Zver

Bear: fotky a popis

Tieto silné zvieratá, ktoré všetci vieme z detstva. Len málo ľudí vie, aké typy medveďov existujú. Obrázky v detských knihách nás najčastejšie zaviedli do hnedých a polárnych medveďov. Ukázalo sa, že na Zemi existuje niekoľko druhov týchto zvierat. Poznajme ich lepšie.

Vzhľad medveďa

Ak porovnáte medvede s inými predátormi, líšia sa v najotvorenejšom vzhľade, vlastnostiach vnútornej štruktúry, veľkosti. V súčasnosti sú najväčšími predstaviteľmi pozemských predátorských zvierat. Napríklad ľadové medvede môžu dosiahnuť dĺžku tela až tri metre s hmotnosťou 750 a dokonca aj 1000 kg!

Kožušina zvierat má dobre vyvinutý podsad, je dosť hrubý na dotyk. Srsť je vysoká. Iba malajský medveď sa nemôže pochváliť takým kožušinovým kabátom - jeho kabát je nízky a vzácny.

Farba rôznorodá - od čiernobielych až po biele, môže byť kontrastovaná. Farba sezóny sa nemení.

Spôsob života

Rôzne typy medveďov žijú v rôznych podmienkach. Cítia sa výborne v stepiach a vysočinách, v lesoch a v arktickom ľadu. V tomto ohľade sa typy medveďov líšia svojou stravou a životným štýlom. Väčšina zástupcov týchto predátorov uprednostňuje usadzovanie sa v horských alebo rovných lesoch, oveľa menej často v beztvarých vysočinách.

Medvede sú aktívne hlavne v noci. Jedinou výnimkou je ľadový medveď - druh zvieraťa, ktorý vedie k životnému štýlu počas dňa.

Medvede sú všemožné. Avšak niektoré druhy preferujú toto alebo toto jedlo. Napríklad ľadový medveď takmer vždy požíva mäso cicavcov, pre pandy nie je lepšia pochúťka ako bambusové výhonky. Je pravda, že ju dopĺňajú malým množstvom potravy pre zvieratá.

Rozmanitosť druhov

Docela často sa milovníci zvierat pýtajú na otázku: "Koľko druhov medveďov žije na Zemi?" Pre tých, ktorí majú záujem o tieto zvieratá, sa zdá, že z nich je nespočetné množstvo. Bohužiaľ to nie je. Dnes je naša planéta obývaná druhmi medveďa, ktorých zoznam môže byť uvedený nasledovne:

  • hnedé medvede,
  • čierna
  • biela
  • Himalayan,
  • body
  • lenivosť,
  • biruang,
  • pandy.

Existujú poddruhy a odrody týchto zvierat, ale o tom budeme hovoriť v inom článku.

Hnedé medvede

Jedná sa o veľké a zdanlivo nemotorné zvieratá. Patria do poriadku predátorov, rodiny medveďov. Dĺžka tela - od 200 do 280 cm.

To je pomerne bežný typ. Hnedý medveď žije v celom euroázijských a severoamerických lesoch. Dnes predátor úplne zmizol z územia Japonska, hoci v dávnych dobách to bolo bežné. Na území západnej a strednej Európy je hnedý medveď zriedkavo nájdený v niektorých horských oblastiach. Existuje dôvod povedať, že v týchto oblastiach je to ohrozený druh. Hnedý medveď je stále rozšírený na Sibíri, na Ďalekom východe av severných oblastiach našej krajiny.

Hnedé medvede sú sedavé zvieratá. Lesná oblasť obsadená jedným človekom môže dosiahnuť niekoľko stoviek kilometrov štvorcových. Nemožno povedať, že medvede prísne stráži hranice svojho územia. Na každom mieste sú stále miesta, kde kŕmia zvieratá, budujú dočasné prístrešky a duny.

Napriek usadzovaniu sa tento dravec môže v hlbokých rokoch baviť pri hľadaní hojnejších jedál na vzdialenosť viac ako 300 kilometrov.

Každý vie, že v zimnom období hnedý medveď hiberná. Predtým opatrne pripravil svoje doupěte, ktorý sa usadil na ťažko dostupných miestach - na ostrovoch uprostred bažin, vo vetre. Medveď kladie spodok zimného obydlia so suchou trávou alebo machom.

Ak chcete bezpečne prežiť zimu, medveď musí zhromaždiť najmenej päťdesiat kilogramov tuku. Za týmto účelom jedie asi 700 kilogramov plodov a asi 500 kilogramov borovicových orechov bez toho, aby počítať s iným krmivom. Keď rok zberu zlyhá, medvede v severných oblastiach vyrážajú polia vysadené ovosom a v južných oblastiach - na kukurici. Niektorí nesú útočiace včelárstvo a zničia ich.

Mnohí veria, že počas hibernácie sa zvieratá dostanú do anabiózy. To nie je úplne pravda. Spávajú citlivo. Počas hibernácie, keď je zviera nehybné, jeho srdce a pľúcne systémy spomaľujú svoju činnosť. Teplota tela medveďa sa pohybuje od 29 do 34 stupňov. Každých 5-10 vzdychá, je tu dlhá pauza, niekedy trvá až štyri minúty. V tomto stave sa tuk zásobuje šetrne. Ak počas tohto obdobia je medveď vyzdvihnutý z dna, začne rýchlo schudnúť a zle potrebuje kŕmenie. Takýto medveď sa zmení na "tramp", alebo, ako sa to nazýva v ľuďoch, ojnica. V tomto stave je to veľmi nebezpečné.

V závislosti od klimatických podmienok môže predátor spať dlho 3 až 6 mesiacov. V prítomnosti jedla v južných regiónoch nemusia medvede vôbec prechádzať do nepretržitej hibernácie, ale len na krátku dobu zaspávajú. Ženy s jednoročnými mláďatami spia na tom istom dni.

Rôzne druhy medveďov radšej jesú rôzne potraviny. Zvieratá tohto druhu sa najčastejšie živia ovocím, bobuľami a inými rastlinnými potravinami, ale niekedy môžu jesť mravce, larvy hmyzu, hlodavce a zásoby zimných potravín. Je veľmi vzácne, že muži lovia kopytníky. Napriek vonkajšej neohrabanosti môže byť hnedý medveď veľmi rýchly a agilný. Ticho sa prepašuje na svoju korisť a rýchlo ho vyhodí. Navyše jeho rýchlosť dosahuje 50 km / h.

Ľadové medvede

IUCN - Medzinárodná únia pre ochranu prírody po prvýkrát niekoľko rokov rozšírila zoznam zvierat, ktoré sú na pokraji vyhynutia. V ňom sa objavili nové druhy. Polárne medvede boli pridané nielen do tohto medzinárodného zoznamu, ale aj do Červenej knihy Ruska. K dnešnému dňu ich počet je iba 25 tisíc osôb. Podľa vedcov bude táto populácia v nasledujúcich 50 rokoch znížená takmer o 70%.

Zriedkavé druhy medveďov (fotka, ktorú vidíte v našom článku), ktoré v súčasnosti zahŕňajú bielych jedincov, trpia priemyselným rozvojom Arktídy, znečistením ich biotopov, globálnym otepľovaním a samozrejme aj pytliactvom.

vzhľad

Mnoho ľudí verí, že biely, polárny, severný, morský alebo oshkuy sú druhy ľadových medveďov. V skutočnosti je to názov jedného druhu predátorského cicavca rodiny medveďov, najbližšieho príbuzného medveďa hnedého.

Jeho dĺžka je tri metre, jeho hmotnosť je asi jedna tona. Najväčšie zvieratá sa nachádzajú pozdĺž pobrežia Beringovho mora, najmenšie zvieratá sa nachádzajú na Svalbarde.

Ľadové medvede sa odlišujú od ostatných druhov dlhými vlasmi a plochou hlavou. Farba môže byť úplne biela alebo žltkastý. V lete sa kožušina stáva žltou pod vplyvom slnečného žiarenia. Koža týchto zvierat je čierna.

Podrážky lamiel sú spoľahlivo chránené vlnou, aby nedošlo k posunutiu na ľade a nemrznúť.

rozmnožovanie

V októbri začnú ženy kopať den na snehu. V polovici novembra sa usadili. Tehotenstvo trvá 230-240 dní. Cuby sa narodili na konci arktickej zime. Po prvýkrát samica porodí potomkov, keď je vo veku 4-6 rokov. Cuby sa objavia raz za dva alebo tri roky. V podstielke je od jedného do troch mláďat. Novorodenci sú úplne bezmocní, vážia asi 750 gramov. Drobné začínajú vidieť po mesiaci, po dvoch mesiacoch ich zuby vybuchnú, malé deti začnú postupne opúšťať den. S medveďom sa nerozdelia ani jeden a pol roka. Ľadové medvede nie sú veľmi úrodné, preto ich počet sa zotavuje príliš pomaly.

Čierny medveď

Tiež sa nazýva baribal. Dĺžka jeho tela je 1,8 m, jeho hmotnosť je asi 150 kg. Medveď má ostrú tvár, vysoké labky s dlhými a ostrými drápmi, krátky a hladký čierny kabát. Niekedy je farba čierna-hnedá, s výnimkou svetlo žltého papule.

Čierny medveď jedí výlučne rastlinné potraviny - larvy, hmyz a tiež malé stavovce.

Tehotnosť ženy trvá až 210 dní, mláďatá sa narodili v januári až februári, s hmotnosťou 400 gramov, zostávajú s matkou až do apríla.

Himálajský medveď

Toto zviera je horšie ako hnedá. Navyše, tieto typy medveďa sa líšia vzhľadom. Himalajský plyšový medveď má štíhlejšiu postavu, tenkú čenicu, veľké uši. Silný a našuchorený kabát má zvyčajne čiernu farbu s bielym, niekedy nažltlým bodom na hrudi (v tvare písmena V).

Veľké dospelé osoby môžu dosiahnuť dĺžku 170 cm a hmotnosť 140-150 kg. Habitat - východná Ázia. Na západe sa nachádza v Afganistane, v Indočíne, na južných svahoch Himalájí. Na území našej krajiny sa nachádza len v regióne Ussuri, severne od Amuru.

Na jar jesť himálajský medveď jesť minuloročný žaluď a borovicové orechy. V lete, s potešením, sviatky na šťavnatú trávu, bobule a hmyz. Existuje dôkaz, že v južnej Ázii často zaútočí na domáce zvieratá, môže byť pre ľudí nebezpečný.

Mladé mláďatá v vrhu sú zvyčajne dve. Ich hmotnosť nepresahuje 400 gramov. Rozvíjajú sa veľmi pomaly, aj vo veku jeden a pol mesiaca, sú úplne bezmocní.

Spevnený medveď

Pokračujeme v štúdiu druhov medveďov, spoznávame rodáka z Južnej Ameriky. Usadil sa v horách - od Kolumbie po severné Čile. Tento medvedík nie je veľmi veľké zviera. Jeho telo, nie dlhšie než 1,7 m, váži asi 140 kg.

Medveď je pokrytý hustým, chlpatým kabátom čiernej alebo čiernej-hnedej farby, s bielymi škvrnami okolo očí (preto jeho meno). Uprednostňujúc hory, zviera sa tiež často objavuje na lúčnych svahoch. Jeho biológia je stále zle pochopená, ale vedci ho považujú za najživší v celej rodine. Miluje listy a korene, ovocie a vetvy mladých kríkov. Niekedy pre obľúbenú pochúťku vyliezne na vysokých palmách, zlomí mladé vetvy a potom ich zjednotí na zemi.

Leňochod-bear

Pre našich krajanov sú posledné zvieratá na našom zozname exotické druhy medveďov. Fotografie a mená ich môžete vidieť v mnohých domácich a zahraničných publikáciách o zvieratách.

Gubach medveď je rezidentom tropických krajín. Žije v lese Hindustanu a Ceylonu. Dĺžka je až 1,8 m, hmotnosť cca 140 kg. Je to dosť štíhlé zviera, na vysokých nohách, s obrovskými pazúrmi. Papuľa mierne ukázala. Na hrudi je značka v tvare V. Medveď je aktívny v noci. Počas dňa spí zdravo, zatiaľ čo (čo je typické len pre tento druh), prekvapuje prekvapivo hlasno.

Gubach jedá hlavne ovocie a hmyz. S pomocou obrovských pazúr ľahko prelomí zhnité, zničené stromové kmene a potom uvedie do pohybu úžasné zariadenie, ktoré pripomína čerpadlo. Dlhá papuľa zvieraťa má veľmi pohyblivé pery, ktoré sa tiahnu a vytvárajú podobu trubice.

Gubach nemá hornú dvojicu rezákov, v dôsledku čoho je v ústnej dutine medzera. Táto funkcia umožňuje zvieraťmu loviť termity. Najprv vyfúkne všetok prach a nečistoty z "domu" hmyzu, a potom preťahuje korisť cez pery, ktoré sú natiahnuté do slamy.

Zber húb sa vyskytuje v júni, po siedmich mesiacoch sa objaví 2-3 deti. Trávia 3 mesiace v prístave spolu so svojou matkou. Spočiatku otec rodiny stará o svojich mladých, čo nie je charakteristické pre iné druhy medveďov.

Toto zviera s dĺžkou 1,2 m a hmotnosťou do 160 kg žije v horských lesoch západných provincií Číny. Uprednostňuje osamelosť, okrem párenia. To je zvyčajne na jar.

Potomstvo sa objaví v januári. V podstate sa narodia 2 deti, z ktorých každý váži asi dva kilogramy. Na rozdiel od ostatných medveďov, veľká panda sa nepohybuje. Napája sa z rôznych rastlín, bambusových koreňov, niekedy aj malých hlodavcov a rýb.

Takzvaný malajský medveď. Toto je najmenší člen rodiny medveďov. Dĺžka jeho tela nepresahuje 1,4 m, výška nie je väčšia ako 0,7 m, hmotnosť - cca 65 kg. Napriek svojej skromnej veľkosti, v porovnaní so svojimi náprotivkami je zviera silné. Biruang má krátku tvár, široké labky so silnými zakrivenými pazúrikmi. Telo zvieraťa je pokryté hladkou, krátkou, rovnou, čiernou vlnou. Na hrudi je značka bielej alebo oranžovej vo forme podkovy. Papuľa je oranžová alebo šedá. Niekedy je svetlo a nohy.

Biruang je nočné zviera, takže spí počas dňa a zapadne na slnku, na vetve stromov. Mimochodom, dokonale vyliezol stromy a cítil sa s nimi úplne pohodlne.

Kŕmi sa mladými výhonkami. Samica prináša dve mláďatá. Zviera nespadá do hibernácie.

Stručný popis medveďa

Veľkosť tela medveďa sa zvyčajne pohybuje od 1,2 do 2 metrov, zatiaľ čo ich hmotnosť sa pohybuje v rozmedzí od 500 do 800 kg. Niektorí ľudia však môžu rásť do väčších rozmerov až do 3 metrov. Najväčším členom rodu je ten istý medveď hnedý.

Medvede majú silné telo, silné pazúrové labky, masívnu hlavu. Pohybujte sa na 4 nohách, ale môžete len stáť na 2 zadných nohách. Vo vzhľade sú zvieratá veľmi masívne a ťažkopádne, ale zároveň sú schopné rýchlo sa pohybovať, rýchlosťou až 60 km / h (o niečo rýchlejšie ako ľudia).

Telo medveďov je pokryté silnou vrstvou, ktorá má jednotnú farbu. V závislosti od poddruhu zvieraťa, ako aj od jeho polohy a podmienok prirodzeného prostredia sa farba môže meniť od svetlohnedej až po čierne. Najčastejšie je hnedá farba.

záver

Medvede nie sú najužitočnejšie a príjemnejšie zvieratá, ale sú súčasťou prírody a hrajú v ňom dôležitú úlohu. Bohužiaľ, počet týchto zvierat sa postupne znižuje. Niektoré druhy sú na pokraji vyhynutia.

bizón
Bizon sú ohrozené druhy najnovších vo svete divých býkov. Ich veľkosť tela môže dosiahnuť 3 metre a hmotnosť - 1 tonu.

Veľké pandy
Sú veľmi roztomilé zvieratá rodiny medveďov. Oni sú nazývaní Bamboo medvede, pretože pandy milujú bambus.

Zvláštnosti rodiny Bear

Medvede sa nachádzajú na všetkých kontinentoch okrem Afriky, Austrálie a Antarktídy. Tri druhy medveďov - okuliare, gubach a malajstvo - žijú v tropických oblastiach, ale centrum pôvodu medveďov je na severnej pologuli. Dlho sa hnedý medveď stretol aj v horách Atlas v severozápadnej Afrike.

Medvede sú prevažne obyvateľmi rôznych typov lesov a ľahkých lesov. Jeden druh - ľadový medveď - obýva arktické púšte a ľad.

Najpravdepodobnejšími predchodcami moderných medveďov boli malí predátori, ktorí žili pred 25 miliónmi rokov (subfamily Agriotheriinae). Najstarší predstaviteľ tejto skupiny, Ursavus elmensis, mal dlhý chvost a vyzeral ako mýval, ale zvieratá neskôr sa podobali moderným medveďom veľkosti a vzhľadu. Táto skupina označila začiatok troch moderných podrodín. Veľká panda sa najprv oddelí od spoločného kmeňa, potom sa oddelia skutočné medvede (Ursus a jeho príbuzní) a medvedí medvede (Tremarctos).

V závislosti od druhu sa môže telo predátora pohybovať od 1 do 3 metrov, hmotnosť jednotlivých jedincov bielych a hnedých medveďov môže dosiahnuť až 1000 kg. Muži sú oveľa väčší ako ženy.

Medvede sú ťažké a nemotorné. Na podporu veľkej hmoty ich zadné končatiny zastavia (pri chôdzi sa celá podošva pritlačí na zem). Tiež im umožňuje voľne stúpať a stáť na zadných nohách. Štruktúra predných labiek je odlišná pre rôzne typy medveďov - od zastavenia až po polovičné plazenie (zadná časť chodidla je čiastočne vyvýšená nad zemou). Vo všetkých druhoch je na každej labke päť prstov, vybavených zakrivenými napnutými pazúrikmi.

Lebka medveďa je masívna, väčšia ako lebka iných predátorov, tvárový profil je stredne dlhý alebo skrátený (hlavne v medveďoch). Veľké moláry s plochými žuvacími plochami a zaoblenými špičkami sú vhodné na drvenie a odieranie rastlinných potravín. Ľadové medvede sú výlučne mäsožravce, takže ich zuby sú ostrejšie. V závislosti od druhu sú zuby medveďov 40-42.

Kožušina medveďa je hustá, dlhá, farba je zvyčajne tmavá, jednotná, od hnedej až po čierne (výnimočne biela alebo kontrastná dvojfarebná), niekedy so svetlým vzormi na hlave a hrudi. Chvost je veľmi krátky, uši malé, zaoblené, pery veľké a veľmi pohyblivé.

Ľadové medvede a väčšina hnedého Nového sveta nepôli lezenie stromov, len európske hnedé a všetky ostatné druhy stúpajú na stromy, kde kŕmia alebo spia, ale väčšinu času ešte radšej strávia na zemi. Pre dravé zvieratá, ktoré lezú stromy, medvede majú úžasné rysy - majú príliš krátke chvosty a úplne žiadne vibrujúce tváre.

Väčšina druhov medveďov sú špecializované na šľachtiteľné zvieratá, ktoré sa živia bobuľami, orechy, výhonkami, odrodami a listami rastlín, ako aj mäsom, rybami a hmyzom. Majú vynikajúci pocit vône, farebné videnie a dobrú pamäť, čo im umožňuje zapamätať si miesta bohaté na jedlo. Нужно отметить, что растительный корм медведи переваривают не очень хорошо, поскольку в их желудочно-кишечном тракте отсутствуют симбиотические микроорганизмы, способные разлагать клетчатку (эти бактерии есть в желудке жвачных животных). Поэтому растительные волокна и ягоды выводятся из организма практически в непереваренном виде.

Hnedý medveď

Бурый медведь или обыкновенный медведь (Ursus arctos) — типичный представитель семейства медвежьих, встречается в России, в Канаде и на Аляске. Uprednostňuje usadenie sa v starých lesoch, vyhýba sa širokým otvoreným priestorom, ale môže žiť v nadmorskej výške 5000 metrov nad morom, kde nie sú žiadne lesy. Habitáty sú zvyčajne obmedzené na sladkovodné telá.

Fotografia zobrazuje hnedý medveď v celej svojej sláve.

Ľadový medveď

Polárny medveď (Ursus maritimus) je najväčší z moderných členov rodiny. Dĺžka jeho tela je 2-2,5 m, výška v kohútiku je asi 1,5 m, priemerná telesná hmotnosť je 350 - 450 kg, ale obrovia s telesnou hmotnosťou viac ako 500 kg sú tiež ulovené.

Je rozmiestnená na severnom pobreží Arktídy v Severnej Kanade.

Farba kožušiny je čisto biela, často žltkastá kvôli znečisteniu mastnotou, najmä v lete. Kožušina je hustá a teplá, ale hlavná otepľujúca funkcia hrá hrubá vrstva podkožného tuku.

Polárny medveď je jediný člen rodiny, ktorý žije výlučne v mäsovej diéte. Loví mladé mrože, okrúhle tulene, morské zajace, biele veľryby a narwhals.

Na fotografii je biely medveď s mláďatami. Žena zvyčajne rodí dve mláďatá raz za 3 roky. Ďalšie informácie o ľadových medveďoch nájdete v tomto článku.

Čierny medveď

Čierny medveď alebo baribal (Ursus americanus) sa nachádza v Kanade, severnom Mexiku, USA, s výnimkou centrálnej časti Veľkých plání. Žije v hustých lesoch, húštinách, ako aj vo viac otvorených priestoroch.

Veľkosť čierneho medveďa sa mení podľa geografickej polohy a sezóny. V severných a východných oblastiach radu sú baribály väčšie. Dĺžka ich tela sa pohybuje od 1,2 do 1,9 metra, výška v kohútiku - od 0,7 do 1 metra.

Na fotografii čierny medveď na strome. Schopnosť lezenia stromov pre baribály je životne dôležitá - tu sa kŕmia a skrývajú v prípade nebezpečenstva.

Malajský medveď

Malajský medveď alebo biruang (Helarctos malayanus) je najmenší druh medveďa, niekedy označovaný ako "pes medveď". Vzhľadom na ich malú veľkosť a priateľskú povahu, v Ázii sú buryangy často držané v zajatí ako domáce zvieratá. Dĺžka ich tela nepresahuje 140 cm, vážia 27-65 kilogramov. Vlasy malajských medveďov sú krátke, čierne s bielym, oranžovým alebo tmavo žltým znakom v tvare polmesiaca na hrudi.

V juhovýchodnej Ázii a východnej Indii sú malajci. Ich životy sú úzko spojené so stromami, kde často spia v špeciálne postavených hniezdach. Kŕmia hlavne rôznymi druhmi ovocia, ale ak takéto jedlo nestačí, premenia na hmyz.

Malajci sú denne. Plemeno v ktoromkoľvek ročnom období a dĺžka tehotenstva sa značne líši (od 3 do 8 mesiacov).

V zajatí môže malajský medveď žiť až 33 rokov.

Guba Bear

Gubach medveď (Melursus ursinus) žije v Indii, Nepále, Bhutáne, na Srí Lanke. Nachádza sa hlavne v nížinných lesoch a stepiách.

Dĺžka tela - 1,4-1,9 metra, hmotnosť - 80-190 kg. Vlna gubacha dlhá, hustá, čierna s bielym bodom na hrudi. Jeho drápy sú mierne zakrivené, obloha je široká a pery sú predĺžené (vďaka tomu dostalo svoje meno). Tieto zariadenia pomáhajú labyrintu vykopať a nasávať termity, ktoré tvoria významnú časť stravy. A on dostal svoje rodové meno (Melursus) pre zvláštnu lásku k medu: často sa vyliezol na stromy a je pripravený vydržať včelie škrípanie s odvahou iba jesť plástve. Okrem termitov, iných rôznych hmyzu a medu, špongiari radi jesť bobule.

Gubacha má dlhé vlasy, čo je docela prekvapujúce pre druh žijúci v tropickom lese. Zdá sa, že hrá rovnakú rolu ako voľné oblečenie, ktoré ľudia žijú v horúcej klíme.

Guba medveď patrí medzi zraniteľné druhy. V zajatí je dĺžka života až 34 rokov.

Spevnený medveď

Reprezentovaný medveď (Tremarctos ornatus) žije v Andách od východnej Venezuely až po hranice Bolívie a Argentíny. Nachádza sa v širokej škále biotypov: v horských a vlhkých tropických lesoch, v horských lúkach a dokonca aj v púštiach.

Dĺžka tela - 1,3-2,0 m, hmotnosť - 100-200 kg. Srsť je čierna s krémovou bielou značkou v podobe podbradenia na brade, krku, hrudníku, okolo očí sa nachádzajú rôzne biele znaky (teda meno medveďa).

Okrúhly medveď je skôr štíhle zviera. Napriek svojmu pomerne veľkému rozmeru je agilné a dobre lezúce stromy, kde získava svoje jedlo a stavia hniezda na odpočinok z konárov a vetvičiek.

V rôznych lokalitách sa pomer ochutených medveďov líši, ale rastlinné jedlá (ovocie, bambus, kaktusy atď.) Dominujú všade. Tiež chodia na pole obilných plodín, kukurice, ktoré veľmi pohoršujú poľnohospodárov.

V zajatí žije medveď žijúci až do 39 rokov.

Veľká panda

Veľký panda alebo medveď bambus (Ailuropoda melanoleuca) sa nachádza v provinciách Sichuan, Shanxi a Gansu v strednej a západnej Číne. Uprednostňuje chladné, vlhké bambusové lesy v nadmorskej výške 1 500 - 3 400 metrov nad morom.

Výška veľkej pandy v kohútiku je 70-80 cm, hmotnosť je 100-150 kg. Bambusové medvedie vlasy sú čierne a biele farby (kruhy okolo očí, oblasť okolo nosa, predné a zadné ramená a ramená sú čierne, všetko ostatné je biele).

Strava pozostáva prevažne z bambusu, príležitostne pandy jedia cibule rôznych rastlín, obilnín, hmyz a hlodavce.

V prírode panda obyčajne žije až 20 rokov, v zajatí - až 30 rokov.

Dnes je veľké úsilie zamerané na zachovanie veľkej pandy, avšak napriek najnepriaznivejším zákazom zvieratá stále prepadajú pytliakom. Tiež spadajú do pascí umiestnených na iných zvieratách. Prečítajte si viac o veľkej pandy tu.

Aké druhy medveďov sú najnebezpečnejšie?

Často sú medvede označované ako agresívne a nebezpečné zvieratá. V skutočnosti ich sila a veľkosť im umožňujú ľahko sa vyrovnať s osobou, ale tendencia medveďov napadnúť ľudí je značne prehnaná.

Iba polárne medvede, ktoré sú skutočnými predátormi, sú snáď jediní členovia rodiny, ktorí v skutočnosti vnímajú osobu ako korisť, zatiaľ čo ju sledujú podľa všetkých pravidiel lovu. Ich útoky sú spôsobené hladom, nie strachom. Sú to ľadové medvede, ktoré sú pre človeka považované za najnebezpečnejšie. Avšak nie veľa ľudí žije vedľa ľadových medveďov a ľudia, ktorí vedia, s kým sa s nimi musia vyrovnať, vždy nosia zbrane s nimi.

Na druhom mieste, pokiaľ ide o nebezpečenstvo pre ľudí, sú hnedé medvede, ale ich agresivita vo veľkej miere závisí od geografického prostredia. Grizzly medveďe z Ameriky, rovnako ako medvede žijúci na Sibíri, sú naozaj nebezpečné. Platí to najmä pre medvede, ktoré chránia ich mladých alebo zvieratá a bránia svoju korisť. Vo východných regiónoch Európy existujú agresívnejšie osoby. Ale vo všeobecnosti sa všetky medvede, rovnako ako ostatné divoké zvieratá, snažia nepadnúť na cestu človeka a ak je to možné, vyhnúť sa stretnutiu s ním.

Americkí čierni medveďovia, najmä tí, ktorí žijú vedľa osoby, často vystrašujú ľudí, ale veľmi zriedka ich spôsobujú škodu.

Oblúkové medvede sú veľmi opatrní a absolútne nie agresívne voči človeku, ale stane sa, že útočí na dobytok.

Medzi ázijskými medveďmi je len veľká panda pravá vegetariánska a prirodzene nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo pre ľudí.

Malé medvede často vystrašujú miestnych obyvateľov. Ak sú neúmyselne narušené, zvyčajne stojí na svojich zadných nohách, robia krutý hluk a robia prudký výpad smerom k nepriateľovi, ale naozaj zriedka napadajú.

Himalájske medvede a medveďy gubach, ktoré často musia byť odpudzované veľkými mačkami, majú väčšiu šancu na útok, než utiecť. Mnohí sa domnievajú, že medveď gubachov je nebezpečnejší ako tigre.

Literatúra: Cicavce: kompletná ilustrovaná encyklopédia / preložená z angličtiny / kniha. I. Predators, morské cicavce, primáty, hlúpe zvieratá, vlčie mušky. / Ed. D. Macdonald. - M: "Omega", - 2007.

Popis medveďa

Všetci cicavci z rádu masožravých pochádzajú zo skupiny kunitsepodobných primitívnych predátorov, ktorí sú známi ako Miatsid (Miassidae), ktorí žili v Paleocene a Eocene. Všetky medvede patria do pomerne početného podrodenia Caniformia. Predpokladá sa, že všetci dobre známi predstavitelia tohto podradníka pochádzajú z jedného psa predkov, ktorý je spoločný pre všetky druhy týchto zvierat.

Pokiaľ ide o ostatné rodiny radu predátorských zvierat, medvede sú zvieratá s najväčšou uniformitou vo vzhľade, veľkosti a tiež sú podobné vo veľmi veľa znakov vo vnútornej štruktúre. Všetky medvede patria medzi najväčších predstaviteľov pozemských moderných predátorských zvierat., Dĺžka tela dospelého ľadového medveďa dosahuje tri metre s hmotnosťou do 720-890 kg a malajský medveď je medzi najmenšími členmi rodiny a jeho dĺžka nepresahuje jeden a pol metra s telesnou hmotnosťou 27-65 kg.

Charakter a spôsob života

Medvede sú typickými solitérnymi predátormi, takže sa tieto zvieratá radšej stretávajú navzájom iba za účelom párenia. Samci sa správajú agresívne a sú schopní zabíjať medvedie mláďatá, ktoré sú dlho blízko žien. Zástupcovia rodiny Bear sa vyznačujú svojou prispôsobivosťou rôznym podmienkam existencie, preto sú schopní obývať horské oblasti, lesné zóny, arktický ľad a stepy a hlavné rozdiely sú v spôsobe výživy a životného štýlu.

Významná časť druhu medveďov žije v plochých a horských lesných zónach miernych alebo tropických zemepisných šírok. Zriedkavejšie, predátor sa nachádza vo vysokohorských oblastiach bez hustých porastov. Niektoré druhy sa vyznačujú jasným spojením s vodným prostredím vrátane horských alebo lesných potokov, riek a morských pobreží. Oblasti arktických ako aj obrovské

To je zaujímavé! Arktída je prirodzeným biotopom ľadových medveďov a lokalita obyčajného medveďa hnedého je spojená so subtropickými lesmi, taigou, stepmi a tundrami a pustými oblasťami.

Väčšina medveďov patrí do kategórie pozemkových predátorských zvierat, ale polárne medvede sú polokorunoví zástupcovia rodiny. Malajskí medveďia sú typickými prívržencami poloduchového spôsobu života, preto dokážu perfektne stúpať stromy a vybudovať prístrešie pre seba alebo tzv. "Hniezdo". Niektoré druhy medveďov si vyberajú jamy v blízkosti koreňového systému stromov a dostatočne veľké štrbiny ako biotopy.

Spravidla sú zástupcovia rodiny medveďov a oddelenie dravca nočný, takže zriedkakedy lovia počas dňa, Ľadové medvede však možno pripísať vylúčeniu takýchto všeobecných pravidiel. Dravé cicavce, ktoré vedú osamelý životný štýl, sa zjednocujú v období "párenia" a párenia, ako aj pri kultivácii ich potomstva. Okrem iného sú skupiny takýchto zvierat zaznamenané na bežných vodných dieloch a na tradičných miestach kŕmenia.

Koľko medveďov žije

Priemerná životnosť medveďov v prírode sa môže meniť v závislosti od druhových charakteristík tohto predátorského cicavca:

  • Spectacled bears - dve desiatky rokov,
  • Apeninské hnedé medvede - až dvadsať rokov,
  • Tien Shan hnedé medvede - až dvadsať rokov alebo štvrť storočia,
  • Polárne biely medvede sú len vyše štvrť storočia
  • Gubachi - o málo menej ako dvadsať rokov.

V zajatí je priemerná dĺžka života dravého cicavca zvyčajne oveľa dlhšia. Napríklad hnedé medvede sú schopné žiť v zajatí viac ako 40-45 rokov.

Distribučná oblasť

Oblúkové medvede sú jedinými členmi rodiny Bear žijúcich v Južnej Amerike, kde predátor uprednostňuje horské lesy vo Venezuele a Ekvádore, Kolumbii a Peru, rovnako ako Bolívia a Panama. Hnedý medveď je obyvateľom povodí rieky Lena, Kolyma a Anadyra, väčšina východnej Sibír a oblasť Stanovoy, severné Mongolsko, niektoré oblasti Číny a pohraničná oblasť východného Kazachstanu.

Grizzlies sa distribuujú hlavne v západnej časti Kanady a Aljašky a malý počet jedincov prežil v kontinentálnej Amerike vrátane Montany a severozápadného Washingtonu. Tien Shan hnedé medvede sa nachádzajú na pohorí Tien Shan, ako aj v Dzhungar Alatau, ktoré majú periférne horské pásma a Mazala a nachádzajú sa v púštnych horách Tsagan-Bogda a Atas-Bogda, kde sa nachádzajú vzácne kríky a odtokové potrubia.

Ľadové medvede sú obklopujúce a žijú na území okolitých oblastí na severnej pologuli našej planéty. Bielymi himalájskymi medveďmi uprednostňujú kopce a horské lesy Iránu a Afganistanu, Pakistanu a Himalájí, až do Japonska a Kórey. Predstavitelia tohto druhu v lete v Himalájach stúpajú do výšky troch alebo dokonca štyroch tisíc metrov a so začiatkom chladného počasia klesajú na horu.

Gubachi žijú hlavne v tropických a subtropických lesoch Indie a Pakistanu, na Srí Lanke av Nepále, ako aj v Bangladéši a Bhutáne. Biruangy sa distribuujú zo severovýchodnej časti Indie do Indonézie vrátane Sumatry a Kalimantanu a ostrov Borneo obýva poddruh Helactos malyanus eurysrilus.

Medveďmi v ekosystéme planéty

Všetci členovia rodiny Bear, kvôli zvláštnosti stravovania a impozantnej veľkosti, majú veľmi výrazný vplyv na faunu a flóru vo svojich biotopoch. Biele a hnedé druhy medveďa sa podieľajú na regulácii celkového počtu kopytníkov a iných zvierat.

To je zaujímavé! Okrem iného je to na medveďoch rôznych typov, ktoré parazituje veľké množstvo vonkajších parazitov, ako aj veľa endoparazitov.

Všetky druhy bylinožravých medveďov prispievajú k aktívnemu šíreniu semien mnohých rastlín. Ľadové medvede sú často sprevádzané arktickými líškami, ktorí jedia svoju korisť.

Bear diéta

Reprezentované medvede sú v rodine najviac bylinožravé a ich základná časť zahŕňa trávnaté výhonky, plody a oddenky rastlín, kukuricu a niekedy aj hmyz vo forme mravcov alebo termitov. Dôležitú úlohu pri kŕmení sibírskeho medveďa priraďujú ryby a Kodiak patrí k omnivorským zvieratám, ktoré sa živia travnatými rastlinami, bobuľami a koreňmi a mäsovými potravinami vrátane rýb a všetkých druhov mrkvy.

Zubaté jedy alebo tibetské hnedé medvede sa kŕmia hlavne travnatými rastlinami, rovnako ako pikami, kvôli ktorým dostali svoje meno. Hlavnou korisťou ľadových medveďov je zapečatené tesnenie, morský zajac, mrož a mnoho ďalších morských živočíchov. Predátor nestráca mrkvu, ľahko zožiera mŕtve ryby, vajcia a mláďatá, môže jesť trávu a všetky druhy rias a v obývaných oblastiach hľadá potravu v mnohých skládkach odpadu.

Strava bielych alebo himálajských medveďov predstavuje 80-85% výrobkov rastlinného pôvodu, ale predátor je schopný jesť mravce a iný hmyz, rovnako ako vysoko výživné mäkkýše a dokonca aj žaby. Gubachové medvede, ako anteatery, sú prispôsobené na použitie v potravinách prevažne koloniálneho hmyzu, vrátane termitov a mravcov. Všetky biruány sú všežravé, ale hlavne sa živia hmyzom, vrátane včiel a termitov, rovnako ako ovocie a výhonky, dážďovky a rizómy rastlín.

Stav obyvateľstva a druhov

Počet žihadiel nie je dostatočne vysoký, takže ohrozené druhy sú uvedené v červenom zozname IUCN. Celková populácia dospelých Kodiakov tiež výrazne klesla v dôsledku nekontrolovaného lovu, takže predátor bol prijatý pod štátnu ochranu. Apeninské hnedé medvede sú na pokraji úplného vyhynutia a v prírodných podmienkach dnes nie je viac ako 50-80 zástupcov tohto poddruhu.

Hnedé medvede Tien Shan patria k zriedkavým druhom, ktorých počet a rozsah sa prudko znižuje, a preto sú chránené rezervami Aksu-Dzhabagly a Alma-Atinsky, rezervami Alma-Ata, Lepsinsky a Tokty. Pick-eater medveďov sú vyhubení kvôli získaniu žlče používané v čínskej medicíne, ale presné parametre ochrany dravca stav nie sú v súčasnosti definované, kvôli nedostatku informácií.

Gobi medveďovia si zaslúžia status "veľmi vzácneho zvieraťa" a hrozí ich vyhynutie, čo je spôsobené mimoriadne malou veľkosťou obyvateľstva a značnou zraniteľnosťou poddruhu. Ľadové medvede sa pomaly množia a zomierajú vo veľkom počte už v ranom veku, preto sú ľahko zraniteľné a sú uvedené v IWC, ako aj v Červenej knihe našej krajiny.

Je to dôležité! Jeden zo zástupcov poddruhy himalájskeho medveďa - medveď bieloruský Balochistan, ktorý je teraz na pokraji vyhynutia, bol tiež vložený do Červenej knihy.

Gubachovci sú tiež zapísaní v IWC a majú status "ohrozený". Najviac vzácnymi a veľmi zraniteľnými druhmi sú Biruangi.

Medvede a človek

Existuje niekoľko prípadov veľkých grizzly útokov na ľudí, niekedy smrteľných., Obete takého medveďa sú najčastejšie turisti, ktorí kŕmia veľké dravce. Navyše, akékoľvek skládky s potravinovým odpadom, ktoré sa zhromažďujú v blízkosti turistických miest a stanov, môžu prilákať škvrny a narušené v procese kŕmenia grizzly môžu byť agresívne a napadnuté.

Гималайские медведи при встрече с людьми также ведут себя крайне агрессивно, поэтому хорошо известно множество случаев нападения на человека, включая ситуации с летальным исходом.

Pozrite si video: Poopsie Slime Surprise Blind Box Unboxing Toy Review DIY Unicorn Slime (November 2019).

Загрузка...
zoo-club-org