Vtáctvo

Hoopoe: vták s nezabudnuteľným vzhľadom

Loading...

Pravdepodobne prvé dojmy, ktoré môžete získať z stretnutia s týmto zástupcom sveta vtákov - zmes smiešna a krásna! Hoopoe - vták je veľmi elegantný. So svojimi jasnými farbami a veľmi jasným čiernym a bielym krídlovým vzorom prekvapí nielen náhodný pozorovateľ, ale aj ornitológ-znalca.

Tento druh patrí do rodiny podvodníkov, široko rozmiestnených po celom palearktickom pásme, ktoré často pozorujú ľudia zo Španielska a severnej Afriky.

Bolo popísaných niekoľko takzvaných poddruhov rodu:

  • Upupaindica, obyvateľov Indie a Ceylonu.
  • Upupalongirostris, ktorý je zjavne forma indočínskych krajín.
  • Upupamarginata, zvláštna pre Madagaskar.
  • Upupaafricana alebo maloletá, ktorá žije v Južnej Afrike: na Zambezi na východe a na západnom pobreží Bengálska.

Zvyčajne vo vzhľade sú všetky veľmi podobné, majú malé rozdiely.

Bird hoopoe: popis

Vták má malé rozmery. Jeho telo zriedka dosahuje dĺžku 30 cm, ľahko ho pozná čierna s bielymi pruhmi pera krídel a chvosta, rovnako ako topknot a dlhý tenký zobák, mierne zakrivený nadol. Hlava, krk a prsia majú oranžovú farbu s červeným odtieňom, brucho má miernejší tón. Čím je vták pestrejší, tým je starší. Samce a samice sú prakticky rovnaké.

Vizitka druhov je dlhý mobilný chumáčik na hlave, pozostávajúci z dvoch načervenalých perí s čiernym okrajom na konci. Keď pristane tento reprezentant vtákov, odhalí fanúšikov.

Teraz už viete, ako to vyzerá vtáčik.

nátierka

Tento druh je veľmi rozšírený v Európe (jeho zástupcovia sú jeho obyčajní obyvatelia), ako aj na Sibíri, Ázii a severnej Afrike. Nachádza sa tiež v Madagaskare a subsaharskej Afrike.

Hoopoe - sťahovavý vták. Žijúci v lete najmä v Európe a severnej Ázii, na jeseň tento vták zvyčajne letí do zimy na juh, do tropických zón. Najčastejšie dochádza k migrácii do rovníkovej Afriky a Indie, hoci občas žije celý rok v Číne a severovýchodnej Afrike.

Zvyčajne sa vták nachádza tam, kde je otvorená plocha, tráviaci čas na samotnom území. Púpava má skôr slabé krídla, ale je schopná výrazne dlhého letu, čo dokazuje jeho zvyk putovania: vták sa často objavuje v miestach, ktoré sú veľmi vzdialené od jeho obvyklých biotopov. Jeho schopnosť lietať dokazuje aj skutočnosť, že sa sokolom sleduje, rýchlo stúpa do extrémnej výšky a často opúšťa prenasledovanie.

Hoopoe - vták, ktorý sa každoročne objavuje v určitej časti Európy, najčastejšie na jar. Neprispieva sa k zajatiu, takže v domácnostiach je zaznamenaných veľmi málo prípadov chovných krúžkov.

Migračné funkcie

Hoopoe, ktorého fotografia je v produkte, migruje do severných oblastí radu. Migrácia (väčšina z nich sa vyskytuje v noci) sa vyskytuje na širokom fronte po celej Európe av celom Stredomorí a pravdepodobne aj v celej Sahare. Hoci ornitológovia poukazujú na to, že populácia vtákov na "čiernom kontinente" je neúčinná z hľadiska migrácie po celý rok. Pravdepodobne väčšina európskych migrantov zima v subsaharskej Afrike alebo v Indii, Turkménsku a Azerbajdžane.

Dĺžka migračnej sezóny je značne oneskorená. Jesenné rozptýlenie sa vzťahuje na obdobie od polovice júla do konca októbra alebo dokonca do konca novembra. Obruče začínajú letieť na juh od Sahary v druhej polovici augusta, ale väčšina z nich prichádza tam v septembri a októbri.

Spiatočné lety začínajú od začiatku februára. Hromadné pohyby sa vyskytujú v období od polovice marca do apríla a končia v máji.

stanovište

Hoopoe - vták, ktorý si vyberá tieto biotopy:

  • Wasteland.
  • Lúky a pastviny.
  • Lesné stepy.
  • Savannah.
  • Horské krajiny.
  • Lesné oblasti.

Na zemi musí existovať nejaká vegetácia, takže vtáky môžu ľahko získať jedlo. Mali by existovať aj "vertikály", kde môžu stavať svoje hniezda, napríklad stromy, skaly, steny a seno.

Zmeny, ktoré urobili ľudia v prirodzenom prostredí kobylky, viedli k tomu, že tieto vtáky tiež zvyčajne žijú v:

  • Vinice.
  • Rastlinné záhrady a ovocné sady.
  • Olivové háje.
  • Parky a domáce záhrady.

Zaujímavé je, že vtáčia koža, ktorej biotop je prevažne rovinatá, sa nachádza aj v horských oblastiach v nadmorskej výške do dvoch tisíc metrov a zriedka sa nad ňou zdvíha.

Čo to jesť?

Korytnačka (foto vtáka dokazuje svoju krásu) sa živí hlavne hmyzom - muchami, kobylkami, termitmi, motýľmi, mravcami, aj keď pavúky, červy a larvy tvoria významnú časť stravy. Chrobáky rôznych druhov sú jeho obľúbené jedlo. Keď sú chyby dostatočne veľké, vták, najprv s zobákom, ich rozbije na zem a potom ich zjednotí. Polkne malé chyby úplne bez zbytočných obradov.

Hoopoe najčastejšie vyberá ten hmyz, ktorý žije v hnoji, pôde, rozpadajúcej sa dreve. Zástupca perličkovitého s dlhým zakriveným zobákom ich ľahko vytiahne z mäkkého stromu alebo hromady zeme. Hoopoe - vták s dobrou chuťou do jedla. Na jeseň sa tieto vtáky môžu stať takým tukom, že niektorí gurmánovia sa k nim prihlásia. Mimochodom, v niektorých krajinách južnej Európy v 19. storočí bolo pečené struky považované za vynikajúcu pochúťku.

rozmnožovanie

Hopoe je monogamný vták, aj keď dvojité spojenie vyzerá, že trvá len jednu sezónu. Tieto vtáky sú tiež územné, pričom muži často požadujú vlastníctvo na určitom území. Bitky a súboje medzi súperiacimi mužmi (a niekedy aj ženami) sú bežné a môžu byť divoké. Vtáky sa budú pokúšať ošúpať súperov so zobákmi.

Korytnačka zvyčajne usporiada obydlie v diere, na strome alebo v dutine. Hniezdo má úzky vchod, môže byť unlined alebo zozbierané z rôznych odpadov, z neho vychádza nepríjemný zápach, ktorý sa bojí nepriateľov.

Za inkubáciu vajíčok zodpovedá iba samica. Veľkosť spojky sa líši podľa polohy: vtáky severnej pologule ležia viac vajíčok ako na južnej pologuli a vtáky vo vyšších zemepisných šírkach majú väčšie spojky ako vtáky bližšie k rovníku. V strednej a severnej Európe a Ázii je veľkosť spojky približne 12 vajec, zatiaľ čo medzi tropickými a subtropickými sú zvyčajne 4 až 7 vajec v spojke. Vajcia sú okrúhlé a mliečne modré pri položení, ale rýchlo sa odfarbia v dôsledku nečistôt v hniezde, každý s hmotnosťou 4-5 g. Výmena spojky je možná, ak prvý pokus o reprodukciu nebol úspešný.

Inkubačná doba začína, keď žena umiestni prvé vajíčko a trvá od 15 do 18 dní. Preto mláďatá pokrývajú asynchrónne. Počas inkubácie samci kohútikov kŕmia samice.

Nestlings pokrýva s perím perie, v priebehu dňa sa objavia prvé skutočné perie, ktoré neskôr rastú. Deti sú kŕmené najprv otcom, žena sa neskôr pripojí k mužovi pri hľadaní potravy. Mladé obušky sa fúdia po dobu 26-29 dní a zostanú u svojich rodičov ďalší týždeň po tom, čo sú pokryté plnohodnotným perím.

Všeobecne platí, že populácia hoopoosu sa nepovažuje za ohrozená. Podľa niektorých odhadov sa počet vtákov v prírode pohybuje od 5 do 10 miliónov jedincov. Niektoré poddruhy sa znižujú v dôsledku narušenia ekosystému ich biotopu a pytliactva. V Európe napriek tomu, že podľa odhadov ornitológov existuje 700 000 chovných párov, nedávno došlo k poklesu počtu obyvateľov. Hoopoe je v Nemecku ohrozené a zraniteľné v niektorých iných krajinách.

Čoraz menej a menej často v severných regiónoch sa vyskytuje hrudník (vták). Červená kniha mnohých ruských regiónov (napríklad Lipetsk, Moskva, Tver, Novosibirsk) obsahuje záznam tohto vtáka.

Zaujímavé fakty

Vedci raz verili, že zápach z hrudného hniezda je spôsobený jedlom, ktoré nájde na veľmi pochybných miestach - hnojom hnojov a hnilobnými kmeňmi stromov. Ale nedávno ornitológovia zistili, že tento vôň spôsobuje samotné vtáky na sebaobranu. Pri útočení na dravca vytvárajú dospelé vtáky a mláďatá tajomstvo s čudným zápachom. Tieto sekréty, ktoré vôňu (ak to môžem povedať) hnijúce mäso, pokrývajú perie, hniezdo. Vedci tiež veria, že tajomstvo odrádza parazity a pôsobí ako antibakteriálna látka. Zaujímavé je, že v priebehu migrácie sa vtáky prestali alokovať.

Hoopoe je vták, ktorý kvôli štruktúre svojho zobáka nemôže vyhrabávať potravu zo zeme, takže sa jejje dosť originálnym spôsobom: vezme jedlo s jeho zobákom, hodí ho do vzduchu, chyti ho svojim otvoreným zobákom a prehltne ho. Rovnako ako v cirkuse!

Niekedy v horúcich mesiacoch sa tento vták nachádza na Islande. Ale tam sa nikdy nevyrába.

Ak hoopa pozoruje dravého vtáka, je pevne pritlačený k zemi a šíri jeho krídla a stáva sa neviditeľným zo vzduchu.

vzhľad

Zástupcovia rádu Hornbirds a rod Khodod sa vyznačujú prítomnosťou pruhovaného čierneho a bieleho peria krídel a chvosta, dlhého a skôr tenkého zobáka a tiež pomerne dlhého trsu umiestneného v oblasti hlavy. Farba krku, hlavy a hrudníka, v závislosti od poddruhu, sa môže líšiť od ružovej farby až po hnedo-hnedú farbu.

Predstavitelia tohto druhu sa vyznačujú pomerne širokými a zaoblenými krídlami, veľmi charakteristickými farebnými s kontrastnými belavými žltými a čiernymi pruhmi. Chvostová časť je priemerná dĺžka, čierna, so širokým bielym pásmom uprostred. Oblasť brucha na tele je ružovo-červená, na stranách sú čierne pozdĺžne pruhy.

To je zaujímavé! V Čečencoch a Inguši, v časoch pohanstva, boli hoopoe ("tusko-mačky") považované za posvätné vtáky, symbolizujúce bohyňu plodnosti, jarnej a plodnej Tušoli.

Hrebeň v oblasti hlavy má oranžovo-červené sfarbenie s vrcholmi čierneho peria. Zvyčajne je hrebeň vtáka zložitý a má dĺžku v rozmedzí od 5 do 10 cm. V procese pristátia však zástupcovia porastu nosorožca a rodina skupiny Udodovye rozpustia hore a s fanúšikom. Zobák dospelého vtáka 4 - 5 cm dlhý, mierne zakrivený nadol.

Jazyk, na rozdiel od mnohých iných druhov vtákov, je výrazne znížený. Oblasť nohy je šedá. Končatiny vtáka sú dostatočne pevné, s prítomnosťou krátkych a tupých pazúr.

Životný štýl, správanie

Na povrchu zeme sa koža pohybuje rýchlo a pomerne rýchlo, čo sa podobá obyčajným nožom, Pri prvých príznakoch náhlej úzkosti, ako aj vtedy, keď sú vtáky úplne neschopné utiecť, môže také perie ležať na nízkej úrovni, priliehať k povrchu zeme, šíriť jej chvost a krídla a zdvíhať svoj zobák nahor.

V štádiu inkubácie ich potomstva a kŕmenia z mláďat dospelí vtáky a deti vytvárajú špecifickú olejovitú tekutinu vylučovanú olejovou žľazou a majú ostrý, veľmi nepríjemný zápach. Uvoľňovanie takejto kvapaliny spolu s výkalmi je druhom ochrany obruče od predátorov malých rozmerov.

Táto charakteristická vlastnosť vtáka umožnila, aby sa stala veľmi "bezohľadnou" tvorou ​​v očiach človeka. Počas letu sú obruče pomalé, plachiace ako motýle. Takýto zástupca poriadku Hornbirds a rod Udodovoe je v letu dosť manévrovateľný, kvôli čomu sa overeným dravcom zriedka podarí chytiť ho vo vzduchu.

Sexuálny dimorfizmus

Muži z borievky a fenky tohto druhu vo vzhľade nemajú žiadne významné rozdiely od seba navzájom. Mladí vtáci patriaci do poriadku Hornbirds a rodina Udodovye vo všeobecnosti majú sfarbenie v menej nasýtených farbách, sú označené kratším zobákom, rovnako ako skrátený trsy.

Druhy kukurice

Existuje niekoľko poddruhov zástupcov poriadku Hornbirds a rod Udodovye (Upupidae):

  • Upupa epops epops, alebo common hoopoe, čo je nominative poddruh. Obýva Eurasiu z Atlantiku av západnej časti Škandinávskeho polostrova, v južných a centrálnych oblastiach Ruska, na Blízkom východe, v Iráne av Afganistane, v severozápadnej časti Indie av severozápadnej Číne, ako aj na Kanárskych ostrovoch a Severozápadná Afrika
  • poddruh Upupa epops hlavný život v Egypte, severnom Sudáne a východnom Čade. V súčasnosti je najväčším poddruhom, má dlhší zobák, šedivý odtieň na hornom trupu a úzky obliekací pás v oblasti chvosta,
  • Upupa epops senegalensis alebo senegalský kopij obýva územie Alžírska, suchý pás Afriky z územia Senegalu do Somálska a Etiópie. Tento poddruh je najmenšia forma s relatívne krátkymi krídlami a prítomnosťou značného množstva bielej farby na periach primárnych múch,
  • poddruh Upupa epops waibeli je typickým obyvateľom Rovníkovej Afriky z Kamerunu a severného Zaire a na západe na území Ugandy. Podspecies sa veľmi často vyskytujú vo východnej časti severnej Kene. Vzhľad pripomína U. e. senegalensis, ale líši sa v tmavších tónoch vo farbe,
  • Upupa epops africana, alebo African hoopoe, sa usadzuje v Rovníkovej a Južnej Afrike z centrálnej časti Zaire do centra Kene. Predstavitelia tohto poddruhu majú tmavočervené perie bez prítomnosti bielych pruhov na vonkajšej strane krídla. U mužov sa krídla s krídelnými krídlami vyznačujú bielou základňou,
  • Upupa epops marginata, alebo Madagaskarská koža je predstaviteľom vtákov severného, ​​západného a južného Madagaskaru. Vo veľkosti je takýto vták výrazne väčší ako predchádzajúci poddruh a vyznačuje sa aj prítomnosťou bledšieho peria a veľmi úzkymi bielymi pruhmi umiestnenými na krídlach,
  • poddruh Upupa epops saturata obýva Eurasiu z južných a centrálnych oblastí Ruska do východnej časti japonských ostrovov, južnej a strednej Číny. Veľkosti tohto nominálneho poddruhu nie sú príliš veľké. Zástupcovia poddruhu sa mierne líšia šedivým oplodňovaním v chrbte, rovnako ako prítomnosť menej výrazného ružového nádychu v bruchu,
  • poddruh Upupa epops ceylonensis žije na území Strednej Ázie smerom na juh od Pakistanu a severnej časti Indie na Srí Lanke. Predstavitelia tohto poddruhu sú menšie, vo všeobecnosti majú červenejšiu farbu a biela farba na špičke hrebeňa úplne chýba,
  • poddruh Upupa epops longirostris obýva územie indického štátu Asom, Indočína a Bangladéš, východná a južná Čína, ako aj polostrov Malacca. Vták je väčší ako nominačný poddruh. V porovnaní so vzhľadom U. e. Ceylonensis má bledšiu farbu a relatívne úzke biele pruhy na krídlach.

To je zaujímavé! Najstaršia zaniknutá rodina Messelirrisoridae je považovaná za najstaršiu skupinu vtákov, podobne ako moderné hoopoes.

Dokonca aj zachytené dospelé obruče akéhokoľvek poddruhu sú schopné rýchlo zvyknúť na človeka a neodletieť od neho, ale už úplne pernatečné kurčatá sa zakoreňujú doma.

Stanovište, biotopy

Hoopoe je vták starého sveta. Na území Eurasia sa vták rozšíril po celom svete, ale v západnej a severnej časti prakticky nehviezol v oblasti britských ostrovov, Škandinávie, krajín Beneluxu a vysokých horách Álp. V Pobaltí a Nemecku sú hojdačky spoločné sporadicky. V európskej časti predstavujú zástupcovia rodu hniezda na juh od územia Fínskeho zálivu, regiónu Novgorod, Nižný Novgorod a Yaroslavl, ako aj republiky Bashkortostanu a Tatarstanu.

V západnej časti Sibíri sa vtáky zvyšujú na úroveň 56 ° c. siahajúcich do mesta Achinsk a Tomsk, a vo východnej časti radu sa jazdia okolo jazera Baikal, jazero Trans-Baikal Juh-Muya a povodie rieky Amur. Na území kontinentálnej Ázie sa nachádzajú takmer všade, ale vyhnúť sa púštnym oblastiam a pevným lesným oblastiam. Aj zástupcovia rodín Udodovov sa nachádzajú na Taiwane, na japonských ostrovoch a na Srí Lanke. V juhovýchodnej časti sa usadili na malajskom polostrove. Existujú prípady zriedkavých migrácií na Sumatru a ostrovnú časť Kalimantanu. V Afrike je hlavná oblasť umiestnená na juhu oblasti Sahary a na Madagaskare žije v suchom západnej časti.

Zvyčajne sa kruhy usadzujú na rovinatých alebo v kopcovitých oblastiach, kde sa uprednostňuje otvorená krajina pri absencii vysokej trávy v kombinácii s prítomnosťou jednotlivých stromov alebo malých hájov. Populácia dosahuje najväčší počet v suchých a teplých oblastiach. Zástupcovia rodiny aktívne obývajú stepné rokliny a lúky, usadzujú sa v blízkosti okraja alebo na okraji lesa, žijú v údoliach a podhoriach riek, v krovitých pobrežných dunách.

Často sa Podody nachádzajú na krajinách, ktoré používajú ľudia, vrátane rôznych pasienkov, viníc alebo ovocných plantáží., Niekedy sa vtákov nachádzajú v osadách, kde sa živia odpadmi zo skládok. Пернатые предпочитают избегать сырых и низинных участков, а для создания гнездовий используют дуплистые старые деревья, расщелины среди камней, норы в речных обрывах, термитники, а также углубления в каменных строениях. Активен удод исключительно в светлое время суток, а на ночлег отправляется в любые пригодные для таких целей убежища.

Рацион удода

Основа питания удода представлена преимущественно самыми разными мелкими по размерам беспозвоночными животными:

  • larvy a pupeny hmyzu,
  • Môže chrobáky,
  • hnojovci,
  • zdochlina,
  • kobylky,
  • motýle,
  • stepi fillies,
  • muchy,
  • mravce,
  • termity
  • pavúky,
  • drevené vši
  • stonožky,
  • malé mäkkýše.

Niekedy sú dospelé kruhy schopné chytať malé žaby, rovnako ako jašterice a dokonca aj hady. Vták sa živí iba na povrchu zeme, hľadá svoju korisť medzi nízkou trávou alebo na pôde vylúčenej z vegetácie. Majiteľ dostatočne dlhého zobáka často vyberá v hnoji a hromadách odpadu, hľadá jedlo v hnilom dreve alebo robí malé plytké otvory v zemi.

To je zaujímavé! Príliš veľké brouky dostanú svoje pazúry na zem, preniknú do dosť malých častí a potom sú zjedené.

Často často sprevádzajú zástupcovia poriadku Hornbirds a rodina Udodovoe pasúce sa zvieratá. Jazyk prstencov je krátky, takže títo vtáci niekedy jednoducho nemôžu prehltnúť korisť priamo zo zeme. Za týmto účelom vtáky hodia potravu do ovzdušia a potom ju chytia a prehltnú.

Prirodzených nepriateľov

Hoopoe vystraší nepriateľov, rýchlo sa drží na krídlach šíriacom sa na povrch zeme a zdvíha zobák. V tejto situácii sa podobajú na niečo úplne nepochopiteľné a nepredstaviteľné, a preto hrozné a absolútne nepožívateľné.

Bude to tiež zaujímavé:

V prírode nie je príliš veľa nepriateľov v koži - zriedkavé zviera sa bude odvážiť jesť nepríjemnú a neatraktívnu korisť. Na konci devätnásteho storočia, v Nemecku, sa konzumovalo mäso dospelého mušle a mláďat a bolo to "celkom chutné".

ČO JE

Zvyčajne si hľadá jedlo na zemi. Na lúkach, pastvinách alebo trávnatých plochách s tenkým a dlhým zobákom sa dostáva hmyz alebo ich larvy zo zeme. Tento vták miluje veľké medvede, zachytáva pavúky, červy, škorpióny a dokonca aj malé jašterice.

Niekedy hoopoe zachyti hmyz vo vzduchu. Zachytenú korisť zabije a potom vyhodí, úlovky a lastovičky. V zimných hodoch jes mravce a termity. Kŕmenie kurčiat je približne rovnaké ako u dospelých vtákov.

ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Charakteristickou črtou kopytníka je hrebeň na korune. Keď je tento vták na niečom strašný alebo nervózny, vyvoláva jeho rany. Kukátko tiež na chvíľu zdvihne tresku, keď sedí na zemi alebo vetve. Počas letu kukly je ľahké rozpoznať nielen kontrastné perie, ale aj špeciálny zvlnený let s pomalým prerušovaným klapaním krídel. Na prvý pohľad môže byť muško zmätený s veľkým motýľom, zdá sa to pomalé a nemotorné, ale v skutočnosti tento vták letí veľmi šikovne a rýchlo. Hojdačka utečie z predátorov a letí smerom hore - v tomto prípade predátor nemôže zhora zaútočiť na hoopoe a chytiť ho pazúrmi. Henshocks odchádzajú z hniezdiska v auguste alebo septembri a cestujú do Afriky a subsaharskej Afriky na zimu a niekedy aj na pobrežie Stredozemného mora. Vtáky sa vracajú na svoje hniezdiská v apríli, kedy je vzduch v severných oblastiach dostatočne teplý.

REPRODUKCIE

Obruče sú monogamné vtáky - vytvárajú páry pre život a vrátia sa na rovnaké hniezdiská. Súčasný pes spieva manželskú pieseň, ktorá sa ukrýva v zriedkavej vegetácii. Zachováva zobák vyvýšený, strčia perie okolo krku, zväcne vyvoláva zväzok a snaží sa pritiahnuť pozornosť svojho partnera. Po párení sa samica v hniezde bez vrhu, nachádzajúca sa v dutine starého stromu, pohybuje od 5 do 8 vajec.

Často, ako hniezdo, kruhy používajú v stenách otvory, škvrny medzi kameňmi alebo zväzok konárov. Niekedy sa vtáky líšia dutinou lopatkami trávy alebo machu, ale najčastejšie v hniezde nie sú vrhy. Vajcia horečnaté matné biele s šedivým, modravým a oškvorným povlakom. Žena inkubuje ich 15-16 dní, muž počas tejto doby prináša jej jedlo. Nestlings pokrýva niekoľko dní. Už sú pokryté nadol. Spočiatku ich žena zahrieva a muž im prináša jedlo. Neskôr, keď deti budú mať prvé perie, rodičia budú letieť spoločne na jedlo.

Vo veku štyroch týždňov kurčatá už opúšťajú hniezdo. Nepríjemný zápach vedľa hniezdok korytnačiek. Toto je "chemická ochrana". Obruče majú špeciálnu žľaza, ktorá produkuje štipľavý zápach, ktorý sa bojí nepriateľov. Samica a mláďatá môžu "strieľať" na nepriateľský žieravý výplach výkalov so silným zápachom.

ZÁUJEMNÉ FAKTY, INFORMÁCIE.

  • Mladý mušok má veľmi efektívnu zbraň. Keď sa nepriateľ dostal do dutiny a dievčatá sú v nebezpečenstve, vylučujú látku s nepríjemným zápachom z olejovej žľazy, ktorá sa spaľuje na útočníka. Táto vôňa odvádza nepriateľa a zachráni životy mláďat. Pre túto schopnosť, hoopoe sa nazýva "smradľavý cockerels."
  • V jednej starodávnej legende sa hovorí, že kedysi kúpalisko malo zlatý zväzok. Ľudia neustále prenasledovali vtáky na drahé kovy. Vtáci požiadali o pomoc kráľa Šalamúna, ktorý namiesto zlatého koruny im dal pekný ornament.
  • Kobylka bola veľmi stará v starovekom Egypte. Existuje dokonca aj hieroglyf, ktorý zobrazuje hlavu kopytníka so zdvihnutým trsom na korune.
  • V letných mesiacoch bolo pozorované korytnačka ďaleko na severe, dokonca aj na Islande. Avšak tento vták nemôže hniezdiť v takých chladných oblastiach.
  • Kuklík, ktorý sa nachádza na otvorenom mieste, je šetrne zachránený. Stlačí sa na zem, veľmi široko otvára krídla a chvostové perie a zobák sa zdvihne. Potom sú viditeľné zhora iba kontrastné vzory na krídlach, vďaka čomu sa hoopoe prakticky zlúči s prostredím a dravec si toho nevšimol.

CHARAKTERISTICKÉ VLASTNOSTI POVRCHU. POPIS VTÁKOV

hlava: malá, svetlooranžová s dlhým, tenkým, mierne zakriveným zobákom. Charakteristickým znakom vtáka je vetvička v tvare vetru na korune dlhého peria s čiernymi špičkami. Chuchadlo je nepostrehnuteľné, stúpa len pri pristátí alebo keď obruč vykĺzne niečo rozhnevané.

krídla: široké a zaoblené, s čírymi čiernymi a bielymi pruhmi, ktoré sú veľmi dobre viditeľné počas letu.

chvost: stupňovité, s rovnakými čiernobielymi pruhmi ako na krídlach.

brucho: oranžová hnedá.

nohy: pomerne krátka, vhodná na beh po zemi (s tým hoopoe neustále zakrúca hlavu)

vajcia: ľahká oliva so žltkastým, šedivým alebo nazelenalým nádychom. Samica má 5-8, niekedy aj 12 vajíčok.


- biotop biotopu

Kde žije

Na niektorých miestach je koňak migrujúci vták. Hniezdi takmer po celej Európe, okrem Škandinávie. Niekedy sa objavuje v južnom Anglicku. Vták žije vo väčšine častí Afriky, Indie a Južnej Ázie počas celého roka.

OCHRANA A KONZERVÁCIA

Napriek zníženiu počtu kukličiek v strednej Európe sa dnes nepoužívajú ochranné opatrenia na záchranu tohto druhu.

Dudek. Potatuyka. Vtáky Brateevograd. Video (00:00:33)

V Moskve nie je chov kukly v lesných biotopoch, ale na filtračných poliach v Marine, neďaleko od piesočnatej základne v Marine pri rieke Moskva. Bolo to v roku 1996. Po 10 rokoch sa začalo objavovať v húštinách na konci Mariinského nábrežia.
Hoops usporiadajú hniezda pod strechou dočasných budov av iných prístreškoch a pre jedlo lietajú do susedných záhrad do Maryiny a cez Moskovskú rivu k Brateevskej, kde je tiež veľa záhrad.
Sú pozorované aj počas jarných letov nad povodňami Brateevskej a Mariinskej.

zoo-club-org