Vtáctvo

Veľký škvrnitý datel - Lesná sestra

Loading...

  • podiel
  • Povedzte to
  • Odporučiť

Veľký škvrnitý ďateľ je krásny, hlučný a veľmi užitočný vták. Vidíme to presnejšie v parkoch, v záhradách, v lesných pásoch. Šťastný vták, ktorý skočí pozdĺž kmeňa a zakrýva ho s jeho zobákom, je ďateľ, často nazývaný lesným dôstojníkom. Ako žije? Čo zožiera v zime, keď neexistuje žiadny hmyz? Ako vytvoriť pár? Upozorňujeme vás na najzaujímavejšie fakty o veľkom pestrom ďateľ. Možno niektorí z nich vás prekvapia.

Všeobecné informácie

Každý druh vtáka sa vyznačuje jedinečnou vlastnosťou. Plešatý orol má obrovské hniezda, kolibrík má drobné veľkosti, páv má šikmý chvost a veľký škvrnitý ďateľ má veľa stromov. Fanúšikovia lesných prechádzok od rána do západu slnka počujú jeho charakteristické "tuk-tuk". Dudlík štrajk na kufri pripomína bubnovanie. Zakaždým, keď trvá len 0,6 sekundy, počas ktorých má vták čas na zotavenie až 13 (podľa iných údajov až 23). Ak počujete len takéto zvuky, znamenalo to, že veľkí rôznorodí dudári začali obdobie párenia. Keď sa vták dostane pod kôrou brouka, zvuky môžu byť úplne iné.

Dudíky sú známe ľuďom už mnoho storočí. Sú dokonca spomenuté v mýtoch a legendách. Takže to bol tento vták, ktorý pomohol vlk kŕmiť Rema a Romulusa, ktorí sa stali zakladateľmi Ríma.

V Európe, počas neolitu, bol kult duna. V treťom storočí pred naším letopočtom boli "bubeníci" v lese veľmi úctou Sabines. Jeden z ich rodov niesol meno ďateľ. Preto bol vták uctievaný a nikdy mu neublížil.

habitat

Veľký škvrnitý ďateľ sa nachádza na rozsiahlych oblastiach Eurázie - zo Škandinávie a Pyrenejského polostrova na západe, po Kuriles a Japonsko na východe, od Laosu na juhu až po západnú Sibír na severe (67 ° severnej šírky). Tento druh ďatlov žije vo Veľkej Británii, na polostrove Kola, v Iráne, na Korzike, na Sicílii a na Sardínii, v Číne a Mongolsku, na Ukrajine a ďalších európskych krajinách. V Rusku sa veľký škvrnitý ďateľ nachádza na celom európskom území, vrátane Moskovskej oblasti. Tiež sídli v Kamchatke, Kuriles, Sachalin, v Zakaukazsku, na Kryme, v Arktíde a v Urale.

Dibuľovci tohto druhu žijú dokonca aj v Afrike - v severných oblastiach Alžírska a Tuniska (až na úpätí Veľkého atlasu), na Kanárskych ostrovoch, v Maroku.

Tieto vtáky sa usadia všade tam, kde rastú listnaté alebo ihličnaté stromy. Ak existuje možnosť voľby, dúškovia dávajú prednosť borovice, ale môžu žiť medzi olivami, topolmi, rododendronmi, dubmi, osídlami, břízy. Iba tmavé močiarne smrekové lesy sa im nepáči. V takýchto lesoch neexistuje žiadny veľký škvrnitý ďateľ.

Tento druh je pre človeka lojálnejší ako ostatní, preto sa môže usadiť v parkoch a súkromných pozemkoch.

Popis veľkého škvrnitého drobníka

Viditeľný a rozpoznateľný tento vták robí červenú "čiapku". Mýlite sa, ak si myslíte, že všetky pestré dudáky "nosia" to. Táto "čelenka" malých jemných peria s sotva viditeľnými čiernymi údermi je charakteristická len mladými ľuďmi oboch pohlaví. U dospelých vtákov, v procese ročných molt, čierne perie nahradí červené perie. Muži na zadnej strane hlavy sú len červeným pásikom. Podľa nej sa dajú odlíšiť od žien. Obidve pohlavia majú jasne červenú podušku. Všetok zvyšok tela veľkých pestrých ďateľov je zdobený atramentom a bielym perím. Majú čierne s modrým odtieňom dozadu, horným koncom, chvostom a vrcholom hlavy. Rovnaké farebné krídlové perie na krídlach. Čierny prúžok, ako kníh, sa tiahne od zobáka ďateľka na krk.

Biela alebo hnedasto-biela v pestrých dlaňoch tváre, čelo, brucho, ramená a extrémne chvostové perie. Na perách sú tiež biele škvrny.

Tento vták je malý, ale nie najmenší. To váži až 100 gramov. Dĺžka tela je od 22 do 27 cm, rozpätie krídiel je až 47. Pre porovnanie, poznamenávame, že malý bodkovaný ďateľ váži až 26 gramov, veľkosť tela môže byť od 14 do 16 cm a rozpätie krídiel je až 30. Nie odborníci môžu ľahko zameniť vtákov týchto dvoch druhov, pričom malý dudlík pre mladého jedinca.

Labky veľkého drobného dudáka sú tmavo hnedé. Zobák je čierny s oloveným leskom, veľmi silným, dlátom. Dúhovka väčšiny ďateľov má hnedú farbu, ale niekedy je červená.

Podobné druhy

V našich lesoch sa môžete stretnúť so syrským dúhovníkom, ktorý je veľmi podobný veľkému pestrofarebnému. Vo veľkosti je o niečo menšia. Takže jeho hmotnosť je až 80 gramov a dĺžka tela je až 23 cm. Na prvý pohľad nie je možné rozlíšiť vtáky týmto atribútom. Pochopte, čo dlaňák pred vami, môžete pomocou "antény", ťahať z zobáka. V syrskom jazyku chýbajú alebo prerušujú tváre. Tiež predstavitelia tohto druhu majú na ramenách biele škvrny, ktoré majú viac kvapky.

V ruských lesoch žije ešte jeden druh ďatlovcov, ktorý je veľmi podobný veľkému motýlovi. Tento zástupca je biely-backed. Je o niečo väčší. Jeho hmotnosť môže dosiahnuť až 140 gramov a dĺžka tela - až 31 cm, ale hlavné rozdiely sú v farbách. Biela podložka je ružová, chrbát je biely a na ramenách nie sú žiadne biele škvrny.

Funkcie správania

Ak je charakteristický pre veľký motley ďateľ, aby dal v niekoľkých slovách, budú takto: individualistický, jasný, nápadný, veľmi hlučný. Ornitológovia vedia, že tento druh je najrozumnejší. Vták je schopný odporovať, radovať sa, chrániť svoje územie, ukázať svoju dutinu, presvedčiť ženu, aby sa párila. To všetko sprevádza výkriky rôznych rozstupov a frekvencie. Veľké motýľové ďateľky vyjadrujú emócie pri najmenšej provokácii. Ak nie je zaneprázdnený rozdrviť kužele, potom to tak kričí. Vo svojich slovníkoch ornitológovia rozlišujú "kick", "cr-cr", "ki-ki" a iné zvuky, ktoré nemôžu byť napísané v ľudských písmenách. Súhlasím, je ťažké nedávať pozor na takého hlasitého kričiaka.

Je dobré, že veľkí motýľovití dudlíci milujú samotu. Predstavte si, čo by bolo, keby sa chystali do kŕdľov! Avšak uprednostňujú mať samostatné územie, ktorého vstup je pre cudzincov uzavretý. V opačnom prípade majiteľ okamžite začne preukazovať hrozby. Sedí pred nezvaným hosťom, pretrepá perie na hlave, otvára zobák a začne kričať (pravdepodobne naznačuje, že cudzinec odíde). Ďalej majiteľ miesta začne klopať na kmeň a lietať nad cudzincom. Ak to nefunguje, choďte s krídlami a zobákom.

Oblasť vlastníctva každého pestrého ďateľ sa pohybuje od 2 do 25 hektárov, čo závisí od hustoty lesných porastov a od množstva krmív.

Dokonca aj spoločné kŕmenie kuriatkami, muž a žena veľkého motýľového dudáka produkujú pre nich jedlo na rôznych koncoch plotu.

Akumuláciu týchto drobníkov vidíte len počas obdobia invázie (vtáci sa zhromažďujú vo veľkých kŕdľoch a bútajú sa pri hľadaní nových území).

Čo to je veľký dudlík? Mýlite sa, ak si myslíte, že len chrobáky. Hmyz tvorí základ jej stravy až v sezóne, teda od polovice jari do polovice jesene. Počas tohto obdobia dudári ničí kôrovcov, listové kľúče, lienky, mráz, brouky, mravce, hrebeň a desiatky ďalších druhov hmyzu. Ornitológovia našli až 500 rôznych jedincov v žalúdkoch vtákov. S zobákom dudári robia dieru v kufri a s dlhým tenkým jazykom vytiahnu z nej chrobák alebo jeho larvu.

Príležitostne dudári hádzajú slimáky, môžu jesť malé kôrovce. Oni neodmietajú od ovocia, bobúľ, orechov.

Drobné dúhovky nie sú dravé vtáky, ale ak nastane príležitosť, nemusíte pohŕdať ničiť hniezda menších vtákov (prsiach, drobníčkovitá, fialky, flycatchers), konzumovať vajcia a dokonca aj mláďatá.

Na jar sa dudári zničí mráz, zahliadajú hmyz, ktorý sa plazí nielen na stromoch, ale aj na zemi.

V zime prechádza na semená kužeľov, orechy, žalude. Spôsob získavania tohto jedla je tiež veľmi zaujímavý. Dropkári nájdu alebo konštruujú špeciálne kovadlá, ktoré sú štrbinou v kmeňových alebo klenutých ramenách. Vložia kužeľ do medzery a potom začnú rozbíjať svoj zobák. Každý ďateľ dáva za seba niekoľko takých nákov. Ornitológovia ich číslili až na 56 kusov na jednom mieste a pod stromom "jedálne" sa niekedy zhromaždili až 7 tisíc kusov zjednotených kužeľov.

V ponuke veľkých škvrnitých drobných peňazí je dokonca aj mrkva, ktorú tiež nedochádzajú. Tento druh sa môže usadiť v blízkosti obydlia osoby, kde sa často živí na skládkach, jesť potravu.

rozmnožovanie

Veľké motley dudáky sú zvyčajne monogamné. Vtáky sa stanú sexuálne zrelé do konca prvého roka života. Ich manželské hry trvajú takmer dva mesiace - od polovice marca do polovice mája. Muži však začínajú v januári zažiť sexuálne vzrušenie. To sa prejavuje ich agresívnymi výkrikmi a bubnovaním. Pre obdobie chovu, muž a žena kombinujú svoje jednotlivé pozemky. Po ukončení procesu chovu mláďat sa manželia rozptýlia rôznymi smermi, ale na jar sa môžu opäť zblížiť.

Starostlivosť o nevestu sa prejavuje nielen výkrikmi, ale aj tým, že sa okolo neho túla vlažnou chvostou. Tiež samci dokážu ženke preukázať dutú dutinu. Často sa nevesta a ženích hravo vedú navzájom. V tejto akcii panna vždy prevláda.

Zlúčenie do dvojíc končí.

Dokončené hniezdo sa môže používať mnohokrát, ale častejšie si vtáci stavajú nový. Na mieste, kde žije veľký škvrnitý ďateľ, môžete nájsť až tucet hniezd, ktoré začali, ale opustili. Zdá sa, že uzly v kmeňu zabraňujú tomu, aby vtáky dokončili svoju prácu. Kde stavať dom, vždy vyberte gentlemana. Zvyčajne ide o kmeň stromu, ale drevené domy sa našli v drevených telegrafických póloch. Drevo vhodného stromu by malo byť mäkké, ale nie hnilé a nemalo by byť prehnité. Väčšina ďateľov ako osika. Borovica, breza, smrekovec, lípa sa im môžu páčiť. Častejšie stavajú dutiny vo výške asi 8 metrov, ale ornitológovia našli svoje domovy vo výške 26 metrov a len 30 centimetrov. Priemer dutiny je asi 12 cm a hĺbka hniezda je až 35. Dom s priezorom, ktorý je hnilobou hubou, je ideálnou voľbou pre ďateľ.

Po dokončení vytvárania obydlia má samica biele lesklé vajcia v množstve 4 až 8 kusov. Ich maximálne rozmery sú 24x30 mm. Šrafovanie trvá len 10-12 dní. Celý tento čas muž aktívne pomáha svojmu "manželovi", často ho nahrádza a v noci zostáva sám v dute. Kurčatá sa narodili slepé, veľké hlavy, takmer holé, úplne bezmocné. Prvé dni sú veľmi tiché. Rodičia im prinášajú jedlo každé 2-3 minúty. S takou silnou diétou deti vyrastajú rýchlo. Nasledujúci deň otvoria svoje oči a po niekoľkých dňoch začnú prvé perie nahradiť svetlé fuzzy na ich telách.

Už 10. deň sa dievčatá dostanú do vchodu (výstup z dutiny). Tam čakajú na rodičov, ktorí prinášajú jedlo. V dutine strávia deti veľkého motýľového dúka 20-23 dní, po ktorých sa pokúšajú o svoju silu v lete a začínajú sa naučiť, ako sa živia samy. V tejto fáze je rodina rozdelená. Jedna časť detí nasleduje otca a druhá sleduje matku. Zostávajú blízko hniezda ďalšie 2-3 týždne. Tentokrát ich rodičia kŕmia. Potom sa každý mladý drobok začína starať o seba.

Nepriatelia a paraziti

Veľké škvrnité dudy, ktoré predstavujú hrozbu pre niektoré malé vtáky, sami trpia predátorskými vtákmi. Oni sú napadnutí goshawks, vrabci, niekedy dokonca peregrine soky, v prípade, že sa vták ocitne na voľnej ploche. Je to ešte ťažšie pre kurčatá, ktoré ešte nevedia letieť. Priestory ďateľov často zničia veveričky, ermine, martens a rusovlasé ženy (akýsi netopier). Bežný škorica, ktorý je schopný vyhnúť dudákov z pripraveného obydlia, sa môže stať žalobcom na dutinu.

Nielen veľké, ale aj malé živé bytosti obťažujú ďateľky. Vo svojich dutinách nájdu ornitológovia vši, vši, kliešte, blchy.

Charakteristiky vhodnosti veľkého škvrnitého ďateľ

Tieto úžasné vtáky v procese vývoja tvorili charakteristické rysy, ktoré im umožnili obsadiť ich prirodzené miesto. Ľahko vyliezť do kufra majú ostré pazúry. Ich labky sú usporiadané tak, že zo štyroch prstov sú dva smerované dopredu a dva - späť. To umožňuje perím veľmi rýchlo a obratne prechádzať cez stromy. Nikdy neodvracajú hlavu.

Tvrdý chvost ďatlov je tiež prispôsobený na pohodlné a spoľahlivé umiestnenie na vertikálnom kufri. Keď vtáci sedia na ňom, chvost slúži ako podpora.

Dudáči majú mimoriadne sluch, čo im umožňuje zachytiť najmenší zvuk lariev alebo chrobákov, ktorí sa kŕmia v kmeňovom tele.

Ich tenký jazyk si zaslúži veľkú pozornosť. Pri škvrnitých dlaňoch má dĺžku asi 40 mm. Na konci jazyka sa uvádza. Vták ho vtlačil do otvoru a silne prepichol larvu s ním, podobne ako harpúna. Okrem toho má jazyk špeciálne žľazy, ktoré vylučujú lepiacu látku.

Najväčším záujmom je však schopnosť dudákov kuknúť so zobákom na strome bez toho, aby došlo k najmenšiemu poškodeniu hlavy. Vedci vypočítali, že stres, ktorý postihne hlavica vtáka v momente úderu k trupu s jeho zobákom, je asi 250 krát vyšší ako stres, ktorý nastane, keď raketa spustí. Dudlík pokojne odoláva takým zaťaženiam, pretože anatomicky je jeho zobák oddelený od lebky zvláštnym odpruženým vankúšom. Je to hubovitá tkanina, vďaka ktorému sa vták cíti skvele, robia otvory v kmeňoch celý deň a odtiaľ odoberajú lesných škodcov.

Vzhľad motýľneho ďateľ

Jednotlivci tohto druhu dosahujú dĺžku 23-26 centimetrov a ich rozpätie krídiel je 38-44 centimetrov. Odvážte veľké ďateľky nie viac ako 100 gramov.

Vták má farebné perie, ktoré vykonáva funkciu maskovania medzi vegetáciou. Muži na zadnej strane hlavy majú pás tmavočervenej farby, zatiaľ čo ženy nemajú taký pás. Chvostové perie sú veľmi húževnaté, pretože dlaň používajú chvost ako podperu pri sedení na stromoch.

Hlava, chrbát a nadhvoste vo veľkých pestrých ďateľoch čiernej farby a hrdlo a brucho sú svetlo hnedé. Na stranách tela sú svetlé pruhy. Extrémné chvostové perie majú bielu farbu. Chvost je čierny. Od zobáka až po hrudník sa tiahne čierny pás.

Bodkovaný ďateľ je v ekosystéme dôležitý.

Habitat veľkého dravého ďateľ, stravovacie návyky

Veľký ďateľ žije vo veľkej časti zemegule a nachádza sa takmer vo všetkých regiónoch s bohatými lesnými zdrojmi. Bol nájdený a na Kanárskych ostrovoch, na Kamčatke av Japonsku. Vo väčšine prípadov dáva prednosť sedavému životnému štýlu, hoci niekedy dochádza k malým migráciám do susedných regiónov.

Vták nevytvára vysoké nároky na biotop, takže je ľahké vybaviť bývanie v hustom taife a v parku husto osídlenej metropoly. Všetko závisí od dodávok potravín a klimatických podmienok.

Pokiaľ ide o stravu, jeho hlavnou časťou je hmyz. Dokonca aj školáci a malé deti vedia, že ďateľ je hlavným riaditeľom lesnej flóry, ktorá ničí obrovské kolónie rôznych škodcov, ako sú:

Pri absencii takého výživného krmiva nemá vták možnosť jesť orechov, bobúľ alebo húb, Súčasne prevaha rastlinných alebo živočíšnych potravín závisí od sezóny a geografických charakteristík oblasti. Samice aj muži hľadajú jedlo v určitých oblastiach. Ak je ponuka potravín veľmi slabá, vtáky sa pohybujú do iných častí lesa.

V jarno-letnej strave sú rôzne druhy hmyzu a ich larvy.

Medzi ne patrí:

Okrem toho sa vo výžive často objavujú rôzne motýle a mravce, V niektorých prípadoch vták konzumuje mrkvu a niekedy zničí hniezda iných malých chrobákov.

Je známe, že veľký škvrnitý ďateľ má úžasnú zručnosť, ktorú zdôrazňuje 130 zobákov za minútu. Pri takejto rýchlosti nemôže ani jeden malý škodca prejsť bez povšimnutia.

Čo robí veľký škvrnitý ďateľ v zime a na jeseň?

S príchodom vážnych chladu vták uprednostňuje rastlinnú potravu, ktorá obsahuje veľké množstvo bielkovín.

Medzi obľúbené lahôdky patrí:

Ornitológovia vylučujú unikátny systém získania semien z kužeľovktoré používajú takmer všetky druhy dudlíkov. Zástupcovia veľkého farebného ďateľia ho však priniesli do súčasnej dokonalosti.

Na začiatok musí vták získať borovica, céder alebo akýkoľvek iný kužeľ a vo svojom zobáku ho presunúť na predtým pripravené miesto, takzvanú kovadlinu. Ako podobné zariadenie používa v hornej časti kufra svorku alebo drážku.

S mohutným úderom na zobák dúpač rozbije kužeľ na kusy a začne konať podľa plánu a vyberie malé semená odlupovaním váhy. В распоряжении одной взрослой особи может находиться до 50 таких наковален, правда, в эксплуатации, как правило, находится лишь 2-3 единицы, По этой причине, не удивляйтесь, если вы увидите под одним деревом массу шишек и чешуек.

Несмотря на наличие многих фактов и фотографий, поведение дятла во время добычи пищи изучено лишь на несколько процентов. Остаётся надеяться, что в будущем наука поведает нам новые уникальные секреты.

Keď veľký škvrnitý datel začne párenie. Hniezdiace funkcie

Rovnako ako niektoré iné druhy vtákov, predstavitelia rodiny Dyatlov zostávajú veľmi verní svojim manželom, Vtáky sa vyznačujú monogamizáciou a úžasnou manželskou vernosťou. Bude sprevádzať jednu ženu na konci svojho života, ochráni ju pred predátormi a ďalšími nebezpečenstvami, ktoré ležia v lese na každom kroku. Konečná puberta prichádza vo veku jedného roka. Je dôležité poznamenať, že po úspešnom párovaní môže pár zostať spolu až do nasledujúcej sezóny. Alebo sa na chvíľu rozchádzajú a potom sa znova pripoja na jar.

Počas párenia sa vtáky správajú veľmi zaujímavé a pozoruhodné. Prvé charakteristické črty správania sa zaznamenajú už koncom februára a začiatkom marca. Muži robia hlasné zvuky, kričia a prejavujú osobitnú agresiu. Ženy zostávajú menej aktívne a zostávajú pokojné. V polovici posledného mesiaca jari sa páry začínajú spájať.

Výber stromu na usporiadanie hniezd je mužský úloha.

Používa nasledujúce stromy:

Hlavnou vecou je, že plemeno bolo mäkké, ale nie zhnité.

Zvláštnosť veľkého motýľového ďateľ, ktorý sa nachádza v lesoch zriedkavých listov, je každoročné znášanie hniezd, Ak vták žije v oblasti ihličnatého, s najväčšou pravdepodobnosťou sa vráti na svoje predchádzajúce miesto pobytu. Vták má dutinu vo výške 6-8 metrov, čo dieru v kmeňu 25-35 centimetrov s priemerom 10 cm.

Muž sa zaoberá stavebnými prácami a trvá nie dlhšie ako dva týždne. Muž pravidelne nahradzuje muža a pomáha mu pri stavbe konštrukcie.

Ukladanie vajec sa vyskytuje uprostred jariVo všeobecnosti, v druhej polovici apríla. V spojke môže byť päť až sedem vajec s bielymi škrupinami. Násadové vajcia, samice aj samce. Muž sedí na nich v noci, aby chránil hniezdo pred predátormi. Doba inkubácie končí 10-12 dní, keď sa narodia slepé, bezmocné tvory.

Aké nebezpečenstvo ohrozuje ďateľ?

Možno predpokladať, že ďateľ nemá žiadnych nepriateľov, pretože jeho silný zobák je veľmi účinnou zbraňou na obranu a útok. To však nie je. Dravé vtáky z času na čas zaútočia na ďateľ a ničia ich hniezda.

Medzi ne patrí:

Ak dávate pozor na suchozemských predátorov, ktoré predstavujú nebezpečenstvo pre dudákov, potom je treba pripísať kukuričné ​​a ermine. Dokonca aj malé hlodavce, ako napríklad veverica a červená hlava (jeden typ netopiera), môžu poškodiť normálnu existenciu vtáka. Opakovane sú dudári utláčaní škorpieri, ktorí sa usadia vo svojich dutinách.

Avšak kvôli určitému súboru charakteristík, ktoré sa vďaka dlhému prispôsobeniu sa životnému prostrediu dostali ďatľovníci, sa mnohí predátori jednoducho nedostanú do hniezd.

Hlavné črty adaptácie na biotop sú uvedené nižšie.

  • Prítomnosť húževnatých pazúrov umožňuje vtáku bezpečne držať kmeň stromov alebo na tenkých vetvách,
  • Prítomnosť tuhého chvosta s špicatým koncom poskytuje spoľahlivú priľnavosť k trupu, takže ďateľ nedosadne dole pri dierovaní hniezda,
  • Prítomnosť silného a dlhého zobáka vám umožní efektívne prepichnúť kôru a získať jedlo,
  • Veľmi dlhý a lepkavý jazyk slúži na získanie hmyzu z najdostupnejších miest,

Aký je rozdiel medzi malým a veľkým škvrnitým ďateľom?

  • Vonkajšie vlastnosti. Zástupcovia malých druhov majú priečny čierny prúžok na lícnej strane, ktorý je prerušený bielou škvrnou na krku. Jednotlivci však nemajú ružovú alebo červenavú podprsenku, ale majú na hlave červenú čiapku s čiernym okrajom.
  • Vtáky sa vyznačujú povahou vyrobených zvukov. Prvý typ vytvára veľmi krátky zlomok, ktorý môže trvať najviac 0,6 sekundy a zahŕňa 12 až 13 snímok. Je však veľmi problematické rozlišovať medzi dvoma typmi tejto funkcie, pretože v skutočnosti sa frakcia podobá pevnému zvuku. Avšak jeho vyjadrovanie sa veľmi rýchlo stráca a upadá do divočiny. Zástupcovia skvelého drobného dudáka sú schopní dosiahnuť až 130 úderov za minútu. Z tohto dôvodu sa vydáva zvuk stovky metrov. Podiel malých dúhov sa často podobá spievaniu spievajúcich vtákov.
  • Veľkosť malého dúpača je o niečo menšia: dĺžka je 14-15 centimetrov,
  • Vtáky sa líšia vo funkciách výberu biotopov. Malý drobník rád žije v listnatých a zmiešaných lesoch, v blízkosti rybníkov a močiarov. Vyhne sa tmavým ihličnanom.

Dudlík je úžasný lesník, Jeho úloha pre ekosystém je veľmi veľká, takže nemá zmysel klásť otázku: "je tento vták užitočný alebo naopak"?

Chovanie veľkých pestrých drobníkov

Veľké farebné dúhovky uprednostňujú osamelý životný štýl, každý má svoju vlastnú krmovinovú oblasť. Ale s vysokou hustotou vtákov sa tieto pozemky môžu vzájomne pretínať. V takýchto prípadoch vznikajú konflikty, najmä počas hniezdenia.

Veľký škvrnitý drobník jedá ako živočíšne aj rastlinné potraviny.

Drochári jediného sexuálneho konfliktu medzi sebou, to znamená mužovi nevadí, ak je na jeho území žena. Počas prehliadky sa vtáky navzájom zasahujú krídlami a zobákmi. Súčasne sa stávajú v hroziacej póze - mierne otvoria zobák a perličku na hlave.

Veľký škvrnitý drobník je vták, ktorý neopúšťa svoj biotop, vtáky sú usadené a iba obyvatelia severných regiónov počas výpadku elektrickej energie môžu zmeniť svoj biotop a presťahovať sa do teplejšej a výživnejšej krajiny.

Počúvajte hlas veľkého dudlíka

Veľké farebné dúhovky lietajú veľmi dobre a lezú stromy. Najčastejšie sa dúchatelia len šplhajú a lietajú iba vtedy, keď sa potrebujú presťahovať na iný strom.

Škvrnitý ďateľ hľadá jedlo.

Dudári žijú na rôznych stromoch, vybrali obaja stromy a mestské parky. V tomto prípade sa vták nebojí muža a žije v jeho tesnej blízkosti.

Výživa škvrnitých drobníkov

V lete sú ďateľmi korisťmi na rôznych hmyzoch, ktoré sa nachádzajú v kôre stromov. Drobné ďateľky starostlivo kontrolujú všetky štrbiny na kmeň. Vtáky majú dlhý zobák a veľký citlivý jazyk dlhý až 4 cm. S jazykom vtáka je určená prítomnosť hmyzu, po ktorej je dierou asi 10 centimetrov hlboký. Ďatlíci dostanú hmyz z trhlín aj pomocou jazyka.

Vyhľadávanie hmyzu začína od spodnej časti stromu, po ktorom sa ďateľ preháňa postupne hore. V ďalšom strome sa postup opakuje. Veľké škvrnité drobné stromy vždy vyberajú staré stromy poškodené stromovými chrobákmi. Z toho vyplýva, že drevené drevo sú čističe lesov, pretože zachraňujú stromy pred škodcami.

Rastlinné potraviny sú vhodné aj na kŕmenie vtákov.

V zime sa dudári živia rastlinnými potravinami: žaludmi, orechmi a semenami. Hmyz v zime je extrémne zriedkavý. Ak potravina nestačí, ďateľ musí zmeniť svoju zónu biotopu. Mladé zvieratá sa už niekoľko rokov nemusia vrátiť do svojich domovov a starí vtáci sa zdráhajú meniť svoj obvyklý životný štýl.

Na jar, keď sú semená a puky preč a nový hmyz sa ešte nevyskytol, dudári sa kŕmili žľabom stromov. Extrahujú múku obvyklým spôsobom a dierajú kôru stromov silným zobákom.

Nepriatelia škvrnitých drobníkov

Dudári sú statečními vtákmi, nemajú strach z predátorov, ale rýchlo odletia s hroziacim nebezpečenstvom. Veľké škvrnité dudáky ignorujú ľudí, ak sa človek blíži k stromu, na ktorom sedí ďateľ, ten sa jednoducho presunie na druhú stranu kmeňa. Iba v prípade, keď osoba prejavuje zvýšený záujem o dúka, hlasuje výkrikne a odletu na iné miesto.

Treba však poznamenať, že ďateľky sa už niekoľko stoviek rokov dobre stretávajú s ľuďmi. Obyvateľstvo nie je ohrozené zánikom, pretože počet veľkých pestrých ďateľov je stále vysoký.

zoo-club-org