Zver

Kde žijú tučniaky?

Pin
Send
Share
Send
Send


Pravdepodobne najviac úžasné vtáky na našej planéte sú tučniaky. Zaujímavé fakty o týchto roztomilých tvorov, ktoré vám predstavujeme v tomto článku. Toto je jediný vták, ktorý dokonale pláva, ale nemôže lietať. Okrem toho tučniak môže chodiť vzpriamene. Je to beztrestný vták patriaci do poriadku tučniaka.

habitat

Veľké územia, najmä v chladnejších oblastiach južnej pologule, sú miesta, kde žijú tučniaky. Najväčšie populácie sú zaznamenané v Antarktíde. Navyše sa v Južnej Afrike a južnej Austrálii cítia dosť pohodlne. Prakticky celú pobrežnú líniu Južnej Ameriky je územie, kde žijú tučniaky.

Pôvod názvu týchto vtákov má tri verzie. Prvá z nich vysvetľuje kombináciou slov "pero" a "gwyn" - "biela". Kedysi patril k bezkrípkovým auk (teraz zaniknutý). Vzhľadom k tomu, tieto vtáky sú podobné vzhľad, meno prešlo na tučniaka.

Podľa druhej verzie tučniak dostal svoje meno z anglického slova pinwing, ktorý sa prekladá ako "krídlové vlasy". Podľa tretej verzie, názov vtáka pochádza z latinského pinguis, čo znamená "tuk".

Cisár Penguin

Najväčší a najťažší vták: hmotnosť muža môže dosiahnuť 40 kg a dĺžka tela je asi 130 cm. Perie je čierne na chrbte, biele je biele a na krku vidíte charakteristické škvrny jasne žltej alebo oranžovej farby. Cisárske tučniaky sú obyvateľmi Antarktídy.

Kráľ Penguin

Vonkajšie je veľmi podobný imperiálnemu, ale o niečo nižšiemu než veľkosti: jeho dĺžka je asi 100 cm a jeho hmotnosť nepresahuje 18 kg. Okrem toho tento druh má inú farbu - chrbát je pokrytý tmavošedým, niekedy takmer čiernym perom, biele je biele a jasné oranžové škvrny sú umiestnené na bokoch hlavy a na prsiach. Tieto vtáky obývajú pobrežné vody Lusitánskeho zálivu, na ostrovoch Tierra del Fuego, Južnej a Sandwichovej, Kerguelen a Crozet, Macquarie a Južná Gruzínsko, princ Edward a Hurd.

Treska severná

Druh, ktorý je v súčasnosti ohrozený. Je to malý vták asi 55 cm dlhý s hmotnosťou 3 kg. Zadná časť a krídla sú šedo-čierne. Brucho je biele. Žlté obočie idú do trámov jasne žltého peria umiestneného na okraji očí. Na hlave tučniaka je čierny hrebeň, ktorý dal danému druhu meno.

Hlavná časť populácie obýva ostrovy Impermeable a Gough, Tristan da Cunha, ktoré sa nachádzajú v Atlantickom oceáne.

Zlatohnedý tučniak

Dĺžka tela tohto tučniaka sa pohybuje v rozmedzí 76 cm, hmotnosť - niečo viac ako 5 kg. Farba je typická pre všetkých tučniakov, ale s jednou zvláštnosťou: nad očami sú nezvyčajné zväzky zlatých farieb. Zlatohnedé tučniaky obývajú južné pobrežie Indického oceánu, Atlantik a sú menej časté na severe Antarktídy, ako aj na ostrove Sub-Antarktídy.

Externé funkcie

Na zemi tento nezvyčajný vták, ktorý nemôže lietať, vyzerá trochu nepríjemne kvôli štrukturálnym znakom končatín a tela. Tučniaky majú efektívny tvar tela s dobre vyvinutým svalstvom hrudného kýlu - často tvorí jednu štvrtinu celkovej hmotnosti vtáka.

Telo tučniaka je plné, mierne stlačené zo strán, pokryté perím. Hlava nie je príliš veľká, umiestnená na pružnom a pohyblivom, ale krátkych krku. Zobák týchto vtákov je silný a ostrý.

Zaujímavé fakty o tučniakoch súvisia s ich štruktúrou. V priebehu vývoja a životného štýlu boli krídla tučniaka modifikované a premenené na pliešky: pod vodou sa otáčajú ako skrutka v ramennom kĺbe. Nohy sú hrubé a krátke, so štyrmi prstami, ktoré sú spojené plávajúcimi membránami.

Na rozdiel od väčšiny vtákov sú nohami tučniaka výrazne posunuté späť, čo spôsobuje, že vták držal svoje telo, je na zemi, striktne vertikálne. Krátky chvost, ktorý sa skladá z dvadsiatich tvrdých perí, pomáha udržať tučniaka v rovnováhe: vták sa naň nakloní, ak je to potrebné.

Ďalšou zaujímavou skutočnosťou o tučniakoch je, že ich kostra pozostáva z nedutých tubulárnych kostí, ktoré sú zvyčajne typické pre vtáky. Ich kosti sú skôr ako kosti morských cicavcov. Pre tepelnú izoláciu tučniaky majú rezervu pevných tukov, jej vrstva dosahuje tri centimetre.

Pečie tučniak je hustý a hustý: krátke, malé perie pokrývajú telo vtáka ako dlaždice a chránia ho pred mokrou studenou vodou.

Spôsob života

Tučniaky sú pod vodou pri hľadaní potravy dlhú dobu, klesajúc o tri metre do hĺbky a pokrývajú vzdialenosti asi tridsať kilometrov. Je úžasné, ako rýchlo plávajú tučniaci - môže dosiahnuť 10 km za hodinu. Zástupcovia niektorých druhov sa môžu ponoriť do hĺbky 130 metrov. Keď tučniaky nenastúpia do obdobia párenia a nemajú kŕmiť svoje potomstvo, sú z pobrežia odstránené na dosť dlhé vzdialenosti (do 1000 km).

Na urýchlenie pohybu na zemi, tučniak leží na bruchu a rýchlo kĺže na snehu alebo ľadu, tlačí svoje končatiny. Tento spôsob dopravy umožňuje vtákom dosiahnuť rýchlosť až 6 km / h. Za prírodných podmienok tučniak žije asi dvadsaťpäť rokov. V zajatí, s náležitou starostlivosťou, sa toto číslo zvyšuje na tridsať.

Čo tujú tučniaci?

Pre jedného lovu tučniak robí od 190 do 900 ponorov. Presný počet závisí od klimatických podmienok, typu tučniaka, potreby krmív. Zaujímavé je, že údená časť hydinového mäsa je postavená na princípe čerpadla: vďaka zobáku nasáva strednú korisť. Počas kŕmenia v priemere vtáky plávajú asi tridsať kilometrov a sú takmer osemdesiat minút denne v hĺbke viac ako tri metre.

Základom tučniackej stravy sú ryby. Ale čo tujú tučniaky (okrem rýb)? Vták s potešením nesie chobotnice, malé chobotnice a malé mäkkýše. Mladí ľudia kŕmia polotuhými jedlami, ktoré ich rodičia pohltia zo žalúdka.

Ako spia tučniaky?

Odpoveď na túto otázku je pre mnohých našich čitateľov zaujímavá. Tučniaky spávajú počas státia, udržiavajú telesnú teplotu počas spánku. Zaujímavosti o tučniakoch sú spojené s týmto stavom vtákov. Čas strávený v spánku je priamo závislý od teploty vzduchu - čím je teplota nižšia, tým je spánok kratší. Vtáky spia dlhšie počas mäknutia: počas tohto obdobia jedia málo a ďalší spánok im umožňuje znížiť výdavky na spotrebovanú energiu. Okrem toho tučniaky spávajú, kým vajcia sú vyliahnuté.

Zaujímavé fakty o tučniakoch. Antarktída Penguins: Popis

V Európe sa na začiatku šestnásteho storočia vďaka námorníkom z Portugalska dozvedeli vtipné vtáky v čiernom "koncovom plášti". Zaujímavé fakty o tučniakoch okamžite vzbudili európsky súcit. Názov "Penguin" pochádza z anglického slova penguin. Podľa jednej z existujúcich verzií preložených z welsh pengwyn znamená - biela hlava. Čo je veľmi vhodné na popis týchto zaujímavých bytostí prírody. Antarktída tučniaky sú jediné vtáky na planéte, ktoré nemôžu lietať, ale plávajú a dobre sa pohybujú po zemi.

Typy antarktických tučniakov

Táto rodina beztvarých vtákov obsahuje asi dvadsať druhov. Ľudia vedia veľa zaujímavých faktov o tučniakoch. Zástupcovia každého druhu majú svoje vlastné zvláštne črty, ktoré ich odlišujú od seba.

Magellanické a nádherné tučniaky patria k jednému z najmenších druhov na pokraji vyhynutia.

Adele - najbežnejší typ celej rodiny. Názov vtáctva dostal názov oblasti, kde boli prvýkrát videli - Adele Land.

Galapágy - severní predstavitelia rodu. Žijú veľmi blízko rovníka v súostroví Galapágy pri vysokých teplotách, nie zvláštnych pre tučniakov. Tieto súcitné, bohužiaľ, čoskoro môžu zmiznúť z tváre Zeme, sú ohrozené vyhynutím.

Papuán - tento druh je na treťom mieste po cisárskych a kráľovských tučniakoch.

Kameň - títo členovia rodiny sú agresívni a hluční, vyznačujú sa najzábavnejšou dispozíciou.

Imperial - najznámejší druh na svete. Okrem veľkých rozmerov vyniká medzi svojimi spolužiakmi mimoriadnou toleranciou na silné mrazy. Studené tieto vtáky nezaujímajú. Dokonca sa nachádzajú aj na pevnine Antarktídy.

Je veľmi smutné uviesť skutočnosť, že v našej dobe je väčšina druhov ohrozená zánikom.

Penivý biotop

Tučniaky v prírode žijú iba na južnej pologuli planéty. Jej biotop je Antarktída, Austrália, Južná Amerika, Južná Afrika a Nový Zéland. Vtáctvo sa nachádza v tropických oblastiach, ale to neznamená, že miestne vodné útvary sú prevažne chladné. Ostrovy Galapágy sú najteplejším sídlom beztvarých vtákov. Najväčšie osady tučniakov sa nachádzajú na pobreží Antarktídy, v blízkosti ostrovov a obrovských ľadových hrádzí.

Tučniaky Antarktídy sa v závislosti od kategórie druhov výrazne líšia v hmotnosti, výške a vzhľade. Ich hmotnosť sa môže pohybovať od 1 do 45-50 kg a rast sa pohybuje od 30 cm do 1 metra, aj keď existujú niektoré osoby, ktoré sú oveľa vyššie a masívnejšie. Závisí to od prostredia, v ktorom žijú vtáky. Na tých miestach, kde je teplota vzduchu nižšia, žijú najväčšie druhy, cimbalový tučniak sa uvádza v tomto zozname. Najmenšie tučniaky žijú na Novom Zélande a Austrálii, tzv. "Malých tučniakov". Ich hmotnosť je len asi jeden kilogram.

Telo vtákov je efektívne, vďaka čomu môžu voľne a šikovne plávať pod vodou. Vyvinuli svaly, svalová hmotnosť je asi 30% z celkovej telesnej hmotnosti. Kosti sú husté bez dutín, to rozlišuje tučniaky od lietajúcich vtákov, ktorých kosti sú tubulárne a ľahké.

Tri vrstvy mnohých vodotesných "chĺpkov" sú perím pekných mužov v "chvostoch". Vzduch medzi perím ohrieva telo pri plávaní v studenej vode. Počas periódy sa perie úplne zmení. Počas zmeny "oblečenia" nemôžu vtáky plávať, takže musia zostať hladní, kým sa "nezmenia" na nové perie. Stojí za zmienku, že tučniaky nemrznú kvôli trojcentimetrovej vrstve tuku.

rozmnožovanie

V chovnej sezóne sa chovajú mláďatá tučniakov vo veľkých kolóniách. Doba sobáša u rôznych druhov prechádza v rôznych časoch. Ak chcete inkubovať vajíčka, vtáky stavajú hniezda z toho, čo je "po ruke". Môžu to byť kamene, tráva, listy. Výnimkou sú cisár a kráľovskí tučniaci, dali vajcia do špeciálneho záhybu na žalúdku. Tam sú pred objavením sa mláďat.

Inkubačná doba trvá jeden až dva mesiace. Ak boli pôvodne dve vajcia a dve mláďatá vyliahnuté, potom rodičia venujú všetku pozornosť svojmu prvému dieťaťu a druhé dieťa v dôsledku takéhoto nespravodlivého zaobchádzania s otcom a matkou môže zomrieť na hlad, čo sa vo väčšine prípadov stane.

Prirodzených nepriateľov

Život tučniakov je neustále ohrozovaný. V prírode sa tieto roztomilé bytosti nepriateľov oplývajú, nepočítajúc ničivé ľudské aktivity, ktoré najviac ovplyvňujú zníženie populácie vtákov v Antarktíde.

Najťažšie je pre malých tučniakov, z ktorých asi 50% zomrie v prvom roku ich života. Hlavnými nepriateľmi kurčiat sú dravé vtáctvo, ako napríklad obrovský južný petrel. Okrem nebezpečenstva, že budú zabíjané pazúry, deti sú neustále vystavené smrti z hladovania.

Námorní dravci sú považovaní za prirodzených nepriateľov dospelých tučniakov. Patria medzi ne žraloky, zabijáky, tulene, leopardy a morské lvy. Asi 6-10% vtákov zahynie v dôsledku zrážky s týmito zvieratami.

K tomu môžeme dodať skutočnosť, že diví psi, ktoré opustili ľudia, sú tiež veľmi nebezpečné pre osídlenie pomalých tvorov, ktoré nie sú schopné uniknúť z nepriateľov na zemi. V dvadsiatom storočí boli celé kolónie tučniakov zničené divokými psami na ostrovoch Galapágy.

Štruktúra karosérie

Príroda sa ubezpečila, že tučniaky šikovne prechádzali cez vodu, takže ich tvar tela je zjednodušený. Vtáky majú silné svaly. Štruktúra kostného tkaniva pomáha pracovať s krídlami, ako sú skrutky. Vrodené zariadenie pomáha loviť vo vode.

Hrudník tučniaka má výrazný kýl. Svaly sú pripevnené na kýl a lopatky. Je zodpovedná za zdvíhanie krídla.

Tučniaky môžu byť pozorované silne skrátený chvost, ktorý má tendenciu vykonávať funkciu kormidla.

Kosti tučniakov nie sú tubulárne, rovnako ako iné vtáky, ale s vnútornými dutinami. Sú podobné kosti tuleňov, delfínov.

Termoregulácia a perie

Vtáky severu nemrznú. Prečo? Vtáky majú špeciálne perie: hrubé, krátke perie husto pokrývajú telo a priliehajú k sebe. Takáto štruktúra neumožňuje, aby teplo opustilo telo vtáka a vietor - aby ho vyhodil.

Druhým ochranným faktorom je vrstva tuku až do 1 cm, vďaka ktorému tučniaci plávajú v ľadovej vode. Avšak krídla a labky nemajú perie - to sú najslabšie body. Aby sa nezmrazilo, u vtákov sa stanovuje termoregulácia: keď sú končatiny veľmi studené, dostáva sa do nich teplá arteriálna krv. Keď sa dostala do problémových oblastí, prenesie jej teplo do žilovej krvi, ktorá smeruje dozadu, do tela.

Zrak a sluch

Oči sú prispôsobené skutočnosti, že vtáky trávia väčšinu času pod vodou. Rohovka je plochá, takže je mierna krátkozrakosť. Kontrakcia žiakov umožňuje, aby si oko zvyklo na osvetlenie v rôznych hĺbkach.

Štruktúra uší nie je označená jasnou čiarou. Pri ponorení sú priliehajúce k telu a tesne pokryté perím, ktoré zabraňujú vniknutiu vody do ušných štítkov.

Nádherný alebo žltý Eyed

Vzácne stvorenie, ktoré sa líši od malej malej veľkosti. Sú to dvakrát viac trpaslíkov. Na hlave je jasný pás, maľovaný žltou farbou.

Vták je stredne veľký. Pri dĺžke tela 65 cm dospelá osoba váži 6 kg. Bielej bielej farby, chrbát je čierny. Oči sú obklopené bielym prsteňom. Adelieho jediným biotopom je Antarktída a všetky priľahlé územia: južné Shetlandské ostrovy a Orkneyove ostrovy.

Subantarctic alebo papuán

Ak vložíte jednu čiaru hlavného imperiálneho, kráľovského a papuánskeho tučniaka, ten druhý bude obsadiť 3. miesto v dĺžke a hmotnosti tela. Dĺžka tela je 85 cm a hmotnosť vtáka je 7-8,5 kg.

Pre tento druh je typická farba bieleho brucha a tmavá chrbát. Labky a zobák jasne oranžové.

Kde žijú tučniaky? Subantarctic zone, Antarktída - oblasť papuánskych druhov.

Galapagos

Jedna z odrôd speváckych tučniakov. Priestor sa nevyskytuje v chladných kontinentoch. Nachádzajú sa na ostrovoch Galapágy, kde teplota vzduchu zriedka klesne pod +18 ° C. Zástupcovia tohto druhu dospelých s ich potomkami sa kúpajú v teplej vode, ktorej teplota nie je typická pre tučniakov. Ona je +22 S. Galapagos tučniaky kŕmenie malých rýb, kôrovcov. S telom dĺžky 0,5 metra vták váži 2,5 kg.

Ktoré len prezývky nedostali pozornosť tučniaka. Tiež sa nazýva čierne nohy, osol a Afričania. Dospelý reprezentant druhu s dĺžkou 65 cm má telesnú hmotnosť 3 až 4 kg. Na dne brucha je zakrivený čierny pruh, podobný podkovi. Takýto malý rozlišuje tučný tučniak od iných druhov.

Černošské krásy žijú v Namíbii, obdivujú pobrežné oblasti studeným prúdom, kde kladú vajcia.

Koľko tučniakov žije

Priemerná dĺžka života vtákov bez lietadiel závisí od druhu. Životnosť malých druhov sa rovná 10-12 rokom. Cisárski alebo kráľovskí predstavitelia rodiny za dobrých podmienok a primeranej výživy môžu žiť štvrť storočia. Pre vtáky bez lietania, cicavce, dravé ryby, obrovské vtáky sú veľkým nebezpečenstvom.

Tučniaky žijúce v zoologických záhradách nie sú ohrozené. Oni sú starostliví a nedostupní pre svojich prirodzených nepriateľov. To však nemá vplyv na životnosť.

Štúdie ukázali, že tučniaky sú vtáky, ktoré sú náchylné na infekčné ochorenia dýchacieho traktu. Pri masovej infekcii zomrú celé kolónie. V pingvináriu môžete komunikovať s vtákmi. S dobrou údržbou a vhodným ošetrením môže byť život vtáka predĺžený na 30 rokov.

Je tučniak zviera alebo vták?

Tučniaky majú krídla, ale nemôžu lietať. Otázkou je, že tučniak je vták alebo zviera? V skutočnosti môžu dospelé vzorky vziať do vzduchu, ale ich let je obmedzený malými vzdialenosťami.

Tučniaky sú usadené, majú všetko na dosah ruky,. Na základe životného prostredia možno vyvodiť záver, že tučniak je vták a prestane lietať.

Penguin - popis, popis, štruktúra.

Všetci tučniaci sa môžu dokonale zaplávať a skákať, ale absolútne nemôžu lietať. Na zemi, vták vyzerá skôr nepríjemne kvôli štrukturálnym znakom tela a končatín. У пингвина обтекаемая форма тела с сильно развитой мускулатурой грудного киля, которая нередко составляет четверть от общей массы. Тело пингвина довольно упитанное, чуть сжатое с боков и покрыто перьями. Не слишком крупная голова находится на подвижной, гибкой и довольно короткой шее. Клюв пингвина сильный и очень острый.

Крылья пингвина в результате эволюции и образа жизни видоизменились в эластичные ласты: при плавании под водой они вращаются в плечевом суставе по принципу винта. Ноги короткие и толстые, имеют по 4 пальца, соединенных плавательными перепонками. Na rozdiel od ostatných vtákov sú tučniaky nohy výrazne odtiahnuté, čo núti vtáka udržať svoje telo zvisle, keď je na zemi.

Aby sa zachovala rovnováha, krátky chvost pozostávajúci z 16-20 tvrdých perí pomáha tučňákovi: ak je to potrebné, vták sa naňho jednoducho nakloní, akoby na stojane.

Foto: John Kendrick

Kostka tučniaka sa netýka dutých trubicovitých kostí, ktoré sú bežné pre zvyšok vtákov: kosti tučniaka sú viac štrukturálne pripomínajúce kosti morských cicavcov. Pre optimálnu tepelnú izoláciu tučniak má impozantné množstvo tuku vo vrstve 2-3 cm.

Pečie tučniak je hustý a hustý: jednotlivé malé a krátke perie pokrývajú trup vtáka ako dlaždice a chránia ho pred mokrou studenou vodou. Farba peria vo všetkých druhoch je takmer identická - tmavá (zvyčajne čierna) chrbát a biele brucho.

Jedenkrát ročne tučniak vrhá: nové perie rastú rôznymi rýchlosťami, vytláčajú staré perie, tak často vták počas chátrajúceho obdobia má nepríjemný roztrhaný vzhľad. V priebehu molt, tučniaky sú len na pevnine, snaží sa skrývať od vetra vietor a jesť absolútne nič.

Odháňanie tučniaka. Fotografie od Paula Severa

Veľkosť tučniakov sa líši v závislosti od druhu: napríklad cisársky tučniak dosahuje dĺžku 117-130 cm a váži od 35 do 40 kg, zatiaľ čo malý tučniak má dĺžku tela iba 30-40 cm, zatiaľ čo hmotnosť tučniaka je 1 kg.

Pri hľadaní potravy môžu tučniaci stráviť veľa času pod vodou, ponoriť sa do svojej hrúbky o 3 metre a prekonať vzdialenosti 25-27 km. Rýchlosť tučniaka vo vode môže dosiahnuť 7-10 km za hodinu. Niektoré druhy sa ponorí do hĺbky 120-130 metrov. V čase, keď tučniaky nemajú záujem o párenie a starostlivosť o potomstvo, sú dosť vzdialené od pobrežia a plávajú do mora na vzdialenosť 1000 km.

Na pevnine, ak je potrebné rýchlo sa pohybovať, tučniak leží na bruchu a tlačením s končatinami rýchlo skĺzne na ľade alebo snehu. Pomocou tohto spôsobu pohybu tučniaky rozvíjajú rýchlosť od 3 do 6 km / h.

Životnosť tučniaka v prírode je 15-25 rokov alebo viac. V zajatí, s ideálnou hydinou, sa tento počet niekedy zvýši na 30 rokov.

Nepriatelia tučniakov v prírode.

Bohužiaľ, tučniak má nepriateľov vo svojom prirodzenom prostredí. Racek s potešením zakrýva vajcia tučniakov a bezmocné mláďatá - chutná korisť pre skua. Tulene, veľryby, leopardy a morské lvi lovia tučniakov do mora. Neodmietnite diverzifikovať svoje menu plný tučniak a žralokov.

Kde žijú tučniaky?

Geografická distribúcia týchto vtákov je pomerne rozsiahla, ale uprednostňujú chlad. Tučniaky žijú v studených zónach južnej pologule, z ktorých väčšina sú zoskupenia pozorované v antarktickej a sub-antarktickej oblasti. Oni tiež žijú v južnej Austrálii a Južnej Afrike, nachádzajú sa takmer po pobreží Južnej Ameriky - od Falklandských ostrovov po Peru, na rovníku, ktorý obývajú Galapágy.

Typy tučniakov, fotografií a mien.

Moderná klasifikácia tučniakov zahŕňa 6 rodov a 19 druhov. Nižšie sú opisy niekoľkých odrôd:

  • Cisár Penguin (latinský Aptenodytes forsteri) - Toto je najväčší a najťažší tučniak: hmotnosť muža dosahuje 40 kg s dĺžkou tela 117-130 cm, ženy sú o niečo menšie - s nárastom 113-115 cm vážia v priemere 32 kg. Perie na zadnej strane vtákov je čierne, brucho je biele a na krku sú charakteristické škvrny oranžovej alebo jasne žltej. Cisárske tučniaky obývajú pobrežie Antarktídy.

  • Kráľ Penguin (latinský Aptenodytes patagonicus) veľmi podobný imperiálnemu tučňákovi, ale odlišuje sa od neho v skromnejšej veľkosti a farbe peria. Veľkosť kráľovského tučniaka sa pohybuje od 90 do 100 cm. Hmotnosť tučniaka je 9,3-18 kg. U dospelých je chrbát tmavošedá, niekedy takmer čierna, biela biela, na bokoch tmavej hlavy a v oblasti prsníkov sú umiestnené jasne oranžové škvrny. Habitáty tohto vtáka sú ostrovy Južné Sandwich, ostrovy Tierra del Fuego, Crozet, Kerguelen, južná Georgia, Macquarie, Hurd, princ Edward, pobrežné vody Lusitania Bay.

  • Penguin adeli (lat. Pygoscelis adeliae) - vtáčik strednej veľkosti. Dĺžka tučniaka je 65-75 cm, hmotnosť je asi 6 kg. Chrbát je čierny, brucho je biele, charakteristickým znakom je krúžok bielej farby okolo očí. Tučniak Adele žije v Antarktíde a priľahlých ostrovných územiach: Orkney a južné Shetlandské ostrovy.

  • Northern Crested Penguin (lat., Eudyptes moseleyi) - ohrozený druh. Dĺžka vtáka je asi 55 cm, priemerná hmotnosť je asi 3 kg. Oči sú červené, brucho je biele, krídla a chrbát sú šedo-čierne. Žlté obočie hladko na zväzky žltého peria, ktoré sa nachádzajú na okraji očí. Na hlave tučniaka vystupujú čierne perie. Tento druh sa vyznačuje kratšími perami a užšími obočkami od tučniaka južného korytnačka (latinský: Eudyptes chrysocome). Hlavná časť obyvateľstva žije na ostrovoch Gough, Impregnable a Tristan da Cunha, ktoré sa nachádzajú v južnom Atlantickom oceáne.

Foto: Brian Gratwicke

  • Zlatohnedý tučniak (zlatý tučniak) (lat. Eudyptes chrysolophus) Má typické zafarbenie pre všetkých tučniakov, ale líši sa len jedným znakom vo vzhľade: tento tučniak má veľkolepú zväzok zlatých farieb na perách nad očami. Dĺžka tela sa pohybuje medzi 64-76 cm, maximálna hmotnosť - o niečo viac ako 5 kg. Zlatí vlasy tučniaky žijú pozdĺž južného pobrežia Indického oceánu a Atlantiku, sú menej časté v severnej časti Antarktídy a na Tierra del Fuego, hniezdo na iných ostrovoch Sub-Antarktídy.

Fotografie autora: Butterfly voyages - Serge Ouachée

  • Penguin Gentoo (Latinský Pygoscelis papua) - najväčší tučniak vo veľkosti po cisárskom a kráľovskom meste. Dĺžka vtáka dosahuje 70-90 cm, hmotnosť tučniaka je 7,5 až 9 kg. Čierne chrbát a biele brucho - typická farba vtákov tohto druhu, zobák a nohy sú namaľované oranžovo-červeným odtieňom. Habitát tučniakov je obmedzený na Antarktídu a ostrovy v oblasti Sub-Antarktídy (Ostrov princa Edwarda, Južného Sandwichu a Falklandských ostrovov, Heard Island, Kerguelen, Južná Gruzínsko, Ostrovy Južnej Orkney).

Autor fotografie: Jerzy Strzelecki

  • Magellanský tučniak (latinský Spheniscus magellanicus) má dĺžku tela 70-80 cm a hmotnosť približne 5-6 kg. Farba peria je typická pre všetky druhy tučniakov, prvok je 1 alebo 2 čierne pruhy na krku. Magellanské tučniaky hniezdo na pobreží Patagonia, na ostrovoch Juan Fernandez a Falklandy, malé skupiny žijú v južnom Peru av Rio de Janeiro.

  • Antarktický Penguin (Latinský Pygoscelis antarctica) dosahuje výšku 60-70 cm a váži nie viac ako 4,5 kg. Chrbát a hlava sú maľované tmavo šedé a tučniak je biele. Na hlave je čierny prúžok. Antarktída tučniaky žijú na pobreží Antarktídy a na ostrovoch susediacich s kontinentom. Nachádzajú sa tiež na ľadovcoch v Antarktíde a na Falklandských ostrovoch.

Foto: Greg Lasley

  • Speváka tučniak, to isté tučniak tučniak, tučniak s čiernymi nohami alebo Africký tučniak (latinský Spheniscus demersus) dosahuje dĺžku 65-70 centimetrov a váži od 3 do 5 kg. Charakteristickým rysom vtáka je úzky pásik čiernej farby, zakrivený v tvare podkovy a prechádzajúci pozdĺž brucha z hrudníka na labky. Šialený tučniak žije na pobreží Namíbie av Južnej Afrike, hniezdi pozdĺž pobrežnej línie ostrovov s chladným bengálskym prúdom.

Foto: Awie Badenhorst

  • Malý tučniak (lat. Eudyptula minor) - najmenší tučniak na svete: vták je 30-40 cm vysoký a váži asi 1 kg. Chrbát malého tučniaka je sfarbený v modro-čiernej alebo tmavo šedej, oblasť prsníka a horná časť nohavíc sú biele alebo svetlošedé. Tučniaky žijú na pobreží južnej Austrálie, Tasmánie, Nového Zélandu a na priľahlých ostrovoch - Stewart a Chatham.

Foto: JJ Harrison

Najmenší tučniak na svete. Autorka fotografie: Fir0002

Tučniaky jedia?

Je ťažké jednoznačne odpovedať na takúto otázku. Dnes je pravdepodobné, že niekto rozhodne o takej pochúťke, aj keď v extrémnych podmienkach môže byť všetko. Podľa niektorých správ obsahujú tučniacke mäsové jedlá na svojom menu niektoré národy obývajúce územie Antarktídy.

Potvrdené dôkazy o spotrebe tučniackeho mäsa pre jedlo sú informácie v knihe "Antarktická odysea" od R. Priestleyho. Podrobne opisuje hon za tučniakmi členovia expedície, aby nezomrel na hladovosť kvôli nedostatku rezerv. Pravda, to sa stalo už dávno, na začiatku dvadsiateho storočia, a bolo spôsobené nepredvídanými okolnosťami, keď náhle narástla expedičná doba. Podľa jeho účastníkov bola prsia tučniaka hodnotená podľa nutričnej hodnoty vďaka obsahu tuku a nemala zlú chuť.

Tučniak: popis, štruktúra, charakteristiky. Ako vyzerá tučniak?

Bez výnimky sú tučniaci prvotriednymi plavcami, ktorí dokážu perfektne ponoriť. Ale bohužiaľ nie sú schopní letať zo slova vôbec. Áno, a na zemi sa pohybujú veľmi nepríjemne kvôli zvláštnostiam štruktúry ich tela.

Telo tučniaka má zjednodušený tvar a vyvinuté svaly hrudného kýlu, ktoré niekedy tvoria štvrtinu celkovej váhy tohto vtáka. Aj telo tučniakov je zvyčajne pomerne bzučiak (tu si pamätáme latinský názov tohto vtáka) a je po stranách pokrytý perím.

Hlava tučniaka nie je príliš veľká, ale nachádza sa na pohyblivom, pružnom a krátkom krku a má silný a ostrý zobák.

Prečo tučniak krídla, ak nemôže lietať? Takáto legitímna otázka môže vzniknúť a my odpovieme na to, že krídla tučniaka v procese vývoja sa zmenili na plutvy, ktoré sa otáčajú v ramennom kĺbe pri plávaní podľa skrutkového princípu, to všetko premenuje tučniaka na vynikajúceho plavca.

Nohy tučniaka sú krátke a zároveň hrubé, so 4 prstami na každej nohe, prepojené plávajúcimi membránami. Skutočná štruktúra nohy a vedie k tomu, že tučniaky sa pohybujú tak zábavne a nepríjemne, sú navrhnuté tak, aby museli udržiavať svoje telo striktne vertikálne na povrch zeme.

Tučniaky majú krátky chvost pozostávajúci z 16 - 20 peier, pomáha im udržiavať rovnováhu a v prípade potreby sa na ne môžu spoľahnúť, akoby na stánku.

Skelet tučniaka, na rozdiel od ostatných vtákov, sa netýka dutých tubulárnych kostí, kosti tučniaka sú skôr ako cicavce. Ťažké antarktické chladné tučniaky pomáhajú prenášať rezervu na otepľovanie tukov s vrstvou 2-3 centimetrov.

Pečenie tučniakov je husté a husté, trup vtáka je pokrytý perím ako dlaždice a chráni ich aj pred mokrou studenou vodou. Farba peria a tučniakov sú pre všetkých rovnaké - tmavá chrbát a biele brucho.

Asi raz do roka, penguins molt, staré perie vypadnú a nové rastú na svojom mieste. Počas tohto obdobia sa tučniaky nachádzajú výhradne na pevnine, kde sa snažia získať maximálny úkryt pred poryvom vetra a chladu vo všeobecnosti.

Tučniak počas chovu.

Veľkosť tučniakov sa líši v závislosti od ich druhu, napríklad najväčší cisársky tučniak má dĺžku 117-130 cm a hmotnosť až 40 kg. Malý tučniak má dĺžku len 40 cm a váži v priemere asi 1 kg.

Adelie Penguin

Tieto tučniaky sú stredne veľké, dĺžka Adely je 65-75 cm, hmotnosť - 6 kg. Tiež charakteristickým znakom tohto typu je prítomnosť bielych krúžkov okolo očí. Adelie tučniaky žijú v Antarktíde a niektorých priľahlých ostrovoch (Orkney, South Scots).

Papuán tučniak

Tento tučniak zaujíma čestné druhé miesto za cisárskym mestom, jeho veľkosť dosahuje dĺžku 90 cm, jeho hmotnosť je až 9 kg. Charakteristickým znakom tohto typu tučniaka je aj ich zobák, ktorý je namaľovaný oranžovo-červenou farbou.

Magellanic tučniak

Magellan tučniak, ako to naznačuje názov, žije v úžinách Magellan, v Južnej Amerike. Dĺžka tela magellanského tučniaka je 70-80 cm, s hmotnosťou 5-6 kg. Farbenie týchto tučniakov sa vyznačuje prítomnosťou jedného alebo dvoch čiernych pruhov okolo krku.

Antarktída Penguin

Tento tučniak, ktorý žije na pobreží Antarktídy a priľahlých ostrovoch, má navyše k podpísanému tučňákovmu sfarbeniu ďalší čierny prúžok, ktorý beží po hlave. Jeho dĺžka je 60-70 cm s hmotnosťou 4-5 kg.

Speckled Penguin

Tiež známy ako tučniak tučniak, tučniak čierny alebo africký tučniak. Na rozdiel od svojich spolužiakov žijúcich v chladných podmienkach Antarktídy žije tento tučniak v Južnej Afrike, na území Juhoafrickej republiky (Juhoafrická republika), nachádzajú sa aj na pobreží susednej Namíbie, ale len na miestach, kde je chladný oceánsky prúd. Taktiež od ich príbuzných sa tieto tučniaky vyznačujú úzkym čiernym pásom v tvare podkovy umiestnenej na hrudi.

Malý tučniak

Tento typ tučniaka je najmenší v rodine tučniakov, jeho rast nie je väčší ako 40 cm, s hmotnosťou do 1 kg. Tieto malé tučniaky žijú na pobreží Austrálie, na Novom Zélande, na Tasmánii a priľahlých ostrovoch.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org