Vtáctvo

Waxwing - vták s chumáčom na hlave

Waxwing (Bombuse) je vták patriaci do monotypickej rodiny voskovania (Bombillidae), ktorý zahŕňa tri druhy. Pred nejakým časom hnedasté patrili podčeleď Silk waxwings, ale teraz sú predstaviteľmi samostatnej rodiny Ptiloganatidae.

Obsah článku:

Waxwing Popis

Waxwings - vtáky majú malú veľkosť, ale majú pomerne jasnú a viditeľnú farbu, K dnešnému dňu je známy a opísaný deväť druhov, ktoré tvoria pár rodín: hodvábne voskovanie a voskovanie. Predtým bolo všetkých deväť druhov zástupcov tej istej rodiny. Všetci vtáci vrabčianskeho rádu a rodina Sviristelle majú veľmi charakteristický a atraktívny vzhľad, ale sexuálny dimorfizmus u takýchto vtákov nie je jasne vyslovený.

Spievanie voskovania sa podobá mramorujúcemu dúhovému trilu "sweri ri rii" alebo "sviriri-sviriri", ktorý je veľmi podobný zvuku flétny, ktorá spôsobila taký neobvyklý názov druhu. Let predstaviteľov monotypickej rodiny horúceho vosku je konzistentne jednoduchý a pomerne rýchly.

vzhľad

Dĺžka tela dospelého jedinca nie je väčšia ako 18-23 cm, s priemernou hmotnosťou v rozsahu 55-68 gramov. Na waxwings je na hlave dobre označený trsy. Farba je ružovošedá, s krídlami čiernej farby, za prítomnosti žltých a bielych pruhov. Chvostová časť, oblasť hrdla a pás prechádzajúci očami majú čierne sfarbenie. Hroty na sekundárnom krídle peria majú vzhľad malých jasne červených dosiek, ktoré sú jasne rozoznateľné iba po dôkladnom vyšetrení. Na okraji chvosta je veľmi nápadný žltý prúžok a na krídle je úzky pás bielej farby.

Rôzne typy majú určitý vonkajší rozdiel. Amur, alebo japonský voskovanie (Bombils jaronis) je malý veľkokvetáč s telom o dĺžke 15-16 cm, s červenými špičkami pera riadenia a červenými krídlami. Americká alebo cédrovka (Bombilla cedrórum) má menej jasné a viditeľné sfarbenie a obyčajné voskovanie (Bombillá gärrulus) sa vyznačuje jemným hodvábnym, väčšinou hnedým perím s čiernymi a žltými znakmi.

To je zaujímavé! Mladí ľudia pred prvým moltom na jeseň sú hnedo-šediví, s hnedým belavým bruchom a pre kuriatko je charakteristická prítomnosťou gaštanu a rozvinutou žltou farbou na chvoste a krídlach.

Zobák vtáka je relatívne krátky a relatívne široký, pripomínajúci zobák mäkkýše, s rovnou spodnou čeľusťou a mierne zakriveným vrcholom nad zobákom. Nohy vtáka sú silné, majú zakrivené pazúry, ktoré sú dobre prispôsobené na objatie vetví, ale nie pre rýchly pohyb. Zadná časť je krátka. Existujú identické chvostové perie. Krídla vtákov sú pomerne dlhé, s vrcholom tvoreným tretím perom a prvotným perom.

Charakter a spôsob života

Waxwing je vo väčšine prípadov veľmi sedavý vták, ale počas obdobia aktívnej reprodukcie, predstavitelia tohto druhu dávajú prednosť držať sa vo veľkých kŕdľoch, ktoré intenzívne bloudia pri hľadaní bohatej stravy. Takéto vtáky majú v priebehu roka iba jednu plnú moru, ktorá sa u dospelých uskutočňuje v októbri a novembri. Mladí vtáci sa líšia v čiastočnom chlebe, takže začnú meniť svoje kuriatko na prvé zimné pero približne v poslednom desaťročí leta.

Západné exempláre predstaviteľov monotypickej rodiny voskových červov už v súčasnosti získavajú charakteristické tmavé miesto v oblasti hrdla. Od začiatku prvého jesenného obdobia sa vták vysype extrémne malým perím a riadenie a letové perie zostávajú nezmenené až do jesene nasledujúceho roka.

Ako dlho žije voskovanie?

Waxwing je jedným z najbližších príbuzných spoločných vrabcov a priemerná dĺžka života takéhoto vtáka v jeho prirodzenom prostredí je približne dvanásť rokov. Waxwings sú často držané v zajatí, ale takéto vtáky sú zriedka ručne vyrábané., S prísnym dodržiavaním pravidiel starostlivosti a údržby môže život takého speváka trvať asi pätnásť rokov.

Stanovište, biotopy

Amur alebo japonský vosk je obyvateľom severovýchodnej Ázie. V našej krajine sú takéto vtáky bežné v regióne Amur av severnej časti Primorye. Na zimovanie sa japonské voskovanie presťahuje do Japonska a Kórey, ako aj do severovýchodnej časti Číny. Americké alebo cédrové voskovanie obýva otvorené lesné oblasti Kanady a severnej časti Spojených štátov amerických.

Zimingová oblasť takýchto vtákov je dosť rozsiahla a rozširuje sa na najjužnejšiu časť Strednej Ameriky a voskové vlysy prechádzajú do južných oblastí Ukrajiny, na území Krymu, na severný Kaukaz a Zakaukazsku. Často sa nachádza v delte riek Volgy a ústiach Uralov, na území Turkménska a Uzbekistanu, Tadžikistanu, Kazachstanu a Kirgizska.

To je zaujímavé! Biotop je prevažne z ihličnatých a brezových oblastí lesnej tundry alebo taigy, pozostávajúcej z borovice a smreku, brezovej, ale vo východnej časti Sibíru sú v hniezdiskách medzi smrekovým lesom zaznamenané vosky.

Bežné voskovanie bolo široko rozšírené v oblasti tajga lesov severnej pologule. Vtáky tejto rodiny žijú na území riedkeho ihličnatého a zmiešaných lesných porastov, v pohoriach s vegetáciou a tiež na vyčisteniach. Migrácia vtákov na juh sa uskutočňuje všade nie skôr ako začiatkom vnímania chladného počasia alebo sneženia.

Takmer všade sa voskovanie opúšťa ich vlasti najskôr v polovici prvého jesenného mesiaca. Obzvlášť veľké kŕdle vtákov sa vyskytujú v období od jesene do prvej polovice zimy. Pružinový pohyb na severe spravidla sa dosahuje malými kŕdľami.

Diéta waxwings

Amur alebo japonské voskové červy sa živia hlavne rastlinnými potravinami, ako sú ovocie a bobule. Na jar takéto malé vtáky používajú rastlinné puky na výživu a so začiatkom leta je základná dávka výživy vtákov doplnená všetkými druhmi škodlivého hmyzu. Najčastejšie sa vtáky držia vo veľkých kŕdľoch, často zachytia hmyz počas letu a kŕmia larvy a mladé výhonky rastlín.

Z letných bobuľových plodín, vtáky dávajú prednosť Kaline, jahody a imelo. Vtáci sa tiež živia hlohom, sibírskym jablkom, borievkou, žrebčinou a rakytníkom. V zimnej zimnej sezóne sa kŕdle vtákov často nachádzajú v osadách na území strednej zóny našej krajiny, kde sa hlavne živia bobuľovými jahodami.

Reprodukcia a potomstvo

Najčastejšie v rozsiahlych oblastiach av rôznych biotopoch je hniezdo v ľahkom lese, na zrelé stromy., Vtáky dosahujú pohlavnú dospelosť vo veku jedného. Obdobie intenzívneho hniezdenia pokračuje od mája do júla. V hornej časti stromov je hniezdo pohárikovitého tvaru postavené dospelými vtákmi. Aby ste získali silné hniezdo s hrebeňom, používate trávu, vlasy, mech a konáre ihličnatých stromov. Podnos v hniezde je lemovaný jemným a mäkkým lišajníkom s kôrou a niekedy aj cédrové ihly v zásobníku. Najčastejšie sa na hniezdenie používa okraj lesa, v blízkosti vodných telies a iných hniezdnych párov.

Každý rok si waxworm hľadá nového partnera. Krájanie samec pre ženu tiež spočíva v kŕmení jeho partnera s bobuľami. Žena tvorí štyri až šesť vajec modrošedej farby s čiernymi a fialovými škvrnami. Vajcia sa inkubuje výlučne žena počas niekoľkých týždňov. Samotný muž v tejto dobe venuje všetku starostlivosť o krmivo, čo môže predstavovať hmyz a plody bobuľových plodín. Potomstvo, ktoré sa objavilo na svete, sa stáva úplne nezávislé asi za dva alebo tri týždne.

To je zaujímavé! August je čas na rozšírené hromadné zdvíhanie všetkých mláďat narodených v tomto roku na krídle a následné vytvorenie zimného kŕdľa.

Amur alebo japonské voskovité hniezdi v oblasti modřínového a cédrového lesa a obdobie párenia trvá koncom zimy. Pre pokládku vajec tohto druhu je postavené malé hniezdo, ktoré sa spravidla nachádza na pomerne tenkých vonkajších vetvách vysokých stromov. Samostatne vyrobené ženské hniezdo sa plní rastlinnými vláknami. Jedna taká spojka obsahuje dve až sedem vajec šedo-modrej farby. Proces inkubácie trvá v priemere jeden týždeň a celé obdobie plodu môže trvať približne 16-24 dní. Obaja vtáci v dvojici živia kuriatku, ktorá sa narodila.

Prirodzených nepriateľov

Varenie voskovanie sú dnes zdrojom uprednostňovaného jedla pre mnoho divých zvierat a dravých vtákov, takže tieto vtáky zohrávajú dôležitú úlohu v prírodnom potravinovom reťazci. Hlavnými nepriateľmi voskovitého sú marmelády, lasice a jastrabia, močiare a vrany, rovnako ako sovy.

To je zaujímavé! Významná časť druhu nemá ochrannú farbu, preto sa jasné dospelé vtáky často stávajú obeťou predátorov a vajcia aktívne konzumujú členovia rodiny a veveričiek.

Malé vtáky, ktoré patria k trom druhom monotypickej rodiny voskových vôd, aktívne zničia množstvo škodlivého hmyzu a tiež účinne zabraňujú prudkému nárastu ich populácie. Okrem iného sú waxwings medzi prirodzenými distribútormi semien mnohých kultúr a prispievajú k intenzívnemu rozptýleniu niektorých rastlín.

Stav obyvateľstva a druhov

Niektoré dobre známe druhy voskových voskov zostávajú v súčasnosti zle pochopené, ale podľa IUCN je všeobecná populácia takýchto vtákov dosť početná, takže ich stav nemôže byť pre vedcov znepokojivý. Avšak k dnešnému dňu je Amur waxwing uvedený na stránkach Červenej knihy.

Zníženie celkového počtu predstaviteľov tohto druhu bolo podporované nekontrolovaným chytaním jedincov, ktorí lietajú na zimu v Číne, kde sa takéto vtáky používajú na prípravu rôznych jedál alebo sa chovajú ako dekoratívne pernaté zvieratá.

Popis waxwings

Waxwinger v ľuďoch je považovaný za "krásu vtáka", ktorý nie je schopný spievať, ale len píšťalky a píšťalky, ktoré vydávajú charakteristické trilky - "sviririri ...". Balíky voskov, dobre oblečené hniezdiace vtáky, vždy priťahujú pozornosť ľudí v mestách a na vidieku. Tieto vtáky s krátkymi nohami sú o niečo menšie ako škorica. Ich vrcholy sú ozdobené veľkými ružovými chumáčiky. Malé telo (asi 15-18 cm dlhé) je pokryté ružovo-šedým perím. Je nahnevaná sivá s červeným perím, z diaľky vyzerá ružovošedá. Na čiernych krídlach sú zreteľne viditeľné pásy žltej a bielej farby. Chvost, hrdlo a pásy v blízkosti očí sú čierne. Chvost je ohraničený žltým pruhom, krídla sú zdobené úzkym bielym prúžkom. V blízkosti môžete vidieť červené špičky peria.

Letné prostredie a hniezdenie voskových vĺn sú celá tajga zóna Ruska vrátane lesnej tundry. Jedná sa o ihličnaté lesy, zmiešané lesy a korytnačky severného územia krajiny. Najčastejšie sa vyskytujú waxwings na miestach, kde rastú smrek, breza a borovica. Špeciálny poddruh hniezdi v horách Altai. Do júna sa vrakovia vrátia na hniezdiská. Stavajú svoje hniezda na rôznych výškach stromov. Hniezdo je vyrobené zo stavebného materiálu, ktorý je tam vždy. Sú to suché vetvičky, stonky trávy, mech a lišajníky. Celá konštrukcia (s priemerom viac ako 20 cm a výškou asi 10 cm) je lemovaná vnútri mäkkým perím a dole. V spojke sa nachádzajú tri až sedem jasnovitých alebo šedo fialových vajec so šedými škvrnami a čiernymi škvrnami. Častejšie kladieme s tromi - piatimi vajcami. Po dvoch týždňoch sa objavia kurčatá. Migrujúce sťahovavé vtáky dokážu vyliahnuť mláďatá predtým, ako začnú lietať do teplejších miest bližšie k juhu s nástupom chladného počasia.

Waxwings môžu lietať na Kaukaz, Krym a Strednú Áziu. Na ceste (dvakrát do roka) na jeseň a na začiatku jari dorazia veľké kŕdle do stredného pruhu. Objavujú sa v moskovskom regióne zvyčajne v prvej polovici zimy, niekedy až do Vianoc. Ornitológovia majú viac možností študovať tieto vtáky počas "migrácie". V riedko osídlenom a nedostupnom severnom území vedú waxwings tajomný sedavý životný štýl.

Waxwings na strome

Kŕmne voskovanie

Vo svojej domovine sa voskové červy živia bobuľami, drobnými plodmi, púčikmi, mladými výhonkami a hmyzom. Vtáky dostali ruku, aby zachytili komáre, vážky, motýle a mäkkýše a našli larvy. Na jeseň musia waxwings z týchto miest odletnúť nie tak od chladu, ako z hladu. Sú poháňané potrebou nájsť také miesta, kde je veľa jedla. Počas cestovania sa waxwings zvyčajne stávajú "vegetariánmi". Ak je veľa bobúľ, vtáky sa na chvíľu zastavia a jesť veľa. Majú rád bobule horského popola, jalovec, živé plody, divú ružu, čučoriedky a iné stromy a kríky.

Waxwings majú vynikajúcu chuť do jedla. Neopatrní bojovníci veľa a rýchlo jedia. Prehĺtajú plody. V takom množstve, že ich žalúdok nemá čas na trávenie jedla. Vtipné, ale o príchode týchto vtákov možno nájsť v ich výkaloch. Oranžovo-červené škvrny poloblieknutých bobúľ s pozostatkami kôry a semien vyfarbia schody, slepé plochy a plochy pred domami. Semená "z voskových vĺn" kŕmia na väčšine náhodných miest. Tieto vtáky niekedy navštívia koryto a ochotne peck semená a sušené bobule.

Po niekoľkých týždňoch zhovievavosti balíky odletia a putujú z jedného miesta na druhé. Dĺžka letu závisí od množstva jedla na nových miestach. Koncom zimy - na začiatku jari sa znovu objavia waxwings v regióne Moskve, kŕmenie zvyšných bobúľ a opuchnutých púčikov aspenových a topoľových stromov.

Waxwings na drôtoch

Opitý waxworms

Waxwings sú niekedy opití. Podivné správanie opitých vtákov je už dlho známe. Nielen v našej krajine, ale aj v iných štátoch, napríklad v Škandinávii. Takéto situácie vznikli aj v Amerike, ale vtáky tam jedli iné ovocie. Drvené waxwings sa nachádzajú nielen na jeseň, ale aj na jar. Niekedy je intoxikácia spôsobená vôňou stromov. Napríklad javorová šťava. Jeho pramene pramene prúdia kmeňom a vetvami s akýmkoľvek poškodením kôry. Waxwings sa často opíjajú v teplom a vlhkom jeseň, keď sa dostanú na kríky a stromy nechávajú veľa bobúľ, najmä horského popola. V takýchto klimatických podmienkach začne šťava v plodoch kvasiť. Neprestajní bojovníci prehltnú všetko, dokonca aj kvasené bobule, útočia na ne v celých stádach.

Americkí ornitológovia študovali správanie "opitých" waxwings a zmeny v ich telách. Ukázalo sa, že vtáky majú svoju vlastnú "rizikovú skupinu". Tento vosk-glutton. Keď sa vo vtáčích pažeriach začína fermentácia veľkého počtu plodov. Pečeň nemá čas vyrovnať sa s bremenom. Alkohol mení správanie vtákov. Stádo opitých waxwings nie je vôbec vtipný pohľad. Vtáky prestávajú navigovať vo vesmíre. Nie sú schopní lietať v priamom smere, naraziť na prekážky, spadnúť, zraniť a dokonca zomrieť. A keďže prekážkami sú často okná, steny domov a samotní ľudia, obyvateľstvo začne paniky. Vyskytujú sa informácie o agresívnych opitých voskových červoch, ktorí sa snažia zaútočiť na ľudí a terorizovať mestá.

habitat

Voskovaný vták uprednostňuje oblasť tajga Ruska. Toto je miesto jej letného habitatu a hniezdenia. Môžete sa s ňou stretnúť v tundre lesa. Uprednostňuje zmiešané lesy, odrezky a hvoyniki, ktoré sa nachádzajú v severnej časti krajiny. Vtáky, borovice a smreky sú najčastejšie vyberané pre biotopy vtákov.

Waxwings - sťahovavé vtáky. S nástupom chladného počasia sa približujú k juhu, kde sú miesta teplejšie. Niektoré stáda lietajú na Krymu, Strednú Áziu a na Kaukaz. Avšak najviac uprednostňuje strednú dráhu. Včelí vták sa zvyčajne vyskytuje v prvej polovici zimy a niekedy aj v Vianociach v regióne Moskva.

Počas putovania majú ornitológovia veľkú príležitosť študovať tieto vtáky. V skutočnosti, v odľahlej a riedko osídlenej severnej zóne, voskové väzby vedú sedavý a tajomný spôsob života.

V domácom prostredí vtáčie voskové jedia malé ovocie a bobule, mladé výhonky a púčiky. Love vtáky a hmyz. Dostávajú ruku, aby lietali húsenice a komáre, motýle a vážky. Voskovité červy sa tiež živia larvami.

S nástupom jesene opúšťajú vtáky ich obývateľné miesta. Jazda z nich nie je taká zima ako hlad. Odletia pri hľadaní miest, kde nájdu jedlo. Počas svojich ciest sa waxwings stávajú vegetariánmi. Zastavujú sa tam, kde je veľa bobúľ. За время отдыха птицы стараются наесться вдоволь. Нравится им рябина и можжевельник, калина и барбарис. Могут они съесть ягоды и с других кустарников и деревьев.

Свиристель – птица с отменным аппетитом. Прожорливые пернатые едят быстро и помногу. Ягоды они заглатывают целиком. При этом пищу употребляют в таком количестве, что их желудки не в состоянии успеть ее переварить. Zaujímavosťou je, že vzhľad voskových vĺn je indikovaný ich výkalmi. Vtáky opúšťajú červeno-oranžové škvrny pozostávajúce z polobliekaných bobúľ s kôstkami kôry. Takýto podstielok škvrny na pozemkoch a schodoch pred domami. Semená, ktoré nechávajú waxwings niekedy rastú na rôznych miestach. Navštívte tieto vtáky a umelé krmítka. Ľahko sušia sušené bobule a semená.

Po balíku strávi niekoľko týždňov na jednom mieste, letí do iného. Výber nového biotopu závisí od množstva jedla. Waxwings sa znova objavujú na predmestiach koncom zimy alebo skoro na jar. Tu sa živia zvyšnými bobuľovitými plodinami, ako aj už napučiavajúcimi púčikmi topoľov a tukov.

Podivné správanie

Voskovaný vták je niekedy "opitý". Takéto zvláštne správanie sa vtákov je už dlho známe. Tento jav sa pozoroval nielen v Rusku. Takéto situácie vznikli v Amerike av krajinách Škandinávie.

"Opitý" waxwings možno pozorovať nielen na jeseň, ale aj na jar. Niekedy "intoxikácia" vyvoláva šťavu stromov. Na jar sa jeho pramienky tečú nad trupom s najmenším poškodením kôry. Ale častejšie sa waxwings "opit" na jeseň, ak je počasie teplé a vlhké. Šťava v bobule, ktorá zostala na kríkoch pre príchod vtákov, začína kvasiť v takýchto podmienkach. Neobytní vtáci jesú všetko. Prehĺtajú a fermentujú bobule.

Správanie "opitých" waxwings a zmeny v ich tele boli študované americkými ornitológmi. Ukázalo sa, že v prípade jesť veľké množstvo bobúľ, ich fermentácia začína v pažeráku. Zároveň sa pečeň nemôže vyrovnať so zvýšeným zaťažením. Alkohol ulovený v tele vtáka mení správanie vtákov. Stádo opitých waxwings nie je smiešny pohľad. Vtáky sa nepohybujú vo vesmíre. Nemôžu lietať v priamke, naraziť na rôzne prekážky, spadnúť, zraniť sa a niekedy zomrieť.

Waxwing biotopy, migrujúci vták alebo nie

Waxwings sú v zime častými návštevníkmi v mestách a mestách, ale sú utajené, takže ich správanie nie je úplne pochopené, vrátane sezónnych pohybov.

Bolo by správnejšie nazývať ich podmienene kočovné, pretože ak preletú do iných oblastí na zimu, potom sú na krátke vzdialenosti. Túžba lietať na juh na zimu u týchto vtákov sa nemusí vyskytnúť, ak je v známej oblasti mierna zima a veľa potravín.

Oblasť bydliska je Severná Amerika, severná Európa a Ázia, ihličnaté a zmiešané lesy. Na jeseň, v kŕdľoch, sa vosky pohybujú na juh, možno ich nájsť v tejto dobe a v zime sa nachádzajú v strednom Rusku, vo Francúzsku, Poľsku a Taliansku.

Niektoré stáda lietajú na Krym a Turecko. Waxworms, žijúci v Amerike, žijú na juhozápade kontinentu v lete, letia do Mexika v zime.

Vzhľad Popis

Waxwing - malý vták, telo asi 20 cm dlhé, hmotnosť 60 g. Farba pera - sivá s ružovým odtieňom, tento odtieň je jasnejší na hlave. Na zadnej strane hlavy je pikantný trsy, krídla na koncoch čiernymi a bielymi škvrnami, uhlie-čierna škvrna pod zobákom. Samice a muži euroasijských voskov sú rovnakej farby.

Hodvábny (americký) voskovaný muž je čierny s modrým odtieňom, ale žena je šedá a nenápadná. Majú dlhý, ostrý chvost a červené oči. Ornitológovia majú tendenciu sa domnievať, že čierne voskovanie by sa malo považovať za samostatný druh.

Hniezdenie a chov

Nie je možné zavolať prísne monogamné waxwings. Zrážajúci sa na jar v pároch si vyberú minuloročného partnera, ale nie vždy.

Hniezdo je postavené na ihličnatom povrchu, ktorý nie je príliš vysoký od zeme. Suchá tráva, vetvičky, ihly - z toho stavať hniezdo, dno je lemované kúsky vlny a machu.

Samica tvorí až 5 malých modravých vajíčok, nenecháva hniezdo počas inkubácie, muž nesie jedlo. Po pár týždňoch, keď sa mláďatá vyliahli, obaja rodičia lietajú na jedlo pre seba a batoľatá. Po ďalších 15 dňoch sa kurence stávajú nezávislé.

Výkonové funkcie waxwings

Jedzte ako malý hmyz a plody, ovocie. Potravinové preferencie waxwings sa líšia v závislosti na veku a čase roka. Nestlings sú kŕmené hmyzom, chytiť ich priamo za letu.

Jedlo je motýle, vážky, komáre, midges. Z rastlinných potravín v lete môžu waxwings nájsť moruše a imelo. Bližšie na jeseň, waxwings radosťou kocky jablká, divoké alebo tie, ktoré nie sú zbierané v záhradách.

S nástupom chladu, keď voskové vetvy už letia na zimu, prechádzajú na bobule: jedia Kalina, horský popol, čučoriedky a brusnice, jalovec. Ak bobule vybral vták padol na zem, potom waxwing nikdy nebude letieť pre ňu.

Pôda pod stromom alebo kebom zakrytým bobuľami je známkou toho, že voskové vody sa tam usadili.

Zlé znamenie sa zvažuje, ak búchanie bije hystericky cez okno alebo dvere, niekedy zomrie. Vysvetlenie je jednoduché: zakrývajú a fermentujú bobule, z ktorých strácajú svoju orientáciu.

Tieto bezohľadné vtáky sú výbornými distribútormi semien. Peck bobule dychtivo a veľa, bez poškodenia semien, ich žalúdok úplne stráviť toľko jedla. Zatiaľ čo lietajú na nové miesta pri hľadaní potravy, voskové vosky šíria semená na dlhé vzdialenosti.

Spievajú waxwings, jej nepriatelia vo voľnej prírode, domestikácia

Zvuky, ktoré zvonenie publikuje, sú veľmi odlišné: melodické zvonenie ako zvon, pískanie a kvílenie, výkrik vo vysokých tónoch.

Pôvod názov vtáka - zo starého ruského "nafukovaného" (píšťalka nahlas). Ďalšia verzia - zo slova "pipe", často spievajú ako tento nástroj.

Ich hlavnými nepriateľmi sú dravci: sovy, jastrabia, havrani. Veverky a marteny sú zamorené voskovými voskami, zničí hniezda a jedia vajcia a kurčatá.

Je ľahké udržať voskovanie v klietke, ale ak to vyriešite sami, stane sa usadené a takmer nebude spievať. Najlepšie podmienky pre nich v zajatí - veľká voliéra s niekoľkými vtákmi.
Sledujte video o tom, čo sú, tieto waxwings.

Zohľadnený kmeň

Na našej planéte je veľa vtákov, vrátane chocholatý. V závislosti od klimatických zón a poveternostných podmienok prevládajúcich v rôznych častiach Zeme si títo vtáci vyberajú pre seba komfortné prostredie. Vyznačujú sa životným štýlom, stravou, osobnostnými znakmi, správaním a veľkosťou tela. Podmienečne spája všetky tieto vtáky zábavným trsom, maľovaným na hlave.

Chované vtáky zahŕňajú:

  • Chochľač,
  • lark,
  • Remeza ovsené vločky,
  • dudok,
  • špicatý dierovaný ďateľ
  • páv,
  • Goatsin,
  • Potápka chochlatá,
  • papagáj kakadu
  • Severný kardinál,
  • tajomný vták
  • jay a ďalšie.

Mnohé z týchto chovných vtákov sa nachádzajú v hojnosti v otvorených priestoroch našej vlasti. Iní sú z exotického pôvodu a žijú v horúcich trópoch.

Zimné včelárstvo vtákov

Waxwings sú malé, ale veľmi pôsobivé vtáky žijúce v ruských lesoch. Hmotnosť dospelej osoby je až 70 gramov a dĺžka tela nie je väčšia ako 18 cm. Jasné červené škvrny kontrastujú na pozadí šedo-hnedého peria tela. Krídla a chvost vtákov sú čierne s jasne žltými a bielymi škvrnami.

Waxwing sa vyskytuje na predmestiach, na Sibíri, na Kryme, ako aj na Kaukaze a Strednej Ázii. Nemá strach z chladu, takže sa cíti pohodlne dokonca aj v severných oblastiach krajiny, taigy a lesnej tundry.

Vták jedie ovocie horského popola, divokej ruže, miazgy, z ktorej sa niekedy opije. Stane sa to vtedy, ak zjedie kvasené bobule alebo nektár. Následné neadekvátne správanie voskovania v tomto stave ohrozuje prejav agresivity, zranenia iným vtákom a riziko pádu do rúk miestnych predátorov: marteny, veveričky, sovy a jastory.

Chibi v poli

Ešte jeden koberec, ktorý žije v Rusku, a tiež Persia, India, Čína. Má jasné, farebné perie a líši sa od ostatných poľných vtákov s pomerne veľkou veľkosťou. Dospelý vták váži od 110 do 330 gramov a jeho telesná dĺžka je až 30 cm. Čierne a biele perie chibis leskne veľmi krásne na slnku a majú kovový lesk.

Ako biotop vyberá borovica otvorené plochy: lúky, stepy, polia, kde rastú zemiaky a riedke lesy. Je dôležité, aby bol terén charakterizovaný vysokým stupňom vlhkosti a v okolí je rezervoár.

Ako jedlo, tento vták s trsom vyberá hmyz a malé bezstavovce.

Chibi vytvoria jeden pár na celý život, postavia svoje hniezda na povrchu zeme. Jedna spojka neobsahuje viac ako štyri vajcia naraz.

Hlúpa

Tento vták s chomáčikom sa vyznačuje skromnou veľkosťou: hmotnosť až 45 gramov a dĺžka tela nepresahuje 19 cm. Štíhlo sa vyznačuje šedo-hnedou farbou. Mimo domácnosť prispieva k dobrému maskovaniu suchých tráv, listov a konárov a na zemi. Tuft na hlave lark je malý.

Obľúbené biotopy kobyliek sú cesty, pieskové jamy, vzácne lesy a železničné nábrežie. Malý vták sa živí hmyzom a obilninami. Preto sa na jeseň pohybujú kŕče kobyliek na teplé krajiny: Kórea, Afrika, Keňa, Arábia, na juhozápade Európy.

Po párení sa v hniezde žralokov objaví až päť vajec svetlo žltej alebo béžovej farby. Samica inkubuje potomstvo dva týždne. 10 dní po narodení sú kurčatá pripravené na nezávislý dospelý život.

Ovesná kaša Remez

Tento vták s chumáčom na hlave je pomerne malý. Má hmotnosť len 20 gramov a dĺžka tela je 15 cm. Vonkajšie je veľmi podobná bežnému vrabci. Je odlíšený od svojho kongenera perím, maľovaným šedo-béžovými tónmi s bielymi a červenými pruhmi. Muži chumáčika sú o niečo väčšie ako ženy. Ovesný biotop je močiar, v blízkosti ktorého je pitná voda, ako aj otvorené priestory, kde rastú kroviny.

Remez ovsené vločky sa živia predovšetkým hmyzom a obilninami. Keď zmiznú, títo vtáci vyrazia do zimy vo východnej Ázii.

Ovesná vňať vytvára svoje hniezda priamo na zemi. Na maskovanie vtákov používajte priehlbiny alebo kríky.

Les a vodné vtáčie chované

Spoločné vtáky, ktoré obývajú lesy a bažinaté oblasti, sú ostrý chocholatý džús, jay, hoopoe, goatsin a chomga.

Dudlík, ako je známe, je dôstojník lesa. Špecifická štruktúra hlavy a druh dlhého zobáka sú vytvorené tak, aby jednoducho a účinne extrahovali parazity z kôry stromu. Čo sa týka vzhľadu, vták vyzerá veľmi farebne a jasne. Dlhý zväzok je charakteristickým znakom ošípanej.

Malý jay je tiež majiteľom chumáča pod farbou béžovo-hnedého alebo modro-čierneho peria. K dispozícii sú čierne a čierne a biele pokrývky hlavy. Obyvatelia listnatých a remeselných lesov milujú jesť chyby, jašterice, malé hlodavce, žaby. Silný zobák zakrivený na konci pomáha získať jedlo pre vtáka.

Hoopoe - ďalší svetlý reprezentant sveta lesných vtákov. Jeho hrebeň je vyjadrený veľmi jasne, rovnako ako iné znaky tohto plemena vtákov. Pečenie vtáka na chrbte, hrudníku a bruchu béžovej. Kontrastné biele a čierne pruhy v oblasti krídel a chvosta vyzerajú veľmi pôsobivo.

Zachytený Chomga a Goatsin preferujú nádrže a močiare ako biotopy. Goatzin je tropický teplomilný vták. Pokiaľ ide o chomgi, žije na území Starého sveta.

Exotické s všívanými

Perníkoví obyvatelia vzdialených horúcich krajín majú tendenciu vyzerat veľmi elegantne a jasne. Hrebeň spolu s pestrým perím je jednou z charakteristických farieb týchto vtákov.

Počet zámorských vtákov, ktoré samotné "korunovali", zahŕňa:

  • kakadu, s obrovským trsom pripomínajúcim mohawk,
  • tajomný vták (sagittarius serpentarius), ktorý má pôvabnú konštitúciu, dlhé labky, trsy, krídla a chvost,
  • páv, vrátane vzácnej bielej odrody,
  • severný kardinál s jasne červenými perami.

Tento zoznam by bol neúplný bez tých najkrajších tropických vtákov. Hovoríme o mýtických rajských vtákoch. Táto kategória zahŕňa 45 odrôd. Väčšina z nich žije v Novej Guinei. Z tejto exotickej odrody sa rozlišuje šesťostenný hrebeňový raj. Na jej hlave je šesť jasných perí pripomínajúcich korunu. Ich veľkosť je neúmerne veľká v porovnaní s dĺžkou tela, ktorá vyzerá veľmi neobvykle.

Ak ste sa dozvedeli niečo užitočné z tohto článku, ponechajte pripomienky pod ním a zdieľajte s priateľmi v sociálnych sieťach.

zoo-club-org