoruhodné, že muži sú takmer polovicu žien. Hmotnosť samca je 650 až 800 g a samica váži 0,9 až 1,3 kg.

Väčšina trupu vtáka je tmavošedá. Súčasne prevažujú tmavé trojuholníkové inklúzie v peru. Spodná časť hrudníka a brucha je bledožltá s tmavými pruhmi. Zaznamenávajú sa aj čierne primárne perie. Veľkosť sokola sa pohybuje v rozmeroch malej vrany, stojaca medzi ostatnými vtákmi tohto rodu s tmavým tmavým šedým oplodím chrbta, farebným jasným bruchom, čiernym vrcholom hlavy a tmavými podlhovastými bodkami pod očami, ktoré sa nazývajú "chĺpky". V závislosti od veľkosti a charakteristík farieb existuje viac ako 15 poddruhov tohto sokolca. Súčasne v post-sovietskom priestore sú rozdelené tri:

  • normálne,
  • kaukazského,
  • tundra.

Prvé dva sú zriedkavé chovné vtáky a posledné sa nachádzajú len počas letu.

Sapsan, ktorý si pre seba vybral vhodnú ženu, pred sebou robí párenie, počas ktorého dáva svoju korisť. V takomto prípade, ak samica súhlasí s prijatím koktavín, otočí sa vo vzduchu a, keď sa vznáša na oblohe s ňou späť, berie korisť z pazúrov mužského pohlavia. Potom sa dvojica považuje za vytvorenú a môže pokračovať vo výbere vhodného hniezdiska, ktoré sa vo väčšine prípadov vyskytuje vo veľkých lesoch, medzi ktorými sú veľké horské pásma.

V puklinách strmých útesov sa hniezdia sokola peregrine, ale radšej používajú hniezda ostatných dravých vtákov na prístrešok, ktoré správne napravia, takže sokol sa cíti najpohodlnejšie. Toto hniezdo je pomerne priestranné, je vhodné pre rodičov a mláďatá. Navyše, vzhľadom na jeho dizajn a nedostupnosť umiestnenia, je spoľahlivo chránená pred predátormi. V prípade, že sokola sťahovavých musí postaviť hniezdo na zemi a skaly, sú obmedzené na zariadenie primitívneho vrhu, ktoré je zostavené z niekoľkých vetví a veľkého peria. Ak je hniezdo na dobrom mieste a je vyrobené s vysokou kvalitou, v ňom môže žiť niekoľko generácií vtákov. Okrem toho má každý pár vždy niekoľko náhradných zásuviek v prípade zničenia hlavnej zásuvky.

Chov a kurčatá

Sokol je vták, ktorý sa chová nie viac ako raz za rok: od jari do polovice leta (obdobie závisí priamo od oblasti svojho biotopu), zatiaľ čo počet vajec v spojke nikdy neprekročí 4 kusy. Štepenie vykonávajú obaja rodičia mesiac. Po uplynutí predpísanej doby sa plnotučné kurčatá objavujú z nahnevaných vajec, kŕmenie trvá 1 až 1,5 mesiaca, zatiaľ čo obaja rodičia sa starajú o mláďatá.

Novorodenec sokol je pokrytý tenkou fuzzou a vyhrievaný v hniezde ženskou, zatiaľ čo muž je obsadený získavaním jedla, ktoré oni a samica, roztrhané na malé kúsky, kŕmiť mláďatá dohromady. Deti vyrastajú veľmi rýchlo a od veku jedného mesiaca začínajú stáť na krídle. Súčasne sokolka žije s rodičmi dlho po odchode z hniezda. Počas tohto obdobia sa učí nielen zvyky dospelých, ale aj ich lovecké zručnosti.

Sokol je vták, ktorého puberta začína vo veku jedného roka, ale vytvorí svoj vlastný pár len vo veku troch rokov. Sokolovité sú monogamné vtáky. Vytvorený pár žije celý svoj život spolu. Je to spôsobené dobre vyvinutým chovateľským konzervativizmom, to znamená, že tento sokol, ktorý sa v zime odviezol do teplejších oblastí, sa na jar vracia na svoje miesto na chov. Potom dvojica opäť pokračuje do ďalšieho usporiadania hniezda.

Peregrine Falcon

Falcon je vták, pre ktorý je najlepšie sledovať pri výchove potomkov. Počas tohto obdobia sa vtáky snažia loviť čo najbližšie k hniezde. Sokolíky vo väčšine prípadov sa vznášajú vo vysokej nadmorskej výške, starostlivo sledujú odtiaľ svoje kurčatá. Tento vták je ľahko rozoznateľný vo vzduchu kvôli veľkému rozmeru a špeciálnemu tvaru krídel, ktorý sa podobá srpu. V iných obdobiach sa pozorujú sopky Peregrine v blízkosti rôznych nádrží, kde lovia vodné vtáky.

Napriek tomu, že tieto dravé vtáky žijú počas životov na tých istých miestach, zástupcovia tohto druhu sa nehromadia na jednom mieste. Každému páru je priradená jeho vlastná veľká plocha. Na ňom sa kŕmia a inkubujú kurčatá. Medzi hniezdami jednotlivých párov môže vzdialenosť dosiahnuť niekoľko kilometrov.

Príbuzné druhy

Sokol Peregrine je vták rodiny sokolov, ktorého najvýraznejším znakom je veľkosť.

Napríklad poddruhy žijúce v Arktíde sú najväčšie na svete a tí, ktorí žijú v púštiach sú naopak malé. Sapsan je jedným z najobľúbenejších lovcov medzi dennými otrasnými predátormi. Z tohto dôvodu sa už dlho zaoberali ľudia zaoberajúci sa falšovaním. V dôsledku svojich krokov sa už zanedbateľná populácia týchto sokoliek znížila.

Stojí za zmienku, že sokol je vták, ktorého primárne perie sú dlhšie v prvom roku života (bez ohľadu na ich biotop). Preto ich krídla vyzerajú oveľa širšie, ako budú v budúcnosti. Takáto štruktúra výrazne znižuje poľovnícke schopnosti mladých jedincov, ale pomáha im naučiť sa lietať.

Hlavnou výživou sokolíka sťahovavého je vtáci a ich veľkosť nezáleží veľa. Sapsan môže zaútočiť na lark a ťažkú ​​husu. V prípade, že veľkosť vtáka nedovolí, aby bol usmrtený vo vzduchu, sokolník sťahovavý to urobí, klesá na zem, pretože počas prenasledovania sokolov sa vyvinuli obrovské rýchlosti a často sa stalo, že sokol nemal čas na spomalenie ostrého manévru obete a narazil do niektorých nejaký druh bariéry.

Sokolovité sú ideálne poľovnícke vtáky, ale akýmkoľvek iným sokolom, ak sa začnú zaoberať, opúšťa svoju korisť, čo ostatné predátorské vtáky lovia sokolom.

Druhy dravých vtákov

Všetky denné dravé vtáky, ktoré patria do sokolskej rodiny, sa dajú rozdeliť do niekoľkých etnických skupín:

  1. Kestrels sú väčšinou malé perníkové vtáky s tmavým vzorom a niekedy výrazne rozdielmi medzi pohlaviami. Niektoré druhy afrických korún, v ktorých prevažuje šedá farba, sú však v tejto skupine oddelené.
  2. Chogloči sú pomerne veľké, dobre postavené vtáky s tmavo šedým perím na chrbte a väčšinou tmavé perie na ich tvárach, ktoré sa niekedy označujú ako "kustovnice". Tento sokol sa nachádza v zime na všetkých územiach, ktoré boli predtým súčasťou ZSSR.
  3. Treťou skupinou sú veľké sokolíky, ktorých veľkosť dosahuje v niektorých prípadoch rozmery malého jastra. Vo väčšine prípadov majú tiež čierne "chĺpky" a často čierne perie na hlave. Zvyšok farby dominuje šedo-červená farba. Avšak na rozdiel od dvoch predchádzajúcich skupín je to sokol, ktorého druhy majú oveľa jasnejšie perie. Navyše niektoré z nich majú tmavé pruhy na brušnej časti, usporiadané v horizontálnom poradí.

V niektorých prípadoch sa takéto veľké sokolky rozlišujú na samostatnú skupinu - podrod Hierofalco, pretože tieto vtáky majú výrazný obsah farbiaceho pigmentu v periach, čo z nich robí veľmi podobné jastrabom.

Falcon Protection

Vplyv sokolov svišťov na populácie iných vtákov je extrémne malý kvôli extrémnej vzdialenosti medzi ich populáciami. Navyše, lov s týmto sokolom nie je taký efektívny, ako sa zdá na prvý pohľad, pretože iba jeden z 10 útokov je úspešný.

Avšak vzhľadom na prevažujúce podmienky prostredia a neustále ohrozujúce pytliaky, ktoré ničia miesta hniezdenia týchto vzácnych vtákov, je sokol obyvateľstva neustále ohrozená, aj keď väčšina druhov bola uvedená v Red Book po celom svete. Preto, či tento sokol bude mať budúcnosť, závisí len od nás.

Čo má sokol v prirodzených podmienkach?

Falcon je dravý vták, ktorý je schopný útočiť a dostať potravu počas letu. V tom pomáhajú dlhé krídla, ostré pazúry a horlivý pohľad. Na niekoľko sekúnd sa dostane k obeti a nesie ju v pazúroch.

Falconova diéta

V prírodných podmienkach sa sokol podáva na vtáky, ktoré dosahujú priemernú veľkosť, niekedy loví cicavce, ale len v zriedkavých prípadoch.

Najčastejšie predátor vyberá jarabice, morské vtáky, ktoré sa nachádzajú na trhoch s vtákmi, je ľahšie chytiť korisť tam. Falcon si tiež môže vybrať vtáčie vtáctvo (mŕtve konce, celebrity, smútoky), mladé ženy, čajky (šedé, trojčlenné, strieborné), pieskovcové, morské pieskovody, ermine.

Sokoly, ktorých biotop je lesom, si vyberajú lesné vtáctvo, ako je čierna tŕň, biele jarabice, sovy sova a vrabec a sova s ​​modrými nohami. Hlavné jedlo pre tieto sokolíky - biele jarabice.

Niekedy títo predátori môžu loviť cicavce - zajace, veveričky a lemmings. Falcon môže napadnúť kačice, tetrova a domáce holuby.

Kŕmenie sokolov závisí od zmeny sezóny. Čo má sokol v zimnom období? Počas tohto obdobia sa biele koruny stávajú hlavným a takmer jediným jedlom, keď sa nachádzajú v blízkosti mraziacej vody, môžu tiež loviť vodné vtáky.

Charakteristiky poľovníctva a jedla

Každý deň sokol jedí asi 200 gramov, ale to všetko závisí od podmienok biotopu, niekedy môže byť objem väčší. Ak je dravec kŕmený a má dostatok jedla, potom z obete bude jesť iba veľké svaly. Tento vták nehne obeť ihneď, spočiatku to prinesie na miesto, kde sa trhá a rezy. Ak sú kurčatá, potom pes prináša korisť a ženské nožnice a kŕmia ju.

Sokol je veľký lovec, iba chytí lietajúce vtáky s jeho zobákom a potom to zlomí krk a zadnú časť hlavy. Je to práve vďaka týmto vlastnostiam vtákov od dávnych čias, ľudia zabezpečujú sokoliarstvo, ktoré je v súčasnosti populárne.

Popis sokola

Toto je hlavný okrídlený vták planéty., Falcon je schopný pohybovať sa vzduchom rýchlosťou až 320 kilometrov za hodinu. Ostrejší a silný lovec, schopný vidieť obete na kilometer. Názov vtáka v latinčine sa ozýva ako "falco", pochádza zo slova "falx", čo znamená srp. Ak sa pozriete na sokola počas letu, môžete nájsť podobnosť krídel so sršňou.

Charakter a spôsob života

Pre lov, vyberte si ráno a večer. Chytiť zvyčajne menšie vtáky. Carrion nikdy nie je zjedol. Na lov korisť používajú rôzne lovecké stratégie. Môžu sa ponoriť s veľkou rýchlosťou z veľkej výšky. Dokonalý lov a let. Zvyšok dňa radšej relaxovať na odľahlých miestach, stráviť jedlo. Pre miesta hniezdenia sú vybrané stromy stromov a horniny. Zriedka, ale môžu zaberať vtáčie domy iných ľudí. Na zemi nikdy hniezdo.

Je to zaujímavé! Sokolíci radi zariaďujú antény na oblohe a demonštrujú manévrovateľnosť a krásu ich letu. Často sa zdá, že dráždia iné dravé vtáky tým, že sa ukážu sami.

Sú schopní veľmi vysoký vzostup vo vzduchu, kde iní vtáky nedosahujú. Vytvárajú dvojicu a silne chránia svoju "rodinu" pred inváziami. Všetci kočovníci podľa prírody. A oni sa bavia nielen na výzvu prírody, aby pohodlne strávili zimu. Niektorí to robia počas celého života. Tento vták sa ľahko skomplikuje, na rozdiel od iných ošúpaných predátorov.

Vôbec sa nebojí človeka a môže dokonca žiť v blízkosti ľudských obydlí., Aj lovecké taktiky sokolov sú tiež zábavné. Ornitológovia zvyčajne hovoria, že sokol "bije" obeť. A naozaj, správanie je trochu podobné. Nadväzuje rýchlo a rýchlo korisť a útočí zhora. Udeľuje silný úder so zahnutým zobákom. Jedna taká štrajk stačí zabiť malého vtáka.

Niekedy sa zdá, že vystrašujú korisť zo zeme, letí a potom ju sokol zasahuje do vzduchu. Neexistuje šanca úniku ani z lastovičiek. Predátor obetuje pod uhlom 25 stupňov, rýchlosťou až 100 kilometrov za hodinu. Stalo sa tak, že sokolky sa zdajú hrať s korisťami: môžu "chýbať" a opustiť trajektóriu, ale keď sa rozvinú, dajú nový útok a chytia cieľ.

To je zaujímavé! Falcon je najinteligentnejším druhom medzi všetkými vtákmi.

Vtáky sú školení a prakticky sa nebojí človeka. Pri obliekaní nevyhnutne obsahujú herné prvky v triede. Nesmieme však zabúdať, že aj keď sokol je dobrý pri kontakte - to nie je pes ani mačka, ale hrozné dravé zviera. Sú schopní zvyknúť si na majiteľa a dokonca preukázať náklonnosť, ale stále potrebujú osobitnú pozornosť osoby v komunikácii.

Druhy Falcon

Rodina sokolov obsahuje 11 rodov. Medzi ne patrí:

  • Karakary.5 rodov: čierny, krasnogorlye, hora, karanči, hlučný.
  • Falcons. 6 rodov: smiech, les, americký trpaslík, malý, trpaslík, sokol (falco).

Z týchto rodov sokolov (falco) je hlavná a naj numerickejšia. Zahŕňa 40 poddruhov, ktoré možno rozdeliť na hlavné skupiny zástupcov:

  1. sokol - malé, husté vtáky červenej farby. Tam sú šedé, ale hlavne v Afrike. Známe ako lovci hlodavcov. Existuje 12 odrôd: Madagaskar, Seychely, Maurícius, Moluccan, šedohnedý, obyčajný, veľký, líška, step, šedá, pruhovaná,
  2. hobby - veľký a štíhly vták s tmavošedým perím a čiernym perím v oblasti líca. Existuje päť odrôd sveta: Eleonora, africká, spoločná, východná a austrálska,
  3. sokoly - najreprezentatívnejšia skupina. Zahŕňa striebro, večer, červeno-breasted, Nový Zéland, hnedá, šedá, čierna, stredomorská, Altai, mexická,
  4. Turumti ači už sokola s červeno-vlasy stredne veľký vták s charakteristickým čiernym červeným uzáverom na hlave. Obydlí územia Indie a Afriky.
  5. sokol kobcovitý - malý sokol, veľmi podobný v parametroch a správaní sa sokolom. Hmotnosť nepresahuje 200 gramov. Zobák je krátky a slabý. Napája sa iba na veľký hmyz. S potešením jedia vážky, kobylky, kobylky a veľké brouky. Zaujímavosťou je, že havran vyberá opustené "domy" ako hniezdo. Môžu žiť v baleniach až do 100 zástupcov. Migrujte aj do kŕdľov.
  6. islandský sokol - žije hlavne v severnej a východnej Európe. Malý, nahromadený vzhľad s krátkymi, ostrými krídlami a dlhým chvostom. Usadzuje sa v údoliach riek, bažinách sphagnum. Zabraňuje hustým húšteniam a tmavým lesom. Predovšetkým sa živí malými vtákmi. Vzácny poddruh, ktorý môže hniezdiť na zemi.
  7. Laggar Falcon - veľký, veľký vták. Aktívne sa používa pri love. Питается другими мелкими пернатыми. Но охотится и на сусликов, зайцев.
  8. Балобан – распространен в Центральной Азии, Казахстане, Сибирь, Туркмения, Иран, Афганистан, Китай. Считается одним из самых опасных подвидов. В длину вырастает до 60 см. Размах крыльев до полутора метров. Очень похож на сапсана, но отличается более светлым оттенком окраса и формой крыльев.
  9. Кречет – редкий и самый крупный из соколов. Массивный, крылья длинные и острые. Самец весит около 1 кг. самка примерно 2 кг. От сапсана отличается более длинным хвостом. Распространен в Европе, Азии, Северной Америке. Существует отдельный подвид кречетов на Алтае. Включен в Красную Книгу.
  10. Сапсан– самая быстрая птица на планете. Крупная птица, классический представитель соколиного рода. Распространена по всему миру, кроме Антарктиды,
  11. Шахин – также называют пустынным соколом из-за предпочтения жизни в пустынных местностях. Мельче сапсана по габаритам. В окрасе более рыжие, охристые оттенки. Žena váži takmer polovicu ako muž. Hmotnosť samice dosahuje 765 gramov, samci zvyčajne vážia 300 až 350 gramov. Miznúce zobrazenie.

To je zaujímavé! Falkon - gyrfalcon zobrazený na znaki Kirgizska. A na minci v 500 kazašských tenge je zobrazený sokol - Sokol sokol.

Stanovište, biotopy

Tieto predátorské vtáky žijú takmer na celom svete, s výnimkou severných a južných pólov. Iba mladí ľudia odletú na zimu. Zrelý zostal doma a pohyboval sa chladom bližšie k nádržiam. Milujú stepi a polopúšť. Krechety preferujú pobrežné oblasti severných krajín. V Európe sú hory a útesy. Pekorské sokolíky putujú takmer celý svoj život a stretnete sa s nimi kdekoľvek na svete.

Falcon diéta

Jedlo malé vtáky, hlodavce, hmyz. Môže jesť žaby, hady a niekedy aj ryby. Podáva sa všetkým teplokrvným zvieratám, ktoré sú menšie. Drevo nemá možnosť vopred pozorovať sokol a predovšetkým únik. Zobákový hák prináša silnú ranu a potom vták roztrhne kostru.

Je to dôležité! V zajatí je nevyhnutné nakŕmiť hru, inak sa sokol môže veľmi chorý.

Aby tráviaci systém fungoval bez prerušenia, veľa vtákov potrebuje perie a malé kosti. V prírode, jesť celú korisť, dostanú hneď všetko, čo potrebujú. Niekoľko hodín po jedle sa vytvorí knôt - odpad, ktorý sa vtáčik vráti.

Zdravé vtáky by mali mať pravidelné škvrny, bez krvných škvŕn a nepríjemných pachov. Pri kŕmení doma dajte myši, potkany a malé vtáky úplne bez odstránenia kožiek. Kŕmené v závislosti od veku. Čím starší je vták, tým menej je potrebné kŕmenie.

  • Vo veku dva týždne - asi 6 krát denne. Súčasne je potrebné dať malé kusy mäsa, nasiaknuté v slabom fyziologickom roztoku. To sa deje na simuláciu matíc sliny, čo pomáha správne trávenie kuriatka.
  • Až mesiac - asi 5 krát denne,
  • Až jeden a pol mesiaca - 3-4 krát,
  • Až do úplného peria - kŕmenie 2 krát denne.

Reprodukcia a potomstvo

Sokolíky sú monogamné, Počas párenia sa vytvorí pár. V prípade vtákov žijúcich na južnej pologuli obdobie trvá od júla do augusta. Ale pre severných predstaviteľov sokolov sa dátumy menia: od februára do marca. Manželský tanec sa hrá priamo na oblohe. Muž často prezentuje darček ženskej v zobáku počas elegantných a vysokorýchlostných letov. Niekedy sa môžete pozerať na to, ako samica a mužka spěchajú s veľkou rýchlosťou, držiac pazúry. Takže môžu lietať až 10 metrov.

Miesto hniezdenia je starostlivo vybrané. Uprednostňujú sa bezpečné zákutia. Žena tvorí až štyri vajíčka červenej farby. Predpokladá sa, že čím ťažšia je samica, tým viac jej dáva potomstvo. Vajcia sú inkubované oboma rodičmi. Šrafovanie trvá približne mesiac.

To je zaujímavé! Počet budúcich kurčiat v hniezde závisí od primeranosti potravín: čím je hojnejšia, tým viac vajíčok.

Falcons sú starostliví rodičia. Kurenie sú chránené silnou ochranou hniezda. Ale akonáhle sa sokol vyrastie, asi mesiac po narodení, musia okamžite opustiť hniezdo. V opačnom prípade existuje riziko, že ich rodičia, ktorí sa cítia v mladom prírastku prirodzených konkurentov, dostanú do agresie. Puberty u týchto vtákov prichádzajú vo veku jedného roka.

Prirodzených nepriateľov

Falcon má pomerne málo nepriateľov. To sú takmer všetky veľké dravce. Tiež nebezpečné pre nich a sovy. Líšky a marteny, lasice a fretky robia hniezda, jedia mláďatá. Hlavným nepriateľom sokolov je však človek, ktorý ničí ekosystém, ničia na zábavu alebo používa jedy na pestovanie poľnohospodárskych oblastí.

Stav obyvateľstva a druhov

V súčasnosti obsahuje červená kniha gyrfalkony ako zmenšujúci sa druh, Pod hrozbou vyhynutia Altai sokol. Neexistuje žiadna spoľahlivá informácia, že tí jedinci sokola Altai, ktorí sú teraz na svete, sú geneticky čistí.

Je to dôležité! Tiež ohrozené Saker Falcon, Peregrine Falcon a Kestrel.

Falcon je známy človeku na dlhú dobu. Vždy bol používaný ako vynikajúci lovec: ostrý, silný a rýchly blesk. Tento vták je už dávno pravým priateľom ľudí, ktorí o ňom rozprávajú rozprávky, venujú sa svätyne a uctievajú ako živé božstvo. Králi vzdušného priestoru, ohromní predátori a nepredvídatelní lovci sú všetko o sokoloch.

Falcon: popis a fotky vtáka. Ako vyzerajú sokoli?

Real sokoli

Pravé sokolíky sú najdokonalejšími predátormi medzi vtákmi. Veľkosť zástupcov rodu je veľmi odlišná. Kobchiki a kestrels majú dĺžku tela 23-35 cm a hmotnosť od 100 do 250 g. Krechety rastú na 60 cm a vážia až do priemeru 2 kg. Muži sú menšie ako ženy. Vo farbe sokolového peria sú bežnejšie šedé, červené, hnedé, čierne a sivé tóny. Brušná strana tela je zvyčajne pestrá.

1. Stredomorský Falcon (Falco biarmicus), autor fotografie: Derek Keats, CC BY 2.0. Vrabec vrabec (Falco sparverius), autor fotografie: Mike's Birds, CC BY-SA 2.0. 3. Spoločný sokol (Falco tinnunculus), autor fotografie: Andreas Trepte, CC BY-SA 2.5. 4. Baloban (Falco cherrug), autor fotografie: Harold, CC BY-SA 3.0.

Ľahko možno rozlišovať sokol svojím charakteristickým vertikálnym pristávacím "stĺpcom" a dlhými špicatými krídlami. Krídla dravého vtáka výrazne prevyšujú veľkosť chvosta. Ich tvar a dĺžka prispievajú k rozvoju značnej rýchlosti v potápačskom letu a agilným manévrovaním počas vertikálneho pohybu vo vzduchu.

Najviac vysokorýchlostný let medzi vtákmi má sokol sťahovavého. Potápanie z koňa zhora má tento sokol maximálnu rýchlosť 322 km / h.

Autor fotografie: Derek Keats, CC BY 2.0

Falcon chvost striate. Na konci je trochu zaoblená a má pôsobivú dĺžku.

Vrabec vrabec (široký Falco sparverius). Foto: Gregory "Slobirdr" Smith, CC BY-SA 2.0

Hlava vtáka je veľká v porovnaní s telom a zaoblená. Na jeho stranách sú čierne "kusty" vyjadrené v rôznej miere. Zobák zástupcov rodu je krátky, s ostrým háčikom na konci, veľmi silný. Systematickým znakom sokolov sú výrazné zuby na reznej hrane horného zobáka a drážky na opačnej strane - na dolnom zobáku. Prilepením tvoria ohromnú zbraň.

Okolo oka sokolov je holý, bezperný prsteň. Oči vtáka sú okrúhle s tmavou dúhovkou.

Autorka: Benjamint444, CC BY-SA 3.0

Pravé sokolíky majú dlhé nohy s veľkými nohami, predĺženými prstami a silnými pazúrikmi. Dolná (metatarzálna) časť kochle je ok.

Výkrik sokolov, sokolov svišťov a ďalších predstaviteľov rodu je podobný ostrému, trhavému a rozšírenému "ki - ki - ki ...".

Podľa spôsobu lovu a vonkajších znakov možno všetky druhy rodu rozdeliť do troch skupín:

Toto je rod vtákov zo sokolovitých druhov. Vyznačujú sa červeným perom v horných častiach tela a hustou konštitúciou. Rozdiely sú niekedy viditeľné medzi ženami a mužmi toho istého druhu. Lovia najmä na pozemských zvieratách: plazy, hmyz a hlodavce.

Sú štíhlejšie a väčšie ako prvé a ich oplotenie na zadnej strane má oceľový alebo tmavý odtieň. Čierne perie ("kukly") zdobia tvárové časti ich hlavy. Cheglocks hľadajú pre malé vtáky.

  • Falcons, ako sme ich videli

Veľké vtáky s "fúziami" a "čiapkou" rovnakej farby. Farbenie má znaky dvoch predchádzajúcich skupín. Majú sivú dorzálnu časť s červenkastými škvrnami. Na bruchu sú horizontálne pruhy a telo je farebnejšie ako na ostatných rokoch. Všetky sokolíky tejto skupiny majú tmavosivé chvosty v priečnom páse s bielym okrajom. Lovia veľké vtáky a pôdu.

Niektorí vedci rozlišujú Sokol Falcon, gyrfalcon, Lanner a Laggar ako samostatný taxon - suborder sokol, Vonkajšie sa tieto vtáky podobajú jastrabom. Na ich kontrastných perách dominujú svetlé hnedé a červené tóny, škvrnité brucho alebo krátke ťahy.

1. Kestrel sivý (Falco cenchroides), autor fotografie: Patrick_K59, CC BY 2.0. 2. Turumti (Falco chicquera), autor fotografie: Cks3976, CC BY-SA 3.0. 3. Južný mexický Falcon (Falco femoralis), autor fotografie: Elaine R. Wilson, Bezplatné používanie autorských práv. 4. Večerný Falcon (Falco rufigularis), autor fotografie: Joao Quental, CC BY 2.0.

Lesné sokoly

Lesné sokoly majú pruhované brucho a chvost. Farbením sa podobajú jastrabom a podobou obličejového disku okolo očí - mesiaca. Veľkosti vtákov sa líšia. Najmenší je pruhovaný lesný sokol (lat. Micrastur ruficollis), ktorá má dĺžku tela 30 - 38 cm a hmotnosť 150 - 200 g. Najväčší je sokolník (latinčina). Micrastur semitorquatus) s dĺžkou tela 45-60 cm, s hmotnosťou 500-750 g. Variácie sfarbenia sú charakteristické pre všetkých členov rodu. Existujú ľahké, tmavé, oranžovo-červené a pruhované lesné sokolíky.

Autor fotografie: Dario Sanches, CC BY-SA 2.0

Americkí trpasličí sokoliči

Jedná sa o malé vtáky s dĺžkou tela od 28 do 30 cm, so zaoblenými krídlami a zaobleným chvostom, ktoré nemajú zreteľný výrazný zub na dolnú čeľusť. Horné telo vtákov je sfarbené do hnedej farby. Spodok tela je svetlý, s škvrnitým, pruhovaným chvostom, krídla sú tmavo hnedé. Výraznou črtou je prítomnosť malých jasných bielych škvŕn na krycích periach krídel. Muži, ženy a mladiství sa navzájom nelíšia.

Foto: Jorge La Grotteria, Všetky práva vyhradené

Sokoliky

Títo sú najmenší zástupcovia rodu a celej rodiny. Ich dĺžka je 14-19 cm, krídla - 9-12 cm, váha - 35-45 g. Do tohto rodu patrí najmenší pernatý predátor, sokol bieleho chrbta (latinčina. Microhierax latifrons), endemický ostrov ostrova Borneo s dĺžkou tela 14-15 cm a hmotnosťou 35-45 g. Všetky sokoly tohto rodu majú kontrastnú farbu: tmavo hnedú alebo čiernu a biele dno. Len trpasličí sokoli s červenými nohami a čiernymi nohami majú červenkastý alebo načervenalý brucho. Niektoré druhy sú trochu odlišné farby, čo sa odzrkadľuje v ich názvoch: biely-fronted, sorochiy.

Ľavá fotka: sokol (trpaslík) (lat. Microhierax caerulescens), autorová fotografia: Dr. Raju Kasambe, CC BY-SA 4.0. Pravá fotografia: Filipínsky trpaslík (Latin Microhierax erythrogenys), autor fotografie: James Gagen, CC BY-SA 2.0.

Malé sokolíky

Dĺžka ich tela je 19-28 cm, hmotnosť je 45-70 g. Farba vtákov je rôznorodá.

Africký malý sokol (lat. Polihierax semitorquatus) má škvrny popela krídel a rovnakú "čiapku" farbu. Má kontrastné biele okuliare okolo očí, rovnakej farby ako zadná strana krku a spodná strana tela. Na zadnej strane vtáka je jasný gaštanový plášť, oči sú ohraničené holou kožou jasne červenej farby a labky majú rovnaké jasne červené sfarbenie.

V ázijskom malom sokolí (lat. Polihierax insignis) ženy sú farebné jasnejšie než muži. Majú gaštanovo-červenú prednú časť chrbta, rovnaké sfarbenie "čiapky" na hlave a krku. Samčia chrbát a hlava sú šedé. Tento druh sa vyznačuje jasným bielym nadhvoste, oranžovo-žltými holými krúžkami okolo očí a rovnakou farbou labky. Krídla vtákov sú relatívne krátke - 11-15 cm, ale sokolovité. Chvost malých sokoliek má dĺžku 7-13 cm. Na okrajoch hornej čeľuste sú malé prídavné zuby.

Autor fotografie: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

Smiech sokolov

Jedná sa o monotypický rod, reprezentovaný jedným druhom.

Smejúci sa sokol je vták s tmavohnedým chrbtom a rovnakými krídlami, pruhovaným chvostom a motýľovým zlatožltým alebo slameným spodným telom. "Klobúk" na sokolskej hlave je tiež slama a pestrá. Čierna "maska" prechádza cez jeho hlavu a oči. Farbenie a vertikálne pristátie so smiechom sokolov sú ako členovia rodu falco, ale líšia sa od hmotnosti (400-650 g) a dĺžky tela (45-50 cm).

Autorová fotografia: Andreas Trepte, CC BY-SA 4.0

Kde žijú sokolíky?

Real sokoli žiť po celom svete okrem Antarktídy, pretože je to kozmopolitný rod. Vyskytujú sa častejšie v otvorených priestoroch alebo v alternatívnych lesných a prostých priestoroch. Môžete ich tiež vidieť na útesoch a útesoch. Ak postoj ľudí k nim nesľubuje nebezpečenstvo, potom sa usadia v blízkosti umelo vytvorených krajin, priamo do miest.

Rôzne druhy zaberajú rôzne biotopy. Krechet preferuje severné krajiny, žije častejšie pri oceáne, v tundry, kde je veľa osídlenia vtákov. Sokola peregrine migrujú a navštevujú celý život Afrike, Amerike, Ázii a Európe. Kestrels žijú na Novom Zélande, Novom Zélande, Novom Zélande, Madagaskare a Mauríciu, na Seychelách, v Austrálii, v stepí a polopustoch Ameriky a Eurázie v afrických krajinách. Cheglocky sa nachádzajú na ostrovoch Stredozemného mora, v Japonsku, Indonézii, na Novom Guineji, v Austrálii, v afrických krajinách, na pobreží Stredozemného mora, v Tunisku, v Alžírsku, na pobreží Atlantického oceánu, na Arabskom polostrove, vo Fínsku, v Nórsku , Švédsko. Ďalší členovia tohto rodu sa môžu nachádzať v Kanade, na Novom Zélande, v Austrálii, v Novej Guinei, v Južnej Amerike av USA.

Smiech sokolov obývajú lesy Amazonky a tiež zaberajú rozsahy od južného Mexika po Uruguaj a severnú Argentínu.

Lesné sokoly sa nachádzajú vo vlhkých tropických oblastiach strednej a južnej Ameriky.

Americkí trpasličí sokoliči Žijú v pampách a polopúšťach severnej Argentíny.

Malé sokolíky - obyvatelia polopúšťov a suchých savanov zo severovýchodu a juhozápadu Afriky, ako aj oblasti so zriedkavo rastúcimi stromami v juhovýchodnej Ázii.

Trpasličí sokolalebo soky, drobky - vtáky žijúce v tropických lesoch juhovýchodnej Ázie, od severnej Indie a juhovýchodnej Číny až po Filipíny a Malajské súostrovie.

Autorová fotografia: Henrik Schulze alias Smittel, CC BY-SA 4.0

Životný štýl a vlastnosti sokolov

Sokol je statočný, obratný, inteligentný a silný vták. Loví ráno alebo večer a počas dňa sa ukrýva na odľahlých miestach a pokojne trávi lúpež. Tieto vtáky majú mimoriadnu ostražitosť: obetí zaznamenajú vo vzdialenosti 1,5 km.

Ušľachtilé sokoly (kestrelky, trpasličí sokolky, sokolovité sokolky) často majú demonštrácie, ktoré dokazujú schopnosť robiť zákruty počas letu. Hrajú a vtipkujú, zabezpečujú šikovný lov väčších vtákov, dráždia ich. Takéto sokolky sa ľahko skrývajú. Niektorí z nich sa vôbec netrápia ľudí a uspokojujú sa s nimi: je to napríklad červený sokol.

Všetky sokolky majú schopnosť lietať veľmi vysoko a len málo z nich jesť mrkvu. Vzácne druhy žijú v pároch, starostlivo chránia ich rodinu pred dravcami a príbuznými. Takmer všetky sokolíky túlať, ale niektorí to robia po celú dobu, iní odletia do režimu spánku, a iní lietajú len pravidelne. Americký trpaslík sokol dobre letí, ale tak neochotne. Uprednostňuje lezenie stromov a zároveň viac ako papagája.

Autor fotografie: Derek Keats, CC BY 2.0

Chov sokolov

Falcons sú vtáky, ktoré majú tendenciu vytvárať dvojice, a ich sobášny obrad zabezpečuje demonštračné lety. Muž a žena sa môžu ponáhľať, držať sa pazúrmi a lietať takmer 10 metrov. Okrem toho muži prezentujú svojmu priateľovi darček v zobáku.

Sokolíky častejšie vytvárajú hniezda sami, ale niekedy sú obsadené hotovými budovami iných dravých vtákov alebo korvidov. Niekedy nútia domov od vlastníkov. Malí predstavitelia môžu žiť v prirodzených dutinách stromov, zárezov, výklenkov alebo v umelých hniezdach. Sokoly žijú na skalách, útesoch, stromoch, v brehoch, na vysokých budovách, v samých dierach v zemi. Miestne miesta na vajcia vtákov najčastejšie nie sú v súlade s ničím. V spodnej časti je len ich vrh, odpadové jedlo a perie padnuté.

Aleut (hnedé) Falcon's hniezdo (latinčina: Falco peregrinus pealei). Fotografie od: Cephas, CC BY-SA 3.0

Hniezdo sapsany (obrnín, Falco peregrinus). Autorka: Peter Wegner, CC BY-SA 3.0

Ženy ležali od 1 do 6 okrúhlych bielych vajíčok zdobených červeno-hnedými škvrnami. Veľké sokolky majú zvyčajne malú spojku. Vajcia sú inkubované samicami, hoci ich muž niekedy krátko nahradí. Šrafovanie trvá mesiac. Rodičia niekedy robia chyby v priebehu času a môžu úspešne sedieť len na prvých kuriatkach, pretože rozdiel medzi kladením vajíčok je 1-2 dni.

Ľavá fotografia: vajcia Gyrfalcon (Latinská Falco rusticolus), autorka foto: Didier Descouens, CC BY-SA 4.0. Foto v strede: Falcon vespertinus, autorka foto: Didier Descouens, CC BY-SA 4.0. Fotografia vpravo: spoločné jeseter (Falco tinnunculus), autor fotografie: Didier Descouens, CC BY-SA 3.0.

  1. Smiech sokolovalebo hlavou sokola čajka, hniezda samotná nie je postavená, ale je obsadená prázdnymi dutinami, hniezdami iných dravých vtákov a skalnými škvrnami. Umiestnite 1-2 vajíčka, ktoré inkubujú iba samicu. Muž nesie jedlo pre samičku a mláďatá, zatiaľ čo sú ešte malé. Šrafovanie trvá 40-65 dní. Potom obaja rodičia prinášajú jedlo. Nestlé opúšťajú hniezdo 8 týždňov po vyliahnutí.
  2. Lesné sokoly robiť murivo v dutinách stromov, dutín, jaskýň, škvŕn skál, opustené domy. V suchom období ležia 2-3 biele vajcia a inkubujú ich počas daždivého obdobia 33-48 dní.
  3. ekológia Americkí trpasličí sokoliči zle pochopené.
  4. Malé sokolíky zaberajú hniezda iných ľudí, najčastejšie tkáčske. Pri pokladaní 2-3 vajec pokrytých bielou škrupinou.
  5. Trpasličí sokol, alebo falcon sokolov, častejšie stavať hniezda v dutinách, položiť vajcia bielej farby. Africký pygmy sokol žije v hniezdach spoločenských tkáčov.
  6. Real sokoli:
    • Kestrels hniezdi na skalách, v dierach na zemi, na stromoch, vrátane dutín, na útesoch. Pri položení 4-6 žlto-hnedej, hrdzavé farbené vajcia,
    • gyrfalcon nevytvára hniezda, odoberá ich od močiarov alebo havranov, obkladá ich suchou trávou, machom a perím,
    • sokol sa nachádza v opustených hniezdach štyridsať a vrány, menej často v dutinách a výklenkoch. Samica uvádza až 6 vajec a inkubuje ich. Muž sa stará o svojho priateľa, živí ju,
    • Sokolky pre chovné kurčatá potrebujú priestor a prítomnosť nádrže v blízkosti. Častejšie hniezajú na skalách vo výške 20-80 m od zeme, v tundry: pozdĺž brehov nádrží alebo skalných výchov. Menej obyčajne obsadzujú hniezda iných vtákov. Mexický sokol môže tiež hniezdiť na zemi. Самка откладывает от 2 до 5 яиц красноватого или буровато-красного цвета с более темными крапинами.

Половой зрелости соколята достигают к году жизни. У молодых соколов крылья более широкие из-за развития маховых перьев. Это мешает им охотиться, но хорошо помогает научиться летать.

Детеныши сапсана (лат. Falco peregrinus). Автор фото: Metropolitan Transportation Authority of the State of New York, CC BY 2.0

Чем питается сокол?

В добыче пернатых хищников преобладают грызуны, ящерицы, птицы и крупные насекомые. Также соколы могут поедать змей, лягушек, иногда рыб. Veľká druhová korisť na stredne veľkých cicavcoch: gopery, zajace. Sokolovia zvyčajne chytia korisť za letu, chytia sa s lietajúcou alebo obeťou obete v hode. Malé zvieratá chytiť zobák, veľké omráčenie alebo zabiť pazúry.

Smiech sokolov (Laughing falcons) - gurmáni, sú korisť na hadoch, často jedovatých, jaštericiach, malých hlodavcoch, netopieroch a dreve a sú tiež rybári.

Lesné sokoly jedia malé vtáky, sú schopní prilákať jednotlivcov z prechodov s charakteristickými zvukmi. Chytí aj jašterice a hlodavce.

Americkí trpasličí sokoliči milovať jesť hmyz, malé vtáky a jašterice.

Malé sokolíky kŕmia hlavne veľkým hmyzom, menej často na jašterách, hadoch a malých vtákoch.

Trpasličí sokol, alebo sokolov, drobky, malú korisť chytenú za letu alebo z hrobov, ktoré ju hľadajú z vrcholov vysokých stromov. Majú jesť motýle, vážky, veľké brouky, termity, kobylky, malé vtáky, myši, jašterice.

Real sokoli:

  • Kestrels na love sa pozerajú na trepaný let alebo na okraje malých vtákov a veľkého hmyzu (vážky, chrobáky, cvrčky, kobylky, kobylky a Medvedok). Kŕmia sa malými zvieratami (netopiermi a bežnými myšami), žaby, jaštermi, hadmi. Obeť je popadaná pazúrmi a zabitá úderom zobáka v zadnej časti hlavy,
  • sokol s červeným hrdlom uloví malé vtáky: swifts, lastovičky, kosatce, lietajúci hmyz: chrobáky, vážky, netopiere,
  • Sokolovité sú sokolovité, ktoré často lovia hmyz: kobylky, vážky, chrobáky. Menej často chytia malé hlodavce, obojživelníky a jašterice. Jedzajú vrabci, niekedy môžu chytiť ešte väčšie vtáky, napríklad holub,
  • hocklocky sa živia hmyzom, netopiermi a drobnými vtákmi: hľuzovité, čierne ryby, roselly, vrabce. Občas chytia myši a iné suchozemské zvieratá,
  • ušľachtilé sokoly (derbnik, sokol sťahovavý, gyrfalcon, sokol sokolov, popolník atď.) lovia vtáky: včelí jedlíci, orioles, pieskovce, vlaštovky, žraloky, varakushek, drobky, drošienky, vrabce, škorpióny a netopiere. Menej často sa živia hadmi, hlodavcami, jaštermi a hmyzom, králiky, gopery, potkany. Čierny sokol žije mrkva. Gyrfalcon v tundre sa živí obyvateľmi vtáčejch bazarov (čajok a čarodejníkov), tundra a biele vrtočatá, malí cestujúci, lemmings, zajace a veveričky. Chytaná korisť gyrfalconu prechádza do hniezda alebo do iného bezpečného miesta, tam to rozbije.

Kobchik (Falco vespertinus). Foto Andy Morffew, CC BY 2.0

Falcon očakávaná dĺžka života

Maximálna životnosť smiechového sokola v prírode sa stanovila použitím techniky páskovania. Bola 16 rokov a 3,5 mesiaca. V zoologickej záhrade žijú vtáky tohto rodu 14 rokov.

Neznáma dĺžka života amerického trpaslíka, lesných sokolov a sokolov, drobky.

Predpokladá sa, že maximálna dĺžka života zástupcov rodu Small Falcons je 20 rokov.

Pokiaľ ide o skutočné sokolíky, potom vo voľnej prírode, najstarší jednotlivec kestrel žil vo veku 16 rokov, rovnaký dátum sa zaznamenáva pre sokol, ktorý žil v zajatí. Priemerná dĺžka života žraloka je 11 rokov. Známy prípad dlhovekosti Peregrine Falcon: vták v zajatí žil 25 rokov.

Svet okolo nás pre deti 6-9 rokov. Bird "Falcon"

Falcon je zimujúcim dravým vtákom. Má rýchly výlet. Tvrdo zakrivený zobák, veľmi ostrý zrak. Pečenie sokolky je sfarbené na hnedo-béžovú. Nože na labkách sú ostré, ostré ako nože.

Sokolovité hniezdi na vrcholoch vysokých stromov alebo v dutinách skalnatých hôr, otepľujúc ich obydlia s pádom, perím a čepelkami.

Falcon zvyčajne stúpa vysoko na jasne modrej oblohe a hľadá korisť. Keď vidí malého vtáka, zajaca, fretky alebo nejakého iného malého zvieraťa, hodí sa na neho s kameňom, roztrhá ho s ostrými pazúrmi a zobákom.

Vedeli ste, že sokolovia často lovia lovci? Lovci so špeciálne vyškolenými vtákmi sa nazývajú sokoliči alebo sokolníci.

Sokolniki

Idem do Sokolniki. i prvé

Tam boli háje, močiare,

A sokoliarstvo sa zachovalo

Sokolniki učil vtáky

Ako kameň padá na líšky.

V krvavom súboji s ňou

Držte ju a pevne ju prilepte na krk,

A s zobákom, aby sa roztrhol, a porazil s krídlom.

Iba park pripomína minulosť:

Žiadne vtáky, žiadne háje - ako sa to nikdy nestalo!

Tu sú moderné štvrte

A len v názvoch niekedy skryté

Dlhá životná vrstva.

Odpovedajte na otázky

• Ako vyzerá sokol?

• Čo jedí?

• Kde sa hniezdia sokolíky?

• Prečo je jeden z okresov v Moskve nazvaný Sokolniki?

• Kto lovil v Sokolniki?

• Ako vyzeral Sokolniki v dávnych dobách?

Nepriatelia sokolov vo voľnej prírode

Všetci veľkí predátori nie sú ochotní jesť mäso sokolí, vrátane orelovej sovy. Vajcia z ich spojky často kradú marteny, fretky, líšky a lasice. Väčšina sokolov umiera kvôli zničeniu ich biotopov ľuďmi, znižovaniu zásobovania potravinami a narušeniu hniezdiska. Často vtáky zomierajú na nechránených elektrických vedeniach.

Derbnik boj (Falco columbarius). Autor fotografie: Bear Golden Retriever, CC BY 2.0

Výhody a poškodenie sokolov pre ľudí

Sokolíky sú prívržencami prírody, ničia mnoho hlodavcov. Týmto regulujú ich počet a v priebehu času zabezpečujú zachovanie zberu obilia osobou.

Mnoho druhov sokolov sa ľahko skrýva. Môžu pomôcť ľuďom loviť, strážiť ovce z dravcov, záhrad a polí z menších obilnín, ovocných a zeleninových vtákov. Falcons sú v oficiálnej štátnej službe na ochranu kremlských pamiatok Moskvy. Odháňajú vrany, holuby a iné antropogénne vtáky zo zlatých kopulí, čím šetria stavebné prvky z erózie a následného ničenia. Na letisku v Brazílii sokoli spolu s jastrabmi odvážajú vrana od pristávacej dráhy. Zabraňujú nehodám, ktoré sa môžu vyskytnúť pri lietadle kvôli veľkým koncentráciám vtákov.

Sokolov, rovnako ako aj iné predátorské vtáky, je všade chránený, napriek tomu, že niekedy dokážu odniesť hydinu vrátane kurčiat. Ale to sa deje len v dôsledku zlyhania vlastníkov.

Zaujímavé fakty o sokolách

  • Najväčší zo sokolov je gyrfalcon. Rozpätie krídel je 125-160 cm. V Rusku žije iba asi 1000 párov gyrfalkonov.
  • Najmenším sokolom na svete je mauríciuský kestrel (lat. falcopunctatus). Ich počet sa znížil v dôsledku odlesňovania v biotopoch vtákov. Dnes v prírode existujú iba 2 páry týchto vzácnych sokolov.
  • Muti je sokol s veľkosťou až 20 cm a napadne vtáky, ktoré prevyšujú jeho veľkosť: kriedy, drozd a tymiel (lat. Garrulax). V Indii boli na lov poľutované drotá. Majiteľ držal vták v ruke, takže sa objavil názov sokola: "škvrny" znamenajú "hrst".
  • Falcon je zobrazený na ramenách Spojených arabských emirátov, Kirgizska a Islandu.
  • V starovekom Egypte bol sokol známy, považoval sa za inkarnáciu boha slnka Ra.
  • Sokoliarstvo sa objavilo asi pred 2500 rokmi. Od východu do Európy, od 12. storočia, bola táto vášeň dodaná rytiermi, ktorí sa vrátili z krížových výprav. Európska šľachta mala sokoliarstvo a vycvičené vtáky boli veľmi drahé.
  • V rôznych krajinách lovu používali rôzne druhy sokolov. Rusi milovníci lovili s gyrfalcons a sokolími stenami, iránsky - s sokolom s červeným hlavou, na Strednom východe - so sokolskými sokolmi, indickými - s turumdi a drotmi. V USA, a teraz lov s Američan, alebo vrabec šelma (latinčina. Falco sparverius).
  • Kostné hrbole pred nosmi pomáhajú sokolom presmerovať prúdenie vzduchu z nosa počas vysokorýchlostného letu.

Sokol Falcon (Falco cherrug). Autor fotografie: DickDaniels, CC BY-SA 3.0

zoo-club-org