Zver

Čo zviera - muskrat

Loading...

Muskrat je komerčný lovecký druh cicavcov. Ocenený svojim trvanlivým brúsnym papierom. Mäso je tiež jedlé. V niektorých krajinách sa dokonca podáva na stole ako lahodné jedlo. Hlodavec je veľmi plodný a dobre sa aklimatizuje v novom prostredí. Keď sa nekontrolovateľne poškodí poľnohospodárska pôda a stane sa nosičom chorôb, ktoré sú nebezpečné pre ľudí a domáce zvieratá. Fotografia a popis pomôžu odhaliť a chytiť beštie, ako aj pochopiť, ako bezpečné je jeho mäso.

Opis a charakteristika zvieraťa

Rod muškátov patrí do podrodiny. Tento polo-vodný hlodavec bol prenesený do Eurasie zo Severnej Ameriky, kde bol široko distribuovaný. Ďalšie mená sú pižmové krysy a vodný králik. Muskrat sa prispôsobil na pestovanie v súkromných farmách. Vo voľnej prírode buduje v malých rybníkoch bývanie vo forme nopov a povrchových "chýb", kde tam tiež vyrába jedlo. Zviera poškodzuje poľnohospodárske zavlažovacie zariadenia.

Varovanie! Životnosť muskratov v zajatí je až 10 rokov. V prírode žije hlodavec nie dlhšie ako 3 hodiny.

Vlastnosti muskratu sú prispôsobené vývojom pre úspešný pohyb pod vodou:

  • telo je husté, s krátkym krkom,
  • dĺžka trupu - 23-36 cm,
  • zadné nohy majú plávacie membrány,
  • chvost je pokrytý riedkymi chlpmi a šupinami, má malý hrebeň pretiahnutých chĺpkov na dolnej časti,
  • dĺžka chvosta - až 28 cm,

  • hlava hlúpa, malá vo vzťahu k telu,
  • oči sú malé, uši sú takmer úplne ukryté v kožušinách,
  • čeľusť je prispôsobená na kŕmenie pod vodou,
  • hmotnosť - 1-1,5 kg, maximálne 1,8 kg.

Komerčná hodnota pižma

Fur - hlavná vlastnosť muskratov. Skladá sa z mäkkej podsady a tvrdých vlasov. Farba sa rovnomerne pohybuje od tmavo hnedej alebo dokonca čiernej na chrbte a nohách až po svetlé odtiene brucha. V lete sa celé telo stáva ľahším. Kožušina hlodavcov je hustá a načechraná, má vysokú odolnosť voči vode.

Kožušiny Muskrat sú požadované medzi výrobcami kožušinových plášťov, zimných klobúkov, golierov a iných odevov. Materiál je podobný drahým druhom kožušiny, ľahké a teplé. Hlavnou nevýhodou je, že takéto oblečenie nebude trvanlivé. V 4. - 5. sezóne začnú vlasy masívne vypadávať, koža sa bude trieť a stratí ich dekoratívny vzhľad. Ale stále je veľa ľudí, ktorí chcú nosiť kožušinové kabáty. Náklady na takéto odevy sú niekoľkonásobne nižšie ako náklady na elitné náprotivky, takže mody jednoducho nahrádzajú opotrebovaný klobúk alebo kožušinový plášť za nový.

Musky potkana vo varení

Môže existovať predsudok proti výživovým vlastnostiam pižma. V skutočnosti toto zviera nie je špinavé a má malú podobnosť so svojimi vzdialenými menšími príbuznými - bežnými krysami a myšami. Čistota sa prejavuje nielen vo vzťahu ku kožušine:

  1. Muskrat je prispôsobený na konzumáciu takmer výlučne rastlinných potravín.
  2. Živočíšne potraviny v strave druhu - mäkkýše, hmyz, malé ryby a v žiadnom prípade nie odpad alebo mrkva.

Mäso tohto cicavca má podobnú chuť ako králik a kačica. Pri príprave pomerne štandardných typov tepelného spracovania. Pred odoslaním muskratov do sporáku alebo do rúry je dôležité správne odstrániť mušle v blízkosti kanálových žľazy. Vylučujú úprimnú kvapalinu, ktorá poškodí chuť hotového mäsa.

Rada. Nestrácajte sa, ak ste pripravili hlodavce s žľazami. Situácia napraví namáčanie mäsa vo viacerých vodách počas 3-5 hodín.

Muskratské mäso sa považuje za diétne so všetkým výsledným zoznamom užitočných vlastností. Dobre absorbované ľudským telom a tukom. Je pravda, že má nízku teplotu topenia a taví sa bez stopy do konca normálneho varenia. Oddelene sa tukový tuk nepoužíva na varenie, ale používa sa na liečivé trenie.

Vodný králik lov

V podmienkach súkromnej domácnosti sa pižma pestujú v priestranných priestoroch, klietkach alebo v oplotených rybníkoch. Hlodavce sú nenáročné na jedlo. Sú to rôzne rastlinné potraviny. Chov zvierat na koži je považovaný za rentabilný podnik.

Je legálne loviť pižmo po celý rok. Na jar a takmer v celom teplom období sa v zimnom období získajú mäty a najkvalitnejšia kožušina. Polnohorí hlodavec je chytený do pascí alebo strieľaný zo zbraní. Je to dosť jednoduché, pretože zviera je pomalé a ostražité. Muskrat má mnoho prirodzených nepriateľov medzi lesmi, vodnými obyvateľmi a dokonca aj vtákmi. Tento faktor obmedzuje populáciu pižma, napriek vysokej plodnosti, rýchlemu rozvoju mladých a schopnosti prispôsobiť sa novým klimatickým podmienkam.

Vodný králik má málo očí počas dňa. Optimálny čas lovu je v noci. Je pravda, že na jar počas obdobia párenia sa beštie nachádza počas dňa. Pižmová krysa je úžasné zviera, na rozdiel od iných hlodavcov. Chov a lov na ňom sú ziskové záležitosti. Navyše, muskrat môže byť na stole váš chutný a neobvyklý stravec.

Spôsob života

Vlasťou tohto malého cicavca je územie Severnej Ameriky od Aljašky po severné oblasti Mexika. Na začiatku minulého storočia sa zvieratá dostali do Európy, kde dokonale zvykli. Dnes žije celok európske územie Ruska, severné a stredné regióny Európy, Sibír a lesná stepka do Jakutia a Kórey. Najjužnejšie obyvateľstvo žije pozdĺž izraelských riek. Po celý život si zvieratá zvolili rieky s nízkym tokom, rašeliniská, jazerá a lesné jazerá, mokrade. Väčšinu času trávia zvieratá vo vode a dostanú sa do krajiny na jedlo na zimu. Pod vodou môže zviera zostať bez dýchania až 15 minút. Takáto dlhá doba je spôsobená špeciálnym zložením krvi - u zvierat, zvýšený obsah hemoglobínu v krvi a myoglobín vo svaloch.

Zviera je najaktívnejšie počas ranného a večerného súmraku. Nevidia dobre a majú zle vyvinutý pocit vône, ale veľmi citlivé ucho.

Muskratovia sa živia rôznymi rastlinami:

  • tŕstia,
  • rákosie,
  • ostrice,
  • praslička,
  • plodiny
  • Listy a vetvy kríkov,
  • Roots.

Okrem rastlinných potravín jedia riečne mäkkýše, malé ryby, žaby.

Muskratovia sú teritóriá. Každá rodina žije v určitej oblasti, ktorej hranice označujú samce so špeciálnou sekréciou vylučovanou z inguinálnych žliaz. Zviera žije v nory, ktoré sa nachádzajú na brehoch alebo v chatrčiach, ktoré sú postavené podľa príkladov boborových chýb z pobočiek, koreňov, trávy, bahna. Vstup do bytu je vždy umiestnený pod vodou pre väčšiu bezpečnosť obydlia. Výška chatky môže dosiahnuť jeden a pol metra a má niekoľko samostatných častí pre skladovanie potravín. Mink zvíťazí aj s niekoľkými sekciami. Dĺžka pohybov môže byť až desať metrov.

V miestach, kde žije veľmi veľká populácia muzkratov, početné chaty spôsobujú vážne poškodenie zavlažovacieho systému.

V prírode je životnosť kožušného zvieraťa maximálne 3-4 roky. V zajatí sú schopní žiť až 10-12 rokov. Rozdiel je spôsobený nielen množstvom jedla doma, ale aj nedostatkom predátorov. Prirodzenými nepriateľmi sú:

V studených a zasnežených zimách muskratové močiare môžu zničiť diviaky pri hľadaní ľahkého jedla. Najnebezpečnejším predátorom pre muskratov je nork.

Muskrat Vzhľad

Vzhľad muskratu je veľmi podobný vzhľadu sivého potkana. Priemerná hmotnosť je približne 1,5 kilogramu a maximálna hmotnosť môže dosiahnuť až 2 kilogramy. Dĺžka tela dospelého človeka sa pohybuje od 20 do 35 cm, zviera má dlhý chvost, ktorého dĺžka môže byť 10 až 15 cm, rozdiely medzi mužmi a ženami. Zvieratá majú krátky krk a plné telo. Hrubá kožušina sa dodáva tela, nie podkožnému tuku. Lebka muskratu je veľmi podobná lebke krysy, má výrazné čeľuste a ploché čelo. Papuľa zvieraťa je dlhá, s vysoko nasadenými očami a malými ušami. Chvost zvieraťa je plochý, s riedkymi vlasmi. Krátke labky majú malé prsty medzi prstami.

Kožušina je krátka a hustá, veľmi hustá. Tieto vlastnosti mu neumožňujú namočiť si s dlhým pobytom vo vode.

Zvieratá majú krátky a veľmi jemný, hustý podsad. Farba pižma je rôznymi odtieňmi hnedej s množstvom červených a čiernych vlasov. Brucho zvieraťa je oveľa ľahšie ako zadné chĺpky chrbta. Medzitým pižmátok vyzerá ako v zime a v lete je veľký rozdiel. Zimný kabát zvieraťa je oveľa silnejší, kožušina je tmavšia a lesklejšia. Letná koža je čiernejšia, kože voľná.

rozmnožovanie

Muskratovia dosiahnu sexuálnu zrelosť vo veku sedem až desať mesiacov. Tehotenstvo u žien trvá asi 32-33 dní a končí sa narodením sedem alebo osem mláďat. Prvý vrh samica prináša na začiatku jari. V severných regiónoch sa dvojica chovuje len dvakrát a v južných oblastiach môže počet vrhov dosiahnuť až päť. V južných oblastiach chovnej sezóny trvá celoročne. Je to spôsobené dostatočným množstvom potravy a teplejším podnebím. Spočiatku samica neopúšťa hniezdo. stále so svojimi potomkami. Muž prináša jedlo pre celú rodinu. Váha novorodencov je asi 25 gramov. Kŕmia materským mliekom počas prvých dvoch mesiacov, ale už vo veku troch týždňov začnú jesť rastliny a korene.

Cuby vždy spolu so svojimi rodičmi trávia prvú zimu a až na jar idú hľadať voľné územie a založia svoje vlastné byty.

Vodná krysa

Najbližším príbuzným muskratu je potkan. Zviera má viac zaoblené telo a skrátenú čenicu. Hmotnosť vodných potkanov závisí od sezóny a podmienok kŕmenia, ale v priemere je 200 až 300 gramov s telesnou dĺžkou až 25 cm. Vodná krysa sa pohybuje viac skokom, neplýva zle, ale uprednostňuje tráviť väčšinu času na zemi. Uprednostňuje usadenie sa v blízkosti vodných plôch a mokradí. S príchodom chladného počasia sa zviera priblíži k ľudskému obydliu - môžu žiť v pivniciach a prístrešiach, v garážach a dokonca aj v obytných budovách.

Muskrat a nutria patria do rovnakej rodiny a na nešpecializovaný vzhľad veľmi podobný. Avšak rozdiel medzi druhmi je veľký: kýpus je oveľa väčší, má veľkú hlavu s pomerne malými očami a ušami. Krátka čenica končí dlhým a ťažkým kníhom. Hmotnosť nutria môže dosiahnuť až desať kilogramov s telesnou dĺžkou do jedného metra. Vonkajšie, kýpus plávanie pozdĺž rieky vyzerá skôr ako bobor. Kožušina zvieraťa je hustá, hustá, môže byť červenošedá a takmer hnedá. Dlhý chvost je takmer bez vlny a slúži ako kormidlo. Nutria sa živí rastlinnou potravou, uprednostňuje korene a mladé výhonky ostria a trstiny. Hmyz a žaby, rovnako ako malé ryby, nejevajú tak aktívne ako muskratovia.

Muskrat je často zmätený s vydra, aj keď tieto zvieratá sú nielen blízkymi príbuznými, ale majú úplne iný vzhľad.

Vyter patrí do rodiny zbraní. Ale rozdiel medzi týmito dvoma zvieratami nie je len to. Zviera sa usadzuje v blízkosti nádrží a vedie polokorunový životný štýl, kŕmenie najmä rybami, mäkkýšmi, žabami, vtáčikmi a vtákmi. Často vydra vyháňa za muskratov. Vydry vždy vykopávajú svoje otvory na brehu. Telo zvieraťa je dlhé, dobre racionálne. Dĺžka dospelého jedinca s chvostom môže dosiahnuť jeden a pol metra. Hmotnosť - asi 6 - 10 kg. Farba je prevažne tmavo hnedá. Papuľa zvieraťa je predĺžená, s veľkými a výraznými očami. Zviera má ostré zuby. Laky vydry sú krátke, ale silné. Medzi prstami sú membrány, ktoré umožňujú vydry dokonale plávať.

Popis muskratu

Pižma je jediný predstaviteľ svojho druhu a rod muskratov., Muskratovia sú zastúpení polokorunárnymi organizmami podskupiny voles patriacich k hlodavcovi a sú považované za jedného z najväčších členov rodiny Muridae v severnej časti Ameriky. Tiež sa prispôsobili existencii v Rusku, Európe a severnej Ázii, kde sa dostali umelo.

Ich vonkajšia nepríjemnosť sa musí prispôsobiť vodným stanovišťam. Je to polokorunárny hlodavec, ktorý poškodzuje zavlažovacie poľnohospodárske štruktúry a je riadne riešiteľný pre kanály rieky v rovnakom čase. Muskrat žije vo voľnej prírode riek a jazier av umelých nádržiach v podmienkach jednotlivých fariem.

vzhľad

Pižmové krysy majú nepremokavú kožušinu, väčšinou hnedastú farbu. Skladá sa z niekoľkých vrstiev ochrannej vrstvy a podkladu. Tieto sú hrubé, hodvábne na dotyk vlákien najvyššej kvality. Telo je pokryté silnou, mäkkou izolačnou vlnou a ochrannými vlasmi, ktoré sú dlhšie, hrubé a majú lesklý vzhľad. Táto štruktúra vytvára hydrofóbny vplyv, v dôsledku čoho voda nemôže preniknúť do vlny kože. Muskrats sa starostlivo starajú o "kožušinový kabát", pravidelne ho čistia a mastujú špeciálnym mazivom.

To je zaujímavé! Farba sa môže meniť. Chrbát a nohy s chvostom sú zvyčajne tmavšie. Brucho a krk sú ľahšie, často šedivé. V zime je srsť výrazne tmavšia, zatiaľ čo v lete vyhorela na slnku a rozjasňuje odtieň dvoch.

Ich chvosty, podobne ako volant, sú laterálne stlačené a prakticky zbavené vlasov. Namiesto toho sú pokryté drsnou pokožkou, ako keby boli stlačené po stranách, a pozdĺž dna je hrubý hrebeň vlasov, pričom značka na voľnej ceste v procese chôdze. Na jej základni sú tŕňové žľazy, ktoré vypúšťajú dobre známu pižmovú vôňu, cez ktorú zviera označí hranice svojich území. Chvost tejto krysy sa podieľa na pohybe, ktorý slúži ako podpora na zemi a plavebný kormidlo vo vode.

Muskrat má malú hlavu s tupou malou čenicou. Zrak a vôňa sú slabo rozvinuté, hlavne zviera závisí od sluchu. Telo je zaoblené a hrubé. Uši pižma sú tak malé, že sú sotva viditeľné za vlasmi okolo nich. Oči sú malé, vyčnievajú za štruktúru hlavy, sú umiestnené vysoko. Pokiaľ ide o zuby, rovnako ako všetky hlodavce, muskratovia majú veľmi nápadné rezáky. Vyčnievajú za ústami, za perami. Táto štruktúra dovoľuje zvieraťovi hroziť predmety v hĺbke, aby voda neklesla do ústnej dutiny.

Muskratove predné labky pozostávajú zo štyroch nožičiek a jedného malého. Také malé predné končatiny sú celkom vhodné na šikovnú manipuláciu s rastlinnými materiálmi a kopaním. Na pazúroch pižma muskrat sa nachádza päť ošúpaných prstov, ktoré majú štruktúru s čiastočnou štruktúrou. To umožňuje zvieratám dokonale sa pohybovať vo vodnom prvku. Fyzikálne vlastnosti dospelého zvieraťa: dĺžka tela - 470-630 milimetrov, dĺžka chvosta - 200-270 milimetrov, približná hmotnosť - 0,8-1,5 kilogramov. Vo veľkosti sa priemerný dospelý muškát podobá niečomu medzi boborom a obyčajným potkanom.

Charakter a spôsob života

Pižmové krysy - nepokojné zvieratá, ktoré môžu byť aktívne nepretržite, Sú vynikajúcimi staviteľmi posteľových a tunelových rýpadiel, ktorí kopajú na strmých brehoch rieky alebo vytvárajú hniezda bahna a rastlín. Ich výhonky môžu dosiahnuť 2 metre v priemere s výškou 1,2 metra. Steny domova sú asi 30 centimetrov široké. V byte je niekoľko vchodov a tunelov, ktoré idú do vody.

Osady sú vzájomne izolované. Môžu dosiahnuť teplotu vnútorného vzduchu o 20 stupňov vyššia v porovnaní s vonkajšou vonkajšou teplotou. Pižmové krysy tiež vytvárajú takzvaný "podávač". Ide o ďalšiu stavbu, ktorá sa nachádza 2 - 8 metrov od postele a slúži na uskladnenie jedla počas zimných mesiacov. Muskrats prelomia tunely cez bahno z ich chaty do svojich "trezorov", aby uľahčili prístup k rezervám.

Pižmové krysy môžu tiež obývať odvodňovacie kanály poľnohospodárskej pôdy, kde je veľa potravy a vody. Ideálna hĺbka vody pre biotopy muskratov sa pohybuje od 1,5 do 2,0 metra. Nezaťažujú úzky priestor a nevyžadujú obrovské vodné plochy. Ich hlavnými kritériami pre vysporiadanie sú množstvo potravín v širokej dostupnosti, ktoré sú poskytované vo forme pozemných pobrežných a vodných rastlín. Trvanie tunelov dosahuje 8-10 metrov. Vstup do puzdra nie je zvonka viditeľný, pretože je bezpečne ukrytý pod vodou. Muskratovia majú špeciálnu metódu bytovej výstavby, ktorá ich chráni pred záplavami. Budujú ju na dvoch úrovniach.

To je zaujímavé! Tieto zvieratá sú veľkí plavci. Majú tiež ďalšie špeciálne zariadenie - zásobovanie živinami v krvi a svaloch pre úspešný život pod vodou. To dáva pižmovým hlodavcom schopnosť odolávať dlhšiu dobu bez prístupu k vzduchu.

Preto sú schopné dlhých ponorov. Boli zdokumentované prípady nájdenia zvieraťa pod vodou počas 12 minút bez vzduchu v laboratóriu a 17 minút vo voľnej prírode. Дайвинг – это очень важный поведенческий навык ондатр, который позволяет в краткие сроки убежать от преследующего хищника. Потому что он позволяет им успешно остерегаться недоброжелателей и плавать в безопасности.Na povrchu plavci plávajú rýchlosťou 1,5 až 5 kilometrov za hodinu. A to je aj bez použitia tajného akcelerátora - chvosta.

Používajú svoje zadné zavesenie nôh pohybovať po zemi. Vzhľadom na štruktúru tela a jeho celkovú objemnosť a pomalosť - pohyb nevyzerá veľmi esteticky. Kvôli malej veľkosti predných labiek sú pod bradou podopreté a nepoužívajú sa na pohyb. Pod vodou pre plavbu budú muskratovia používať svoje chvosty a uchýliť sa k horizontálnej lokomotívy. Štruktúra ich tela počas plávania vám umožní rýchlo posunúť vodu, aby ste ju prenasledovali alebo aby ste sa vyhli predátorom. Tiež v procese úniku môžu byť užitočné tunelovité diery, cez bahno, ktoré úspešne skrývajú. Pižmové potkany ich môžu vykopať smerom k brehu rieky a čakať na predátora pod vrstvou vegetácie, ktorá sa nachádza nad vodnou líniou.

Štruktúra domu vám umožňuje uložiť potrebnú termoreguláciu. Napríklad počas chladných zimných mrazov teplota vzduchu v otvore neklesne pod nulu stupňov Celzia. Ak chcete obsadiť jeden zimný dom môže súčasne až šesť osôb. Veľká populácia v zimnom období vám umožňuje prispôsobiť sa úsporám metabolizmu. Čím viac zvierat, tým teplejší sú spolu.

Preto u zvierat žijúcich v skupinách, aby prežili v chladnom počasí, sú šance väčšie ako u osamelých jedincov. Muskratovia sú náchylnejší na chladu, keď sú sami. Obzvlášť citlivý na chladu je úplne nahý chvost zvieraťa, ktorý je často omrznutý. V extrémnych prípadoch muskratovia môžu žuť úplne mrazivý chvost, aby spôsobili jeho rýchle uzdravenie. Tiež sa často zaznamenávajú prípady vnútorného kanibalizmu. Takýto jav sa môže vyskytnúť v dôsledku nadmernej populácie skupiny bývania v podmienkach nedostatku potravy. Tiež často dochádza k boju mužov pre ženy a územnej polohy.

Koľko muskratov žije

Priemerná priemerná dĺžka života pižma je menej ako 2-3 roky., Je to všetko o vysokej úmrtnosti zvierat vo voľnej prírode, čo je 87% jedincov v prvom roku života, 11% v druhej, ostatné 2% nežijú na 4 roky. V domácich podmienkach, pižmári žijú až 9-10 rokov, za predpokladu, že sú držaní v pohodlí. Mimochodom, udržať ich v zajatí je dosť jednoduché. Muskratovia sú kŕmení všetkým, čo sú ponúkané a s potešením. V období zvýšeného rastu môžete do ponuky pridať produkty obsahujúce vápnik. Ako tvaroh, mlieko, chudé ryby a mäso. Pižmové krysy sa rýchlo prispôsobia prítomnosti osoby, ale nestrácajú ostražitosť. Tieto zvieratá môžu byť nosičmi mnohých chorôb.

Stanovište, biotopy

Včasné správy o historických záznamoch amerických osadníkov naznačujú, že najprv najväčší počet týchto zvierat sa započítaval vo Wisconsine. Územia mokradí neboli úplne preskúmané pred masovým presídlením ľudí v štáte. Počas tohto obdobia muskrat populácia silne kolísala kvôli suchu, striedanie s extrémnymi zimami. Najväčšie poškodenie obyvateľstva spôsobilo ničenie biotopu. K dnešnému dňu boli populácie muskratov označené historickými údajmi, ale zachovali si vysokú životaschopnosť populácie.

To je zaujímavé! Prírodný sortiment sa nachádza v Severnej Amerike. Aklimatizácia týchto zvierat sa uskutočnila v Rusku a Eurázii. V priebehu času, aby sa zvýšil ich počet, boli tiež vysporiadané na územiach iných krajín. Takáto horlivosť je spojená s používaním kožiek z moskratov v priemyselnej výrobe.

Muskratovia obývajú všetky druhy rašelinových jazier, kanálov a potokov. Nepopierajú, ako prírodné rezervoáre, a umelo vytvorené. Môžu sa dokonca nachádzať v okolí mesta, pretože prítomnosť blízkej osoby ich nijakým spôsobom nevystrašila. Psy moskovité nie sú prítomné v miestach hlbokého mrazenia v zime av miestach bez prírodnej vegetácie.

Muskratova diéta

Muskratové sú trofickými spotrebiteľmi strednej triedy, väčšinou konzumujú rastlinnú hmotu, ako je kapusta, trstina, burina a ďalšie rastliny, ktoré rastú vo vode a mimo pobrežia. Menej náročných jedincov môže úspešne jesť mäkkýše, raky, žaby, ryby a mrkvy, ak sú niektoré z nich hojné. Odhaduje sa, že 5-7% ponuky muškátov pozostáva zo živočíšnych produktov.

V zime si vyberú jedlá ako potraviny, ako aj podvodné korene a hľuzy pre hlavný zdroj potravy., Tieto zvieratá uprednostňujú kŕmenie v okruhu nie viac ako 15 metrov od svojho domu a spravidla nebudú chodiť ani s akútnou potrebou na vzdialenosť viac ako 150 metrov.

Prirodzených nepriateľov

Pižmová krysa je dôležitou korisťou pre mnohých predátorov. Sú prenasledovaní psami, kojotmi, korytnačkami, orlami, jastrabmi, sovy a inými malými predátorskými zvieratami. Minka je jedným z najväčších predátorov jašteríc. Skorá štúdia vzťahu medzi týmito dvoma organizmami ukázala, že veľkosť vzorky 297 výrobkov obsahujúcich frakcie norkov v 65,92% zostala pižma.

Stav obyvateľstva a druhov

Muskratovia sú rozšírené zvieratá, avšak každých 6-10 rokov sa populácia podrobuje prudkému zníženiu. Dôvod systematického poklesu počtu nebol stanovený. Súčasne sú pižmové krysy obzvlášť úrodné a ľahko prispôsobiteľné rôznym podmienkam.

Muskrat a človek

Muškát pižmový je jedným z najdôležitejších priemyselných kožušinových druhov zvierat. Najväčšou hodnotou je jeho trvanlivá, jemná pokožka. Tiež jedlé a mäso týchto hlodavcov. V mestách Severnej Ameriky sa to často nazýva "plazenie vodou". Získal toto meno kvôli svojmu vkusu a jedinečnému zloženiu stravy.

Pižmový hlodavec bol považovaný za "chlieb a maslo" v pasci Wisconsin. Od roku 1970 do roku 1981 32,7 miliónov koží bolo zozbieraných z "úlovku" mokradí Wisconsin. Väčšina riadiacich postupov pre štát umožňuje výrobu veľkého množstva muškátov. Na druhej strane vysoká hladina populácie muskratov vedie k poškodeniu biotopov a šíreniu zničujúcej choroby.

To je zaujímavé! Muskratovia dôsledne zohrávali dôležitú úlohu na trhu s kožušinou vo Wisconsine. Po niekoľkých rokoch bolo mäso týchto zvierat hlavným produktom toho, čo bolo kúpené a predávané v kožušinovom priemysle.

V mnohých osadách a nádržiach poškodzujú pižmové systémy zavlažovacie systémy, priehrady a priehrady vďaka ich schopnosti roztrhnutia. Z toho dôvodu dochádza k poškodeniu poľnohospodárskych podnikov, kultivácia ryže trpí najviac z ich "úsilia". Nekontrolovaná reprodukcia muškátov môže poškodiť pobrežnú a vodnú vegetáciu tým, že spotrebuje nekontrolované objemy., Viac ako desať prirodzených ohniskových chorôb môže tolerovať tieto roztomilé zvieratá. Medzi zoznamom patria aj nebezpečné paratyfidy a tularemia.

Súčasne sú pižmové krysy veľmi dôležité z hľadiska životného prostredia. Pomáhajú udržiavať mokrade v poriadku a otvárať ich, čím odstraňujú vodné cesty, a to vďaka zvýšenej spotrebe tamojšej vegetácie. To vám umožní organizovať hladký tok rôznych citlivejších druhov rastlín, rovnako ako hmyz, vodné vtáky a iné zvieratá.

Pozrite si video: Ondatra na farme (August 2019).

zoo-club-org