Vtáctvo

Ako vyzerá finča?

Loading...

  • podiel
  • Povedzte to
  • Odporučiť

Existujú krajiny, v ktorých je široko rozvinutý cestovný ruch založený na vtáctve. Je to celá veda, ktorá má svojich fanúšikov a odborníkov. Pre ňu je dokonca aj špeciálna pojem anglického pôvodu, ktorý v ruskom štýle znie "berking".

Často ľudia si ani nevšimnú tie vtáky, ktoré žijú v blízkosti. A márne! Medzi bežnými vtákmi sú pomerne atraktívne druhy, charakterizované vynikajúcim spevom a jasnou farbou.

Takže v celej Európe sa nachádzajú chvosty. Vták je do habitatu veľmi nenáročný, takže sa usadzuje nielen v lesných oblastiach, ale aj v mestských záhradách a parkoch. Ak urobíte svoje pozorovania, môžete zistiť, či je plevovka migračným vtákom alebo nie. Odpoveď bude tiež uvedená v tomto článku.

Prečo chňapat?

Aby sme porozumeli otázke pôvodu názvu, stojí za to odkazovať na ruský folklór. Existuje znamenie, že šarlatka spieva na začiatok leta a finch až po návrat mrazu. Vták prichádza z zimovania dosť skoro, keď jar ešte úplne nevstúpil do svojich práv. Okamžite začnú spievať. Ľudia začali konštatovať, že spevák z chvostov varuje osobu, že bude musieť prick, to znamená, že stojí za to čakať na jarné mrazy. Latinský názov vtáka sa prekladá ako "chladný". Možno to znamená, že príde zima.

Podľa inej verzie sa plemena nazývajú tak, pretože počas svojho spevu na začiatku jari náhle odtrhol trilky. Zdá sa, akoby jeho dych bol zima. Tento vták sa trochu otriasne spieva. Čo však vyzerá ako vták?

vzhľad

Tento druh patrí do rodiny Ryukov. Opis vtáka (chvost) je lepšie začať tým, že vyzerá ako vrabec. Iba jeho perie je oveľa jasnejšie. U mužov, najmä počas chovnej sezóny, je hlava a krk modrej farby. Ich tváre, hrdlo, prsia burgundský tón a čelo - čierne.

Na čiernych krídlach sú svetlé pruhy. Chvost tmavého odtieňa so zeleným odtokom. Ak padne farebná paleta, farba sa zmení na hnedastú farbu. Farba ženy je ovládaná šedo-zelenými tónmi.

Existuje mnoho poddruhov zárodkov. Každá z nich má výrazné vzhľad. Napríklad veľkosť tela alebo tvar zobáku.

Vlastnosti ubytovania

Finče sú klasifikované ako sťahovavé vtáky. Preto nie je správne povedať, že je to zimujúci vták. Chaffinch sa môže prispôsobiť a zostať na zimu, ak si vybrala vhodné miesto pre seba. Veľa závisí od regiónu bydliska. Finče sú usadené, putujú, migrujú.

Pre zimovanie to vždy neopúšťa hranice jednej krajiny. Môže si vybrať južný región, kde je zima mäkšia. Pre letové vtáky sa zhromažďujú v stádach 50-100 jedincov. Letí rýchlosťou 55 kilometrov za hodinu. Pozdĺž cesty môžu robiť zastávky v oblastiach bohatých na potraviny. O niekoľko dní neskôr ich let pokračuje. Na miestach zimovania žijú v balíčkoch. Vrabci niekedy susedia s nimi.

Finče sa vrátia skoro na jar. Usadia sa tam, kde sú stromy - v lesoch, mestských parkoch, hájoch. Uprednostňujú smrekové smrekové lesy, ľahké borovicové lesy, zmiešané lesy. Často lietajú na miesto, kde boli vlani v lete. Takéto vtáky veľmi rýchlo lietajú a skočia na zem.

Chaffinch je vták, ktorý krásne spieva. Jej pesničky sú hlasné a zvukové. Existuje veľa variácií spevu, v závislosti od jednotlivých charakteristík druhu. Trills sú podobné tým, ktoré vykonal skylark.

Chant trvá tri sekundy. Potom nasleduje krátka prestávka a opakovanie melódie. Mladí vtáky hrajú melódie, ktoré sa nelíšia v žiadnej zložitosti. Učia sa od dospelých, postupne získavajú zručnosti a zlepšujú svoju virtuozitu.

Zvuky, ktoré finch robí, sa líšia v závislosti od oblasti bydliska. Celkovo má jeho repertoár až desať piesní. Vykonáva ich postupne.

Pre tieto vtáky je možné predpovedať nielen príchod jari, ale aj pravdepodobnosť dažďa. Pred zrážkami vykonávajú ryu-ryu-ryu. Na jeseň sa spev stáva tichým. Je to pravdepodobne na konci obdobia reprodukcie. Muž už nemusí priťahovať pozornosť svojho spoločníka.

Doma doma vták spieva nahlas od januára do septembra. Je však lepšie nechať ju ako zviera. Finče nemajú radi žiť v klietkach. Sú veľmi nervózni, snažia sa odlievať, môžu odmietnuť spievať. V zajatí sú vystavení obezite, sú problémy s očami. Ak sa však takýto vták objavil v dome, mali by ste venovať pozornosť jeho strave. Mal by byť bližšie k prirodzenému. Ako vtáky jesť vo voľnej prírode?

Fínsky vták jedá rastlinnú aj živočíšnu stravu. Za to chytí rôzne druhy hmyzu, hľadajúc zrno. Jeho zobák je veľmi odolný. Dopĺňa ju silné tvárové svaly. Preto je vták schopný preniknúť do škrupiny chrobáka alebo semennej škrupiny.

Chaffinch nie je mimo jesť semená, ktoré sú zasiate v poli. Pracovníci v poľnohospodárstve sa často o nich sťažujú. Ale jesť obrovské množstvo hmyzu, prinášajú viac výhod, ako agrárne plodiny a lesné plantáže.

Najmä veľa hmyzu, ktoré vyhladzujú v období výskytu kurčiat. Nakoniec ich nakŕmime iba bielkovinové jedlá. Čo nie je tak bežné medzi vtáky tejto rodiny.

rozmnožovanie

Na jar prichádzajú vtákoch, šunkách, fotografiách a popisoch, ktoré sú uvedené v článku, v kŕdľoch zjednotených podľa pohlavia. Muži sa vrátia skôr. Sú držané oddelene od žien. Proces reprodukcie začína lákavými priateľmi na ich území. Na to muži spievajú vokálne. Znie to ako kropiace mláďatá.

Marec začína párovú sezónu. Pred nalodením priateľky musia muži obsadiť miesto hniezdenia. Zvyčajne sa vybralo minuloročné miesto. Ak sú v blízkosti miesta hniezdenia súťažiaci, sú okamžite vyhostení. Preto sú medzi dospelými a prvými rokmi časté zápasy.

Počas tohto obdobia sa muži správajú rozrušene, neustále bojujú, často prerušujú svoje piesne a ich pero na hlave je vyhladené.

Chaffinch žena je v blízkosti. Letie na muža, sedí vedľa neho na pobočke alebo na zemi. Žena ohýba svoje labky, zdvíha krídla s chvostom. Jej hlava je vyvrhnutá a z zobáku je tichý "zi-zi-zi". Tak sa vytvorí pár.

O mesiac neskôr začnú stavať svoj dom. Hlavná vec v tomto prípade je samica a muž len pomáha. Výskumníci odhadujú, že zoberú materiály na stavbu hniezda zo zeme. Ona klesá asi 1300 krát. Zo zeme je hniezdo postavené vo vzdialenosti štyroch metrov. Hoci výška a vzhľad stromu môže byť veľmi odlišná.

Trvá to týždeň na vybudovanie hniezda. Obvykle má hniezdo tvar misky. Vták využíva mech, tenké tyče, trávu, korene ako materiál. Upevnenie je web. Hniezdo má pomerne silné steny - asi dva centimetre. Vonkajšia časť je pokrytá mechom, lišajníkom alebo kôrou. V miske je pokrytá perie, dolu, vlna. Takýto dom nie je vždy viditeľný zo zeme, vďaka dobrému prestrojeniu.

Samica tvorí 3 až 6 vajec. Majú zelený odtieň s červenými škvrnami nepravidelného tvaru. Žena inkubuje ich a jej partner prináša jedlo a postará sa o ňu. Ale muž sa nerozlišuje monogamii. Zistil si, že je ďalší kamarát za párenie, a nezabúda, že sa postará o svojich potomkov.

Kurence vtákov sa narodia dva týždne po znáške. Majú viditeľnú červenú kožu. Tmavé chĺpky pokrývajú iba chrbát a hlavu. Deti sú bezmocné. Rodičia ich vložili do hmyzu. Počas tohto obdobia nemôžu byť narušené. Akýkoľvek vonkajší zásah spôsobí, že rodičia opustia hniezdo a kurenie zomrie.

Do polovice júna sú kurčatá pripravené opustiť hniezdo. Rodičia ešte niekoľko týždňov pomáhajú mladým vtákom. Do konca leta môže mať pár druhú mláku. Len vtedy bude v spojke podstatne menej vajec.

životnosť

Finče sú lesné vtáky, ktoré hľadajú jedlo pre seba a mláďatá na zemi. Často sú obeťami predátorov. Možno to je dôvod, prečo nežijú dlho. Aj keď sú v zajatí, ich dĺžka života je až dvanásť rokov.

Vyskytujú sa v prírode veľmi často, preto nepatria medzi vzácne druhy ani ohrozené. Dokončenia nepredstavujú pre človeka žiadne nebezpečenstvo ani hodnotu a nepoškodzujú. Preto sa v červenej knihe nenachádzajú. Hoci web obsahuje veľa krásnych obrázkov mužov s jasnou farbou. To naznačuje, že vták je populárny medzi pozorovateľmi vtákov.

Rozmery a štruktúra

Nielen vo veľkosti, ale podľa ústavy, finch pripomína vrabec. Hmotnosť dospelého človeka nepresahuje 40 gramov a dĺžka tela je 14-16 cm. Dlhý a ostrý zobák má pravidelný kužeľovitý tvar. Jeho horná časť je mierne spustená na špičku. Nosičky sú mierne pokryté perím. Rozpätie krídel môže dosiahnuť 28 cm, stredný chvost má stredový zárez. Slamné prsty vtáka sú ozbrojené silnými a ostrými pazúrikmi. Životnosť chvostov v prírodných podmienkach je približne 12 rokov.

Farba plodu muža

Spôsob, akým vyzerá fín, si zaslúži zvláštnu pozornosť. Čím starší je vták, tým jasnejšie jeho perie. Čierne čelo, krk jasne modré, valcovanie v červeno-hnedej, rovnaký tehlový odtieň a prsia. Hnedá chrbát bližšie k chvostu získa zelenú farbu a spodná časť tela má kontrastnú bielu farbu. Najkrajšie perie, ktoré sú najmenšie, majú krásnu tmavo modrú farbu. Čierne krídla so širokými a úzkymi bielymi pásikmi a žltými okrajmi vystupujú veľmi efektívne. Dolné chvostové chvostové perie sú svetlo biele, s okrajmi čiernymi šupinami. Šedé chvostové perie, ktoré sa nachádzajú uprostred, majú žltý okraj, všetky ostatné sú čierne, pokryté vo vnútri veľkými bielymi škvrnami.

Okolo svetlo hnedých očí - krúžky hnedej farby. Zobák muža sa mení v závislosti od sezóny. Na jar, počas obdobia párenia, je modrá farba a v zime sa stáva úplne hnedou.

Farebné peří ženy

Dospelé samice, na rozdiel od mužov, sa nemôžu pochváliť takým jasným perím. Je veľmi dôležité, aby boli menej viditeľné počas obdobia hniezdenia, preto farebná škála žien je pokojnejšia a zdržanlivejšia. Pečenie hornej časti tela má tmavo hnedú farbu, spodná časť je mierne svetlejšia, bez náhlych prechodov. Hlúbenie hlavy a nažloutlej farby. To je dosť odlišné od dospelých žien Common Finch v prvých týždňoch svojho života. Funkcia operenia ošípanej je len malý biely bod na zadnej strane hlavy.

Pôvod názvu

Kde sa tento veselý a živý vták dostal takého zaujímavého mena? Ruský ľud veľmi vhodne dal mená rôznym vtákom, pričom si všimol zvláštnosti správania, ktoré sú pre nich charakteristické. Spoločný finch, ako migrujúci vták, niekedy zostal, aby strávil zimu vo svojich rodných krajinách. Možno jeho chudobný pohľad počas obdobia ťažkých mrazov vyvolal súcit s miestnymi obyvateľmi, pre ktoré mu dal takýto názov. Podľa inej verzie sa plemena nazývala tak, že sa na jeseň a na jar zhromaždila v kŕdľoch na zyabi.

Distribučná oblasť

Tento vták sa často nachádza vo väčšine Európy, v severnej Afrike a prakticky na celom území Ruska. Na Novom Zélande sa jedná o najbežnejší druh.

Spoločná čeľaď žije v širokej palete lesných krajin - širokolistých a ihličnatých. Uprednostňuje usadenie sa v zrelých a chladných lesoch, v kríkoch, na okraji lesa, brezových hájoch a borovicových lesoch. Jedinou výnimkou sú mokré a bažinaté oblasti, rovnako ako tmavé lesné oblasti. Často sa dá vidieť v blízkosti obydlia ľudí - v záhradách, záhradách, parkoch, na cintorínoch. Niektorí vtáci zimujú v strednej Európe, iní migrujú do Stredozemného mora a do podhorských lesov na Kaukaze.

Chaffinch spev

V dávnych dobách bola taká obyčajná čerešňa vo veľkej miere cťou: jej spev bol veľmi vysoko ocenený a pre neho platil veľa peňazí. V zajatí môžu vtáky začať spievať už v januári. V prirodzenom prostredí piesne zaznievajú od jari do polovice leta. Už v júli sa môžeme počuť menej a menej.

Hlas tohto malého vtáka znie ako zvonenie. Predchádza to tenké píšťalky. Zvyčajne sa skladba skladá z jedného alebo dvoch kolená, ktoré sa pretrvávajú opakovane jeden po druhom a končia druhom "mŕtvice" - krátky ostrý záznam. Milovníci môžu tieto kmene presne rozlíšiť a dať im konkrétne mená. Trvanie jednej skladby trvá asi tri sekundy, nasleduje krátka prestávka a všetko sa opakuje. Chaffinch, pomocou zvukov, je schopný prenášať rôzne signály, ktoré znamenajú úzkosť, súboj, agresiu atď. Vo svojom vlastnom jazyku môže dať signál, aby vzlietol alebo vyjadril strach.

Obyčajné okrasné plutvy sú dnes v mestských bytoch menej obvyklé ako predtým.

Funkcie správania

Vtáky žijú v pároch, snažia sa usadiť sa blízko seba, zároveň veľmi horlivo strážia svoje územie od svojich susedov. Po období hniezdenia, keď mláďatá vyrastú, sa pečie sa zhromažďujú vo veľkých kŕdľoch, spájajú sa s ostatnými členmi čeľade finchov a zmiznú z našej oblasti na zimné obdobie. Iba niektorí muži zostanú do zimy.

Spoločná plutva, ktorej opis je uvedený vyššie, je veľmi energický vták, obratný, inteligentný a neobvykle hravý. Takmer celé denné svetlo je v nepretržitom pohybe, až v popoludňajších hodinách, ktoré sa ukrývajú v ramenách stromov. Rohovka sa pohybuje pozdĺž pobočiek trochu bokom, ale skočí pod zem alebo beží pomerne rýchlo. Jeho let sa podobá vlnovcom, zatiaľ čo letí na veľké vzdialenosti v značnej výške. Skôr ako sa posadíte, finch sa po určitú dobu vznáša nad zemou.

Rovnako ako u všetkých členov čeľade finch, hmyz je hlavnou potravou chvostov. Počas obdobia rozmnožovania, od mája do júla, krmivo pozostáva zo 100% z nich. Potravinám dominujú malé chyby, motýle, rôzne dvojročné hmyz vrátane tých, ktoré spôsobujú veľké škody na poľnohospodárskych rastlinách. Niekedy finch konzumuje a rastlinné produkty - semená buriny, ovocie, bobule atď.

hniezdenia

V severných regiónoch sa v strednej časti apríla objavujú škvrny v strednej časti - skoro o mesiac skôr. Trochu zvyknutý, pár finches pokračuje budovať hniezdo. Nachádza sa najčastejšie v koruny listnatého stromu, na začiatku jedného z bočných vetiev. Vtáky tak zručne zakrývajú hniezdo, že je takmer nemožné ho vidieť od zeme. Na stavbu sa použili malé vetvičky, tráva, mech. Steny vonkajšieho hniezda sú pokryté kúskami kôry, lišajníkmi. Spodná časť je pokrytá perím a vlnou. Všetok konštrukčný materiál je upevnený pomocou vlákien. Pri pokládke sú zvyčajne 4 až 7 modrozelené vajcia pokryté ružovými škvrnami. Žena inkubuje ich dva týždne, príležitostne lietajú z hniezda iba na zahriatie alebo nájsť jedlo. Muž ju zriedka živí, viac unesený spievaním alebo hádkou so susedmi, ktorí preleteli na jeho miesto. V jednej sezóne môžu mať obyčajné plemená (fotografia a podrobný popis toho, ako tieto vtáky vyzerajú v tomto článku) dve spoje. Druhý trvá od júna do augusta.

Ako vyzerajú kurčatá

Kuriatky, ktoré prišli na svet, sú oveľa viac naivnejšie než ich mnohí spievajúci vtákov. Ich telo je takmer úplne pokryté dlhým šedým fuzzom, len malé časti zostávajú holé. Chlpy umiestnené na hlave bábätiek vystupujú po stranách veľmi zábavným spôsobom, pripomínajúc klobúk.

Po približne dvoch týždňoch sa mláďatá oplývajú, aj keď sa farebne nelíšia od matky, a začnú prvý let z hniezda. Obaja rodičia sa zvyčajne podieľajú na kŕmení svojich potomkov. Ako jedlo obyčajný finch prináša prevažne rôzne druhy hmyzu do mláďat, z ktorých väčšina sú húsenice.

Obsah chvostov v zajatí

V minulosti boli tieto vtáky do klietky pomerne často a boli veľmi drahé. V rovnakej dobe, finch chytený v zajatí po dlhú dobu zvykne na novú situáciu a nezačne okamžite spievať. Prekvapivo v zajatí majú vtáky oveľa dlhšiu životnosť ako v prírode. Napriek tomu nie sú veľmi vhodné na údržbu v apartmáne av extrémne zriedkavých prípadoch si zvyknúť na osobu.

Dekoratívna pavučina, ktorej fotka je umiestnená nižšie, je schopná vydávať svoje zvonenia len vtedy, keď osoba vedľa nej je nehybná. Je potrebné sa trochu pohybovať, pretože spevák začne ponáhľať na stene klietky, biť na tyče a riskovať zlomenie. Preto, aby sa vtáky nemohli vyliečiť, finches obsahujú jeden po druhom, uistite sa, že zakryte klietku plátnom.

Часто зяблик, просыпаясь по ночам, начинает прыгать по жердочкам, но не видя в темноте, натыкается на стенки. Замечено, что такое поведение свойственно этим затворникам, когда наступает у перелетных птиц период миграции. Чтобы избежать ночного беспокойства, рекомендуется на ночь включать небольшой светильник, позволяющий птице видеть жердочки и прутья.

Немало проблем возникает и с рационом питания зябликов, содержащихся в неволе. Okrem toho sú často obéznymi ochoreniami a ochorením očí. Z týchto dôvodov sa počet ľudí, ktorí sú ochotní počúvať spev pivovarníkov, ktoré sa držali v zajatí, výrazne klesol.

Čo vyzerá na finch vták

Rovnako ako väčšina vtákov, sexuálny dimorfizmus je vyslovený v finches. Psi majú skôr jasnú farbu, jasne oranžové prsia a čierne-hnedé chrbát so zelenkastým nadhvostom. Zdá sa, že na hlave majú modrošedú čiapku.

Krídla s veľkosťou od 24 do 29 cm majú tmavohnedú farbu s bielymi škvrnami. Ženy majú stmavnú farbu peria. Hmotnosť zvyčajne nepresahuje 20-50 g.

Jedná sa o malý vták, dĺžka tela dosahuje iba 14-15 cm

habitat

Najčastejšie sa distribuuje v európskej časti Ruska, v severnej Afrike, Európe, v západnej Ázii. Tieto vtáky sa nachádzajú v lesoch: v lesoch, na vidieku, v parkoch. Ale na rozdiel od svojho príbuzného je vrabec zriedka nájdený v meste.

Ide o migrujúceho vtáka. S nástupom chladného počasia sa okolo polovice septembra odletia do zimy na juh. Niektoré z nich sa prispôsobili na to, aby žili po celý rok na jednom mieste.

Preletujú do Stredozemného mora, na juh od Kazachstanu a strednej Ázie, niektoré z nich prežili v horách av podhorských lesoch v Kavkazzii. Po čakaní na chladu sa vrátia do bývalých biotopov, zvyčajne koncom marca a začiatkom apríla.

Životný štýl a výživa

Tieto vtáky žijú v malých kŕdľoch, okolo 40-60 jedincov. Kvôli svojej malej veľkosti sú dosť obratné a rýchlo lietajú. Pohybujú sa na zemi ako skákanie vtákov.

Tieto vtáky majú silný a malý zobák, čo je spôsobené typom jedla. Predovšetkým sa živia malým hmyzom: rôznymi chrobákmi, húsenicami, červami, motýľmi. V lete môžu jesť potraviny rastlinného pôvodu, napríklad rôzne semená, bobule a ovocie.

vokalizácia

Finče majú krásny hlas. Ich spev je ako tril larkov. Samotné skladby sú celkom hlasné a zvonenia, trvajú približne 3-4 sekundy po pauze a opakovaní skladby. Spievanie dospelých mužov možno rozdeliť na 3 časti - spev, tril a mŕtvica (to je krátky, ostrý zvuk).

Mladí muži vykonávajú jednoduchšie "skladby", v ktorých nie sú tieto 3 časti. Tvorba zložitých piesní začína v puberte, mladá generácia sa naučí kopírovať spev z dospelých a skúsených mužov. Jedna finch dokáže prehrať až 6 rôznych skladieb.

Život v zajatí

Kvôli takému krásnemu spevu bol tento druh veľmi obľúbený, aby sa držal vo svojich domoch. A aké to je zvláštne, nie je náladový a môže žiť v zajatí oveľa dlhšie, asi 9-12 rokov, zatiaľ čo vo voľnej prírode len pár rokov.

ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Ihneď po príchode začnú pestrofarebné plutvy vyhľadávať vhodné miesto hniezdenia. Neskôr sa samica pripoja k mužovi. Čučoriedky uprednostňujú husté húštiny, ale tieto vtáky sú nenáročné na miesto pobytu, takže sa usadia v akýchkoľvek lesoch, vyhýbajú sa pravdepodobne hluchým miestam. Hniezdo je zvyčajne len 120 m 2. V zime sú v kŕdľoch chované vtáky a presúvajú sa na otvorené priestory - lúky a polia. Často vytvárajú spoločné kŕdle s vrabcami alebo inými druhmi plutvonožcov, hlavne s ich najbližším príbuzným, finchom.

REPRODUKCIE

Je čas, aby sa hniezdenia začali v marci až apríli. Muži, ktorí sa v tomto čase vrátili z zimovania, začnú hľadať vhodnú stránku. Hlasne spievajú svoje územie a priťahujú mu ženy. Po prijatí pozvánky mužského pohlavia sa žena začína hľadať miesto vhodné na stavbu hniezda. Chaffinch hniezdo môže byť umiestnené na rôznych miestach - v hustých kríkoch, živých plotoch alebo na strome, zvyčajne v blízkosti kmeňa alebo vidlice vetví. Samica buduje hniezdo a muž mu pomáha prinášať stavebný materiál. Hniezdo v tvare misky je starostlivo tkané z machu, trávy a tenkých vetvičiek pripevnených pavučinou a vlasmi. Vonku je hniezdo pokryté lišajníkmi, brezovou kôrou a zhlukom rastlinného chmýříka, takže je takmer nemožné si to všimnúť na pozadí stromovej kôry. Samica leží od 4 do 6 modravých zelených vajíčok a inkubuje ich 11 až 13 dní.

Novorodené mláďatá chovu sú pokryté dolu. Sú úplne závislí od rodičov. Rodičia kŕmia mladistvých spolu. Prinášajú hmyz deťom a dajú ich priamo do otvoreného zobáku mláďat.

ZABLIK SINGING

Finch mláďatá skúmajú svoju pieseň napodobňovaním spevu dospelých mužov. A tak sa stali umelcami "dialektu" charakteristického pre určitú oblasť. Tento spev je veľmi dôležitý pre mladých mužov, keď najprv označujú hranice svojho pozemku. Melódiu sa líšia v závislosti od miesta bydliska. Chaffinch píseň zvoní, hravá, s charakteristickým "mŕtvica" na konci.

ZOBRAZENÉ PRIPOMIENKY

Chaffinch je najbežnejším vtákom v európskych lesoch. Chaffinch muži sú medzi najsvetlejšími farbami v Európe. Sú ľahko rozpoznateľné modro-šedou korunou, gaštanovou hnedou kaštanovou späť gaštanou a tmavo zelenou chvostovou bázou. Na rozdiel od mužov, samice finches nie sú tak jasné. Ich telo je pokryté hnedým perom, na krídlach a chvostu majú biele pruhy.

ZÁUJEMNÉ FAKTY, INFORMÁCIE.

  • Počas výstavby hniezda sa ženské révy letí asi 1300 krát pre stavebný materiál a vrátia sa s ním do hniezda. Hniezdo sa nachádza vo výške 2 až 4 m od zeme.
  • Čučoriedky patria do čeľade. Iba tri druhy tejto rodiny kŕmili svoje kurčatá výlučne hmyzom, t.j. bielkoviny.

CHARAKTERISTICKÉ VLASTNOSTI ZABLIKA. AKO VYHĽADAŤ. POPIS VTÁKOV

ženy: asi 18 dní je obsadená konštrukciou pohára v tvare hniezda a inkubáciou vajec.

muži: chráni plot, keď samica inkubuje vajíčka. Odháňa potenciálnych súperov.

krídla: biely pásik na krídlach pomáha odlíšiť chvost od iných pliec.


- biotop biotopu

KDE JE SNÍMA

Európa, Ázia, Severná Afrika, Ostrov Madera, Azorské ostrovy a Kanárske ostrovy - na všetkých týchto miestach je finch. Korytnačky zo severných a východných oblastí radu sú sťahovavé vtáky a zimy na juhu - v strednej a južnej Európe a na Strednom východe.

OCHRANA A KONZERVÁCIA

Finčeky sú početné v celej Európe, takže zmiznutie ich neohrozuje.

Vtáky - Chaffinch (Fringilla coelebs). Video (00:00:52)

Chaffinch (latinka Fringilla coelebs) je spevník z čeľade finch.
Veľkosť vrabca (približne 17 cm dlhá). Farba operenia muža je jasná (hlavne na jar): hlava je modrošedá, chrbát je nahnevaný so zelenou farbou, hrudník a hrudník sú hnedo-červené, veľké biele škvrny na krídlach, farba samičky je tmavšia. Distribuované v Európe, Západnej Ázii a severnej Afrike sa usadili na východe. Jeden z najpočetnejších vtákov v Rusku. Prebýva v lesoch a parkoch všetkých typov, často v samom prístave človeka. Hniezda bije na stromoch, maskuje ich mechom a lišajníkmi. Niekedy hniezdo dvakrát v lete. Pri kladení 3-6 modrastých s škvrnitými vajcami. Kŕmi sa semenami a zelenými časťami rastlín, v lete tiež kŕmi hmyzom a inými bezstavovcami, ktoré kŕmia mladými vtákmi.

Zvyčajne je pesničková druhová pieseň zastrešená trojčatou, končiacou koncom (krátkym, ostrým zvukom). Trills predchádza počiatočným, jemnejším pískaním zvukov. Preto sa pesnička môže rozdeliť na tri po sebe idúce časti - spev, trilovanie, rozkvet. Takáto štruktúra piesne je charakteristická pre všetkých dospelých samcov (ženská chválovka sa zvyčajne nerealizuje). Celá skladba zvyčajne trvá asi 2-3 sekundy, po pauze (7-10 sekúnd) sa pesnička opäť zopakuje. Mladí muži plemena (prvý rok) majú zjednodušenú, jednotnú štruktúru, konkrétnu pieseň (sub piesa), v ktorej nie sú rozlíšené tri časti. Podobná pieseň po celom živote môže byť prítomná aj u ženských chvostov. Predpokladá sa, že vývoj normálnej druhovej pieseň u mužov sa vyskytuje pod vplyvom testosterónu (pohlavného hormónu). Normálna (komplexná, diferencovaná) štruktúra konkrétnej piesne získavajú mladí muži (po tom, ako sa dostali na krídlo) ako výsledok tréningu - kopírovanie piesne starších mužov svojho druhu, ako aj "vzájomné učenie" jedného ročného muža - volania. Piesne sa môžu meniť (improvizácia piesne) a vytvoria sa rôzne verzie (typy) konkrétnej skladby, ktoré sú pri pohľade na sonogram dobre rozlíšené. Repertoár jednej finch môže obsahovať 1-6 (10) verzie piesne, ktoré sa vykonávajú striedavo. Zvyčajne muži spievajú v skupine iba 2-3 typy skladieb, v populácii nájdete v priemere 20 druhov konkrétnej skladby. Podobná hlasová variabilita sa pozoruje u mnohých druhov cestujúcich. Kvôli zvukovitej pieseň často sú chované v zajatí.

zoo-club-org