Ryby a iné vodné živočíchy

Existujú ružové delfíny? Kde žijú ružové delfíny?

Ľudia poznajú delfíny od dávnych čias. Celkovo existuje asi 50 druhov týchto skutočne jedinečných zvierat. A takmer všetci - obyvatelia teplých vôd oceánov. Existuje len malá nadrodina, ktorá zahŕňa štyri druhy zvierat, z ktorých tri sú obyvateľmi sladkých vôd - riečne delfíny. Jedným z týchto druhov je amazonský delfín, ktorý sa nazýva aj ružový. Ako sa však ukázalo, niekde v juhozápadnej časti USA skutočný zázrak pláva - delfín má intenzívnu ružovú farbu.

  • Kde žije ružový delfín?
  • Fascinujúce predstavenie zo sveta prírody - hra delfínov
  • Delfíni jedia

Pink zázrak

V Spojených štátoch na juhozápade štátu Louisiana sa nachádza soľné jazero Kalsasyu. V roku 2009 kapitán miestnej námornej spoločnosti Eric Rui objavil a vyfotografoval vo vodách jazera bottlenose delfín najvyššej ružovej farby. Zrejme - to je jediný reprezentant kytovcov na svete s farbou, ktorá je tak vzácna. Podľa kapitána Ruiho sa jedinečné zviera vždy objavuje na povrchu v spoločnosti so štyrmi ďalšími príbuznými, z ktorých jeden zrejme je jeho matka, ktorá nechce svojho syna nechať opustiť.

Neobvyklý delfín je úplne socializovaný. Jeho správanie sa nelíši od správania iných zvierat tohto druhu. Zaznamenalo sa len to, že sa zdá menej často a zostáva na povrchu dlhšie ako iné osoby. Podľa vedcov je delfín celkom zdravý a jeho neobvyklá farba nie je vôbec dôsledkom nepriaznivých environmentálnych podmienok alebo škodlivého slnečného žiarenia. Jedinečné zviera sa pozerá na svet červenými očami, čo naznačuje albinizmus. Albinizmus je vzácny genetický znak charakterizovaný vrodenou absenciou melanínu, látky, ktorá spôsobuje farbu očí, kože a vlasov.

Takže jedinečný ružový delfín, podľa odborníkov, je albino, hoci je úplne nepochopiteľné, ako zdedil takú vzácnu genetickú kvalitu.

Amazonské ružové delfíny

Avšak, ak hovoríme o vzácnej farbe kytovcov, okázalý albino delfín nie je tak osamelý, ako by sa mohlo zdať. Inia alebo amazonské riečne delfíny sa narodili svetlošedé s bielym bruchom. S vekom sa ich telo stáva ružovou alebo modrastou. Ako sa stalo, že delfíni - pôvodní obyvatelia slaných vôd, sa usadili v riekach? Odhaduje sa, že pred 15 miliónmi rokov bola úroveň svetového oceánu vyššia. Obrovské územia súčasnej Južnej Ameriky boli pod vodným stĺpcom. Keď sa oceán ustúpil, delfíni zostali v bývalých územiach.

Riečne delfíny sa líšia od všetkých známych oceánov. Majú výrazne predĺžený kožený čap, podobajúci sa zobáku. Hlavným rozdielom je, že krčné stavce delfínov nie sú zlúčené a hlava sa môže otáčať v uhle 90 stupňov. vzhľadom na telo. To je veľmi výhodné pri plávaní medzi zaplavenými stromami, ktoré sa nachádzajú v Amazonii a jej prítokoch. Vetva delfínov rieky skôr ako ostatné oddeľovala od spoločného predka kytovcov a rozvíjala sa samostatne. Preto spolu so spoločnými vlastnosťami majú niektoré vlastnosti, ktoré ich odlišujú od zástupcov delfínov v oceáne.

Amazonské ružové delfíny sú pomalšie ako ich morské náprotivky. Zvyčajná rýchlosť pohybu je 3-4 km / h, maximálne je okolo 18. Amazonské línie sú hravé a zvedavé, ľahko krotiť, ale ťažko trénovať. Preto sú v akváriách zriedkavo viditeľné. Miestni obyvatelia považujú delfíny za posvätné. Po delfínoch nájdu rybári kŕdle rýb. Okrem toho cudzinci rozptýlia piranhu.

Riečne ružové delfíny žijú v najväčších riekach Južnej Ameriky - Amazonky, Orinoco, ktoré pretekajú územím Bolívie, Peru, Brazílie, Venezuela, Kolumbie, Guyany. Amazonské delfíny sú v Medzinárodnej červenej knihe uvedené ako ohrozené druhy.

Návyky a správanie

Tieto delfíny vo väčšej miere žijú na jednom mieste, len niekedy (počas sezónnej migrácie), ako je uvedené vyššie, sa pohybujú.

Prirodzene, ružové delfíny (iny) sú zvedavé a hravé. Oni nie sú zle krotí, ale vôbec nie sú schopní trénovať, pretože sú dosť agresívni. Z tohto dôvodu ružové delfíny prakticky neobsahujú oceánia.

Treba poznamenať, že cudzinci sa nebojí piranh, ktoré sú plné amazónskej vody, dokonca ich rozptýlia. Vo vodách s amazonskými delfínmi sa rekreanti cítia bezpečne a rybári na nich určujú prítomnosť škôl rýb.
Spravujú osamelý životný štýl a to im nebráni vo vzájomnej komunikácii nahlas. Publikujú až 12 rôznych zvukov - kričí vo veľmi vysokých tónoch, krik, kňučanie, štekanie, kliknutia a pod. V každom okamihu vedú pomerne aktívny životný štýl.

Hoci neplatia veľmi rýchlo (menej ako 3 km za hodinu), dokonale manévrujú. Pod vodou môžu delfíni zostať až 2 minúty. Pri potápaní vyhľadávajú kraby a ryby.

Až doteraz nebola objasnená ich dĺžka života.

Kde môžete vidieť takýto zázrak?

V Amazonskej kotline, vrátane celého jej riečneho systému.

Priblížte sa obrie vodnej ľalie Victoria Regia, ktorá rastie v niektorých oblastiach Amazonky

A tu sa dozviete všetko o ostatných rýb žijúcich v tomto regióne, obrie Arapaime

To znamená, že Ostrov sa nachádza vo vodách Brazílie, Bolívie, Severného Peru a Venezuely.

Okrem toho prítoky Amazonky sú napojené na rieku Orinoco, takže ju možno ľahko vidieť aj tam.

Oni tiež žijú v Latinskej Amerike a veľkosť rieky alebo jazera nezáleží.

Tento biotop je skutočne báječný.

Vody Amazonky sú takmer biele kvôli neuveriteľnému množstvu bahna. Sú takmer nepriehľadné.

Listy najväčšej vodnej ľalie na svete sa kývajú na ich povrchu a na brehoch rastie množstvo stromov - papája, chininové stromy, veľa palmových stromov.

V bežnom živote sú amazonské delfíny veľmi konzervatívne a nie sú náchylné na meniace sa miesta.

Jedinými výnimkami sú sezónne migrácie. Keď klesne hladina vody v rieke, hľadajú hlbší kanál.

Keď sa záplavy riek často spútajú v zaplavených záplavových oblastiach. A keď prichádza obdobie dažďov, môžu zmeniť povodie jednej rieky na druhú.

Títo delfíni, na rozdiel od Čierneho mora, ktorí sa zvyknú na nás, žijú osamote a zhromažďujú sa vo veľkých skupinách až počas rozmnožovacieho obdobia.

rozmnožovanie

Často sa môžete stretnúť s pármi delfínov - matkou a mláďaťom.

Povaha reprodukcie inia ešte nebola študovaná.

Predpokladá sa, že muži bojujú medzi sebou pre ženu.

Druhý po výskyte dieťaťa dlho žije v plytkej vode.

Koniec koncov, neexistujú žiadne dravce a dostatok potravín je to oveľa jednoduchšie pre mladých, aby vystúpili z plytkej hĺbky, aby získali vzduch.

Matka kŕmi dieťa mliekom asi rok. Ale spolu zostávajú až tri roky.

A schopnosť reprodukovať delfíny dosahuje iba 5 rokov.

Bolo to potom, keď sa stretli v balíčkoch a v boji o ženu často navzájom kývali na plutvy. A niekedy na smrť.

Celková dĺžka života inia v prírode je stále neznáma.

Vzhľadom na osamelý životný štýl nemá bouto žiadnu hierarchiu.

To však im nebráni príležitostne komunikovať medzi sebou navzájom šialene.

Vytvárajú asi 10 až 12 rôznych zvukov. - výkriky, výkriky vo vysokých tónoch, štekanie, kňučanie, kliknutia na echolokáciu ...

Spoločnosť Inia vo všeobecnosti vedie pomerne aktívny životný štýl, bez ohľadu na čas.

Nechajte ich plávať príliš rýchlo (iba 3 kilometre za hodinu), ale majú vynikajúce manévrovanie súčasne.

Pri potápaní môžu zostať pod vodou po dobu až 2 minút.

Práve v takých chvíľach hľadajú ryby alebo kraby, ktoré sa schovávajú v bahne.

Najčastejšie, amazonské sladkovodné delfíny hľadajú jedlo v blízkosti vodopádov alebo riečnych ústí, ako aj mimo pobrežia.

Voda na týchto miestach nie je veľmi priehľadná, takže sa bowto musí spoliehať skôr na sluch a jeho echolokačné schopnosti.

V priemere za deň delfín jedia asi 12 kilogramov malých rýb.

Nebudú odmietnuť korytnačku alebo krab na dezert.

12 kilogramov je asi 2 percenta hmotnosti Inia, čo vysvetľuje plnosť delfína.

Často amazonské delfíny spojujú svoje sily s obrovskými vydry alebo inými delfínmi - tukashi, aby spoločne zachytávali ryby.

Tiež hrajú veľmi dôležitú úlohu pri udržiavaní riek ekosystémov.

Jedenie okrem iných rýb, piranha, sú silným odstrašujúcim prostriedkom proti nekontrolovanej reprodukcii týchto rýb.

Žijú vo voľnej prírode, iniii sú veľmi zvedaví a milujú hru.

Navyše nikdy nezanechajú zraneného príbuzného.

Nebojí sa lode, ktoré často plávajú vedľa nich a lovia ryby, ktoré sa im bojí.

Hlavnými nepriateľmi bowto sú anakondy, jaguári alebo blufovaní žralokovia.

Ľudia nie sú zahrnutí do tohto zoznamu, pretože nie je žiadny zvláštny význam pri ťažbe amazonských delfínov.

Mäso je príliš tvrdé, veľmi málo tuku a pokožku možno použiť len na amulety a štíty.

Predtým boli tieto delfíny chytené a zabité rybármi, pretože cudzinci sú veľkí fanúšikmi lámania sietí a jedení rýb, ktoré sa v nich chytia.

ale teraz v Latinskej Amerike je zakázané zákonom.

Zistite, aké miesto zaujíma Peru na svetovej mape

Alebo si prečítajte TU o hlavnom meste tejto krajiny - mesto Lima

Miestni veria, že ostatní svätí. Niektoré legendy sú spojené s týmito delfínmi.

Podľa jedného z nich v noci sa bowto stáva krásnym mladým mužom, ktorý unesie ženy, aby pokračovali vo svojom klanu.

Na druhej strane, India je v skutočnosti zlá čarodejnica, ktorá je mladá v podobe krásneho dlhosrstého dievčaťa.

V tejto podobe láka chlapy na breh rieky, kde ich potom objala a triumfujúcim výkrikom sa vrhá do vlny a utopí jej obeť.

Ale ak sa tieto staré príbehy nebojíte a túžba vidieť zriedkavé ryby sa len zvýšila - potom je čas sa pripraviť na cestu.

Kde hľadať

Môžete ísť najjednoduchším spôsobom - usporiadať prehliadku so sprievodcom do ktorejkoľvek krajiny v Južnej Amerike, ktorá sľubuje cestovanie po Amazónii (zvyčajne v popise je možné vždy spomenúť stretnutie s bouteľom).

napríklad, Výlet do Ekvádoru na 17 dní vám bude stáť približne 3.500 dolárov na osobu.

Môžete obdivovať amazonský delfín nákupom zájazdu do Latinskej Ameriky v cestovnej kancelárii.

Ak navštívite niekoľko krajín (napríklad Argentína, Venezuela a Brazília), zvyšujete svoje šance vidieť Indiu.

Zistite, prečo Argentína vyrába najlepšie víno.

A ZDE uvidíte náhornú plošinu Roraima a objavíte nádherný svet

Tento článok vám povie o veľkom meste a letovisku Natal v Brazílii:
http://latintour.ru/braziliya/br-goroda/natal.html

Bude to stáť asi 8 000 dolárov za 14 dní za jednu.

Ak nechcete byť rozptýlení inšpekciou iných atrakcií, ale Chcete sa spojiť s prírodou - vyberte si prehliadku Amazonky.

To bude stáť v priemere 1200 dolárov za 8 dní.

Počas tejto doby navštívite národný park a rezervácie a nezabudnite vidieť ružovú rieku delfín inia.

Takže zhrňujme:

  • Amazonských delfínov nežije v zajatí
  • majú úžasnú ružovú farbu,
  • mať husté telo s úzkou hlavou a tenkým chvostom,
  • Môžu sa nachádzať v povodiach rieky Amazonky a Orinoco,
  • väčšinou žijúci sám
  • jesť ryby, kraby a korytnačky,
  • frekventanti sú milí a zvedaví,
  • nemajú obchodnú hodnotu
  • chránené zákonom
  • Môžete si ich prezrieť a vyraziť na prehliadku Amazonky alebo Latinskej Ameriky.

Ako to vyzerá

Zo štyroch v súčasnosti existujúcich riečnych delfínov je najväčší amazonský ostrov. Dĺžka tela dospelých jedincov môže dosiahnuť 2,5 m a hmotnosť - 200 kg, pričom muži výrazne prevyšujú veľkosť žien. Ich masívne vreteno-tvarované telo je zriedené smerom k chvostu a hlava končí tenkým zobákom pokrytým krátkymi štetinami. Oproti tomu chrbtová plutva má dlhý úzky hrebeň alebo hrboľ. Lalky pektorálnych a kaudálnych plutv sú okrúhle a široké, často s roztrhávanými okrajmi. Farba tela sa mení, keď starne. Farba mladých jedincov je svetlošedá a u dospelých je ružová alebo modrá chrbát a ľahké brucho. Delfíni žijúci v riekach sú ľahší ako ich jazero.

Životný štýl a biológia

Amazonské delfíny sú usadené, mierne sa pohybujú kvôli kolísaniu hladiny vody vo vodných útvaroch. Počas obdobia sucha sa priľnú k údoliam veľkých riek, aby sa čo najviac chránili pred dehydratáciou. Počas úniku sa môžu presunúť z jednej povodia na druhú priamo na zaplavenú pôdu. Žijú jednotlivo alebo v pároch, často vidia ženu s teľačkou, oveľa menej často - skupiny až šiestich jedincov. Sú to pokojné a pomaly sa pohybujúce zvieratá, ktoré plávajú oveľa pomalšie ako väčšina iných delfínov. Priemerná rýchlosť ich pohybu je 2,2 km / h a maximálne - 22 km / h. Súčasne sú mimoriadne manévrovateľní, schopní sa potápať a ľahko sa skočiť z vody. Strava amazonských delfínov pozostáva prevažne z malých rýb. Dokonca aj jesť pirány, kraby a korytnačky amazonských!

Hlavné zmyslovacie orgány amazonských delfínov počujú a čuchajú. Napriek svojim malým očkám je ich zrak dobre rozvinutý, podobne ako iné delfíny používajú echolokáciu na lov a orientáciu v podvodnom prostredí. Chovný proces druhu nebol dostatočne študovaný. Vedci sa domnievajú, že ide o polygamové zvieratá. Tehotenstvo trvá 11 mesiacov, asi rok rodička kŕmi dieťa mliekom. V priemere matka a dieťa zostávajú spolu asi tri roky a interval medzi pôrodmi môže byť až 36 mesiacov. Nástup puberty závisí od dĺžky tela a zvyčajne sa vyskytuje o päť rokov. Medzi ich prirodzených nepriateľov sú najnebezpečnejšie tupé žraloky, čierne kajmany, jaguáre a anakonda. Presná životnosť nie je známa.

V prírode žije 32 druhov delfínov žijúcich v mori a 4 druhov riečnych delfínov. Okrem amazonských, čínskych a gangských delfínov žijú v riekach, jazerách a priehradách a delfín Lappan môže žiť v sladkej aj slanom vode.

Je uvedený v červenej knihe

Amazonský delfín je zaradený do Červeného zoznamu Medzinárodnej spoločnosti na ochranu prírody s ochranným štatútom DD. Tento druh nemá komerčnú hodnotu. Avšak časť populácie obyvateľstva zomrie kvôli náhodnému zasiahnutiu rybárskych sietí alebo je úmyselne zničená rybármi v odvetu za škody na zariadení. Dnes sa táto barbarská prax trestá zákonom. Niektoré časti tela amazonských delfínov idú na potreby tradičnej medicíny. Miestni liečitelia používajú tuk týchto cicavcov na výrobu rôznych tradičných elixírov a mastí predovšetkým na reumatizmus. Najväčším nebezpečenstvom pre tento druh je priemyselné znečistenie riek s pesticídmi a ťažkými kovmi, ako aj odlesňovanie, čo vedie k zníženiu dodávok potravín a strate prirodzených biotopov. V porovnaní s inými druhmi riečnych delfínov je pozícia Amazonky pomerne stabilná. V súčasnosti neexistujú jasné trendy na zníženie počtu alebo zníženie rozsahu.

klasifikácia

kráľovstvo: Zvieratá (Animalia).
typ: Chordata (Chordata).
trieda: Cicavce (Mammalia).
poradie: Ozubené veľryby (Odontoceti).
family: Inia (Iniidae).
rod: Inii (Inia).
pohľad: Amazonský delfín (Inia geoffrensis).

vzhľad

Tieto delfíny majú pomerne strmé čelo, relatívne tenké a mierne zakrivené zostupné zobák, náhodne zarámované krátkymi štetinami na dolnej a hornej čeľusti, dobre vymedzený krk, ktorý umožňuje zvierať otočiť hlavu doprava a doľava o 90 stupňov. Namiesto chrbtovej plutvy - hrb. Celé telo, ktoré je mierne zúžené smerom k chvostu.

Charakteristickým rysom ružových delfínov je štruktúra oka. Od štruktúry očí iných kytovcov sa odlišuje tým, že šošovka a rohovka sú žltej farby, čím chráni oči delfínov pred slnečným žiarením. Vytvára efekt "slnečných okuliarov".

Farba karosérie je ružová, šedo-modrá alebo sivobiela.

Vedci zistili niekoľko možných príčin vzniku takejto nezvyčajnej farby delfínov. Hlavné sú:

ružovej farby získanej vďaka viacerým ranám a slúži na prilákanie jednotlivcov opačného pohlavia

ružová farba je zabezpečená blízkosťou kapilár na povrch kože

genetická vlastnosť, ktorej znakom je obsah veľkého množstva červeného pigmentu v tkanivách alebo kombinácia všetkých týchto faktorov v rovnakom čase.

Výživa a životný štýl

V závislosti od kolísania hladiny vody môžu migrovať ružové delfíny, ale väčšinou sú tieto zvieratá sedavé. Zvyčajne sú delfíny držané jeden po druhom, zriedkavo v pároch, dokonca menej často ich môžu spĺňať skupiny, ktoré sa skladajú zo 4-6 osôb. Veľké kŕdle sa pozorujú len na miestach, kde sa nahromadia potraviny alebo počas obdobia aktívnej reprodukcie.

Hlavné jedlo ružových delfínov je malé ryby, dospelá osoba jesť 9-12 kg denne. Navyše štruktúra čeľuste a zubov im umožňuje slávnosť na riečnych korytnačkách a krabiach.

Miesto lovu sa často vyberá v blízkosti pobrežia alebo v ústiach riek, kde zákal vody je dezorientujúcim faktorom pre ryby, čo veľmi zjednodušuje lov.

В природе розовые дельфины достаточно игривы и весьма любопытны. Они всегда проявляют заботу о своих раненых или попавших на мель сородичах.

В неволе животные, как правило, не живут дольше 33 месяцев, о продолжительности их жизни в природе данных нет.

Предположительно, розовые дельфины полигамны. Známky ich polygamie, na základe ktorých boli takéto závery urobené, sú agresívne správanie mužov a sexuálny dimorfizmus. Na telo mužov sa často objavujú kousky a odreniny - to sú stopy, ktoré zanechali v boji o ženu.

Ružový riečny delfín je unikátnym stvorením, ktoré vďaka svojim neobvyklým sfarbeniam priťahuje turistov z celého sveta. V akváriách a akváriách sú kvôli svojej prirodzenej agresii veľmi zriedkavé.

zoo-club-org