Rastliny

Živočíšny svet Tundra

Odpovede a vysvetlenia

  • kozzz08
  • nováčik

Vegetácia tundry pozostáva prevažne z lišajníkov a machov, vyskytujúcich sa angiospermov - nízkej trávy (najmä z čeľade obilnín), kríkov a kríkov (napríklad niektoré trpasličí brezy, bobule, čučoriedky, čučoriedky).

Typickými obyvateľmi ruskej tundry sú sobi, líšky, ovce bighorn, vlci a lemming izai Rusaks. Existuje len málo vtákov: Laplandský plantain, biele okrídlený hlodavec, červenokrvný kôň, pepper, mladý snežienok, polárna sova a bielka.

Rieky a jazerá sú bohaté na ryby (nelma, chir, omul, whitefish a iné).

Polárna líška

Polárna líška je známa pod iným názvom - arktická líška, ktorá je známa svojou snehovo bielou kožou. Polárne líšky sú oveľa menšie v porovnaní s ich lesnými náprotivkami. Dĺžka tela arktickej líšky je 50-75 centimetrov, zatiaľ čo má nádherný chvost s dĺžkou 25-30 centimetrov.

Polárna líška - arktická líška je elegantná výzdoba arktickej tundry.

Biele a modré líšičky sa vyznačujú, v druhom sú farby tela tmavšia káva alebo šedá s modrastou žiara. Vďaka svojej krásnej kožušine sú arktické líšky cennými obchodnými zvieratami. Najcennejšia modrá líška.

Veľryby veľryby sú morské cicavce. Výborne prispôsobené na prežitie v náročných podmienkach tundry. Killer veľryby sa živia vysokokalorickými potravinami, vďaka čomu sa v ich tele nahromadí izolačná vrstva tuku. Tento tuk uľahčuje život v ľadových vodách.

Vzhľadom na prítomnosť obrovskej vrstvy podkožného tuku, zabijáci veľryby nemrznúť v ľadovej vode.

V nepriaznivých podmienkach sa povaha vrahov veľrýb zmiernila, nie je divu, že sa nazývajú zabijáci veľryby. Útočia na delfíny, mora vydry, plutvonožce, morské lvy a dokonca aj veľké veľryby.

Morský lev

Rovnako ako vrahovité veľryby, morské lvy sú prispôsobené na život v ľadových tundre. Jednotlivci sú dosť veľkí a majú dobrú vrstvu tukov. Samci vážia v priemere asi 300 kilogramov a ženy vážia až 90 kilogramov. S takýmito masívnymi rozmermi sú morské lvy úspešnými lovcami.

Morský lev je zviera, ktoré sa taktiež dokonale prispôsobilo životu v náročných podmienkach tundry.

Ale gophers majú veľmi malé veľkosti. Dĺžka tela týchto malých hlodavcov nepresahuje 14-40 centimetrov, ale sú chránené pred chladom silným kožuchom. Aby nedošlo k zomretiu v zimnom období, gopery robia veľké zásoby potravy zo semien bylinných rastlín, na ktoré sa živia, keď je všetko pokryté snehom.

Toto je ďalšia malá hlodavská rodina škrečkov, ktorá žije v chladnej tundry. Nemajú strach z mrazu kvôli hladkej kožušine a hrubšej vrstve tuku. Zostávajú aktívne počas celého roka a zimujú v hniezdach, ktoré sú vyrobené snehom. Počas dňa tento malý zviera dvakrát svoju vlastnú hmotnosť. Kŕmia sa celý deň krátkymi prestávkami a tiež si uchovávajú potraviny na zimu.

Malý tuk Lemming sa nebojí ťažkých mrazov, pretože je chránený teplým medzi podkožným tukom.

Tuleni, podobne ako morské levy, sa usadili dobre v obrovskej tundry. Trávia leto na brehu, kde pokračujú vo svojom závode a potom sa znova vrátia na ľad.

Telo bielej veľryby je pokryté silnou vrstvou kože, ktorej hrúbka dosahuje 15 centimetrov. Takáto hrubá koža chráni veľryby beluga pred poškodením, keď plávajú medzi ostrým ľadom. A neprekrývajú tým, že im dodávajú vrstvu podkožného tuku, ktorý je 10-12 cm silný.

Tesnenia a belugy nezmrazujú vo vode kvôli silnej vrstve tuku.

Zimovanie belugov nie je jednoduché, musia si udržať polynyy tak, aby nezmrazovali, pretože tieto zvieratá musia pravidelne stúpať a dýchať čerstvý vzduch. Ľadu útočia silným chrbtom. Ale niekedy zimovanie pre nich končí tragicky, keď polynyy sú pokryté príliš silnou vrstvou ľadu, a beluga veľryby robí v zajatí ľadu.

Elk a sob

Oba druhy sú bežné v tundry, sú domáci obyvatelia severných šírok. Najčastejšie losy a sobi migrujú v zime do teplých oblastí. Elkia môžu jesť kôru v zime, takže mať veľkú vrstvu snehu nie je pre nich problém.

V soboch je hlavnou ochranou pred chladom horúca vlna a nafúkaná podsada.

Samičie vlasy sú teplé, podsada je veľmi načechraná a hustá, dĺžka strážnej srsti je 1-2,5 centimetrov. Vnútorné chĺpky sú duté, čo zlepšuje tepelnú izoláciu, navyše umožňuje zvierať, aby zostalo na hladine pri prechode cez rieku brod.

Arktída biela

Tento druh zajace je dobre prispôsobený životu v polárnom teréne. Labky majú špeciálny tvar, takže sa zajace môžu ľahko pohybovať cez sneh a nemôžu prepadnúť, a takisto nesmú kĺzať na ľade.

Arktický kozu kožušiny je nafúknutý a veľmi teplý, takže sa nemrznú v chlade. Farba je úplne biela, len špičky uší a nosu zostávajú čierne, takže zajace sú medzi polárnymi snehmi neviditeľné.

Obe podľa ich morfológie a správania sú arktické bielymi jastrabmi dokonale prispôsobené arktickému podnebiu.

Majú dlhšie rezáky ako obyčajné zajace a sú vhodné na popraskanie ľadových rastlín. Arktické biele sú aktívne po celý rok, nemajú hibernáciu.

Ľadový medveď

Ľadové medvede sú len tie zvieratá, s ktorými sa mnoho ľudí spája s Arktída. Títo veľkí predátori majú pôsobivú zásobu tukových nánosov, ktoré sa hromadia na jar a v lete, vďaka čomu prežívajú zimné hladovanie mesiacov.

Vlna nemá farbenie pigmentov, priesvitné chĺpky umožňujú prejsť len ultrafialové svetlo, čím zlepšujú tepelnoizolačné vlastnosti. Vlasy sú vo vnútri duté, takže kabát je veľmi teplý.

Podrážky nôh polárnych medveďov sú tiež obložené vlnou, takže nemrznú alebo sa neunútia na ľad.

Medzi prstami je plávajúca membrána, takže ľadové medvede môžu loviť za korisť vo vode.

Ľadové medvede robia sezónne migrácie. V lete sa ustúpia bližšie ku stĺpiku a v zime sa posúvajú ďalej na juh a vyliezajú na pevninu.

V zime môžu lúče ľadu ležať v dňoch. Najmä tehotné ženy spiritia a trvajú 50-80 dní a samce a mladé ženy sa spánkujú každoročne, okrem toho, že ich trvanie je menej významné.

Šedý vlk

Šediví vlci sú predkovia sánkových psov, s ktorými ľudia prechádzali snehom. Siví vlci sú väčší ako ich južní príbuzní.

Kožušina sivých vlkov je hustá, načechraná, pozostáva z dvoch vrstiev. Jedna srsť pozostáva z podsady, vrátane vodotesnej dole, ktorá ohrieva telo. A druhá sa skladá z ochranných chĺpkov, ktoré odpudzujú nečistoty a vodu.

Nízka tepelná vodivosť kožušiny pomáha šedým vlkom prežiť v krutých zimných podmienkach.

Počas obdobia vyhladenia môžu siví vlci prechádzať na žaby a dokonca aj na veľký hmyz av zime veľké percento stravy pozostáva z rastlinných potravín - lesných plodov a húb.

Ermines žijú v tundry Európy a Severnej Ameriky. Majú ochrannú farbu srsti: v zime sa stáva úplne biela, zatiaľ čo hrot ocasu zostáva čierny. Tieto zvieratá sú osamelé, šplhajú a plávajú dokonale.

Hermin sa dobre pláva a stúpa, ale v podstate je to špecializovaný predátor.

Pižmovi žijú Aljaška, Kanada, Grónsko, Sibír, Nórsko a Švédsko. Majú neuveriteľne dlhú vlnu, takže sa nebojí životu na severe, dokážu vydržať aj tie najťažšie mrazy. Vlna visí na zem a pokrýva nohy. Skladá sa z dvoch druhov chĺpkov: vonkajší dlhý a hrubý, a vo vnútri je mäkký a hrubý podsad. Podsada sa nazýva giviot, je to 8 krát teplejšia ako ovčia vlna.

Pižma majú dlhú a hustú vlnu, ktorá visí takmer na zem a chráni pred prudkým arktickým chladom.

Biela alebo polárna sova

Tieto vtáky sú rozložené po celej tundry. Farba polárnych sov je biela, maskovaná s veľkým počtom čiernych škvŕn. Vďaka tejto farbe sú biele sovy dobre zakryté v snehu.

V zime letí sovy polárne do lesných tundrov a stepných zón. Aj v zime môžu lietať do osád. Niektorí ľudia však zostávajú v zimných mesiacoch v hniezdiacich oblastiach, ležia v oblastiach s malým množstvom snehu a ľadu.

Kobylky a komáre

Grasshoppers obývajú takmer celú zemeguľu, tundra nie je výnimkou. Na území tundry sa nachádza 12 druhov komárov, ktoré sú aktívne v lete.

Nie je prekvapujúce, že komáry v tundry existujú a sú oveľa horšie než tí, ktorí žijú v teplejších oblastiach krajiny.

Tundra ochranu divokej zveri

Rastliny a zvieratá tundry sú veľmi zraniteľné, musia byť starostlivo ošetrené, pretože bude trvať roky, kým sa biotopy obnovia v nepriaznivých podmienkach.

Živočíšny a rastlinný svet tundry potrebuje ochranu.

Dnes má Červená kniha veľký počet zvierat, ktorých doma je tundra: chukchiho baran, bělopáčika, biela husa, ľadový medveď Chukchi, branka červená a biela, biela husa, biely žeriav, ružový čajok, malá a americká labuť.

Na ochranu zvierat v tundry boli vytvorené arktické rezervy: Laponsko, Kandalakša, Taimyr a ďalšie.

Ak nájdete chybu, zvýraznite text a kliknite na tlačidlo Ctrl + Enter.

sob

Toto trvalé zviera sa dá nazvať jedným z hlavných obyvateľov tundry. Bez nej by bolo veľmi ťažké pre miestne obyvateľstvo. Sena patrí k artiodaktívnym cicavcom.

Zo vzhľadu zvieraťa by malo byť rozlíšené jeho predĺžené telo a krk a krátke nohy neprimerané k takejto ústave. Takáto štruktúra robí zviera nie škaredé, ale skôr zvláštne. Sú veľké a trochu menšie. Prvý žije na Ďalekom severe. Druhá je viditeľná v taiga Siberia. Ich charakteristickým rysom sú rohy, ktoré sú vlastné tak mužskému, ako aj ženskému. Toto nomádské zviera migruje po celej tunde, v závislosti od poveternostných podmienok a sezóny.

Mnohí z nich sa stali domácimi miláčikmi a sú cenným remeslom pre miestne obyvateľstvo. Jele majú nepriateľov tvárou v tvár vlkom, vlkodavcom, arktickým líškami a medveďmi. Jelen žije asi 28 rokov.

Belukha - zviera s veľmi nezabudnuteľným vzhľadom. Má takmer bielu kožu bez akýchkoľvek vzorov. Iba mladí ľudia novo narodení do sveta majú tmavo modrú pleť, ktorá sa nakoniec rozžiari na sivú a potom na bielu. Rastú až do 6 metrov a dosahujú hmotnosť 2 ton.

Tieto zvieratá sú "spoločné", zhromažďujúce sa v kŕdľoch až tisíc osôb počas kŕmenia. Rozprávanie medzi sebou s množstvom zvukov a dokonca aj použitím výrazov tváre potvrdzujú belugy stav veľmi rýchleho zvieracieho zvieraťa. Sú ľahko vyškolení a široko zastúpení v delfináriách po celom svete.

Belugas sa narodili pri pobreží a strávili väčšinu svojho života na mieste narodenia. Pri pozorovaní pohybov označených jedincov vedci zistili, že biely veľryba si pamätá miesto svojho narodenia, pravidelne sa tam vracia. Na pobreží, beluga veľryby jazdiť na kamienkách k exfoliate mŕtve kože. Šírka pokožky dosahuje 20 cm a neroztiahne sa, pretože rastú, takže zviera sa musí zbaviť svojich horných vrstiev.

V lete zostávajú v plytkej vode kvôli množstvu jedla a teplej vody a v zime idú na sever na drift. Zimovanie sa odohráva na okraji krytu ľadu, hoci zvieratá môžu plávať niekoľko kilometrov pod ľadom a dýchať cez ľadové diery. Aby sa zabránilo zamrznutiu týchto plôch otvorenej vody, veľryby beluga preniknú cez kôru ľadu, ktorá môže dosiahnuť 10 cm.

Ale stále je tu riziko dusenia alebo nedosiahnutia času pre pelyň a pre niektoré belugy zimovanie končí tragicky. Aj v zime sú belugy veľkým záujmom o ľadové medvede, ktoré zmietajú zvieratá tenkým ľadom. Beluga obsahuje veľa tuku a pre medveďov je táto kořist výnimočný úspech.

Líška sa podobá líške, má iba malé okrúhle uši, krátky nos a je tiež menšia. V zime je zviera oblečené do jasne bieleho kožušinového kabáta, iba zvedavé oči a špička nosa s tmavými škvrnami vystupujú na bielom obličeji. Zimná kožušina arktickej líšky je dlhá, našuchorená, hustá. Aj jeho chodidlá sú pokryté vlnou. A v lete je šedo-hnedá, ošumelá a tenká. V tomto čase zvyšuje potomstvo a neustále hľadá jedlo. V lete letí poľná arktická líška na zemi, ale v zime môže ľad opustiť pobrežie stovky kilometrov hlboko do oceánu.

Zvieraje všetko, čo sa mu podarí dostať. Zoberie zvyšky potravy pre ľadového medveďa, kradne vajíčka z vtákov - za nimi vyliezne kamene, jesť bobule, rastliny a dokonca aj riasy. Vyprázdňovanie zásob polárnych prieskumníkov, ak sa k nim dostane. Ale jeho hlavným jedlom sú lemmings. Keď je veľa v lišiach, narodilo sa v nich dvadsať šteniatok, ktoré sa sami kopajú. Pod zemou vykopali celé labyrinty tunelov s hniezdnymi komorami a mnohými východmi. Šteňatá, keď trochu vyrastú, sa plazú z dierky na jedlo, ktorú im prinášajú rodičia, a po šiestich mesiacoch sa dostanú na svoju váhu a začnú žiť na vlastnú päsť.

Polárny vlk

Tento bieleho pekného muža sa vo svojom vzhľade nelíši od svojich spolužiakov okrem svetlofarebného kabáta s ľahkými červenými prídavkami. Okrem toho má polárny vlk hustý chvost, ktorý sa podobá líške.

S pomocou tejto farby je vlk maskovaný v snehu a môže byť blízko k jeho obetiam. Tento vlk má pomerne pôsobivú veľkosť, pričom ženy sú zvyčajne menšie ako muži.

Polárny vlk má 42 silných zubov, ktoré inšpirovajú strach aj k najodvážnejšiemu lovcovi. S týmito zubami môže zviera ľahko rozdrviť aj tie najväčšie kosti. Rovnako ako všetci ostatní tundrové zvieratá, sa polárny vlk naučil prežiť v takých ťažkých podmienkach.

Zdá sa, že v tomto prípade je pravidlo, že kŕmené nohy vlkov sú vhodné. So silnými nohami môže zviera prekonať pomerne veľké vzdialenosti pri hľadaní potravy alebo pri prenasledovaní svojej koristi. Vlci sú povzbudiví k jedlu. Okrem toho môžu bez neho robiť asi 14 dní. Toto školské zviera je stále búrkou všetkých obyvateľov tundry. Žije krátky, nie viac ako 7 rokov.

Vo vodách Severného ľadového oceánu žije najväčší cicavec vrcholu - mrož vedúci živočíšny spôsob života pri pobreží Franza Josefa Landa, Novaya Zemlja, v Laptevskom mori, Chukchi a Beringovom mori. Napriek svojmu nemotornému vzhľadu to šikovne a rýchlo pláva v pobrežných vodách a pohybuje sa po zemi.

Dĺžka obrieho gigantického tela môže dosiahnuť 5 m a hmotnosť 2 tony. Najcharakteristickejšou črtou mrože sú dlhé silné špičky, vážiace 2-4 kg, ktoré predstavujú hrozivú zbraň v boji s ľadovým medveďom. Toto päťmetrové morské zviera zvyčajne zaútočí na medveď zospodu a vrhne mu zuby po celej svojej dĺžke.

Mrož sa nebojí ľadovej vody a studenej arktickej klímy. Jeho telo, ktoré má hrúbku tukovú vrstvu a silnú kožu (3-5 cm), je dobre chránené pred hypotermiou, čo mu umožňuje spať nielen na ľadovom pobreží, ale aj v mori. Vzduchom dýchací hypodermický vak, ktorý je spojený s hltanom, mu pomáha zostať vo vode počas spánku. Mrož vidí zle, ale má dobrý pocit vône, vďaka čomu cíti prístup nebezpečenstva. V prípade poplachu sa celé stádo zdvihne z miesta a panika sa ponorí do vody. Rozdrvenie často zabíja niekoľko jedincov, ktorých mŕtve telá sa stávajú potravou pre ľadových medveďov.

Koža mrože je pokrytá riedkymi, tvrdými vlasmi. Na hornom okraji v niekoľkých radoch sa pohybujú hustej vibrácie, vybavené veľkým počtom nervových zakončení. Vibrissae sú orgány dotyku, pomocou ktorých mrože sonduje potravu na dne mora, lovia rôzne mäkkýše, kôrovce, červy, menej často malé ryby. Telá plávania a potápania v mrožke sú plutvy, zatiaľ čo zadné plutvy sa môžu zastrčiť pod telom, čo umožňuje zvierať sa odraziť od povrchu ľadu.

Mrože začínajú chovať vo veku päť rokov a iba raz za 3 až 4 roky. Žena porodí jedno mláďa a jemne sa o ňu stará asi rok, kým mrož nemá tesáky.

Nadmerný rybolov týchto zvierat viedol k zníženiu ich počtu a na niektorých miestach dokonca aj k úplnému vyhynutiu. Preto sú mrožky uvedené v "Červenej knihe Ruska" ako zriedkavé, ohrozené zvieratá.

Svetlo sfarbené vtáky s červeno-hnedými chrbtami, veľkosť vrabec. Kde sú ľudia, stretnete sa s týmito zábavnými priateľskými pichugmi - niekedy dokonca aj na severnom póle, v bytoch polárnych prieskumníkov! "Tewey, Tewey" - rozširujú strieborné trillly nad tundrou. A obyvatelia sú šťastní: "Prichádza jar!".

Mezitím klesá sneh, malí vtáci chytrým spôsobom prechádzajú cez rastlinu na rastlinu a hádzajú semená. V lete, keď sa tundra zmení na zelenú a objavia sa hordy hmyzu, sa vtáky prepínajú na krmivo pre zvieratá. Kurčatá sú tiež kŕmené hmyzom.

V Punochek husté teplé chumáč pod hladké perie - oni a nepríjemné chlad. Ale v zime ešte letí na juh, kde je viac jedla. Letí nad stredným Ruskom, malé puky klesajú na polia, aby sa posilnili semenami rastlín. A po nich sa ticho hneď túži zimu ...

Tundra vlk

V severných oblastiach Arktídy a tundry žije veľa zvierat. Здесь живут различные виды млекопитающих: от мелких грызунов до крупных медведей.

Встречаются и хищники. На вершине пищевой цепи находится волк. В тундрах обитает подвид волка – тундровый.

Тундровый волк является один из крупных подвидов в семействе волков. Взрослая особь может достигать веса до полусотни килограмм. Длина тела составляет до 140см, самки чуть меньше. Окраска шерсти меняется в зависимости от сезона и возраста животного. V zime je takmer biela, s malými tmavými škvrnami na tvári alebo na chrbte. Starí vlci majú červenavý odtieň vlny, pretrváva to aj v zime.

Zimná koža je hustšia a hustšia. V každej sezóne je veľmi dlhá a mäkká. Pod vplyvom slnka do konca zimy sa vlčia koža stráca a stáva sa takmer bielou.

Tundra vlk môže spať na studených kameňoch, pochovaný v snehu. Nemajú kopať nory, môžu sa usadiť len v už vytvorených norkách iných zvierat. Tundra vlci žijú v baleniach až 20 dospelých. Najčastejšie v balení žijú potomkovia vodcov: alfa samec a alfa samice. Niekedy môžu vziať solitérnych vlkov do ich balíčka. Pevná hierarchia určuje postavenie vlka a jeho "povinnosti". Mladí vlci mladší ako 2 roky majú veľa balenia.

V alfa samec vo veľkých kŕdľoch existujú "náhradníci". Zvyčajne 3-4 veľké dospelé vlky. Pomáhajú udržiavať poriadok a potláčať nepokoje. V love, každý vlk má tiež svoj vlastný úlohu: niektorí sú lovení, iní vedú svoju korisť, iba vodca môže zabiť veľké zviera. Vlci prejdú snehom v reťazci, zanechajú stopu len od vodcu, zvyšok by mal vystúpiť na trati a neposkytol číslo balíčka. Vlci tvoria manželský pár pre život s jedným vlkom. Iba vodca a jeho alfa žena môžu mať potomky. Ak iné páry chcú mať potomky, musia opustiť balík a vytvoriť si vlastnú rodinu. Na jar počas niekoľkých týždňov opúšťajú alfa muž a žena sadu a trávia čas spoločne, aby vytvorili nové potomstvo.

Tundra vlci obývajú väčšinu územia časti tundry v Rusku od polostrova Kola po Kamčatku. Uprednostňujte tundrové polia, ktoré sa môžu vyskytnúť v taji a na pobreží severných morí. Môžete ho nájsť aj v Škandinávii.

kajka

Muž tejto morskej kačice má na čele jasný hrebeňovitý rast, ktorý priťahuje pozornosť žien z diaľky. Žena je mierne namalovaná, pretože ona bude musieť vyliahnuť mláďatá a nemala by priťahovať pozornosť.

Hrebene vytvárajú hniezda na vyvýšených miestach v tundre a obkladajú ich dole. Dolu položia vajíčka, keď príležitostne idú na kŕmenie. Eider má ľahkú, teplú chuchvalcovku, vyberá ju z brucha. Muž opustí kačicu hneď, ako sedí na vajciach. Hrebeňové kačacie kačice a s nimi idú do tundrových jazier, je pre nich bezpečnejšie a viac jedál. A keď dospeli kurčatá, všetci sa pohybujú na otvorenom mori.

Potápanie, veslovanie a labky a krídla. Zhromažďujú kôrovce a mäkkýše zo dna mora a prehĺtajú ich spolu s mušľami. Jedia spodný hmyz, niekedy aj ryby. Na jar - koruny a čučoriedky zostávajú zo zimy. Vtáky zimné na otvorenom mori, medzi polynyami. Oni žijú iba v Rusku.

Bajkalská pečať je reprezentantom rodiny tuleňov, ktorá je jediným cicavcom na svete, ktorý žije na jazere Bajkal. Rovnako sa cíti dobre v sladkej vode, na rozdiel od jej príbuzných. Keď sa človek dostal do jazera, nikto nemôže na istotu odpovedať, existuje len predpoklad. Možno sem prišli z Arktídy počas posledného obdobia ľadovej, keď boli rieky Bajkal spojené s Arktídom.

Dĺžka tela 120 - 130 cm, hmotnosť približne 80 kg. Od narodenia narastá zviera na 18 rokov. Má šedo farebne upravené telo, brucho trochu ľahšie. Kožušina je krátka, hustá a veľmi teplá.

Silné krátke nohy vo forme plutvy, malá hlava, krátky chvost. Na predných nohách sú silné pazúry, na zadnej strane sú menšie a tenšie. Pri plávaní sa používajú plutvy zadných končatín, predné hrajú menšiu úlohu, napríklad otáčanie alebo brzdenie. Na zemi sa pohybuje ťažko a nepríjemne, ale pláva dobre. Tesnenie nemá vonkajšie ucho. Ponorí sa do hĺbky 400 metrov, pod vodou je ľahko 30 minút, zatiaľ čo nosné dierky a vnútorné sluchadlo sú uzavreté špeciálnou membránou. Videnie, sluch a vôňa sú dobre vyvinuté.

Whiskers (vibrissae) pomáhajú s lovom, oni, ako nos, zvyšujú kolísanie vody a zmeny v chemickom zložení vody. Vedie väčšinou vodný životný štýl.

Na pevnine sa rozhodnú oddýchnuť sa, zaplávať si na slnku a čo je najdôležitejšie, dať život mladým. Má dosť hrubú vrstvu tuku o hĺbke 12 cm. V zime zvieratá nevychádzajú z vody, robia otvory v tenkom ľade, cez ktorý dýchajú. Napája sa ryby.

Otehotnenie ženy trvá 11 mesiacov. V marci sa v snežných otvorkách narodí zriedka dve deti, ktoré sú čisto biele. Hmotnosť jedného mláďaťa je asi 4 kg. S mamou zostane v dňoch asi 2 mesiace, až kým sa nezostane snehový úkryt. Mladé mláďa celú túto dobu konzumuje tučné výživné mlieko a rýchlo získava váhu.

Arctic white hare

Tento polárny zajac je považovaný za najväčšieho z jeho bratov. Medzi zajacmi existujú aj iné rozdiely. Dĺžka uší v Arktíde je oveľa kratšia ako všetky ostatné, pomáha jej telu udržiavať v teple.

Predné labky sú vybavené ostrými a zakrivenými pazúrikmi, pomocou ktorých vykopávajú sneh. Pod snehom zviera nájde jedlo, aj keď je dostatočne hlboko kvôli jeho vynikajúcemu vôňu. Hlavnými nepriateľmi zvieraťa sú hermíni, vlci, arktické líšky, rys, biele sovy. Žijú arktický zajac nie viac ako 5 rokov.

Whitefish je ryba patriaca do rodiny lososov. Cenné komerčné ryby. Existuje viac ako 40 druhov tejto rodiny, ale ich rozlíšenie je pomerne problematické. Koniec koncov, žije v riekach, jazerách v Amerike av Európe, rovnako ako v severnej Ázii, kde sú úplne odlišné podmienky existencie. Vedci rozlišujú bielych rýb podľa podmienok života, miest a podmienok tŕmenia rýb podľa chuti
Telo je pokryté stredne veľkými stupnicami a stlačené po stranách. Ústa sú veľmi malé a v hornej čeľusti nie sú zuby. V iných častiach rýchlo zmiznú, vždy sú veľmi zle vyvinuté.

Vyžaduje čistú a naplnenú kyslíkovú vodu s teplotou 15 ° C. Kyslík by mal byť aspoň 8 mg / l. Napája sa na planktón a veľké biele ryby kŕmia smaženými a malými rybami. Hmotnosť ročných rýb dosahuje 100 gramov a dĺžka tela je až 30 cm. Zrelá ryba sa považuje za 3-ročné.

Skua žije v arktickej a antarktickej tundry. Tu vták hniezda v teplej sezóne. V zime sa stáda skuas približujú k pobrežiu mora. Zástupcovia niektorých druhov skua čakajú v zime dokonca aj v južnej tropike.

Skua vyzerá ako čajka, ale vo väčších rozsahoch sa líši. Okrem toho, skuas majú tmavšie perie a veľký pokrytý zobák. Dĺžka trupu skua je asi 55 cm a rozpätie krídiel dosahuje 135 cm. Kvôli silným krídlam, skua ukazuje počas zábehu zázraky agility a útočia na obeť vo vzduchu, až kým neodstúpi svoju korisť.

Skuas sa často porovnávajú s pirátmi. Tiež sú vhodné jedlo niekoho iného, ​​rovnako ako morské lupiči. Takéto správanie skuas je spôsobené tým, že títo vtáci nevedia, ako vlastne loviť, takže odchytia od iných vtákov. Tieto vtáky banditov napadajú vtáky nielen vo vzduchu, ale aj na zemi. Často zničia vtáčie hniezda. V čase vyhladenia dokonca jedia svoje vlastné znášanie.

Skuas sa živí nielen vtáčikmi a rybou, aj keď práve toto jedlo preferujú lupiči s perníkmi. Zatiaľ čo putujú po celom otvorenom mori, skuas jedlo bez rozdielu. V kurze sú kôrovce, škeble, červy a dokonca aj mäso mŕtvych morských živočíchov. Pri výkone iných vtákov nútia ich, aby vypustili svoju korisť a odniesli ju. Nevzdávajte sa na bobuľových plodoch, ktoré rastú v tundry, rovnako ako na ľudských potravinových odpadoch. Existujú prípady, kedy južné polárne skuy tak zvykli na kŕmenie potravinového odpadu, že ich vzali z rúk polárnych prieskumníkov, ktorí strážia na antarktických staniciach.

Toto meno úplne nezodpovedá tomuto zvieraťu. Weasel je malý, ale dravec, ktorý sa vyznačuje obratnosťou a divokosťou. Vlnené zvieracie hnedo-červené odtiene.

V zime sa lasica oblieka v snehovo bielom kožuchu s dlhým zdriemnutím. Na silných krátkych končatinách zvieraťa sa dajú vidieť ostré pazúry, pomocou ktorých sa zviera pohybuje bez problémov okolo stromov a rozbije otvory myší. Pre pohybovú lasicu sa používajú skoky. Ona sa pozerá na terén, lezenie dvoch zadných končatín.

Pre mazanie je dôležité, aby okolo nej bola dostatok potravy. Nebude žiť na mieste, kde nikto nemôže loviť. Má dobrú chuť do jedla a za niekoľko dní môže masívne zničiť celú populáciu hlodavcov.

V zime sa zviera pohybuje v snehových tuneloch. A v prípade veľkých mrazov sa nemusí na povrchu dlho objavovať. Weasel by nemal čeliť vlkom, líškam, jazvecom, marzenom a dravým vtákom. Žije zviera asi 8 rokov.

Biely jarabica

V zime tento vták nosí perie farbou snehu. Dokonca aj jej labky sú pokryté perím - ako v bielom nadol valenochkah - a nemrznúť, a nespadajú do snehu. V zime rastú silné silné pazúry na prstoch, snehové hrabe koristi s nimi, hľadajú potravu: púčiky trpasličí brezy a vŕby. Spí na snehu. Vykopal sa tak, že sa vyčnievala iba hlava. Keď nie je dostatok krmiva, jarabice sa zhromažďujú v obrovských kŕdľoch a presúvajú sa do lesnej tundry. A tak, že by sa počas letu nestratili navzájom, ich podnožky sú zdobené uhorsko-čiernym perím. Vták letí, vpredu je čierny maják.

S príchodom jari vtáky usporiadajú hniezda na suchých hummocks. Žena sedí na vajciach a muž chráni miesto hniezdenia. Do leta sa vtáky zo Snehulienka zmenia na pradle - zmenia zimné perie na leto, ľahšie a tmavšie. Áno, a kurčatá sú farebné, hnusné. V pestrých močiaroch močiarov je ťažké si všimnúť. Deti zachytia hmyz a rodičia jedia semená, bobule, trávu a ostražito strácajú svoje potomstvo. Nestrelci rastú rýchlo, za dva mesiace už mladé veľryby vo veľkosti už zahnali so svojimi rodičmi.

Severná kožušinová pečať

Životný štýl mužov a žien severných kožušinových pečatí je veľmi odlišný. Dospelí samci nikdy nehýbajú ďaleko od ostrovov v regióne Beringovho mora, kde sa nachádzajú ich rookeries. Ženy každoročne cestujú po mori a ryby. Niektoré samice sa dokonca dostanú na brehy Kalifornie. Tesniace kožušiny v Severnej Amerike sú na zemi oveľa pohyblivejšie než tulene, pretože môžu ohýbať svoje zadné končatiny pod telom.
Vo vode sa tiež pohybujú inak než tulene: severná kožušina utesňuje rad v kruhových pohyboch predných plutvúrov, zatiaľ čo zadné tesnenia prevažne vykonávajú funkciu kormidla. Je známe, že sluch, chuť a vízia severných kožušinových tuleňov sú veľmi dobre vyvinuté, ale doteraz sa im nepodarilo zistiť, ako sú orientované pod vodou.

Severné kožušinové tulene trávia väčšinu svojho života kŕmením severných vôd Tichého oceánu bohatými na ryby. Ryby sú základom ich menu. Navyše, severné kožušinové pečeti lovia hlavonožce a kôrovce. Rovnako ako ostatné plutvonožce hľadajú jedlo pomocou vibrizérov, ktoré sa túľajú, keď sa blíži korisť, z ktorého vlny prechádzajú vo vode. Chvenie sa prenáša nervovým zakončením. Počas obdobia párenia samice pravidelne ponechávajú svoje mláďatá samé a nechávajú sa kŕmiť mori, pričom ich chýba počas 7-8 dní. Často sú odstránené do vzdialenosti 160 km od pobrežia. Uzávery plávajú, odpočívajte a spávajte vo vode, až kým sa nedostanú do miest bohatých na ryby. Tam lovia.

Prvým v oblasti hlodavcov sa objavujú účty. Bojujú medzi sebou pre najlepšie stránky. Maternica sa objaví na rookeriách v polovici mája a začiatkom júna. Pôjdu na breh, kde ich čakajú štiepiči, ktorí sa snažia zachytiť a priviesť viac žien do svojho harému. Haremské ženy sú žiarlivo strážené hákmi. V prvých 1-4 dňoch od výskytu dievčaťa sa dievčatá narodili mladým. Dieťa váži asi 2 kg, jeho dĺžka je 50 cm.

Losos je najznámejší druh lososa. Táto veľká krásna ryba dosahuje jeden a pol mesiaca a 39 kg váhy. Telo lososa je pokryté jemnými striebornými šupinami, nie sú žiadne miesta pod bočnou líniou. Losos v mori sa živí malými rybami a kôrovcami a vstupuje do rieky na trávenie, zastavuje kŕmenie a stráca váhu. Manželský odev sa odráža v tmavnutí tela a vzhľadu červených a oranžových škvŕn na stranách tela a hlavy. U mužov sa čeľuste predlžujú a ohýbajú a na hornej čeľusti sa vytvára háčikovitý výčnelok, ktorý vstupuje do vybrania v spodnej čeľusti. Kŕmne lososy sú severnou časťou Atlantického oceánu.

Odtiaľ vstupuje do rieky Európy na trestie, od Portugalska na juhu až po Biele more a r. Cary na severe. Pozdĺž amerického pobrežia sa losos šíri z rieky Connecticut na juhu na Grónsko na severe. V Tichomorí existuje niekoľko druhov rodu Salmo, ale v porovnaní s tichomorským lososom rodu Oncorhynchus je len málo. Predtým bol losos extrémne početný vo všetkých európskych riekach, kde sa nachádzali vhodné chovné miesta. Walter Scott sa zmieňuje o dobe, keď škótsky drobní robotníci, zamestnávajúci za prácu, stali podmienkou, že by ich nemali príliš často kŕmiť lososom. Hydroštruktúra, znečistenie riek domácim a priemyselným odpadom a hlavne nadmerný rybolov viedli k tomu, že táto podmienka je v dnešnej dobe ľahko uspokojená. Počet lososov sa teraz dramaticky znížil a umelé chovy v špeciálnych rybárskych farmách sa široko využívajú na udržanie stáda. Priebeh lososa v rieke je dosť komplikovaný. V našich riekach, ktoré prúdia do Barentsovho a Bieleho mora, od augusta do zmrazenia, je veľký jesenný losos. Jej sexuálne produkty sú veľmi zle vyvinuté. Kurz je prerušený začiatkom zimy.

Ľadový medveď

Toto zviera je považované za najväčšie medzi jeho druhmi. Jeho telo je nemotorné a hranaté. Vo všetkých ročných obdobiach má zviera rovnakú bielo-hnedú farbu. Koža sa skladá z vlny a podsady, ktorá šetrí medvede pred silnými mrazmi a umožňuje dlhú dobu v ľadovej vode.

Z pôvodného dôvodu sa zdá, že ľadový medveď je nemotorný a nemotorný. Ale pochopenie prichádza, keď uvidíte, ako šikovne tento obor pláva a potápa.

Prekonávajúc veľké vzdialenosti pri hľadaní jedla, medveď chytľavý lov. Je to veľmi nebezpečné pre ľudí. Stretnutie s ľadovým medveďom sľubuje veľké problémy.

Takáto nepriateľstvo u zvieraťa pravdepodobne pochádza z jeho podvedomia. Koniec koncov, ľudia sú príčinou veľkého poklesu počtu medveďov v dôsledku pytliacich záberov. Medzi ostatnými obyvateľmi tundry má medveď nepriateľov. Predpokladaná dĺžka života živočícha v prírode dosahuje až 30 rokov. V zajatí sa môže zvýšiť na 15 rokov.

Hermin je blízky príbuzný kukurice, takže má mnoho podobností s týmto zvieraťom: dlhé tenké telo, krátke končatiny, vybavené húževnatými ostrými pazúrmi, špicatou čenicou, ostrými zubami a zaoblenými ušami. Labky zvieraťa majú membrány, ktoré uľahčujú pohyb ermine v snehu.

Zviera je malé a váži medzi 80 - 270 gramami. Dĺžka jeho tela dosahuje až 38 cm, vrátane tretiny dĺžky tela je chvost.

Prekrásna snehovo bielá hermínka má zimnú sezónu av lete má zviera červenú farbu na chrbte a žltú farbu na bruchu. Ale špička chvosta zostáva vždy čierna.

Medzi obľúbené biotopy ermine patria polárne a mierne zemepisné šírky severnej pologule. Prakticky vo všetkých európskych krajinách sa nachádza toto zviera. Nielen v stredomorských krajinách. Medzi ázijskými krajinami sa ermine nachádza v Afganistane, Iráne, severnom Japonsku, Číne a Mongolsku. V Amerike žije toto zviera v Kanade a na ostrove Grónsko.

Jeho ermine pomáha jeho ermine k lovu: vôňa a zrak. Je to hlavne ermine žena, ktorá vyťahuje korisť z nory, pretože je oveľa menšia ako jej veľkosť a ľahko preniká do hlodavca nory.

Ermine - polygamové zvieratá a každá zodpovednosť za nosenie a výchovu detí leží na ženách. Po párení sa začína tehotenstvo, ale ermine, podobne ako mnoho ďalších mušlí, má klíčky až do jari v konzervatívnom stave a neskôr jeho vývoj začína. Ženský hermelín porodí 3 až 17 mladých, úplne bezmocných, ktoré živí asi 2 mesiace. Už vo veku 3-4 mesiacov sú mladí schopní nezávisle vyrábať vlastné jedlo. Napriek vysokej plodnosti je ermine uvedená v červenej knihe. Toto zviera bolo vždy predmetom lovu kvôli jeho kráľovskej kožušine.

Tundra labuť

Vo veľkosti je najmenší medzi príbuznými vodného vtáctva. Kŕmia riasami, rybou a pobrežnou vegetáciou. Milosť, elegancia vtákov sa stala symbolom krásy.

Vytvorené páry labutí sú neodmysliteľne dlhé roky. Veľké hniezda sú postavené na vysokom teréne a sú lemované perím a perím iných vtákov. Kurčatá nie sú ponechané samé a chránené silnými krídlami a zobákmi.

Mladí sú silnejší za 40 dní. Krátke leto urýchľuje vtáky. Nachádza sa tu malá tundrová labutí. Zvieratá červenej knihy Tundra, Strieľanie vtáctva je zakázané.

Sneh ovce

Bovinná ovca (chrastítko) je kopytnatý prežúvavcov, ktorý patrí do čeľade bovidov. Hmotnosť dospelého muža môže dosiahnuť 150 kg. Снежный баран обитает в горной местности Сибири, Сахалина и Камчатки. Численность вида в 2017 году составляет чуть больше 100 тысяч особей по всему земному шару. Подробное описание поможет вам составить более точную картину.

Снежный баран, или толсторог, обладает крупным сбитым телосложением. В силу того что территория обитания животных – по большей части высокогорные хребты, их строение больше схоже с экстерьером горных козлов нежели с ближайшими родственниками. Шейный отдел укорочен, поясница длинная и широкая. Zmeny ovplyvnili aj distálne nohy: tiež kratšie.

V teplej sezóne je telo ovce Bighorn pokryté krátkou kožušinou. Na jeseň začína proces zmeny plášťa, ale na vonkajšej strane sa prakticky nezobrazuje. Už v septembri dochádza k aktívnemu rastu tŕňovej podsady. Načervenalé chĺpky a ochranné korene majú svetlejšiu farbu, takže po začiatku chladného počasia dochádza k zmene odtieňa vlny v dôsledku prerušenia hornej časti ochranných chĺpkov. V lete, keď je dostatok trávy pod lúkami, je hmotnosť oviec výrazne vyššia ako v zime.

Ovčie ovce dosahuje sexuálnu zrelosť o 2 roky. Narodenie mladých zvierat spadá do teplého obdobia. Jahňatá sa rýchlo rozvíjajú a prispôsobujú kŕmeniu pasienkov. Už vo veku 1 mesiaca väčšina hospodárskych zvierat odmieta mlieko a úplne sa prepína na krmivo pre dospelých. Plodnosť je nízka: žena 1 krát vedie hlavne jednu jahňacinu.

Štruktúra zažívacieho traktu u oviec Bighorn je rovnaká ako štruktúra domestikovaných predstaviteľov. Dĺžka čreva je 30-násobkom dĺžky tela, takže zvieratá môžu jesť dostatočne veľké množstvo krmív. Silný žuvací prístroj umožňuje ovciam jesť nielen šťavnaté greeny, ale aj tŕne, rovnako ako všetky druhy špicat, jemne oddeľujúce konáre dokonca blízko k zemi so svojimi zubami.

Pižmoň je unikátne zviera, unikátne vo svojej podobe, zachované z obdobia doby ľadovej. Jeho meno určovalo podobnosť s býkom a beranom. Vedci preukázali, že pižmový včelí je medzi nimi medzipriestor, aj keď je oveľa bližšie k ovčom vo svojom genotype.

Pižmoň získal svoje druhé meno kvôli charakteristickému vôňu vylučovanému infraorbitalovými alebo orbitálnymi žľazami. Pižma žije v suchom, krutom arktickom páse Kanady, Grónska, ako aj v Nórsku, Rusku a Aljaške, kde ich priniesli ľudia na obnovu dobytka.

Telo pižma je silné, squat. Silná hlava pevne zasadená na hrubý krk. Uši sú zašpicatené, očné dutiny vyzerajú po stranách, oči sú tmavo hnedé. Rohy sa zbiehajú na čelo silnou základňou a sú určené na ochranu proti nepriateľom a bitiam počas rúk. Rohy rastú na šesť rokov, ohýbajú sa, najprv dole a dopredu a potom hore a von. Končatiny sú krátke s dvoma hlavnými kopytami, malými bočnými kopytami a širokými podpätkami. Táto štruktúra umožňuje dobre sa pohybovať na kĺzavom kruhu. Dlhá a veľmi teplá vlna pozostáva z dolných, stredných, strážnych a vodiacich vlasov.

Pižmovia sa živia trávami, ostrím a vŕbami. Sú schopní extrahovať suché rastliny zo snehu s ich prednými kopytami.

Hlavnými prírodnými nepriateľmi pižma sú polárne medvede, vlkodavy a vlci, rovnako ako muž, kvôli čomu boli čiastočne vyhubení a vymenovaní v Červenej knihe. Dnes je dobytka pižma obnovená reintrodukciou a je neustále monitorovaná.

Biely žeriav (biely žeriav)

Biely žeriav - Sibírsky žeriav je najrýchlejší druh žeriavov, ktorý je endemický pre severné oblasti Ruska. Štíhly vták, pokrytý bielym perím, s vysokými a stabilnými nohami. Hniezdo v regióne Tyumen a prevažne v južnej Južnej Afrike. Zimy v Indii a Číne.

Celková hmotnosť 5-9 kg, krídla v rozpätí 230 cm, výška vtáka dosahuje 140 cm, má dlhé telo, tenké podlhovasté krk a malú hlavu. Hroty krídel sú zdobené čiernymi krídlami peria, viditeľnými počas letu. Má podlhovastý červený zobák. Na každej nohe sú štyri prsty. Iba stredné a vonkajšie prsty sú spojené membránami.

Existencia bielych žeriavov je ohrozená. Na zlepšenie počtu sibírskych žeriavov bola Medzinárodná únia pre ochranu prírody uvedená v zoznamoch červenej knihy. Sú tiež v Ruskej červenej knihe. Celkový počet jedincov vo voľnej prírode Yakutia je niekde okolo 2900-3000. Tlmiace postavenie západných sibírskych sibírskych žeriavov - v prírode je len asi 20 jednotlivcov.

Nadmerná zrozumiteľnosť v prostredí sťažuje záchranu sibírskych žeriavov. Vták sa vyhýba prítomnosti ľudí a necháva hniezdo, keď sa človek blíži. V potravinách nie sú siberské žeriavy vyberavé. Jarná a letná strava pozostáva z malých hlodavcov, vajíčok a mláďat ostatných vtákov, rýb, hmyzu, brusníc, ostrosti a bavlníkovej trávy (pod vodou). Počas zimnej migrácie sa živia rastlinnými potravinami.

Lemmings sú malé myší hlodavce, ktoré sú známe svojou bezprecedentnou plodnosťou a úžasnými migráciami. Lemingy patria do rodiny škrečkov a systematicky sa približujú k voles a škrečkam, ale s myšami majú vzdialenejší vzťah. Celkovo je rozlíšených 4 až 8 druhov týchto hlodavcov.

Lemingy sú malé zvieratá, ale stále výrazne väčšie ako myši, ich dĺžka je 12-18 cm, chvost je krátky - len 1-2 cm. Veľmi podobajú známym škrečkam so svojou stavbou: oči malých korálkov, krátke citlivé vibrízy ("chĺpky" ) a rovnaké krátke nohy. Vo zubatých lemmings, pazúriky na labkách sa rozširujú a stúpajú do zimy, okrem toho sú tiež rozkrojené na koncoch - odtiaľ názov "ungulate". Lemovanie vlasov je krátke, ich kožušina nemá žiadnu hodnotu. Farbenie rôznych druhov sa mení od šedej po hnedú.

Lemmings žijú výlučne v chladných zemepisných šírkach severnej pologule. Kopytovité lemovanie je obkolesovo rozložené, to znamená, že jeho rozsah pokrýva severný pól s krúžkom, ostatné druhy zaberajú oddelené oblasti tundry. Napríklad nórske lemovanie sa nachádza iba na Škandinávskom a poloostrove Kola, sibírsky prebýva v tundry od severnej dviny po východnú Sibír, lemovanie Amur sa nachádza výlučne na východnej Sibíri a hnedé len na Aljaške a severnej Kanade. Rovnako ako všetky hlodavce, lemmings žijú osamote, stretávajú sa navzájom iba na párenie, čo sa však stáva často. Sú aktívne takmer nepretržite.

Väčšinu času, lemmings žiť sedavý, obsadiť určité časti tundra. Každé zviera vo svojom pozemku vykopáva dieru v hornej vrstve pôdy rozmrazenej z permafrostu, niekedy lemovanie vytvára polopriepustné hniezda vetví a machu pri prehĺbení pôdy. Z dierky vo všetkých smeroch sa rozchádzajú drobné cesty, ktoré stúpajú zvieratá. Lemingy radšej cestujú po takých cestách a úplne zjednotia zeleň okolo nich, v zime aj po týchto letných chodníkoch, prenikajúcimi cestami pod snehom. V zime lemovanie nepožíva.

Americká pozemná veverička

Americká pozemná veverka je druh malého hlodavca z rodiny veveričiek. Nachádza sa v tundry a je korisťou líšokov, vlkodavcov, rysov, medveďov a orlov. V lete sa kŕmi rastlinami tundra, semenami a ovocím, aby sa zvýšil tuk pred zimou. Do konca leta začínajú mužské gopery skladovať jedlo v ich duniach, takže na jar je niečo k jedlu, kým sa nerozsvieti nová vegetácia. Burrows pokrýva lišajníky, listy a vlnu pižma.

Počas hibernácie teplota mozgu gopera klesne takmer na bod mrazu, teplota tela dosahuje -2,9 ° C a srdcová frekvencia klesá na

1 úder za minútu. Teplota hrubého čreva a krvi sa stáva mínusom. Hibernácia u dospelých mužov trvá od konca septembra do začiatku apríla a u žien od začiatku augusta do konca apríla. Teplota tela sa znižuje z 37 ° C na -3 ° C. Farba srsti sa mení s obdobím. Kožušina je mäkká a zamatová a chráni zviera pred chladným vetrom. Jeho vlasť je severoamerická arktická tundra a hlavné biotopy sa nachádzajú na svahoch hôr, nížinách riek, jazier a horských pásiem. Gophers preferujú piesočnatú pôdu kvôli ľahkému kopaniu a dobrej drenáži.

úzkozobý

Flat-nosed malý chrobák - vták z rodu flat-nosed malých chrobákov z rodiny snipe. Distribuované v arktických oblastiach Eurázie a Severnej Ameriky. Ide o sťahovavého vtáka, ktorý je neobvyklý pre vtáky, migruje hlavne pozdĺž oceánskych ciest, zimy v tropických moriach. Vráťte sa z konca mája do druhej polovice júna.

Plochá plutva má dĺžku približne 21 cm, s lalokmi prstami a rovným zobákom, ktorý je o niečo hrubší ako ten okrúhly. Hmotnosť muža je 42-51 g, ženy sú 57-60 g. Krídla majú dĺžku 12-14 cm, samice počas chovnej sezóny majú čierne farby na hornej časti tela a červenú farbu na dne s bielym bodom na tvári. Zobák je žltý, s čiernou špičkou. Mladí ľudia sú z hornej časti hnedo šedej alebo hnedej, spodná časť tela je farba bielej kože, na oči sú tmavé škvrny. V zime je perie sivobiele.

Samice majú väčšiu veľkosť ako muži. Prenasledujú mužov, súťažia o chovné miesta a aktívne chránia svoje hniezda. Hniezdo sa nachádza v blízkosti vody. Samica leží od troch do šiestich olivovo-čiernych vajíčok a migruje na juh, po ktorom muž začne inkubovať vajíčka. Nestléci sa spravidla môžu živiť samými sebou a môžu lietať už o 18 dní života.

Počas kŕmenia plavci s plochými nosmi často plávajú v malom, rýchlom kruhu a vytvárajú slabú vírivku. Niekedy lieta vo vzduchu, chyta hmyz. V otvorenom oceáne, kŕmenie populácií veľrýb. Mimo hniezdnej sezóny často cestujú v kŕdľoch. Ploché plutvy často môžu byť skľúčené a ľahko zvyknuté na ľudí.

Kamenushka je druh kačacej rodiny. Z iných kačiek sa vyznačujú farbou ich perím: tmavý drak s hrdzavými červenými stranami, bielym lunátovým bodom pred očami, bielym golierom, bielymi škvrnami a pruhmi na stranách hlavy a na tele. Jeho hlava a krk sú čierne a nudné. Samica je tiež tmavá, s troma bielymi škvrnami na hlave.

Kamenushka je rozšírená na severovýchodnej Sibíri, Ďalekom východe, Severozápadnej Amerike, Grónsku a na Islande. Obydlí na vysočinách, hlavne na rieke glaciálnej zóny. Vo väčšine prípadov - sťahovavý vták. Zimuje sa na pobreží Tichého oceánu a Atlantiku, ktoré sa nachádzajú južne od hniezdiska. V zime sa udržiava na mori skalnatými brehmi.

Kamenushka je kačica pre zvieratá, ktorá sa živí hmyzom, kôrovcami, mäkkýšmi a inými zvieratami, pre ktoré sa spravidla potápajú. Udržať vysoko vo vode, zdvíhanie chvosta, letí rýchlejšie a ľahšie ako väčšina potápačských kačíc. Hovor draka počas obdobia párenia je hlasná dvojnásobná slabika, ktorú je ťažké sprostredkovať a ešte ťažšie opísať. V kŕdľoch vtákov hovoria v tichom šialenstve, podobne ako hlas divokej.

Vzhľadom na malú veľkosť kameňa nemá žiadnu významnú komerčnú hodnotu, s výnimkou niektorých zimovísk. Domorodí obyvatelia Sibíri sa vôbec nedotýkajú tejto krásnej kačice, pretože mnohí z nich majú vieru, že kamenushki sú duše utopených detí.

Falcon Peregrine Falcon

Falcon Peregrine Falcon je rozšírený - nachádza sa takmer vo všetkých rohoch našej planéty. Podspeci Peregrine Falcon obýva Austráliu, Severnú Ameriku, Európu a Áziu a Afriku (s výnimkou zóny tropických lesov). Najmenej vzácne v Južnej Amerike.

Peregrine Falcon patrí do skupiny "skutočných sokolov". Je druhým najväčším vtákom rodiny sokolov, iba gyrfum rastie. Sapsan je obdarený širokým hrudníkom, hustým peľom a silnou kostrou. Jeho svalový systém je dobre vyvinutý. Sokol sťahovavý má veľké, špicaté krídla, dlhé prsty, krátky chvost a chvosty. Pazúry sú silné a ostré, kosáčikovité.

Hmotnosť dospelého sokolíka sa pohybuje od 700 do 1200 gramov. Rozpätie krídiel je 85-120 cm, veľkosť jedného krídla je asi 30-40 cm, celková dĺžka tela môže byť od 40 do 50 cm. Muži majú asi tretinu menej žien.

Farba muža a ženy je takmer rovnaká. Zadná časť predátora je zdobená krížovo šedým vzorom na šedo-hnedom pozadí rôznych odtieňov, bedrá a podkolenka sú maľované v ľahších odtieňoch. Perie krídel tmavohnedej (takmer čiernej) farby. Na vnútornej strane krídla môžete vidieť červený alebo hnedý vzor. Brucho mladých peregrines je červené s hnedými pozdĺžnymi pestrými pruhmi. Dlaždice sú čierne, labky sú žlté. Zobák je na špičke čierny a postupne sa rozžiari na základňu.

Sokolovia poregrínov sú prevažne obyvateľmi otvorených priestorov - neumývajú v hlbokých lesoch. Často hniezdo v blízkosti lesa, v údolí riek, nie je zriedkavé, že sa vták nachádza v mestách. Hniezdia sa zvyčajne nie sú postavené, ktoré zaberajú obydlia iných vtákov. Nest rohože sa nepoužívajú. Často hniezda sokolí sťahovavých vtákov sa často nachádzajú na vysokých stromoch alebo skalách, ako aj na vysokých budovách, ak sokol žijúci v mori žije v mestských oblastiach.

S výnimkou sokolov svišťa žijúcich v teplých južných krajinách sú všetci ostatní predstavitelia druhu kočovníci. S nástupom chladného počasia sa posúvajú ďalej na juh. Iba snehové sokolíky žijúce v teplých južných oblastiach sú usadené.

Červená breza

Červená breza patrí k najneobvyklejším druhom vtákov, ktoré kedy žijú v našej krajine. Toto je ruský endemický, to znamená, že tento vták sa nevyskytuje v žiadnej inej krajine. Žije na Sibíri, pričom viac ako 70 percent všetkých červenokorých husí sa sústreďuje na polostrove Taimyr. O neobvyklých a krása týchto vtákov z dávnych čias po celom svete sú legendy. Uveďme niekoľko prípadov veľkého záujmu o červené tváre husi. V roku 1723 poslal Petra I. výpravu na Sibír a nariadil, aby odtiaľ priniesol toľko zvierat a rastlín, ako nikdy predtým nevidel.

Medzi zvieratami dodanými carovi boli "kozark - čierne krídla, korishnevy goi". Tieto vtáky boli známe predtým (zrejme vďaka prieskumníkom), potom boli nazývané červenou husou. V šesťdesiatych rokoch India chcela kúpiť niekoľko husi s červenými breasťmi a miesto toho ponúkla dva slony.

Červená breza je malý vták pripomínajúci hus. Dĺžka tela 55cm, hmotnosť do 2kg, rozpätie krídiel 130cm. Prudko sa odlišuje od ostatných vtákov krásnym perím, tak priťahuje kráľov, cudzincov a len milovníkov voľne žijúcich živočíchov. Hlava, chrbát a brucho tejto husí sú čierne, s bielymi pruhmi na bokoch. Krk a hrudník majú červenohnedú farbu, ktorá je zarámovaná bielym prúžkom, na lícach sú rovnaké červeno-hnedé škvrny, okolo ktorých je aj biely prúžok.

Podprsenka je biela. Zobák červeno-breasted husi je pomerne malý, je namaľovaný čierny. Rovnako ako ostatné husi, červené brezové husi ísť do teplých krajín na zimu. Predtým zimovali na pobreží Kaspického mora, ale dnes lietajú iba na Čierne. Prichádzajú na svoje rodné miesta najskôr v druhej polovici júna a odletú už v septembri, takže "doma" žijú nie viac ako tri mesiace v roku.

Červená husa vedie k životu v priebehu dňa, niekedy uprostred dňa kŕdeľ dočasne zastaví hľadanie jedla a ide na miesto na polievanie. Tieto husi strávia noc vo vode, aj keď môžu niekedy zostať na zemi.

Orli sú dravé vtáctvo z podčeľade močiarov rodného jastra. Druhy orla sú rozšírené na všetkých kontinentoch s výnimkou Južnej Ameriky, ale v Medzinárodnej červenej knihe sú uvedené 2 druhy a 1 poddruh. Eagles radšej bývajú v blízkosti nádrží. Na rozdiel od orlov, títo vtáci majú nahý zadek.

Orlan je masívny, majestátny vták. Má dĺžku tela od 70 do 110 cm, rozpätie krídiel je 2-2,5 m, hmotnosť je v rozmedzí od 3 do 7 kg. Zobák je veľký, zahnutý, chvost a krídla sú široké, nohy silné, bez peria, s zakrivenými dlhými pazúrikmi. Podložky na labkách sú drsné, čo je nevyhnutné pre to, aby vták držal šmykľavú korisť (najmä ryby). Perie je väčšinou hnedé s bielymi časťami tela. V niektorých druhoch je bielo perie hlavy, ramien, chvosta, tela. Žltý zobák.

Základom stravy orla sú ryby a vodné vtáky. Veľké ryby s hmotnosťou od 2 do 3 kg (losos, šťuka, kapor) sa zvyčajne stávajú korisťou orla, od orlov vodných vtákov, orel loví čajok, volavky, husi, bociany, kačice, plameniaky. Orel hľadá obetí z vysokých stromov alebo letí okolo rybníka.

Dravca sa po tom, ako spozoruje korisť, priblíži veľmi rýchlo: strčí svoje dlhé pazúry priamo do vzduchu u vtákov a chytrým spôsobom utrhne ryby z povrchu vody, ale nikdy sa nepadne pod ňu. Ak je v rybníku veľa rýb, môže sa na tom istom mieste loviť až desať orlov. S takýmto spoločným lovom vtáky často kráčajú alebo sa vzájomne oddávajú.

Orli sú veľmi rozšírení a nenachádzajú sa iba v Antarktíde av Južnej Amerike. Vtáky tohto druhu sa vždy držia blízko vodných útvarov: neletú z pobrežia riek, jazier, morí, vnútrozemia. To je vysvetlené skutočnosťou, že orli produkujú svoje hlavné jedlo vo vode alebo v jeho blízkosti. Morskí orli sú sedavé vtáky, ale v studených zimách, keď voda zmrzne, migrujú na juh.

Dĺžka tela 50 - 95 cm, hmotnosť 1 - 2 kg. Dĺžka krídla 34 - 42 cm, rozpätie krídel 120 - 135 cm. Ženy sú väčšie ako muži. Pečenie je husté, pockmarked. Šedo-hnedá farba s bielymi škvrnami na chrbte, hlave a krídlach. Brucho vtáka je biele so vzácnym priečnym tmavým vzorom. Krk a tváre sú biele. Existujú biele krechety s tmavými škvrnami. Zobák je krátky, zakrivený na okraji mandibulárneho zuba. Oči sú veľké a tmavé, vízia je vynikajúca. Nohy sú žlté, poloplodné, ostrými ostrými nohami na prstoch. Chvost je dlhý, krídla sú nasmerované.

Žijú v Európe a Severnej Amerike. Живут в тундре и в северной лесной зоне. Ведут как оседлый, так и перелетный образ жизни. Из северных районов птицы кочуют в лесотундру.

Образуют пары на всю жизнь. Охотятся в одиночку. Они питаются в основном птицами, их основная пища белые куропатки. В голодное время ловят грызунов. Охотится на птиц в полете, пикируя вниз на лету. Он хватает жертву сильными лапами, затем ударом клюва убивает её и поедает, устроившись на ветке или скалистом камне. Vo všeobecnosti je to tichý vták, ale v alarmujúcom stave to spôsobuje chrapľavý zvuk "hhek", "heekk". Letí rýchlo a často klapne krídlami. Krechen silný a trvalý, inteligentný a opatrný.

Hniezdo sa neotáča, neobývané cudzinci - havrany alebo iné veľké vtáky a používa ju už niekoľko rokov. V prípade potreby môžete opraviť budovu. Vták položí šálku hniezda s machom alebo trávou. A môže zariadiť hniezdo na skalnatú lištu. Párka začína v apríli. Čoskoro samica odstráni 2-4 okrov červeno-červených vaječných škvŕn. Inkubuje jeden mesiac. Muž poskytuje svojmu priateľovi výživu. Nestlingy sa narodili v bielom chumáčiku, strávia dva mesiace v hniezde, počas ktorého sa dolu nahradí perím. Rodičia kŕmia deti spoločne, chránia a vzdelávajú. Potom mláďatá opúšťajú hniezdo a stoja na krídle, učia sa zručnosti loveckej matky a otca. Do septembra sa rodina rozpadne a mladí vtáky začnú samostatný život.

Tundra hreje

Jeho veľkosť je o niečo väčšia ako vrabec (dĺžka tela až 20 cm, rozpätie krídiel až 37 cm). Vďaka pôvodnému dizajnu a čiernym "rohom" peria sú vtáky dobre odlíšené od všetkých ostatných predstaviteľov spevákov. Sexuálny dimorfizmus je mierny. Muž je mierne jasnejší ako samica, má jednobarevnú ružovo-červenú korunu.

Oblasť hniezdenia je prerušovaná a zaberá veľké zemepisné šírky a určité časti pohoria Eurasia a Severnej Ameriky

Obýva hornaté a suché ploché tundry a stepy, vyhýbajúc sa nízkým a vlhkým oblastiam tundry a stepí. Pre hniezdenie vtákov si vyberajte oblasti moss-lichen alebo dryad-mech na vrcholoch a svahoch tundrových kopcov s hustými trávami a škvrnami holého, čistého a skalného pôdy. Prichádzajú do horskej tundry s výskytom prvých protalínov. Hniezdo sa nachádza úplne otvorene, zvyčajne vedľa chumáča trávy. Hniezdo je postavené z trávy, rastlinného chmýříka, niekedy sa vyskytuje vlna hlodavcov, jeleňov a extrémne zriedka - perie. V spojke sú 2 až 5 vajec okrovej-šedej farby, s malými nerovnými škvrnami šedej alebo hnedej farby. Oba dospelé vtáky sa živia. Po opustení hniezda sú niektoré kurčatá poháňané mužom, iné sú samice. Nestlings sú kŕmené hmyzom. V zime jedia rôzne semená, zbierajú ich z trávy, ktorá vyleje zo snehu, zo sena a zdvihne ich po cestách. Na konci leta vyvodki túlať, ktoré sa postupne zjednocujú na jeseň vo veľkých kŕdľoch. Na juhu oblasti hniezdenia môžu vtáky zimovať.

Veľrybí veľryba je najväčším predstaviteľom ozubených veľrýb: dĺžka tela mužov dosahuje 20 metrov s hmotnosťou približne 60 ton, ženy - 13 metrov a hmotnosť 30 ton. Pôvod názvu druhu pravdepodobne súvisí s portugalským slovom cachola, čo znamená "veľká hlava". Je ťažké s touto skutočnosťou argumentovať, pretože námestie hlavy spermie je asi tretina dĺžky trupu veľryby. Štvorcový tvar hlavy je daný vankúšom spermaceti, ktorý môže vážiť až 6 ton. Stále neexistuje konsenzus o jeho zámere: niekto tvrdí, že vankúš sa používa na echolokáciu, iní, že hrá úlohu plaveckého močového mechúra.
Dolná čeľusť spermie je oveľa užšia a kratšia ako papuľa, ale môže sa otvoriť až 90 * a je pokrytá najmenej dvoma desiatkami párov kužeľovitých zubov. Na hornej čeľusti nie sú prakticky žiadne zuby.

Horná časť tela a strana veľryby sú pokryté pokrčenou pokožkou, ktorej farba sa mení od šedo-hnedej až po čierne-hnedú (vo videu pod ňou je jasne viditeľná). Chrbtová plutva je slabo vyvinutá a je skôr ako hrb, chvost je veľký, hrudné rebrá zaobleného tvaru sú široké a krátke.

Táto veľryba patrí k niekoľkým druhom zvierat, ktoré možno nájsť takmer kdekoľvek v oceánoch, takmer tak ako modrá veľryba. To je do značnej miery spôsobené tým, čo sa živia spermie veľryby, pretože jeho hlavná korisť - chobotnice a chobotnice - sa nachádzajú takmer všade. Tiež príležitostne stingrays, malé žraloky, treska, pollock, a niektoré iné morské ryby dostať do ponuky spermie veľryba.

Pre korisť spermie veľryba sa môže ponoriť do hĺbky 3 km, čo je rekord pre cicavce, a môže zostať v hĺbke až 2 hodiny. Práve tu sa stretáva s obrovskými chobotnicami dlhými až 10 metrov, po kontakte s ktorými veľkými jazvami zostávajú na tele veľryby.

zoo-club-org