Vtáctvo

Albatros - morský vták

Pin
Send
Share
Send
Send


Naj legendárnejší morský vták, samozrejme, možno nazvať albatrosom. V rodine, ku ktorej patrí, je len asi dvadsať druhov. Ale z hľadiska veľkosti a dĺžky krídla vyniká bláznivý albatros. Zaslúžil si slávu vďaka láske dlhých ciest nad morským povrchom. Samotný vták je veľmi úžasný, poďme sa ho bližšie pozrieť.

Prečo sa túlať po albatrosi?

Predpokladá sa, že meno vtáka prišlo so španielskymi navigátormi v pätnástom storočí. Potom zavolali všetky veľké vtáky alcatraz. Británi vyslovili slovo svojim spôsobom a znelo to ako "albatros". Názov je opravený všade.

Kvôli fyziologickým vlastnostiam trávia Albatros počas letu väčšinu svojho života. Pôvod názvu je spojený s týmto faktom. Veľmi často môžete vidieť, ako vták sprevádza lode. Albatros sa skutočne chová ako skutočný pútnik, neustále putuje z jedného mora do druhého a len príležitostne pristane na oceánskych ostrovoch.

Čo robí bláznivý albatros?

Dospelí vtáci majú úplne biele perie, s výnimkou malých čiernych škvŕn na zadnej strane krídel. Mladiství sú trochu odlišní. Nestlings majú hnedé perie, ktoré len časom stráca a stáva sa biele. Ozveny "mladých" farieb sa zvyčajne nachádzajú na hrudi ako malý prúžok.

Pooh albatros pokrýva telo s pevnou a hustou vrstvou. Perie je ľahké a teplé, vo fyzických vlastnostiach blízko labuť. Pásky majú spravidla svetlo ružovú farbu a oči sú tmavo hnedé. Návrh zákona je silný, čo robí pre niektorých vtákov strašidelný albatros.

Popis očitých svedkov je jednoducho úžasný. Niektorí cestujúci hovoria, že albatros je takmer veľký muž. A naozaj, dĺžka tela dosahuje takmer 120 centimetrov. Ale viac nápadné rozpätie krídiel, ktoré môžu byť viac ako tri metre!

Habitat albatross cestovateľ

Albatros sa môže právom považovať za veľkého a silného vtáka. Ticho letí tisíc kilometrov nad hladinou. Preto domov nemožno považovať za pozemok, ale oceány a moria. Halo biotop tohto cestujúceho - voda susediaca s ľadovou Antarktídou a južnými brehmi Afriky, Austrálie a Ameriky. Jednotlivci sa môžu nachádzať v severnej pologuli planéty, ale extrémne zriedka.

Putovanie Albatross: jedlo

Tento vták spravidla uprednostňuje ryby, kôrovce a hlavonožce ako mäkkýše. Albatross ich zachytil na hladine vody alebo sa ponoril za sebou na malú hĺbku. Najčastejšie to robí v tme. Tento majestátny vták miluje profitovať počas búrky, pretože veľa potravín je hádzať na breh s vlnami.

Putovanie albatrosa neodvracia zvyšky, ktoré sa vrhajú z lodí. Preto je veľmi často možné vidieť, ako tento vták sprevádza plavidlá plaviace sa ďaleko od pobrežia, dúfajúc, že ​​zachytia niečo jedlé. Existujú jedinci, ktorí sa usadia v rybárskych oblastiach (napríklad na patagonskom poli alebo na Falklandských ostrovoch). Tam, albatrosi spolu s parádami premeniť na banal zachytávače a kŕmiť odpad z výroby morských plodov.

Albatros je dravý vták, preto boli s mužom dosť krvilačné prípady. Mŕtvi ľudia, ktorí sa pokúšali utiecť z búrky, sa našli s poškodenými tvárami a zlomenými očami. Odborníci potvrdili, že to urobil albatros. Jeden kapitán povedal, že bol svedkom útoku tohto vtáka na námorníka. Takéto prípady boli, ale sú skôr výnimkou.

Život počas letu

Ako už bolo spomenuté, väčšina života tohto vtáka je v lete. Každý deň môže pokrývať vzdialenosť stotisíc až tisíc kilometrov. Táto skutočnosť je vysvetlená fyziologickými vlastnosťami. Po prvé, stojí za zmienku o dutých kostiach a airbagoch, vďaka čomu má putujúci albatros veľmi málo. Rozpätie krídiel až štyri metre je aerodynamicky dokonalé.

Takéto fyziologické vlastnosti umožňujú albatrosu používať pri lietaní vzduchové prúdy. Svalová sila prakticky nie je aplikovaná. Vták klapne krídla iba počas vzletu a pristátia a zvyšok času sa vyvíja. A tak to môže trvať niekoľko hodín. A putujúci albatros prichádza len na chov. Nad 15 metrov nad vodou sa nezvyšuje. Pri nízkych teplotách vzduchu a počas bezvetrých dní letí ešte nižšie. Vták veľmi miluje búrky a perfektne sa pohybuje proti vetru.

Ornitológovia sa domnievajú, že za desať dní môže päť tisíc kilometrov ľahko prekonať putovanie albatrosom. Životný štýl - neustále lety a to je norma pre cestujúcich. Jeden zaujímavý prípad bol popísaný o krúžkoch jednotlivcov. Albatros bol prepustený do Tasmanova mora a šesť mesiacov neskôr ho našli v južnej Georgii. Po približne šiestich mesiacoch sa vták už stretol pri pobreží Austrálie. Ornitológovia veria, že putovanie albatrosu v celom svojom živote môže robiť niekoľko výletov po celom svete.

Ponúka vzlet a pristátie

To je veril, že putovanie albatros nikdy sedí na vode. Samozrejme, toto je mýtus. Všetky jedlá vtáka (kôrovce, ryby a mäkkýše) len raz žijú vo vode. Navyše, albatrosi dokonca ponorí za sebou do malej hĺbky.

Ale na palube sa tento cestujúci pokúša pristáť. To je vysvetlené skutočnosťou, že kvôli krátkym nohám a dlhým krídlam je ťažké, aby sa albatros stúpal do vzduchu z rovného povrchu. To isté platí aj s nárastom od hladiny vody v pokoji. Albatros, ktorý putuje pri takomto počasí, sedí na mori dlhú dobu, silne a neochotne stúpa do vzduchu. Aby ste to dosiahli, musíte tvrdo pracovať.

Po prvé, vták zdvihne rýchlosť a tlačí nohy z povrchu. Potom pláva nad hladinou mora, a niekedy klapne krídlami. A opäť pristane na vode. Takže až konečne stúpi do vzduchu.

Pri pristávaní albatrosu sa zaujímavejšie. Vták potiahne nožičkami dopredu a otvára široké krídla. Potom sa jemne dotýka nožičiek vodného povrchu a zvyšuje špliechanie. Takže, akoby na lyžiach, albatros kĺže niekoľko metrov, po ktorých postupne sklopí krídla.

Cesty pre cestujúcich vtákov

Albatros je jediný vták, ale je zhromažďovaný v kolóniách iba počas hniezdenia. Pútnik preferuje monogamné vzťahy, preto tvorí pár po celý život. Vzťah je porušený, ak partner zomrie alebo mláďatá sa nepodarí rozmnožovať. Len potom albatros hľadá ďalší pár na plodenie.

Tento cestovateľ žije v priemere dvadsať rokov. Niektorí sú ešte kuriatkami pred dravcami. Treba však poznamenať, že existujú informácie o osobách, ktoré žijú do veku päťdesiatich rokov.

Vlastnosti manželského obdobia

Život tohto vtáka je dostatočne dlhý, ale nemá mnoho potomkov. Zvyčajne začína hniezdiť nie skôr ako osem rokov a ďalšie kuriatko vyliahne až po niekoľkých rokoch.

Párcovacia sezóna začína v decembri, potom sa kolónie stretávajú. Pútavý albatrosový biotop určený na hniezdenie si vyberá teplejšie. Toto sú sub-antarktické ostrovy, Macquarie, Kerguelen, Crozet a Južná Gruzínsko. Nest vybaviť útesy, skalnaté svahy a opustené brehy, ktoré sú dobre vetrané vetrom.

Pred párením robia bláznivé albatrosy špeciálny tanec. V priebehu tohto obdobia sa samice a samice šíria široké krídla, trie sa do zobákov, uchyľujú sa a k sebe navzájom. Rituál trvá dlhý čas a končí zdvihnutím hlavy smerom k oblohe s vyžarovaním hlasu.

Doba inkubácie bláznivého albatrosu

Zarovnajte partnerov hniezd. Za to používajú staré zariadenia alebo robia nové z trávy, machu a kvetov. Hniezdo je pomerne veľké (asi 1 metr na šírku a tridsať centimetrov do hĺbky). Albatrosové putovanie kladie len jedno vajce, ale pomerne veľkú, polovicu libier.

Šrafovanie trvá osemdesiat dní. Počas tohto obdobia sa partneri navzájom sledujú každé dva týždne. Väčšina mužov sa však stará o hniezdo. Pri hľadaní jedla môže ženu nechať mesiac a niekoľko tisíc kilometrov lietať. Počas vyliahnutia môžu vtáci dokonca stratiť asi pätnásť percent svojej hmotnosti.

Starostlivosť o mláďatá

Po vyliahnutí kuriatka mu žena a muž pozorne sledujú celý týždeň. Počas prvých dvadsiatich dní rodičia kŕmia mladý albatros. Neskôr to robia menej často, ale dávajú viac jedla. V intervaloch medzi kŕmenim, kura je ponechaná sama, takže sa často stáva korisťou pre predátorov.

Takže mladý človek je v hniezde ďalších osem mesiacov. Samozrejme, za takýchto podmienok nemôže bláznivý albatros často hniezdiť. Zvyčajne tieto vtáky získavajú potomstvo raz za dva roky. Preto môžete súčasne vidieť, ako niektorí partneri kŕmia mláďatá, zatiaľ čo iné páry práve vyliahnu vajíčka.

Akonáhle uvidíte bláznivý albatros, nikdy na to nezabudnete. Veľkosť a spôsob letu sú jednoducho úžasné a zostanú v pamäti navždy.

Popis, vzhľad albatrosu

Tento majestátny morský vták je členom ropného družstva, Medzinárodná únia pre ochranu prírody rozdeľuje obrovskú albatrosovú rodinu na 4 rody s 22 druhmi, ale diskusia o počte je stále prebiehajúca.

Niektoré druhy, napríklad kráľovské a putujúce albatrosy, prekonávajú rozpätie krýs (viac ako 3,4 m) všetkých živých vtákov.

Pero dospelých je postavené na kontraste temnej vrchnej / vonkajšej časti krídel a bieleho hrudníka: niektoré druhy môžu byť takmer hnedé, iné sú biele ako muži kráľovského albatrosu. U mladých zvierat sa konečné sfarbenie peria objaví po niekoľkých rokoch.

Výkonný zobák albatrosu končí zakončenou čeľusťou. Vďaka dlhým nosným dierkam, potiahnutým pozdĺž, vták cíti intenzívne vôňu (čo nie je typické pre vtáky), ktoré ho "vedú" k zádi.

Na každej labke nie je žiadny zadný prst, ale sú tu tri predné, spojené membránami. Silné nohy umožňujú všetkým albatrosom chodiť na povrch pôdy bez námahy.

Pri hľadaní potravy sú albatrosy schopné pokryť značné vzdialenosti s malým výdavkom energie, využívajúc šikmé alebo dynamické stúpanie. Ich krídla sú usporiadané tak, aby vták mohol dlho visieť vo vzduchu, ale neprekonáva dlhý letový let. Aktívne krídlové klapky robia albatros iba počas vzletu, pričom sa ďalej spoliehajú na silu a smer vetra.

Keď je pokojný, vtáky sa pohybujú na vodnej ploche, kým im to nepovedie prvý závan vetra. Na morských vlnách nielen spočívajú na ceste, ale aj spávajú.

To je zaujímavé! Slovo "albatros" je odvodené od arabského al-ġaţţās ("potápač"), ktorý v portugalskom dialekte začal znieť ako alcatraz, potom sa presťahoval do angličtiny a ruštiny. Pod vplyvom latinského albusu ("biela") sa alcatraz trochu neskôr zmenil na albatros. Alcatraz - takzvaný ostrov v Kalifornii, ktorý obsahoval obzvlášť nebezpečných zločincov.

Habitat vo voľnej prírode

Väčšina albatrosov žije na južnej pologuli a usadzuje sa z Austrálie do Antarktídy, ako aj v Južnej Amerike a Južnej Afrike.

Medzi výnimky patria štyri druhy patriace do rodu Phoebastria. Tri z nich žijú v severnej časti Tichého oceánu, od Havajských ostrovov po Japonsko, Kalifornia a Aljašku. Štvrtý druh, Galapagos albatros, sa živí z pacifického pobrežia Južnej Ameriky a je vidieť na Galapágoch.

Oblasť distribúcie albatrosu priamo súvisí s ich neschopnosťou aktívneho letu, a preto je priesečník rovníkového pokojného sektora takmer nemožný. A len Galapágy albatros sa naučil podriadiť prúdy vzduchu, ktoré vytvára studený oceánsky tok Humboldt.

Ornitológovia, ktorí pomocou satelitov sledovali pohyby albatrosov cez oceán, zistili, že vtáky sa nezúčastňujú na sezónnych migráciách. Albatros lieta po rôznych obdobiach chovu do rôznych prírodných oblastí..

Každý druh si vyberá svoje vlastné územie a trasu: napr. Južné albatrosy zvyčajne chodia na cesty okolo sveta.

Extrakcia, diéta

Druhy albatrosu (a dokonca aj intraspecifické populácie) sa líšia nielen v ich biotopoch, ale aj v gastronomických preferenciách, hoci ich potravinová základňa je približne rovnaká. Jediný rozdiel je podiel konkrétneho zdroja potravín, ktorý môže byť:

  • ryby
  • hlavonožce,
  • kôrovce,
  • zooplanktón
  • zdochlina.

Niektorí dávajú prednosť sviatočnej slávnosti, iní lovia krill alebo ryby. Napríklad jeden z dvoch "havajských" druhov, albatros tmavý, sa zameriava na chobotnice a na druhú čierne legendu, na ryby.

Ornitológovia zistili, že niektoré druhy albatrosu ochotne jedia mrkvu, A tak sa bláznivý albatros špecializuje na chobotnicu umierajúcu pri rozmnožovaní, vyhodený ako odpad z rybolovu a tiež odmietnutý inými zvieratami.

Hodnota poklesu v ponuke iných druhov (ako sú albatrosy so šedými alebo čiernymi okami) nie je taká veľká: menšie kalamáre sa stávajú ich korisťou, pričom smrť zvyčajne ide rýchlo na dno.

To je zaujímavé! Nie je to tak dávno, že hypotéza, že albatrosi vyzdvihli potravu na hladine mora, bola rozptýlená. Boli dodávané s ozvučmi, ktoré merali hĺbku, do ktorej sa vtáky ponorili. Biológovia zistili, že niekoľko druhov (vrátane bláznivého albatrosu) sa môže ponoriť asi o 1 m, zatiaľ čo iné (vrátane dymového albatrosu) môžu klesnúť na 5 m, čím sa v prípade potreby zvýši hĺbka na 12,5.

Je známe, že albatros získava jedlo počas dňa, potápanie pre obeť nielen z vody, ale aj zo vzduchu.

Životný štýl, nepriatelia albatrosu

Paradox - všetky albatrosy, takmer bez prirodzených nepriateľov, boli v našom storočí na pokraji vyhynutia a prijaté pod ochranou Medzinárodnej únie na ochranu prírody.

Hlavné dôvody, ktoré priniesli vtáky na túto osudovú líniu, boli:

  • ich hromadné ničenie kvôli periu pre dámske klobúky,
  • zaviedli zvieratá, ktorých lov sú vajcia, kurčatá a dospelé vtáky,
  • znečistenie životného prostredia
  • smrť albatrosov pri rybolove s dlhými lovnými šnúrami,
  • vyčerpania zásob oceánskych rýb.

Tradícia hľadania albatrosov pochádza od starovekých Polynézanov a Indiánov: vďaka nim zmizli celé populácie, ako aj Fr. Easter. Neskôr európski námorníci, ktorí chytili vtáky na stolovú výzdobu alebo športový záujem, prispeli svojim príspevkom.

Vrchol vražd spadol na obdobie aktívneho vysporiadania sa v Austrálii, ktoré sa skončilo príchodom zákonov o strelných zbraniach, V minulom storočí mal albatros s bielym pozadím takmer úplne zmizol, čo lovci peria nemilosrdne strieľali.

Je to dôležité! V súčasnosti albatros pokračuje v úmrtí z iných dôvodov, vrátane prehltnutia háčikov rybárskeho výstroja. Ornitológovia vypočítali, že ide aspoň o 100 tisíc vtákov ročne.

Ďalšia hrozba pochádza zo zavedených zvierat (myší, potkanov a divokých mačiek), spustošuje hniezda a útočí na dospelých jedincov. Albatrosi nemajú žiadnu obrannú zručnosť, keďže sa nachádzajú mimo divých dravcov. Dobytok dodaný približne. Amsterdam, sa stala nepriamou príčinou poklesu albatrosov, pretože jedli trávu, kde sa vtáky schovali hniezdami.

Ďalším rizikovým faktorom sú plastické nečistoty, ktoré sa usadzujú v žalúdkoch neoslabené alebo sa prekrývajú s tráviacim traktom, takže vták necíti hlad. Ak sa plast dostane ku kurníku, prestane rásť normálne, pretože nevyžaduje, aby rodičia kŕmili, zažívajúci falošný pocit sýtosti.

Teraz mnohé agentúry na ochranu životného prostredia vyvíjajú opatrenia na zníženie objemu plastového odpadu, ktorý padá do oceánu.

životnosť

Albatrosy možno pripísať dlhým pečeniam medzi vtákmi, Ornitológovia odhadujú priemernú dĺžku života asi pol storočia. Vedci sú založení na pozorovaní jediného exemplára druhu Diomedea sanfordi (kráľovský albatros). Bol prstený, keď už bol v dospelosti a ďalších 51 rokov ho nasledovalo.

To je zaujímavé! Biológovia navrhli, aby kruhový albatros žil vo svojom prirodzenom prostredí najmenej 61 rokov.

Chov albatrosov

Všetky druhy preukazujú filopatrickosť (lojalita k miestu narodenia), návrat z zimovania nielen do svojich rodných miest, ale takmer do hniezd rodičov. Na chov vyberajte ostrovy s kamienkami, kde nie sú predátorské zvieratá, ale je tu voľný prístup k moru.

V albatrosi je oneskorená plodnosť (po 5 rokoch) a začína sa spájať ešte neskôr: niektoré druhy nie sú staršie ako 10 rokov. Альбатрос со всей серьезностью подходит к выбору спутника жизни, которого меняет только при отсутствии у пары потомства.

Несколько лет (!) самец приглядывает себе невесту, наведываясь в колонию из года в год и ухаживая за несколькими самками, С каждым годом он сужает круг потенциальных партнерш, пока не останавливается на единственной.

V albatrosi je len jedno vajce: ak je náhodne zničené, druhá položí druhú. Hniezda je postavená z okolitých rastlín alebo pôdy / rašeliny.

To je zaujímavé! Phoebastria irrorata (Galapagos albatros) sa neobťažuje postaviť hniezdo a dáva prednosť tomu, aby sa včelí včelie kolónie. Často ju odvádza do vzdialenosti 50 metrov a nie vždy zaručuje bezpečnosť.

Rodičia sedia na spojke zase, nie z hniezda od 1 do 21 dní. Po narodení dieťaťa ich rodičia zahrievajú ďalšie tri týždne, kŕmia im ryby, chobotnice, krill a ľahký olej, ktorý sa produkuje v žalúdku vtáka.

Prvý let malých albatróz robí za 140-170 dní a zástupcovia rodu Diomedea ešte neskôr - po 280 dňoch. Kričať už nie je na rodičovskej podpore a môže opustiť svoje hniezdo.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org