Zver

Nosach - opica ostrova Borneo: vzhľad, zvyky, životný cyklus

Loading...

Príroda vytvorila rôzne druhy opíc, ich mená sú niekedy veľmi neobvyklé a dokonca aj zábavné. Vezmite napríklad druh primátov z rodiny opíc nazývaných nosach alebo kahau. Grécky názov nosa je proboscis, čo znamená "kmeň". Môžete hneď uhádnuť, že opice s takým názvom sú mimoriadne nosy, samozrejme, že sú ďaleko od toho, že majú kmeň slona, ​​no nos je veľký. V niektorých predstaviteľoch tohto druhu je taký veľký, že počas jedla zasahuje do stravovania, preto je jeho majiteľ nútený zachovať svoju dôstojnosť. Tieto úžasné zvieratá sú na pokraji vyhynutia, sú uvedené v červenej knihe.

Nosach (opica): popis

Ak sa pozriete z boku na mužský nos, tento pohľad je úplne vtipný. Faktom je, že je veľmi podobný človeku, ktorý zneužíva alkohol. Rozhodnite sa pre seba: uvoľnenú držanie tela, ruky ležia na kolenách, veľký beztvarý nos, znížený na tlstý brucho, ako hovoria ľudia. Fotografie tohto "pekného" teraz pred vami.

Iba muži sa môžu pochváliť obrovským nosom. Je to ich veľmi veľký dlhý nos, ktorý sa podobá uhorku. Veľkosť takejto "mužnosti" dosahuje dĺžku 10 centimetrov alebo viac. Keď sa zviera rozhnevá alebo niečo nadchne, jeho nos narastá a zráži. Samice a mladé zvieratá nemajú takú výraznú výzdobu, ich nosy môžu byť nazývané skôr ako dlhé.

Nosach (opica) je stredne veľký, s dĺžkou chvosta rovnajúcou sa dĺžke celého tela, ktorý je približne 70-75 cm. Ženy sú štíhle ako "muži", ich dĺžka je 60-65 cm s priemernou hmotnosťou 10 kg. Muži vážia asi 20 kg.

U dospelých opíc sú chrbát pokryté krátkymi, ale veľmi hustými vlasmi. Farba môže byť červenohnedá, jasne oranžová, žltohnedá alebo tehla červená. Tlusté brucho je zvyčajne svetlošedé s žltkastým nádychom. Muži sa ľahko odlíšia od samíc, nielen na veľkom nosu, majú na chrbte tmavo hnedú hrivu.

Životné prostredie a biotopy nosa

Ostrov Borneo je zaradený do zoznamu tých miest na Zemi, ktoré im pochybujú svojou divokou krásou. V tropických lesoch obývajú úžasní predstavitelia zvieracieho sveta. Kachau tiež žije na tomto nádhernom mieste. Tieto opice žijú v prírode iba v Malajzii, nachádzajú sa tu na pobreží a údoliach. Nosachi nežijú nad 200 m nad morom. Medzi obľúbené miesta týchto zvierat patria mangrovové a dipterokápne lesy, ktoré sa nachádzajú aj na plantážach Hevea.

Opičí život vo voľnej prírode

Monkeys-nosachas sa zdajú byť plné a ťažkopádne, ale až kým neuvidíte, ako šikovne cestujú stromy. Zvieratá dokonale skočia z pobočky do pobočky, kymácejú sa na rukách, niekedy dokonca aj chodia na dve nohy ako ľudia.

Opice vykonávajú svoje každodenné práce v popoludňajších hodinách, ich "pracovný deň" končí prvým súmrakom. Spánok nosachi je usporiadaný na stromoch, ktoré sú vopred vybrané, bez toho, aby odchádzali z rieky dlhšie ako 15 metrov.

Jedna skupina nosníc má 10 až 30 zvierat. Vodca je najstarší muž, v hárem je asi 8-10 žien, zvyšok rodiny sú deti a mladí ľudia, ktorí nedosiahli pubertu. Muži pripravení na párenie by mali opustiť rodinu, zatiaľ čo mladé ženy zostanú. Niekedy sa zhromažďujú iba jedinci, ktorí nezískali svoj harém, v jednom kŕdle.

Životnosť opice za dobrých podmienok môže byť asi dvadsať rokov.

Čo jedie opice nosach?

Hlavným krmivom nosachi sú mladé listy a ovocie, pri hľadaní ktorých prechádzajú denne až dva kilometre. Podľa zistení vedeckých pracovníkov zvieratá tohto druhu konzumujú asi 47 druhov rastlín, z ktorých 30 sú listy a 17 sú výhonky, kvety alebo ovocie. Na základe toho môžeme konštatovať, že medzi skupinami opíc neexistuje žiadna osobitná súťaž, pretože pre každého je dostatok potravy.

rozmnožovanie

Nosach (opica) dosiahne pubertu vo veku jeden a pol roka. Keď dorazí obdobie párenia, samica prejaví svoju pripravenosť mužovi so všetkým svojim vzhľadom. Vykrúca si pery, pokrúcajúc hlavu a ukáže jej genitálie na objekt adorácie.

Tehotenstvo trvá približne šesť mesiacov. Narodilo sa jedno dieťa s modrou tvárou a nosom. Bábätko sa živí materským mliekom až do veku siedmich mesiacov, po odparení zostáva malá opica s matkou už nejaký čas.

Zníženie počtu obyvateľov

Ako už bolo spomenuté, nosy žijú vo voľnej prírode iba v Borneu v juhovýchodnej Ázii. Miestne úrady vynakladajú veľké úsilie na zachovanie tohto druhu zvierat, ale ani to nemôže zastaviť výrazné zníženie populácie Kahau. Podľa vedcov je na celom svete s neuveriteľnými nosmi menej ako tri tisíce zvierat.

Je to všetko o ľudskej činnosti. Opice žijú v tropických lesoch, ktoré v poslednej dobe pomaly, ale iste zmizli z tváre Zeme. Zdá sa, že nedávno boli ostrovy Borneo pokryté mangrovovými a dažďovými lesmi, ale väčšina z nich je niekedy zničená alebo úplne zničená. Asi pred sto rokmi ľudia stále neusadzovali Borneo hromadne. Vtedy by sa dalo voľne pozorovať početné stáda nosa. Ale s príchodom ľudí sa močiare vyprázdnili, opice jednoducho nemali kam žiť, takže boli na pokraji vyhynutia.

Zaujímavé fakty zo života nosachy

Nosach - opica je veľmi zaujímavá, pozoruje jej život v prírodnom prostredí, môžete vidieť veľa zaujímavých faktov. Niektoré z nich sú vám oznámené:

• Nosachi sú vynikajúci plavci, môžu plavat až 20 metrov pod vodou, hľadajú potraviny, ktoré často prechádzajú cez rieku.
• Nosy opice, na rozdiel od ostatných príbuzných, sa s ľuďmi nehrajia.
• Nosachi nemôže žiť ďaleko od vody. Podľa vedcov je dôvodom nízky obsah minerálov a solí v pôdach, ktoré sú ďaleko od morí a riek, rastliny, ktoré tam rastú, nie sú vhodné na kŕmenie týchto zvierat.
• Domorodí ľudia v mnohých častiach Bornea volajú monyet belanda nosachi, čo znamená "holandská opičia". A toto meno sa objavilo kvôli podobnosti Nosachas s holandskými kolonialistami, ktorí majú veľké bruško a červené nosy, ktoré si všimli miestni obyvatelia.

Popis nosa

Oproti ostatným opiciam nosy majú stredne veľké telo., Hmotnosť mužov je 20 kg s dĺžkou tela 73-76 cm, ženy sú menšie a menšie: s hmotnosťou 10 kg, ich dĺžka je asi 60-65 cm. Bez ohľadu na podlahu je chvost zvierat približne rovnaký ako telo.

Hlavným charakteristickým vonkajším rozlíšením dospelých mužov, ktorí dali meno druhu, je nosná nosová forma v tvare hrušky, ktorej dĺžka môže dosiahnuť 10 cm. Názory zoologov sú rozdelené na účel cínu vône s touto bizarnou formou.

  • Podľa jednej verzie výrazné zvýšenie veľkosti a začervenanie nosu rozhnevaného nosa - prostriedok na zastrašovanie nepriateľa.
  • Je tiež možné, že nos hrá úlohu akéhokoľvek rezonátora, ktorý zosilňuje hlas Kahau. Vyzývajúc ich vlastnú prítomnosť na určitom území, opice ich označujú takým neobvyklým spôsobom.
  • Je tiež pravdepodobné, že veľkosť nosa zohráva úlohu, keď samice vyberú partnera zrelého počas obdobia párenia.

Veľký visiaci nos je výsadou len mužov. U žien a mladých orgánov je čuchový orgán nielen menší, ale má aj iný tvar: sú to pikantne obrátené trojuholníkové nosy. Holá koža na tvári opíc má žlto-červenú pigmentáciu. Zadná časť dospelého zvieraťa je pokrytá krátkymi hustými vlasmi. Je zvyčajne namaľovaný červeno-hnedou gamut s oranžovou, žltkastou, okrovou, hnedou farbou. Brucho je pokryté svetlošedou alebo svetlo béžovou vlnou.

Okrem nosa a pôsobivého zaobleného brucha existujú aj iné rozdiely vo vzhľade mužov od samíc - kožovitý vankúš pokrytý markíza, ktorý tvorí pomerne objemný golier okolo krku a nádherná tmavá hriva pozdĺž chrbtice. Končatiny vo vzťahu k telu vyzerajú neprimerane natiahnuté a suché, pokryté svetlošedou vlnou. Chvost, rovnako ako labky, sú húževnaté, svalnaté, ale nos je takmer nikdy nepoužívaný.

Vzhľad neohrabaného luzhného je klamlivý: Kahau sa v skutočnosti dokáže veľmi šikovne pohybovať cez stromy, hojdať sa na predných končatinách a vytiahnuť zozadu, a tým sa premiestniť z pobočky do pobočky. Väčšinu času trávia opice. Iba potreba vody alebo obzvlášť atraktívna pochúťka na zemi ich znižuje. Nosachi viesť každodenný život, stráviť noc v korunách stromov, ktoré boli vopred vybrané v blízkosti brehu rieky

To je zaujímavé! Ak chcete prekonať malú vzdialenosť pri prechode, kahau môže ísť na zadné končatiny. A môžu plávať ako pes, pomáhajú si s ich zadnými nohami, vybavené membránami. Sú to jediné opice, ktoré sa môžu ponoriť: sú schopní prekonať vzdialenosť až 20 metrov pod vodou.

Nosy žijú v skupinách od 10 do 30 jedincov., Navyše to môže byť čisto "mužský klub" a hárem 8-10 žien, v čele s dospelým mužom. Zvyšnými členmi zmiešanej skupiny sú nezrelí potomkovia (ak existujú). Prirodzene, nosachi sú celkom dobrí a zriedkakedy prejavujú agresivitu, najmä vo vnútri balenia. Zvieratá komunikujú navzájom nielen s pomocou výrazov tváre, ale aj s bizarnými zvukmi.

Rozsudky a konflikty medzi rodinnými príslušníkmi vznikajú veľmi zriedkavo a rýchlo zhasnú: pokusy dámy z haremu robiť škandál okamžite zastavia jemný nasálny zvuk, ktorý vodca vydáva. Z času na čas sa v kŕdli môžu vyskytnúť "energetické prevraty". Mladý a silnejší muž sa stáva hlavným mužom, ktorý odvádza konkurenta, zbavuje ho svojich bývalých privilégií a dokonca aj svojich potomkov. V takýchto prípadoch matka mŕtveho mláďaťa tiež opustí balenie.

Pokusy skrotiť nos ešte zatiaľ nedosiahli úspech. Výskumníci poukazujú na ich nízku schopnosť komunikovať, slabé učenie. Z tohto dôvodu neexistujú žiadne údaje o dlhovekosti nosov v zajatí. Vo voľnej prírode žijú opice asi 20 rokov, ak sa predtým nestali obeťami nepriateľov. Vo všeobecnosti je toto obdobie určené kvalitou a množstvom dodávok potravín v distribučnej oblasti.

Stanovište, biotopy

Pláže a pobrežné oblasti ostrova Borneo sú jediným miestom na Zemi, kde sa môžete stretnúť s nočnými opicami. Ako biotopy najčastejšie vyberajú močaristé mangrovy, rozľahlé oblasti dvojkarpatských lesov s ich evergreen obrovskými stromami, hevea plantáže susediace s rašeliniskami.

To je zaujímavé! Nosaty opice, vyberajúce miesta pre svoje osady, uprednostňujú brehy sladkých vodných plôch a rieky. Predpokladá sa, že to je spôsobené určitým obsahom minerálov a solí v pôde, čo je charakteristické pre túto oblasť a je dôležitou podmienkou tvorby nasachovho kŕmneho systému.

V oblasti nachádzajúcej sa nad hladinou mora nad 200-350 m je ťažko vidieť kahau.

Ration nosacha

Základom opice menu je:

  • mladé listy stromov
  • jedlé výhonky
  • kvety so sladkým nektárom
  • ovocie, najlepšie nezrelé.

Menej často sa táto "vegetariánska kuchyňa" dopĺňa larvy hmyzu, húsenice, malé bezstavovce. Vyhľadávanie potravín Kahau začína pri rieke, postupne sa preháňa do lesa a pohybuje sa po zadnej časti. Ak sa chcete dostať, niekedy chodia niekoľko kilometrov denne a až vo večerných hodinách sa vrátia do svojho biotopu.

Prirodzených nepriateľov

V Borneu nie sú veľkí predátori. Hlavnými nepriateľmi nosachov sú krokodíli veľkolepý, ktorí žijú v mangrovových močiaroch, morských lagúnoch, v dolných tokoch a deltách riek. Oni ležia v čakaní a zaútočia na opice, keď prechádzajú cez rieku. Z tohto dôvodu nosachi, aj napriek tomu, že sú veľkí plavci, sa snažia urobiť prechod v najužšom mieste vodnej plochy.

Je to dôležité! Smokey leopardy, ktoré žijú na zemi, nepredstavujú veľkú hrozbu pre nosy: populácia týchto predátorov je veľmi malá a tiež radšej lovia väčšie kozy, jeleň, divé ošípané.

Oveľa častejšie padajú kahau obete veľkých močiarov a pytónov, morských orlov. Drápanie je pre nich aj určitým nebezpečenstvom: človek sleduje nosovú rybu kvôli chutnému mäsu a krásnej husté kožušine.

Stav obyvateľstva a druhov

Rýchle znižovanie plochy dažďových pralesov, rezanie mangrov, odvodnenie mokradí, pestovanie palmového oleja na úrodných pláňoch viedlo nielen k výraznej zmene klimatických podmienok Bornea.

Aj lokalita nosa, ktorá okrem toho stráca konkurenčný boj o teritoriálne a potravinové zdroje voči agresorom, makakom s dlhými chvostami a prasničkami. Tieto faktory, ako aj pytliactvo na ostrovoch, ktoré prekvitali na ostrove, viedli k tomu, že počet druhov za posledné polstoročie sa znížil o polovicu a dnes sotva presiahne 3000 jedincov.

To je zaujímavé! Neďaleko od mesta Sandakan sa nachádza rezervná opičia aréna Proboscis, kde môžete vidieť nosy v prírodných podmienkach. História tohto miesta je pozoruhodná.

Súčasný majiteľ rezervy v deväťdesiatych rokoch minulého storočia získal veľkú plochu mangrovového lesa na pestovanie olejovej palmy, Vidiac nosy, ktoré tam žijú, vlastník plantáže bol doslova fascinovaný nezvyčajnými opicami. Chcel vedieť všetko o svojom životnom štýle a správaní. Keď sa dozvedeli, že zvieratá sú na pokraji vyhynutia, zmenil svoje pôvodné plány.

Namiesto plantáže olejnatých paliem je toto územie obsadené prírodným lesoparkom, kde žije asi 80 nosov. Toto miesto je mimoriadne obľúbené pre turistov, ktorí majú možnosť sledovať opice z výhodnej širokej oblasti, obklopenej niekoľkými nástupišťami. Dvakrát denne, držitelia rezervy prinášajú koše s obľúbenou pochúťkou z nozáru - nezrelé ovocie. V tejto dobe sa opice, ktoré už zvykli na pravidelné pochúťky, vynárajú z lesného podrastu do otvoreného priestoru.

Podľa očitých svedkov nie sú len vôbec ľudia strach, ale aj dobrovoľne sa podieľajú na fotografických výstredniach, ktoré predstavujú na pozadí jasnej zelene džungle. Malajzijská vláda, zaoberajúca sa ekologickou situáciou v Borneu ako celku, prijíma opatrenia zamerané okrem iného na ochranu pred úplným zánikom neobvyklých a úžasných nosníc opice: druh je uvedený v ISC a je chránený v chránených oblastiach.

Opis druhu

Nosičová opica patrí k primátom strednej veľkosti, v závislosti od pohlavia, ich hmotnosť nepresahuje 20 kg a dĺžka tela nie je väčšia ako 78 cm, priemerná hmotnosť samíc je 8-10 kg s dĺžkou tela 55-65 cm. váži 15-20 kg, dĺžka tela - 73-78 cm. Chvost sa spravidla rovná dĺžke tela bez ohľadu na pohlavie.

Hlavným rysom samcov primátov je veľký nosovitý nos, znížený dole, jeho veľkosť môže mať dĺžku až 10 cm. Niekedy tento orgán spôsobuje pri jedle veľa nepríjemností a opica je nútená ho podporovať. Pri štúdiu čuchových schopností nosa a jeho účelu sú názory odborníkov rozdelené.

Niektorí tvrdia, že počas rozbrojov s inými primátmi, narastajúci vek, sčervenanie nosu strach nepriateľa.
Podľa iných, vďaka obrovskému čuchovému orgánu opice môžu hlasne kričať, je to s výkrikom, že zviera oznamuje svoju prítomnosť na akomkoľvek území, a tak ho označuje.

Ešte iní hovoria, že je to vo veľkosti nosa, že žena si vyberie zrelého samca pre seba počas párenia.

Závesný nos je charakteristickým znakom iba mužov, u žien a mladých primátov sa menší čuchový orgán zväčšuje, zväčšuje a má trojuholníkový tvar. Koža na tvári je hladká bez srsti, s bledožltou pigmentáciou. Zadná časť zrelého primátu je pokrytá krátkymi vlasmi. Jeho farba môže byť tmavá, hnedo-červené alebo hlboko oranžové, alebo svetlé, jasne žlté alebo okrové. Vlna na bruchu má svetlo béžovú alebo svetlošedú farbu.

Okrem nosa, veľkého brucha a veľkosti existuje niekoľko vonkajších rozdielov medzi mužmi. Okolo hrdla mužských vlasov rastie oveľa hrubšie, tvoria akýsi golier a po celej dĺžke chrbtice je hustá tmavá hriva. Pokiaľ ide o telo, končatiny sa zdajú štíhle a predĺžené, sú rovnomerne pokryté svetlošedou vlnou. Prvotný chvost je silný a húževnatý, avšak prakticky sa nepoužíva, na rozdiel od svalových labiek.

Spôsob života

Na prvý pohľad vzniká dojem novej hrudky, ale toto je mylná predstava. Opice sú veľmi agilné a ľahko sa pohybujú zo stromu na strom, chytia vetvu svojimi prednými labkami, hojdajú sa a skákajú a tiahnu zadné končatiny. Большую часть дня они проводят на верхушке деревьев, иногда спускаясь вниз за водой или особым лакомством. Наибольшая активность животного наблюдается во второй половине дня. Ночью прячутся в кронах деревьев.

Примечательно, что только этот вид обезьян умеет нырять, более того, проплывать под водой до 20 метров. Na zadných končatinách majú membrány, ktoré pomáhajú opiciam plávať na hladine vody. Od narodenia, samica učí dieťa na vodné procedúry.

Navyše iba dva druhy primátov, vrátane nosa, sa môžu ľahko pohybovať na zadných končatinách, spravidla to robia v hustých lesoch, kde je ťažké preniesť štyri nohy.

Primáci žijú v malých skupinách od 10 do 30 jedincov. Niekedy to zahŕňa len muži alebo naopak - ženy, ktoré vedie zrelý muž, ale častejšie sú zmiešané kŕdle. Nosachi sa považujú za dobrú povahu druhov opíc, môžu byť agresívni iba pri obrane svojho územia, konflikty v stádach sa stávajú veľmi zriedkavo. Medzi sebou komunikácia zvierat nastáva s pomocou nezvyčajných zvukov alebo výrazov tváre.

Šarvátky v zmiešaných skupinách sú takmer vylúčené, u samíc sa vyskytujú, aj keď zriedka. Akonáhle konflikt medzi ženami dozreje, vodca ho náhle zastaví a vydáva nosový zvuk. Existujú prípady, keď mladší a bojujúci muž v boji za moc vyháňa vodcu balenia a zničí jeho potomstvo, v takom prípade musí matka zabitých mláďat tiež opustiť skupinu.

Všetky pokusy zoologov o vykorenenie Kahau zlyhali, je to kvôli ich zlej adaptácii a nízkej schopnosti učiť sa. Preto nie sú žiadne informácie o trvaní ich života v zajatí. V podmienkach života v prírode nos žije asi 20 rokov, spravidla závisí od jedla a biotopu.

habitat

Pobrežné oblasti a nížiny Borneo ostrovov sú biotopmi nočných opíc. Na rašeliniskách, dipterokápnych lesoch, mokradiach s mangrovami sú pre nich preferované zóny osídlenia. Navyše, opice sa nezvyšujú v oblastiach nachádzajúcich sa nad 250 m nad morom, ideálne miesto pre nich - pobrežie pozdĺž akýchkoľvek nádrží s čerstvou vodou.

Najbežnejšie diéty nosach opice sú:

  • len kvitnúce listy stromov,
  • mladé výhonky
  • kvety
  • nezrelé ovocie.

Vo všeobecnosti asi 47 názvov rastlín.

Pre primáty je mimoriadne zriedkavé konzumovať larvy stromového hmyzu, chrobákov a húseníc. Táto skupina opíc má volumetrický žalúdok, aby sa mohli naplniť, niekedy musia chodiť niekoľko kilometrov denne a vrátiť sa na miesto osídlenia až neskoro večer. Začínajú hľadať jedlo v blízkosti brehov riek a postupne sa hýbu hlboko do lesa.

Nosach sa vyhýba rastlinám, ktoré obsahujú prírodné antibiotiká a naopak - môžu jesť tie, ktoré sú jedovaté. Táto skutočnosť je vysvetlená skutočnosťou, že žalúdok Kahau obsahuje baktérie schopné neutralizovať jedy, ale zomrie pôsobením antibiotík.

Nepriatelia nosovej opice

Menej často sa opice stanú korisťou veľkých hadov, orlov alebo monitorovaných jašteri. Napriek ochrane obyvateľstva Kahau ich poľovníci aj naďalej lovia kvôli hodnotnej kožušine a mäse. Dymiace leopardy žijúce v Borneu radšej lovia hovädzí dobytok a takmer nikdy neútočia na opice.

Populácie Kahau

Odlesňovanie, odvodnenie močiarov a pestovanie plôch, ktoré kedysi slúžili ako biotop pre opice, viedli k výraznému zníženiu ich počtu. Zvyšné územia, ktoré sú možné na osídlenie, sú obsadené agresívnejším druhom makakov dlhochvostných. Miesta vzorky Kahau priťahujú rastúce ryby pytliakov. Za posledných 50 rokov sa počet nosníc opice znížil o polovicu, doteraz sa ich populácia pohybuje okolo 3000 jedincov. Tento druh je v medzinárodnej červenej knihe uvedený ako ohrozený.

zoo-club-org