Zver

Zvieratá z Bajkalu Vaše meno (povinné) Váš e-mail (vyžadované) Téma Správa Hlásenie ▲ ▼ Problémy Informácie sú nesprávnePríslušenstvo, nesprávne hláskovanie a interpunkciaInformácia stratila relevanciu Neprípustné informácie o témeInformácia na stránke je opakovanáPodľa textu na stránkach, ktoré nie sú zaujímavé - toto je jedinečné vytvorenie prírody.

Bajkal, spolu s okolím, je veľmi pekné miesto, možno sa veľmi dlho môžeme rozprávať o úžasnej krajine a zázrakoch. Jedná sa o krajinu s veľmi malebnou prírodou: báječné krajiny, bizarné čiapky, nádherné útesy, rovnako ako ďalšie krásy nájdené na každom kroku.

Fauna jazera Bajkal je mimoriadne rozmanitá, pretože príroda sa zachováva takmer vo svojej pôvodnej podobe a pôvodní obyvatelia žijú tradičným spôsobom. Vďaka tomu toto miesto každoročne láka ekoturistiku z celého sveta.

Voľný život jazera Bajkal

Existuje obrovský počet zvierat, z ktorých niektoré sa nachádzajú iba na tomto mieste. Napríklad pečať - roztomilé zviera, ktoré je už dlho symbolom tohto jazera. Alebo golomyanka ryby - úplne transparentné! V jazere Bajkal je živočíšny svet zastúpený obrovským počtom rôznych rýb, pečať atď. Na brehu žijú veveričky, šalvia, jeleň, diviaky, líšky, ktoré sú pre turistov veľmi časté. Vlci, medvede a rysy sú držané mimo turistických trás. Vtáky tu spievajú celý deň. A ak hovoríme o ryby, jesetera, lipyl, biele ryby a omul sú typickými obyvateľmi miestnych vôd.

Bajkalská pečať

Jediným zástupcom cicavcov je tuleň Bajkal (alebo pečať). A keď vezmeme do úvahy problémy Bajkalu, potom možno poznamenať, že toto zviera je na pokraji vyhynutia.

Existuje niekoľko hypotéz o tom, ako sa tu objavila pečať. Existuje verzia, ktorá sem prenikla z ľadového oceánu počas ľadovej doby pozdĺž riek, naplnených ľadom.

Táto úžasná zviera je takmer celý svoj život vo vode, vzrastá každých 20 minút na časť čerstvého vzduchu. V zime vdychuje cez špeciálne vetracie otvory - malé dýchacie cesty, ktoré vytvára tým, že hromadí ľad zospodu s pazúrom predných labiek. Tuleň prežúva v pahorkoch a usporiada ich do humóznych častí jazera pod snehom. Existuje viac ako 10 rôznych doplnkových produktov okolo dverí. Môžu sa brániť z hlavného mesta desiatkami metrov. Bolo preukázané, že schopnosť dýchať je vrodený inštinkt.

Hlavným jedlom tuleňov sú golomyanko-goby ryby. V deň, keď jedla 3-5 kg ​​čerstvých rýb. Dospelá pečať ročne vyživuje až jednu tonu rýb.

Približne 4 roky sa samica stane zrelá. Muži dosiahnu sexuálnu splatnosť 1-2 roky neskôr. Tesnenia majú tehotenstvo, ktoré trvá 11 mesiacov. Do veku 40 rokov je schopná produkovať potomstvo.

Vo februári a apríli sa narodili šteniatka. Vyskytujú sa v snehu, na ľade, kŕmia materským mliekom. V zásade tuleň rodí 1., niekedy dve deti, ktorých hmotnosť je až 4 kilogramy. Cuby majú bielu kožušinu, ktorá im umožňuje zostať takmer neviditeľná na snehu.

Priemerná hmotnosť tesnenia je 50 kg, maximálne - 150 kg. Rýchlosť plávajúceho zvieraťa je až 20 kilometrov za hodinu.

Veľká golomyanka

V Bajkal žijú 2 typy golomyanka - malé a veľké. Tieto 2 druhy sa nachádzajú vo veľkých hĺbkach. Zostávajú v dňoch v hĺbke 500 metrov a stúpajú na 50 metrov v noci.Vzhľadom k tomu, že voda v meste Baikal je veľmi čistá, môžete vidieť tieto krásne ružové ryby trblietavé so všetkými odtieňmi dúhy s veľkosťou približne 20 centimetrov. V golomyanka telo priesvitné kvôli obrovskému obsahu tuku (asi 45%).

Je živá ryba. V tomto prípade sa u veľkého jedinca larvy narodili na jeseň, zatiaľ čo v malej už v júni. Vo veľkom Golomyanka je počet lariev asi 4000, v malom - 2500.

Ryby žijú až do 5 rokov. Potraviny sú konzumované mladými rybami a kôrovcami.

Baikal omul

Omul - hlavné komerčné ryby. Čistá voda Bajkal umožňuje štyri preteky človeka žiť v ňom: Chivyrkuy, Selenginskaya, Severobaikalskoy, a veľvyslanectvo.

Na jeseň, počas trvania trenia, všetky preteky vyrazili na svoju vlastnú rieku. Kurz na rozmnožovanie v rieke začína vyrovnaním teploty vody v auguste až septembri. V októbri sa trenie vyskytuje pri teplote vody najviac 5 ° C. Vývoj srsti trvá 8 mesiacov a sklon mladých lariev končí do konca mája. Juvenilný človek, ktorý zasahuje do blízkych ústí rieky, v dolných tokoch rieky, v sore, pláží tu 1,5 mesiacov, pretože v máji až júni sa tieto miesta vyznačujú najlepším ohrevom vody.

Mladiství v teplom plytkom prostredí intenzívne využívajú malé larvy chironomid, planktón atď. Lvy sa stávajú mladistvými a akonáhle sú vody pobrežných oblastí jazera dosahujú 11 ° C alebo viac, mláďatá sa postupne rozptyľujú nad jazerom Bajkal, ktorého živočíšny svet je tak bohatý a rôznorodý.

Jeden človek sa stáva dospelým v 5. ročníku svojho života.

Veľkosti rýb rôznych závodov sa líšia. Najväčší je závod Selenga. V letných úlovkoch dosahuje priemerná telesná hmotnosť 404 gramov s dĺžkou trupu 35 centimetrov. Najmenší rozmer sa líši v závode North Baikal, v ktorom priemerná hmotnosť dosahuje 255 gramov v letných úlovkoch.

Maximálna hmotnosť rýb je 5 kilogramov.

Baikal jeseter

Fába Bajkal je veľmi bohatá. Stručne povedané o ňom, je potrebné povedať o jesetera Bajkal. Tu neustále žije a je spojená s riekami najmä počas chovu, ku ktorému dochádza vo V. Angaru, Barguzinovi a Selengovi. Hoci môže trvale žiť v rieke, najmä v prvých troch rokoch. Mladiství sa ďalej vlievajú do jazera. V rámci svojich hraníc je jeseter rozložený na obrovskej ploche. Zvládol plytkú zónu až do 200 m. Počas obdobia rozmnožovania ryby migrujú pozdĺž riek takmer 100 km od úst.

Baikalský jeseter rastie pomerne dlho. Muži puberty dosiahnu 15 rokov, zatiaľ čo ženy sú len 20 rokov.

Kedysi boli ulovené ryby, ktorých telesná hmotnosť dosiahla 200 kilogramov, v súčasnosti sa zriedka nájde zástupca s hmotnosťou do 90 kg. U žien je priemerná telesná hmotnosť 22,5 kilogramov s dĺžkou 160 centimetrov, u mužov približne 13,5 kilogramov s dĺžkou približne 130 centimetrov. Priemerná plodnosť rýb - 420000 vajec.

Zloženie rybích jedál sa mení kvôli bohatstvu jazera Bajkal. Fauna, ktorá priťahuje jesetera, sú červy, mäkkýše, larvy s jarnou ušľachtilosťou, chironomidy, scuds, shirokolobki, príležitostne mladé kaprovité ryby a ostriež.

Black Baikal Grayling

Endemická rozmanitosť sibírskej lipancie. Ryby sú rozmiestnené po celom jazere Baikal (Rusko), najmä v blízkosti ústia riek, kde sa plemená. Žije v malých hĺbkach (až 15 m) v blízkosti pobrežia, kde sú skalnaté pôdy.

Počas teplých období migruje na najväčšie prítoky mesta Baikal. V tomto čase dostávajú muži farebné, jasné oblečenie. Pri čiernej hnilobe sa v máji vyskytuje trenie. Potom sa ryby valia do jazera, a larvy smažených a hlbokých vín sa tam dlho zdržiavajú. Na jeseň sa tiež posúvajú do Baikala a postele veľkých riek.

V čiernej hĺbke sa sexuálna zrelosť dostáva na štyri roky.

Potraviny: larvy caddis, chironomidy, gammaridy, mayfy a hmyz.

Priemerná veľkosť je 250 mm s telesnou hmotnosťou 300 gramov. Maximálna dĺžka čierneho zrna je 530 mm s hmotnosťou 1,2 kg.

Biela bialačka

Endemické druhy sibírskych lipylov sa líšia od čiernej farby svetlejšieho sfarbenia a niektorých biologických vlastností.

Žije po celom jazere a súčasne je vystavený priestorom v ústiach veľkých prítokov, najmä v severovýchodných a východných častiach jazera.

Biela vyzerá čiernejšia. Jeho maximálna hmotnosť je približne 2 kg a viac s dĺžkou karosérie približne 600 mm. Priemerná veľkosť ryby je 300 mm s hmotnosťou 500 g.

U rýb je splatnosť sedem rokov. Priemerná plodnosť bielych druhov je 5 krát vyššia ako čierna.

Kŕmenie sa vyskytuje v máji, keď teplota vody je 14 ° C. V tomto čase sa kaviár usadzuje na piesočnatých pobrežných plytkých plochách v hĺbke asi 50 cm. Smaženie a ryby sa valcujú rovnako ako čierne hľuzy.

Jedlo je bohatou faunou Bajkalu: larvy jarnej vegetácie, kadidly, chironomidy, mayfy, vážky.

Elk los

Lak je najväčšie zviera oblasti Bajkal. Jeho priemerná hmotnosť je 400 kilogramov, hmotnosť jednotlivého muža je 0,5 t. Dĺžka tela dosahuje 3 metre s kohútikovou výškou približne 2,3 m. Súčasne sa muži líšia od žien vo veľkých rozmeroch a tiež majú lopatkovú podobu a striedajú sa ročne rohy. Najsilnejšie rohy sa u mužov objavujú už 15 rokov. V januári padajú rohy, rast nových začiatkov v marci.

Gon sa koná koncom septembra. V máji sa obohacuje faunu Bajkal - teľatá sa narodia ženám.

Elks sú držaní v skupinách 4-6 jedincov alebo jednotlivo.

V zime sa živia kôrou a výhonky stromov, v lete - rôzne byliny.

Pižmoň je najmenší jeleň, ktorý žije na brehu jazera Bajkal. Fauna týchto miest je veľmi rôznorodá. Pižmoľ je pre mnohých zaujímavý. Dĺžka tela je 1 metr s hmotnosťou približne 17 kilogramov. Zadné nohy sú oveľa dlhšie ako predné. Neexistujú žiadne rohy, hoci muži majú zakrivené, dlhé špičky.

Žije v taji, jedie zem a lišajníky.

Gon sa vyskytuje v novembri, tehotenstvo trvá asi 190 dní. Jeden, niekedy dvaja mláďatá sa narodili.

Pri posudzovaní problémov v Bajkal je potrebné poznamenať aj rýchle zmiznutie tohto druhu. Dôvodom je najmä skutočnosť, že sa aktívne loví. Je to spôsobené pižmovou žľazou umiestnenou u mužov na žalúdku. Pižmo je želatínová, silná látka s veľmi silným zápachom, ktorá sa používa v parfumérii a medicíne.

Červený vlk

Červený vlk - Ďalšie zviera, ktoré prakticky zmizlo z územia Ruska. V regióne Irkutsk je severná hranica rozsahu tohto predátora. Ľudia, ktorí majú šťastie vidieť tento vzácny predátor, hovoria, že vyzerajú ako vlk, líška a šakal súčasne. Ohnivočervená farba chrbta v kombinácii s jasným bruchom a labkami, čiernym chvostom robia toto zviera veľmi pôsobivé.
Nepodceňujte jeho silu: veľké balenie červených vlkov môže poraziť leoparda alebo tigra.

Bitúnok, ako aj postupné zvlhčovanie podnebia a súvisiaci hlboký sneh a lis lesnej vegetácie spôsobili zníženie červených vlkov v Rusku.

Omul je najpočetnejší komerčný druh rodu Baikal (druh sig). Jazero je obývané špecificky poddruhom Baikal (endemickým), jeho štyrmi populáciami: Selenga, Severné Baikal, veľvyslanectvo, Chivyrkuy. Z populácie najpočetnejších Selenga. Biomasa úplne dosahuje 25 - 30 tisíc ton. Baikal omul nie je najväčšou rybou - dosahuje maximálnu dĺžku 50 cm a hmotnosť - maximálne 5 kg.

Golomyanka je najpočetnejšou rybou Bajkalu, ktorá je súčasťou potravinového reťazca jazerného ekosystému. Tam je veľká golomyanka a malá. Veľká samica má dĺžku 25 cm a samčie je 16 cm, samica a muž malého golomyka majú dĺžku 15 a 12 cm.

Bioplyn Comephorus presahuje polovicu biomasy všetkých ostatných bajkalských rýb. Golomyanka je veľmi zaujímavá ryba: bez šupiniek, bez plaveckého močového mechúra, viviparous (nie je plodom), priesvitná, žije v plnej hĺbke (od povrchu až po dno, odoláva tlaku vody 125 barov) a je hlavnou potravinou pre tuleň Bajkal a iné ryby , Napája sa z planktónu a iných malých organizmov (veľká golomyanka môže jesť malú). Golomyanka o 35% (vo svaloch - viac ako 40%) pozostáva z tuku. Prostredníctvom svojho chvosta si môžete prečítať text vo veľkom tlači. Malý "rast" je viac ako kompenzovaný obrovskými prsnými rebrami, dosahujúc 200% v porovnaní s veľkosťou tela.

Sibírsky jeseter

Keď už hovoríme o vzácnych predstaviteľoch faiany Bajkal, nemôžeme sa zmieniť o jeho obyvateľoch pod vodou. Sibírsky jeseter rýchlo klesajúci poddruh jesetera, ktorý žije v obrovských plytkých vodách, vo veľkých zátokách av blízkosti úst veľkých riek. Jeseter v Bajkal žije až 50-60 rokov alebo viac, dosahuje 100-130 kilogramov hmoty, 1,5 - 1,8 metra alebo viac. Na konci minulého storočia bolo v Bajkal a jeho riekach zozbieraných viac ako 1000 stéblov jesetera.

Barguzinsky sable

Sablina je legendárne zviera, rozšírené nielen na Bajkal: nachádza sa na celom územnom území Ruska, jeho rodiskom sú lesy a hory východnej Sibír. Sable kožušiny - mäkké zlato. Je pekný, trvanlivý a z toho cenný. Stupeň hodnoty srsti závisí od farby - tmavšie, tým lepšie. Barguzinský štít - najtemnejší.

V ZSSR bola populácia zvierat na Bajkal takmer úplne zničená, keďže neexistovali kvóty na rybolov. Potom sa dostali do ich zmyslov a obnovili ich na pôvodnú úroveň (XVII storočie), a potom išli príliš ďaleko, a sable násobili príliš veľa, čo narušilo loveckú rovnováhu. Úplné poradie v tejto oblasti, zdá sa, nebolo doteraz stanovené.

Dĺžka samena dosahuje 56 cm, plus 20 cm chvosta (nie najväčšieho zvieraťa). Ráno a večer je veľmi aktívny. Radšej žije v cédrových lesoch, aj keď len zriedka stúpa do koruny stromov.

Na začiatku deväťdesiatych rokov mala sablovaná koža na aukcii s kožušinou v Petrohrade viac ako 100 dolárov, ale do konca 90. rokov jej cena klesla na 62 dolárov, rovnako ako v rozvinutých krajinách čoraz viac na umelú kožušinu.

Ďalší zástupca zvierat Bajkal je divoký. Elk žijú v celej Eurázii, ale na jazere sú zriedkavé a líšia sa od ostatných elíkov vo svojej prvej veľkosti. V priemere hmotnosť lode žijúcej na jazere je 400 kgAvšak váha mnohých mužov je viac ako polotón. Výška v dolnej časti kohútika je 2,5 metra a minimálna dĺžka tela je 3 metre. Najkrajšie a silnejšie rohy majú 15-ročný elk. Za priaznivých podmienok je očakávaná dĺžka života koralov 25-30 rokov. V januári klesajú svoje rohy a nové začínajú rásť na začiatku marca. Rutinový čas je september-október a los sa narodil v máji až júni. Elk žijú v skupinách 4-8 jedincov, jedia trávu a výhonky av zime - kôru.

Zaujímaví obyvatelia mesta Baikal sú malí jeleni - pižmoň, ktoré sa niekedy nazývajú "šalupa-ozubený". Domorodí ľudia povedia legendu o tom, ako sa ryža zamiloval do rysa, a ako výsledok tejto lásky sa objavil pižmový jeleň. Tieto zvieratá, ako pečate, sú na pokraji vyhynutia, Dôvodom je pytliactvo. Muži - zdroj pižma, ktorý je základom mnohých receptov v parfumérii a medicíne, a pytliaci lovia ho, a preto, pre pižmoň.

Maximálna hmotnosť pižma je 18 kg a dĺžka tela je 1 m. Rohy sú neprítomné, ale muži majú tesáky, s ktorými sú lišajníky odhodlané zachytiť stromy - obľúbené jedlo z jeleňov. Gon začína koncom októbra. Fajci sa narodili o 190 až 200 dní neskôr.

Orol bielohlavý

Región Baikal a okolité krajiny leží v dosahu takého vzácneho vtáctva ako orol bielych Je to najväčší hniezdny predátor regiónu Irkutsk a je zaujímavý, pretože sa dokonale prispôsobil životu pri veľkých riekach, jazerách, močiaroch a dokonca aj morským pobrežím, čím sa stal kvalifikovaným rybárom. Počas lovu rýb sa orel niekedy krátko ponorí do vody. Vážnym ohrozením tohto druhu je ničenie jeho biotopov - odlesňovanie (a spaľovanie) lesov v blízkosti vodných plôch, ničenie mokradí a pytliactvo má tiež určitý účinok.

Dnes je tento vzácny vták chránený ako na rusko-medzinárodnej úrovni.

Na prvý pohľad žijú bezbranní, neohrabané bytosti vo svete Bajkal a vlkolak. V skutočnosti sú to rýchí, agilní a nemilosrdní dravci patriaci do rodiny s lasičkami. Vyzerajú ako miniatúrny medveď. V priemere rosička rastie v dĺžke do 1 metra.

Tento neúnavný lovec a cestovateľ počas dňa môže cestovať 40-50 km pri hľadaní koristi. Slúžia mu ako jedlo: vtáky, hlodavce, vajcia, mrkva. Dravca môže napadnúť umierajúceho alebo zraneného jeleňa.

Domorodí ľudia rozprávajú veľa príbehov o mazanosti a podvode, ktoré sa ľahko robia s losom. Neexistuje žiadny špecifický čas na párenie, ale potomka roucha sa spravidla vyrába v zime v tuneli, ktorý urobila na snehu. Zaujímavé je, že otcovia nejako zistia, čo sa deje a príde. Starajú sa o rodinu - prinášajú jedlo ženskej a mladšej. samice môže porodiť dvakrát ročne, ale pozorovania z roku 1969 ukazujú, že tento jav je veľmi zriedkavý. Wolverine má životnosť 10-15 rokov. Na jazere majú len jedného nepriateľa - vlka.

Hnedé medvede žijúce v krásnom svete jazera Bajkal, rastú v dĺžke 2,5 až 3 metre a v kohútiku majú výšku 1,5 m a viac. Toto nepríjemné zviera je usadené, hoci v prípade potreby môže ísť hľadať potravu do 300 km a vrátiť sa. Bajkalské medvede sú všežravé, ale uprednostňujú ryby. V režime hibernácie môže zostať až šesť mesiacov. Берлоги строят основательнее, чем европейские медведи. Четкого времени спаривания нет. За раз медведица приносит 1-4 малышей, которые первую спячку проводят с мамой. В заповеднике медведи живут 20-25 лет.

Рысь – хищное животное семейства кошачьих. Самая северная кошка нашей страны. Ее встречают даже за полярным кругом. Tri druhy rýb sú známe: obyčajný, kanadský (niektorí vedci nie sú odklonení oddeľovať svoje jednotlivé druhy, ale sú považované za poddruh obyčajný), Pyreneje je jeden z najchudobnejších druhov cicavcov.

Lynx je skutočná mačka, aj keď má veľkosť veľkého psa. Dĺžka tela dosahuje 80-130 cm, výška v kohútiku je 70. Súčasne dospelý rys trochu zváži. Samce v zriedkavých prípadoch dosahujú 30 kg, ale zvyčajne nie viac ako 25. Ženy vážia v priemere 18 kg. Labky sú dlhé a veľké, takže môžete chodiť na snehu a nespadnúť. Telo je husté, vyzerá krátky. Chvost je tiež krátky. Hlava rysa je výrazná, na špičkách uší štetca je známe znamenie skoro pre každého. Farba kože závisí od biotopu. Iba špinenie na chrbte a na stranách ostáva nezmenené. Farba sa pohybuje od červeno-hnedej až po dymové s opálením.

Nie všetky plemená sezóny, mláďatá sa zvyčajne zdajú 3-5, muž sa o rodinu nestará. Potraviny pre rysa sú: líška, zajac, jeleň, vajcia. Útoky zo zálohy. Wolverines si zachováva neutralitu.

Legendárny snehový leopard. Toto zviera nemožno zabiť, aj keď to napadne. Chrániť turistov je povolené so šípkami so spacími tabletkami. Toto zviera je zriedkavé. Od roku 1969 nedošlo k žiadnym prípadom útokov na irbis. Predators lovia hlavne na kopytníky. Vzhľad pripomína mačky. Každé zviera má čip. Hmotnosť sa pohybuje od 55 do 65 kg, dĺžka tela - od 1,05 do 1,1 m. Dávajú prednosť kamarátovi od januára do konca marca, potomkovia sa objavujú po 100 dňoch - od dvoch do štyroch mláďat. V súčasnosti žije v rezervácii 49 leopardov.

Osud tohto zvieraťa nie je ľahké, pretože zajac slúži ako jedlo mnohých predátorov Bajkal. Hmotnosť zvieraťa je 2,5-5 kg ​​a dĺžka tela dosahuje 0,5 m. Kopajú hlboké nory - 8-9 m. Kŕmia rastlinami, v zime jedia kôru a vetvy. V roku zajačik dáva 3-4 vrhy 2-6 zajačika. Biele zajace žijú vo veľkých "rodinách". Často prichádzajú na pomoc svojho druhu.

Unikátne líšky žijú na brehu jazera Bajkal. Len tu sú červené líšky reagovať pokojne na ľudí, Keď vidia skupinu turistov, neopúšťajú, ale začínajú "pózať" a roztiahli si tvár v úsmeve. Na oplátku ich turisti nechávajú jedlo, takže prínos streľbe lišky je priamy.

Toto elegantné zviera sa trochu líši od príbuzných v európskych lesoch. Líška váži 10-15 kg a jeho trup je 80-90 cm dlhý (bez chvosta). Dĺžka chvosta - od 60 cm slúži ako "stabilizátor" počas jazdy. Líšky žijú na Bajkalu 15-17 rokov, hoci na iných miestach ich dĺžka života je 3-10 rokov. Lúče líšky sú potrebné len pre prístrešie z dôvodu počasia alebo nebezpečenstva a pre chov. Líška môže ľahko spať pod kríkom. Na Bajkal okrem iného líšky jedia ryby, červy a larvy. Neexistuje žiadny špecifický čas párenia, ale radšej porodí skoro na jar. Deti sú vychovávané oboma rodičmi. Monogamný. Každá rodina žije na "svojom" území. Ak je dostatok jedla, "hostia" sú liečené pokojne.

Kulík - vrabec, jeden z najmenších pieskovísk. Klyun jeho krátky, dokonale rovné, celkom bláznivý. Zuby sú stredne dlhé, prsty sú krátke, krídla sú úzke, ale nie príliš dlhé. Veľký pár chvostového peria, rovnako ako ich stredný pár, je o niečo dlhší ako ostatné kormidlové zariadenia. Dno je biele, predná časť hrudníka, hrudník, hrdlo, bočné strany krku a tváre s červenkastým nádychom a hnedými škvrnami. Primárna primárna čierna-hnedá, sekundárna primárna biela na podklade a čierne špičky. V zimných mesiacoch majú vrabci vrabci šedo-hnedú dorzálnu stranu tela, stredné časti chrbtového peria sú čierne, ventrálna strana je biela a v oblasti burticky je špinavá okrová vrstva a hnedé pruhy.

Hniezdo vrabce je jednoduchá fosília s minuloročnou drvenou trávou, často pod bushom, niekedy na suchom piesočnatom mieste. Ako dlažba môže slúžiť ako listy severných vrbov. Často je hniezdo tak zle vyjadrené, že ak vyberiete z nej vajcia, nemôžete nájsť hranice hniezda. V plnej miere existujú 4 vajíčka, ktoré sa líšia do farby, ale vo všeobecnosti sú ešte hnedo-olivové.

Ukladanie vajec do týchto vtákov začína na. V poslednej dekáde júna sa puhovichki objavujú v druhej - tretej dekáde v júli, niekedy na začiatku tohto mesiaca. Koncom júla - začiatkom augusta sa dá pozorovať už plnohodnotné, ale často neleté mláďatá. Avšak, ešte predtým, ako sú kurčatá lietajúce, sa rodia niekoľko rodín často zjednocujú v bežnom kŕdle a začínajú predletové pohyby na tundry.

Spoločná kačacia divovina je veľká kačacia rieka, jej veľkosť je okolo domácej kačice. Hlava muža je čierna so zeleným odtieňom, gaštanom, zobákom je žltá a labky sú oranžové. Obyčajné sardinky sú farebné hnedé, s tmavo zafarbené, modré "zrkadlo" pod chvostom, ružový zobák s tmavým stredom.

Spoločný Mallard v Eurázii a Severnej Amerike je veľmi rozšírený. Žije v rôznych nádržiach so sladkou vodou a bohatou vegetáciou, uprednostňuje miesta zarastené trstinou, mačkami, trstinou a kačicovitým, ale majú malé priestory s čistou vodou. Zosievajúca sa zelená mucha letí do teplejších oblastí, kde vodné útvary nepremrazujú.

Na začiatku jari letí na miesta hniezdenia. Hniezdo je postavené v blízkosti vody pod prístreškom windbreaku, mŕtveho stromu, pod kríkom alebo vianočným stromčekom.

Samička sa pohybuje od 8 do 16 zeleno bielych vajíčok a inkubuje ich asi tri týždne. Kačica môže plávať od narodenia, len vyliahnutím z vajíčka a vyschnutím, okamžite nasledujú svoju matku k vode. Kachne sa kŕmia hlavne hmyzom a červami, ktoré sa zberajú v hájiach pobrežnej vegetácie, kde sa zachováva celá plodina divých.

Zo severnej a strednej oblasti našej krajiny do teplých regiónov kačica letí na konci jesene. Nie je nezvyčajné, že kačice sa nachádzajú priamo v meste, napríklad na veľkých priemyselných lokalitách, kde pre nich prakticky neexistujú žiadne nebezpečenstvo vo forme iných zvierat. Na takýchto zimoviskách je kačica diviaca vždy kŕmená robotníkmi a zásobníkom pre ňu slúži ľadový kameň pre odpadovú vodu z podnikov. A je veľmi zvláštne, že takáto špinavá voda ich úplne vyhovuje.

Charakteristickým znakom ogariho vtáka je jeho jasné perie oranžovo-hnedej farby v hlavnej časti tela a belavý okr na krku a na hlave. Čierny chvost a nadhvostiya majú zelenú zálivku. Zobák, dúhovka a nohy sú tiež čierne, ako letové perie na bielom krídle. Zriedkavé a jemné zuby sa nachádzajú pozdĺž okraja hornej čeľuste a čeľuste. Vták v lete môže ľahko vidieť biele škvrny s pôsobivou veľkosťou v spodnej časti krídel (na hrebeňoch).

Táto veľká kačica na vysokých nohách s krátkym zobákom, dlhým krkom a hrdým postojom vyzerá ako malá hus. V období párenia má muž typický čierny krúžok na krku, ktorý zmizne počas sezónneho posunu peria, a samica - so svetlými farbami peria po stranách hlavy.

Ďalšou charakteristickou črtou ogarey je hlučný hlas, ktorý sa veľmi podobá osývaniu. Počas letu robia hlboký zvuk "gang ...", ktorý sa mení na nudný tril. U žien je hlas ostrejší a hlasnejší.

Kŕmenie kačice horák nájde pre seba vo vode a na zemi. Uprednostňuje rastlinné potraviny: semená a zelené výhonky trávnatých rastlín a obilnín. Ale neváhajte a hmyz: kobylky, klobásy atď. Vo vode hľadá mäkkýše, kôrovce, malé ryby a dokonca aj žaby.

Na konci leta na osevných poliach, ogaris zdvihnú semená zasiate plodiny v zime, alebo zoradia cesty, hromadia sa rozptýlené zrno. Ogari radšej hľadajú jedlo v noci alebo za súmraku a počas dňa si odpočinú. Hoci Ogaris je po 2 mesiacoch po pôrode oslobodený od rodičovskej starostlivosti, stanú sa zrelými a môžu mať svoje potomstvo až od druhého roka života.

Háčik čajka

Veľký, silný čajok s biele hlavou s "uhlovou" hlavou. V dospelých vtákoch, "arogantný" výraz tváre. Návrh zákona je silný, so zjavným ohybom mandibuly. Žije na pobreží mora, riekami, jazerami a močiarmi. Často nájdené v mestách a na skládkach. Dĺžka tela 55-67 cm, rozpätie krídiel 138-150 cm, hmotnosť 717-1525 g.

V dospelom vtáku je hlava a spodná časť tela biele v lete, v zime je hlava a krk bohaté na šedé alebo hnedé škvrny. Plášť je svetlošedý, približne ako šedý čajok. Vymeniteľný čierny vzor na konci krídla sa rozkladá na 5-6 hojdacie perie. Extrémné letové perie (desiate) je zvyčajne s úplne bielym koncom, ďalším (deviatym) - s dostatočne veľkým bielym bodom na predbežnom vrchole. U mnohých vtákov sú biele "jazyky" na vnútorných stenách vonkajšieho primárneho letujúce perie niekedy spojené s bielym predpätým bodom na predposlednom letovom perie (deviaty). Čierny priečny pás na piaty zotrvačník je často úplne alebo čiastočne neprítomný. Oči bledo žlté. Očné viečka sú žlté, ružové alebo červené. Zobák je žltý, s oranžovou škvrnou na ohybe dolnej čeľuste a belavým špičkou. Nohy sú ružové, žlté alebo šedivé.

Vracia sa na miesta hniezdenia (na pobreží Murmansku) v marci. Hniezdia hlavne kolónie, niekedy aj na strechách budov. Samica a muž tvoria hniezdo machov, listov, stoniek alebo vetvičiek, ktoré nájdu vedľa hniezda. Vajcia sa začína od prvého mája. V plnej spojke 2-3, menej často 1 alebo 4 vajcia, ktorých farba je veľmi premenlivá, hnedá alebo zelená s tmavými škvrnami. Obaja rodičia inkubujú 26-32 dní. Kurčatá začínajú lietať od 38-45 dní.

Podáva sa na ryby, malé cicavce a vtáky, mláďatá a vajcia, mäkkýše, bobule, rôzne druhy odpadu, mrkva. Často početné na skládkach domácich odpadkov.

Fritillary vták - žijúci v lesoch Ruska. Veľká vtáčia veľkosť, v porovnaní s inými vtákmi, o vranu. Farba peria je šedá a má prierezové línie, vďaka čomu sa vlnky prechádzajú cez perie.

Vďaka tomuto zvlnenia dostal svoje meno. Muž má hrebeň na hlave a čiernu škvrnu na krku. Krídla hlúpej tŕstia sú nudné a krátke. Letí na krátke vzdialenosti, rozbieha sa vytváraním hluku a pokrčuje jeho krídla.

Oblasť distribúcie lesov v Eurázii a Ázii. Grouse je vták, ktorý žije v pároch, preferuje zmiešané a smrekové lesy. Vedie sedavé, ale pri hľadaní potravy môže urobiť krátku migráciu. Hazelnatá tetrova, vták, ktorý žije v lese, trávi väčšinu svojho života na zemi, môže bežať rýchlo. A len v prípade, že vyrážajú hlúpy, letí hore do stromov a dlho budú čakať vo svojich korunách.

Hniezdo je umiestnené na zemi, medzi mŕtvymi stromami a vetrom v neprístupných lesných oblastiach. Žlčovitá samica kladie 6-10 vajec, inkubuje ich asi tri týždne. Muži sa nezúčastňujú inkubácie vajíčok a nestarajú sa o kurčatá. Jedna samica sa stará o vyliahnuté kurčatá. Chráni ich pred predátormi a nepriaznivým počasím.

Hmyz a ich larvy slúžia ako jedlo pre dievčatá, ale jedia aj pavúky. Vyrastajúce mláďatá, rovnako ako dospelé vtáky, konzumujú jedlá rastlinnej prírody - trávy, bobule, listy atď.

Zimné obdobie je najťažšie pre tetrova. Aby sa unikli mrazom, vtáky sa vracajú do snehu a dostanú sa z nich len príležitostne na lezenie stromov a nájdenie jedla. V zimných mesiacoch sa kŕmia hlúpe hrebeňmi na jeseň a brezy.

Zlatý orol je najväčším členom svojej rodiny: dĺžka tela je 76-93 cm a rozpätie krídiel je 180 až 240 cm. Ženy, rovnako ako väčšina orlov, sú väčšie ako muži. Maximálna známa hmotnosť samice je 6,7 kg a samčeka je 4,6 kg. Pri vznášaní sa zadný okraj krídla zlatého orla podobá anglickému písmenu S. Chvost je viac zaoblený a dlhý ako ostatné orly, otvára sa ako ventilátor počas letu. Perie môže byť načervenalohnedé alebo tmavo hnedé, ktoré sú rozptýlené zlatým perím na zadnej strane hlavy a krku.

Väčšina severnej pologule. V Rusku sa nachádza takmer všade, s výnimkou regiónu Amur. Žije v horských oblastiach, v lesoch, niekedy sa môže usadiť v púšti. Hniezdi na lesných ostrovoch obklopených močiarmi.

Zlatí orli sú vážnymi predátormi. Zlatí orli lovia zajace, líšky, mladé kopytníky, rôzne hlodavce a vtáky. Ich najhoršou zbraňou sú silné labky. Pazúr na prvom prstenci tohto predátora dosahuje dĺžku 7 cm, je to vták, ktorý prináša smrteľné údery na svoju korisť. A tiež zlatí orli sú skutoční silní ľudia: sú schopní zdvihnúť korisť s hmotnosťou 15-20 kilogramov do vzduchu!

Zlatí orli sa tiše pohybujú na oblohe a hľadajú korisť so svojimi ostražitými očami. Po zistení potenciálnej kořisti sa predátori okamžite prepínajú na rýchly klopný let a potom sa zaraďujú s čiastočne zloženými krídlami. Chytí cicavce na zemi a vtáky sa môžu dostať na vzlet. Najčastejšie zlatý orol s jednou labkou chytil obeť na hlavu a druhý - za chrbtom, aby zlomil chrbticu. Nepriatelia prakticky chýbajú.

Spoločná mora

Bežná nork je pomerne malý had, jeho dĺžka dosahuje nie viac ako 80 cm. Hlava hada je široká, cervikálne zadržanie sa vyslovuje, vrchná časť je pokrytá rastmi, ktoré majú tvar štítu.

Odtiaľ, a má svoje meno - shchitomordnik. V časti tváre, medzi nosnými dierkami a obežnou dráhou shchitomordnika je veľmi teplo citlivá fossa. Žiaci očí sú umiestnení vertikálne. Na obvode tela tohto hada sú asi 23 radov mierok, z ktorých 155-187 sú ventrálne a z 33 až 50 párov subtilných chvostov.

Mora má odrody: skalnaté, vodnaté, Ussurianské, orientálne.

Farba bežného nora v hornej časti tela je zvyčajne hnedá alebo hnedočervená s priečnymi tmavými škvrnami. Počet bodov sa pohybuje od 29 do 50.

Na stranách hada je horizontálna rada malých škvŕn rovnakej tmavej farby. Hlavová časť je charakterizovaná jasným vzorom škvŕn a na stranách je vyznačený výrazný tmavý prúžok. Brucho môže byť ľahké, sotva sivé, alebo môže mať tmavohnedú farbu s rovnakými odtieňmi. Je zriedkavé vidieť jedincov rovnakej farby, bohato vínovo alebo čierne.

Vzorovaný had

Vďaka svojej schopnosti dokonale sa prispôsobiť životnému prostrediu je bežná v mnohých častiach sveta. Tento plazivý plaz možno nájsť tak v sibírskych taigajských lesoch, ako aj v stepézách Kazachstanu a na púšti Iránu a Afganistanu. V horských oblastiach našich bývalých sovietskych republík Arménska, Azerbajdžanu a Gruzínska. Tiež žije v ryžových poliach Číny. Výraznou črtou je krásny vzor a rôznorodosť farieb a odtieňov farby trupu tohto druhu.

Všeobecné pozadie je sivé s čiernymi škvrnami. Telo je pomerne tenké a má hladký povrch na dotyk, ktorý je spôsobený štruktúrou váhy na jeho pokožke. Je to tiež charakteristický rys tohto obojživelníka z iných hadov. Dĺžka karosérie 1,5 - 1,8 metra. Nie je jedovatý a absolútne bezpečný pre ľudí.

Výborne sa cíti vo vodnom prostredí a na vetve stromov. Uprednostňuje, aby sa usadil v dutinách stromov, skalnatých štrbín a podzemných vrtov. Pláva a dobre sa ponorí. Slnečné počasie v zime, získanie potrebnej energie a tepla. Keď je to horúce sa skrýva.

Prevažne vedie denný život a podobne ako všetky plazy pre zimu, spánku, to sa deje v septembri až novembri v závislosti od biotopu a poveternostných podmienok.

Had, podobne ako takmer všetci hadi, je dravec. Loví malé hlodavce, hady a vtáky. Ak nie je jedovatý, zabije ich pred prehltnutím. Šmykľavka je vynikajúcim rybárom a obsahuje menu rýb.

Tiež sa nesmú z hmyzu zmenšiť. S potešením je vajcia vtákov, ktoré ich prehĺtajú celé. Časté prípady kanibalizmu (jedenie vlastného druhu).

muskrat - polnohospodársky hlodavce malej veľkosti s hmotnosťou do jedného a pol kilogramu. Má hustú hodvábnu kožušinu, ktorá sa vo vode takmer nikdy nezmočí. Farba zvieraťa sa mení na zadnej strane od čiernej po tmavo hnedú, na bruchu od šedej až po svetlošedú. Na zadných končatinách, ktoré sú oveľa dlhšie ako predné, sú membrány. Chvost je pokrytý váhy, slúži ako kormidlo, ale jeho dĺžka je takmer rovnaká ako telo. Životnosť muskratov je asi tri roky, ale môže žiť až desať v zajatí.

Pôvodná krajina muskratov je Severná Amerika. Teraz žije v Eurázii, s výnimkou tundry a lesnej tundry, a hlodavca v Škandinávii, Taliansku a Španielsku sa tiež nepáčilo.

Muskrat sa usadí na brehoch čerstvých plytkých vodných nádrží s hustou vegetáciou. Ale voda v jej domove by nemala zmrznúť na dno. Kŕmi prevažne rastlinnou potravou, ale ak to nestačí, môže jesť mäkkýše, malé ryby. Muskrat žije v duniach, do ktorého vstupuje pod vodou. V prípade zmien hladiny vody sa obydlie často rozkladajú na dvojpodlažný. Tiež tvoria pižmári a sklady pre zásoby na zimu. Výsledkom je vytvorenie celej siete podzemných tunelov. Menej často nájdete chatky postavené z stopiek rastlín, konárov kríkov a bahna. Vo výške takéto byty dosahujú jeden meter, vchod do nich, ako v dažďoch, je pod vodou.

Vodný volejbal

Vodné dáždnik patrí do rodiny škrečkov. Dostalo sa jej meno, pretože sa usadzuje v blízkosti vodných zdrojov - riekami, jazerami a rybníky. Počas povodní sa toto zviera vyhýba riekam, radšej žiť v lúkach a záhradách.

Этот грызун обитает практически на всей территории России – исключением является Дальний Восток, районы Крайнего Севера и Восточная Сибирь. На территории Евразии распространена до побережья средиземного моря. Для обустройства жилища активно роет норы, тем самым нанося вред садам и огородам.

Длина тела с хвостом – до 25 сантиметров, хвост может занимать более половины этой длины. Грызун имеет массивное тело и короткую тупую мордочку. Мех настолько густой и плотный, что уши едва виднеются под ним. У водяной полевки серо-коричневый окрас. Хвост животного покрыт короткой и жесткой шерстью.

Vodné dážď sa živí šťavnatými rastlinnými výhonkami, kôrou stromov, dážďovkami a záhradnými plodinami - veľká kolónia týchto hlodavcov môže zničiť celú plodinu, pretože tieto hlodavce jedia obrovské množstvo jedla. Tiež zničí stromy, pretože úplne jedia kôru v samotnej základni stromu. Týmito hlodavcami, čo spôsobuje obrovské škody na poľnohospodárskej pôde, ide o boj. Jedy nemajú veľa popularity, pretože môžu poškodiť rastliny. Ultrazvukové odpuzovače hlodavcov sa často používajú na veľkých lúkach, sú usporiadané rôzne pasce. Ľudia, ktorí vlastnia súkromné ​​malé záhrady, často používajú mačacie krysy na boj.

Altai pika

Vibrissae v Altai pika strednej dĺžky (50-65 mm). Výrazne sa líšia farbou a veľkosťou. Letná kožušina chrbta rôznych odtieňov červenkastého a hnedého tónu, zima - od hnedej do šedej, niekedy aj čierne kópie. Brucho je veľmi tmavé s hrdzavou patinou. Podrážka je obložená tmavohnedou vlnou. Dĺžka karosérie 170-250 mm, dĺžka zadnej nohy 24-35 mm. Celková dĺžka lebky sa pohybuje od 39 do 58 mm.

Predná časť lebky je krátka. Interorbitálny priestor lebky je plochý a široký (4,2-6,0 mm, v priemere 12% dĺžky lebky). Box pre mozog je sploštený. Moláry sú relatívne krátke. Otvárač je pokrytý okrajmi maxilárnych kostí, oddelené palatinálne a rezné otvory.

Semifosilné pozostatky severných pikov sú známe z jaskyne "Holed Stone" na r. Chusovoy, tj významne južne od modernej distribúcie tohto druhu na Uralskom pásme.

Severná pika sa nachádza hlavne v horských oblastiach, v močiaroch av oblasti tajga, najmä v prítomnosti sýra z veľkých kameňov. Na severe Sibiru sa osady pika niekedy nesúvisia s kamennými miestami. Ocitá niekedy významné kolónie. Rovnako ako ostatné druhy, vytvára zásoby trávy na zimu, ktoré sú umiestnené pod kameňmi alebo v skalných štrbinách. Hlas je ostrý pískot v porovnaní s niektorými pozorovateľmi s výkrikom ďateľ. Údaje o reprodukcii sú takmer neexistujúce.

Blackfoot Groundhog

Black-capped marmot je cicavec rodiny veveričiek hlodavcov. Toto zviera sa nazýva aj východný alebo Kamčatský svišť.

Dĺžka kmeňa čierne zakončeného svišťa dosahuje 540 mm. Zvyčajne je dĺžka chvosta čierne zakrytého svišťa 28% dĺžky jeho tela.

Vo faune Ruska je najväčší typ svišťov. Srst je mäkká, hustá a dlhá. Horná časť karosérie je tmavá kvôli čierno-hnedým koncom ochranných chlpov. Spodok tela je namaľovaný okrómovými alebo okrovými tónmi.

Vlna na stranách má svetlé, svetlé farby. Kožušina v zadnej časti chrbta je často farbená v jasne červených odtieňoch. Horná časť hlavy je maľovaná čierno-hnedá alebo čierna. Základňa vibrizov a líca je jasná, niekedy s červenkastým nádychom. Uši sú jasne červené, pod očami sú tmavé škvrny, hraničné tmavé pery. Zadný chvost je tmavý a vrchol má farbu na chrbte.

V kolónii marmotov sa zvyčajne nachádzajú 4-5 rokov staré nory, asi 10 mastných (dočasných) vrúbľov a jedna zimná nora. Kolónie sa nachádzajú na juhozápadných a južných nízko zasnežovaných svahoch hôr, spravidla v nadmorskej výške až 4 200 metrov nad morom. Komory a priechody zimujúceho otvoru sú umiestnené v hĺbke v vrstve pôdy, ktorá zamrzne. V zime teplota tejto pôdy klesne na -16 ° C av lete sa ohrieva maximálne + 2 ° C. V lete je najlepšia dĺžka pohybov uľahčená ich veľkým rozsahom a veľkým počtom výstupov z otvoru. V blízkosti kurzov pôda roztopí o 40 - 50 cm hlbšie ako v iných oblastiach. Marmoti vykonávajú vnútornú výzdobu stien hniezdnej komory pomocou zmesi suchých tráv a zeme.

Diviače sa odlišujú od bežných domácich ošípaných s plochým telom. (laterálne), šedo-hnedé hrubé štetiny, ktoré sa tvoria v hrebe po celom hrebeni, s čiernym náplasťou a dvoma veľkými ostrými špičkami (u mužov). V noci má kvetiace oči tmavočervenú farbu. Mladí ľudia vo veku do 3 mesiacov chodia po pruhovaní. Stopa divých kancov dosahuje hodnotu od 12 do 18 centimetrov a má jasný vzor všetkých štyroch kopytníkov. Pri chôdzi zadné nohy zvyčajne spadajú do stôp, ktoré zostali pred nimi.

Ako biotop určili diviači húštiny zmiešaných rastlín, olše, habrovej, dubovej, dubovej a borovicové lesy., V stepiách sa uprednostňujú povodne a nízke kroviny. Na horách v letných obdobiach rád stúpajú na alpské lúky. Diviače sú typické pre celú európsku zónu Ruska, s výnimkou stepí zbavených vody a mimoriadne severných krajín. Aj v Primorye, Amur, v južnej časti Sibíri a na Kaukaze. V posledných rokoch sa presťahoval do vnútrozemia na severovýchod, pričom sa dostal do Prikamye.

Diviače sa živia nielen žaludmi, ale aj orechy, padajúce ovocie, cibule rastlín, odrezky, hmyz a červy. Ak vznikne príležitosť, rozbaľte "diétu" na úkor vtáčích vajec, mláďat, žab, hadov, hlodavcov. Často jesť mrkvu, hltať kosti. Extrahujú potravu zo zeme, roztrhajú ju s tesneniami a pevnou náplasťou. V zime sa močiare vyberajú ako "potravinová základňa", kde sa pôda používa na to, aby nezmrazila. Ak chcete vykrmovať diviaky, vydajte sa v noci, odpočívajte si počas dňa.

Roe jeleň je malý príbuzný jeleňa s krásnou postavou, peknou tvárou a dlhými ušami. Počas väčšiny roka sú srnčatá držané samostatne alebo v malých skupinách. V priebehu párových hier, muž vykonáva rutinný rituál, prenasleduje ženu, ktorá beží v kruhu.

Srne sú držané jednotlivo alebo v skupinách až desiatich zvierat. Sú najaktívnejšie ráno a za súmraku - v takom čase sa môžu pozorovať nielen v listnatých a zmiešaných lesoch a lesoch, ale aj v poliach, močiaroch, vřesovištných lúkach av ihličnatých lesoch.

Pri najmenšom nebezpečenstve vrčí hlavu a starostlivo pozoruje, odkiaľ sú počuť podozrivé zvuky, zatiaľ čo jeho uši smerujú presne týmto smerom. Iba samičie srnče majú rohy. Charakteristické rohy s tromi procesmi sa objavujú v druhom roku života mužov. Avšak až v treťom roku života zvieraťa dosiahli plný vývoj.

Mladé rohy majú jemnú, sametovú kožu, prehĺbenú silnou sieťou krvných ciev. Na jar sa rohy osifikujú a muž sa ich snaží vyčistiť od kože a pretrepávať ich na kmeňoch a vetvách stromov. Roe jeleň obvykle pasú skoro ráno a za súmraku. Ochotne jedie trávu, mladé púčiky na listoch stromov. Zviera zachytáva jedlo s nižšími rezáky a tvrdým žuvacím valčekom na vrchole (u prežúvavcov, nie sú horné rezáky) a kousne ho.

Na jeseň, keď sa tráva stane menšou, srsť jedie viac orechov a iných lesných plodov (žaludy, gaštany, čučoriedky, rakytník, bukové ovocie). Okrem toho jej zimné menu zahŕňa žalude, ako aj šváby a ostatné koreňové plodiny pestované na poliach - až kým sa na jar nezobrazí prvá mladá tráva. Pri ťažkých mrazoch kŕmia mladé vetvy zo stromov.

V Európe sú populácie srnčieho jeleňa pomerne sedavé a menia len pastviny. V zime vyberajú menej zasnežené oblasti, kde je viac kríkov s mladými kríkmi. Populácie, ktoré žijú v horách, spôsobujú sezónnu migráciu. V zime klesajú na spodné pásy hôr, kde nájdu viac jedla.

Sable je dravé zviera s nadýchanou krásnou kožušinou, cenným predmetom lovu. Toto zviera je jedným z najbližších "príbuzných" borovicového kvetu - sable sa podobá na vzhľad a ich zvyky sa čiastočne zhodujú. Chvost, ktorý je taký účinný v lese alebo v kamennom zube, je toto zviera iba asi tretinu celkovej dĺžky tela. Ale to, ako ukázal život, nikdy nebolo pre človeka veľmi dôležité, pretože sable má vysokú hodnotu v sable.

Slam nie je najväčším cicavcom medzi lasicami. Vlastnosti jeho vzhľadu sú nasledovné:

  • Dĺžka tela dospelého jedinca je 40-58 cm, zatiaľ čo žena je zvyčajne o niečo kratšia ako samica,
  • hmotnosť zvierat - približne 2 kg,
  • hlava šabry má klinovitú podobu, vizuálne vyzerá veľká, papuľa je špicatá, uši sú veľké, so širokou základňou, trojuholníkového tvaru,
  • labky zvieraťa sú relatívne krátke a práve z toho vyplýva, že jeho chrbát má charakteristické zakrivenie,
  • tvar labiek je dostatočne široký, husto púcne (najmä v zime, keď kožušina pokrýva aj podložky a pazúry), čo je spojené s osobitosťami sametového životného štýlu.

Kožušina zvieraťa je mäkká, načechraná, hustá. Farba je pomerne monochromatická - na telo je tmavo hnedá, na labkách a chvost je čierna a hnedá, na hlave zvyčajne mierne ľahšie ako na tele. V zime je kožušina trochu ľahšia, v lete je tmavšia, takže jej základný tón sa mení od žltohnedej až po hnedo čiernu. Neexistuje žiadna charakteristická jasne definovaná škvrna v krku, len u niektorých jedincov je prítomná a má rozmazaný, fuzzy tvar a svetlejšiu farbu v porovnaní s hlavnou farbou srsti.

Žiadne zvieracie alebo vtáčie lovy nie sú plné potravy. Má však počas lovu dvoch hlavných konkurentov - stĺpcov a ermine. S nimi sablál rozdeľuje hlodavce, ktoré sú pre neho tak chutné. Preto, ak sa stretne s jedným z týchto predátorov, potom s cieľom zabiť nežiadúceho "suseda", sablá dokonca necháva zachytenú korisť a prenesie pozornosť nepriateľovi.

Whitefish je rýb z lososovej rodiny. Dva poddruhy žijú v Baikal-Sig-Pyzhyan a Bajkalské biele ryby. Odlišujú sa počtom žiabrových tyčiniek a počtom mier v laterálnej línii. Sig-Pyzhian je rieka v podobe jazera a žije v nepretržitej migrácii. Rozmnožuje sa v riekach a živí sa v jazere. Baikalská biela ryba je forma jazera, kŕmi sa a tresuje v Baikal.

Whitefish je rozmiestnený po celom jazere Bajkal, ale najväčší počet rýb žije v Barguzinských, Chivyrkuiských zátokách, v Selenginsky v plytkej vode av Malom mori.

Sigov hmotnosť dosahuje 10 kg. Puberta v bielom rybníku na rieke jazera sa vyskytuje nerovnomerne, muži sa stanú pohlavne dospelými v piatej alebo šiestej a samice v siedmom alebo ôsmom roku života. Forma jazera sa stáva sexuálne zrelé v ôsmom roku života. Plodnosť sa pohybuje od 35 do 55 tisíc vajec.
Sig-Pyzhian robí trieštivé migrácie do rieky od augusta do októbra, Baikal whitefish vstupuje do tresiek v zálivu Chivyrkuy a do zálivu Mukhor v septembri. Trápanie trvá 2-3 mesiace.

Dospelé biele ryby jedia mäkkýše, bentické ghmaridy, kôrovce, larvy hmyzu, mladé goby ryby.

Lenok je ryba rodiny lososov. Distribuované v celom jazere Baikal a jeho prítokoch.

Do desiatich rokov hmotnosť rýb dosiahne 2 kg a pätnásť - 5-6 kg. Najväčší ulovený mal váhu viac ako 8 kg a meter dlhý. Lenok dosahuje pohlavnú dospelosť vo veku šiestich až siedmich rokov s dĺžkou tela 43-46 cm a hmotnosťou 700-1000 g. Plodnosť závisí od veku a veľkosti žien a pohybuje sa od 3 do 12 tisíc vajec. V riekach, ktoré tečú do Bajkalu, stúpa tzv. Kŕmenie sa vyskytuje v máji až júni v oblastiach s kamenistou kamienkovou pôdou pri teplote vody 2,5 až 9 ° C. v hĺbke 0,5 - 1,5 m. Potraviny dospelých rýb sa skladajú z hmyzu, gammaridov, kaviáru a malých gobií, niekedy lenok jedie malé vodné vtáky a myši, ktoré sa náhodne dostanú do vody.

Taimen obyčajný, alebo sibírsky - ryby rodu Taymen z rodiny losos. Distribuované po celom jazere. Dĺžka rýb dosahuje 2 metre, hmotnosť viac ako 80 kg. Taimen typický predátor. Napája sa ryby, rovnako ako malé zvieratá náhodne chytené vo vode. Dosiahne sexuálnu zrelosť vo veku 5-6 rokov. Na jar sa ryby vznášajú do hlavných vôd riek prúdiacich do Baikalu, samice kladú vajcia do kamienkových hniezd. Plodnosť pstruhy - až 30 tisíc vajec.

Davatchan je rod rýb rodiny lososov. Zabije severnú časť jazera Baikal, najmä v oblasti zálivu Frolikha a pobrežných oblastí od rieky Totma až po hornú Angaru, ako aj v jazere. Frolikha, z ktorej prúdi rieka rovnakého mena do mesta Baikal. Je to poddruh Arctic loach. Ryby dosahujú dĺžku 45 cm. Hmotnosť do 1 kg. Sexuálna splatnosť dosiahne šesť rokov. Plodnosť samíc od 350 - 1300 vajec.

Golomyanka je rod rýb rodiny Golomyanka, vrátane dvoch druhov - Big Golomyanka a Dolykovský golomyanka alebo Malá Golomyanka. Sú endemické pre Bajkal.

Golomyankas sú priesvitné, živé ryby bez váhy a plávajúci močový mechúr s obsahom tuku vo svalovej hmote nad 40% v Big Golomyanka a až do 9% v Minor. Samce sú oveľa menšie ako ženy. Veľkosť samíc vo Veľkej Golomyky dosahuje 25 cm, muži - 16 cm. Dospelé ryby sa živia epishura, makrohektopus, spodné amfipódy a ich mladí. Golomyanka je schopná vydržať tlak 125 barov a preto môže žiť na dne Baikalu.

Väčšina mláďat golomyjky sa zvyčajne rodí na jeseň, malé na jar, po tom, ako je jazero oslobodené od ľadu. Golomyanka môže produkovať až 2000 smaží. Po narodení plodu zomreli dospelí. Golomyanka je jedlom pre mnoho zvierat žijúcich v jazere. To sa živí pečaťou a omulom.

Čo je Baikal?

Takže začnime od začiatku. Kde je Baikal? Tento prírodný zázrak sa nachádza v strede ázijského kontinentu na hraniciach Buryatsko a Irkutsk. Jazero sa rozprestiera od severovýchodu k juhozápadu 620 km a má tvar polmesiaca. Je to najhlbšie jazero na svete a zároveň aj najväčšia nádrž pitnej vody. Sväté more, ktoré nazývajú toto jazero, bolo v roku 1996 uvedené ako miesto kultúrneho dedičstva UNESCO.

Jadrové jazero Baikal sa skladá z viac ako 150 riek a potokov az toho vyteká iba jedna rieka Angara. Je to úžasná nádrž, ktorá nikdy nevyzerala rovnako dva dni za sebou. Jazero, ktoré je zmrazené po dobu 6 mesiacov. Keď sa staneš tvárou pred touto obrovskou masou vody, pochopíš, ako môže byť príroda zároveň kreatívna a tajomná. A musíme poďakovať Bajkalovi za vytvorenie raja na zemi, kde prírodné zákony riadia život miestnych obyvateľov a kde majú šamanskí bohovia konečné slovo.

Povaha Bajkal: celkový obraz

Na Bajkal žije 2630 druhov a odrôd rastlín a zvierat, z ktorých dve tretiny sú endemické. Bohatosť a rôznorodosť flóry a fauny je spôsobená vysokým obsahom kyslíka v jazernej vode bez ohľadu na hĺbku. Rastliny a zvieratá v meste Bajkal sú veľmi rozmanité: od najmenších zástupcov až po obrovské, od vzácnych až po rozšírené. Napríklad najmenšie živé bytosti Bajkalu sú prvoky. Jedná sa o jednobunkovité organizmy, z ktorých je asi 300 druhov.

Rozľahlá vodná plocha priťahuje veľa vtákov, celkovo bolo nájdených 236 druhov vtákov, vrátane 29 druhov vodných vtákov (kačice, čajok, šedivé volavky, husi, labute).

Baikal Taiga je domovom hnedého medveďa, ermine, sable, weasel, badger, wolverine a chipmunk.

Jedným z najzaujímavejších obyvateľov jazera je pečať (tesnenie Bajkal). Toto je jediný reprezentant vodných cicavcov na jazere. Tieto zvieratá dosahujú dĺžku 120 až 150 cm a vážia od 65 do 100 kg. Najbližší príbuzní tuleňov žijú v severných moriach, v jazere Ladoga av Kaspickom mori.

Tajomná pečať Bajkal: dravec hlbokého jazera

Pečate v modernom svete majú veľmi dôležitú úlohu. V porovnaní s ich konkurentmi majú niektoré dôležité výhody: napríklad na rozdiel od vydry, tulene sú vybavené silnou vrstvou podkožného tuku, ktorý je najlepším tepelným izolátorom. Nie sú tak citlivé na zmeny v životnom prostredí ako manáče, a čo ich odlišuje od delfínov, môžu žiť v mraziacich vodách.

Nie je presne známe, ako sa pečať dostala do jazera Bajkal, ale s najväčšou pravdepodobnosťou prenikla cez Lena do sústavy jazier, ktoré hraničia s dávnym Bajkalom. Dokonca aj dnes pečate padajú do riek a môžu bezpečne plávať tisíc kilometrov. Bajkalská pečať tak dokonca dosiahla Mongolsko cez rieku Selenga.

Dokonca pred 4500 rokmi boli pečate na Bajkalu zdrojom potravy pre poľovníkov. Dnes sa úplne zastaví odchytenie mláďat tuleňov, aj keď komerčný lov dospelých stále existuje. Počet tuleňov Bajkal sa dnes pohybuje od 50 do 80 tisíc kusov.

Životnosť tuleňov začína neskoro na jar, narodia sa deti veľkosti ľudského mláďaťa a vidia svetlo aj cez dva metre hrubý ľad. Trojdňové dieťa sa už učí plávať a hrať s rybami a ľadom. Keď sa ponorí do vody, mal by byť veľmi opatrný, aby diera v ľade nezmrazila. Za mesiac opustí tuleň svoj domov a vyrazí na cestu cez jazero Bajkal.

Keď sa ľad roztopí, tulene často migrujú cez jazero, ponorí sa do hĺbky 400 metrov, chytia 29 druhov rýb a kôrovcov obývajúcich jazero Bajkal. Tulene nemusia byť tak inteligentné ako delfíny, ale sú tiež veľmi inteligentné. Veľmi dobre poznajú Bajkalské okolie a veľmi radi sa pozerajú na iné zvieratá, kým sa plavajú na slnku. Pečať je symbolom Bajkal a vidieť, že je nažive, je skutočné šťastie.

Varovanie! Medvede!

Povaha Baikalu môže byť nebezpečná. Tiché a husté lesy taigy sú domovom medveďov. Áno, na Bajkal žijú medvede alebo plyšové medvede, ako ich miestni obyvatelia láskavo nazývajú. Ľudia liečia tieto zvieratá opatrne, hoci už ich berú za svoje. Skúsený lovec sa nikdy nedostane do lesa bez zbrane. Не удивительно, что медведей на Байкале называют хозяевами тайги.

В южных окрестностях озера Байкал, особенно в заселенных людьми местах, медведей не встретишь так часто, однако, двигаясь к северу, вероятность этого увеличивается. Больше всего медведей обитает именно в этой части, которая славится своей нетронутой природой и больше похожа на райское место. Меньшее количество косолапых обитает на гористом полуострове Святой Нос. Если вы хотите посмотреть красоты озера Байкал, но опасаетесь встретиться с медведями, то смело езжайте на остров Ольхон. Tam medveď nikdy žil a nežije. Iba jeden medvedík sa raz potuloval, keď zabudol zaspať v zime a prešiel z pevniny na ostrov na ľadovej kvetine.

Obyvateľov jazier

V jazere sa nachádza 50 druhov rýb. Najpočetnejšou skupinou sú býky (25 druhov). Najväčším zástupcom vodnej fauny je jeseter. Jeseter žije v jazere Bajkal v hĺbke asi 50 metrov. Sú to najväčšie ryby žijúce v jazere. Priemerná dĺžka tejto ryby Baikal je asi 2 metre a hmotnosť môže dosiahnuť 20 kg. Sturgeon žije v priemere 60 rokov. Niekto to ešte nebude zachytiť, pretože v oblasti jazera Baikal je veľa rybárov.

Najznámejšou rybou Bajkalu je golomyanka. Majú priehľadné svetlo ružové telo, dosahujúce dĺžku 15-18 cm. Keď sa pozerajú, zdá sa, že žiaria. Golomyanka slúži ako hlavné jedlo tuleňov Bajkal.

Okrem toho tu žije veľké množstvo červov, mäkkýšov a kôrovcov. Tieto kôrovce sú dôležitou súčasťou stravy rýb.

Rastlinný svet

Povaha mesta Bajkal bude kúzlom niekoho. Jazero je obklopené krásnymi pohoriami, ktoré dosahujú výšku 2000 metrov nad úrovňou. Pobrežie je trochu drsné a rozkladá sa až 2100 kilometrov. Samotné jazero pozostáva z niekoľkých zátok a zátok. Celkovo sa Baikal skladá z 27 ostrovov, z ktorých najpopulárnejší je Olkhon.

Na povrchu a pod vodou je 600 druhov rastlín, z ktorých niektoré sa nachádzajú len tu. Typická vegetácia Baikal sa nachádza v taigy. Najnižšiu pozíciu využívajú hlavne borovice a smrekovec. Smrek a jedľa rastú trochu vyššie. Na juhu a v údoliach rieky vidíte brezy a osiky. 7 druhov rododendronov možno považovať za dekoráciu miestnej flóry. Množstvo rastlín rastie na Baikal, ktorého plody sú v hospodárstve bežne používané - malina, čučoriedka, brusnica, divý cesnak, česnek hada atď. Bajkal je unikátny medzi jazerami, pretože huby rastú vo veľkých hĺbkach.

Napriek tomu, že Baikal sa postupne a nepretržite vysycháva, pozýva svojich hostí, aby obdivovali krásnu predstavu. Divoká krajina skrýva veľa tajomstiev a tu si môžete byť istí, že človek nevrátil prírodu.

Kedy prísť

Ak sa nedostanete do Bajkal od januára do mája, keď takmer celý povrch jazera je pokrytý ľadom až do dvoch metrov hrubý, potom príde v lete. Väčšina turistov si vyberá túto ročnú dobu, pretože je to najpriaznivejší čas na ich expedície - tu nie je žiadna teplá voda. Teplota vody v jazere v tejto dobe stúpa na 15 stupňov, silný vietor fúka, čo môže spôsobiť vlny na jazere až do výšky 5 metrov a "miešať" vodu do hĺbky 250 metrov. Všeobecne platí, že v lete je Baikal mimoriadne krásny.

Klima Bajkal

Už začiatkom októbra sú blízke hory pokryté bielym snehovým kobercom, ale voda v jazere zmrzne až začiatkom januára. Vzhľadom na hrúbku ľadu je jazero možné premiestniť nákladným automobilom. Tam, kde je voda zmrznutá, je ľad transparentný ako sklo. Pod ním môžete vidieť ryby. Tento jav je zriedkavý, pretože drsná zima vytvára na ľade mozaiku navíjania. Posledné zvyšky ľadu sa roztopia až v júni, ale na konci augusta sa voda môže zahriať na 15-20 stupňov. Povaha Bajkal môže priniesť určité "prekvapenia". Jeden veterný deň je dostatočný na to, aby teplota vody klesla na 10 stupňov. Počasie v meste Baikal môže byť každú sezónu zradné. Sarma sa najčastejšie vyskytuje v zime a dosahuje rýchlosť a silu hurikánu. Častým hosťom sú hrozné vetry, ktoré pravidelne prekonávajú breh jazera Bajkal.

Baikal je úžasný kedykoľvek počas roka a vo všetkých jeho podobách, ale nie vždy pohostinný. Väčšinou je Baikal strohý, s ktorým očarí a rozkazuje rešpekt. Akonáhle ste boli pri jazere, budete sa chcieť sem vrátiť znova a znova. Povaha Bajkal nenechá nikoho ľahostajným.

Úžasné zvieratá jazera Baikal

Vzhľadom na pôvodný vzhľad zachovanej prírody jazera Bajkal sú tu zvieratá symbolom jedinečnosti a jedinečnosti. Vo faune jazera Baikal je faunu zastúpená v celej jej rozmanitosti. V súčasnosti existuje asi 53 druhov rýb, z ktorých najčastejšie sú lipyl, manul a biele ryby.

Každý druh rýb je jedinečný svojou vlastnosťou. Napríklad dnes Baikal omul je lahodná pochúťka. Nezvyčajná, osobitá aróma a jemné mäso je chválené na celom svete. Okrem toho je Baikal omul hlavnou komerčnou rybou Bajkalu a predmetom športového rybolovu.

Bohatá prírodná rozmanitosť Bajkal umožňuje žiť v jazere a jeho okolí širokej škále voľne žijúcich živočíchov. Medzi ktoré patria najvýznamnejšie druhy:

Elk elk je jedno z najväčších zvierat v regióne Baikal. Hmotnosť losu môže dosiahnuť až 500 kg. Výraznou črtou mužov sú obrovské rohy, ktoré sa každoročne menia na nové.

Pižmo alebo jeleň, nie dlhší ako 1 meter. Úplná absencia rohov je nahradená dlhými psami.

Zlatý orel je najbežnejší v oblasti Bajkal v rodine orlov.

Pohrebný orol je pravdepodobne najkrajšie z vtákov žijúcich v oblasti Bajkal. Posvätný vták miestnych národov. Silné labky, svetlá hlava a tmavé perie zvyšku tela - štandard pre celú rodinu vtákov.

Zistite, aké zviera žije iba v meste Bajkal

Bajkalská pečať je typ tesnenia, ktorý žije iba v Bajkal, čiže v sladkej vode. V súčasnosti ich počet obyvateľov dosahuje až 100 tisíc osôb. Je to veľmi zvedavé a inteligentné zviera, ktoré je ľahko vyškolené a vyškolené. Môže vážiť až 140 kilogramov a dlhú až 1,7 metra.

Bajkalská pečať je vrcholom potravinového reťazca Baikal. Nebezpečenstvo pre ňu je len človek.

Tulene môžu byť lovené. Jej mäso je konzumované, oblečenie je vyrobené z kožušiny a plutvy sú považované za pochúťku.

Miestni obyvatelia veria, že tuk tesnenia je liečivý a používa sa na ochorenie pľúc.

zoo-club-org