Vtáctvo

Mucholapka - vták paserína

Loading...

Vtáčatý mäkký vták patrí do rodiny Flycatcher. Na území strednej Európy žijú zástupcovia tejto rodiny trochu. Vo vzhľade je tento vták nenápadný, malý. Je menšia ako vrabec. Napriek tomu vták prináša ľuďom veľký prínos, vyhladzujúci škodlivý hmyz. V latinčine, názov druhu znie ako Ficedula hypoleuca.

Na mäkkýše, v blízkosti zobáku, sú štetiny, ktoré vykonávajú funkciu dotyku. Oči sú tmavé, okrúhle. Na špičke je zobák nasmerovaný, ale základňa je široká. Vzhľadom k tomu, že vták má dosť dlhé krídla, je schopný rýchlo lietať. V mäkkýše v hornej časti tela je na krídlach a hlave farba peria čierna. Na bruchu, čiastočne na krídlach, chvoste a tiež na čelenom biele perie. Nohy tohto vtáka sú tenké, šedé.

V šupinatej mäkkýši sú chvostové perie umiestnené na chvoste relatívne krátke. Lode s 4 prstami. Tri sú smerované dopredu a jeden - späť. Rastú ostré pazúry. Dĺžka tela tohto vtáka je len asi 12 cm. Rozpätie krídiel je 22 cm.

habitat

Tento druh sa týka typických sťahovavých vtákov. Ich hniezdne miesta sú bežné v celej Európe. Žijú len na juhu tejto časti sveta. Môžete sa stretnúť s vtákmi v západnej Sibíri av severozápadnej časti Afriky. Žijú takmer všade, kde sú vysoké stromy. Mliečna kačica vidíte v ihličnatých, listnatých, zmiešaných lesoch. Niekedy sa usadili v záhradách a hájoch a dokonca aj v opustených mestách alebo cintorínoch. Vták uprednostňuje zimu v tropickom lese.

rozmnožovanie

Muži sa vrátia z zimovania niekoľko dní skôr ako ženy. Jeden muž zvyčajne má 2-3 pozemky, kde nájde rôzne dutiny alebo vtáky. Miloval sprisahanie, vták hlasne spieva, aby oznámil svojim susedom, že územie je už obsadené. Spievanie priťahuje ženy. Sami vyberajú partnerov hneď, ako sa vrátia z horúcej Afriky. Jeden muž môže dobre priťahovať pozornosť niekoľkých žien v rovnakom čase. Každá z nich sa nachádza na mieste muža.

Keď sa objaví potomok, muž pomáha iba jednej z žien, aby sa o to postaral. Najčastejšie je to prvý, kto lietal na výzvu. Na druhej strane všetky ostatné samice reagujú na volanie iných samcov. Preto sa veľmi často stáva, že mláďatá z tej istej spojky majú rôznych otcov. Akonáhle žena zostaví hniezdo, okamžite položí svoje vajcia. To sa deje v máji. Počet vajec sa pohybuje od 4 do 7. Majú modrozelené farby. Iba žena sa zaoberá inkubáciou. Toto obdobie trvá približne 2 týždne. A muž počas tohto obdobia prináša jedlo pre ňu. Rodičia kŕmia mláďatá s húsenicami a rôznymi malými hmyzmi.

Spôsob života

Keď vták žije v miestach hniezdenia, neletí z jeho miesta, ale loví ho v blízkosti. Keď mláďatá vyrastú a stoja na krídle, lietajúci sa zhromažďujú v stádach, aby odleteli na zimu. Tam sú držané v balíčkoch, spolu hľadajú jedlo a strávia noc na stromoch.

Hlavnou výživou vtákov je lietajúci hmyz. Niekedy môže jesť a pavúk. Najčastejšie lovia, zachytia korisť v úkryte. Nájde pohodlné miesto, kde môžete bezpečne dávať pozor na korisť. Všetky okolitosti by mali byť viditeľné z tohto ostriežika. Hneď ako z úkrytu pozoruje kopec, ktorý sa chystá prenasledovať, okamžite vzlietne a letí po nej. Hmyz sa chystá zachytiť so silným a húževnatým zobákom.

Keďže vtáčie krídla sú pomerne dlhé a úzke, môžu rýchlo lietať a robiť rôzne manévre. Niekedy sa môže vznášať vo vzduchu na krátku dobu, aby sa dala korisť priamo z listu, ako kolibríci.

Niekedy je jej lov iný. Sedí na vetve v korune stromu a pozerá sa na húsenice a preháňa jej chvost. Keď flycatcher spozoroval obeť, určite ju chytila. Niekedy hľadá hmyz na zemi.

Príbuzné druhy

Rodina mäkkýšov obsahuje 275 druhov vtákov. Všetky z nich majú malú veľkosť a obývajú územie Eurázie a Afriky. Ich jedlo pozostáva z rôznych hmyzu a pavúkov. Niektoré druhy patriace do rodiny majú veľmi jasnú farbu. To sa týka druhov nachádzajúcich sa v subtropických a trópoch. A tí, ktorí žijú v oblastiach s miernym podnebím, sú sťahovaví. Hniezdia na severných územiach a lietajú do teplých krajín na zimovanie. Žijú v lesoch akéhokoľvek druhu. Okrem toho je možné ich vidieť napríklad v meste, napríklad v záhrade alebo na záhrade.

Zaujímavé fakty

  • Mlynári prinášajú človeku veľa dobrého. Koniec koncov ničia veľké množstvo škodlivého hmyzu vrátane tých, ktoré poškodzujú lesy. Preto je tento druh chránený v niektorých krajinách.
  • Niektoré druhy patriace do tejto rodiny žijú v horách. Orchidey s hrdličkou žijú v nadmorskej výške až 4 000 metrov v Himalájach. Loví v húštinách a letí do horných hraníc lesov.
  • Medzi všetkými flycatchers existujú druhy, ktoré čelia vyhynutiu. To platí pre tie druhy, ktoré zaberajú malú plochu. Medzi nimi je džungľa flycatcher. Tento pohľad nájdete iba približne. Negros. Tu je druh ohrozený zánikom, lebo na ostrove sú lesy veľmi intenzívne. Ak ničenie prírody na tomto ostrove nezastaví, pohľad zmizne úplne. Koniec koncov, nikde inde na svete nemôžete nájsť takého vtáka.
  • Mnoho druhov čeľade flycatchers stavia svoje hniezda vo forme misy. Majú ich na strome alebo v hustej húštine. Niekedy sa hniezdo nachádza v prasknutom múre opusteného domu. Medzi nimi sú druhy, ktoré dávajú dvoch potomkov v jednej sezóne.
  • Typy múrov

    Tieto vtáky patria do skupiny Sparks a tvoria až 300 druhov na celom svete, z ktorých len pätnásť sa nachádza v Rusku. Najbežnejšie sú malé mäkkýše, šedé a paličkovité. Sú to sťahovavé vtáky, ktoré trávia zimu v Afrike a južnej Ázii.

    Malé vtáky, ktorých hmotnosť nepresahuje 25 gramov, sa líšia hlavne farbou ich peria. Všetci flycatchers majú široký zobák, na ktorom vyniká hrebeň dolného zobáku. Elastické štetiny sa nachádzajú v blízkosti základne zobáku a pozdĺž okrajov a pokrývajú rovnomerné nosné dierky u niektorých druhov. Pomáhajú vtákom zachytiť hmyz počas letu. Krídla sú pomerne úzke, ale pomerne dlhé.

    Šedý mäsiar

    Tieto vtáky sa líšia od svojich príbuzných v najskromnejšom a bezvýznamnom sfarbení - horná časť tela je šedo-hnedá a spodná časť je svetlošedá s malými škvrnami. Šedý muškátok je pomerne malý vták, zriedka väčší ako vrabec. Spievanie je veľmi zriedkavo počuť, je to veľmi jednoduché, ako samotný vták.

    Sedí na vetve vertikálne, často sa tiahne krídlami, akoby sa chystá vzlietnuť a pozorne sleduje hmyz lietajúci v okolí. Vykrváca z miesta, prenasleduje svoju korisť vo vzduchu.

    Hniezdi hlavne v lese, najmä tam, kde je veľa mŕtvych drevín a zlomených stromov, pričom uprednostňujú slnečné okraje a črepy. Tento vták nie je iný tajomný a často sa nachádza v parkoch, námestiach, v blízkosti vidieckych domov. Skromný vzhľad s nízkym kľúčom umožňuje, aby tieto vtáky zostali bez povšimnutia a bezpečne zvýšili potomstvo takmer pozdĺž ľudského bývania.

    Šedý muškátok je vták, ktorý skôr neskoro začne stavať hniezdo, pretože letí až do polovice mája. Iba žena sa zaoberá výstavbou, použitím rastlinných vlákien, slamy a suchých tráv. Podstielka v hniezde je spravidla veľmi vzácna a pozostáva z peria a vlny. V júni sa objaví spojka pozostávajúca zo 4-6 zelených vajec pokrytých škvrnami.

    Malý mlynček

    Vták je veľmi podobný ako kúzelník, s výnimkou bielych škvŕn na chvoste, dobre viditeľných počas letu. V porovnaní so šedým muškátkom a paličkou hlavným rozlišovacím znakom je zázvorové miesto na prsníku, obzvlášť veľké a jasné u dospelých samcov. No a samozrejme oveľa menšie veľkosti - telo tohto vtáka nepresahuje 10 cm na dĺžku a jeho hmotnosť je len 11 gramov.

    Spievanie malého mäkkýše sa ťažko zamieňa s hlasmi iných vtákov. Jej úzkostlivý pískanie je smutné a dokonca aj smutné. Hniezdi sa hlavne v zatienených vysoko rastových lesoch, zvyčajne v smrekovom alebo smrekovom listnatí, kde je viac hluchovitých húštín. Napriek svojej malej veľkosti, vták zaujíma hniezdnu oblasť oveľa väčšiu ako oblasť iných druhov muškárov, spravidla je to asi 300 metrov.

    Jedenkrát ročne samica tvorí štyri až šesť belavých vajec na malé hrdzavé škvrny, z ktorých o 14 dní neskôr sa objavujú šedozelené mláďatá. Po posilnení a vzlietnutí z hniezda sú na nejakej dobe stále blízko. Malý flycatcher je najvzácnejší vták všetkých vyššie uvedených druhov.

    stanovište

    Mlyny sú nájdené v celej Európe, v Uraloch, na Sibíri, na Kaukaze, v Južnej a Strednej Ázii av Afrike. Všade (s výnimkou najjužnejších pásov) sú tieto vtáky migrujúce. V auguste alebo septembri vyrazili na zimovanie v Afrike, Sýrii, Iraku, Jordánsku, Pakistane a Indii.

    Habitats of flycatchers sú lesné hrany, nízke lesy, zarastené kríky.

    Zloženie jedla múčnikov závisí od mnohých podmienok: je to počasie a čas dňa, svetlo, to znamená všetko, čo ovplyvňuje činnosť hmyzu. Zvyčajne, v jasných teplých dňoch, hlavné jedlo pre flycatchers sú muchy, gadflies a vážky. Počas daždivého počasia sa potraviny používajú na hrebene, larvy, chrobáky a pavúky, ktoré sa schovávajú na vetvách a listoch stromov.

    Funkcie správania

    Cesta lovu hmyzu spôsobuje, že tieto vtáky zostanú osamote. Mliečnik môže po dlhú dobu sedieť v úkryte medzi pobočkami, prudko sa ponáhľa po lietajúcom hmyzu, chyta ho za letu a potom sa vráti na svoje miesto.

    Počas obdobia hniezdenia muž veľmi žiarlivo stráži svoje územie, hlasne spieva a priťahuje ženu. Konštrukciu hniezda spravidla robia obaja rodičia, s výnimkou šedej muškátore (vyššie opísaný vták).

    Až 500 krát denne, pár flycatchers musí lietať do hniezda s jedlom v zobáku na kŕmenie ich mláďat. Počas celého obdobia kŕmenia, ktoré trvá v priemere dva týždne, múskovia zabíjajú až jeden a pol milióna hmyzu. Z hmotnosti je to asi 1,5 kilogramu. Výhoda, ktorú prináša flycatcher zničením hmyzu, je nepopierateľná.

    Flycatcher Small: externé funkcie

    Malý šedý vták patrí k trestu smrti, rodinným mlynárnikom. Jeho veľkosť je malá (nie viac ako 12 cm), perie je pomerne nudné, čo je skôr výhodou než nevýhodou: nie je tak ľahké vidieť pre dravých vtákov.

    Malý flycatcher má štíhle, mierne predĺžené, oválne telo. Chvost je tenký a dlhý. Hlava je veľká s veľkými tmavými očami. Čierny zobák je strednej veľkosti. Labky sú tmavé s krátkymi pazúrikmi. Malý flycatcher, ktorého hlas je celkom zvukový, robí úplne originálne zvuky. Pieseň tohto vtáka sa skladá z dvoch alebo troch opakujúcich sa "cirkusov" a štyroch alebo piatich pískacích zvukov, ktoré nasledujú so spomínaným tónom. Táto jednoduchá melódiu sa nezmieňuje s hlasmi iných vtákov, je dlhý a ľahko sa pamätať.

    Farba muža

    U dospelého muža sú boky hlavy a hornej časti krku sfarbené hnedočervené alebo tmavošedé. Nadhvoste a chrbát šedo-hnedý. Kryté horné chvostové perie sametovo čierne. Malý flycatcher európskeho poddruhu má veľké škvrny jasne červenej alebo okrovej farby na lúpaní, krku a hornej časti hrudníka. Intenzita farby miesta a jej veľkosť závisí od veku vtáka. Väčší a jasnejší je u starých mužov.

    Z krku sa šedá farba rozširuje na boky prsníka a okraje červenej škvrny okolo okrajov. Spodná časť prsníka a spodného chvosta peria, brucho - biela. Spodné krycie krídla sú biele až svetlo okrové. Horné a krídlové krídla sú hnedé. Centrálne kormidla sú čierne, zvyšky sú dvojfarebné: v základoch biele a čierne na vrchoch. Zobák je hnedo-hnedý, trochu ľahší v spodnej časti čeľuste. Nohy sú hnedé a čierne. Dvorka oka je hnedá.

    Ako sú maľované ženy?

    Dospelá samica má šedo-hnedé alebo hnedo-hnedé perie v hornom trupu. Riadenie a chvostové chvosty sú rovnakej farby ako muž. Boky hlavy sú mierne svetlejšie ako hore. Spodná časť tela je biela s odtieňom bledého okra. Na spodku sú dolné kryty biele. Horné kryty a krídla krídel sú hnedé, majú malú prísadu hnedej farby.

    Malý flycatcher úplne fastidious v jedle. Podľa ornitológov, tieto deti jedia všetko, čo sa im zmestí do ich miniatúrneho zobáku. Jedenie malého muškára závisí vo veľkej miere od poveternostných podmienok: v jemnom jasnom dni tieto vtáky zachytávajú muchy, malé motýle, vážky. Mliečnik nebude odmietať konské vtáky, ktoré preleteli do oblasti svojich poľovníckych oblastí.

    Za zlého počasia, keď nie je možné vykonať lety, vták jedá húsenice, malé chyby a iný hmyz, ktorý sa schováva pred dažďom v listoch stromov. Aj naša hrdinka sa tam ukrýva z dažďa. Mliečivá lovia takmer všetok hmyz, ktorý je vo vzduchu, avšak plazivé druhy, ktoré neopomínajú.

    Zaujímavé je, že flycatcher je schopný obratne zdvihnúť listy svojim zobákom a pod ním určite nájde nejaké jedlo pre seba. Môžu to byť pavúky, mravce, malé chyby atď.

    Nest stavba

    Zaujímavé je, že hniezdo muškára vybavuje len ich prírodné materiály. Jemne ju spojí s machom, tenkými stonkami trávy, drevenými vláknami, vtáčikom. Vonkajšie, vták niekedy obracuje s lišajníkmi a tenkými vetvičkami.

    Vnútri podnosu je lemovaná mech, vlasy-ako antény horolezcov, malé množstvo konského vlásia sa používa. Otvorené hniezdo (nie duté) má zvyčajne podobu malej misy. V priemere nepresahuje 50 mm, hĺbka - 45 mm. Je ťažké nájsť hniezdo malého mäkkýšov, pretože je dobre zamaskované a vtáky sú veľmi opatrní a držia sa v horných ramenách stromov.

    Vzhľad kurčiat

    V júni sa objavujú vajcia v hniezde, ktoré zvyčajne nie sú väčšie ako šesť. Plášť je nanesený do modrastého sfarbenia s tmavými odtieňmi. Samica inkubuje vajíčka sama o dva týždne. Veľkosť vajec je 19 x 14 mm. Vnímajúc nebezpečenstvo, vtáky s nepríjemnými výkrikmi lietajú okolo hniezda, niekedy dokážu napodobniť útok na nezvaného hosťa, ktorý sa snaží skontrolovať hniezdo, vrhnúť do neho a otočiť ho na svoju tvár.

    Obaja rodičia kŕmia kurčatá. Potomkovia rastú veľmi rýchlo a vo veku jedného mesiaca sa stávajú nezávislými. A rodičia majú počas tohto času čas na to, aby druhé položenie.

    Jedince: perie

    Prvé perie z mláďat je hnedo-hnedé na vrchu s ľahkými okrovými škvrnami na periach. Krč, hrdlo a horné prsia sú bledé okrové s šupinatým hnedým vzorom. Jeho intenzita klesá v hornej časti brucha. Na spodku obrázku úplne chýba.

    Zadné konce chvosta sú biele. Prvý postlegovaný (zimný) výstroj mladých vtákov je veľmi podobný farbe dospelých žien. Avšak na hornom a letíkovom kryte sú okraje menej výrazné. Zmena hniezdiaceho oblečenia u mladých vtákov z raných plodov začína v polovici júna. Takýto čiastočný molt pokrýva takmer všetky malé peří, s výnimkou vonkajšieho horného neprístupného a sekundárneho zotrvačníka.

    U potomkov neskorých plodov sa prvý molt zvyčajne končí koncom augusta - začiatkom septembra. Počas obdobia zimovania iba zriedkavé prvé roky ukazujú jednotlivé červené perie na krku. Dospelí sa rozkladajú dvakrát ročne: úplne v predmanželských obdobiach na zimných miestach a v čase po sobáši na hniezdiskách.

    Vzhľad Ptahi

    Veľkosť tela kobylky je asi 13 centimetrov dlhá. Keď ptah šíri svoje krídla, ich rozpätie je 22 - 24 centimetrov. Kuklík múka váži približne 19-20 gramov.

    Kobylka pižmová (Ficedula hypoleuca)

    Samice a muži sa líšia farbou peria. Muži majú čierny chrbát, krídla z nich sú tiež čierne a zdobené bielymi pruhmi. Biela časť mužov je biela. Samice nie sú ako kontrastné farby. Na ich povrchu sú perie namaľované šedo-hnedým odtieňom, brušná časť je sivobiela. Na hrudník - okrovej vrstve.

    Kobylka sa pripravuje na vytvorenie hniezda.

    Oči, nohy a zobák v kruhoch múky sú maľované tmavými farbami. Treba poznamenať, že u všetkých mladých jedincov má perie rovnaké sfarbenie ako u samičiek a len s dozrievaním sa muži menia farbu.

    Počúvajte hlas mŕtveho kobylka

    Plíškovec je veľmi agilný ptah, prechádza cez pobočky s veľkou rýchlosťou. Tento vták je veľmi aktívny, prakticky nehyne a je schopný stráviť celý deň v pohybe. A hneď ako sa unaví?

    Existuje však sila, ktorá sa môže vytvrdnúť a stať sa smutnou - je to temné počasie. Keď je ulica ponurá a nie je slnko, ticho kobylka sedí na pobočke pokojne a sotva sa pohybuje.

    Čo to je malý spevák

    Главной пищей для этих пернатых считаются насекомые. Мухоловка-пеструшка ест личинок пилильщиков, личинок божьих коровок, мух, гусениц, пауков, цикад.

    Насекомые составляют основу рациона мухоловок пеструшек.

    Кроме того, эта птаха питается плодами фруктовых и ягодных растений.

    Выведение потомства у мухоловки-пеструшки

    Прилетев из теплых краев, птички приступают к строительству гнезда. Obvykle trvá tento proces od 3 do 10 dní. Spravidla sú vajcia položené v máji. Jedna žena je schopná odložiť asi 5 až 8 kusov. Násadové vajcia trvajú približne dva týždne. Po celý čas sa "otec rodiny" starostlivo postará o ženu a prináša jej jedlo priamo do hniezda.

    Pestuly nesú jedlo pre kurčatá.

    Chicks, ktoré sa objavili na svete žijú v hniezde asi 2-2 týždňov, potom postupne začínajú nezávislé aktivity. Ale rodičia svojich detí ešte nie sú ďaleko. Aj v priebehu týždňa sa o ne starajú a kŕmia ich.

    Kričatkovi žijú v prírode asi 9 rokov.

    zoo-club-org