Vtáctvo

Pohľad: Sylvia borin

Loading...

Vzhľad a správanie, Slavka stredne veľký, väčší ako šedý, ale menší jastrabský Slavka, dĺžka tela 12,5-15 cm, rozpätie krídel 20-25 cm, hmotnosť 14-24 g. Všeobecne vzhľad - typický slavka, relatívne krátky zobák a mierne skrátený, rovný ktoré sa končia v chvostu, tieto znaky ju odlišujú od dlhšie zaplavených jazýčkov podobných farieb s dlhším a zaobleným chvostom. Od seba sa líši v spôsobe pohybu hlavne pozdĺž vodorovných alebo šikmých konárov v korunách kríkov a nie pozdĺž vertikálnych stoniek bylinných rastlín, ako aj v čase hlasovania a biotopického načasovania.

popis, Farba je skromná, monotónnejšia než farba ostatných otrokov, ktorá sa podobá farbe trstiny: olivovo-šedá hore, belavé dno s bledým šedivým nádychom na bokoch, hrdlo, brucho a podnožky sú svetlé, takmer biele. Muži a ženy sú nerozoznateľné v zafarbení, mladí vtáci v prvom jesennom oblečení sa líšia od dospelých v ľahších vrcholoch terciárneho letového peria, zatiaľ čo krídlo ako celok je zafarbené, napriek tomu omnoho rovnomernejšie ako u mladého jastrabského vlka. Oči sú čierne, okolo nich je zle viditeľný, veľmi tenký svetelný prsteň, nad oko je načrtnuté malé svetlé obočie. Zobák a nohy sú šedé, relatívne ľahké. Výrazným farbivým prvkom je prítomnosť malých rozmazaných šedo-šedých škvŕn v kontraste s okolitými hnedými oblasťami. To sa líši od mladého jeseteru jeho jasným podsadou a absenciou kontrastného vzoru na krídle.

Hlas, Spieva sa zvyčajne v hlbinách kríkov alebo koruny nízkych stromov, zriedka sa objavuje na oči. Piesne sú zvyčajne kratšie ako piesne Chernogolovky, trvajú od 3 do 8 sekúnd, ale môžu nasledovať jeden po druhom takmer bez prerušenia, zvyčajne sa vykonávajú rýchlejšie, bez prestávok a nezahŕňajú krásne, zvukové "flétne" poznámky, čo je vo všeobecnosti viac pripomína rovnomerné šelestanie s rastúcim, znižujúcim sa tónom. Niekedy to znie ako hawkish piesne. V prípade úzkosti produkuje typický šarm, jednoduchý a sériový. Pri spievaní sa nevykonávajú bežné lety.

Distribúcia, stav, Skupina Gnezdovoy obsadzuje takmer celú Európu a západnú Sibír do Jenízeja. Zimy v Afrike. Prílet pomerne neskoro, zvyčajne v máji, letí v septembri alebo októbri. Zvyčajné, ale nie početné druhy takmer celého európskeho Ruska, s výnimkou jeho južných regiónov.

Spôsob života, Obývajú rôzne biotopy s kríkmi od prakticky nenáročných stromov až po ľahké lesy, vrátane relatívne vlhkých oblastí v záplavových oblastiach riek, ako aj v záhradách a parkoch, ak majú dostatočné množstvo kŕmnych drevín. Hniezdo kalichového tvaru, o niečo hrubšie a hlbšie ako černohorská, je zapustené medzi vetvy kríkov alebo stonky trávnatých rastlín, ktoré nie sú vysoko nad zemou. Na mieste hniezdenia je niekoľko nedokončených hniezd. Pri kladení, od 2 do 6, zvyčajne 4-5 vajec rôznych farieb, ako sú čiernomie. Takmer len žena inkubuje spojku po dobu 10-12 dní, obaja rodičia kŕmia hniezda, múka opustí hniezdo vo veku 9-12 dní. Novorodené kurčatá sú nahé.

Napája sa hmyz, ktorý zbiera z povrchu vetví a listov, trávy a na konci leta - malé bobule.

Pozrite si video: prehliadka PB #8 - DV2 (Júl 2019).

zoo-club-org